KLAS: M3A VAK: ITTL DATUM:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KLAS: M3A VAK: ITTL DATUM: 23-9-13"

Transcriptie

1 NAAM: CRISTINA SIRACH ENDARA KLAS: M3A DOCENT: JOB DE LANGE VAK: ITTL DATUM:

2 Inhoud PARAGRAAF t/m 7 PARAGRAAF PARAGRAAF t/m 10 PARAGRAAF t/m 14 SLOT... 15

3 PARAGRAAF 1.1 Wat zit er in een Computer? Het moederbord. Het echte hart van de computer, want hier draait alles om. De processor, het werkgeheugen en de uitbreidingssleuven zijn doormiddel van deze printplaat met elkaar verbonden. Op het moederbord is ook het BIOS ingebakken. Soms heeft het moederbord ook ingebakken geluids-, video- en/of een netwerkkaart aanboord. De processor. Deze chip verwerkt de opdrachten die door het besturingssysteem (Windows) en de programma s (bijv MS Word) worden aangeboden. Hoe sneller die processor hoe sneller de opdrachten zullen worden verwerkt. Er komt veel warmte vrij. Om te voorkomen dat de processor oververhit raakt, is deze voorzien van een grote metalen koelvin en een ventilator om de warme lucht af te koelen

4 Het werkgeheugen. Gegevens waar de computer mee bezig is, zoals de programma's en bestanden, worden in het werkgeheugen geladen. Het geheugen is veel sneller dan de hardeschijf, maar de gegevens in het geheugen gaan verloren op het moment dat de computer wordt uitgeschakeld. Je hebt zelf niet direct invloed op welke gegevens er in het werkgeheugen worrden opgeslagen, dit wordt automatisch geregeld door Windows. De harde schijf. Dit is het lange termijn geheugen van uw computer. Alles wat u wilt bewaren wordt hier opgeslagen. De hoeveelheid wordt momenteel gemeten in gigabyte (Gb). De harde schijf is door middel van een kabel met het moederbord is verbonden. Een harde schijf kunt u opdelen in zogenaamde partities. U kunt ook meerdere harde schijven in uw computer hebben.

5 De grafische kaart. Dit onderdeel zorgt dat u op uw beeldscherm te zien krijgt. De grafische kaart vindt u in een uitbreidingssleuf op het moederbord. Tegenwoordig kan de grafische kaart ook ingebakken zijn op uw moederbord. Wilt u een nieuwe grafische kaart dan heeft u dan in sommige gevallen een nieuw moederbord nodig. 3D grafische kaart. Deze kaart heeft u nodig om ingewikkelde 3D beelden van spelletjes of andere grafische programma`s weer te geven. De kaart kan naast uw grafische kaart worden geplaatst zodat hij het 3D werk overneemt of u kunt een versie nemen die zonder 'gewone' grafische kaart werk en dus zelf al het werk uitvoert. U vindt de 3D grafische kaart in een uitbreidingssleuf op het moederbord.

6 De geluidskaart. De naam zegt het al: deze kaart zorgt voor het geluid. Maar geluid is niet zomaar geluid en om die reden zijn er vele versies verkrijgbaar. Het is natuurlijk afhankelijk van uw wensen en geluidsboxen wat voor geluidskaart u nodig heeft. De geluidskaart vindt je in een uitbreidingslot op het moederbord. Het moederbord heeft vaak ook zelf al een geluidskaart. Het diskettestation. Met het diskettestation kunt u diskettes lezen en beschrijven. Het station is door middel van een kabel met het moederbord verbonden.

7 Cd-romspeler. De Cd-romspeler kan gewone audiocd`s en datacd`s lezen. De Cdromspeler is door middel van een kabel met het moederbord verbonden. CDR/CDRW. Deze afkorting staat voor CD-writable, of te wel beschrijfbare CD. Met dit apparaat kunt je zelf CD`s beschrijven. Het is een handig apparaat om een back-up van je belangrijke gegevens te maken. Het apparaat is door middel van een kabel met het moederbord verbonden

8 PARAGRAAF 1.2 Hoe werkt binaire taal? Een computer werkt alleen maar met "nullen en enen", met binaire cijfers dus. Tekst is voor een computer ook gewoon maar een getal. Alle tekens krijgen een bepaalde getalwaarde, dus zowel cijfers als letters, en ook de speciale tekens die je op je toetsenbord terugvindt, zoals een spatie, de enzoverder. Deze getalwaarde is een standaard, afgesproken tussen de verschillende computerprogrammeurs en fabrikanten. In de loop van de jaren zijn verschillende standaarden ontstaan. Eén van de eerste van deze standaarden heet de ASCII code. Deze is nu echter verouderd, omdat het enkel geschikt is voor talen zonder speciale letters in (er werden maar 7 bits gebruikt, wat dus maar 128 tekens toelaat). Teksten met de Franse letter ç bijvoorbeeld kunnen daarmee niet weergegeven worden. Een eerste aanpassing was het gebruiken van 8-bits getallen voor de lettertekens, dit werd toen de ANSI-standaard. Afhankelijk van de ingestelde taal was er dan ruimte voor 128 speciale tekens. Probleem hierbij was dat de computer op de juiste taal moest ingesteld zijn om de correcte weergave te verkrijgen. Probleem hierbij was dus: stond de taal verkeerd ingesteld, dan zag je andere speciale tekens dan deze die je had moeten zien. Omdat er zoveel speciale tekens bestaan op de wereld (voor al die verschillende talen, denk maar aan het Chinees en Russisch bijvoorbeeld), is er een nieuwe standaard uitgevonden die alles kan combineren, zonder het probleem vantaalinstellingen: Unicode. Dit is een heel uitgebreid systeem dat tot méér dan een miljoen verschillende tekens van een getalwaarde voorziet. Hierdoor moet de taal niet meer ingesteld worden en zijn die problemen dus van de baan. Probeer het volgende eens: 1.Open een tekstverwerker (of kladblok). 2.Zet je cursor klaar om te tikken. 3.Druk op de Alt-toets, hou deze vast. 4.Tik een getal in tussen 65 en 122 met behulp van de cijfertoetsen (numlock aanzetten!). 5.Laat dan de Alt-toets los. 6.Je computer toont nu het teken dat verbonden is met het getal dat je zopas intikte! (iets tussen hoofdletter A en kleine letter z).

9 PARAGRAAF 2.1 Wat is de geschiedenis van de computer? Eén van de eerste computers is de ENIAC In 1833 werd door Charles Babbage de computer bedacht. Maar doordat hij niet de beschikking had over de juiste onderdelen, duurde het ongeveer 100 jaar langer voordat de eerste computer verscheen. Hoewel dit een 35 ton wegende en kamervullend apparaat was, was dit toch het begin van een elektronisch tijdperk. Al snel werden de computers steeds geavanceerder. De apparaten werden steeds kleiner en de snelheid liep snel op. Tegen het einde van de jaren zeventig werden de eerste microprocessoren ontwikkeld. Hierdoor konden al snel de eerste personal computers (PC s) gefabriceerd worden. Het duurde ook niet lang voordat de eerste PC s in de huiskamers verschenen. Op dit moment is er al veel veranderd vergeleken met tien jaar geleden. De computers zijn enorm snel en krachtig. Bijna niks is meer onmogelijk. De nieuwste computers zijn zelfs nog kleiner dan een boek. Er wordt van alles met computers geregeld, zoals: verkeerslichten, het berekenen van de rapportcijfers en betalen via pinpas/chipknip. Maar ook in bijna elk huis staat en computer. Deze wordt dan ook voor allerlei toepassingen gebruikt, bijvoorbeeld (online)gamen, internetten, verslagen maken, bankieren en videobewerking. Vooral het gebruik van internet neemt de laatste tijd sterk toe. Het eerste internet is door het Amerikaanse ministerie van Defensie en enkele universiteiten in 1969 opgezet. Het belangrijkste doel was het verstrekken van informatie. Pas in 1994 is het echte internet zoals we dat nu kennen ontstaan. Hoewel de snelheid nog niet zo hoog was, kon er al wel informatie gezocht worden. Nu is dit al weer helemaal veranderd. Al een groot deel van de.nederlanders beschikt over een breedband (snelle) internet verbinding. Hierdoor kan er nu naast tekst en afbeeldingen, ook video en geluid verzonden worden.

10 Welke verschillende computers zijn er? Soorten computers: Er zijn heel veel verschillende soorten computers. Je hebt grote, kleine Bij grote moet je niet denken aan de plaats die hij inneemt, maar aan de snelheid. De grootste computers die er zijn heten mainframe computers. Deze computers nemen soms wel de hele zaal in beslag. Ze worden gebruikt bij banken bibliotheken en gemeentes. Meestal zijn deze computers aan gesloten op andere computers(terminals). Die terminals zitten soms wel in andere zalen of zelfs een andere gebouw. Daarna komen de minicomputers, die zijn ongeveer net zo groot als archievenkasten. Op deze computers kunnen maximaal 256 computers aangesloten worden. Deze computers worden gebruikt in wat kleine bedrijfjes. Als laatste zijn er de microcomputers, je gebruikt ze als aparte computer of als terminal aan een mainframe- of minicomputer. De belangrijkste micro computer is de personal computer of pc. PC s heb je in verschillende soorten: Er is ook een nieuwe computer. Die heet de pencomputer. Hij heeft dan geen toetsenbord maar een pen waarmee je op het beeldscherm moet schrijven of tekenen. Ook zijn er computers die speciaal gemaakt zijn voor iets. Bijvoorbeeld; de spelcomputer of een schaakcomputer.

11 PARAGRAAF 2.2 Hoe groot is de invloed van de informatietechnologie (computers) op onze maatschappij? Onder informatietechnologie verstaan we alles wat te maken heeft met computers en telematica toepassingen. Dagelijks heeft iedereen hiermee te maken. Ons leven wordt beheerst door computers, maar de meeste mensen hebben dit niet in de gaten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de verkeerslichten en verlichting op straat. Volgens mij beseffen weinig mensen dat dit geregeld wordt door de technologie. In de toekomst zal de informatietechnologie alleen nog maar belangrijker worden. Het wordt tijd dat de mensen wakker geschud worden en dat hun ogen worden geopend! Het wordt tijd dat de mensen gaan inzien dat de informatietechnologie een erg belangrijke rol speelt in onze maatschappij! Probeer je de wereld maar eens voor te stellen zonder de ontwikkeling op technologisch gebied! Probeer je de wereld dus maar eens voor te stellen, zonder verkeerslichten en verlichting op straat! Ik weet zeker dat iedereen het met me eens is, dat er dan een enorme chaos ontstaat! Zonder verkeerslichten zal het verkeer onveilig worden en het aantal ongelukken stijgen. Ook zullen mensen s avonds niet snel meer alleen de straat op gaan als er geen lichten meer branden. De straat zou er zonder verlichting maar donker en eng uitzien. Probeer je de wereld nog maar eens voor te stellen zonder de ontwikkeling op technologisch gebied! Het kunnen communiceren met anderen, is in onze samenleving ook van groot belang. Het kan voorkomen dat je geconfronteerd wordt met informatie die afkomstig is uit een ander taalgebied. In onze wereld wordt de computer steeds meer gebruikt voor de verwerking en manipulatie van taal en spraak. In allerlei producten en diensten wordt taal en spraak door computers geanalyseerd, 'begrepen', dan wel gegenereerd, geproduceerd, 'geschreven of gesproken'. Dankzij de ontwikkeling van de technologie, kost het geen dagen meer om grote hoeveelheden data te laden in een database, of om een taalkundig programma toe te passen dat grote hoeveelheden tekst automatisch voorziet van trefwoord- en woordsoortcodes!

12 Ook op het gebied van opereren van mensen, is de ontwikkeling op technologisch gebied erg handig. Tegenwoordig kun je iemand opereren via een beeldscherm. Eerst was opereren een stuk ingewikkelder, omdat doctoren niet altijd met het oog goed konden zien waar ze moesten snijden. Nu kunnen ze op het beeldscherm precies zien waar ze ergens moeten zijn. Stel je voor dat die apparatuur er niet meer was, dan zouden er zeker heel wat meer operaties mislukken! Technologische en maatschappelijke onderzoeken hebben meegeholpen aan de verbetering van bepaalde middelen. Denk bijvoorbeeld aan de videorecorder en de videoband die nu vervangen zijn door de DVD- speler en de DVD! Iemand met een walkman zie je dan ook bijna nergens meer lopen. Tegenwoordig is het de mp3-speler. Apparaten worden vaak steeds kleiner gemaakt en beter. Zonder de verre ontwikkelingen zou er dus veel minder luxe zijn. Geef maar toe dat de mens ongemerkt zelf ook steeds meer zijn grenzen is gaan verleggen en steeds meer eisen is gaan stellen! Geef maar toe dat de mens luxe wil!

13 wat zijn de voordelen van de computer in deze maatschappij? Voordelen Internet is natuurlijk oneindig veel groter dan bijvoorbeeld een bibliotheek. Je kunt het niet zo gek bedenken of het is wel te vinden op internet. Aan de computer en internet hebben miljoenen mensen hun baan te danken. Dankzij de computer en internet kan bepaald werk veel makkelijk worden verricht. Dankzij het internet bestaan er in principe helemaal geen grenzen meer. Je kunt net zo makkelijk met je buurman contact leggen dan met een familielid in Australië. Met slechts een druk op de knop wordt je mail binnen een fractie van een seconde doorgestuurd naar de ontvanger. Het leven lijkt steeds drukker en jachtiger te worden. Omdat we steeds minder tijd voor elkaar hebben kunnen we lekker contact met elkaar blijven houden via de social media. Zo weten de vrienden en bekenden toch wat je zoal allemaal doet en beleeft op een dag. De mens wil graag ieder moment van de dag op de hoogte blijven van de nieuwtjes van die dag. Al het nieuws wat er te melden is op de betreffende dag staat binnen een oogwenk op internet. Via internet kun je gratis telefoneren en films zien en terugkijken. Ook kunt u heel simpel uw bankzaken regelen thuis op de bank. Wel zo handig.je kunt zelfs via internet geld verdienen. Zo hoopt de schrijver met dit artikel geld te verdienen. Thuiswerkers kunnen thuis heel veel werk verrichten achter hun computer, maar dan wel op tijden wanneer het hen uitkomt, en dat is wel zo handig. Tussendoor kunnen de kinderen mooi naar school worden gebracht, boodschappen kunnen worden gedaan, de huishoudelijke taken hoeven niet te blijven liggen of er kan een hapje worden gegeten. Bedrijven kunnen hun producten en diensten tonen op internet, mail en de social media. De thuiswinkels schieten als paddestoelen uit de grond. Er worden steeds meer producten, diensten en zaken gekocht op internet. Ieder jaar weer is er een forse stijging te zien. Je kunt op internet vrijwel alles downloaden en branden. De films, muziek en spelletjes vinden gretig aftrek. Alles is verkrijgbaar op internet. Je hoeft in principe niet eens meer de deur uit.

14 wat zijn de nadelen van de computer in deze maatschappij? Nadelen De mens beweegt steeds minder. Door het gebruik van de computer en internet komen we steeds minder de deur uit. De wereld wordt steeds onpersoonlijker. Dankzij de producten en diensten van internet heeft de detailhandel het moeilijk. De winsten gaan fors naar beneden. De leegstand in de centra van de steden zal toenemen. Hopelijk zullen er op termijn geen spookcentra ontstaan, want een stad zonder een levendig centrum is geen centrum. Dankzij internet kun je gratis mailen en chatten en zelfs telefoneren. Postbedrijven zoals PostNL, de krantensector en telefoonmaatschappijen zoals de KPN hebben het moeilijk. Heel veel mensen hebben hun baan verloren omdat de computer de plaats heeft ingenomen. De videotheken en muziekzaken hebben het ook al moeilijk want er wordt wat gedownload en gebrand op internet. Aan films, muziek en spelletjes kun je makkelijk gratis komen, dus waarom zul je er dan voor betalen. Er zijn al diverse relaties gestrand omdat men de computer of internet belangrijker vond dan de mensen om hen heen. Vergeet niet dat de computer een dood ding is. Er wordt ook steeds minder deelgenomen aan gesprekken want dan zit men weer te turen naar dat schermpje op hun mobiele telefoon. Mensen kunnen zich op internet heel anders voordoen dan wie ze werkelijk zijn. Pas daar goed voor op. Veel mensen zijn al opgelicht, of hun bankrekening is geplunderd, of je dochter heeft een afspraak gemaakt met een leuke 18- jarige jongen (denkt ze), terwijl het een vieze oude gluiperd is. Je kunt ook veel narigheid en seksueel getinte informatie, foto's en filmpjes op internet vinden terwijl dat natuurlijk vooral niet bedoeld is voor de jeugd. Hier wordt nog te weinig op toegekeken. Zo kun je bv. ook op internet vinden hoe je een bom kunt maken. Hopelijk breng ik mensen hiermee niet op bepaalde ideeën. Je kunt zelfs foto's of filmpjes van iemand op internet plaatsen terwijl diegene er niet om heeft gevraagd. Ook worden mensen niet zelden lastig gevallen, gepest en zelfs bedreigd op internet omdat het zo lekker anoniem is. Maar daarin schuilt nu juist een groot gevaar. Mensen, internet is een prachtig medium. De wereld ligt aan je voeten, maar blijf altijd op uw hoede.

15 SLOT Ik heb veel over computers geleerd, ik weet nu dat computers belangrijk zijn voor de maatschappij en dat er voor en nadelen zijn. Ons leven bestaat voor een groot deel uit informatietechnologie we komen het wel dagelijks tegen zoals op straat. Ook vind ik computers interessanter omdat ik nu weet dat ze belangrijk zijn ze worden bijv. gebruikt bij het verkeer en je kunt heel simpel uw bankzaken regelen thuis op de bank. Ook zijn er veel verschillende soorten computers. Ik bijvoorbeeld kan met mijn familie uit Ecuador en Spanje chatten om toch nog contact te hebben en dat vind ik fijn. Verder heb ik niet veel meer te vertellen, ik wens u een fijne dag Tot Ziens, Cristina

Verslag over computers

Verslag over computers Verslag over computers Namen: laila ariani en safia el alaoui el belghiti Klas:m3a Docent: j.de lange Datum : 23-09-2013 Inhoud Par 1.1... 1 Par 1.2... 2 Par 2.1... 3 Slot 4 Par 1.1 wat zit er in een computer

Nadere informatie

Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b.

Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b. 1 Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b. 2 Inhoudsopgave. Inhoud Inhoudsopgave.... 2 Inleiding.... 3 Hoofdstuk 1: Wat zit er in een computer?... 4 Het moederbord:...

Nadere informatie

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B Verslag: Computer Naam: Tyrone Ste Luce Klas: M4B Inhoud 1. Inleiding 2. Binaire taal 3. Besturingssysteem 4. Hardware 5. Cmos en Bios 6. De processor 7. Internet 1. Inleiding Wanneer is de computer uitgevonden?

Nadere informatie

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer)

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) -Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) De pc is bedacht in 1833 Door gebrek aan onderdelen kwam de eerst werkende PC 100 jaar later Gewicht: 35 ton (35.000 kilo!) en kamervullend. Zie de

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit verslag staat precies beschreven wat ik heb gedaan met de Demontage. Ook staat er in dit verslag wat er allemaal in een computer zit met alle benamingen erbij. Er word ook gemeld wat voor

Nadere informatie

Verder zijn er een aantal producten die je hierop kan aansluiten, hier zijn een aantal producten:

Verder zijn er een aantal producten die je hierop kan aansluiten, hier zijn een aantal producten: Opdracht door een scholier 1763 woorden 19 juli 2003 6,2 20 keer beoordeeld Vak Informatica De computer bestaat uit een aantal onderdelen o.a: De monitor Systeemkast Toetsenbord Muis Verder zijn er een

Nadere informatie

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling Hardware De computer in een oogopslag 1 / 11 Cursusontwikkeling Opslag Er worden verschillende apparaten gebruikt om gegevens op te slaan. Dit zijn de meest voorkomende apparaten. Harde schijf; CD / DVD;

Nadere informatie

Spreekbeurt Informatica Computers

Spreekbeurt Informatica Computers Spreekbeurt Informatica Computers Spreekbeurt door een scholier 1597 woorden 23 januari 2008 7,1 49 keer beoordeeld Vak Informatica Computers Hoofdstuk 1 de inleiding: Dit onderwerp heb ik gekozen omdat,

Nadere informatie

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus. 2015 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 10 TRAINING VOOR 50- PLUSSERS Inhoud opgave. Pagina 01-0 7

Nadere informatie

Hardware. Robert Groen. Jim van Dijk. 13 september 2013 M44 ITTL

Hardware. Robert Groen. Jim van Dijk. 13 september 2013 M44 ITTL Hardware Robert Groen Jim van Dijk 13 september 2013 M44 ITTL 1 Inhoud Inleiding... 3 Geschiedenis van de pc... 4 Inhoud computer... 5 Software computer... 6 Onderdelen Hardware... 9 Functies Onderdelen

Nadere informatie

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what?. Keuzes maken Wanneer je een computer wilt aanschaffen denk je tegenwoordig niet meteen meer aan de desktop. De desktop is een "grote"

Nadere informatie

1 computers (hardware)

1 computers (hardware) 1 computers (hardware) Een computer... Van groot naar klein... Universiteiten en heel grote bedrijven maken gebruik van zogenaamde mainframe computers (systemen zo groot als de aula), waarmee allerlei

Nadere informatie

Werkblad H1 Hard en Software

Werkblad H1 Hard en Software Werkblad H1 Hard en Software Leeling: Klas: Docent: Marno Brink 41B Meneer Van Waarden Voorwoord: In dit document gaan we begginen met Hard en Software. We gaan het hebben over verschillende dingen die

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 1876 woorden 28 december keer beoordeeld. Informatica

6,6. Werkstuk door een scholier 1876 woorden 28 december keer beoordeeld. Informatica Werkstuk door een scholier 1876 woorden 28 december 2001 6,6 479 keer beoordeeld Vak Informatica De geschiedenis van de computer: Het idee van de computer kwam van (1791-1871) die was opgebouwd uit de

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit verslag bekijk laat ik zien wat je nodig hebt en wat het kost om de PC te upgraden van Office XP naar Office 2007. Ik laat zien wat voor processor je nodig hebt en wat de systeemeisen

Nadere informatie

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers WINDOWS 8 2012 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 8 T R A I N I N G V O O R 5 0 - P L U S S E R S A

Nadere informatie

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu.

Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. Uitleg van de Systeeminstellingen in Ubuntu. In Windows kun u in het configuratiescherm de computer aanpassen naar uw wensen. In Ubuntu heet dit Systeeminstellingen. Ik zal in deze handleiding de meest

Nadere informatie

Albert-Jan de Croes & Stefan Willemink V4C Docent: Mevrouw van Uden

Albert-Jan de Croes & Stefan Willemink V4C Docent: Mevrouw van Uden Albert-Jan de Croes & Stefan Willemink V4C Docent: Mevrouw van Uden 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat doet een besturingsysteem, en hoe werkt het?... 3 Algemene informatie... 3 Taken van een besturingssysteem...

Nadere informatie

Wat ik er van wil leren. Hoofdstuk 1 de inhoud

Wat ik er van wil leren. Hoofdstuk 1 de inhoud Een werkstuk van Jasper van Laarhoven September 2002 1 Wat ik er van wil leren Ik zou graag een heleboel over computers willen leren omdat ik het zo leuk vind om met computers te spelen. Wat ik zou willen

Nadere informatie

Gemaakt door: Milad Yousofi en Abdelaziz Faiq. Klas: M43. Vak: ITTL. Docent: Mnr. De Lange

Gemaakt door: Milad Yousofi en Abdelaziz Faiq. Klas: M43. Vak: ITTL. Docent: Mnr. De Lange Gemaakt door: Milad Yousofi en Abdelaziz Faiq Klas: M43 Vak: ITTL Docent: Mnr. De Lange Datum: 03-09-2013 1 Inhoud Inleiding... 3 1. Voeding... 4 2. Processor... 4 3. Grafische kaart... 4 4. Uitbreidingskaarten...

Nadere informatie

HET BESTURINGSSYSTEEM

HET BESTURINGSSYSTEEM HET BESTURINGSSYSTEEM Een besturingssysteem (ook wel: bedrijfssysteem, in het Engels operating system of afgekort OS) is een programma (meestal een geheel van samenwerkende programma's) dat na het opstarten

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Een computersysteem De twee meest gebruikte modellen computers zijn: * Desktop * Laptop Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm

Nadere informatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Thema: kom er maar eens achter Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je hoe de ontwikkeling van tele-communicatie

Nadere informatie

Wat zien we in deze cursus

Wat zien we in deze cursus Algemeen patrick.dujardin@hetcvo.be Educatief verlof Opleidingscheques Pauze tussen 19h45 en 20h15 Elke week van 18h tot 21h20 (uitgezonderd schoolvakanties) op dinsdagavond 4 tussen evaluaties en 1 eindevaluatie

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project stel ik een hele snelle computer samen voor het bedrijf Peer B.V.. Ook laat ik zien wat het grote verschil is tussen Windows 7 en Windows 8, de voor en nadelen laat ik zien. Ook

Nadere informatie

6,4. Werkstuk door een scholier 1810 woorden 11 maart keer beoordeeld

6,4. Werkstuk door een scholier 1810 woorden 11 maart keer beoordeeld Werkstuk door een scholier 1810 woorden 11 maart 2002 6,4 349 keer beoordeeld Vak Techniek Computer De computer bestaat al 360 jaar. Dat is iets wat de meeste mensen niet verwachten, want ze denken dat

Nadere informatie

Beginnersles 2 Computerles Windows 7

Beginnersles 2 Computerles Windows 7 Beginnersles 2 Computerles Windows 7 Ik geef hier nogmaals een overzicht van de belangrijkste Toets-Combinaties: (Ik gebruik ze al jaren, en heb daar veel gemak van ) Ctrl + A = Selecteren Ctrl + C = Kopiëren

Nadere informatie

Mediawijsheid wat zit er in mijn computer?

Mediawijsheid wat zit er in mijn computer? Mediawijsheid wat zit er in mijn computer? blz 1 Harde schijf HD CD/DVD/blueray lezer/schrijver Floppy disk FD Bus CPU Invoer en uitvoer apparaten Vast geheugen ROM Werkgeheugen RAM In de PC zitten de

Nadere informatie

Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange. Hardware

Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange. Hardware Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange Hardware Inleiding 1. Geschiedenis van de computer 2. Hardware 3. Interne componenten en Randapparatuur Geschiedenis De computer is uitgevonden door het rekenen.

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Soorten Personal Computers De drie meest voorkomende computers zijn: * Desktop * Laptop * Tablet Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm Toetsenbord Printer

Nadere informatie

1 Besturingssysteem. 1.1 Wat is een besturingssysteem? 1.2 Verschillende besturingssystemen. 1.3 Windows, verschillende versies

1 Besturingssysteem. 1.1 Wat is een besturingssysteem? 1.2 Verschillende besturingssystemen. 1.3 Windows, verschillende versies 1 Besturingssysteem 1.1 Wat is een besturingssysteem? Elke computer heeft een besturingssysteem. Zonder besturingssysteem kan een computer niet werken. Het besturingssysteem zorgt ervoor dat de computer

Nadere informatie

STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN

STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN 4-4- 2014 Stagedag Sam Diepstraten Christoffel Breda Sam gaat leren: Deel 1 (+) Hoe een computer er van binnen uitziet. (+) Hoe het systeem is opgebouwd en hoe alles in elkaar

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Microsoft Windows XP Professional installatiegids. http://users.telenet.be/amdtje

Microsoft Windows XP Professional installatiegids. http://users.telenet.be/amdtje Microsoft Windows XP Professional installatiegids http://users.telenet.be/amdtje Voorwoord Bedankt voor het downloaden van de Microsoft Windows XP Professional installatiegids. Ik hoop dat deze gids overzichtelijk

Nadere informatie

Op de volgende pagina volgen wat foto s

Op de volgende pagina volgen wat foto s Wat is een IT biografie?: In een IT biografie beschrijf je alles wat je kan op het gebied van IT en wat je nog wilt leren op het gebied van IT. Je leert de persoon kennen (mij) op het gebied van IT. In

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13

Installatie van Linux Mint 13 Installatie van Linux Mint 13 De installatie van Linux Mint 13 is zeer eenvoudig. Download de Mint 13 DVD ISO image van http://www.linuxmint.com/download.php en brand deze op een dvd en start uw computer

Nadere informatie

Undo (ongedaan maken) in Picasa

Undo (ongedaan maken) in Picasa Undo (ongedaan maken) in Picasa De veranderingen in Picasa 3.6 en 3.8 spelen voor dit onderwerp geen rol - hoogstens zijn er kleine verschillen in de schermafbeeldingen. Zie Intro Picasa 3.6NL en Intro

Nadere informatie

FDISK. Hoofdstuk 1 Inleiding FDISK

FDISK. Hoofdstuk 1 Inleiding FDISK FDISK Hoofdstuk 1 Inleiding FDISK Tegenwoordig is het heel erg gemakkelijk om van een hardeschijf meerdere hardeschijven te maken. Stel, u maakt graag foto s met uw digitale camera en u maakt ook nog eens

Nadere informatie

Replicator Backup-programma, om data automatisch op externe harde schijf te zetten, als backup.

Replicator Backup-programma, om data automatisch op externe harde schijf te zetten, als backup. Replicator Backup-programma, om data automatisch op externe harde schijf te zetten, als backup. Wanneer u niet graag belangrijke data wilt kwijtraken, dan raad ik U aan, een externe harde schijf, op een

Nadere informatie

Subject: Backups en Beestjes

Subject: Backups en Beestjes Voorwoord voor Back-ups en Beestjes. Het werken met up-to-date data en informatie is belangrijk. Mensen en bedrijven wagen het er niet op dat al hun data verloren gaat aan craches, virussen en andere soorten

Nadere informatie

Windows Basis - Herman Van den Borre 1

Windows Basis - Herman Van den Borre 1 Windows Vista Basis Herman Van den Borre Praktische zaken Lessen Vrijdagmorgen 9u00 11u45 Pauze 10u15-10u30 Handboek Windows Vista Basis Roger Frans Uitgeverij Campinia Media ISBN: 978.90.356.1212.9 Prijs:

Nadere informatie

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO

VMBO praktische leerweg VMBO theoretische leerweg HAVO VWO Page of 7 Enquête voortgezet onderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas

Nadere informatie

Ik heb hier de System map wel zichtbaar gemaakt. We gaan beginnen met bekijken van de mappen die het meeste geheugenruimte opleveren.

Ik heb hier de System map wel zichtbaar gemaakt. We gaan beginnen met bekijken van de mappen die het meeste geheugenruimte opleveren. 1 Extra vrije geheugenruimte in de Nuvï 1490T. Algemeen: Het totale interne werkgeheugen is ongeveer 2GB. Als u het navigatieapparaat ontvangt is het geschikt voor heel veel landen en zit hij behoorlijk

Nadere informatie

Waar bevindt zich belangrijke data in mijn computer? Hoeveel Gb aan data heb ik in mijn computer?

Waar bevindt zich belangrijke data in mijn computer? Hoeveel Gb aan data heb ik in mijn computer? Windows 7 BA004 Waar bevindt zich belangrijke data in mijn computer? Hoeveel Gb aan data heb ik in mijn computer? Of U weet zelf precies waar al uw belangrijke data zich bevindt in uw computer of indien

Nadere informatie

Werken met het DOS commando Fdisk

Werken met het DOS commando Fdisk Werken met het DOS commando Fdisk Bij een nieuwe harde schijf of bij het opnieuw instellen van partities moet Fdisk gebruikt worden. Ik krijg soms de vraag hoe dit nu precies werkt. Voor mij is het vrij

Nadere informatie

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)!

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)! 18 responses View all Publish analytics 18 responses ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 9 ouders) Summary View all responses Publish analytics In welke mate ziet u uw zoon of dochter de ipad thuis

Nadere informatie

ZES TIPS OM JE WINDOWS PC TE VERSNELLEN

ZES TIPS OM JE WINDOWS PC TE VERSNELLEN ZES TIPS OM JE WINDOWS PC TE VERSNELLEN Samenvatting:Wil je meer snelheid? Deze tips helpen je het onderste uit de kan te halen van elke pc die Windows Vista, Windows 7 of Windows 8 draait. Door Adrian

Nadere informatie

Handleiding pc bouwen.

Handleiding pc bouwen. Handleiding pc bouwen. Versie:2.0 Naam: Maarten van Dijk Klas: 3I317P Datum: 10-02-2008 Inhoudsopgave VOORWOORD.... 3 1. INLEIDING... 4 2.1 HOE ZET IK DE ONDERDELEN IN DE KAST?... 5 2.2 WINDOWS EN OVERIGE

Nadere informatie

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster

[PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster [PILOT] Aan de slag met de Hoofdzaken Ster! Hoofdzaken Ster Copyright EffectenSter BV 2014 Hoofdzaken Ster SOCIALE VAARDIGHEDEN VERSLAVING DOELEN EN MOTIVATIE 10 9 8 10 9 8 7 6 4 3 2 1 7 6 4 3 2 1 10 9

Nadere informatie

Activiteit 1. Tel de punten Binaire Getallen. Samenvatting. Kerndoelen. Vaardigheden. Leeftijd. Materiaal

Activiteit 1. Tel de punten Binaire Getallen. Samenvatting. Kerndoelen. Vaardigheden. Leeftijd. Materiaal Activiteit 1 Tel de punten Binaire Getallen Samenvatting Data in de computer worden opgeslagen als een serie van nullen en enen. Hoe kunnen we woorden en getallen weergeven met alleen deze twee symbolen?

Nadere informatie

Van oude naar nieuwe PC 1

Van oude naar nieuwe PC 1 Van oude naar nieuwe PC Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Van oude naar nieuwe PC 1 Wat gaan we meenemen naar de nieuwe PC?...1 Voorbereidingen...2

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Aradhana Gangadien

Inhoudsopgave. Aradhana Gangadien Inhoudsopgave Inleiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. wat is hardware?... 2 Netvoeding:... 2 Moederbord (printplaat):... 3 Processor:... 3 Harde schijf:... 3 Intern geheugen:... 4 SSD:... 4 De

Nadere informatie

Roy Fijma Project 13 Friesland College Leeuwarden

Roy Fijma Project 13 Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project laat ik zien hoe Ghost Image werkt en hoe je daar mee een image van je hele besturingssysteem laat maken. Ook laat ik zien hoe je een back up maakt in het backup centrum van Windows

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Verhip, ik houd één snoertje over???

Verhip, ik houd één snoertje over??? Verhip, ik houd één snoertje over??? Opleiding Medewerker Beheer ICT Versie 2010-2011 Naam: Datum: 1 Inleiding Voor je ligt een opdracht die je geheel zelfstandig dient uit te voeren. Lees voordat je begint

Nadere informatie

Maak kennis met Linux. Dit programma heet LinuxMint13. U leest nu een korte inleiding over de mogelijkheden.

Maak kennis met Linux. Dit programma heet LinuxMint13. U leest nu een korte inleiding over de mogelijkheden. Leer in deze mooie dure tijden onnodige uitgaven te vermijden, doe niet mee met "Er is geen oplossing of ik maak er een probleem voor:! want ook het wiel is er al. Maak kennis met Linux Dit programma heet

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

file:///c:/documents%20and%20settings/swa.windows-tf3kua... Driver help

file:///c:/documents%20and%20settings/swa.windows-tf3kua... Driver help 1 van 5 17/03/2006 17:25 Driver help Wat is een driver? Waarom heb ik een nieuwe driver nodig? Welke driver heb ik nodig? Hoe download ik een driver? Hoe installeer ik een driver? Drivers downloaden Wat

Nadere informatie

Binaire getallen? Werkboek. Doeblad

Binaire getallen? Werkboek. Doeblad Een computer is een soort grote rekenmachine. Hij bestaat uit een aantal onderdelen. Een belangrijk onderdeel is de harde schijf. Dit is het geheugen van de computer. Die bewaart alle informatie en documenten.

Nadere informatie

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties

MEE. Ondersteuning bij leven met een beperking. Vrienden & Relaties MEE Ondersteuning bij leven met een beperking Vrienden & Relaties s Avonds en in het weekend zit ik vaak alleen thuis. Ik bel dan wel eens met mijn vrienden, maar ze bellen me nooit terug. Ik heb verkering,

Nadere informatie

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E.

Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Page of 6 Enquête basisonderwijs Deze vragenlijst bestaat uit vijf delen, A t/m E. Er zijn in totaal 9 vragen. A. Over jezelf Dit onderdeel bestaat uit zeven vragen. Hoe oud ben je? In welke klas zit je?

Nadere informatie

1.2 Onder welke voorwaarden zou u scans en beschrijvingen van documenten beschikbaar willen stellen via een gezamenlijk platform?

1.2 Onder welke voorwaarden zou u scans en beschrijvingen van documenten beschikbaar willen stellen via een gezamenlijk platform? Aantal verstuurde enquetes Aantal ingevulde enquetes % responders 71 21 30% 1.2 Onder welke voorwaarden zou u scans en beschrijvingen van documenten beschikbaar willen stellen via een gezamenlijk platform?

Nadere informatie

Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl

Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl Eenvoudig een backup van je bestanden maken. G.v.Eijndhoven (7-11-2013) www.gerritentiny.nl Voorwoord... 2 Allway Sync... 2 FreeFileSync... 2 Uitleg Allway Sync.... 3 Wat heb je nodig?... 3 De extra harde

Nadere informatie

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt.

Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Goede middag. Zo als belooft gaan we het hebben over de Smart TV. Maar laten we eerst eens onderzoeken welke plaats de Smart TV inneemt. Zelf had ik mij al een voorstelling gemaakt van een SmartTV. Dat

Nadere informatie

6,5. Werkstuk door een scholier 2599 woorden 9 mei keer beoordeeld. Informatica

6,5. Werkstuk door een scholier 2599 woorden 9 mei keer beoordeeld. Informatica Werkstuk door een scholier 2599 woorden 9 mei 2003 6,5 323 keer beoordeeld Vak Informatica Misschien denk je dat de computer een moderne uitvinding is. Nou, dat is dus helemaal niet zo. De computer is

Nadere informatie

8.13 Windows Hulp op afstand

8.13 Windows Hulp op afstand 1 8.13 Windows Hulp op afstand Misschien heeft u een probleem dat u zelf niet kunt oplossen, maar is één van uw (klein)kinderen of kennissen erg handig met computers. Dan kunt u natuurlijk telefonisch

Nadere informatie

Wat is een computer? Wanneer is de pc uitgevonden? Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD?

Wat is een computer? Wanneer is de pc uitgevonden? Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD? De Computer 1 Inhoudsopgave Wat is een computer?... 3 Wanneer is de pc uitgevonden?... 3 Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD? 3 De transistor....

Nadere informatie

CLOUD COMPUTING Falco, Goan & Wouter CURSUSAVOND. Teach-IT

CLOUD COMPUTING Falco, Goan & Wouter CURSUSAVOND. Teach-IT CLOUD COMPUTING Falco, Goan & Wouter CURSUSAVOND Teach-IT 1. INHOUDSTAFEL 1. INHOUDSTAFEL 1 2. Inleiding 3 2.1. Wat is een Cloud? 3 2.2. Voordelen? 3 2.3. Nadelen? 4 2.4. Wie gebruikt voornamelijk clouds?

Nadere informatie

Samsung Drive Manager - veelgestelde vragen

Samsung Drive Manager - veelgestelde vragen Samsung Drive Manager - veelgestelde vragen Installeren V: Mijn externe harde schijf van Samsung is aangesloten, maar er gebeurt niets. A: Controleer de USB-kabel. Als de externe harde schijf van Samsung

Nadere informatie

Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6. Computers op school Blz 7.

Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6. Computers op school Blz 7. Inhoud: Inleiding Paragraaf 1.1 Blz 2. Inleiding Paragraaf 2.2 Blz 3. Opgroeien met computers Blz 4,5,6 Computers op school Blz 7. De toekomst en de pc Blz 8, 9 Nawoord Blz 10. Inleiding Paragraaf 1.1

Nadere informatie

Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange.

Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange. Naam: Mohamed Markouch Naam: Faizal Lartey Naam: Zumer Cankaya Klas: M44 ITTL. Docent: Meneer De Lange. - inleiding -wanneer is de pc uitgevonden? - Wat hadden, of hebben, de volgende bedrijven met pc

Nadere informatie

Installatie van Linux Mint 13 (xfce)

Installatie van Linux Mint 13 (xfce) Installatie van Linux Mint 13 (xfce) Als u eenmaal bent opgestart via een cd/dvd of een USB stick, dan heeft u het volgende scherm voor u. U kunt nu op uw gemak Linux Mint verkennen en start gerust een

Nadere informatie

Handleiding Back-up Online

Handleiding Back-up Online Handleiding Back-up Online April 2015 2015 Copyright KPN Zakelijke Markt Alle rechten voorbehouden. Zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van KPN Zakelijke Markt mag niets uit dit document worden

Nadere informatie

Uitleg van het bovenmenu:

Uitleg van het bovenmenu: Windows Media Player Open de media player via alle programma s of via een pictogram op het bureaublad Dit is een voorbeeld hoe het er ongeveer kan zien. Uitleg van het bovenmenu: Nu afspelen Mediabibliotheek

Nadere informatie

Compustam voor Windows van oude laptop- pc naar nieuwe laptop- pc

Compustam voor Windows van oude laptop- pc naar nieuwe laptop- pc Compustam voor Windows van oude laptop- pc naar nieuwe laptop- pc Heeft U een nieuwe laptop of pc gekocht/gekregen en wilt U Compustam overzetten van Uw oude laptop-pc naar Uw nieuwe laptop -pc Ik ga in

Nadere informatie

Diverse Workshops. Bestanden comprimeren/decomprimeren. (zippen/unzippen) Het branden van CD s Diverse vormen van geheugen

Diverse Workshops. Bestanden comprimeren/decomprimeren. (zippen/unzippen) Het branden van CD s Diverse vormen van geheugen Dick Grooters Raadhuisstraat 296 5683 GM Best tel: 0499-392579 e-mail: d.grooters@home.nl Diverse Workshops Bestanden comprimeren/decomprimeren. (zippen/unzippen) Het branden van CD s Diverse vormen van

Nadere informatie

Toestellen waar gegevens worden opgeslagen (opslagmedia) horen niet echt in dit lijstje thuis.

Toestellen waar gegevens worden opgeslagen (opslagmedia) horen niet echt in dit lijstje thuis. Randapparatuur Om de computer effectief te kunnen gebruiken, hebben we aan aantal randapparaten nodig. Deze worden voornamelijk ingedeeld in in- en uitvoer en een aantal die beide kunnen, invoerapparaten

Nadere informatie

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn.

Zorg dat je een onderwerp kiest, waarvan je echt meer wilt weten. Dat is interessanter, leuker en makkelijker om mee bezig te zijn. Werkstukwijzer Deze werkstukwijzer helpt je om een werkstuk in elkaar te zetten. Je vult eerst een formulier in. Op dit formulier komt te staan waar je werkstuk over gaat en hoe je het aanpakt. Met behulp

Nadere informatie

Een uitvoerbaar bestand (een programma of toepassing dus).

Een uitvoerbaar bestand (een programma of toepassing dus). In dit document staan aanvullingen voor het cursusboek. Met deze aanvullingen voldoet het boek aan de eindtermen van syllabus 5. Het verdient aanbeveling om de onderwerpen zoveel mogelijk door te nemen

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2

Inhoudsopgave. Whisper380-computerhulp 2 Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: Whisper380-computerhulp Datum: 23-11-2010 Inhoudsopgave Wat gaan we doen?...3 Wat hebben we nodig?...3 Downloaden van het programma:...3 Het programma registreren

Nadere informatie

Auteurs: Silas Wittrock en Simon Hevink Klas: V4C Docent: Mevrouw Udn

Auteurs: Silas Wittrock en Simon Hevink Klas: V4C Docent: Mevrouw Udn Auteurs: Silas Wittrock en Simon Hevink Klas: V4C Docent: Mevrouw Udn Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 Inleiding 4 Het vakgebied ICT 5 Ontwikkelingen in de afgelopen jaren op gebied van ICT 7

Nadere informatie

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype

Handleiding voor het installeren van en werken met Skype Handleiding voor het installeren van en werken met Skype 1 Inhoudsopgave: Wat is Skype?... 3 Systeem-eisen Skype... 3 Skype installeren... 4 Skype account aanmaken... 7 Werken met Skype... 10 Skype verwijderen...

Nadere informatie

1 Internet. 1.1 Korte geschiedenis

1 Internet. 1.1 Korte geschiedenis 1 Internet 1.1 Korte geschiedenis Een netwerk bestaat uit twee of meer computers die met elkaar zijn verbonden. Internet is een wereldwijd netwerk van computers. De verbinding tussen die computers is meestal

Nadere informatie

Bent u nu dus genoodzaakt om een nieuwe computer te kopen? NEE, want er is een goede, ja zelfs gratis, oplossing voorhanden.

Bent u nu dus genoodzaakt om een nieuwe computer te kopen? NEE, want er is een goede, ja zelfs gratis, oplossing voorhanden. Linux Mint Als u een computer hebt die met Windows XP werkt weet u inmiddels dat u met die computer niet meer veilig kunt internetten, omdat Windows XP niet meer door Microsoft wordt onderhouden. Bent

Nadere informatie

Microsoft Windows 98 installatiegids. http://users.telenet.be/amdtje

Microsoft Windows 98 installatiegids. http://users.telenet.be/amdtje Microsoft Windows 98 installatiegids http://users.telenet.be/amdtje Voorwoord Bedankt voor het downloaden van de Microsoft Windows 98 installatiegids. Ik hoop dat deze gids overzichtelijk en duidelijk,

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Harde schijven hebben tegenwoordig zelfs een capaciteit van 4 tot 15 gigabyte. Een gigabyte is 1024 megabyte.

Harde schijven hebben tegenwoordig zelfs een capaciteit van 4 tot 15 gigabyte. Een gigabyte is 1024 megabyte. Werkstuk door een scholier 1704 woorden 1 december 2004 6,1 47 keer beoordeeld Vak Informatica Externe geheugens. Het extern geheugen van de computer is het geheugen waar bestanden kunnen worden geplaatst

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Hardware 2. Uitbreidingen voor de computer MM-04-02-01. Voorkennis: Basisopbouw van de computer

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Hardware 2. Uitbreidingen voor de computer MM-04-02-01. Voorkennis: Basisopbouw van de computer OPDRACHTKAART MM-04-02-01 Uitbreidingen voor de computer Voorkennis: Basisopbouw van de computer Intro: Moderne programma s vragen om steeds meer geheugen en snellere computers. Hierdoor verouderen computers

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop.

Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Linux Mint 10 installeren op een pc of laptop. Stap 1: Linux mint 10 in de live mode starten: (Voor het starten van de live mode moet de bios zijn ingesteld om op te starten met cd-rom. Meer info hierover

Nadere informatie

Het overzetten van WinDigipet data tussen PC (s) of Laptops

Het overzetten van WinDigipet data tussen PC (s) of Laptops Het overzetten van WinDigipet data tussen PC (s) of Laptops (versie ProX.3) Door: Bob vermeulen Versie: 1.1 Datum: 27-03-2009 2009-03-27 1 van 17 INHOUD 1 Inleiding... 3 2 De voorbereiding... 3 2.1 WindigiPet

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden

Vragen gesteld in het evaluatieformulier + Antwoorden Verslag Studenten Evaluatie Videoproject Door Tonny Mulder, a.b.mulder@uva.nl, 26 sept 213 De studenten van de opleidingen Biologie, Biomedische Wetenschappen en Psychobiologie krijgen in het 1 ste jaar

Nadere informatie

(Ben ik hier bij de videoclub?)

(Ben ik hier bij de videoclub?) (Ben ik hier bij de videoclub?) Henk Westerhof, februari 2013 Werken met het project Back-up maken Archiveren Illustraties: Windows 7 Magix (Pinnacle) Een project bevat: video, meer video, foto s, livegeluid,

Nadere informatie

Andere website van Smidtman internet Marketing.

Andere website van Smidtman internet Marketing. Copyright 2009: Smidtman Internet Marketing Niets uit deze uitgave mag zonder voorafgaande toestemming van Smidtman Internet marketing verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt door middel van fotokopie,

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2008 3e jaargang nr. 7

Nieuwsbrief februari 2008 3e jaargang nr. 7 Nieuwsbrief februari 2008 3e jaargang nr. 7 Deze keer een korte Nieuwsbrief en deze heeft vooral betrekking op de laatste cursussen en workshops die dit voorjaar worden gegeven in de leercentra. Zowel

Nadere informatie