VvEs met Energie FAQs over zonne-energie

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VvEs met Energie FAQs over zonne-energie"

Transcriptie

1 VvEs met Energie FAQs over zonne-energie work in progress commentaar is welkom; graag aan Beste Lezer, Dit document is bedoeld voor (leden van) Verenigingen van Eigenaren die overwegen om zelf zonne-energie te gaan opwekken. We beginnen met vragen die helpen om die afweging te maken, maar behandelen ook vragen (zie kopje Detailvragen) voor mensen die al bezig zijn met de implementatie. Deze set van FAQs hebben we opgesteld naar aanleiding van het samenwerken met een aantal VvE's die zonnepanelen overwogen. We hopen dat het u op weg helpt om te besluiten of u met zonnepanelen aan de slag wil en handvatten geeft om samen met uw mede-eigenaren aan de slag te gaan. Vragen en commentaar zijn welkom; op de site vindt u onze contactgegevens. Met energieke groet, Carolien Hoogland & Mimi Slauerhoff VvE's met Energie Rotterdam, 19 juni Erkenning: Dit document is tot stand gekomen met bijdragen van Frank Spruit, Marten Witkamp, Niek van Vliet, Mieke Weterings, en Carolien Hoogland (redactie). Inleiding Veel VvE's die overwegen om een milieumaatregel te nemen, denken eerst aan zonnepanelen. Eigenlijk de meeste. Niet zo vreemd natuurlijk: we zien steeds meer zonnepanelen om ons heen, je kunt er geld mee verdienen, en je spaart ook nog eens het milieu! De aanschaf van zonnepanelen heeft wel wat voeten in de aarde; zeker voor een VvE. De markt van zonnesystemen is groot en er zijn kwaliteitsverschillen waar je je goed over wilt informeren. Je wilt een systeem dat past bij jouw complex. De eerste vraag waar een VvE die zelf wil gaan opwekken tegenaanloopt is: gaan we leveren aan onze huishoudens of aan gezamenlijke installaties? Voor een VvE geldt bovendien: je moet het samen eens worden en je legt verantwoording af aan de groep eigenaars over de investering, en over de kwaliteit van installaties. Dat vergt grondig voorwerk.

2 Categoriën van vragen: Zonne-energie & VvE's: wat is daar zo bijzonder aan? Vragen over techniek, vóór je je gaat orienteren op de markt Vragen over het financiele plaatje Vragen over juridische aspecten Je gaat verder. Vragen die opkomen bij vervolg stappen. Zonne-energie en VvE's: wat is daar zo bijzonder aan? Ik wil ook zonne-energie maar woon in een appartement; wat is er anders voor mij? VvE's bevinden zich ook als het om zonne-energie gaat echt in een andere situatie dan mensen met een eigen huis. De verschillen benoemen we in de onderstaande vragen uitgebreid. Fysiek anders: per woning is er minder dakoppervlak dan bij een particulier huis. Kabels moet langs of door andere woningen geleid worden. En het meest in het oog springende verschil is natuurlijk dat je dak niet alleen van jou is. En dat betekent dat je samen zult gaan werken met je buren. Zijn er al VvE's met zonnepanelen? Ze zijn er wel, maar het zijn er niet zoveel. De ervaringen van die pionierende VvE's hebben we meegenomen in het project VvE's met Energie zodat andere VvE's van hen kunnen leren. Voorbeelden: De Ranonkelstraat in Den Haag (Bron: VvE Maandag Dinsdag in Amsterdam (Bron: VvE Aart van der Leeuwlaan in Delft (heeft de zuidgevel bekleed met panelen). Hoe krijg ik mijn buren mee? Geef zo vroeg mogelijk aan dat je geinteresseerd bent in zelf energie opwekken. Ga in gesprek met je bestuur en de leden. Breng het in als punt op de agenda van de ALV; geef aan dat je de mogelijkheden wil onderzoeken ; wees uitnodigend en misschien zijn er wel buren die willen meedenken. Wat niet werkt is komen met een af plan ; dat kan bedreigend overkomen en leidt meestal tot weerstand onder de leden. Als er meer mensen geinteresseerd zijn om de mogelijkheden te onderzoeken dan kun je misschien een werkgroep of commissie vormen. Hou hoe dan ook de leden en het bestuur goed op de hoogte van de voortgang van je onderzoek. Tegen de tijd dat er besluiten moeten worden genomen heeft niemand nog het gevoel te worden overvallen met jouw wilde plannen. Meer informatie over het zoeken naar draagvlak voor duurzaamheid in je VvE vind je via het project VvE's met Energie. Vragen over techniek, vóór je je gaat orienteren op de markt Kan ik zonnepanelen nu aanschaffen, of is het beter om nog even te wachten? Wat je niet verbruikt, hoef je ook niet op te wekken!

3 Natuurlijk geldt dat, hoe eerder je investeert, hoe eerder je begint met geld besparen op je stroomrekening. Aan de andere kant is het net als met computers: over een jaar zijn de panelen iets beter en iets goedkoper. De belangrijkste overweging is echter de volgende: hoe lager de behoefte aan stroom (en warmte, in het geval van collectoren) van jouw huis of complex, hoe kleiner en dus goedkoper het systeem is dat je nodig hebt. Dat betekent dat er een volgorde zit in het nemen van verschillende maatregelen: een milieuadviseur zal je vertellen dat het beter is om éérst besparende maatregelen te nemen*. *Dat betekent bijvoorbeeld: eerst de dakbedekking vervangen voor je zonnepanelen gaat plaatsen. Maar ook: verbeter eerst verlichting en ventilatie en plaats dan pas zonnepanelen. Tenslotte is er nog de overweging om je dak niet alleen voor zonnepanelen te gebruiken, maar ook voor zonnecollectoren (voor warmte), voor het inrichten van een dakterras (voor extra woongenot), of voor planten (voor koeling, langzamere afwatering en opname van fijnstof) Ik gebruik vooral in de avonduren stroom; hoe werkt dat dan? Je blijft gewoon aan het net gekoppeld; op de momenten dat je wel stroom nodig hebt maar niet zelf opwekt, betrek je dus stroom van het net, opgewekt door een energiebedrijf. Als je alleen je eigen stroom wil gebruiken ( autarkisch wilt worden ) dan kun je werken met batterijen. Dat is relatief duur en omslachtig, en op de productie en het gebruik van batterijen is vanuit milieutechnisch oogpunt veel af te dingen. Het handhaven van een netwerk heeft dus relevante voordelen. Op het moment dat jouw zonnepanelen meer stroom produceren dan op dat moment in je woning of in je VvE wordt verbruikt, dan wordt de stroom teruggeleverd aan het energiebedrijf. Voor kleinverbruikers (huishoudens) is wettelijk geregeld dat de teruggeleverde stroom wordt verrekend met de afgenomen stroom. Dat noemen we salderen. Wat zijn zonnepanelen? Je hebt heel veel manieren om gebruik te maken van de energie van de zon. In dit document behandelen we er twee: zonnepanelen en zonnecollectoren. Met zonnepanelen (ook wel photovoltaische of PV panelen) kun je zonnestraling omzetten in elektrische stroom. Zonnecollectoren zijn meestal onderdeel van een zonneboiler; hiermee kun je zonnestraling gebruiken om water op te warmen. Definities: Zonnecel Een plaatje materiaal (meestal van 15cm bij 15cm) dat zonlicht opvangt en omzet in elektriciteit. Zonnepaneel Een aantal aan elkaar gekoppelde zonnecellen (veelal 6 cellen bij 10 cellen) met een hardglazen afdekking en metalen rand. Zonnesysteem Een installatie voor het omzetten van zonlicht in elektriciteit. De installatie bestaat uit zonnepanelen, draagconstructie, omvormer en bekabeling. NB. Het leeuwendeel van dit document gaat over zonnestroom en niet over zonnewarmte. Waarin zitten de verschillen tussen zonnepanelen? Opbrengst De opbrengst van zonnepanelen wordt onderling vergeleken met behulp van de eenheid Wattpiek (Wp).

4 Wattpiek geeft aan hoeveel Watt (onder laboratorium omstandigheden) wordt geleverd. In de praktijk wordt dit bijna nooit gehaald; de opbrengst hangt af van de zonnestand, zonnerichting, en bewolking. Een zonnepaneel brengt tussen 250 en 270 Wattpiek (Wp) op. Om tot kilowatturen (kwh) te komen dien je het aantal Wp te vermenigvuldigen met 0,85. Als we even uitgaan van een paneel met een vermogen van 250 Wp, wek je daarmee ongeveer 213 kwh op (250 x 0,85). Bron: https://www.energievergelijken.nl/nl/zonnepanelen/ Levensduur. De meeste experts spreken van een levensduur van minstens 25 jaar. Er zijn genoeg panelen van dertig jaar en ouder die nog prima werken. Wel kan de opbrengst over de jaren iets teruglopen. Tip: Het Duitse keurmerk TÜV keurt zonnepanelen onder alle omstandigheden die veroudering in de hand werken. Bron: l Milieuaspecten tijdens de productie. Voor de productie van zonnecellen zijn grondstoffen nodig zoals silicium, zilver en indium. Hoe deze gewonnen, getransporteerd, verwerkt en gerecycled worden, bepaalt in belangrijke mate de mate de mens- en milieuvriendelijkheid van de zonnecellen. Er bestaan wel keurmerken voor zonnecellen, maar milieuaspecten zijn hier niet of nauwelijks in meegenomen. Veelgestelde vragen over het financiële plaatje Hoe snel verdienen we dit terug? We denken bij milieutechnische maatregelen in huis wel in termen van "terugverdientijden". Een investering in zonnepanelen verdient zich in acht a twaalf jaar terug. Bij een VvE kan dat leiden tot lastige afwegingen zoals: maar over zoveel jaar woon ik hier misschien niet meer. Dan kan het helpen om te denken in termen van "rendement"; net als je doet wanneer je je geld op een bank zet of elders investeert. Immers, ook dan beschik je (tijdelijk) niet over het geïnvesteerde bedrag, maar pluk je er wel elk jaar de vruchten van. Zo is het met zonnestroom ook: elk jaar levert je zonnesysteem (volgens een conservatieve schatting) 4% op van het bedrag dat je geïnvesteerd hebt. Zo'n redenatie veronderstelt wel dat je over dat geld kunt beschikken om zo'n systeem te financieren. Als je het moet lenen, dan breng je natuurlijk de rente in mindering op je rendement. Maar zelfs dan zijn de meeste milieutechnische maatregelen nog renderend. Bron: Milieucentraal. Als de elektriciteitsprijzen harder stijgen dan we nu verwachten, dan neemt daarmee het rendement toe. Hoe zit het met de BTW rondom zonnepanelen? Het installeren van zonnepanelen (het deel arbeid; niet de materialen) valt onder het lage tarief dat tijdelijk (in 2014) geldt voor het verbouwen van je huis. De regering heeft per 20 juni 2013 besloten om een particulier die stroom opwekt zonnestroom als kleine ondernemer te zien. Dat betekent dat je de afgedragen BTW (21% over materiaal en 6% over arbeid) kunt terugvorderen. Als je vrijstelling voor de daaropvolgende jaren aanvraagt, draag je echter geen BTW af, dankzij de regeling voor "kleine ondernemers". Bron: Wat is 'salderen'? Salderen is de juridische term voor het verrekenen van opgewekte stroom (die je aan het net levert) met verbruikte stroom (die je van het net haalt). Het energiebedrijf houdt bij hoeveel stroom je afneemt (wanneer je meer gebruikt dan de zonnepanelen opleveren)

5 en teruglevert (op de zonnige dagen dat je zelf weinig stroom verbruikt). Aan het eind van het jaar trekt het energiebedrijf de terug geleverde stroom af van de afgenomen stroom (dat noemen we salderen). Je hoeft alleen het verschil te betalen. Wek je per saldo meer op dan je verbruikt, dan krijg je daarvoor een vergoeding. De berekeningen daarvoor verschillen per energiebedrijf maar zijn door de regering aan regels gebonden (de Elektriciteitswet). Is er subsidie? Maatschappelijk is het wenselijk dat we nog meer zonnepanelen gaan gebruiken. De overheid kijkt echter naar de rendabiliteit van maatregelen. Op dit moment zijn individuele installaties (voor kleinverbruikers) rendabel en hebben deze overheidssteun niet meer nodig. Grote installaties (bij grootverbruikers, dus ook VvE s) zijn nog niet rendabel en kunnen op dit moment nog aanspraak maken op SDE+. Een voorlichtingsfilm voor de SDE+ staat op Wilt u meer weten over subsidies voor energiebesparing, kijk dan op Veelgestelde vragen over de wet; juridische aspecten Mag je zomaar zonnepanelen plaatsen? Een particuliere eigenaar mag dat. Er zijn regels opgesteld en als je daaraan voldoet, kun je zonder vergunning zonnepanelen op het dak plaatsen. De regels vind je op https://www.omgevingsloket.nl/ NB. Voor monumenten gelden andere regels. Een eigenaar van een appartementsrecht mag dat niet zomaar: het dak van een appartementencomplex is eigendom van de VvE. De leden van de VvE hebben gebruiksrecht op hun appartementen; gebruiksrecht op het dak hoort er meestal niet bij. Over nieuwerwetse zaken zoals zonnepanelen is over het algemeen niks geregeld in de splitsingsakte van de VvE. In het kort komt het er op neer dat beslissingen over het dak genomen moeten worden door de VvE, en dat zowel het leveren van stroom aan de VvE als aan de leden van de VvE aan regels gebonden is. Besluiten over het dak zullen dan ook genomen moeten worden tijdens de ALV. Tijdens een ALV kan de vergadering toestemming geven aan een commissie of aan het bestuur om het dak aan te wenden voor het opwekken van zonne-energie. Jullie gaan verder; vragen die opkomen bij de vervolgstappen Als je met je buren gaat praten over de mogelijkheid om zelf zonnestroom te gaan opwekken, zullen zij komen met nog veel meer vragen. Daarom zetten we hieronder de lijst voort met vragen over details en onderwerpen die je minder vaak hoort, maar ook beantwoord moeten worden als ze gesteld worden. Deze lijst is gebaseerd op de vragen die we in onze VvE's gehoord hebben. Gaan we collectief opwekken of individueel? VvE's hebben de keuze tussen opwekken voor het collectief* of voor de individuele eigenaars. Grofweg heeft een VvE drie opties: 1. Collectief opwekken; Collectief beleveren: Aansluiten op de collectieve voorzieningen van de VvE. Dit is veelal de makkelijkste optie, en met name aantrekkelijk voor de kleinverbruiker -VvE met beperkte collectieve installaties. Kleinverbruiker: < kwh/jaar. 2. Individueel opwekken; Individueel beleveren: Leveren aan de appartementen door per appartement een installatie op het dak te zetten; Bij deze optie krijgt elke woning z n eigen omvormer en kabels; dan zijn kostbare zaken. Bij een grote

6 VvE kan dat financieel ongunstig uitpakken, en is optie drie aan te raden. 3. Collectief opwekken, Individueel beleveren: Leveren aan de appartementen door een gezamenlijke installatie op het dak te zetten. Het verdelen van de stroom kan fysiek: door een elektronisch verdeelsysteem te installeren en het trekken kabels van de omvormer naar de appartementen; of virtueel: Dan is het nodig om ofwel een co-operatie op te richten. Zo verdeel je op 'virtuele' wijze de stroom over de appartementen. (Dus: puur op administratieve wijze door het te verrekenen op basis stroomverbruik en de energierekening). De huidige wetgeving laat dit 'virtueel salderen' tussen VvE en appartementseigenaar toe. Het is echter niet in alle gevallen financieel aantrekkelijk**. Laat dit altijd eerst uitrekenen door een expert. *Veel van de grotere VvE's hebben een gezamenlijke stroomrekening, bijvoorbeeld voor liften en verlichting. ** Hoe het financiële plaatje hier uitpakt hangt af van diverse zaken. Zo heeft de overheid een regeling opgezet waarbij mensen binnen de zogenaamde postcoderoos belastingkorting kunnen krijgen. In deze situatie gaat de stroom gewoon naar de collectieve installaties (die moeten er dus wel zijn). De VvE spreekt met de energiebedrijven van de VvE-leden af dat ze bij een evenredig deel van de stroom een belastingkorting in rekening brengen. Bij deze optie gaat dus de energierekening van de leden omlaag. Deze methode werkt over het algemeen handiger als de leden bij hetzelfde energiebedrijf zitten. Hoeveel kunnen we gaan opwekken? Kunnen we ons hele dak volleggen met zonnepanelen? Het is aan te bevelen om maximaal je eigen behoefte (cq. die van de VvE) af te dekken. Dus: ga geen overcapaciteit aanleggen. Voor zonnepanelen geldt: zolang je ongeveer zoveel stroom opwekt als je verbruikt verdien je geld doordat je geen of minder stroom koopt van je energieleverancier. Zodra je meer gaat opwekken dan je verbruikt, gaan er andere regels gelden: het is niet vanzelfsprekend dat jij (als leverancier aan het net) voor je stroom net zoveel vergoeding ontvangt als je anders aan jouw leverancier zou betalen. Dat betekent dat je financiële opbrengst per paneel gaat dalen, zodra je meer gaat opwekken dan je verbruikt. Deze regel bestaat om te voorkomen dat we te maken krijgen met een overcapaciteit doordat iedereen dolenthousiast heel veel stroom gaat opwekken. Al dek je je eigen behoefte precies af, dan nog zal het energiebedrijf je een rekening sturen; een energierekening bestaat niet alleen uit verbruik, maar ook uit andere kosten zoals het vastrecht en administratiekosten. Die blijf je betalen zolang je een aansluiting hebt. Hoe komen we aan een advies op maat over mijn dak en de geschiktheid ervan voor een zonnesysteem? Daarbij is het van belang om niet af te gaan op de informatie door de producten en leveranciers van zonnepanelen, maar onafhankelijk advies in te winnen. Dergelijk advies is niet gratis, maar de opstellers ervan zijn dan ook experts die niets verdienen aan de verkoop van producten, maar het moeten hebben van de kwaliteit van hun advies aan u. Hoe stellen we een offerteuitvraag / bestek op? Als je een offerte aanvraagt bij vier leveranciers zul je waarschijnlijk vier offertes ontvangen die nauwelijks met elkaar vergelijkbaar zijn. Daarom is het raadzaam een bestek op te stellen. Daarin kun je heel specifiek zijn over het soort van aanbod dat je wil hebben, en de informatie die je wil kunnen zien in de offerte. Een checklist voor een goede uitvraag is opgesteld door Mieke Weterings (gemeente Den Haag). Hoe weten we bij welke bedrijven we offertes kunnen opvragen? 1. door gebruik te maken van de ervaringen van anderen: kijk op websites zoals of 2. door gebruik te maken van onafhankelijke organisaties die de kwaliteit van installateurs beoordeeld hebben: of of van de SEI (Stichting Erkenning Installatiebedrijven) of kijk of een

7 bedrijf aangesloten is bij de UNETO-VNI (brancheorganisatie voor installatietechniek). Hoe zit het met de milieu-effecten van de productie van zonnepanelen? Zonne-energie is gratis en het opvangen van zonnestralen tast onze aarde niet aan. Energiecentrales en fossiele brandstoffen leiden veelal tot grotere vervuiling dan de productie van zonnecellen. Niettemin zijn er verschillen in de productiewijzen van zonnecellen die meer of minder gunstig uitpakken voor het milieu. Je kunt zonnecellen bijvoorbeeld hergebruiken; dus is het zinvol om erop te letten of een leverancier daaraan meedoet. Wat zijn die regels voor salderen door kleinverbruikers? Het is eigenlijk vrij gemakkelijk. Het deel dat je opwekt tot maximaal het eigen stroomverbruik mag je altijd salderen tegen de volledige prijs per kwh inclusief energiebelasting, opslag duurzame energie en BTW. Als je niet meer opwekt dan je verbruikt kun je bij elke leverancier probleemloos terecht. (Bron: Wat is beter: 1 groot systeem of een aantal kleine? Bij de keuze voor een systeem: omvormers zijn duur; hoe minder je hoeft in te zetten hoe goedkoper. Wat is de invloed van de zonnepanelen op de levensduur van de dakbedekking? Doorgaans ondervindt een standaard bitumen dak positieve effecten van zonnepanelen. Het bitumen wordt minder aangetast door de elementen en zal minder degraderen doordat zoninstraling wordt weggenomen door de zonnepanelen. Indien de bestaande dakbedekking van PVC al is bedekt met grind is deze bescherming al grotendeels aanwezig. Het positieve effect van zonnepanelen zal in dat geval minimaal zijn. In 2013 haalden zonnepanelen de kranten omdat er een paar in brand waren gevlogen? Hoe zit dat? De waarschuwing van de Nederlandse Voedsel en Warenwet Autoriteit wees op één merk, namelijk Scheuten Solar. Deze panelen worden inmiddels niet meer geleverd. Verschillende installateurs leggen de panelen anders neer; wat is wijsheid? Let bij de (suggesties voor wijze van) installatie op: de hellingshoek en de oriëntatie (de richting). Ideaal voor de opbrengst is een helling tussen de 20 en 35 graden en een oriëntatie tussen 30 graden oost en 30 graden west van het Zuiden. Bij een oriëntatie op Zuidoost of Zuidwest is de opbrengst 10% minder en bij de oriëntatie op Oost of West 20%. Op daken van gestapelde complexen speelt er nog een factor: vanwege de hoogte dichtheid van de woningen wil je liefst zoveel mogelijk panelen op het dak leggen. Maar panelen met een hoek van 35 graden moeten verder uit elkaar staan dan bij een hoek van 20 graden. Daarom worden de panelen graag platter neergelegd. Bij hoogbouw heeft dit als extra voordeel dat geringere hoeken minder windgevoelig zijn en dat er daarom minder ballast (gewicht) nodig is om de panelen op hun plek te houden. Schaduw is funest voor je opbrengst. Niet alleen voor het paneel in de schaduw: als er één paneel in de schaduw ligt, werken alle panelen aan dezelfde kabel minder goed. Let tenslotte op de ondergrond van het dak. De opbrengst kan soms gunstiger uitvallen bij lagere temperaturen. Het zou dus kunnen dat een groen dak (met plantjes) of een wit dak (geschilderd) een positief effect heeft op de opbrengst, maar hier lopen de meningen over uiteen. Wat als mijn dakbedekking vernieuwd moet worden? Natuurlijk strekt het tot aanbeveling om de installatie van zonnepanelen te doen op een dak dat voorlopig geen groot onderhoud nodig heeft. Je kunt ook kijken of het haalbaar en zinvol is om de installatie samen te laten vallen

8 met groot onderhoud. Denk aan isolatie of het aanleggen van een groen dak. Als een dak waar zonnepanelen staan gerepareerd moet worden, zullen de zonnepanelen tijdelijk verplaats moeten worden. Dit is mogelijk, maar zorgt natuurlijk voor extra kosten. Welke garanties mag ik verwachten? Een productgarantie betreft de fysieke werking van het product, dat wil zeggen of het voldoet aan de technische specificaties. Veel bedrijven geven tien à twaalf jaar garantie. Een prestatiegarantie betreft de hoeveelheid stroom die de panelen opwekken door de jaren heen, ofwel dat ze niet sneller dan beloofd achteruitgaan. Deze is doorgaans 80% bij 25 jaar. Een installatiegarantie betreft fouten die voortkomen uit de installatie, zoals bijvoorbeeld een lekkage. Kun je een zonnesysteem ook laten verzekeren? Je kunt je zonnepanelen ook laten verzekeren. Sommige installateurs bieden dit aan als pakket samen met het onderhoud. Maar je kunt het ook doorgeven aan de opstalverzekering en dan worden ze ook meeverzekerd. Veelal brengt dat nauwelijks meerkosten met zich mee. Hoe zit het met het onderhoud van de installatie? Je kunt bij de aanschaf van een zonnesysteem ook een onderhoudscontract afsluiten. Wat dat precies inhoudt verschilt per bedrijf, maar denk aan schoonmaken en het controleren van de kabels en de omvormers, service bij storingen.

Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013

Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013 Informatieavond Zon op ons dak VVE JULIANAPARK 22 JANUARI 2013 Wie zijn werkgroep dak Christina Rozendaal Bert Bakker Ruud Verschoof Alex van den Boogaard Informatieavond 'Zon op ons dak' versie 5 2 Agenda

Nadere informatie

Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op?

Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op? Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op? Door: Ronald Franken en Maarten Corpeleijn (r.franken@atrive.nl / m.corpeleijn@atrive.nl) 3 september 2013 Ten geleide Met het nieuwe energie-akkoord

Nadere informatie

Agenda. Verdieping. Cursus op 1 en 29 november Advies op maat voor uw VvE via VVE010

Agenda. Verdieping. Cursus op 1 en 29 november Advies op maat voor uw VvE via VVE010 Agenda Techniek Geld: Energiebelasting, Saldering, Regeling Verlaagd Tarief Geld: Investeren en Terugverdienen Leveranciers en offertes De VvE en PV s. Wat te doen bij welke VvE? Verdieping Cursus op 1

Nadere informatie

Zonnestroom Achter de Hoven. 15 oktober, Achter de Hoven Jadranka Cace, aanjager zonnestroom

Zonnestroom Achter de Hoven. 15 oktober, Achter de Hoven Jadranka Cace, aanjager zonnestroom Zonnestroom Achter de Hoven 15 oktober, Achter de Hoven Jadranka Cace, aanjager zonnestroom Zonnestroom systeem: Zonnepanelen Draagconstructie Omvormer Kabels en leidingen Beveiliging Meting J. Cace, 26

Nadere informatie

De zon als energiebron!

De zon als energiebron! De zon als energiebron! Zelf elektriciteit opwekken met de zon? Door middel van (diverse) subsidie(s) is het zéér rendabel! Met zonnepanelen verlaagt u uw energiekosten. Deze besparing wordt alleen maar

Nadere informatie

Waarom zonnestroom? 21 maart 2013 1

Waarom zonnestroom? 21 maart 2013 1 Waarom zonnestroom? De zon is ruim voorradig. Je eigen stroom duurzaam zelf opwekken. Verwachte levensduur panelen ca. 30 jaar. Minder afhankelijk van de grote maatschappijen Minder invloed van wat ver

Nadere informatie

www.ikwordgroen.nl 045-5690525 info@ikwordgroen.nl Alleen de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs 1

www.ikwordgroen.nl 045-5690525 info@ikwordgroen.nl Alleen de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs 1 045-5690525 info@ikwordgroen.nl Alleen de beste kwaliteit voor een eerlijke prijs 1 Energie opwekken met kwalitatief hoogwaardige zonnepanelen voor een duurzamere toekomst Inhoudsopgave Wie zijn wij? 3

Nadere informatie

Harderwijk in de zon

Harderwijk in de zon Harderwijk in de zon Informatieavond zonne-energie Veluwe Duurzaam samen met Gemeente Harderwijk 17 juni 2014 ir. A.D. Hekstra Handicom Solar solar@handicom.nl 0341-412629 Vanavond Zonnestraling -> warmte

Nadere informatie

Zonnepanelen. Riethoven 15/10/2012 G. Theuws en Jan Hoeks. Giuseppe.Theuws@theuws.biz gtheuws2@csc.com Weebosch 84 5571NH Bergeijk

Zonnepanelen. Riethoven 15/10/2012 G. Theuws en Jan Hoeks. Giuseppe.Theuws@theuws.biz gtheuws2@csc.com Weebosch 84 5571NH Bergeijk Zonnepanelen Riethoven 15/10/2012 G. Theuws en Jan Hoeks Giuseppe.Theuws@theuws.biz gtheuws2@csc.com Weebosch 84 5571NH Bergeijk Agenda Waarom? Werking Wat heb je nodig? Wat kost energie? Wat levert het

Nadere informatie

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions Informatiebrochure Besparen met zonnepanelen Quality solar solutions Er is steeds meer vraag naar zonnepanelen. Zonnepanelen hebben veel voordelen. Een zonnepanelen-installatie levert duurzame elektrische

Nadere informatie

ZonneEnergie voor Thuis

ZonneEnergie voor Thuis ZonneEnergie voor Thuis Programma 20:00 22:00 Welkom Introductie ReestdalEnergie ZonneEnergie: het hoe en waarom Pauze ZonneEnergie van ReestdalEnergie Afsluiting Vragenvuur Reestdal Duurzame Energie

Nadere informatie

9-5-2014 B.v.d.Hoek Driebergen 0655965653

9-5-2014 B.v.d.Hoek Driebergen 0655965653 Zonnepanelen op het dak van uw VvE? Draagvlak creëren en offertes aanvragen en communiceren met de VvE (Nieuwsbrief) Kosten en baten analyse Berekenen terug verdien tijd Spreadsheet offerte gegevens Communicatie

Nadere informatie

Keuze zonnepanelen op VvE of corporatieflat

Keuze zonnepanelen op VvE of corporatieflat Australiëlaan 5 3526 AB Utrecht T: 030 693 60 00 KvK nr. 31042832 E: info@atrive.nl I: www.atrive.nl Keuze zonnepanelen op VvE of corporatieflat dr. Ronald Franken maart 2015 B l a d 1 Inhoudsopgave 1

Nadere informatie

VAN HARTE WELKOM INFORMATIE AVOND PV- PROJECT NAMENS WETHOUDER TON ANCION OP DE. Duurzame Verlichting Landgraaf

VAN HARTE WELKOM INFORMATIE AVOND PV- PROJECT NAMENS WETHOUDER TON ANCION OP DE. Duurzame Verlichting Landgraaf 1 NAMENS WETHOUDER TON ANCION VAN HARTE WELKOM OP DE INFORMATIE AVOND PV- PROJECT Duurzame Verlichting Landgraaf PROJECTLEIDER GEMEENTE LANDGRAAF: RONALD BOUWERS ALGEMEEN Een van de milieu ambities van

Nadere informatie

Informatiebrochure. mei 2016 ZONNEPANELEN. Ontvang vandaag nog gratis 4 offertes! Meer informatie?

Informatiebrochure. mei 2016 ZONNEPANELEN. Ontvang vandaag nog gratis 4 offertes! Meer informatie? Informatiebrochure mei 2016 ZONNEPANELEN Ontvang vandaag nog gratis 4 offertes! INHOUDSOPGAVE Werking zonnepanelen Hoe werken zonnepanelen? Zonnepanelen installatie Zonnepanelen op een plat dak Zonnepanelen

Nadere informatie

Herman de Zonnestroomverdeler

Herman de Zonnestroomverdeler Herman de Zonnestroomverdeler is een product van LENS BV Rendabele & flexibele zonnestroom voor VvE s met Herman de Zonnestroomverdeler Een eigen zonnesysteem is duurzaam én winstgevend. Wij zijn dan ook

Nadere informatie

ZONNEPANELEN? INTRO COLLECTIEF OF INDIVIDUEEL? 19-5-2014 PROGRAMMA

ZONNEPANELEN? INTRO COLLECTIEF OF INDIVIDUEEL? 19-5-2014 PROGRAMMA INTRO PROGRAMMA 19:15 u Inloop 19:30 u Zonnepanelen Collectief of individueel? Techniek, financiën en organisatie 20:30 u Pauze 20:45 u Maak een plan voor uw eigen VvE-complex 21:15 u Napraten en tijd

Nadere informatie

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 :

I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : I. Vragen en antwoorden over zonnepanelen 1 : 1. Hoe werken zonnepanelen? 2. Hoe groot is een zonnepaneel, en kan ik kiezen uit verschillende uitvoeringen? 3. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? 4.

Nadere informatie

Zonne-energie gratis en schoon

Zonne-energie gratis en schoon Zonne-energie gratis en schoon Samen gaan we voor duurzaam Genieten van de zon. Buiten in de tuin, in het park of op het strand. De zon geeft ons gratis energie. We kunnen de zon ook op een andere manier

Nadere informatie

Bespaartips. 1 persoon 2317 2 personen 3424 3 personen 4092 4 personen 4604 5 personen 5292 6 personen 5430

Bespaartips. 1 persoon 2317 2 personen 3424 3 personen 4092 4 personen 4604 5 personen 5292 6 personen 5430 Zonnepanelen Agenda Bespaartips Wat zijn de materialen in zonnepanelen Wattpiek Dakoriëntatie Uitgangspunten aanschaf zonnepanelen Teruglevering (salderen) Wanneer betaal je niet teveel Wat betaal je als

Nadere informatie

Zonnestroom in Enspijk

Zonnestroom in Enspijk Zonnestroom in Enspijk Waarom zonnestroom? Wat is zonnestroom? Wat levert zonnestroom op? Hoe begin ik er aan? De zon straalt in 1 uur evenveel energie op aarde als het jaarlijkse wereldwijde energieverbruik

Nadere informatie

Belangrijke vragen over zonnepanelen

Belangrijke vragen over zonnepanelen Persoonlijk advies? Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw situatie? Neem geheel vrijblijvend contact op via mail: info@sygosolar.nl, of bel 0183-565308. Belangrijke vragen over zonnepanelen Met

Nadere informatie

Mogelijkheden voor energie coöperaties. Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195

Mogelijkheden voor energie coöperaties. Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195 Mogelijkheden voor energie coöperaties Jeroen Leclercq jeroen.leclercq@wijkenergie.coop 06-53544195 Inhoud Samen sterker Belang van gezamenlijke projecten Variant 1: alles achter de meter Variant 2: korting

Nadere informatie

Infogids zonnepanelen

Infogids zonnepanelen Infogids zonnepanelen Inhoudstabel Wat zijn zonnepanelen?... 1 De werking van zonnepanelen... 2 Waarmee moet u rekening houden?... 2 De kostprijs van zonnepanelen... 3 Financiële steun bij aankoop zonnepanelen...

Nadere informatie

Zon in de Kop! Wees slim en investeer in zonnepanelen. Zon in de Kop

Zon in de Kop! Wees slim en investeer in zonnepanelen. Zon in de Kop Zon in de Kop Wees slim en investeer in zonnepanelen Zon in de Kop! Zon in de Kop is een samenwerkingsverband van de gemeenten met HVC, Ontwikkelingsbedrijf NHN, Millennium Comité Schagen en de Noordhollandse

Nadere informatie

Veelgestelde vragen & antwoorden. 020-80 80 854 info@sungevity.nl

Veelgestelde vragen & antwoorden. 020-80 80 854 info@sungevity.nl Veelgestelde vragen & antwoorden. 020-80 80 854 info@sungevity.nl Ontdek de voordelen van de zon. Onafhankelijk Verzekerd van het gebruik van schone stroom die u zelf opwekt. Besparen Bespaar op uw energierekening

Nadere informatie

Zonnepanelen interessant voor huurders

Zonnepanelen interessant voor huurders Regelingen en voorzieningen CODE 4.1.6.95 Zonnepanelen interessant voor huurders Bronnen Woonbond.nl, Zonnepanelen interessant voor huurders, d.d. 1.2.2016 Woonbond.nl, Brochure zonnepanelen voor huurders,

Nadere informatie

FAQ zonnepanelen ééngezinswoningen

FAQ zonnepanelen ééngezinswoningen FAQ zonnepanelen ééngezinswoningen Om onze huurders zo goed mogelijk voor te lichten over het zonnepanelenprogramma hebben wij een lijst van veel gestelde vragen opgesteld. Deze lijst is aanvullend op

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Over zonnepanelen

Veel gestelde vragen Over zonnepanelen A. Opbrengsten zonnepanelen Hoeveel brengen de zonnepanelen op en kunnen jullie dat garanderen? De te verwachten opbrengst van een installatie is een indicatie. De werkelijke opbrengst kan iets hoger of

Nadere informatie

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions

Informatiebrochure. Besparen met zonnepanelen. Quality solar solutions Informatiebrochure Besparen met zonnepanelen Quality solar solutions Er is steeds meer vraag naar zonnepanelen. Zonnepanelen hebben veel voordelen. Een zonnepaneleninstallatie levert duurzame elektrische

Nadere informatie

Projectsamenvatting Locatie Technische mogelijkheden Gemiddelde productie Investering Financiële opbrengst

Projectsamenvatting Locatie Technische mogelijkheden Gemiddelde productie Investering Financiële opbrengst Projectsamenvatting In deze samenvatting wordt een kort beeld gegeven van de mogelijkheden voor zonnepanelen op het gebouw van BLTC te Bunnik. Uit de analyse blijkt een installatie van 15 zonnepanelen

Nadere informatie

Flexibele & Rendabele Zonne-energie

Flexibele & Rendabele Zonne-energie Flexibele & Rendabele Zonne-energie Voor Verenigingen van Eigenaren Herman is een product van LENS Inleiding Zonne-energie is duurzaam én winstgevend. Wij geloven in een wereld waar mensen hier samen de

Nadere informatie

ZONNE - PANELEN INFORMATIE. Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929

ZONNE - PANELEN INFORMATIE. Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929 ZONNE - PANELEN INFORMATIE Bouwbedrijf Bruggink BV Molenweg 11 7055AW Heelweg 0315-242929 www.bruggink-bv.nl Oktober 2012 ZONNE - PANELEN 1. Algemene informatie Inhoud 2. Landelijke subsidieregeling, afkomstig

Nadere informatie

Vragen en antwoorden zonnepanelen

Vragen en antwoorden zonnepanelen Vragen en antwoorden zonnepanelen Aanbod Hoe doe ik mee? 1. U vult het aanvraagformulier in. 2. 365zon neemt contact met u op voor het maken van een afspraak. 3. De installateur van 365zon bezoekt uw woning

Nadere informatie

Investeer NU in uw eigen zonnepanelen!

Investeer NU in uw eigen zonnepanelen! Web pagina : www.installatietechniekdwcschoutens.nl E mail : its@brunssum.net Zonne-energie Investeer NU in uw eigen zonnepanelen! Hoe werkt Zonnestroom? Voor het opwekken van zonnestroom heb je nodig:

Nadere informatie

Zon op VVE. Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016

Zon op VVE. Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016 Zon op VVE Wormerveer Eric de Lange 19 mei 2016 Waarom doen we dit? Wereldwijde klimaatcrisis Klimaat top Parijs Energie Akkoord Nederland Klimaatzaak Urgenda Maar er gebeurt nog steeds te weinig en te

Nadere informatie

Agenda. Inleiding Wat is de terugverdientijd? Hoe zit het met de BTW? Energiebelasting en salderen Bedrijf zoekt buur Schenken en ANBI. Vragen?

Agenda. Inleiding Wat is de terugverdientijd? Hoe zit het met de BTW? Energiebelasting en salderen Bedrijf zoekt buur Schenken en ANBI. Vragen? Zon op kerk Johan van Drie Bram Faber 16 februari 2015 Agenda Inleiding Wat is de terugverdientijd? Hoe zit het met de BTW? Energiebelasting en salderen Bedrijf zoekt buur Schenken en ANBI Vragen? Zon

Nadere informatie

Alles over Zonnepanelen

Alles over Zonnepanelen Alles over Zonnepanelen Tips & Tricks over: subsidies salderen installatie Handige gids bij het vinden van de juiste zonnepanelen Dit boek heeft me goed op weg geholpen 1 Inhoudsopgave Alles over zonnepanelen

Nadere informatie

Zon op het dak. Informatiebijeenkomsten VvE Belang 2016

Zon op het dak. Informatiebijeenkomsten VvE Belang 2016 Zon op het dak Informatiebijeenkomsten VvE Belang 2016 Klik om de titelstijl van het model te bewerken ing. J.J. (Jacco) van de Sandt Energie- en bouwkundig adviseur Stichting VvE Belang Programma 1. WAT

Nadere informatie

Belangenorganisatie voor VvE s en Appartementseigenaren. Uw partner in gestapeld wonen!

Belangenorganisatie voor VvE s en Appartementseigenaren. Uw partner in gestapeld wonen! Belangenorganisatie voor VvE s en Appartementseigenaren Uw partner in gestapeld wonen! Opening en welkom Mr C.J.C.M. (Kees) Oomen Directeur Organisatie & Public Affairs VvE Belang Zon op het dak van de

Nadere informatie

ZONNESTROOM Mieke Weterings

ZONNESTROOM Mieke Weterings ZONNESTROOM Mieke Weterings adviseur duurzaam en gezond bouwen ZONNESTROOM KAN BIJDRAGEN AAN MILIEU, PORTEMONNEE, MAAR. 1000 VRAGEN. ( zeker voor VvE s) ZONNESTROOM HOE WERKT HET EIGENLIJK? ALLES OP HET

Nadere informatie

zelf duurzaam & rendabel energie opwekken met zonnepanelen van Stetech

zelf duurzaam & rendabel energie opwekken met zonnepanelen van Stetech zelf duurzaam & rendabel energie opwekken met zonnepanelen van Stetech informatiebrochure pv-systemen Stetech BV - Nijverheidsweg 27-9482WB - Tynaarlo - T.0592-541597 - F.0592-542433 - info@stetech.com

Nadere informatie

Informatiebrief bewoners

Informatiebrief bewoners Informatiebrief bewoners Zonne-energie voor iedereen Geld verdienen met gratis zonlicht. Dat is nu mogelijk via een groepsaankoop die uw gemeente steunt in samenwerking met vertrouwde installatiebedrijven

Nadere informatie

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Raymond Roeffel Directeur Trineco Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Agenda Waarom zonnestroom? Wet en regelgeving rondom zonnesystemen Salderingstarieven De meest voorkomende situaties

Nadere informatie

123zonnepanelen vergelijken.nl

123zonnepanelen vergelijken.nl 123zonnepanelen vergelijken.nl Zonnepanelen kopen Waar moet ik op letten bij het kopen van zonnepanelen? Checklist voor het bellen naar leveranciers en beoordelen van offertes. Dit E-book geeft u informatie

Nadere informatie

Zonne-energie financieel

Zonne-energie financieel Zijtak OZ 39 7833 AN Nieuw Amsterdam Tel: 0591 532347 E mail: info@zon-panelen.nl Zonne-energie financieel Deze handleiding geeft een overzicht van het financiële plaatje van zonnestroom voor particulieren,

Nadere informatie

Werkgroep HEET/DEH. Zonnepanelen stralen. Gezamenlijke aankoop 2013

Werkgroep HEET/DEH. Zonnepanelen stralen. Gezamenlijke aankoop 2013 WELKOM Werkgroep HEET/DEH Zonnepanelen stralen Gezamenlijke aankoop 2013 Agenda 20.00-20.10 uur Ontvangst en inleiding (Huub) 20.10-20.40 uur Waarop te letten bij aanschaf en selectie-criteria (Jaap) 20.40-20.45

Nadere informatie

De zon als energiebron voor bedrijven

De zon als energiebron voor bedrijven De zon als energiebron voor bedrijven Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV genoemd (Engels: Photo Voltaic). De panelen worden aangesloten op één of meerdere stroomomvormers (inverters)

Nadere informatie

Project MienskipsEnergie

Project MienskipsEnergie Project MienskipsEnergie Lokaal en duurzame energie Met draagvlak en zeggenschap van de bewoners Waarbij de baten terugvloeien naar het dorp 10-10-2017 2 Project Collectieve zonnedaken 7 Trynwâldster zonnedaken

Nadere informatie

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper Inhoud: 1. Zonnestroominstallatie 2. Terugleveren/ Verbruik 3. Paneel/bevestiging/Omvormer 4. Elektriciteitmeter 5. Productie 6. Salderen 7. Besparing / terugverdientijd

Nadere informatie

Fleringen. vragen en antwoorden zonnepalen actie versie: 15 maart 2012

Fleringen. vragen en antwoorden zonnepalen actie versie: 15 maart 2012 Vragen over de aktie Met wie sluit ik een contract af, met Stichting Duurzaam (SDF) of de leverancier? SDF is bezig met een offerteronde welke moet leiden tot een leverancierkeuze. Met deze leverancier

Nadere informatie

Besparen met zonne-energie

Besparen met zonne-energie Besparen met zonne-energie De zonnige besparing! Voor niks gaat de zon op. Waarom zouden we er dan geen gebruik van maken? Steeds meer Nederlanders ontdekken de voordelen van zonne-energie. En we hebben

Nadere informatie

De zon als energiebron voor bedrijven

De zon als energiebron voor bedrijven De zon als energiebron voor bedrijven Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV (Engels: Photo Voltaic) genoemd. De panelen worden aangesloten op één of meerdere stroomomvormers (inverters)

Nadere informatie

Salderingsoverzicht 18-12-2012

Salderingsoverzicht 18-12-2012 Salderingsoverzicht 18-12-2012 Salderingsoverzicht Particulieren Door zelf zonne-energie op te wekken bespaart u op uw energierekening. Uw stroomtarief is opgebouwd uit een kaal leveringstarief, energiebelasting

Nadere informatie

Introductie 040energie

Introductie 040energie 1 Introductie 040energie 040energie is een 100% non profit vereniging Vrijwilligers, door burgers, voor burgers Doel: betaalbare, duurzame energie middels lokale energieopwekking en energiebesparing Bestaat

Nadere informatie

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA

ZONNE ENERGIE. Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA ZONNE ENERGIE Woensdag 4 maart 2015 Oude Leije GERKE DRAAISTRA Onderwerpen introductie zonne energie in Nederland uitleg werking zonnestroom installaties plaatsing op verschillende daken financiële aspecten

Nadere informatie

* Rioleringen * Dak en dakgoten * Gas- water- en cv-installaties * Sanitair * Zonnepanelen * ventilatie

* Rioleringen * Dak en dakgoten * Gas- water- en cv-installaties * Sanitair * Zonnepanelen * ventilatie Behoort bij beschikking van Burgemeester en Wethouders van Leiden Wabo 162513 / 2497011 1 Over EnergiekLeiden De non profit organisatie EnergiekLeiden is een burgerinitiatief dat streeft naar een Leidse

Nadere informatie

ENERGIEPLEIN GROESBEEK HAND-OUT ZONNEPANELEN JUNI 2015

ENERGIEPLEIN GROESBEEK HAND-OUT ZONNEPANELEN JUNI 2015 ENERGIEPLEIN GROESBEEK HAND-OUT ZONNEPANELEN JUNI 2015 TECHNIEK Wat is een zonnepaneel? Een zonnepaneel zet daglicht om in elektriciteit. De opbrengst hiervan is het hoogst op zonnige dagen, maar ook op

Nadere informatie

De zon als energiebron voor bedrijven

De zon als energiebron voor bedrijven De zon als energiebron voor bedrijven Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV genoemd (Engels: Photo Voltaic). De panelen worden aangesloten op één of meerdere stroomomvormers (inverters)

Nadere informatie

De zon als energiebron

De zon als energiebron De zon als energiebron Voor bedrijven nog aantrekkelijker! Panelen die elektra opwekken worden ook wel zonnepanelen of PV (in Engels photo voltaic) panelen genoemd. De panelen worden aangesloten op één

Nadere informatie

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen

ZONNEPANELEN PROJECT. RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen ZONNEPANELEN PROJECT RADIJSSTRAAT 2 t/m 82 te Groningen Waarom dit project? De ambitie van de gemeente Groningen is om in 2035 energieneutraal te zijn. De Gemeente Groningen ondersteund dit project met

Nadere informatie

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper Alles over Zonnepanelen Niek Tramper Inhoud: 1. Zonnestroominstallatie 2. Terugleveren/ Direct/Verbruik 3. Paneel/bevestiging/Omvormer 4. Elektriciteitsmeter 5. Productie 6. Salderen 7. Besparing 8. Vergunning

Nadere informatie

WELKOM. woensdag 27 november 2013 Henk van Campenhout

WELKOM. woensdag 27 november 2013 Henk van Campenhout WELKOM woensdag 27 november 2013 Henk van Campenhout 1 Bespaar op uw lasten, spaar het milieu 2 Wie zijn wij? Doel: Het terugdringen van energie uit fossiele brandstoffen naar nul. EGM Energy Guard & Manufacturing

Nadere informatie

Informatieavond Zonnepanelen. Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar)

Informatieavond Zonnepanelen. Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) Informatieavond Zonnepanelen Hans Pulles in samenwerking met: Wilko Kistemaker (Groen Zonnig) Pieter Biewenga (NewSolar) 16 mei 2013 Agenda Informatieavond 19:30 Welkom Aanleiding Energiepunt Wonen (Gem.

Nadere informatie

Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement

Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement Duurzame dienstverlening Rekenen aan rendement Rekenen aan rendement zonnepanelen Monique van der Meij Energie-adviseur Monique.vanderMeij@flynth.nl mobiel: 06 53 26 19 68 LTO Noord Programma Ondernemer

Nadere informatie

Zonne Energie iets voor WBB?

Zonne Energie iets voor WBB? Zonne Energie iets voor WBB? 23 januari 2012 Fernando de Beurs 06 55 163 013 jfdebeurs@debeurs partners.nl Agenda Introductie Achtergrond Doel van vanavond Vragen op de uitnodiging Zonne energie in het

Nadere informatie

ECO Oostermoer in oprichting

ECO Oostermoer in oprichting Samen sterk voor een leefbaar en duurzaam platteland ECO Oostermoer in oprichting Nieuwsbrief 18 juni 2012 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van ECO Oostermoer, waarin wij u nader informeren over de stand

Nadere informatie

01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK 04 / VOORWAARDEN PRESENTATIE 05 / VERVOLGSTAPPEN. Zon op Bedrijfsdaken 06 / VRAGEN

01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK 04 / VOORWAARDEN PRESENTATIE 05 / VERVOLGSTAPPEN. Zon op Bedrijfsdaken 06 / VRAGEN 01 / AANLEIDING 02 / ZON OP BEDRIJFSDAKEN 03 / PROJECTAANPAK PRESENTATIE Zon op Bedrijfsdaken 04 / VOORWAARDEN 05 / VERVOLGSTAPPEN 06 / VRAGEN AANLEIDING Ambitie Capelle aan den IJssel Energieneutraal

Nadere informatie

ZONNESTROOM voor VvE s. Mieke Weterings adviseur duurzaam en gezond bouwen Gemeente Den Haag

ZONNESTROOM voor VvE s. Mieke Weterings adviseur duurzaam en gezond bouwen Gemeente Den Haag ZONNESTROOM voor VvE s Mieke Weterings adviseur duurzaam en gezond bouwen Gemeente Den Haag TOEKOMSTGERICHT WONEN ook met de VvE-complexen op weg naar een duurzame Zuidvleugel!!! ZONNESTROOM KAN BIJDRAGEN

Nadere informatie

Zonnepanelen steeds rendabel. In een notendop

Zonnepanelen steeds rendabel. In een notendop Zonnepanelen steeds rendabel In een notendop Je wekt zelf elektriciteit op. Daardoor bespaar je jaarlijks heel wat uit op je energiefactuur. Met een investering in zonnepanelen tegen een aanschafprijs

Nadere informatie

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper

Alles over Zonnepanelen. Niek Tramper Alles over Zonnepanelen Niek Tramper Inhoud: 1. Zonnestroominstallatie 2. Terugleveren/ Direct/Verbruik 3. Paneel/bevestiging/Omvormer 4. Elektriciteitsmeter 5. Productie 6. Salderen 7. Besparing 8. Vergunning

Nadere informatie

OOK ZIN IN ZON??? Woensdag 17 april 2013, dorpshuis Raerd. Programma. Welkom! Wat is zonnestroom? Voorbeelden uit de praktijk

OOK ZIN IN ZON??? Woensdag 17 april 2013, dorpshuis Raerd. Programma. Welkom! Wat is zonnestroom? Voorbeelden uit de praktijk OOK ZIN IN ZON??? Woensdag 17 april 2013, dorpshuis Raerd Programma Welkom! Wat is zonnestroom? Voorbeelden uit de praktijk Thom uit Goënga Dirk uit Gauw De Griene Geaën Zonnepanelen actie pauze Hoe kan

Nadere informatie

ENERGIE IN EIGEN HAND

ENERGIE IN EIGEN HAND Zonne-energie voor bedrijven? ENERGIE IN EIGEN HAND De Stichting Beheer Bedrijvenpark Merm, heeft een onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor bedrijven om d.m.v. aanbrengen van zonnepanelen op het

Nadere informatie

VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD

VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD VERHUUR JE DAK AAN GREENCROWD Over Greencrowd Greencrowd structureert en financiert duurzame-energie-projecten. Greencrowd richt zich hierbij op projecten waarbij lokale, duurzame energieproductie wordt

Nadere informatie

Zonnepanelen en zonneboilers

Zonnepanelen en zonneboilers Zonnepanelen en zonneboilers techniek, randvoorwaarden en financieel Frank Zegers ES Consult, Wageningen 0 - Energiebehoefte van een huishouden zonneboiler zonnepanelen 20%# 22%# 58%# Elektra((kWh(e)(

Nadere informatie

Energiegroep COOL Zonnepanelen mei 2014

Energiegroep COOL Zonnepanelen mei 2014 Energiegroep COOL Zonnepanelen mei 2014 www. cool-leusden.nl twitter: http://twitter.com/coolleusden PROGRAMMA Welkom - door Ago Salverda (voorzitter CML Leusden) Informatie Zonnepanelen - door Marian

Nadere informatie

DUW Parkstad. De uitstoot van broeikasgassen zorgt voor klimaatverandering!

DUW Parkstad. De uitstoot van broeikasgassen zorgt voor klimaatverandering! DUW Parkstad De uitstoot van broeikasgassen zorgt voor klimaatverandering! DUW Parkstad Woningen stoten veel broeikasgassen uit. Nieuwbouw moet vanaf 2020 energieneutraal zijn. Maar hoe maken we bestaande

Nadere informatie

Mogelijkheden collectieven

Mogelijkheden collectieven Mogelijkheden collectieven Welke mogelijkheden zijn er 23 januari 2914 Roelof Dijkstra Sectorstrategie Inhoud Over Enexis Trias Energetica Standaard situatie Zon-PV op eigen woning Collectieve opwek Waarom

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over zonnepanelen

Veel gestelde vragen over zonnepanelen Veel gestelde vragen over zonnepanelen Hieronder treft u de antwoorden aan op veel gestelde vragen over zonnepanelen 1. Opbrengsten zonnepanelen 2. Huurverhoging en energiekosten 3. Terug levering 4. Techniek

Nadere informatie

Het plaatsen van zonnepanelen op een woning

Het plaatsen van zonnepanelen op een woning es Het plaatsen van zonnepanelen op een woning Zijn alle woningen geschikt voor zonnepanelen? Bijna alle woningen zijn geschikt, er is slechts een klein aantal voorwaarden. Er moet voldoende stevig en

Nadere informatie

Welkom bij. Transitie Roermond

Welkom bij. Transitie Roermond 1 Welkom bij Transitie Roermond Transition Towns De kracht van de lokale gemeenschap Transition Towns zijn lokale gemeenschappen (steden, wijken, dorpen, buurten) die zelf aan de slag gaan om hun leven

Nadere informatie

Zelf zonne-energie opwekken?

Zelf zonne-energie opwekken? Zelf zonne-energie opwekken? Programma Consumentenbond kiest voor zonne-energie Samen sterk met Vereniging Eigen Huis (VEH) Hoe werken zonnepanelen? Het aanbod en de zekerheid van het Zonnecollectief Rekenvoorbeeld

Nadere informatie

Saldering. Wido van Heemstra Agentschap NL

Saldering. Wido van Heemstra Agentschap NL Saldering Wido van Heemstra Agentschap NL De wetgeving nu 2 Wat verstaan we onder salderen? In de wet wordt dit woord nergens gebruikt, dus verschillende interpretaties en misverstanden mogelijk Belangrijkste

Nadere informatie

Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam. ProjectManagement Bureau Joost de Valk

Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam. ProjectManagement Bureau Joost de Valk Zonnestroomprojecten Gemeente Amsterdam ProjectManagement Bureau Joost de Valk Noodzaak en ambitie Klimaatbeleid Amsterdam: forse CO 2 reductie 40% in 2025 en klimaatneutraal bouwen en gemeentegebouwen

Nadere informatie

Zonnestroom installatie in Overasselt

Zonnestroom installatie in Overasselt Zonnestroom installatie in Overasselt Overzicht Voor wie is het interessant? Toelichting Zonnecellen Principewerking zonnecellen Verschillende PV technieken Autonome- of net gekoppelde systemen Systemen

Nadere informatie

WELKOM. Woensdag 10 december 2014. Presentatie: Leo van der Grinten en Jaap van de Sande Verkoopadviseur: Ralf Leunissen

WELKOM. Woensdag 10 december 2014. Presentatie: Leo van der Grinten en Jaap van de Sande Verkoopadviseur: Ralf Leunissen WELKOM Woensdag 10 december 2014 Presentatie: Leo van der Grinten en Jaap van de Sande Verkoopadviseur: Ralf Leunissen 1 Pebble Green Systems 2 KLNE Europe 3 Thuisvester 4 Oomen 5 Van Poppel 6 Agenda Wie

Nadere informatie

Wilko Kistemaker & Martin van de Goor i.s.m. A.J. Loots BV Nick Verstappen Informatiesessie Zonnepanelen & Zonneboilers 19 augustus 2013

Wilko Kistemaker & Martin van de Goor i.s.m. A.J. Loots BV Nick Verstappen Informatiesessie Zonnepanelen & Zonneboilers 19 augustus 2013 Welkom Wilko Kistemaker & Martin van de Goor i.s.m. A.J. Loots BV Nick Verstappen Informatiesessie Zonnepanelen & Zonneboilers 19 augustus 2013 19:30 20:30 20:45 21:45 Agenda Informatieavond Zonnepanelen

Nadere informatie

Solar-Box Zonnepanelen: Weet waar je voor kiest.

Solar-Box Zonnepanelen: Weet waar je voor kiest. Hartelijk dank voor uw aanvraag. Solar-Box Zonnepanelen: Weet waar je voor kiest. Voor wij aanvangen met de offerte eerst nog even een korte introductie, zodat u weet wie u voor u heeft. Het team van Solar-Box

Nadere informatie

Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonnepanelen

Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonnepanelen Uw eigen stroom opwekken! Groepsaankoop Zonne Inhoudsopgave Algemene informatie 3 Leverancier 4 Uw voordelen 5 Proces 6 Het zonnesysteem 7 Garanties 8 Prijzen 9 Inschrijven 12 Contact 13 Algemene informatie

Nadere informatie

Duurzame accommodaties. Jaap Veld

Duurzame accommodaties. Jaap Veld Duurzame accommodaties Jaap Veld Zelziuz Zelziuz Advies Zon Thuis Zon Bedrijf Zon Agri Zon Thuis voor huurders Zonnestroom van Wp naar kwh Vermogen zonnestroominstallatie gespecificeerd in Watt peak (Wp)

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013

Veelgestelde vragen over zonnepanelen. februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen februari 2013 Veelgestelde vragen over zonnepanelen april 2013 Inleiding Veelgestelde vragen over zonnepanelen Steeds meer mensen wekken zelf groene energie op met

Nadere informatie

Salderingsoverzicht 2012 Inventarisatie van het beleid omtrent salderen en terugleveren van zonnestroom in de Nederlandse energiemarkt

Salderingsoverzicht 2012 Inventarisatie van het beleid omtrent salderen en terugleveren van zonnestroom in de Nederlandse energiemarkt Salderingsoverzicht 2012 Inventarisatie van het beleid omtrent salderen en terugleveren van zonnestroom in de Nederlandse energiemarkt Stichting Zonne-energie Wageningen Rogier Coenraads Frank Zegers Juli

Nadere informatie

Natuurkracht. Samen met Natuurmonumenten en Greenchoice de natuur als bron van energie koesteren en beschermen

Natuurkracht. Samen met Natuurmonumenten en Greenchoice de natuur als bron van energie koesteren en beschermen Natuurkracht Samen met Natuurmonumenten en Greenchoice de natuur als bron van energie koesteren en beschermen Introductie Samenwerking Natuurmonumenten & Greenchoice Wij bundelen onze krachten met als

Nadere informatie

Kees Smitskamp Guido Weber. 18 januari 2016

Kees Smitskamp Guido Weber. 18 januari 2016 Kees Smitskamp Guido Weber 18 januari 2016 } 19.30 Presentatie van Zonnecollectief Tuindorp Hengelo } 20.00 Presentatie Pure Energie uit Enschede } 20.15 Pauze } 20.45 Vragen } 21.30 Einde Zaalhuur, koffie,

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over zonnepanelen gaan over:

Veel gestelde vragen over zonnepanelen gaan over: Veel gestelde vragen over zonnepanelen gaan over: 1. Opbrengst zonnepanelen 2. Huurverhoging en energiekosten 3. Teruglevering 4. Techniek 5. Plaatsing 6. Gebruik 7. De slimme meter 1. Opbrengst zonnepanelen

Nadere informatie

Solar-Box Zonnepanelen: Weet waar je voor kiest.

Solar-Box Zonnepanelen: Weet waar je voor kiest. Hartelijk dank voor uw aanvraag. Solar-Box Zonnepanelen: Weet waar je voor kiest. Voor wij aanvangen met de offerte eerst nog even een korte introductie, zodat u weet wie u voor u heeft. Het team van Solar-Box

Nadere informatie

Algemeen en Organisatie

Algemeen en Organisatie Welkom! Programma 20:00 Deel 1 Algemeen en Organisatie Techniek 20:45 Pauze 21:00 Deel 2 Plan van Aanpak Voorbeelden en RIC Gemeente Raalte: Duurzaamheidslening Vragen 22:00 Afsluiting Algemeen en Organisatie

Nadere informatie

Zonnig Nijkerk. Johan van Drie Bram Faber 29 september 2014

Zonnig Nijkerk. Johan van Drie Bram Faber 29 september 2014 Zonnig Nijkerk Workshop Financiële Aspecten Workshop Financiële Aspecten Johan van Drie Bram Faber 29 september 2014 Agenda Inleiding Wat is de terugverdientijd? Kan ik de BTW terugkrijgen? Wat is salderen?

Nadere informatie

INFOBOEKJE. WeertEnergie. 3 e Energiecafé 14 oktober 2014

INFOBOEKJE. WeertEnergie. 3 e Energiecafé 14 oktober 2014 INFOBOEKJE WeertEnergie 3 e Energiecafé 14 oktober 2014 Welkom WeertEnergie 3 e Energiecafé 14 oktober 2014 AGENDA 1. Opening 2. Wat is WeertEnergie? Peter Gloudi 3. Inkoopactie zonnepanelen en zonneboilers

Nadere informatie

Nefit Zonnestroom. N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m. CentroSolar PV-systemen

Nefit Zonnestroom. N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m. CentroSolar PV-systemen Nefit Zonnestroom N e f i t h o u d t N e d e r l a n d w a r m CentroSolar PV-systemen Een stroom gratis zonne- Elektriciteit van eigen huis De zon is de meest duurzame energiebron. In Nederland levert

Nadere informatie