Federale Overheidsdienst F 2010/5/1 FINANCIEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Federale Overheidsdienst F 2010/5/1 FINANCIEN"

Transcriptie

1 Federale Overheidsdienst F 2010/5/1 FINANCIEN Administratie van de Ondernemingsen Inkomensfiscaliteit _ BTW _ F 2010/5 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR DE HERENKAPPERS, DAMESKAPPERS, HEREN- EN DAMESKAPPERS JAAR 2010 (*) Voorafgaande opmerking. 1. De hiernavolgende bepalingen gelden alleen voor de belastingplichtigen die onderworpen zijn aan de forfaitaire regeling bedoeld in artikel 56, 1, van het Wetboek van de belasting over de toegevoegde waarde. Benevens die bepalingen zijn de wettelijke en de reglementaire bepalingen inzake BTW en inzonderheid het koninklijk besluit nr. 2, van 7 november 1969, met betrekking tot de vaststelling van forfaitaire grondslagen van aanslag, voor de BTW, op deze belastingplichtigen toepasselijk. I. Belastbare verrichtingen waarvan de ontvangsten forfaitair worden bepaald. 2. Er zijn 2 categorieën belastbare verrichtingen die de kappers en kapsters verrichten in het kader van hun gewone beroepswerkzaamheid en waarvan de ontvangsten forfaitair worden vastgesteld : a. de prestaties geleverd in het kapsalon; b. de leveringen in het kapsalon, van gekochte producten die in dezelfde staat worden wederverkocht. A. Prestaties geleverd in het kapsalon. Forfaitaire vaststelling van de ontvangsten van de patroon. 3. De ontvangsten van de patroon zijn deze voortkomende van de prestaties, verricht in het kader van zijn gewone beroepswerkzaamheid, door de belastingplichtige kapper of kapster, uitbater van een kapsalon voor "Heren" of een kapsalon voor "Dames". (*) Waar de forfaitaire regeling 2010 afwijkt van die van 2009, wordt dit in de rand door een verticale streep aangeduid.

2 F 2010/5/2 In alle kwartaalaangiften, worden de ontvangsten van de patroon forfaitair vastgesteld door de prijs van de type-dienst, vastgesteld overeenkomstig de regels uiteengezet onder nr. 4, te vermenigvuldigen met : voor de salons voor "Heren"; 534 voor de salons voor "Dames"; De type-dienst is : - voor de salons voor "Heren" : knippen : volledige snit - voor de salons voor "Dames" : volledige watergolf : shampoo, versteviger, watergolf op kort of halflang haar (met behulp van rollen, spelden), drogen, opkambeurt, eindfixatie. De aandacht wordt nochtans ook gevestigd op nr. 27a. Vaststelling van de prijs van de type-dienst. 4. a. Salons voor "Heren" : Om de prijs van de type-dienst die in aanmerking moet worden genomen voor de berekening van de ontvangsten van de patroon vast te stellen, dient de volgende vergelijking te worden gemaakt : 1. Prijs van het knippen volledig snit Prijs van shampoo, knippen, brushing, eindfixatie... x 0,65 =... Het hoogste bedrag dat blijkt uit de vergelijking dient in aanmerking te worden genomen voor de berekening van de ontvangsten van de patroon.

3 F 2010/5/3 Voorbeeld : De in het salon aangeplakte prijs voor het knippen, volledig snit bedraagt 9,52 EUR en de prijs van het knippen en brushing 15,60 EUR : 1. 9,52 EUR 2. 15,60 EUR x 0,65 = 10,14 EUR Om het bedrag van de ontvangsten van de patroon te bepalen dient de prijs voor het knippen met brushing die, overeenkomstig de hiervoor uiteengezette regels op 10,14 EUR werd vastgesteld als prijs van de type-dienst in aanmerking te worden genomen. Indien, in bovenstaand voorbeeld, de prijs voor het knippen, volledige snit 11,00 EUR bedraagt i.p.v. 9,52 EUR dient deze prijs van 11,00 EUR als prijs van de type-dienst in aanmerking te worden genomen. b. Salons voor "Dames" : Om de prijs van de type-dienst die in aanmerking moet worden genomen voor de berekening van de ontvangsten van de patroon vast te stellen, dient de volgende vergelijking te worden gemaakt : 1. prijs van de watergolf (z. detail van de dienst hierboven) : prijs van de brushing : shampoo, versteviger, brushing (in vorm brengen door drogen van kort of halflang haar met borstel en warme lucht) eindfixatie... x 0,90 = 3. prijs van de brushing met knippen... x 0,58 = 4. prijs van de permanent met knippen (*) + brushing (**) (*) Deze dienst omvat al de volgende handelingen : shampoo, oprollen van de haren met aanwending van een klassiek krulproduct, koud of lauw eventueel met plaatsen van beschermers en verwarming, spoeling, neutraliseren van het krulproduct, ontrollen en spoelen, specifieke verzorging, knippen (**) zie punt 2... x 0,28 = Het hoogste bedrag dat blijkt uit de vergelijking dient in aanmerking te worden genomen voor de berekening van de ontvangsten van de patroon. Voorbeeld : De in het salon aangeplakte prijs voor de watergolf bedraagt 15,87 EUR, die van de brushing 16,54 EUR, de prijs van een brushing met knippen 27,57 EUR en die van de permanent met knippen en brushing 58,15 EUR.

4 F 2010/5/ ,87 EUR 2. 16,54 EUR x 0,90 = 14,89 EUR 3. 27,57 EUR x 0,58 = 15,99 EUR 4. 58,15 EUR x 0,28 = 16,28 EUR Om het bedrag van de ontvangsten van de patroon te bepalen dient de prijs van de permanent met knippen en brushing die overeenkomstig de hiervoor uiteengezette regels, als prijs van de typedienst in aanmerking te worden genomen. Indien, in bovenstaand voorbeeld, de prijs van de watergolf 17,23 EUR bedraagt i.p.v. 15,87 EUR, dient de prijs van 17,23 EUR, als prijs van de typedienst in aanmerking te worden genomen. c. Indien in een kapsalon voor "Heren" of "Dames" voor één der onder de letters a. of b. genoemde diensten verschillende prijzen worden gevraagd dient de hoogste van de gevraagde prijzen in aanmerking te worden genomen voor de berekening. Voorbeeld : Het tarief in een kapsalon voor "Dames" vermeldt als prijs voor een brushing met knippen : 27,57 tot 28,93 EUR. De hoogste prijs of 28,93 EUR dient in aanmerking te worden genomen bij de berekening onder b. hiervoor. Wijziging van de prijs van de type-dienst tijdens het aangiftetijdvak. 5. Wanneer de prijs van de type-dienst, vastgesteld overeenkomstig de regels uiteengezet onder nr. 4, wordt gewijzigd tijdens het aangiftetijdvak, wordt de gemiddelde prijs van de type-dienst om de ontvangsten van de patroon de berekenen, prorata temporis te worden vastgesteld, rekening houdende met de datum van de wijziging. Voorbeeld : Op 1 januari kost het knippen met brushing in een kapsalon voor "Heren" 15,60 EUR; het kost 16,34 EUR op 1 november. Er wordt verondersteld dat deze prijzen voorzien van de spanningscoëfficiënt van 0,65 van de type-dienst werden vastgesteld volgens de regels uiteengezet onder nr. 4. In de aangifte van het vierde kwartaal bedraagt de prijs van de type-dienst, te vermenigvuldigen met om de ontvangsten van de patroon te berekenen : 10,14 EUR(1) x ,62 EUR(2) x 60 = 10,46 EUR (1) 15,60 EUR x 0,65 = 10,14 EUR. (2) 16,34 EUR x 0,65 = 10,62 EUR.

5 F 2010/5/5 Vermindering van de ontvangsten van de patroon wegens de leeftijd van de belastingplichtige. 6. Wanneer de belastingplichtige alleen werkt of met slechts één personeelslid, ongeacht de vakbekwaamheid van deze laatste, wordt op de ontvangsten (exclusief BTW) van de patroon vastgesteld overeenkomstig de onder nrs. 3 en 4 hiervoor vermelde regels, volgende vermindering toegepast : - 10 pct. vanaf de 1ste januari van het jaar dat volgt op dat waarin de belastingplichtige de leeftijd van 55 jaar heeft bereikt; - 15 pct. vanaf de 1ste januari van het jaar dat volgt op dat waarin de belastingplichtige de leeftijd van 60 jaar heeft bereikt; - 20 pct. vanaf de 1ste januari van het jaar dat volgt op dat waarin de belastingplichtige de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt. Voorbeeld : een belastingplichtige heeft de leeftijd van 60 jaar bereikt op 12 juni Toegestane vermindering : 15 pct. in 2010, 2011, 2012, 2013 en Vanaf de 1ste januari 2015, kan de belastingplichtige een vermindering van 20 pct. toepassen (toegelaten maximum). Vermindering van de ontvangsten van de patroon wegens arbeidsongeschiktheid. 7. Een arbeidsongeschiktheid van de belastingplichtige mag worden in aanmerking genomen wanneer die bewezen is en minstens zeven achtereenvolgende dagen duurt. In dit geval heeft de arbeidsongeschiktheid een vermindering ten gevolge van de ontvangsten van de patroon, berekend per volledige schijf van zeven dagen. Op aanvraag van de belastingplichtige zal het bedrag (exclusief BTW) van de vermindering hem worden medegedeeld door het hoofd van het BTW-controlekantoor onder wiens bevoegdheid hij ressorteert. Vermindering van de ontvangsten van de patroon voor kleine kapsalons. 8. Opgeheven.

6 F 2010/5/6 personeel. Vermindering van de ontvangsten van de patroon wegens het in dienst hebben van 9. Opgeheven. Verhoging van de ontvangsten van de patroon wegens het in dienst hebben van personeel. 10. Indien de belastingplichtige personeel in dienst heeft, wordt de daaruit voortvloeiende verhoging van de ontvangsten forfaitair verkregen door de ontvangsten (exclusief BTW) van de patroon, vastgesteld overeenkomstig de regels bepaald hiervoor onder de nrs. 3 en 4, te verhogen met de hiernavermelde percentages of sommen.

7 F 2010/5/7 Kwalificatie Bij de lasten te voegen bedrag Salon Salon "Heren" "Dames" "Heren" "Dames" Beginnelinghelper (-ster) leeftijd : 16 jaar of 1ste jaar van de leerovereenkomst; stagedoende leerling(e) in een cursus voor sociale promotie (1) Beginnelinghelper (-ster) leeftijd : 17 jaar of voorlaatste jaar van de leerovereenkomst; stagedoende leerling(e) in een cursus voor sociale promotie (1) Beginnelinghelper (-ster) leeftijd : 18 jaar of laatste jaar van de leerovereenkomst; stagedoende leerling(e) in een cursus voor sociale promotie (1) 7 pct 10 pct 27,27 EUR (*) 71,89 EUR (*) 15 pct 25 pct 79,33 EUR (*) 118,99 EUR (*) 25 pct. 35 pct. 145,64 EUR (*) 176,62 EUR (*) Voor de vaststelling van de kwalificatie van de beginneling-helper (ster) dient rekening te worden gehouden met zijn (haar) leeftijd, tenzij hij (zij) werkt op basis van een leerovereenkomst in welk geval het aantal jaren van de leerovereenkomst bepalend wordt voor zijn (haar) kwalificatie. Helper (-ster) leeftijd : 19 jaar of 1ste jaar van patronale vorming Helper (-ster) leeftijd : 20 jaar of 2de jaar van patronale vorming Helper (-ster) van 21 jaar Vakbekwame kapperwerknemer van meer dan 21 jaar 35 pct. 45 pct. 185,92 EUR (*) 223,10 EUR (*) 50 pct. 53 pct. 223,10 EUR (*) 266,49 EUR (*) 60 pct 60 pct. 303,67 EUR (*) 303,67 EUR (*) 70 pct. 70 pct. 350,15 EUR (*) 350,15 EUR (*) (1) De leerlingen van kappersscholen met dagonderricht, welke meer dan 16 u. per week aanwezig zijn, worden beschouwd als stagedoende leerlingen in een cursus voor sociale promotie. (*) In elke kwartaalaangifte.

8 F 2010/5/8 Twee berekeningen dienen te worden gemaakt : a) berekening van een percentage (zie kolom 2 of 3) van de ontvangsten (exclusief BTW) van de patroon; b) berekening van de kosten wegens de tewerkstelling (loon, R.S.Z., verzekeringen, door de werkgever gedragen vervoerskosten, enz.) van personeel, vermeerderd met het per aangiftetijdvak, bij de lasten te voegen bedrag (zie kolom 4 of 5). Voor de vaststelling van de verhoging van de ontvangsten van de patroon wegens het in dienst hebben van personeel, dient het hoogste bedrag in aanmerking te worden genomen. Aanpassing van de verhoging van de ontvangsten van de patroon wegens het in dienst hebben van part-time personeel. 11. De percentages en vaste bedragen welke worden toegepast voor het berekenen van de verhoging van de ontvangsten van de patroon (z. nr. 10 hiervoor) wegens het in dienst hebben van parttime personeel kunnen procentueel worden aangepast overeenkomstig het aantal dagen van tewerkstelling per week. Dagen van tewerkstelling "Heren" Salon Percentage "Dames" 2 45 pct. 45 pct pct. 65 pct pct. 78 pct. Wat de gemengde kapsalons betreft moeten altijd de percentages voor het "Dames" salon worden toegepast. Nochtans, wanneer de belastingplichtige part-time personeel tewerkstelt ten belope van maximum 4 u. per dag, 5 dagen per week, bedraagt het toe te passen percentage steeds 60 pct. 12. Het verhogingspercentage voor het in dienst hebben van een vakbekwame kapperwerknemer wordt verminderd met : 10 punten wanneer die bediende van 55 tot 59 jaar is; 15 punten wanneer die bediende van 60 tot 64 jaar is; 20 punten wanneer die bediende 65 jaar is of meer. Deze vermindering mag slechts worden toegepast vanaf de 1ste januari van het jaar dat volgt op dat waarin de vakbekwame kapperwerknemer de hiervoor vastgestelde leeftijd heeft bereikt. 13. Onder beginneling-helper (-ster) wordt verstaan ieder persoon die het beroep begint en de kapper of kapster help, zonder dat een onderscheid dient te worden gemaakt tussen beginnelingen die al dan niet verbonden zijn door een leercontract of die in het salon werken als stagedoende leerlingen.

9 F 2010/5/9 14. Wanneer de belastingplichtige bij zijn werk als kapper wordt geholpen door zijn echtgeno(o)t(e) of door iemand anders van zijn familie, dan moet de werkzaamheid van die helper worden geschat overeenkomstig zijn kwalificatie en de in de in het salon uitgeoefende functie zoals deze van een beginneling-helper, een helper (-ster) of een vakbekwame kapperwerknemer, zonder dat de verhoging van de ontvangsten van de patroon lager mag zijn dan het deel van de winst toegekend aan de echtgeno(o)t(e) of het werkelijk of fictief salaris dat aan de helper wordt toegekend wegens de prestaties in het salon. Dit deel of dit fictief salaris moet door de belastingplichtige worden geschat onder de controle van de administratie. 15. Wanneer de belastingplichtige meer dan drie personen in dienst heeft die de kwalificatie hebben van beginneling-helper of helper, dan worden de andere personen met dezelfde kwalificatie - met inbegrip van de helpers die deel uitmaken van zijn familie - beschouwd als vakbekwame kapperwerknemers voor de toepassing van deze reglementering. Manicuren. 16. Wanneer een personeelslid met volle dagtaak zich uitsluitend bezighoudt met manicure, worden de ontvangsten van het salon verhoogd met een som die ten minste gelijk is aan de voor de tewerkstelling van een helper (-ster) of een vakbekwame kapperwerknemer bepaalde verhoging, rekening houdend met de leeftijd van de manicure en met de aard van het salon (kapsalon voor "Heren" of "Dames"). Indien de manicure geen volle dagtaak vervult, wordt de verhoging van de ontvangsten berekend aan de hand van het werkelijk aantal gepresteerde uren dat hij of zij heeft gewerkt. In ieder geval mag de verhoging van de ontvangsten van de patroon niet lager zijn dan de lasten van de belastingplichtige gedurende het aangiftetijdvak wegens het in dienst nemen van de manicure (loon, sociale bijdrage, verzekering, verplaatsingskosten, enz.) vermeerderd met 350,15 EUR per kwartaal of een fractie van deze bedragen, te bepalen volgens het aantal werkelijk gepresteerde uren, indien het om geen volle dagtaak gaat. Gevolgen ingeval van wijziging in de samenstelling van het personeel. 17. Ingeval in de loop van een aangiftetijdvak de samenstelling van het in dienst zijnde personeel van de belastingplichtige wordt gewijzigd, dan moeten volgende regels worden nageleefd voor het bepalen van de verhoging of vermindering van de ontvangsten van de patroon : - de vervanging van een personeelslid door een ander met dezelfde kwalificatie, blijft zonder invloed; - iedere andere wijziging in de samenstelling van het personeel (vermeerdering of vermindering van het aantal personeelsleden, vervanging van een personeelslid door iemand met een andere scholing of die jonger of ouder is) dient in aanmerking te worden genomen vanaf de 1ste van de maand die volgt op die waarin de wijziging heeft plaatsgehad. De verhogings- of verminderingspercentages worden vermenigvuldigd met een breuk met als teller het aantal volledige maanden gedurende dewelke de percentages toepasselijk zijn en als noemer het aantal maanden begrepen in een aangiftetijdvak. De fracties van eenheden worden verwaarloosd;

10 F 2010/5/10 - een arbeidsongeschiktheid van een personeelslid mag in aanmerking worden genomen wanneer ze bewezen is en betrekking heeft op minstens zeven achtereenvolgende dagen. Voorbeeld : Een kapsalon voor "Heren" met 1 vakbekwame werknemer (65 jaar) en 2 beginneling-helpers (16 jaar). Op 15 januari vervanging van de vakbekwame werknemer door een andere vakbekwame werknemer van 55 jaar. Deze wordt ziek op 1 maart en hij herbegint maar op 1 april. Op 1 maart eveneens vervanging van een beginneling-helper door een beginneling-helper (17 jaar). Tijdens het 1ste kwartaal waren de verhogingspercentages achtereenvolgens 50 pct. (werknemer 65 jaar), 60 pct. (werknemer 55 jaar), 7 pct. (beginneling-helper - 16 jaar) en 15 pct. (beginnelinghelper - 17 jaar). De ontvangsten van de patroon van het 1ste kwartaal moeten bijgevolg : - worden verhoogd met : 50 x x x x x 1 = 73 pct; worden verminderd met : 60 x 1 = 20 pct; 3 - définitief worden vermeerderd met : 53 pct. De datum van indiensttreding wordt bepaald door de datum van de ondertekening van het contract of door de datum van inschrijving bij de Rijkssociale Zekerheid. In het voorbeeld werd, voor de berekening van de verhoging van de ontvangsten van de patroon, geen rekening gehouden met het "bij de lasten te voegen bedrag" (zie nr. 10). Gemengde salons. 18. Er kunnen zich drie onderstellingen voordoen. a. Indien het salon een afdeling voor "Heren" en een afdeling voor "Dames" heeft, met in elke afdeling ander personeel dat geleid of gecontroleerd wordt door verschillende personen (bv. het salon voor "Heren" door de echtgenoot, het salon voor "Dames" door de echtgenote), dan worden die afdelingen als afzonderlijke ondernemingen beschouwd (z. art. 2, laatste lid van het kon. besl. nr. 2 van 7 november 1969). b. Indien beide afdelingen door een zelfde persoon worden geleid en het personeel niet gescheiden is per afdeling, dan worden de ontvangsten van de belastingplichtige forfaitair vastgesteld door het berekenen van de ontvangsten van de afdeling "Heren" en de ontvangsten van de afdeling "Dames", overeenkomstig de regels hiervoor vermeld, alsof het afzonderlijke ondernemingen betrof en door het opstellen van de ontvangsten van elke afdeling gedeeld door 2.

11 F 2010/5/11 Voorbeeld : Gemengd salon uitgebaat door een belastingplichtige van 45 jaar, die 3 beginneling-helpers in dienst heeft (16 jaar). Prijs van het knippen met brushing "Heren" : 10,14 EUR. Prijs van knippen met brusing "Dames" : 15,99 EUR. Deze prijzen zijn berekend overeenkomstig nr. 4. nr. 3. Ontvangsten (exclusief BTW) van de patroon voor een kwartaal, berekend overeenkomstig Afdeling "Heren" : 10,14 EUR x 1140 = ,60 EUR x 100 = 9.553,39 EUR 121 Afdeling "Dames" : 15,99 EUR x 534 = 8.538,66 EUR x 100 = 7.056,74 EUR 121 In het gekozen voorbeeld is er geen enkele vermindering toe te passen van de ontvangsten wegens de ouderdom van de belastingplichtige. Verhoging van de ontvangsten (exclusief BTW) van de patroon wegens het in dienst hebben van personeel : Afdeling "Heren" : 21 pct. van 9.553,39 EUR = 2.006,21 EUR Afdeling "Dames" : 30 pct. van 7.056,74 EUR = 2.117,02 EUR Totale ontvangsten (exclusief BTW). Afdeling "Heren" : 9.553,39 EUR ,21 EUR = ,60 EUR Afdeling "Dames" : 7.056,74 EUR ,02 EUR = 9.173,76 EUR Ontvangsten van het gemengd salon voor het kwartaal : Ontvangsten van de afdeling "Heren" : ,60 EUR = 2 Ontvangsten van de afdeling "Dames" : 9.173,76 EUR = 2 Ontvangsten van het gemengd salon voor het kwartaal : 5.779,80 EUR 4.586,88 EUR ,68 EUR

12 F 2010/5/12 c. Indien de 2 afdelingen worden geleid door een enkel persoon en het personeel is gescheiden per afdeling, dan worden de ontvangsten van de belastingplichtige forfaitair bepaald door het berekenen van de ontvangsten van de patroon van de 2 afdelingen, overeenkomstig de nrs. 3 tot 9 hiervoor en door bij de helft van de ontvangsten van elke afdeling het bedrag van de verhoging van de ontvangsten van de patroon te voegen wegens het in dienst hebben van personeel, afzonderlijk berekend per afdeling. Voorbeeld : Gemengd salon uitgebaat door een belastingplichtige van 45 jaar, bijgestaan voor de afdeling "Heren" door een beginneling-helper (16 jaar) en voor de afdeling "Dames" door 2 beginnelinghelpers (16 jaar). Prijs van knippen met brushing "Heren" : 10,14 EUR. Prijs van knippen met brushing "Dames" : 15,99 EUR. Deze prijzen zijn berekend overeenkomstig nr. 4. Ontvangsten (exclusief BTW) van de patroon voor een kwartaal, berekend overeenkomstig nr. 3. Afdeling "Heren" : Afdeling "Dames" : 10,14 EUR x = ,60 EUR x 100 = 9.553,39 EUR ,99 EUR x 534 = 8.538,66 EUR x 100 = 7.056,74 EUR 121 In het gekozen voorbeeld is er geen enkele vermindering toe te passen van de ontvangsten wegens de leeftijd van de belastingplichtige. In aanmerking te nemen ontvangsten van de patroon. Afdeling "Heren" : Afdeling "Dames" : 9.553,39 EUR = 4.776,70 EUR ,74 EUR = 3.528,37 EUR 2 Verhoging van de ontvangsten van de patroon wegens het in dienst hebben van personeel. Afdeling "Heren" : Afdeling "Dames" : 7 pct. van 9.553,39 EUR = 668,74 EUR 20 pct. van 7.056,74 EUR = 1.411,35 EUR

13 F 2010/5/13 Omzet in het "gemengd" salon voor het eerste kwartaal. Ontvangsten van de afdeling "Heren" : 4.776,70 EUR + 668,74 EUR = 5.445,44 EUR Ontvangsten van de afdeling "Dames" : 3.528,37 EUR ,35 EUR = 4.939,72 EUR Ontvangsten in het "gemengd" salon voor een kwartaal : ,16 EUR Belastbaar bedrag. 19. Hiermee wordt het forfaitaire omzetcijfer (exclusief BTW) van het salon bedoeld. Minimumomzet. 20. Het belastbaar bedrag voortkomend van de in het salon verstrekte diensten wordt geacht de inkoopprijs te bevatten van de haarwasmiddelen (shampoos) en het geheel der producten onderworpen aan het tarief van 21 pct. die de belastingplichtige heeft gebruikt voor de uitvoering van zijn prestaties, ten bedrage van : - 4 pct. voor salons "Heren" - 11 pct. voor de andere salons "Dames" - voor de "gemengde" salons zijn de hiervoorvermelde percentages respectievelijk toepasselijk op het jaarlijks belastbaar bedrag van de afdeling "Heren" en van de afdeling "Dames", forfaitair bepaald op de wijze aangeduid onder de nrs. 18b, 18c en 19. Indien de werkelijke aankoopprijs van het geheel der aldus verbruikte producten (z. nr. 21, 1ste lid hierna) hoger is dan de hierboven vermelde forfaitaire schatting, dan moet het belastbaar bedrag van het salon ambtshalve worden verbeterd. Onder volledige werkelijke aankoopprijs dient te worden verstaan het volledig bedrag van de aankoopprijzen (BTW exclusief) betaald door de belastingplichtige vermeerderd met de normale waarde van de aan de belastingplichtige gratis geleverde producten.

14 F 2010/5/14 De verbetering van het belastbaar bedrag moet door de belastingplichtige worden verricht, op het einde van het jaar, door middel van de volgende verhouding : Forfaitaire schatting van Werkelijke inkoopprijs van het geheel der verbruikte het geheel der verbruikte producten gedurende het producten gedurende het jaar jaar = aangegeven jaarlijkse belastbaar verbeterd jaarlijks belastbaar bedrag bedrag Indien het verbeterd belastbaar bedrag van de aangegeven ontvangsten met meer dan 2 pct. overschrijdt dan moet de verhoging van het belastbaar bedrag door de belastingplichtige worden aangegeven, in een document dat als boekhoudkundig stuk moet worden bewaard en de op die verhoging verschuldigde BTW moet worden vervat in de berekening van de te verrichten herzieningen voor dat aangiftetijdvak (rooster 61 van de aangifte). Voorbeeld : Een salon "Heren" waar de uitbater 45 jaar is, alleen werkt en waar knippen met brushing 10,14 EUR kost. De belastingplichtige heeft bij het uitoefenen van zijn werkzaamheden in het salon, gedurende het jaar haarwasmiddelen (shampoos) en andere producten onderworpen aan het tarief van 21 pct. verbruikt waarvan de totale aankoopprijs (BTW niet inbegrepen) 2.021,13 EUR bedraagt. Aangegeven jaarlijks belastbaar bedrag : 10,14 EUR x x 4 = ,40 EUR x 100 = ,55 EUR 121 Forfaitaire schatting van het geheel der verbruikte produkten gedurende het jaar : 4 pct. van ,55 EUR = 1.528,54 EUR Berekening van het verbeterd jaarlijks belastbaar bedrag : 1.528,54 EUR = 2.021,13 EUR ,55 EUR ,32 EUR

15 F 2010/5/15 Aan te geven bijkomend belastbaar bedrag : ,32 EUR ,55 EUR = ,77 EUR BTW die moet worden vervat in de berekening van de te verrichten herzieningen : (rooster 61 van de aangifte) : ,77 EUR x 21 pct. = 2.586,10 EUR B. Leveringen in het salon van de gekochte producten die in dezelfde staat worden wederverkocht. Voorafgaande opmerking. 21. De in het salon verbruikte producten worden niet in aanmerking genomen voor het vaststellen van de omzet voortkomend van de verkopen in het salon. Derhalve mag de werkelijke aankoopprijs (exclusief BTW) aangeduid op de factuur van de in het salon verbruikte producten worden afgetrokken van de aankoopprijs van het geheel van die producten, vooraleer de hierna vermelde coëfficiënten worden toegepast. De in het salon verbruikte producten zullen worden ingeschreven, hetzij in een afzonderlijke kolom van het boek voor inkomende facturen, hetzij in een bijgevoegde tabel met verwijziging naar de inkoopfactuur. De omzet met betrekking tot de leveringen door de kappers en kapsters van producten die ze hebben gekocht en die ze in dezelfde staat gewoonlijk in hun salon verkopen, wordt forfaitair bekomen door op het totaal van de aankoopprijzen van de gekochte of ingevoerde producten gedurende het aangiftetijdvak het hiernavermeld coëfficiënt toe te passen. De in aanmerking te nemen inkoopprijs is het bedrag waarover de BTW is of moest worden voldaan. De omzet voortkomend van deze leveringen is vastgesteld belasting niet inbegrepen en vormt aldus het belastbaar bedrag.

16 F 2010/5/16 Koopwarengroep 31 (tarief : 21 pct.) - Dameskousen, haarwasmiddelen (shampoos) daaronder niet begrepen de producten verbruikt in het salon; - zeep, scheercrème, tandpasta en andere soortgelijke mondverzorgingsmiddelen. - mechanische scheerapparaten, scheermessen, mesjes voor veiligheidsscheerapparaten, scheerkwasten, krulspelden, kammen, haarklemmen, diademen en soortgelijke producten voor het samenhouden of het opmaken van het haar, bijouterieën, juwelen, goudsmidwerk, fancy-bijouterie en fancy-juwelen; - tandenborstels, enz Pruiken, postiches, valse nagels en valse wimpers. Parfumerieën of toiletartikelen en cosmetische producten, daaronder niet begrepen de producten verbruikt in het salon (zie nr. 21). Coëfficiënt 1, De toepassing van de hierboven vermelde coëfficiënt dekt de onttrekkingen die een belastingplichtige verricht voor privé-gebruik, uit de door hem aangekochte producten in voorraad (BTW-Wetboek, art. 12, 1, 1 ). Daarenboven houdt deze coëfficiënt rekening met verkopen in solden en met verliezen die voortvloeien uit het feit dat de goederen fouten vertonen, beschadigd zijn of onverkocht blijven, enz. Derhalve zal er uit dien hoofde geen enkele vermindering van de omzet worden toegestaan. Creditnota's. 23. Voor de forfaitaire vaststelling van de omzet mogen enkel van de inkoopprijs van de goederen worden afgetrokken, de bedragen van de creditnota's zonder BTW (z. nr. 29) in verband met : 1 de terugzending van goederen of van verpakkingsmiddelen waarop bij de levering de BTW werd toegepast; 2 de verbetering van een vergissing inzake facturering;

17 F 2010/5/17 3 de prijsverminderingen toegestaan na het verzenden van de factuur omdat de hoedanigheid of de staat van bewaring van de verkochte goederen niet aan de gemeenschappelijke bedoeling van de partijen beantwoordt ; 4 de financiële tegemoetkoming van de fabrikant of de groothandelaar in de door de detaillist toegestane prijsverminderingen voor wel bepaalde reclamecampagnes. Kortingen. 24. Het forfaitair omzetcijfer inzake de leveringen van gekochte goederen die in dezelfde staat worden wederverkocht, mag worden verminderd met het bedrag van de kortingen of prijsverminderingen die door de kapper of kapster worden toegestaan op voorwaarde dat dit bedrag wordt bewezen : - ofwel door middel van een aanplakbiljet blijvend aangebracht in het salon, met aanduiding van de producten waarvoor een korting is toegestaan en het percentage van die korting; - ofwel door een register waarin de belastingplichtige in afzonderlijke kolommen, naast de handtekening van de klanten vermeldt : de datum van de verkoop, de identiteit van de koper, de reden van de vermindering (eventueel het nummer van de verminderingskaart), de normale kleinhandelsprijs en het bedrag van de korting per BTW-tarief; de twee laatste kolommen van het register moeten op het einde van ieder kwartaal worden samengeteld. Het van de omzet aftrekbaar bedrag van de kortingen wordt bekomen door het totaal van de toegestane kortingen, te vermenigvuldigen met de breuk 100, waarin "t" het BTW-tarief t vertegenwoordigt dat van toepassing is op de handelingen waarvoor de korting werd toegestaan. II. Andere belastbare handelingen. 25. Deze forfaitaire regeling heeft alleen betrekking op de prestaties in een kapsalon en op leveringen van gekochte goederen, die in dezelfde staat worden wederverkocht, door kappers en kapsters in de uitoefening van hun gewone activiteit. De andere belastbare verrichtingen zijn in beginsel onderworpen aan de normale regeling inzake BTW. Evenwel, wanneer het verrichtingen betreft met particulieren en waarvoor geen enkele factuur werd uitgereikt, dan mag de belastingplichtige het bedrag van die verrichtingen globaal schatten voor elk BTW-tarief, op voorwaarde dat het totaal van dat bedrag 250,00 EUR per kwartaal (BTW inbegrepen) niet overschrijdt. Zijn onder meer bedoeld, de verkopen van elektrische apparaten (haardrogers, scheerapparaten,...) alsook de dieetproducten die specifiek voor de haarverzorging werden ontworpen.

18 F 2010/5/18 Daarentegen, indien het in het vorige lid bedoelde bedrag, per kwartaal, 250,00 EUR (BTW inbegrepen) overtreft, dient de kapper, overeenkomstig artikel 14, 2, 3 van het koninklijk besluit nr. 1, van 29 december 1992, alle ontvangsten voortkomende van deze handelingen, van dag tot dag, in een dagboek van ontvangsten in te schrijven. Het bedrag exclusief BTW van alle verrichtingen die niet zijn bedoeld door onderhavige forfaitaire regeling, moet per kwartaal worden ingeschreven in het berekeningsblad. Indien de belastingplichtige terzelfdertijd een andere activiteit uitoefent waarvoor forfaitaire grondslagen van aanslag werden vastgesteld, (bijv. de forfaitaire regeling voor de caféhouders) dan kunnen de ontvangsten voortkomende van die activiteit forfaitair worden bepaald aan de hand van de forfaitaire regeling voor die activiteit. III. Toepassingsmodaliteiten. Uitsluitingsclausules. 26. Worden van de huidige regeling uitgesloten, onder voorbehoud van wat in het volgende nummer wordt gezegd : a. de ondernemingen zoals de schoonheidssalons die voornamelijk speciale diensten verlenen (massage, ontharen, enz.); b. de kapsalons die meer dan vier vakbekwame werknemers of ermee gelijkgestelden in dienst hebben; c. de kapsalons die gedurende een abnormaal aantal uren open zijn; d. de kapper of kapster, die tegelijk fabrikant is van sommige producten. De eerstaanwezend inspecteur dient onmiddellijk door de betrokken belastingplichtige op de hoogte te worden gebracht van iedere wijziging inzake de exploitatievoorwaarden, die de toepassing van een van de hiervoormelde uitsluitingsclausules met zich meebrengt. Individuele forfaitaire grondslagen. 27. a. Uitzonderlijk ongunstige exploitatievoorwaarden. De belastingplichtige die beweert in uitzonderlijk ongunstige exploitatievoorwaarden te moeten werken mag aan de bevoegde eerstaanwezend inspecteur schriftelijk vragen de forfaitaire grondslagen aan te passen om met zijn bijzondere toestand rekening te houden. Hij moet zijn aanvraag staven met positieve en controleerbare gegevens die betrekking hebben op het geheel van zijn toestand. Een vermindering van het aantal openingsdagen van het salon kan op zichzelf niet het bewijs zijn van het bestaan van uitzonderlijk ongunstige exploitatievoorwaarden.

19 F 2010/5/19 De coëfficiënten betreffende de gekochte producten welke in dezelfde staat worden wederverkocht zoals ze werden aangekocht, komen evenwel niet in aanmerking voor een individuele forfaitaire grondslag. b. Aanvang van werkzaamheid. Een forfaitaire vermindering van het bedrag der patronale ontvangsten, voortkomende van de in het salon verrichte prestaties, berekend overeenkomstig de regels uiteengezet onder letter A (nrs. 3 tot 7), is toegelaten voor de belastingplichtige die : - zonder personeel werkt; - zijn werkzaamheid aanvangt; - bij die gelegenheid een nieuw salon opent. Deze vermindering bedraagt maximaal : - 40 pct. voor de eerste vier kwartalen; - 20 pct. voor de volgende vier kwartalen. De vermindering wordt berekend vanaf de eerste dag van het kalenderkwartaal tijdens hetwelk het salon wordt geopend. De eerstaanwezend inspecteur mag nochtans vóór het verstrijken van de 2 jaar de aldus forfaitair verminderde omzet verhogen indien komt vast te staan dat het werkelijk omzetcijfer gevoelig hoger ligt. c. Belastingplichtigen uitgesloten van de forfaitaire regeling. Niettemin mag de belastingplichtige, aan wie het niet meer toegelaten is de forfaitaire grondslagen toe te passen bepaald in de huidige regeling omdat hij een salon uitbaat in de onder nr. 26 genoemde omstandigheden, toch de forfaitaire regeling blijven toepassen maar dan op nieuwe grondslagen van aanslag die rekening houden met de bijzondere toestand van de belastingplichtige en die, in akkoord met de betrokkene, door de eerstaanwezend inspecteur worden vastgesteld. Indien dergelijk akkoord niet kan worden bereikt, moet de belastingplichtige onmiddellijk aan de normale regeling onderworpen worden, zonder het einde van het lopend jaar af te wachten. Periodieke aangifte. 28. De kapper moet ieder kwartaal een berekeningsblad invullen conform het bijgevoegde model.

20 F 2010/5/20 De belastingplichtige moet een tabel als verantwoordingsstuk opmaken en bewaren, conform het bijgevoegde model (z. bijlage nr. I) met de samenstelling van zijn personeel op datum van 1 januari van het betrokken jaar. Iedere wijziging in de samenstelling van het personeel in de loop van het jaar moet worden vermeld op de hiervoor bedoelde tabel samen met de datum van die wijziging. Het tarief van de in het salon toegepaste prijzen, op 1 januari, moet door de belastingplichtige als verantwoordingsstuk worden opgesteld en bewaard alsmede iedere tariefwijziging (en de ingangsdatum hiervan) die zich voordoet in de loop van een aangiftetijdvak. De belastingplichtige moet bij de periodieke aangifte met betrekking tot de verrichtingen van het 4de kwartaal een document als verantwoordingsstuk opmaken en bewaren dat de aan te geven verhoging van het belastbaar bedrag aanduidt en de wijze waarop het werd berekend (z. nr. 20 hiervoor). Administratie. 29. De belastingplichtige die aan deze forfaitaire regeling is onderworpen, moet houden : 1. een boek voor inkomende facturen, conform het bijgevoegde model (z. bijlage nr. II). Dit boek moet oprecht en volledig alle gedane aankopen vermelden, ongeacht of die aankopen in de grootof kleinhandel werden verricht; De creditnota's moeten, conform met de wetgeving inzake BTW, zoals de facturen, worden ingeschreven in het boek voor inkomende facturen. De creditnota's, waarvan de bedragen kunnen worden afgetrokken van de aankoopprijzen van de goederen ingeschreven in het boek voor inkomende facturen (z. nr. 23 hiervoor) moeten worden uitgesplitst in genoemd facturenboek over de kolommen die voorbehouden zijn voor de inschrijving van de aankoopprijzen van de verschillende koopwarengroepen. De inschrijving van deze bedragen geschiedt met rode inkt of wordt voorafgegaan door het minteken. 2. een register met de samenstelling van het personeel waarin hij de naam, het adres en de hoedanigheid van het tewerkgestelde personeel inschrijft, evenals de datum van aanwerving van ieder personeelslid en de datum waarop ieder personeelslid de onderneming verlaat; 3. een register voor het tarief van de diensten, waarin hij de verschillende toegepaste prijzen, de wijzigingen aan die prijzen en de datum van elke wijziging aanduidt;

21 F 2010/5/21 4. een boek voor uitgaande facturen indien hij leveringen verricht waarvoor een factuur moet worden uitgereikt; 5. een register voor het inschrijven van kortingen indien hij dat middel heeft aangenomen om de prijsverminderingen te bewijzen die hij aan zijn klanten heeft toegestaan (z. nr. 24 hiervoor); 6. een ontvangstenboek indien hij handelingen verricht met particulieren die niet zijn bedoeld in deze forfaitaire regeling (z. nr. 25 hiervoor). De registers bedoeld onder nrs. 2 en 3 hiervoor (samenstelling van het personeel en tarief van de diensten) mogen worden samengevoegd in één register. Indien tijdens een controle bij de belastingplichtige, tekortkomingen aan deze boekhoudkundige verplichtingen worden vastgesteld, is de administratie niet meer gebonden door onderhavige regeling bij het bepalen van de omzet. Hetzelfde geldt indien zou blijken dat de werkelijke ontvangsten gerealiseerd door de belastingplichtige gevoelig zouden afwijken van de forfaitair berekende ontvangsten. Wanneer de belastingplichtige in het kader van zijn economische activiteit, om welke reden ook, gebruik maakt van een kasregister, dient hij de dubbels van de kasbons en/of de controlebanden te bewaren en deze stukken op ieder verzoek van de ambtenaren van de Administratie die de belasting over de toegevoegde waarde onder haar bevoegdheid heeft, zonder verplaatsing, ter inzage voor te leggen. Gevolg van het bijzonder karakter van de forfaitaire regelingen. 30. Wegens het bijzondere karakter van deze forfaitaire regeling, op grond waarvan het omzetcijfer van de belastingplichtige, wordt bepaald door middel van forfaitaire berekeningen, voor de diensten verricht in het salon en de leveringen zonder verwerking van de gekochte producten, zijn de bepalingen van art. 77, 1, 2 tot 7, van het BTW-Wetboek niet van toepassing op de BTW, voldaan door de belastingplichtige in hoofde van deze handelingen.

22 F 2010/5/22 TOELICHTING BIJ HET BEREKENINGSBLAD (1) Het hoogste bedrag dat blijkt uit de vergelijking dient in aanmerking te worden genomen. Indien voor één der prestaties verschillende prijzen worden gevraagd dient de hoogste van de gevraagde prijzen in aanmerking te worden genomen voor de berekening. (2) In dat vak inschrijven : de in aanmerking te nemen prijs van de type-dienst zoals berekend onder rubriek I. (3) In dat vak inschrijven : het totaal bedrag van de verminderingen van de ontvangsten van de patroon (z. vak B voor de ontvangsten van de patroon van een salon "Heren" en in vak I voor de ontvangsten van de patroon van een salon "Dames"), waarvan de belastingplichtige in voorkomend geval kan genieten wanneer de hiernavolgende voorwaarde is vervuld : Voor de salons "Heren" en voor de salons "Dames" is er een vermindering, wegens de leeftijd van de belastingplichtige die alleen werkt of met slechts één personeelslid : deze vermindering bedraagt 10 pct. vanaf de 1ste januari van het jaar dat volgt op dat waarin de belastingplichtige de leeftijd van 55 jaar heeft bereikt; 15 pct. vanaf de 1ste januari van het jaar dat volgt op dat waarin de belastingplichtige de leeftijd van 60 jaar heeft bereikt; 20 pct. vanaf de 1ste januari van het jaar dat volgt op dat waarin de belastingplichtige de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt. (4) In dat vak inschrijven : het bedrag (exclusief BTW) van de vermindering dat door de eerstaanwezend inspecteur aan de belastingplichtige wordt medegedeeld die het bewijs heeft geleverd van een arbeidsongeschiktheid van minstens 7 achtereenvolgende dagen. (5) In dat vak inschrijven : het forfaitair bedrag van de bijkomende ontvangsten wegens het in dienst hebben van personeel. Om dat bedrag te berekenen dient er, enerzijds, rekening te worden gehouden met de samenstelling van het personeel en, anderzijds, met de percentages voor de verhoging van de ontvangsten van de patroon. Voor de berekening van die bijkomende ontvangsten van de patroon mag geen enkele vermindering worden toegepast (m.a.w. berekening dient te gebeuren op de bedragen opgenomen in vak B en/of I). Deze percentages worden vastgesteld onder nr. 10 van de forfaitaire regeling (z. ook nr. 16 van deze regeling ingeval van tewerkstelling van een manicure en nr. 17 ingeval van wijziging in de samenstelling van het personeel). De aandacht wordt eveneens gevestigd op nr. 11 van de reglementering betreffende het tewerkstellen van part-time personeel. Tevens dient U bij de aangifte, een tabel met de samenstelling van het personeel te voegen (zie voorbeeld in bijlage) Het bedrag van de aan te geven bijkomende ontvangsten wordt, voor ieder personeelslid, vastgesteld door middel van 2 berekeningen : a) berekening van een percentage (zie kolom 2 of 3 van de tabel onder nr. 10 van de forfaitaire regeling);

23 F 2010/5/23 b) berekening van de kosten wegens de tewerkstelling van personeel (loon, R.S.Z., verzekeringen, door de werkgever gedragen vervoerkosten, enz.), vermeerderd met de lasten (z. kolom 4 of 5 van de tabel onder nr. 10 van de genoemde regeling). Voor de vaststelling van de verhoging van de ontvangsten van de patroon wegens het in dienst hebben van personeel, dient het hoogste bedrag in aanmerking te worden genomen. Het verhogingspercentage voor het in dienst hebben van een vakbekwame kapperwerknemer (berekend op de bedragen opgenomen in vak B en/of I) wordt verminderd met 10, 15 en 20 punten naargelang de vakbekwame kapperwerknemer van 55 tot 59 jaar, van 60 tot 64 jaar of 65 jaar en meer is. (6) Deze ontvangsten worden forfaitair berekend door op het totaal van de inkoopprijzen van de tijdens het aangiftetijdvak aangekochte of ingevoerde producten met uitzondering van deze verbruikt in het salon, de coëfficiënt van 1,58 toe te passen. De inkoopprijs die in aanmerking dient te worden genomen is het bedrag waarover de BTW werd of diende te worden voldaan. (7) In dit vak het totaal van de inkoopprijzen aanduiden van de als dusdanig voor doorverkoop bestemde producten met uitzondering van het kapsalon verbruikte producten. (8) In die vakken inschrijven : het bedrag van de handelingen (exclusief BTW) die niet beoogd worden door de forfaitaire regeling (z. nr. 25 van deze regeling). (9) In die vakken inschrijven : het bedrag van de kortingen (exclusief BTW) toegestaan door de belastingplichtige die van de ontvangsten mogen worden afgetrokken (z. nr. 24 van die regeling).

24 F 2010/5/24 TABEL VAN HET PERSONEEL IN DIENST OP (1) BIJLAGE I 1. Kapsalon voor "Heren" (2)... beginneling-help(st)er(s) (16 jaar of 1ste jaar van de leerovereenkomst; stagedoende leerling(e) in een cursus van sociale promotie) (4)... beginneling-help(st)er(s) (17 jaar of voorlaatste jaar van de leerovereenkomst; stagedoende leerling(e) in een cursus van sociale promotie) (4)... beginneling-help(st)er(s) (18 jaar of laatste jaar van de leerovereenkomst; stagedoende leerling(e) in een cursus van sociale promotie) (4)... help(st)er(s) (19 jaar of 1ste jaar van patronale vorming)... help(st)er(s) (20 jaar of 2de jaar van patronale vorming)... help(st)er(s) (van 21 jaar)... vakbekwame kapperwerknemer(s) (van meer dan 21 jaar)... manicure(n) - kwalificatie help(st)er(s) die deel uitmaken van de familie kwalificatie Kapsalon voor "Dames" (2)... beginneling-help(st)er(s) (16 jaar of 1ste jaar van de leerovereenkomst; stagedoende leerling(e) in een cursus van sociale promotie) (4)... beginneling-help(st)er(s) (17 jaar of voorlaatste jaar van de leerovereenkomst; stagedoende leerling(e) in een cursus van sociale promotie) (4)... beginneling-help(st)er(s) (18 jaar of laatste jaar van de leerovereenkomst; stagedoende leerling(e) in een cursus van sociale promotie) (4)... help(st)er(s) (19 jaar of 1ste jaar van patronale vorming)... help(st)er(s) (20 jaar of 2de jaar van patronale vorming)... niet gediplomeerde help(st)er(s) (van 21 jaar)... vakbekwame kapperwerknemer (van meer dan 21 jaar)... manicure(n) - kwalificatie help(st)er(s) die deel uitmaken van de familie kwalificatie "Gemengde" salons a) Is het personeel gescheiden per afdeling? JA - NEEN (3) b) Indien het personeel niet gescheiden is, duidt al het personeel aan in rubriek 1 en in rubriek 2. c) Indien het personeel gescheiden is per afdeling, duidt in rubriek 1 het personeel aan tewerkgesteld in de afdeling "Heren" en in rubriek 2 het personeel tewerkgesteld in de afdeling "Dames". 4. Part-time werk (functie en duur van de prestaties vermelden) Geboortedatum van de patroon :... Geboortedatum van de vakbekwame kapperwerknemer :... (alleen wanneer ze de ouderdom bereikt hebben van 55 jaar) Opmerking : De vakken F en M van het berekeningsblad moeten worden ingevuld rekening houdend met deze tabel en met de bepalingen vermeld onder de nrs. 9 tot 18 van de forfaitaire regeling. (1) Aanduiden 1 januari of de datum van wijziging in de loop van het jaar. (2) Aantal. (3) De onnodige melding doorhalen. (4) De leerlingen van kappersscholen met dagonderricht, welke meer dan 16 u per week aanwezig zijn, worden beschouwd als stagedoende leerlingen in een cursus voor sociale promotie.

25 BIJLAGE II F 2010/5/25 BOEK VOOR INKOMENDE FACTUREN Ontleding van het document Handelingen (exclusief BTW) waarvoor aangever gehouden is tot betaling van de BTW Algemene aanduidingen van het document (factuur - inkoopborderel - creditnota - invoerdocument,...) Inkoopprijzen per koopwarengroep Tarief 21 pct. Tarief 12 pct. Tarief 6 pct. Tabaksfabrikaten (1) (2) Inkoopprijs van de koopwaren waarvan de omzet niet forfaitair berekend wordt (1) (2) Koopwarengroep nr.... (2) (3) Koopwarengroep nr.... (2) (3) Koopwarengroep nr.... (2) (3) Koopwarengroep nr.... (2) (3) Koopwarengroep nr.... (2) (3) Koopwarengroep nr.... (2) (3) Voorschotten m.b.t. intracommunautaire handelingen Andere handelingen Intracommunautaire verwervingen Totaal bedrag Leverancier Datum Volgnummer In de kolom 8 worden zoveel kolommen geopend als er onderscheiden koopwarengroepen voorzien zijn in de Biezondere Bepalingen van de forfaitaire regeling. Die kolommen worden gegroepeerd per BTW-tarief. 8a 8b 8c 8d 8e 8f (*) 87 5 (*) Noten (1) Het bedrag van de in die kolom vermelde creditnota's wordt met het oog op de aftrek ingeschreven met rode inkt of voorafgegaan door het minteken. (2) Het bedrag dat in rooster 81 van de aangifte moet worden ingeschreven is het totaal van de kolommen 8 tot 10 na aftrek van de creditnota's. (3) In de kolommen 8 mogen de creditnota's slechts in de navolgende gevallen worden afgetrokken : terugzending van goederen, verbetering van een misslag in de facturering, afslag wegens niet overeenstemming, terugzending van de reeds belaste verpakking, tegemoetkoming van de leverancier in de door de kleinhandelaar toegestane prijsverminderingen. Het bedrag van de creditnota's wordt in die kolommen ingeschreven met rode inkt of voorafgegaan door het minteken.

26 F 2010/5/26 BOEK VOOR INKOMENDE FACTUREN (vervolg) BTW Ontleding van het document Verschuldigde BTW ingevolge : Privé Ontvangen creditnota's Bedrijfsmiddelen - Diensten, diverse goederen en andere Aftrekbare BTW Ontvangen creditnota's Invoeren uit niet - EEG - Lidstaten Handelingen verstrekt door medecontractanten (6) Intracommunautaire verwervingen BTW vermeld op het in kolom 4 ingeschreven document (7) Overige handelingen Intracommunautaire verwervingen Kortingzegels (faciale waarde) (5) Diensten, diverse goederen en andere Kostprijs (zonder BTW) (1) (5) Kostprijs (zonder BTW) van de bedrijfsmiddelen (1) (4) Aard 23 (*) (*) (*) (*) (*) (*) 84 (*) 85 (4) Het totaal van die kolom moet (na aftrek van de creditnota's) in rooster 83 van de aangifte worden ingeschreven. (5) Het totaal van de kolommen 13 en 14 moet (na aftrek van de creditnota's) in rooster 82 van de aangifte worden ingeschreven. (6) Het betreft hier onder meer leveringen verstrekt door een landbouwondernemer onderworpen aan de bijzondere landbouwregeling van artikel 57 van het Wetboek en handelingen m.b.t. werk in onroerende staat en de daarmee gelijkgestelde handelingen waarvoor de BTW door de medecontractant moet worden voldaan (artikel 20, 1 van het koninklijk besluit nummer 1). (7) Betreft enkel de in België verrichte handelingen. (*) Verwijzing naar het rooster van de aangifte waarin dit totaal dient te worden ingeschreven. Belangrijke opmerking De belastingplichtigen kunnen bijkomende kolommen openen, o.a. om te voldoen aan de verplichtingen opgelegd door de wet van 17 juli 1975 met betrekking tot de boekhouding en de jaarrekeningen van de ondernemingen.

Federale Overheidsdienst F 2009/6/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2009/6/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2009/6/1 FINANCIEN Administratie van de Ondernemingsen Inkomensfiscaliteit _ BTW _ F 2009/6 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN ZUIVELPRODUCTEN EN MELKVENTERS

Nadere informatie

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN TABAKSPRODUKTEN. (Bijkomstige handelingen) BIEZONDERE BEPALINGEN JAAR 2010 (*)

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN TABAKSPRODUKTEN. (Bijkomstige handelingen) BIEZONDERE BEPALINGEN JAAR 2010 (*) Federale Overheidsdienst F 2010/23/1 FINANCIEN _ Administratie van de ondernemingsen inkomensfiscaliteit _ Sector BTW _ F 2010/23 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN TABAKSPRODUKTEN

Nadere informatie

FINANCIEN. Federale Overheidsdienst F 2010/12/1 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN SCHOEISEL BIJZONDERE BEPALINGEN JAAR 2010 (*)

FINANCIEN. Federale Overheidsdienst F 2010/12/1 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN SCHOEISEL BIJZONDERE BEPALINGEN JAAR 2010 (*) Federale Overheidsdienst F 2010/12/1 FINANCIEN _ Administratie van de Ondernemingsen Inkomensfiscaliteit _ BTW _ F 2010/12 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN SCHOEISEL BIJZONDERE BEPALINGEN

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/14/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/14/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/14/1 FINANCIEN Algemene Administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/14 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN VIS BIJZONDERE BEPALINGEN JAAR 2011 (*)

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2009/11/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2009/11/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2009/11/1 FINANCIEN _ Administratie van de Ondernemingsen Inkomensfiscaliteit _ Sector BTW _ F 2009/11 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR GESPECIALISEERDE KLEINHANDELAARS IN

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/13/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/13/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/13/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/13 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR SCHOENHERSTELLERS BIJZONDERE BEPALINGEN JAAR 2011 (*) 1.

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit:.. Repertoriumnummer:.. Ondernemingsnr. of nationaal nr.:. TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (artikel 67ter van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992)

Nadere informatie

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN KRANTEN EN TIJDSCHRIFTEN JAAR 2010 (*)

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN KRANTEN EN TIJDSCHRIFTEN JAAR 2010 (*) Federale Overheidsdienst F 2010/21/1 FINANCIEN _ Administratie van de ondernemingsen inkomensfiscaliteit _ Sector BTW _ F 2010/21 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN KRANTEN EN TIJDSCHRIFTEN

Nadere informatie

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN BOEKEN JAAR 2010 (*)

FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN BOEKEN JAAR 2010 (*) Federale Overheidsdienst F 2010/22/1 FINANCIEN _ Administratie van de ondernemingsen inkomensfiscaliteit _ Sector BTW _ F 2010/22 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN BOEKEN BIEZONDERE

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2013/7/1 FINANCIEN _

Federale Overheidsdienst F 2013/7/1 FINANCIEN _ Federale Overheidsdienst F 2013/7/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2013/7 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR APOTHEKERS JAAR 2013 (*) Voorafgaande opmerking. De navolgende

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2010/11/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2010/11/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2010/11/1 FINANCIEN _ Administratie van de Ondernemingsen Inkomensfiscaliteit _ Sector BTW _ F 2010/11 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR GESPECIALISEERDE KLEINHANDELAARS IN

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2001 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2001 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit :.. Repertoriumnummer :.. Nationaal nummer : TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (art. van de Programmawet van 0.. tot bevordering van het zelfstandig ondernemerschap,

Nadere informatie

De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters

De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters De bijzondere btw-aangifte : omschrijving van de roosters De verplichting tot indiening van een bijzondere btw-aangifte (formulier nr. 629) is opgenomen in artikel 53ter van het Btw-Wetboek. Deze aangifte

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/10/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/10/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/10/1 FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/10 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR DROGISTEN BIJZONDERE BEPALINGEN JAAR 2011 ( * ) 1. Voorafgaande

Nadere informatie

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN

Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Betekenis vakken BTW-aangifte KADER II : UITGAANDE HANDELINGEN Rooster 00 - Verkoop van goederen tegen 0-tarief: dagbladen, tijdschriften, pre-paid telefoonkaarten, recuperatiestoffen, tabaksfabrikaten.

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/17/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/17/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/17/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/17 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN DIVERSE TEXTIEL-EN LEDERWAREN BIEZONDERE

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/16/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/16/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/16/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/16 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR FRITUUREXPLOITANTEN BIEZONDERE BEPALINGEN JAAR 2011 (*)

Nadere informatie

BAKKERS, BROOD- EN BANKETBAKKERS 1/6

BAKKERS, BROOD- EN BANKETBAKKERS 1/6 BTW-nr. :.. BANKETBAKKERS 1/6 Voorafgaande verklaring : Totaal aantal tijdens de aangifteperiode aangekochte zakken (100 Kg) bloem :... I. Broodsector (zie toelichting nr. 1) A. Verklaringen 1. Aantal

Nadere informatie

Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring voorlegging van boekhoudstukken

Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring voorlegging van boekhoudstukken pagina 1 van 13 Belasting over de Toegevoegde Waarde >> Beslissingen BESLISSING ET112577 Beslissing nr. E.T.112.577 dd. 08.11.2007 Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring

Nadere informatie

VOORAFGAANDE OPMERKING

VOORAFGAANDE OPMERKING FOD Financiën Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW/Taxatieprocedure en Verplichtingen Belasting over de toegevoegde waarde Beslissing Btw nr. E.T.126.003

Nadere informatie

Art. 3. Elke belastingplichtige, gehouden tot het indienen

Art. 3. Elke belastingplichtige, gehouden tot het indienen K.B. nr. 10 KONINKLIJK BESLUIT NR. 10 VAN 29 DECEMBER 1992, MET BETREKKING TOT DE UITOEFENINGSMODALITEITEN VAN DE KEUZEN, BEDOELD IN DE ARTIKELEN 15, 5, DERDE LID EN 25TER, 1, TWEEDE LID, 2, TWEEDE LID,

Nadere informatie

De BTW-regeling van toepassing inzake de deeleconomie

De BTW-regeling van toepassing inzake de deeleconomie De BTW-regeling van toepassing inzake de deeleconomie BTW BASISREGELS (Artikelen 4, 50, 1, 53, 1 en 56bis van het Btw-Wetboek) PRINCIPE De natuurlijke persoon die geregeld diensten verricht in het kader

Nadere informatie

Titel : Circulaire 2019/C/15 over de invoering van forfaitaire beroepskosten op winst

Titel : Circulaire 2019/C/15 over de invoering van forfaitaire beroepskosten op winst Eigenschappen Titel : Circulaire 2019/C/15 over de invoering van forfaitaire beroepskosten op winst Samenvatting : Commentaar over de forfaitaire beroepskosten op winst ingevoerd door de wet van 26.03.2018

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/4-24/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/4-24/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/4-24/1 FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/4-24 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR CAFEHOUDERS JAAR 2011 (*) Voorafgaande opmerking. De

Nadere informatie

Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen

Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen Beslissing ET 123563 van 19 december 2012 Nieuwe regels inzake opeisbaarheid van btw Overgangsbepalingen De uitreiking van de factuur, vooraleer het belastbaar feit zich heeft voorgedaan, is geen oorzaak

Nadere informatie

Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven

Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven Toepassing van de BTW op verrichte handelingen inzake klinische proeven Beslissing BTW nr. E.T. 116.111 dd. 21.02.2011 Verrichten van onderzoekswerk, met inbegrip van klinische proeven, verricht door artsen

Nadere informatie

De wet van 17 juli 1975 op de boekhouding van ondernemingen bepaalt het volgende voor de kleine ondernming :

De wet van 17 juli 1975 op de boekhouding van ondernemingen bepaalt het volgende voor de kleine ondernming : DE BOEKHOUDING VAN DE KLEINE ONDERNEMING WETTELIJKE BEPALINGEN VOLGENS DE BOEKHOUDWET De wet van 17 juli 1975 op de boekhouding van ondernemingen bepaalt het volgende voor de kleine ondernming : Artikel

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Belastingplichtige die enkel vrijgestelde handelingen verricht waarvoor

Nadere informatie

Percen- tage. 8. TOTAAL (nrs. 1 tot 7)... (A)... Afschrijfbare aanschaffings- of beleggingswaarde. 3. TOTAAL (nrs. 1 en 2)... (B)...

Percen- tage. 8. TOTAAL (nrs. 1 tot 7)... (A)... Afschrijfbare aanschaffings- of beleggingswaarde. 3. TOTAAL (nrs. 1 en 2)... (B)... Identiteit: Ondernemingsnr. of nationaal nr.:........ INVESTERINGSAFTREK van toepassing voor NATUURLIJKE PERSONEN AANSLAGJAAR 0 I. Berekening van de investeringsaftrek A. Eenmalige aftrek Percen- Afschrijfbare

Nadere informatie

Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010

Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010 PERSMEDEDELING Wijziging van de declaratieve btw-verplichtingen met ingang van 1 januari 2010 De Heer Didier Reynders, Vice-premier en Minister van Financiën, deelt mee dat de richtlijn 2008/8/EG van de

Nadere informatie

Aftrek voor risicokapitaal

Aftrek voor risicokapitaal Opgave 275C 1/2 Benaming :............... Ondernemingsnummer :... Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Inkomstenbelastingen Aftrek voor risicokapitaal AANSLAGJAAR

Nadere informatie

Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring voorlegging van boekhoudstukken

Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring voorlegging van boekhoudstukken Beslissing nr. E.T.112.577 dd. 08.11.2007 Verplichtingen - Boekhouding - Geïnformatiseerd systeem - Bewijs - Bewaring voorlegging van boekhoudstukken DAGBOEK VAN ONTVANGSTEN EN CENTRALISATIEBOEK GEHOUDEN

Nadere informatie

(van toepassing vanaf ) HOOFDSTUK I. - Definities.

(van toepassing vanaf ) HOOFDSTUK I. - Definities. Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering van 21 januari 1999 betreffende het verlaagd tarief van de successierechten in geval van overdracht van kleine en middelgrote ondernemingen (van toepassing

Nadere informatie

a) Mijn inkomsten overschrijden het grensbedrag niet en zijn niet verbonden met mijn beroepsactiviteit als zelfstandige of bedrijfsleider

a) Mijn inkomsten overschrijden het grensbedrag niet en zijn niet verbonden met mijn beroepsactiviteit als zelfstandige of bedrijfsleider Home > Recente wijzigingen > FAQ Btw Deeleconomie FAQ Btw Deeleconomie Betreft de mogelijkheid tot het ruilen en het delen van ruimtes, goederen of werktuigen tussen particulieren via een elektronisch

Nadere informatie

10 De verwerking van de creditnota's in de btw-aangifte

10 De verwerking van de creditnota's in de btw-aangifte 10 De verwerking van de creditnota's in de btw-aangifte Oefening 1 De ontvangst van een creditnota voor 100 EUR i.v.m. een reclamedienst verricht door een Nederlands reclamebureau. De dienst werd echter

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN. (artikel 47 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992)

Federale Overheidsdienst FINANCIEN. (artikel 47 van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992) Identiteit :......... Repertoriumnr. :... Nationaal nr. :... Federale Overheidsdienst FINANCIEN Administratie van de ondernemings- en inkomensfiscaliteit GESPREIDE BELASTING VAN MEERWAARDEN (artikel 47

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Niet-belastingplichtige rechtspersonen met een btw-identificatienummer

Nadere informatie

VOLMACHT. Federale Overheidsdienst FINANCIEN. Sector BTW

VOLMACHT. Federale Overheidsdienst FINANCIEN. Sector BTW Federale Overheidsdienst FINANCIEN Sector BTW OM UW BTW-TERUGGAAF VAN HET CREDITSALDO VAN UW REKENING-COURANT TE ONTVANGEN DIENT DIT FORMULIER, BEHOORLIJK INGEVULD, TE WORDEN AFGEGEVEN AAN DE POST OF AAN

Nadere informatie

AANVRAAG TOT IDENTIFICATIE VAN EEN BTW-EENHEID (formulier 606 A)

AANVRAAG TOT IDENTIFICATIE VAN EEN BTW-EENHEID (formulier 606 A) AANVRAAG TOT IDENTIFICATIE VAN EEN BTW-EENHEID (formulier 606 A) BELANGRIJK In België gevestigde belastingplichtigen die in juridisch opzicht onafhankelijk zijn, maar op financieel, organisatorisch en

Nadere informatie

BELASTINGKREDIET van toepassing in de PERSONENBELASTING (art. 289bis, 290, 2 en 291, tweede lid, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992)

BELASTINGKREDIET van toepassing in de PERSONENBELASTING (art. 289bis, 290, 2 en 291, tweede lid, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992) Identiteit:... Repertoriumnr.:... Ondernemingsnr. of nationaal nr.:... BELASTINGKREDIET van toepassing in de PERSONENBELASTING (art. 289bis, 290, 2 en 291, tweede lid, van het Wetboek van de inkomstenbelastingen

Nadere informatie

A. Eenmalige aftrek voor vaste activa die zijn verkregen of tot stand gebracht door NATUURLIJKE PERSONEN. Percentage 13,5 % 13,5 % 13,5 % 3,5 %

A. Eenmalige aftrek voor vaste activa die zijn verkregen of tot stand gebracht door NATUURLIJKE PERSONEN. Percentage 13,5 % 13,5 % 13,5 % 3,5 % Federale Overheidsdienst FINANCIEN Administratie van de ondernemings- en inkomensfiscaliteit Inkomstenbelastingen INVESTERINGSAFTREK AANSLAGJAAR 2003 Identiteit : Nationaal nummer : VAK BESTEMD VOOR DE

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/9/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/9

Federale Overheidsdienst F 2011/9/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/9 Federale Overheidsdienst F 2011/9/1 FINANCIEN _ Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/9 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR DE CONSUMPTIE-IJSBEREIDERS JAAR 2011 (*) 1. Voorafgaande

Nadere informatie

DUIDING VAN DE PROBLEMATIEK

DUIDING VAN DE PROBLEMATIEK Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst BTW Belasting over de toegevoegde waarde Beslissing BTW nr. E.T.127.884 d.d. 05.10.2015 Reisbureaus Verzekeringen

Nadere informatie

Versie 21-02-2012 DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling I Gebruik van een dienstvoertuig voor persoonlijke aangelegenheden Inhoudsopgave

Versie 21-02-2012 DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling I Gebruik van een dienstvoertuig voor persoonlijke aangelegenheden Inhoudsopgave Versie 21-02-2012 DEEL V Titel I Hoofdstuk X Afdeling I Gebruik van een dienstvoertuig voor persoonlijke aangelegenheden Inhoudsopgave 1. Wettelijke en reglementaire grondslagen 2. Algemeen 3. Draagwijdte

Nadere informatie

pagina 1 van 5 Beslissing Btw nr. E.T.129.030/3 dd. 02.02.2016 FOD Financiën, 04/02/2016, www.fisconetplus.be Context Belasting over de toegevoegde waarde > 17 - B.T.W. tarieven Algemene Administratie

Nadere informatie

Overzicht. 1. Wat is BTW?

Overzicht. 1. Wat is BTW? ABC VAN DE BTW Overzicht 1. Wat is BTW? 2. Waar wordt de BTW geregeld? 3. Wie valt onder die regelgeving? 4. Wat wordt belast? 5. Hoeveel bedraagt de belasting? 6. Administratieve verplichtingen 7. Bijzondere

Nadere informatie

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen

5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5. Ter beschikking stellen van een bedrijfswagen 5.1. Begrip Vroeger werd een firmawagen ter beschikking gesteld aan werknemers die veel beroepsmatige verplaatsingen aflegden. De laatste jaren is het toekenningsgebied

Nadere informatie

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1.

Vanaf 1 januari 2010 worden de basisregels inzake het bepalen van de plaats van een dienst grondig veranderd in het Btw-Wetboek 1. Belasting over de toegevoegde waarde Wijzigingen betreffende de plaats van diensten en samenhangende verplichtingen vanaf 1 januari 2010 Landbouwondernemingen die onder de bijzondere regeling voor landbouwondernemingen

Nadere informatie

Overzicht. 1. Wat is BTW?

Overzicht. 1. Wat is BTW? ABC VAN DE BTW Overzicht 1. Wat is BTW? 2. Waar wordt de BTW geregeld? 3. Wie valt onder die regelgeving? 4. Wat wordt belast? 5. Hoeveel bedraagt de belasting? 6. Administratieve verplichtingen 7. Bijzondere

Nadere informatie

Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992, titel III, hoofdstuk II, afdeling III, onderafdeling 4. Ondernemingen die investeren in een raamovereenkomst voor de productie van een audiovisueel werk Art. 194ter.

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 58 VAN 7 JULI 1994 TOT VERVANGING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 47 VAN 18 DECEMBER 1990 BETREFFENDE DE NA TE LEVEN PROCEDURE EN DE DUUR VAN DE TIJDELIJKE

Nadere informatie

I. INFORMATIE AAN NOTARISSEN

I. INFORMATIE AAN NOTARISSEN Belasting over de toegevoegde waarde. Artikel 44, 1, 1 van het Btw-Wetboek Onderwerping aan de belasting van de prestaties van notarissen en gerechtsdeurwaarders vanaf 1 januari 2012. De administratie

Nadere informatie

De Vennootschap (Handelsnaam of benaming, rechtsvorm, nationaliteit, zetel) :

De Vennootschap (Handelsnaam of benaming, rechtsvorm, nationaliteit, zetel) : Provincie Stad Aanbestedende overheid Benaming van de opdracht Limburg Sint-Truiden Wegen en Verkeer Limburg Aanpassing N3 Rotonde Stayen OFFERTEFORMULIER De ondergetekende (Naam en voornaam) : Hoedanigheid

Nadere informatie

BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN

BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN Sector btw April 2016 WOORD VOORAF De op 1 januari 1993 ingestelde vrijstellingsregeling

Nadere informatie

Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten

Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten Erkende ondernemingslokketten verrichten zowel taken van openbare dienst of van algemeen belang als een aantal adviserende

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale zekerheid» SCSZ/07/162 BERAADSLAGING NR. 07/059 VAN 6 NOVEMBER 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

FAQ VRIJSTELLING VAN DOORSTORTING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING - STARTENDE ONDENREMINGEN

FAQ VRIJSTELLING VAN DOORSTORTING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING - STARTENDE ONDENREMINGEN Page 1 of 10 Home > FAQ - Vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing - Startende ondernemingen FAQ VRIJSTELLING VAN DOORSTORTING VAN DE BEDRIJFSVOORHEFFING - STARTENDE ONDENREMINGEN Opgelet:

Nadere informatie

FAQ. Sleutelwoorden Vragen Antwoord A. ALGEMEEN

FAQ. Sleutelwoorden Vragen Antwoord A. ALGEMEEN FAQ Algemene uitvoeringsbepalingen van de maatregelen ten gunste van de tewerkstelling van jongeren in sociaal profitsector voortspruitend uit de wet van 23 december 2005 betreffende het generatiepact

Nadere informatie

BERICHT Nr. 27 PP 3 juli 2000

BERICHT Nr. 27 PP 3 juli 2000 BERICHT Nr. 27 PP 3 juli 2000 HAARD- EN STANDPLAATSTOELAGE Tabel van de van kracht zijnde bijvoegsels bij bericht 27 PP van 2000 Nr. van het bijvoegsel Nr. en jaar van het bericht Wijzigingen 2 50 PP/2001

Nadere informatie

3 4 5 6 7 . 8 BIJLAGE III effectuées dans un pays tiers et qui n ouvrent pas de droit à déduction de la taxe belge en amont. De belastingplichtige moet in de daartoe voorziene vakken zijn naam of

Nadere informatie

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST

BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST BURGERLIJKE AANSPRAKELIJKHEID VAN DE ARCHITECT VERBONDEN DOOR EEN ARBEIDSOVEREENKOMST 1) Omschrijving van de arbeidsovereenkomst Artikel 3 van de wet van 3 juli 1978 betreffende de arbeidsovereenkomsten

Nadere informatie

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst F 2011/1/1 FINANCIEN

Federale Overheidsdienst F 2011/1/1 FINANCIEN Federale Overheidsdienst F 2011/1/1 FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT _ BTW _ F 2011/1 FORFAITAIRE REGELING INZAKE BTW VOOR KLEINHANDELAARS IN LEVENSMIDDELEN BIEZONDERE BEPALINGEN JAAR

Nadere informatie

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT

Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT Identiteit:......... Repertoriumnr.:... Ondernemingsnr. of nationaal nr.:... Federale Overheidsdienst FINANCIEN Algemene administratie van de FISCALITEIT GESPREIDE BELASTING VAN MEERWAARDEN (artikel 47

Nadere informatie

inkomend factuurboek Privé Aard Ontvangen ICV

inkomend factuurboek Privé Aard Ontvangen ICV inkomend factuurboek Algemene aanduidingen van het document Ontleding van het document Handelingen waarvoor de aangever gehouden is tot betaling van de Volgnummer Datum Leverancier Totaal bedrag Handelsgoederen,

Nadere informatie

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN

DEFINITIEVE REGELING VOORSCHOTFACTUREN Koninklijke Federatie van Belgische Transporteurs en Logistieke Dienstverleners Fédération Royale Belge des Transporteurs et des Prestataires de Services Logistiques Königlicher belgischer Verband der

Nadere informatie

MAATSCHAPPIJ VOOR INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL

MAATSCHAPPIJ VOOR INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL MAATSCHAPPIJ VOOR INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL M.I.V.B. Speciale Studiedienst Koningsstraat 76 1000 BRUSSEL 1 Bijzonder Bestek nr. MIVB/SSD/1400 RAAMOVEREENKOMST VOOR VERSTERKING VAN PERRONNEUZEN

Nadere informatie

Wanneer dien je een factuur uit te reiken?

Wanneer dien je een factuur uit te reiken? Wanneer dien je een factuur uit te reiken? Algemeen principe (art. 53, 2 W. BTW) : * In principe is elke zelfstandige (met BTW-nummer) verplicht om een factuur op te maken telkens wanneer hij goederen

Nadere informatie

'Grensbedragen' voor kwartaalaangiften

'Grensbedragen' voor kwartaalaangiften Voortaan kunnen BTW maandaangevers per kwartaal weer indienen Inhoud Voortaan kunnen BTW maandaangevers per kwartaal weer indienen... 'Grensbedragen' voor kwartaalaangiften verhoogd... Maand- of kwartaalaangifte...

Nadere informatie

Kleine onderneming: een omzet van maximum EUR (vanaf 1 april 2014)

Kleine onderneming: een omzet van maximum EUR (vanaf 1 april 2014) Kleine onderneming en btw: drempel wordt verhoogd tot 15.000 EUR Kleine btw-plichtigen die een economische activiteit uitoefenen, kunnen als zij dat willen, vallen onder het bijzondere btw-stelsel van

Nadere informatie

BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN

BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN BROCHURE 9 VRAGEN OMTRENT DE VRIJSTELLINGSREGELING VAN BELASTING VOOR KLEINE ONDERNEMINGEN Federale Overheidsdienst FINANCIEN Sector btw April 2019 WOORD VOORAF De op 1 januari 1993 ingestelde vrijstellingsregeling

Nadere informatie

Plaatsen van vuilroosters, zandvang en aanpassing constructie op de onbevaarbare waterlopen van 2 de categorie in de Provincie Antwerpen

Plaatsen van vuilroosters, zandvang en aanpassing constructie op de onbevaarbare waterlopen van 2 de categorie in de Provincie Antwerpen PROVINCIE ANTWERPEN OFFERTEFORMULIER Plaatsen van vuilroosters, zandvang en aanpassing constructie op de onbevaarbare waterlopen van 2 de categorie in de Provincie Antwerpen Gebruikte eenheid in het inschrijvingsbiljet:

Nadere informatie

6 MAART 2007. - Koninklijk besluit tot instelling van een regeling van sociale voordelen voor sommige geneesheren

6 MAART 2007. - Koninklijk besluit tot instelling van een regeling van sociale voordelen voor sommige geneesheren 6 MAART 2007. - Koninklijk besluit tot instelling van een regeling van sociale voordelen voor sommige geneesheren BS 20/03/2007 (dit KB vervangt het KB dd 31/03/1983 zie art 6 van KB 06-03-2007) Gewijzigd

Nadere informatie

Technische fiche looncorrectie (IPA) Art , WIB 92

Technische fiche looncorrectie (IPA) Art , WIB 92 Technische fiche looncorrectie (IPA) Art. 275 7, WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Art. 275 7, WIB 92 - Wet van 17.05.2007 (art. 28 en 29) (BS 19.06.2007) - Wet van 27.03.2009 (art. 18 en 19) (BS 07.04.2009)

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET BEKOMEN VAN HET ATTEST

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET BEKOMEN VAN HET ATTEST Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Bestuur van Financiën en Begroting Vooruitgangstraat 80 bus 1 1030 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET BEKOMEN VAN HET ATTEST Aanvraagformulier voor het

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET. houdende wijziging van het wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET. houdende wijziging van het wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten Stuk 963 (2001-2002) Nr. 7 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2001-2002 16 januari 2002 ONTWERP VAN DECREET houdende wijziging van het wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten TEKST AANGENOMEN DOOR

Nadere informatie

Instelling. Onderwerp. Datum

Instelling. Onderwerp. Datum Instelling FOD FINANCIËN Onderwerp Circulaire nr. Ci.RH.241/575.580 (AOIF 33/2007). Bericht aan de vennootschappen.. Zelfstandige bedrijfsleider. Sociaal voordeel aan het personeel.. Voordeel van alle

Nadere informatie

2.1.2.: bij aankoop van reeds geoogste wortels: 2.2.: voor de witlooftelers : bij aankoop van wortels op struik en van reeds geoogste wortels:

2.1.2.: bij aankoop van reeds geoogste wortels: 2.2.: voor de witlooftelers : bij aankoop van wortels op struik en van reeds geoogste wortels: Witloofteler van West-en Oost-Vlaanderen en Limburg Forfaitaire aanslaggrondslagen vastgesteld voor de witlooftelers van de provincie West- Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Limburg Aanslagjaar 2007 (inkomsten

Nadere informatie

Art. 3. Dit besluit treedt in werking op 1 januari Art. 4. Onze Minister van Financiën is belast met de uitvoering van dit besluit.

Art. 3. Dit besluit treedt in werking op 1 januari Art. 4. Onze Minister van Financiën is belast met de uitvoering van dit besluit. Koninklijke Besluiten Belasting over de Toegevoegde Waarde KB 17/10/1980 van een toeristische rondreis, van meerdere prestaties die deel uit maken van een van deze gehelen of die in dezelfde lijn ervan

Nadere informatie

Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale

Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale Art. 39 Algemene wet inzake rijksbelastingen In de gevallen waarin het volkenrecht, dan wel naar het oordeel van Onze Minister het internationale gebruik, daartoe noopt, wordt vrijstelling van belasting

Nadere informatie

INFORMATIEDOSSIER. Voor 20 juli: Indienen BTW aangifte Betaling van de op de aangifte verschuldigde BTW minus de betaalde voorschotten

INFORMATIEDOSSIER. Voor 20 juli: Indienen BTW aangifte Betaling van de op de aangifte verschuldigde BTW minus de betaalde voorschotten INFORMATIEDOSSIER BTW Hoe en wanneer BTW betalen? Btw betalingen dienen altijd te gebeuren op rekeningnummer BTW Brussel 679 2003000 47 (uitzondering: zie bijzondere rekening). Vermeld steeds de gestructureerde

Nadere informatie

1 de uitgaven gedaan voor prestaties betaald met dienstencheques als bedoeld in de artikelen tot ;

1 de uitgaven gedaan voor prestaties betaald met dienstencheques als bedoeld in de artikelen tot ; Algemene administratie van de FISCALITEIT - Centrale diensten Directie I/5C Circulaire nr. Ci.RH.331.611.085 (AAFisc Nr. 41/2011) dd 22.08.2011 Personenbelasting Berekening van de belasting Berekening

Nadere informatie

3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen

3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen 3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen Arbeids- en loonvoorwaarden... 2 CAO van 22 maart 1999 (51.489)... 2 Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid, de bepaling

Nadere informatie

Programmawet van 22.12.89 en uitvoeringsbesluit van 8 maart 1990

Programmawet van 22.12.89 en uitvoeringsbesluit van 8 maart 1990 Programmawet van 22.12.89 en uitvoeringsbesluit van 8 maart 1990 rechtsbron bron/reg.nr. rechtsbrondatum publicatiedatum pagina Wet - 22.12.1989 K.B. - B.S. - 30.12.1989 21382 Wet - 29.03.2012 B.S. - 06.04.2012

Nadere informatie

Technische fiche startende ondernemingen Art , WIB 92

Technische fiche startende ondernemingen Art , WIB 92 Wettelijke basis I WIB 92 Technische fiche startende ondernemingen Art. 275 10, WIB 92 Art. 275 10, WIB 92 - programmawet van 10.08.2015 (art. 58 en 59) (BS 18.08.2015 Ed. 2) - programmawet (I) van 26.12.2015

Nadere informatie

Ministerieel besluit van 8 juli 1966 (B.S. van 9.8.1966) houdende de interne regeling van de controle op de vastlegging van de uitgaven.

Ministerieel besluit van 8 juli 1966 (B.S. van 9.8.1966) houdende de interne regeling van de controle op de vastlegging van de uitgaven. Ministerieel besluit van 8 juli 1966 (B.S. van 9.8.1966) houdende de interne regeling van de controle op de vastlegging van de uitgaven. COORDINATIE WIJZIGEND BESLUIT 1. M.B. van 14.4.1967 (B.S. van 6.5.1967)

Nadere informatie

Dit voordeel geeft aanleiding tot fiscale en sociale zekerheidsrechtelijke heffingen.

Dit voordeel geeft aanleiding tot fiscale en sociale zekerheidsrechtelijke heffingen. Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 www.claeysengels.be info@claeysengels.be KOSTELOZE BESCHIKKING OVER EEN WONING www.iuslaboris.com Sommige werkgevers stellen aan hun personeel

Nadere informatie

Kosteloze beschikking over een woning

Kosteloze beschikking over een woning CLAEYS & ENGELS Advocaten Vorstlaan 280 1160 Brussel Tel +32 2 761 46 00 Fax +32 2 761 47 00 Kosteloze beschikking over een woning info@claeysengels.be www.claeysengels.be www.iuslaboris.com Sommige werkgevers

Nadere informatie

Belastingwijzer btw. Ragheno Business Park

Belastingwijzer btw. Ragheno Business Park Belastingwijzer btw Ragheno Business Park Motstraat 30, B-2800 Mechelen tel. 0800 94 571 fax 0800 17 529 www.wolterskluwer.be klant.be@wolterskluwer.com Verantwoordelijke uitgever: Hans Suijkerbuijk, Ragheno

Nadere informatie

Vraag om gezamenlijk op te lossen op het einde van het seminarie

Vraag om gezamenlijk op te lossen op het einde van het seminarie 1 Vraag om gezamenlijk op te lossen op het einde van het seminarie Een vastgoedmakelaar en verzekeringsmakelaar N.V. PEETERS (kwartaalindiener), bouwt in 2012 een bureelcomplex, welke hij uitsluitend gebruikt

Nadere informatie

Praktische gids btw-plicht notaris

Praktische gids btw-plicht notaris Praktische gids btw-plicht notaris Patrick WILLE Managing Partner THE VAT HOUSE cvba (Het BTW Huis), VAT House Services nv, VAT Applications nv President VAT Forum cv Docent VUB, Professor Fiscale Hogeschool,

Nadere informatie

Wetgeving inzake het Diamant Stelsel (gecoördineerde wettekst)

Wetgeving inzake het Diamant Stelsel (gecoördineerde wettekst) Wetgeving inzake het Diamant Stelsel (gecoördineerde wettekst) In dit verband kan verwezen worden naar de Programmawet van 10 augustus 2015 ( B.S. 18 augustus 2015), alsook naar de Programmawet van 18

Nadere informatie

Inhoudstafel. Woord vooraf 13. Hoofdstuk 1 Recht op aftrek, herziening van de aftrek en gemengde btw-belastingplicht 15

Inhoudstafel. Woord vooraf 13. Hoofdstuk 1 Recht op aftrek, herziening van de aftrek en gemengde btw-belastingplicht 15 Inhoudstafel Woord vooraf 13 Hoofdstuk 1 Recht op aftrek, herziening van de aftrek en gemengde btw-belastingplicht 15 1. Het recht op aftrek 15 1.1. Algemene draagwijdte van het recht op aftrek (artikel

Nadere informatie

VERTALING. Artikel 2 van de Overeenkomst wordt opgeheven en vervangen door het volgende :

VERTALING. Artikel 2 van de Overeenkomst wordt opgeheven en vervangen door het volgende : VERTALING Aanvullende Overeenkomst tot wijziging van de Overeenkomst en tot opheffing van het Protocol tussen het Koninkrijk België en de Republiek Korea tot het vermijden van dubbele belasting en tot

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk

Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk 2140000 Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk Sectoraal akkoord 2009 2010... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 24 april 2009 (92.203)... 2 Invoering van een nieuwe

Nadere informatie

Paritair Comité voor de wapensmederij met de hand

Paritair Comité voor de wapensmederij met de hand 1470000 Paritair Comité voor de wapensmederij met de hand Eindejaarspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 28 oktober 1974 (3.071)... 2 Vervoerskosten... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

OFFERTEFORMULIER. AANLEG VAN HET VICTORIA REGIAPARK IN GENTBRUGGE/GENT Besteknummer GD 09/2016. open aanbesteding

OFFERTEFORMULIER. AANLEG VAN HET VICTORIA REGIAPARK IN GENTBRUGGE/GENT Besteknummer GD 09/2016. open aanbesteding AANLEG VAN HET VICTORIA REGIAPARK IN GENTBRUGGE/GENT Besteknummer GD 09/2016 open aanbesteding OFFERTEFORMULIER Belangrijk: dit offerteformulier dient volledig te worden ingevuld.. Het totaalbedrag (excl.

Nadere informatie

Derde Bewerking : Aftrek van vrijgestelde verdragswinsten Aftrek van niet-belastbare bestanddelen

Derde Bewerking : Aftrek van vrijgestelde verdragswinsten Aftrek van niet-belastbare bestanddelen Derde Bewerking : Aftrek van vrijgestelde verdragswinsten Aftrek van niet-belastbare bestanddelen Yves Verdingh Juni 2018 Aftrek van verdragswinsten en vrijgestelde bestanddelen 03/10/2018 1 Derde bewerking

Nadere informatie

AANVRAAG TOT BTW-IDENTIFICATIE (formulier 604A)

AANVRAAG TOT BTW-IDENTIFICATIE (formulier 604A) FOD FINANCIEN Sector btw AANVRAAG TOT BTW-IDENTIFICATIE (formulier 604A) BELANGRIJK U bent een natuurlijke persoon of rechtspersoon, of een vennootschap/vereniging zonder rechtspersoonlijkheid en u moet

Nadere informatie