Grietje kan koken! Een kinderkookboek voor kinderen van 6-12 jaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Grietje kan koken! Een kinderkookboek voor kinderen van 6-12 jaar"

Transcriptie

1 Grietje kan koken! Een kinderkookboek voor kinderen van 6-12 jaar Adolf Holst bron. De Pelgrim, Eindhoven 1944 Zie voor verantwoording: dbnl

2

3 3 Grietje kan koken! Grietje kan koken! en ze kookt goed! Ja, werkelijk heerlijk lekker! In dit boek staat, hoe ze 't doet, Je zult het wel ontdekken. Alles waar wij veel om geven Heeft ze netjes opgeschreven. Zo nauwkeurig als 't maar kan, Grietje weet er alles van! Ook wat ze daarvoor nodig heeft Kun je hier lezen: Kommen, schalen en een zeef Wat moet er verder wezen? Eierklopper, mes en pan, Wat men maar bedenken kan: Koekepan met lange steel, Kopjes, lepels groot en veel. Is er ook een deegplank bij? Zeker! Kijk maar, die staat daar. En een deegrol? Zij aan zij Met een pollepel! Een paar Koekvormpjes, een eierdop... Alles in order hoor, tip top! Wat voor 't bereiden nodig is Ook dat wijst zij je gewis. Hoeveel wel van iedere soort Hoor je met een enkel woord. Heel verstandig wordt beweerd, Wat haar ervaring heeft geleerd. Opgelet! de porties zijn Voor twee personen groot of klein! Nu je alles weet te staan Kan het werk beginnen gaan!

4

5 4 1. Griesmeelpap. Griesmeelpap? dat 's zo gereed! Anderhalf kopje melk laten koken Al roerende, naar je zeker wel weet! Daarin twee lepels griesmeel smoken. Nu tien minuten roeren maar! Zet voorzichtig de pan terzij, Eén, twee schep suiker dan er bij, En onze griesmeel is al klaar!

6 5 2. Spiegeleieren met kropsla. Allerheerlijkst zijn inderdaad Spiegeleieren met kropsalaad! Grietje, hoe maak ik die gezwind? Ja zie je, dat weet nu toch ieder kind! Twee schijven spek, zo lekker doorregen, Heb ik uit de provisiekast gekregen. Die braad ik aan beide kanten dan Lekker bruin in de koekepan. Zijn ze mooi geworden, allebei, Dan breek ik over elk een ei, Maar langzaam-aan anders gaat het mis! Als het eiwit niet meer glazig is, Hup! de zaak van het vuur nu maar! Mijn spiegeleieren zijn klaar! Ja, - en de sla? Geduld heb je ook niet veel! Eén krop sla uit de tuin, mooi geel, Die maak ik schoon en was hem zorgvuldig, Dan uit laten druipen, heel geduldig, Want dat is van 't grootste belang. Niet maar zo'n beetje! Ga je gang! We leggen hen netjes in een schaal. Nu één lepel olie, en wel tweemaal, Geroerd in een kopje, met één lepel citroen, Daarbij een tikje zout en wat suiker doen. Een beetje bieslook, dragon en dille. Of pimpinel wat je zult willen. Dan nog een half hard gekookt ei; En dat alles snijd je netjes fijn, En meng het vlot met de sla door elkaar. Wel hoe smaakt het? Overheerlijk dat 's waar!

7

8 6 3. Bessensapvla. Nu is bessensapvla aan de beurt, Dat is ook in een wip gebeurd! Eén kopje water en één bessensap, Twee lepels suiker voor die lekk're hap, En één lepel citroensap, dat geeft pit. Heb ik niets vergeten? Natuurlijk! dit: Twee eetlepels sago, m'n lieve tijd! Aangemaakt en daarmee ons kooksel bereid. Dan maar geroerd tot dat de brei Als Ome Frist is dik en stijf. Koud geworden in een schaal Bied ik hem bij 't feestelijk maal Aan mijn gasten dan ten leste; Met zoete room smaakt ze het beste.

9 7 4. Pannekoeken. Kind'ren, wat zullen we vandaag eens eten? Pannekoeken hebben w'in geen weken gegeten: Pannekoeken! daar geef ik alles voor! Goed, dan bakken we pannekoek hoor. Vijf eetlepels melk met drie eetlepels meel Goed glad beslaan, dat is al veel! Een mespunt zout en twee dooiers, mooi geel, De geklopte witten voeg je ook bij 't geheel. Flink roeren! De pan op het vuur gezet, En daarin fluks één lepel vet. Is dat gesmolten, geen klontjes meer, Dan komt de pollepel in de weer: We gieten van het gladde deeg In het sissende vet een lepelvol leeg, Nu maar flink heen en weer geschud Van d'ene naar de andere kant Zachtjes geschokt en vlug gewipt, Dat er vooral niets verbrandt! Tot onze koek, zo goudbruin van tint Haar kostelijk uitzich gewint. Dan vlug op de andere zij gekeerd, En je weer evenzo geweerd! Lekker knapp'rig, met appelmoes geserveerd, Wordt hij heet uit de pan gepresenteerd!

10

11 8 5. Appelmoes. Vijf appels geschild, 't klokhuis eruit gedaan, In de pan zoveel water, dat z'onder staan. Een dunne citroenschil, een stukje kaneel, Dat verhoogt de smaak nog heel veel! Zijn de appels zacht, niets meer haard gebleven Dan hen gauw door een haarzeef gewreven. Nog drie lepels suiker en hij is klaar, Alstublieft! en proef nu maar!

12 9 6. Koude Pudding. Pudding, maizena-pudding, fijn! Dat kan toch niet veel moeite zijn, Dat zou ik niet kunnen? Als je maar even wacht! Twee kopjes melk aan de kook gebracht, Voordien een half stokje vanille erin; Twee eetlepels maizena, (komaan, ik begin Met een beetje water aangelengd, Steeds roerende, dat je daaraan denkt! - Met de kokende melk vermengd Tot het dik wordt, een stevige brei, Dan wip van de kachel! Twee dooiers erbij Met twee eetlepels suiker, en daadoor Nog het stijfgeklopte eiwit, roeren maar, hoor! Deze luchtige massa wordt onverdroten In een koud gespoelde vorm gegoten. En nu maar wachten tot ze koud wordt, Dan de vorm gepakt en de pudding gestort! Storten? Waarin dan? Vraag toch niet zo dom! Op een aardige schotel natuurlijk! kom! Zoals het behoort, word hij keurig net De verbaasde gasten voorgezet. Nu, was dat niet in een wip gereed? Ja, en 't smaakt overheerlijk, beste Greet! Met lekkere bessensap overgoten Heeft reeds Eva daarvan genoten!

13

14 10 7. Verjaarstaart. Vandaag gaan wij het eens proberen, Verjaarstaart wil ik je leren! Is dat niet te moeilijk, Grietjes? Altijd weer hetzelfde liedje! Vlug! een schaal, twee stukjes boter, Elk als een ei hoor! en niet groter. Twee kopjes suiker daar doorheen. Lang roeren 't gaat niet snel, o neen! Vijf eieren klop ik, wit èn geel Met zorg dan grondig door 't geheel, De halve schil van een citroen Raspen we om erbij te doen. Een kopje melk komt er ook in; Maar flink geroerd! en dan wat bloem. Eén koffielepel! nog erbij, Tenslotte 't meel, daar nemen wij Twee en een half kopje van. Een voor - zo doet Moeder 't dan - Wordt met wat boter ingesmeerd, Daarin de deegkom omgekeerd! Laat de cake nu zo lang bakken Tot niets meer aan een spaan blijft plakken! Dan wip! hem eruit gegooid, Met poedersuiker dik bestrooid: De afgunst zelf ontkent het niet: Werkelijk, 't is een prachtstuk, Griet!

15 11 8. Paaseieren. Kind'ren, Pasen nadert ras! Wat komt ons dan wel van pas! Hoera! een pan water op 't vuur gebeurd! Vandaag worden de paaseieren gekleurd! De paashaas was al druk in de weer, Hij legde er een hoop in de tuin bij ons neer! Maar hen te kleuren, elk naar zijn smaak, Was, naar hij zei, voor ons 't vermaak! Vooruit! Dat 's leuk, hoe doen we dat? Eerst moeten de eieren in 't kokende nat! Zowat tien minuten lang Let maar op de wekker dan! Is hard gekookt nu elk ei, Dan begint onze kleurpartij! Ik kan niet kleuren... Zeur niet! Geen nood! Neem penseel en verf, Blauw, geel, groen en rood! Violet en ook karmijn - Bekijk nu deze plaatjes fijn! Die nemen we als kleurmodel. O ja! ik schilder die sterren wel! En ik die ringen, daar houd ik zo van! Ja, wat men niet alles kleuren kan: Ik groene banden! Ik rode randen! Ik blauwe bloempjes, zo teer als eenwolkje rook! En ik het haasje! ik ook, ik ook! Nu zie je! dat gaat toch reuzefijn! Wat zal de paashaas daar blij om zijn!

16

17 12 9. Boterkoekjes. Boterkoekjes? Dat doen we! Wacht! Drie stukjes boter, zo groot als een ei, roer ik zacht Twee kopjes suiker en een ei Of drie, met een mespunt zout erbij. Dat alles meng ik goed door elkaar, Ongeveer vijf minuten maar - Dan een pakje bakmeel erin. Als 't kan wat vanille en - heb je zin! - Rasp een citroenschil, heel vergenoegd! Tenslotte nog acht kopjes meel toegevoegd. Is nu mijn deeg geheel gereed, Dan, op de plank, rol ik het plat, Eerst nog één kopje meel erdoor gekneed. Ik rol 't heen en weer tot - 't is maar een weet - 't Nergens te dun is, maar alles mooi glad. Dan steek ik een aardig figuurtje uit en dat En die volgen gaan op 't vette blik, Dat ik eind'lijk vol in de oven mik! Zo bak ik en bak ik met goede luim Tot al mijn koekjes zijn prachtig goudbruin! En wil je nog iets bijzonders bereiken. Dan moet je hen alle met eigeel bestrijken. Tenslotte met kleurige suiker bestrooid, Nu zijn ze èn lekker èn mooi getooid!

18

19 Peperkoek. Grietje, nu kom ik met moeilijker zaken! Kun je ook peperkoeken maken? Of ben je zover nog niet? Peperkoek? wel, waarom niet? Twee eetlepels honig saam in de pan Met een kopje suiker gekookt en dan Goed geroerd met twee eieren erdoor, Acht gram hertshoornzout heb ik daarvoor In de winkel extra gekocht! Ook acht gram potas. En dan? Niet lang gezocht: Een mespunt kaneel en kruidnagels toch! Dat mengsel met tweeënhalf kopje meel Gekneed op de plank, en dan maar recht veel Aardige, leuke koeken gemaakt, Mooi bruin gebakken, geloof dat het smaakt! In 't begin zijn ze nog wat hard Maar na tien tot veertien dagen Zijn ze al mooi zacht En goed te verdragen! Als Moeder het goed vindt, bak ik hen meest Zo twee tot drie weken vóór het Kerstfeest. Hier! Wil je eens proeven? Lekker, niet? Werkelijk verrukk'lijk, Griet!

20

21 Vruchtenmannetje. Vandaag, Grietje, wat doen we dan? Vandaag? Wel, de vruchtenman! Vruchtenman? Wat is dat voor een baas? Nu zo'n soort van Sinterklaas! O, dat zal wel moeilijk zijn! Nee hoor! Let maar op hoe fijn! Z'n hoof is een noot, wat lacht die snaak! De armen van droge pruimen gemaakt, Op een ijzerdraadje gestoken, En dan losjes omgebogen. Het lijfje uit vijgen, Niet al te klein! En de benen - Moeten weer pruimen zijn! Die worden nu op houten stokjes Gestoken, tot onder het vijgenrokje. Kijk eens hoe trots onze vrolijke maat Vast op een halve aardappel staat! Hij krijgt nog een stokje tot steun! Zie hoe fier! Op z'n notedop staat een helm van papier, Met een koene, bonte veer eran, Goedemorgen! Heer Vruchtenman! Na Kerstmis, dat had ik bijna vergeten, Wordt hij vanzelfsprekend opgegeten!

22 Kerstboomversiering. En nu komt het allerbeste! Voor Kerstmis moeten wij ten leste Behalve aan alle de geschenken Ook aan de Kerstboom zelve denken! Hij wordt gehuld in schoonste pracht - Dus: zakjes maken, een hele vracht! Zakjes? Van gekleurd papier! Zoals op het plaatje hier. Manen en sterren plak ik daarop Uit goudpapier. Maar pas goed op! Den manen mooi rond en de sterpunten recht! Heel nauwekeurig! Houd dat voor gezegd. En al die zakjes zo mooi verguld, Worden dan met suikertjes gevuld. Daar hangen ze ook al, één twee drie! Hoog in het groen van de Kerstboom, zie! Ze schommelen lustig, hier en daar, Och, dat het toch reeds Kerstmis waar!

23

24 16 Besluit. Heb je al die lekkere zaken Nu ijv'rig bestudeerd, Dan ga je zelf wat maken, Aan de gang! en geprobeerd! Heeft ook menig ding zijn nukken, Eind'lijk zal 't je toch gelukken, Eind'lijk, hiep hiep hiep hoera! Staat het onberisp'lijk klaar - Wat zal Moeder nu toch blij zijn! Met een stralend trots gezicht Breng je dan je spijzen binnen, Wordt de tafel aangericht. Ieder proeft - en lacht tevree, Niemand schudt ontstemd van nee, Vader zelfs klakt en geniet: Moeder, zo lekker kun je 't niet!

Lekker en gezond eten met diabetes

Lekker en gezond eten met diabetes Lekker en gezond eten met diabetes Dit een uitgave van het Diabetes Fonds. Met medewerking van het Voedingscentrum en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Het Diabetes Fonds werkt aan oplossingen voor diabetes.

Nadere informatie

Gezonde traktaties. Pro Regeschool, schooljaar 2009-2010

Gezonde traktaties. Pro Regeschool, schooljaar 2009-2010 Gezonde traktaties Pro Regeschool, schooljaar 2009-2010 Aan tafel! Eten en snoepen in kinderboeken Van het sprookje van Hans en Grietje tot Sjakie en de chocoladefabriek van Roald Dahl. Meters boekenplanken

Nadere informatie

1 2 3 aan tafel. wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet. < Gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar >

1 2 3 aan tafel. wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet. < Gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar > 1 2 3 aan tafel wat je als kleuter eet, heb je voor je leven beet < Gezond eten voor kinderen tussen 3 en 6 jaar > inhoudstafel Gezond eten, een feest! pagina 3 Slaatjes van koksmaatjes pagina 5 Gezond

Nadere informatie

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar

Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool. Met huid en haar Met huid en haar Project over het menselijk lichaam voor de bovenbouw van de basisschool Muurkrant. Iedere les gaat een groepje leerlingen verslag doen van wat er die les gedaan is en wat de leerlingen

Nadere informatie

Kruidje-roer-me goed koken met kruiden

Kruidje-roer-me goed koken met kruiden Kruidje-roer-me goed koken met kruiden Inleiding In deze les gaan we aan de slag met kruiden. In de biologie slaat het woord kruid op niet-verhoute planten. Maar hier gebruiken we het woord kruid voor

Nadere informatie

1. God heeft de wereld geschapen.

1. God heeft de wereld geschapen. 1. God heeft de wereld geschapen. God heeft alles geschapen. Het licht en de zon; de planten en de bloemen; de vissen, de vogels en de dieren. Kleur deze tekeningen mooi in. God heeft ook de mensen geschapen,

Nadere informatie

Verras je gasten met rundvlees. 6 feestelijke klassiekers met een twist

Verras je gasten met rundvlees. 6 feestelijke klassiekers met een twist Verras je gasten met rundvlees 6 feestelijke klassiekers met een twist 1 2 Rundvlees op de feesttafel - klassiekers in een modern jasje - De feestperiode is zonder twijfel de meest gezellige periode van

Nadere informatie

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs)

Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) Recht of echt? Leesteksten waarin kinderrechten een rol spelen, voor kinderen van 10 tot 12 jaar (derde graad lager onderwijs) COLOFON Auteurs Titel Het is beter zo... Ren voor je leven Als kippen zonder

Nadere informatie

Moet je horen! Piet Heil. bron Piet Heil, Moet je horen!. De Arbeiderspers, Amsterdam 1952. 2010 dbnl / erven Piet Heil

Moet je horen! Piet Heil. bron Piet Heil, Moet je horen!. De Arbeiderspers, Amsterdam 1952. 2010 dbnl / erven Piet Heil Moet je horen! Piet Heil bron. De Arbeiderspers, Amsterdam 1952 Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/heil001moet01_01/colofon.htm 2010 dbnl / erven Piet Heil 4 VOOR HANSJE MULDER 7 Versje

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

Ieder kind zijn temperament

Ieder kind zijn temperament Ieder kind zijn temperament Wil van Houwelingen-Harmsen Met voedingsadviezen door Joop van Dam, arts te Haarlem Inleiding Er zullen weinig ouders zijn, die na de geboorte van 'n tweede, derde kind niet

Nadere informatie

ALS JE OPTIMAAL WILT PRESTEREN OP DE FIETS, IS VOEDING HEEL BELANGRIJK. WE LEGGEN JE REGELMATIG DE BASISPRINCIPES VAN GOEDE VOEDING UIT.

ALS JE OPTIMAAL WILT PRESTEREN OP DE FIETS, IS VOEDING HEEL BELANGRIJK. WE LEGGEN JE REGELMATIG DE BASISPRINCIPES VAN GOEDE VOEDING UIT. TRAIN JE kookkunsten ALS JE OPTIMAAL WILT PRESTEREN OP DE FIETS, IS VOEDING HEEL BELANGRIJK. WE LEGGEN JE REGELMATIG DE BASISPRINCIPES VAN GOEDE VOEDING UIT. MAAR ZELFS MET DIE KENNIS IS HET NOG NIET ZO

Nadere informatie

Sport&Bewegen ideeënboek. Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen

Sport&Bewegen ideeënboek. Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen Sport&Bewegen ideeënboek Met heel veel sport- en beweeginspiratie voor kinderen 2 Waarom een boek met Sport&Bewegen activiteiten? 2014 staat bij de SWKGroep in het teken van Sport&Bewegen. Omdat wij sport,

Nadere informatie

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen.

c) Maak een startschema De titel schrijf je in het midden, daaromheen de kopjes of de belangrijkste woorden en begrippen. 1) Hoe lees ik een tekst? Een tekst lezen is iets anders dan een tekst leren. Deze vaardigheid behandelt het zogenaamde oriënterend lezen. Dit noemt men ook wel verkennend of extensief lezen. Je leest

Nadere informatie

Hé, hallo Tekst en muziek: Lydia Zimmer 2012 Celmar Music

Hé, hallo Tekst en muziek: Lydia Zimmer 2012 Celmar Music Hé, hallo Tekst en muziek: Lydia Zimmer 2012 Celmar Music Hé, hallo welkom op dit feest Ben je al wel vaker of nooit eerder hier geweest? Dat maakt niet uit we gaan er tegenaan Doe je met ons mee? Ga dan

Nadere informatie

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie.

Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. Familie aan tafel. Een werkvorm voor individuele coaching of intervisie. De cliënt krijgt een groot vel papier en kleurkrijt. De opdracht is: Teken je gezin van herkomst rond de etenstafel. Een werkvorm

Nadere informatie

Lopen over water (Geloven met Petrus 2)

Lopen over water (Geloven met Petrus 2) Lopen over water (Geloven met Petrus 2) Preek over Matteüs 14:22-33 (ds. Jos Douma) Meteen daarna gelastte hij de leerlingen in de boot te stappen en alvast vooruit te gaan naar de overkant, hij zou ook

Nadere informatie

boordevol recepten Goedenacht Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid

boordevol recepten Goedenacht Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid boordevol recepten Goedenacht Verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid Voorwoord Dit boekje wordt u aangeboden door de Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ). Het bevat informatie,

Nadere informatie

Als oorlog echt is. Dolf Verroen. bron Dolf Verroen, Als oorlog echt is. Leopold, Amsterdam 1991.

Als oorlog echt is. Dolf Verroen. bron Dolf Verroen, Als oorlog echt is. Leopold, Amsterdam 1991. Als oorlog echt is Dolf Verroen bron. Leopold, Amsterdam 1991. Zie voor verantwoording: http://www.dbnl.org/tekst/verr010also01_01/colofon.htm 2004 dbnl / Dolf Verroen 6 Voor mijn moeder omdat ik het geluk

Nadere informatie

Armoede: wat is dat?

Armoede: wat is dat? Armoede: wat is dat? Deze powerpointpresentatie met bijhorende tekst laat kinderen op een interactieve manier kennismaken met het begrip armoede, aan de hand van situaties die voor kinderen heel herkenbaar

Nadere informatie

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige

Leven met dyscalculie Het verhaal van een 23-jarige Wat betekent het om dyscalculie te hebben? Hoe uit zich dat in de praktijk? Waar loop je zoal tegenaan? Welke dingen zijn voor jou moeilijk waar andere mensen niet eens bij stil staan? Laura Schermer,

Nadere informatie

De naam Uilenspiegel zou hier betekenen Je kunt mijn kont afvegen. Of Ik heb overal schijt aan.

De naam Uilenspiegel zou hier betekenen Je kunt mijn kont afvegen. Of Ik heb overal schijt aan. Over dit boek Er bestaan veel verschillende boeken over Tijl Uilenspiegel. Het bekendste boek is uit 1867, van Charles de Coster. De Vlaamse Tijl Uilenspiegel strijdt in dit boek voor de vrijheid tijdens

Nadere informatie

Als eten niet meer vanzelfsprekend is

Als eten niet meer vanzelfsprekend is Als eten niet meer vanzelfsprekend is Adviezen bij voedingsproblemen mca.nl Inhoudsopgave Waarom deze brochure? 3 Het hoofd-/halsteam 4 DEEL 1 KLACHTEN, VOEDINGSPROBLEMEN EN TIPS 1 Slikproblemen 6 2 Verslikken

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Ontdek het nieuwe Atkins

Ontdek het nieuwe Atkins Ontdek het nieuwe Atkins Makkelijk en succesvol afvallen Jouw startgids voor een evenwichtig laag koolhydraat dieet Makkelijk vol te houden en snel resultaat IN DEZE BROCHURE Welkom Welkom bij het nieuwe

Nadere informatie

Als je poep er niet uit wil

Als je poep er niet uit wil Als je poep er niet uit wil 1 De meeste kinderen poepen elke dag wel een keer. Of één keer in de twee dagen. Maar soms poep je vaker, bijvoorbeeld als je diaree hebt. Of je poept minder vaak. Als je niet

Nadere informatie

1. Au, dat doet pijn!

1. Au, dat doet pijn! Tien manieren om focussen te gebruiken in het dagelijkse leven. Door Ann Weiser Cornell. Bron : website Focusing Resources 06/02/09 www.focusingresources.com Vertaald door Tine Swyngedouw (11/08/09). Toen

Nadere informatie

Ga met dit gezin mee terug naar de Gouden Eeuw!

Ga met dit gezin mee terug naar de Gouden Eeuw! Ga met dit gezin mee terug naar de Gouden Eeuw! Inleiding Dit is de papieren versie van de website die u kunt vinden op: http://proto.thinkquest.nl/~klb013/startpagina.htm Een gezin uit de Gouden Eeuw

Nadere informatie

Editie 2012. aan tafel! alles over eten en leren eten

Editie 2012. aan tafel! alles over eten en leren eten Editie 2012 aan tafel! alles over eten en leren eten inhoud 2 Inleiding Hfst. 1 Hfst. 2 Hfst. 3 - p. 5 1. Verandering op het menu p. 5 2. Hygiënisch werken met voeding p. 8 3. Hoe herken ik verse producten?

Nadere informatie

Les 1 Een ander Achterhuis

Les 1 Een ander Achterhuis Les 1 Een ander Achterhuis Doelstellingen: - Na het lezen de brief van Lammie Drenth kunnen de leerlingen aangeven welke stukken uit het brief indruk maken. - De leerlingen kunnen benoemen welke gevoelens

Nadere informatie