D e n H a a g 23 februari 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "D e n H a a g 23 februari 2018"

Transcriptie

1 Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag Postbus 93002, 2509 AA Den Haag Aan de voorzitter en (plv.) leden van de Vaste Commissie voor Economische Zaken en Klimaat van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG B r i e f n u m m e r 18/10.126/KK/MK O n d e r w e r p Algemeen Overleg 7 maart 2018 D e n H a a g 23 februari 2018 T e l e f o o n n u m m e r E - m a i l gastvrijnederland@vnoncw-mkb.nl Geachte dames en heren, Op 7 maart 2018 heeft u een Algemeen Overleg met staatssecretaris Keijzer over de gastvrijheidseconomie. Gastvrij Nederland de Nationale Raad voor toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd is verheugd over het feit dat de Vaste Commissie een apart overleg heeft met de staatssecretaris over de sector en de ontwikkelingen in de sector. Graag brengt Gastvrij Nederland met het oog op dit overleg enkele relevante punten onder uw aandacht. Duurzaam ruimte en richting geven aan het groeiend bezoek in en aan Nederland In haar position paper Duurzaam ruimte en richting geven aan het groeiend bezoek in en aan Nederland van 18 januari 2018 ten behoeve van de hoorzitting van 24 januari 2018 over spreiding van toerisme in Nederland roept Gastvrij Nederland de rijksoverheid op om te helpen om een integrale voorwaardenscheppende, interdepartementaal gedragen visie op de bezoekerseconomie te ontwikkelen die langs publiek-private weg kan worden uitgevoerd. Gastvrij Nederland is gelieerd aan VNO-NCW èn MKB Nederland ANVR, ANWB, CLC VECTA Centrum voor Live Communication, Club van Elf, FC Federatie van Werkgevers in de Cultuur, HISWA-Vereniging, Koninklijke Horeca Nederland, IDEA Independent Dutch Eventmarketing Association, Koninklijk Nederlands Vervoer, NBTC Holland Marketing, Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG), Royal Schiphol Group, RECRON, Vereniging van Evenementenmakers, Vereniging Vrije Theater Producenten VVTP en VVV Nederland.

2 2 Met de HollandCity strategie 1 wordt een eerste stap gezet om de noodzakelijke ruimte en richting te geven aan het groeiend aantal internationale gasten. Naar mening van Gastvrij Nederland zou dit kabinet de komende jaren vol moeten inzetten op het pakken van de economische kansen van internationaal groeiend toerisme en bezoekers. Door het uitrollen van de zogenoemde HollandCity strategie worden hotspots zoals Amsterdam ontlast en bezoekers verleid om ook Nederlandse gebieden te bezoeken die extra reuring kunnen gebruiken om vitaal te blijven en voorzieningen op peil te houden. Tevens kan de Rijksoverheid voorwaarden scheppen en zo medeoverheden en private partners prikkelen om mee te doen. Concreet betekent dat het beschikbaar stellen van (co)financiering (uit de middelen voor regionale knelpunten, waar 950 miljoen voor beschikbaar is), zorgen voor een meerdaagse ov-pas voor toeristen, duidelijke afspraken met decentrale overheden over investeringen in routenetwerken en verder gaan met het programma Nationale Parken. Volledigheidshalve hebben wij de position paper als bijlage bijgevoegd. Interbestuurlijk programma Op 14 februari heeft Minister Ollongren de programmastart van het interbestuurlijk programma aangeboden. Het kabinet heeft met de voorzitters van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Unie van Waterschappen een aantal bestuurlijke afspraken voor de komende kabinetsperiode ondertekend. In dit programma worden onder meer het versterken van de regionale economie en het vitale platteland genoemd. De gastvrijheidssector is bij uitstek een sector die maatschappelijk een rol van betekenis speelt en een bijdrage kan leveren aan het versterken van de regionale economie, bruisende steden en vitaal platteland: de gastvrijheidssector vormt dé ontmoetingsplek voor iedereen uit de samenleving en levert zo een belangrijke bijdrage aan welzijn, sociale verbinding, culturele waarden en samenhang. Daarnaast zorgen recreatie en toerisme ervoor dat het voorzieningenniveau in minder bevolkte (buiten)gebieden op niveau blijft. Gastvrij Nederland roept het kabinet op de sector te betrekken bij het realiseren van de ambities, met name bij regionale economie als versneller en vitaal platteland. 1 HollandCity Strategie is ontwikkeld door NBTC Holland Marketing

3 3 Actie-agenda Beter Aanbesteden Gastvrij Nederland is verheugd over de actie-agenda Beter Aanbesteden die Aanjager traject Beter Aanbesteden Matthijs Huizing op 16 februari jl. aan de staatssecretaris heeft overhandigd. De actie-agenda geeft aanknopingspunten om de aanbestedingspraktijk te verbeteren. Gastvrij Nederland hoopt dat de agenda er toe leidt dat gemeenten de concrete aanbevelingen uit de actie-agenda oppakken. Gastvrij Nederland vertrouwt erop dat de landelijke overheid de acties uit de actie-agenda nauwgezet blijft monitoren en goed gaat evalueren, zodat de mkb-ondernemers uit de gastvrijheidssector daadwerkelijk profijt ervaren. Uitspraak gerechtshof rookruimtes horeca Vanaf juli 2008 geldt een rookverbod in de Nederlandse horecagelegenheden, met uitzondering van rookruimten. Daar mogen mensen roken. Veel gastvrijheidsondernemers hebben daarom fors geïnvesteerd in rookruimten. Er vanuit gaande dat zij konden vertrouwen op betrouwbare en bestendige wetgeving van de overheid. Nu heeft op 13 februari jl. het gerechtshof van Den Haag een uitspraak gedaan over rookruimtes in de horeca waarbij gesteld is dat dat de uitzondering van het rookverbod voor rookruimtes, geregeld in art 6.2 lid 1 onder b van het Tabaks- en rookwarenbesluit, voor horeca-inrichtingen onverbindend is. Gevolg van de uitspraak is dat deze investeringen per direct waardeloos zijn. Dat heeft niet alleen impact op de sector, rokers (25% van de bevolking boven de 18 jaar) komen op straat te staan. Het is volgens Gastvrij Nederland van belang dat de Staat der Nederlanden in cassatie gaat. Gastvrijheid en werkgelegenheid De Wet werk en zekerheid werkt onvoldoende voor werkgevers in de gastvrijheidssector die veel meer (dan de meeste andere branches) te maken hebben met piek- en dalbelasting ten gevolge van seizoenen en weersinvloeden als het gaat om werkaanbod. Daar moeten meer flexibiliteit en mogelijkheden voor maatwerk in komen. Seizoenen zorgen voor pieken en dalen in horeca en vrije tijd. Het gastenaanbod laat zich nu eenmaal niet altijd voorspellen. De huidige wetgeving gaat uit van het vastleggen van vooruitzichten, iets dat niet opgaat voor de gastvrijheidssector. Voor de gastvrijheidssector is regelgeving (3 contracten in 3 jaar, met 3 maanden tussenpoos) mét een mkb-vriendelijke uitwerking van belang, waarbij de mogelijkheid moet bestaan dat arbeidstijden over pieken en dalen kunnen worden gespreid.

4 4 Btw-verhoging Het verhogen van het verlaagd btw-tarief zal leiden tot een prijsstijging van veel diensten ent producten van de gastvrijheidssector (o.a. eten, nonalcoholische dranken en overnachtingen), waardoor het economische groeipotentieel van de gastvrijheidssector ernstig wordt belemmerd. Bovendien is er het risico dat omzet door btw-verschillen weglekt naar België en Duitsland. Gastvrij Nederland is zeer kritisch op de verhoging van het verlaagd btwtarief. Daarom dringt Gastvrij Nederland aan op afdoende compenserende maatregelen vanuit de overheid, onder andere door een gerichte vrijstelling voor personeelsactiviteiten en uitjes in de werkkostenregeling. Deeleconomie De ontwikkelingen van platforms in de gastvrijheidssector (zoals onder andere AirBnB of in de watersportsector) leveren in toenemende mate excessen op als het gaat om gemeentelijk woningbeleid, veiligheid en overlast voor bewoners. Daarnaast ziet de gastvrijheidssector met groeiende zorg dat particuliere aanbieders worden ontzien en zelfs worden gefaciliteerd als het gaat om belastingplicht, regelgeving, handhaving en controles op veiligheids- en gezondheidsregels (zoals brand, voedsel, legionella, rookverbod, alcoholleeftijd). Voorkom een schijneconomie via de deeleconomie. De gastvrijheidssector is van mening dat ook in Nederland een gelijk speelveld gecreëerd moet worden. Gastvrij Nederland ziet graag een landelijk kader voor deeleconomie met verplichte registratie, melding en vergunning van particuliere aanbieders ingevoerd. De platforms moeten verplicht worden hun database van particuliere aanbieders te delen met toezichthouders wanneer die daar om vragen. Toeristenbelasting Toeristenbelasting staat bekend als sluitpost voor de gemeentelijke begroting. Willekeurige en buitenproportionele verhogingen worden met betrekkelijk gemak doorgevoerd. De toerist heeft geen democratische middelen om lokale toeristische heffingen te beteugelen, anders dan weg te blijven. Gastvrij Nederland wil dat toeristenbelasting wordt benut om een impuls te geven aan het toeristisch-recreatieve product in de gemeente en de regio. Betrek de sector bij de besteding van de opbrengst. Ongebreidelde stijging van deze heffingen moet worden begrensd om een level playing field in de regio te kunnen bereiken.

5 5 Gastvrij Nederland verzoekt de Vaste Commissie deze uitgangspunten op te nemen in landelijke regelgeving (o.a. deels in de Gemeentewet). Wet markt en overheid De discussie rond de algemeen belang bepaling die samenhangt met de evaluatie van de Wet markt en overheid is nog steeds niet afgerond. Dit leidt ertoe dat overheden zich nog steeds als concurrent van de ondernemers in gastvrijheidssector op de markt gedraagt. Gastvrij Nederland is van mening dat oneerlijke concurrentie door overheden de innovatie in de gastvrijheidssector belemmert en uiteindelijk ten koste van de kwaliteit gaat. Gastvrij Nederland hoopt dat met het initiatiefwetsvoorstel van VVD en D66 de tekortkomingen van de Wet markt en overheid worden gerepareerd. Statiegeld op kleinverpakkingen Invoering van statiegeld op kleinverpakkingen (flesjes en blikjes) gaat slechts een beperkte milieuwinst opleveren terwijl er een heel logistiek en administratief circus opgetuigd moet worden (statiegeld vragen en weer uitkeren bij inleveren). Dat is geen werkbaar idee en met name voor kleine ondernemers (bijvoorbeeld kiosken bij toeristische voorzieningen) een té grote belasting. Wij verzoeken u tijdens het Algemeen Overleg rekening te houden met de door ons ingebrachte punten. Uiteraard zijn wij gaarne bereid deze brief mondeling toe te lichten. Met vriendelijke groet, Drs. J.C.T. van Wijk Voorzitter Gastvrij Nederland

D e n H a a g 10 maart 2015

D e n H a a g 10 maart 2015 Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag Postbus 93002, 2509 AA Den Haag Aan de voorzitter en (plv.) leden van de Vaste Commissie voor Economische Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018

Nadere informatie

Gastvrij Nederland, gastvrijheid van wereldklasse! De gastvrijheidseconomie verdient voor Nederland jaarlijks minimaal 35 miljard euro. 1 De 50.000 bedrijven verschaffen werk en inkomen aan 400.000 Nederlanders.

Nadere informatie

Onder dankzegging van uw brief van 10 juli jl. vraag ik uw aandacht voor het volgende.

Onder dankzegging van uw brief van 10 juli jl. vraag ik uw aandacht voor het volgende. Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag Postbus 93002, 2509 AA Den Haag Zijne Excellentie H.J.G. Kamp Minister van Economische Zaken Postbus 20401 2500 EK DEN HAAG B r i e f n u m m e r 13/11.071/Hae/Mk

Nadere informatie

Graag vraag ik uw aandacht voor de reactie van Gastvrij Nederland bij de totstandkoming van nieuw kabinetsbeleid.

Graag vraag ik uw aandacht voor de reactie van Gastvrij Nederland bij de totstandkoming van nieuw kabinetsbeleid. Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag Postbus 93002, 2509 AA Den Haag Aan informateurs de heren drs. W.J. Bos en H.G.J. Kamp Postbus 20008 2500 EA Den Haag B r i e f n u m m e r 12/11.478/Hae/MK O n d

Nadere informatie

Directoraat-generaal Bedrijfsleven & Innovatie Bezoekadres Postadres Overheidsidentificatienr Ons kenmerk

Directoraat-generaal Bedrijfsleven & Innovatie Bezoekadres Postadres Overheidsidentificatienr Ons kenmerk > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Missie en contactgegevens leden Gastvrij Nederland

Missie en contactgegevens leden Gastvrij Nederland en contactgegevens leden Gastvrij Nederland Gastvrij Nederland Werken aan een aantrekkelijk, duurzaam (internationaal) ondernemersklimaat dat meer bezoekers en hogere bestedingen genereert. Gastvrij Nederland

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 00 0 6 49 Toerisme en recreatie Nr. 44 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN ECONOMISCHE ZAKEN, LANDBOUW EN INNOVATIE Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant'

'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' 'Maak werk van Vrije tijd in Brabant' OPROEP VANUIT DE VRIJETIJDSSECTOR Opgesteld door: Vrijetijdshuis Brabant, TOP Brabant, Erfgoed Brabant, Leisure Boulevard, NHTV, MKB, BKKC, Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

Den Haag 6 november 2009. Telefoonnummer 0703490469 E-mail haerkens@vno-ncw.nl

Den Haag 6 november 2009. Telefoonnummer 0703490469 E-mail haerkens@vno-ncw.nl Platform Toerisme en Recreatie Aan de voorzitters en (plv.) leden van de vaste Kamercommissies voor Economische Zaken en Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2001

Nadere informatie

10-punten plan VNG - Gastvrij Nederland: basis voor nieuw toeristisch-recreatief beleid

10-punten plan VNG - Gastvrij Nederland: basis voor nieuw toeristisch-recreatief beleid 10-punten plan VNG - Gastvrij Nederland: basis voor nieuw toeristisch-recreatief beleid Gastvrij Nederland 1, Nationale Raad voor toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd en de Vereniging van Nederlandse

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 31

Nadere informatie

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020

Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Meerjarenprogramma Ambitiedocument 2016-2020 Agribusiness Economie & Logistiek Recreatie & Toerisme maandag 15 juni 2015, bijeenkomst voor raadsleden Naar een nieuw Programma Jaar 2011-2014 2015 2015 2015

Nadere informatie

Welkom in Zeist! Op de Utrechtse Heuvelrug

Welkom in Zeist! Op de Utrechtse Heuvelrug Evenementenavond Zeist 2018 Welkom in Zeist! Op de Utrechtse Heuvelrug Met dank aan Torenlaan Theater Agenda 19.30 u Welkom en introductie Desirée Bosse (gemeente Zeist) 19.35 u Update RBT Heuvelrug &

Nadere informatie

Grensoverschrijdende samenwerking en het regeerakkoord Sebastiaan Hupkes

Grensoverschrijdende samenwerking en het regeerakkoord Sebastiaan Hupkes Grensoverschrijdende samenwerking en het regeerakkoord 2017 Sebastiaan Hupkes Introductie Sebastiaan Hupkes. Werkzaam bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties BZK en grensoverschrijdende

Nadere informatie

Agenda Toerisme De toekomst van het toerisme is Schouwen-Duiveland

Agenda Toerisme De toekomst van het toerisme is Schouwen-Duiveland Agenda Toerisme 2018-2026 De toekomst van het toerisme is Schouwen-Duiveland Aangeboden door het Platform Toerisme Schouwen-Duiveland Recron, Hiswa, KHN, VSSK, VHP, Vekabo, gemeente, Kenniscentrum Kusttoerisme,

Nadere informatie

/ /-- --/--

/ /-- --/-- Overnachtingenmarkt Annemiek Bronsema De leden van de raad 050 367 8209 --/-- 6932624 --/-- --/-- Geachte heer, mevrouw, Eind vorig jaar heeft u tijdens de commissie Ruimte & Wonen vragen gesteld om te

Nadere informatie

D e n H a a g 12 juni 2012

D e n H a a g 12 juni 2012 Aan de voorzitter en de leden van de Vaste Commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG B r i e f n u m m e r 12/10.937/12-017/MF/Gau

Nadere informatie

Informatienota raad. Evaluatie Nota Toerisme ŭ recreatie "Vrije tijd in ondernemend Veldhoven".

Informatienota raad. Evaluatie Nota Toerisme ŭ recreatie Vrije tijd in ondernemend Veldhoven. Illllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll Veldhoven Informatienota raad Evaluatie Nota Toerisme ŭ recreatie 2009-2011 "Vrije tijd in ondernemend Veldhoven". Voor vragen E-mail: Iris.Bogaarts@veldhoven.nl

Nadere informatie

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013

Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Speech van Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, Jaarvergadering van de Federatie Particulier Grondbezit, Driebergen, 25 mei 2013 Versie 20 mei 2013 Alleen het gesproken woord geldt 1 Dames en heren,

Nadere informatie

RECRON: 10 REDENEN OM DE TOERISTENBELASTING AF TE SCHAFFEN

RECRON: 10 REDENEN OM DE TOERISTENBELASTING AF TE SCHAFFEN RECRON: 10 REDENEN OM DE TOERISTENBELASTING AF TE SCHAFFEN De RECRON pleit voor afschaffing van de toeristenbelasting. De VNG reageert in deze notitie op de 10 redenen die de RECRON daarbij aanvoert. reden

Nadere informatie

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019

WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE. Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 WINTERBIJEENKOMST LANDSCHAPSPARK BORSELE Diana Korteweg Maris Kenniscentrum Kusttoerisme / HZ University of Applied Sciences 28 januari 2019 KENNISCENTRUM KUSTTOERISME Onderdeel van HZ University of Applied

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum. Geachte Voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG. Datum. Geachte Voorzitter, > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 15 februari 2018 U Lbr. 18/004. Stand van zaken Interbestuurlijk Programma.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 15 februari 2018 U Lbr. 18/004. Stand van zaken Interbestuurlijk Programma. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 15 februari 2018 Ons kenmerk COS/U201800112 Lbr. 18/004 Telefoon 070 373 83 93 Bijlage(n) 1 Onderwerp Stand van zaken Interbestuurlijk Programma Samenvatting

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Kenmerk Uw kenmerk 2018Z17636 Datum 28 november

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

B-107 Green Deal Icoonproject recreatiegebieden en natuur Veluwe

B-107 Green Deal Icoonproject recreatiegebieden en natuur Veluwe B-107 Green Deal Icoonproject recreatiegebieden en natuur Veluwe Ondergetekenden 1. De Minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, de heer drs. M.J.M. Verhagen, handelend als bestuursorgaan,

Nadere informatie

KHN PERSCONFERENTIE HORECAVA

KHN PERSCONFERENTIE HORECAVA Cijfers Het gaat al een aantal jaar goed in de horeca. Zowel de omzetten als de volumes nemen in alle bedrijfstypen van de horeca (sinds 2013 ook bij de cafés) toe. Consumenten besteden meer en gaan vaker

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

- Achtergrond. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer H.G.J. Kamp Postbus LV DEN HAAG. Geachte heer Kamp,

- Achtergrond. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer H.G.J. Kamp Postbus LV DEN HAAG. Geachte heer Kamp, Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer H.G.J. Kamp Postbus 9080 1 2509 LV DEN HAAG 2509 LK DEN HAAG T 070-3 499 577 F 070-3 499 796 E info@stvda.nl

Nadere informatie

Toerisme en vrijetijdseconomie zijn booming. Groningen en Noord Nederland kunnen ook profiteren van deze enorme groei.

Toerisme en vrijetijdseconomie zijn booming. Groningen en Noord Nederland kunnen ook profiteren van deze enorme groei. Toerisme en vrijetijdseconomie zijn booming. Groningen en Noord Nederland kunnen ook profiteren van deze enorme groei. Wie economische kansen zoekt voor Groningen en Noord Nederland doet er goed aan om

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

- 2 MEI 2016. Koninklijke Horeca Nederland Afdeling Haarlemmermeer / Aalsmeer Boslaan 7 2132 RL Hoofddorp

- 2 MEI 2016. Koninklijke Horeca Nederland Afdeling Haarlemmermeer / Aalsmeer Boslaan 7 2132 RL Hoofddorp gemeente Haarlemmermeer Koninklijke Horeca Nederland Afdeling Haarlemmermeer / Aalsmeer Boslaan 7 2132 RL Hoofddorp Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852

Nadere informatie

12 december

12 december 12 december 2017 3.2 X 18 januari 2017 02/2018 Vervolgvel 2 Vervolgvel 3 Overzicht voorgestelde projecten Bestemmingsreserve Ondernemersfonds Nijmegen Project Doel Aanvrager/betrokken partijen Financiering

Nadere informatie

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma

LEADER. Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Kansen voor ondernemers in het LEADER programma LEADER Europese subsidie voor plattelandsontwikkeling In Zeeland uitgevoerd in 2 gebieden: Midden Noord Zeeland en Zeeuws Vlaanderen Bottom up ontstaan

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders Postbus AE Amsterdam. Amsterdam, 17 april 2019

Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders Postbus AE Amsterdam. Amsterdam, 17 april 2019 Gemeente Amsterdam College van burgemeester en wethouders Postbus 202 1001 AE Amsterdam Amsterdam, 17 april 2019 Onderwerp : plannen toeristenbelasting vanaf 2020 Contact : 06-51490709 / amsterdam@khn.nl

Nadere informatie

voorstel aan de raad Beleidskader Particuliere Vakantieverhuur en Short Stay Kalfsvel, W.J.L. (Wilbert) Kenmerk /a Vergadering Vergaderdatum

voorstel aan de raad Beleidskader Particuliere Vakantieverhuur en Short Stay Kalfsvel, W.J.L. (Wilbert) Kenmerk /a Vergadering Vergaderdatum voorstel aan de raad Opgesteld door Ontwikkelorganisatie Ruimte Kalfsvel, W.J.L. (Wilbert) Kenmerk 4891612/a Vergadering Vergaderdatum Geheim Beleidsveld Nee Economie Beleidskader Particuliere Vakantieverhuur

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA Den Haag > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk Datum

Nadere informatie

Geachte Burgemeester en Wethouders en/of Gemeenteraad van Langedijk

Geachte Burgemeester en Wethouders en/of Gemeenteraad van Langedijk From: Ben Vink ; Statiegeld Sent: Thursday, February 8, 2018 11:50:46 AM To: Mailbox Info Cc: Subject: Statiegeldalliantie ; Doet uw gemeente ook mee? Attachments: Statiegeldalliantie

Nadere informatie

KHN STEMWIJZER. De horeca is de huiskamer van de samenleving, ook in uw provincie! Provinciale Statenverkiezingen 2019

KHN STEMWIJZER. De horeca is de huiskamer van de samenleving, ook in uw provincie! Provinciale Statenverkiezingen 2019 KHN STEMWIJZER Provinciale Statenverkiezingen 2019 De horeca is de huiskamer van de samenleving, ook in uw provincie! Op 20 maart 2019 gaat Nederland naar de stembus voor de verkiezing van de Provinciale

Nadere informatie

Midden-Limburg wil excelleren in toerisme

Midden-Limburg wil excelleren in toerisme Midden-Limburg wil excelleren in toerisme Wie zijn we? Wie zijn we? - Groep van 40 toeristische ondernemingen Wie zijn we? - Groep van 40 toeristische ondernemingen - Club van 10 Wie zijn we? - Groep van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 33 576 Natuurbeleid Nr. 165 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

Datum 10 juli 2019 Betreft Beantwoording schriftelijke vragen gelijk speelveld voor alternatieve kredietverleners en banken bij mkb-financiering

Datum 10 juli 2019 Betreft Beantwoording schriftelijke vragen gelijk speelveld voor alternatieve kredietverleners en banken bij mkb-financiering > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016

Strategische Agenda. Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Strategische Agenda Concept strategische agenda Regio Midden-Holland Vast te stellen in: AB Regio Midden-Holland 6 juli 2016 Versie 14 juni 2016 Kernboodschap Vitaal, duurzaam en innovatief Versterken

Nadere informatie

TOERISTISCH BELEID MAKEN VOOR ZEELAND. Masterclass voor portefeuillehouders & beleidsmedewerkers 28 november 2018

TOERISTISCH BELEID MAKEN VOOR ZEELAND. Masterclass voor portefeuillehouders & beleidsmedewerkers 28 november 2018 TOERISTISCH BELEID MAKEN VOOR ZEELAND Masterclass voor portefeuillehouders & beleidsmedewerkers 28 november 2018 WELKOM NAMENS DE TUA TUA = Toeristische UitvoeringsAlliantie Netwerkorganisatie waarin Kenniscentrum

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 24 036 Marktwerking, deregulering en wetgevingskwaliteit 26 419 Toerisme en recreatie Nr. 416 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN

Nadere informatie

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen

Bezoekadres Kenmerk Uw brief Bijlage(n) Maatschappelijke diensttijd, kansen en uitdagingen > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

VVV

VVV Commissie Omgeving op 17 december 2012 Factsheet recreatie en toerisme in de gemeente Deurne Doelstellingen recreatie en toerisme Het gemeentelijke programma Vrije tijd en Toerisme streeft naar het verzilveren

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Provinciefonds. Maartcirculaire 2018

Provinciefonds. Maartcirculaire 2018 Provinciefonds Maartcirculaire 2018 - Gedeputeerde Staten van de provincies - Dagelijks bestuur van het Interprovinciaal Overleg DGBRW/ Bestuur en Financiën Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

Programma inleiding. Relevante beleidskaders/nota's

Programma inleiding. Relevante beleidskaders/nota's 3. Economie Programma inleiding Een duurzame en evenwichtige groei van de Veerse economie is van belang voor de werkgelegenheid en de leefbaarheid. Kernwoorden zijn: Vitaliteit innovatie tekorten op de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2017 2018 27 926 Huurbeleid 26 419 Toerisme en recreatie Nr. 282 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 14 februari 2019 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Valkenburgse Ondernemers Raad VOR waarin vertegenwoordigd. Gemeente Valkenburg aan de Geul

Valkenburgse Ondernemers Raad VOR waarin vertegenwoordigd. Gemeente Valkenburg aan de Geul Intentieverklaring voor een convenant Herstructurering Toeristische Infrastructuur Valkenburg aan de Geul tussen de Valkenburgse Ondernemers Raad VOR waarin vertegenwoordigd Koninklijk Horeca Nederland

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag a 1 > Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500 BJ Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

De Financiële verhoudingswet bevat daarom een aantal uitgangspunten voor het verdeelstelsel 4, het uitkeringsstelsel 5, de daarmee samenhangende

De Financiële verhoudingswet bevat daarom een aantal uitgangspunten voor het verdeelstelsel 4, het uitkeringsstelsel 5, de daarmee samenhangende > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Directie en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC

Nadere informatie

Kennismaking organisatie Borsele Programma

Kennismaking organisatie Borsele Programma Kennismaking organisatie Borsele Programma Organisatie structuur Jack Jansen Afd. Ruimtelijke Ontwikkeling Jack Jansen Afd. Grond & Economie Bas v.dendries Afd. Samenleving Yvonne Otte Afd. Woonomgeving

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Prestatieafspraken opbrengst toeristenbelasting 2014

RAADSINFORMATIEBRIEF. TITEL Prestatieafspraken opbrengst toeristenbelasting 2014 RAADSINFORMATIEBRIEF Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 4541230 Aan : Gemeenteraad Datum : 15 november 2013 Portefeuillehouder : Wethouder G.J. van der Werff Programma : 10. Economie en wonen TITEL

Nadere informatie

Agenda ALV Gemeente Schagen M. Bes, bedrijfscontactfunctionaris 10. Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN) T. Pennink, directeur

Agenda ALV Gemeente Schagen M. Bes, bedrijfscontactfunctionaris 10. Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (NHN) T. Pennink, directeur Agenda ALV 2-9-2014 1. Openingswoord 2. Algemeen OFS 3. Benoeming bestuur 4. OFS sector Agribusiness 5. OFS sector Detailhandel 6. OFS sector Horeca 7. OFS sector Industrie & Bedrijven 8. OFS sector Recreatie

Nadere informatie

Provinciale Staten van Noord-Holland

Provinciale Staten van Noord-Holland Provinciale Staten van Noord-Holland Voordracht 32 Haarlem, 29 januari 2008 Onderwerp: 3 beleidsagenda s economie 2008-2011 Bijlagen: ontwerpbesluit Economische Agenda 2008-2011 Agenda Recreatie en Toerisme

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directie Europese en Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 september 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 5 september 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

D e n H a a g 23 mei T e l e f o o n n u m m e r E - m a i l

D e n H a a g 23 mei T e l e f o o n n u m m e r E - m a i l Aan de voorzitter en de leden van de Vaste Commissie voor Justitie en Veiligheid van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG B r i e f n u m m e r 19/10.234/DdN/Man O n d e r

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk Datum

Nadere informatie

Datum 10 september 2014 Betreft Beantwoording Kamervragen van de leden Bruins Slot en Omtzigt (beiden CDA) (2014Z13486)

Datum 10 september 2014 Betreft Beantwoording Kamervragen van de leden Bruins Slot en Omtzigt (beiden CDA) (2014Z13486) > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 AE Den Haag Directie Douane en Verbruiksbelastingen Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag

Nadere informatie

Bijeenkomst Dorpsraden en Dorpsverenigingen gemeente Bergen

Bijeenkomst Dorpsraden en Dorpsverenigingen gemeente Bergen Bijeenkomst Dorpsraden en Dorpsverenigingen gemeente Bergen programma 19.00 uur inloop en koffie 19.30 uur opening door Burgemeester H. Hafkamp 19.45 uur recreatieve verhuur en de effecten 20.15 uur gesprek:

Nadere informatie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie

Masterplan Recreatie & Toerisme. Consulterende Startnotitie Masterplan Recreatie & Toerisme Consulterende Startnotitie Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Waarom hebben we het hierover? 3 1.2 Opdrachtformulering 3 2 Het proces van het Masterplan Recreatie & Toerisme

Nadere informatie

Datum: Betreft: Hoorzitting / rondetafelgesprek Evaluatie verhuurderheffing. Algemene reactie CPB op evaluatie verhuurderheffing

Datum: Betreft: Hoorzitting / rondetafelgesprek Evaluatie verhuurderheffing. Algemene reactie CPB op evaluatie verhuurderheffing CPB Notitie Aan: Commissie Wonen en Rijksdienst Centraal Planbureau Van Stolkweg 14 Postbus 80510 2508 GM Den Haag T (070)3383 380 I www.cpb.nl Contactpersoon Johannes Hers Datum: 29-06-2016 Betreft: Hoorzitting

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Grote schade aan toerisme & recreatie door Lelystad Airport routes

Grote schade aan toerisme & recreatie door Lelystad Airport routes Grote schade aan toerisme & recreatie door Lelystad Airport routes Onderzoeksresultaten onder recreatie en toerisme bedrijven in Gelderland en Overijssel 27 september 2017 RECRON, RED DE VELUWE EN HOOG

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA DEN HAAG Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum 17 mei 2018 Betreft Beantwoording

Nadere informatie

Lokaal economisch beleid

Lokaal economisch beleid Lokaal economisch beleid Op weg naar een dynamische agenda voor de toekomst Tweede ondernemersavond 13 oktober 2014 Programma Opening 19:30 Doel van de avond 19:35 Terugblik 1 e ondernemersavond 19:40

Nadere informatie

R&T economie Westerveld. de rol van het Toeristisch Bureau Westerveld

R&T economie Westerveld. de rol van het Toeristisch Bureau Westerveld R&T economie Westerveld de rol van het Toeristisch Bureau Westerveld * 1.000 Resultaten 2013-2015 1100 1000 900 800 700 600 500 400 Overnachtingen Westerveld op basis van toeristenbelasting Opgaande trend

Nadere informatie

UITVOERINGSCONVENANT BINNENSTAD Martijn van Dam, DSO/Economie VvE Binnenstad Den Haag 28 maart 2014

UITVOERINGSCONVENANT BINNENSTAD Martijn van Dam, DSO/Economie VvE Binnenstad Den Haag 28 maart 2014 UITVOERINGSCONVENANT BINNENSTAD 2014-2018 Martijn van Dam, DSO/Economie VvE Binnenstad Den Haag 28 maart 2014 MOTIVATIE DEN HAAG BESTE BINNENSTAD (IN 250 WOORDEN) Den Haag werkt al vijftien jaar met hart

Nadere informatie

Daarom willen we graag, als direct betrokkenen en expert op dit gebied, met u de dialoog aan over dit onderwerp.

Daarom willen we graag, als direct betrokkenen en expert op dit gebied, met u de dialoog aan over dit onderwerp. VNG t.a.v. Mevrouw Jorritsma Postbus 30435 2500 GK Den Haag Open brief Uitgeest, 20 november 2012, Geachte mevrouw Jorritsma, Middels deze brief willen wij graag onze mening kenbaar maken betreffende het

Nadere informatie

> Retouradres Postbus EK Den Haag Directoraat-generaal Agro

> Retouradres Postbus EK Den Haag Directoraat-generaal Agro > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Convenant Gesubsidieerde Arbeid 2003

Convenant Gesubsidieerde Arbeid 2003 Convenant Gesubsidieerde Arbeid 2003 1. Preambule Het kabinet, sociale partners en de VNG zetten zich in om met een tijdelijke impuls de doorstroom van werknemers in gesubsidieerde arbeid naar reguliere

Nadere informatie

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT?

EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? EN WIE NODIGT NU DE GASTEN UIT? Onderzoek naar Toerisme & Recreatie in Bedum AANLEIDING VAN HET ONDERZOEK Onderwerp dat door burgers is aangedragen Veel beleidsvrijheid van de gemeente, passend in regionale

Nadere informatie

29 november 2013 Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid

29 november 2013 Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid Aan de Fractievoorzitters en leden van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Datum Onderwerp 29 november 2013 Begroting Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 8 mei 2019 U Lbr. 19/032. Stand van zaken Interbestuurlijk Programma.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 8 mei 2019 U Lbr. 19/032. Stand van zaken Interbestuurlijk Programma. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 8 mei 2019 Ons kenmerk COS/U201900244 Lbr. 19/032 Telefoon 070 373 8393 Bijlage(n) - Onderwerp Stand van zaken Interbestuurlijk Programma Samenvatting

Nadere informatie

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering.

Het evenementenbeleid dat in 2009 voor het laatst door uw raad werd aangepast behoeft actualisering. Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 30 juni 2014 Agenda nr.: 14 Onderwerp: Vaststellen evenementenbeleid vervat in de nota Op en Top Valkenburg aan de Geul 2014-2018 Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting

Nadere informatie

Kerncijfers toerisme Zeeland 2014

Kerncijfers toerisme Zeeland 2014 Kerncijfers toerisme Zeeland 214 Oriëntatiefase Informatiebronnen tijdens de oriëntatiefase van de se toerist in Zeeland (aantallen zijn gebaseerd op toeristische vakanties) 3 Rechtstreeks bij accommodatieverschaffer

Nadere informatie

De onderwerpen waartoe de raad in de periode verschillende producten en adviezen voor zal ontwikkelen, zijn:

De onderwerpen waartoe de raad in de periode verschillende producten en adviezen voor zal ontwikkelen, zijn: WERKPROGRAMMA 2018-2019 CSR MEERJARENPLAN 2018 2022 1 De CSR Meerjarenstrategie bevat een duidelijke focus waarmee de raad in de komende vier jaar aan de slag gaat. Het streven van de raad is om gemiddeld

Nadere informatie

10-punten plan VNG - Gastvrij Nederland: basis voor nieuw toeristisch-recreatief beleid

10-punten plan VNG - Gastvrij Nederland: basis voor nieuw toeristisch-recreatief beleid 10-punten plan VNG - Gastvrij Nederland: basis voor nieuw toeristisch-recreatief beleid Gastvrij Nederland 1, Nationale Raad voor toerisme, recreatie, horeca en vrije tijd en de Vereniging van Nederlandse

Nadere informatie

Aan: Commissie Bestuur en Middelen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug 13-11-14.

Aan: Commissie Bestuur en Middelen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug 13-11-14. Aan: Commissie Bestuur en Middelen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug 13-11-14. Behorende bij: Agendapunt 4.2. DE VVV-HELPDESK/WINKEL IN DOORN MOET BLIJVEN!! Geachte leden van de Commissie Bestuur en

Nadere informatie

Dhr. G. Zalm Postbus EA Den Haag

Dhr. G. Zalm Postbus EA Den Haag Dhr. G. Zalm Postbus 20018 2500 EA Den Haag Datum: 17 juli 2017 Nummer: OSB.BRI.9082 Bijlage: geen Onderwerp: input OSB formatie Contact: Evelyne Simons 06-51149187 Geachte mijnheer Zalm, Samen met VVD,

Nadere informatie

MULTIFUNCTIONELE LANDBOUW

MULTIFUNCTIONELE LANDBOUW MULTIFUNCTIONELE LANDBOUW VEELZIJDIG BOEREN MIDDEN IN DE SAMENLEVING VOORWOORD De Multifunctionele Landbouw is een groeiende sector. Steeds meer agrarische bedrijven combineren de productie van voedsel

Nadere informatie

Opening Toeristisch Seizoen 2017 Welkom in Soest! Op de Utrechtse Heuvelrug

Opening Toeristisch Seizoen 2017 Welkom in Soest! Op de Utrechtse Heuvelrug Welkom in Soest! Op de Utrechtse Heuvelrug Partner Nationaal Park Heuvelrug Kontakt der Kontinenten Lars Beckers (commercieel manager Kontakt der Kontinenten) Partner Nationaal Park Heuvelrug Opening Sander

Nadere informatie

Agendapuntnr.: 6. Aan de gemeenteraad. Geachte raad,

Agendapuntnr.: 6. Aan de gemeenteraad. Geachte raad, Agendapuntnr.: 6 Renswoude, 29 maart 2016 Nr.: 153207 Behandeld door: A.E. Eilander/J. van Dijk Onderwerp: verschillende initiatieven op het gebied van recreatie en toerisme Geachte raad, Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag

Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk 2019Z00755 Datum 14 februari 2019

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres

Nadere informatie

Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein

Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Gemeente Haarlem Drs. Joyce Langenacker wethouder Werk, Economische Zaken, Sociale Zaken (Participatiewet), Wonen, Coördinatie Sociaal Domein Retouradres Postbus 511 2003 PB Haarlem Aan de leden van de

Nadere informatie

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad,

Onderwerp: Beleidsnota horeca Gastvrij Bergen. Aan de raad, Agendapunt : 11 Voorstelnummer : 06-33 Raadsvergadering : 29 juni 2010 Naam opsteller : Sipke Diepbrink Informatie op te vragen bij : Sipke Diepbrink Portefeuillehouders : Hetty Hafkamp Onderwerp: Beleidsnota

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA 's-gravenhage

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus EA 's-gravenhage Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten- Generaal Postbus 20018 2500 EA 's-gravenhage www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Kenmerk Uw kenmerk Datum 5 maart 2018

Nadere informatie

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP

NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP NOTITIE REGIONALE SPEERPUNTEN GROENE HART AGENDA NIEUWKOOP A. Inleiding en doelstelling In de regiocommissie van 24 oktober jl. is toegezegd dat het college de raad een voorstel doet ten aanzien van de

Nadere informatie

12169/16 nuf/gar/ev 1 DG G 3A

12169/16 nuf/gar/ev 1 DG G 3A Raad van de Europese Unie Brussel, 15 september 2016 (OR. en) 12169/16 COMPET 477 MI 570 IND 190 RECH 263 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad

Nadere informatie