DEEL 3 : GRONDSTOFFEN VOOR MASTERBATCH

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DEEL 3 : GRONDSTOFFEN VOOR MASTERBATCH"

Transcriptie

1 Een initiatief van Masterbatch.nl is een initiatief van om de kunststofverwerkende sector in Nederland en Belgie een beter inzicht te verschaffen in de kennis en ontwikkeling alsmede de productie van kleuren masterbatches en additieven voor kunststoffen. Onderverdeeld in 4 hoofdstukken worden diverse aspecten en definities over masterbatch belicht. DEEL 3 : GRONDSTOFFEN VOOR MASTERBATCH 3.1 : Algemeen De manier waarop onze ogen kleuren onderscheiden is anders dan de manier waarop onze oren geluiden onderscheiden. We horen het bereik tussen Hz en we kunnen zichtbaar licht waarnemen met golflengtes tussen de 400 en 700 nm, zoals violet, blauw, groen, geel, oranje en rood. Infrarood en ultraviolet zijn termen welke met kleuren geassocieerd worden, maar niet zichtbaar zijn voor het menselijk oog. Kleur waarneming ontstaat door het feit dat er bepaalde substanties zijn welke licht reflecteren of absorberen. Een absolute weerkaatsing (reflectie) resulteert in wit en absolute absorptie wordt waargenomen als zwart. Felle kleuren komen voort uit pigmenten welke licht reflecteren en absorberen. Zoals vermeld in de basisprincipes zijn masterbatches kleurenpreparaten van additieven, pigmenten en/of kleurstoffen, welke in een plastic matrix ingewerkt zijn. (zie figuur). Het onderstaande figuur laat zien hoe de verschillende kleurmiddelen ingedeeld kunnen worden in groepen.

2 Een initiatief van 3.2 : Kleurmiddelen De in het vorige figuur genoemde kleurmiddelen zijn in het algemeen zeer kleur intensief in hun originele vorm en daarom moeilijk in deze originele vorm te verwerken. Daar er een brede diversiteit is aan verschillende kleurmiddelen worden in deze site alleen de kleurmiddelen genoemd welke in kunststoffen verwerkt kunnen worden. Alle kleurmiddelen zijn geclassificeerd aan de hand van hun tint (zoals rood, geel, groen, blauw etc.), pigment klasse (chemische classificatie), kleur index (internationale benoeming), temperatuur bestendigheid ( C), licht- en weerechtheid. Temperatuurbestendigheid wordt normale wijze vastgesteld in een HDPE medium. 3.3 : Kleurstoffen In tegenstelling tot pigmenten, zijn kleurstoffen oplosbaar in kunststoffen. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren en staan bekend om hun goede temperatuurbestendigheid en lichtechtheid. Kleurstoffen worden bij voorkeur ingezet voor de transparante inkleuring van transparante kunststoffen. Echter, hun inzet wordt enigszins beperkt, omdat ze de neiging hebben om te migreren uit vele kunststoffen. Een ander nadeel is de relatief hoge prijs. 3.4 : Anorganische pigmenten Zeer goede echtheden (licht en weer) en relatief lage prijzen zijn de reden dat deze kleurmiddelen de voorkeur genieten voor het inkleuren van kunststoffen. Titaan- dioxide is het dominerende wit pigment en carbon black is het meest gebruikte zwart.

3 Een initiatief van 3.5 : Organische pigmenten Organische pigmenten worden steeds belangrijker voor het inkleuren van kunststoffen. De belangrijkste reden hiervoor is zijn de mondiale restricties voor het inzetten van op lood, chroom 6+ en cadmium gebaseerde kleurmiddelen. Organische pigmenten hebben een aantal significante nadelen ten opzichte van anorganische pigmenten, hieronder vallen oa. een gelimiteerde temperatuurbestendigheid, een slechte licht en weer echtheid en als laatste beïnvloeden zij het rekristallisatiegedrag van kristallijne polymeren. Deze laatste eigenschap, welke gebaseerd is op deeltjesgrootte kan uiteindelijk leiden tot scheluw trekken en andere problemen. 3.6 : Effect pigmenten De meest verbazingwekkende resultaten worden soms behaald wanneer speciale materialen verwerkt worden in kunststoffen. Men dient er echter te allen tijde mee rekening te houden dat de eigen naturel kleur van een kunststof restricties oplevert voor het gewenste eindeffect. Bijvoorbeeld, een puur metaaleffect kan alleen bereikt worden, wanneer de gebruikte kunststof een hoge mate van transparantie bezit. Een andere limiet voorkomend bij effect pigmenten is dat de oppervlakteruwheid van een product kan zorgen dat de deeltjesgrootte van het kleurmiddel te groot wordt, resulterend in vloeilijnen, welke duidelijke zichtbaar worden, wanneer er bv. parelmoer effect pigmenten gebruikt worden. Het is ook mogelijk om producten te spuitgieten, welke bij verschillende zichthoeken van kleur veranderen. Deze speciale karakteristiek wordt bereikt middel zgn. interferentie pigmenten. Met een abrasieve werking dient rekening gehouden te worden, wanneer er met glaspoeder, mineraalpoeder of gelijksoortige harde deeltjes gewerkt wordt. Op dezelfde wijze kunnen ook sommige polymeren, waarin effect pigmenten verwerkt zijn in sommige gevallen hun basiseigenschappen verliezen. Masterbatch producenten houden hier rekening mee en zullen de eisen van de opdrachtgever zo goed als mogelijk benaderen.

4 Een initiatief van Basis benodigdheden, zoals anorganische en organische pigmenten, zowel kleurstoffen worden verwerkt in een batch samen met het matrix (drager) materiaal. Ook in het geval van effect pigmenten is het belangrijk om te weten, dat een colorist alleen maar een goede masterbatch kan maken/optimaliseren als de precieze gegevens van de eindapplicatie bekend zijn. De eindeigenschappen van een masterbatch kunnen slechts zo sterk zijn als de zwakste ingrediënt/schakel in de ketting. 3.7 : Additieven Masterbatches worden vaak geassocieerd als zijnde kleurconcentraten voor het inkleuren van kunststoffen. Zoals beschreven in de definitie van een masterbatch, behoeft een masterbatch niet altijd een kleurstof te bevatten. Elke kunststof bevat extra ingrediënten of zgn. "peper en zout", in de vorm van additieven. Additieven worden ingezet om bepaalde eigenschappen in een kunststof te verbeteren, om of de handeling van de kunststof of eindproduct makkelijker te maken. Net als bij masterbatches, kunnen additieven in een bepaalde polymeersysteem verwerkt worden en wel op verschillende manieren. Vele industriële sectoren gebruiken vandaag de dag additief masterbatches voor gebruik in kunststoffen. Vele compoundeurs verkopen multifunctionele masterbatches, bestaande uit een combinatie van kleurmiddelen en additieven, als toevoeging op bestaande masterbatches en additieven. Het voordeel van additief masterbatches is dat men kan garanderen dat een kunststof naast de juiste kleur ook de juiste hoeveelheid additieven zal bevatten. De figuur op de volgende pagina laat een paar nuttige additieven zien om bepaalde eigenschappen van thermoplastische kunststoffen te verbeteren of veranderen.

5 Een initiatief van 3.8 : Thermo stabilisatoren Het inzetten van antioxidanten zal de schade verminderen welke opgelopen wordt door de degradatie van de polymeerketens onder invloed van hitte en het polymerisatieproces zelf. Normaal gesproken begint de degradatie met het vormen van vrije radicalen in de polymeermatrix. Stabilisatoren kunnen onderverdeeld worden in primaire en secundaire stabilisatoren, afhankelijk van hun functionaliteit en hun chemische indeling. Primaire stabilisatoren werken direct wanneer radicalen gevormd worden, door deze te deactiveren. Gesubstitueerde fenolen en aromatische amines zijn primaire stabilisatoren. Wanneer het materiaal eenmaal begonnen is met het vormen van vrije radicalen, zal de degradatie zich voortzetten en zodoende ontstaan vrije peroxide radicalen. Secundaire stabilisatoren worden gebruikt om met deze hydroperoxiden te reageren, zodra deze ontstaan. Secundaire stabilisatoren bestaan vaak uit fosfieten en of thiostabilisatoren. In de praktijk wordt een combinatie van primaire en secundaire stabilisatoren ingezet, en deze combinatie heeft bewezen het meest effectief te zijn om kunststoffen te stabiliseren. De reden hiervoor is, dat de synergie tussen de twee stabilisatiecompounds veel effectiever is dan ze afzonderlijke componenten alleen. Een uitzondering hierop is de langeduur stabilisatie van polymeren, voor deze toepassingen worden in hoofdzaak alleen primaire anti-oxidanten ingezet in kunststoffen welke aan een langdurige hittebron of hoge temperaturen worden blootgesteld.

6 Een initiatief van 3.9 : UV stabilisatoren Afhankelijk van het polymeer en de aard van de applicatie, kunnen UV stabilisatoren ingedeeld worden in verschillende systemen, zoals absorbers, quenchers en de zgn. HALS UV stabilisatoren, welke alleen of in combinatie gebruikt kunnen worden. Als UV absorbers worden in eerste plaats Hydroxyphenylbenzotiazol en Hydroxybenzophenon ingezet als belangrijkste UV stabilisatoren in de absorberende categorie. Door absorbering van de UV straling in de buitenste laag van de kunststof, wordt het binnenste gedeelte beschermd tegen de voor kunststof schadelijke straling. Voor dezelfde toepassing kan men tevens speciale roet-types inzetten. Wel dient men voor een buiten toepassing rekening te houden dat zwart ingekleurde producten, sneller opwarmen en hogere temperaturen bereiken, wat betekend dat bij langere buiten verblijftijden een extra stabilisering met antioxidanten nodig is. In het quencher bereik wordt hoofdzakelijk met nikkelchelaten gewerkt. Net zoals bij UV absorbers worden de korte, energierijke UV stralen in lange energiearme straling omgezet. Het verschil is echter dat quencher ook in dunne wanddiktes functioneren. Daarom worden ze hoofdzakelijk in folie en vezeltoepassingen ingezet. De HALS (Hindered Amin Light Stabiliser) systemen worden het meeste ingezet als UV stabilisatoren. De monomeren, oligomeren en polymere amineverbindingen in HALS deactiveren vrijgekomen radicalen en verlengen zo de houdbaarheid van kunststoffen : Vlamdovende middelen Voor bepaalde doeleinden is het noodzakelijk om middels vlamdovende middelen, de brandbaarheid van een polymeer, rookontwikkeling en de ontvlambaarheid van een kunststof te reduceren. In tegenstelling tot andere additieven, verslechteren vlamvertragers de mechanische eigenschappen van een polymeer. Afhankelijk van het type vlamvertrager, kan het ook zijn dat de actieve ingrediënten ook reageren met andere additieven of kleurmiddelen, de beste combinatie van eigenschappen dient dan in iedere applicatie opnieuw bekeken te worden. Conventionele vlamdovende middelen kunnen ruwweg onderverdeeld worden in gehalogeneerde en niet-gehalogeneerde compounds. Taalgeleerde vlamvertragers bestaan vaak uit een combinatie van ofwel chloride of bromide compounds and antimoonoxide. Deze laatste heeft geen vlamvertragend effect, maak versterkt wel de werking van de halogeen compound. In het verleden was er veel discussie over het ontstaan van furanen en dioxines, welke ontstaan wanneer polygebromeerde diphenylether wordt ingezet. Deze substantie is nu op grote schaal vervangen door andere halogeencompounds. Hoewel de halogeencompounds nog steeds de meest gebruikte systemen zijn, worden er wegens strengere milieu eisen steeds meer halogeenvrije additieven ontwikkeld. De halogeenvrije types welke reeds ontwikkeld zijn, zijn vaak een combinatie van fosfor en aluminium verbindingen of magnesiumhydroxide. Ze hebben echter nog geen leidende positie weten te verwerven. Dit is te wijten aan de hoge vulgraad in de gebruikte kunststof, welke nodig is om het juiste effect te bereiken, wat vaak gepaard gaat met een aanzienlijk verlies aan mechanische eigenschappen. Verschillende bedrijven zijn bezig met experimenten om het brandgedrag van polymeren te kunnen controleren middels nano-composieten cq. nano-additieven.

7 Een initiatief van 3.11: Antistatica Kunststoffen hebben hun snelle ontwikkeling en grote groei o.a. te danken aan hun zeer goede electro-isolerende eigenschappen. Een van deze eigenschappen is een hoge oppervlakteweerstand welke kan oplopen tot 1017 Ohm en zodoende kan leiden tot het opbouwen van elektrostatische ladingen aan de oppervlakte van een product. Deze lading trekt stof aan, welke zich op een product kan gaan verzamelen. In extreme gevallen kan vonkvorming zich voordoen, tijdens het verder verwerken van een gereed product. Afhankelijk van het type polymeer en de gebruikte ingrediënten kunnen antistatica ingezet worden om de oppervlakteweerstand te verlagen naar ongeveer 109 Ohm en op die manier het opbouwen van een elektrostatische lading te verkleinen. De meest gebruikte antistatica additieven bestaan uit moleculen met een hydrofiele en een hydrofobe component. Een voorwaarde voor het functioneren van een antistaticum, is dat de actieve component, migreert naar de oppervlakte van een product, waar de hydrofobe component zichzelf verankert in de kunststof en de hydrofiele component vocht uit de lucht verzamelt en zodoende de elektrostatische lading vermindert. Een gemiddelde atmosferische luchtvochtigheid is daarom noodzakelijk voor het correct functioneren van antistatica. Nieuwe ontwikkelingen in antistatica duren voort op het gebied van polymeren, oa niet migrerende compounds. Bij de niet migrerende producten horen geleidende carbon blacks, welke een oppervlakteweerstand garanderen van tussen de 102 en 104 Ohm. In tegenstelling tot de migrerende antistatica, is het functioneren van de carbon blacks niet afhankelijk van de luchtvochtigheid, daar de antistatische werking berust op een ander mechanisme Antiblock middelen De folieindustrie is de grootste verbruiker van antiblock additieven. Onder "blocken" wordt verstaan het samenkleven van folies onder invloed van warmte en druk, alsmede de cohesie tussen de kunststof zelf. Antiblock additieven bestaan vaak uit mineralen zoals krijt (CaCo3), talk en syntetische of natuurlijke silicaten als actieve ingrediënt. Voor bijzondere toepassingen en eisen (zoals blijvende transparantie, krasbestendigheid) komen er steeds meer organische antiblockmiddelen op de markt : Kiemvormers Kernvormende middelen of kiemvormers vergroten de neiging/tendens van kristallijne polymeren, om sneller te kristalliseren tijdens het afkoelproces. Een hogere graad van kristalliniteit verbetert tevens bepaalde eigenschappen zoals transparantheid, stijfheid etc. Ook kan het toevoegen van kiemvormers de cyclustijd verkorten, in het geval van spuitgietartikelen. Als additief worden verbindingen ingezet, welke niet oplosbaar zijn in de kunststofsmelt en anderzijds een deeltjesgrootte hebben van 1-10 mm en zodoende werken als kiemvormer. Deze eigenschappen zijn te vinden in anorganische stoffen zoals talk en silicaten en organische stoffen, zoals zouten van mono en polycarbonzuren. Ook kunnen bepaalde pigmenten en polymeren een kiemvormende werking zien.

1. Uit welke grondstoffen worden kunststoffen gemaakt? 2. In welke drie groepen kunnen synthetische stoffen worden ingedeeld?

1. Uit welke grondstoffen worden kunststoffen gemaakt? 2. In welke drie groepen kunnen synthetische stoffen worden ingedeeld? Kunststoffen 1.9 Vragen en opgaven 1. Uit welke grondstoffen worden kunststoffen gemaakt? aardolie: aardgas; of steenkool. 2. In welke drie groepen kunnen synthetische stoffen worden ingedeeld? thermoplasten,

Nadere informatie

Welke meettechnieken zijn er?

Welke meettechnieken zijn er? Lars Van Ham Verkoop Manager België Welke meettechnieken zijn er? Dit is enkel een opsomming van de meest gebruikte technieken en niet limitatief! - Katalytisch verbranding meetprincipe - Voor brandbare

Nadere informatie

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean Solar

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon SelfClean Solar Titel Tekst Orange Nano Guardon SelfClean Solar Vervuiling vermindert de PV-opbrengst Zonne-energie is populair, terecht, elke kilo CO2-uitstoot die vermeden wordt door duurzame elektriciteitsopwekking

Nadere informatie

Wijzigingsblad BRL K Buizen van PE (Polyethyleen) voor het transport van drinkwater

Wijzigingsblad BRL K Buizen van PE (Polyethyleen) voor het transport van drinkwater Wijzigingsblad BRL K533-03 Buizen van PE (Polyethyleen) voor het transport van drinkwater Wijzigingsdatum 09-01--2004, vervangt wijzigingsblad d.d. 2002-06-01 Nieuwe titel: Buizen van PE (Polyethyleen)

Nadere informatie

SAMENVATTING Hoofdstuk 1

SAMENVATTING Hoofdstuk 1 Polyvinylchloride (PVC) is één van de meest toegepaste polymeren. Dit is te danken aan de vrij lage productiekosten en de grote veelzijdigheid. PVC kan toegepast worden in een heel breed scala aan producten,

Nadere informatie

Welke soorten kunststoffen zijn er? Eigenschappen van kunststoffen. Na deze clip kun je: Onderwerpen. Eigenschappen verbeteren.

Welke soorten kunststoffen zijn er? Eigenschappen van kunststoffen. Na deze clip kun je: Onderwerpen. Eigenschappen verbeteren. Welke soorten kunststoffen zijn er? Na deze clip kun je: vertellen hoe je met andere stoffen de eigenschappen van kunststoffen kunt verbeteren de drie verschillende soorten kunststoffen noemen uitleggen

Nadere informatie

Bescherming van je lichaam tegen UV licht

Bescherming van je lichaam tegen UV licht Bescherming van je lichaam tegen UV licht Document LC16002 Dr Jan H. Lichtenbelt Haren (GN) 2016. 1 Inleiding We hebben zonlicht nodig. Zonlicht voelt lekker warm en behaaglijk aan en het maakt ook nog

Nadere informatie

Zonwering Raamdecoratie Privacy Projectie Design Protectie

Zonwering Raamdecoratie Privacy Projectie Design Protectie Zonwering Raamdecoratie Privacy Projectie Design Protectie Spelen met zicht, de nieuwe dimensie in zonweren De Nanotecfilm is een nieuwe ontwikkeling in de nanotechniek. Deze komt voort uit technologie

Nadere informatie

Leveranciersverklaring van EBC golfkarton bv Naaldwijk

Leveranciersverklaring van EBC golfkarton bv Naaldwijk Leveranciersverklaring van EBC golfkarton bv Naaldwijk Leveranciersverklaring met betrekking tot de kartonnen verpakkingen, in relatie tot de geldende wetgeving op het gebied van milieu, verpakken en verpakkingsafval.

Nadere informatie

Uitleg adembescherming

Uitleg adembescherming Uitleg adembescherming Stoffilters en -maskers (EN 149)... 2 Stofmaskers...3 Stoffilters...3 Indeling naar stofsoort of stoffilter- en stofmaskerklasse...4 Gafilters... 5 Meervoudige gasfilters... 5 AB-filters...

Nadere informatie

Vespel TECAPET PET TECANAT-PC TECAPEEK 0,05 ERIFLON PTFE

Vespel TECAPET PET TECANAT-PC TECAPEEK 0,05 ERIFLON PTFE SOLUTIONS IN HIGH RFORMANCE PLASTICS 4.1. Waterabsorptie % 5 Maximum vochtabsorptie in lucht (5% vochtigheid bij 23 C) in % 46 2 1 TECATOR I GF3 MELDIN Vespel 66 6,5 TECAMAX SRP TECASON PSU TECAI,2,1 GF3

Nadere informatie

Zeefdruk. Gebruiksaanwijzing. Polychromal B.V. P.O. Box 8043 1802 KA Alkmaar The Netherlands

Zeefdruk. Gebruiksaanwijzing. Polychromal B.V. P.O. Box 8043 1802 KA Alkmaar The Netherlands Gebruiksaanwijzing Zeefdruk Polychromal B.V. P.O. Box 8043 1802 KA Alkmaar The Netherlands T: +31 (0)72-567 07 99 E: products@polychromal.nl I: www.polychromal.nl Digital Gebruiksaanwijzing printing aluminium

Nadere informatie

Eenvoudige toepassing Driedubbele werking

Eenvoudige toepassing Driedubbele werking Eenvoudige toepassing Driedubbele werking Impregneren Verzorgen Beschermen Het nieuwe idee Het nieuwe voordeel Uit de wens het natuurlijke uiterlijk van hout zonder chemische substanties te verduurzamen,

Nadere informatie

Brandstof, Remvloeistof, Smeer- en Koelmiddelen (7)

Brandstof, Remvloeistof, Smeer- en Koelmiddelen (7) Brandstof, Remvloeistof, Smeer- en Koelmiddelen (7) E. Gernaat (ISBN 978-90-79302-07-9) 1 Vaste smeermiddelen 1.1 Werking Grafiet en molybdeen-disulfide (MoS 2 ) zijn de belangrijkste stoffen die worden

Nadere informatie

THE NEW FACE OF COATING TECHNOLOGIES INTRODUCING THE MOST COMPLETE AND DURABLE PROTECTIVE COATING SYSTEM FOR THE AUTOMOTIVE INDUSTRY.

THE NEW FACE OF COATING TECHNOLOGIES INTRODUCING THE MOST COMPLETE AND DURABLE PROTECTIVE COATING SYSTEM FOR THE AUTOMOTIVE INDUSTRY. INTRODUCING THE MOST COMPLETE AND DURABLE PROTECTIVE COATING SYSTEM FOR THE AUTOMOTIVE INDUSTRY. THE NEW FACE OF COATING TECHNOLOGIES Alle producten van Ceramic Pro zijn getest door SGS. `s Werelds meest

Nadere informatie

Algemene informatie over KRION

Algemene informatie over KRION Algemene informatie over KRION 1 1.1. Informatie over het product KRION is een vast, niet-poreus bedekkingsmateriaal voor muren en vloeren, keukens, gevels, badkamers, commerciële toepassingen enz bestaande

Nadere informatie

Artikelnummer:

Artikelnummer: Omschrijving 24x MM 62,5 OM1 TKF, glasvezelkabel. Lichtgewicht metaalvrije glasvezelkabel met een moeilijk brandbare halogeenvrije buitenmantel, waarvan alle vezels in één buisje zijn aangebracht. Deze

Nadere informatie

Scotchcast. Kabelhars 2160. Productomschrijving. Toepassing. Eigenschappen. RoHS 2002/95/EC REACH 1907/2007/EC

Scotchcast. Kabelhars 2160. Productomschrijving. Toepassing. Eigenschappen. RoHS 2002/95/EC REACH 1907/2007/EC Scotchcast Kabelhars 2160 RoHS 2002/95/EC REACH 1907/2007/EC Productomschrijving Scotchcast 2160 is een ongevulde, koud hardende, 2-componenten polyurethaan hars. De hars is ontwikkeld voor elektrische

Nadere informatie

Zonnestraling. Samenvatting. Elektromagnetisme

Zonnestraling. Samenvatting. Elektromagnetisme Zonnestraling Samenvatting De Zon zendt elektromagnetische straling uit. Hierbij verplaatst energie zich via elektromagnetische golven. De golflengte van de straling hangt samen met de energie-inhoud.

Nadere informatie

TRACERLINE. what else?

TRACERLINE. what else? what else? Wanneer koel- of aircosystemen onvoldoende of helemaal niet meer werken is lekkage meestal de oorzaak. In de dagelijkse praktijk van de werkplaats is het van groot belang lekkages snel en efficiënt

Nadere informatie

ECONYL TAPIJTGAREN. voor intensief project- en privaatgebruik

ECONYL TAPIJTGAREN. voor intensief project- en privaatgebruik ECONYL TAPIJTGAREN voor intensief project- en privaatgebruik INTERFLOOR ECONYL TAPIJT Duurzaamheid is een manier van denken, een manier van zijn, a principle we must be guided by. - Giulio Bonazzi. Interfloor

Nadere informatie

Informatiebron Thema 2b. Zonnepanelen

Informatiebron Thema 2b. Zonnepanelen Auteur Energy College Laatst gewijzigd Licentie Webadres 16 November 2015 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/68732 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

SPUITKURK. Heidelaan Zelzate Tel: 0472/

SPUITKURK. Heidelaan Zelzate Tel: 0472/ SPUITKURK Heidelaan 61 9060 Zelzate Tel: 0472/ 33 85 42 email: namira@elfinastyle.be www.elfinastyle.be Liquid-Kurk spuitkurk is akoestisch isolerend, dampopen, waterdicht en brandwerend multi-toepasbaar

Nadere informatie

Lijst van schadelijke stoffen in grondwaterbeschermingsgebieden

Lijst van schadelijke stoffen in grondwaterbeschermingsgebieden Lijst schadelijke stoffen in grondwaterbeschermingsgebieden (geconsolideerde versie, geldend af 28-3-1995 tot 1-4-2006) Gegevens de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel provincie

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Appendix A hoofdstuk 3 hoofdstuk 4 (hoofdstuk 5)

Hoofdstuk 2 Appendix A hoofdstuk 3 hoofdstuk 4 (hoofdstuk 5) Telecommunicatie beheerst steeds sterker de hedendaagse samenleving en kan niet meer worden weggedacht. De hoeveelheid informatie die de wereld rondgestuurd wordt, groeit elke dag. Het intensief gebruik

Nadere informatie

Het Afschermen van Monitoren MATTHIJS KRONENBURG

Het Afschermen van Monitoren MATTHIJS KRONENBURG Het Afschermen van Monitoren MATTHIJS KRONENBURG Het Afschrmen van Monitoren Lelystad Nederland Oplossingen voor het afschermen van: componenten, apparaten en systemen. Thermisch geleidende materialen.

Nadere informatie

Verslag Scheikunde scheidingsmethoden

Verslag Scheikunde scheidingsmethoden Verslag Scheikunde scheidingsmethoden Verslag door Chocolaatje 1906 woorden 23 oktober 2017 7,9 23 keer beoordeeld Vak Scheikunde EXP. 3,2. hoe kun je een suspensie van krijt in water scheiden? Bezinken

Nadere informatie

Duurzame Verpakkingen. Drukinkt is een zeer belangrijke component van de totale verpakking!!

Duurzame Verpakkingen. Drukinkt is een zeer belangrijke component van de totale verpakking!! Duurzame Verpakkingen Drukinkt is een zeer belangrijke component van de totale verpakking!! Druktechnieken en inkten toegepast in verpakkingen OFFSET (VELLEN)OFFSET INKTEN voor absorberende substraten.

Nadere informatie

Clean Galena. Emissievrije reiniging van natuursteenoppervlakken. tollis

Clean Galena. Emissievrije reiniging van natuursteenoppervlakken. tollis Clean Galena Emissievrije reiniging van natuursteenoppervlakken tollis Reiniging zonder aantasting van de ondergrond met Clean Galena 2 tollis Meestal worden gebouwen om esthetische of technische redenen

Nadere informatie

Trends in Kunststoffen

Trends in Kunststoffen Trends in Kunststoffen Trends in Polymeren voor toeleveranciers en OEM-ers ESEF, maart 2014 Ir. Martin van Dord DPI Value Centre & NRK Dr. Louis Jetten DPI Value Centre Kunststoffen: organische polymeren

Nadere informatie

RAUFILAM-E DRUKVASTE BUIZEN IN VOEDSELKWALITEIT, CADMIUM VRIJ, ONDERZOCHTE TYPES, KTW TOEGESTAAN

RAUFILAM-E DRUKVASTE BUIZEN IN VOEDSELKWALITEIT, CADMIUM VRIJ, ONDERZOCHTE TYPES, KTW TOEGESTAAN RAUFILAM-E DRUKVASTE BUIZEN IN VOEDSELKWALITEIT, CADMIUM VRIJ, ONDERZOCHTE TYPES, KTW TOEGESTAAN CONTROLEERBARE KWALITEIT Voor RAUFILAM-E worden alleen geselecteerde grondstoffen gebruikt. In een bijzonder

Nadere informatie

Nano Green World Heavy Duty Coatings

Nano Green World Heavy Duty Coatings Nano Green World Heavy Duty Coatings Op basis van Nanotechnologie Single pack, kant-en-klaar en van constante kwaliteit Uitstekende binding Hoge UV-bestendigheid Zeer hoge weerstand tegen corrosie en oxidatie

Nadere informatie

Aardolie is een zwart, stroperig mengsel van heel veel stoffen, wat door middel van een bepaalde scheidingsmethode in zeven fracties gescheiden wordt.

Aardolie is een zwart, stroperig mengsel van heel veel stoffen, wat door middel van een bepaalde scheidingsmethode in zeven fracties gescheiden wordt. Meerkeuzevragen Naast koolstofdioxide en waterdamp komen bij verbranding van steenkool nog flinke hoeveelheden schadelijke stoffen vrij. Dit komt doordat steenkool ook zwavel- en stikstofatomen bevat,

Nadere informatie

DE NIEUWE DETERGENTENVERORDENING: FACT SHEET OVER DE AEROBE BIOLOGISCHE AFBRAAK VAN OPPERVLAKTEACTIEVE STOFFEN

DE NIEUWE DETERGENTENVERORDENING: FACT SHEET OVER DE AEROBE BIOLOGISCHE AFBRAAK VAN OPPERVLAKTEACTIEVE STOFFEN 1 DE NIEUWE DETERGENTENVERORDENING: FACT SHEET OVER DE AEROBE BIOLOGISCHE AFBRAAK VAN OPPERVLAKTEACTIEVE STOFFEN 1) Wat is de rol van oppervlakteactieve stoffen in een was- of reinigingsmiddel? Oppervlakteactieve

Nadere informatie

NIEUW. Permo solar SK & Sepa solar. Optimaliseert zeer doeltreffend de prestaties van de thermische isolatie van het dak in de zomer en in de winter

NIEUW. Permo solar SK & Sepa solar. Optimaliseert zeer doeltreffend de prestaties van de thermische isolatie van het dak in de zomer en in de winter NIEUW Permo solar SK & Sepa solar Optimaliseert zeer doeltreffend de prestaties van de thermische isolatie van het dak in de zomer en in de winter Permo solar SK Waterdichte dampopen reflecterende onderdakfolie

Nadere informatie

Productinformatie ÖLFLEX HEAT 125 SC. Info CPR: Artikelnummer-selectie onder VDE-getest Verbeterde brandkarakteristieken

Productinformatie ÖLFLEX HEAT 125 SC. Info CPR: Artikelnummer-selectie onder  VDE-getest Verbeterde brandkarakteristieken Enkeladers voor gebruik bij hogere temperaturen ÖLFLEX HEAT 125 C MC - halogeenvrije enkele ader met GL certificaat, speciale brandveiligheid, IEC 60332-3, geschikt voor +125 C Info CPR: -selectie onder

Nadere informatie

IJMOCOLOR Kleur naar wens

IJMOCOLOR Kleur naar wens IJMOCOLOR Kleur naar wens Inleiding IJmocolor pigmentpasta s Mengverhouding Aanvullende assortiment IJmocolor kleurformules Technische informatie bladen www.de-ijssel-coatings.nl januari 2015 pagina 1

Nadere informatie

APPENDIX. Nederlandse samenvatting

APPENDIX. Nederlandse samenvatting APPENDIX Nederlandse samenvatting Nederlandse samenvatting SAMENVATTING Therapeutische eiwitten zijn veelbelovende geneesmiddelen voor de behandeling van ernstige en levensbedreigende ziekten. De ingewikkelde

Nadere informatie

Klasse 9: Diverse gevaarlijke stoffen en voorwerpen

Klasse 9: Diverse gevaarlijke stoffen en voorwerpen Klasse 9: Diverse gevaarlijke stoffen en voorwerpen Voorbeeldstoffen uit deze klasse zijn: asbest en asbestbevattende mengsels, PCB s, lithiumbatterijen, reddingsmiddelen en verwarmde stoffen. 1.1 Transport

Nadere informatie

Ceramic Guard SiCarbon + Coating

Ceramic Guard SiCarbon + Coating Si Carbon + Coating Ceramic Guard SiCarbon + Coating Ceramic Guard is een nieuwe doorbraak op het gebied van op silicium gebaseerde nano coatings. Met dit revolutionaire product is het nu mogelijk om in

Nadere informatie

Flexibele PVC producten

Flexibele PVC producten Rubbertechniek Flexibele PVC producten Inhoudsopgave Algemene informatie 1 Thinflex 2 Transflex 3-4 Techniflex 5-6 Screenflex 7-8 Algemene informatie PVC leveringspakket In deze catalogus treft u een

Nadere informatie

Cover Page. The handle holds various files of this Leiden University dissertation

Cover Page. The handle  holds various files of this Leiden University dissertation Cover Page The handle http://hdl.handle.net/1887/31602 holds various files of this Leiden University dissertation Author: Cuylle, Steven Hendrik Title: Hydrocarbons in interstellar ice analogues : UV-vis

Nadere informatie

Benodigdheden voor het maken van decoratieve zeepjes

Benodigdheden voor het maken van decoratieve zeepjes Benodigdheden voor het maken van decoratieve zeepjes Benodigdheden: Basismaterialen Voeg geur Roer kleurstof Giet in vorm Spray met alcohol Glazen kom of plastic kom die geschikt is voor magnetron magnetron

Nadere informatie

Chemisch recyclen kunststof verpakkingen. Karen van de Stadt & Kees Kerstens

Chemisch recyclen kunststof verpakkingen. Karen van de Stadt & Kees Kerstens Chemisch recyclen kunststof verpakkingen Karen van de Stadt & Kees Kerstens Wat doen we vandaag Stand van zaken Chemisch recyclen voor kunststof verpakkingen Huidig systeem recyclen voor kunststof verpakkingen

Nadere informatie

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon Restore+Protect

Titel. Tekst. Orange Nano Guardon Restore+Protect Titel Tekst Orange Nano Guardon Restore+Protect Verweerde objecten De meeste objecten worden niet mooier naarmate ze ouder worden. Een groot aantal materialen waaronder RVS, aluminium, gepoedercoate metalen,

Nadere informatie

ÖLFLEX HEAT 180 SiF - fijndradige siliconen enkele ader voor gebruik in machines, fabrieksbouw en werktuigbouw voor temperaturen tot max.

ÖLFLEX HEAT 180 SiF - fijndradige siliconen enkele ader voor gebruik in machines, fabrieksbouw en werktuigbouw voor temperaturen tot max. Veelzijdige enkelader voor hogere temperaturen - fijndradige siliconen enkele ader voor gebruik in machines, fabrieksbouw en werktuigbouw voor temperaturen tot max. +180 C Info Flexibele fijnaderige kopergeleider

Nadere informatie

Elematic. Kabelbescherming Kabelbandjes.

Elematic. Kabelbescherming Kabelbandjes. Elematic Kabelbescherming Kabelbandjes www.dijkman.com ET krimpkous in boxverpakking REF. KLEUREN INW. Ø VOOR INW. Ø NA WANDDIKTE NA DOOS KRIMPEN KRIMPEN KRIMPEN DOOS (MM) (MM) (MM) (M) 12253012 12253016

Nadere informatie

Innovatieve oplossingen in het teken van ecologie

Innovatieve oplossingen in het teken van ecologie ECO bitumen dakmembraan Luchtzuiverend en CO2 reducerend Vermindert de ecologische voetafdruk Uitermate duurzaam Innovatieve oplossingen in het teken van ecologie ATAB, marktleider in Benelux en internationaal

Nadere informatie

Duurzaam waterafstotende behandeling van de buitenstof om water eenvoudig te laten weglopen.

Duurzaam waterafstotende behandeling van de buitenstof om water eenvoudig te laten weglopen. Elke steek en vezel is uitgevoerd met de nieuwste technologie om u de beste prestaties en het beste comfort te geven: waterdicht, ademend, vochtopnemend en beschermend tegen de zon. Hieronder de technische

Nadere informatie

over de rol van licht in de vogelkweek

over de rol van licht in de vogelkweek over de rol van licht in de vogelkweek Wat is licht en wat doet het? Wat is er nu verkrijgbaar? LED: het licht van de toekomst? Geen technische verhalen!!! Vriendenclub Eindhoven 15/3/2015 2 De rol van

Nadere informatie

Naam. OPDRACHT 1 Project 1: GSM. Kunststoffen. 1. Wat zijn kunststoffen? Chemische verbindingen die niet op een natuurlijke manier worden gemaakt.

Naam. OPDRACHT 1 Project 1: GSM. Kunststoffen. 1. Wat zijn kunststoffen? Chemische verbindingen die niet op een natuurlijke manier worden gemaakt. Naam PDRACHT 1 Kunststoffen 1. Wat zijn kunststoffen? Chemische verbindingen die niet op een natuurlijke manier worden gemaakt. 2. Wat is bakeliet en wie is de uitvinder? Kunststof (PhenolFormaldehyde),

Nadere informatie

SanDry Drogen en UVC ontsmetting

SanDry Drogen en UVC ontsmetting SanDry Drogen en UVC ontsmetting SanDry Onderhoud en reiniging van hoortoestellen. Hoortoestellen ontsluiten de wereld van woord en geluid voor u, verscherpen uw hoorzintuig op een nieuwe manier en dragen

Nadere informatie

2 maximumscore 2. 1p Tijdens het proces moet verhit/ verwarmd worden. 1p Verhitten/ verwarmen kost veel energie.

2 maximumscore 2. 1p Tijdens het proces moet verhit/ verwarmd worden. 1p Verhitten/ verwarmen kost veel energie. pgave 1 kunststofrecycling 1 maximumscore 2 Het mengsel van LDPE en HDPE moet worden toegevoegd aan een vloeistof die een dichtheid heeft tussen 0,88. 10 3 kg m -3 en 0,96. 10 3 kg m -3. LDPE gaat dan

Nadere informatie

VACUÜM ISOLATIE PANELEN TOEGEPAST

VACUÜM ISOLATIE PANELEN TOEGEPAST VACUÜM ISOLATIE PANELEN TOEGEPAST Sarah Los, Arno Vrijman, Bernadette Weitjens & Piem Wirtz Begeleider: Menno Veefkind De prestaties van vacuüm isolatie panelen zijn vele male beter dan die van traditionele

Nadere informatie

PRODUCTEN Thermohardende laminaten - oftewel duro plasten - worden gemaakt door diverse lagen voorgeïmpregneerd materiaal onder hoge druk en temperatuur samen te persen. Het voormateriaal (prepreg) kan

Nadere informatie

Glas en zonwering. Eigenschappen en functies van glas. Lichtperceptie. Zonnestralen. Samenstelling van de zonnestralen. Spectrofotometrische

Glas en zonwering. Eigenschappen en functies van glas. Lichtperceptie. Zonnestralen. Samenstelling van de zonnestralen. Spectrofotometrische Zonnestralen Samenstelling van de zonnestralen Zonnestralen die de aarde bereiken zijn samengesteld uit ongeveer 3% ultraviolette stralen (UV), 55% infraroodstralen (IR) en 42% zichtbaar licht. Deze drie

Nadere informatie

Right first time. 1 Inhoud... 1. 2 Right first time... 1

Right first time. 1 Inhoud... 1. 2 Right first time... 1 1 Inhoud 1 Inhoud... 1 2 Right first time... 1 2.1 Inleiding... 1 2.2 Wat is right first time en waarom is dit belangrijk?... 1 2.3 Welke parameters kunnen right first time beïnvloeden?... 2 2.4 Hoe verbeteracties

Nadere informatie

Salespresentatie Colorex

Salespresentatie Colorex praktijkgerichte emissiebeoordeling van cleanroomvloeren Inleiding Oprichting van een alliantie Cleanroom geschikte materialen CSM alliantie: Cleanroom geschikte materialen Machines en materialen De huidige

Nadere informatie

6,2. Werkstuk door een scholier 1565 woorden 1 december keer beoordeeld. Natuurkunde. Wat is kleur?

6,2. Werkstuk door een scholier 1565 woorden 1 december keer beoordeeld. Natuurkunde. Wat is kleur? Werkstuk door een scholier 1565 woorden 1 december 2002 6,2 174 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Wat is kleur? Zodra s'morgens het eerste licht er is, kunnen wij vaag kleuren onderscheiden. Bij verschillende

Nadere informatie

PRODUCT VERPAKKING INHOUD VERP. EENHEID

PRODUCT VERPAKKING INHOUD VERP. EENHEID PRODUCT VERPAKKING INHOUD VERP. EENHEID DOW CORNING SILICONEN XIAMETER OLIEN PMX-200 FLUID 0.65 CS BLIK 15 KG PMX 200 FLUID 1 CS BLIK 15 KG PMX 200 FLUID 5 CS BLIK 18 KG PMX 200 FLUID 20 CS BLIK 18 KG

Nadere informatie

wetenschappelijke kennis toepasbaar

wetenschappelijke kennis toepasbaar Innovatieve verpakkingsmaterialen bij TNO Maarten Bijl Missie TNO maakt wetenschappelijke kennis toepasbaar om het innovatief vermogen van bedrijfsleven en overheid te versterken 2 1 TNO ± 4500 werknemers

Nadere informatie

Brandvertragers. door mw. drs. S. van Gool Stichting Natuur en Milieu Utrecht

Brandvertragers. door mw. drs. S. van Gool Stichting Natuur en Milieu Utrecht 091 1 Brandvertragers door mw. drs. S. van Gool Stichting Natuur en Milieu Utrecht 1. Inleiding 091 3 2. Werking van brandvertragende stoffen 091 3 3. Toepassing 091 4 4. Chemische indeling 091 5 5. Voorkomen

Nadere informatie

Productpresentatie CLEAN-ICE :

Productpresentatie CLEAN-ICE : Productpresentatie : De huidige problematiek: Vertragingen in het verkeer, ongevallen met als gevolg letsel en materiële schade. Beperkte toegankelijkheid van objecten zoals ziekenhuizen, kantoren, scholen,

Nadere informatie

FabricAir Verdeelsystemen

FabricAir Verdeelsystemen FabricAir Verdeelsystemen Lichtgewicht Geen condensatie Aantrekkelijke prijzen geluidsloze ventilatie snelle en eenvoudige installatie tochtvrij binnenklimaat wasbaar en hygiënisch brede kleurselecties

Nadere informatie

Productpresentatie PreSpec De-Icer Prills: Partners in innovatieve oppervlakte behandelingen

Productpresentatie PreSpec De-Icer Prills: Partners in innovatieve oppervlakte behandelingen Productpresentatie PreSpec De-Icer Prills: De huidige problematiek: Bent u goed voorbereid op sneeuw, ijs en de daarbij behorende gladheidsproblematiek? Vertragingen in het verkeer, ongevallen met als

Nadere informatie

1. 1 Wat is een trilling?

1. 1 Wat is een trilling? 1. 1 Wat is een trilling? Een trilling is een beweging die steeds wordt herhaald. Bijvoorbeeld een massa m dat aan een veer hangt. In rust bevindt m zich in de evenwichtsstand. Als m beweegt noemen we

Nadere informatie

Wijziging Regeling Verpakkingen- en gebruiksartikelen (Warenwet)

Wijziging Regeling Verpakkingen- en gebruiksartikelen (Warenwet) VWS Wijziging Regeling Verpakkingen- en gebruiksartikelen (Warenwet) 5 april 2002/GZB/VVB 2259757 De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Handelende in overeenstemming met Minister van Economische

Nadere informatie

ColoRex Geleidend installeren

ColoRex Geleidend installeren ColoRex Geleidend installeren Productomschrijving ColoRex is een onder hoge druk geperste homogene vinyltegel met een hoog bindmiddelgehalte van weekgemaakte polyvinylchloride met stabilisatoren, waaraan

Nadere informatie

Ontwikkelingen in kunstenaarsverf

Ontwikkelingen in kunstenaarsverf 114 1 Ontwikkelingen in kunstenaarsverf door Drs. P. Keune Centraal Laboratorium voor Onderzoek aan Voorwerpen van Kunst en Wetenschap Amsterdam 1. Inleiding 114 3 2. Eisen aan pigmenten 114 4 2.1. Lichtechtheid

Nadere informatie

Inkleuren van kunststoffen

Inkleuren van kunststoffen 171 1 Inkleuren van kunststoffen door J. J. M. Werink Holland Colours Apeldoorn BV, Postbus 720, 7300 AS Apeldoorn 1. Inleiding 171 3 2. Eigenschappen en toepassingen 171 6 3. Receptuurontwikkeling 171

Nadere informatie

1." "ontstaan! 2. "soorten! 3. "eigenschappen! 4. "verwerkingen! 5. "toepassinge! 6. "gieten!

1. ontstaan! 2. soorten! 3. eigenschappen! 4. verwerkingen! 5. toepassinge! 6. gieten! kunststof! 1. ontstaan! 2. soorten! 3. eigenschappen! 4. verwerkingen! 5. toepassinge! 6. gieten! ontstaan bakeliet! bakeliet (merknaam fenolhars) wordt beschouwd als de eerste kunststof. Bakeliet dankt

Nadere informatie

Product Dikte (mm) Breedte (mm) Lengte (m) Verpakking Artikel nummer

Product Dikte (mm) Breedte (mm) Lengte (m) Verpakking Artikel nummer RubberShell SA RubberShell is een innovatief zelfklevend EPDM membraan. Opgebouwd uit een (compleet vernieuwende) EPDM toplaag, interne glasvezelwapening en een polymeer onderlaag voorzien van een gesiliconiseerde

Nadere informatie

Stoffen, structuur en bindingen

Stoffen, structuur en bindingen Hoofdstuk 1: Stoffen, structuur en bindingen Scheikunde vwo 2011/2012 www.lyceo.nl Onderwerpen Scheikunde 2011 2012 Stoffen, structuur en binding Kenmerken van Reacties Zuren en base Redox Chemische technieken

Nadere informatie

Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :... C NC Punten NA

Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :... C NC Punten NA Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator :... N uniek... Adres :...... 209: Groothandel van materialen bestemd om direct met levensmiddelen in aanraking te

Nadere informatie

Kunststof Warmtewisselaars WWW.POLYCOIL.EU

Kunststof Warmtewisselaars WWW.POLYCOIL.EU Kunststof Warmtewisselaars WWW.POLYCOIL.EU 1 PolyCoil warmtewisselaars De Polycoil warmtewisselaar is een revolutionaire kunststof warmtewisselaar welke is ontwikkeld na jaren van onderzoek door Cesaroni

Nadere informatie

Kunststoffen bij brand

Kunststoffen bij brand 056 1 Kunststoffen bij brand Onder kunststoffen verstaan we in dit artikel synthetische polymeren (onder andere plastics). Deze stoffen komen herhaaldelijk in negatieve zin in de publiciteit bij branden.

Nadere informatie

innovation in insulation

innovation in insulation warmte vocht geluid 2.000 / BW / 07-2003 Bergman Grafimedia Deze uitgave is met de meeste zorg samengesteld. Eventuele wijzigingen en zetfouten ten alle tijde voorbehouden. Warmte Inleiding In de hedendaagse

Nadere informatie

Het circulair polarisatiefilter

Het circulair polarisatiefilter Het circulair polarisatiefilter Soms zie je wel eens foto's met een schitterende diepblauwe lucht. Dit kun je doen met een nabewerkingprogramma als Photoshop, maar het kan ook al in de originele foto.

Nadere informatie

Om kleuren te kunnen zien, heb je licht nodig. Maar waar komt licht vandaan? Lichtbron energiebron lichtkleur. gloeilamp stopcontact geel/bruinig

Om kleuren te kunnen zien, heb je licht nodig. Maar waar komt licht vandaan? Lichtbron energiebron lichtkleur. gloeilamp stopcontact geel/bruinig practicum Kleur is een illusie Zoals jullie hebben gelezen, werkt Jac Barnhoorn (zie interview bladzijde 1) bij Océ Technologies. Met printers van Océ kun je grote kleurafbeeldingen of bijvoorbeeld bouwtekeningen

Nadere informatie

GEËXPANDEERDE KURKPLATEN

GEËXPANDEERDE KURKPLATEN GEËXPANDEERDE KURKPLATEN Geëxpandeerde kurk wordt vervaardigd uit vermalen, blanke kurkkorrels. Blanke kurkkorrels zijn een 100% natuurlijk product afkomstig van de schors van de kurkeik. Het ontschorsen

Nadere informatie

Water absorberende UV-cured coatings

Water absorberende UV-cured coatings Water absorberende UV-cured coatings Super absorberende polymeren (SAPs) zijn hydrofiele materialen die grote hoeveelheden water kunnen opnemen, men noemt ze ook wel eens hydrofiele gels of hydrogels.

Nadere informatie

Fotodynamische therapie met daglicht bij actinische keratosen

Fotodynamische therapie met daglicht bij actinische keratosen Patiënteninformatie Fotodynamische therapie met daglicht bij actinische keratosen 1234567890-terTER_ Fotodynamische therapie met daglicht bij actinische keratosen U heeft een afspraak via Tergooi voor

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Scheikunde Chemie overal H1 3 vwo

Samenvatting Scheikunde Scheikunde Chemie overal H1 3 vwo Samenvatting Scheikunde Scheikunde Chemie overal H1 3 vwo Samenvatting door een scholier 1193 woorden 30 oktober 2012 5,8 23 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Chemie overal Samenvatting Scheikunde

Nadere informatie

NITAI NITREREN, NITROCARBONEREN

NITAI NITREREN, NITROCARBONEREN NITAI NITREREN, NITROCARBONEREN Thermochemische processen Hoge slijtvastheid bij adhesie Hoge randhardheid Vermindering van de wrijvingscoëfficiënt Verhoging van de corrosiebestendigheid CONVERTING converting

Nadere informatie

Organische vracht continue on-line bewaken. Peter-Jan van Oene, 8 november 2011, nieuwegein

Organische vracht continue on-line bewaken. Peter-Jan van Oene, 8 november 2011, nieuwegein Organische vracht continue on-line bewaken Peter-Jan van Oene, 8 november 2011, nieuwegein Waardeketen Organische stoffen TOC/CZV correlatie Inhoud Afvalwater karakteristiek zuivel-industrie Redenen om

Nadere informatie

Het origineel! Made in Germany

Het origineel! Made in Germany Isolatiemanchetten voor verwarmde zones van kunststofverwerkende machines Het origineel! Made in Germany Verminder het energieverbruik en daarmee uw energiekosten! Reduceer uw Co 2 uitstoot. Een - Produkt

Nadere informatie

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur).

In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). 2.1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een Elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische golf. Andere voorbeelden

Nadere informatie

KOZ Products b.v. Producten die uw goede naam eer aandoen! Getest door KEMA Nederland en Underwriters Laboratories Inc. USA.

KOZ Products b.v. Producten die uw goede naam eer aandoen! Getest door KEMA Nederland en Underwriters Laboratories Inc. USA. KOZ Products b.v. Producten die uw goede naam eer aandoen! Getest door KEMA Nederland en Underwriters Laboratories Inc. USA. KOZ Products b.v. A. Plesmanweg 3 4462GC Goes Tel. 0031 (0)113 218762 Fax. 0031

Nadere informatie

Integrale tekst Afvalstoffenlijst

Integrale tekst Afvalstoffenlijst VROM Integrale tekst Afvalstoffenlijst Herpublicatie integrale tekst Europese afvalstoffenlijst In de publicatie van de integrale tekst van de Europese afvalstoffenlijst in de Staatscourant van 28 maart

Nadere informatie

Exact Periode 5. Dictaat Licht

Exact Periode 5. Dictaat Licht Exact Periode 5 Dictaat Licht 1 1 Wat is licht? In de figuur hieronder zie je een elektromagnetische golf: een golf die bestaat uit elektrische en magnetische trillingen.(zie figuur). Licht is een elektromagnetische

Nadere informatie

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1

Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 Samenvatting Scheikunde Hoofdstuk 1 Samenvatting door W. 1173 woorden 23 juni 2016 6,9 16 keer beoordeeld Vak Methode Scheikunde Nova Scheikunde Samenvatting H1 1 t/m 7 1 Atoombouw: Atoom: Opgebouwd uit

Nadere informatie

SCHUTZWAX. Productbeschrijving: Eigenschappen: Gebruiksaanwijzing: Toepassing: Veiligheid:

SCHUTZWAX. Productbeschrijving: Eigenschappen: Gebruiksaanwijzing: Toepassing: Veiligheid: SCHUTZWAX Ceratune Schutzwax bestaat uit een multifunctionele wascombinatie ter bescherming tegen corrosie van gladde, harde oppervlakken zoals motorblokken, chassis, binnenzijde van motoren, startkabels,

Nadere informatie

Door de speciale techniek die wordt gebruikt in onze machines worden er

Door de speciale techniek die wordt gebruikt in onze machines worden er TRAYSEALERS TRAYSEALERS 43 Wat maakt onze machines speciaal? De sleutelwoorden voor de SLB Tray sealmachines zijn: Snelheid en Gemak De SLB machines gebruiken een nieuwe en innovatieve techniek om een

Nadere informatie

Asfaltproductie bij lage temperaturen

Asfaltproductie bij lage temperaturen Asfalt en bitumendag Asfaltproductie bij lage temperaturen Ing. Tine Tanghe (R. Renaudeau) 20 november 2008 DEFINITIES Temperatuur > 140 C 110-130 C 80 95 C 25 60 C ENGELS HOT WARM SEMI - WARM COLD NEDERLANDS

Nadere informatie

OVER ONS Hortiplantcare (HPC) is een vooruitstrevende onderneming gebaseerd op de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en prducten die gewassen hogere

OVER ONS Hortiplantcare (HPC) is een vooruitstrevende onderneming gebaseerd op de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en prducten die gewassen hogere PLANT CARE IN ITS ESSENCE WAAROM HORTIPLANTCARE GEBRUIKEN? Sterk geconcentreerde producten, en goedkoop in gebruik Alleen de beste natuurlijke grondstoffen Een uitgebalanceerd product programma voor de

Nadere informatie

BESCHERMEN VOEDINGSSUPPLEMENTEN TEGEN LEEFTIJDGEBONDEN MACULA-DEGENERATIE?

BESCHERMEN VOEDINGSSUPPLEMENTEN TEGEN LEEFTIJDGEBONDEN MACULA-DEGENERATIE? BESCHERMEN VOEDINGSSUPPLEMENTEN TEGEN LEEFTIJDGEBONDEN MACULA-DEGENERATIE? special van de MaculaVereniging MaculaVereniging Postbus 2034 3500 GA Utrecht 030-298 07 07 info@maculavereniging www.maculavereniging.nl

Nadere informatie

Technische Avond Ra 4. Conservering

Technische Avond Ra 4. Conservering Technische Avond Ra 4 Conservering In deze presentatie Inleiding Algemeen Nieuw of bestaand casco Voorbehandeling Schooperen Verf Scoutingvlet Inleiding Wie zijn wij Onderhoud een à Mogelijkheden en afweging

Nadere informatie

InfraRood cabines met Philips Vitae lampen. Hendrik-Jan Dreuning Philips Nederland

InfraRood cabines met Philips Vitae lampen. Hendrik-Jan Dreuning Philips Nederland InfraRood cabines met Philips Vitae lampen Hendrik-Jan Dreuning Philips Nederland Inhoud Introductie infrarood Sauna principe Philips Vitae Samenvatting Onzin verhalen Vragen 2 Introductie De zon genereert

Nadere informatie

SUPERFLEX ULTRA WHITE - GREY NAADLOOS VLOEIBAAR EN ALIFATISCH POLYURETHAAN MEMBRAAM VOOR WATERAFDICHTING EN PROTECTIE

SUPERFLEX ULTRA WHITE - GREY NAADLOOS VLOEIBAAR EN ALIFATISCH POLYURETHAAN MEMBRAAM VOOR WATERAFDICHTING EN PROTECTIE SUPERFLEX ULTRA WHITE - GREY NAADLOOS VLOEIBAAR EN ALIFATISCH POLYURETHAAN MEMBRAAM VOOR WATERAFDICHTING EN PROTECTIE Superflex Ultra is een 1 component polyurethaan die hard word met de luchtvochtigheid.

Nadere informatie