Participatiewet. Aanleiding. 35 Werkbedrijven

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Participatiewet. Aanleiding. 35 Werkbedrijven"

Transcriptie

1 Participatiewet Op 1 januari 2015 wordt de Participatiewet van kracht. De wet zet een groot aantal veranderingen binnen de sociale zekerheid in gang en vervangt de Wet werk en bijstand. Aanleiding Op 13 april 2013 werd het Sociaal akkoord (Mondriaan-akkoord) gesloten tussen Kabinet en Sociale Partners. Als gevolg hiervan werden een groot aantal wijzigingen in bestaande wetsvoorstellen vastgelegd, onder andere met betrekking tot de duur van de WW, de WAJONG, flexibilisering arbeidsmarkt etcetera. Maar ook werden afspraken gemaakt over het realiseren van extra banen voor arbeidsbeperkten door de marktsector en binnen de overheidssector. De Participatiewet is wetgeving gebaseerd op het Sociaal akkoord, evenals de Wet Werk en Zekerheid. 35 Werkbedrijven Voor het realiseren van de toegezegde extra banen is afgesproken 35 regionale Werkbedrijven op te richten. Dit betreft bij voorkeur geen nieuwe organisatie, maar een netwerkorganisatie welke zo mogelijk aansluit op bestaande structuren. Op grond van de Participatiewet worden de taken van de Werkbedrijven vastgelegd in een Algemene Maatregel van Bestuur, gebaseerd op de wet SUWI. Deze AMvB dateert van 4 september 2014 en de Werkbedrijven hebben als opdracht afspraken te maken over: - samenwerkingsvorm en inrichting; - voorzitterschap van het bestuur door de colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten; - de wijze van regionale uitvoering van gemaakte afspraken; - de wijze waarop wordt omgegaan met de afzonderlijk van toepassing zijnde verordeningen die door de afzonderlijke gemeenteraden zijn vastgesteld op grond van de Participatiewet (doelgroep loonkostensubsidie en de wijze waarop de loonwaarde wordt vastgesteld, de ondersteuning bij de arbeidsinschakeling, de tegenprestatie, scholing en premies e.d., het verrichten van werkzaamheden in een beschutte omgeving en de cliëntenparticipatie); - de wijze waarop inzicht wordt geboden in de registratie van werkzoekenden - de wijze waarop de taken op grond van artikel 7 Participatiewet worden uitgevoerd in het samenwerkingsverband (ondersteuning bij de arbeidsinschakeling, beleid tegenprestatie); - de inrichting van de werkgeversdienstverlening; - de wijze waarop de financiële betrokkenheid van de werkgevers wordt geregeld; - de eisen waaraan een methode ter vaststelling van de loonwaarde voldoet; - het opstellen van een marktbewerkingsplan waarin een beschrijving wordt gegeven van de kenmerken van de personen die behoren tot de doelgroep van arbeidsbeperkten in de regio en de mogelijkheden van die personen, waarin een analyse is opgenomen van de sectoren en bedrijven waarvacatures voor deze personen bestaan en waarin afspraken zijn opgenomen over de wijze van aanlevering en bemiddeling van die personen; - de tweejaarlijkse evaluatie van de samenwerking.

2 Regionaal platform arbeidsmarktbeleid (rpa) West-Brabant In West-Brabant functioneert al vele jaren het regionaal platform Arbeidsmarktbeleid. Bestuurlijk wordt in het rpa samengewerkt door: vijf wethouders subregio s West-Brabant (Breda, Bergen op Zoom, Roosendaal, Etten-Leur en Oosterhout), de gemeente Breda is voorzitter: werkgeversorganisaties BZW en MKB; werknemersorganisaties FNV en CNV; Onderwijs: ROC, Avans en NHTV; UWV; Kenniscentra Calibris, ECABO, Kenteq, Prinsentuin College, Tune Techniek, Leerwerkloket West-Brabant, ACE-transfercentrum. Voorgesteld is het rpa te gebruiken als platform voor de vorming van het Werkbedrijf. Daartoe wordt voorgesteld: naast de bestaande werkgeversvertegenwoordigers structureel één of twee werkgevers deel te laten nemen; uitbreiding met een structurele deelname van een vertegenwoordiger van het praktijkonderwijs en van het voortgezet speciaal onderwijs. 1 januari 2015: Beperking instroom Wajong Mensen met nu een Wajong-uitkering blijven vallen onder de verantwoordelijkheid van het UWV. Wel zal er een beoordeling door het UWV plaatsvinden op arbeidsvermogen. Wanneer er sprake is van arbeidsvermogen dan daalt per 1 januari 2018 de uitkering van 75 naar 70% van het wettelijk minimumloon. Vanaf 2015 heeft iemand alleen recht op Wajong wanneer hij of zij duurzaam geen arbeidsvermogen heeft, dit wordt vastgesteld door het UWV. Beschikt iemand wel of tijdelijk niet over arbeidvermogen? Dan kan een beroep worden gedaan op de Participatiewet en ondersteuning door de gemeente. 1 januari 2015: Loonkostensubsidie en loonwaardebepaling De Participatiewet biedt gemeenten een nieuw instrument: de loonkostensubsidie (artikel 10c, d en e). De loonkostensubsidie is bestemd voor de doelgroep loonkostensubsidie, dit wordt bepaald door het college van burgemeester en wethouders. De loonkostensubsidie bedraagt het verschil tussen het wettelijk minimumloon en de loonwaarde van de werknemer, maar ten hoogste 70% van het wettelijk minimumloon, vermeerderd met een nader vast te stellen vergoeding voor de werkgeverslasten. De loonkostensubsidie beoogt een bijdrage te leveren aan het realiseren van de overeengekomen extra arbeidsplaatsen. De vaststelling van de loonwaarde geschiedt door het college van burgemeester en wethouders. Voor West-Brabant heeft het rpa becijferd dat het om 715 banen gaat in de periode , 570 bij de marktsector en 145 bij de overheid. Op grond van artikel 10 e kunnen nadere regels worden gesteld met betrekking tot de loonkostensubsidie. Omdat de Werkbedrijven nog geen methodieken hebben bepaald is op 6 oktober 2014 het Besluit loonkostensubsidie Participatiewet gepubliceerd en op 10 oktober de Regeling tot het stellen van nadere regels voor de loonwaardebepaling in het kader van de Participatiewet.

3 Het Besluit beschrijft wanneer iemand mogelijkheden tot arbeidsparticipatie heeft. Dat is het geval indien iemand: a. een taak kan uitvoeren in een organisatie. Een taak is de kleinste eenheid van een functie en bestaat uit één of meerdere handelingen. b. over basale werknemersvaardigheden beschikt; c. tenminste vier uur per dag belastbaar is of tenminste twee uur per dag belastbaar is en in staat is per uur tenminste een bedrag te verdienen dat gelijk is aan het minimumloon per uur. De loonwaarde wordt vastgesteld op basis van de feitelijke werkzaamheden op de werkplek en met inbreng van de werkgever. De loonwaarde moet worden vastgesteld op basis van een beschreven objectieve methode en vindt plaats door of onder verantwoordelijkheid van een deskundige. Omdat er nog geen loonwaardemethodes zijn of tijdig zullen worden vastgesteld, wordt er een landelijke regeling vastgesteld. Zodra het Werkbedrijf een methode heeft vastgesteld (die geldt voor de gehele regio!), kan die methode worden gemeld aan het ministerie waarna marginale toetsing plaatsvindt. Na goedkeuring vervalt de landelijke regeling. In de Staatscourant van 10 oktober 2014 (nr ) is de regeling gepubliceerd Het opslagpercentage voor de werkgeverslasten bedraagt voor ,5. De loonwaarde wordt bepaald aan de hand van (in ieder geval): a. kwaliteit: het gemiddelde aantal geproduceerde eenheden of diensten over een relevante periode dat bruikbaar is en voldoet aan de gestelde kwaliteit; b. tempo: het gemiddelde aantal geproduceerde eenheden of diensten over een relevante periode; c. normfunctie: de functie van een gemiddelde werknemer met een soortgelijke opleidingen en ervaring, die niet tot de doelgroep loonkostensubsidie behoort en die qua samenstelling van de werkzaamheden het dichtst tegen de feitelijk uitgevoerd werkzaamheden van de potentiële werknemer aanligt. Bij de vaststelling van de loonwaarde worden alle taken in aanmerking genomen waarbij de bijdrage van de afzonderlijke taken aan het totale takenpakket in procenten wordt weergegeven. Het totale takenpakket omvat 100% van de totale arbeidstijd van de potentiële werknemer. 1 januari 2015: Medisch urenbeperkt Onder medisch urenbeperkt wordt verstaan: als rechtstreeks en objectief medisch vast te stellen gevolg van ziekte, gebreken, zwangerschap of bevalling voor een geringer aantal uren belastbaar zijn dan de normale arbeidsduur als bedoeld in de wet op het minimumloon. Het college kan ambtshalve vaststellen of iemand medisch urenbeperkt is, maar dit kan ook worden aangevraagd door belanghebbende. Een dergelijk verzoek kan slechts eenmaal per twaalf maanden worden ingediend. Het UWV adviseert het college over de vraag of iemand medisch urenbeperkt is. Inkomsten uit arbeid worden tot 15 procent vrijgelaten, met een maximum van 124,-- per maand.

4 Begeleiding op de werkplek (jobcoach) Personen die behoren tot de doelgroep loonkostensubsidie hebben aanspraak op begeleiding op de werkplek. 1 januari 2015: Vervalt instroom Wsw, verschijnt beschut werk Vanaf 1 januari 2015 kunnen geen mensen meer instromen in de wet Sociale Werkvoorziening. Op grond van artikel 10 b van de Participatiewet kunnen (!) gemeenten beschut werk aanbieden aan inwoners die uitsluitend in een beschutte omgeving onder aangepaste omstandigheden mogelijkheden tot arbeidsparticipatie hebben. De vaststelling of iemand is aangewezen op beschut werk geschiedt door het UWV op verzoek van het college. Op 1 september 2014 is het betreffende ontwerpbesluit advisering beschut werk gepubliceerd. Het besluit schrijft voor dat het UWV op verzoek van het college bepaalt of een persoon is aangewezen op: a. een of meer technische of organisatorische aanpassingen die niet binnen redelijke grenzen door een reguliere werkgever kunnen worden gerealiseerd; b. permanente of intensieve begeleiding die niet binnen redelijke grenzendoor een reguliere werkgever kan worden aangeboden. Uitsluitend indien uit het onderzoek blijkt dat tenminste een van de vragen bevestigend wordt beantwoord, adviseert het UWV dat betrokkene op beschut werk aangewezen is. 1 januari 2014: Wet banenafspraak (garantiebanen) en quotum arbeidsbeperkten In het Sociaal akkoord is afgesproken dat er extra banen worden gecreëerd in de periode 2014 tot en met 2025.In 2014 vindt er een nulmeting plaats die als peildatum 1 januari 2013 heeft. Jaarlijks wordt gemonitord en het eerste beoordelingsmoment vindt in 2016 plaats over het jaar 2015 waarbij het gaat om vaststelling van het aantal gecreëerde extra banen ten opzichte van de peildatum van 1 januari Het UWV houdt bij hoeveel extra banen er voor de doelgroep zijn gekomen. Wanneer de afgesproken aantallen niet worden gehaald, treedt de quotumwet in werking. Dat houdt in dat bij werkgevers (met meer dan 25 werknemers) die niet aan het quotum voldoen ingaande 1 januari 2017 een heffing van 5.000,-- wordt opgelegd. 1 januari 2015: Nieuw: de individuele studietoeslag Aan degene van 18 jaar of ouder, die recht heeft op studiefinanciering of een tegemoetkoming op grond van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten, geen vermogen heeft en behoort tot de doelgroep van de loonkostensubsidie, kan het college een individuele studietoeslag verlenen. De gemeenteraad legt dit in een verordening vast.

5 1 januari 2015: Nieuw: de individuele inkomenstoeslag Op 1 januari 2015 vervalt de (categoriale) langdurigheidstoeslag. Hiervoor in de plaats komt de mogelijkheid van een individuele inkomenstoeslag. Deze individuele toeslag is bedoeld voor personen die langdurig een laag inkomen hebben, geen in aanmerking te nemen vermogen en geen uitzicht op inkomensverbetering. Bij de beoordeling worden de omstandigheden van de persoon in aanmerking genomen, waartoe in ieder geval behoren: a. de krachten en bekwaamheden van de persoon; b. de inspanningen die de persoon heeft verricht om tot inkomensverbetering te komen. De gemeenteraad legt een en ander in een verordening vast. 1 januari 2015: Nieuw: de kostendelersnorm Per 1 januari 2015 wordt (voor nieuwe instroom) de kostendelersnorm ingevoerd. Dat houdt in dat de bijstandsuitkering lager wordt naarmate meer personen hun hoofdverblijf hebben in dezelfde woning. Vanaf 1 juli 2015geldt de nieuwe norm ook voor de bestaande gevallen. De uitkering wordt bepaald aan de hand van een formule: 40% + A x 30% xb A A = totaal aantal meerderjarige personen dat in dezelfde woning zijn hoofdverblijf heeft; B = de rekennorm (in de meeste gevallen de norm voor gehuwden) Indien de belanghebbende een alleenstaande ouder is, wordt zijn norm met 20% verhoogd. Stel een bijstandsontvanger van 35 jaar woont tesamen met drie personen van 38 jaar. De bijstandsnorm bedraagt dan: A = 4 B = 1.354,54 ( ) 40% van 1.354, x 30% van 1.354,54 = 2.167,27 / 4 = 541,82. 1 januari 2015: verplichtingen Ingaande 1 januari 2015 zijn bijstandsontvangers verplicht: a. aangeboden arbeid te aanvaarden en te behouden; b. op verzoek van de gemeente zich inschrijven bij een uitzendbureau; c. alvorens uit eigen beweging naar een andere gemeente te verhuizen naar vermogen proberen in die andere gemeente naar algemeen geaccepteerde arbeid te zoeken; d. bereid zijn te reizen over een afstand met een totale reisuur van 3 uur per dag, indien dat noodzakelijk is voor het naar vermogen verkrijgen, het aanvaarden of het behouden van algemeen geaccepteerde arbeid; e. bereid zijn te verhuizen, indien het college is gebleken dat er geen andere mogelijkheid is voor het naar vermogen verkrijgen, het aanvaarden of behouden van algemeen geaccepteerde arbeid, en de belanghebbende een arbeidsovereenkomst met een duur van tenminste een

6 jaar en een netto beloning die tenminste gelijk is aan de voor de belanghebbende geldende bijstandsnorm, kan aangaan; f. er alles aan doen om kennis en vaardigheden te verkrijgen en te behouden, die noodzakelijk zijn voor het naar vermogen verkrijgen, het aanvaarden of het behouden van arbeid; g. te zorgen dat kleding, gebrek aan persoonlijke verzorging of gedrag het verkrijgen, aanvaarden of behouden van algemeen geaccepteerde arbeid niet belemmert; h. gebruik te maken van door de gemeente aangeboden voorzieningen gericht op arbeidsinschakeling en meewerken aan onderzoek naar zijn of haar mogelijkheden tot arbeidsinschakeling. 1 januari 2015: Tegenprestatie Naast de eerder genoemde verplichtingen geldt per 1 januari 2015 nog een nieuwe verplichting: de tegenprestatie. Artikel 9, lid c luidt: De belanghebbende is verplicht naar vermogen door het college opdragen onbeloonde maatschappelijk nuttige werkzaamheden te verrichten die worden verricht naast of in aanvulling op reguliere arbeid en die niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt.

Een nieuwe taak voor gemeenten

Een nieuwe taak voor gemeenten Een nieuwe taak voor gemeenten Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen. De gemeente

Nadere informatie

Beleidskader en verordeningen Participatiewet Eddy van der Spek Eva Mercks

Beleidskader en verordeningen Participatiewet Eddy van der Spek Eva Mercks Beleidskader en verordeningen Participatiewet 2015 Eddy van der Spek Eva Mercks Inhoud Proces van totstandkoming Participatiewet Wat blijft hetzelfde Wat verandert er Dienstverleningsarrangementen werkzoekenden

Nadere informatie

Participatiewet. Wetgeving

Participatiewet. Wetgeving Participatiewet Gemeenteraad 9 december 2014 Wetgeving Wet maatregelen WWB Wet hervorming kindregelingen Invoeringswet Participatiewet december 14 Participatiewet 2 1 Inhoud presentatie Huidige situatie

Nadere informatie

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld.

Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Nummer : 10-01.2015 Onderwerp : Verordeningen Participatiewet Korte inhoud : De verordeningen Participatiewet dienen door de gemeenteraad te worden vastgesteld. Uithuizen, 18 december 2014. AAN DE RAAD.

Nadere informatie

Factsheet. Participatiewet. Informatie voor de werkgever, juli 2014

Factsheet. Participatiewet. Informatie voor de werkgever, juli 2014 Factsheet Participatiewet Informatie voor de werkgever, juli 2014 In deze factsheet voor de UMC s over de Participatiewet wordt op een rij gezet waar deze wetgeving over gaat, over wie het gaat en wat

Nadere informatie

Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar J. van Bragt, 0595-750306 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.van Bragt)

Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar J. van Bragt, 0595-750306 gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.van Bragt) Vergadering: 27 januari 2015 Agendanummer: 14 Status: Besluitvormend Portefeuillehouder: M. Verschuren Behandelend ambtenaar J. van Bragt, 0595-750306 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. J.van Bragt) Aan

Nadere informatie

PARTICIPATIEWET. Maar nu.wat verandert er allemaal??

PARTICIPATIEWET. Maar nu.wat verandert er allemaal?? PARTICIPATIEWET Inleiding Iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt zonder steuntje in de rug niet redt, valt vanaf 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De Participatiewet is er namelijk

Nadere informatie

Regionale Impact Participatiewet. 1. Participatiewet West-Brabant 2. Gecoördineerde werkgeversbenadering

Regionale Impact Participatiewet. 1. Participatiewet West-Brabant 2. Gecoördineerde werkgeversbenadering Regionale Impact Participatiewet 1. Participatiewet West-Brabant 2. Gecoördineerde werkgeversbenadering Regionale Impact Participatiewet (3D) Gemeenteraden West-Brabant Programma op 19 november 2014 1.

Nadere informatie

Participatiewet. 9 september 2014. raadscommissie EM - 1 -

Participatiewet. 9 september 2014. raadscommissie EM - 1 - Participatiewet raadscommissie EM 9 september 2014-1 - Inhoud achtergrond wijzigingen sociale zekerheid hoofdlijnen Participatiewet 1 januari 2015 financiering Rijk wetswijzigingen WWB 1 januari 2015 voorbereidingen

Nadere informatie

Verordening loonkostensubsidie arbeidsbeperkte

Verordening loonkostensubsidie arbeidsbeperkte Verordening loonkostensubsidie arbeidsbeperkte personen 2015 GR Ferm Werk Het algemeen bestuur van Ferm Werk - gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van 11 december 2014; - gelet op artikel 6,

Nadere informatie

Verordeningen Participatiewet

Verordeningen Participatiewet Verordeningen Participatiewet Persbericht van 11 mei jl. 935 extra banen in de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe In de arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe is afgesproken dat er tot

Nadere informatie

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 ================================================================================== De raad van de gemeente (naam gemeente) ; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2013 2014 33 161 Wijziging van de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening, de Wet werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten en enige andere

Nadere informatie

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen?

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? Programma Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? De Participatiewet Op 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht Van werkgevers wordt nu verwacht om werkzoekenden met een arbeidsbeperking

Nadere informatie

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente De Wolden 2015

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente De Wolden 2015 Het digitale Gemeenteblad Officiële uitgave van gemeente De Wolden Nummer 21, 24 december 2014 Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente De Wolden 2015 De raad van de gemeente De Wolden;

Nadere informatie

Participatiewet en Maatregelen WWB per 1 januari 2015

Participatiewet en Maatregelen WWB per 1 januari 2015 bij de invoering van de Participatiewet en Maatregelen WWB per 1 januari 2015 Juni / Juli 2014 Stimulansz-CliP in opdracht van de LCR 1 Participatiewet en Maatregelen WWB per 1 januari 2015 Presentatie

Nadere informatie

arbeid / dagbesteding Participatiewet

arbeid / dagbesteding Participatiewet arbeid / dagbesteding Participatiewet Wat is de overheid van plan met de Participatiewet? Met de Participatiewet wil de overheid meer mensen met een arbeidsbeperking aan het werk krijgen. Gemeenten zijn

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017; De raad van de gemeente..; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 november 2017; gezien het advies van de Wmo-adviesraad en Wsw-adviesraad d.d. 1 november 2017 gelet op artikel 6, tweede

Nadere informatie

2. Het college werkt bij de uitvoering van het eerste lid, onderdeel a, samen met het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen.

2. Het college werkt bij de uitvoering van het eerste lid, onderdeel a, samen met het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen. Artikel 7. Opdracht college 1. Het college: a. ondersteunt bij arbeidsinschakeling: 1. personen die algemene bijstand ontvangen, 2. personen als bedoeld in de artikelen 34a, vijfde lid, onderdeel b, 35,

Nadere informatie

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE

2513AA22. De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 22 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22 Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 T

Nadere informatie

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet

Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening. Aan de raad. Participatiewet Pagina 1 van 6 Versie Nr.1 Afdeling: Beleid Maatschappij Leiderdorp, 30 oktober 2014 Onderwerp: Re-integratieverordening Aan de raad. Participatiewet Beslispunten *Z00288A120 E* 1. Vast te stellen de Re-integratieverordening

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR601394_1. Participatieverordening Meierijstad Hoofdstuk 1 Algemeen

CVDR. Nr. CVDR601394_1. Participatieverordening Meierijstad Hoofdstuk 1 Algemeen CVDR Officiële uitgave van Meierijstad. Nr. CVDR601394_1 23 januari 2017 Participatieverordening Meierijstad 2017 De raad van de gemeente Meierijstad, gelezen het voorstel van de Stuurgroep fusie Meierijstad;

Nadere informatie

Wajong en Participatiewet

Wajong en Participatiewet Inovat 5 maart 2015 Wajong en Participatiewet Harm Rademaekers Centraal Expertise Centrum UWV Inovat 5 maart 2015 2 Waarom Participatiewet? Meer kansen creëren om mensen aan werk te helpen Minder regelingen

Nadere informatie

MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet. in opdracht van Min. SZW

MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet. in opdracht van Min. SZW MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet in opdracht van Min. SZW van centraal naar decentraal er zijn 3 grote decentralisaties gaande [ het zijn 3 landelijke regelingen die nu via de gemeenten geregeld

Nadere informatie

BIJLAGE 1 Overzicht nieuw-oud artikelen 10b en 10d van de Participatiewet

BIJLAGE 1 Overzicht nieuw-oud artikelen 10b en 10d van de Participatiewet BIJLAGE 1 Overzicht nieuw-oud artikelen 10b en 10d van de Participatiewet Artikel 10b van de Participatiewet (nieuw) Artikel 10b van de Participatiewet (oud) Lid 1 Lid 3 Lid 4 Lid 5 Het college biedt ter

Nadere informatie

Verordening loonkostensubsidie gemeente Overbetuwe 2015

Verordening loonkostensubsidie gemeente Overbetuwe 2015 Onderwerp: Verordening loonkostensubsidie gemeente Overbetuwe 2015 Ons kenmerk: 15RB000053 Nr. 13 De raad van de gemeente Overbetuwe; gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van 26 mei

Nadere informatie

Participatiewet. 1 januari 2015

Participatiewet. 1 januari 2015 Participatiewet 1 januari 2015 Agenda Uitgangspunten Participatiewet - Sjak Vrieswijk De WVK-groep - Gerard van Beek De ISD/Werkplein de Kempen - Sjak Vrieswijk Kempenplus - Gerard van Beek Het regionaal

Nadere informatie

BIJLAGE TOELICHTING OP DE VERORDENING PARTICIPATIEWET

BIJLAGE TOELICHTING OP DE VERORDENING PARTICIPATIEWET BIJLAGE TOELICHTING OP DE VERORDENING PARTICIPATIEWET In de verordening (hoofdstuk 3) worden keuzes gemaakt worden ten aanzien van de volgende thema s: a. ondersteuning bij re-integratie; b. de doelgroep

Nadere informatie

VERORDENING LOONKOSTENSUBSIDIE PARTICIPATIEWET 2015

VERORDENING LOONKOSTENSUBSIDIE PARTICIPATIEWET 2015 VERORDENING LOONKOSTENSUBSIDIE PARTICIPATIEWET 2015 DE RAAD VAN DE GEMEENTE Ten Boer; (nr. 7); gelezen het voorstel het college van 7 april 2015; gelet op artikel 6, tweede lid, van de Participatiewet;

Nadere informatie

Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u?

Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u? Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u? Participatiewet vanaf 2015 Wat betekent dit voor u? Vanaf 2015 is er veel veranderd rondom werk en inkomen. Zo is de Participatiewet ingevoerd, zijn

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van (datum en nummer);

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van (datum en nummer); Nr. De raad van de gemeente Marum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van (datum en nummer); gezien het advies van de gezamenlijke Wmo-adviesraden van de Westerkwartiergemeenten d.d. 29

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk Van: Aan: College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z170052070 Datum: 26 oktober 2017 Onderwerp: Participatievoorziening beschut werk Memo Zeewolde Dit memo geeft een toelichting

Nadere informatie

Verordening individuele Inkomenstoeslag en individuele studietoeslag gemeente Best 2015

Verordening individuele Inkomenstoeslag en individuele studietoeslag gemeente Best 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Best. Nr. 81165 24 december 2014 Verordening individuele Inkomenstoeslag en individuele studietoeslag gemeente Best 2015 De raad van de gemeente Best; gezien

Nadere informatie

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Oen Haag De Voorzitter van de Eerste Kamer derstaten-generaal ľ 5 ľ M 9 Binnenhof 22 Anna van Hannoverstraat 4 2513AA

Nadere informatie

Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet Gemeente Capelle aan den IJssel 2015

Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet Gemeente Capelle aan den IJssel 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Capelle aan den IJssel. Nr. 76798 24 december 2014 Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet Gemeente Capelle aan den IJssel 2015 De raad van de gemeente

Nadere informatie

Participatiewet en Quotumheffing White Paper

Participatiewet en Quotumheffing White Paper Participatiewet en Quotumheffing White Paper 6 oktober 2015 Participatiewet Wat is de Participatiewet? Heeft uw onderneming meer dan 25 werknemers, dan moet u aan de slag met de Participatiewet. Deze wet

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude

GEMEENTEBLAD. Officiële publicatie van Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude Verordening loonkostensubsidie Participatiewet Haarlemmerliede en Spaarnwoude De raad van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 april, gelet

Nadere informatie

Aan de leden van de gemeenteraad,

Aan de leden van de gemeenteraad, Aan de leden van de gemeenteraad, Afspraakbanen In het Sociaal Akkoord dat tussen Rijk en sociale partners is afgesloten, is afgesproken dat werkgevers de komende tien jaar 125.000 extra banen realiseren

Nadere informatie

gelet op de artikelen 10c, 10d, 10da en 10e van de Participatiewet en gelet op de Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet gemeente;

gelet op de artikelen 10c, 10d, 10da en 10e van de Participatiewet en gelet op de Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet gemeente; Beleidsregels loonkostensubsidie Participatiewet 2015 gemeente Castricum Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente [Castricum]; gelet op de artikelen 10c, 10d, 10da en 10e van de Participatiewet

Nadere informatie

Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betekent deze wet voor u als werkgever?

Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betekent deze wet voor u als werkgever? De Participatiewet Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen Wat betekent deze wet voor u als werkgever? De Participatiewet het juridische plaatje Met ingang van 1 januari 2015

Nadere informatie

Conceptmemo Werkbedrijf West-Brabant Aan: rpa West-Brabant Van: Projectgroep Participatiewet Datum: 10 september 2014

Conceptmemo Werkbedrijf West-Brabant Aan: rpa West-Brabant Van: Projectgroep Participatiewet Datum: 10 september 2014 Conceptmemo Werkbedrijf West-Brabant Aan: rpa West-Brabant Van: Projectgroep Participatiewet Datum: 10 september 2014 1. Inleiding In 2013 is een sociaal akkoord gesloten tussen Kabinet en sociale partners.

Nadere informatie

Veelgestelde vragen tijdens informatiebijeenkomsten voor werkgevers over de Participatiewet.

Veelgestelde vragen tijdens informatiebijeenkomsten voor werkgevers over de Participatiewet. Veelgestelde vragen tijdens informatiebijeenkomsten voor werkgevers over de Participatiewet. Doel van de Participatiewet Met de Participatiewet komt er één regeling die de Wet werk en bijstand, de Wet

Nadere informatie

b e s l u i t : Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet gemeente Gooise Meren 2016

b e s l u i t : Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet gemeente Gooise Meren 2016 De gemeenteraad Gooise Meren Gelezen het voorstel van 9348 Gelet op artikel 6, tweede lid, van de Participatiewet; b e s l u i t : vast te stellen de volgende: Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet

Nadere informatie

Beleidsregels Beschut werk Participatiewet Kerkrade 2018

Beleidsregels Beschut werk Participatiewet Kerkrade 2018 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Kerkrade Nr. 92695 2 mei 2018 Beleidsregels Beschut werk Participatiewet Kerkrade 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kerkrade

Nadere informatie

Beleidsregels Beschut werk Participatiewet Kerkrade 2018

Beleidsregels Beschut werk Participatiewet Kerkrade 2018 CVDR Officiële uitgave van Kerkrade. Nr. CVDR609829_1 2 mei 2018 Beleidsregels Beschut werk Participatiewet Kerkrade 2018 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kerkrade - Gelet op

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2014;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 november 2014; CVDR Officiële uitgave van Nuenen, Gerwen en Nederwetten. Nr. CVDR354412_1 3 januari 2017 Verordening Inkomenstoeslag en studietoeslag 2015 De raad van de gemeente Nuenen; gelezen het voorstel van burgemeester

Nadere informatie

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014

Informerende bijeenkomst Participatiewet. voor gemeenteraadsleden West-Friesland. Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Informerende bijeenkomst Participatiewet voor gemeenteraadsleden West-Friesland Woensdag 14 mei 2014 Maandag 26 mei 2014 Inleiding 3 decentralisaties Voorgeschiedenis participatiewet Stand van zaken wetgeving

Nadere informatie

Verordening loonkostensubsidie Participatiewet Krimpen aan den IJssel 2015

Verordening loonkostensubsidie Participatiewet Krimpen aan den IJssel 2015 Verordening loonkostensubsidie Participatiewet Krimpen aan den IJssel 2015 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 oktober

Nadere informatie

WWB- maatregelen. In vogelvlucht Aandachtspunten Verordeningen

WWB- maatregelen. In vogelvlucht Aandachtspunten Verordeningen WWB- maatregelen In vogelvlucht Aandachtspunten Verordeningen Reden wijziging Arbeidsverplich>ngen Tegenpresta>e Kostendelersnorm Bijzondere bijstand Individuele inkomenstoeslag Individuele studietoeslag

Nadere informatie

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente Hoogeveen 2015.

Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente Hoogeveen 2015. CVDR Officiële uitgave van Hoogeveen. Nr. CVDR343762_1 29 maart 2016 Verordening individuele inkomens- en studietoeslag gemeente Hoogeveen 2015 De raad van de gemeente Hoogeveen; gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Presentatie banenafspraak/ quotumregeling en de instrumenten

Presentatie banenafspraak/ quotumregeling en de instrumenten Presentatie banenafspraak/ quotumregeling en de instrumenten Inhoud 1. Introductie 2. Wet banenafspraak en quotumregeling 3. Instrumenten 4. Vragen De inzet van SZW Het beste uit mensen halen, niemand

Nadere informatie

Participatiewet, Banenafspraken en Quotumwet. Door: Tanja Willemsen Divosa

Participatiewet, Banenafspraken en Quotumwet. Door: Tanja Willemsen Divosa Participatiewet, Banenafspraken en Quotumwet Door: Tanja Willemsen Divosa participatiewet sinds 1 januari 2015 voor wie? doel schaal Iedereen die kan werken, maar het op de arbeidsmarkt niet redt zonder

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015

Verordening individuele studietoeslag Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015 Verordening individuele studietoeslag Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015 Het algemeen bestuur van de Regionale Sociale Dienst Hoeksche Waard 2015; gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur

Nadere informatie

Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet Rijk van Nijmegen

Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet Rijk van Nijmegen Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet Rijk van Nijmegen Het Algemeen Bestuur van de Modulaire Gemeenschappelijke Regeling Rijk van Nijmegen; gelezen het voorstel van de Bestuurscommissie Werk

Nadere informatie

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst

Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst Toelichting Participatiewet Raadsbijeenkomst 25-08- Inleiding Met de invoering van de Participatiewet op 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor alle burgers met arbeidsvermogen die ondersteuning

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober [nummer];

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober [nummer]; Verordening loonkostensubsidie Participatiewet gemeente Castricum 2015 De raad van de gemeente Castricum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober [nummer]; gelet op artikel 6,

Nadere informatie

Verordening Individuele Inkomenstoeslag 2015

Verordening Individuele Inkomenstoeslag 2015 Verordening Individuele Inkomenstoeslag 2015 De raad van de gemeente Ameland Gelet op artikel 8, eerste lid, aanhef en onderdeel b, en tweede lid van de Participatiewet Besluit vast te stellen de Verordening

Nadere informatie

Verordening Individuele Inkomenstoeslag 2015

Verordening Individuele Inkomenstoeslag 2015 Verordening Individuele Inkomenstoeslag 2015 De raad van de gemeente Borne, gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d., gelet op artikel 8, tweede lid, van de Participatiewet; Overwegende

Nadere informatie

Verordening loonkostensubsidie

Verordening loonkostensubsidie Gemeenteblad 548 Verordening loonkostensubsidie Gemeente Voorst november 2014-1 - Verordening loonkostensubsidie Participatiewet De raad van de gemeente Voorst; gelezen het voorstel van burgemeester en

Nadere informatie

GEMEENTE OLDEBROEK. Informatie van het college aan de raad. Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg Kenmerk: /

GEMEENTE OLDEBROEK. Informatie van het college aan de raad. Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg Kenmerk: / GEMEENTE OLDEBROEK Onderwerp: Werkbedrijf Regio Zwolle. Informatie van het college aan de raad Portefeuillehouder: E.G. Vos-van de Weg Kenmerk: 208713 / 208944 Samenvatting Aanleiding om te informeren

Nadere informatie

Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015

Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015 Veranderingen in de Wet werk en bijstand in 2015 1. Gevolgen voor de alleenstaande ouder Alleenstaande ouderkop Vanaf 1 januari 2015 ontvangen de meeste alleenstaande bijstandsouders een lagere uitkering.

Nadere informatie

Verordening loonkostensubsidie Participatiewet

Verordening loonkostensubsidie Participatiewet 1 Verordening loonkostensubsidie Participatiewet De raad van de gemeente Winterswijk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 14 juli 2015; gelet op artikel 6, tweede lid, van de Participatiewet;

Nadere informatie

De Participatieraad heeft kennis genomen van beide verordeningen en kan zich verenigen met de inhoud ervan.

De Participatieraad heeft kennis genomen van beide verordeningen en kan zich verenigen met de inhoud ervan. Haarlem Raadsstuk Onderwerp: Raadsvoorstel: Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet gemeente Haarlem en Eerste wijzigingsverordening verordeningen Participatiewet gemeente Haarlem. BBV nr: 2015/136644

Nadere informatie

Beleidsregels individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2016 IGSD Steenwijkerland/Westerveld integraal weergegeven.

Beleidsregels individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2016 IGSD Steenwijkerland/Westerveld integraal weergegeven. Beleidsregels individuele inkomenstoeslag Participatiewet 2016 IGSD Steenwijkerland/Westerveld integraal weergegeven. Algemeen De individuele inkomenstoeslag is niet gerelateerd aan bepaalde kosten. Het

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet ISD Bollenstreek 2015 BESLUIT

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet ISD Bollenstreek 2015 BESLUIT De raad van de gemeente, gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur van de ISD Bollenstreek van dd. gelet op de gemeenschappelijke regeling van de Intergemeentelijke Sociale Dienst Bollenstreek; overwegende

Nadere informatie

Beleidsregel algemeen geaccepteerde arbeid en ontheffing van de plicht tot arbeidsinschakeling Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Beleidsregel algemeen geaccepteerde arbeid en ontheffing van de plicht tot arbeidsinschakeling Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Beleidsregel algemeen geaccepteerde arbeid en ontheffing van de plicht tot arbeidsinschakeling Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Delft; - Houdt

Nadere informatie

Toelichting nieuwe instrumenten, individuele studietoeslag en wijzigingen Verordening re-integratie 2015

Toelichting nieuwe instrumenten, individuele studietoeslag en wijzigingen Verordening re-integratie 2015 Toelichting nieuwe instrumenten, individuele studietoeslag en wijzigingen Verordening re-integratie 2015 Deze toelichting gaat uitgebreid in op enkele nieuwe instrumenten. Vervolgens wordt de nieuwe regeling

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aanleiding. Datum

Raadsvoorstel. Aanleiding. Datum Raadsvoorstel Datum 10 december 2014 Agenda nr.: (in te vullen door griffie) raadsvergadering: Portefeuillehouder: Hans Verbraak Registratiecode: (in te vullen door griffie) Onderwerp: Aan de raad van

Nadere informatie

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Beantwoording motie effecten invoering Participatiewet

Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Beantwoording motie effecten invoering Participatiewet Informatienotitie AAN VAN ONDERWERP DATUM 21 oktober 2014 KOPIE AAN Raadsleden College van Burgemeester en Wethouders Beantwoording motie effecten invoering Participatiewet BIJLAGE Memo Besluitvormingsproces

Nadere informatie

De Onderwijsspecialisten. Participatiewet. Hoe en wat? Richard Brenkman & Frans van der Ven. Zutphen, februari 2016

De Onderwijsspecialisten. Participatiewet. Hoe en wat? Richard Brenkman & Frans van der Ven. Zutphen, februari 2016 Participatiewet Hoe en wat? Richard Brenkman & Frans van der Ven Zutphen, februari 2016 Doel van de Participatiewet Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, via betaald

Nadere informatie

Aanleiding Achtergrond

Aanleiding Achtergrond aan: de raad Vergadering 17 december 2015, punt 9 van: het college datum: 1 december 2015 onderwerp: Vragen Grien Links over de banenafspraak stuknummer: S2015-27259 dossiernummer: Z2015-10237 toezegging.:

Nadere informatie

Opdracht ministerie SZW Doel: - Informatie voor VSO en PrO scholen - Omslag in denken. Middel MEEDOEN WERKT!

Opdracht ministerie SZW Doel: - Informatie voor VSO en PrO scholen - Omslag in denken. Middel MEEDOEN WERKT! { Sjaak Verwer Opdracht ministerie SZW Doel: - Informatie voor VSO en PrO scholen - Omslag in denken Middel - Ambassadeurs regio Noord, Midden en Zuid. - producten Producten - 4 nieuwsbrieven - Lesbrief

Nadere informatie

Beleidsplan Participatiewet. Berkelland 2 0 1 5-2 0 1 8

Beleidsplan Participatiewet. Berkelland 2 0 1 5-2 0 1 8 Beleidsplan Participatiewet Berkelland 1 2 0 1 5-2 0 1 8 Meer doen met minder geld 2 Dienstverlening van binnen naar buiten 1. Eigen kracht (sociaal netwerk) 2. Algemene voorzieningen 3. Maatwerkvoorzieningen

Nadere informatie

d. voor gehuwden met ten laste komende kind(eren) van 12 tot en met 17 jaar: 39 % van de norm gehuwden, vermeerderd met een bedrag van 240,- euro.

d. voor gehuwden met ten laste komende kind(eren) van 12 tot en met 17 jaar: 39 % van de norm gehuwden, vermeerderd met een bedrag van 240,- euro. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Tilburg. Nr. 12827 4 februari 2016 Verordening Individuele Inkomenstoeslag 2016 Raadsbesluit 2015_287 De raad van de gemeente Tilburg: gelezen het voorstel van

Nadere informatie

Officiële uitgave van Kompas, Gemeentelijk collectief voor werk, inkomen & zorg.

Officiële uitgave van Kompas, Gemeentelijk collectief voor werk, inkomen & zorg. CVDR Officiële uitgave van Kompas, Gemeentelijk collectief voor werk, inkomen & zorg. Nr. CVDR620498_1 22 januari 2019 Beleidsregel van het dagelijks bestuur van de gemeenschappelijke regeling Intergemeentelijke

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Castricum 2015

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Castricum 2015 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Castricum 2015 De raad van de gemeente Castricum; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014 [nummer]; gelet

Nadere informatie

Verordening. individuele studietoeslag. gemeente Borsele 2015

Verordening. individuele studietoeslag. gemeente Borsele 2015 Verordening individuele studietoeslag gemeente Borsele 2015 1 De raad van de gemeente Borsele; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 oktober 2014, gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel

Nadere informatie

Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Nieuwegein. Nr. 6527 23 januari 2015 Gemeente Nieuwegein; Verordening Individuele inkomenstoeslag WIL; De raad van de gemeente Nieuwegein; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving) Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling gemeente Heerhugowaard Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet Heerhugowaard 2015 Citeertitel Verordening

Nadere informatie

Oprichting en uitgangspunten Regionaal Werkbedrijf West-Brabant 15 december 2014

Oprichting en uitgangspunten Regionaal Werkbedrijf West-Brabant 15 december 2014 Oprichting en uitgangspunten Regionaal Werkbedrijf West-Brabant 15 december 2014 De uitgangspunten voor het Regionaal Werkbedrijf West-Brabant zijn als volgt: 1. Inhoud - De focus betreft primair de dienstverlening

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Buren

Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Buren GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Buren. Nr. 75332 16 december 2014 Verordening individuele studietoeslag Participatiewet gemeente Buren Artikel 1. Begripsomschrijvingen 1. Alle begrippen die

Nadere informatie

Gemeente Bergen op Zoom - Re-integratieverordening Participatiewet

Gemeente Bergen op Zoom - Re-integratieverordening Participatiewet GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Bergen op Zoom. Nr. 78160 24 december 2014 Gemeente Bergen op Zoom - Re-integratieverordening Participatiewet De raad van de gemeente Bergen op Zoom overwegende

Nadere informatie

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle

Presentatie Participatiewet & Wijzigingen Wwb. Commissie Samenleving Brielle Presentatie & Wijzigingen Wwb Commissie Samenleving Brielle Inhoud Presentatie Doelen participatiewet Uitgangspunten participatiewet Samenwerking Consequenties invoering participatiewet Wijzigingen Wwb

Nadere informatie

De Participatiewet en het dienstenportfolio UWV

De Participatiewet en het dienstenportfolio UWV De Participatiewet en het dienstenportfolio UWV 1 Aanleiding voor huidige ontwikkelingen Te veel mensen met arbeidsbeperkingen staan aan de zijlijn. Instroom WAJONG is (te) groot WWB populatie bestaat

Nadere informatie

Verordening loonkostensubsidie Participatiewet 2015 gemeente Midden-Drenthe

Verordening loonkostensubsidie Participatiewet 2015 gemeente Midden-Drenthe De raad van de gemeente Midden-Drenthe; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van [datum]; gelet op artikel 6, tweede lid, van de Participatiewet; gezien het advies van de commissie Zorg

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag gemeente Stein 2015

Verordening individuele studietoeslag gemeente Stein 2015 Verordening individuele studietoeslag gemeente Stein 2015 De raad van de gemeente Stein; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Stein; gelet op artikel 8, eerste lid onderdeel c, van de

Nadere informatie

Beleidsregels individuele inkomenstoeslag 2017 IGSD Steenwijkerland/Westerveld.

Beleidsregels individuele inkomenstoeslag 2017 IGSD Steenwijkerland/Westerveld. Beleidsregels individuele inkomenstoeslag 2017 IGSD Steenwijkerland/Westerveld. Algemeen De individuele inkomenstoeslag is niet gerelateerd aan bepaalde kosten. Het is een inkomensondersteunende maatregel

Nadere informatie

Handreiking loonkostensubsidie

Handreiking loonkostensubsidie Handreiking loonkostensubsidie April 2014 Inhoud 1 Inleiding... 3 Wat is loonkostensubsidie?... 3 De Participatiewet... 3 Beschut werk... 3 2 Loonkostensubsidie... 4 Voor wie?... 4 Hoe wordt het ingezet?...

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 19 mei 2015, nummer: 15/458;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 19 mei 2015, nummer: 15/458; De raad van de gemeente Emmen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 19 mei 2015, nummer: 15/458; gelet op het bepaalde in artikel 6, tweede lid, van de Participatiewet; b e s l u i

Nadere informatie

Verordening. Individuele Studietoeslag Scherpenzeel 2015

Verordening. Individuele Studietoeslag Scherpenzeel 2015 Verordening Individuele Studietoeslag Scherpenzeel 2015 citeertitel: Verordening Individuele Studietoeslag Scherpenzeel 2015 vastgesteld bij besluit van Verordening Individuele Studietoeslag Scherpenzeel

Nadere informatie

Beleidsregels loonkostensubsidie gemeente Alkmaar. gelet op de Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet gemeente Alkmaar;

Beleidsregels loonkostensubsidie gemeente Alkmaar. gelet op de Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet gemeente Alkmaar; CVDR Officiële uitgave van Alkmaar. Nr. CVDR413995_1 29 mei 2018 Beleidsregels loonkostensubsidie gemeente Alkmaar. Het college van burgemeester en wethouders; gelet op de Verordening Loonkostensubsidie

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard d.d. 30 mei 2017

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van de gemeente Lingewaard d.d. 30 mei 2017 Besluit raad 17RDS00116 Besluitnummer Onderwerp Verordening loonkostensubsidie Participatiewet gemeente Lingewaard 2017 De raad van de gemeente Lingewaard; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Whitepaper Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten

Whitepaper Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten Whitepaper Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten VeReFi Whitepaper 14 Wet banenafspraak en quotum arbeidsbeperkten - 1 - Inhoud 1. Inleiding... 3 2. De banenafspraak... 4 2.1 Om welke mensen gaat

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Gemeente Gennep gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 september 2014;

Verordening individuele studietoeslag Gemeente Gennep gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 16 september 2014; Verordening individuele studietoeslag Gemeente Gennep 2015 De Raad van de Gemeente Gennep; gelet op de artikelen 8a, eerste lid, onder c, van de Participatiewet; gelezen het voorstel van burgemeester en

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16-12-2014 Nummer voorstel: 2015/4

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16-12-2014 Nummer voorstel: 2015/4 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 16-12-2014 Nummer voorstel: 2015/4 Voor raadsvergadering d.d.: 13-01-2015 Agendapunt: 7 Onderwerp:

Nadere informatie

Verordening individuele studietoeslag Zevenaar 2018

Verordening individuele studietoeslag Zevenaar 2018 Verordening individuele studietoeslag Zevenaar 2018 De raad van de gemeente Rijnwaarden; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 31 oktober 2017; gelet op artikel 8, eerste lid, onderdeel

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland

Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland De gemeente Almere, vertegenwoordigd door mevrouw F.T. de Jonge De gemeente Dronten, vertegenwoordigd door de heer P.C.J. Bleeker De gemeente Lelystad,

Nadere informatie

Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering CONCEPT

Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering CONCEPT Raadsvoorstel Openbare Raadsvergadering CONCEPT Datum 30 juni 2015 Agendapunt 10 Onderwerp Verordeningen Participatiewet Portefeuillehouder(s) wethouder J.M.M. van den Beuken Inhoudelijk voorstel Per 1

Nadere informatie

Nadere regels Re-integratieverordening 2015

Nadere regels Re-integratieverordening 2015 Nadere regels Re-integratieverordening 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Krimpen aan den IJssel; overwegende dat het wenselijk is het beleid omtrent de re-integratievoorzieningen

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder

Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Noordoostpolder Nr. 11290 18 januari 2018 Beleidsregels Participatie Noordoostpolder 2018 Het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder overwegende

Nadere informatie