Notulen PKvV-overleg vrijdag 8 november 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Notulen PKvV-overleg vrijdag 8 november 2013"

Transcriptie

1 Notulen PKvV-overleg vrijdag 8 november 2013 Aanwezig: Anne Kamp (LKvV), Joost van der Biezen (LKvV), Jord ten Bulte (LKvV), Irene Eijkelenboom (LKvV), Eline van Hoek (LKvV), Birk Jonker (AKvV), Daphne Beukers (AKvV), Dennis Loeffen (Compositum Communis Opinio ), Boy de Punder (Compositum Communis Opinio ), Tessa Essers (Compositum Communis Opinio ), Kim Duintjer (Contractus Wageningen), Melissa Kolhorn (Contractus Wageningen), Hannah Baijer (Contractus Wageningen), Cheyen Bannenberg (PKvV Leiden), Leonoor van Poelgeest (PKvV Leiden), Ewout van der Feltz (F.U.G.), Kyra Geerts (F.U.G.), Koen Vermeulen (SOTS), Hilde Geertsma (Contractus Groningen), Teun Bens (B.O.S. Nijmegen), Joyce MacDuff (VeRa Delft) Afwezig: RKvV, MKvV, PKvV Fact 1. Opening Anne heet iedereen welkom op sociëteit PhRM van het USC bij het PKvV-overleg van vrijdag 8 november en opent de vergadering om 15:12 2. Mededelingen Anne heeft de volgende mededelingen sinds het vorige PKvV-overleg van 6 september 2013: - 27, 28 en 29 september heeft het BOM-Weekend plaatsgevonden bij de Beukenhof in Biezenmortel. Naast de nuttige workshops was het natuurlijk ook een groot feest! We hopen dat de PKvV s die er ook aanwezig waren het net zo leuk vonden als wij. - Sinds afgelopen overleg zijn er twee Plenaire Vergaderingen geweest. Tijdens de vergadering van 13 september is het beleid van het toenmalig f.t. bestuur goedgekeurd en is de Utrechtse verenging B.I.T.O.N. toegetreden als aspirant-lid van de LKvV. We willen alle PKvV s erop wijzen dat de LKvV vanaf nu dus 48 studentenverenigingen vertegenwoordigd. Mochten jullie dit in jullie communicatie, of op jullie website hebben staan, zouden jullie dit dan aan willen passen? - Tijdens de Plenaire Vergadering van 4 oktober is het Dagelijks Bestuur gewisseld en heeft de LKvV het constitutieborrelseizoen geopend met onze borrel op de sociëteit van D.S.V. Sint Jansbrug. Dank voor jullie aanwezigheid en mooie cadeaus. - De constitutieborrelmarathon begint al aan het eind te komen. De maand oktober stond voor ons allen in het thema van constitutieborrels. De LKvV heeft onder andere de borrels van Contractus Groningen, de FUG en de RKvV bezocht. Ook hebben we met enkele PKvV s al een ontmoetingsmoment gehad. We vinden het leuk om voor de jaarwisseling nog met alle PKvV s een afspraak in te plannen om een keer te lunchen of koffie te drinken. Joost zal hiervoor met jullie nog een afspraak plannen. - De LKvV heeft een advies en een voorbeeld-alcoholbeleid geschreven en naar alle verenigingen gestuurd. Dit natuurlijk in verband met de verhoging van de alcoholleeftijd die op 1 januari 2014 van 16 naar 18 jaar gaat. We adviseren jullie om in de loop van het jaar contact op te nemen met de verenigingen en

2 organisaties van de promotieweken om een eenduidig beleid af te spreken over alcoholgebruik oktober heeft de LKvV een presentatie gegeven over de alcoholleeftijdsverhoging en het adviesbeleid van de LKvV aan alle lidverenigingen van de AKvV in Amsterdam. Dit beleid en het voorbeeldbeleid zijn ook al verstuurd naar alle lidverenigingen van de LKvV. - Zoals jullie kunnen zien, of niet kunnen zien, doet de LKvV mee aan Movember. Door middel van het laten staan van een snor in de maand november wordt er aandacht gevraagd voor prostaat- en teelbalkanker bij mannen. De vrouwen van de LKvV geven de mannen morele steun. We willen iedereen uitnodigen om ook mee te doen met Movember en ons team en het goede doel te steunen door geld te doneren via Daarnaast hebben we het idee om vanmiddag tijdens de borrel allemaal 10 euro in de pot te leggen om biertjes van te kopen en daar 1 euro per persoon aan Movember te doneren. - Vandaag heeft de LKvV meegedaan met de actie voor het behoud van de ovjaarkaart van de LSVb en het JOB. We hebben een college gegeven over de grote gevolgen voor heel Nederland als de ov-jaarkaart afgeschaft zou worden. - Vrijdag 22 november 2013 vindt het Financieel Congres van de LKvV plaats op BOOT3 in Rotterdam. Het congres is bedoeld voor bestuurs- en commissieleden met een financiële portefeuille. Ook jullie zijn van harte uitgenodigd. Inschrijven kan via Tijdens het congres worden financiële- en acquisitieworkshops gegeven door bedrijven als ABN AMRO, Qompas en Deloitte. 3. Actiepuntenlijst De actiepunten voortkomend uit het vorige PKvV-overleg worden nu behandeld: Er waren geen actiepunten uit het vorige PKvV overleg gekomen. 4. Vaststellen van de agenda Anne vraagt of er mensen zijn die een agendapunt of w.v.t.t.k. willen indienen. Dit is niet het geval. 5. Post Joost deelt mede dat er sinds het PKvV-overleg op 6 september de volgende relevante poststukken zijn binnengekomen: - Constitutiefelicitatie van de RKvV - Constitutiebericht van de RKvV - Constitutiebericht van de FUG - Constitutiebericht van Contractus Groningen - Constitutiebericht van PKvV Leiden Joost vraagt of er poststukken missen. Dit is niet het geval.

3 6. Notulen vorige vergadering Anne vraagt of er nog vragen of opmerkingen zijn over de notulen van het PKvV-overleg van 8 november Hilde Groningen vraagt of ze iets eerder verstuurd kunnen worden. Dit zullen we doen. 7. Update Hoger Onderwijspolitiek Irene Eijkelenboom heeft een overzicht gemaakt van de politieke ontwikkelingen van de laatste periode op het gebied van Hoger Onderwijspolitiek. Deze is toegevoegd als bijlage I. Irene geeft aan de hand van het overzicht de volgende update: Irene vertelt dat Kamerlid Mohammed Mohandis (PvdA) pleit voor een debat op nadere termijn om het leenstelsel te bespreken in de Tweede Kamer. Jet Bussemaker wil nog niets kwijt over het afschaffen van de ov-jaarkaart voor studenten. De opzegtermijn met de vervoerdersmaatschappijen loopt tot eind december. Beide partijen zijn nu met elkaar aan het onderhandelen. Er is een opzegtermijn van twee jaar. Als dat contract verlengd wordt is er in ieder geval ov-reisrecht tot In is er gestart met het BSA experiment in het tweede jaar bij een aantal opleidingen aan de Universiteit Leiden, Amsterdam University College en de Rietveldacademie. In juni 2014 kunnen andere onderwijsinstellingen zich hiervoor inschrijven. De LKvV is samen met het ISO en de LSVb bezig met een lobby tegen het BSA experiment. Het wetsvoorstel Kwaliteit in Verscheidenheid (KIV) gaat over het bevorderen van de kwaliteit van het onderwijs. Gevolgen hiervan zijn onder andere matchingsprocedures. De inschrijfdatum voor de universiteiten is vervroegd naar 1 mei. Daarnaast is de titulatuur voor het HBO en het WO gelijk getrokken. Als een student parallel aan de eerste studie een tweede studie begint mag deze na het behalen van het eerste diploma de tweede studie afronden tegen wettelijk collegegeld. Collegegeldvrij besturen houdt in dat een bestuursjaar mogelijk moet zijn zonder collegegeld te betalen. Hierdoor heb je geen recht op studie, ov en studiefinanciering, maar wel recht op een bestuursbeurs. Onderwijsinstellingen staan er vrij in om hieraan mee te doen. De LKvV heeft een inventarisatie van universiteiten die hieraan meedoen. Dan is er nog het punt van de harde knip tussen de bachelor en de master. De bachelor moet volledig afgerond zijn voordat aan de master begonnen mag worden.

4 Dennis Loeffen, (Compositum Communis Opinio ), vertelt dat vorige week de Minister heeft aangegeven dat er voor technische masters er mogelijk een teruggave zou komen van 1000,- als de master is afgerond. De LSVb heeft hier negatief op geregeerd. Dat vonden wij in Eindhoven nogal vervelend. Irene Eijkelenboom vertelt dat het er niet om gaat dat technische studenten minder leenstelsel krijgen, maar dat er klaarblijkelijk onderscheid gemaakt wordt tussen verschillende studies. Dennis vraagt wat de positie van de LKvV is op dit punt. Irene zegt dat wij er naar streven dat het leenstelsel helemaal niet wordt ingevoerd. Daarnaast vindt de LSVb het goed voor technische studenten, maar is het vooral belangrijk dat de andere studenten niet vergeten worden. Dennis vertelt dat het maar om een redelijk klein bedrag gaat en dus niet veel uit maakt. Het bericht was alleen erg negatief en de LSVb vertegenwoordigd hen in feite ook. Anne vertelt dat er erg veel kritiek is op het leenstelsel en dat dit een idee van de Minister is om het aantrekkelijker te maken. Irene vertelt dat we vaak met de LSVb samenwerken, maar wel duidelijk los van hen staan. Cheyen Bannenberg (PKvV Leiden) merkt op dat we dus niet achter het leenstelsel staan en vraagt of de LKvV ook toenadering zoekt tot de Eerste Kamer. Irene zegt dat ze dat wil gaan opzetten en omdat dat in het verleden nog niet nodig was is dat nog niet gebeurd. Anne vertelt dat we toenadering zullen zoeken tot de Eerste Kamer. Kim Duintjer (Contractus Wageningen) vraagt wat doorstroommasters zijn. Irene vertelt dat dat de doorstroom van het HBO naar het WO is. 8. BSA-experiment Tijdens de Update Hoger Onderwijspolitiek heeft Irene al het een en ander verteld over het BSA-experiment. Op dit moment doet alleen de Universiteit Leiden nog mee aan het experiment voor BSA in het tweede jaar. Voor 1 april 2014 kunnen andere universiteiten en hogescholen zich nog aanmelden voor het experiment. Tot nu toe hebben we de volgende geluiden van jullie gehoord als dit is veranderd of in de toekomst veranderd zouden we dit graag horen: - In Amsterdam is er geen vraag naar. - In Delft is er sprake van geweest voor twee studies die in combinatie met de Universiteit Leiden worden gegeven dit is toen op aanraden van de studentenraad niet doorgegaan. Verder zijn ze er in Delft niet positief over. - Den Haag is onbekend - In Eindhoven zijn ze het BSA in het eerste jaar aan het verhogen naar 45 punten. Daarnaast andere maatregelen zoals het verplichten van het behalen van de Propedeuse in het tweede jaar. - In Enschede gaan ze waarschijnlijk meer richten op het Twents Onderwijs Model.

5 - In Groningen zijn ze uit het experiment gestapt. Het staat op het moment niet op de agenda. - Leiden doet al mee. - In Maastricht is het nog niet ter sprake geweest. - In Nijmegen zien ze er geen aanleiding toe. Ze zijn wel tevreden over het BSA in het eerste jaar. - In Rotterdam speelt het niet. Faculteiten kunnen mee doen als ze willen, maar op een verkapte manier. - In Utrecht zijn ze er niet mee bezig. Het is geen prioriteit van het College van Bestuur. - In Wageningen zijn ze bezig met het invoeren van een BSA in het eerste jaar. Het speelt dus helemaal niet. Irene vertelt dat de LKvV samen met het ISO en de LSVb bezig is met het opstellen van een brief voor het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. We zijn het nog steeds niet eens met het experiment. Plaatselijk willen we de PKvV s aanmoedigen om de lobby tegen het experiment voort te zetten. Mocht een onderwijsinstelling er over denken om mee te gaan doen horen we dat graag. Als een onderwijsinstelling wel besluit mee te doen gaat de lobby over in een lobby voor het goed opnemen van Commissiewerk in de persoonlijke omstandigheden om uitstel te krijgen van het BSA. Een goed voorbeeld daarvoor is het accreditatiesysteem uit Leiden. Cheyen Bannenberg (PKvV Leiden) vertelt dat dit systeem vanaf 2014 geldt voor de eerstejaars. Het is een systeem dat samen met de universiteit is opgesteld voor studenten die commissiewerk willen gaan doen. Wanneer er de kans bestaat dat die persoon daardoor geen BSA gaat halen krijgt hij daarvoor extra maanden uitstel voor de BSA grens. Bij de vijf grote verenigingen uit Leiden is geïnventariseerd welke commissies hiervoor in aanmerking komen en hoe dat vertaald gaat worden naar een 0,- beurs. Anne zegt dat het een goed voorbeeld is van het beschermen van persoonlijke ontwikkeling naast studieverzwarende maatregelen zoals het BSA in het tweede jaar. Cheyen zegt dat ze blijven polderen. Koen Vermeulen (SOTS) vraagt aan Cheyen wanneer de evaluatie hiervoor is. Cheyen vertelt dat vanuit de universiteit hier veel waarde aan gehecht wordt. Volgens Cheyen zit het er dik in dat het een blijvend systeem wordt. Het zal na een jaar geëvalueerd worden en er is voldoende studiebegeleiding toegezegd. Joyce MacDuff (VeRa Delft) vraagt of het legaal is om een Propedeuse eis in het tweede jaar te doen. Irene zegt dat het wel kan, omdat faculteiten mogen zeggen dat je pas aan het derde jaar mag beginnen wanneer de Propedeuse behaald is. Teun Bens (BOS Nijmegen) vertelt dat er tijdens de evaluatie van de studentenraad veel kritiek was. Het rendement was toegenomen en hierdoor zou er overal een P in twee

6 regeling komen. Als studenten zich in het eerste jaar uitschrijven, moeten die in de tweede poging alles direct halen. Teun vindt het een vrij rare regeling. Het college wil deze regeling niet verlagen. Studenten die zich uitschrijven en opnieuw beginnen moeten dus alles in een keer halen. Dit punt is aangekaart in de Studentenraad. Irene vertelt dat wij niet achter het BSA experiment staan en mocht iemand horen dat er in zijn of haar stad geruchten gaan over deelname aan het experiment zijn wij daar graag van op de hoogte. 9. Plaatselijke verordening Jord geeft de volgende update over de Algemene Plaatselijke Verordeningen. De LKvV heeft een overzicht gemaakt van de status waarin alle Plaatselijke Verordeningen zijn in de bij ons aangesloten steden. In dit document is een onderscheid gemaakt in 4 stadia. - Initiatie De steden in deze fase dienen zo snel mogelijk contact te leggen met gemeenten. Het kan ook voorkomen dat gemeenten traag zijn. Probeer dan de contactgegevens te verkrijgen van degene die de verordening uiteindelijk moet schrijven. Dit is waarschijnlijk een normale beleidsambtenaar. Je kunt dan de modelverordening van de VNG meenemen en deze bespreken. Aangezien iedereen het natuurlijk druk heeft kunnen jullie als PKvV het werk van deze ambtenaren makkelijk maken. Voorbeeld Amsterdam en Utrecht. - In behandeling De begincontacten zijn gelegd en het proces tot APV vorming loopt. PKvV s in dit stadium kunnen wellicht ook de modelverordening nog aandragen bij de gemeente. In dit stadium is het belangrijk duidelijk te maken wat jullie willen en ook waarom jullie dit willen. De APV wordt geschreven met het doel paracommerciële horeca niet concurrerend te maken met commerciële horeca. Leg duidelijk uit waarom jullie eisen hieraan voldoet. Als dit niet gebeurd kunnen bijvoorbeeld afstudeerborrels en dergelijke al snel verboden worden. - Afsluitend De onderhandelingen zijn vrijwel af, maar er is nog niets getekend. In dit stadium is het belangrijk om in de gaten te houden dat de gemaakte afspraken niet plotseling veranderen. Zorg er ook voor dat je ervan op de hoogte bent wanneer de APV daadwerkelijk wordt ingestemd en ben aanwezig bij deze vergadering als dit mogelijk is. - Definitief De verordening is getekend. Let erop dat de er geen overgangsperiode is, dit kan dus ook al voor 1 januari zijn. Zorg er dus voor dat verenigingen al van tevoren op de hoogte zijn van de verordening en dat zij zich hier ook aan houden vanaf de datum dat de verordening wordt goedgekeurd. Birk Jonker (AKvV) vraagt of Jord kan uitleggen hoe het werkt met stichtingen en verenigingen. Jord vertelt dat een stichting niet commercieel concurrerend is met horeca. Daarnaast worden afstudeerborrels vaak gezien als borrels van persoonlijke aard.

7 Hilde Geertsma (Contractus Groningen) vertelt dat je diegene ook lid voor een dag kunt maken. Ook kan een vereniging de statuten aanpassen en afstudeerborrels een van de doeleinden van de vereniging maken. Jord zegt dat er inderdaad een aantal omzeilende oplossingen zijn. Eline zegt dat verenigingen moeten nadenken over creatieve manieren om dit op te lossen. Voorheen was het eigenlijk ook niet geheel toegestaan maar dat werd ook gedoogd. Maak het dus niet te bekend dan gaat de horeca ook niet klagen. Als er niet geklaagd wordt zal het niet opgenomen worden. Teun Bens (BOS Nijmegen) zegt dat ze in Nijmegen alle paracommercie gelijk willen trekken. Dat die open zijn van 12 uur s middags tot 12 uur s nachts. Dit wordt op 20 november behandeld en op 4 december worden de amendementen besproken. De verordening zoals die er nu is is tot 4 uur. Eline biedt aan om mee te gaan naar dit soort gesprekken. Kim Duintjer (Contractus Wageningen) vertelt dat ze in Wageningen de verenigingen apart behandeld hebben. De afspraak is nu van 12 uur s middags tot kwart voor 6 s nachts. Bij de vorige APV waren afstudeerpartijen apart genoemd en dat mocht. De Burgemeester had toegezegd dat dat weer zo zou zijn, maar is dat in de nieuwe APV vergeten. Het is nu dus ongunstig voor verenigingen en deze hebben hiervoor 12 uitzonderingsdagen gekregen. D66 gaat hier vragen over stellen. Het wordt wel gedoogd en de verenigingen gaan dus geen ontheffingen aanvragen voor afstudeerpartijen. Joyce MacDuff (VeRa Delft) vertelt dat het in Delft niet de prioriteit van de gemeenteraad is en dat er niet gecontroleerd gaat worden vanwege de te hoge kosten daarvoor. Koen Vermeulen (SOTS) zegt dat ze i Tilburg ook bezig zijn met de nieuwe APV. Koen vertelt dat ze in plaats van een handhavingsbeleid bezig zijn met een preventiebeleid. Deze zal echter pas in juni 2014 klaar zijn. Dit zal ook voornamelijk over de verhoging van de alcoholleeftijd gaan. Ze willen in Tilburg eigenlijk de APV gebruiken zoals het nu al is. Koen vertelt dat ze door de gemeente vertrouwd worden op het gebied van alcoholbeleid, maar dat als ze betrapt worden er zware sancties zullen zijn. Cheyen Bannenberg (PKvV Leiden) vertelt dat de wethouder heeft toegezegd dat de controle mee zal vallen. Er moet wel een beleid op papier staan. Grote verenigingen hebben minder dan 10 minderjarigen per vereniging. De wethouder zegt dat er wel een keer een incident zal plaatsvinden, maar als het beleid goed is zal dat geen probleem zijn. Het beleid betreffende het verhuren van ruimtes gaat mogelijk wel veranderen. Joyce MacDuff (VeRa Delft) vertelt dat ze een algemeen Delfts plan hebben opgesteld. Er wordt geregeld hoe minderjarigen aangepakt worden als ze over de schreef gaan. De gemeente zal niet hard controleren.

8 10. Gemeenteraadsverkiezingen Jord vertelt over de gemeenteraadsverkiezingen het volgende: Op 19 maart 2014 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Dit is voor jullie natuurlijk een uitgelezen kans om invloed uit te oefenen op de lokale politiek en de verenigingsstudent op de kaart te zetten. Wij hebben een document gemaakt die jullie als houvast kunnen gebruiken. Dit document zouden wij graag willen bespreken en input vanuit jullie is zeer welkom. Het document is toegevoegd als bijlage II. Je moet van tevoren goed je eigen doelen op scherp hebben voor je in gesprek gaat met andere partijen. Probeer oud leden aan te spreken om mensen te benaderen. Kijk wat partijen zoeken en wat je hen kan bieden. Cheyen Bannenberg (PKvV Leiden) vertelt dat ze hopen gebruik te maken van politieke momenten en de politiek staat al meer aan de hand van de studenten dan aan de hand van de horeca. Er is goed contact met de VVD wethouder en die van D66. We hopen een debat over studentenzaken te realiseren. De PKvV Leiden organiseert een symposium. Het is mogelijk dat dit een politiek debat wordt. Kyra Geerts (FUG) vertelt dat ze in Utrecht samen met VIDIUS bezig zijn om een groot debat te organiseren voor de gemeenteraadsverkiezingen. Er komen zeven lijsttrekkers die met elkaar in debat zullen gaan. Het zal, naast het RTV Utrecht debat, het grootste debat van Utrecht worden twee weken voor de verkiezingen. De taak van de FUG is vooral promotie en thematiek. Anne merkt op dat ze zich niet moeten laten ondersneeuwen door Vidius. Dennis Loeffen (Compositum Communis Opinio ) zegt dat ze in Eindhoven ook bezig zijn met het organiseren van een debat. Ze zijn het van plan, maar er staat nog niets op papier. 11. Word Lid! actie Eline vraagt of iedereen de Word Lid! boekjes ontvangen heeft. Hilde Geertsma (Contractus Groningen) zegt dat ze in Groningen nog niet zijn aangekomen. Eline zegt dat ze daar achteraan zal gaan. De Word Lid! boekjes zijn gemaakt voor de open dagen. Daar kunnen ze uitgedeeld worden aan scholieren. Bij de Word Lid! actie hoort ook een website. Eline wil graag een brainstorm organiseren om input vanuit de verschillende steden te krijgen voor een nieuwe insteek van deze website. Daphne Beukers (AKvV) geeft aan dat ze graag wil meedenken. Cheyen Bannenberg (PKvV Leiden) geeft aan dat zij ook een zeer verouderde website hebben en dat zij opzoek zijn naar een nieuwe site. Hilde Geertsma zegt dat zij ook de site uit de lucht gehaald hebben. Ze vraagt wanneer de nieuwe site af zou moeten zijn. Eline zegt dat dat zeker voor de nieuwe introweken moet zijn. We willen het eigenlijk in het voorjaar af hebben. Hilde zegt dat zij er zelf niet zo veel verstand van heeft maar mogelijk wel iemand anders van Contractus Groningen. Joyce MacDuff (VeRa Delft) zegt dat er vast wel iemand uit Delft is die dit zou kunnen.

9 Anne zegt dat de brainstorm vooral over de inhoud en indeling van de nieuwe site. Hilde vertelt dat de Rijksuniversiteit Groningen bezig is met internationalisering in de stad. Contractus Groningen is bezig om te kijken naar wat de verenigingen kunnen doen voor deze internationalisering. Mogelijk kan er ook een Engelse variant van het boekje komen. Eline zegt dat vorig jaar is geïnventariseerd hoeveel internationals lid worden van een vereniging. Dat zijn er niet zo veel, maar we kunnen er wel naar kijken. Hilde zegt dat als deze mensen lid worden ze ook mee moeten met de introductieperiode. Joyce vraagt voor wanneer de Word Lid! boekjes bedoeld zijn. Eline zegt dat ze bedoeld zijn om de scholieren te bereiken, dus bij elke kans. De beste kans daarvoor zijn de open dagen. Anne zegt dat als PKvV s grote voorraden hebben deze misschien tijdens de introweek in de promotietasjes kunnen. 12. Goede doelen verenigingen Rond kerst stuurt de LKvV ieder jaar een persbericht over verenigingen en goede doelen. Dit natuurlijk om te laten zien dat verenigingen meer zijn dan alleen bier drinken en dat verenigingen zich steeds vaker maatschappelijk inzetten. We zijn benieuwd hoe er in jullie steden wordt omgegaan met goede doelen en of jullie zelf misschien ook meedoen met goede doelen. Ook de LKvV steunt dit jaar een goed doel. We zouden het leuk vinden als jullie hierin met ons mee zouden doen. Teun Bens (BOS Nijmegen) vertelt dat ze een samenwerking met het Rode Kruis aan het opzetten waren. Dit werd helaas geblokkeerd door een vereniging. Teun raadt een samenwerking met het Rode Kruis aan. Zij zijn erg enthousiast. Leonoor van Poelgeest (PKvV Leiden) vertelt dat veel verenigingen in Leiden een eigen commissie hebben hiervoor. Cheyen Bannenberg vertelt dat zij vooral kleinschalige acties doen. Zo organiseert Navigators Leiden bijvoorbeeld een gaarkeuken. Hilde Geertsma (Contractus Groningen) vertelt dat in Groningen de stichting BAZES een samenwerking is tussen de zeven grote verenigingen en dat ze gezamenlijk een goede doelen steunen. Hiermee halen ze ongeveer ,- op voor het goede doel. Birk Jonker (AKvV) zegt dat in Amsterdam vrij veel georganiseerd wordt. Zoals een benefietfeest in april. Hannah Baijer vertelt dat ze in Wageningen al vier jaar actief meedoen aan Serious Request dus dit jaar ook.

10 13. Rondje steden Utrecht: Kyra Geerts (FUG) vertelt dat het in Utrecht goed gaat met de Plaatselijke Verordening en de Gemeenteraad. Ook zijn ze bezig met het plannen van de Tour d Hollande met de LKvV. Unitas S.R. heeft besloten dat ze het Senaatsbestuur en het Sociëteitsbestuur gaan fuseren. Vanuit de gemeente is er verzocht aan de verenigingen mee te doen aan de culturele zondagen. Eens in de twee maanden zullen er dan activiteiten plaatsvinden. De verenigingen staan hier wel positief tegenover. Over twee weken zijn de open dagen. Daar zullen ze de verenigingen twee dagen promoten. Er zal voorlichting zijn, een rondleiding en een afsluitende borrel. Ewout van der Feltz (FUG) zegt dat ze ook bezig zijn met het promoten van de naamsbekendheid van de FUG omdat hierover weinig kennis is. Leiden: Cheyen Bannenberg (PKvV Leiden) vertelt dat ze bezig zijn met de APV, de gemeenteraadsverkiezingen en het accreditatiesysteem. Ook speelt er nu de vierjaarsregeling aan de faculteit rechten. Volgende week heeft de PKvV een meeting met een student-lid van de raad. Verder beginnen ze al met de Elcid 2014, omdat dit jaar voor het eerst de week voor WO en HBO tegelijk is. Z Amsterdam: Birk Jonker (AKvV) vertelt dat vorige week een overleg over de Drank en Horecawet voor verenigingen heeft plaatsgevonden. Hij dankt daarvoor de aanwezigheid van Jord en Joost. Ook werd er een presentatie gegeven door Peter de Wolf van STIVA. Delft: Joyce MacDuff (VeRa Delft) vertelt dat er een werkgroep voor de DHW is opgesteld. Daarnaast gaat het profileringsfonds waarschijnlijk opnieuw verdeeld worden met negatieve gevolgen voor verenigingen. De open dagen zijn net geweest. Dit was erg leuk. Scholieren konden langs bij studentenhuizen en verenigingen. Dat was erg populair, bijna te populair en ze gaan kijken waarom dat zo populair was. Wageningen: Hannah Baijer (Contractus Wageningen) vertelt dat binnenkort de open dagen zijn. Ook gaan ze met de Rector Magnificus om de tafel over de verhoging van de alcoholleeftijd en de handhaving. Tilburg: Koen Vermeulen (SOTS) vertelt dat ze bezig zijn met de APV. De open dagen zijn goed gegaan. Ze zijn ook bezig met de lobby voor de bestuursbeurzen voor verenigingen ten kosten van studieverenigingen. Eindhoven: Dennis Loeffen (Compositum Communis Opinio ) vertelt dat ze 15 oktober gewisseld zijn. Boy de Punder is de Secretaris en Tessa Essers is de Penningmeester. De NaTentamenFeesten gingen goed. De centrale Introcommissie is gevuld. Twee van de vijf hiervan zijn lid. Het E.S.C is verhuisd als eerste van de drie verenigingen.

11 Groningen: Hilde Geertsma (Contractus Groningen) vertelt dat ze bezig zijn met de APV. Ook blijft het jaarklassensysteem nog steeds spelen. Mogelijk komt dat er op de medische faculteit. Laatst heeft Contractus geluncht met de Rector Magnificus van de RUG. Dat was niet erg gezellig. Hij deelde de mening van Contractus niet. Het bestuur van BAZES is gevormd en bezig. De RUG bestaat 400 jaar en de verenigingen lopen mee in de maskerade. Mogelijk komt er ook een studentenplatform voor leden. Om in contact te komen met leden van alle verenigingen. Dit is onderdeel van de Learning Communities. Dat is een programma om leden van dezelfde studie bij elkaar te brengen. Nijmegen: Teun Bens (BOS Nijmegen) vertelt dat het meeste over de APV wel gezegd is. De verenigingen zijn bezig met het aanpassen van de bestuursreglementen. De introweek van de universiteit krijgt een nieuwe naam. Hiervoor is een wedstrijd uitgeschreven. In februari gaan er veranderingen komen in de bestuursbeurzen. Bestuursbeurzen kiezen vaak erg simpele vakken. Daarover is BOS in gesprek met de HAN ook over meer zeggenschap in de universiteit. Maastricht: We proberen meer in contact te komen met de gemeente en haar raden en daarnaast is de WGI geïnstalleerd wat betekent dat we snel meer zullen weten betreffende de ontwikkelingen voor INKOM We gaan meer samenwerkingen aan als MKvV om te zorgen dat het beeld van de student naar de stad toe positiever wordt. Zo komt er een Studentencarnavalsgala georganiseerd door de MKvV, Saurus en de Tempeleers (befaamde carnavalsvereniging in Maastricht). Ook hebben we stil gestaan bij het overlijden van Thijs Eberson vorig jaar daar dit een grote impact heeft gehad en nog altijd heeft op het studentenleven in Maastricht. Daarnaast zijn alle introductieperiodes bijna ten einde en zijn alle eerstejaarsleden druk bezig met het lopen van aspirant-tijden bij disputen en verdere integratie binnen de verenigingen. 14. W.v.t.t.k. Er zijn geen W.v.t.t.k.s ingediend 15. Rondvraag Kyra Geerts (FUG) vraagt of het advies dat vanuit de LKvV komt ook doorgespeeld mag worden aan niet LKvV verenigingen. Anne zegt dat het advies gebaseerd is op onze verenigingen, maar als andere partijen daar profijt aan hebben mag dat natuurlijk zeker. Joyce MacDuff (VeRa Delft) vraagt of we misschien tegen het leenstelsel moeten gaan demonstreren in Den Haag. Anne zegt dat we veel contact hebben met andere organisaties zoals het ISO en de LSVb en daaruit gezamenlijk hebben we nog niet de intentie om in protest te gaan. Wij denken ook niet dat het van invloed zal zijn. Joost vraagt hoe iedereen deze vergadervorm vindt. Iedereen vindt het wel prima.

12 16. Sluiting Anne bedankt iedereen voor de komst en zij sluit het overleg om 16:54 uur. Actiepuntenlijst Dagelijks Bestuur der LKvV: - Contact zoeken met de Eerste Kamer - Word Lid! Boekjes Groningen regelen

13 Bijlage I Politieke update Politieke update bestuurders PKvV s Utrecht, 8 november 2013 Voor je ligt een overzicht van wat er speelt (of heeft gespeeld) in politiek Den Haag. Tijdens ieder PKvV-overleg zal er een politieke update op de agenda staan. Door dit document is iedereen op de hoogte van dezelfde informatie en zijn de politieke updates in het vervolg beter te volgen. Invoering Leenstelsel Bij het regeerakkoord 2012 werd aangekondigd dat de basisbeurs voor studenten in 2014 zal worden afgeschaft en vervangen wordt door een leenstelsel. Het afgelopen jaar is hier al veel over gedebatteerd en kritiek op geweest van politieke partijen en organisaties. Na het rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap besloten om het leenstelsel voor bachelor studenten één jaar uit te stellen. Het leenstelsel voor de Masterfase staat wel nog op de planning voor 1 september 2014, net als de verlenging van de betalingstermijn van 15 naar 20 jaar. Hiervoor volgt deze zomer nog het wetsvoorstel. De LKvV is in juni een online enquête gestart over de gevolgen van het leenstelsel voor studentenverenigingen en het doen van extracurriculaire activiteiten. 21,5% van de respondenten gaf aan dat zij niet lid was geworden ten tijde van een leenstelsel. Daarnaast gaf 21,7% van de respondenten aan geen interesse te hebben in extracurriculaire activiteiten als zij te maken zouden hebben met het leenstelsel. Update Tijdens de behandeling van de begroting bleek dat de kans tot invoering van het leenstelsel zeer klein is. In de Tweede Kamer heeft de minister een meerderheid meer voor haar voorstel tot het invoeren van het leenstelsel, maar er zijn wel veel tegenstanders. Het plan zoals het er nu ligt, wordt door veel partijen niet geaccepteerd. Wanneer de Tweede Kamer toch akkoord gaat met het leenstelsel, is het nog de vraag of de Eerste Kamer ook akkoord gaat. Afschaffing OV reisrecht studenten Tot 1 september 2012 hadden studenten gedurende de nominale studieduur, dus bachelor plus master, plus 3 jaar OV reisrecht. Dit is vanaf het collegejaar ingekort naar nominale studieduur plus 1 jaar. In het regeerakkoord stond dat het huidige OV reisrecht helemaal afgeschaft zal worden. Hier zou dan een alternatief voor in de plaats moeten komen, bijvoorbeeld een kortingskaart of een trajectkaart. Het lot van de OV studentkaart is op dit moment nog onduidelijk. Aan de ene kant heeft de minister aangegeven dat ze bereid is om te kijken naar de mogelijkheden voor behoud van de kaart. Aan de andere kant klaagt de Europese Commissie Nederland aan bij het Europese Hof voor Justitie omdat buitenlandse studenten worden gediscrimineerd omdat zij geen OV reisrecht ontvangen. Dit zou de minister kunnen aangrijpen als reden om de kaart alsnog af te schaffen. De minister wil op dit moment niets kwijt over de toekomst van de kaart omdat de onderhandelingen met de vervoersbedrijven in volle gang zijn. In de tweede helft van 2013 zal nog veel gedebatteerd worden over dit onderwerp, voor de jaarwisseling moet de onderhandeling met de vervoersbedrijven afgerond zijn. Update In de Tweede Kamer wordt momenteel nauwelijks over het OV reisrecht gesproken. Het contract dat het ministerie van OCW nu heeft met de vervoersbedrijven loopt tot en met december 2013 en heeft een opzegtermijn van 2 jaar. Wat er uit deze onderhandelingen

14 komt, heeft invloed op het wel of niet behouden van het OV jaarkaart. Na de onderhandelingen zal het weer op de politieke agenda in de Tweede Kamer verschijnen. Op vrijdagochtend 8 november heeft de LKvV, tijdens een actie georganiseerd door de LSVb tegen de afschaffing van het OV reisrecht (Spoorcollege), een college gegeven voor het behoud van de OV jaarkaart. Experiment uitbreiding Bindend Studieadvies Dit collegejaar, , zal er gestart worden met een experiment met uitbreiding van het Bindend Studieadvies (BSA). Al enkele jaren was het mogelijk om studenten in hun eerste jaar van de opleiding te verwijderen als zij niet voldoende studiepunten behaald hadden. Met dit experiment wordt het voor instellingen mogelijk om dit ook in het tweede jaar te doen. Door een aangenomen motie van de PvdA mogen landelijk niet meer dan 10% van alle studenten te maken krijgen met het experiment. Op dit moment doen drie instellingen met het experiment mee; de Universiteit Leiden, Amsterdam University College en de Rietveldacademie. Universiteit Leiden zal met bijna al haar opleidingen meedoen. Unieke opleidingen zijn uitgesloten. TU Delft gaf eerst aan om met twee opleidingen mee te willen doen met het experiment. Na een lang traject van onderhandelingen tussen het College van Bestuur en onder andere de studentenraad is dit besluit teruggetrokken. Vóór 1 april kunnen instellingen zich aanmelden voor het tweede startmoment van het experiment. Het kan zijn dat er in het tweede cohort meer opleidingen mee willen doen. Daarom is het van groot belang dat er gelobbyd wordt tegen het BSA experiment. Daarnaast kunnen studentenraden een negatief advies afgeven. Update Samen met het ISO en de LSVb is de LKvV bezig met het opzetten van een brief aan het ministerie van OCW. Daarin worden risico s en risicogroepen aangegeven en sociale randvoorwaarden met betrekking tot het BSA in het tweede jaar weergegeven. Een afspraak om deze brief met het ministerie te bespreken is gepland. Kwaliteit in Verscheidenheid In april is er gedebatteerd over het wetsvoorstel Kwaliteit in Verscheidenheid. Dit zijn de belangrijkste punten: - Scholieren moeten zich in het vervolg vóór 1 mei inschrijven zodat zij aan een zogeheten matching procedure kunnen deelnemen. - De titulatuur voor HBO en WO diploma s zal gelijk worden getrokken. Het verschil tussen beiden blijft wel duidelijk zichtbaar op het diplomasupplement. - Het collegegeld voor schakelprogramma s tussen HBO bachelors naar een WO master wordt hoger, maximaal 1,5x het wettelijk collegegeld. - De excellente opleidingen van Nederland mogen meer collegegeld gaan vragen. Dit kan oplopen tot maximaal 5x het wettelijk collegegeld. - Doorstroommasters waarbij je na een bachelor direct in kan doorstromen worden afgeschaft. - Het hogere collegegeld voor tweede studies zal in het najaar onderwerp van debat zijn in. Update Op maandag 23 september 2013 heeft minister Bussemaker een Kamerbrief gestuurd over de convenantsafspraken over het instellingscollegegeld tweede studies.

15 In het collegejaar zal een student die parallel aan een eerste studie een tweede studie begonnen is, deze na het behalen van het eerste diploma mogen afronden tegen het wettelijk collegegeldtarief. De inwerkingtreding is op 1 september Collegegeldvrij Besturen Vanaf 2012 bestaat het Collegegeldvrij Besturen. Dit houdt in dat studenten die geen onderwijs volgen door een bestuursjaar, hier geen collegegeld voor hoeven te betalen. Deze regeling is in eerste instantie ontworpen ten tijden van de langstudeerboete maar zal ook in combinatie met het leenstelsel waardevol zijn. Studenten kunnen zich uitschrijven bij een instelling terwijl ze wel recht blijven houden op een bestuursbeurs. Daarbij hebben zij echter geen recht op studiefinanciering vanuit DUO of het OV reisrecht. Het staat vrij aan instellingen om mee te doen met Collegegeldvrij Besturen. Harde Knip Vanaf het collegejaar is de harde knip regeling ingegaan. Dit houdt in dat studenten in het vervolg hun bachelor volledig moeten hebben afgerond voordat ze kunnen beginnen aan een master.

16 Bijlage II Gemeenteraadsverkiezingen Woensdag 19 maart 2014 gemeenteraadsverkiezingen Op woensdag 19 maart 2014 vinden de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Deze verkiezingen geven u als Plaatselijke Kamer van Verenigingen een uitgelezen kans om invloed uit te oefenen op de gemeentelijke politiek. Studenten in een universiteitsstad bepalen gedeeltelijk de cultuur en inkomsten van de stad en de plaatselijke bedrijven. De mening van studenten is dan ook van groots belang. De Landelijke Kamer van Verenigingen adviseert dan ook om van deze gelegenheid gebruik te maken. Op het moment zijn alle verkiezingsprogramma s van de partijen geschreven. Deze kunt u vinden op de website van de desbetreffende partij. Dit beleid is gebaseerd op de grondvesten van een politieke partij, maar wat ook heel belangrijk is, het beleid is ook grotendeels gebaseerd op de standpunten van de aanhangers van de partij. Het vergroten van de aanhang is voor partijen altijd van groot belang. Op vind u de uitslagen van afgelopen verkiezingen. Voor een PKvV is het goed om de lijntjes met politieke partijen kort te houden, Mocht de belangenbehartiging van studentenverenigingen in het geding komen is het altijd goed om goede contacten te hebben. Doelen Om te beginnen is het verstandig om uzelf af te vragen wat u de komende tijd als PKvV wilt bereiken. Wat kan er in de gemeente beter om het bestaan van uw lidverenigingen of studenten in het algemeen beter te maken? Praktische voorbeelden zijn: - Nieuwbouw plannen - Verhuizen van een vereniging - Verbouwen van sociëteit - Studenten huisvesting - Lustrum activiteiten - Controle met betrekking tot de Drank- en Horecawet - Tabakswetgeving - Schenktijden op de sociëteit - Vergunningen - Jongeren Wat zijn uw streefdoelen dit jaar? Zijn deze streefdoelen haalbaar? Communicatie Vervolgens is het belangrijk te kijken via welke kanalen u de politieke partijen kunt benaderen. Afspraken plannen met beleidsmedewerkers en huidige bestuurders van verschillende partijen is hierbij van groot belang. Laat zien dat je ergens voor staat en dat het belangrijk is voor een stad. 1. Wie zijn de bij ons bekende lokale stakeholders (bijvoorbeeld gemeenteraadsleden die oud lid zijn)? 2. Welke van die stakeholders zijn voor ons issue van belang? 3. Wat is onze boodschap (ons standpunt) voor deze stakeholders?

17 Het is belangrijk om een goed onderscheid te maken in contacten die je gaat leggen: - Nice to know: Gemeenteraad - Need to know: Wethouder Bestuurssecretaris Wijkagent Bureau bijzondere wetten Tijdlijn Van wezenlijk belang voor het benaderen en informeren van de stakeholders is de tijdlijn: 1. Zijn er kenmerkende momenten in het komend half jaar? 2. Is daar een politiek momentum bij (debat, hoorzitting, gesprek)? 3. Is er plek te maken op de politieke agenda (aanpalende onderwerpen)? november december Gebeurtenissen bij gemeente Verkiezingsprogramma is openbaar actiepunten Bepalen doelen Kandidaten uitzoeken plus inlezen verkiezingsprogramma s januari Start campagne politieke partijen Afspraken stakeholders februari Campagne politieke partijen maart 19 maart 2014 verkiezingen Persoonlijk feliciteren gemeenteraad april Coalities vormen Contacten onderhouden. mei juni juli augustus Ontmoetingsmoment met opvolger Positie van student Als student van een studentenvereniging heb je een unieke lobbypositie in je stad. Je achterban is een doelgroep die relatief nog weinig stemt. Helaas is het niet zo dat elk gemeenteraadslid bekend is met studentenverenigingen, daarom is het slim om een werkbezoek te organiseren. Hoe zien onze stakeholders ons (met onze issues) en hoe willen we dat zij ons zien? Contacten onderhouden Nodig verschillende gemeenteraadsleden van verschillende partijen uit om een kijkje te komen nemen op een vereniging door middel van bijvoorbeeld een etentje, Borrel, kop koffie of een cultureel evenement van een lidvereniging. Op deze manier wordt praten over een vereniging laagdrempelig. Regelmatig contact houdt de gedachte van het contactpersoon aan studenten warm. Hij zal zich in zijn campagne dan meer concentreren op studenten. Daartegenover kan u als PKvV een platform bieden voor het kandidaat raadslid om zijn verhaal te doen en stemmen te winnen.

18 Onderschat je kracht als student niet! In sommige steden is het mogelijk om met enkele honderden tot ongeveer 1000 stemmen een voorkeursplek in de gemeenteraad te krijgen. Een goede lobby van één enkel gemeenteraadslid bij studenten kan hem/haar dus een zetel opleveren. Dit moet u als PKvV niet onderschatten. Het (aankomend) gemeenteraadslid wil een zetel, dus stemmen, om dit te realiseren kunt u in gesprek gaan met het kandidaat raadslid om uw belangen door het raadslid in de Gemeenteraad te laten behartigen. Als laatste raden wij u aan om te kijken wie in uw reünisten bestand van de verschillende verenigingen actief is binnen de gemeente. Voorbeelden: Janna Groot Amsterdam LKvV bestuur Antoon Kanis Wageningen LKvV bestuur Maarten van de Wetering Utrecht LKvV bestuur 10-11

Notulen PKvV-overleg vrijdag 24 januari 2014

Notulen PKvV-overleg vrijdag 24 januari 2014 Notulen PKvV-overleg vrijdag 24 januari 2014 Aanwezig: Anne Kamp (LKvV), Joost van der Biezen (LKvV), Jord ten Bulte (LKvV), Irene Eijkelenboom (LKvV), Eline van Hoek (LKvV), Annelies Goldhoorn (AKvV),

Nadere informatie

Notulen PKvV-overleg vrijdag 21 juni 2013

Notulen PKvV-overleg vrijdag 21 juni 2013 Notulen PKvV-overleg vrijdag 21 juni 2013 Aanwezig: Jan van t Westende (LKvV), Vera Van den Hof (LKvV), Rick van Dorp (LKvV), Laurentine van den Hoven (LKvV), Nina Hover (LKvV), Floor de Nooij (AKvV),

Nadere informatie

Irene Eijkelenboom Vice Praeses der Landelijke Kamer van Verenigingen 2013-2014

Irene Eijkelenboom Vice Praeses der Landelijke Kamer van Verenigingen 2013-2014 Beste PKvV s, Sinds 2012 is het volgens de wet mogelijk voor onderwijsinstellingen om Collegegeldvrij Besturen aan te bieden aan studenten die een fulltime bestuursfunctie vervullen. De Landelijke Kamer

Nadere informatie

Notulen PKvV-overleg vrijdag 13 juni 2014

Notulen PKvV-overleg vrijdag 13 juni 2014 Notulen PKvV-overleg vrijdag 13 juni 2014 Aanwezig: Anne Kamp (LKvV), Joost van der Biezen (LKvV), Jord ten Bulte (LKvV), Irene Eijkelenboom (LKvV), Eline van Hoek (LKvV), Annelies Goldhoorn (AKvV), Karen

Nadere informatie

Notulen PKvV-overleg Vrijdag 5 oktober 2012

Notulen PKvV-overleg Vrijdag 5 oktober 2012 Notulen PKvV-overleg Vrijdag 5 oktober 2012 Aanwezig: Jan Boers (Praeses Landelijke Kamer van Verenigingen), Loes Rosendaal (ab Actis Landelijke Kamer van Verenigingen), Jan van t Westende (f.t. Praeses

Nadere informatie

Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 )

Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 ) Nie uwsb rie f Stichting OE R S T I C H T I N G O N D E R W I J S E V A L U A T I E R A P P O R T J A A R G A N G 4, NR. 3 ( M A A R T 2 0 1 1 ) Nieuwsbrief Stichting OER Stichting Onderwijs Evaluatie

Nadere informatie

Wat weet jij over het leenstelsel?!

Wat weet jij over het leenstelsel?! Resultaten onderzoek Wat weet jij over het leenstelsel? 13-01-2015 Wat weet jij over het leenstelsel? In 2015 staan er ingrijpende veranderingen voor de deur die de toegankelijkheid van het onderwijs onder

Nadere informatie

Notulen PKvV-overleg vrijdag 30 november 2012

Notulen PKvV-overleg vrijdag 30 november 2012 Notulen PKvV-overleg vrijdag 30 november 2012 Aanwezig: Jan van t Westende (LKvV), Vera Van den Hof (LKvV), Rick van Dorp (LKvV), Laurentine van den Hoven (LKvV), Nina Hover (LKvV), Tessel Peereboom (AKvV),

Nadere informatie

Notulen PKvV-overleg vrijdag 5 september 2014

Notulen PKvV-overleg vrijdag 5 september 2014 Notulen PKvV-overleg vrijdag 5 september 2014 Aanwezig: Joost van der Biezen (LKvV), Jord ten Bulte (LKvV), Eline van Hoek (LKvV), Floris-Jan ter Bruggen (LKvV), Alanya den Boer (LKvV), Bas Evers (LKvV),

Nadere informatie

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking

Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen Acquisitie & samenwerking Studenten Organisatie Groningen is een vereniging die een unieke plaats in de Groninger studentenwereld inneemt, doordat zij de belangen van álle

Nadere informatie

Commissie-voorzittershandleiding

Commissie-voorzittershandleiding Commissie-voorzittershandleiding gebaseerd op eerdere voorzittershandleidingen Aangepast door: Arjan Schimmel (oktober 2016) Victor Veldstra (oktober 2017) Samenvatting Deze handleiding geeft een overzicht

Nadere informatie

Namens de gemeente Wethouder Johan Lalieu (vz) Karin Peeters (accountmanager Bedrijven; verslag)

Namens de gemeente Wethouder Johan Lalieu (vz) Karin Peeters (accountmanager Bedrijven; verslag) Verslag Betreft: Het Horecaoverleg Gemeente Maasgouw Van: Karin Peeters Onderwerp: Vergadering dd. 14 oktober 2015 Aanwezig: Namens bestuur Koninklijke Horeca Maasgouw: René Broen Luc van Engelen Nicole

Nadere informatie

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een

De studiebelasting voor Werktuigbouwkunde bedraagt gemiddeld 42 uur per week. Wiskunde is wel een Naam opleiding: Werktuigbouwkunde Toelating Is de studie moeilijk? Een studie aan de TU Delft is pittig, zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie gelijk vol voor gaat. Gas terugnemen kan

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2015

Nieuwsbrief december 2015 Hallo allemaal, Via deze nieuwsbrief willen we jullie dit keer iets uitgebreider informeren over wat CSN precies doet. In de agenda vinden jullie wat er de komende tijd gaat komen. Daarnaast zullen we

Nadere informatie

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating

Naam opleiding: Life Science & Technology. Toelating Naam opleiding: Life Science & Technology Toelating Is de studie moeilijk? De studie is pittig; zorg er daarom voor dat je er aan het begin van je studie direct vol voor gaat. Gas terugnemen kan altijd

Nadere informatie

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2016

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2016 Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2016 Stichting Nacht van de Fooi Kromme Nieuwegracht 58, 3512 HL Utrecht contact@nachtvandefooi.nl www.nachtvandefooi.nl Beste geïnteresseerde, Dat

Nadere informatie

Onderzoek studieadviseurs. 15 november 2013. Landelijke Kamer van Verenigingen

Onderzoek studieadviseurs. 15 november 2013. Landelijke Kamer van Verenigingen Onderzoek studieadviseurs 15 november 2013 Landelijke Kamer van Verenigingen Informatieverstrekking studieadviseurs Studieadviseurs scoren een zes 15 november 2013 Onderzoek Informatieverstrekking Studieadviseurs:

Nadere informatie

Terugblik. - stedenreizen / EEPD / stadswandeling. - lustrum

Terugblik. - stedenreizen / EEPD / stadswandeling. - lustrum 100 %?! Terugblik - stedenreizen / EEPD / stadswandeling - lustrum Site: - vakinhoud PTA - examenreglement BOOR Toetsweken Periode 1:- 10 t/m 18 oktober SE's - profielwerkstuk, literatuurlijst - 18 t/m

Nadere informatie

MR De Meie. Vragen, besluiten en actiepunten MR De Meie

MR De Meie. Vragen, besluiten en actiepunten MR De Meie MR De Meie Vragen, besluiten en actiepunten MR De Meie Datum vergadering 31-05-2018 Datum verslaglegging 03-06-2018 Inhoud Agenda MR vergadering... 2 MR besluiten... 2 Actiepuntenlijst MR... 4 Acties doorgezet

Nadere informatie

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn

Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening. 15 april 2009 COR2008-11. Status verslag Concept. de heer Romijn Verslag Vergadering van De commissie Onderzoek van de Rekening Vergaderdatum Kenmerk 15 april 2009 COR2008-11 Status verslag Concept Verslaglegging door Telefoonnummer W.L. Walkate (Notuleerservice Nederland)

Nadere informatie

2. Vaststellen notulen OV Conceptnotulen 28/09/2015 en de PV notulen van 07/10/2015 en 15/10/2015 worden vastgesteld zonder wijzigingen.

2. Vaststellen notulen OV Conceptnotulen 28/09/2015 en de PV notulen van 07/10/2015 en 15/10/2015 worden vastgesteld zonder wijzigingen. Oudemanhuispoort 4-6 1012 CN Amsterdam (020) 525 3446 fdr@studentenraad.nl studentenraad.nl/fdr Datum Tijd Contactpersoon E-mail 1 2 3 4 5 6 Maandag, 26 oktober 2015 20:00 uur aanvang Locatie OMHP A2.01

Nadere informatie

Agenda. 1. Opening. 2. Rondvraag

Agenda. 1. Opening. 2. Rondvraag Meibergdreef 0 AZ Amsterdam (00) studentenraad@amc.uva.nl studentenraad.nl/amc Aanwezig Afwezig Gast - Notulen plenaire vergadering facultaire studentenraad AMC, juni 0 Joyce Veld (voorzitter), Annabelle

Nadere informatie

Studeren in Nederland

Studeren in Nederland Studeren in Nederland Annekee de Jager Kaj Temme Nederlandse Ambassade Brussel Leuven, 27 oktober 2015 Inhoud 1. Nederland 2. Waarom studeren in Nederland? 3. Onderwijs in Nederland 4. Nederlandse studentensteden

Nadere informatie

Agenda. 1. Opening en vaststellen agenda Hannah opent de agenda om 17: Vaststellen notulen

Agenda. 1. Opening en vaststellen agenda Hannah opent de agenda om 17: Vaststellen notulen Oudemanhuispoort 4-6 1012 CN Amsterdam (020) 525 3446 fdr@studentenraad.nl studentenraad.nl/fdr Datum Tijd Contactpersoon E-mail Maandag, 31 augustus 2015 17:30 uur aanvang Locatie OMHP A2.01 Hannah van

Nadere informatie

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 20 juni 2014

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 20 juni 2014 Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 20 juni 2014 Aanwezig: Anne Kamp (LKvV), Joost van der Biezen (LKvV), Jord ten Bulte (LKvV), Irene Eijkelenboom (LKvV), Eline van Hoek (LKvV), Floris-Jan ter Bruggen

Nadere informatie

ADVERTENTIE FOLDER. Algemene Informatie & Advertentiemogelijkheden

ADVERTENTIE FOLDER. Algemene Informatie & Advertentiemogelijkheden ADVERTENTIE FOLDER Algemene Informatie & Advertentiemogelijkheden In november 1911 werd studentenvereniging Unitas S.R. opgericht. Unitas S.R. is daarmee de oudste en, met ruim 1350 HBO en WO leden, een

Nadere informatie

1. Opening en vaststellen agenda Herman opent de vergadering, de agenda wordt vastgesteld.

1. Opening en vaststellen agenda Herman opent de vergadering, de agenda wordt vastgesteld. Aan: Leden FR-TNW Van: Secretaris FR-TNW Uw kenmerk: Ons kenmerk: TNW/FR/KvdS/201707-06 Telefoon: 06 12729830 Fax: - e-mail: k.m.vandersluijs@student.utwente.nl Datum 6 juli 2017 Betreft Notulen vergadering

Nadere informatie

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen

Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Studievereniging Pedagogische Wetenschappen Informatie Algemene Ledenvergadering der Studievereniging Pedagogische Wetenschappen PAP Minimaal twee keer per jaar word jij als lid door het bestuur van PAP

Nadere informatie

Ouderavond klas 6 VWO schooljaar 2013-2014

Ouderavond klas 6 VWO schooljaar 2013-2014 Ouderavond klas 6 VWO schooljaar 2013-2014 BaMa (Bachelor Master) HBO Afgeronde HBO Bachelor Daarna mogelijk: Master HBO, Master Universiteit WO 4 jaar universiteit: 3 jaar bachelor, 1 jaar master (Voor

Nadere informatie

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I

Eindexamen havo maatschappijwetenschappen 2014-I Opgave 1 Besluitvorming rondom studiefinanciering Bij deze opgave horen de teksten 1 en 2 en figuur 1 uit het bronnenboekje. Inleiding Tijdens de regeringstermijn van kabinet-rutte 1 (oktober 2010 tot

Nadere informatie

faculteit ruimtelijke wetenschappen

faculteit ruimtelijke wetenschappen faculteit ruimtelijke wetenschappen faculteitsraad notulen Faculteitsraadsvergadering Datum en tijd 14 januari 2016, 11.00-13.00 uur Aanwezig Erik, Gerd Weitkamp, Wim Meester, Elroy van Ostheim, Ronald

Nadere informatie

ADVERTENTIE FOLDER. Algemene Informatie & Advertentiemogelijkheden

ADVERTENTIE FOLDER. Algemene Informatie & Advertentiemogelijkheden ADVERTENTIE FOLDER Algemene Informatie & Advertentiemogelijkheden In november 1911 werd studentenvereniging Unitas S.R. opgericht. Unitas S.R. is daarmee de oudste en, met ruim 1200 HBO en WO leden, een

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Fractie Front Verhogen bedrag bestuursbeurzen

Initiatiefvoorstel Fractie Front Verhogen bedrag bestuursbeurzen Fractie Front Warandelaan 2 5037 AB Tilburg E: info@fractiefront.nl T: 013 466 8780 I: www.fractiefront.nl To: University Council From: Fractie Front Date: 11 th of December 2015 Reference: Higher the

Nadere informatie

Jaarverslag 2012-2013

Jaarverslag 2012-2013 Jaarverslag 2012-2013 Waarde lezer, Voor u ligt het jaarverslag van het Dagelijks Bestuur van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV) 2012-2013. Dit verslag geeft een goed beeld van alle activiteiten

Nadere informatie

(afmeldingen bij VSSD) Geachte DSR-leden en coördinatoren, Agenda DSR 395, woensdag 17 oktober 2001

(afmeldingen bij VSSD) Geachte DSR-leden en coördinatoren, Agenda DSR 395, woensdag 17 oktober 2001 VSSD Poortlandplein 6 68 BM Delft tel 015 78050 fax 015 787585 bestuur@vssd.nl Uitnodiging DSR 395 17 oktober 001 19:30 uur bij biotechnologie Julianalaan 67 (afmeldingen bij VSSD) Delft, 9 oktober 001

Nadere informatie

Notulen PKvV-overleg vrijdag 23 januari 2015

Notulen PKvV-overleg vrijdag 23 januari 2015 Notulen PKvV-overleg vrijdag 23 januari 2015 Aanwezig: Floris-Jan ter Bruggen (LKvV), Alanya den Boer (LKvV), Josephine Damstra (LKvV), Bas Evers (LKvV), Sijmen Mülder (LKvV), Tom Schlagwein (AKvV), Reijn

Nadere informatie

Ouderavond H5 en V6. 2 oktober 2013. Examenjaar

Ouderavond H5 en V6. 2 oktober 2013. Examenjaar Ouderavond H5 en V6 2 oktober 2013 Examenjaar 1 Schoolexamen (SE) Centraal Examen (CE) schoolexamen Start in havo-4 of vwo-4 Vastgelegd per vak in het pta (programma van toetsing en afsluiting) 2 SE-kaart

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG.. Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus

Nadere informatie

Inschrijving Hoger Onderwijs en Studiefinanciering

Inschrijving Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Nieuwsbrief LOB november 2013 Inschrijving Hoger Onderwijs en Studiefinanciering In deze nieuwsbrief vind je de belangrijkste informatie over de inschrijving voor een studie en de aanvraag van studiefinanciering.

Nadere informatie

Welkom bij DUO. Johannes Bos Servicekantoor Enschede

Welkom bij DUO. Johannes Bos Servicekantoor Enschede Welkom bij DUO Johannes Bos Servicekantoor Enschede Onderwerpen 1. Hervorming studiefinanciering 2. Vereenvoudigingen 3 OV kaart/studentenreisproduct Hervorming studiefinanciering Basisbeurs wordt lening

Nadere informatie

VERSLAG LEDEN- VERGADERING

VERSLAG LEDEN- VERGADERING VERSLAG LEDEN- VERGADERING VRIJDAG 6 NOVEMBER 2015 VERSLAG LEDENVERGADERING Vrijdag 6 november 2015 1. Opening en mededelingen De voorzitter, Arno Brok, heet de leden van harte welkom op het najaarscongres

Nadere informatie

Uitbreiding Collegegeldvrijbesturen. Expansion of Tuition Free Board Years

Uitbreiding Collegegeldvrijbesturen. Expansion of Tuition Free Board Years Uitbreiding Collegegeldvrijbesturen Expansion of Tuition Free Board Years SOG FRACTIE 2015-2016 Studenten Organisatie Groningen Alexander van t Hof Ynske van Zundert Jonah Thompson Anne van der Wolff Sybren

Nadere informatie

Aan: Leden FR-TNW Van: Secretaris FR-TNW Uw kenmerk:

Aan: Leden FR-TNW Van: Secretaris FR-TNW Uw kenmerk: Aan: Leden FR-TNW Van: Secretaris FR-TNW Uw kenmerk: Ons kenmerk: TNW/FR/KvdS/201705-11 Telefoon: 06 12729830 Fax: - e-mail: k.m.vandersluijs@student.utwente.nl Datum 11 mei 2017 Betreft Notulen vergadering

Nadere informatie

Onderzoek: Sociaal leenstelsel

Onderzoek: Sociaal leenstelsel Onderzoek: Sociaal leenstelsel Publicatiedatum: 14-11-2014 Over dit onderzoek Het 1V Jongerenpanel, onderdeel van EenVandaag, bestaat uit 3000 jongeren van 12 t/m 24 jaar. Aan dit online onderzoek, gehouden

Nadere informatie

3. Binnengekomen post - Campusoverleg. 18 januari Mathijs en Nina gaan. Iedereen van huisvesting moet de datumprikker invullen.

3. Binnengekomen post - Campusoverleg. 18 januari Mathijs en Nina gaan. Iedereen van huisvesting moet de datumprikker invullen. 1 2 Oudemanhuispoort 4-6 1012 CN Amsterdam (020) 525 3446 fdr@studentenraad.nl studentenraad.nl/fdr Datum Tijd Dinsdag, 12 januari 2016 18:00 uur aanvang Locatie OMHP A2.01 Contactpersoon Hannah van Kolfschooten

Nadere informatie

Flexstuderen FAQ voor studenten

Flexstuderen FAQ voor studenten Flexstuderen FAQ voor studenten 1. Wat is flexstuderen? Het experiment flexstuderen geeft jou als voltijds student hoger onderwijs de mogelijkheid om alleen collegegeld te betalen voor de vakken die jij

Nadere informatie

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2014-2015

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2014-2015 Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2014-2015 Beste geïnteresseerde, Dat je deze informatiebrochure nu voor je hebt liggen betekent dat je interesse hebt in een parttime bestuursjaar

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 31 288 Hoger Onderwijs-, Onderzoek- en Wetenschapsbeleid Nr. 360 BRIEF VAN DE MINISTER VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Management summary Flitspeiling: vervroegde aanmelddatum, studiekeuzecheck en doorstroming.

Management summary Flitspeiling: vervroegde aanmelddatum, studiekeuzecheck en doorstroming. Management summary Flitspeiling: vervroegde aanmelddatum, studiekeuzecheck en doorstroming. Tussen 16 december 2013 en 1 januari 2014 heeft GfK voor het ministerie van OCW een flitspeiling uitgevoerd gericht

Nadere informatie

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven.

Uitnodiging. 1) Opening. 2) Mededelingen Mw. Gooijer heeft gemeld afwezig te zijn en haar reactie vooraf door te geven. Griffie Torenhove kamer 7.19 Martinus Nijhofflaan 2 Delft Behandeld door Anja van den Berg Telefoon 015 260 2416 Fax - afmvdberg@delft.nl Aan Werkgroep enquêteverzoek Telefoon 14015 Fax 015 260 24 29 Internet

Nadere informatie

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST

2: vergaderen VASTE VOORZITTER EN NOTULIST 2: vergaderen Als je lid bent van een studentenraad, vergader je vaak. Je hebt vergaderen met de studentenraad, maar ook vergaderingen met het College van Bestuur en de Ondernemingsraad (OR). Gemiddeld

Nadere informatie

Agenda. 1. Opening. 2. Post in/uit

Agenda. 1. Opening. 2. Post in/uit Meibergdreef AZ Amsterdam (00) studentenraad@amc.uva.nl studentenraad.nl/amc Aanwezig Afwezig Gast - Notulen plenaire vergadering facultaire studentenraad AMC, juli 0 Joyce Veld (voorzitter), Annabelle

Nadere informatie

Notulen PKvV-overleg vrijdag 28 november 2014

Notulen PKvV-overleg vrijdag 28 november 2014 Notulen PKvV-overleg vrijdag 28 november 2014 Aanwezig: Floris-Jan ter Bruggen, Alanya den Boer (LKvV), Josephine Damstra (LKvV), Bas Evers (LKvV), Sijmen Mülder (LKvV), Tom Schlagwein (AKvV), Thom Johannesma

Nadere informatie

Jobfabriek Automotive presenteert: Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012

Jobfabriek Automotive presenteert: Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012 Jobfabriek Automotive presenteert: Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012 Automotive Open Dagen 17 t/m 31 maart 2012 Introductie Jobfabriekautomotive.nl is een vacaturesite, specifiek ingericht rond

Nadere informatie

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 12 april 2013

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 12 april 2013 Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 12 april 2013 Aanwezig: Jan van t Westende (LKvV), Vera Van den Hof (LKvV), Rick van Dorp (LKvV), Laurentine van den Hoven (LKvV), Nina Hover (LKvV), A.S.C./A.V.S.V.,

Nadere informatie

Loes Peters 3417

Loes Peters 3417 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Loes Peters 3417 Loes.Peters@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder Egbert Buiter onderwerp Verordening Paracommercie

Nadere informatie

Annelies Hak decaan HAVO

Annelies Hak decaan HAVO Voorlichting HAVO klas 5 schooljaar 2014-2015 Annelies Hak decaan HAVO hak@hetlyceumvos.nl Studie is geen last minute vakantie Wat kan ik na de HAVO doen? Studeren HBO, MBO Werken Uitstel van studie eventueel

Nadere informatie

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 1 februari 2013

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 1 februari 2013 Notulen Plenaire Vergadering vrijdag 1 februari 2013 Aanwezig: Jan van t Westende (LKvV), Vera Van den Hof (LKvV), Rick van Dorp (LKvV), Laurentine van den Hoven (LKvV), Nina Hover (LKvV), Stijn Allema

Nadere informatie

Welkom bij de presentatie van DUO. Hanno Snelders Servicekantoor Nijmegen

Welkom bij de presentatie van DUO. Hanno Snelders Servicekantoor Nijmegen Welkom bij de presentatie van DUO Hanno Snelders Servicekantoor Nijmegen programma 1. Tegemoetkoming scholieren (vanaf 18 jaar) 2. Studiefinanciering Hoger Onderwijs 3. Geld aanvragen + Aanmelden Hoger

Nadere informatie

FONDS. Voorlichting Toetsingsprocedure en bestuursbeurzen Wieteke Kremer & Margreet Tielemans (Student Life, Student Affairs)

FONDS. Voorlichting Toetsingsprocedure en bestuursbeurzen Wieteke Kremer & Margreet Tielemans (Student Life, Student Affairs) FONDS Voorlichting Toetsingsprocedure en bestuursbeurzen Wieteke Kremer & Margreet Tielemans (Student Life, Student Affairs) Opzet presentatie Toelichting Toetsing Toelichting bestuursbeurzen voor individuele

Nadere informatie

MR & Directie: (19: uur)

MR & Directie: (19: uur) NOTULEN MR OVERLEG Datum: 23 juni 2015 Plaats: Personeelskamer Het Spectrum Tijd: 19.30 22.00 uur Uitgenodigd: Afwezig: Adviserend: C. Houkes (Voorzitter), R. Kat (secretaris), C. Burgers, N. Nieuwveld,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Bestuur, Ruimte en Wonen Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk

Nadere informatie

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2018

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2018 Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2018 Stichting Nacht van de Fooi Kromme Nieuwegracht 58, 3512 HL Utrecht contact@nachtvandefooi.nl www.nachtvandefooi.nl Beste lezer, Dat je deze

Nadere informatie

Afdeling Harderwijk-Hierden

Afdeling Harderwijk-Hierden Afdeling Harderwijk-Hierden Nieuwsbrief Januari 2014 Van de bestuurstafel Na de hernieuwde start op de ledenvergadering van september 2013 zet het bestuur zich met enthousiasme in om de afdeling Harderwijk-Hierden

Nadere informatie

Wijzigingsvoorstellen Statuten en Huishoudelijk Reglement ter besluitvorming op C100

Wijzigingsvoorstellen Statuten en Huishoudelijk Reglement ter besluitvorming op C100 Wijzigingsvoorstellen Statuten en Huishoudelijk Reglement ter besluitvorming op C100 Inleiding In dit document treft u 10 wijzigingsvoorstellen voor aanpassing van de Statuten en het Huishoudelijk Reglement.

Nadere informatie

Agenda. 1. Opening. 2. Vaststellen notulen

Agenda. 1. Opening. 2. Vaststellen notulen Spuistraat 0 VB Amsterdam (00) fgw@studentenraad.nl studentenraad.nl/fgw Aanwezig Afwezig Conceptnotulen bijeenkomst facultaire studentenraad FGw september 0 Gunnar de Haan, Susanne Schotanus, Anne Louise

Nadere informatie

Notulen GMR overleg. Ter vergadering uitgedeeld: Actievoerder

Notulen GMR overleg. Ter vergadering uitgedeeld: Actievoerder Notulen GMR overleg Plaats Marum Datum Maandag 31 maart 2015 Tijd: Aanwezig: Afwezig m.k.: Notulist: 19.30 21.30 uur Deniece, Gerrit, Maarten, Corjan, Erik, Greet, Miranda, Martine, Alje, Evelien, Pieter

Nadere informatie

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente?

Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? Wie bestuurt de gemeente? 1 Wie bestuurt de gemeente? 2 De gemeente iedereen heeft er op een of andere manier mee te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw huishoudelijk afval wordt opgehaald en dat

Nadere informatie

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater)

18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) 18 DECEMBER 2008: Besluit project Atalanta ( project dierenpark / centrum / theater) Bijdrage 1 e termijn Voorzitter, Hoe staat de DOP tegenover het project dierenpark / centrum / theater? Wij zouden er

Nadere informatie

VIDIUS ZOEKT NIEUW BESTUUR

VIDIUS ZOEKT NIEUW BESTUUR VIDIUS ZOEKT NIEUW BESTUUR VOORWOORD Beste Utrechtse student, Momenteel is het vijfde bestuur van VIDIUS nog hard aan het werk om jouw belangen te behartigen. Gevraagd en ongevraagd laten wij horen wat

Nadere informatie

Studiekeuze van Amsterdamse VWO-leerlingen

Studiekeuze van Amsterdamse VWO-leerlingen Studiekeuze van Amsterdamse VWO-leerlingen Foto: FNWI (Interieur), fotograaf Harry van Veenendaal (2012) Projectnummer: 13156 Lotje Cohen MSc Merel van der Wouden MSc drs. Carine van Oosteren drs. Jeroen

Nadere informatie

Profileringsfondsen in het hoger onderwijs Een advies over de bereikbaarheid en kenbaarheid

Profileringsfondsen in het hoger onderwijs Een advies over de bereikbaarheid en kenbaarheid Profileringsfondsen in het hoger onderwijs Een advies over de bereikbaarheid en kenbaarheid Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) Oktober 2012 Dit is een uitgave van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb).

Nadere informatie

Bestuursbeurzen : voorwaarden en procedure. Frank Peters Team studentendecanen Directie Studenten, Onderwijs & Onderzoek

Bestuursbeurzen : voorwaarden en procedure. Frank Peters Team studentendecanen Directie Studenten, Onderwijs & Onderzoek Bestuursbeurzen 2019-2020: voorwaarden en procedure Frank Peters Team studentendecanen Directie Studenten, Onderwijs & Onderzoek Bestuursbeurzen 2019-2020 soorten bestuursbeurzen voorwaarden: inschrijving(s)duur

Nadere informatie

Notulen MR 4 maandag 13 februari 2017

Notulen MR 4 maandag 13 februari 2017 Notulen MR 4 maandag 13 februari 2017 Aanwezig : Anne, Mirjana, Florinda, Paul, Ilse, Selma (directie), Natasja (notulen) Afwezig met bericht : Irene -------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Notulen PV 7 mei 2018

Notulen PV 7 mei 2018 Spuistraat 0 VB Amsterdam (00) fsr-fgw@uva.nl studentenraad.nl/fgw Notulen PV mei 0 Elisa Janssen, Melle Koletzki, Eva Nivard, Roeland Voorbergen, Wouter Hoevers, Annie de Jong, Emma Kat, Michele Aanwezig

Nadere informatie

Vergaderen. Auteur: Mark van der Lee. Plaats: Delft. Datum: 17 januari 2014. Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft

Vergaderen. Auteur: Mark van der Lee. Plaats: Delft. Datum: 17 januari 2014. Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Vergaderen Auteur: Mark van der Lee Plaats: Delft Datum: 17 januari 2014 Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Binnen projecten is het erg belangrijk dat er communicatie is. Dit kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Bestuursbeurzen : voorwaarden en procedure. Frank Peters Team studentendecanen O&O Studentbegeleiding

Bestuursbeurzen : voorwaarden en procedure. Frank Peters Team studentendecanen O&O Studentbegeleiding Bestuursbeurzen 2017-2018: voorwaarden en procedure Frank Peters Team studentendecanen O&O Studentbegeleiding Bestuursbeurzen 2017-2018 soorten bestuursbeurzen voorwaarden Procedure korte pauze collegegeldvrij

Nadere informatie

Aanwezig: Debbie Boeijen, Trudy van den Elzen, Kenny Essers, Hans van Geffen, Mariëtte Jansen, Hans van der Locht, Margriet Meijer.

Aanwezig: Debbie Boeijen, Trudy van den Elzen, Kenny Essers, Hans van Geffen, Mariëtte Jansen, Hans van der Locht, Margriet Meijer. GMR Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad secretariaat: p/a D.Boeijen Kerkstraat 72A 5411 BC Zeeland gmr@kiemuden.nl Notulen van de GMR-vergadering van 12-05-2014 Aanwezig: Debbie Boeijen, Trudy van

Nadere informatie

Verklarende woordenlijst

Verklarende woordenlijst Bijlage 4 Verklarende woordenlijst Ambtenaar persoon die een baan heeft bij de overheid Amendement de Tweede Kamer wil iets aan een voorstel voor een wet veranderen B en W de burgemeester en de wethouders

Nadere informatie

handelende in overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit;

handelende in overeenstemming met de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit; Subsidieregeling tweede graden hbo en wo Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van... (datum), nr. HO&S/2010/228578, houdende subsidiëring van tweede bachelor- en mastergraden

Nadere informatie

Notulen bestuursvergadering OV- OBS De Vogels

Notulen bestuursvergadering OV- OBS De Vogels Notulen bestuursvergadering OV- OBS De Vogels Datum: 28 oktober 2014 Locatie: Schoolgebouw De Vogels Tijd: 19.30u Aanwezig: Afgemeld: Ancion (voorzitter), Jeroen van der Meulen (penningmeester/secretaris),

Nadere informatie

Polderen voor beginners

Polderen voor beginners Jongerenkamer Polderen voor beginners Voorwoord De Tweede Kamer is het hart van de Nederlandse democratie. De 150 gekozen Kamerleden gaan met elkaar en de regering in debat over de toekomst van Nederland.

Nadere informatie

WIE BESTUURT DE GEMEENTE?

WIE BESTUURT DE GEMEENTE? WIE BESTUURT DE GEMEENTE? De gemeente dichtbij Dagelijks heeft u met de gemeente te maken. Zo zorgt de gemeente ervoor dat uw vuilnis wordt opgehaald en dat er wegen en fietspaden worden aangelegd. Bij

Nadere informatie

Van idee naar congres

Van idee naar congres Van idee naar congres Voorstel voor de uitwerking van de resolutie ledendemocratie Ideeën leden en voorstellen Partijbestuur We kennen verschillende manieren waarop een idee in een congresbesluit vastgelegd

Nadere informatie

Dinsdag, 2 februari :00 uur aanvang Locatie OMHP A2.01. Hannah van Kolfschooten.

Dinsdag, 2 februari :00 uur aanvang Locatie OMHP A2.01. Hannah van Kolfschooten. Oudemanhui 1012 CN A (020) fdr@studen studentenr Datum Tijd Dinsdag, 2 februari 2016 18:00 uur aanvang Locatie OMHP A2.01 Contactpersoon Hannah van Kolfschooten 1 2 3 4 5 6 7 8 E-mail fsr-fdr@uva.nl Aanwezig:

Nadere informatie

Welkom bij de presentatie van DUO. Hanno Snelders Servicekantoor Nijmegen

Welkom bij de presentatie van DUO. Hanno Snelders Servicekantoor Nijmegen Welkom bij de presentatie van DUO Hanno Snelders Servicekantoor Nijmegen programma 1. Tegemoetkoming scholieren (vanaf 18 jaar) 2. Studiefinanciering Hoger Onderwijs 3. Geld aanvragen + Aanmelden Hoger

Nadere informatie

Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student

Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student 30-5-2016 1 Studiebegeleiding: de studieadviseur en de student Geartsje Zondervan Anneke Schrik Bart Borghols Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen 30-5-2016 2 30-5-2016 3 Even voorstellen Geartsje

Nadere informatie

Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015

Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015 Nieuwsbrief VNG Flevoland november 2015 Vacatures. 1. De Algemene Leden Najaarsvergadering op 25 november a.s.in het stadhuis van Almere, gevolgd door de themabijeenkomst over verbonden partijen, zal voor

Nadere informatie

Begroting 2014-2015. Studievereniging PAP 13 e bestuur

Begroting 2014-2015. Studievereniging PAP 13 e bestuur Begroting 2014-2015 Studievereniging PAP 13 e bestuur Brenda Renes Hanneke Vingerling Anne Stevers Puck van den Bosch Myrthe Overbeek Laura Peters Roos Vandebriel Voorzitter Secretaris Penningmeester Vice-voorzitter

Nadere informatie

FaculteitsVerenigingen Overlegorgaan Groningen

FaculteitsVerenigingen Overlegorgaan Groningen Bestuur 2014/2015 Voor het verenigingsjaar 2014/2015 is het FVOG op zoek naar een nieuw bestuur dat zich een jaar lang wil inzetten voor de belangenbehartiging van alle faculteits- en studieverenigingen

Nadere informatie

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2017

Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2017 Informatiebrochure Nacht van de Fooi Stedelijk Bestuur 2017 Stichting Nacht van de Fooi Kromme Nieuwegracht 58, 3512 HL Utrecht contact@nachtvandefooi.nl www.nachtvandefooi.nl Beste geïnteresseerde, Dat

Nadere informatie

AEGEE- Leiden sponsormogelijkheden

AEGEE- Leiden sponsormogelijkheden AEGEE- Leiden sponsormogelijkheden Door met AEGEE- Leiden samen te werken, komt u in contact met een gevarieerde groep studenten en afgestudeerden. AEGEE- Leiden biedt vele mogelijkheden tot sponsoring

Nadere informatie

Welke hoofdlijnen? ISO inventariseert instemmingsrecht hoofdlijnen begroting

Welke hoofdlijnen? ISO inventariseert instemmingsrecht hoofdlijnen begroting Welke hoofdlijnen? ISO inventariseert instemmingsrecht hoofdlijnen begroting Mei 206 Inhoud Inhoud... Aanleiding... Duidelijkheid over hoofdlijnen?... Medezeggenschapsreglement... 5 Investeringen... 6

Nadere informatie

OUDERAVOND 5 HAVO. 14 september 2015

OUDERAVOND 5 HAVO. 14 september 2015 DECANAAT OUDERAVOND 5 HAVO 14 september 2015 Even voorstellen. De decaan W. Bardoul Je studententijd = méér dan studeren alleen! Je feest met je jaarclubje, sport fanatiek in de avonduren, vult vakken

Nadere informatie

Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden

Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden Inzoomen op: Oriëntatiefases en zoekmogelijkheden Hoger onderwijs in beweging Opleidingen en eisen Inschrijvingsprocedure Drie categoriën / drie stadia van oriëntatie Open dagen (algemene oriëntatie)

Nadere informatie

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag4 april 2014

Notulen Plenaire Vergadering vrijdag4 april 2014 Notulen Plenaire Vergadering vrijdag4 april 2014 Aanwezig:Anne Kamp (LKvV), Joost van der Biezen (LKvV), Jord ten Bulte (LKvV), Irene Eijkelenboom (LKvV), Eline van Hoek (LKvV), Sharon Feijen (Unitas S.A.),

Nadere informatie

Campagneplan Provinciale Staten en Europese verkiezingen 2019 GroenLinks Utrecht

Campagneplan Provinciale Staten en Europese verkiezingen 2019 GroenLinks Utrecht Campagneplan Provinciale Staten en Europese verkiezingen 2019 GroenLinks Utrecht Intro 2 Campagnestrategie 3 Vorige campagne 3 Doel campagne 2019 3 Achterban 3 Doelgroep 3 Activiteiten 3 Landelijke campagne

Nadere informatie