Departement industriële wetenschappen en technologie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Departement industriële wetenschappen en technologie"

Transcriptie

1 Departement industriële wetenschappen en technologie Universitaire Campus, gebouw B B-3590 DIEPENBEEK Tel.: Fax: Aansturen en testen van een hybride infrarood beeldopnemer Abstract van het eindwerk van TIM SLECHTEN en KRISTOF THEWISSEN - Industrieel Ingenieur Elektronica optie Ontwerptechnieken Diepenbeek 2002 Promotoren: ir. M. Gastal - dr. ir. C. Van Hoof - dr. ir. J. Genoe

2 1. Inleiding Wanneer een nieuwe beeldopnemer ontwikkeld wordt, dient deze uitvoerig getest te worden. Hiervoor maakt men een camera of testsysteem, waarmee men de degelijke werking van de beeldopnemer kan tonen. In dit eindwerk werd een testsysteem ontwikkeld voor hybride beeldopnemers. Dit type van beeldopnemer bestaat enerzijds uit een diode-array ontwikkeld op IMEC en anderzijds uit een commercieel verkrijgbare readout (ROIC) die de diode-array uitleest. Tegenwoordig is er reeds een commercieel testbord te verkrijgen voor deze ROIC s, maar dit heeft een beperkte functionaliteit en is vrij duur in aankoop. Met het ontwerp gerealiseerd in dit eindwerk kunnen deze beeldopnemers in hun volle functionaliteit getest worden. 2. De beeldopnemer Beelden worden door de beeldopnemer opgenomen aan de hand van een diode-array. Diode-arrays verschillen van elkaar door hun gevoeligheid binnen het elektromagnetische spectrum. De gevoeligheid van een diode binnen een bepaald gebied wordt bepaald door het gebruikte materiaal. Als materiaal kan men gebruik maken van onder andere: InGaAs, InAs en InAsSb. De diode-array aanwezig bij de in dit eindwerk gebruikte beeldopnemer bestaat uit InGaAs. De spectrale responsie hiervan is weergegeven in figuur 1. Figuur 1: Spectrale responsie van InGaAs Deze door IMEC ontwikkelde diode-arrays worden aan de hand van de flip-chip technologie neergelegd op een geproceste silicium wafer die toelaat de spanningen van de individuele diodes uit te lezen. Hiervoor wordt de ROIC, ontwikkeld door Indigo Systems gebruikt. Voor de uitlezing dienen de nodige controlesignalen gegenereerd te worden. In dit eindwerk werden deze controlesignalen gegenereerd met behulp van een FPGA. Als uitgang levert de ROIC analoge videodata. De beeldopnemer heeft een resolutie van 320 x 256 pixels en is gevoelig voor infrarode straling.

3 3. Het testsysteem Figuur 2: Schematische voorstelling van het testsysteem

4 Figuur 2 toont schematisch de opstelling waarmee de testen uitgevoerd werden. Bij de realisatie van dit testsysteem kwamen drie aspecten aan bod: Er moesten meerdere PCB s ontworpen worden. Op deze PCB s worden dan onder andere de beeldopnemer, geheugen om de beelden in op te slaan, een aansluiting voor de PC enz. geplaatst. Het aansturen van de beeldopnemer en de andere componenten gebeurt met behulp van een device dat geprogrammeerd werd in VHDL. Een belangrijk stuk van het eindwerk omvatte dus het schrijven en testen van deze VHDLcode. Ten derde moest er ook software ontwikkeld worden om de interfacing van de PC met het testsysteem mogelijk te maken. Centraal in de opstelling bevindt zich het Interface Board. Dit PCB werd in het eindwerk ontwikkeld. Het Interface Board bevat als belangrijkste componenten de ADC, het SRAM en de buffers. De ADC zorgt voor de digitalisatie van het analoge videosignaal geleverd door de beeldopnemer. Het SRAM maakt het mogelijk om beelden op te slaan op dit PCB en deze door te sturen naar de PC. Alle signalen die binnenkomen en vertrekken, worden gebufferd. Buffers werden geplaatst om de componenten die signalen uitsturen te ontlasten. Het Interface Board verzorgt de verbinding tussen de verschillende delen van het testsysteem. Het Altera Student Board is een handig ontwikkelingsbord waarmee VHDL-code getest kan worden en een testsysteem in een eerste fase getest kan worden zonder zelf extra hardware te ontwikkelen. Op dit ontwikkelingsbord werd gebruik gemaakt van de FPGA die met behulp van connectoren met de rest van het testsysteem in verbinding staat. Dit bord bevat ook de kristaloscillator op 20MHz waarmee de nodige kloksignalen gegenereerd worden voor het volledige systeem. Het Cryo_ROIC V1.0 board werd ook in dit eindwerk ontwikkeld. Het bevat als belangrijkste component de hybride beeldopnemer. Om de donkerstroom te beperken dient de beeldopnemer gekoeld te worden. Dit gebeurt door dit PCB met de beeldopnemer in een cryostaat te plaatsen, gevuld met vloeibare stikstof (77K). Met behulp van de PC kunnen via de parallelle poort instellingen doorgestuurd worden naar het testsysteem, kan het SRAM uitgelezen worden en kan het real-time videobeeld, zowel analoog als digitaal zichtbaar gemaakt worden op de monitor via een framegrabber. Een framegrabber is een insteekkaart voor PC waaraan videosignalen aangelegd worden. Samen met het videosignaal zijn er ook enkele controlesignalen nodig om het beeld correct te tonen. Voorbeelden van instellingen die doorgestuurd kunnen worden naar het testsysteem zijn het beeldformaat, windowing, de integratietijd en een global reset. De gebruikerinterface op de PC maakt het ook mogelijk om beeldinformatie te tonen in statistische vorm, onder andere in een histogram.

5 4. Testen en metingen In een eerste fase werd de opstelling getest op kamertemperatuur. Op deze temperatuur zijn de pixels niet allemaal even gevoelig en ondervinden ze warmte-invloeden uit de directe omgeving. De donkerstroom is hier beduidend groter dan wanneer de ROIC gekoeld is. Om de opstelling voor een eerste maal te testen is dit echter niet erg. Het bekomen beeld toonde grote overeenkomsten met het beeld dat men op IMEC reeds verkregen had uit deze hybride beeldopnemer. Om de responsie te testen werd de beeldopnemer belicht met een infrarood LED (golflengte 1550 nm). Op het beeld werd dit zichtbaar onder de vorm van een heldere stip (zie figuur 3). Figuur 3: Belichting met een IR-LED ongekoeld en zonder lens In een volgende fase werd de opstelling getest bij koeling. Omdat de cryostaat verticaal opgesteld staat en hierdoor de beeldopnemer naar beneden gericht is, werd een spiegel onder een hoek van 45 geplaatst om beelden van opzij te ontvangen. Er werd eveneens een speciale lens geplaatst om scherpe beelden te verkrijgen. De beeldopnemer kon gekoeld worden tot 120K. Bij deze temperatuur hebben de pixels een grotere gevoeligheid, is de donkerstroom sterk verminderd en zijn warmtestoringen uit de directe omgeving veel kleiner. Figuur 4 toont enkele beelden die bekomen werden bij koeling. Het voorwerp (gezicht) werd belicht met een gloeilamp. We zien dus de reflecties van de straling van deze lamp. Figuur 4: Gezichten belicht met een gloeilamp Na deze testen werden er enkele meer uitgebreide metingen uitgevoerd waarmee de volledige aansturing getest werd. Zo werden er metingen met variabele integratietijd (de integratietijd kunnen we vergelijken met de sluitertijd van een mechanisch fototoestel) en metingen bij toenemende temperatuur uitgevoerd.

6 5. Besluit Dit eindwerk bestond erin, vertrekkende van een hybride beeldopnemer en het Altera Student Board, een testsysteem te ontwikkelen om deze hybride beeldopnemer aan te sturen en in zijn volle functionaliteit te testen. Het beeld diende zowel analoog als digitaal uitgelezen te worden. Om de hybride beeldopnemer aan te sturen werden er twee PCB s ontworpen, een VHDL-code en de benodigde software geschreven. De communicatie tussen de testopstelling en de PC vond plaats via de parallelle interface. Er werd eveneens een bestaande interface aangepast om het beeld zichtbaar te maken op PC via de framegrabber. Om warmte-invloeden van de beeldopnemer en uit de directe omgeving weg te werken, diende deze beeldopnemer gekoeld te worden in een cryostaat met behulp van vloeibare stikstof. Op het testsysteem bevindt zich eveneens een SRAM dat de mogelijkheid biedt om beelden op te slaan en later weg te schrijven naar een bestand. Het aansturen van de beeldopnemer en het zichtbaar maken van zowel het analoge als het digitale beeld werd gedemonstreerd. De bekomen resultaten waren voor een eerste testsysteem behoorlijk goed. De parallelle communicatie tussen PC en testsysteem werkte eveneens zoals gewenst. Parameters via deze PC ingegeven, werden doorgestuurd naar de FPGA en de beeldopnemer. Het schrijven naar en het uitlezen van het SRAM gebeurde correct. Met behulp van dit werkende testsysteem werden er ook al enkele metingen uitgevoerd om de beeldopnemer te karakteriseren. Dit testsysteem kan, mits kleine aanpassingen, gebruikt worden om gelijkaardige sensoren aan te sturen en te karakteriseren. In dit eindwerk werd gebruik gemaakt van een beeldopnemer met 320 op 256 pixels, maar het testsysteem kan ook met andere beeldformaten werken. Dit eerste testsysteem kan in een volgende fase nog verbeterd worden. Zo kunnen het Interface board en het Altera Student Board vervangen worden door één enkel PCB waarop zich de nodige componenten bevinden. Door deze integratie zal het aantal kabels dat nodig is voor het testsysteem verminderd worden en hierdoor het systeem minder onderhevig zijn aan storingen. Ook de bedrading en de verbindingen in de cryostaat en de bedrading van de cryostaat naar de PCB s kan aangepast worden om kleine problemen die hierdoor ondervonden werden weg te werken. Het uitzoeken van de juiste kabels, het bestellen van deze kabels en het inbouwen in het testsysteem neemt veel tijd in beslag. Om deze redenen werd dit niet in het eindwerk gerealiseerd. Omdat de beelden met behulp van de beeldacquisitie-software opgeslagen kunnen worden, lijkt het SRAM in dit testsysteem niet echt nodig. Indien echter een PC zonder framegrabber gebruikt wordt, is dit SRAM noodzakelijk om beelden op te slaan. In ons eindwerk werd er een werkend testsysteem ontwikkeld waarmee de door IMEC ontwikkelde diode-arrays grondig getest en gekarakteriseerd kunnen worden.

BEELDVERWERKING VAN INFRAROOD BEELDOPNEMERS MET BEHULP VAN EEN DSP

BEELDVERWERKING VAN INFRAROOD BEELDOPNEMERS MET BEHULP VAN EEN DSP DEPARTEMENT INDUSTRIELE WETENSCHAPPEN EN TECHNOLOGIE (IWT) Ref. E00/EL0/04 BEELDVERWERKING VAN INFRAROOD BEELDOPNEMERS MET BEHULP VAN EEN DSP Korte samenvatting van het eindwerk van 1. Wesley Daemen 2.

Nadere informatie

GIP. De computer gestuurde trein

GIP. De computer gestuurde trein KTA Lindenlei 38 9000 Gent GIP De computer gestuurde trein Brecht Ramon 7 Industriële Computertechnieken Schooljaar 2004-2005 Brecht Ramon De computer gestuurde trein 1 Hoofdstuk 1 1. Projectomschrijving

Nadere informatie

Bruker. RAPIDplus. RAPIDplus. Infrarood detectie voor het waarnemen van toxische industriële gassen

Bruker. RAPIDplus. RAPIDplus. Infrarood detectie voor het waarnemen van toxische industriële gassen Bruker Infrarood detectie voor het waarnemen van toxische industriële gassen De RAPID, Infrarood Detector voor het waarnemen van toxische industriële gassen De is een revolutionair detectiesysteem dat

Nadere informatie

LocoServo Handleiding

LocoServo Handleiding LocoServo Handleiding HDM12 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT. Geschreven door: Tom Vocke

AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT. Geschreven door: Tom Vocke AVR-DOPER MINI ASSEMBLAGE HANDLEIDING + LAYOUT Geschreven door: Tom Vocke Datum: 28-09-2010 Inleiding: Dit document bevat alle hardware informatie betreffende de AVR-Doper mini. Het eerste deel zal zich

Nadere informatie

Hardware-software Co-design

Hardware-software Co-design Jan Genoe KHLim Versie: maandag 10 juli 2000 Pagina 1 Wat is HW/SW Co-design Traditioneel design: De verdeling tussen de HW en de SW gebeurt bij het begin en beiden worden onafhankelijk ontwikkeld Verweven

Nadere informatie

Netwerk Interfacing Data Logging.

Netwerk Interfacing Data Logging. Handleiding Netwerk Interfacing Data Logging. EduTechSoft.nl 2009-2010 H.O.Boorsma. Pagina - 2 - Netwerk Interfacing Data Logging Pagina - 3 - Inhoud Inleiding.... 4 Beschrijving van het programma....

Nadere informatie

LocoServo Handleiding

LocoServo Handleiding LocoServo Handleiding HDM12 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

IEEE 1394 firewire. Jan Genoe KHLim. I-link DV (digital video)

IEEE 1394 firewire. Jan Genoe KHLim. I-link DV (digital video) IEEE 1394 firewire I-link DV (digital video) Jan Genoe KHLim 1 Traditionele video bewerkingswerkwijze In draagbare video camera's worden beelden reeds lang aan de hand van CCD opgenomen, dit wil zeggen

Nadere informatie

OPTIMALISATIE VAN MPEG-4-WAVELETCODE VOOR DE TRIMEDIAPROCESSOR

OPTIMALISATIE VAN MPEG-4-WAVELETCODE VOOR DE TRIMEDIAPROCESSOR E99/EL/VLSI1 Diepenbeek, 1 juni 1999 OPTIMALISATIE VAN MPEG-4-WAVELETCODE VOOR DE TRIMEDIAPROCESSOR Abstract van het eindwerk van Bert BRANS en Benjamin GOYVAERTS Industrieel Ingenieur Elektriciteit optie

Nadere informatie

HD videobewaking in een nieuwe dimensie

HD videobewaking in een nieuwe dimensie ABUS Security-Center HD videobewaking in een nieuwe dimensie 5-voudige hogere resolutie en realtime over coax met HD-SDI Standaard-camera resolutie HD-SDI resolutie Start met de nieuwe dimensie binnen

Nadere informatie

Elektronische sluitertijd 1/50 tot 1/100000 auto dubbel pyroelektrisch element

Elektronische sluitertijd 1/50 tot 1/100000 auto dubbel pyroelektrisch element Z/W CCD PIR CAMERA SPECIFICATIES Opneem element 1/3" SONY CCD beeldsensor Aantal pixels 500(H) x 582(V) Resolutie 400 TV lijnen Min. illuminantie 0.1 Lux / F2.0 S/R-verhouding meer dan 48dB Elektronische

Nadere informatie

Mac-Solar Stralingsmeter (SLM18c-2) met geïntegreerde sensor, energierendement van zonne-installaties

Mac-Solar Stralingsmeter (SLM18c-2) met geïntegreerde sensor, energierendement van zonne-installaties Mac-Solar Stralingsmeter (SLM18c-2) met geïntegreerde sensor, energierendement van zonne-installaties De zonnestralingsmeter Mac-Solar is een ideaal, handmatig apparaat voor zonneingenieurs, architecten

Nadere informatie

Logo quiz Project Inleiding op de Logo!

Logo quiz Project Inleiding op de Logo! Logo quiz Project Inleiding op de Logo! Project ontwikkelt door: Tim van Schuylenburg Ben van Kruisbergen Inhoudsopgave Projectbeschrijving en Planning 2 Blz. De benodigdheden en aansluitschema 4-8 Complete

Nadere informatie

World Trade Company B.V.

World Trade Company B.V. LED verlichting In ons assortiment hebben we diverse soorten verlichting op basis van LED, rechtstreeks van de fabrikant en direct naar de afnemer. Vooral bij deze producten wordt in de tussenhandel veel

Nadere informatie

Licht / kleur / camera. Digitale bewerking

Licht / kleur / camera. Digitale bewerking Presentatie IVN Werkgroep Fotografie Licht / kleur / camera Digitale bewerking Afdrukken / kleuren beoordelen John Dijksma, 20 november 2014. Wat ziet u? Wat ziet u niet? Electro magnetisch spectrum Zichtbare

Nadere informatie

Handleiding. MED PLUS software

Handleiding. MED PLUS software Handleiding MED PLUS software De MED PLUS software beschikt over een aantal functies waarmee instellingen en of functies aangepast kunnen worden in de MED11. Aansluiten van MED11 Sluit de MED SK PLUS interface

Nadere informatie

RTC Opleidingen Beckhoff TwinCAT. Voorbereiding

RTC Opleidingen Beckhoff TwinCAT. Voorbereiding Voorbereiding Beckhoff Automation bvba Belgium Rudi Grouset v3.3-10/11/2014 Voorbereiding voor het volgen van de Beckhoff training Om de opleidingsdagen bij Beckhoff succesvol te laten doorgaan vragen

Nadere informatie

Uitgebreid eindwerkvoorstel Lokaliseren van personen en objecten met behulp van camera s

Uitgebreid eindwerkvoorstel Lokaliseren van personen en objecten met behulp van camera s Uitgebreid eindwerkvoorstel Lokaliseren van personen en objecten met behulp van camera s Sofie De Cooman 21 December 2006 Stagebedrijf: Interne begeleider: Externe begeleider: BarcoView Koen Van De Wiele

Nadere informatie

PIJNHERKENNING MET CAMERA S

PIJNHERKENNING MET CAMERA S PIJNHERKENNING MET CAMERA S monitoren van discomfort bij dementerende bejaarden op basis van automatische beeldherkenning ing. Bert Bonroy, dr B. Vanrumste KHKempen MOBILAB ir. Pieter Schiepers, ir. D.

Nadere informatie

Installatie-/Gebruikershandleiding. FluoMini V2. Optical Temperature Sensor.

Installatie-/Gebruikershandleiding. FluoMini V2. Optical Temperature Sensor. Installatie-/Gebruikershandleiding FluoMini T Optical Temperature Sensor www.sendot.nl Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Specificaties... 4 3. Installatie... 4 4. Meten met de Fluomini T-sensor... 5 5.

Nadere informatie

PCI Ontwikkelplatformen

PCI Ontwikkelplatformen PCI Ontwikkelplatformen Jan Genoe KHLim In dit deel bespreken we de verschillende ontwikkelplatformen die ter beschikking staan om een PCI kaart te ontwikkelen. 1 Ontwikkelplatformen van PCI kaarten Gebruik

Nadere informatie

OV Control. Opdracht voor het afstuderen bij HiTECHnologies. HiTECHnologies Industrial Automation B.V.

OV Control. Opdracht voor het afstuderen bij HiTECHnologies. HiTECHnologies Industrial Automation B.V. OV Control Opdracht voor het afstuderen bij HiTECHnologies Bedrijf: Contract personen: Periode: HiTECHnologies Industrial Automation B.V. Dennis Dunne & Erwin Bergkamp januari - juli HiTECHnologies Industrial

Nadere informatie

IO-Link: de industriële communicatiestandaard. De basis van IO-Link

IO-Link: de industriële communicatiestandaard. De basis van IO-Link IO-Link: de industriële communicatiestandaard De basis van IO-Link IO-Link IO-Link = eenvoudig en geldbesparend IO-Link = bekabelings- en communicatieconcept IO-Link IO-Link: enkele technische

Nadere informatie

Verwarming Water Verrekening Benelux. Voor meting van waterverbruik in. Flatgebouwen en meergezinswoningen Kantoren en administratieve gebouwen

Verwarming Water Verrekening Benelux. Voor meting van waterverbruik in. Flatgebouwen en meergezinswoningen Kantoren en administratieve gebouwen Verwarming Water Verrekening Benelux SIEMECA Elektronische watermeters WFC... WFH... Elektronische, batterijgevoede watermeters om het verbruik in autonome waterverzorgingsinstallaties te meten. Opslag

Nadere informatie

Studenten van de elektronica afdeling van het VTI testen de vorig jaar gebouwde Savonius windturbine uit.

Studenten van de elektronica afdeling van het VTI testen de vorig jaar gebouwde Savonius windturbine uit. Studenten van de elektronica afdeling van het VTI testen de vorig jaar gebouwde Savonius windturbine uit. VTI Aalst: een school van techniek en toegepaste wetenschappen. De Beer Gino, http://users.telenet.be/laboee/

Nadere informatie

Opgave 5 Solswitch. Eindexamen havo natuurkunde 2013-II

Opgave 5 Solswitch. Eindexamen havo natuurkunde 2013-II Opgave 5 Solswitch De Vrije Universiteit in Amsterdam heeft in 2008 een patent verworven op de Solswitch. De Solswitch is een dubbelwandig paneel van dat alleen licht doorlaat als het gevuld is met. Voorwerpen

Nadere informatie

The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa

The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa The Color of X-rays. Spectral Computed Tomography Using Energy Sensitive Pixel Detectors E.J. Schioppa Samenvatting Het netvlies van het oog is niet gevoelig voor deze straling: het oog dat vlak voor het

Nadere informatie

21 x 16 / 0,4 m 38 x 28 / 0,3 m (optioneel verkrijgbaar) 11 x 8,5 / 1,2 m (optioneel verkrijgbaar)

21 x 16 / 0,4 m 38 x 28 / 0,3 m (optioneel verkrijgbaar) 11 x 8,5 / 1,2 m (optioneel verkrijgbaar) Warmtebeeldcamera PCE-TC 9 warmtebeeldcamera met autofocus / 384 x 288 pixels / IP 50 behuizing / realtime overdracht van de warmtebeeldcamera naar de PC / digitale camera met 3.0 megapixels / vídeo-uitgang

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. robotcar.nl

Gebruikershandleiding. robotcar.nl Gebruikershandleiding robotcar.nl Inhoudsopgave 1 Introductie 2 2 Inventaris 3 3 Uno: een Arduino variant 4 3.1 De pinnen op het Uno board.................... 4 3.2 De Arduino software omgeving...................

Nadere informatie

811.1. Gebruiksaanwijzing WTW PC-software

811.1. Gebruiksaanwijzing WTW PC-software 811.1 Gebruiksaanwijzing WTW PC-software Inhoudsopgave 1 FUNCTIONELE SPECIFICATIES........................................................................... 1 2 INSTALLATIE.............................................................................................

Nadere informatie

+31 (0) E:

+31 (0) E: Infraroodcamera PCE-TC 29 infrarood camera voor een contactloze temperatuurmeting / geïntegreerde kleurencamera / instelbare emissiegraad / opslag mogelijk op SD-kaart / beeld-in-beeld overlapping van

Nadere informatie

Visietechnologie. Deel 3: De camera

Visietechnologie. Deel 3: De camera Visietechnologie Deel 3: De camera CCD vs CMOS Analoog vs digitaal Kleurencamera s Nieuwe technologien Johan Baeten 3.1 Werelwijde Cameramarkt in 2002 Total Market 630 Mio. Smart Camera 11% Digital Line

Nadere informatie

Mathias Spiessens 2006-2007 Niels Salien Tom Pattyn. Project 2 : Domotica. Onder begeleiding van Wouter Deketelaere en Wim Dams

Mathias Spiessens 2006-2007 Niels Salien Tom Pattyn. Project 2 : Domotica. Onder begeleiding van Wouter Deketelaere en Wim Dams David Nelissen 2de Semester Mathias Spiessens 2006-2007 Niels Salien Tom Pattyn Project 2 : Domotica Onder begeleiding van Wouter Deketelaere en Wim Dams Inhoudsopgave ------------------ 1 Inleiding 2

Nadere informatie

PIC Callgever Door PA1RUM

PIC Callgever Door PA1RUM PIC Callgever Door PA1RUM Aanleiding Tijdens de radiokampweek 2008 is deze callgever met veel enthousiasme gebouwd. Niet alleen omdat het een zeer eenvoudig en veelzijdig ontwerp is, maar ook omdat het

Nadere informatie

Workshop Arduino voor beginners deel 2

Workshop Arduino voor beginners deel 2 Workshop Arduino voor beginners deel 2 Voor deze workshop is het van belang dat je deel 1 van de workshop hebt afgerond. In deze workshop zitten meerdere opdrachten die elkaar niet allemaal op hoeven te

Nadere informatie

+31 (0) E:

+31 (0) E: LED-spectrometer MK 350S LED-spectrometer voor het meten van LEDS / bepaling van de lichtkleur van LEDs / meten van kleurtemperatuur / lux metingen / spectrale analyse van verlichtingen. De LED-spectrometer

Nadere informatie

Infrarood thermografie voor kwaliteitscontrole van asfalt bij aanleg (Manon Casiez) Karolien Couscheir

Infrarood thermografie voor kwaliteitscontrole van asfalt bij aanleg (Manon Casiez) Karolien Couscheir Infrarood thermografie voor kwaliteitscontrole van asfalt bij aanleg (Manon Casiez) Karolien Couscheir Situering temperatuurcontrole bij verdichting Verdichten herschikking van korrelskelet Figuur 1: optimale

Nadere informatie

Resoluties van camera s

Resoluties van camera s Verschil CIF resolutie tov 1080P resolutie Eén van de voordelen die we hebben met IP- en HD-SDI camera s tov analoge camera s is de beeldresolutie. Met IP- en HD-SDI camera s zijn we namelijk in staat

Nadere informatie

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (4)

De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek (4) De Arduino-microcontroller in de motorvoertuigentechniek () E. Gernaat (ISBN 978-90-7930--6) De Atmel ATmega38/P microcontroller. Uitvoering De ATmega38 is een microprocessor van de Amerikaanse firma ATMEL

Nadere informatie

Maakt precisieirrigatie

Maakt precisieirrigatie Maakt precisieirrigatie mogelijk Onderdeel van de ROCKWOOL Groep De nieuwe is het ideale meetinstrument voor telers, om precisie-irrigatie mogelijk te maken door nog nauwkeuriger meten en gedetailleerder

Nadere informatie

Inleiding elektronica Presentatie 1

Inleiding elektronica Presentatie 1 Inleiding elektronica Presentatie 1 2 Versie: 18 augustus 2014 Inleiding Elektronica Presentatie 1 16-9-2013 Praktische Elektronica, talk of the day! 2 1 Doel van deze module Herkennen van de algemene

Nadere informatie

Diffusie Proces in Silicium

Diffusie Proces in Silicium Diffusie Proces in Silicium Jan Genoe KHLim Universitaire Campus, Gebouw B B-3590 Diepenbeek www.khlim.be/~jgenoe Diffusie process in Silicium 1 In dit deel bespreken we de verschillende technologische

Nadere informatie

Nothing Beats Knowhow. Batenburg Data Vision. Batenburg Data Vision. Segment_image_mser with cluttered background Wat is (Machine) Vision?

Nothing Beats Knowhow. Batenburg Data Vision. Batenburg Data Vision. Segment_image_mser with cluttered background Wat is (Machine) Vision? Jaarlijks organiseren wij 25 klant (machine) vision trainingsdagen Batenburg Data Vision Lens Camera Frame grabber Beeld-bewerking Software... Beeld-recording Software Result Hole Radius 1 3.147 mm 2 3.052

Nadere informatie

EnVivo Magnetische 2.0MP Webcam

EnVivo Magnetische 2.0MP Webcam Gebruiksaanwijzing EnVivo Magnetische 2.0MP Webcam Elektrische en elektronische apparatuur (EEE) bevat materialen, delen en inhoud die gevaarlijk kunnen zijn voor het milieu en schadelijk voor de menselijke

Nadere informatie

Bestnr TFT LCD kleurenbeeldscherm Module model LM-501

Bestnr TFT LCD kleurenbeeldscherm Module model LM-501 Bestnr. 19 01 03 TFT LCD kleurenbeeldscherm Module model LM-501 Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand,

Nadere informatie

Sensor Test Unit TSK40A

Sensor Test Unit TSK40A Product Info Sensor Test Unit TSK40A Eenvoudig testen van diverse typen sensoren Instellingen manueel of snel via de PC te wijzigen Standaard kabels voor het snel aansluiten van sensoren Algemeen De sensor

Nadere informatie

AN0031-NL. Een input toevoegen aan Paxton10. Overzicht. Het apparaat creëren

AN0031-NL. Een input toevoegen aan Paxton10. Overzicht. Het apparaat creëren Een input toevoegen aan Paxton10 Overzicht Met een Paxton10-connector kunnen inputs eenvoudig worden gemonitord, van lichtsensoren en thermostaat tot en met bewegingsmelders en aan/uit schakelaars. Er

Nadere informatie

Elektrostatische Ontlading (ESD) veilige, Dino-Lite digitale microscopen voor de elektronica industrie

Elektrostatische Ontlading (ESD) veilige, Dino-Lite digitale microscopen voor de elektronica industrie Elektrostatische Ontlading (ESD) veilige, Dino-Lite digitale microscopen voor de elektronica industrie Een volledige serie tegen elektrostatische ontladingen (ESD) beveiligde digitale microscopen Dino-Lite

Nadere informatie

Diver Telemetrie. Draadloze grondwater- en oppervlaktewaterdata transmissie

Diver Telemetrie. Draadloze grondwater- en oppervlaktewaterdata transmissie Telemetrie Draadloze grondwater- en oppervlaktewaterdata transmissie Maximaliseer datakwaliteit Verminder operationele kosten Near real-time informatie -NETZ BEHEER 3 UW DATA IN STAPPEN Introductie -NETZ

Nadere informatie

LICHTSENSOR 0142I LUX GEBRUIKERSHANDLEIDING

LICHTSENSOR 0142I LUX GEBRUIKERSHANDLEIDING LICHTSENSOR 0142I 0 200 LUX GEBRUIKERSHANDLEIDING CENTRUM VOOR MICROCOMPUTER APPLICATIES http://www.cma-science.nl Beschrijving Lichtsensor 0142i meet lichtintensiteiten in het bereik 0 tot 200 lux, wat

Nadere informatie

Klasse B output buffer voor een Flat Panel Display Kolom aansturing

Klasse B output buffer voor een Flat Panel Display Kolom aansturing Gevalstudie 1 Klasse B output buffer voor een Flat Panel Display Kolom aansturing IEEE Journal of Solid-state circuits, Vol 34, No 1, Januari 1999, pp 116-119 Jan Genoe KHLim Flat Panel display kolom driver

Nadere informatie

+31 (0) E:

+31 (0) E: Warmtebeeldcamera PCE-TC 34 Lange afstand-warmtebeeldcamera inclusief software / verwisselbare accu / groothoekobjectief / 3,5 inch display / meetresolutie van 640 x 480 Pixel / lcd-display / lichtgewicht:

Nadere informatie

STROOMSENSOR 0222I GEBRUIKERSHANDLEIDING

STROOMSENSOR 0222I GEBRUIKERSHANDLEIDING STROOMSENSOR 0222I GEBRUIKERSHANDLEIDING CENTRUM VOOR MICROCOMPUTER APPLICATIES http://www.cma-science.nl Beschrijving Stroomsensor 0222i is ontworpen voor het meten van stromen tussen 500 en +500 ma in

Nadere informatie

3.4. Transmissiekarakteristiken van optische fibers... p Attenuatie... p Bandbreedte... p Multimode of intermodale

3.4. Transmissiekarakteristiken van optische fibers... p Attenuatie... p Bandbreedte... p Multimode of intermodale INHOUDSOPGAVE Dankwoord Inhoudsopgave.... p. I Lijst van de afkortingen.... p. V HOOFDSTUK 1 : Beschrijving van het eindwerk.... p. 1 1.1. Gegevens... p. 1 1.2. Het doel... p. 1 1.3. Mogelijke oplossingen...

Nadere informatie

Docentenhandleiding Blok I3+I4 (H5+H6) Besturen en Regelen met de PC Reinder Jongsma

Docentenhandleiding Blok I3+I4 (H5+H6) Besturen en Regelen met de PC Reinder Jongsma Docentenhandleiding Blok I3+I4 (H5+H6) Besturen en Regelen met de PC Reinder Jongsma 1. Leerdoelen en subdoelen van het blok Leerdoelen Systematisch analyseren van een programma van eisen Doorgronden van

Nadere informatie

+31 (0) E:

+31 (0) E: Multifunctionele ph-meter PCE-pHD1 meet ph-waarde, geleidingsvermogen, en optioneel zuurstof en temperatuur / SDgeheugenkaart (tot 16 GB) / waarden worden in Excel-formaat opgeslagen / groot beeldscherm

Nadere informatie

Met de data van de sensoren kunnen statistieken over het leven van de bijen gemaakt worden.

Met de data van de sensoren kunnen statistieken over het leven van de bijen gemaakt worden. BEES PROJECTBESCHRIJVING Het doel van dit project is om te bepalen welke invloed de omgeving van een bijenkast heeft op de bijen zelf. Om dit te doen worden in en rond de transparante bijenkast sensoren

Nadere informatie

STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding

STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding STROOMSENSOR BT21i Gebruikershandleiding CENTRUM VOOR MICROCOMPUTER APPLICATIES http://www.cma-science.nl Korte beschrijving De Stroomsensor BT21i is een veelzijdige sensor, die de stroomsterkte kan meten

Nadere informatie

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V7 Real Time Clock met LCD scherm

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V7 Real Time Clock met LCD scherm Spanningdriver LEDVD5CH20A-V7 Real Time Clock met LCD scherm Spanningdriver waarbij de uitgangen door de Real Time Clock worden ingesteld door middel van user interface print met LCD display De vijf kanalen

Nadere informatie

Versie 1.0. Gebruikshandleiding. van de Stereo Controle (art. L4561N) TiStereoControl. Software voor de configuratie 06/08-01 PC

Versie 1.0. Gebruikshandleiding. van de Stereo Controle (art. L4561N) TiStereoControl. Software voor de configuratie 06/08-01 PC Versie 1.0 06/08-01 PC Gebruikshandleiding TiStereoControl Software voor de configuratie van de Stereo Controle (art. L4561N) TiStereoControl 2 3 INHOUD 1. Vereisten Hardware en Software 4 2. Installatie

Nadere informatie

UVB-SENSOR 0389 GEBRUIKERSHANDLEIDING

UVB-SENSOR 0389 GEBRUIKERSHANDLEIDING UVB-SENSOR 0389 GEBRUIKERSHANDLEIDING CENTRUM VOOR MICROCOMPUTER APPLICATIES http://www.cma-science.nl Beschrijving De UVB-sensor is een lichtsensor die gevoelig is voor ultraviolet licht van het type

Nadere informatie

SPECTROMETER 012 HANDLEIDING

SPECTROMETER 012 HANDLEIDING SPECTROMETER 012 HANDLEIDING CENTRE FOR MICROCOMPUTER APPLICATIONS http://www.cma-science.nl Korte beschrijving DE CMA Spectrometer 012 is een eenvoudig te gebruiken USB-spectrometer waarmee nauwkeurig

Nadere informatie

Combinatorische schakelingen

Combinatorische schakelingen Practicum 1: Combinatorische schakelingen Groep A.6: Lennert Acke Pieter Schuddinck Kristof Vandoorne Steven Werbrouck Inhoudstabel 1. Doelstellingen... 2 2. Voorbereiding... 3 3. Hardware-practicum...

Nadere informatie

+31 (0) E:

+31 (0) E: Infrarood thermometer met digitale camera PCE-IVT 1 infrarood thermometer met professionele digitale camera voor contactloze metingen met instelbare emissiegraad / extra indicatie van temperatuur en vochtigheid

Nadere informatie

- Indicatie batterij status - Het LCD scherm van de multimeter heeft achtergrondverlichting en staafdiagram - Multimeter met intern geheugen (32.

- Indicatie batterij status - Het LCD scherm van de multimeter heeft achtergrondverlichting en staafdiagram - Multimeter met intern geheugen (32. Handheld Multimeter PCE-DM 22 Handmatige TRUE RMS data logger multimeter met meerdere meetfuncties, geheugen / data logger, RS-232 interface en software standaarden: IEC 1010 1000 V CAT III Deze handmatige

Nadere informatie

Van component tot vision project

Van component tot vision project Techniek gaat prima samen. Van component tot vision project Al meer dan tien jaar is Data Vision de grootste distributeur van vision componenten in de Benelux met kantoren in Nederland en België. Data

Nadere informatie

Autonoom vinden van een object met een quadcopter

Autonoom vinden van een object met een quadcopter Universiteit van Amsterdam Autonoom vinden van een object met een quadcopter Sebastiaan Joustra (10516999) Joeri Bes (10358234) Joeri Sleegers (10631186) Bram Smit (10666656) 27 juni 2014 1 Abstract Dit

Nadere informatie

KHS-HS2 hygiënespoeler. KEMPER KHS-HS2 hygiënespoeler NIEUW. Kwaliteit is bij ons de norm sinds 1864

KHS-HS2 hygiënespoeler. KEMPER KHS-HS2 hygiënespoeler NIEUW. Kwaliteit is bij ons de norm sinds 1864 KEMPER KHS-HS2 hygiënespoeler NIEUW Stagnatievermijding met comfortabele bediening, voor alle soorten projecten Om de correcte werking van een installatie in een openbaar gebouw te kunnen garanderen, moet

Nadere informatie

8. VIDEO OUT 9. Bedieningsknoppen 10. POWER indicatie 11. PAL indicatie 12. Kanaalkeuze schakelaar 13. VIDEO IN. PC Transmitter

8. VIDEO OUT 9. Bedieningsknoppen 10. POWER indicatie 11. PAL indicatie 12. Kanaalkeuze schakelaar 13. VIDEO IN. PC Transmitter Product informatie RECEIVER. Antenne 2. VGA OUT 3. VGA IN 4. AUDIO IN 5. S-VIDEO 6. voedingspanning 7. Besturingstoetsen 8. VIDEO OUT 9. Bedieningsknoppen 0. POWER indicatie. PAL indicatie 2. Kanaalkeuze

Nadere informatie

Handleiding Icespy MR software

Handleiding Icespy MR software Handleiding Icespy MR software Versie 4.40.04 Wij danken u voor de aanschaf van deze IceSpy producten en adviseren u om deze handleiding goed door te nemen. 2 INHOUDSOPGAVE: 1. Installeren van de software...

Nadere informatie

LEERPLANSITUERING: BEGINSITUATIE:

LEERPLANSITUERING: BEGINSITUATIE: KaHo Sint-Lieven Bachelor in het Onderwijs: Secundair Onderwijs Campus WAAS Hospitaalstraat 23, 9100 Sint-Niklaas Lesvoorbereiding Tel.: 03 780 89 04 Fax: 03 780 89 03 E-mail: stagesecundair@kahosl.be

Nadere informatie

Predator Pro 3D USB. Predator Pro 3D USB. Gebruikershandleiding. Versie 1.0

Predator Pro 3D USB. Predator Pro 3D USB. Gebruikershandleiding. Versie 1.0 Predator Pro 3D USB Gebruikershandleiding Versie 1.0 Auteursrecht Het is niet toegestaan om zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de fabrikant enig deel van deze handleiding te reproduceren

Nadere informatie

Testen: Wiens belang? Wie betaalt en hoe kun je besparen maar wel goed testen

Testen: Wiens belang? Wie betaalt en hoe kun je besparen maar wel goed testen Testen: Wiens belang? Wie betaalt en hoe kun je besparen maar wel goed testen JTAG Technologies Peter van den Eijnden 1 Apparatuur voor debuggen/testen en in-system programmeren op basis van IEEE Std.

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. De grootte (resolutie) van de foto. Richtlijnen voor aangeleverde foto s

1. Inleiding. 2. De grootte (resolutie) van de foto. Richtlijnen voor aangeleverde foto s 1. Inleiding PlantFocus heeft een eigen databank van meer dan 60.000 foto s. Deze foto s worden gratis ter beschikking gesteld op de website voor druk op etiketten. Indien u dat wenst kan u ook eigen foto

Nadere informatie

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V4 Real Time Clock

Spanningdriver LEDVD5CH20A-V4 Real Time Clock Spanningdriver LEDVD5CH20A-V4 Real Time Clock Spanningdriver waarbij de uitgangen door de Real Time Clock worden ingesteld (zonder user interface print) De gebruiker kan door middel van een pc/laptop met

Nadere informatie

Het ontwerpproces verloopt meestal volgens een vastomlijnd traject: 1)opstellen van de specificaties - van de klant - normering - onze eigen spec's

Het ontwerpproces verloopt meestal volgens een vastomlijnd traject: 1)opstellen van de specificaties - van de klant - normering - onze eigen spec's Kennismaking met ADD-Controls. De firma ADD-Controls ontwerpt en fabriceert elektronica voor industriële toepassingen. Een groot deel hiervan bestaat uit machinebesturingen. Voorbeelden hiervan zijn: een

Nadere informatie

De fotogrammetrie bij het NGI

De fotogrammetrie bij het NGI De fotogrammetrie bij het NGI 1. Inleiding De fotogrammetrie is de techniek die toelaat metingen te verrichten vanaf foto s (of volgens de ontwikkelingen gedurende de laatste jaren metingen te verrichten

Nadere informatie

Alfanet PC-interface 2e gen.

Alfanet PC-interface 2e gen. Alfanet PC-interface 2e gen. Hardware Gebruiksaanwijzing Omschrijving : Alfanet PC-interface met real-time klok Doc.nr.: 020310 Soort: HANDLEIDING Aantal bladen: 8 Versie: V1.2 Bestand: Do020310 Alfanet

Nadere informatie

Handleiding software USB PIC DEV. BOARD

Handleiding software USB PIC DEV. BOARD Handleiding software USB PIC DEV. BOARD V2.0 M.F. van Lieshout & J.G.W. Carpaij 21-03-2006 Handleiding software USB PIC DEV. BOARD Algemene informatie Hier volgt eerst wat algemene informatie over het

Nadere informatie

donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1

donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1 Analoog vs Digitaal donderdag 17 februari 2005 Analoog vs Digitaal 1 Programma De verschillende modules: De foto maken Mijn eerste afdruk Basis verbeteringen aanbrengen Geavanceerde bewerkingen De meest

Nadere informatie

-HS2 hygiënespoeler NIEUW. Kwaliteit is bij ons de norm sinds Kwaliteit is bij ons de norm sinds 1864

-HS2 hygiënespoeler NIEUW. Kwaliteit is bij ons de norm sinds Kwaliteit is bij ons de norm sinds 1864 KEMPER -HS2 hygiënespoeler NIEUW Stagnatievermijding met comfortabele bediening, voor alle soorten projecten Om de correcte werking van een installatie in een openbaar gebouw te kunnen garanderen, moet

Nadere informatie

P ow er Quality metingen: Harmonischen

P ow er Quality metingen: Harmonischen P ow er Quality metingen: n Focus Power Quality is een begrip dat de laatste decennia enorm aan belangstelling heeft gewonnen. Power Quality behelst het garanderen van een sinusvormige spannings en stroomgolfvorm,

Nadere informatie

Installatie-/Gebruikershandleiding. FluoMini Chlorofyl Fluorescentie.

Installatie-/Gebruikershandleiding. FluoMini Chlorofyl Fluorescentie. Installatie-/Gebruikershandleiding FluoMini Chlorofyl Fluorescentie www.sendot.nl Inhoudsopgave 1. Algemeen... 3 2. Specificaties... 4 3. Installatie... 4 4. Meten met de Fluomini Chlorofyl sensor... 5

Nadere informatie

Parameter Min. Typisch Max. Eenheid. Meetbereik met meegeleverde type-2 thermistor probe ºC. Kabellengte meegeleverde thermistor probe 100 cm

Parameter Min. Typisch Max. Eenheid. Meetbereik met meegeleverde type-2 thermistor probe ºC. Kabellengte meegeleverde thermistor probe 100 cm EL-USB-TP-LCD: thermistor logger met display, -40 ºC tot +125 ºC Bestel on-line bij Vego VOF, levering naar Nederland en Vlaanderen Slechts 82,88 (prijs exclusief 21 % BTW en verzending) EL-USB-TP-LCD:

Nadere informatie

+31 (0) E:

+31 (0) E: 3-in-1 harmonische analyser PCE-GPA 62 Netwerk analyser / vermogensmeter en energiemeter (real-time) met data logging, grafisch scherm, interface voor PC en software De 3-in-1 harmonische analyser PCE-GPA

Nadere informatie

GEBRUIKERSHANDLEIDING AREX DIGICOMM

GEBRUIKERSHANDLEIDING AREX DIGICOMM GEBRUIKERSHANDLEIDING AREX DIGICOMM Arex Test Systems bv, Vennestraat 4b, 2161 LE Lisse, Holland Product van: Arex Test Systems bv Vennestraat 4b 2161 LE Lisse Holland Tel: +31 (0)252 419151 Fax: +31 (0)252

Nadere informatie

LICHTSLUIS MET GATENWIEL ML54F GEBRUIKERSHANDLEIDING

LICHTSLUIS MET GATENWIEL ML54F GEBRUIKERSHANDLEIDING LICHTSLUIS MET GATENWIEL ML54F GEBRUIKERSHANDLEIDING CENTRUM VOOR MICROCOMPUTER APPLICATIES http://www.cma-science.nl Korte beschrijving De Lichtsluis met Gatenwiel ML54f is een traditionele lichtsluis.

Nadere informatie

GROSENS Maakt precisie-irrigatie mogelijk

GROSENS Maakt precisie-irrigatie mogelijk De GRODAN Groep levert innovatieve en duurzame steenwolsubstraatoplossingen aan de professionele tuinbouw. Deze oplossingen, die gebaseerd zijn op het Precision Growingprincipe, worden vooral toegepast

Nadere informatie

LAGE G VERSNELLINGSMETER BT10i

LAGE G VERSNELLINGSMETER BT10i LAGE G VERSNELLINGSMETER BT10i GEBRUIKERSHANDLEIDING CENTRE FOR MICROCOMPUTER APPLICATIONS http://www.cma-science.nl Korte beschrijving De lage g Versnellingsmeter BT10i van CMA meet versnelling in het

Nadere informatie

LADINGSENSOR. Beschrijving B0361i. Figuur 1. Ladingsensor 0361i

LADINGSENSOR. Beschrijving B0361i. Figuur 1. Ladingsensor 0361i LADINGSENSOR Beschrijving B0361i Figuur 1. Ladingsensor 0361i Korte beschrijving Ladingsensor 0361i meet elektrostatische lading en kan worden gebruikt als vervanging voor een elektroscoop. De sensor kan

Nadere informatie

In deze mannual zal ik het voorbeeld van de Led cube gebruiken maar de principes zijn op alles toepasbaar.

In deze mannual zal ik het voorbeeld van de Led cube gebruiken maar de principes zijn op alles toepasbaar. Parallelle poort interface met Visual basic Waarom dit naslagwerk: Ik was zelf een beginner op dit vlak en heb dagen lopen zoeken naar correcte en up to date info inzake de aansturing van pc naar elektronica

Nadere informatie

Inductiemeter via de parallelle poort

Inductiemeter via de parallelle poort K.T.A.1-Gent "De Lindenlei" Lindenlei 38 9000 Gent Tel: 09.225.33.04 en 09.225.43.42 Fax: 09.225.52.88 Geïntegreerde proef Inductiemeter via de parallelle poort Naam: Michaël Clinckspoor Richting: Industriële

Nadere informatie

Terugmeld module in combinatie met andere merken 13. Aansluiten van de meldingangen 14. In gebruik nemen en testen van de terugmeld module 16

Terugmeld module in combinatie met andere merken 13. Aansluiten van de meldingangen 14. In gebruik nemen en testen van de terugmeld module 16 06/2009 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

ThoRiTemp. Installatie Handleiding. Versie 1.00 NL

ThoRiTemp. Installatie Handleiding. Versie 1.00 NL ThoRiTemp Installatie Handleiding Versie 1.00 NL Inhoud 1. INLEIDING...3 2. OPZETTEN VAN EEN TEMPERATUURMEETSYSTEEM...4 3. AANLEGGEN SYSTEEM ( CHECKLIST 3 )...5 4. INSTALLATIE VAN DE SOFTWARE ( CHECKLIST

Nadere informatie

Gefascineerd door elektronica, gedreven door uw uitdaging

Gefascineerd door elektronica, gedreven door uw uitdaging Gefascineerd door elektronica, gedreven door uw uitdaging Altijd de goede verbinding! Kwaliteit, snelheid en flexibiliteit: uw wensen zijn ons uitgangspunt EPR Technopower is gespecialiseerd in de Engineering,

Nadere informatie

IDAgeChecker BDX118T11xx Manual V02.00

IDAgeChecker BDX118T11xx Manual V02.00 XLN-t bvba Hoogstraat 52 B 2580 Putte-Beerzel Belgie - Belgium tel +32 (0) 15 24 92 43 fax +32 (0) 15 25 10 58 RPR Mechelen BTW BE 423 212 087 Bank 733-2011497-38 IDAgeChecker BDX118T11xx Manual V02.00

Nadere informatie

PR362009 24. november 2009 Software, op PC gebaseerde besturing Pagina 1 van 5

PR362009 24. november 2009 Software, op PC gebaseerde besturing Pagina 1 van 5 Software, op PC gebaseerde besturing Pagina 1 van 5 Gebruik van de IT-standaarden: TwinCAT-programmeeromgeving geïntegreerd in Microsoft Visual Studio TwinCAT 3 extended Automation Met TwinCAT 3 presenteert

Nadere informatie

Licht meten en lichtmeters

Licht meten en lichtmeters Licht meten en lichtmeters Je wilt geen overbelichte foto's. En ook geen onderbelichte. Je wilt foto's die belicht zijn zoals jij dat voor ogen hebt. Nu kun je gaan experimenteren. Iedere keer een foto

Nadere informatie

Scann3rD. Kayle Knops en Gijs Creugers

Scann3rD. Kayle Knops en Gijs Creugers Scann3rD 1 2 Scann3rD Kayle Knops en Gijs Creugers 3 Schrijvers: Kayle Knops en Gijs Creugers 2014 Gijs Creugers en Kayle Knops ISBN: 9789402116625 Gijs Creugers Kayle Knops gijscreugers@gmail.com kayle.knops@gmail.com

Nadere informatie