Samenvatting workshops, 2 februari 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting workshops, 2 februari 2017"

Transcriptie

1 Masterclass Persoonlijke Effectiviteit en Lean Niet harder, maar slimmer werken. Als zaken niet lopen zoals verwacht en we de planning niet gaan halen Dan gaan we harder werken. Oftewel meer doen van hetzelfde en een ander resultaat verwachten. Opdrachtgevers vragen kortere doorlooptijden, minder verspilling en hogere kostenefficiëntie. Niet in de laatste plaats doordat ze te maken hebben met klanten die steeds mondiger worden en hoge verwachtingen hebben. In deze interactieve en inspirerende masterclass is ervaren wat er voor nodig is om aan deze vraag in de markt te kunnen voldoen en hebben de deelnemers handvatten gekregen waar zij in hun dagelijkse praktijk direct mee aan de slag kunnen. Reacties van deelnemers: Nu wordt zichtbaar hoe belangrijk communicatie is. Je krijgt inzicht in je rol bij stimuleren van medewerkers. Je krijgt inzicht in bedoelingen, aannames en verwachtingspatronen. Opbrengst: Iedereen kwam uit een organisatie waar al min of meer met Lean gewerkt wordt. Er was een levendige discussie waar met elkaar gezocht werd naar de vertaalslag naar echte toepassingen. De betrokkenheid was groot, de wisselwerking verliep voorspoedig, de discussie ging zelfs door tot aan de lunchtafel. Workshop BIM Een nieuwe manier van werken en samenwerken. Hoe gaan mensen mee in verandering, en op welke manier geven mensen deze door. Niet voor ons alleen, BIM is een containerbegrip wat invloed heeft op iedereen, de samenleving en maatschappij. René van Loon geeft een workshop om informatie te delen over de actualiteit van BIM in het bedrijfsleven en onderwijs. Voorbeelden van toepassingen worden gepresenteerd en interactief besproken. Deze wordt verder uitgewerkt onder de verantwoordelijkheid van de thematische werkgroep. Hierbij moet ook gekeken worden naar de mogelijkheid dat bedrijven die nog willen beginnen met BIM of nog in de opstartfase zitten ook dit onderwijs kunnen volgen. Opbrengst: Er is behoefte aan basiskennis, je moet begrijpen wat de impact is van je handelen voor jezelf én voor de keten. Leergierig zijn en van elkaar willen leren, is belangrijk om BIM tot succes te maken. De volgende aspecten zijn daarbij erg belangrijk: ICT en techniek, persoonlijke vaardigheden, samenwerken, inhoudelijke opleidingsbehoefte.

2 Workshop Veiligheid Veiligheid is méér dan alleen veiligheid op de bouw, ook de omgeving (verkeersveiligheid) of vervolgschade door onbevoegden op de bouw hoort daarbij. Op dit moment is er een toename van het aantal arbeidsongevallen in de bouw. Er is flink gediscussieerd over de reikwijdte en verantwoordelijkheden waardoor de bewustwording over veiligheid is vergroot. Zowel in het bedrijfsleven als onderwijs zijn er verschillen in benadering en uitvoering van thema s die met veiligheid te maken hebben. Veiligheid wordt vergroot als de visies omtrent uitvoering van afspraken gelijk zijn. Jos Schouten geeft in deze workshop duidelijk weer waar het startpunt moet liggen om bewustzijn te creëren in de veiligheid voor later. In het onderwijs is er meer aandacht nodig voor veiligheid en bewust handelen naar veiligheid. Workshop Virtual Reality Een erg inspirerende middag en enorm veel mogelijkheden op korte termijn. Ik krijg zin in de toekomst. Deze workshop stond in het teken van de ontwikkeling op het gebied van Virtual Reality (VR). VR staat momenteel sterk in de belangstelling. Er zijn drie korte presentaties gegeven met een voorlichtingsfilmpje van de haven van Rotterdam, architectonische toepassingen en een uitleg over de techniek. Er is veel belangstelling bij bedrijven en in het onderwijs om gebruik te leren maken van deze techniek. Deze workshop heeft de deelnemers geprikkeld om op korte termijn aan de slag te gaan met VR. Bedrijfsleven en opleidingen staan te popelen om hier méér mee te gaan doen. Opbrengst: Deelnemers waren zéér betrokken, men wilde veel weten. Er werden ook dingen genoteerd. Alles kon worden gevraagd, er was veel interactie. Men heeft ervaren dat technologie leuk is en niet eng. De opbrengst is ook consistent tekenwerk met beduidend minder fouten. De bouwwereld en het onderwijs zouden open moeten staan voor andere pakketten dan Revit. Aannemers, constructeurs, beheer en architecten /ontwerpers zouden hetzelfde pakket moeten gebruiken. Duidelijk ook dat bij 3D je verplicht wordt om samen te werken en dat je niet kan wachten tot de praktijk. Eerdere samenwerkingen!

3 Workshop innovatieve technieken. Inspirerend en interesse naar meer mogelijkheden vooraan in het proces. Vol passie vertelt Theo d Achard van Enschut in deze workshop over de prescan. De prescan kan fouten opsporen tijdens het bouwproces. Op deze manier worden faalkosten gereduceerd en zal het wooncomfort vergroot worden. Zijn enthousiasme werkt door op de deelnemers waardoor de workshop inspirerend is. In deze workshop worden innovatieve technieken gepresenteerd die bijdragen aan de kennis van bedrijven en opleidingen. Paul Masselink vertelt over het ontwerpen van gebouwen waarbij al van te voren wordt nagedacht over de levensduur van producten. Bij het nemen van beslissingen wordt vooraf rekening gehouden met de levenscyclus van materialen en producten. Ralph van den Heuvel geeft een kijkje in energiebeheer in utiliteitsbouw. Verzamelen van Big Data geeft inzicht in energie verbruik en zo kunnen nu al systemen op afstand gemonitord worden. In de toekomst zijn er ook toepassingen voor wooncomplexen. Opbrengst: De deelnemers waren geïnteresseerd tijdens de presentatie, de interactie tussen deelnemers en met de workshopleiders was prima. De opstelling van de stoelen droeg hieraan bij. Er was voldoende gelegenheid om vragen te stellen, echter er was te weinig tijd voor een inhoudelijk goede discussie. De opkomst van het aantal studenten was in onze workshop te laag; dit zouden we de volgende keer graag anders zien. Workshop Sociale Innovatie en 21e eeuw vaardigheden Na een korte inleiding zelf aan de slag met brainstormen. Arthur de Jong verdeelt na een korte inleiding zijn workshop in twee groepen en geeft hen een werkblad met 21ste eeuw vaardigheden. In deze groepen gaan studenten, bedrijfsleven en onderwijsgevenden met elkaar in gesprek over deze vaardigheden en hoe ze ingezet kunnen worden. Het doel hiervan is dat zij met elkaar vaststellen welke aspecten het onderwijs aandacht moet geven en hoe dit ondersteund kan worden tijdens de leerperioden in de bedrijven. Door de enthousiaste discussie is een onderlinge beeldvorming bij het begrip Sociale innovatie, 21e eeuw vaardigheden ontstaan. Wellicht een start tot afstemming tussen het onderwijs en de begeleiding op de werkvloer. Uit de discussie werd duidelijk dat het succes van de medewerker van de toekomst naast kennis en vaardigheden voor een groot deel bepaald wordt door zijn of haar sociale vaardigheden. Zowel in het bedrijfsleven als onderwijs wordt dit erkend en gezamenlijk is er van gedachten gewisseld over de wijze waarop dit méér aandacht moet krijgen in de opleiding.

4 Workshop Thematische BOL-BBL Opleiding / Build-up Skills. Leuk, interactief, met je handen bezig zijn. Opleiden van de medewerker van de toekomst kan op verschillende manieren plaats vinden, het leren wordt steeds meer ervaringsleren, leren in verschillende contexten waarbij echte opdrachten uit de praktijk leidend worden. Theorie en vaardighedentraining vinden dan just-intime plaats. Opdrachtgevers uit de praktijk en begeleiders uit de praktijk maken het voor studenten levensecht. Deelnemers ontvangen instructies via devices zoals smartphone, tablet of laptop en leveren op digitale wijze resultaten van praktijkopdrachten in. Het gebruik van devices is in de praktijk van het bedrijfsleven al ingeburgerd. Opbrengst: De betrokkenheid van de deelnemers was groot, er was veel ruimte voor het stellen van vragen. Duidelijk is dat er verschillende leerstijlen zijn, één deelnemer wilde liever vanaf papier werken. Een ICT-vaardige deelnemer had de opgaven snel door. Door de verschillende achtergronden kwam samenwerking tot stand, opmerkelijk was dat men direct aan de slag ging zonder de instructie te volgen en daardoor in de uitvoering in de problemen kwam. Er is veel daadkracht bij de docenten en veel behoefte om dit verder te ontwikkelen met bedrijven en andere disciplines. Men wil graag real life project onderdelen hebben waarbij interdisciplinair moet worden gewerkt Workshop onderwijs innovatie Mooie input van mede-deelnemers, leuk om je dromen te koppelen aan de markt van nu of die van Benieuwd naar eigen rol in ontwikkelingen. Een van de mile stones van het project Samen Slim Bouwen aan de Toekomst is het gezamenlijk ontwerpen van onderwijsprogramma s waarmee de medewerker van de toekomst opgeleid gaat worden. Door met elkaar in gesprek te gaan en te benoemen wat de belangrijke bouwstenen zijn van een beroepsopleiding ontstaat een samenwerking tussen studenten, docenten en bedrijfsleven. De volgende vragen staan centraal: Welke verlangens-dromen-verwachtingen heb je over de opleiding? Wat vraagt de markt? Welke veranderingen zijn er in de wereld m.b.t. Bouwkunde of installatietechniek? Hoe ziet een afgestudeerde bouwkunde / installatietechniek student eruit?

5 Opbrengst: Tijdens de workshops was er sprake van een fijne energie waarbij een mooie dialoog ontstond. Na een paar minuten ontstond een goed gesprek waarin verlangens, dromen en verwachtingen met elkaar gedeeld zijn. Dit was daarmee ook een belangrijke opbrengst: het met elkaar in gesprek zijn over hoe wij kijken naar de opleidingen Bouwkunde en Installatietechniek van de toekomst en welke vraag wij daar aan studenten, bedrijven en docenten kunnen stellen. De belangrijkste conclusie die we hierin mogen trekken is dat dit een gezamenlijk belang en een gezamenlijk traject van alle genoemde partijen is. Om die reden gaan wij dus ook verder met de ingezette koers. De opbrengsten vanuit deze workshops gaan daarmee gebruikt worden voor de inrichting van het onderwijs. Workshop Duurzaamheid Interessant om te horen hoe het onderwijs (Avans) al bezig is met duurzaamheid in het curriculum, Wel erg gericht op Avans, jammer dat er niet meer voorbeelden uit het onderwijs de revue passeren. Inspirerende manier om duurzaamheid te benaderen, leuke discussie gevoerd. Insteek van de workshop is een discussie te voeren tussen deelnemers van de workshop. De workshop wordt gestart met de ontwikkelingen bij Avans Hogescholen over de vernieuwing en inrichting van het onderwijs. Duurzaamheid is daarbij een van de speerpunten. Opbrengst: Helaas waren er weinig deelnemers bij de workshops, echter de discussie die plaats vond getuigde van een grote betrokkenheid. Met elkaar is gesproken over de implementatie van duurzaamheid in de curricula van de verschillende opleidingen. Deelnemers aan de discussie waren van mening dat het bedrijfsleven op dit moment verder is dan het onderwijs en dat docentstages bij zouden kunnen dragen aan het dichten van deze kloof. Concreet wordt gewerkt aan het vergroten van het aantal docentstages. Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven geven aan dat zij direct betrokken worden bij het implementeren van duurzaamheid in hun curriculum, op dit moment gebeurt dit nog maar sporadisch in het HBO-onderwijs en helaas nog helemaal niet in het MBO-onderwijs. Hier is een kans om studenten een actieve rol te geven om duurzaamheid te concretiseren in hun opleiding.

Persoonlijke BIM reis BIM reis Vink Bouw Papierloos bouwen. West Friese Poort. Ernst Bouma. BIM Kerngroep

Persoonlijke BIM reis BIM reis Vink Bouw Papierloos bouwen. West Friese Poort. Ernst Bouma. BIM Kerngroep Persoonlijke BIM reis BIM reis Vink Bouw Papierloos bouwen Ernst Bouma West Friese Poort Ik heb geen geheim van succes. Gewoon je best doen, iets leuk vinden en goede mensen om je heen verzamelen. Want

Nadere informatie

Ketenintegratie in de woningbouw. Een onderzoek naar de invloed van ketenintegratie op tijd, geld en kwaliteit Door Karin van der Vliet

Ketenintegratie in de woningbouw. Een onderzoek naar de invloed van ketenintegratie op tijd, geld en kwaliteit Door Karin van der Vliet Ketenintegratie in de woningbouw Een onderzoek naar de invloed van ketenintegratie op tijd, geld en kwaliteit Door Karin van der Vliet Inhoud Waarom? Hoe? Resultaten theorie Resultaten praktijk Conclusie

Nadere informatie

Persoonlijke BIM reis BIM reis Vink Bouw Papierloos bouwen. BIM Kerngroep

Persoonlijke BIM reis BIM reis Vink Bouw Papierloos bouwen. BIM Kerngroep Persoonlijke BIM reis BIM reis Vink Bouw Papierloos bouwen Ernst Bouma West Friese Poort Ik heb geen geheim van succes. Gewoon je best doen, iets leuk vinden en goede mensen om je heen verzamelen. Want

Nadere informatie

Samen werken aan duurzame verbetering van processen. Paul vos Programma Slim Werken NMKG - 12 december 2013

Samen werken aan duurzame verbetering van processen. Paul vos Programma Slim Werken NMKG - 12 december 2013 Samen werken aan duurzame verbetering van processen Paul vos Programma Slim Werken NMKG - 12 december 2013 Inhoud Doelstellingen en aanpak Resultaten Lessen en ervaringen Hoe we verder gaan Vragen? - 2

Nadere informatie

Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan

Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan Herkent u dit? U, als architect, heeft inspirerende ideeën maar wilt technisch en procesmatig ondersteund worden. U, als opdrachtgever, wilt vroegtijdig weten wat

Nadere informatie

Kuijpers Installaties in de OK Leerjaar 2, schooljaar

Kuijpers Installaties in de OK Leerjaar 2, schooljaar Kuijpers Installaties in de OK Leerjaar 2, schooljaar 2017-2018 1. De opdrachtgever In het Rijksmuseum worden de installaties van de nachtwacht continue gecontroleerd. Er mag niet te veel licht op schijnen,

Nadere informatie

Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder

Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder Samenwerking in de praktijk: ICT lab voor studenten ICT-campus als verbinder Innovatieve oplossingen worden bereikt door samenwerken. ICT Campus brengt bedrijven en kennisinstellingen bij elkaar, om van

Nadere informatie

Avans Academie Associate Degrees Den Bosch

Avans Academie Associate Degrees Den Bosch Avans Academie Associate Degrees Den Bosch Robin Pereboom Adviseur Connect, verbindt bedrijfsleven en onderwijs Meet up Agrifood Capital, Oss 7 februari 2019 Workshop 8 Onderwijs en Bedrijfsleven, hoe

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw

Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw Transformatie naar een slimme, datagedreven tuinbouw de rol van onderzoek 19 oktober 2017, prof.dr.ir. Jack van der Vorst, lid concernraad Wageningen University & Research Wereldwijde uitdagingen land-

Nadere informatie

Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober :00-17:30

Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober :00-17:30 Uitnodiging Werkconferentie Logistiek in een Circulaire Economie 31 oktober 2018 13:00-17:30 Beste genodigde, Een urgenter vraagstuk dan de toekomst van onze planeet is er niet. Daarom is er ook geen urgentere

Nadere informatie

De workshop Passie en missie wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Passie en missie wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Passie en missie Passie en missie, jouw unieke bijdrage Weet jij wat jouw passie is? Waar jouw hart harder van gaat kloppen? Door de hectiek van de dag vergeet je hierbij stil te staan. Logisch

Nadere informatie

Welkom in het Horizon College

Welkom in het Horizon College Welkom in het Horizon College Bij het Horizon College maken we onze naam waar: we geven middelbaar beroepsonderwijs dat bij jou past en jouw horizon groter maakt. We leren je niet alleen een vak met toekomst,

Nadere informatie

Onderwijs. Huisvesting die kennis in beweging brengt

Onderwijs. Huisvesting die kennis in beweging brengt Onderwijs Huisvesting die kennis in beweging brengt Onderwijs Huisvesting die kennis in beweging brengt Wat is de essentie van een onderwijsgebouw? En wat gebeurt daar precies? De core business van onderwijs

Nadere informatie

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X

Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Samenvatting en aanbevelingen van het onderzoek onderwijs & ICT voor School X Inleiding School X is een talentschool (mensgericht) vanuit de invalshoek dat leerlingen die hun talent benutten beter presteren

Nadere informatie

HOG DOCENTENDAG 3 NOVEMBER 2015

HOG DOCENTENDAG 3 NOVEMBER 2015 HOG DOCENTENDAG 3 NOVEMBER 2015 Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Op 3 november organiseert de HOG Bouw en Ruimte haar jaarlijkse Docentendag. Centraal staat het delen van kennis en ervaringen tussen docenten

Nadere informatie

Kernwaarden + Een stip aan de horizon

Kernwaarden + Een stip aan de horizon Kernwaarden + Een stip aan de horizon Samenwerkende Mediatheken Fontys Hogescholen Versie 1.0, 19 januari 2016 Inleiding Fontys Mediatheken ondersteunen en faciliteren het onderwijs en het onderzoek bij

Nadere informatie

Naar een facultair meerjarenplan Opbrengst visiebijeenkomsten

Naar een facultair meerjarenplan Opbrengst visiebijeenkomsten Naar een facultair meerjarenplan 2016-2021 Opbrengst visiebijeenkomsten Het faculteitsbestuur van Geesteswetenschappen heeft eind mei en begin juni visiebijeenkomsten georganiseerd voor respectievelijk

Nadere informatie

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING

Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING Verslag ouderavond FIT(s) OP DE KRING In gesprek met elkaar. Uitwerking van de stellingen. De onderstaande stellingen hebben we deze avond besproken onder elke stelling staan een aantal opmerkingen die

Nadere informatie

Bij een goed einde hoort een goed begin

Bij een goed einde hoort een goed begin Bij een goed einde hoort een goed begin Yuri van Bergen 24 januari 2017 NRP College, module Verbinden 24 januari 2017-2 24 januari 2017-3 Het nieuwe samenwerken begint niet bij techniek, maar bij een visie

Nadere informatie

Trainingen loopbaangespreksvoering

Trainingen loopbaangespreksvoering Bijlagen: 3 1. CINOP 2. Het Loopbaancollectief 3. Aanmeldformulier Trainingen loopbaangespreksvoering Om leerkrachten, docenten, decanen, mentoren en studieloopbaanbegeleiders goed toe te rusten op het

Nadere informatie

Nieuwe didactiek vwo 2 en 3 Connect College: resultaten van een onderzoek. Prof. dr. Perry den Brok

Nieuwe didactiek vwo 2 en 3 Connect College: resultaten van een onderzoek. Prof. dr. Perry den Brok Nieuwe didactiek vwo 2 en 3 Connect College: resultaten van een onderzoek Prof. dr. Perry den Brok Betrokkenen Connect College (opdrachtgever) Kennisnet (subsidie onderzoek) Technische Universiteit Eindhoven

Nadere informatie

Dit boekje is ons identiteitsbewijs. Het beschrijft onze merkwaarden, onze ambitie, het vertelt wie we zijn, waar we voor staan. Wat ons uniek maakt.

Dit boekje is ons identiteitsbewijs. Het beschrijft onze merkwaarden, onze ambitie, het vertelt wie we zijn, waar we voor staan. Wat ons uniek maakt. Dit beloven wij. Dit boekje is ons identiteitsbewijs. Het beschrijft onze merkwaarden, onze ambitie, het vertelt wie we zijn, waar we voor staan. Wat ons uniek maakt. De magie van Antoniuscollege Gouda:

Nadere informatie

ICT Lyceum. Voor havo en vwo. ICT Lyceum op het Hondsrug College... een slimme start voor je toekomst!

ICT Lyceum. Voor havo en vwo. ICT Lyceum op het Hondsrug College... een slimme start voor je toekomst! ICT Lyceum Voor havo en vwo Het ICT Lyceum: Dé voorbereiding op de baan die nog niet bestaat (of wel) Informatietechnologie is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Sterker ze dringt steeds verder

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Kleurrijk ontwikkelprogramma voor Young Professionals

Talent Ontwikkel Programma. Kleurrijk ontwikkelprogramma voor Young Professionals Talent Ontwikkel Programma Kleurrijk ontwikkelprogramma voor Young Professionals Het Talent Ontwikkel Programma van Koffie & Bubbels is een energiek en intensief ontwikkelprogramma voor Young Professionals.

Nadere informatie

TED x AmsterdamED X. = indepentently organized TED event FROM AN OUTSIDE PERSPECTIVE. School Events MBO/HBO/WO

TED x AmsterdamED X. = indepentently organized TED event FROM AN OUTSIDE PERSPECTIVE. School Events MBO/HBO/WO TED x AmsterdamED X = indepentently organized TED event FROM AN OUTSIDE PERSPECTIVE School Events MBO/HBO/WO samen met TED x AmsterdamED onderwijsinnovatie op uw onderwijsinstelling stimuleren? Op veel

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

ICT in Digi-Taal Presentatie titel

ICT in Digi-Taal Presentatie titel ICT in Digi-Taal Presentatie titel de rol van human centered ICT Ingrid Mulder Lector Human Centered ICT Hogeschool Rotterdam Rotterdam, 00 januari 2007 Engels en Digi-Taal in het basisonderwijs Rotterdam,

Nadere informatie

AMOO. meetup. denken & maken op FabCity

AMOO. meetup. denken & maken op FabCity AMOO meetup denken & maken op FabCity Denken en Maken op FabCity De derde en laatste AMOO meet-up van dit studiejaar had als thema het ontwerpprincipe Denken en Maken. Dit principe duidt fysiek maken als

Nadere informatie

Doel ITANNEX: Verbeteren van de kwaliteit van de bebouwde omgeving en van het proces waarmee het ontworpen, gerealiseerd en beheerd wordt

Doel ITANNEX: Verbeteren van de kwaliteit van de bebouwde omgeving en van het proces waarmee het ontworpen, gerealiseerd en beheerd wordt Doel ITANNEX: Verbeteren van de kwaliteit van de bebouwde omgeving en van het proces waarmee het ontworpen, gerealiseerd en beheerd wordt Aannemers Architectenbureaus Ingenieurs- en Adviesbureaus Installateurs

Nadere informatie

Activiteiten Jaarverslag 2013

Activiteiten Jaarverslag 2013 Activiteiten Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave 1 Een bezoek van de wethouder 2 Project Kunst en Cohesie 3 Bewonersdag 4 Bijeenkomst met de wijkbewoners 5 Burendag 6 Culturele thee avonden 7 De tafel van één

Nadere informatie

APPLAB SAMENWERKEN AAN LUCHTKWALITEIT

APPLAB SAMENWERKEN AAN LUCHTKWALITEIT APPLAB SAMENWERKEN AAN LUCHTKWALITEIT TIM FLEUMER HOGESCHOOL ROTTERDAM Docent-onderzoeker voor AppLab bij Kenniscentrum Creating010 Docent Communication and Multimedia Design t.fleumer@hr.nl Wat is AppLab

Nadere informatie

Training Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke effectiviteit Training Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit: vergroot je invloed door slim te werken Niet harder, maar slimmer werken: zo vergroot je je persoonlijke effectiviteit. Door op een slimme

Nadere informatie

Inhoud. Wat is PIETERS BOUWTECHNIEK Bouwproces Samenwerkingsvormen BIM

Inhoud. Wat is PIETERS BOUWTECHNIEK Bouwproces Samenwerkingsvormen BIM Inhoud Wat is PIETERS BOUWTECHNIEK Bouwproces Samenwerkingsvormen BIM PIETERS BOUWTECHNIEK Almere Amsterdam Delft Eindhoven Haarlem Utrecht Zwolle 120 medewerkers 12 register constructeurs 5 register ontwerpers

Nadere informatie

CONGRES HOGESCHOOL UTRECHT. Jos Pleune

CONGRES HOGESCHOOL UTRECHT. Jos Pleune CONGRES HOGESCHOOL UTRECHT Jos Pleune 3-4-2012 1 Inhoud Aanleiding Zoektocht naar partner Zoektocht naar vorm Successen en aandachtspunten 3-4-2012 2 Ketenintegratie bij Havensteder 4 jaar geleden begonnen:

Nadere informatie

CONCEPT Innovatieproject STEAM Studio s

CONCEPT Innovatieproject STEAM Studio s CONCEPT Innovatieproject 2017-2018 STEAM Studio s 1 2 Aanleiding: Het project E-lab heeft met de deelnemers in najaar 2017 een evaluatie gepleegd. Conclusie: in deze vorm gaan de partijen niet verder.

Nadere informatie

MINOR SOFTWARE KWALITEIT EN TESTEN. 15 mei 2019 Maurice van Haperen

MINOR SOFTWARE KWALITEIT EN TESTEN. 15 mei 2019 Maurice van Haperen MINOR SOFTWARE KWALITEIT EN TESTEN 15 mei 2019 Maurice van Haperen Agenda Introductie Aanleiding, ontwikkeltraject Programma en toetsing Ervaringen Hoe verder Discussie / vragen en (eventueel) een bijdrage

Nadere informatie

Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut

Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut A S S E N E M M E N M E P P E L De aanleiding Innovatie in het mbo moet omdat: - Technologie en digitalisering leiden tot andere (inhoud van)

Nadere informatie

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business Masterclass Value of Information Waarde creëren voor de business Informatie en informatietechnologie maken het verschil bij de ontwikkeling van nieuwe business ideeën. Met informatie kunnen nieuwe innovatieve

Nadere informatie

Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid.

Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid. Taskforce Informatiebeveiligingsbeleid. Cursus 1 2015-2016 plus overnachting Aanleiding: Om het deskundigheidsniveau van instellingen te vergroten, zal een masterclass Privacy georganiseerd worden. Deze

Nadere informatie

Opbrengst workshop: Onderwijs voor de toekomst, DAS conferentie 23 maart 2017

Opbrengst workshop: Onderwijs voor de toekomst, DAS conferentie 23 maart 2017 Hieronder volgt de inhoud van de workshop Onderwijs voor de toekomst, die gehouden is op de DAS conferentie van 23 maart 2017, gevolgd door de opdracht die vooraf toegestuurd is aan de deelnemers en tot

Nadere informatie

Feedback conceptvisie BEWEGEN & SPORT

Feedback conceptvisie BEWEGEN & SPORT Feedback conceptvisie BEWEGEN & SPORT Reactieformulier Curriculum.nu visie Negen ontwikkelteams, leraren en schoolleiders werken aan de actualisatie van het curriculum voor alle leerlingen in het primair

Nadere informatie

Presentatie EDB Nicole Ottenheim Gemeente Venlo. Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen. Hans Aarts Fontys Hogescholen

Presentatie EDB Nicole Ottenheim Gemeente Venlo. Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen. Hans Aarts Fontys Hogescholen Presentatie EDB 27-9-2017 Nicole Ottenheim Gemeente Venlo Tjeu van de Laar ROC Gilde Opleidingen Hans Aarts Fontys Hogescholen Bedrijfsleven: personeelspiramide wordt personeelsruit Outsourcing HO MBO

Nadere informatie

Virtueel Bouwen met BIM Serge Lefevere (BOECKX. architecture & engineering)

Virtueel Bouwen met BIM Serge Lefevere (BOECKX. architecture & engineering) Virtueel Bouwen met BIM 1 2 ++ CAD: COMPUTER AIDED DESIGN 2D / 3D ++ Van dom model 3 ++ Naar intelligent model Een Bouwwerk Informatie Model is een informatiemodel dat gemaakt en gebruikt wordt bij een

Nadere informatie

Samenwerken met bedrijven en hogescholen: we kunnen elkaar versterken. Guido Smets Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen Applied Science

Samenwerken met bedrijven en hogescholen: we kunnen elkaar versterken. Guido Smets Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen Applied Science Samenwerken met bedrijven en hogescholen: we kunnen elkaar versterken Guido Smets Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen Applied Science Inhoud presentatie Rode draad: samenwerking met studenten

Nadere informatie

Docent van het Jaar verkiezing 2018

Docent van het Jaar verkiezing 2018 1 Voorwoord Al vele jaren organiseren de ASVA studentenunie en de CSR de Docent van het Jaar verkiezing. Tijdens deze verkiezing wordt er extra aandacht gevestigd op goed docentschap en het daarmee samenhangende

Nadere informatie

Brochure Lean Trainingen 2017

Brochure Lean Trainingen 2017 Brochure Lean Trainingen 2017 Fijn dat je interesse hebt in onze trainingen! Lean Public ontwikkelt mens en organisatie vanuit de Leanfilosofie. Wij geloven in de kracht van Lean en zien het als onze missie

Nadere informatie

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven

Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Beleef het! RobotXperience, brengt innovatie tot leven Hartelijk dank voor uw interesse in onze high tech belevenissen! Wij willen mensen graag op een verrassende en toegankelijke manier in contact brengen

Nadere informatie

Onderwijs van de 21ste eeuw:

Onderwijs van de 21ste eeuw: Onderwijs van de 21ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie 2015-2016 ACADEMIE PEDAGOGIEK EN ONDERWIJS saxion.nl/apo Onderwijs van de 21 ste eeuw: didactiek, wetenschap en technologie Professionaliseringsaanbod

Nadere informatie

E-coaching, begeleiding op afstand. Marie-Louise Rickhoff Academie Mens en Arbeid Human Talent Development

E-coaching, begeleiding op afstand. Marie-Louise Rickhoff Academie Mens en Arbeid Human Talent Development E-coaching, begeleiding op afstand Marie-Louise Rickhoff Academie Mens en Arbeid Human Talent Development Huidige werkzaamheden Docent Human Talent Development, AMA Saxion: reguliere studenten Voltijd

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Training Passie en missie, maak gebruik van elkaars unieke bijdrage Iedereen heeft een unieke bijdrage, maar niet iedereen weet welke dat is. Weet jij het wel? Wanneer je dit

Nadere informatie

Brochure Storytelling vanuit de dynamiek van enthousiasme. Superpromoter Academy

Brochure Storytelling vanuit de dynamiek van enthousiasme. Superpromoter Academy Brochure Storytelling vanuit de dynamiek van enthousiasme Superpromoter Academy Inhoud 01 Inleiding 03 Planning en kosten 02 Inhoud 04 Contactinformatie I Flame: Van persoonlijke naar collectief enthousiasme

Nadere informatie

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw

KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018. SKO Flevoland en Veluwe. Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw SKO Flevoland en Veluwe Ontwerpers van onderwijs voor de 21ste eeuw KINDEREN LATEN LEREN Strategisch beleidsplan 2015-2018 Strategisch beleidsplan SKO Flevoland en Veluwe 1 KINDEREN LATEN LEREN Onze droomschool

Nadere informatie

Bouwen aan een LEAN Cultuur. Jan Straatman, B&R Henk Leenders, KlokBouw Stefan van der Zwet en Rudy Gort, Heembouw

Bouwen aan een LEAN Cultuur. Jan Straatman, B&R Henk Leenders, KlokBouw Stefan van der Zwet en Rudy Gort, Heembouw Bouwen aan een LEAN Cultuur Jan Straatman, B&R Henk Leenders, KlokBouw Stefan van der Zwet en Rudy Gort, Heembouw Technische én sociale innovatie Bedrijven investeren vooral in het ontwikkelen van kennis,

Nadere informatie

Hogeschool Rotterdam Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie Communicatie Digitale Media Inleiding Communicatie

Hogeschool Rotterdam Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie Communicatie Digitale Media Inleiding Communicatie 7 september 2010 Versie 1 Opdrachtgever: School: Instituut: Opleiding: Vak: Will Goderie Hogeschool Rotterdam Instituut voor Communicatie, Media en Informatietechnologie Communicatie Digitale Media Inleiding

Nadere informatie

Social Strategy Masterclass 2014

Social Strategy Masterclass 2014 Social Strategy Masterclass 201 Bestemd voor Directie en Management actief in zowel B2B, B2C als Non profit Inhoudsopgave Inleiding Eendaagse Social Strategy MasterClass Programma Ochtendsessie Middagsessie

Nadere informatie

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige

Opleiding. tot. Hooggevoeligheidsdeskundige Opleiding tot Hooggevoeligheidsdeskundige Voor u hebt u onze opleidingsgids. Voordat wij verder ingaan op de inhoud van de opleiding, willen we u eerst even kennis laten maken met Hooggevoelig heel gewoon.

Nadere informatie

Autisme werkt!

Autisme werkt! Autisme werkt! Voor talenten met ASS Loop je vast bij het vinden of behouden van een stageplek of werkplek? Heb je hierbij hulp nodig vanwege je autisme? Wellicht biedt Campus@ Wurk uitkomst voor jou.

Nadere informatie

(registeropleiding Post-HBO)

(registeropleiding Post-HBO) De coördinator Taal Kenniscentrum de Kempel Deurneseweg 11 5709 AH Helmond 0492-514400 Helga van de Ven h.ven@kempel.nl De coördinator Taal Kenniscenter de Kempel 2016 (registeropleiding Post-HBO) 1 De

Nadere informatie

FIGURES, FACTS & TRENDS

FIGURES, FACTS & TRENDS FIGURES, FACTS & TRENDS Scholingstrajecten voor immigranten, groep gemotiveerde, vaak hoog opgeleide statushouders INSTROOM VANUIT MEERDERE PERSPECTIEVEN Reguliere instroom vanuit VMBO naar BOL-opleidingen

Nadere informatie

LEAN SIX SIGMA BIJ AVANS

LEAN SIX SIGMA BIJ AVANS LEAN SIX SIGMA BIJ AVANS Eefke de Kam Ton van Kollenburg em.dekam-appels@avans.nl ajc.vankollenburg@avans.nl What s in it for you? Wat onderzoekt Avans? Hoe ziet de toekomst van continu verbeteren er uit?

Nadere informatie

2 e BIM- Bijeenkomst. 23 april 2013

2 e BIM- Bijeenkomst. 23 april 2013 2 e BIM- Bijeenkomst 23 april 2013 Ketensamenwerking Van Ontwerp naar Uitvoering Welkom bij Klictet Advies! Management/ Adviseur Kees Kelder Willem-Jan van den Berk Stefan Janssen Projectleiding Mark Ernst

Nadere informatie

BIM toepassing van A tot Z. Nieuwbouw Dimence Almelo

BIM toepassing van A tot Z. Nieuwbouw Dimence Almelo BIM toepassing van A tot Z Nieuwbouw Dimence Almelo Programma Welkom Animatie Rol van de opdrachtgever Het Dimence-team 4x een thema Pauze 4x èen thema Borrel Animatie Rol van de opdrachtgever René Siebring

Nadere informatie

Evaluatierapport Opleiding: Excellent Docent Media en Maatschappij Juni

Evaluatierapport Opleiding: Excellent Docent Media en Maatschappij Juni Evaluatierapport Opleiding: Excellent Docent Media en Maatschappij Juni www.mediaenmaatschappij.nl De Excellent Docent Media en Maatschappij opleiding wordt als goed en zelfs uitstekend beoordeeld, door

Nadere informatie

Workshop BIM. Een methodiek met nieuwe kansen 21 juni 2011. Hans Hendriks & Frank Maatje

Workshop BIM. Een methodiek met nieuwe kansen 21 juni 2011. Hans Hendriks & Frank Maatje Workshop BIM Een methodiek met nieuwe kansen 21 juni 2011 Hans Hendriks & Frank Maatje Agenda & Introductie Definitie BIM Essentie BIM : Samenwerken! BIM= BIM model en BIM methodiek Kortom: BIM = hulpmiddel,

Nadere informatie

1. Management samenvatting

1. Management samenvatting Voorwoord Het plan van aanpak dat hier zal worden weergegeven is een voorbereiding op de ontwikkelingen van het project voor ICT en Media Design van Semester 6. Hierin gaan wij in een groep van 5 studenten

Nadere informatie

SKO en Leergang Onderwijskundig Leiderschap op de Erasmus Universiteit Rotterdam

SKO en Leergang Onderwijskundig Leiderschap op de Erasmus Universiteit Rotterdam SKO en Leergang Onderwijskundig Leiderschap op de Erasmus Universiteit Rotterdam Alice van de Vooren en Gerard Baars Risbo, Erasmus Universiteit Rotterdam Versterking onderwijscarriere EUR EUR-speerpunt:

Nadere informatie

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom

Sita (VWO2) Aaron Sams. Natuurkunde en Flipping the Classroom Natuurkunde en Flipping the Classroom De lespraktijk van een natuurwetenschappelijk vak zoals natuurkunde bestaat gewoonlijk uit klassikale instructie, practicum en het verwerken van opdrachten. In de

Nadere informatie

- Hoe geeft men tegenwoordig bouwkunde 7 Agron Jakupaj. - Het materiaal van Build up Skills 7 Rob de Vrind

- Hoe geeft men tegenwoordig bouwkunde 7 Agron Jakupaj. - Het materiaal van Build up Skills 7 Rob de Vrind - Hoe geeft men tegenwoordig bouwkunde 7 Agron Jakupaj - Het materiaal van Build up Skills 7 Rob de Vrind - Keuzedelen duurzaamheid in de bouw- en techniek 7 Sarah Melis - Discussie 9 - Hoe geeft men tegenwoordig

Nadere informatie

CIV Welzijn en Zorg. Samenvatting van de uitwerkingen. Werkconferentie 6 Maart Datum: 12/3/2018 Versie: 1.0

CIV Welzijn en Zorg. Samenvatting van de uitwerkingen. Werkconferentie 6 Maart Datum: 12/3/2018 Versie: 1.0 CIV Welzijn en Zorg Werkconferentie 6 Maart 2018 Samenvatting van de uitwerkingen Datum: 12/3/2018 Versie: 1.0 Kijkend naar de inbreng van deelnemers zijn onderstaande vraagstukken de belangrijkste aangedragen

Nadere informatie

DE SUPERPROMOTER ACADEMY

DE SUPERPROMOTER ACADEMY DE SUPERPROMOTER ACADEMY Inhoud 1 Inleiding 2 De huidige situatie 3 Opleiding tot Superpromoter Consultant (SPC) 3.1 Module 1. De Superpromoter theorie (basismodule) 3.2 Module 2. Methodiek & instrumentarium

Nadere informatie

Anders kijken, anders denken

Anders kijken, anders denken Anders kijken, anders denken Haico van Nunen 23 januari 2018 NRP College, module Verbinden nieuwe generatie architect adviseur 40 jaar werkzaam in volkshuisvesting, architectuur en industrialisatie, in

Nadere informatie

Virtual Design & Construction. Sneller, beter, slimmer

Virtual Design & Construction. Sneller, beter, slimmer Virtual Design & Construction Sneller, beter, slimmer Virtual Design & Construction Sneller, beter, slimmer Royal HaskoningDHV biedt u met Virtual Design & Construction (VDC) een unieke methode om integraal

Nadere informatie

Ouder & kind Samen Sociaal Sterk

Ouder & kind Samen Sociaal Sterk Ouder & kind Samen Sociaal Sterk Social Media Bewustwording We constateren een duidelijke behoefte aan voorlichting over het gebruik van social media en internettoepassingen door jonge kinderen. Wij streven

Nadere informatie

Evaluatierapport Social Media Professional opleiding Maart 2014

Evaluatierapport Social Media Professional opleiding Maart 2014 Evaluatierapport Social Media Professional opleiding Maart 2014 www.mediaenmaatschappij.nl De Social Media Professional opleiding wordt als goed en zelfs uitstekend beoordeeld, door enthousiasme en deskundigheid

Nadere informatie

EEN VAN ONZE EXPERTS

EEN VAN ONZE EXPERTS EEN VAN ONZE EXPERTS Be the change you want to see in this world Een netwerk van hoog opgeleide, ervaren zelfstandig FM-professionals. Wij zijn gepassioneerd bezig met ons vakgebied, zijn actueel en bieden

Nadere informatie

Zorg. Logistics. High Tech Systems. Biobased Economy. Agro Food

Zorg. Logistics. High Tech Systems. Biobased Economy. Agro Food Zorg Logistics High Tech Systems Biobased Economy Agro Food Inhoudsopgave 1. Aanleiding, doel en kaders Werkateliers Beroepen van morgen 3 2. Werkateliers in de praktijk 8 3. Evaluatie Werkateliers: wat

Nadere informatie

Cultuurveranderprogramma

Cultuurveranderprogramma Cultuurveranderprogramma Met kleine dingen een groot verschil maken Écht aan de slag met de Carlosmomentjes Inspirerende Kick-off We beginnen met een inspirerende kick-off voor alle medewerkers. Deze presenatie

Nadere informatie

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid?

Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Wat verwachten werkgevers van het onderwijs als het gaat om duurzaamheid? Een onderzoek onder werkgevers in de topsectoren en de overheid. Onderzoeksrapport Samenvatting 1-11-2013 1 7 Facts & figures.

Nadere informatie

Landelijke bijeenkomst voor kwartiermakers KBP 27 april 2010, NIFV Arnhem

Landelijke bijeenkomst voor kwartiermakers KBP 27 april 2010, NIFV Arnhem Implementatie & Communicatie Landelijke bijeenkomst voor kwartiermakers KBP 27 april 2010, NIFV Arnhem Erg goed om de interactie met elkaar op te zoeken Programma: 9.15 9.45 uur: Ontvangst met koffie en

Nadere informatie

Samen verantwoordelijk voor studiesucces

Samen verantwoordelijk voor studiesucces BIJLAGE 1 De pilot samen verantwoordelijk voor studiesucces biedt de kans om gezamenlijk aan visieontwikkeling te doen. Op basis van een gedeelde visie en gezamenlijk beleid kan onderzocht worden waar

Nadere informatie

De workshop Startende manager wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Startende manager wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Startende manager Startende manager, vol zelfvertrouwen leidinggeven Je staat op het punt om leidinggevende te worden, of misschien ben je het net geworden? Heb je de intentie om binnenkort de

Nadere informatie

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas

GASTLES ONDERNEMERSCHAP. Handreiking. voor ondernemers. Ondernemerschap in de klas GASTLES ONDERNEMERSCHAP Handreiking voor ondernemers Ondernemerschap in de klas Ondernemerschap in de klas WAAROM ALS GASTDOCENT VOOR DE KLAS Er zijn allerlei redenen te noemen waarom praktijkmensen als

Nadere informatie

NEDERLAND WORDT ANDERS LEARNING FROM LOWLANDS

NEDERLAND WORDT ANDERS LEARNING FROM LOWLANDS NEDERLAND WORDT ANDERS LEARNING FROM LOWLANDS LEARNING FROM LOWLANDS Dank voor je interesse in Learning from Lowlands. In dit document vind je meer informatie over de Expeditie; waarom we het organiseren,

Nadere informatie

Tussen-Feedbackformulier minor cultuureducatie (week 5 en 9 op onderdelen die in portfolio getoetst worden) Datum:

Tussen-Feedbackformulier minor cultuureducatie (week 5 en 9 op onderdelen die in portfolio getoetst worden) Datum: Tussen-Feedbackformulier minor cultuureducatie 2016-2017 (week 5 en 9 op onderdelen die in portfolio getoetst worden) Datum: 26-5-2017 Naam: Ingevuld door Britt Vereijken voor Danique van Hassel. Gericht

Nadere informatie

Handreiking Teamkwaliteitsportret

Handreiking Teamkwaliteitsportret Handreiking Teamkwaliteitsportret Als team hart voor onderwijskwaliteit tonen Met de handreiking Teamkwaliteitsportret kunnen teams hun ambities om de kwaliteit van hun onderwijs te versterken bepalen

Nadere informatie

Three Ships Learning Solutions

Three Ships Learning Solutions Three Ships Learning Solutions Wiel van de Berg Algemeen Directeur Jos Herkelman Teamleider trainer/consultants Agenda Kennismaken Samen aan jezelf werken Praktisch aan de gang in PO en VO/(M)BO Kaders

Nadere informatie

Masterclass IT Savvy. Impact van trends

Masterclass IT Savvy. Impact van trends Masterclass IT Savvy Impact van trends Regelmatig komen onderzoeksbureaus zoals Gartner en McKinsey met rapporten waarin nieuwe trends worden aangekondigd. Belangrijke vraag, en niet eenvoudig te beantwoorden,

Nadere informatie

www.toptechnieknob.nl

www.toptechnieknob.nl www.toptechnieknob.nl LOB Macrodoelmatigheid, specialisatie Professionalisering Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven Vmbo structuur -, -, programma KEUZE 4 delen Schoolexamen PROFIEL 4 delen Centraal

Nadere informatie

De workshop Creatief denken wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Creatief denken wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Creatief denken Creatief denken, vergroot je oplossend vermogen Hoe creatief ben jij? Hoe creatief is jouw organisatie? Creativiteit is het creëren van iets nieuws dat nuttig en verrassend is.

Nadere informatie

Innovatief ondernemen in het sociale domein. Dr. Gertrud Blauwhof MBA Lector Innoverend Ondernemen, publicist & ondernemer

Innovatief ondernemen in het sociale domein. Dr. Gertrud Blauwhof MBA Lector Innoverend Ondernemen, publicist & ondernemer Innovatief ondernemen in het sociale domein Dr. Gertrud Blauwhof MBA Lector Innoverend Ondernemen, publicist & ondernemer Opbouw betoog Innovatief ondernemen in het sociale domein Onderzoek innovatief

Nadere informatie

Uitwerking thema avond Testnet HBO/Academische Testopleiding 14 november 2012

Uitwerking thema avond Testnet HBO/Academische Testopleiding 14 november 2012 Uitwerking thema avond Testnet HBO/Academische Testopleiding 14 november 2012 Inleiding: Tijdens deze thema avond heeft de werkgroep vertegenwoordigd door een 4 koppige delegatie de resultaten van de werkgroep

Nadere informatie

Sociale innovatie: sleutel tot succes over hoe u een beweging op gang brengt die leidt tot meer klanten, productiviteit en winst.

Sociale innovatie: sleutel tot succes over hoe u een beweging op gang brengt die leidt tot meer klanten, productiviteit en winst. Oss, 29 maart 2017 verslag Event 1 OCEAN in het Logistics House: Sociale innovatie: sleutel tot succes over hoe u een beweging op gang brengt die leidt tot meer klanten, productiviteit en winst. Met medewerking

Nadere informatie

Training Communicatievaardigheden

Training Communicatievaardigheden Training Communicatievaardigheden Communicatie vaardigheden: succesvol en verbindend communiceren Wat zou het fijn zijn als Jan een keer normaal zou communiceren. Mijn leidinggevende communiceert ook nooit

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: prikkel je geest Out of the box denken. Of, buiten de gebaande paden denken. Doorbreek denkpatronen. Breekt het zweet je al uit als je dit hoort? Heb jij moeite

Nadere informatie

Onderwijsconcept Albeda Zet De Toon!

Onderwijsconcept Albeda Zet De Toon! Onderwijsconcept Onderwijsconcept Albeda Zet De Toon! Voorwoord Albeda heeft een mooie en grote maatschappelijke opdracht. We willen een TOP-school zijn voor studenten en bedrijven in de stad Rotterdam

Nadere informatie

WORKSHOP BIM. Studie ochtend AB&I 02 11 2015

WORKSHOP BIM. Studie ochtend AB&I 02 11 2015 WORKSHOP BIM Studie ochtend AB&I 02 11 2015 BIM: Waarom? En wat is het? Dennis Gubbels (student) aan het woord over BIM bij AB&I BIM integreren in de nieuwe curricula Voorbeeld vanuit Civiele Techniek

Nadere informatie

Opening en inleiding door de dagvoorzitter. Christoph Maria Ravesloot

Opening en inleiding door de dagvoorzitter. Christoph Maria Ravesloot Opening en inleiding door de dagvoorzitter Christoph Maria Ravesloot Innovatiesnelheid, BIM volwassenheid en BIM handelingsbekwaamheid lector dr.drs.ir. Christoph Maria Ravesloot BIM praktijkonderzoek

Nadere informatie

Workshop Draagvlak creëren o Case de Almeerse keten o Tips o Discussie

Workshop Draagvlak creëren o Case de Almeerse keten o Tips o Discussie Workshop Draagvlak creëren o Case de Almeerse keten o Tips o Discussie De Almeerse keten Geo-processen evolueren tot complexe ketenprocessen. Techniek is niet meer allesbepalend, het gaat ook om de mensen

Nadere informatie