Nieuwsbrief Januari Inhoud: Nieuwjaarswens Belastingaangifte 2012 Henk bedankt! Voorliggende voorzieningen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief Januari 2013. Inhoud: Nieuwjaarswens Belastingaangifte 2012 Henk bedankt! Voorliggende voorzieningen"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief Januari 2013 Inhoud: Nieuwjaarswens Belastingaangifte 2012 Henk bedankt! Voorliggende voorzieningen

2 Niet vergeten De Gehandicaptenraad heeft m.i.v. 1 juli 2012 een nieuw postadres en een nieuw telefoonnummer. Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker JG Westervoort Tel: Website: info@gehandicaptenraadwestervoort.nl Wijziging spreekuur. Met ingang van 1 oktober 2012 vervalt het wekelijkse inloopspreekuur van de Gehandicaptenraad Westervoort (GRW) op maandagochtend. Hiervoor in de plaats komt de mogelijkheid om op afspraak een gesprek te plannen. Met deze verruiming van mogelijkheden hopen wij onze dienstverlening beter op onze doelgroep af te stemmen. Bellen of mailen kan natuurlijk altijd! Digitale nieuwsbrief. Wij proberen zoveel mogelijk op kosten te besparen en vragen iedereen die over internet beschikt of wij deze nieuwsbrief digitaal mogen versturen. Krijgt u deze nieuwsbrief nu nog op papier maar beschikt u wel over een adres? Wilt u dit dan aan ons doorgeven via info@gehandicaptenraadwestervoort.nl, onder vermelding van uw naam en adres, dan mailen wij u voortaan deze nieuwsbrief en blijven voor ons de kosten beperkt!

3 Er blijft veel te wensen over.. De Gehandicaptenraad Westervoort is in januari 1993 gestart en bestaat deze maand dus alweer 20 jaar. Wij vinden de huidige vooruitzichten voor mensen met een beperking zo n achteruitgang dat er geen reden is voor een uitbundig feest, wat ons betreft. Je vraagt je, terugkijkend, soms wel af wat nu de zin is geweest van alle inspanningen van het bestuur en alle vrijwilligers door de jaren heen. Toch moeten we daar niet te somber over zijn. Beleidsmakers weten dat er kritisch naar beleidsvoorstellen wordt gekeken en dat ze worden getoetst op hun consequenties voor de doelgroep. We trekken aan de bel als dat nodig is, soms door middel van lobbyen in de wandelgangen en soms met veel tamtam via de pers. Veel Westervoortse kinderen hebben in de afgelopen jaren een van onze, meer dan 100, voorlichtingsochtenden in groep 7/8 van hun basisschool meegemaakt. Hierdoor is meer begrip ontstaan voor mensen die niet hetzelfde maar wel gelijkwaardig zijn. Gewoon mee kunnen doen is bij hen allang geen punt van discussie meer, dat ligt bij de politiek nogal eens anders! Inwoners van Westervoort en collega-organisaties weten ons te vinden met hun vragen of wanneer regionale problemen samenwerking vereist. De kanteling binnen de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) zorgt ervoor dat het bekende voorzieningen niveau niet meer vanzelfsprekend is. De verzorgingsstaat trekt zich terug. Wij vinden dat eigen verantwoordelijkheid niet hetzelfde is als zoek het zelf maar uit. Professionele hulp bij verzorging en zelfstandige deelname aan de maatschappij moet een recht blijven want als iemand structureel alleen zou zijn aangewezen op mantelzorg of vrijwilligers houd je geen relatie meer over die op gelijkwaardigheid gebaseerd is en dat is pas echt slecht voor je gevoel van eigenwaarde! Ik wens iedereen de kracht om de dingen te accepteren die je niet kunt veranderen, de moed om dingen te veranderen die je kunt veranderen en de wijsheid om het verschil te weten. Patricia van Bladel Meussen, voorzitter.

4 Belastingvoordeel, regel het zelf! Geld terug van de Belastingdienst. Ook voor u. Geeft u veel geld uit aan medische behandelingen, zorg, hulpmiddelen en voorzieningen? Maak dan gebruik van de aftrek van specifieke zorgkosten bij de aangifte inkomstenbelasting. Hoe dat in zijn werk gaat leest u in zeven korte vragen en antwoorden. Dit artikel gaat over de aangifte over het belastingjaar U doet deze aangifte in het voorjaar van Wat moet ik doen om dit voordeel naar me toe te halen? Aangifte inkomstenbelasting doen. Ga naar de website Belastingdienst.nl en download het Aangifteprogramma Zorg dat u op tijd over een DigiD beschikt (aan te vragen op de website DigiD.nl), want u stuurt de aangifte in via internet. U kunt ook een belastingbiljet invullen: bel de Belastingtelefoon ( ) en vraag een P-biljet aan. 2. Aangifte doen? Ik kijk wel uit. Straks krijg ik nog een aanslag en moet ik bijbetalen! Die kans is niet groot. Bovendien betaalt u in feite wel degelijk belasting, al draagt u het niet zelf af. Ook als het gaat om minimumuitkeringen, zoals Wajong of de bijstand. De uitkeringsinstantie houdt namelijk elke maand een flink bedrag aan belastinggeld in. Kijk maar op uw loonstrookje, onder het kopje Loonheffing. Een deel daarvan kunt u terugvragen bij de Belastingdienst, als u recht hebt op aftrek. Bijvoorbeeld voor specifieke zorgkosten. Zelfs als uw inkomen inderdaad zo laag is dat u nauwelijks of zelfs helemaal geen belasting hoeft te betalen, kunt u belastinggeld terugkrijgen vanwege aftrekbare specifieke zorgkosten. Dat komt door een speciale Tegemoetkomingsregeling. Als u specifieke zorgkosten hebt opgevoerd bij uw belastingaangifte en u voldoet aan de voorwaarden voor deze regeling, dan krijgt u daarover vanzelf bericht van de Belastingdienst. 3. Welke kosten kan ik aftrekken? De aftrekpost specifieke zorgkosten bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder staan ze op een rijtje. Genees- en heelkundige hulp. Het gaat bij dit onderdeel om (1) medische en paramedische zorg inclusief tandartskosten en (2) om uitgaven voor particuliere verpleging en verzorging. Uitgaven boven een bruto persoonsgebonden budget voor verpleging of verzorging vallen hier ook onder. Kosten voor ooglaserbehandelingen kunt u niet aftrekken.

5 Reiskosten voor ziekenbezoek aan een (voormalige) huisgenoot die minstens 10 km verderop verpleegd wordt. Reist u per openbaar vervoer of met een taxi, dan zijn de kosten volledig aftrekbaar. Neemt u de auto, dan geldt een standaardtarief van 0,19 per kilometer. Voorgeschreven medicijnen. Het gaat alleen om geneesmiddelen op voorschrift van een arts, waar u geen (volledige) vergoeding voor hebt gekregen, bijvoorbeeld doordat u moest bijbetalen voor duurdere medicijnen. Ook homeopathische geneesmiddelen vallen hier onder, maar alleen als ze zijn voorgeschreven door een arts. Hulpmiddelen. Denk aan gehoorapparaten, kunstgebitten en bruggen, steunzolen, elastische kousen, prothesen, loophulpmiddelen, rolstoelen en de laadkosten voor accu's van scootmobielen en elektrische rolstoelen. Uitgaven voor brillen en contactlenzen zijn niet aftrekbaar. Vervoer. Het gaat hierbij om de vervoerskosten die u maakt vanwege uw handicap of ziekte. Denk vooral aan ziekenvervoer voor bezoeken aan artsen of andere behandelaars. Reist u per openbaar vervoer of met een taxi, dan zijn de kosten volledig aftrekbaar. Neemt u de auto, ga dan uit van de werkelijke kosten per kilometer, dus inclusief afschrijving en onderhoud. U kunt die kilometerprijs berekenen op basis van de tabellen en rekenmodules van de ANWB of de Consumentenbond. Dieet op voorschrift van een arts of erkende diëtist. U kunt alleen dieetkosten opvoeren zoals die genoemd worden in de tabellen van de Belastingdienst. Extra uitgaven voor kleding en beddengoed. Kunt u aantonen dat u vanwege uw handicap of ziekte meer dan 620 extra kosten hebt gemaakt voor kleding en beddengoed, dan mag u standaard 775 aftrekken. Kunt u dat niet, maar blijkt 'uit algemene kennis of uit eerdere aangiften' dat uw handicap of ziekte inderdaad extra kosten voor kleding en beddengoed met zich meebrengt, dan mag u 310 aftrekken. De bedragen gelden per persoon. Woningaanpassingen. De woning moet op medisch voorschrift zijn aangepast. Bovendien geldt een ingewikkelde verrekening met de mogelijke waardestijging. De regeling geldt ook voor huurwoningen, nieuwe woningen en vakantiehuisjes. Andere aanpassingen. Bijvoorbeeld specifieke aanpassingen aan uw auto. Uitgaven voor extra gezinshulp. Het gaat bij deze post alleen om particuliere hulp, zonder Wmo-indicatie. Ook uitgaven boven een bruto persoonsgebonden budget voor huishoudelijke hulp vallen hier onder.

6 4. Dat is heel wat. Kan ik al die kosten aftrekken? Helaas niet. Er geldt een drempel. Uw zorgkosten moeten hoger zijn dan die drempel. U kunt alleen de kosten boven de drempel aftrekken. De drempel is afhankelijk van uw inkomen. Hoe hoger uw inkomen, hoe hoger de drempel. Gebruikt u het aangifteprogramma, dan berekent het programma automatisch hoe hoog de drempel voor u is en of u die drempel haalt. 5. Zul je net zien dat ik die drempel niet haal. U haalt de drempel vaak gemakkelijker dan u denkt. Want hebt u een laag inkomen, dan mag u een aantal specifieke zorgkosten verhogen met een vast percentage. De grens hiervoor ligt bij een (gezamenlijk) inkomen van niet meer dan Gebruikt u het Aangifteprogramma, dan berekent het programma automatisch de verhoging. De verhoging telt mee om de drempel te halen. 6. Gelden er verder nog regels? Zeker. De belangrijkste regel is dat het moet gaan om kosten die u zelf draagt. Hebt u een vergoeding gekregen, dan kunt u de uitgaven niet ook nog eens aftrekken. U moet de kosten bovendien in 2012 betaald hebben. Verder gelden er per onderdeel van de aftrek soms gedetailleerde regels, die erg ingewikkeld zijn. 7. Oei. Is het verstandig om deskundige hulp in te schakelen? Dat hoeft niet per se, maar vaak is het wel handig. Gelukkig zijn er veel organisaties die u kunnen helpen. Neem voor meer informatie contact op met uw gehandicaptenorganisatie, patiëntenvereniging, ouderenorganisatie, belastingwinkel of vakbond. Tekst: Kees Dijkman Deze informatie wordt u aangeboden door de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad). De tekst is met de meeste zorgvuldigheid samengesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Voor uitgebreide informatie, kijk op de website Meerkosten.nl, in de rubriek 'Belastingvoordeel' of bestel de brochure Belastingvoordeel 2012 voor mensen met een handicap en chronisch zieken bij de CG-Raad bestellijn, telefoon (030)

7 Henk bedankt! Henk Legebeke is secretaris van het GRW bestuur en hij heeft, samen met Patricia, een aantal jaren de GRW vertegenwoordigd in de WMO-Raad van Westervoort. Henk is inmiddels verhuisd naar Arnhem en heeft om die reden de WMO-Raad verlaten. Henk blijft gelukkig wel actief in het bestuur van onze Gehandicaptenraad!

8 Voorliggende voorzieningen. Het afgelopen najaar heeft de WMO-Raad advies uitgebracht over de notitie Voorliggende Voorzieningen. Dit zijn voorzieningen die voor iedereen zonder indicatie toegankelijk zijn. Vaak zijn dit wijzigingen in beleid die een besparing moeten opleveren doordat er minder individuele voorzieningen verstrekt worden. Hieronder volgt een samenvatting, door het college, van het advies van de WMO-Raad en vervolgens wordt puntsgewijs hun reactie hierop weergegeven. Tekst college: Wij verschillen niet van mening met u als het erom gaat mensen in staat te willen stellen zoveel mogelijk deel te nemen aan de samenleving. De realiteit is echter dat er nu eenmaal bezuinigingen op ons af komen. Zoals wij allemaal weten, is het einde daarvan nog niet in zicht. De beperkte financiële middelen waarover wij beschikken, willen wij graag ten goede laten komen aan de mensen die echt niet zonder individuele voorzieningen kunnen. Als echter andere, minder dure, oplossingen mogelijk zijn, kiezen we eerst daarvoor. Vandaar de gekozen uitgangspunten. 1. Registratie van doorverwijzingen naar voorliggende voorzieningen in het keukentafelgesprek. U adviseert tijdens de individuele beoordeling ook mee te wegen of de genoemde voorliggende voorzieningen in de behoefte van de cliënt voorzien (art. 4 lid 2 WMO). De wens tot het zelfstandig doen van de boodschappen of het koken van maaltijden in een aangepaste keuken moet tot de compensatiemogelijkheden blijven behoren. U bent niet tegen registratie op zich maar adviseert te borgen dat bij de indicatiestelling niet voorbij gegaan kan worden aan de persoonskenmerken en de behoeften van de aanvrager. Reactie college: wij stemmen hiermee in. Registratie is nodig om te kunnen beoordelen of de maatregelen die we nemen ook leiden tot wat we willen: een verschuiving van individuele naar voorliggende voorzieningen. Dit laat onverlet dat altijd rekening wordt gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de cliënt. Dit is ingebakken in het keukentafelgesprek. De oplossing voor een probleem dat iemand heeft, is altijd toegesneden op de persoonlijke omstandigheden van de cliënt.

9 2. Onderscheid in tarieven Hbh1 en Hbh2. U geeft aan in eerdere adviezen gepleit te hebben voor herinvoering van Hulp bij huishouden 1 en 2.(Hbh) Reactie college: in de regionale aanbesteding is gekozen voor deze herinvoering in plaats van het nu gehanteerde mixtarief. Daarmee wordt tegemoet gekomen aan uw wens. 3. Aansluiten bij het gemaksdienstenconcept van de gemeente Arnhem na de pilotfase. U adviseert de conclusies van de pilot aan u voor te leggen en advies te vragen over al of niet aansluiten. Als aansluiting plaats vindt dan bent u van mening dat de keuzevrijheid bij een PGB met service en bemiddeling (SEB) niet beperkt mag blijven tot St. Thuiszorg Midden Gelderland. Voorts wilt u graag geïnformeerd worden over de arbeidsvoorwaarden van de mensen die in het kader van de PGB SEB werkzaam worden. Reactie college: het PGB SEB is opgenomen in de aanbesteding hulp bij het huishouden. Bij gunning wordt voorkeur gegeven aan inschrijvers die naast Hbh1 en Hbh 2 ook kunnen en willen bemiddelen voor een PGB SEB. De keuze is dus niet beperkt tot STMG. Wat betreft de arbeidsvoorwaarden: wij zijn van mening dat dit een aangelegenheid is tussen werkgever en werknemer. 4. Gesprekken voeren met betrokken organisaties voor het opzetten van een rolstoelpool in combinatie met een scootmobielpool op specifieke locaties. U adviseert eventuele kosten die verbonden zijn aan deelname aan de pool, mee te nemen in de anticumulatieregeling van het centraal administratiekantoor (CAK). Daarnaast wijst u erop dat ook hier individuele toetsing en het rekening houden met persoonlijke omstandigheden niet mogen ontbreken. Reactie college: wij zullen ons uiteraard houden aan de toezegging die wij gedaan hebben in het kader van de anticumulatieregeling. Zoals wij bij punt 1 al hebben aangeven vindt altijd individuele toetsing plaats (keukentafelgesprek) en wordt altijd rekening gehouden met persoonlijke omstandigheden. 5. Monitoren van de voortgang van het opzetten van een klussendienst, aansluiten bij de klussendiensten van Vivare en Woonzorg Nederland en het project Vertrouwd Wonen.

10 U staat positief ten opzichte van een betaalbare klussendienst. U adviseert zaken als aansprakelijkheid goed in afspraken te borgen. U vindt dat Vertrouwd Wonen op vrijwillige basis een oplossing kan zijn voor preventieve, niet geïndiceerde voorzieningen. U adviseert geen geïndiceerde voorzieningen (deels) te gaan subsidiëren tenzij men door de heffing van een eigen bijdrage hier zelf voor kiest. Reactie college: wij zijn het ermee eens dat aansprakelijkheid in afspraken geborgd moet worden. De laatste zin van uw advies is ons niet duidelijk. Wij kunnen over dit onderwerp het volgende zeggen. Een indicatie voor een individuele voorzienig op grond van de Wmo is mogelijk, afhankelijk van persoonlijke omstandigheden. Hieraan is wel een eigen bijdrage verbonden. Daarom kiezen sommige mensen er voor af te zien van een voorziening op grond van de Wmo en zelf de voorziening aan te brengen. Ook is het voor 55+ers mogelijk om in het kader van Vertrouwd Wonen hiervoor een bijdrage te krijgen zonder dat daarvoor een indicatie op grond van de Wmo nodig is. Wel kan een positief advies nodig zijn van een woonadviseur als er een woningcorporatie betrokken is. 6. Kortdurende huishoudelijke hulp stringenter uitvoeren U merkt op dat in de meeste Wmo-verordeningen is opgenomen dat een voorziening langdurig noodzakelijk moet zijn om er voor in aanmerking te komen. Een uitzondering hierop vormt de hulp bij het huishouden. Uit de parlementaire geschiedenis blijkt dat gemeenten ook verantwoordelijk zijn voor de kortdurende hulp bij het huishouden, b.v. na een ziekenhuisopname. U kunt zich dan ook niet vinden in dit voorstel. Reactie college: wij stemmen hiermee in. De gemeente Duiven heeft op dit punt een andere mening. De gemeente Westervoort blijft dit onderdeel uitvoeren zoals ze tot nu toe gedaan heeft, Duiven gaat dit onderdeel stringenter uitvoeren. In Westervoort kan iemand dus na een ziekenhuisopname nog steeds in aanmerking komen voor kortdurende hulp. 7. Persoonsgebonden budget (PGB) gebruik stimuleren U kunt zich hierin vinden maar adviseert wel te regelen/borgen dat er een vorm van goede ondersteuning blijft bestaan. Reactie college: we gaan afspraken maken met de sociale verzekeringsbank (SVB) over de ondersteuning van cliënten die kiezen voor een PGB.

11 8. Vakantieperioden uitsluiten van de voorziening huishoudelijke hulp. U adviseert dit voorstel niet toe te passen op grond van de volgende argumentatie. Geïndiceerde huishoudelijke hulp moet continu gegarandeerd zijn, zeker wanneer de cliënt niet op vakantie gaat, tenzij men hier zelf voor kiest omdat een onbekende vakantiehulp niet gewenst is. Door bij de uitbesteding vooraf hiermee al rekening te houden is er geen sprake van een ombuiging maar van een uitsluitingsfeit dat niet aansluit bij de uitgangspunten van de WMO. Een maatregel als deze vraagt een individuele beoordeling en dat brengt ook beoordelings- en administratiekosten met zich mee. Het veelgenoemde netwerk heeft in de bekende vakantieperioden zelf ook vaak vakantie en de gebruikelijke zorg is niet aanwezig, anders was er naar onze mening geen indicatie geweest. Reactie college: de ervaring in Veldhoven waar dit inmiddels praktijk is, leert dat veel mensen in de vakantieperioden zelf afzien van vervanging van de hulp bij het huishouden. Altijd worden echter de individuele omstandigheden van de cliënt in aanmerking genomen. Als het nodig is, krijgt iemand ook in de vakantieperioden hulp bij het huishouden. Uit ervaringscijfers blijkt dat tussen de 10 en 20% van alle cliënten alsnog hulp krijgt. Einde tekst college. Hoe nu verder? De notitie Voorliggende voorzieningen inclusief alle bijlagen is te vinden op de website van de gemeente via deze link: Zie agendapunt 7. Behandeling van dit onderwerp vindt in de commissie BSF plaats op 14 januari en in de gemeenteraad op 28 januari, beiden aanvang om uur in de raadszaal van het gemeentehuis. U bent van harte welkom om de bespreking aan te horen of om uw mening te geven. Inspreken graag van te voren melden via griffie@westervoort.nl

12 Het bestuur van de Gehandicaptenraad Westervoort wenst iedereen een heel goed 2013

Specifieke zorgkosten aftrekbaar Belastingvoordeel, ook over 2009

Specifieke zorgkosten aftrekbaar Belastingvoordeel, ook over 2009 Specifieke zorgkosten aftrekbaar Belastingvoordeel, ook over 2009 Geld terug van de Belastingdienst. Het kan nog steeds. Hebt u een handicap of chronische ziekte, dan is de kans groot dat u gebruik kunt

Nadere informatie

Dit artikel gaat over de aangifte over het belastingjaar 2012. U doet deze aangifte in het voorjaar van 2013.

Dit artikel gaat over de aangifte over het belastingjaar 2012. U doet deze aangifte in het voorjaar van 2013. 12-0323/ps/rs De aftrek van specifieke zorgkosten in tien vragen Belastingvoordeel, regel het zelf! Geld terug van de Belastingdienst. Ook voor u. Geeft u veel geld uit aan medische behandelingen, zorg,

Nadere informatie

Belastingaangifte loont

Belastingaangifte loont Zorgkosten aftrekken over 2018 Belastingaangifte loont Een handicap of ziekte levert vrijwel altijd extra kosten op. Voor medische zorg, hulpmiddelen, aanpassingen, extra kleding, reiskosten, dieetvoeding

Nadere informatie

Dit artikel gaat over de aangifte over het belastingjaar 2011. U doet deze aangifte in het voorjaar van 2012.

Dit artikel gaat over de aangifte over het belastingjaar 2011. U doet deze aangifte in het voorjaar van 2012. /mvc/rs De aftrek van specifieke zorgkosten in twaalf stappen Geld terug, u regelt het zelf! Geld terug van de Belastingdienst. Ook u kunt ervoor in aanmerking komen. Hebt u aantoonbaar veel uitgaven voor

Nadere informatie

Dit artikel gaat over de aangifte over het belastingjaar 2013. U doet deze aangifte in het voorjaar van 2014.

Dit artikel gaat over de aangifte over het belastingjaar 2013. U doet deze aangifte in het voorjaar van 2014. De aftrek van specifieke zorgkosten Aangifte loont Geeft u veel geld uit aan medische zorg, hulpmiddelen en voorzieningen? Maak dan gebruik van de aftrek van specifieke zorgkosten bij de aangifte inkomstenbelasting.

Nadere informatie

KansPlus, Belangennetwerk Verstandelijk Gehandicapten

KansPlus, Belangennetwerk Verstandelijk Gehandicapten KansPlus, Belangennetwerk Verstandelijk Gehandicapten Bron: CG-Raad Auteur: Kees Dijkman Aftrek specifieke zorgkosten Regel zelf uw belastingvoordeel Hebt u aantoonbaar veel uitgaven voor zorg, hulpmiddelen

Nadere informatie

2013: Belastingaangifte over 2012

2013: Belastingaangifte over 2012 1 2013: Belastingaangifte over 2012 Geld terug van de Belastingdienst. Ook u kunt ervoor in aanmerking komen. Hebt u aantoonbaar veel uitgaven voor zorg, hulpmiddelen en voorzieningen? Dan kunt u die vrijwel

Nadere informatie

Aftrekposten voor de aangifte 2008

Aftrekposten voor de aangifte 2008 Aftrekposten voor de aangifte 2008 Geld terug van de Belastingdienst. Het kan. De teruggave kan oplopen tot honderden euro's, alleen al door de standaard aftrekposten die u verder niet hoeft te verantwoorden.

Nadere informatie

S08-0019/mvc/rs. Buitengewone uitgaven stap voor stap Haal voordeel uit uw belastingaangifte. Door Kees Dijkman

S08-0019/mvc/rs. Buitengewone uitgaven stap voor stap Haal voordeel uit uw belastingaangifte. Door Kees Dijkman /mvc/rs U leeft met een handicap, een chronische ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dat betekent dat u kosten maakt. Daar staan lang niet altijd vergoedingen tegenover. Toch kunt u een deel van die kosten

Nadere informatie

De fiscus compenseert een deel van uw zorgkosten

De fiscus compenseert een deel van uw zorgkosten Uitleg over de aftrek van specifieke zorgkosten De fiscus compenseert een deel van uw zorgkosten Geeft u veel geld uit aan medische zorg, hulpmiddelen, aanpassingen en voorzieningen? Hebt u door uw handicap

Nadere informatie

Doe uw voordeel met de aangifte

Doe uw voordeel met de aangifte De aftrek van zorgkosten Doe uw voordeel met de aangifte Geeft u veel geld uit aan zorg, hulpmiddelen, aanpassingen en voorzieningen? Hebt u door uw handicap of ziekte extra kosten voor kleding of vervoer?

Nadere informatie

De aftrek van zorgkosten Laat geen belastinggeld liggen!

De aftrek van zorgkosten Laat geen belastinggeld liggen! De aftrek van zorgkosten Laat geen belastinggeld liggen! Leven met een handicap of ziekte brengt kosten met zich mee. Kosten voor medische zorg, hulpmiddelen, aanpassingen, extra kleding, reiskosten, dieetvoeding

Nadere informatie

Voordeel via de belastingaangifte Laat geen geld liggen. Informatie voor nierpatiënten

Voordeel via de belastingaangifte Laat geen geld liggen. Informatie voor nierpatiënten Voordeel via de belastingaangifte Laat geen geld liggen Informatie voor nierpatiënten Belastingjaar 2011 Aangifte in het voorjaar van 2012 De informatie in deze folder gaat over het belastingjaar 2011,

Nadere informatie

Aftrek ziektekosten 2009. Inhoud

Aftrek ziektekosten 2009. Inhoud Door alle ophef in de media wordt ten onrechte gedacht dat er geen ziektekosten meer aftrekbaar zijn bij de aangifte Inkomstenbelasting. Hieronder is een overzicht van de aftrekbare ziektekosten 2009.

Nadere informatie

1984 GKIJ NIEUWS 2009 25 jaar GKIJ

1984 GKIJ NIEUWS 2009 25 jaar GKIJ 1984 GKIJ NIEUWS 2009 25 jaar GKIJ Voorzitter Vacature Secretaris Kees Wessel 038-3318446 Penningmeester Henk Boeve 038-3317265 Ledenadministratie Henk Boeve 038-3317265 Scholenproject Lammy Sleurink 038-3318424

Nadere informatie

Aftrekposten aangifte Inkomstenbelasting. John Hesen

Aftrekposten aangifte Inkomstenbelasting. John Hesen Aftrekposten aangifte Inkomstenbelasting John Hesen Aftrekposten aangifte Inkomstenbelasting Introductie Taak bewindvoerder tegenover budgetbeheer Vooringevulde aangifte Persoonsgebonden aftrek en dan

Nadere informatie

Laat geen belastinggeld liggen! De aftrek van buitengewone uitgaven voor gehandicapten en chronisch zieken. C04-0006/HtK.

Laat geen belastinggeld liggen! De aftrek van buitengewone uitgaven voor gehandicapten en chronisch zieken. C04-0006/HtK. Minder vergoedingen. Dalende koopkracht. Bezuinigingen op zorg, voorzieningen en uitkeringen. Het jaar 2004 wordt een moeilijk jaar voor gehandicapten en chronisch zieken. Eén van de maatregelen om u financieel

Nadere informatie

Bijlage 4a van de bij resultaten onderzoek regeling CAZ - wat meer over achtergrond en gebruik

Bijlage 4a van de bij resultaten onderzoek regeling CAZ - wat meer over achtergrond en gebruik Bijlage 4a van de bij resultaten onderzoek regeling CAZ - wat meer over achtergrond en gebruik 1. Hoe ziet de huidige regeling eruit? Mensen met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum kunnen kiezen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Herfst 2012. Inhoud: Vermogensbijtelling Rolstoelcursus voor vrijwilligers Dag van de Mantelzorger Meerkosten berekenen WWZ beurs

Nieuwsbrief Herfst 2012. Inhoud: Vermogensbijtelling Rolstoelcursus voor vrijwilligers Dag van de Mantelzorger Meerkosten berekenen WWZ beurs Nieuwsbrief Herfst 2012 Inhoud: Vermogensbijtelling Rolstoelcursus voor vrijwilligers Dag van de Mantelzorger Meerkosten berekenen WWZ beurs Niet vergeten De Gehandicaptenraad heeft m.i.v. 1 juli 2012

Nadere informatie

Voordeel via de belastingaangifte Laat geen geld liggen

Voordeel via de belastingaangifte Laat geen geld liggen Voordeel via de belastingaangifte Laat geen geld liggen Informatie voor nierpatiënten Belastingjaar 2012 Aangifte in het voorjaar van 2013 De informatie in deze folder gaat over het belastingjaar 2012,

Nadere informatie

Buitengewone uitgaven

Buitengewone uitgaven BELASTINGEN 2007 Buitengewone uitgaven Mezzo Auteur : Ina Hoek Bunnik, januari 2008 - Pagina 1 van 7 - Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen recht hebben op teruggaaf via de Belastingdienst, maar dat

Nadere informatie

Aftrek zorgkosten 2012

Aftrek zorgkosten 2012 Aftrek zorgkosten 2012 U ziet hieronder een overzicht van de zorgkosten die in 2012 aftrekbaar zijn. Het is onmogelijk om u een volledig overzicht aan te reiken. Maar wij hebben er alles aan gedaan om

Nadere informatie

Aftrek zorgkosten 2013

Aftrek zorgkosten 2013 Aftrek zorgkosten 2013 U ziet hieronder een overzicht van de zorgkosten die in 2013 nog aftrekbaar zijn. Het is onmogelijk om u een volledig overzicht aan te reiken. Maar wij hebben er alles aan gedaan

Nadere informatie

Voordeel via de belastingaangifte Informatie voor nierpatiënten.

Voordeel via de belastingaangifte Informatie voor nierpatiënten. Belastingjaar 2013 - Aangifte in het voorjaar van 2014 Voordeel via de belastingaangifte Informatie voor nierpatiënten. Laat geen geld liggen Doe aangifte inkomstenbelasting Als nierpatiënt hebt u veel

Nadere informatie

BELASTINGEN 2014. Specifieke Zorgkosten. Mezzo Auteur : Ina Hoek

BELASTINGEN 2014. Specifieke Zorgkosten. Mezzo Auteur : Ina Hoek BELASTINGEN 2014 Specifieke Zorgkosten Mezzo Auteur : Ina Hoek Bunnik, februari 2015 Zorgt u als mantelzorger voor een chronisch zieke of gehandicapte die deel uitmaakt van uw huishouden, maak dan gebruik

Nadere informatie

Aftrek zorgkosten 2014

Aftrek zorgkosten 2014 Aftrek zorgkosten 2014 U ziet hieronder een overzicht van de zorgkosten die in 2014 aftrekbaar zijn. Het is onmogelijk om u een volledig overzicht aan te reiken. Maar wij hebben er alles aan gedaan om

Nadere informatie

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a.

Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Nieuwsbrief zomer 2015 Inhoud o.a. Wat is onafhankelijke cliëntondersteuning Misverstanden over WMO 2015 Mantelzorgcompliment aanvragen Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG

Nadere informatie

Specifieke Zorgkosten

Specifieke Zorgkosten Specifieke Zorgkosten Zorgt u als mantelzorger voor een chronisch zieke of gehandicapte die deel uitmaakt van uw huishouden, maak dan gebruik van de post specifieke zorgkosten. Hieronder leest u meer over

Nadere informatie

Specifieke zorgkosten

Specifieke zorgkosten Bij voorlopige aanslag inkomstenbelasting 20 IB 292-1T12FD (2500) Specifieke zorgkosten Hebt u in 20 kosten voor ziekte of invaliditeit? Dan hebt u misschien recht op aftrek van uitgaven voor specifieke

Nadere informatie

BELASTINGEN 2015. Specifieke Zorgkosten. Mezzo Auteur : Ina Hoek

BELASTINGEN 2015. Specifieke Zorgkosten. Mezzo Auteur : Ina Hoek BELASTINGEN 2015 Specifieke Zorgkosten Mezzo Auteur : Ina Hoek Bunnik, februari 2016 Zorgt u als mantelzorger voor een chronisch zieke of gehandicapte die deel uitmaakt van uw huishouden, maak dan gebruik

Nadere informatie

Specifieke zorgkosten

Specifieke zorgkosten Bij voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2012 IB 292-1T22FD (2612) Specifieke zorgkosten Hebt u in 2012 kosten voor ziekte of invaliditeit? Dan hebt u misschien recht op aftrek van uitgaven voor specifieke

Nadere informatie

Voordeel via de belastingaangifte Informatie voor nierpatiënten.

Voordeel via de belastingaangifte Informatie voor nierpatiënten. Belastingjaar 2015 - Aangifte in het voorjaar van 2016 Voordeel via de belastingaangifte Informatie voor nierpatiënten. Laat geen geld liggen Doe aangifte inkomstenbelasting Als nierpatiënt hebt u veel

Nadere informatie

Uitgaven voor specifieke zorgkosten

Uitgaven voor specifieke zorgkosten Als u in 2010 kosten had voor ziekte of invaliditeit, hebt u misschien recht op aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten. Alleen de kosten die u niet vergoed krijgt, mag u aftrekken. Aftrekbare specifieke

Nadere informatie

BELASTINGEN 2013. Specifieke Zorgkosten. Mezzo Auteur : Ina Hoek

BELASTINGEN 2013. Specifieke Zorgkosten. Mezzo Auteur : Ina Hoek BELASTINGEN 2013 Specifieke Zorgkosten Mezzo Auteur : Ina Hoek Bunnik, februari 2014 Uit diverse onderzoeken blijkt dat mensen recht hebben op teruggaaf via de Belastingdienst, maar dat daar te weinig

Nadere informatie

TPG Post. port betaald port payé Pays-Bas. Arjan van Schip/Milan van der Raat

TPG Post. port betaald port payé Pays-Bas. Arjan van Schip/Milan van der Raat SAMENSTELLING BESTUUR MIMAX *Mevr. C.E.M. Korver van Nieuwkerk, voorzitter/ secretaris Woerden *Mevr. H.H. Hordijk-de Jong, penningmeester Woerden 0348-419990 *Mevr. A. de Bruijn, contactpersoon Kamerik

Nadere informatie

Specifieke zorgkosten 2010

Specifieke zorgkosten 2010 Bij voorlopige aanslag inkomstenbelasting 20 IB 292-1T01FD (2380) Hebt u in 20 kosten voor ziekte of invaliditeit? Dan hebt u misschien recht op aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten. Alleen de

Nadere informatie

Scootmobielers opgelet! Inleveren. Tarief Stadsregiotaxi gewijzigd.

Scootmobielers opgelet! Inleveren. Tarief Stadsregiotaxi gewijzigd. Nieuwsbrief Stichting Gehandicaptenraad Westervoort Het Geerken 4, 6932 MX Westervoort. 026-3274393 Maart 2011 Website: www.gehandicaptenraadwestervoort.nl E-mail: info@gehandicaptenraadwestervoort.nl

Nadere informatie

Specifieke zorgkosten

Specifieke zorgkosten Bij voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2012 voor buitenlandse belastingplichtigen IB 292-1T22FD BUI (2613) Specifieke zorgkosten Hebt u in 2012 kosten voor ziekte of invaliditeit? Dan hebt u misschien

Nadere informatie

Voordeel via de belastingaangifte Informatie voor nierpatiënten.

Voordeel via de belastingaangifte Informatie voor nierpatiënten. Nierstichting Antwoordnummer 533 1400 VB Bussum 1400VB533 Nierstichting Postbus 2020 1400 DA Bussum Algemeen 035 697 80 00, Informatie nieren en nierziekten: 0800 388 00 00 (gratis) infonierziekten@nierstichting.nl

Nadere informatie

De lijst met aftrekbare ziektekosten is niet meer zo lang als in het verleden, maar nog steeds zijn veel niet vergoede ziektekosten aftrekbaar!

De lijst met aftrekbare ziektekosten is niet meer zo lang als in het verleden, maar nog steeds zijn veel niet vergoede ziektekosten aftrekbaar! Ziektekosten 2019: wat kunt u nog aftrekken? De lijst met aftrekbare ziektekosten is niet meer zo lang als in het verleden, maar nog steeds zijn veel niet vergoede ziektekosten aftrekbaar! Er is een tijd

Nadere informatie

Informatie over de algemene tegemoetkoming Wtcg 2012

Informatie over de algemene tegemoetkoming Wtcg 2012 Informatie over de algemene tegemoetkoming Wtcg 2012 Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) Leven met een chronische ziekte of handicap brengt vaak extra kosten met zich mee. Door

Nadere informatie

Aangifte inkomstenbelasting 2016

Aangifte inkomstenbelasting 2016 Aangifte inkomstenbelasting 2016 De fiscale special voor mantelzorgers Informatie over o.a. het doen van belastingaangifte, mogelijkheden om zorgkosten af te trekken en andere regelingen die voor u van

Nadere informatie

PLATFORM VG KANSPLUS- SIEN DONDERDAG 23 MAART. Witlox Van den Boomen VDB

PLATFORM VG KANSPLUS- SIEN DONDERDAG 23 MAART. Witlox Van den Boomen VDB PLATFORM VG KANSPLUS- SIEN DONDERDAG 23 MAART 2017 Witlox Van den Boomen VDB ONZE ADVISEURS Belastingadviseur mr. W.H. (William) Grant Belastingadviseur S. (Sander) Jongerius Belastingadviseur J. (Joris)

Nadere informatie

Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen. Zo werkt het in Best. Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1

Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen. Zo werkt het in Best. Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1 Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best Ondersteuning bij zelfstandig leven en wonen Zo werkt het in Best 1 Zelfstandig leven en wonen Heeft u ondersteuning nodig? Zo werkt het

Nadere informatie

I n f o r m a t I e f o l d e r

I n f o r m a t I e f o l d e r I n f o r m a t I e f o l d e r INDIVIDUELE VOORZIENINGEN WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Algemeen Wanneer u in uw leven te maken krijgt met ziekte of handicap, kan dat betekenen dat u allerlei beperkingen

Nadere informatie

Voordeel via de belastingaangifte Informatie voor nierpatiënten.

Voordeel via de belastingaangifte Informatie voor nierpatiënten. Belastingjaar 2016 - Aangifte in het voorjaar van 2017 Voordeel via de belastingaangifte Informatie voor nierpatiënten. Laat geen geld liggen Doe aangifte inkomstenbelasting Als nierpatiënt hebt u veel

Nadere informatie

Informatieavond aangifte 2016

Informatieavond aangifte 2016 Informatieavond aangifte 2016 Introductie belastingaangifte 2016 Henk Kosterink RB Jesse Olde Monnikhof KosterinkZweerink accountants & adviseurs Even voorstellen Henk Kosterink RB - Partner KosterinkZweerink

Nadere informatie

Specifieke zorgkosten

Specifieke zorgkosten Specifieke zorgkosten Hebt u in 2014 kosten voor ziekte of invaliditeit? Dan hebt u misschien recht op aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten. Bij voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2014 voor

Nadere informatie

Specifieke zorgkosten

Specifieke zorgkosten Bij voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2014 IB 292-1T41FD Specifieke zorgkosten Hebt u in 2014 kosten voor ziekte of invaliditeit? Dan hebt u misschien recht op aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten.

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2012 Voor wie is deze folder? Ontvangt u zorg thuis zoals verpleegkundige hulp? Maakt u gebruik van hulp bij het huishouden? Of heeft u een hulpmiddel

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden GroenekruisDomicura: voor alle zorg bij u thuis Als het om uw gezondheid gaat, of om die van uw kind of iemand anders die u dierbaar is, dan neemt u geen enkel risico. Dan is alleen

Nadere informatie

Specifieke zorgkosten

Specifieke zorgkosten 13 2013 Aanvullende toelichting Bij voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2013 IB 292-1T31FD Specifieke zorgkosten Hebt u in 2013 kosten voor ziekte of invaliditeit? Dan hebt u misschien recht op aftrek

Nadere informatie

Als u 65 jaar of ouder bent

Als u 65 jaar of ouder bent 2007 Als u 65 jaar of t Als u 65 jaar wordt, heeft dit gevolgen voor uw belasting en premie volksverzekeringen. Deze gevolgen hebben bijvoorbeeld betrekking op uw belastingtarief, uw heffingskortingen,

Nadere informatie

Nieuwsbrief februari 2014

Nieuwsbrief februari 2014 Nieuwsbrief februari 2014 Aan: Samen Verder Limburg Beter Brein Vereniging Verslag Algemene Vergadering 11 januari 2014 Samen Verder Limburg Beter Brein Vereniging Welkom en opening. Na de lunch heette

Nadere informatie

Aftrek zorgkosten 2015

Aftrek zorgkosten 2015 Aftrek zorgkosten 2015 U ziet hieronder een overzicht van de zorgkosten die in 2015 aftrekbaar zijn. Het is onmogelijk om u een volledig overzicht aan te reiken. Maar wij hebben er alles aan gedaan om

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Checklist benodigde gegevens aangifte inkomstenbelasting 2016

Checklist benodigde gegevens aangifte inkomstenbelasting 2016 Checklist benodigde gegevens aangifte inkomstenbelasting 2016 Met deze lijst krijgt u inzicht in de gegevens die van belang (kunnen) zijn bij het invullen van uw belastingaangifte 2016. De meest voorkomende

Nadere informatie

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap.

Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Mantelzorgwijzer Arnhem Wegwijzer voor mensen die zorgen voor een familielid, buur, partner of vriend(in) met een ziekte of handicap. Waarom een mantelzorgwijzer? Voor veel mensen is het verzorgen van

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Wonen in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl CAK

Nadere informatie

Hulp bij het huishouden

Hulp bij het huishouden Hulp bij het huishouden Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Uitgave van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Intergemeentelijke afdeling Sociale Zaken. Dit is een samenwerkingsverband van de

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl

Nadere informatie

Uitgaven voor specifieke zorgkosten

Uitgaven voor specifieke zorgkosten IB 184-1T41FD Als u in 2014 kosten had voor ziekte of invaliditeit, hebt u misschien recht op aftrek van uitgaven voor specifieke zorgkosten. Voorwaarden aftrek specifieke zorgkosten U mag alleen het deel

Nadere informatie

Uitgaven voor specifieke zorgkosten

Uitgaven voor specifieke zorgkosten 2009 Uitgaven voor De belastingaftrek van ziektekosten is sinds 2009 veranderd. Dat kan voor u gevolgen hebben. Bepaalde kosten zijn niet meer aftrekbaar. Maar sommige kosten voor ziekte en invaliditeit

Nadere informatie

25.1. AFTREKBARE SPECIFIEKE ZORGKOSTEN

25.1. AFTREKBARE SPECIFIEKE ZORGKOSTEN 25.1. AFTREKBARE SPECIFIEKE ZORGKOSTEN Bepaalde ziektekosten zijn voor de inkomstenbelasting aftrekbaar. Deze ziektekosten zijn alleen aftrekbaar als deze worden aangeduid als specifi eke zorgkosten en

Nadere informatie

Uitleg voorwaarden algemene tegemoetkoming Wtcg 2013

Uitleg voorwaarden algemene tegemoetkoming Wtcg 2013 Uitleg voorwaarden algemene tegemoetkoming Wtcg 2013 Voor de algemene tegemoetkoming vanuit de Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) over 2013 zijn de voorwaarden voor zorggebruik gewijzigd. Daarnaast

Nadere informatie

Voordeel via de belastingaangifte Informatie voor nierpatiënten.

Voordeel via de belastingaangifte Informatie voor nierpatiënten. Belastingjaar 2017 - Aangifte in het voorjaar van 2018 Voordeel via de belastingaangifte Informatie voor nierpatiënten. Laat geen geld liggen Doe aangifte inkomstenbelasting Als nierpatiënt hebt u veel

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2013 Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Ondersteuning voor mensen die beperkingen ondervinden in het dagelijks leven Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) De gemeente stimuleert inwoners om langer

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg thuis 2015

Eigen bijdrage Zorg thuis 2015 Eigen bijdrage Zorg thuis 0 Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg thuis. Deze eigen bijdrage betaalt u in de volgende gevallen: U ontvangt zorg of ondersteuning thuis zoals hulp bij het huishouden

Nadere informatie

Het Persoonsgebonden voor volwassenen

Het Persoonsgebonden voor volwassenen Het Persoonsgebonden budget voor volwassenen Lwdvoorelkaar over werk, jeugd en zorg in de gemeente Leeuwarden inhoud Het Persoonsgebonden budget Het Persoonsgebonden budget Over het Pgb Een Pgb aanvragen

Nadere informatie

Nieuwsbrief Herfst 2013. Inhoud: Nieuwe naam CG-Raad Informatiemiddag Scootmobielers Korte nieuwtjes Scootmobielpool?

Nieuwsbrief Herfst 2013. Inhoud: Nieuwe naam CG-Raad Informatiemiddag Scootmobielers Korte nieuwtjes Scootmobielpool? Nieuwsbrief Herfst 2013 Inhoud: Nieuwe naam CG-Raad Informatiemiddag Scootmobielers Korte nieuwtjes Scootmobielpool? Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG Westervoort Tel: 06

Nadere informatie

Eigen bijdrage Wmo voorzieningen

Eigen bijdrage Wmo voorzieningen Eigen bijdrage Wmo voorzieningen Ondersteuning vanuit de Wmo foto: Welzorg De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is bedoeld om mensen zo lang mogelijk zelfstandig mee te laten doen in de maatschappij.

Nadere informatie

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden

Zorg, ondersteuning werk en inkomen. Hulp bij het Huishouden Zorg, ondersteuning werk en inkomen Hulp bij het Huishouden zodanig te ondersteunen dat u zo lang mogelijk en zo prettig mogelijk in uw eigen omgeving kunt blijven en goed kunt deelnemen aan de samenleving.

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2011

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2011 Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo INFORMATIE 2011 Voor wie is deze folder? Ontvangt u zorg thuis zoals verpleegkundige hulp? Maakt u gebruik van hulp bij het huishouden? Of heeft u een hulpmiddel

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de eigen bijdrage

Vragen en antwoorden over de eigen bijdrage Vragen en antwoorden over de eigen bijdrage Wat is eigen bijdrage? In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is geregeld dat u een beroep kunt doen op de gemeente wanneer u hulpmiddelen of zorg nodig

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief Voorjaar Inhoud o.a. Lokale aandacht voor VN-Verdrag Uniek Sporten Voorlichting op de basisscholen

Nieuwsbrief Voorjaar Inhoud o.a. Lokale aandacht voor VN-Verdrag Uniek Sporten Voorlichting op de basisscholen Nieuwsbrief Voorjaar 2017 Inhoud o.a. Lokale aandacht voor VN-Verdrag Uniek Sporten Voorlichting op de basisscholen Niet vergeten Gehandicaptenraad Westervoort Molenacker 79 6932 JG Westervoort Tel: 06

Nadere informatie

nee nee (sinds 2013) (3)

nee nee (sinds 2013) (3) Ziektekosten 2013: wat kunt u nog aftrekken? kostenpost aftrekbaar in 2013? verhoging 113% of 40% mogelijk? (1) premie basisverzekering premie aanvullende verzekering premie tandartsverzekering door u

Nadere informatie

Eigen bijdrage 2016. Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen

Eigen bijdrage 2016. Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen Eigen bijdrage 2016 Verblijf in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Wlz Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg vanuit de Wet langdurige

Nadere informatie

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat?

AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ-zorg aanvragen, hoe regelt u dat? AWBZ: zorg bij ziekte, handicap of ouderdom Als u zorg wilt die wordt betaald uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ), onderzoekt het Centrum indicatiestelling

Nadere informatie

WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO wordt uitgevoerd door de gemeente.

WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO wordt uitgevoerd door de gemeente. De WMO WMO staat voor Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De WMO wordt uitgevoerd door de gemeente. Het doel van de WMO is om mensen met een beperking te ondersteunen. Heeft u hulp nodig bij het opruimen

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis

Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo 2014. Zorg thuis Eigen bijdrage Zorg zonder Verblijf en Wmo Zorg thuis Ontvangt u zorg thuis zoals verpleging of begeleiding? Dit heet Zorg zonder Verblijf. Heeft u hulp bij het huishouden, of een voorziening of hulpmiddel,

Nadere informatie

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2017 over de WMO. Maatschappelijke ondersteuning Informatie 2017 over de WMO Maatschappelijke ondersteuning WMO, wet maatschappelijke ondersteuning Het uitgangspunt van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is dat u zo lang mogelijk zelfstandig

Nadere informatie

Informatie 2018 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Informatie 2018 over de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning Informatie 2018 over de Wmo Wet maatschappelijke ondersteuning 1 Wmo, wet maatschappelijke ondersteuning U heeft aan de gemeente hulp gevraagd zodat u zelfstandig kunt blijven wonen en/of mee kunt doen

Nadere informatie

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren.

Bijzondere bijstand kunt u aanvragen binnen 12 maanden nadat u deze kosten hebt gemaakt. U moet wel alle rekeningen en nota s bewaren. Weet u hoe u een bijdrage kunt krijgen voor de kosten die u maakt? Verschillende vergoedingen van de gemeente zijn mogelijk als de kosten voor u te hoog oplopen. Dat is mooi, maar tegelijkertijd lastig.

Nadere informatie

U kunt het ingevulde formulier naar het gemeentehuis brengen of zonder postzegel terugzenden naar:

U kunt het ingevulde formulier naar het gemeentehuis brengen of zonder postzegel terugzenden naar: Onderwerp: Aanvraag regeling chronisch zieken en gehandicapten U kunt het ingevulde formulier naar het gemeentehuis brengen of zonder postzegel terugzenden naar: Gemeente Wijdemeren Afdeling Sociaal Domein

Nadere informatie

I N H O U D. Voorwoord. Belastingaangifte over Veranderingen in Vergoedingen: mogelijkheden voor mantelzorgers.

I N H O U D. Voorwoord. Belastingaangifte over Veranderingen in Vergoedingen: mogelijkheden voor mantelzorgers. Bij het Steunpunt Mantelzorg kunt u terecht voor: Informatie, advies en bemiddeling Emotionele ondersteuning Praktische ondersteuning Deelname aan bijeenkomsten, cursussen Regelen van hulp thuis: Aanvullende

Nadere informatie

HRo - Inkomstenbelasting - Persoonsgebonden aftrek -- Deel 1

HRo - Inkomstenbelasting - Persoonsgebonden aftrek -- Deel 1 Inkomstenbelasting PGA 1 programma Persoongebonden aftrek Wat en waarom? Onderhoudsverplichtingen Levensonderhoud kinderen Verliezen uit durfkapitaal Uitgaven specifieke zorgkosten Scholingsuitgaven Monumenten

Nadere informatie

Woningaanpassingen: Wat betekent de WMO voor installateurs?

Woningaanpassingen: Wat betekent de WMO voor installateurs? Deze brochure is gebaseerd op de via www.rijksoverheid.nl ontsloten informatie over de Wmo alsmede de publicatie Woningaanpassingen van A-Z van Vilans (2011). Andere bronnen zijn de website van de Belastingdienst

Nadere informatie

(HH-algemeen) In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend.

(HH-algemeen) In de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Aan deze folder kunnen geen rechten worden ontleend. Gemeente Hof van Twente De Höfte 7 Postbus 54, 7470 AB Goor Tel. 0547 85 85 85 Fax 0547 85 85 86 E-mail info@hofvantwente.nl Website: www.hofvantwente.nl (HH-algemeen) In de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb)

Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) Kiezen voor zorg in natura (zin) of een persoonsgebonden budget (pgb) voor ondersteuning op grond van de Wmo januari 2017 Zorg in natura of een persoonsgebonden budget? U krijgt ondersteuning op grond

Nadere informatie

Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl)

Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl) Dienstverlening aan huis (bron www.rijksoverheid.nl) Particulieren kunnen door de Regeling dienstverlening aan huis gemakkelijk iemand inhuren voor klussen in en om het huis. Zij hoeven voor deze huishoudelijke

Nadere informatie

Pleegkinderen en de Belastingaangifte. Thema-avon d Pleegouder support Zeeland

Pleegkinderen en de Belastingaangifte. Thema-avon d Pleegouder support Zeeland Pleegkinderen en de Belastingaangifte Thema-avon d Pleegouder support Zeeland Onderwerpen Op welke punten komen kinderen voor in uw aangifte? Is er verschil tussen verschillende kind-begrippen? Niet vergeten

Nadere informatie

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Deze brochure geeft informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). In deze brochure krijgt u informatie over de volgende onderwerpen. Inhoud Wat is

Nadere informatie

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier.

Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Hoe berekent het CAK uw eigen bijdrage? U leest het hier. Wet langdurige zorg Wonen in een zorginstelling Persoonsgebonden budget Volledig of modulair pakket thuis Beschermd wonen (Wmo) www.hetcak.nl Inhoud

Nadere informatie

Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015

Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015 Eigen bijdrage Zorg met verblijf 2015 Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor zorg met verblijf. Deze eigen bijdrage betaalt u in de volgende gevallen: U woont in een zorginstelling of verblijft daar

Nadere informatie

Eigen bijdrage 2016. Ondersteuning vanuit de Wmo Hulpmiddelen en voorzieningen Persoonsgebonden budget Wmo

Eigen bijdrage 2016. Ondersteuning vanuit de Wmo Hulpmiddelen en voorzieningen Persoonsgebonden budget Wmo Eigen bijdrage Ondersteuning vanuit de Wmo Hulpmiddelen en voorzieningen Persoonsgebonden budget Wmo Deze folder gaat over de eigen bijdrage voor ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz

Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz Antwoorden op vragen over veranderingen Wmo/Awbz BEREIKBAARHEID EN INFORMATIE Hoe word ik als cliënt geïnformeerd over de veranderingen? Met een brief van de gemeente Met een persoonlijk gesprek in 2015

Nadere informatie