Beoordelen van foto s

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beoordelen van foto s"

Transcriptie

1 Beoordelen van foto s Fotografie is in onze wereld niet meer weg te denken, we worden er iedere dag mee geconfronteerd. Van in de morgenkrant tot in het laatavondjournaal en tussendoor in tijdschriften en straatreclame, uitnodigingen, reisherinneringen, internet tot en met dubieuze prentjes. Een overrompeling van beeld, dan zal je dit maar als een hobby hebben!

2 Technisch beoordelen Wij als fotografen, beoordelen in de eerste plaats een foto op technisch gebied, wanneer de scherpte, de belichting, contrast en kleur niet binnen de normen vallen zullen wij de foto niet goed vinden. Ik heb verschillende internationale dia jureringen mee gemaakt, wanneer één van de juryleden vraagt of de operator eens aan de lens wil draaien om te zien of het beeld voldoende scherp is, dan is de foto dikwijls gedoemd naar de prullenbak. Binnen de normen is nu net de struikelblok in de beoordeling. Om zich te laten kennen, om op te vallen uit de velen, worden grenzen verlegd. Normen vervagen onder het mom van, wetten zijn er om te overtreden. Soms kan dit inderdaad het geval zijn, maar juist deze stelling mag van deze uitzonderingen geen eenheidsworst maken. Vakmanschap zal steeds waardering blijven kennen. Beginnende fotoamateurs hebben er alle baat bij zoveel mogelijk foto s te beoordelen. Hierdoor leren ze oordelen over het beeld nog voor ze op de knop drukken. De onderlinge technische eigenschappen van een beeld leren kennen, zou in feite een volledige cursus fotografie omvatten. Hier maken we echter het onderscheid tussen hoe we het doen en wat het resultaat is. We kunnen onze eigen foto s beter leren beoordelen, om beter fotograaf te worden en anderen hun foto s beoordelen om hen beter fotograaf te laten worden.

3 De scherpte: Als algemene regel stellen we dat het hoofdonderwerp scherp is. Op scherpte kunnen wij in eerste oogopslag geen strikte grens leggen. In feite komt het er op aan hoeveel punten of pixels dicht genoeg bij elkaar liggen om een voorstelling te geven zoals we het onderwerp reëel waarnemen. Het lenssysteem heeft als kenmerk een beeld te vormen met een zekere voorgrond onscherpte, naar een scherp punt, naar een zekere achtergrond onscherpte. Al of niet gewenste onscherpte kan ook veroorzaakt zijn door beweging, zowel van de lens als van het onderwerp. Creatief met deze scherpte omgaan geeft de maker gelegenheid een onderwerp origineel te benaderen. De grenzen liggen tussen een foto waar alles scherp is tot een foto waar bijna alles onscherp is. De beelden waar nergens nog scherpte aanwezig is, zijn moeilijk nog aanvaarbaar te noemen. Daartegenover zijn foto s waar alles in een waas draait en juist één aandachtspunt nog scherp overkomt, soms juweeltjes. De oorzaak van een ontgoochelend resultaat op gebied van scherptediepte kan zijn dat de foto niet is zoals men hem door de zoeker heeft gezien. Het is namelijk zo dat men door het zoekerbeeld van de camera steeds het beeld ziet met de grootste lensopening. Wanneer we op de knop drukken sluit het diafragma naar de gekozen opening waardoor de scherptediepte anders is dan bij volle opening. We hadden liever een wazige achtergrond maar hij wordt ten onrechte scherp.

4 De belichting: Ook hier weer de algemene regel: De foto is goed belicht als de afbeelding dezelfde intensiteit heeft als het onderwerp. Een kijker van een afbeelding kan echter geen oordeel hebben van de originele belichting van het onderwerp. Ook hier weer de creativiteit van de fotograaf om een weergave te geven met de beste saturatie. Overbelichting geeft als gevolg dat er geen doortekening meer is in de hoge lichten, onderbelichting geeft een te donker onderwerp en geen doortekening in de schaduwen. Een invulflits kan in sommige gevallen een oplossing bieden. Dicht hierbij aansluitend is de contrast zetting. Het Contrast: Een rechtstreeks gevolg van de belichtingsmeting bij de opname is het contrast dat in de foto ontstaat. Wat is contrast juist? Het is de helderheid in de schakering van kleuren en extreem gesteld, alle tinten van kleuren tussen wit en zwart. Hoe meer tussentinten tussen licht en donker, hoe zachter het contrast. Een foto met enkel wit en zwart geeft het uiterste harde contrast. Het is een feit dat een fotografische opname het contrastverloop van de realiteit niet kan weergeven. Wat wij met het oog waarnemen in de hoogste lichten en te gelijkertijd in de diepste schaduwen, kan onze camera niet weergeven. Daarom heeft de fotograaf de mogelijkheid zijn belichting aan te passen aan het beoogde resultaat. Hij kan onderbelichten om meer detaillering in de hoge lichten te bekomen, of hij kan overbelichten om detail te zoeken in de schaduwen. Het is een onoverkomelijke wet dat, wat niet in de opname zit, niet in de foto zal kunnen weergegeven worden. Hierbij kan de fotograaf weer uiterst creatief te werk gaan. Hij kan nadruk leggen op dingen waar een normaal mens aan voorbijgaat. Uitersten hierin zijn silhouetten.

5 De kleur op technisch standpunt: We bekijken in eerste instantie de kleur op technisch standpunt. De camera ziet kleuren ook anders dan ons oog. Er is al dan niet automatisch een witbalans instelling voorzien. Het past niet in dit betoog om het kleurenspectrum en de aanpassingen uit te leggen, maar kort verklaard gaat het om de kleurweergave aan te passen aan het soort lichtbron waarmee het onderwerp is belicht. We weten dat een kaars rood licht verspreidt terwijl daglicht in de schaduw naar het blauw zal neigen. Daartussen zit neonlicht met een groene tint en een gloeilamp met een licht oranje. Het zonlicht als een natuurlijke lichtbron wordt standaard genomen. Dit zijn de Kelvin waarden van de lichtbron. Hierdoor kunnen kleurzwemen ontstaan in de opname. Bij overbelichting heeft de kleur meestal te weinig verzadiging of saturatie genoemd en bij onderbelichting verdwijnt de kleur. De fotograaf kan bij de afwerking van zijn foto met een nabewerkingsprogramma (vroeger de donkere kamer) een eigen karakter geven. Een nog steeds gewaardeerd alternatief is zwartwit waar vooral contrast de hoofdrol in speelt. De lenskeuze: Als fotograaf hebben we de mogelijkheid ons gezichtsveld aan te passen. Dit kunnen we in de realiteit met onze ogen niet. Er bestaat een lens met de zelfde gezichtshoek zoals we met onze ogen kijken. Vroeger als standaard lens gekend, hierbij was de beeldhoek ongeveer 45 graden. Een lens met een breder gezichtsveld noemen we groothoeklens en een met een kleinere hoek is een telelens. Het is nu zo, wanneer we een portret maken, dat we het natuurlijk perspectief van het gezicht zullen terugvinden met een lichte telelens.

6 Telelenzen hebben de eigenschap achtergronden dichter bijeen te brengen, groothoeklenzen kunnen bolvormig vertekenen. De fotograaf kan dus met perspectief, zijnde lenskeuze zowel foutief als creatief te werk gaan. Het is verwarrend tegenwoordig bij digitale fotografie waar juist de standaardwaarde op de zoomlens zit, bij reflextoestellen is dit geen probleem maar bij zoekercamera s is dit niet altijd duidelijk, daar de lenshoek afhankelijk is van de sensorgrote. Artistiek beoordelen We stellen nu dat de foto technisch voldoet aan alle verwachtingen, dan moet men in feite nog beginnen te oordelen. Wat maakt het verschil tussen een technisch in orde ordinair kiekje, met een artistieke foto. In de eerste plaats hebben we zoals gezien hierboven technische middelen om creatief te zijn, de foto moet verder nog beoordeeld worden op compositie, kleurkeuze en last but not least de inhoud. De compositie: Voor de compositie gaan we als beeldvormers meestal gaan zien in de schilderkunst. Er zijn tal van lijnen, punten en vlakken die een gevoel in een beeld beïnvloeden. Zo spreken we van inkomende lijnen, van sterke punten en vlakverdeling waar heel wat studies over bestaan. Het is dan ook niet uit den boze dat een fotograaf wat boeken bij de hand neemt over schilderkunst. Evenzo kunnen we het karakter van de foto wijzigen door een andere uitsnede te maken. We houden al dan niet rekening met het doorsnijden van het kader door het onderwerp. Ik noem dit geen wetten, dus kunnen ze ook niet overtreden worden. Maar een foutief gevoel bij de beoordeling kan de foto afstraffen.

7 De artistieke kleurkeuze: Soms kunnen we de kleur bepalen, soms niet. De fotograaf kan onderwerpen gaan opzoeken met een bepaalde kleur of per toeval waarnemen. We kunnen een model, een kind, kleden in een harmonieuze kleur. We kunnen een gekleurde achtergrond kiezen. Een foto kan monochroom zijn of bont. Kleur kan additief of degoutant zijn. Kleur kan de foto maken of kapotmaken. De Inhoud: We kiezen fotografie als hobby. In eerste instantie willen wij ons de techniek eigen maken. We maken opnamen over alles en nog wat, dit zijn goede oefeningen en een beginner dient zeker voldoende opnamen te maken bij alle soorten omstandigheden om ervaring op te doen. Men wordt echter alleen fotograaf als men volledig los komt van de techniek en op zoek gaat naar beelden waarbij men zijn gevoelens wil duidelijk maken op papier, wanneer men iets te vertellen heeft, het woord fotografie indachtig, foto wat licht betekent en grafie wat schrijven betekent. Blijf met de gedachte dat je een wit blad papier moet vullen met iets dat je een ander wil tonen, is het nu met een verhaal of een gedicht, met een tekening of een schilderij of is het met een foto, we tonen iets wat meer is dan het ordinaire alledaagse, we tonen onderwerpen die een ander niet gezien heeft. We proberen ons eigen visie te geven op zaken, je weet wel, de allerindividueelste expressie van de allerindividueelste emotie, zijnde kunst bedrijven. Daarvoor hebben wij een heel eigen medium tot onze beschikking, met zijn typisch eigen technische eigenschappen.

8 Langs de andere kant worden techneuten zelden goede fotografen, ze hebben fotografische technieken en materialen als hobby, maar ze gieten het kind met het badwater weg. Fotografie kan zeker ook goed bedreven worden met heel beperkte middelen, er wordt zelfs beweerd dat beperking van materiaal de creativiteit in de hand werkt. Tot op zekere hoogte kan ik dit volgen. Ik heb het zelf meegemaakt tijdens mijn overgang van analoog naar digitaal. Toen ik nog geen reflex had en ik het met een goedkope zoekercamera moest doen, heb ik foto s gemaakt die me nu nog steeds nouw aan het hart liggen. Daartegenover staat dat met meer en beter materiaal, andere creatieve mogelijkheden voor de hand liggen. De meeste foto s worden bekeken door mensen die niet fotografisch technisch onderlegd zijn, wanneer je hen foto s laat beoordelen zullen ze emotioneler reageren en de inhoud als prioriteit stellen. Een moeder zal een lachende kinderfoto steeds prachtig vinden, iemand die een bepaalde sport beoefent zal daar graag foto s van zien, een tuinier zal altijd meer waardering hebben voor bloemen etc. Daarbij zullen fouten veelal over het hoofd gezien worden. Het ligt voor de hand dat iedere foto die gemaakt wordt niet bedoeld is als kunstfoto, als we bijvoorbeeld een reismontage maken kunnen enkele prachtbeelden de reeks kwalitatief omhoog krikken, maar er dienen vele documentaire en detail foto s te zijn om het geheel te omkaderen. Een sportfoto, een journalistieke foto, een studiofoto, een portret, natuur of macro en landschap of een zwartwitfoto, ze hebben allemaal een eigen karakter en kunnen niet zomaar naast elkaar vergeleken worden. Wanneer men zijn eigen foto s beoordeelt moet men afstand nemen van de herinnering die men ter plaatse waarnam en als het ware de foto vergeten en bekijken als iemand die hem voor de eerste maal ziet. Dan ontdekken of je het overbrengt zoals je het bedoeld had.

9 Slotwoord: De fotografie is de jongste jaren door de digitalisering erg geëvolueerd, bij analoge fotografie was de donkere kamer een heuse karwei en voor weinigen weggelegd. Met dia s werken was nog moeilijker, alles moest bij de opname perfect zijn. Tegenwoordig photoshoppen we dat het een lieve lust is. Belichting, contrast, kleurtoon, compositie, iets uitwissen of bijvoegen, alles kan digitaal aangepast worden. Dit heeft tot gevolg dat we in feite strenger kunnen beoordelen dan vroeger. Dit heeft ook tot gevolg dat soms fotografie ongeloofwaardig of in kitsch verandert. Een ander aspect waarmee men rekening moet houden bij beoordelen van digitale foto s is hoe de foto wordt aangeboden. Ieder computerscherm of projector heeft een andere instelling, het een is al klaarder dan het ander afgesteld met meer of minder contrast, bij de doorsnee foto heeft dit weinig invloed maar bij kunstfoto s kan het een andere weergave van beeld geven dan wat de maker er mee bedoelde. Daarom heeft in feite enkel een geprinte foto een vast waardeoordeel. En de punten zijn.. Foto s beoordelen in wedstrijden vraagt heel wat ervaring van het jurylid, alles wat hier boven besproken is moet zowat in een 15 tal seconden overzien worden. Daarom is de eerste aanblik van het beeld heel belangrijk, laten we het Waw of Ooch of AAAg effect noemen. Deze foto s doen het meestal, als er geen maar of spijtig dat bijkomt. Om zo neutraal mogelijk te kunnen oordelen, moet men afstand doen van zijn eigen voorkeur en de foto s beoordelen met de volgende vragen: 1. Is de foto technisch in orde (scherpte, belichting, contrast, kleur, perspectief)? 2. Geeft de compositie een goed gevoel? 3. Is de kleur in harmonie? 4. Heeft de fotograaf een of meer typisch fotografische eigenschappen creatief benut? 5. Is de inhoud betekenisvol? Dit is feitelijk het belangrijkste onderdeel. Emmanuel Schotte

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie.

Het doel. is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. De Basis 1 Het doel is om een eerste inzicht te geven in de basis van de digitale fotografie. Hoe je het juiste objectief moet kiezen, op welke wijze je de basisfuncties van je camera optimaal kan instellen.

Nadere informatie

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht

Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Fotografie Wat is fotograferen? foto=licht grafie=schrijven Het vastleggen van licht Leren kijken (juiste informatie vastleggen) Technieken beheersen (camera + belichting) (Bewerken van foto s met Photoshop)

Nadere informatie

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde

Diafragma - sluitertijd - ISO-waarde Inleiding Het woord fotografie betekent letterlijk schrijven met licht. Vertaald naar de camera betekent dit, dat we een bepaald moment vastleggen op een sensor. *) We drukken op een knopje en de foto

Nadere informatie

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen

Fotografie: van opname tot archivering deel 1. Bruno Vandermeulen Fotografie: van opname tot archivering deel 1 Bruno Vandermeulen 6 7 8 9 10 11 12 1 3 Wat is een camera? Zwarte doos: camera obscura Sensor Sluiter Objectief Diafragma Sensor Pixels Grootte 15 16 Camera

Nadere informatie

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage

HDR- FOTOGRAFIE. Inleiding. Het digitale beeld - Bijlage HDR- FOTOGRAFIE Inleiding Wanneer je door de zoeker van je al dan niet spiegelreflex camera kijkt en een prachtige scène hebt waargenomen en vastgelegd, dan is er naderhand soms enige teleurstelling wanneer

Nadere informatie

Welkom workshop Portretfotografie

Welkom workshop Portretfotografie Welkom workshop Portretfotografie Agenda dag 1 10.00 uur 10.30 uur Ontvangst 10.30 uur 12.00 uur Kennismaking voorstelronde + Theorie deel 1 12.00 uur 13.00 uur Lunch 13.00 uur 14.00 uur Theorie deel 2

Nadere informatie

Scherpte in de fotografie

Scherpte in de fotografie Scherpte in de fotografie Uitleg clubavond 6 September 2012 Herman Boom Waar gaat deze presentatie over? Wat is scherpte Wel Hoe mensen scherpte ervaren Wat beinvloedt scherpte - een beetje begrip Een

Nadere informatie

HANDMATIG FOTOGRAFEREN

HANDMATIG FOTOGRAFEREN W W W. K L E I N E D R O M E R S. N L 2 0 1 8 K L E I N E D R O M E R S EBOOK HANDMATIG FOTOGRAFEREN Ligt jouw camera ook meer stof te verzamelen dan foto s? Dan wordt het tijd voor verandering, want die

Nadere informatie

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor

Macro fotografie De eerste is de scherpstelafstand van de lens De tweede belangrijke waarde is de reproductiefactor Macro fotografie is volgens velen één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie doordat je zo dicht op je onderwerp zit en dat je diafragma ver open is je slechts enkele millimeters hebt om

Nadere informatie

Basisbegrippen in de fotografie

Basisbegrippen in de fotografie Basisbegrippen in de fotografie Met betrekking tot belichting Aanleiding: De aanleiding voor het houden van deze presentatie zijn de verzoeken die gedaan zijn tijdens de introductie op de eerste clubdag

Nadere informatie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram & Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram & Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1. Les 2. Les 3. Les 4. Les 5. Les 6. Les 7. Les 8. Focus + Scherptediepte + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

Tips voor betere foto's

Tips voor betere foto's Tips voor betere foto's Henk Hoedemaekers December 2006 Wanneer je alles net zo fotografeert als je in het voorbijgaan ziet, krijg je zelden interessante foto's. Door met de volgende tips rekening te houden,

Nadere informatie

Creatief met tegenlicht fotograferen

Creatief met tegenlicht fotograferen Creatief met tegenlicht fotograferen Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel

Nadere informatie

Digitale fotografie onder water

Digitale fotografie onder water Digitale fotografie onder water Digitale fotografie wordt meer en meer bereikbaar voor de gewone duiker (Jan-met-de- Cap). Dit komt omdat veel camera merken goed geprijsde onderwaterhuizen leveren voor

Nadere informatie

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg

Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg Bestandsformaten in de digitale fotografie: RAW of JPeg De digitale camera is een waar rekenwonder. Het licht dat op de beeldsensor valt, wordt door een beeldprocessor (of zelfs twee processors) omgezet

Nadere informatie

Diafragma, hoe werkt het

Diafragma, hoe werkt het Diafragma, hoe werkt het DOOR KENNETH VERBURG IN BASISCURSUS - 172 REACTIES Onderdeel van de serie 1. Basiskennis Starten met een spiegelreflexcamera Diafragma, hoe werkt het De beste sluitertijd kiezen

Nadere informatie

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel

Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel Belichtingsregelingen: Basisgebruik Bij de meeste camera s is de keuze van de belichtingsregelingen met een zogenaamd programmakeuzewiel I uitgevoerd. De uitleg over functies wordt in twee delen gebracht,

Nadere informatie

SENSOR op stof en vlekken controleren

SENSOR op stof en vlekken controleren SENSOR op stof en vlekken controleren Camera: Jpeg. Om sneller te kunnen kijken op de computer. ISO op 100. Brandpuntsafstand 50 mm of meer. Scherpinstelling op handmatig (MF). a. Effen wit vel: Scherpstelling

Nadere informatie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie

Portretfotografie. Portretfotografie. Scherptediepte. Tips & Trucs portretfotografie Portretfotografie Tips & Trucs portretfotografie Tips & Trucs Ronnie Dankelman ReisReporterborrel 18 april 2009 Portretfotografie Camera instellingen Compositie Contact Er zijn drie aspecten waar je op

Nadere informatie

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met.

Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het fotograferen van een zonsondergang of. een foto maken met. Het gaat niet om de zonsondergang! Niet te ver inzoomen! Kleurgebruik en bewolking Witbalans Indrukwekkende skylines Slow sync Extra aandachtspunten

Nadere informatie

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2

SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 SCHERPTEDIEPTE EN EXPOAPERTURE 2 Inleiding Een aantal factoren speelt een rol bij het maken van een goede foto. In de eerste plaats het onderwerp en dan vooral de manier waarop het onderwerp is ingekaderd.

Nadere informatie

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S

Meerdere wegen naar BETERE FOTO S Meerdere wegen naar BETERE FOTO S (zonder meer apparatuur te kopen) 2013 Wim Stolwerk Mirror Image Photography, Vinkeveen Geinspireerdop publicaties van Craft& Vision Gespecialiseerde Canadese uitgeverij

Nadere informatie

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl

Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl ! Bronvermelding: www.allesoverhetaquarium.nl!! Het maken van aquarium foto's Voor veel mensen met een aquarium komt er een tijd dat men er foto's van wil maken om het behaalde resultaat voor altijd vast

Nadere informatie

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik

LOREO MACRO 3D LENS. Tips voor het gebruik LOREO MACRO 3D LENS Tips voor het gebruik De Loreo 3D Macro Lens biedt een unieke mogelijkheid voor het maken van macrofoto s in 3D. Net als elke macrolens vergt ook de Loreo een doordachte aanpak voor

Nadere informatie

8 tips voor lichtmeting

8 tips voor lichtmeting 8 tips voor lichtmeting met de camera Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan

Uitgebreid naslagwerk bij. Fotografie Workshop. door. Boukje Canaan Uitgebreid naslagwerk bij Fotografie Workshop door Boukje Canaan Inzoomen/dichtbij halen Weinig mensen realiseren zich dat ze met een zoom een prachtig instrument in handen hebben voor het maken van portretten.

Nadere informatie

Bespreken van foto s

Bespreken van foto s Bespreken van foto s Het bespreken van foto s begint net als bij het fotograferen met kijken! Wat zie je, wat trekt je aandacht, wat valt op. Begin eenvoudig, omschrijf wat je ziet en benoem vervolgens

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. De grootte (resolutie) van de foto. Richtlijnen voor aangeleverde foto s

1. Inleiding. 2. De grootte (resolutie) van de foto. Richtlijnen voor aangeleverde foto s 1. Inleiding PlantFocus heeft een eigen databank van meer dan 60.000 foto s. Deze foto s worden gratis ter beschikking gesteld op de website voor druk op etiketten. Indien u dat wenst kan u ook eigen foto

Nadere informatie

BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen

BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen BETER FOTO'S MAKEN tips voor beginnende fotografen AUTOMATISCH? Stel je een toestel in op automatisch dan is in principe de belichting, scherpstelling enz. altijd juist. Dus, camera op automatisch, richten

Nadere informatie

Waarom is een goede foto goed?

Waarom is een goede foto goed? Waarom is een goede foto goed? Een korte controlelijst voor de evaluatie van de kwaliteit van foto's Door Charlotte K. Lowrie Hoe springt een foto uit tussen 20, 30 of misschien wel 100 andere foto's?

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie

Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand

Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand Extra Thema: Manueel fotograferen De M-stand Diafragmavoorkeur (A/Av) Hebben we tot nu toe gebruikt om stilstaande onderwerpen te fotograferen Halfautomatisch: jij het f-getal, camera berekent nodige sluitertijd

Nadere informatie

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag

Cursus Fotografie Les 2. Nu aan de slag Cursus Fotografie Les 2 Nu aan de slag 1 Wat hebben we ook al weer gedaan... Verschillende standen Witbalans Grootst mogelijk? 2 Opdracht van de vorige keer Invullen vragenlijst 5 foto s maken met verschillende

Nadere informatie

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is "LICHT". En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken.

Het belangrijkste aspect in de portretfotografie is LICHT. En... om tot een goed resultaat te komen, gaan we dit licht ook gebruiken. Het doel van deze opdracht is kwalitatief betere portretten te kunnen maken. Niet in een studio want de meesten hebben niet genoeg ruimte of de kennis om er een op te zetten. We werken met eenvoudige middelen

Nadere informatie

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's

Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Fotografie tips voor betere landschapsfoto's Dit artikel geeft je 10 praktische fotografie tips omtrent compositie, camera instellingen en belichting, die je zullen helpen betere landschapsfoto's te maken.

Nadere informatie

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE

WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE WORKSHOP PORTRETFOTOGRAFIE Wil jij ook de mooiste portretfoto s maken? In deze whitepaper over portretfotografie neemt fotograaf, filmmaker en kunstenaar Ahmet Polat je mee achter de schermen. Zo ontdek

Nadere informatie

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas

FOTOGRAFIE BASIS. Jelmer de Haas FOTOGRAFIE BASIS Jelmer de Haas LES 3 - OBJECTIEF & SCHERPTE Maken van een foto Objectief Oefening Bespreken thuisopdracht Scherpte Toevoegen: vertekening groothoek Check dubbeling met les 2 over objectief

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN

BASIS FOTOGRAFIE BASISBEGRIPPEN BASIS FOTOGRAFIE In fotografie draait alles om 2 eenvoudige zaken: het beschikbare licht (dat je wil vastleggen als foto op je film of sensor) de lens die je gebruikt om dit licht te manipuleren. Bij het

Nadere informatie

Ook jij kunt een goede profielfoto maken maar maak onderstaande fouten niet:

Ook jij kunt een goede profielfoto maken maar maak onderstaande fouten niet: Een goede profielfoto: je juiste visuele indentiteit Iedereen weet dat in deze hippe en moderne digitale wereld een goede profielfoto belangrijk is. Instagram, LinkedIn, Facebook en niet te vergeten ID-badges

Nadere informatie

11 tips voor accenten in foto s

11 tips voor accenten in foto s 11 tips voor accenten in foto s Han Sieveking Whitepapers 2014 Fotoacademie MISSION STATEMENT De Fotoacademie leidt op inspirerende wijze een student op tot een bewuste, zelfstandige (beroeps)fotograaf

Nadere informatie

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600

Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 Programma s, onderwerpsstanden en andere instellingen voor de D600 2 programma s, onderwerps standen en andere instellingen voor de d600 o 70 mm, 30 s, f 9 De instellingen die in dit hoofdstuk besproken

Nadere informatie

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur

Witbalans. Inleiding. Kleurtemperatuur Inleiding Wanneer we fotograferen, maken we gebruik van licht. Dit kunnen lichtomstandigheden zijn, die we zelf volledig onder controle hebben. Denk hierbij aan een fotostudio, waarbij we zelf de hand

Nadere informatie

BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden

BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden BETER FOTOGRAFEREN Sluitertijden Heeft u wel eens problemen met het vinden van de juiste sluitertijd? Dan kan dit artikel u mogelijk verder helpen. Sommige situaties vereisen nu eenmaal dat u een bepaalde

Nadere informatie

Belichtingsregelingen: Introductie

Belichtingsregelingen: Introductie Belichtingsregelingen: Introductie In een aantal afleveringen worden de meest toegepaste belichtingregelingen bij digitale camera s behandeld. De afleveringen sluiten aan op de presentaties Basiskennis

Nadere informatie

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto.

De voordelen van de belichtingsregelingen onder creatief gebruik zijn in de meeste gevallen een juist belichte en creatievere foto. Belichtingsregelingen: Creatief gebruik Dit tweede deel, over het programmakeuzewiel, behandelt het creatief gebruik van belichtingsregelingen. Deze geavanceerde belichtingsregelingen zijn tegenwoordig

Nadere informatie

CAMERA EN ACCESSOIRES

CAMERA EN ACCESSOIRES HISTOGRAM Het histogram Het histogram bestaat uit een grafiek die over het algemeen vaak in de vorm van een heuvel is getekend. Hij is voor elke foto anders en laat zien hoe de verdeling van licht en donker

Nadere informatie

ONK MACRO. Wedstrijdnummer Gemiddeld cijfer Punten totaal Rang orde Motivatie oordeel foto Motivatie oordeel foto

ONK MACRO. Wedstrijdnummer Gemiddeld cijfer Punten totaal Rang orde Motivatie oordeel foto Motivatie oordeel foto ONK MACRO AQ15-ONK01-1 - 6,28 25,1 33 Een minder mooie compositie van de heremietkreeft Mist spanning AQ15-ONK02-1 - 7,75 31 10 Goede compositie net weer iets anders in beeld gebracht Iets te druk. AQ15-ONK03-1

Nadere informatie

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé!

INVULFLITS. Niet zo geslaagd hé! Als u tijdens de vakantie in zonnige oorden fotografeert, zult u met enige regelmaat met contrasten te maken krijgen die voor onze beeldsensor niet meer te overbruggen zijn. De beste remedie is natuurlijk

Nadere informatie

Scherptediepte. Inleiding

Scherptediepte. Inleiding Inleiding In ieder objectief vinden we een diafragma. Het diafragma bestaat uit een aantal lamellen, die tesamen openingen met verschillende diameters kunnen vormen. Doordat het diafragma deze verschillende

Nadere informatie

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen

7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE. voor natuurfoto s met een WOW-factor. Fotograferen in de natuur.nl. Toine Westen 7 supertips over SCHERPTE & DIEPTE voor natuurfoto s met een WOW-factor Fotograferen in de natuur.nl Toine Westen HOI! Superleuk dat je dit e-book hebt gedownload via www.fotograferenindenatuur.nl/tips.

Nadere informatie

Productfotografie in je eigen thuisstudio

Productfotografie in je eigen thuisstudio Productfotografie in je eigen thuisstudio Kenneth Verburg De feestdagen zitten er weer aan te komen en dus vallen er wekelijks tientallen folders met aanbiedingen door de brievenbus waarin de laatste producten

Nadere informatie

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1

fotografie Aquarium Er E n r ö ö Dob Do ro r n o yi 23-1-2014 1 Aquarium fotografie Ernö Dobronyi 23-1-2014 1 Onderwerpen Hardware Welke camera Welke objectief Welke flitser Welke hulpmiddelen De theorie Beeldvorming Witbalans Reflectie Compositie Pauze De praktijk

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 2. De fotocamera AV-01-02-01. Voorkennis: Geen OPDRACHTKAART AV-01-02-01 De fotocamera Voorkennis: Geen Intro: We kunnen fotocamera s verdelen in twee grote groepen, namelijk analoge camera s en digitale camera s. Door middel van deze opdracht krijg

Nadere informatie

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos

Het gebruik van filters bij landschapsfotografie. Myriam Vos Het gebruik van filters bij landschapsfotografie Waarom zijn er filters nodig? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen.

Nadere informatie

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen.

Met Darkroom beschikt u over krachtige gereedschappen waarmee u uw foto s kunt verbeteren en in dit hoofdstuk leert u hoe u dat kunt doen. 153 4. Foto s verbeteren In het eerste deel van dit boek heeft u veel geleerd over het instellen van uw digitale camera en het maken van goede foto s. U zult zien dat de foto s die u maakt steeds beter

Nadere informatie

7 stappen naar een onscherpe achtergrond

7 stappen naar een onscherpe achtergrond 7 stappen naar een onscherpe achtergrond Door gebruik te maken van een onscherpe achtergrond kun je de aandacht in je beeld volledig op het onderwerp leggen. Het is een veel gebruikte methode onder fotografen

Nadere informatie

Les 5. Histogram + High/Low Key + Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie

Les 5. Histogram + High/Low Key + Flitsen. Basiscursus Digitale Fotografie Les 5 Histogram + High/Low Key + Flitsen Basiscursus Digitale Fotografie Cursus Planning Les 1 Les 2 Les 3 Les 4 Les 5 Les 6 Les 7 Les 8 Les 9 Les 10 Focus + Diafragma Brandpuntsafstand/Objectieven + Sluitertijd

Nadere informatie

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3)

Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Verscherpen van foto s (Adobe Photoshop CS3) Ga je voor de beste kwaliteit van je foto, in webpresentatie of afdruk? Lees dan verder, want het verscherpen van beeldmateriaal is een kritische stap in de

Nadere informatie

COMPOSITIE. een introductie

COMPOSITIE. een introductie COMPOSITIE een introductie BO MVG JM 2013 INHOUD Inleiding Wat is compositie Geschiedenis van compositie De fotografische compositie Het menselijk oog Het kader Een onderwerp kiezen Hulpmiddelen voor

Nadere informatie

FOTOGRAFIE & FOTOKUNST:

FOTOGRAFIE & FOTOKUNST: FOTOGRAFIE & FOTOKUNST: In onze dagelijkse omgeving worden we met enorme hoeveelheden foto s geconfronteerd. Denk maar eens aan de foto s in tijdschriften en kranten en niet te vergeten de foto s van onze

Nadere informatie

Extra Thema: Voedingsfotografie

Extra Thema: Voedingsfotografie Extra Thema: Voedingsfotografie Belichting Gebruik zoveel mogelijk enkel maar natuurlijk licht. Dus overdag aan een (groot) raam fotograferen en alle spotjes in keuken uit Schaduwzones in het gerecht

Nadere informatie

We zien dus soms grote contrast omvangen bij onderwerpen, hoofdzakelijk veroorzaakt door verschillen in verlichting.

We zien dus soms grote contrast omvangen bij onderwerpen, hoofdzakelijk veroorzaakt door verschillen in verlichting. LOW DYNAMIC RESOLUTION Het kleine broertje van High Dynamic Resolution We zien dat deze technieken steeds meer toegepast worden, maar waarom eigenlijk, en wat hebben we er aan? HET WAAROM Over het algemeen

Nadere informatie

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les

Welkom bij Foto van Beloois. Uitgangspunten. Werkwijze lessen van 2 uur. Oefeningen na elke les Welkom bij Foto van Beloois Auteur: Frank van Beloois Bedrijf: Foto van Beloois Copyright 2015 Foto van Beloois, KvK 51968673 Alle rechten voorbehouden www.foto.vanbeloois.nl www.academy.vanbeloois.nl

Nadere informatie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie

BASIS FOTOGRAFIE. Flits fotografie BASIS FOTOGRAFIE Flits fotografie FLITSEN Flitsen Oefening Bespreken ideeen essay Vragen? FLITSFOTOGRAFIE Waarom flitsen? Te weinig licht Slecht licht (schaduwen) Contrast verkleinen (bij tegenlicht) Contrast

Nadere informatie

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft.

Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Maandthema januari 2015: Donkere dagen voor en na kerstmis. Als het maar met sfeer licht te maken heeft. Fotografie zou je bijna een materialisatie van licht kunnen noemen. Het speelt in ieder geval een

Nadere informatie

Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken

Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken Over DPI, kijkafstanden en meer dingen die te maken hebben met afdrukken Wanneer je fotografeert, dan kom je thuis met foto's op je geheugenkaartje. Je kunt dit netjes afwerken en op je Facebook of je

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond.

OPDRACHTKAART. Thema: AV-technieken. Fotografie 6. Scherptediepte AV-01-06-01. Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. OPDRACHTKAART AV-01-06-01 Scherptediepte Voorkennis: Je hebt de opdracht De fotocamera afgerond. Intro: Scherptediepte is een creatief hulpmiddel om je eigen visie op de werkelijkheid te laten zien. Door

Nadere informatie

Hoe maak ik mooiere foto s?

Hoe maak ik mooiere foto s? Hoe maak ik mooiere foto s? In de begrippenlijst achter in deze handleiding vindt u de betekenis van de gebruikte begrippen. In deze handleiding komen de volgende zaken aan de orde: 1. Compositie: gebruik

Nadere informatie

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies.

Als je de CS of CC versie te duur vindt dan kun je ook werken met Photoshop Elements; in de les leren we de verschillen tussen de versies. opdracht les twee Opdracht 1: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of persoon) duidelijk los komt van de achtergrond door gebruik van je diafragma Opdracht 2: * Maak een foto waarbij je onderwerp (of

Nadere informatie

COMPOSITIE INHOUD A. ELEMENTEN VAN EEN STERK BEELD 1. HET FORMAAT. Horizontaal formaat Staand of verticaal formaat. Tip. Feiten over formaat

COMPOSITIE INHOUD A. ELEMENTEN VAN EEN STERK BEELD 1. HET FORMAAT. Horizontaal formaat Staand of verticaal formaat. Tip. Feiten over formaat COMPOSITIE INHOUD A. ELEMENTEN VAN EEN STERK BEELD 1. HET FORMAAT Horizontaal formaat Staand of verticaal formaat Tip Feiten over formaat Formaat voor portretten 2. HET ONDERWERP Centrale plaatsing van

Nadere informatie

Tutorial exposure blending. Myriam Vos

Tutorial exposure blending. Myriam Vos Tutorial exposure blending Waarom blending? Het dynamisch bereik van een camera is de verhouding van het felste licht tot het zwakste licht dat nog kan worden waargenomen. Als mens kunnen we met onze ogen

Nadere informatie

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus

Tips voor betere foto s. Tips voor betere foto s. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Camera vasthouden. Autofocus Tips voor betere foto s Tips voor betere foto s Koos Mast Irma Meijerman Oktober 2009 Camera vasthouden Auto-focus Licht en kleur Zwart-wit Compositie Symmetrie en ritme Formaat en uitsnede Standpunt Voorgrond/achtergrond

Nadere informatie

FOTOGRAFIE

FOTOGRAFIE FOTOGRAFIE WWW.I-LEARNING.BE Witbalans Het zal vast wel eens voorgekomen zijn dat je een foto maakte die veel te geel was. Je maakte een foto bij verlichting wanneer het donker was en vervolgens bleken

Nadere informatie

Welkom op deze Fotocursus

Welkom op deze Fotocursus Welkom op deze Fotocursus 1 DIGITALE FOTOCURSUS Fons Strijbosch www.footoos.nl fons@footoos.nl 0653 847682 2 LESONDERDELEN 3 LESONDERDELEN Camera techniek (instellingen) 3 LESONDERDELEN Camera techniek

Nadere informatie

Hoe maak je een HDR-foto?

Hoe maak je een HDR-foto? Hoe maak je een HDR-foto? De eerste vraag is natuurlijk; wat is HDR. HDR staat voor High Dynamic Range en betekent niets meer en minder dat je gewoon een heel groot verschil van donker naar licht in je

Nadere informatie

Over foto s gesproken. Diana Bokje

Over foto s gesproken. Diana Bokje Over foto s gesproken Diana Bokje Opzet cursus I Methode, beschrijven en beeldelementen II betekenis en waardering III werkvormen vanavond Doel Opzet Beschrijven Beeldelementen Doel Leiden van een fotobespreking

Nadere informatie

Uitgeverij cd/id multimedia

Uitgeverij cd/id multimedia Computer Basisboek Digitale fotografie Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 15 Deel 1 Leer je camera kennen 17 Deel 2 Betere foto s maken 41 Deel 3 Eigenschappen van digitale foto s 97 Deel 4 Digitale

Nadere informatie

Workshop Landschapsfotografie 27 september 2014

Workshop Landschapsfotografie 27 september 2014 Workshop Landschapsfotografie 27 september 2014 Workshop Landschap www.p-visie.nl 1 Ernst Schüller Beschrijving: Experiment - hoe HDR eigenlijk de foto verandert. De wolken en het groen in verschillende

Nadere informatie

Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte.

Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte. Scherp of onscherp? Omgaan met scherptediepte. Lezing door Hannes Voor CGC Fotoclub 22 november 2018 Inleiding Iedere fotograaf wordt vroeg of laat geconfronteerd met onscherpte. Onscherpte kan functioneel

Nadere informatie

Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris

Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris Avond over Flitsfotografie 4 April 2011 Fotoclub Iris Een interactieve avond waarbij je via het beeldscherm mee kan kijken wat er gebeurd met de foto bij verschillende flitser en kamera instellingen Weet

Nadere informatie

WAT DOE IK MIS? BETERE FOTO S MAKEN

WAT DOE IK MIS? BETERE FOTO S MAKEN BETERE FOTO S MAKEN WAT DOE IK MIS? Nog niet zo lang geleden was het belangrijkste antwoord: je houdt je vinger voor de lens. Dat heb ik intussen afgeleerd, maar echt goed kan je mijn foto s nog altijd

Nadere informatie

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen

Deel 1 Uw camera en de techniek van het fotograferen Inhoudsopgave Voorwoord... 7 Nieuwsbrief... 8 Introductie Visual Steps... 8 Wat heeft u nodig?... 9 Systeemeisen ArcSoft PhotoStudio Darkroom 2... 9 Hoe werkt u met dit boek?... 10 Uw voorkennis... 11

Nadere informatie

Licht Belichting Lichtmeting

Licht Belichting Lichtmeting Licht Belichting Lichtmeting PUNTJES VOORAF 29 april 2015 Kees van Gageldonk 2 Inhoud Licht Algemene inleiding Belichting Inleiding Conclusie Correctiemogelijkheden Lichtmeting Inleiding Dynamisch bereik

Nadere informatie

BELICHTING(SDRIEHOEK)

BELICHTING(SDRIEHOEK) BELICHTING(SDRIEHOEK) Wat je moet weten om foto s te maken Objectief, vereniging voor vrijetijdsfotografie 19 september 2017, Paul van der Zwan 2 INHOUD Werking camera Diafragma Sluitertijd ISO De belichtingsdriehoek

Nadere informatie

Tips voor avondfotografie

Tips voor avondfotografie Tips voor avondfotografie digitalefotografietips.nl Veel fotografen bergen hun camera op na het vastleggen van een mooie zonsondergang. Maar eigenlijk begint het daarna pas, in ieder geval voor het onderwerp

Nadere informatie

Picasa: eenvoudig en toch goed

Picasa: eenvoudig en toch goed Picasa: eenvoudig en toch goed Vroeger kon je alleen maar je volle filmpje laten ontwikkelen en afdrukken anders had je niets. Nu kun je op elk moment je nieuwe foto s op je computer overzetten (al zijn

Nadere informatie

Deel 1. Wat is HDR fotografie?.

Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Deel 1. Wat is HDR fotografie?. Inleiding. Met het intrede van de digitale fotografie is ook de beeldbewerkingsoftware in een stroomversnelling geraakt. Eén van de meest recente ontwikkelingen is de High

Nadere informatie

Digitale fotografie. Inhoudsopgave 7. Voorwoord 13. Deel 1 Leer je camera kennen 15. Deel 2 Betere foto s maken 39

Digitale fotografie. Inhoudsopgave 7. Voorwoord 13. Deel 1 Leer je camera kennen 15. Deel 2 Betere foto s maken 39 Computer Basisboek Digitale fotografie Korte inhoud Inhoudsopgave 7 Voorwoord 13 Deel 1 Leer je camera kennen 15 Deel 2 Betere foto s maken 39 Deel 3 Eigenschappen van digitale foto s 95 Deel 4 Digitale

Nadere informatie

Grote voordelen van het fotograferen in RAW

Grote voordelen van het fotograferen in RAW Grote voordelen van het fotograferen in RAW 1. Je kunt de witbalans nog aanpassen Het is in een RAW converter heel gemakkelijk om, zonder kwaliteitsverlies, de witbalans, van je foto te corrigeren. Als

Nadere informatie

Textuur presentatie aan groep G&B (dia 01 voorblad ppt)

Textuur presentatie aan groep G&B (dia 01 voorblad ppt) Textuur presentatie aan groep G&B (dia 01 voorblad ppt) INLEIDING Ik volg al een tijdje het foto blog van Anne McKinnell, een Amerikaanse die haar leven radicaal om gegooid heeft en beroepsfotografe is

Nadere informatie

Lenzen. Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel?

Lenzen. Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel? Lenzen Welke lens moet ik kiezen en voor welk doel? Soorten lenzen Zoom lenzen (b.v. 24-70mm) Superzooooom lenzen (b.v. 18-300mm) Vast lenzen (b.v. 50mm) Soorten lenzen Macro lenzen (b.v. 100mm) (Super)

Nadere informatie

7 tips voor zwart-wit fotografie

7 tips voor zwart-wit fotografie 7 tips voor zwart-wit fotografie Een zwart-wit foto heeft nog steeds veel aantrekkingskracht op mensen. Sinds kort ligt de tweede editie van mijn boek Digitale Fotografie: Zwart-wit in de winkel. Een goede

Nadere informatie

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3

Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 Begrippenlijst 6 Massamedia Klas 3 = herhaling van een begrip van begrippenlijst 1, 2, 3, 4 of 5 Computeranimatie Massamedia Animatie op de computer gemaakt. Animatie is een film die gemaakt is door foto

Nadere informatie

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud

Welkom op de avond Basistechniek camera. Gerrit Valkenwoud Welkom op de avond Basistechniek camera Gerrit Valkenwoud 1 Basistechniek camera Nodig om je te onderscheiden van de kiekjesmaker Geeft beter voorspelbare foto s Alleen te leren door veel te doen Lees

Nadere informatie

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere

1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere 1 Extreme scherptediepte onderwerp: Geschikt bij dichte vegetaties en ook bij volle zon. Leukst is als er fraaie bladeren of insecten of andere dieren (slakjes) in de vegetatie aanwezig zijn. Goed zoeken!

Nadere informatie

Compositie en standpunt

Compositie en standpunt Compositie en standpunt ISO 100 f/9 1/320s 15mm fisheye. Essentiële vaardigheden: Bewustzijn van compositie- regels. Versterken van dynamiek en diepte. Keuze van de juiste lens. Keuze brandpunt-standpunt.

Nadere informatie

Stap eens in de Alternatieve en Experimentele Fotografie...

Stap eens in de Alternatieve en Experimentele Fotografie... Stap eens in de Alternatieve en Experimentele Fotografie... De wonderlijke wereld van Instant Fotografie Inderdaad fotograferen met een oude Polaroid, de direct klaar camera en erg populair in de jaren

Nadere informatie