voor stagiares door stagiares

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "voor stagiares door stagiares"

Transcriptie

1 voor stagiares door stagiares inhoud 1. Tefeloon nummers 2. instellingen en opslaan Naamgeving en opslaan nieuw project of basis project beeldkrant Projecten en Sequence settings Sequence settings SD Sequence settings HD export instellingen 3. Commercial check: instellingen & audio instellingen check MPEG Streamclip audio Commercial opslaan in Database 4. Het nieuws en Nedinsco schermplaatjes opslaan Arkeos schakel systeem nedinscoplein weekoverzicht nieuws

2 1. Telefoon Nummers Allereers, op dit volgende bestand is een lijst met telefoonnummers van de verschillende werkplekken en de mensen die daar zitten. Als je iets niet weet kun je altijd de betrokken persoon bellen en hulp vragen. Bau IV (3e etage) 301 Thijs 302 Jeroen 303 Guus / Gerard 304 Funs 305 Christine 306 stagiair(e) 307 Ruud 308 Renée / Lubert 309 Laety 310 Jacq 311 Judith 312 Herm 313 vergaderruimte 314 tv edit tv edit 5 Machinehal 101 tv edit tv edit tv edit tv regie 105 tv regie (audio) 106 Gerard 107 Joep 108 redactie (flex) 109 redactie 110 fm 1 (techniek) 111 fm 1 (presentatie) 113 fm 2 (techniek) 114 fm 2 (presentatie)

3 2. Instellingen en opslaan Naamgeving en opslaan map: Media > Projecten maak nieuwe map: maand+dag projectnaamzonderspaties (Bijv: 0620 WeekoverzichtNieuws is de map met het project van het weekoverzicht van vrijdag 20 Juni) map: Media > Reclame > TV > Reclameproducties: nieuwe map: maand+dag projectnaam is alleen nodig wanneer je een commercial maakt die meer is dan een still+voice of het checken van een aangeleverde commercial. Nieuw Project of Basisproject Een Nieuw project kun je maken door gewoon bij Final Cut Pro File >new project te klikken. Een nette ordening van de map is dan om onder je project map 5 submappen te maken met: audio: voice overs, muziek, geluiden etc. diversen: video beeld en alles wat je verder nog kwijt wil graphics: afbeeldingen en titels mixdowns: de eigen gemaakte mixdowns project: hier komt het FCP project in een andere optie voor vaste programma s zoals VVV TV of WeekoverzichtNieuws kun je bij Media >basisprojecten de inhoud van de desbetreffende map koppieren naar je eigen projectmap. Alle bijbehorende titels en graphics zijn dan al in het project aanwezig. Beeldkrant Afbeeldingen en reclame stills voor de beeldkrant kun je plaatsen bij: map: Media > Reclame > Beeldkrant als je onder deze map naar de map Media gaat staat daar de template van t Mikske bakkerij. Deze wordt iedere week aangepast en daar ook opgeslagen met de komende weekaanbiedingen.

4 Projecten en Sequence settings Sins Juni 2014 wordt er opgenomen en uitgezonden in HD, maar voor sommige projecten wordt nog SD gebruikt (of wanneer er gewerkt wordt met oud beeldmateriaal dat ook nog de afmetingen heeft van SD). short cute voor sequence settings: Command+0 (command nul) Sequence settings SD Sequence settings HD Export instellingen Altijd exporteren als een QuickTime Movie (een.mov)

5 3. Commercial check: instellingen & audio Instelling check Van het beeldmateriaal dat door Omroep Venlo zelf is gemaakt kun je er vanuit gaan dat het de juiste instellingen heeft. Videoclips en commercials die worden aangeleverd moeten altijd even gecheckt worden. Veel voorkomende foute instellingen zijn het aantal Frames per seconden, formaat en de compressor. 1. Audio: is bijna altijd stereo als er 2 audiosporen zijn, als er wel twee bij elkaar horende audio sporen zijn maar deze staan als er in als mono, zoals bij de hier het geval, kun je dat stereo maken door de audio te selecteren en Alt+L te doen. 2. Frame Size: SD formaat is 720x576 en OV HD is 1440x x1080 past meestal ook op de HD tijdline (als je deze video op tijdlijn sleept: match settings: No). 1280x720 komt niet vaak voor en kun je op zowel SD als HD proberen (match settings: No), en dan zul je zelf moeten kijken of de video nog goed genoeg is. 3. frame rate: MOET altijd 25 fps zijn 4. compressor: Bij voorkeur altijd DVCPRO HD, ProRes 422 Proxy (1080i50) voor HD en voor SD DV PAL. H.264 is meestal te laag ik kwaliteit omdat dit een web formaat is, is meestal ook mp4. 5. data rate: de data rate van een H.264 is veel lager dan die van de andere compressor, wat maakt dat de kwaliteit vaak minder is (en dat je met online kijken niet de hele tijd hoeft te wachten tot de video geladen is). Wordt gebruikt voor oa youtube. 6. Field Dominance: staat bij SD op Lower en bij alle andere formaten op Upper. Als punt 3 en/of 4 niet klopt moet de video (meestal) opnieuw aangevraagd worden. De voorbeelden w (voor SD) en W.voorbeeld 3 (voor HD) zijn goed. Voor sommige video s die snel nodig zijn kan het soms ook nog opgelost worden door ze om te zetten in MPEG Streamclip

6 MPEG Streamclip In FCP werk je in principe zo veel mogelijk alleen maar met.mov video s. Als een video een ander formaat is (maar de qualiteit wel goed) kun je deze in de MPEG Streamclip zetten om er een bestand van te maken dat FCP wel makkelijk afspeelt. Soms wordt dit ook gebruikt voor video s met een te hoge framerate maar kwaliteit gaat er dan niet op vooruit. open MPEG streamclip en sleep de video erin. ga naar: File > Export to QuickTime Onder de knop Presets kun je dan kiezen voor Omroep Venlo (SD) of Omroep Venlo HD. Deze staan dan automatisch goed. Het programma werkt natuurlijk ook de andere kant op. Als je een groot bestand wilt omzetten voor bv. een eigen website of youtube. In dat geval ga je naar Export to MPEG 4. evt. kun je dan de limit data rate aanzetten op 3500 kbps.

7 Audio Demainaudiomoetgemiddeldaltijdrondomde0dBzijn.Piekenendalenzullenerbovenen onderuitkomen,meestalrondde 5tot+5.Alsjezelfmeteenvoice overofquotewerktmetin deachtergrondmuziekofgeluidnogzitditomennabijde 20dB. CommercialopslaaninDatabase ZodraereencommercialbinnenisenalleskloptmoetdeMarkINmet2zwarteframepjesvoor decommercialkomenendemarkoutmet2zwarteframepjesachterdecommercial. Decommercialwordtopgeslagenalseennummer.InhetgedeeldebestandindeDrive CommercialDatabase2014 komtdandeuitlegbijhetnummer. Nummer+bedrijf+soortcommercial+tijdsduur. Decommercialzelf(metnummeralsnaam)slajeoponder Media >Reclame >TV >Commercialsbackup. Zodradecommercialdaarstaatkunjeditdoorgevenaandevasteeditordieopdiedagop reclameuurtjestaat.zijcheckenhetnogeenkeerenzettenditdandoornaardeplayout.

8 4. Het Nieuws en Nedinsco Schermplaatjes De onderwerpen voor de schermplaatjes van het nieuws iedere dag vind je in de Tekst VV map in de drive. Bovenaan het document met de betreffende datum naam staan de onderwerpen en daarna het draaiboek met de presentator tekst en inhoud van de items. Elke Item, NL (meelees) en KOLA krijgt zijn eigen plaatje. Bij het KN (KortNieuws) hoef je echter maar een plaatje te maken, alleen voor het eerste onderwerp (in voorbeeld dus alleen voor het Bondsfeest). Deze korte nieuwtjes zitten namelijk allemaal aan elkaar geplakt zonder presentatie ertussen. Opslaan De plaatjes kun je maken in de map: Media > HetNieuws > schermplaatjes hier maak je iedere dag een nieuw map aan voor de graphics van die dag In het basis photoshop bestand staat de vormgeving voor de datum. Deze pas je elke dag aan en moet worden opgeslagen onder de naam 010_datumMA, 010_datumDI 010_datumWO etc. Het is belangrijk dat bestanden nooit twee dagen achter elkaar dezelfde naam hebben omdat de bedstanden dan niet worden gezien door de Arkeos. Alleen 010_datum iedere dag kan dus niet.

9 De overige plaatjes worden op volgorde van item genummerd en ook opgeslagen met 00 ervoor en een laag streepje achter de nummering. Sla de plaatjes ook altijd op als PNG. De afbeeldingen voor Maandag 23 juni worden dus alsvolgt: 010_datumMA.png 001_RetOnsFort.png 002_LekkerVenlo.png 003_kroegencontrole.png 004_bondsfeest.png 005_weerMA.png De naam maakt in principe niet zo veel uit, als er maar geen twee keer dezelfde naam of hetzelfde nummer wordt gebruikt. Voor het maken van plaatjes kun je terecht op de stockfoto site of film stills maken van de XDCAM Beelden of uit het item zelf (als dat al klaar is). Stockphoto site: ( Inlog: hetnieuws wachtwoord: omroepvenlo film stills maken in Final Cut Pro: In tijdlijn of bronmaterial op juiste frame gaan staan en dan export as QuickTime conversion format op Still Image zetten.

10 Deschermenwaarvoorjedegraphicsmaaktzijn4schermennaastelkaar.1stillisergrotevan 1scherm,maarmoeteigenlijkwordenuitgerekttotoveralle4deschermenzodatereen afbeeldingisverspreidoverdeschermen. Tijdenshetzoekenofmakenvanfotosmoetjehieralrekeningmeehouden.¾vande afbeeldingvaltweg. Probeereenafbeeldingooknietmeerdan4xtervergroten.Danwordtdezeteonscherp.Hoe minderjeeenfotohoeftopterekkenhoebeter.

11 Arkeos schakel systeem Wanneer je de afbeeldingen af hebt kopieer je deze naar de Arkeos Nieuws map zodat de arkeos computer in de regie de afbeeldingen kan vinden. Je kunt gewoon iedere dag hier alle plaatjes uitgooien en de nieuwe erin zetten. Alleen 997_wit.jpg en 254_Blauwloop moet je laten staan. Nedinscoplein De plaatjes voor Nedinscoplein werken in principe hetzelfde als van het nieuws. In een mailtje krijg je de twee onderwerpen. Probeer per onderwerp in elk geval een stuk of 4 graphics te maken. Graphics kun je maken in de map Media > Graphics > Nedinsco > vormgeving schermen net als bij het nieuws per aflevering een nieuwe map en kun je de photoshop bestanden gewoon meenemen naar de nieuwe map. Ook deze afbeeldingen moet je kopiëren naar de Arkeos, alleen dan onder de map Nedinscoplein. De 4 geselecteerde bestanden moeten hier altijd in deze map blijven staan.

12 Weekoverzicht Aan het eind van de week stuurt Thijs een mailtje met de items die in het weekoverzicht moeten komen in de juiste volgorden. In de map Media > projecten kun je dan een nieuwe project map aanmaken en vanuit de map basisprojecten het basisproject van weekoveroverzicht nieuws naar die nieuwe map kopiëren. Uit het archief kun je de nieuwsuitzendingen van die week in het project slepen. Bij de Items zet je de markin bij het begin van de bijbehorende presentatie en de markout aan het eind van het item, of als er nog een na tekst bij hoort aan het eind van de na tekst voor de camera wissel. In het plaatje hieronder zie je dat het project begint met een intro, tussen ieder item zit een bumper en aan het eind nog een outro. Over de items heen komt ook nog een balkje met van welke dag het nieuws was van die week. Dit balkje fade pas in na de presentatie met de instart van het Item, en loopt ook gelijk af met het item. Als er nog een natekst is moet het balkje dus al weg faden voor de natekst begint.

13

EXPORTEREN UIT FINAL CUT

EXPORTEREN UIT FINAL CUT EXPORTEREN UIT FINAL CUT vanuit FCE/FCP naar DVD of YouTube (Gebaseerd op Izzy Video en Lynda.com) WORKFLOW - FINAL CUT EXPRESS Maak altijd een full-size ongecomprimeerde versie van de film aan (QuickTime

Nadere informatie

adobe Premiére Pro CC?

adobe Premiére Pro CC? Hoe maak je een stopmotion in adobe Premiére Pro CC? MULTIMEDIATECHNOLOGIE OPDRACHT TECHNIEK Academiejaar 2013-2014 Studente: Stefanie Rondelez, 1 GMB Lector: Mevr. Ann Audenaert INHOUDSTAFEL --> Stap

Nadere informatie

Freezed frames herstellen met AVIQuick en VirtualDub

Freezed frames herstellen met AVIQuick en VirtualDub Freezed frames herstellen met AVIQuick en VirtualDub Voorbereidingen: -Maak een kopietje of een textje van de gegevens die Gspot geeft over de Avi. -Check op freezed frames met VirtualDub-MP3-Freeze -Rip

Nadere informatie

ANIMATIE EIGEN NAAM. F Fo Fon Fons FonsG FonsGo FonsGoo FonsGoos FonsGoose FonsGoosen. Achtergrond Ontwerp een passende achtergrond bij je eigen naam.

ANIMATIE EIGEN NAAM. F Fo Fon Fons FonsG FonsGo FonsGoo FonsGoos FonsGoose FonsGoosen. Achtergrond Ontwerp een passende achtergrond bij je eigen naam. ANIMATIE EIGEN NAAM Opdracht 1 Ontwerp een animatie met je eigen naam op een achtergrond en plaats er passende muziek bij. Probeer de muziek en de animatie op elkaar af te stemmen. Tekstlagen - Formaat

Nadere informatie

Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project.

Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project. Monteren van een STOP MOTION filmpje ADOBE PREMIER Stap 1: Hoe start je een nieuw project. Vooraleer we beginnen met de software te gebruiken is het beter om alle programma s die we niet nodig hebben af

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

DVD s maken met Adobe Premiere Encore

DVD s maken met Adobe Premiere Encore DVD s maken met Adobe Premiere Encore In dit hoofdstukje bekijken we hoe je snel een DVD maakt van een film die is gemonteerd in Adobe Premiere Pro. Voor het aanmaken van het menu gebruiken we even Adobe

Nadere informatie

Animatie. Korte opdrachten. Tekst Geluid Beeld

Animatie. Korte opdrachten. Tekst Geluid Beeld Animatie Korte opdrachten Tekst Geluid Beeld 1 Tekstanimatie Tekstlagen - Maak een Nieuw bestand: 800 px breed 200 px hoog 72 dpi kleur RGB. - Geef de achtergrond een kleur of verloop die je leuk vindt.

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Video 7. Capture AV-03-07-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. OPDRACHTKAART AV-03-07-01 Capture Voorkennis: Je hebt de opdracht De spotlist afgerond. Intro: Na het spotten kun je verder gaan met de post-productie. Deze instructie-opdracht beschrijft hoe je de gespotte

Nadere informatie

Basishandleiding WordPress

Basishandleiding WordPress Basishandleiding WordPress Website: http://www.uwsite.nl Back-end: http://www.uwsite.nl/wp-admin Gebruikersnaam: uwgebruikersnaam Wachtwoord: uwwachtwoord 0. Inloggen in het gebruikersgedeelte / het back-end

Nadere informatie

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6

Dit is een artikel uit de Peter van Olmen serie: Handleidingen Voor Iedereen AUDACITY HANDLEIDING. Voor audacity versie 1.2.6 AUDACITY HANDLEIDING Voor audacity versie 1.2.6 Inhoudsopgave 1.1: Installatie 1.2: Mp3 bestanden mogelijk maken 2.1: Een bestand openen 2.2: Uitleg knoppen 2.3: Een deel selecteren 2.4: Verwijderen 2.5:

Nadere informatie

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM

HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM HANDLEIDING DOIT BEHEER SYSTEEM ALGEMENE INFORMATIE Het Doit beheer systeem is een modulair opgebouwd systeem waarin modules makkelijk kunnen worden toegevoegd of aangepast, niet iedere gebruiker zal dezelfde

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren

Welkom bij de Picture Package Producer 2. Picture Package Producer 2 starten en afsluiten. Stap 1: Beelden selecteren Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap 2: Geselecteerde beelden controleren Stap 3: Voorbereidingen treffen om een korte

Nadere informatie

Converteren van video s

Converteren van video s Converteren van video s Mario Somers Juni 0 In de huidige maatschappij volstaat het niet meer om een videofilm op DV of tape te plaatsen om uit te wisselen met anderen. De evolutie van internet, streaming

Nadere informatie

After Effects Audition Encore 9. Transparantie, keying, schalen en rotatie Transparantie Keying Schalen Roteren 10. De Export Videofilms exporteren

After Effects Audition Encore 9. Transparantie, keying, schalen en rotatie Transparantie Keying Schalen Roteren 10. De Export Videofilms exporteren Inhoudsopgave Registreer dit e-book! Volg ons op de sociale media Voorwoord: Over dit e-book: maak Adobe Premiere CS6 jezelf snel eigen Inleiding: voorbereidingen De opbouw van de videofilm Het juiste

Nadere informatie

Welkom bij de Picture Package Producer 2

Welkom bij de Picture Package Producer 2 Handleiding voor Picture Package Producer2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Welkom bij de Picture Package Producer 2 Picture Package Producer 2 starten en afsluiten Stap 1: Beelden selecteren Stap

Nadere informatie

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4

ANIMATIE S MAKEN Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 ANIMATIE S MAKEN Les 1: uitleg animatie maken, verhaal maken en storyboard Les 2: foto s maken voor de animatie Les 3: foto s aanpassen en een gif bestand maken Les 4: filmpje bewerken met MovieMaker en

Nadere informatie

Een gestructureerde werkmethode voor foto en video projecten

Een gestructureerde werkmethode voor foto en video projecten Een gestructureerde werkmethode voor foto en video projecten Regelmatig wordt ik om hulp gevraagd omdat mensen de bestanden die ze opgeslagen hebben niet meer kunnen vinden of dat een programma een melding

Nadere informatie

Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint

Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint 1 Aanvullend bestand Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint In dit bestand vind je verschillen met Mooie presentaties en spreekbeurten maken in PowerPoint en PowerPoint 2016. Als je Windows

Nadere informatie

(Ben ik hier bij de videoclub?)

(Ben ik hier bij de videoclub?) (Ben ik hier bij de videoclub?) Henk Westerhof, februari 2013 Werken met het project Back-up maken Archiveren Illustraties: Windows 7 Magix (Pinnacle) Een project bevat: video, meer video, foto s, livegeluid,

Nadere informatie

Korte Film Individueel

Korte Film Individueel Korte Film Individueel Opdracht 2, Filmen en Monteren Maak een korte film van maximaal 60 seconden met twee personen met je smartphone of camera waarin je informatie geeft over het Koning Willem I College.

Nadere informatie

Trippeltrap Content Management System

Trippeltrap Content Management System Handleiding Trippeltrap Content Management System versie 2.4 Aanmelden Voordat u de tekst op uw webpagina kunt aanpassen, moet u zich eerst aanmelden. Bovenaan de pagina vindt u een link naar het intranet.

Nadere informatie

VIDEOBEWERKEN DEEL 2

VIDEOBEWERKEN DEEL 2 VIDEOBEWERKEN DEEL 2 In deel 1 van het videobewerken hebben we het gehad over de instellingen en wat er zoal in de bewerkings omgeving te vinden is In deel twee gaan we film opnemen, plaatsen het in het

Nadere informatie

VIDEO-EDITING PREMIERE PRO

VIDEO-EDITING PREMIERE PRO VIDEO-EDITING PREMIERE PRO Filmpjes downloaden Maak een speciale map aan waarin je de te bewerken filmpjes plaatst. Filmpje vanaf je telefoon Download rechtstreeks door middel van je telefoonkabel of mail

Nadere informatie

Erratum Foto s, video s en muziek in

Erratum Foto s, video s en muziek in 1 Erratum Foto s, video s en muziek in In oktober 2017 is er een update verschenen van. In dit aanvullende bestand leest u over de belangrijkste verschillen. Sommige schermen zijn enigszins gewijzigd qua

Nadere informatie

Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements

Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements Workshop Videobewerken met Adobe Premiere Elements Workshop Videobewerken met Adobe Première Elements. Doel van de workshop: Tijdens je studie op de Fontys Hogescholen zul je regelmatig presentaties moeten

Nadere informatie

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole

DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER. H. Foole DIGITALE VIDEO MET WINDOWS MOVIE MAKER H. Foole 1. INHOUDELIJK Een film moet kort en helder laten zien waar het om gaat. De filmopnamen kun je meestal maar één keer maken, bijvoorbeeld als je praktijksituaties

Nadere informatie

>SOUND DESIGN WITH AUDITION GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM WWW.GLR.NL 2014 AUTHOR: MATTHIJS CLASENER MSB13

>SOUND DESIGN WITH AUDITION GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM WWW.GLR.NL 2014 AUTHOR: MATTHIJS CLASENER MSB13 >SOUND DESIGN WITH AUDITION GRAFISCH LYCEUM ROTTERDAM WWW.GLR.NL 2014 AUTHOR: MATTHIJS CLASENER MSB13 A SOUND DESIGNER IN ACTION! Op het GLR heb je ook te maken met de opleiding Sound Design. In deze opdracht

Nadere informatie

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje

#01: #02: #03: Clips maken van video bestanden #04: Importeren #05: #06: Plusje XP...Workshop Movie Maker Deel 2 Geimporteeerde video s bewerken met Moviemaker dat is een gratis programma van MS en zit in elke computer bij de programma s... Alle studie materieaal zit bij de CCBS in

Nadere informatie

Handleiding Annotation Edit

Handleiding Annotation Edit Handleiding Annotation Edit Bob Mees 13 mei 2017 software: Zeitanker Annotation Edit (1.9.88.5), Final Cut Pro X (10.2.3), Final Cut 7 (7.0.3) Introductie Zeitanker Annotation Edit is een programma voor

Nadere informatie

Foto s plaatsen op de site van Taborschool Sint Maria Aalter

Foto s plaatsen op de site van Taborschool Sint Maria Aalter Foto s plaatsen op de site van Taborschool Sint Maria Aalter 1) Ga naar de site van de school en ga via het menu naar onze school leeft. Daar klik je op fotokiekjes en vervolgens kies je de klas (of algemeen)

Nadere informatie

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen.

Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Handleiding van Auteur: dapunt Juli 2007 handleiding: Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken en video opnemen. Camtasia Studio 4: filmpjes bewerken

Nadere informatie

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media Handleiding Concrete5 website Outbound Media In deze handleiding behandelen we de basis benodigdheden om uw website up-to-date te kunnen houden. We behandelen: Inloggen editen (bewerken) van tekst een

Nadere informatie

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje:

DEEL: THEMA. Klik op Thema. Nu verschijnen er een aantal thema s. Dubbelklik op een thema en je krijgt het volgende schermpje: DEEL: THEMA In het Notebook kun je zelf snel de bladzijde een leuk uiterlijk geven d.m.v. een thema. Deze thema s vind je op de volgende manier: Klik op Gallery Klik op Thema Nu verschijnen er een aantal

Nadere informatie

Stappenplan Movie Maker

Stappenplan Movie Maker Start Movie Maker op Stappenplan Movie Maker Foto s, filmpjes of muziek importeren Voor je aan de slag kan moet je eerst je filmpje of je foto s importeren naar Movie Maker. Daarvoor klik je op een van

Nadere informatie

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite

Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Waar gaat dit over? Handleiding voor het maken van je eigen webpagina op de schoolsite Hier leer je hoe je een eigen webpagina kunt maken op de site van de school. Op deze webpagina kun je vertellen wie

Nadere informatie

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 1 Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 Inhoud: Inloggen Pagina 1 Algemeen Pagina 2 Berichten Pagina 2 Bericht bewerken, Linken Pagina 3-4 Plaatje toevoegen bericht Pagina 5-6 Bericht publiceren

Nadere informatie

Initiatie Movie Maker

Initiatie Movie Maker Initiatie Movie Maker Wat is Movie Maker? Windows Movie Maker is een computerprogramma dat toelaat video-bestanden te bewerken. Het wordt standaard bij de besturingssystemen Windows XP, Windows ME en Windows

Nadere informatie

- Plan Zo kun je een. website bouwen!

- Plan Zo kun je een. website bouwen! - Plan Zo kun je een website bouwen! BoekjeHoeKanJeEenWebsiteBouwen.i1 1 8-7-2008 17:23:14 BoekjeHoeKanJeEenWebsiteBouwen.i2 2 8-7-2008 17:23:15 In dit boekje staat de uitgebreide versie van hoe je een

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

Een film op PAL-resolutie

Een film op PAL-resolutie Een film op PAL-resolutie Naast geanimeerde GIF-afbeeldingen voor het web, kan u Photoshop ook gebruiken om filmbeelden en filmanimaties in TV-kwaliteit te produceren. Om vanuit Photoshop films te kunnen

Nadere informatie

Aanleverspecificaties commercials

Aanleverspecificaties commercials Aanleverspecificaties commercials Omroep West Reclame Bijgaand treft u onze aanleverspecificaties aan voor: tv commercials, radio commercials, online en mobiele commercials Voor vragen kunt u contact opnemen

Nadere informatie

Mijn Dreambox Als Multimedia Center

Mijn Dreambox Als Multimedia Center Mijn Dreambox Als Multimedia Center Een uitgebreide handleiding over hoe maak ik van mijn dreambox een multi media center. Dus we gaan ervan uit dat je jou dreambox wil gaan gebruiken voor de volgende

Nadere informatie

Handleiding adviescommissies gemeente Oegstgeest

Handleiding adviescommissies gemeente Oegstgeest Handleiding adviescommissies gemeente Oegstgeest Pagina thema s Op deze pagina is het mogelijk om thema s toe te voegen. Wanneer je een nieuw thema wil toevoegen kan dit via deze knop: Vervolgens kom je

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

Hoe DVD Video gebruiken in Final Cut Pro X door Peter Bouw

Hoe DVD Video gebruiken in Final Cut Pro X door Peter Bouw Hoe DVD Video gebruiken in Final Cut Pro X door Peter Bouw Overzetten van DVD materiaal in Final Cut Pro X is eenvoudig! Zet uw DVDbeelden om met de gratis applicatie, MPEG Streamclip, door transcoding

Nadere informatie

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11

Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 1 Inhoudsopgave VOORBEREIDING... 3 HANDELINGEN OM DE CAMERA FILMKLAAR TE MAKEN:... 5 OPNAMETECHNIEK... 9 CAMERAVIEW... 11 2 Voorbereiding Voordat je begint met filmen moet er een aantal zaken geregeld

Nadere informatie

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp

Inhoudsopgave: Whisper380-computerhulp Versie: 1.0 Gemaakt door: Whisper380 Eigenaar: whisper380-computerhulp Datum: 27-9-2010 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Het programma downloaden:... 3 Het installeren van het programma:... 4 Het programma

Nadere informatie

Handleiding EasyCap Video adapter:

Handleiding EasyCap Video adapter: Handleiding EasyCap Video adapter: Gefeliciteerd met uw aankoop! U kunt nu al uw oude video banden digitaal opslaan en bewerken. De EasyCAP Video adapter kan hoge kwaliteit video beelden en audio geluid

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 2, deel 24 (versie 1.0 NL 07-08-2011) "Mindmappen en timelines" door Serge de Beer

Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 2, deel 24 (versie 1.0 NL 07-08-2011) Mindmappen en timelines door Serge de Beer Cursus Onderwijs en ICT Jaargang 2, deel 24 (versie 1.0 NL 07-08-2011) "Mindmappen en timelines" door Serge de Beer Inleiding Wie een complex onderwerp bestudeert, zal zeker in het begin snel het overzicht

Nadere informatie

TV commercials. Hieronder informeren wij u graag over onze aanleverspecificaties voor:

TV commercials. Hieronder informeren wij u graag over onze aanleverspecificaties voor: Hieronder informeren wij u graag over onze aanleverspecificaties voor: TV commercials Radio commercials Commercials voor online en mobiele toepassingen Voor overige vragen kunt u contact opnemen met Omroep

Nadere informatie

Videobanden op Dvd Benodigheden: opnemen.

Videobanden op Dvd Benodigheden: opnemen. Videobanden op Dvd Hoe gaat u te werk om videobanden op Dvd te zetten. Ervan uitgaande dat u met Pinnacle Studio 10-11 of 12 werkt gaat het als volgt: Benodigheden: Een computer met TV kaart Een videorecorder

Nadere informatie

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk

Grafische Instructie. Drukklaar aanleveren. snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk Drukwerk Drukraster snijtekens afloop milimeter Photohop InDesign printer drukwerk Pantone raster cmyk PDF afdrukken pre-flight koppelingen dtp kleuren Druk klaar aanleveren Druk klaar aanleveren betekend

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10

Inhoudsopgave. Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10 Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Voordat je begint... 8 Wat heb je nodig?... 9 Voor ouders, verzorgers en leraren... 10 1. Je spreekbeurt voorbereiden 11 1.1 Een onderwerp kiezen... 12 1.2 Informatie verzamelen...

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: Prepress. Photoshop 8. Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte PP-03-08-01. Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. OPDRACHTKAART PP-03-08-01 Afbeeldingsgrootte en canvasgrootte Voorkennis: De vorige Photoshop-opdrachten afgerond. Intro: Na het gebruik van de gereedschappen uit de vorige opdrachten, ga je de afmetingen

Nadere informatie

Wat is er veranderd in Prezi?

Wat is er veranderd in Prezi? Wat is er veranderd in Prezi? Update voor Prezi voor kids januari 2014 Door: Hedwyg van Groenendaal Prezi zit niet stil en is constant bezig om de tool te verbeteren. Omdat het boek op sommige punten niet

Nadere informatie

Audio en video. Oefening 4B

Audio en video. Oefening 4B Audio en video In deze oefening voeg je een videoen een audiobestand toe aan een aftiteling van een film. Voor audio en video zijn slechts enkele basisfuncties beschikbaar zoals 'start', 'stop' en 'herhaal'.

Nadere informatie

Animation. Info-animation Explanimation MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING JANUARI 2013

Animation. Info-animation Explanimation MARKETING & COMMUNICATIE - DIGITALE VORMGEVING JANUARI 2013 Animation Info-animation Explanimation 1 Promo Opdracht Animatie Promo In de vorige periode heb je voor Promo.nl 2 x een banner gemaakt. Verwerk de twee banners in een animatie in Photoshop. De animatie

Nadere informatie

Foto & Film bewerking

Foto & Film bewerking Foto & Film bewerking Leren werken met : - - Windows Movie Maker - Youtube Workshop deel 1: De te nemen stappen: - Zorg voor materiaal om te monteren. Individueel een filmpje maken op basis van script

Nadere informatie

Site online zetten (webreus)

Site online zetten (webreus) site online zetten bij webreus 1 Site online zetten (webreus) VOORBEREIDING: a) controleer Instellingen/Media/Bestandssysteem/Tijdelijke map b) maak een kopie van de drupalmap en database WEBREUS: ad 1)

Nadere informatie

Film in de pc laden.

Film in de pc laden. Film in de pc laden. Wat is er nodig: De hardeschijf moet voldoende ruimte hebben om het ruwe beeldmateriaal te kunnen bewerken en te bewaren. 1 uur digitale video= 3600 sec. X 3,6 MB/sec.= 12.960 MB =

Nadere informatie

QUICK GUIDE. MODEL: Sony NEX-FS700. SPECIFICATIES: Videokwaliteit. Frame rate 1920 x 1080 60i, 50i, 30p, 25p, 24p (16:9)

QUICK GUIDE. MODEL: Sony NEX-FS700. SPECIFICATIES: Videokwaliteit. Frame rate 1920 x 1080 60i, 50i, 30p, 25p, 24p (16:9) QUICK GUIDE MODEL: Sony NEX-FS700 SPECIFICATIES: Videokwaliteit HD: MPEG-4 AVC/H.264 (AVCHD) SD: MPEG-2 PS Frame rate 1920 x 1080 60i, 50i, 30p, 25p, 24p (16:9) 1280 x 720 60p, 50p (16:9) Sensorgrootte

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

2. Je eerste Prezi Klik op new Prezi. Je komt op volgend scherm uit:

2. Je eerste Prezi Klik op new Prezi. Je komt op volgend scherm uit: Prezi De basis Inleiding Prezi is een online programma om unieke en leuke presentaties te maken i.p.v. PowerPoint. Het biedt veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Zo kan je bijvoorbeeld switchen van

Nadere informatie

Beweging van a naar b Beweging van groot naar klein.

Beweging van a naar b Beweging van groot naar klein. 1 2 2014 Algemeen. In de film wordt veel gebruik gemaakt van animatie.er wordt bijna geen film meer gemaakt zonder special effects en animatie. Soms is het een bescheiden onderdeel en soms staat een film

Nadere informatie

Audacity. Het bewerken van audio bestanden. Gratis te downloaden op : http://audacity.sourceforge.net/?lang=nl

Audacity. Het bewerken van audio bestanden. Gratis te downloaden op : http://audacity.sourceforge.net/?lang=nl Audacity Het bewerken van audio bestanden Gratis te downloaden op : http://audacity.sourceforge.net/?lang=nl Een bestand openen of opnemen Ofwel kan je een bestand openen : Bestand >> openen >> ( een wav

Nadere informatie

TEKST INVOEREN EN BEWERKEN

TEKST INVOEREN EN BEWERKEN TEKST INVOEREN EN BEWERKEN Het invoeren en bewerken van tekst gaat via de editor. Onderstaand een overzicht van de te gebuiken knoppen (indien je rechts op de knoppen klik krijg je de betekening in tekst

Nadere informatie

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben.

Inloggen. In samenwerking met Stijn Berben. Inloggen Ga naar www.hetjongleren.eu. Heb je al een gebruikersnaam en wachtwoord, log dan in op deze pagina (klik op deze link ): Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle

Nadere informatie

Cool Edit handleiding voor gebruikers

Cool Edit handleiding voor gebruikers Cool Edit handleiding voor gebruikers 1 Programma opnemen op MP3 Opnemen van een bandprogramma in mp3 kan in beide studio s. Dit doe je met het programma Cool Edit Pro. Dubbelklik op het volgende icoontje

Nadere informatie

ThemaFilm Individueel,, citymarketing

ThemaFilm Individueel,, citymarketing ThemaFilm Individueel,, citymarketing Opdracht themafilm over Helsinki, Den Bosch, Maastricht, Eindhoven Maak een themafilm met smartphone of fotocamera Probeer niet alles te laten zien maar maak een keuze,

Nadere informatie

Handleiding Windows Movie Maker

Handleiding Windows Movie Maker Handleiding Windows Movie Maker Bent u van plan om een animatiefilmpje te maken in Windows Movie Maker? Maar u weet niet meer precies hoe dit moet? In deze handleiding staat het nog eens stap voor stap

Nadere informatie

Fontys Hogescholen - KLC Sittard

Fontys Hogescholen - KLC Sittard LET OP! Als je je bestanden wilt verzekeren tegen verlies, dan dien je zelf back-ups te maken. Het kan namelijk altijd gebeuren dat een harde schijf crasht of andere onvoorziene gebeurtenissen zich voordoen.

Nadere informatie

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR.

Inloggen: Opbouw site: Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Een handleiding/introductie voor de nieuwe site van Fotoclub VPR. Inloggen: Als je de site opent dan zie je o.a. bovenstaande afbeelding met het logo van de club en het menu. Om in te loggen klik je helemaal

Nadere informatie

Video's bewerken met OpenShot

Video's bewerken met OpenShot Video's bewerken met OpenShot Met vrijwel alle fotocamera 's en smartphones kun je ook video opnemen. De kwaliteit van de opname en de resolutie kunnen erg variëren afhankelijk van de camera. De huidige

Nadere informatie

Bestanden importeren met MAGIX VIDEO 17. Video 17 opstarten

Bestanden importeren met MAGIX VIDEO 17. Video 17 opstarten Bestanden importeren met MAGIX VIDEO 17 Magix video 17 heeft de volgende opnamemogelijkheden: AVCHD-camera HDV-camera DV-camera : Mini-DV-camcorder Video: analoge beelden via een zgn. video-grabber Audio:

Nadere informatie

26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST. Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden

26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST. Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden 26/3/2012 ICLON UNIVERSITEIT LEIDEN WORKSHOP WEBCAST Van PowerPoint naar Movie Maker Tara van Helden In deze handleiding wordt stap voor stap uitgelegd hoe je van een PowerPoint een webcast, oftewel filmpje

Nadere informatie

FCP Mappenadministratie

FCP Mappenadministratie FCP Mappenadministratie 19 februari 2011 door Paul Robbert Hodde AlphaMotions 1 INHOUD doelstelling inventarisatie organisatie handhaving 2 DOELSTELLING Uitleg geven over een eenduidige methode voor het

Nadere informatie

Wat is er veranderd in Prezi?

Wat is er veranderd in Prezi? Wat is er veranderd in Prezi? Update voor Prezi voor kids januari 2014 Door: Hedwyg van Groenendaal Prezi staat niet stil en is steeds bezig om de tool Prezi te verbeteren. De belangrijkste veranderingen

Nadere informatie

1. Een nieuw project starten Toetsenbordcombinaties Windows vs Mac De interface optimaliseren... 16

1. Een nieuw project starten Toetsenbordcombinaties Windows vs Mac De interface optimaliseren... 16 Inhoud 1. Een nieuw project starten... 14 1.1 Toetsenbordcombinaties Windows vs Mac... 15 2. De interface optimaliseren... 16 2.1 Werken met panelen... 18 Panelen sluiten... 19 Panelen schalen... 19 Panelen

Nadere informatie

Google Drive. Wat is google drive. Wat heb je nodig en wat krijg je. Je aanmelden aan de cloud

Google Drive. Wat is google drive. Wat heb je nodig en wat krijg je. Je aanmelden aan de cloud Google Drive Wat is google drive Google drive is het cloud systeem van google. Je kan er documenten, beelden, films. op kwijt. Het is ook mogelijk om gebruik te maken van hun online applicaties zoals google

Nadere informatie

Instructie voor het maken van een filmpje van een presentatie in Photo Story 3 for windows

Instructie voor het maken van een filmpje van een presentatie in Photo Story 3 for windows Instructie voor het maken van een filmpje van een presentatie in Photo Story 3 for windows 1. Allereerst dien je Photo Story 3 te downloaden van internet via onderstaande site: http://www.microsoft.com/nl-nl/download/details.aspx?id=11132

Nadere informatie

Het scherm is verdeeld in enkele blokken.

Het scherm is verdeeld in enkele blokken. Log in op de achterkant van de website door naar http://www.cbs-sjaloomschool.picto.nl/joomla/administrator te gaan. Ingelogd zie je dit controle paneel. Je ziet het hoofdmenu van het beheerdersaccount.

Nadere informatie

fotofabriek.nl Handleiding Adobe Photoshop templates

fotofabriek.nl Handleiding Adobe Photoshop templates fotofabriek.nl BINNENWERK STAP 1: Opmaak Wanneer het photoshop bestand is geopend krijg je de volgende lagen te zien. De groen gemarkeerde lagen zijn de pagina s voor het fotoboek. De rood gemarkeerde

Nadere informatie

Een website maken met Weebly

Een website maken met Weebly Een website maken met Weebly Bron: http://flippenindeklas.weebly.com/uploads/1/1/8/6/11865400/weebly_ handleiding.pdf (26-08-2016) Inhoudsopgave 2. Een account aanmaken voor weebly.... 3 STAP 1... 3 STAP

Nadere informatie

Wat leuk dat je wilt werken met Glogster (http://www.glogster.com)! Maar wat is het?

Wat leuk dat je wilt werken met Glogster (http://www.glogster.com)! Maar wat is het? Inhoudsopgave Inleiding! 1 TIP: Inlognamen op de basisschool! 2 Gereedschap - Graphics! 6 Gereedschap - Wall! 6 Gereedschap - Video! 8 Publiceren en/of Opslaan! 9 Inleiding Wat leuk dat je wilt werken

Nadere informatie

Foto s bewerken en toevoegen aan de website

Foto s bewerken en toevoegen aan de website Foto s bewerken en toevoegen aan de website Inhoud Formaten... 3 Foto s bovenaan de pagina - topimages... 3 Foto s op maat maken en bewerken... 3 Foto s toevoegen bovenaan de pagina... 5 Via een content

Nadere informatie

Screencast-O-Matic HANDLEIDING

Screencast-O-Matic HANDLEIDING Screencast-O-Matic HANDLEIDING Inhoud 1 Inleiding 3 2 Stap voor stap 3 3 Conclusie 9 4 Meer info 10 4.1 Hulp nodig? 10 4.2 Vragen en opmerkingen 10 4.3 Trefwoordenlijst 10 4.4 Lijst met afbeeldingen 10

Nadere informatie

Tomra 820 InTouch. Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken

Tomra 820 InTouch. Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Tomra 820 InTouch Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Tomra Systems Apeldoorn 09.05.2012 2 Tomra 820 InTouch Promotie film maken Donatie ontvanger aanmaken Er is gebruik gemaakt van freeware

Nadere informatie

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht

SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN. Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher. 1. Inloggen. 2. Overzicht SPECIALE VERSIE VOOR LEERKRACHTEN Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van de schoolwebsite wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem

Nadere informatie

PREZI (WWW.PREZI.COM)

PREZI (WWW.PREZI.COM) PREZI (WWW.PREZI.COM) INHOUD Wat is Prezi?... 2 Waar vind je Prezi?... 2 Aan de slag!... 3 Is het mogelijk om prezi offline te... 6 Pagina 1 van 6 WAT IS PREZI? Prezi is een online tool waarmee je dynamische

Nadere informatie

Werken met Movie Maker

Werken met Movie Maker Werken met Movie Maker Auteur: Bart van Turnhout Versie: 3.1 2012-2014, Kenniscenter de Kempel Inhoudsopgave 1. Vooraf... 3 2. Stappenplan... 4 3. Voorbereiding... 5 4. Opnemen en Importeren... 6 5. Bewerken...

Nadere informatie

Handleiding Joomla CMS

Handleiding Joomla CMS Handleiding Joomla CMS Inhoudsopgave Inloggen bij de beheeromgeving 3 Artikelen 4 Prullenbak bekijken 4 Nieuw artikel maken / bewerken 5 Afbeelding toevoegen aan artikel 6 Link in een artikel plaatsen

Nadere informatie

Handleiding. Berichten maken in WordPress. juni 2013

Handleiding. Berichten maken in WordPress. juni 2013 Handleiding Berichten maken in WordPress juni 0 Inloggen. Ga naar: www.jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Log hier in met je gebruiksnaam en je wachtwoord. Het dashboard Na het inloggen krijg je eerst het Dashboard

Nadere informatie

Instructie RUG videotemplates Inhoud

Instructie RUG videotemplates Inhoud Instructie RUG videotemplates Inhoud Inleiding... 2 Typografie en kleur... 3 Huisstijllettertype: de Parry... 3 Lettertype Open Sans... 3 Hoofdkleur... 4 Stappenplan voor het toepassen van de videotemplates...

Nadere informatie

WordPress Handleiding

WordPress Handleiding Algemene Informatie Disclaimer: Bij het samenstellen van dit boek is de grootst mogelijke zorg besteed aan de juistheid van de opgenomen informatie. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk gesteld worden

Nadere informatie

AVCHD (*) : alweer een nieuw video formaat!

AVCHD (*) : alweer een nieuw video formaat! HAF Ledenavond AVCHD (*) : alweer een nieuw video formaat Marc Krier (*): Audio Video Coding High Definition (Wikipedia) 1 maart 2010 HAF 1 Inhoud 1. Evolutie van de informatie dichtheid 2. Beheer van

Nadere informatie

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel.

In de meeste CMS systemen wordt hier een stuk tekst mee aangeduid. Je kunt het, het best vergelijken met een nieuws artikel. CMS PvdA Algemene informatie Inlogpagina: https://gr2010.pvda.nl Preview De preview pagina kan worden gebruikt om nog niet gepubliceerde artikelen te bekijken. Het is erg aan handig om deze preview te

Nadere informatie

Message Server Handleiding voor Content Editors

Message Server Handleiding voor Content Editors Message Server Handleiding voor Content Editors 1 Message Server 15: Handleiding voor Content Editors INHOUDSOPGAVE Introductie 3 Vijf eenvoudige stappen... 4 1 Inloggen... 5 2 Berichten beheren... 6 3

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld.

Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt. Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Een film van het gemaakte project maken doe je als volgt Klik op film maken en er verschijnt onderstaand beeld. Selecteer bestand Geef je voorkeuren aan Selecteer de schijf waar het moet worden Klik op

Nadere informatie