Op bezoek bij Sparta Interviews En natuurlijk heel veel foto s. Even voorstellen de redactie van het VDB Wijkblad Op onderzoek uit in de buurt

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op bezoek bij Sparta Interviews En natuurlijk heel veel foto s. Even voorstellen de redactie van het VDB Wijkblad Op onderzoek uit in de buurt"

Transcriptie

1 Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - VDB Wijkblad - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen de redactie van het VDB Wijkblad Op onderzoek uit in de buurt Op bezoek bij Sparta Interviews En natuurlijk heel veel foto s

2 Voor jullie ligt de allereerste editie van het VDB Wijkblad. Een uitgave die is gemaakt door ons: jonge verslaggevers en fotografen uit Rotterdam Overschie. We laten jullie zien waaraan we hebben gewerkt tijdens de workshop Journalistiek en Fotografie van Stichting Hoedje van Papier. We hebben heel veel mensen geïnterviewd, spannende uitstapjes gemaakt en zijn op onderzoek uit geweest in de buurt. Alles wat we hebben gedaan, is ook vastgelegd op fotocamera. Jullie kunnen onder andere lezen over de winkeliers in Overschie. Maar ook over meneer Peter die verslaafd en dakloos is geweest. Daarnaast laten we graag zien wat we hebben gedaan in het stadion van Sparta Rotterdam. Alle informatie en foto s die we tijdens de workshop hebben verzameld en de stukjes die we hebben geschreven, presenteren we met trots in het VDB Wijkblad. Met gepaste trots presenteren we het kindermagazine van Overschie dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van de Van der Boomschool, tot stand is gekomen. We hopen dat alle kinderen die de workshop hebben gevolgd het leuk en leerzaam hebben gevonden. Stichting Hoedje van Papier gaat uit van kennis, talenten, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel van kinderen en wil dit samen met hen verder ontwikkelen. Op deze manier proberen we een steentje bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en te werken aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Met de medewerking van veel enthousiaste en goede workshopleiders is het gelukt dit project tot een succes te maken. Door hen hebben we de mogelijkheid gekregen met de kinderen reportages te maken van spannende plekken in en buiten de wijk en interviews te houden met belangrijke en beroemde mensen uit de wijk en de stad. Er is voor veel kinderen een nieuwe wereld opengegaan. Stichting Hoedje van Papier is oorspronkelijk opgezet om een project voor werkende (straat)kinderen in de stad Cusco in Peru te ondersteunen. Liesbeth Kerstens is de initiatiefneemster. Ook bij dit project geldt dat Stichting Hoedje van Papier zich inzet om kinderen een stem te geven en hen in zichzelf wil laten geloven. We doen dit alles door samen te werken met heel veel kinderorganisaties en vakmensen die verstand van zaken hebben en goed met kinderen kunnen werken. Met hen hebben we onder andere een kinderstraatkrant, televisieprogramma en kindermuseum ontwikkeld. Sinds 2005 hebben in Peru inmiddels al meer dan zevenhonderd kinderen deelgenomen aan de activiteiten. Voor meer informatie nl. We gaan ervoor om dit project in de verschillende wijken van Rotterdam verder te ontwikkelen en zoveel mogelijk kinderen de kans te geven hun stem te laten horen. We wensen je heel veel leesplezier! Het team van Hoedje van Papier.

3 Ik ben Ibtissame (10). Mijn hobby s zijn tennis en voetbal. Ik heb drie broertjes. Ik doe mee met de workshop omdat ik graag wil leren. Mijn lievelingsdier is een paard. Ik ben Melek (11). Mijn hobby is voetbal. Ik doe mee met de workshop omdat ik wil leren. Mijn lievelingseten is bami met saté. Ik heb drie zusjes. Ik wil later dokter worden. Mijn verjaardag is op 15 januari en ik woon in Overschie. Ik ben Anysa (12). Mijn hobby s zijn paardrijden en voetballen. Ik zit op de Van der Boomschool. Ik ben op 21 december geboren. Ik doe mee met de workshop om te leren wat journalistiek is. Ik ben Hanan (12). Mijn hobby s zijn zwemmen en voetballen. Mijn lievelingsdier is een konijn. Ik woon aan de Abtsweg en ben jarig op 10 februari. Ik doe mee met de workshop omdat ik wil leren wat het inhoudt om journalist te zijn en omdat ik het interessant vind.

4 Ik ben Batuhan (10). Mijn hobby s zijn voetballen en zwemmen. Ik kom uit Nederland. Mijn lievelingsvak is rekenen. Ik heb voor deze workshop gekozen omdat ik het leuk vind. Ik ben Jaouad (11). Mijn hobby s zijn voetbal en muay thai. Ik woon in Overschie. Mijn lievelingseten is lasagne. Ik zit op de Van der Boomschool. Ik doe mee met de workshop omdat ik het leuk vind. Ik ben Adam (11). Mijn hobby s zijn voetbal, honkbal en met vrienden spelen. Ik wil later profvoetballer worden. Mijn lievelingsvak is rekenen. Ik doe mee met de workshop omdat ik het leuk vind. Ik ben Yoell Telmo Lima (11). Juf Angelique van Tilburg en juf Joanne Vyent

5 Journalistieke vragen: wie, wat, waar, wanneer en waarom? Een journalist moet zich aan een aantal regels houden om een zo goed mogelijk artikel te kunnen schrijven. De regels noemen ze ook wel de vijf w s. Door de vragen wie, wat, waar, wanneer en waarom te stellen, kan een journalist een zo volledig mogelijk stuk maken waarin alle belangrijke informatie staat. Om zelf goede artikelen te kunnen schrijven oefenen we eerst met de vijf w s door een zelfgekozen artikel uit de krant onder de loep te nemen. geluiden uit bloemhof Samantha Kok wint Tenaco Cup Samantha Kok heeft afgelopen weekend de Tenaco Cup 2009 in de wacht gesleept. Tijdens de finale van de Rotterdamse turnvereniging wist zij in twee wedstrijden maar liefst 69,25 punten bij elkaar te turnen. Samantha, die een mooie beker mee naar huis kreeg, was zelf ook verrast door haar prestatie. Dit had ik nooit gedacht, zo liet zij na afloop weten. Ongeveer honderd leden deden mee aan de finale. (Bron: Maasstad weekbladen, 20 mei 2009) Wat is er gebeurd? Samantha Kok heeft de Tenaco Cup in de wacht gesleept. Om wie gaat het? Turnster Samantha Kok. Waar is het gebeurd? Tijdens de finale van de Rotterdamse turnvereniging. De locatie is niet bekend. Wanneer is het gebeurd? Het weekend van 16 en 17 mei. Waarom is het zo gegaan? Ze heeft gewonnen omdat ze 69,25 punten bij elkaar heeft geturnd.

6 Door Jaouad, Hanan en Anysa In de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 mei is er een boom aan de Noordwijksingel door de bliksem getroffen. Er was die nacht een hele erge onweersbui, waardoor er bomen zijn omgevallen. Het regende heel hard zodat er de volgende dag grote plassen op straat lagen. Na de storm heeft de gemeente sommige bomen vastgezet zodat ze niet kunnen omvallen als het weer heel slecht weer wordt. Bijvoorbeeld de bomen langs de Schie. Door Jaouad Onder de brug naast voetbalvereniging HWD wordt drugs gedeald. Dat is gevaarlijk want er zijn daar veel verslaafden die overlast veroorzaken en de politie heeft er veel werk aan. Door Melek Bij de Noordwijksingel komt een voetbalveld van kunstgras. Het moet in juli klaar zijn. De kinderen in de buurt hopen dat het snel klaar is omdat ze graag sporten en sporten is gezond. Er komt een hek om het veld want anders moet je steeds de straat op om de bal te gaan halen. En er komen mooie nieuwe goaltjes. Door Anysa Het is belangrijk dat er een kunstgrasveld komt want sporten is gezond en veel kinderen en volwassenen in Overschie houden van voetbal. Door Yoell De oude schommel die hing bij het veldje aan de Noordwijksingel is gestolen en nu is er een nieuwe schommel. Dat is goed want nu kunnen kinderen er weer spelen. Het is ook belangrijk voor het milieu en de natuur dat er genoeg bomen en planten zijn. In de buurt is ook een nieuwe glijbaan.

7 Meneer Jan van Gent van Sparta Rotterdam heeft ons een rondleiding gegeven door het stadion en ons van alles over de Rotterdamse voetbalclub verteld. Ontstaan Sparta Rotterdam is opgericht op 1 april 1988 en bestaat dus al 121 jaar. Het is een van de oudste clubs van Nederland. In 1916 werden de eerste wedstrijden gespeeld in het stadion in Spangen zoals we dat nu kennen. Het was toen het grootste voetbalstadion van Nederland. Perszaal In de perszaal geven de trainer en perschef van Sparta en de trainer van de tegenpartij maximaal twintig minuten na afloop van de wedstrijd een persconferentie. Achter de perstafel zijn de bovenste twee rijen met logo s de sponsors van de eredivisie. De onderste vier rijen zijn de sponsors van Sparta Rotterdam. Clubkleuren Sparta Rotterdam was de eerste club die reclame maakte voor hun wedstrijden, supporters entree liet betalen om een wedstrijd te zien en de eerste voetbalclub die naar het buitenland ging. Toen ze een wedstrijd moesten spelen tegen Sunderland in Engeland had Sparta geen shirts om in te spelen. Alle spelers hadden andere kleren aan. Ze hebben toen reserveshirts van Sunderland geleend. Die waren rood met wit. Zo komt Sparta aan de clubkleuren rood en wit. Sponsors Grote sponsors van Sparta Rotterdam hebben een lounge. Hier kunnen zij naar de voetbalwedstrijden kijken en mensen ontvangen. Maar ze mogen de lounge ook buiten de wedstrijden gebruiken om te vergaderen of om een verjaardag te vieren. De sponsor krijgt de lounge helemaal kaal en mag deze dan zelf inrichten. Kleedkamer In de kleedkamer hebben alle spelers een eigen plek. Ze hoeven zelf nergens voor te zorgen. Hun kleding wordt gewassen en de voetbalspullen liggen klaar. Er staat een bord waar ze de opstelling voor de wedstrijd kunnen opschrijven. In de eigen kleedkamer zijn douches en een groot bad waar alle spelers tegelijk in kunnen. De tegenstander heeft alleen douches.

8 Mevrouw Sandra, filiaalleidster van Van der Breggen Bakkers Vindt u het gezellig in Overschie? Ja, het is altijd lekker druk. Waarom bent u dit werk gaan doen? Ik vind brood en gebakjes zelf erg lekker en ik vind het leuk werk. Hoelang doet u dit werk al? Al vier jaar. Hoeveel personeel heeft u? Vier mensen werken hier vast en we hebben twee zaterdaghulpen. Bent u weleens beroofd in de winkel? Nee, gelukkig nog nooit. Wat vindt u van de klanten? De klanten zijn leuk en ze doen altijd gezellig mee als we gek doen. Werkt er ook familie in de winkel? Ik werk samen met mijn vriend, alleen staat hij niet in de winkel maar in de bakkerij. Mevrouw Ria, mede-eigenaresse van dierenwinkel Faunaland Wanneer is deze winkel geopend? In april Vindt u uw werk leuk? Ja. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. Ik was graag met dieren bezig en nu kan ik andere mensen vertellen hoe ze goed voor hun huisdieren kunnen zorgen. Het is heel afwisselend werk. Vindt u uw klanten leuk? Ja, het is hier heel gezellig. Echt dorps. Welke opleiding heeft u gevolgd? Ik heb een administratieve opleiding gedaan. Wat heeft u voor dit werk gedaan? Ik heb bij een dierenarts gewerkt en bij een kattenpension. Is er weleens wat gestolen uit de winkel? Ja, er is een ladelichter in de winkel geweest. Die heeft de kassalade opengemaakt en is er vandoor gegaan met geld. We zagen pas aan het einde van de dag dat er veel geld weg was. Heeft u huisdieren? Ja. Een hond, een kip en vier katten. Waarom kopen mensen als ze een hond willen vaak een jonge pup? Mensen willen vaak liever een pup dan een grote hond omdat ze hem dan zelf kunnen opvoeden. Als een hond klein is kun je hem nog van alles af- en aanleren. Bij een grote hond is dat veel moeilijker.

9 Mevrouw An Arends en mevrouw Riet Sonneveld, vrijwilligsters van de Wereldwinkel Welke spullen die u verkoopt, vindt u het meest bijzonder? We hebben heel veel mooie dingen uit Mexico en India, zoals zilveren sieraden en heel kleurrijk speelgoed. Maar eigenlijk is alles bijzonder. Worden de spullen in de fabriek gemaakt of maken mensen ze zelf? Kleine groepjes mensen maken de producten die wij verkopen vaak met hun handen. Gaat u de spullen die in de winkel staan zelf ophalen in het buitenland? Nee, we hebben een aantal mensen die dat voor ons doen. Dat zijn importeurs. Wat vindt u het leukst aan de winkel? Ik ben er heel trots op dat we met een groep van 25 vrijwilligers de winkel hebben opgezet en draaiende weten te houden. Koopt u zelf weleens wat in uw eigen winkel? Ja, vaak cadeautjes voor mensen die bijvoorbeeld jarig zijn. Dan maken we een mooi cadeaupakket met allemaal leuke spullen die we hier verkopen. Meneer Bas van Vliet, eigenaar van Haarmode John van Vliet Vindt u het gezellig in Overschie? Ja, zeker als het markt is. En we zitten in een straat met veel drukbezochte winkels, dat is ook erg leuk. Hoe lang doet u dit werk al? Al 22 jaar. Waarom bent u met deze zaak begonnen? Mijn opa is met de zaak begonnen. Daarna is mijn vader erin gekomen. Ik heb toen het vak geleerd en nu is de kapperszaak van mij. Hoe lang bestaat deze winkel al? Dit blok waar we nu zitten is gebouwd in 1955, maar mijn opa en oma zijn ergens anders begonnen in 1934.

10 We hebben een bezoek gebracht aan de bibliotheek in Overschie en drie mensen geïnterviewd. De medewerkster van de bibliotheek wist niet precies hoeveel boeken er in de bibliotheek op de planken staan. Toen hebben we de boeken geteld. Het waren er ongeveer Mevrouw Van Kleeff, medewerkster van de bibliotheek in Overschie Komt het voor dat mensen een boete krijgen van meer van vijfhonderd euro? Nee, dat is nog nooit gebeurd. Heeft u weleens iemand weggestuurd uit de bibliotheek? Ja, een meneer die zich heel slecht gedroeg. Waarom vindt u dit werk leuk? Ik vind het leuk om met mensen te werken. En met boeken. Bij dit werk komt dat mooi samen. Wanneer bent u met dit werk begonnen? Dertig jaar geleden. Hier in de bibliotheek in Overschie. We zaten toen nog op een andere locatie. Chantal (14), bezoekster van de bibliotheek Hoe vaak ga je naar de bibliotheek? Ongeveer een keer per week. Wie vind je de beste schrijver? Francine Oomen. Wat vind je de leukste boeken om te lezen? Boeken die over de puberteit gaan of met tieners te maken hebben. Elise, bezoekster van de bibliotheek Hoe vaak gaat u naar de bibliotheek? Een keer per week. Ik ben de juffrouw van groep 3 van de Regenboogschool. Voor hen haal ik boeken en ik breng de boeken die we gelezen hebben weer terug. Waarom gaat u niet met de kinderen naar de bibliotheek? Normaal doe ik dat wel, maar we zijn op school erg druk met toetsen. Daarom doe ik het nu alleen.

11 Meneer Peter, hij was verslaafd aan drugs en is dakloos geweest Meneer Peter was verslaafd en is dakloos geweest. Nu geeft hij voorlichting om andere mensen te waarschuwen voor de gevaren van drugs. Wij hebben hem geïnterviewd. Door Anysa Meneer Peter was dakloos maar zo zag hij er niet uit toen we hem interviewden. Nu is hij niet meer dakloos. Vroeger was hij ook verslaafd aan drugs. Op zijn zestiende is hij ermee begonnen. Hij was tot zijn dertigste verslaafd. In al die tijd is hij heel vaak opgepakt omdat hij spullen stal om te kunnen verkopen voor geld voor drugs. Hij is eigenlijk begonnen met drugs door anderen. Die waren zogenaamd stoer en dat wilde hij ook zijn, dus deed hij ook mee met het snuiven van speed. Hij deed het ook omdat hij zich lekker wilde voelen. Hij is ook een tijdje dakloos geweest, maar hij sliep meestal niet echt op straat. Hij sliep bij vrienden, in een opvang en soms zelfs in de schuur van zijn moeder zonder dat zijn moeder het wist. Door Melek Wat voor drugs heeft u gebruikt? Heel veel verschillende soorten drugs. Ik blowde, slikte xtc pillen en gebruikte speed, cocaïne en heroïne. Waren uw dagen goed toen u drugs gebruikte? Nee, ik was elke dag ziek. Ik wilde steeds meer drugs en had het echt elke dag nodig. Vooral heroïne maakte me erg ziek. Heeft u spijt? Ja, heel veel spijt. Ik had veel liever mijn school afgemaakt, maar dat ging niet omdat ik verslaafd was. Wat had u voor uw Cito-toets? Heel hoog. Ik had 96 van de 100 punten. Ik kon goed leren en heb ook een jaar op de universiteit gezeten. Maar door de drugs heb ik alles verknald. Hoe bent u gestopt met drugs? Ik heb in een ziekenhuis voor verslaafden gezeten. Daar kreeg ik allemaal behandelingen. Dat was in het begin heel zwaar, maar uiteindelijk ging het steeds een beetje beter. Nu gebruik ik geen drugs meer. Drinkt u nog wel alcohol? Soms een glas wijn bij het eten. Maar daarna altijd weer een paar dagen niet omdat ik weet dat ik gevoelig ben voor verslavingen en ik wil niet dat het weer verkeerd gaat. Wat vindt u het ergste dat u gedaan heeft toen u verslaafd was? Stelen om aan geld te komen, de afhankelijkheid van de drugs en dat ik zo leefde dat familie en vrienden niets meer met me te maken wilden hebben.

12 STICHTING BOSHUYSEN

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen

Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine HVT Nieuws - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van HVT Nieuws Vakantieplannen Tekst en Beeld Fotoverhaal En heel veel foto s! Van de redactie

Nadere informatie

Vakantieplannen Beeldverhaal en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Villa 7

Vakantieplannen Beeldverhaal en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Villa 7 Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine Villa 7 - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van Villa 7 Vakantieplannen Beeldverhaal en heel veel foto s! Van de kinderredactie

Nadere informatie

Vindt, onderzoekt en zet op papier! Op bezoek bij de brandweer Beeldverhaal Cursus Moonwalken

Vindt, onderzoekt en zet op papier! Op bezoek bij de brandweer Beeldverhaal Cursus Moonwalken Workshop Journalistiek en Fotografie - Magazine Supernieuws - December 2009 Vindt, onderzoekt en zet op papier! Even voorstellen De redactie van SUPERNIEUWS Straatinterviews Op bezoek bij de brandweer

Nadere informatie

Naar de échte krant! Onze wijk... en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Globe School News Interview met Robbert Baruch

Naar de échte krant! Onze wijk... en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Globe School News Interview met Robbert Baruch Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Globe School News - Editie 1 - Februari 2009 Even voorstellen... De redactie van Globe School News Interview met Robbert Baruch Naar de échte krant! Onze wijk...

Nadere informatie

TALENTENFESTIVAL 11 TALENTVOLLE REPORTERS OP ZOEK NAAR: DE MOELIJKSTE, DE SPORTIEFSTE EN DE MEEST LEERZAME ACTIVITEIT VAN HET FESTIVAL

TALENTENFESTIVAL 11 TALENTVOLLE REPORTERS OP ZOEK NAAR: DE MOELIJKSTE, DE SPORTIEFSTE EN DE MEEST LEERZAME ACTIVITEIT VAN HET FESTIVAL TALENTENFESTIVAL 11 TALENTVOLLE REPORTERS OP ZOEK NAAR: DE MOELIJKSTE, DE SPORTIEFSTE EN DE MEEST LEERZAME ACTIVITEIT VAN HET FESTIVAL VOORWOORD We zijn langs geweest in Ahoy Rotterdam waar het talentenfestival

Nadere informatie

Bezoek aan Rotterdam Airport Naar de speeltuin Een rondje door de wijk

Bezoek aan Rotterdam Airport Naar de speeltuin Een rondje door de wijk Workshops Hoedje van Papier in de Wijk - Ovie-cieel Kindermagazine - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van Ovie-cieel! Interview met ex-dakloze Ricardo Bezoek aan Rotterdam Airport Naar

Nadere informatie

Spreekoefeningen. Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen. (voor het inburgeringsexamen - spreken)

Spreekoefeningen. Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen. (voor het inburgeringsexamen - spreken) Spreekoefeningen (voor het inburgeringsexamen - spreken) Oefenen voor het eerste deel van het examen spreken: Vragen beantwoorden. 1 enkele vragen Eet u vaak brood? Wat voor groente eet u vaak? Wat vindt

Nadere informatie

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant!

Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! Hallo Waterkrant lezers, Welkom bij het tweede deel van De Waterkrant! We zijn aangekomen in het jaar 2016 en willen graag terugkijken naar wat de kinderen de afgelopen periode gedaan hebben. Ook deze

Nadere informatie

Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij. wensen jullie veel leesplezier!

Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij. wensen jullie veel leesplezier! Schooljaar 2015-2016 Nr 3 22 januari 2016 Hallo allemaal, Wij, de kinderen van groep 4 hebben voor jullie de Kidsflits gemaakt. Wij Weetjes uit groep 4 wensen jullie veel leesplezier! Groetjes groep 4

Nadere informatie

Kindermagazine uit Rotterdam Pendrecht

Kindermagazine uit Rotterdam Pendrecht Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine KIDS4EVER - Oktober 2009 Kindermagazine uit Rotterdam Pendrecht Even voorstellen de redactie van Kindercampus Pendrecht Op bezoek bij het stadhuis

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Interviews Onderzoek in de buurt en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van de PB Krant Een bezoek aan Rotterdam Airport

Interviews Onderzoek in de buurt en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van de PB Krant Een bezoek aan Rotterdam Airport Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - PB Krant - Editie 1 - April 2009 Even voorstellen... De redactie van de PB Krant Een bezoek aan Rotterdam Airport Interviews Onderzoek in de buurt en heel veel foto

Nadere informatie

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE FEBRUARI 2013 VOORWOORD Met gepaste trots presenteren we de resultaten van dit magazine, dat door de inzet van velen, maar vooral door de kinderen van de Oscar Romeroschool,

Nadere informatie

Kunt u in het kort beschrijven waar uw bedrijf voor staat? Wat verkoopt u? Waarom verkoopt u deze producten/ dienstverleningen? escape DTP is Irma Weima, een éénmansbedrijf en regelt/verzorgt/maakt alles

Nadere informatie

Merewade PrO-krant Tekening: Beau (1)

Merewade PrO-krant Tekening: Beau (1) Merewade PrO-krant Tekening: Beau (1) Schoolvoetbal Deel 1 Op vrijdag 22 mei 2015 was het jaarlijkse pro Talents! We waren begonnen met de eerste wedstrijd het begon in een keer goed. We hadden alles gewonnen

Nadere informatie

In deze schoolkrant: Een interview met. Een lekker gezond recept van Lisa! Verslag van het bowlingtoernooi en het bezoek aan Sparta van groep 7!

In deze schoolkrant: Een interview met. Een lekker gezond recept van Lisa! Verslag van het bowlingtoernooi en het bezoek aan Sparta van groep 7! In deze schoolkrant: Een interview met. Een lekker gezond recept van Lisa! Verslag van het bowlingtoernooi en het bezoek aan Sparta van groep 7! Hallo, ik ben Lisa en ik zit in groep 6. Ik ben 10 jaar.

Nadere informatie

De WC s op De Geldershof.

De WC s op De Geldershof. 1. Klaas en Lieke wonen in één huis. Klaas gaat boodschappen halen en als hij terug komt liggen er glas scherven op de grond, het raam is open, en Lieke is dood. Wat is er gebeurd toen Klaas weg was? 2.

Nadere informatie

Afsluiting kinderjury 2013

Afsluiting kinderjury 2013 Afsluiting kinderjury 2013 Schrijverbezoek: Gerard van Gemert 1. Kastor en Tim Wanneer bent u begonnen met schrijven? Gerard van Gemert is in 2005 begonnen met schrijven toen hij met zijn dochters een

Nadere informatie

Fotograaf Marc Nolte Lelijke en mooie dingen En natuurlijk veel foto s! Achter de schermen Straatinterviews

Fotograaf Marc Nolte Lelijke en mooie dingen En natuurlijk veel foto s! Achter de schermen Straatinterviews Workshop Journalistiek & Fotografie - Juliana van Stolbergkids - April 2010 Achter de schermen Straatinterviews Fotograaf Marc Nolte Lelijke en mooie dingen En natuurlijk veel foto s! Voorwoord van de

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders.

Daphne. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Wij hebben de g.k.ij. op bezoek gekregen. We hebben spelletjes gedaan. Dat moest bij. Met 1 arm of iets anders. Zo konden we voelen hoe is om gehandicapt te zijn. Ik zelf vond het heel leerzaam en heb

Nadere informatie

Dit is onze wijk Gezond en fit in Blijdorp En nog veel meer! Even voorstellen... De redactie van PP Press Naar de Brandweer

Dit is onze wijk Gezond en fit in Blijdorp En nog veel meer! Even voorstellen... De redactie van PP Press Naar de Brandweer Workshops Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine - PP Press - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van PP Press Naar de Brandweer Dit is onze wijk Gezond en fit in Blijdorp En nog

Nadere informatie

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015

Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Dit ben ik Naam: juf Alma van den Bergh School: o.b.s. de Torenuil Groep: 7a Datum: juni 2015 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Hoofdstuk 1: Mijn stamboom blz. 3 Hoofdstuk 2: Mijn tijdlijn blz. 5 Hoofdstuk

Nadere informatie

schoolkrant E N N E D Y S C

schoolkrant E N N E D Y S C K schoolkrant E N N E D Y S C H O O L 2015 nummer 3 Voorwoord Hallo allemaal, In deze schoolkrant vinden jullie een interview met winactie en een bonus vraag, een verslag over het rijksmuseum, een verslag

Nadere informatie

Beste ouders van Sinnerakkers,

Beste ouders van Sinnerakkers, 23 oktober 2014 Beste ouders van Sinnerakkers, Onze eerste nieuwsbrief! Wat is er een boel gebeurd sinds de start. Inmiddels zijn er al 18 kinderen die gebruik maken van de opvang bij Sinnerakkers. Wij

Nadere informatie

SCHOON DOOR DE WIJK IN DIT MAGAZINE DUURZAAM EN SOLIDAIR NIEUWS UIT DE AFRIKAANDERWIJK!

SCHOON DOOR DE WIJK IN DIT MAGAZINE DUURZAAM EN SOLIDAIR NIEUWS UIT DE AFRIKAANDERWIJK! SCHOON DOOR DE WIJK DUURZAAM EN SOLIDAIR NIEUWS UIT DE AFRIKAANDERWIJK! IN DIT MAGAZINE KUNSTENAARS IN DE KAPSALON DE GROENE KLUSJESMAN NAAR HET FEYENOORD-STADION WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE APRIL

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

Dubbelspel. Alan Durant

Dubbelspel. Alan Durant Dubbelspel Dubbelspel maakt deel uit van de Schaduw-reeks van Lezen voor Iedereen/Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. De Schaduw-reeks is een serie spannende verhalen voor jongeren. Lezen voor Iedereen/Uitgeverij

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

Actie Schoenenmaatjes

Actie Schoenenmaatjes Sluisjournaal 18 e jaargang nr.2 december 2015 Welkom bij deze speciale editie, die bol staat van de sinterklaasviering. En goed voorbeeld doet goed volgen, want ook de kinderen gaven cadeautjes aan de

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Voetbal. Damian. Bryan

Voetbal. Damian. Bryan Voetbal Het waren leuke voetbalwedstrijden En we hebben een gelijk gespeeld en een ploeg kwam niet op dagen, dus die hadden we gewonnen. We hadden drie verloren en we waren op het eind vierde van de poule.

Nadere informatie

Inhoud: ----------------------------- ----------------------------- nog Rijmpjes ----------------------------- Interview

Inhoud: ----------------------------- ----------------------------- nog Rijmpjes ----------------------------- Interview Jaargang 3 -Uitgave 1 Inhoud: November 2012 Voorstelling nieuwe leerlingenraad IDEH. Project FAIRTRADE Spelletjes/Raadseltjes Moppentrommel Rijmpjes en nog Rijmpjes Interview De nieuwe leden van de Leerlingenraad

Nadere informatie

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood

Spreekbeurt Hulp aan dieren in nood Hoi, ik ben Ikki. Wat leuk dat je je spreekbeurt houdt over hulp aan dieren. Ik kan je daar van alles over vertellen. Over asielen, waar dieren zonder baas terecht komen. En over dierenambulances, die

Nadere informatie

Ik en mijn groep zijn naar Corien Oranje geweest dat was erg leuk.

Ik en mijn groep zijn naar Corien Oranje geweest dat was erg leuk. Ik en mijn groep zijn naar Corien Oranje geweest dat was erg leuk. We moesten ook een quiz doen dat was ook wel erg leuk. De kinderen uit mijn klas had het erg naar hun zin. Dit is Corien Oranje-) Dit

Nadere informatie

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al:

Ik besloot te verder te gaan en de zeven stappen naar het geluk eerst helemaal af te maken. We hadden al: Niet meer overgeven Vaak is de eerste zin die de klant uitspreekt een aanwijzing voor de hulpvraag. Paula zat nog maar net toen ze zei: ik ben bang om over te geven. Voor deze angst is een mooie naam:

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad.

Een van de agenten komt naar hem toe. Nou, het is me het dagje wel, zegt hij. Nu zijn er toch rellen in de stad. Een dode De voetbalwedstrijd is afgelopen. Het stadion is bijna leeg. Het is koud, de zon schijnt bleek. Munck staat op de tribune van vak H en staart naar de dode man op de bank. Wat vreselijk, denkt

Nadere informatie

Pag. 8, 9, 10, 11 Groep 3/5. Pag. 12, 13 Fotoreportage. Pag. 14, 15, 16, 17 Groep 4/6. Voorleeswedstrijd.

Pag. 8, 9, 10, 11 Groep 3/5. Pag. 12, 13 Fotoreportage. Pag. 14, 15, 16, 17 Groep 4/6. Voorleeswedstrijd. t Vat is de schoolkrant van de Kisveldschool en verschijnt 3 maal per jaar. Bij de voorplaat: musical Adres. C.B.S. Kisveld Hondelinkweg 2 7161 HG Neede tel. (0545) 291341 Directrice: Ellen Hemmers www.kisveldvco.nl

Nadere informatie

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag.

Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Naam: Mariska v/d Boomen. Klas: TG2C. Datum: 25 Juni. Docent: Van Rijt. Schrijfverslag. Onze vragen: 1. Wanneer bent u met uw schrijfcarrière begonnen? 8 jaar geleden ben ik begonnen met het schrijven.

Nadere informatie

Bijlage interview meisje

Bijlage interview meisje Bijlage interview meisje Wat moet er aan de leerlingen gezegd worden voor het interview begint: Ik ben een student van de Universiteit van Gent. Ik wil met jou praten over schrijven en taken waarbij je

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

De viool en de gitaar en de dwarsfluit.

De viool en de gitaar en de dwarsfluit. De viool en de gitaar en de dwarsfluit. Er was is een vrouw die had een familie. De familie heette de viool. Ze had 2 baby violen en 2 zussen en 1 moeder en vader.,maar toen ze bij ons kwamen was pa niet

Nadere informatie

Schoolkrant. Juli 2015

Schoolkrant. Juli 2015 Schoolkrant Juli 2015 Inleiding Shakira Naar de middelbare school! Interview juf Sanne over het kamp van groep 7/8. Interview juf Femke over bruiloft 25 jaar jubileum Over ons Spelletjes Shakira Geschreven

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15

CARDIJNKRANT. Cardijnfeest 13 november '15 CARDIJNKRANT ZWAT-dag Op maandag 10 oktober gingen de leerlingen van OV1 en OV2 op ZWAT-dag. ZWAT staat voor ZWemmen en ATletiek. Met de bus trokken ze naar Hofstade. Daar deden ze de hele dag allerlei

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen.

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen. Mijn naam is Aron van der Wal. Ik zit in de sport/brugklas HAVO/VWO van het Fivelcollege in Delfzijl. Naar aanleiding van de opdracht om iemand te interviewen die zich minimaal 20 uren per week met sport

Nadere informatie

Verslag stage ID-dance

Verslag stage ID-dance Verslag stage ID-dance 1 Gabriëlle van Tussenbroek, 4D Inhoud Motivatie (pagina 3) Algemene gegevens (pagina 4) Gesprek werkplanning (pagina 5) Verloop stageperiode (pagina 6) Afsluitende beschouwing en

Nadere informatie

Spreekbeurtpakket. Dierenambulance NHZ. Colofon SPOEDNUMMERS. Bezoek ons ook eens op www.dierenambulancehaarlem.dierenbescherming.nl.

Spreekbeurtpakket. Dierenambulance NHZ. Colofon SPOEDNUMMERS. Bezoek ons ook eens op www.dierenambulancehaarlem.dierenbescherming.nl. Colofon Deze brochure wordt aangeboden door: Dierenambulance Noord- Holland Zuid Generaal Spoorlaan 16 2025 NB Haarlem Kantoor 023-549 14 00 SPOED 023-524 68 99 Website www.dierenambulancehaarlem. dierenbescherming.nl

Nadere informatie

bericht Belangrijke data: Tweede Wereldoorlog project stukjes geschreven door leerlingen uit groep 7

bericht Belangrijke data: Tweede Wereldoorlog project stukjes geschreven door leerlingen uit groep 7 bericht Info : 30 Jaargang 14 : 08-04-2016 Redactie : Monique Bos E-mail redactie : m.bos@westerwijs.nl Belangrijke data: 16 april Oud papier groep 4a 20 april Spelsportdag groep 3 en 4 in sporthal Quicksilver

Nadere informatie

Christmas Edition. Voor wielrennen was het... Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË. Alies: Ik heb een schoenen verslaving

Christmas Edition. Voor wielrennen was het... Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË. Alies: Ik heb een schoenen verslaving Glass Christmas Edition Voor wielrennen was het... Alies: Ik heb een schoenen verslaving Mijn familie is mijn ware vriend! ALIES GESPOT IN BELGIË Inhoudsopgave Pagina: Even voorstellen 4-5 Ik heb een schoenen

Nadere informatie

Zweten met blinde sporters Expositie Roffa 5314 en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Afri Freaks Interview met ex-dakloze Peter

Zweten met blinde sporters Expositie Roffa 5314 en heel veel foto s! Even voorstellen... De redactie van Afri Freaks Interview met ex-dakloze Peter Workshop Hoedje van Papier in de Wijk - Kindermagazine Afri Freaks - Editie 1 - Juni 2009 Even voorstellen... De redactie van Afri Freaks Interview met ex-dakloze Peter Zweten met blinde sporters Expositie

Nadere informatie

We spelen in het huis van mijn mama deze keer,

We spelen in het huis van mijn mama deze keer, Jip en Janneke. Ik ben Jip. Ik ben Janneke en we wonen naast elkaar. Hij heet Jip, zij heet Janneke. en we spelen soms bij hem en soms bij haar. We spelen in het huis van mijn mama deze keer, we kunnen

Nadere informatie

Uitslagen leerlingen onderzoek (2003)

Uitslagen leerlingen onderzoek (2003) Uitslagen leerlingen onderzoek (00) Als onderdeel van het onderzoek naar het verslavingspreventieproject op scholen voor voortgezet onderwijs in Katwijk is een anonieme online-enquête afgenomen met behulp

Nadere informatie

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl.

September 2013. Mocht je leuk nieuws, weetjes of iets anders hebben voor onze nieuwsbrief, mail dit dan naar nieuwsbrief@judoklub-tilburg.nl. Van de redactie Het is nu alweer een jaar geleden dat we zijn begonnen met deze nieuwsbrief. Er is in het afgelopen sportseizoen veel gebeurt. Veel nieuwe banden, slips en ook natuurlijk niet te vergeten

Nadere informatie

Noa (D1) en Yasmine (D2) interviewen Esmee Putting :

Noa (D1) en Yasmine (D2) interviewen Esmee Putting : Noa (D1) en Yasmine (D2) interviewen Esmee Putting : 1.Wat vind je leuk aan korfbal? Dat het een teamsport is. Dat het een gemengde sport is. Dat het twee vakken heeft, 1 verdedigen en 1 aanvallen. 2.Wat

Nadere informatie

Verslag gehandicapten platform.

Verslag gehandicapten platform. Verslag gehandicapten platform. 5 Maart kwamen er gehandicapten mensen bij ons op school. Ze waren niet gehandicapt in hun hoofd en gedrag maar ze waren lichamelijk gehandicapt. We begonnen met een paar

Nadere informatie

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2

BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGEN LESPAKKET 1.2 BIJLAGE 1 A4 BLADEN THEMA S BIJLAGE 2 DOMINO EMOTIES BIJLAGE 3 MATCHING OEFENING GEVOELENS BIJLAGE 4 VRAGENLIJST FILM BIJLAGE 5 VRAGENSTROOKJES HOEKENWERK BIJLAGE 6 ANTWOORDENBLAD

Nadere informatie

De Jeroen Bosch krant

De Jeroen Bosch krant De Jeroen Bosch krant G E M A A K T V O O R E N D O O R L E E R L I N G E N 2 maart 2016 Workshop groep1/2 Circuit in groep 7 Groep 7 van de vlieger ging op 4-3-2016 een circuit houden over Jeroen Bosch.

Nadere informatie

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2015/ 2016

66 GZBwereld. groep 3/4/5 2015/ 2016 Û f _ 66 GZBwereld m 7 7 8 SS f groep 3/4/5 P 2015/ 2016 Wereldkids M is gemaakt door de GZB. De GZB wil graag dat alle mensen Jezus leren kennen. Daarom wonen er overal in de wereld zendingswerkers van

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

taalkaart 1 Mijn diploma Mijn diploma

taalkaart 1 Mijn diploma Mijn diploma tk taalkaart 1 Mijn diploma Wat ga je doen? Je leert wat een diploma is. Je bedenkt en maakt een diploma. Op verkenning 1 Mijn diploma 1 Bekijk het diploma. naam: Femke Visser geboortedatum: 7 juni 1999

Nadere informatie

Zorgboerderij Boer Hans Werkstuk van Sam Driessen groep 6 21 Juni 2010

Zorgboerderij Boer Hans Werkstuk van Sam Driessen groep 6 21 Juni 2010 Zorgboerderij Boer Hans Werkstuk van Sam Driessen groep 6 21 Juni 2010 Blz. 1 Voorwoord: Ik heb gekozen voor het onderwerp, zorgboerderij boer hans. Omdat ik het zelf heel leuk vind om daar naar toe te

Nadere informatie

N I E U W S B R I E F

N I E U W S B R I E F N I E U W S B R I E F IJsseldijk 59 8196 KB Welsum Telefoon: 0570-561821 Website: www.obsdijkzicht.nl E-mail: obsdijkzicht@de-mare-scholen.nl DIJKoverZICHT 2015/2016 Nummer 07: 01 april 2016 Wat staat

Nadere informatie

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6

Werkstukken maken op PCBO-Het Mozaiek Groep 6 We gaan een werkstuk maken en je mag het helemaal zelf doen. Het is helemaal jouw eigen werkstuk. Maar om je even goed op weg te helpen hebben we hieronder alle stapjes even op een rij gezet. Wat moet

Nadere informatie

Droombaan: Werken in een ijssalon! Droomfoto s. De redactie droomt over de buurt Opa s en oma s dromen over...

Droombaan: Werken in een ijssalon! Droomfoto s. De redactie droomt over de buurt Opa s en oma s dromen over... Workshop Journalistiek en Fotografie - Het Oude Noorden - Mei 2010 Magazine van Kinderpersbureau Erasmusbuurt De redactie droomt over de buurt Opa s en oma s dromen over... Droombaan: Werken in een ijssalon!

Nadere informatie

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10

Kids United Inhoudsopgave. Kids United Voorwoord Henk Sijtsma. Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Kids United Inhoudsopgave Kids United Voorwoord Henk Sijtsma Inhoudsopgave 02 Voorwoord 03 Terugblik 04 Samenwerking 08 Hoofdsponsor 10 Enthousiast, gedreven, betrokken, respect: dat waren de woorden die

Nadere informatie

A) Onderstreep telkens de bijwoord in onderstaand zinnen (soms staat er geen).

A) Onderstreep telkens de bijwoord in onderstaand zinnen (soms staat er geen). A) Onderstreep telkens de bijwoord in onderstaand zinnen (soms staat er geen). 1. Je tekent mooi, zeg. 2. Wat een mooi schilderij! 3. Ik heb iets moois voor jou. 4. Mijn vader is een harde werker. 5. Het

Nadere informatie

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1.

Eerwraak. Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman. Blz 1. Eerwraak Naam: Paul Rustenhoven Klas: 4GTL1 Inlever datum : Titel: Eerwraak Schrijver: Karin Hitlerman Blz 1. Vra!n. 1) Wat voor soort verhaal is je boek? Mijn boek is een eigentijdsverhaal/roman 2) Waar

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Stichting Kinderpostzegels

Stichting Kinderpostzegels Stichting Kinderpostzegels gemaakt door Eva Prince 10/10/15 voorwoord Ik doe mijn werkstuk over Kinderpostzegels. Want ik vind dat kinderpostzegels verkopen leuk is. Ik vind dat Stichting Kinderpostzegels

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN

OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN OP BEZOEK BIJ OMA TOBBEN Groep 6a De spreekbeurt: De spreekbeurt op school vond ik al erg leuk. Toen wist ik al dat dit de leukste spreekbeurt van het jaar werd. Yanoux Ik vond de spreekbeurt van Ellis

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

2012 MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN LEONARDO LEERLINGEN 2012 LEOFACTS. Even voorstellen... De nieuwe redactie!

2012 MAANDELIJKSE NIEUWSBRIEF VAN LEONARDO LEERLINGEN 2012 LEOFACTS. Even voorstellen... De nieuwe redactie! LEOFACTS Even voorstellen... De nieuwe redactie! INHOUD Voorstellen van leden Verslag eerste schooldag Actuele nieuws Verslag games Extra s en strips VOORSTELLEN Hoi, ik ben Marijn Blaeke, Ik ben 11 jaar.

Nadere informatie

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7

E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 E.H.B.O. Werkstuk Vera Kleuskens, groep 7 1 Vera Kleuskens groep 7 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 1. Wat is E.H.B.O... 5 2. E.H.B.O. vereniging... 6 3. Cursus... 7+8+9 4. Reanimatie en A.E.D....

Nadere informatie

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn:

Klein Kontakt. Jarigen. in april zijn: A Klein Kontakt Het is alweer eind maart wanneer dit Kontakt uitkomt, het voorjaar lijkt begonnen, veel kinderen hebben kweekbakjes met groentes in de vensterbank staan, die straks de tuin in gaan. Over

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan!

Ten slotte wens ik je veel plezier bij het lezen. Hopelijk geeft het de kennis en de inspiratie om ook zelf met je kinderen aan de slag te gaan! inleiding Voor al mijn kinderen schrijf ik hun ontwikkelingen op in een schrift. Ik schrijf op wanneer en hoelang ze sliepen, wat ze aten, hoe ze speelden en hoe we samen de dag doorbrachten. Dat lijkt

Nadere informatie

Chiang mai, februari 2011. Een nieuwsbrief.

Chiang mai, februari 2011. Een nieuwsbrief. Chiang mai, februari 2011 Een nieuwsbrief. Een andere naam voor iets wat voor de meeste lezers inmiddels al vertrouwd is. Werd dit bericht vroeger een rondzendmail of een halfjaarbericht genoemd; nu gaan

Nadere informatie

*SINT JOSEPH* BASISSCHOOL

*SINT JOSEPH* BASISSCHOOL Nieuwsbrief 5. Vrijdag 11 september 2015 *SINT JOSEPH* BASISSCHOOL ROZENHOUTSTRAAT 3 072-5715314 1704 CD HEERHUGOWAARD NOORD Beste ouders, Groep 3 Kaylee Maan vaas vis roos en pen ik sok aan juf Ik fint

Nadere informatie

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE MAART 2011 DE HELDEN VAN HEUVEL IN DIT MAGAZINE STRAATINTERVIEWS NAC JUNIOR STREET LEAGUE SPORT, KOKEN EN CARNAVAL

WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE MAART 2011 DE HELDEN VAN HEUVEL IN DIT MAGAZINE STRAATINTERVIEWS NAC JUNIOR STREET LEAGUE SPORT, KOKEN EN CARNAVAL DE HELDEN VAN HEUVEL WORKSHOP JOURNALISTIEK & FOTOGRAFIE MAART 2011 IN DIT MAGAZINE STRAATINTERVIEWS NAC JUNIOR STREET LEAGUE SPORT, KOKEN EN CARNAVAL VOORWOORD DE HELDEN VAN HEUVEL Voor je ligt alweer

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

Borstkanker ''Angst voor het onbekende''

Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Borstkanker ''Angst voor het onbekende'' Ellen Wagter-Streep Schrijver: Ellen Wagter-Streep ISBN: 9789402129663 Ellen Wagter-Streep Inhoud Inhoud... 05 Voorwoord...

Nadere informatie

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Oefening bij Nivor 1.

Kijk op: www.nt2taalmenu.nl. nt2taalmenu wordt gemaakt door: Frans Snik, Ed Kniesmeijer en René den Nijs. Oefening bij Nivor 1. OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli?

Hoe gaat het in z n werk daar? Wat is er anders dan een gewone poli? INTERVIEW d.d. 28 december 2009 Coeliakiepoli Op het interview-wenslijstje van Nynke en Zara staat Dr. Luisa Mearin. Zij is kinderarts MDL in het LUMC te Leiden en heeft als eerste met haar collega s in

Nadere informatie

JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL. in makkelijke taal

JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL. in makkelijke taal JOHAN CRUIJFF MIJN VERHAAL in makkelijke taal Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Voorwoord Ik heb geen diploma s. Alles wat ik weet, heb ik in het echte leven geleerd. Ik was twaalf jaar toen

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Nationale Nederlanden Paspoort. Informatieboekje bevolkingsonderzoek naar borstkanker

Nationale Nederlanden Paspoort. Informatieboekje bevolkingsonderzoek naar borstkanker Nationale Nederlanden Paspoort Informatieboekje bevolkingsonderzoek naar borstkanker Zorgbelang Gelderland, november 2010 Teksten of delen van teksten uit deze uitgave mogen, na verkregen toestemming van

Nadere informatie

Geweldige krant Oktober

Geweldige krant Oktober Geweldige krant Oktober Krant van en voor groep V6/7 van basisschool de Korenaar. Redactie september: Raoul Dena Stijn Manon Belangrijke data in oktober: Verjaardagen: 27 nov.: Mahdy 8 nov.: dag van respect

Nadere informatie