ASGER JORN / SCHILDERKUNST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ASGER JORN / SCHILDERKUNST"

Transcriptie

1 ASGER JORN / SCHILDERKUNST Asger Jorn werd als schilder beïnvloed door de bevrijdende expressie en beeldtaal van belangrijke kunstenaars van eerdere generaties, zoals Pablo Picasso, Wassily Kandinsky en Paul Klee en door het abstracte werk van een aantal Surrealisten. Ook het werk van James Ensor, Edvard Munch en Jackson Pollock was belangrijk voor hem, net als de dialoog met Scandinavische tijdgenoten. Jorn verwees vaak naar de stijl en de opvattingen van andere kunstenaars. Hij verwerkte dan in hetzelfde schilderij meerdere invloeden tegelijk. Ook verwees hij direct naar schilderijen uit de kunsthistorie. Zo is hier het werk Mona Lisa te zien, naar het wereldberoemde schilderij van Leonardo davinci. Van Jorns Mona Lisa wordt gezegd dat het een portret is van de vrouw met wie hij in die periode een amoureuze affaire had. Een ander werk dat hier te zien is, Le Pont, verwijst naar Picasso s Les desmoiselles d Avignon. Jorns schilderkunst wordt meestal bestempeld als expressionistisch, maar er is zoveel meer over op te merken. Van wezenlijk belang is de manier waarop hij zijn interesse in volkskunst, populaire cultuur en symbolisme verwerkt. Ook ironie, humor en zijn spel met taal maken deel uit van de strategie. Zijn schilderkunst zou bestempeld kunnen worden als anti-puristisch. Dat geldt ook voor het abstractere werk dat hij maakte; het is zelden of nooit helemaal abstract. Naast zijn ontwikkeling van spontane abstractie in de jaren 30 en 40 is een tweede ontwikkeling in de jaren 60 opmerkelijk. In deze laatstgenoemde fase wordt zijn schilderwerk, maar ook zijn lithografie, bijzonder vloeiend van lijnvoering. Een goed voorbeeld hiervan is de lithografieserie Von Kopf bis Fuss.

2 GASTON BACHELARD De Franse filosoof en chemicus Gaston Bachelard ( ) had net als veel anderen grote invloed op Jorns denken, al vanaf het moment dat Jorn betrokken raakte bij Cobra. Bachelard beschreef onder meer hoe mensen de elementen aarde, vuur, water en lucht niet alleen op een objectieve manier beschrijven, maar zich er ook mee identificeren en aan de hand hiervan hun eigen ideeën vormgeven. In een artikel over Bachelard en zijn invloed op Cobra en de L International situationniste verklaarde Jorn: Fundamenteel nieuw aan Bachelards benadering van de verbeeldingsrijke visuele wereld van de kunst was dat hij haar materiële karakter benadrukte; een denkbeeldig materialisme, maar wel een dat alleen kan worden begrepen als men de materie als uitgangspunt en bron van inspiratie ervan opvat. Jorn ging daarmee nog een stap verder. Hij zag zijn artistieke werk als een manier van denken dóór, en door middel van materie. Een ander belangrijk aspect van Bachelards denken was de opvatting over het maken van fouten. Het maken van fouten en het falen zag Bachelard als een fundamenteel aspect van systemen. Hij zag het ook als iets positiefs, want falen is altijd weer een beginpunt voor iets nieuws. Jorn beschouwde het falen of het teloorgaan van iets dan ook als een fundamentele voorwaarde voor het verwerven van kennis. Hij aarzelde nooit om risico te nemen bij de manier waarop hij zijn werk maakte of zijn leven vorm gaf.

3 MODIFICATION MED BRETAGNEKONE (Modificatie met Bretonse vrouw) Asger Jorn was zeer geïnteresseerd in het (her)gebruik, de verspreiding en de betekenissen van bepaalde symbolen en beelden in veranderende contexten. Eind jaren 50 en begin jaren 60 - tijdens zijn officiële lidmaatschap van L Internationale situationniste (IS) - maakte hij een serie van modificaties bestaande uit oude schilderijen die hij overschilderde. Hij maakte daarbij vaak gebruik van doeken met banale, alledaagse voorstellingen, die hij vond op rommelmarkten. In de werken gaan zijn veelal spontaan uitziende toevoegingen samen met een missie. Jorn wilde door middel van de modificaties de traditionele schilderkunst nieuw leven in blazen. In een aantal van deze modificaties verschijnen niet-menselijke creaturen naast de bestaande personen die in een vertrouwde omgeving zijn afgebeeld. In de hier getoonde modificatie heeft Jorn een alien-achtige verschijning aangebracht met door op het doek gedropen lak. De vreemde verschijning contrasteert met de traditionele figuur van de Bretonse vrouw. Zo brengt Jorn brengt in zijn modificaties verschillende werelden samen; hij creëert als het ware botsingen tussen verschillende beelden die werken als een shocktherapie tegen de burgerlijke moraal en tegen traditionele opvattingen over schilderkunst. De modificaties sluiten hiermee geheel aan bij de maatschappijkritische opvattingen van IS tegen de verbeeldingsarme en risicoloze consumptiemaatschappij.

4 POSTERS EN COLLAGE De maatschappelijke invloed die de publicaties van L Internationale situationniste (IS) hadden was opvallend. Zoals in Frankrijk tijdens de burgerprotesten met de massale stakingen in De stakers en demonstranten herkenden zich in de teksten, citaten, fraseringen en slogans van IS en verwerkten die in posters en in graffiti. Asger Jorn en ook Jacqueline de Jong hoorden bij degenen die in mei 1968 posters maakten die de protesten steunden. Jorn maakte vier posters, waarin hij bewust gebruik maakte van spelfouten om zijn boodschap nog eens te benadrukken. Hier zijn Jorns posters opgehangen tegen een wandgrote foto die weer afkomstig uit zijn (hier ook tentoongestelde) boek La Langue Verte et la Cuite. Jorn kleurde op deze zwart-wit foto de tong in van een jonge vrouw die de politie belachelijk maakt tijdens de oproer in Parijs in In diezelfde periode ging Jorn ook regelmatig de straat op om reclameposters van de Parijse muren te trekken. Hij haalde de posters uit hun oorspronkelijke context, in een poging ze poëtisch en dramatisch te maken, zodat ze los zouden komen te staan van de idiote boodschap die ze pretenderen uit te dragen, zoals hij stelde. De hier getoonde collage is een vroeger voorbeeld hiervan.

5 LES SPECTATEURS ET L ASSASIN DE L URS In de herfst van 1953 nam Jorn zijn gezin mee naar Zwitserland waar hij een aantal schilderijen maakte die voortkwamen uit verhalen in de hedendaagse media en uit genderproblematiek. Genderproblematiek was een populair onderwerp van discussie in zowel het sociale debat van die tijd, maar ook een issue in Jorns privéleven. Les Spectateurs verwijst naar een moord die voor enorme media-aandacht wordt behandeld als fascinerend moordmystrie. Op 5 augustus 1952 werden de Britse biochemicus Jack Drummond, zijn vrouw en hun dochters op brute wijze vermoord in de buurt van Lurs, in de Franse Alpen. Een lokale boer, genaamd Gaston Dominici, werd voor het misdrijf veroordeeld. De zaak behelste echter veel onopgeloste vragen, bijvoorbeeld in relatie tot de plotselinge beweringen van Dominici met betrekking tot een (zeer onwaarschijnlijke) affaire met mevrouw Drummond, een aantal ongeïdentificeerde mannen die door getuigen gezien zijn, en Drummonds mogelijke betrokkenheid in een Koude Oorlog over chemische wapens. Jorns schilderij lijkt de daad van de moord uit te beelden hier gepresenteerd als een delict van jaloezie en passie evenals een aantal figuren waar in de titel van het werk naar verwezen wordt als toeschouwers. De toeschouwers in het schilderij doen denken aan de vele krantenfoto s van politie en journalisten die zich op plaatsen van delict storten. Op deze wijze wordt onze aandacht gevestigd op de spectacularisering van de gebeurtenis en verandert de tragedie in een mediaspektakel. Massacultuur, met haar continue stroom van beelden, en haar manipulatie van het publiek zou later een centraal thema worden voor de beweging L Internationale situationniste, waar Jorn mede-oprichter van was in De Situationisten omschreven de moderne samenleving als een spektakelmaatschappij die het authentieke leven inwisselde voor de realiteit van de media. Dit probleem lijkt in the thematiek van dit schilderij al een rol te hebben gespeeld. (tekst: Helle Brøns)

6 L'INTERNATIONALE SITUATIONNISTE L'Internationale situationniste (IS) was een beweging van kunstenaars en intellectuelen die vanuit links intellectuele ideeën streefde naar sociale omwenteling. De groep ontstond in 1957 en eindigde definitief in De IS kwam voort uit de fusie van verschillende kleine artistieke avant-garde stromingen, zoals de Internationale Lettristen, de Mouvement International pour un Bauhaus Imaginiste en de Londense Psychogeografische Associatie. De leider van de groep was de uit Frankrijk afkomstige marxistische theoreticus, schrijver en filmmaker Guy Debord ( ). Tussen was de samenwerking tussen Debord en Jorn cruciaal en nam Jorn de meer sociale rol aan van catalysator. In artistiek opzicht lag de nadruk van de IS op unitair urbanisme en op psychogeografie. Psychogeografie is de benadering van geografie waarin speelsheid en het op onverwachte wijze ronddwalen in stedelijke omgevingen centraal staat. In de idealistische wereld van het unitair urbanisme gaan bouwkundige en artistieke elementen uit de stedelijke omgeving zodanig samen dat niet bepaald kan worden waar het functionele eindigt, en het spel begint. Dit moet resulteren in een omgeving (samenleving) die in fundamentele behoeftes voorziet, in een atmosfeer van vrijheid. De IS werd gekenmerkt door een fundamentele tegenstelling: sommige leden (waaronder Constant, Jorn, de Jong) waren overtuigd van de mogelijkheid kunst in alle aspecten van het leven in te brengen, waardoor de leefomgeving getransformeerd zou worden, anderen (met Debord voorop) waren vooral gericht op directere, politieke transformatie van sociale relaties en meenden dat kunst te makkelijk slaaf is van de commercie. Meerdere afscheidingen vonden plaats, waarvan de belangrijkste in 1962, en talloze leden werden door Debord de beweging uit gezet. Jorn is vanaf 1961 officieel geen lid meer, maar blijft dan wel onder het pseudoniem Georges Keller inhoudelijke en financiële bijdragen leveren.

7 CONSTANT Constant Nieuwenhuys en Asger Jorn leerden elkaar kennen in 1946 in Parijs. Hun vriendschap en soortgelijke opvattingen over de rol van de kunst in de maatschappij vormde in 1948 de belangrijke basis voor de oprichting van de internationale Cobra groep (1948). Hiervan waren ook Karel Appel, Corneille, Christian Dotremont en Joseph Noiret medeoprichters. Cobra stond voor totale vrijheid in expressie en voor collectiviteit; de leden hadden een democratische en anti-academische houding ten opzichte van kunst. Na het uiteenvallen van Cobra (1951) ontwikkelde Constant een interesse voor de rol van de schilderkunst in de gebouwde omgeving en hield hij zich bezig met het ideaal van een synthese van de kunsten. In 1956 ging hij op uitnodiging van Jorn naar Italië voor een congres van de Mouvement pour un Bauhaus imaginiste (MIBI). Net als Jorn en Debord werd Constant een van de theoretische krachten achter de in 1957 opgerichte beweging L Internationale situationniste (IS). Samen met vele anderen verliet hij IS in 1960, wanneer de meningsverschillen met Debord - over de rol van kunst met betrekking tot de gewenste sociale omwenteling - te groot zijn geworden. Constants schilderij Adieu la P. (de p van peinture, schilderkunst) laat zien dat hij de op zichzelf staande schilderkunst nog steeds afwees. Hoewel het schilderij het sprekende bewijs is van het tegendeel, wordt wel eens gezegd dat Constant de schilderkunst tussen 1956 en 1974 volledig opzij zette om zich helemaal te wijden aan zijn vernieuwende New Babylon project, zijn visie op een "wereldomvattende stad voor de toekomst".

8 GIUSEPPE PINOT-GALLIZIO In 1955 ontmoetten Jorn en de Italiaanse chemicus-botanicus-archaeoloog Giuseppe Pinot-Gallizio ( ) elkaar in het Italiaanse kustplaatsje Albissola. Gallizio begon rond deze periode ook zelf te schilderen. In Jorn vond hij een artistieke referentie om zijn experimentele ideeën uit te drukken. In 1955 richtten Jorn en Gallizio als onderdeel van de Mouvement International pour un Bauhaus Imaginiste (MIBI) een experimenteel laboratorium op in Alba. Hier vond artistiek, wetenschappelijk en technisch experimenteel onderzoek plaats en werd gediscussieerd over esthetiek, filosofie, politiek, chemie en kwantumfysica. De Italiaanse kunstenaars Enrico Baj en Roberto Matta bezochten het laboratorium regelmatig. Kunstenaars maakten hier samen zogenaamde peintures d ensemble, waarin allerlei materialen werden samengebracht, zoals zand, olieverf, metaal, veren en eierschalen. Als MIBI in 1957 opgaat in L Internationale situationniste worden zowel Jorn als Gallizio lid van deze beweging. Het schilderij dat hier te zien is, stamt uit de periode van het vertrek van Gallizio in 1960, toen IS zich steeds minder op artistieke actie en meer op politieke actie ging richten.

9 JACQUELINE DE JONG / THE SITUATIONIST TIMES De Nederlandse kunstenaar Jacqueline de Jong (1939) woont en werkt in Amsterdam en Frankrijk. Zij en Asger Jorn ontmoetten elkaar in Via Jorn werd De Jong in 1960 lid van L Internationale situationniste en nam ze deel aan conferenties en het centrale committee. Op voorstel van De Jong verscheen vanaf mei 1962 een Engelstalig bulletin, de Situationist Times, waarvan zij editor werd. Bijdragen hieraan zijn geleverd door deelnemers van beide kanten van de destijds verdeelde beweging. De twee kampen waren degenen die sociale verandering nastreefden via de weg van de kunst en degenen die vooral de directe weg van de politieke transformatie voorstonden. In de Situationist Times is materiaal te vinden over onder meer wiskunde, archeologie, literatuur, etnologie en urbanisme, dat op buitengewoon aansprekende wijze in verband gebracht wordt met kunst en politieke polemiek. Hier worden twee exemplaren getoond. Issue 3 is gewijd aan topologische patronen, met onder meer knopen en spiralen, waarin ook Jorn zeer geïnteresseerd was. Issue 5 is gewijd aan topologie en bestaat uit een min of meer non-lineaire beeldcollage rondom het thema van de ring, met essays over mathematische aspecten, geschiedenis, mythologie en archeologie. Jorn droeg bij met de tekst Mind and Sense on the principle of ambivalence in nordic huisdrapa and mind singing. In deze tekst benadrukt hij het belang van Skandinavische kunst binnen internationale verband op het moment dat Denemarken zich had aangemeld voor het lidmaatschap van de EEG.

10 JACQUELINE DE JONG / BAKED PATATOES Na hun eerste ontmoeting in 1958 onderhielden Asger Jorn en De Jong een langdurige relatie. In 1960 was De Jong in Italië, waar ze met Giuseppe Pinot-Gallizio in zijn experimenteel laboratorium werkte. Ze bezocht Jorn in het huis dat hij sinds 1957 in Albissola had. Tussen 1957 en 1973 transformeerde Jorn deze plek tot wat Guy Debord later architecture sauvage zou noemen. In wandschilderingen en keramische objecten bracht hij op bijzondere wijze een verband aan met architectuur, natuur en kunst. In de loop der jaren zocht De Jong Jorn meermaals op in Albissola. In 2006 maakte zij op uitnodiging van Roberto Ohrt voor de Attese Biënnale voor Keramiek in de Hedendaagse Kunst speciaal voor de tuin van Jorns voormalige huis de installatie Baked Patatoes. Baked Patatoes bestaat uit 60 keramieken aardappelen die door haar onder meer bevestigd werden aan het hek rond de waterput. Hier is een nieuwe versie van de installatie te zien met een fotografische collage, samen met video documentatie uit In 1964, in het bijzijn van De Jong, doneerde Jorn zijn huis, atelier en tuin aan de gemeente Albissola. Dit op voorwaarde dat zijn bezittingen een publiek toegankelijk plek zouden worden. Het huis is sinds kort geopend voor publiek als onderdeel van MuDA, Museo Diffuso Albissola.

11 ALBISSOLAMANIA In 1954 vertrok Asger Jorn naar het Italiaanse kustplaatsje Albissola, destijds een vooraanstaand centrum voor de productie van artistiek en commercieel keramiek. Hier zette Jorn de experimentele geest van de in 1951 uiteengevallen Cobra beweging voort met de oprichting van een nieuwe beweging: Mouvement International pour un Bauhaus Imaginiste (MIBI). Al snel organiseerde hij een internationale keramiekbijeenkomst waarvoor hij ook de voormalige Cobraleden Karel Appel en Corneille uitnodigde. Die hadden net als Jorn zelf al eerder met keramiek gewerkt. Met grote experimenteerdrift maakten de deelnemers in een paar weken tijd ruim 150 keramieken werken. De kunstenares Lou Laurin Lam ( ) beschreef de Albissolamania die er destijds heerste: In de jaren 50 en 60 leek Albissola een beetje op Montparnasse in Parijs, of The Village in New York, een kikkerkoor van kunstenaars, dag en dag aan het kwaken. Het was tegelijkertijd amusant, vermoeiend, grappig, saai, verrijkend, nachtmerrie-achtig, komisch, verontrustend, serieus en gestoord. De kunstenaars konden er in die tijd hun overnachtingen of maaltijden nog in schilderijen of keramiek betalen. Enrico Baj, Roberto Crippa, Lucio Fontana, Wilfredo Lam en Piero Manzoni verbleven er langere of kortere tijd. De fotografe Henny Riemens, de toenmalige vrouw van Corneille, maakte tijdens de bijeenkomst een reeks foto s waarvan er twee in deze tentoonstelling op wandformaat worden getoond. Te zien zijn Baj, Roberto Matta en zijn vrouw Malitte, de dichter Edouard Jaguar en zijn vrouw Simone, Corneille en de kunstenaar Yves Dendal. Omdat Appel voorafgaand aan de tijd van de algemene ontmoeting in Albissola gewerkt had, ontbreekt hij op alle groepsfoto s.

12 KAREL APPEL Karel Appel ( ) werkte in 1948 voor het eerst met keramiek. In dat jaar deed zich voor hem de gelegenheid voor om samen met Corneille, Constant en Anton Rooskens in de keramiekfabriek in Tegelen fabrieksproducten te beschilderen. In 1953 keerde Appel terug om er beelden in terracotta te vervaardigen. Tijdens de internationale keramiekbijeenkomst in Albissola ontstond tussen Jorn en Appel een intensieve, creatieve communicatie die overigens niet ontspeend was van competitiedrang. In een gesprek met Simon Vinkenoog zegt Appel in 1963: Er was net n overstroming geweest. We konden ceramiek maken in Mazzotti s fabriek. Iedereen was bezig met het schilderen van potjes en bordjes en vaasjes, maar ik sloeg met een ijzeren stang op de stukken klei die ik uit de modder had getrokken. Ik sloeg reliëfdieren in de materie; eenmaal in de vorm gehamerd beschilderde ik dat dan, voordat het de oven inging. Dat zag Jorn en je weet hoe hij is: hij ging eerst een half uur op een plank liggen, dat had hij wel meer, dan moest hij even liggen nadenken. Toen stond hij op en riep uit: dat is het! en stak een lang verhaal af: alleen de spontaniteit geldt in deze eeuw, de kunst bestaat alleen maar dankzij het spontane, en alles. Ik ben later nog eens terug geweest, om mijn werk te halen. Martha (Jackson) wilde het wel kopen. Het lag weer in de modder, buiten, onder een afdak, het regende: het was bijna één geworden met de aarde. Toen zag ik ook pas wat Jorn gemaakt had: reliëfs in dezelfde stijl die ik toen had gevonden. Ik ben toen maar naar m toegegaan, ik heb m gevraagd: hé, hoe zit dat eigenlijk?, n beetje ruzie gemaakt. [ ]

13 ENRICO BAJ Het contact tussen Asger Jorn en de Italiaanse kunstenaar Enrico Baj ( ) ontstond in 1953, doordat de door Jorn gewaardeerde filosoof Gaston Bachelard verwantschappen in hun werk had opgemerkt. Baj en Jorn hadden allebeide een afkeer van koele concrete abstractie en de waarden waarvoor abstractie stond. Niet het rationele en meetbare stonden bij hen centraal, maar de menselijke passie en de directe levenservaring waarmee kennis over het leven en de werkelijkheid wordt opgedaan. In de zomer van 1954 nam Baj ook deel aan de internationale keramiekbijeenkomst, die hij met Jorn had helpen organiseren. Uit deze periode stamt ook het schilderij van Baj dat hier te zien is. Kort daarop, in het midden van de jaren 50, maakten zowel Baj als Jorn werken die naar hedendaagse science fiction en invasiefilms van alien verwezen; het schilderij U.F.O. van Jorn is een voorbeeld hiervan. Hoewel ze een hechte band ontwikkelden is Jorn nooit toegetreden tot de Movimento d'arte Nucleare, de groep die Baj samen met Sergio Dangelo in 1951 had opgericht. Wel werd Baj lid van het in 1953 door Jorn opgerichte Mouvement Internationale pour un Bauhaus Imaginiste (MIBI). In zijn briefwisseling met Jorn voegde hij op een gegeven moment een kopie toe van het bulletin van de Lettriste International (LI). Hierdoor kwam Jorn op het spoor van onder meer de Franse situationistische denker Guy Debord en de Franse schrijfster Michele Bernstein. MIBI en de LI zouden drie jaar later samengevoegd worden (met andere avant-garde groepen) tot de fameuze beweging L Internationale situationniste.

14 CORNEILLE Evenals enkele andere Cobra kunstenaars had Corneille ( ) in de gelegenheid om zich in de Nederlandse fabriek in Tegelen bezig te houden met het decoreren van keramieken borden en schalen. Voor het experimenteren in ontwerp of vorm bestonden daar geen mogelijkheden. Toen Corneille op uitnodiging van Asger Jorn in de zomer van 1954 aan de bijeenkomst in Albissola deelnam, raakte hij net als de andere kunstenaars bevangen door de experimentele wijze van werken. Hij maakte vele borden en vazen waarop hij voornamelijk abstracte vormen aanbracht. Net als Enrico Baj combineerde Corneille graag voorstellingen met poëtische aforismen (bondige uitspraken) die van hemzelf of van anderen afkomstig waren, zoals van de eveneens in Albissola aanwezige dichter Edouard Jaguar. De ontwikkeling van Corneille in het werken met keramiek was minder revolutionair dan die van sommige anderen. Hij had een grafischer benadering en neigde minder dan bijvoorbeeld Jorn en Appel tot het modelleren van de klei in driedimensionale vormen.

15 ASGER JORN In 1933 maakte Asger Jorn zijn eerste werken in klei en in de zomer van 1953 hield hij zich voor het eerst langdurig bezig met de kunst van het pottenbakken. In een werkplaats in Silkeborg maakte hij bijna 150 kleinere werken, zoals schalen, schotels en borden die hij vervolgens van decoraties voorzag. Grotere werken ontstonden kort daarna in een pottenbakkerij in Sørring, in de buurt van Silkeborg. Tijdens zijn verblijf in Zwitserland later in 1953 schreef Jorn zijn zorgen over de teloorgang van het ambacht, dat hij graag een impuls zou geven, van zich af. Toen hij in 1954 in het Italiaanse Albissola - een bolwerk van artistieke, experimentele, moderne keramiek aankwam verdween zijn probleem als sneeuw voor de zon. Binnen twee maanden organiseerde Jorn er een internationale keramiekbijeenkomst. Uit de schetsen in het werkschrift, dat Jorn voor de bijeenkomst aanlegde, valt met vrij grote zekerheid op te maken dat het keramieken reliëf zonder titel, dat hier te zien is, tijdens deze bijeenkomst is ontstaan. Het is een van de eerste keramische werken die Jorn in Albissola maakte. Het motief van de mensfiguur en de vogel doet nog sterk denken aan zijn schilderijen uit de Cobra tijd, maar in feite liggen de ontwikkelingen die hij in de jaren 50 zou doormaken al besloten in dit werk.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR. H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW MASSACULTUUR H5 CKV-profiel Cobra en Karel Appel Moderne Amerikanen in musea Tijdsbeeld tweede helft 20ste eeuw Vrijheid na WOII-Europa ligt in puin.. Koude oorlog: angst

Nadere informatie

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland

abstract expressionisme America CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme America 1946 1960 1948 CoBrA Denemarken België - Nederland abstract expressionisme Amerikaanse moderne schilderstroming binnen de abstracte kunst van de 20e eeuw. De stroming domineerde

Nadere informatie

Kunstlessen over Hundertwasser

Kunstlessen over Hundertwasser Kunstlessen over Hundertwasser Bovenbouw primair onderwijs en vmbo - een tekst met vragen en opdrachten voor een les op school - opdrachten in de tentoonstelling in het Cobra Museum Colofon 2013 Uitgave

Nadere informatie

Kunst in de 20 e eeuw

Kunst in de 20 e eeuw Kunst in de 20 e eeuw De onderwerpen: Kubisme 1907-1914 een ander gezichtspunt Surrealisme 1924-1945 leven in een droom Abstract Expressionisme 1943-1970 het grote gebaar Minimalisme 1960-1975 zonder titel

Nadere informatie

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst.

Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Paul Cezánne, de vader van de moderne kunst. Post Impressionist, vereenvoudigde onderwerpen tot geometrische vormen, was revolutionair met zijn Nature morte avec pommes et pêches in 1905, Schilderde in

Nadere informatie

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen

Klee. en Cobra. Opnieuw beginnen Klee Lesmateriaal groep 5 en 6 deel 1: klassikale les op school bij de tentoonstelling Klee en Cobra Het begint als kind 28.01-22.04 2012 en Cobra Opnieuw beginnen Dit is Paul Klee En dit ook. En dit is

Nadere informatie

De schilders en schrijvers van Tachtig

De schilders en schrijvers van Tachtig De schilders en schrijvers van Tachtig De schilders en schrijvers van Tachtig De oude Haagse en jonge Haagse en Amsterdamse kunstenaars In de eerste helft van de jaren tachtig van de negentiende eeuw eindigde

Nadere informatie

De oorlog. Foto: Constant met zijn schilderij Terre brulée III, 1951

De oorlog. Foto: Constant met zijn schilderij Terre brulée III, 1951 1949-1952 De oorlog Eind 1951 vond in het Paleis voor Schone Kunsten in Luik de laatste tentoonstelling van de Cobra-groep plaats, getiteld II e Exposition internationale d art experimental. Constant toonde

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO ANTWOORDMODEL VERSIE A + B Visuele analyse van schilderkunst in de 17DE, 19DE en 20STE eeuw 1/5 1/5 VERSIE A Vraag 1 A Gebruik van licht om de dramatiek te uiten. Het subtiele licht (vs. clair-obscur in de barok) geeft diepte aan het schilderij en accentueert het hoofdmotief. Het zorgt er dus voor

Nadere informatie

Breien in de late middeleeuwen Een stukje geschiedenis over een geliefd tijdverdrijf

Breien in de late middeleeuwen Een stukje geschiedenis over een geliefd tijdverdrijf Breien in de late middeleeuwen Een stukje geschiedenis over een geliefd tijdverdrijf Madonna met breiwerk, 1400-1410. Geschilderd door Bertram von Minden (1340-1414), detail uit het Buxtehude Altaar Onderzoek

Nadere informatie

Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek

Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek 1 Over schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek Wie Debbies schilderijen en tekeningen van de afgelopen jaren bekijkt, zal zich misschien verwonderen over de ogenschijnlijke stijlbreuk die

Nadere informatie

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.

Kijkwijzer HAVO / VWO. Joep Nicolas. 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015. Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis. Kijkwijzer HAVO / VWO Joep Nicolas 11 juni 2014 t/m 11 januari 2015 Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, 0475 359102, www.cuypershuis.nl Welkom in het Cuypershuis Het museumgebouw is een uniek complex

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1

Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1 Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 1 1 Giardino NL 4/1 14-06-2006 12:14 Pagina 2 Panta rhei alles stroomt; Mijn schilderijen zijn in beweging, ze lijken te stromen, zoals ook het leven zich geen stilstand

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H4 Expressionisme

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H4 Expressionisme ART HISTORY de twintigste eeuw H4-cp3 H4 Expressionisme Sigmund Freud (1856-1939) blz.34 De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars uit het begin van de twintigste

Nadere informatie

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar

Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken. Voor kinderen van 6 12 jaar Ursula Gareis CREATIEF WERKEN MET PORTRET EN ZELFPORTRET Een werkboek met creatieve ideeën om met kinderen originele portretten en zelfportretten te maken Voor kinderen van 6 12 jaar Elke pagina van dit

Nadere informatie

Paperopdracht, Architectuurtheorie, deel 2 Tendensen en vertogen

Paperopdracht, Architectuurtheorie, deel 2 Tendensen en vertogen 16 mei 2016 Paperopdracht, Architectuurtheorie, deel 2 Tendensen en vertogen 1965-2000 Vraag 19: Bespreek de kritische stemmen die niet akkoord gaan met de visie dat de architectuur van de Moderne Beweging

Nadere informatie

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin

Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin Games & Interactie 2015 1c Art, Media & Me Saskia Freeke Sonja van Vuuren Martin Lacet John Hennequin 1. Intro 1 2. Wat is mijn selfie 2 3. Waarom mijn selfie 4 4. Evaluatie medestudenten 5 5. Bijlage

Nadere informatie

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11

Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten. Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Pinksteren 2015 -- oogst van de vruchten Bij Exodus 20 : 1 20 - Handelingen 2 : 1-11 Als wij Pinksteren vieren, dan vieren we toch ook dat de boodschap van Gods liefde wereldwijd rondgaat. Dat we in het

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008.

De hier getoonde tekeningen zijn allemaal afkomstig uit schetsboeken van Rustin. Ze zijn gemaakt in de periode 2001 2008. Voor Rustin is schilderen de hoofdzaak van zijn kunstenaarspraktijk, maar tekenen heeft hij daarnaast ook altijd gedaan. Hij deed dat op de momenten dat hij niet kon schilderen, zoals s avonds als het

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. EXPRESSIONISME 20ste eeuw De kunstenaar drukt zijn eigen persoonlijke gevoelens uit. EXPRESSIONISME 20ste eeuw

Nadere informatie

R O G E R R A V E E L M U S E U M. Albisola. Roger Raveel in dialoog met: Lucio Fontana, Asger Jorn, Wifredo Lam, Eva Sørensen & Serge Vandercam

R O G E R R A V E E L M U S E U M. Albisola. Roger Raveel in dialoog met: Lucio Fontana, Asger Jorn, Wifredo Lam, Eva Sørensen & Serge Vandercam Albisola Roger Raveel in dialoog met: Lucio Fontana, Asger Jorn, Wifredo Lam, Eva Sørensen & Serge Vandercam 3 juli 30 oktober 2011 Al eeuwenlang is het Italiaanse stadje Albisola aan de Ligurische kust

Nadere informatie

Expressionisme. Vanaf 1900

Expressionisme. Vanaf 1900 Expressionisme Vanaf 1900 Vincent van Gogh, Olijfbomen in berglandschap. Vincent van Gogh, De sterrennacht. Die Brucke Dresden, 1905 Neue Kunstlervereinigung Munchen, 1909 Der Blauwe Reiter Munchen, 1912

Nadere informatie

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890)

125 jaar. Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder. Vincent van Gogh (1853-1890) 125 jaar Geïnspireerd door de beroemde werken van Nederlands schilder Vincent van Gogh (1853-1890) WWW.BNWALLCOVERINGS.COM 125 JAAR GEÏNSPIREERD DOOR DE WERKEN VAN KUNSTSCHILDER VINCENT VAN GOGH De collectie

Nadere informatie

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C

OBSERVATIE. Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt. Robbert Kooiman G&I 1-C OBSERVATIE Hoe kom je in een creatieve mindset? De observatie van een kunstenaar en hoe hij aan zijn creativiteit komt Robbert Kooiman G&I 1-C Contents Inleiding... 2 Covert of Overt... 2 Analyse... 3

Nadere informatie

Surrealisme ( )

Surrealisme ( ) Surrealisme (1924 - ) Magritte; Laat je vooral nadenken en je op het verkeerde been zetten. Denk aan beeldmanipulatie. Dali; Vage dromen en beelden. Oppenheim; Vervreemding Nieuwe zakelijkheid (1920 1950)

Nadere informatie

Wim Suermondtprijs 2014

Wim Suermondtprijs 2014 Wim Suermondtprijs 2014 Het thema: Water en Vuur natuur warmte spanning passie...water... tegenstellingen gevecht botsing...vuur... karakter beleving fantasie kracht Maak een kunstwerk met als thema Water

Nadere informatie

PERSBERICHT. BLACK CUBE CINZENTO Stan Van Steendam. Expositie: 23 Februari > 17 Maart 2018 Vernissage: Donderdag 22 Februari - van 18u tot 21u

PERSBERICHT. BLACK CUBE CINZENTO Stan Van Steendam. Expositie: 23 Februari > 17 Maart 2018 Vernissage: Donderdag 22 Februari - van 18u tot 21u PERSBERICHT BLACK CUBE CINZENTO Stan Van Steendam Expositie: 23 Februari > 17 Maart 2018 Vernissage: Donderdag 22 Februari - van 18u tot 21u OVER DE EXPOSITIE Cinzento, Portugees voor grijs, is een reeks

Nadere informatie

Voorbeeldig onderwijs

Voorbeeldig onderwijs m a r i a va n de r hoe v e n Voorbeeldig onderwijs In de politieke arena wordt gedebatteerd over de vraag of het goed gaat met het Nederlandse onderwijs. Getuige het recente Oesorapport zijn we op onderdelen

Nadere informatie

De brieven van Van Gogh

De brieven van Van Gogh De brieven van Van Gogh Tijdens een rondwandeling door het dorp, vertelt ieder gids wel iets over de vele brieven die Vincent schreef in zijn leven. Hoe belangrijk waren de brieven voor Vincent, aan wie

Nadere informatie

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt

November Glaceren met Acrylmedium December Het licht van Rembrandt / Het december gevoel de duisternis van Rembrandt PROGRAMMA 2011 2012 Uitgangspunt van de lessen is dat kennis van de schilderkunstige technieken en stromingen vanuit de eigen ervaring wordt ontdekt en ontwikkeld. De opdrachten hebben betrekking op zowel

Nadere informatie

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de

1907-1914. Bram Vrielink Jim Bloemen 2de Bram Vrielink Jim Bloemen 2de 1907-1914 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 INLEIDING... 3 HET KUBISME... 4 KUNSTENAARS KUBISME... 5 L AFICIONADO... 6 PORTRAIT OF PABLO PICASSO... 7 SIMULTANEOUS WINDOWS ON

Nadere informatie

Veiling van 12 kunstwerken

Veiling van 12 kunstwerken Zaterdag 18 maart 2017 Veilingmeester : Pieter Valcke Bijgestaan door : Wilfried Vanneste en Franky Defranck Veiling van 12 kunstwerken Titel : Zonnestralen Gemaakt naar Inge Touquet De kunststroom is

Nadere informatie

Eindexamen tehatex havo 2005-II

Eindexamen tehatex havo 2005-II Kathedralenbouwers Vragen bij afbeelding 1 en 2. Op afbeelding 1 zie je een Vlaamse miniatuur uit 1447. Het boek waarin deze miniatuur zich bevindt, beschrijft het leven van een vorst die verschillende

Nadere informatie

VRIJHEID EN BEVRIJDING. er is een lyriek die wij afschaffen De Vijftigers en de Experimentele Groep

VRIJHEID EN BEVRIJDING. er is een lyriek die wij afschaffen De Vijftigers en de Experimentele Groep VRIJHEID EN BEVRIJDING er is een lyriek die wij afschaffen De Vijftigers en de Experimentele Groep Charley Toorop, Arbeidersvrouw (1943) Hildo Krop Peter van den Braken, Landschap (z.j.) Jan Wiegers,

Nadere informatie

Factsheet over het educatieve aanbod

Factsheet over het educatieve aanbod De tentoonstelling in het Solomon R. Guggenheim Museum in New York, in 2012 Photo: David Heald Factsheet over het educatieve aanbod De tentoonstelling in het Cobra Museum Het Cobra Museum brengt van 5

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel.

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW V4 algemeen deel Hoofdstuk 4 Expressionisme - Kunst en gevoel. Sigmund Freud (1856-1939) De ideeën van de psychoanalyticus Sigmund Freud hadden veel invloed op de kunstenaars

Nadere informatie

Het werk Monochrome (Grey) van Anish Kapoor hangt ruggetje, ruggetje met de Zonnebloemen van Van Gogh. pagina 84, 10-10-2015 Het Financieele Dagblad

Het werk Monochrome (Grey) van Anish Kapoor hangt ruggetje, ruggetje met de Zonnebloemen van Van Gogh. pagina 84, 10-10-2015 Het Financieele Dagblad Het werk Monochrome (Grey) van Anish Kapoor hangt ruggetje, ruggetje met de Zonnebloemen van Van Gogh. pagina 84, 10-10-2015 Het Financieele Dagblad Kijk en vergelijk Het is een trend: hedendaagse werken

Nadere informatie

Henny Radijs (1915-1991)

Henny Radijs (1915-1991) Henny Radijs (1915-1991) Van pottenbakster naar keramisch kunstenares Tekst: Rob Meershoek Foto s: Kunsthandel Artentique Zoetermeer, september 2010 Alle rechten voorbehouden Vaas 1961, h. 42 cm. Inleiding

Nadere informatie

Tekst: Judice Ledeboer Foto's: Ken Wong

Tekst: Judice Ledeboer Foto's: Ken Wong Tekst: Judice Ledeboer Foto's: Ken Wong Ze groeide op Curaçao op. Ze leeft met hart en ziel voor haar passie: de kunst. In ieder object ziet ze de kunst ervan en dat geeft ze ook door. Het liefst creëert

Nadere informatie

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief

Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Meetkunst Les 4 Spelen met perspectief Vervreemding door optische illusies Niet alle kunstenaars houden zich aan de regels van perspectief, standpunt, onderlinge verhoudingen etc. Zij overtreden moedwillig

Nadere informatie

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H5 Reactionaire kunstrichtingen

ART HISTORY de twintigste eeuw. H4-cp3 H5 Reactionaire kunstrichtingen ART HISTORY de twintigste eeuw H4-cp3 H5 Reactionaire kunstrichtingen Kunstenaars raakten maatschappelijk betrokken. Protest van kunstenaars tegen gevestigde waarden, zeden en taboes. Futurisme blz.43

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2008 tijdvak 2 dinsdag 17 juni 9.00-11.00 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 34 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 64 punten

Nadere informatie

make things ETA by Boudewijn Naaijkens

make things ETA by Boudewijn Naaijkens ET S make things ETA by Boudewijn Naaijkens VISUAL IDENTITY Student Boudewijn Naaijkens 2060969 Avans Hogeschool 42CM04 (O) Vakcoördinator Brenda Renssen Avans Hogeschool Overige betrokken docent(en) Marcel

Nadere informatie

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx x x x x xx x xx xx x xx xxx xx xx xx xxx x xx x xxxx x EEN KNOTSGEKKE xxx x xxxx HICHAM BENOHOUD xxx xxxxx xxxx xxxxx xx Salle de Classe, série 2 KLASFOTO! xxxx xxxxxx xx xxxxx xx xxxxxx x xxxxx xx x xxxxxx

Nadere informatie

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H5 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen

ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW. H5 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen ART HISTORY DE TWINTIGSTE EEUW H5 Hoofdstuk 5 Reactionaire kunstuitingen Kunstenaars raken maatschappelijk betrokken. Protest van kunstenaars tegen gevestigde waarden, zeden en taboes. Futurisme Snelheid:

Nadere informatie

Terug naar de basiswaarden M A G A Z I N E. In financiële advisering past geen dubbele moraal. FFP-Verkiezingsdebat

Terug naar de basiswaarden M A G A Z I N E. In financiële advisering past geen dubbele moraal. FFP-Verkiezingsdebat J A A R G A N G 6 N U M M E R 2 J U N I 2 0 1 0 M A G A Z I N E In financiële advisering past geen dubbele moraal FFP-Verkiezingsdebat Integraal advies nader verankeren in gedragscode Terug naar de basiswaarden

Nadere informatie

7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME. KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders

7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME. KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders 7. IMPRESSIONISME & EXPRESSIONISME KLU www.klu.nl Inleiding Kunstgeschiedenis Hanneke Lenders Inhoud 1. Impressionisme (1863 1900) 2. Post-Impressionisme (1886 ) Van Gogh Expressionisme Gauguin Expressionisme

Nadere informatie

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST

STAD EN TAAL ONTMOET KUNST STAD EN TAAL ONTMOET KUNST OPTIONELE OPDRACHTEN EN HUISWERKOPDRACHTEN 1 WAT WILT U? (voorbereiding op het bezoek) A. Wat wilt u graag in het Stedelijk Museum zien? (welke soort kunst, welke kunstenaar,

Nadere informatie

DS Avond: Storm in het Middelheim by Elien Haentjens. May 30, 2014.

DS Avond: Storm in het Middelheim by Elien Haentjens. May 30, 2014. DS Avond: Storm in het Middelheim by Elien Haentjens. May 30, 2014. Voor het eerst sinds de opening van Het Huis, het paviljoen dat architectenduo Robbrecht en Daem in 2012 in het Middelheimmuseum bouwde,

Nadere informatie

BASISREADER KG: BEELDEND

BASISREADER KG: BEELDEND BASISREADER KG: BEELDEND Ontwikkelingen in de beeldende kunst in de eerste helft van de twintigste eeuw. HOOFDSTUK: BEELDENDE KUNST - Stromingen in de beeldende kunst vanaf 1900. 2011 -M.T. van de Kamp

Nadere informatie

Hardlopen met mijn geest. Wie ben ik? Wat doe ik?

Hardlopen met mijn geest. Wie ben ik? Wat doe ik? Hardlopen met mijn geest. Wie ben ik? Wat doe ik? Eerste druk, april 2012 2012 Henk bij de Weg Foto s: Henk bij de Weg isbn: 978-90-484-2380-4 nur: 730 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl

Nadere informatie

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst

werkboek tekenaar & dichter dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst tekenaar & dichter werkboek dubbeltalent 8.05-9.09 2012 Cobra Museum voor Moderne Kunst Tekenen en dichten; dat doe je allebei met je hand. Het maakt niet uit hoe je het doet, je kunt zelf kiezen: je doet

Nadere informatie

pagina 2 van 5 Laten we maar weer eens een willekeurige groep voorwerpen nemen. Er bestaan bijvoorbeeld -- om maar iets te noemen -- allerlei verschil

pagina 2 van 5 Laten we maar weer eens een willekeurige groep voorwerpen nemen. Er bestaan bijvoorbeeld -- om maar iets te noemen -- allerlei verschil pagina 1 van 5 Home > Bronteksten > Plato, Over kunst Vert. Gerard Koolschijn. Plato, Constitutie (Politeia), Amsterdam: 1995. 245-249. (Socrates) Nu we [...] de verschillende elementen van de menselijke

Nadere informatie

Artlease Utrecht [Expositie Toyin Loye] zomer 2012

Artlease Utrecht [Expositie Toyin Loye] zomer 2012 Artlease Utrecht [Expositie Toyin Loye] zomer 2012 De eerste gedachten die in mij opkomen bij Toyin Loye zijn: warm, sympathiek, hoffelijk, bescheiden en trots. Een Nigeriaanse kunstenaar met een aristocratische

Nadere informatie

Erwin Clauws "The Conscious Quintessence of the Abstract"

Erwin Clauws The Conscious Quintessence of the Abstract Het ROGERRAVEELMUSEUM tentoonstellingspartner bij het artistiek onderzoek The Conscious Quintessence of the Abstract van ERWIN CLAUWS Onderzoek geaccrediteerd door Onderzoeksraad Sint Lucas Beeldende Kunst

Nadere informatie

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14

INHOUD. Inleiding Mode Fotografie Kunst in de middeleeuwen Kunst uit de renaissance... 14 INHOUD Inleiding...6 1 Mode...8 2 Fotografie... 10 3 Kunst in de middeleeuwen... 12 4 Kunst uit de renaissance... 14 5 Kunst in de 17 e eeuw... 16 6 Moderne en hedendaagse kunst... 18 7 Graffiti... 20

Nadere informatie

Roberto Santo 11 december 2010 t/m 16 januari 2011

Roberto Santo 11 december 2010 t/m 16 januari 2011 Roberto Santo 11 december 2010 t/m 16 januari 2011 Opening expositie Spring Load zaterdag 11 december 2010 12.00-16.00 uur Geopend: woensdag t/m zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Gesloten: 25 & 26 december

Nadere informatie

Schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek

Schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek 1 Schilderijen van Debbie, een paar gedichten en muziek Wie Debbies schilderijen en tekeningen van de afgelopen jaren bekijkt, zal zich misschien verwonderen over de veelzijdigheid in stijlen van haar

Nadere informatie

Verdieping 2012-2013 Fotobond afdeling Utrecht- t Gooi

Verdieping 2012-2013 Fotobond afdeling Utrecht- t Gooi De Verdieping 2012-2013 Fotobond afdeling Utrecht- t Gooi 1 Ter inspiratie Dit jaar was het de tweede keer dat ik de cursus De Verdieping van de Fotobond afdeling Utrecht t-gooi mocht begeleiden. Het was

Nadere informatie

Paul Klee. Kunst geeft niet het zichtbare weer maar maakt zichtbaar. Opdracht 7: Academie Arendonk 2018 Door: Jelske Loots, MMM 3 e jaars.

Paul Klee. Kunst geeft niet het zichtbare weer maar maakt zichtbaar. Opdracht 7: Academie Arendonk 2018 Door: Jelske Loots, MMM 3 e jaars. Paul Klee Kunst geeft niet het zichtbare weer maar maakt zichtbaar. Opdracht 7: Academie Arendonk 2018 Door: Jelske Loots, MMM 3 e jaars. Paul Klee, Münchenbuchsee, 18 december 1879 Muralto, 29 juni 1940

Nadere informatie

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5

rijks museum Verwerkingsmateriaal Examentour VWO versie b Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Mondriaanjurk, Yves Saint Laurent, Abraham, Bianchini-Férier, 1965 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van de examentour Burgerlijke cultuur in de zeventiende

Nadere informatie

!!! !!!!!!! Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014

!!! !!!!!!! Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014 PLAATJESKUNST Beleven we beelden als materie, of is het juist andersom? Lennart de Neef - CTS Essay - Imara Felkers - 16 juni 2014 1 Het internet, nog nooit is er in mijn beleving zo n bijzondere uitvinding

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT KLEUR NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 In 1886 vertrok Van Gogh naar Parijs. Hij maakte daar kennis met twee nieuwe schilderstromingen: het impressionisme en het pointillisme. Onder invloed van deze stromingen gingen de schilderijen

Nadere informatie

'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop

'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop FD: Economie & Politiek door Siem Eikelenboom 28 augustus 2015 'Geheime' kunstcollectie Imtech komt in de verkoop Karel Appel, 'Bloem met blauwe ogen' (1977) 'Als je de ontvangsthal van Van Rietschoten

Nadere informatie

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid

Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid History Christiane Simone Stadie Op reis door het rijk der Letteren en der Godgeleerdheid Herinneringen van mijne academiereis in 1843 (Abraham Des Amorie van der Hoeven Jr.) Seminar paper Christiane

Nadere informatie

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld

Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld Biënnale van de Schilderkunst: De mens in beeld De Biënnale van de Schilderkunst is dit jaar aan haar derde editie toe Dit tentoonstellingsproject ontstond uit de museale ambitie van zowel het Roger Raveelmuseum

Nadere informatie

Werkboek voor de leerling

Werkboek voor de leerling Werkboek voor de leerling Kunst met engagement 2115 Niveau: 5HAVO, tweede fase Examenopdracht: Praktijkopdracht wat met theorie is verbonden ( Oude Stijl ) Activiteiten: Zowel buiten als binnenschools

Nadere informatie

Het vak expressie omvat meer dan knutselen

Het vak expressie omvat meer dan knutselen Het vak expressie omvat meer dan knutselen Deze laatste schoolweek wil ik graag iets over mijn vak expressie/beeldende vorming vertellen. Daarnaast wil ik een compilatie van enkele foto s laten zien van

Nadere informatie

Het recept voor de huisgemaakte g e r e c h t e n. bij Châteauform

Het recept voor de huisgemaakte g e r e c h t e n. bij Châteauform Het recept voor de huisgemaakte g e r e c h t e n bij Châteauform De huisgemaakte gerechten bij Châteauform'... Châteauform' bestaat al 16 jaar - de tijd vliegt! Als er een gebied is waar de tijd beter

Nadere informatie

beeldende vakken CSE GL en TL

beeldende vakken CSE GL en TL Examen VMBO-GL en TL 2015 tijdvak 2 woensdag 17 juni 13.30-15.30 uur beeldende vakken CSE GL en TL Bij dit examen hoort een kleurenbijlage. Dit examen bestaat uit 42 vragen. Voor dit examen zijn maximaal

Nadere informatie

DE FAMILIE VAN LOON 130 _

DE FAMILIE VAN LOON 130 _ DE FAMILIE VAN LOON Mooi idee: je familie en huis jarenlang laten portretteren door schilders en fotografen. De roemrijke familie Van Loon uit Amsterdam deed dat. De indrukwekkende stapel familieportretten

Nadere informatie

Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665)

Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665) Jacob van Ruisdael: Landschap met korenveld (1660-1665) Een klassiek landschap Dit is wat we ons voorstellen bij het woord landschapsschilderkunst. We hebben alle elementen van een landschap: een blikvanger

Nadere informatie

TENTOONSTELLING JOAN MIRÓ

TENTOONSTELLING JOAN MIRÓ TENTOONSTELLING JOAN MIRÓ Dossier voor de leerkracht Deze brochure bevat een ludieke wegwijzer doorheen het leven, werk en universum van Joan Miró. Ze is bestemd voor de leerkrachten uit de lagere school

Nadere informatie

6 Stefanus gevangengenomen

6 Stefanus gevangengenomen 6 Stefanus gevangengenomen 8. En Stefanus, vol geloof en kracht, deed wonderen en grote tekenen onder het volk. 9. En enigen van hen die behoorden tot de zogenoemde synagoge van de Libertijnen, van de

Nadere informatie

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw

Visuele analyse van schilderkunst in de 17de, 19de en 20ste eeuw 1/5 Eregalerij, Rijksmuseum Brieflezende vrouw, Johannes Vermeer, ca. 1663 Dit verwerkingsmateriaal wordt aangeboden na afloop van zeventiende eeuw laat Johannes Vermeer zien in de examentour Burgerlijke

Nadere informatie

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten!

Lisa Van Damme. Ik hou ervan om het juiste moment af te wachten! 2 portfolio Lisa Van Damme Lisa Van Damme begon, geïnspireerd door sociaal geëngageerde fotografen, op 17-jarige leeftijd aan een studie fotografie. Voor haar is fotografie meer dan een doel; het is eerst

Nadere informatie

RINEKE DIJKSTRA op de tentoonstelling Er was eens de collectie nu, Van Abbemuseum, Eindhoven

RINEKE DIJKSTRA op de tentoonstelling Er was eens de collectie nu, Van Abbemuseum, Eindhoven RINEKE DIJKSTRA op de tentoonstelling Er was eens de collectie nu, Van Abbemuseum, Eindhoven JOKE REICHARDT Werkstuk voor het vak Het meesterwerk. Sleutelwerken in de westerse kunst van de 20 e en de 21

Nadere informatie

mooi Tijdloos Libelle Balance

mooi Tijdloos Libelle Balance 18 Tijdloos mooi Rijke kleuren, natuurlijke materialen, bijzondere prints... Dat de stoffen van Paapje al sinds 1930 worden gemaakt, zie je er niet aan af. Zo n ontwerp koop je niet voor een seizoen. Een

Nadere informatie

New Babylon, the hyper-architecture of desire 8 december 1998

New Babylon, the hyper-architecture of desire 8 december 1998 1 van 4 15-07-2016 14:29 New Babylon, the hyper-architecture of desire 8 december 1998 Ruim twintig jaar werkte Constant Nieuwenhuis aan de uitwerking van zijn utoptie Nieuw Babylon. Constant publiceerde

Nadere informatie

Uit: Niks relatief. Vincent Icke Contact, 2005

Uit: Niks relatief. Vincent Icke Contact, 2005 Uit: Niks relatief Vincent Icke Contact, 2005 Dé formule Snappiknie kanniknie Waarschijnlijk is E = mc 2 de beroemdste formule aller tijden, tenminste als je afgaat op de meerderheid van stemmen. De formule

Nadere informatie

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b

Bijlage VMBO-KB. geschiedenis en staatsinrichting CSE KB. tijdvak 2. Bronnenboekje. KB-0125-a-12-2-b Bijlage VMBO-KB 2012 tijdvak 2 geschiedenis en staatsinrichting CSE KB Bronnenboekje KB-0125-a-12-2-b Staatsinrichting van Nederland bron 1 Een beschrijving van een politieke stroming (rond 1870): Zij

Nadere informatie

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3, 4 of 5 Computeranimatie Massamedia Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een film die gemaakt is door foto

Nadere informatie

Autonomie & Abstractie

Autonomie & Abstractie Kunstgeschiedenis Autonomie & Abstractie in de 20ste eeuw In de twintigste eeuw wordt het streven naar autonomie in de kunst steeds belangrijker: een kunstwerk moet helemaal op zichzelf staan, los van

Nadere informatie

Constant in opstand. Door Max Arian, De Groene Amsterdammer, 17 januari 1996

Constant in opstand. Door Max Arian, De Groene Amsterdammer, 17 januari 1996 Constant in opstand Door Max Arian, De Groene Amsterdammer, 17 januari 1996 Onlangs werd hij vijfenzeventig jaar. Een mooie aanleiding voor een overzichtstentoonstelling van zijn oeuvre uit de afgelopen

Nadere informatie

1948; opnieuw afgedrukt in: Stokvis 1988, pp. 29-31.

1948; opnieuw afgedrukt in: Stokvis 1988, pp. 29-31. Cobra A 1000 days of free and spontaneous art Door Katja Weitering Een schilderij is niet een bouwsel van kleuren en lijnen, maar een dier, een nacht, een schreeuw, een mens of dat alles tezamen. 1 Deze

Nadere informatie

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT

ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT ART/MEDIA & ME AUTOBIOTIC SELFIE DOCUMENT Gwen Bergers G&I1A 3009429 19.11.15 Project docenten: Saskia Freeke, Sonja van Vuuren, Martin Lacet & John Hennequin Art/Media & Me Autobiotic Selfie Voor de lessen

Nadere informatie

KIJKWIJZER FDN MUSEUM

KIJKWIJZER FDN MUSEUM KIJKWIJZER FDN MUSEUM Welkom in Heerenveen Museum. Hier ontdek je het verhaal van Heerenveen. Je gaat straks kijken naar het Ferdinand Domela Nieuwenhuis Museum. Domela had een duidelijke mening over drank

Nadere informatie

The Yes Men. Out-Smarting Capitalism 13.07.14-30.11.14

The Yes Men. Out-Smarting Capitalism 13.07.14-30.11.14 The Yes Men Out-Smarting Capitalism Kapittelstraat 6 Postbus 230 NL-6130 AE Sittard 13.07.14-30.11.14 Tel : +31 46 451 3460 Fax : +31 46 452 9111 HAVO/VWO-versie CKV Kijkwijzer voor leerlingen van het

Nadere informatie

Kunst & Cultuur / Schilderen. Wat gaan we de komende tijd doen?

Kunst & Cultuur / Schilderen. Wat gaan we de komende tijd doen? Kunst & Cultuur / Schilderen Wat gaan we de komende tijd doen? - informatie vergaren over het schilderen - toepassingen, atelierbezoek - relatie leggen met je onderzoeksvraag - materiaalonderzoek / experimenteren

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

Jeanette aan de Stegge. Schilderen met emoties

Jeanette aan de Stegge. Schilderen met emoties Jeanette aan de Stegge Schilderen met emoties 2 Jeanette aan de Stegge is als schilderes voornamelijk bekend vanwege haar treffende portretten. Ze heeft als bijna geen ander de gave om de persoonlijkheden

Nadere informatie

Tai Chi. Algemeen. Balans tussen lichaam en geest.

Tai Chi. Algemeen. Balans tussen lichaam en geest. Tai Chi Balans tussen lichaam en geest. Algemeen Geboren op de eeuwenoude bodem van de Chinese cultuur, absorbeert Wushu (pinyin voor gevechtsport) de smaak voor Chinese klassieke filosofie. Men gebruikt

Nadere informatie

Enkele vragen aan Kristin Harmel

Enkele vragen aan Kristin Harmel Enkele vragen aan Kristin Harmel Waar gaat Zolang er sterren aan de hemel staan over? Zolang er sterren aan de hemel staan gaat over Hope McKenna- Smith, eigenaresse van een bakkerij in Cape Cod. Ze komt

Nadere informatie