VMBO ERS IN HET STEDELIJK MUSEUM

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VMBO ERS IN HET STEDELIJK MUSEUM"

Transcriptie

1 VMBO ERS IN HET STEDELIJK MUSEUM KunstBattle Interactieve ipad rondleiding Stedelijk Museum Amsterdam Deborah Schrijver ( ) Meesterproef - Minor UxD v1.0 op !!

2 INHOUDSOPGAVE Inleiding 2 Probleemstelling 3 Inzichten in de doelgroep 3 Kernidee 3 Concept 4 Gevolgen voor het systeem 5 Interactie 6 Prototype 8 Testresultaten 10 INLEIDING Als het gaat om moderne kunst, dan heeft iedereen daar een mening over. De één roept dat zijn kind het ook zou kunnen, de ander begrijpt het punt van de kunstenaar en kan zichzelf er mee relateren. Vmbo-leerlingen zijn niet anders. Vaak associëren ze het museum al met saai of stom. Dit komt voort uit onbegrip. Moderne kunst is voor hen ingewikkeld en verwarrend. Maar zou er niet een manier zijn, waarop we moderne kunst voor hen toegankelijk kunnen maken, en dit onbegrip en deze verwarring om kunnen zetten in nieuwsgierigheid? In deze specificatie leg ik de achterliggende gedachte uit achter KunstBattle, mijn ontwerp voor een interactieve rondleiding met een ipad in het Stedelijk Museum Amsterdam voor vmbo-leerlingen. Aan bod komen de context van het project geschetst, het concept, de relatie met het gehele systeem, het prototype en de interactie. Bijlage I High-level ontwerp Bijlage II Aanvullend interactie ontwerp Bijlage III Smartphone interface! 2!

3 PROBLEEMSTELLING Het Stedelijk Museum Amsterdam heeft geen rondleidingen die inspelen op de beleving, interesses en het gedrag van vmboleerlingen, waardoor zij deze doelgroep niet aanspreken, en als potentiële (terugkerende) bezoekers mist. INZICHTEN IN DE DOELGROEP KunstBattle richt zich vooral op vmbo-leerlingen uit leerar 3 of 4, een ar of oud. Een bezoek aan het museum is even geen les en wel gezellig, maar draait voor hen niet om de kunst. Niet dat het ze niet interesseert, maar omdat ze het moeilijk vinden om te begrijpen. Vragen als waarom hangt dit hier? en wat kan ik er mee? komen vaak voor. Praktisch nadenken en iets in een context kunnen plaatsen is hoe een vmbo-leerling leert en begrijpt. Een verhaal alleen is niet voldoende, ze moeten het kunnen aanraken of iets er mee kunnen doen. Ze moeten het kunnen ervaren. Bij deze doelgroep is sociale status erg belangrijk. Ze staan continue met elkaar in contact, en meten zichzelf af aan de groep. Ze gaan liever met de groep mee dan dat ze hun eigen weg kiezen. KERNIDEE Vmbo-leerlingen laten samenwerken aan een eigen tentoonstelling, zodat er een band opgebouwd wordt met de moderne kunstwerken uit het Stedelijk Museum, en zo ook gestimuleerd wordt om een eigen mening te ontwikkelen.! 3!

4 CONCEPT Leerlingen werken tijdens de rondleiding KunstBattle in groepjes van vijf of zes aan het samenstellen van een tentoonstelling van de kunstwerken die zij tegenkomen tijdens het bezoeken van vijf verschillende zalen in het Stedelijk Museum. Dialoog en een veilige omgeving In elke zaal heeft een andere leerling de controle over het kiezen van een kunstwerk. Omdat het een gezamenlijke tentoonstelling is, wordt er op deze manier een dialoog tussen de leerlingen gestimuleerd: welk kunstwerk moet er in onze tentoonstelling? Gaan we wel of niet de gok nemen? Daarnaast is het een veilige omgeving waarin meer gedurfd wordt: je staat er niet alleen voor! Keuzevrijheid en verantwoordelijkheid Om dit te kunnen bereiken is er wel een zekere mate van vrijheid nodig. De leerlingen kunnen dan ook zelf bepalen in welke volgorde ze de zalen bezoeken, welk kunstwerk ze willen onderzoeken (en dus willen verdienen) en met welke opdracht ze dit gaan doen. Door de leerlingen deze controle te geven hebben, kunnen ze niet alleen werken vanuit hun eigen interesse, maar worden ze ook verantwoordelijk gemaakt voor wat er gebeurd, wat ze uiteindelijk meer betrokken maakt bij het afronden van de rondleiding. Competitief element Als extra drijfveer spelen verschillende teams tegen elkaar. Wie levert de beste, mooiste of meest bijzondere tentoonstelling op? Dat is aan henzelf. Door dit competitieve element toe te voegen aan het concept, krijgen vmbo-leerlingen niet alleen veel sneller een band met een kunstwerk ( ik wil die voor in mijn tentoonstelling en niemand komt aan mijn kunstwerk ), ze blijven ook langer met hun aandacht bij de rondleiding. Ze weten namelijk nooit of het andere team opeens een kunstwerk van ze gaat overnemen. Mening ontwikkelen Doordat de vmbo-leerlingen actief bezig zijn met de kunstwerken, zullen ze ook gestimuleerd worden om er een mening over formuleren. Er wordt dan ook (individueel) gevraagd om aan te geven waarom juist dit kunstwerk in hun tentoonstelling moet. Uit testen bleek dat de leerlingen het moeilijk vinden om dit onder woorden te brengen, dus daarom wordt er gebruikt gemaakt van stickers die zij in de app op het kunstwerk kunnen plakken. Dit biedt hen handvatten om onder woorden te brengen wat een kunstwerk bijzonder, vreemd of leuk maakt. Relatie met de context Het concept gaat heel erg uit van op eigen gelegenheid rondkijken. Er is hooguit een begeleider bij vanuit school. Door de route naar de zalen niet uit te stippelen, en geen kant en klare informatie te tonen, moeten ze goed rondkijken en ook de begeleider of medewerkers van het Stedelijk Museum aanspreken om verder te komen. Vertaling naar high level ontwerp In Bijlage I is een high level ontwerp te vinden die dit concept vertaald naar de flow waarin de leerlingen door de rondleiding heen lopen. Hierop is ook te zien welk gedeelte van de flow in het prototype is te zien en welke onderdelen in detail zijn uitgewerkt.! 4!

5 GEVOLGEN VOOR HET SYSTEEM Naast de rondleiding voor de leerling bestaat het gehele systeem ook uit een beheermodule voor de Educatieve Dienst van het Stedelijk Museum, en de website waarop ckv vmbo-leraren de rondleiding kan voorbereiden en plannen. Vmbo-leraren website De lerarenwebsite zal met dit concept vooral met het selecteren en koppelen van zalen werken, dan met het selecteren van kunstwerken. Aan de ene kant geeft dit minder vrijheid dan een rondleiding uit losse kunstwerken samen te stellen, aan de andere kant kunnen ze met zalen aan elkaar koppelen veel meer werken vanuit een overkoepelend thema. Het vraagt iets meer voorbereiding van de docent om de rondleiding samen te stellen in het opzicht van opdrachten kiezen. Hij moet aan meerdere kunstwerken opdrachten koppelen. Educatieve Dienst De Educatieve Dienst kan met dit concept geen vaste rondleiding maken waar van kunstwerk naar kunstwerk gelopen wordt. In plaats daarvan worden zalen aan elkaar gekoppeld. In die zalen moeten meerdere kunstwerken beschikbaar zijn in de app om uit te kiezen. Dit betekent dat er in het beheer goed in kaart gebracht moet worden welke kunstwerken in welke zaal zitten, zodat de medewerker overzicht heeft en ook kan zien welke zalen bij elkaar zouden kunnen passen. Per kunstwerk moeten er minimaal 2 opdrachten beschikbaar moeten zijn om uit te kiezen. Deels kan dit meer werk betekenen, omdat in het ideale geval elke opdracht op maat gemaakt is voor het kunstwerk, maar er kunnen ook algemene opdrachten ingezet worden die bij elk kunstwerk getoond kunnen worden.! 5!

6 INTERACTIE Het grote voordeel van een ipad is dat objecten direct gemanipuleerd kunnen worden. Het maakt de leerling veel meer betrokken bij de rondleiding app (ze moeten tenslotte iets doen) en ze krijgen veel meer gevoel met de content. Dit heb ik zoveel mogelijk geprobeerd door te trekken in de interface. In de meeste gevallen kunnen objecten direct gemanipuleerd worden door deze te slepen. Een kunstwerk kiezen gebeurt door deze op te hangen in het kader. Een opdracht kiezen door deze op het kunstwerk neer te leggen. Het zelf maken van een kunstwerk door zelf de vakjes en lijnen te plaatsen. Stickers erop plakken, of eraf krabben. Portrait of landscape Het slepen van objecten op een tablet resulteert vaak in het met één hand vasthouden van de tablet, en met de andere hand het bedienen van de tablet. Omdat dit vaak in portrait modus eindigt, bij landscape wordt de ipad te zwaar om goed vast te kunnen houden, heb ik mijn ontwerp daar ook op gemaakt. Schermindeling In de uitgewerkte user journey in het prototype blijft het scherm over het algemeen hetzelfde. Deze consistentie zorgt ervoor dat de leerling niet in de war raakt en het idee heeft dat hij in dezelfde flow zit. Zie Bijlage II voor een uitleg van de schermindeling.! 6!

7 Seductive interaction Vanuit mijn concept is daarnaast één van mijn doelstellingen voor de interactie geweest om de focus te leggen op seductive interaction; om de interface niet alleen makkelijk, maar ook aangenaam en leuk in gebruik te maken, om zo de vmbo-leerlingen te verleiden om met de rondleiding bezig te blijven. Schaarste van kunstwerken Een kunstwerk in het museum is maar één keer in een tentoonstelling te plaatsen. Hierdoor zijn de leerlingen zuiniger op hun verzamelde kunstwerken, en zijn ze bereid om verder te gaan om deze te behouden. Rondkijken in de zaal stimuleren Bij binnenkomst in een zaal zijn er twee, maximaal drie, kunstwerken te kiezen in de rondleiding app die ook in de zaal te zien zijn. Daarvan wordt slechts één kunstwerk getoond, en van de andere wordt een sneak peak weergegeven. Het triggert leerlingen om goed rond te kijken: zouden de onbekende kunstwerken onze favoriet zijn? Of zijn de kleuren toch niet helemaal hetzelfde? Een demonstratie hiervan is ook te zien in het prototype. Verleiden tot verdieping in de opdrachten Hetzelfde principe wordt gebruikt bij het kiezen van een opdracht. Hiervan is er één bekend, en de andere, de Mystery Opdracht kan wel een hogere beloning opleveren. Het houdt ze betrokken bij de app door ze continue de vraag te stellen: neem je de gok?. Voor het goed voltooien van een opdracht krijgt het team als beloning jokers. Deze jokers zijn een extra laag waarmee leerlingen verleid worden om de verdieping in een opdracht bij een kunstwerk op te zoeken. Een opdracht waarvoor meer jokers te krijgen zijn, is namelijk moeilijker, of uitgebreider. Met de jokers kunnen leerlingen vervolgens zorgen dat zij uiteindelijk de beste tentoonstelling opleveren. Mystery Opdrachten of kunstwerken kunnen onthuld worden tegen een aantal jokers, of ze kunnen een ander team een zaal lang blokkeren als het team daar zelf de eerste keuze wil hebben. Delighters Wat betreft micro-interacties, ben ik zoveel mogelijk uitgegaan van delighters. Als voorbeeld het slepen van een joker om de onbekende opdracht te onthullen: niet alleen worden er hints gegeven waarmee het voor de leerling duidelijk wordt wat er moet gebeuren, zoals de plek waar de joker geplaatst moeten worden wordt bij het oppakken van een joker donkerder, er verschijnt een andere kleur als de joker het vlak aanraakt zodat hij losgelaten kan worden en hij verschuift naar het vlak. Er licht ook een vlakje kort op om aan te geven dat er iets is gebeurd, en daarna wordt direct de opdracht onthuld. Een micro-interactie geeft zo direct oorzaak en gevolg aan. In het aanvullend interactie ontwerp in Bijlage II staan nog een aantal schetsen van micro-interactie en situaties die niet in het prototype getoond konden worden. Van tablet naar smartphone In Bijlage III zijn schetsen te vinden van hoe de interface van het uitgewerkte deel op een mobiele telefoon zou kunnen werken.! 7!

8 PROTOTYPE Het prototype is online beschikbaar en te vinden op: User journey Het prototype gaat uit van de meest belangrijke user journey uit de rondleiding, namelijk wanneer de groep aankomt in de zaal en daar een kunstwerk gaat verdienen voor de tentoonstelling en dan weer de map te zien krijgt. Deze user journey vormt de spil van zowel het spel als de educatieve leerdoelen, en komt, afhankelijk van het aantal zalen, meerdere malen voor. Deze user journey omvat de onderdelen: kunstwerk kiezen, opdracht kiezen, opdracht uitvoeren, opdracht bevestigen en kunstwerk beschrijven. Daarvan zijn de eerste twee onderdelen, kunstwerk kiezen en opdracht kiezen tot in detail uitgewerkt. Het prototype gebruiken De volgende functionaliteiten in het prototype zijn tot op microinteractie niveau uitgewerkt:! Kiezen voor een onbekend kunstwerk, zonder deze eerst te onthullen, door deze te slepen naar het kader. - of - Kiezen voor het bekende kunstwerk door deze te slepen naar het kader.! Onthullen van een Mystery Opdracht met het inzetten van één joker, zodat de opdracht onthuld wordt.! Kiezen voor de onthulde opdracht door deze te verslepen. De onderstaande functionaliteiten zitten wel in het prototype, maar zijn niet tot in detail uitgewerkt, maar geven een beeld van hoe de user journey vanaf een opdracht kiezen verder zou moeten verlopen.! Opdracht maken (alleen de rode en blauwe blokjes links zijn te verplaatsen naar het doek, van ieder 1 plaatsen) en insturen.! Opdracht bevestigen.! Stickers plakken.! Doorgaan met de rondleiding door de map te bekijken.! 8!

9 TESTRESULTATEN In totaal hebben er vier testen plaatsgevonden, waarvan twee keer met de doelgroep. In het kort zijn dit de resultaten geweest, en de gevolgen voor het concept, de primaire flow en de interactie. Test #1, dinsdag 28 mei 1 testpersoon In deze test kwam duidelijk naar voren dat verschillende manieren van de weg vinden in het museum verwarrend werkt. Daarnaast bleek dat het beschrijven van een kunstwerk middels een open vraag te vrijblijvend is en blokkerend werkt: wat moet ik zeggen? Veranderingen zijn geweest: - Kiezen voor één navigatie, namelijk via een plattegrond. - Het vervangen van de open vraag om een kunstwerk te beschrijven door het plakken van stickers, die ze in een latere versie eventueel zelf zouden kunnen maken, om ze handvatten te geven. Test #2, woensdag 29 mei 2 testpersonen Grootste punt wat hier naar voren kwam is de verwarring over de relatie tussen het eerst maken van een opdracht bij een kunstwerk, en dan nog eens uit verschillende kunstwerken mogen kiezen. Krijg ik niet het kunstwerk waar ik de opdracht bij maak? Veranderingen zijn geweest: - De primaire flow is aangepast. Om de leerlingen meer een band te geven met het kunstwerk is er besloten om ze eerst een kunstwerk in de zaal te laten kiezen voor in hun tentoonstelling, en dan de opdracht te spelen om deze te verdienen. Dit wekt veel meer het gevoel op dat ze de - opdracht echt doen om iets te kunnen verdienen wat ze zelf hebben uitgekozen. Het is dan ook waarschijnlijker dat ze serieus met de opdracht aan de slag gaan. Test #3, dinsdag 4 juni 1 testpersoon (doelgroep) Grootste punt wat hier naar voren kwam is het navigeren in het museum. Omdat deze test in het museum plaatsvond, was goed te testen of de plattegrond ging werken of niet. Het laatste was het geval. De testpersoon gaf ook aan dat een plattegrond teveel afleidt van de kunst en rondkijken blokkeert. Veranderingen zijn geweest: - In plaats van een plattegrond met daarop de zalen en de route hoe de leerlingen daar moeten komen, is het een map geworden waarop alleen de buitenmuren van het Stedelijk Museum op zijn te zien en een aantal navigatiepunten zoals bijzondere of opvallende kunstwerken. De zalen staan hier wel op gemarkeerd met een zaalnummer, maar de zaal moeten ze zelf zien te vinden. Test #4, dinsdag 4 juni 2 testpersonen (doelgroep) Tijdens deze test is vooral de gameplay getest (je krijgt één kunstwerk te zien, maar die ander hou ik geheim). Leerlingen gaven aan dat deze de rondleiding interessanter voor hun maakten, en ook meer naar de kunst zouden gaan kijken. Veranderingen zijn geweest: - Het helemaal niet tonen van het schilderij is net even te radicaal. Er wordt dus wel een sneak peak getoond in het verhulde schilderij zodat ze wel op zoek kunnen gaan.! 9!

10 BIJLAGE I High-level ontwerp

11 Gebruikersflows Leerling Rondleiding App Stedelijk Museum Brengt de meest optimale gebruikersflow in kaart met een aantal veel voorkomende edge cases. Deborah Schrijver Leerling Rondleiding App v2.0 op Team bekijken Uitleg PRIMAIRE FLOW uitgekozen leerling device een ipad? nee Hoi [Naam], Vandaag zit je in een team met: [Naam] [Naam] [Naam] Content over: - De opdracht van vandaag. - Wat ze kunnen verwachten. - Waar ze op moeten letten. doorgaan Zoek elkaar maar vast op! doorgaan Aanmelden SECUNDAIRE FLOWS uitgekozen leerling Hoi! Leuk dat je meedoet. Zoek jezelf op in de lijst. aanmelden PRIMAIRE FLOW leerling teamlid

12 3 4 Op thema stemmen Uitslag thema 5 Map Wat is het thema dat jullie tentoonstelling gaat hebben? Etc.. Rare kunstwerken Bijzondere kunstwerken {Thema} iedereen gestemd? Leuk! De meeste stemmen zijn gegaan naar {thema} kunstwerken verzamelen. Let op: elk kunstwerk is maar één keer te veridenen. Zorg dus dat je de beste kunstwerken krijgt voordat een ander team deze van jou afpakt. beginnen Hier wordt de map weergegeven met daarop alleen de zalen te zien die gekoppeld zijn door de docent. De leerlingen moeten zelf naar de zaal zien te komen met behulp van de begeleider en de mensen in het museum. alle leerlingen aangekomen in de zaal? nee Of... Geen thema Hey {Naam}, al je teamgenoten zijn al in de zaal, maar jij bent er niet. Kun je het niet vinden? Nee, toon mij de route Mag ik niet even naar de WC?! Ik heb geen zin meer

13 6 Kunstwerk kiezen 7 Opdracht kiezen 8 Opdracht uitvoeren Oké {Naam}, deze zaal ben jij aan de beurt om de leiding te nemen. Kijk goed rond. Hieronder staan de kunstwerken die te verdienen zijn. Gaan jullie voor zekerheid, of gokken jullie dat jullie favoriet de andere is? kunstwerk gekozen? nee kunstwerk beschikbaar? nee Jullie moeten dit kunstwerk wel eerst verdienen. Hoe gaan jullie dat doen? {bekende opdracht}? opdracht gekozen? nee Content is afhankelijk van wat voor soort opdracht gekoppeld is aan het kunstwerk. insturen {kunstwerk uit zaal}? jokers ingezet voor onbekende kunstwerken? jokers ingezet voor mystery opdracht? {kunstwerk uit zaal} {onthulde kunstwerk} {bekende opdracht} {onthulde opdracht} ipad gaat op zwart ipad gaat weer aan

14 9 Opdracht bevestigen Overzicht van de ingevulde/uitgevoerde opdracht. opdracht voldaan aan de eisen? 10 Score! Goed gedaan! Jullie hebben ook {aantal} jokers verdiend. Maar voordat het kunstwerk echt onderdeel is van jullie tentoontstelling, moet er natuurlijk wel een kleine beschrijving bij. Geef je mening aan de hand van de stickers! nee cadeautjes verdiend? 11 Suprise Jullie namen de gok.. En dit is wat jullie er voor terug krijgen: Klopt dit zo?, dit klopt! nee {sticker} {sticker} {sticker} {Special Joker} Alleen NU in te zetten? Gaan jullie dat doen? verder Oeps.. Dat klopt niet helemaal.willen jullie aanpassingen maken? aanvullen nee aanvullen? Helaas.. Jullie hebben dit kunstwerk niet weten te verdienen. Maar hou hoop! Let op de jokers, en haal deze alsnog binnen. door met rondleiding

15 nee 12 Special joker inzetten nee 13 Personaliseren tentoontstelling 14 Tentoontselling opslaan special joker inzetten? Afhankelijk van de soort special moeten ze hier de handelingen uitvoeren die daar bij horen. doorgaan was dit de laatste zaal? Leerlingen krijgen te zien hoe hun tentoontstelling eruit ziet. En de mogelijkheid om met hun jokers hun tentoontstelling te personaliseren. doorgaan De tentoonstelling opslaan en alle persoonlijke resultaten verzenden naar de leraar? opslaan ipad gaat op zwart ipad gaat weer aan

16 Online tentoonstelling Persoonlijke gegevens invullen Route naar eindpunt Wil je jouw tentoontselling in boekjesvorm ontvangen? Deze kun je uitprinten en gelijk in je CKV kunstdossier stoppen! online tentoonstelling aangevraagd? Vanaf zijn of haar huidige punt wordt de leerling teruggeleid naar het verzamelpunt om de rondleiding af te sluiten. nee nee opsturen

17 BIJLAGE II Aanvullend interactie ontwerp

18

19

20

21

22

23 BIJLAGE III Smartphone interface

24

25

Stedelijk Museum. Ontwerpspecificatie. VMBO leerlingen interactieve rondleiding. Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247

Stedelijk Museum. Ontwerpspecificatie. VMBO leerlingen interactieve rondleiding. Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247 Stedelijk Museum VMBO leerlingen interactieve rondleiding Ontwerpspecificatie Meesterproef Minor UXD V0.1 18-06-2013 Jasper Bunschoten 500615247 Inhoud INHOUD OPDRACHT CONCEPT ONTWERP HIGH LEVEL DETAIL

Nadere informatie

TREASURES. Stedelijk Museum Amsterdam. Made by Niels Stoeltie Minor UxD

TREASURES. Stedelijk Museum Amsterdam. Made by Niels Stoeltie Minor UxD TREASURES Stedelijk Museum Amsterdam Made by Niels Stoeltie Minor UxD 19 juni 2013 UxD Niels Stoeltie 500619505 CMD Amsterdam 19 juni 2013 Voorwoord 1 Het specificatie document bestaat uit diverse onderdelen

Nadere informatie

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein

Voorbereidend gesprek Vragen die de leerkracht kan stellen: Introductielessen Primair Onderwijs. 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein Introductielessen Primair Onderwijs 1.1- Introductieles 1: Schetsen voor het schoolplein - De leerlingen worden met kunst geconfronteerd - De leerlingen ontdekken dat kunst niet altijd in een museum staat

Nadere informatie

Groepsopdracht 2. Zuilen voor in het Rijksmuseum

Groepsopdracht 2. Zuilen voor in het Rijksmuseum Groepsopdracht 2 Zuilen voor in het Rijksmuseum Interactie ontwerper: Andrea Pineda Calderon (10590501) Grafisch ontwerper: Abe Sweep (11039469) Technisch ontwerper: Dennis Wiersma (11035099) Facilitator:

Nadere informatie

informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum

informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum informatie architectuur herkansing eindopdracht rondleiding app voor het stedelijk museum Het Stedelijk Museum is een internationaal instituut in Amsterdam, gewijd aan moderne en hedendaagse kunst en vormgeving.

Nadere informatie

Hand-out Methodiek Lookalike

Hand-out Methodiek Lookalike Hand-out Methodiek Lookalike Methodiek Lookalike www.lookalike-traject.nl Amsterdam 2011 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE LOOKALIKE... 3 FILOSOFIE EN WERKWIJZE... 3 INTRODUCTIE VOOR HET ONDERWIJS... 3 KUNSTZINNEGE

Nadere informatie

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL

ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL ONTDEK HET ZELF HANDLEIDING VOOR DE LEERKRACHT VOOR DE HELE SCHOOL IN DEZE HANDLEIDING VIND JE ALLE INFORMATIE OVER HET MAKEN VAN HET ONTDEK HET ZELF POP-UP MUSEUM TIJDENS DE KINDERBOEKENWEEK. DE OPDRACHTEN,

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Magister 6

Veel gestelde vragen Magister 6 Veel gestelde vragen Magister 6 De Magistersite draait extern, bij de leverancier Schoolmaster in Leeuwarden. De school kan hier geen invloed op uitoefenen. Bij en aantal ouders geeft Magister soms echter

Nadere informatie

Uitleg MindBodyOnline

Uitleg MindBodyOnline Uitleg MindBodyOnline Wat is MindBodyOnline? Inhoud Hoe werkt MindBodyOnline via de website? Hoe werkt MindBodyOnline via de mobiele app? Wat is MindBodyOnline? Wat is MindBodyOnline? Een online systeem

Nadere informatie

De laatste wens van Maarten Ouwehand

De laatste wens van Maarten Ouwehand De laatste wens van Maarten Ouwehand Een verhalend ontwerp voor CKV waarin leerlingen op school een museum ontwerpen, inrichten en openen. Gemaakt voor en door: Andreas College Katwijk en Bureau voor Educatief

Nadere informatie

Ik in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Wat is het resultaat? Vooruitblik

Ik in mijn stad. projectdag 1. Wat is de bedoeling? Hoe pak je het aan? Wat is het resultaat? Vooruitblik Ik in mijn stad projectdag 1 Wat is de bedoeling? Vandaag beschrijf je jouw eigen ervaringen in de stad waarin je woont. Vervolgens verdiep je je in kleine groepjes in een wijk, en maak je over deze wijk

Nadere informatie

Research context: van venster naar poort Onderdeel: context

Research context: van venster naar poort Onderdeel: context Research context: van venster naar poort Onderdeel: context Naam: Zoë Tabak Klas: GAR1D Vak: Research Leraar: Harald Warmelink Datum: 15-3-2015 Inleiding Naar aanleiding van de eerste discussies binnen

Nadere informatie

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE

AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE AAN DE SLAG IN JE KLAS MET HEDENDAAGSE KUNST DE KUNSTWERKEN VAN MAARTJE KORSTANJE De onderste helft van het coverbeeld is een kunstwerk van Maartje Korstanje. De bovenste helft van het coverbeeld is gemaakt

Nadere informatie

INTERACTIE. In de Appendix vindt u de wireframes.

INTERACTIE. In de Appendix vindt u de wireframes. Het concept Het grootste en belangrijkste museum van Nederland, het Rijksmuseum, heeft de plaatsing van vijf grote mediazuilen in de foyer op de planning staan. Om deze reden hebben zij ons ingeschakeld

Nadere informatie

Minor User Experience Design mei - juni 2013. Meesterproef Case Stedelijk Museum

Minor User Experience Design mei - juni 2013. Meesterproef Case Stedelijk Museum Minor User Experience Design mei - juni 2013 Meesterproef Case Stedelijk Museum De meesterproef De meesterproef is de eindtoets voor de minor, waarmee de student aantoont dat hij het niveau van Junior

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Werken met het portfolio in itslearning bij het vak CKV

Werken met het portfolio in itslearning bij het vak CKV Werken met het portfolio in itslearning bij het vak CKV In het leerplatform van itslearning zit een portfoliofunctie. Dit portfolio kan je gebruiken om jouw persoonlijke ontwikkeling te laten zien door

Nadere informatie

10. Rondleiding in het museum

10. Rondleiding in het museum 10. Rondleiding in het museum Tijdens deze activiteit: bedenken en maken de kinderen een spelscript voor een rondleiding door het museum en spelen deze uit. Daarbij is aandacht voor het begrip tijd en

Nadere informatie

Handleiding voor de leerling

Handleiding voor de leerling Handleiding voor de leerling Inhoudopgave Inleiding blz. 3 Hoe pak je het aan? blz. 4 Taken blz. 5 t/m 9 Invulblad taak 1 blz. 10 Invulblad hoofd- en deelvragen blz. 11 Plan van aanpak blz. 12 Logboek

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2012-2013

Sectorwerkstuk 2012-2013 Sectorwerkstuk 2012-2013 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP

WELKOM. Walter Groenen. Anneke van der Vaart. Directeur CJP. Account manager CJP WELKOM Walter Groenen Anneke van der Vaart Directeur CJP Account manager CJP Wat is de CJP Cultuurkaart? CJP Cultuurkaart HET CONCEPT: Leerlingen in het VO krijgen een Cultuurkaart met CJP-korting CJP

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen

Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen Tentoonstelling Beeldende Kunst Middeleeuwen De Middeleeuwen kennen verschillende stijlen en uitingsvormen van religieuze thema s Om de leerlingen hier een goed inzicht in te geven en zelf mee aan te slag

Nadere informatie

Ontwerpspecificatie. Project Second Screen. Marijke Dekker V101

Ontwerpspecificatie. Project Second Screen. Marijke Dekker V101 Ontwerpspecificatie Project Second Screen Dit document bevat de ontwerpspecificaties van de Second Screen Applicatie voor het tvprogramma De Rijdende Rechter. Marijke Dekker V101 500636932 2-4-2013 Ontwerpspecificatie

Nadere informatie

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

Vincent-stripverhaal MAKEN VOELEN SAMENWERKEN KIJKEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. Vincent-stripverhaal Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Vincent-stripverhaal Een opdracht voor groep 5 of 6 gericht op inleven en maken. Leerlingen maken samen een stripverhaal, gebaseerd

Nadere informatie

Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller. Introductie Introductie

Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller. Introductie Introductie Olivier van t Hof (10647538) Individuele opdracht 2 Kroller Muller Introductie Introductie Iedereen die wel eens in een museum met moderne kunst is geweest zal het gevoel wel herkennen: dit kan mijn kleine

Nadere informatie

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden.

Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Testplan prototype Het definitieve prototype van Foliostory zal op basis van een usability test getest worden. Hierbij wordt een happy flow scenario aan de respondenten voorgelegd met daarin taken die

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

Met deze game check kunnen ouders en kinderen samen overwegen of een game beter wel of beter niet gespeeld kan worden. Zodat gamen leuk blijft!

Met deze game check kunnen ouders en kinderen samen overwegen of een game beter wel of beter niet gespeeld kan worden. Zodat gamen leuk blijft! GAME CHECK Er zijn ontzettend veel games die je kunt spelen. En er komen steeds weer nieuwe spellen of nieuwe versies uit; voor ouders en opvoeders is het bijna niet bij te houden. Uit enthousiasme en

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Museumbezoek onder Studenten

Museumbezoek onder Studenten Museumbezoek onder Studenten Ontwerprapport CMD-Project Jelle Clignet CMD2B 1108174 Inhoudsopgave Inleiding 2 Concept 3 Beschrijving van het concept 3 Applicatie 3 Ondersteunende middelen 3 Middelen 4

Nadere informatie

Handleiding Magister 6 voor leerlingen, de basis.

Handleiding Magister 6 voor leerlingen, de basis. Handleiding Magister 6 voor leerlingen, de basis. Leerlingen hebben via internet toegang tot Magister 6. Magister 6 werkt op PC, tablet of smartphone. In Magister 6 heb je toegang tot: - Vandaag, je overzicht

Nadere informatie

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO!

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! INHOUDSOPGAVE STARTFASE VOORAF - IS HET EEN ONDERWERP VOOR CREATIVITEIT? - ANALYSEVRAGEN - BRIEFING MET PROBLEEMEIGENAAR DE CREATIEVE SESSIE - SPELREGELS

Nadere informatie

1 Ben je vroeg genoeg begonnen om je met je toekomst bezig te houden?

1 Ben je vroeg genoeg begonnen om je met je toekomst bezig te houden? ACT in LOB Werkbladen Toolkit Checklist goed kiezen Met deze tool kun je checken of je jouw studiekeuze goed hebt aangepakt. Wanneer dat het geval is heb je een bevestiging dat je goed bezig bent geweest

Nadere informatie

Einddocument project 3: Voor het goede doel!

Einddocument project 3: Voor het goede doel! Einddocument project 3: Voor het goede doel! Koen Beijer 500684088 V1-02 Roger Reuver Project 3 Inhoudsopgave: Fase 1: de opdracht Probleemsituatie 3 De doelgroep 3 Het evenement 3 Het goede doel 3 Probleemstelling

Nadere informatie

User Centred Development! UCD Werkcollege blok 1 week 3

User Centred Development! UCD Werkcollege blok 1 week 3 User Centred Development! UCD Werkcollege blok 1 week 3 Agenda! Problemen in de supermarkt! Feedback! Design review! Observatie oefening: Wat zit er in mijn tas?! Deel 1: Alleen kijken! Deel 2: Kijken

Nadere informatie

Kunst kijken met Google Art Project

Kunst kijken met Google Art Project Kunst kijken met Google Art Project Ontdek beroemde kunstwerken, wereldwonderen en historische momenten. Open het Google Cultural Institute, ga naar: https://www.google.com/culturalinstitute/home?hl=nl.

Nadere informatie

opdrachten voor een vrijetijdsticker

opdrachten voor een vrijetijdsticker Opdracht 1 Bezoek een museum, galerie of atelier in Zeeland Ga naar een museum, galerie of atelier, met je ouders, opa, oma of met vriendjes. Deelnemers herken je aan de Kinderkunstweekposter en het deelnamebordje.

Nadere informatie

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum.

Mijn Mokum is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het Amsterdam Museum. 2 INTRODUCTIE is een project voor NT2 cursisten. Het is gemaakt door het. In het wordt de geschiedenis verteld aan de hand van schilderijen en voorwerpen. Je gaat met de groep naar het museum. In dit werkboekje

Nadere informatie

Handleiding voor docenten

Handleiding voor docenten Handleiding voor docenten Oktober 2017 Inhoudsopgave... Inleiding.... 4 Aan de slag!... 5 Het inloggen... 5 Nog geen account?.... 5 Een account aanmaken.... 6 Stap 1. Jouw gegevens.... 6 Stap 2. Jouw school....

Nadere informatie

Location Based Media

Location Based Media Location Based Media Introductie met 7scenes Minor Create Your Future Nieuwe Media 2028 Studiejaar 2011-2012 Inhoud 1 Inleiding en uitleg opdracht... 3 1.1 Wat gaan we doen?... 3 1.2 Over 7scenes... 3

Nadere informatie

kunstworkouts voortgezet

kunstworkouts voortgezet 2013 2015 kunstworkouts voortgezet kunst gaat over nu over jou en over mij Het Stedelijk Museum s-hertogenbosch richt zich op de actualiteit, op wat mensen nu beweegt en hoe ze hun leven actief kunnen

Nadere informatie

Draaiboek voor een gastles

Draaiboek voor een gastles Draaiboek voor een gastles Dit draaiboek geeft jou als voorlichter van UNICEF Nederland een handvat om gastlessen te geven op scholen. Kinderen, klassen, groepen en scholen - elke gastles is anders. Een

Nadere informatie

Praktische opdracht. klas 2. Moderne voortplantingstechnieken

Praktische opdracht. klas 2. Moderne voortplantingstechnieken 1 Praktische opdracht Moderne voortplantingstechnieken 2 Inhoud bladzijde Inleiding 3 Doelen 3 Eisen 3 Overzicht onderwerpen 3 Aanwijzingen voor het verwerken van informatie 4 Aanwijzingen poster 4 Opdrachten

Nadere informatie

USERTESTING. Testplan Werking en interesse. Product. Testdoelen. Methodes

USERTESTING. Testplan Werking en interesse. Product. Testdoelen. Methodes USERTESTING Testplan Werking en interesse Product Op de basisschool worden vooral vakken gegeven waarop de inspectie controleert. Veel vakken die ook belangrijk zijn worden hierdoor niet gegeven. Ons doel

Nadere informatie

Sectorwerkstuk 2010-2011

Sectorwerkstuk 2010-2011 Sectorwerkstuk 2010-2011 Namen: ---------------------------------------------------------------------------------------- Klas: -------------------- Sector: --------------------------------------------

Nadere informatie

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14)

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Reflectieverslag Maandag hebben we gebrainstormd en we hebben voor mijn

Nadere informatie

Wie ben jij? Ik ben... Introductie VMBO

Wie ben jij? Ik ben... Introductie VMBO VMBO onderbouw Introductie Wie jij bent is niet in één zin te beantwoorden. Of je man of vrouw bent. Uit welk land je komt. Wanneer je geboren bent. Welke dingen (muziek, kleding, sport etc.) je leuk vindt.

Nadere informatie

Wie praat wanneer met het kind? Methodisch Kind- Interview. Afstemming noodzakelijk. Voorwerk! Methodisch kind-interview.

Wie praat wanneer met het kind? Methodisch Kind- Interview. Afstemming noodzakelijk. Voorwerk! Methodisch kind-interview. Wie praat wanneer met het kind? Methodisch Kind- Interview Aafke Scharloo & Irene Martens Voorwerk! Afstemming noodzakelijk - Afstemming politie - Informatie verzamelen - Via de ouder/ begeleider het kind

Nadere informatie

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg

euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg euzedossier ouderparticipatie keuzedossier vmbo osb in de onderbouw theoretische leerweg Op vijf bladzijden in het werkboek wordt de medewerking van de ouders of verzorgers van de leerlingen gevraagd.

Nadere informatie

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen

11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen 11 dingen die je nu kunt doen om meer te gaan verkopen Iedereen met een website komt er vroeg of laat mee in aanraking. Hoe verander ik meer bezoekers in klanten? Met conversie dus. Conversie optimalisatie

Nadere informatie

Onderzoek Hoe scoren je docenten?

Onderzoek Hoe scoren je docenten? Onderzoek Hoe scoren je docenten? 13 maart 2013 Over het onderzoek Aan dit online onderzoek, gehouden van 6 tot en met 12 maart 2013, deden 1.122 scholieren mee. De uitslag is na weging representatief

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Hieronder leggen we je uit wat je moet doen om mee te doen aan Digibattle. En om te winnen. Lees het dus goed door.

Hieronder leggen we je uit wat je moet doen om mee te doen aan Digibattle. En om te winnen. Lees het dus goed door. DIGIBATTLE - UITLEG PLAN Hieronder leggen we je uit wat je moet doen om mee te doen aan Digibattle. En om te winnen. Lees het dus goed door. I. Een app bouwens is teamwork Je kunt alleen aan DigiBattle

Nadere informatie

Email Marketing CHECKLIST

Email Marketing CHECKLIST Email Marketing CHECKLIST Auteur: Copyright 2011, Alle rechten voorbehouden www.emailmarketingexpert.nl 1 Inhoudsopgave Voorwoord...3 Mogelijkheden van Email marketing...4 Dé Checklist...5 Klaar?!...7

Nadere informatie

www.gynzy.com Handleiding

www.gynzy.com Handleiding www.gynzy.com Handleiding Samen steeds beter is ons motto. Als leerkracht sta je elke dag voor de klas en weet je veel beter wat je nodig hebt dan wij. Door goed te luisteren naar jouw behoefte en deze

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden.

De lamp. Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Copyright Vakcollege Groep B.V. 2011. Alle rechten voorbehouden. De lamp Met lampen is het als met schoenen; ze zijn vanzelfsprekend en je ziet ze overal. Pas als de stroom een keer uitvalt, merk

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Handleiding SEOshop - Reeleezee

Handleiding SEOshop - Reeleezee Handleiding SEOshop - Reeleezee www.webwinkelfacturen.nl Samenvatting Dit is de handleiding voor de koppeling van SEOshop naar Reeleezee. De koppeling zorgt dat voor bestellingen in SEOshop automatisch

Nadere informatie

Event menu Minigids event app

Event menu Minigids event app Event menu Minigids event app Hoe en waarom een mobiele evenementen app? Introductie De evenementenbranche verandert. Een evenement is niet langer een ad hoc activiteit. Het is een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

Architectuur. Naam: Klas:

Architectuur. Naam: Klas: Naam: Klas: inhoud Inhoud Planning Blz. 1 Opdracht 1 - Een eigen huis Blz. 2 Opdracht 2 - Schetsen Blz. 3 Opdracht 3-3D ontwerpen Blz. 4 informatie - Aan de slag met Cura Blz. 5 Opdracht 4 - Dossier &

Nadere informatie

Bestanden bewaren met SkyDrive

Bestanden bewaren met SkyDrive Bestanden bewaren met SkyDrive Wat is SkyDrive? Met SkyDrive (www.skydrive.live.com) kun je bestanden opslaan op een beveiligde, gratis website. De bestanden kun je overal ter wereld weer downloaden. De

Nadere informatie

EEN OPEN DAG BEZOEKEN

EEN OPEN DAG BEZOEKEN Activiteit voor in de les: EEN BEZOEKEN Middels dit document wil De Haagse Hogeschool de aankomende studenten tools geven om zich goed voor te bereiden op hun studiekeuze via het bezoeken van een Open

Nadere informatie

Groep8 Wijzer. Samira Amrani. Datum: 7 oktober 2013. Bewust kiezen voor een middelbare school. Pagina 1 van 12. Copyright Dilemmamanager B.V.

Groep8 Wijzer. Samira Amrani. Datum: 7 oktober 2013. Bewust kiezen voor een middelbare school. Pagina 1 van 12. Copyright Dilemmamanager B.V. Bewust kiezen voor een middelbare school Naam: Samira Amrani Datum: 7 oktober 2013 Pagina 1 van 12 Inhoudsopgave Inleiding...3 Uitslag van Samira...8 Tot slot...12 Pagina 2 van 12 School: Dijkzicht School

Nadere informatie

WIE IS HET? Wie is het? KIJKEN SAMENWERKEN NADENKEN WETEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po.

WIE IS HET? Wie is het? KIJKEN SAMENWERKEN NADENKEN WETEN. Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs www.expertisecentrum-kunsttheorie-po. WIE IS HET? Expertisecentrum Kunsttheorie Primair Onderwijs Wie is het? Een opdracht voor groep 4 of 5 gericht op goed leren kijken Leerlingen werken in duo s samen en proberen door goed te kijken en gerichte

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

Notulen eerste ontmoeting 7 mei

Notulen eerste ontmoeting 7 mei Notulen eerste ontmoeting 7 mei Project 4 Cultuur & Kunst Gegevens: Naam: Rick van Willigen e-mail: rickvwilligen@hotmail.com Studentnummer: 0822845 Mobiel: 0620975242 Naam: Sanjay Sheombar e-mail: Sanjaysheombar@gmail.com

Nadere informatie

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis

Lesdoelen: Werkvormen: Benodigdheden: Prentenboeken: Les 10: Hoe zeg ik nee. Lesoverzicht. Basis Les 10: Hoe zeg ik nee Lesoverzicht Lesdoelen: Kinderen weten het verschil tussen prettige en onprettige situaties en kunnen deze herkennen. Kinderen weten dat ze onprettige aanrakingen mogen weigeren.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Aanleiding projectweken. Gewenste kaders van een projectweek. Het proces

Aanleiding projectweken. Gewenste kaders van een projectweek. Het proces Aanleiding projectweken In het kader van talentontwikkleing en werken met 21 eeuwse vaardigheden zijn leerkrachten zich aan het ontwikkelen en professionaliseren naar nieuwe, innovatieve vormen van onderwijs.

Nadere informatie

Een verhaal schrijven met Storybird Stappenplan voor de leerling

Een verhaal schrijven met Storybird Stappenplan voor de leerling Een verhaal schrijven met Storybird Stappenplan voor de leerling Stap 1 Aanmelden op de website Ga naar de website http://storybird.com Deze website is Engelstalig. Je weet vast al wat de belangrijke woorden

Nadere informatie

Digi Dossier - Aanmaken en koppelen scans concept_software

Digi Dossier - Aanmaken en koppelen scans concept_software In deze handleiding wordt uitgelegd op welke wijze: - het digitale dossier te benaderen is; - het digitale dosier is ingedeeld; - hoe gescande bescheiden gekoppeld kunnen worden aan een - persoon - object

Nadere informatie

T.rex onderzocht door educatief medewerkers. Verslag van de inspiratiemiddag over Onderzoekend leren in licht begeleide programma s.

T.rex onderzocht door educatief medewerkers. Verslag van de inspiratiemiddag over Onderzoekend leren in licht begeleide programma s. T.rex onderzocht door educatief medewerkers Verslag van de inspiratiemiddag over Onderzoekend leren in licht begeleide programma s. Op vrijdag 16 december kwamen 37 medewerkers van 16 verschillende instellingen

Nadere informatie

Projectdefinitie. Plan van aanpak

Projectdefinitie. Plan van aanpak Projectplan DOT2 Projectdefinitie ICT is niet meer weg te denken uit ons onderwijs (Hasselt, 2014). Als (toekomstige) leerkracht is het belangrijk dat je daar op inspeelt en kennis hebt van de laatste

Nadere informatie

Service Design. Denise van der Burg (0840384)

Service Design. Denise van der Burg (0840384) Service Design Denise van der Burg (0840384) 1 Inhoud 3 Inleiding 4 Huidige costumer journey 5 Toelichting 6 Doelgroep 6 persona 7 Brainstorm 8 Nieuwe service 8 Conceptbeschrijving 11 Verantwoording 13

Nadere informatie

Verslag Opdracht Artis. Andreas Vos Sidney de Vries Mehran aghazadeh Olivier van t Hof. Concept

Verslag Opdracht Artis. Andreas Vos Sidney de Vries Mehran aghazadeh Olivier van t Hof. Concept Verslag Opdracht Artis Andreas Vos Sidney de Vries Mehran aghazadeh Olivier van t Hof Concept Artis wil het Groote Museum in het dierenpark nieuw leven inblazen. Het gebouw wordt momenteel gerenoveerd

Nadere informatie

Testrapport IpMEDT3 project

Testrapport IpMEDT3 project Testrapport IpMEDT3 project Versie: 1.0 Groepsbegeleider: Bob Zadok Blok Groepsleden: Luuk Gortzak (s106270) Jens Brokaar (s106659) Ellis Stroet (s106656)

Nadere informatie

Video marketing voor makelaars 7 tips

Video marketing voor makelaars 7 tips Video marketing voor makelaars 7 tips Dus je wilt beginnen met video marketing? Erg slim, want nog lang niet alle makelaars gebruiken video, terwijl 85% van de huizen verkopers aangeeft dat ze liever een

Nadere informatie

Vooraf Voorafgaand aan deze museumles hebben de leerlingen de KunstKabinetles 4.8 Kunst uit mijn kamer klassikaal gekregen en uitgevoerd.

Vooraf Voorafgaand aan deze museumles hebben de leerlingen de KunstKabinetles 4.8 Kunst uit mijn kamer klassikaal gekregen en uitgevoerd. Verzamelingen Groep 4 Leerkrachtenblad Vooraf Voorafgaand aan deze museum hebben de leerlingen de KunstKabinet 4.8 Kunst uit mijn kamer klassikaal gekregen en uitgevoerd. Leerlingen hebben geleerd over

Nadere informatie

Leerlingen 1 e leerjaar; 108 responses / 194 = 55%

Leerlingen 1 e leerjaar; 108 responses / 194 = 55% Leerlingen 1 e leerjaar; 108 responses / 194 = 55% Ben je in het bezit van een mobiele telefoon? Nee 0 0% Ja, maar geen smartphone (telefoon met apps en toegang tot internet) 7 6% Ja, een smartphone, maar

Nadere informatie

Mediaopvoeding: in gesprek over media. Justine Pardoen

Mediaopvoeding: in gesprek over media. Justine Pardoen Mediaopvoeding: in gesprek over media Justine Pardoen JUSTINE@OUDERS.NL Ouders Online Mijn Kind Online Mediaopvoeding.nl Bureau Jeugd en Media MEDIA EN ONZE AANDACHT STEEDS JONGER... WAAR GAAT HET HEEN?

Nadere informatie

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren

JONG HOEZO ANDERS?! EN HOOGGEVOELIG. Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Ellen van den Ende in samenwerking met Mariëtte Verschure JONG EN HOOGGEVOELIG HOEZO ANDERS?! Informatie, oefeningen en tips voor hooggevoelige jongeren Uitgeverij Akasha Inhoud Hooggevoelig, hoezo anders?!

Nadere informatie

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2

Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden. Inhoudsopgave Pagina. Bron 1 Design Marcel Wanders. 2. Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bronnenbank Onderwijstheorie Tessa van Helden Inhoudsopgave Pagina Bron 1 Design Marcel Wanders. 2 Bron 2 ADHD in de klas. 2 Bron 3 Recensie over Boijmans van Beunigen 3 Bron 4 Flip in de klas. 4 Bron

Nadere informatie

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing

10 onderdelen die niet mogen ontbreken in een online briefing Een goede online briefing past op één A4 [+ checklist] Auteur: Ronald Heijkens, Sabel Online Je wilt een nieuwe website, intranet, online magazine of app. Maar omdat je de expertise zelf niet in huis hebt,

Nadere informatie

V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +...

V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +... Handleiding Google+ Inhoud V O O R W O O R D... 3 1 V O O R U Z I C H K U N T A A N M E L D E N B I J G O O G L E +..... 4 2 D E E L N E M E N A A N G O O G L E +... 7 3 F O T O S B E K I J K E N... 14

Nadere informatie

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden.

Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Dit volume is goed, dit moet ik zo houden. Wie Citaat feedback Wat? (Interpreteren) Hoe ga ik dit verwerken? (Begrip maken) Wat & waarom? (Vervolg vraag) Goed volume in je stem. Het volume van mijn stem is zodanig dat de informatie goed te horen

Nadere informatie

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5

Inleiding op het lespakket. Blz. 3. Het verhaal van Musa Blz. 4. Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Musa Inhoud Inleiding op het lespakket. Blz. 3 Het verhaal van Musa Blz. 4 Even voorstellen, Inleiding op Musa in de klas. Blz. 5 Het koffertje ontdekken. Blz. 6 en 7 Inhoud koffertje. Blz. 8 en 9 2 Inleiding

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

ICT Publisher 2002 1

ICT Publisher 2002 1 ICT Publisher 2002 1 Werken met Publisher 2002 1. Het maken van een eenvoudige publicatie in Publisher Inhoud Wat gaat er gebeuren? Waarom ga ik het doen? Wat wordt het resultaat? Oefeningen en werkwijzen

Nadere informatie

Scratch in drie uur. Hallo, mijn naam is Minti Mint! Ik ga je uitleggen hoe je je eigen computerspel kunt maken. We gaan een racespel maken!

Scratch in drie uur. Hallo, mijn naam is Minti Mint! Ik ga je uitleggen hoe je je eigen computerspel kunt maken. We gaan een racespel maken! Scratch in drie uur Hallo, mijn naam is Minti Mint! Ik ga je uitleggen hoe je je eigen computerspel kunt maken. We gaan een racespel maken! Bernd Gärtner Nederlandse vertaling en bewerking: Martine Segers

Nadere informatie

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek

Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek Lesbrief voor leerlingen: hoe ontwerp je een omslag voor een boek KIEZEN Een goed begin is het kiezen van het juiste boek. Er zijn zo veel mooie verhalen waardoor het soms lastig is om een goede keuze

Nadere informatie

Time- management in Todoist

Time- management in Todoist Time- management in Todoist Doel van deze korte instruc2e is dat je de basis van de 2me- management technieken die je in onze training hebt geleerd direct kunt gaan toepassen met behulp van de takenmanager

Nadere informatie

Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap

Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap With a little Help from Wennen aan Office 2010 John Spronk Er wordt door veel mensen opgezien tegen de overstap naar Office 2010 omdat het er zo anders uitziet dan het vertrouwde Office 97. Degenen die

Nadere informatie

OP WEG MET TYP-TOP ONLINE

OP WEG MET TYP-TOP ONLINE OP WEG MET TYP-TOP ONLINE Handleiding voor de leerling UITGEVERIJ DE BOECK 1 Inhoudstafel 1 Eerste gebruik... 3 1.1 Programma openen via de methodesite... 3 1.2 Je account aan een klasgroep koppelen...

Nadere informatie

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING...

maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... maandag 11 mei inleveren! STAGE BOEK 2015 VAN.AFDELING... 1 Gegevens leerling Naam Adres Postcode Woonplaats Geboortedatum Telefoon Afdeling/leerweg Gegevens school Naam Schoolbegeleider Adres Plaats Telefoon

Nadere informatie

Zorg voor focus Invulblad bij module 3 e-cursus Slimmer werken, Meer bereiken

Zorg voor focus Invulblad bij module 3 e-cursus Slimmer werken, Meer bereiken Zorg voor focus Invulblad bij module 3 e-cursus Slimmer werken, Meer bereiken Hoe ziet je werkdag er nu uit? Schrijf op hoe jouw gemiddelde werkdag er uitziet, van moment tot moment. Hoe laat begin je?

Nadere informatie

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt

Instructie 1. Heb jij je voelsprieten uitstaan? De relatie met je cliënt Instructie 1 De relatie met je cliënt Heb jij je voelsprieten uitstaan? Met behulp van dit werkblad onderzoek je of je je voelsprieten hebt uitstaan naar de cliënt. Kies een cliënt en vul met die cliënt

Nadere informatie