Forumdiscussie Voorlichting EE&E Onderaan nog ingeleverdde discussienotities toegevoegd. 09/12/

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Forumdiscussie Voorlichting EE&E Onderaan nog ingeleverdde discussienotities toegevoegd. 09/12/2014 ------------------------------"

Transcriptie

1 Forumdiscussie Voorlichting EE&E Onderaan nog ingeleverdde discussienotities toegevoegd. 09/12/2014 Notulist: Milou Huizinga Technisch voorzitter: Jakob van de Veen Forumleden: Wim van westrenen (domein Earth), Willem Bouten (domein Environment), Jacintha Ellers (domein Ecology), Lisa Hageman (Student Aardwetenschappen, FSR, domein Earth), Els (Student FPS, domein Environment), Nienke Koopman (Student BSc Biologie, domein Ecology) Onderstreepte tekst geeft aan op welke manier dit punt in advies verwerkt is. In sommige gevallen was de vraag informatief, is er tijdens de bijeenkomst antwoord gegeven maar is er geen aanleiding om het advies hierop aan te passen. 1. Q: Romy, student Ecology&Evolution --> Er wordt gezegd dat de eerste 1.5 jaar samen kunnen zijn. Hebben studenten wel trek in vakken die voor 1.5 jaar nog niet specialistisch genoeg zijn? verwerkt blz10 A: Jacintha --> Hoe lang het gezamelijke deel moet duren is inderdaad aan de orde gekomen. Dit keuzemoment is nog niet in steen gebeiteld. De curriculumcommissie mag hier flexibel mee omgaan. Hoe dan ook zullen er sowieso meerdere onderwerpen binnen een vak aan bod komen. Verder zijn we van mening dat studenten ongeveer 1.5 jaar nodig hebben om een basis goede biologie basis krijgen. Vervolgens mag een student zich gaan specialiseren, maar we moeten ook rekening houden met studenten die nog niet weten wat ze willen. We gebruiken de analogie van een snoepwinkel waarin studenten de verschillende vakken kunnen kiezen in het 4e semester. Als een student weet wat hij/zij wil kunnen ze specialiseren, maar als een student dat nog niet weet kunnen ze nog even blijven proeven zonder consequenties. 2. Q: Hylke, student Biologie --> Jullie benoemen de voordelen, maar welke valkuilen denk je tegen te komen voor de biologiestudenten? in advies niets mee doen A: Nienke --> Er is een gedeelde angst voor het verliezen van veldwerk en practica door de grootte van de groepen, maar tegelijkertijd is hier ook ervaring mee. 3. Q: Anneliek, 3e jaars student Biologie --> De samenvoeging van de BSc Biologie programma's lijkt te neigen naar alleen maar 2 richtingen ecologie en moleculair, maar uiteraard zijn er meer richtingen mogelijk. Waarom deze twee? tekst op blz 10 gewijzigd. A: Jacintha --> Wat betreft de BSc was vraag van bovenaf specifiek: Wil je één gezamelijke opleiding of twee losse opleidingen. Tijdens de vergaderingen heeft Moleculair daardoor wat meer aandacht gekregen. Wij zijn echter ook voor een 3e richting en uiteraard zijn er op elk moment meerdere keuzevakken mogelijk

2 Voorzitter: Het benoemen van deze specifieke namen, laat het inderdaad lijken alsof de opleiding zich beperkt tot deze richtingen. Denk daarom goed na over hoe je de opleiding profileert. 4 Q: Nienke Schulp, werknemer IVM --> Er zijn veel minder MSc studenten dan BSc studenten? Waar zijn ze en waar gaan ze heen? in advies niets mee doen, komt bij profilering A: Els --> Vanuit Environment weten we dat er geen goede aansluiting is en deze studenten vertrekken naar Utrecht. Q: Nienke Schulp --> Maar ik zie het voor Earth Sciences ook. A: Wim --> Ook deze studenten gaan naar Utrecht, omdat de focus daar anders is wat de studenten aanspreekt. Q: Nienke Schulp --> Streef je wel naar het behouden van je eigen studenten? A: Willem --> Je wil de beste studenten behouden en een groep van minimaal 20 studenten. Maar je wil ook niet teveel studenten ivm begeleiding tijdens het onderzoek. De 9 tracks met minimaal 20 studenten bieden veel ruimte voor studenten en wellicht moeten we gaan selecteren om de beste te houden. 5 Q: Willem Verhagen, werknemer IVM --> Hoe is de huidige doorstroom van Aarde&Economie BSc studenten? Kunnen ze bijvoorbeeld naar MSc Green Economy? in advies niets mee doen, wordt uitgewerkt bij profilering A: Willem --> Ze kunnen straks terecht in het interdisciplinaire veld van Environment. Niet alleen Green Eco, maar ook Water Science. Q: Willem Verhagen --> Maar wat is het verschil met de MSc Green Economy van het FEWEB? A: Willem --> Hier hebben we nog niet goed naar gekeken. 6 Q: Gerwen, student Biologie --> De tracks Brain and Behaviour en General Biology verdwijnen. Wat zijn hiervoor de argumenten? toegevboegd onder punt 3 blz 5 A: Jacintha --> Er zijn maar 3/6 studenten die deze tracks kiezen. General Biology is voornamelijk voor studenten die de onderwijs of communicatie kant op willen. Dit is straks mogelijk in alle MSc tracks. Q: Gerwen --> Het zijn niet alleen maar studenten die de lerarenopleiding in willen, maar ook studenten die breed opgeleid willen blijven. Q: Jacintha --> Dit blijft mogelijk, doordat er veel keuzevakken aangeboden worden. 7 Q: Desiree, student Psychobiologie --> Waar wordt een studie gehuisvest bij een Joint Degree? staat al onder punt 2 blz 5.

3 A: Nienke --> We hebben besproken dat het 1e jaar op 1 locatie zal zijn. Hierbij gaat de voorkeur uit naar het Science Park voor de BSc Biologie. In het 2e jaar kunnen de keuzevakken op de verschillende universiteiten zijn. 8 Q:? --> Hoe zit het met de aansluitmajor Aardwetenschappen? In advies niets mee doen, afstemming staat op agenda bij rpofilering A: Wim --> Er zijn veel FPS'ers die een aardwetenschappelijke richting op willen gaan bijv. de MSc Earth Sciences. Om dit te doen zonder pre-master, willen we een major ontwerpen die de doorstroom mogelijk maakt. We willen sowieso dat studenten makkelijker kunnen bewegen binnen het palet EE&E. A: Lisa --> En je wil te veel herhaling in de MSc voorkomen. Tijdens de MSc wil je specialiseren. Q:? --> Zo'n major klinkt heel groot. Blijft er sprake van toelatingscriteria en hoe helder zijn deze? Kruisbestuiving moet je wel inkaderen. A: Wim --> Ja. In het rapport staat dat we deze criteria transparant willen hebben. 9 Q: Arne Jansen, werknemer IBED --> De tracks in de MSc Ecology geven de indruk van aan de ene kant Global Ecology en aan de andere kant Molecular Evolution. Deze naamgeving lijkt niet verstandig aangezien de twee ook met elkaar verbonden zijn. In advies niets mee doen, komt trerug in marktonderzoek en profilering A: Jacintha --> Zeker weten. Ecologie en Evolutie horen ook bij elkaar, maar de profilering van de huidige richtingen is nog niet duidelijk genoeg en daar moet aan worden gewerkt. Studenten met interesse in Ecologie willen meer verdieping in ecologische vakken, terwijl studenten met moleculaire interesse nog niet voldoende woren voorzien. Een track in de richting van moleculaire evolutie kan daarbij ook studenten aantrekken uit andere studierichtingen zoals Biomedische Wetenschappen. Een student kan altijd blijven kiezen om verschillende vakken te volgen. Het is dus het niet het één of het ander. 10 Q: student Biologie --> Het gaat veel over het aanbieden van keuzes. Hoe denkt de arbeidsmarkt over het ontbreken van specialisatie? In advies niets mee doen, komt trerug in marktonderzoek en profilering A: Willem --> Hiervoor is een marktonderzoek nodig. 11 Q: Maina, student Biologie --> Ik miste de overgang van de oude overgangsvorm naar de nieuwe? Welke regels gelden voor bijvoorbeeld recidivisten? toegevoegd onder punt 1 blz 4 A: Willem --> Hier hebben we nog niet goed over nagedacht. Uiteraard mag een overgang niet ten koste gaan van iemand die al bezig is.

4 12Q: Romy, student Ecology&Evolution --> De studie willen inrichten zodat er meer connecties zijn met de arbeidsmarkt klinkt alsof er op dit moment geen goed afnemend veld is voor de opleidingen. Hoe zit het met afnemend veld voor de MSc Ecology? In advies niets mee doen, komt trerug in marktonderzoek en profilering A: Jacintha --> Er is een goed afnemend veld vanuit de MSc Ecology. De profilering is niet het beste, maar het afnemend veld wel (in ieder geval ongeveer 50% PhD). Hiervoor moeten we wel een marktonderzoek starten naar wat het afnemend veld zoekt en wat studenten willen. 13Q: Peter --> Wat zijn de verwachtingen over aantallen studenten, accreditatie en de financien rondom de nieuwe Environment masters? Is er bijvoorbeeld een plan B voor als de accreditatie niet lukt? A: Willem --> Er is geen plan B. Er is nog niet veel overnagedacht, maar ook omdat we geloven dat het gaat slagen. We presenteerden deze plannen kortgeleden aan FPS studenten en de belangstelling was erg groot. Wat betreft financien proberen wij een signaal te geven, maar wij hebben niet direct invloed op de randvoorwaarden. 14 Q:? --> Kan je met de brede joint degree BSc Biologie nog wel een master doen aan andere universiteiten? toegevoegd onder punt 1 blz 5 A: Jacintha --> Het brede karakter betekent niet dat we niet gespecialiseerd zijn. Wat we willen is breed zijn in keuzemogelijkheden. Comment [W1]: Ik denk dat we nog een opmerking moeten opnemen over de kosten van het marktonderzoek en van het ontwikkelen van nieuwe mastertracksa. Misschien zoiets als dat we aan het facultair management zullen vragen om dit te financieren uit de xxx gelden (hoe heet het potje dat gebruikt wordt om samenwerking te stimuleren?) 15 Q: Henri, werknemer A&E --> Het 5x4 rooster heeft in Aarde&Economie veel weerstand. Onder andere omdat docenten niet 4 weken in één cursus willen zitten en bij wijze van spreke aan het begin van de cursus al bezig moeten zijn met het tentamen. Verder is het lastig om aansluiting te vinden bij cursussen op faculteiten buiten het domein. Hoe willen jullie de aansluiting behouden voor de studenten die elder willen snoepen? En hoe kunnen studenten van andere faculteiten dit 5x4 rooster inpassen in hun paralelle onderwijssysteem? staat er al goed, blz 6 punt 7 A: Wim --> Binnen het domein wordt één roostersysteem gekozen. Zo kunnen studenten gebruik maken van de cursussen binnen het domein. Het merendeel van de docenten en studenten blijkt toch voorstander van het 5x4 model. Dit vanwege het inplannen van veldwerk en de vele praktica die in onze domeinen worden uitgevoerd. We erkennen inderdaad dat het aansluitingen met cursussen buiten het domein of buiten de universiteit bemoeilijken kan. Er moet ook nog uitgezocht worden welke vakken naast elkaar komen te liggen en in hoeverre studenten een vak parallel moeten volgen om aan hun trekken te komen. Dit kan door de curriculumcommissie verder uitgezocht worden BSc The analogy of a "snoepwinkel" is a nice one. It sounds like we are working towards personlized education to some extent. If we let students in the BSc pick + choose, they should be well informed about what the

5 consequences are for the different master tracks. This is especially with large student numbers, will require good financial support for student advice/advisors. (Judy Shamoun-Baranes) zie punt 4 blz BSc Wordt bij de keuzevrijheid ook gekeken naar honorsonderwijs binnen de nieuwe BSCs (aanw: Nienke) toegevoegd op blz 7 onder Geweldig dat jullie deze avond gehouden hebben - Mij werd niet duidelijk waarom de UvA en VU hun onderwijs samen moeten voegen en niet de opleidingen kunen verdelen - ben erg benieuwd naar ideeë over internationalisering niet in advies opnermen, overlaten aan VC3 - en honorsmogelijkheden toegevoegd op blz 7 onder Algemeen: een algemeen -adres zodat mensen hun brede suggesties gemakkelijk kunnen delen is VC.overlegEEE@gmail.com is gemaakt wordt aangekondigd bij artikeltje in nieuwsbrief Hydrologie: Kijk goed naar de toegevoegde waarde & profilering tov hydrologie in Wageningen. Klink nu heel identiek. In advies niets mee doen, komt trerug in marktonderzoek en profilering Dag Wilem & VK-2 EE&E team, Hierbij zoals gevraagd wat feedback naar aanleiding van de bijeenkomst van 9 december. Een master opleiding Ecologie zonder de aspecten van Green Life Sciences is ondenkbaar. Ecologie en moleculaire biologie (zoals prominent aanwezig in de GLS) raken meer en meer vervlochten en GLS geeft een mechanistische basis aan veel van de vragen die in de ecologie gesteld worden. In het stuk wordt nogal de nadruk gelegd op het feit dat de meerwaarde van de gemaakte keuzes helder moet zijn. Ik zie niet in wat de meerwaarde is van een opleiding op basis een beperkte invulling (zonder GLS) op basis van Ecology (60607) boven een bredere invulling op basis van Biological Sciences (60707), cf. de snoepwinkel metafoor. Samenvattend moet GLS *zeker* worden geïntegreerd (zoals al jaren gangbare praktijk is bij de UvA!). Dat GLS op historische gronden maar gedeeltelijk in het domein van EE&E valt is een technisch probleem dat nooit bepalend mag zijn voor de gekozen oplossing. Met vriendelijke groet, Peter Roessingh In advies niets mee doen, Merijn Kant betrekken bij overleg met SILS

6 Beste Jacintha, Als beloofd even enkele opmerkingen over het rapport van de VC2 van EE&E. Algemeen is er duidelijk nog werk aan de winkel, dat geven jullie ook zelf aan. Wat ik echt mis is een discussie van de vraag in hoeverre het verlies van menskracht door de reorganisatie de opleidingen raakt. Tenminste bij AAW was dat toch al voor de reorganisatie een probleem. Ik zie een grote hoeveelheid van tracks en vraag me af of daar wel genoeg docenten (en studenten) voor zijn. Meer specifiek: Conclusie punt 4 - Toelating op basis van transparante toetsing, wat houdt dat in? Ben benieuwd. niet in advies opnermen, overlaten aan VC3 Conclusie punt of , jullie geven beiden de voorkeur, als ik dit goed lees? tekst verduidelijkt Hoe verder punt 2 consequenties onderwijsfinanciering dat is interessant. Al enig reactie gehad? nieuw punt 2 toegevoegd 5.2.a Biomolecular Sciences is onderdeel van het biologie veld. Logisch dat ik dat interessant vind. En het niet eens ben met die stelling. Wij zien ons op het raakvlak tussen MCB en S&F, met wel potentiële dwarsverbanden met GLS. Aan de toch zeer ecologisch ingekleurde Biologie denken wij minder. Wellicht komt daar door de UvA verandering in? in advies besproken 5.2.b geen overlap met BMS juist, zie boven. Ook evolutie is ons ding niet. geen aanleiding tot wijziging advies 5.3.b Water Science afgestemd met andere Msc tracks in het Environment subdomein. Dit doet nog steeds wat pijn, betekent het toch het einde van de zeer succesvolle Hydrologie als onderdeel van Aardwetenschappen. Wellicht een feit, maar in dit plan behoorlijk laconiek behandeld. geen aanleiding tot wijziging advies Ik hoop hier hebt je iets aan. Vriendelijke groeten, Holger Lill

Recent is de 2e verkenningscommissie onderwijs ingesteld door het Team Directeuren Onderwijs (TDO), met de opdracht:

Recent is de 2e verkenningscommissie onderwijs ingesteld door het Team Directeuren Onderwijs (TDO), met de opdracht: Beste collega/student, Hierbij word je uitgenodigd om deel te nemen in de 2e gezamenlijke VU-UvA verkenningscommissie onderwijs Earth, Ecology and Environment. Kun je per omgaande aangeven of je hiervoor

Nadere informatie

Advies 1e Verkenningscommissie Onderwijs, Earth, Ecology & Environment

Advies 1e Verkenningscommissie Onderwijs, Earth, Ecology & Environment Advies 1e Verkenningscommissie Onderwijs, Earth, Ecology & Environment Willem Bouten, Jacintha Ellers, Wim van Westrenen, allen tevens lid van kernteam E&E Jeroen Aerts (IVM), Maarten Boerlijst (tevens

Nadere informatie

Stand van zaken subcommissie Biologie VC3EEE. Op weg naar een joint degree bachelor biologische wetenschappen

Stand van zaken subcommissie Biologie VC3EEE. Op weg naar een joint degree bachelor biologische wetenschappen Stand van zaken subcommissie Biologie VC3EEE Op weg naar een joint degree bachelor biologische wetenschappen Opdracht TDO (mei 2015) Maak een voorstel voor een gezamenlijke UvA-VU bachelor biologie opleiding

Nadere informatie

Bèta samenwerking UvA en VU Informatie voor studenten April 2015

Bèta samenwerking UvA en VU Informatie voor studenten April 2015 Bèta samenwerking UvA en VU Informatie voor studenten April 2015 Toelichting voor opleidingsdirecteuren De decaan wil studenten op de hoogte houden van de ontwikkeling van de samenwerking met de VU betafaculteiten.

Nadere informatie

ADVIES. 1e Verkenningscommissie. Onderwijs Chemistry & Molecular Life Science for Sustainability

ADVIES. 1e Verkenningscommissie. Onderwijs Chemistry & Molecular Life Science for Sustainability ADVIES 1e Verkenningscommissie Onderwijs Chemistry & Sustainability Sape Kinderman, Stanley Brul, Hans van der Spek, Maarten Boerlijst, Romano Orru Datum: 15 Mei 2014 1. Aanleiding In het kader van het

Nadere informatie

Het traject Bèta and Life Science

Het traject Bèta and Life Science Informatiebijeenkomst Honours College Het traject Bèta and Life Science Eline Bergijk (W&N) Peter van den Broek (LUMC) Honours College Universiteit Leiden nieuw vanaf 2009/10 +30 EC (!) extracurriculair

Nadere informatie

Betreft: advies op het voorgenomen besluit locatiewijziging van de opleidingen Aardwetenschappen (Bachelor) en Earth Sciences (Master)

Betreft: advies op het voorgenomen besluit locatiewijziging van de opleidingen Aardwetenschappen (Bachelor) en Earth Sciences (Master) Faculteitsbestuur FALW De Boelelaan 1085 1081 HV Amsterdam DATUM ONS KENMERK UW BRIEF VAN UW KENMERK 24.03.17 14.02.2017 FB/2017/49 E-MAIL fsr.falw@vu.nl TELEFOON 020-5897239 FAX BIJLAGE(N) 1 Betreft:

Nadere informatie

Advies 2e Verkenningscommissie Onderwijs, Earth, Ecology & Environment

Advies 2e Verkenningscommissie Onderwijs, Earth, Ecology & Environment Advies 2e Verkenningscommissie Onderwijs, Earth, Ecology & Environment Willem Bouten, Jacintha Ellers, Wim van Westrenen (allen tevens lid van kernteam Earth & Ecology), met medewerking van alle leden

Nadere informatie

Milieuwetenschappen in Leiden

Milieuwetenschappen in Leiden Milieuwetenschappen in Leiden Combineer je opleiding met milieu en duurzaamheid leiden.edu.nl Universiteit Leiden. Universiteit om te ontdekken. Waarom milieu en duurzaamheid? Thema s als gezondheid, armoedebeschrijving,

Nadere informatie

Premaster Managementwetenschappen

Premaster Managementwetenschappen Premaster Managementwetenschappen Studeren om hogerop te komen Zelfstandig naar een masteropleiding toe werken, maar toch ook weer niet alleen. Studeren in modulen, op momenten dat het je zelf uitkomt,

Nadere informatie

Inventarisatie regulier en cursorisch onderwijs m.b.t.veredeling en teeltmateriaal Regulier en cursorisch onderwijs Grote vraag naar personeel op het vakgebied van veredeling en plantaardig teeltmateriaal.

Nadere informatie

De indeling van de sector Natuur

De indeling van de sector Natuur De indeling van de sector Natuur Elke sector is opgedeeld in vijf tot acht subsectoren. Deze sector is ingedeeld in vijf subsectoren: 1 Biologie, scheikunde en medisch 2 Wiskunde, natuurkunde en informatica

Nadere informatie

Informatie over derde studiejaar Bachelor Biologie

Informatie over derde studiejaar Bachelor Biologie Informatie over derde studiejaar Bachelor Biologie BACHELORPROGRAMMA BIOLOGIE JAAR 3 Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4 Blok 5 Blok 6 Paleoecology Biodiversity & Global Change Ecogenomics Tropical Ecology Microbiology

Nadere informatie

Verschillen tussen Economische opleidingen

Verschillen tussen Economische opleidingen Verschillen tussen Economische opleidingen Economie (en Bedrijfseconomie) Bedrijfseconomie Fiscale Economie Econometrics and Operations Research Economics Afkorting EBE BE FE EOR ECO IBA Wat is de voertaal?

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

Public Administration Arbeidsmarkt

Public Administration Arbeidsmarkt Public Administration Maar liefst 33 masters staan voor je klaar als je je bachelor politicologie, bestuurskunde of internationale betrekkingen hebt gehaald. Maak daar maar eens een keuze uit. Ga je voor

Nadere informatie

TWEE DERDE KANDIDATEN HEEFT ERVARING MET WERKEN OP FLEXIBELE BASIS

TWEE DERDE KANDIDATEN HEEFT ERVARING MET WERKEN OP FLEXIBELE BASIS #.3 Flexibel werken TWEE DERDE KANDIDATEN HEEFT ERVARING MET WERKEN OP FLEXIBELE BASIS + Gemiddeld heeft twee derde ervaring met werken op flexibele basis en voor een derde is dit nog steeds van toepassing.

Nadere informatie

Welkom bij Biologie in Wageningen. Opleidingsdirecteur bachelor biologie 2 e jaars bachelorstudent biologie

Welkom bij Biologie in Wageningen. Opleidingsdirecteur bachelor biologie 2 e jaars bachelorstudent biologie Welkom bij Biologie in Wageningen Opleidingsdirecteur bachelor biologie 2 e jaars bachelorstudent biologie Opbouw opleidingspresentatie Wat is biologie in Wageningen? Opbouw van de bachelor biologie Studentenverhaal

Nadere informatie

MAJORKEUZE. Suzanne van Nimwegen & Marie Hoogstraten Studieadviseurs. 10 januari 2017

MAJORKEUZE. Suzanne van Nimwegen & Marie Hoogstraten Studieadviseurs. 10 januari 2017 MAJORKEUZE Suzanne van Nimwegen & Marie Hoogstraten Studieadviseurs 10 januari 2017 1 Jullie 2 Wat is een major? Specialisatie Samenhangend vast programma in een discipline Omvang max. 84 EC Onderwijs

Nadere informatie

Vergelijking bachelor programma s Tilburg School of Economics and Management

Vergelijking bachelor programma s Tilburg School of Economics and Management Vergelijking bachelor programma s Tilburg School of and Business Afkorting BE EOR ECO EBE FE IBA Wat is de voertaal? Nederlands Nederlands of Engels mogelijk, vanaf 2 e jaar Engels Engels Nederlands, vanaf

Nadere informatie

UvA Avondvoorlichting

UvA Avondvoorlichting UvA Avondvoorlichting (BMW) aan de UvA Prof. Dr. Stanley Brul BSc directeur & Master track coördinator Hgl. Moleculaire Biologie & Microbiële Voedselveiligheid Wat laten we vandaag zien Informatie over

Nadere informatie

Bètasamenwerking UvA en VU Karen Maex, Peter van Tienderen, Hubertus Irth & Gert Grift Overzicht van aanpak en stand van zaken van de samenwerking

Bètasamenwerking UvA en VU Karen Maex, Peter van Tienderen, Hubertus Irth & Gert Grift Overzicht van aanpak en stand van zaken van de samenwerking Bètasamenwerking UvA en VU Karen Maex, Peter van Tienderen, Hubertus Irth & Gert Grift Overzicht van aanpak en stand van zaken van de samenwerking FNWI- FEW/FALW, versie april 2015 Eén gedeeld uitgangspunt

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma Lijst VUUR Faculteitsraad Geesteswetenschappen 2015-2016

Verkiezingsprogramma Lijst VUUR Faculteitsraad Geesteswetenschappen 2015-2016 Verkiezingsprogramma Lijst VUUR Faculteitsraad Geesteswetenschappen 2015-2016 VOORWOORD VUUR doet weer mee in de medezeggenschap van de faculteit Geesteswetenschappen. Een faculteit waarbinnen een grote

Nadere informatie

28 mei Uitlokken en honoreren

28 mei Uitlokken en honoreren Verslag debat over interdisciplinariteit in het bètadomein 28 mei 2015 Uitlokken en honoreren Hoe schep je voorwaarden voor interdisciplinariteit? Met deze woorden leidde Decaan Karen Maex het debat in.

Nadere informatie

KEUZES BINNEN FUTURE PLANET STUDIES 21 NOVEMBER 2012

KEUZES BINNEN FUTURE PLANET STUDIES 21 NOVEMBER 2012 . KEUZES BINNEN FUTURE PLANET STUDIES 21 NOVEMBER 2012 1 PROGRAMMA KEUZES FUTURE PLANET STUDIES Dominique Kunst & Denise van Wees Studieadviseurs STUDEREN IN HET BUITENLAND Rick Vermin Opleidingscoördinator

Nadere informatie

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden

Studieloopbaan en Loopbaanorientatie. Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Studieloopbaan en Loopbaanorientatie Nieke Campagne Studenten Loopbaan Service Universiteit Leiden Programma - Wat kan er in de opleiding - Hoe kies je? - Loopbaan oriëntatie en Studieloopbaankeuzes, binnen

Nadere informatie

Pieter Duisenberg Voorzitter Vereniging van Universiteiten

Pieter Duisenberg Voorzitter Vereniging van Universiteiten Pieter Duisenberg Voorzitter Vereniging van Universiteiten Universitaire bachelor- en masteropleidingen HOOP-gebieden Techniek, Natuur & Landbouw (oktober 2017) HOOP-gebied Techniek Opleiding TUD TUE UT

Nadere informatie

Voorlichting Studieloopbaanbegeleiding (SLB)

Voorlichting Studieloopbaanbegeleiding (SLB) Voorlichting Studieloopbaanbegeleiding (SLB) Doel Informatie over vakkenkeuze jaar 3 Afronden bachelor Toelating master Ingangsvakken masterprogramma s Vragen: - op schema met studie? - wat wil ik na BSc?

Nadere informatie

Bos- en Natuurbeheer. BSc Open Dag Wageningen University. Gijs Elkhuizen & Simone Loohuizen

Bos- en Natuurbeheer. BSc Open Dag Wageningen University. Gijs Elkhuizen & Simone Loohuizen Bos- en Natuurbeheer BSc Open Dag Wageningen University Gijs Elkhuizen & Simone Loohuizen Wie wil wildernis? Natuur voor Mensen Mensen voor Natuur Duurzame grondstoffen Natuur = relaxen Natuur als bedreiging

Nadere informatie

Werkhypothese AFS BSc-portefeuille september 2013

Werkhypothese AFS BSc-portefeuille september 2013 Werkhypothese AFS BSc-portefeuille september 2013 Toelichting bij Overzicht Herstructurering van het onderwijsaanbod en de veranderingen in en rond de bachelorprogramma s wordt gefaseerd naar tijd en type

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

Oriëntatiejaar Life Sciences

Oriëntatiejaar Life Sciences Oriëntatiejaar Life Sciences Oriëntatiejaar Life Sciences Joan Wellink (studieadviseur) Voor wie is het oriëntatiejaar? Wat is het oriëntatiejaar? Wat heb je nodig? Hoe en wat studeer je? Wat kun je er

Nadere informatie

Onderwijs en Kennisoverdracht

Onderwijs en Kennisoverdracht Onderwijs en Kennisoverdracht Ontwikkelingen in de duurzame landbouw in Suriname Prof. Tiny van Boekel, Decaan voor Onderwijs/Vice-rector, Wageningen University & Research Centre, NL Inhoud lezing Ontwikkelingen

Nadere informatie

Globaal specialisatie- en vak overzicht van de bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen

Globaal specialisatie- en vak overzicht van de bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Globaal specialisatie- en vak overzicht van de bachelor Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen is een driejarige bachelor opleiding waarbij het spanningsveld tussen

Nadere informatie

Bos- en Natuurbeheer. BSc Open Dag Wageningen University

Bos- en Natuurbeheer. BSc Open Dag Wageningen University Bos- en Natuurbeheer BSc Open Dag Wageningen University Excursion! 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 BSc Bos-en Natuurbeheer Bachelor Bos- en Natuurbeheer Voor je begint met de bachelor Bos- en

Nadere informatie

Gebruik Web 2.0 eerstejaars studenten UU

Gebruik Web 2.0 eerstejaars studenten UU Gebruik Web 2.0 eerstejaars studenten UU Elly Langewis, december 2010 Inleiding In het kader van een SURF-project worden een aantal modules ontwikkeld voor docenten, onder andere over het gebruik van web

Nadere informatie

Informatie over de Specialisatiefase / Masterfase

Informatie over de Specialisatiefase / Masterfase Informatie over de Specialisatiefase / Masterfase Faculteit biologie, maart 2004 Inleiding Deze onderwijsnieuwsbrief is een update en uitbreiding van de onderwijsnieuwsbrief nr. 1. Er wordt een overzicht

Nadere informatie

Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten. Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit

Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten. Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit Vernieuwing masterfase UU Inputsessies met studenten Sessie 3 Keuzemogelijkheden en interdisciplinariteit Resultaten van inputsessie 10 juni 2014 Introductie Deze PowerPoint bevat de resultaten van de

Nadere informatie

Human Health and Life Sciences (H2LS)

Human Health and Life Sciences (H2LS) (H2LS) Werkconferentie VU 16 april 2015 Margreeth van der Meijde, vice decaan onderwijs VUMC H2LS Strategische doelstelling VU en VUmc excelleren met onderzoek en onderwijs binnen het domein H2LS. Er wordt

Nadere informatie

Majorkeuze. Bèta-gamma Anna Holland en Suzanne van Nimwegen (studieadviseurs) 16 januari 2017

Majorkeuze. Bèta-gamma Anna Holland en Suzanne van Nimwegen (studieadviseurs) 16 januari 2017 Majorkeuze Bèta-gamma Anna Holland en Suzanne van Nimwegen (studieadviseurs) 16 januari 2017 1 Wat is een major? Specialisatie Samenhangend vast programma in een discipline Omvang max.105 EC Onderwijs

Nadere informatie

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Life Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? De studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Wat geweldig dat niemand ook maar één moment hoeft te wachten met het verbeteren van de wereld.

Wat geweldig dat niemand ook maar één moment hoeft te wachten met het verbeteren van de wereld. Wat geweldig dat niemand ook maar één moment hoeft te wachten met het verbeteren van de wereld. Anne Frank 44 TEYLINGEN COLLEGE KTS IN VOORHOUT: DE KTS PAKT KANSEN IN DE REGIO 45 Wij proberen altijd voorop

Nadere informatie

Algemene informatie 2012/2013

Algemene informatie 2012/2013 1 Algemene informatie 2012/2013 1. Wat zou je willen doen in het buitenland? 2. Wanneer zou je naar het buitenland willen? 3. Waar zou je naar toe willen? 2 Bilateraal programma Tweezijdige uitwisseling

Nadere informatie

Geconstateerde problemen bij verzoeken aan de examencommissies

Geconstateerde problemen bij verzoeken aan de examencommissies Geconstateerde problemen bij verzoeken aan de examencommissies Voorwoord Naar aanleiding van haar visiedocument heeft de Facultaire Studentenraad (FSR) een inventarisatie gedaan onder de studenten van

Nadere informatie

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Molecular Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Molecular Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas

Nadere informatie

T O E K O M S T V A K 5 VWO

T O E K O M S T V A K 5 VWO T O E K O M S T V A K 5 VWO In het jaarprogramma voor de vijfde klas kom je een geheel nieuw vak tegen. Dit vak noem je het toekomstvak. Het woord zegt het al: je gaat je bezighouden met je toekomst. Veel

Nadere informatie

Presentatie 15 oktober 2009. Handleiding scholingsgesprekken: Hoe krijg je mensen in beweging?

Presentatie 15 oktober 2009. Handleiding scholingsgesprekken: Hoe krijg je mensen in beweging? Presentatie 15 oktober 2009 Handleiding scholingsgesprekken: Hoe krijg je mensen in beweging? Hoe kunnen leidinggevenden medewerkers in beweging krijgen? Zorg dat er minder redenen zijn voor: Niet durven

Nadere informatie

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.]

[IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] 2011 Life Coach Désirée Snelling Berg Desirée [IN 3 STAPPEN JE EX TERUG.] Leer de technieken om met behulp van je onderbewuste en het universum je ex weer terug te krijgen. Inleiding Het is geen geheim

Nadere informatie

Blok 1 - Introductie

Blok 1 - Introductie Reflectie jaar 1 Algemeen Aan het begin van het eerste jaar kwamen een hoop nieuwe dingen op mij af. Na een jaar reizen had ik veel zin om aan de studie Voeding en Diëtetiek te beginnen en was erg benieuwd

Nadere informatie

Op weg naar EUR-strategie online leren

Op weg naar EUR-strategie online leren Op weg naar EUR-strategie online leren SURF Symposium Open en Online Education, 11 maart 2014 Dr. Gerard Baars Directeur Risbo en projectleider deelprogramma online leren EUR Bouwstenen strategie online

Nadere informatie

Algemene informatie. Beste aanstaande student,

Algemene informatie. Beste aanstaande student, Algemene informatie Beste aanstaande student, Ter voorbereiding op het gesprek vragen we je een korte enquête in te vullen. Met het invullen bevestig je tegelijk je komst naar het kennismakingsgesprek,

Nadere informatie

OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008

OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008 OVERGANGSREGELS / TRANSITION RULES 2007/2008 Instructie Met als doel het studiecurriculum te verbeteren of verduidelijken heeft de faculteit FEB besloten tot aanpassingen in enkele programma s die nu van

Nadere informatie

Sessie 4: Hoe ontwikkel ik een gezamenlijk curriculum?

Sessie 4: Hoe ontwikkel ik een gezamenlijk curriculum? Sessie 4: Hoe ontwikkel ik een gezamenlijk curriculum? Nationaal Seminar Joint Programmes 22 november 2016 Marion de Boer Wim Nieuwenhuijsen Uitgangspunten Hoe organiseer en onderhoud je een gezamenlijk

Nadere informatie

Enquête informatievoorziening minoren en keuzeruimte

Enquête informatievoorziening minoren en keuzeruimte Enquête informatievoorziening minoren en keuzeruimte Verspreid onder informatiekunde bachelorstudenten, Mei 2010 31 respondenten Alle data is te vinden in het volgende bestand: https://spreadsheets.google.com/ccc?key=0ahd6mpsqz7q1dhhur3zwauvztjzrt0dyvudvaupadve

Nadere informatie

Beste practice bachelor. Delft. Leiden

Beste practice bachelor. Delft. Leiden Beste practice bachelor Delft Leiden Molecular Science & Technology Gezamenlijke BSc Leiden-Delft Peter Hamersma Pieter van Dooren Opleidingsdirecteur Opleidingscoordinator Waarom samen? Bachelor-master

Nadere informatie

Sessie 4 (4): Good practices internationale joint master

Sessie 4 (4): Good practices internationale joint master Sessie 4 (4): Good practices internationale joint master Joint master (Msc) degree: Geosciences of Basins and Lithosphere (GBL) Ramon Ellenbroek (Coordinator International Office/ beleidsmedewerker internationalisering

Nadere informatie

Peiling stadspas. Hoe denken inwoners over de stadspas?

Peiling stadspas. Hoe denken inwoners over de stadspas? Peiling stadspas Hoe denken inwoners over de stadspas? Peiling stadspas Hoe denken inwoners over de stadspas? Datum: februari 2015 Colofon Gemeente Nijmegen Onderzoek en Statistiek contactpersoon: Marieke

Nadere informatie

Wat is realiteit? (interactie: vraagstelling wie er niet gelooft en wie wel)

Wat is realiteit? (interactie: vraagstelling wie er niet gelooft en wie wel) Wat is realiteit? De realiteit is de wereld waarin we verblijven met alles wat er is. Deze realiteit is perfect. Iedere mogelijkheid die we als mens hebben wordt door de realiteit bepaald. Is het er, dan

Nadere informatie

Dossier kernteam Earth & Ecology

Dossier kernteam Earth & Ecology Dossier kernteam Earth & Ecology Samenstelling kernteam: Rien Aerts (VU), Willem Bouten (UvA), Gareth Davies (VU), Han Dolman (VU, contactpersoon), Jacintha Ellers (VU), Jef Huisman (UvA), Karsten Kalbitz

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

BENELUX RESEARCH PROJECT.

BENELUX RESEARCH PROJECT. BENELUX RESEARCH PROJECT INTRODUCTIE Ben jij een enthousiaste en ambitieuze student aan de RSM, ESE of een andere faculteit *? Ben jij op zoek naar een elective of extracurriculaire activiteit, en wil

Nadere informatie

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen

ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING. Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen ONDERWIJS- EN EXAMENREGELING 2016-2017 Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen Master Filosofie (120 EC) Deze onderwijs- en examenregeling (OER-FFTR) treedt in werking op 1 september

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Vrije Universiteit Amsterdam

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Vrije Universiteit Amsterdam nuao w nederlands -vlaam se accreditatieorganisatie Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding wo-bachelor Biologie van de Vrije Universiteit Amsterdam datum 29 juli 2016 Onderwerp

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit?

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Naam opleiding: Industrieel Ontwerpen Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen

Nadere informatie

Kenmerk. Aanwezig: Afwezig: Het voorstel is om. -Vooraanmelders: maart agenda. Afgehandeld. 99: Brieven over 100: Mail voor de 101: 102: 103:

Kenmerk. Aanwezig: Afwezig: Het voorstel is om. -Vooraanmelders: maart agenda. Afgehandeld. 99: Brieven over 100: Mail voor de 101: 102: 103: Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica Bureau onderwijszaken Kenmerk S&OA/2013/1817 datum 14-05-2013 Verslag van de 82e OLC- IT vergadering d.d. 23 april 2013 Aanwezig: Havinga (vz),boersma,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011

Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Nieuwsbrief Bètasteunpunt September 2011 Het Bètasteunpunt van de Hanzehogeschool is in 2009 opgezet om o.a. hulp te bieden aan leerlingen uit het voortgezet onderwijs die bezig zijn met hun profielwerkstuk.

Nadere informatie

BSc Tourism. René van der Duim en Martijn van Santen

BSc Tourism. René van der Duim en Martijn van Santen BSc Tourism René van der Duim en Martijn van Santen waarom? academische studie van toerisme Toerisme in cijfers meer dan een miljard internationale toeristische aankomsten wereldwijd Toerisme in cijfers

Nadere informatie

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.2 - November 2008-147-

Vlaams Parlement - Vragen en Antwoorden - Nr.2 - November 2008-147- Vlaams Parlement Vragen en Antwoorden Nr.2 November 2008 47 VLAAMS PARLEMENT SCHRIFTELIJKE VRAGEN FRANK VANDENBROUCKE VICEMINISTERPRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN WERK, ONDERWIJS

Nadere informatie

Project Interactieve multimedia

Project Interactieve multimedia Project Interactieve multimedia Jerney van Schagen Inleiding: Het eerste idee van het project bij mij was dat het een vrij breed project zou worden, maar in een van de eerste colleges kwam ik er al gauw

Nadere informatie

Lunchlezing KCNR VastgoedLAB Groningen V&M 26 mei 2016

Lunchlezing KCNR VastgoedLAB Groningen V&M 26 mei 2016 Lunchlezing KCNR VastgoedLAB Groningen V&M 26 mei 2016 Agenda 1. Uitwisseling IWP: naar een sterke verbinding tussen de drie cirkels 2. VastgoedLAB Groningen eerste ervaringen en leerpunten van studenten,

Nadere informatie

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven.

Wat is het verschil tussen deze opleiding bij de TU Delft en die bij een andere universiteit? Nanobiology wordt uitsluitend in Delft gegeven. Naam opleiding: Nanobiology Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Voorwoord. Martin Sykes www.storiesthatmovemountains.com www.facebook.com/storiesthatmovemountains www.overtuigenmetstorytelling.

Voorwoord. Martin Sykes www.storiesthatmovemountains.com www.facebook.com/storiesthatmovemountains www.overtuigenmetstorytelling. Voorwoord Ik was al vijf jaar bezig met het ontwikkelen en toepassen van de ideeën in dit boek voordat ik ze in 2006 voor het eerst in het openbaar presenteerde tijdens de zevende jaarlijkse Europese conferentie

Nadere informatie

INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma

INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma INSTITUUT VOOR INTERDISCIPLINAIRE STUDIES bacheloropleiding Bèta-gamma Intakeformulier 1. Persoonsgegevens Naam Adres Postcode & plaats Telefoon E-mail adres Geboortedatum Svp invullen, uitprinten en terugsturen

Nadere informatie

Bezoekers Open Dagen maart

Bezoekers Open Dagen maart Resultaten open dagen maart 2014 Hieronder volgt een analyse van de open dagen van 8 maart in Leeuwarden en 22 maart in en in Wageningen. Aantal van bezoekers: In totaal hebben 2.685 bezoekers (waarvan

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 04 November 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2017 Het begon in 1918 Van Landbouwhogeschool tot University & Research of the Life Sciences 1960s:

Nadere informatie

Bundeling FALW en SILS Neurosciences

Bundeling FALW en SILS Neurosciences Bundeling FALW en SILS Neurosciences FALW Neurosciences (Vumc not incl) 80 WP/OBP in 4 groepen Swammerdam Institute for Life Sciences (SILS) Programme Neurosciences 60 WP/OBP in 4 groepen Lange termijn

Nadere informatie

Wageningen University & Research. Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus

Wageningen University & Research. Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus Wageningen University & Research Wageningen, 14 Oktober 2017 Prof. dr Arthur Mol, Rector Magnificus 2017 Het begon in 1918 Van Landbouwhogeschool tot University & Research of the Life Sciences 1960s: primair

Nadere informatie

Pascale Peters (Radboud Universiteit) Laura den Dulk (Universiteit Utrecht) Judith de Ruijter (A&O Consult)

Pascale Peters (Radboud Universiteit) Laura den Dulk (Universiteit Utrecht) Judith de Ruijter (A&O Consult) Mag ik thuiswerken? Een onderzoek naar de attitudes van managers t.a.v. telewerkverzoeken Pascale Peters (Radboud Universiteit) Laura den Dulk (Universiteit Utrecht) Judith de Ruijter (A&O Consult) Nederland

Nadere informatie

Bachelor Cognition, Language and Communication. uva.nl/ba-cognition-language-communication

Bachelor Cognition, Language and Communication. uva.nl/ba-cognition-language-communication Bachelor 2019-2020 Cognition, Language and Communication uva.nl/ba-cognition-language-communication In de bachelor Cognition, Language and Communication bestudeer je taal en communicatie in relatie tot

Nadere informatie

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf

Ideeën presenteren aan sceptische mensen. Inleiding. Enkele begrippen vooraf Ideeën presenteren aan sceptische mensen Inleiding Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat het moeilijk kan zijn om gehoor te vinden voor informatie of een voorstel. Sommige mensen lijken er uisluitend

Nadere informatie

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN ZORGVERNIEUWING

BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN ZORGVERNIEUWING BESTUURSKUNDE BESTUREN VAN ZORGVERNIEUWING EEN NIEUWE MASTERRICHTING DIE IEDEREEN AANGAAT 2 Faculteit der Sociale Wetenschappen BESTUURSKUNDE: BESTUREN VAN ZORGVERNIEUWING > Een unieke combinatie van algemene

Nadere informatie

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN

HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN HET BELANGRIJKSTE OM TE WETEN OM MEER ZELFVERTROUWEN TE KRIJGEN Gratis PDF Beschikbaar gesteld door vlewa.nl Geschreven door Bram van Leeuwen Versie 1.0 INTRODUCTIE Welkom bij deze gratis PDF! In dit PDF

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie

Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel gestelde vragen over de U-Talent Academie Veel leerlingen die overwegen om deel te nemen aan de U-Talent Academie hebben vragen over het programma, de selectie, de zwaarte van het programma. In dit

Nadere informatie

WIKI-Games. Wiki-based games in higher education. Wim Westera Peter van Rosmalen

WIKI-Games. Wiki-based games in higher education. Wim Westera Peter van Rosmalen WIKI-Games Wiki-based games in higher education Wim Westera Peter van Rosmalen SURF Academy: Seminar innovatie en inspiratie, Utrecht, 17 februari 2011 Overzicht Project inbedding Learning Media Progamma

Nadere informatie

Welkom bij Biologie in Wageningen

Welkom bij Biologie in Wageningen Welkom bij Biologie in Wageningen Opbouw opleidingspresentatie Wat is biologie in Wageningen? Opbouw van de bachelor biologie Toelatingseisen & inschrijving Waarom biologie in Wageningen? Na je studie

Nadere informatie

Basisgegevens. Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Nieuwe opleiding. Nieuw Ad programma. Nieuwe hbo master. Nieuwe joint degree

Basisgegevens. Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): Nieuwe opleiding. Nieuw Ad programma. Nieuwe hbo master. Nieuwe joint degree Basisgegevens Soort aanvraag (kruis aan wat van toepassing is): X Nieuwe Nieuw Ad programma Nieuwe hbo master Nieuwe joint degree Naam instelling(en) Contactpersoon/contactpersonen Contactgegevens Universiteit

Nadere informatie

Investeren in mantelzorg/ www.marjobrouns.nl 1

Investeren in mantelzorg/ www.marjobrouns.nl 1 1 Van onmacht naar kracht en balans www.marjobrouns.wordpress.com www.marjobrouns.nl 2 Tel.: 06 51 28 17 49 Email: marjo@marjobrouns.nl 3 Investeren in mantelzorg! Werkconferentie: Do it together, aan

Nadere informatie

Keuze vakken P&T Living

Keuze vakken P&T Living Keuze vakken P&T Living Antal Haans (A.Haans@tue.nl) Coach Technische Vakken P&T-LIVING 31 Maart 2015 1 P&T Major Binnen de TU/e bachelor school Keuze ruimte 60 ECTS 90 ECTS - Psychologie & methoden -

Nadere informatie

Dubbeltalent gezocht. VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam

Dubbeltalent gezocht. VUmc Zigma Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam Dubbeltalent gezocht VUmc Zigma 2019-2020 Zij-Instroomprogramma Geneeskunde Master Amsterdam De opleiding Ben je een talentvolle student met interesse in en ervaring met wetenschap pelijk onderzoek? Misschien

Nadere informatie

Voor intern gebruik bij een opleiding wordt gerapporteerd over alle stellingen, vragen, toelichtingen enz.

Voor intern gebruik bij een opleiding wordt gerapporteerd over alle stellingen, vragen, toelichtingen enz. Standaardisatie en formulering stellingen en vragen voor module evaluaties VHL versie 27 maart 2011 Inleiding In het voorjaar van 2010 is het project Standaardiseren module evaluaties VHL breed o.l.v.

Nadere informatie

Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening

Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening Marktvisie Finance Tijdbom onder arbeidsmarkt financiële dienstverlening Marktvisie > Finance 3 Inleiding In de financiële dienstverlening zullen de komende jaren mede onder invloed van de digitalisering

Nadere informatie

Borging kwaliteit en functioneren examencommissies

Borging kwaliteit en functioneren examencommissies Borging kwaliteit en functioneren examencommissies Wageningen University 20 mei 2015, Prof. Dr. Martin Kropff Rapport Verdere Versterking Aanleidingen voor mijn verhaal:! Rapport onderwijsinspectie Vraag:

Nadere informatie

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door:

Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Cursussen bij Dressuurstal (Website: www.cursustotaal.nl) Organisatie: Yvonne Roosen Uitvoering: Koekkoek en co vertegenwoordigd door: Nel Koekkoek, sportpsycholoog, GZ- psycholoog BIG Marie-José Hulsman

Nadere informatie

Welkom bij 3mE s Maart Master Maand Kick off

Welkom bij 3mE s Maart Master Maand Kick off Welkom bij 3mE s Maart Master Maand Kick off Prof.dr.ir. J. Hellendoorn Opleidingsdirecteur 3mE Wat ga ik vertellen? Introductie master Maand Overzicht masteropleidingen 3mE 3mE Alumni Advies studiekeuze

Nadere informatie

Best Practice Peer review

Best Practice Peer review Best Practice Peer review Ervaringen vanuit de ShoulderCommunity Dorien Ginsel MCTD, PT Projectleider CoE Shoulder Disorders Inhoud Centre of Expertise Shoulder Disorders ShoulderCommunity Peerreview peerassessments

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf Format samenvatting aanvraag Opmerking vooraf Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitend onderstaande samenvatting dan kunt u dat kenbaar maken bij het

Nadere informatie

Best practices in academische vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen

Best practices in academische vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen Robert van Wijk & Esther Vleugel vaardigheden bij bèta-bacheloropleidingen Workshop op de ICAB conferentie 2015 Programma Achtergrond van ons academisch vaardigheden onderwijs Onze ervaringen en lessen

Nadere informatie

Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen

Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen Opleidingspresentatie 16 November 2013 Welkom Linda Hoffmans (rondt haar master thesis af) Jay van Lunteren (net gestart met zijn bachelor thesis, en wil in februari

Nadere informatie

Op welke school zitten onze oud-werkers vmbo nu?

Op welke school zitten onze oud-werkers vmbo nu? In deze bijdrage geven de decanen van de drie afdelingen een indruk van de vervolgkeuzes van onze werkers. Die keuzes vertonen jaar in jaar uit natuurlijk fluctuaties, anderzijds geeft het beeld van één

Nadere informatie

Enquête stichting Parentes Zoetermeer

Enquête stichting Parentes Zoetermeer Enquête stichting Parentes Zoetermeer In de afgelopen weken hebt u de mogelijkheid gehad om d.m.v. onze enquête uw stem te laten horen over diverse punten die spelen binnen onze stichting Parentes. In

Nadere informatie