Verzamelen en inpakken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verzamelen en inpakken"

Transcriptie

1 Verzamelen en inpakken Het sortiment op een kwekerij bepaalt vaak de mate van mechanisatie. Heb je grote, uniforme partijen met weinig verschillende potmaten die in kisten of op roltafels kunnen worden afgekweekt, dan investeer je al snel in mechanisatie. Denk aan een wegzetrobot bij de oppotmachine, een transportwagen en een opraaprobot. Bij een sortiment met kleine partijen in verschillende potmaten of bij een sortiment met veredelingen op stam valt er veel minder te automatiseren. Daar moet je met de hand verzamelen en sorteren. Op deze kwekerij van vaste planten komt er amper een medewerker op het containerveld. Verkoopklaar maken Grote kwekerijen met opkweek op roltafels, rolcontainers of in kisten, waar het interne transport sterk is gemechaniseerd, sorteren bij aflevering met een camera op grootte. Dit heet camerasortering. Op potplantenbedrijven in de bloemisterij is dat al langer gangbaar. Daar komen mensenhanden amper aan te pas. Maar bij het gros van de bedrijven gebeurt het sorteren nog gewoon op het oog. Zorg voor een uniforme partij door zorgvuldig te sorteren. Een order maak je klaar door de gezonde exemplaren van de juiste maatsortering uit te zoeken en de potten nog wat met de hand bij te werken. Dat wil zeggen: het mos en onkruid er afhalen en het gewas eventueel nog wat bijknippen. De potkluit moet voldoende vochtig zijn om tijdens het transport en de periode erna niet uit te drogen. De kluit moet ook voldoende voeding bevatten. Controleer ten slotte alle af te leveren planten op ziekten en plagen. Dit werk moet vlot en secuur verlopen, je wilt je klant immers te vriend houden. Zet de planten rechtop in de kar en laat ze er niet buiten uitsteken. Transportmiddelen en verpakking moeten klaar staan. Je moet bovendien voldoende personeel hebben om vlot af te kunnen leveren. Verpakkingen kiezen De variatie aan kisten en pallets als verpakkingsmateriaal is groot. De Stichting Hulpmaterialen probeert hierin eenheid te brengen, tot nu toe zonder al te veel succes. Zij stelt ook jaarlijks fust- en palletprijzen vast. Die kunnen als verrekenprijzen dienen bij transacties tussen kwekers en afnemers. De volgende fustsoorten zijn in de boomkwekerij in gebruik: de hoge logokist; de lage logokist; de veenmankist; de Deense doos gecoat; de klapkist. Veel containerplanten worden verhandeld op pallets of in palletboxen. Daarvan tref je de volgende typen aan in de praktijk: de blokpallet: 100 x 120 cm groot, van hout; de europallet: 80 x 120 cm groot, van hout; de ferropallet: 115 x 210 cm groot, van metaal;

2 de boxpallet of palletbox: 100 x 120 x 95 (hoogte) cm, van hout. Het gebruik van pallets is erg divers. Elke pallet heeft zo zijn specifieke voordelen. Op de blokpallet kun je bijvoorbeeld meer kisten stapelen dan op een europallet. Maar zo n blokpallet is weer minder wendbaar in een winkel of tuincentrum. Bovendien komt fust niet altijd retour. Een partij planten voor de export stapel je niet zo snel op een dure meermalige pallet. Die komt immers vaak niet terug. Bij verhandeling in Nederland is meermalig fust wel mogelijk, maar dat is wel veel duurder. Links van boven naar beneden: een hoge kist, een logokist en een stekkist. Rechts een klapkist Leverbon opstellen De bestelde planten zijn uitgesorteerd, schoongemaakt, ingepakt en op de vrachtwagen geladen. De partij is nu verzendklaar. Bij iedere aflevering hoort een leverbon of een verzendlijst. Nogal wat boomkwekers hebben de hele administratie daarvan in de computer staan. Firma s als Infogroen, TSD, Venhorst en andere hebben daarvoor complete softwarepakketten op de markt gebracht. Wat hoort er op zijn minst op een leverbon te staan? In de praktijk circuleren er nogal wat onvolledige formulieren. Op een fatsoenlijke leverbon staat een logo. Verder vanzelfsprekend de naam, het adres, telefoon- en faxnummers, bank- en gironummers, eventueel adres en website van de leverancier. Dan de datum, de naam van de klant, het aantal geleverde planten per cultivar, de juiste naamgeving (plantensoort en cultivarnaam), de lengtemaat en de potmaat en ten slotte de prijs. In de kleine lettertjes onderaan hoort te staan of de planten worden geleverd onder de HBN-voorwaarden.

3 Het is netjes als ook het aansluitnummer van de kwekerij bij de Nederlandse Algemene Keuringsdienst Tuinbouw ( NAK-T) is vermeld. Verder hoor je nog de keuringsvermeldingen op de leverbon te zetten. Die geven aan dat de zending van EEGkwaliteit is en dat de leverbon dient als plantenpaspoort voor plantenpaspoortplichtige gewassen. De leverbon garandeert dat de NAK-T (vóór NAK-B) kwaliteitscontrole uitvoert op die gewassen die onder de (al of niet verplichte) kwaliteitscontrole van die instantie vallen. Een plantenpaspoort wordt in Nederland gebruikt en is verplicht in twee belangrijke gevallen: bij uitvoer van uitgangsmateriaal binnen de EU, dus plantmateriaal dat verder wordt opgekweekt; bij uitvoer van paspoortplichtige gewassen. Dit betreft een hele lijst van gewassen, waaronder een twintigtal loofhoutgewassen, een vijftal soorten coniferen en een dertigtal vaste planten. Ook vallen hieronder de bacterievuurgevoelige waardplanten zoals Chaenomeles, Cotoneaster, Crataegus, Cydonia, Eriobotrya, Malus, Mespilus, Photinia davidiana, Pyracantha, Pyrus en Sorbus (behalve Sorbus intermedia). Voor deze laatste groep gewassen zijn bovendien extra veiligheidseisen opgesteld. De EU heeft overal in Europa zogenaamde beschermde gebieden ingesteld. Daarbinnen mogen bacterievuurgevoelige gewassen alléén worden geïmporteerd als ze gekweekt zijn in weer andere door de EU aangewezen gebieden, de zogenaamde bufferzones. Als je dus bacterievuurgevoelige waardplanten in je sortiment hebt zitten en je wilt ze exporteren naar een beschermd gebied ergens in Europa, dan heb je daar een extra verklaring voor nodig. Dat is het zogenaamde ZP-b2 paspoort (ZP van zona protecta = beschermd gebied in het Latijn). Voor een actuele lijst van plantenpaspoortplichtige gewassen kun je bij de NAK-T terecht. Er zijn officiële leverbonnen te koop bij de NAK-T. Maar bij de NAK-T aangesloten kwekerijen mogen ter vervanging van de NAK-T-leveranciersdocumenten ook hun eigen leverbonnen gebruiken, als er tenminste alles op staat wat hierboven is vermeld.

4 De keuringsvermeldingen mag je niet zo maar op de leverbonnen zetten. Keuringsvermeldingen zonder keuringen kan natuurlijk niet. Daarvoor: moet je aangesloten zijn (tegen betaling) bij de NAK-T; controleert de NAK-T de productie op je kwekerij door middel van veldkeuringen; controleert de NAK-T bij aflevering door middel van partijkeuringen. De controle richt zich op het natrekken van: de rasechtheid en raszuiverheid van je plantmateriaal; de gezondheid van je gewassen; de kwaliteit van de afgeleverde planten. Bij import en export van zendingen van en naar landen buiten de EU is een Internationaal Fytosanitair Certificaat verplicht. De afgifte daarvan en de controle ervoor doet de Plantenziektenkundige Dienst. De organisatie rondom verzamelen en afleveren Een snelle aflevering hangt af van een perfecte organisatie van het sorteren, leverklaar maken, inpakken en transporteren. Verpakkingen en transportmiddelen moeten klaar staan en deskundig personeel moet voorhanden zijn. Hoe wordt het afleveren op jouw praktijkbedrijf georganiseerd? Neem de volgende vragen met je praktijkopleider door.

5 Hoe lang duurt het afleverseizoen? Hoe komen de orders binnen: per telefoon, per fax of op een andere manier? Hoe vaak per week moet er worden afgeleverd? Geef de uitersten aan: het aantal keren per week tijdens de leverpiek(en) en tijdens de slappere tijden. Hoeveel personen zijn bij het afleveren betrokken? Hoe is de taakverdeling bij de organisatie van de aflevering? Wie zorgt voor aan- en afvoer van fust en pallets? Wie pakt in? Wie sorteert? Wie verzamelt? Waar wordt gesorteerd: op het containerveld of in de schuur? Hoe worden de potten en containers gesorteerd? Hoe worden de potten en containers leverklaar gemaakt (schoonmaken, bijknippen, etiketteren, fotolabelen en plombe eraan hangen)? Hoe worden de schoongemaakte en gesorteerde planten verzameld en afgevoerd van het containerveld? Handmatig of machinaal? Welke transportmiddelen gebruik je? Maak hiervan een verslag en lever het ter beoordeling in bij je praktijkbegeleider. Verpakken en leverbon invullen Je praktijkopleider heeft je op grond van een order geïnstrueerd welke planten in welke lengte- en potmaten je moet sorteren en klaarmaken. Dan moet je ze nog inpakken. Dat wil zeggen in een of ander fust stoppen en op pallets zetten, zodat alles klaar staat om in de vrachtwagen van het bedrijf te worden afgevoerd. Ten slotte moet je nog een verzendlijst of een leverbon invullen die je aan de vrachtwagenchauffeur moet meegeven. Hoe is dat op je praktijkbedrijf geregeld? Neem de volgende vragen met je praktijkopleider door. Welke fustsoorten gebruikt je praktijkopleider (logokisten, veenmankisten, Deense dozen, palletboxen, Deense karren)? Welke typen pallets zijn er in gebruik op je praktijkbedrijf? Noteer de afmetingen. Hoe is de stapeling van de verschillende fustsoorten op de verschillende pallets? Hoeveel Deense karren passen er in de vrachtwagen? Welke afnemer wenst welke verpakking? Welke fustsoorten zijn eenmalig, welke worden meer keren gebruikt? Welke pallets zijn eenmalig, welke worden meer keren gebruikt? Welke fusten en pallets komen slecht retour van de afnemer? Wat vermeldt je praktijkopleider allemaal op zijn verzendlijst of zijn leverbon? Aantallen, lengtematen, en potmaten? Worden de planten afgeleverd onder de HBN-voorwaarden? Zijn de gewassen gemarkeerd die EEG-plantenpaspoortplichtig zijn? Zijn de gewassen gemarkeerd die onder de NAK-T-keuring vallen? Maak een verslag van deze vragen. Maak een kopie van een leverbon, een verzendlijst of een koopbriefje. Lever het verslag ter beoordeling in bij je docent.

Je hebt zelf waarschijnlijk wel een paspoort. Waarvoor heb je dat paspoort nodig? Waarvoor denk je dat planten een paspoort nodig hebben?

Je hebt zelf waarschijnlijk wel een paspoort. Waarvoor heb je dat paspoort nodig? Waarvoor denk je dat planten een paspoort nodig hebben? Opdracht : kwaliteitseisen en keuring De aftrap: leerdoelen Je kent een aantal kwaliteitseisen Je weet waarvoor een plantenpaspoort is Je weet welke gegevens er op een planten paspoort staan Voorkennis:

Nadere informatie

Nieuw Plantenpaspoort

Nieuw Plantenpaspoort Nieuw Plantenpaspoort Met ingang van 14 december 2019 treedt de nieuwe EU plantgezondheidsverordening in werking. De verordening is gericht op het moderniseren en beter afstemmen van nationale wetten binnen

Nadere informatie

PROCONA

PROCONA Houdt bloemen vers van producent naar consument PROCONA PROCONA Houdt bloemen vers van producent naar consument Voordelen Procona Behoud van kwaliteit; bloemen staan in water en hebben ventilatie Betere

Nadere informatie

Van producent tot consument in aqua

Van producent tot consument in aqua PROCONA Van producent tot consument in aqua www.pagter.com Procona Van producent tot consument in aqua Procona is een functioneel en efficiënt verpakkingssysteem voor verzending en presentatie van snijbloemen

Nadere informatie

profielvak mobiliteit en transport CSPE KB onderdeel D

profielvak mobiliteit en transport CSPE KB onderdeel D Examen VMBO-KB 2017 gedurende 100 minuten profielvak mobiliteit en transport CSPE KB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 10

Nadere informatie

Anneke van Dijk LTO Nederland. Xylella preventie

Anneke van Dijk LTO Nederland. Xylella preventie Anneke van Dijk LTO Nederland Xylella preventie Leidraad preventie Xylella Huidige situatie Risicobeoordeling Heb je waardplanten van Xylella op de kwekerij? Raadpleeg hiervoor regelmatig de lijst met

Nadere informatie

INFO en PRIJZEN Treeport Services B.V.

INFO en PRIJZEN Treeport Services B.V. INFO en PRIJZEN Treeport Services B.V. Contactgegevens Mail info@treeportservices.com Telefoon 076 762 00 66 Fax 076-762 0130 Openingstijden 8:00 18:00 ma-vrij Kantoor Versie 6 14012013 Inhoud Contactgegevens...

Nadere informatie

CARGO DATA SYSTEMS BV

CARGO DATA SYSTEMS BV CARGO DATA SYSTEMS BV DE OPLOSSING VOOR TOTALE EXPEDITIE EN TRANSPORT AUTOMATISERING Emballage Administratie Emballage Administratie Dit document beschrijft de werking van de Emballage Administratie module

Nadere informatie

Verwerken goederenstroom 1

Verwerken goederenstroom 1 L E Entreeopleiding Assistent logistiek (1) Verwerken goederenstroom 1 cohort 2015-2016 hoofdstuk 1 Goederenontvangst voorbereiden? hoofdstuk 1 1 Goederenontvangst voorbereiden Heb je het hoofdstuk helemaal

Nadere informatie

Nieuw Plantenpaspoort

Nieuw Plantenpaspoort Nieuw Plantenpaspoort Met ingang van 14 december 2019 treedt de nieuwe EU plantgezondheidsverordening in werking. De verordening is gericht op het moderniseren en beter afstemmen van nationale wetten binnen

Nadere informatie

Nieuwe Europese plantengezondheidswetgeving. Miet Poppe Consulent AVBS

Nieuwe Europese plantengezondheidswetgeving. Miet Poppe Consulent AVBS Nieuwe Europese plantengezondheidswetgeving Miet Poppe Consulent AVBS Inleiding en situering Fytorichtlijn 2000 / 29 / EC Plantengezondheidswetgeving (2016 /2031) Wetgeving officiële controles (2017/625)

Nadere informatie

Vegaplan Standaard Niet Eetbare Tuinbouwproducten: Minimum EG kwaliteit siergewassen. Studiedag boomkwekerij 21 februari 2019

Vegaplan Standaard Niet Eetbare Tuinbouwproducten: Minimum EG kwaliteit siergewassen. Studiedag boomkwekerij 21 februari 2019 Vegaplan Standaard Niet Eetbare Tuinbouwproducten: Minimum EG kwaliteit siergewassen Studiedag boomkwekerij 21 februari 2019 Inhoud 1. Wettelijke basis 2. Toepassingsgebied 3. Kwaliteitscontrole door leverancier

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR AANLEVERING DRUKWERK

RICHTLIJNEN VOOR AANLEVERING DRUKWERK RICHTLIJNEN VOOR AANLEVERING DRUKWERK 1. LOSSE folderverspreiding Bladzijde 2 en 3 2. GESEALDE folderverspreiding Bladzijde 4 en 5 3. SEPARATE folderverspreiding Bladzijde 6 en 7 1. LOSSE folderverspreiding

Nadere informatie

Register Steekproefgrootte bij import

Register Steekproefgrootte bij import Register Steekproefgrootte bij import eenheden per Te eenheden AARDAPPELEN Pootaardappelen Consumptieaardappelen Consumptieaardappelen Egypte : daarbij alle lots (= snijden) < 200 ton 1 per 10 ton Minimaal

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2015 gedurende 250 minuten transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 17 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

speelkaart grondstoffen

speelkaart grondstoffen speelkaart grondstoffen grondstoffen 100% biokatoen uit India. Bij de teelt komen geen pesticiden en kunstmest kijken. De oogst gebeurt handmatig. De katoenboer laat zijn arbeiders in goede omstandigheden

Nadere informatie

DE KEURING VAN POOTAARDAPPELEN

DE KEURING VAN POOTAARDAPPELEN DE KEURING VAN POOTAARDAPPELEN De omstandigheden in Nederland, zoals klimaat en grondsoort, zijn zeer geschikt voor het telen van pootaardappelen. Daarnaast is het vakmanschap van de Nederlandse telers

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2013 gedurende 245 minuten transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 26 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

LOGISTIEKE VOORWAARDEN Versie oktober 2015

LOGISTIEKE VOORWAARDEN Versie oktober 2015 1 1. Administratief traject : LOGISTIEKE VOORWAARDEN Versie oktober 2015 Order via Florecom (voorkeur) Order wordt elektronisch doorgegeven, waarbij aantal, prijs, hoogte van de plant (we verwachten steeds

Nadere informatie

Online materialenveiling van een complete inventaris voor de boomkwekerij afkomstig uit een faillissement.

Online materialenveiling van een complete inventaris voor de boomkwekerij afkomstig uit een faillissement. Online materialenveiling van een complete inventaris voor de boomkwekerij afkomstig uit een faillissement. Aanvang veiling: Afloop veiling: Veiladres: Dinsdag 31 augustus om 8.00 uur Woensdag 1 september

Nadere informatie

profielvak mobiliteit en transport CSPE BB onderdeel D

profielvak mobiliteit en transport CSPE BB onderdeel D Examen VMBO-BB 2017 gedurende 100 minuten profielvak mobiliteit en transport CSPE BB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 11

Nadere informatie

Introductie. Een magazijn van binnen

Introductie. Een magazijn van binnen Les 2. Magazijnen Introductie Als de pennen klaar zijn, slaat Pennenland bv de pennen tijdelijk op in een magazijn. Pennenland heeft ervoor gekozen om geen eigen magazijn te bouwen, maar om ruimte te huren

Nadere informatie

1 Plantmateriaal Naktuinbouw gekeurd? Aanduiding ja / nee EG-kwaliteit en het aansluitnummer bij Naktuinbouw op afleverbon/leveranciersdocument.

1 Plantmateriaal Naktuinbouw gekeurd? Aanduiding ja / nee EG-kwaliteit en het aansluitnummer bij Naktuinbouw op afleverbon/leveranciersdocument. Keuring plantmaterialen In te vullen door toezichthouder van de gemeente Waalwijk bij levering van de plantmaterialen op de projectlocatie. Pagina 1 t/m 2: keuring gehele levering Pagina s 3 t/m 14: beoordeling

Nadere informatie

Thema Presentatie en goederenverwerking

Thema Presentatie en goederenverwerking Thema Presentatie en goederenverwerking Taak 1 Goederen ontvangen Inleiding Bij de ontvangst van goederen is het belangrijk om de goederen te controleren. Goederen moeten namelijk in de juiste hoeveelheid

Nadere informatie

Bomen. Plantgoed en kwaliteit

Bomen. Plantgoed en kwaliteit Bomen Plantgoed en kwaliteit bosplantsoen; spil; veer; hoogstam (halfstam, laagstam); solitair; meerstammig. Type plantgoed Het type plantgoed is afhankelijk van de standplaats, de soort, de aangeplante

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2015 gedurende 400 minuten transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 21 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Goederen en producten

Goederen en producten R E Entreeopleiding Assistent verkoop/retail (1) Goederen en producten cohort 2015-2016 hoofdstuk 1 Werken in de detailhandel? hoofdstuk 1 1 Werken in de detailhandel 1 Er komt een klant de winkel binnen.

Nadere informatie

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek

Noordhoff Uitgevers Elobase Detailhandel Verkoper Kerntaak 1 Theorie- en infoboek Theorieboek KT1 HOOFDSTUKKEN - Inleiding Goederen ontvangen en controleren Goederen verplaatsen Ompakken en prijzen Goederen opslaan Voorraadbeheer Werken met artikelpresentaties Presentatie en winkelinterieur

Nadere informatie

Namen medewerkers -> Beschrijving taken. Bijlage 1 Voorbeeld Takenschema I

Namen medewerkers -> Beschrijving taken. Bijlage 1 Voorbeeld Takenschema I Bijlage 1 Voorbeeld Takenschema I Bedrijf:... Locatie:... Datum:... Versie:... Namen medewerkers -> Beschrijving taken PPO glastuinbouw Hoofdverantwoordelijk X Verantwoordelijk indien de hoofdverantwoordelijke

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE BB

transport en logistiek CSPE BB Examen VMBO-BB 2011 gedurende 240 minuten transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 20 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Examen VMBO-KB versie blauw

Examen VMBO-KB versie blauw Examen VMBO-KB versie blauw 2018 gedurende 85 minuten profielvak M&T CSPE KB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 7 opdrachten.

Nadere informatie

!Xylella vondst in 2018! Wat kunnen we hier uit leren? Pieter Van Oost Secretaris AVBS

!Xylella vondst in 2018! Wat kunnen we hier uit leren? Pieter Van Oost Secretaris AVBS !Xylella vondst in 2018! Wat kunnen we hier uit leren? Pieter Van Oost Secretaris AVBS Wat is Xylella? Video European Commission 2 Wat is Xylella? Een bacterie Vastgesteld in meer dan 300 plantensoorten

Nadere informatie

Oriëntatie Als de planten binnenkomen, moet er nog veel gebeuren voordat ze winkelklaar zijn.

Oriëntatie Als de planten binnenkomen, moet er nog veel gebeuren voordat ze winkelklaar zijn. Opdrachten Planten uitpakken Doel Na deze opdracht kun je kamerplanten uitpakken en winkelklaar maken. Benodigheden Bij deze opdracht heb je nodig: verschillende kamerplanten; een set sierpotten; naambordjes;

Nadere informatie

* PvB 2 is methodeonafhankelijk, maar kan worden gebruikt als afronding van Projectboek 7 van Signaal!

* PvB 2 is methodeonafhankelijk, maar kan worden gebruikt als afronding van Projectboek 7 van Signaal! PvB 2 * 180 minuten * PvB 2 is methodeonafhankelijk, maar kan worden gebruikt als afronding van Projectboek 7 van Signaal! Pagina 1/30 PvB 2 TOELICHTING In deze proeve van bekwaamheid zijn 5 punten te

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst LTO Nederland bomen en vaste planten Cultuurgroep Zomerbloemen. Ron Bleijswijk Hoofd keuringen

Informatiebijeenkomst LTO Nederland bomen en vaste planten Cultuurgroep Zomerbloemen. Ron Bleijswijk Hoofd keuringen Informatiebijeenkomst LTO Nederland bomen en vaste planten Cultuurgroep Zomerbloemen Ron Bleijswijk Hoofd keuringen 19-02-2019 Keuringsdiensten Nederland Bloembollenkeuringsdienst (BKD) Nederlandse Algemene

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-KB 2013 gedurende 365 minuten transport en logistiek CSPE KB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 30 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Aanpak Anoplophora chinensis inspecties gebied Boskoop. John van Ruiten Directeur Naktuinbouw Presentatie, 27 januari 2010, Hazerswoude

Aanpak Anoplophora chinensis inspecties gebied Boskoop. John van Ruiten Directeur Naktuinbouw Presentatie, 27 januari 2010, Hazerswoude Aanpak Anoplophora chinensis inspecties gebied Boskoop John van Ruiten Directeur Naktuinbouw Presentatie, 27 januari 2010, Hazerswoude Uitgangspunten Kader: regelgeving en instructies LNV/ PD voor uitvoering

Nadere informatie

BuitenKans. Met BuitenKans heeft iedereen een. Kans op een leuke detachering Buiten

BuitenKans. Met BuitenKans heeft iedereen een. Kans op een leuke detachering Buiten BuitenKans Met BuitenKans heeft iedereen een Kans op een leuke detachering Buiten BuitenKans Met BuitenKans heeft iedereen een Kans op een leuke detachering Buiten Om iedereen een Kans te bieden op een

Nadere informatie

Praktijkwerkboek AKA. Kopieën maken... 8 In deze opdracht maak je kopieën van documenten.

Praktijkwerkboek AKA. Kopieën maken... 8 In deze opdracht maak je kopieën van documenten. Praktijkwerkboek AKA Secretariaat 1 Inhoud In het onderdeel Secretariaat leer je uitgaande brieven en e-mails verzorgen en verschillende soorten kopieën maken. Je doet de opdrachten die hieronder vetgedrukt

Nadere informatie

Examen VMBO-BB versie rood

Examen VMBO-BB versie rood Examen VMBO-BB versie rood 2018 gedurende 85 minuten profielvak M&T CSPE BB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 9 opdrachten.

Nadere informatie

Richtlijnen vullen van Rolcontainers of Pallets

Richtlijnen vullen van Rolcontainers of Pallets Richtlijnen vullen van Rolcontainers of Pallets PC s PC s kunnen worden verstuurd in rolcontainers op pallets of eierdoppen. Let op het volgende bij rolcontainers: Nooit meer dan 2 van de 3 lagen vullen

Nadere informatie

Haag of Heg Lijnvormige beplantingen / scheiden van ruimten

Haag of Heg Lijnvormige beplantingen / scheiden van ruimten Haag of Heg Lijnvormige beplantingen / scheiden van ruimten Historie Landschap Stijlperioden Renaissance ca. 1500 kloostertuinen Barok / Franse stijltuinen / 17 e en 18 e eeuw O.a. Versailles / paleis

Nadere informatie

HOE WORD IK EEN SCHUURMAN BV KLANT

HOE WORD IK EEN SCHUURMAN BV KLANT HOE WORD IK EEN SCHUURMAN BV KLANT Allereerst willen wij u graag bedanken voor uw interesse in ons bedrijf en producten. Uiteraard willen wij u graag als klant bij ons verwelkomen. Om voor u een klant

Nadere informatie

Gearchiveerd op 13/06/2008

Gearchiveerd op 13/06/2008 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator : Adres :... N uniek......... PPV 226 Fytosanitaire controle Groothandel primaire producten niet bestemd voor consumptie

Nadere informatie

Gearchiveerd op 13/06/2008

Gearchiveerd op 13/06/2008 Provinciale dienst van:... Datum:... Verantwoordelijke Controleur:... Nr:... Operator : Adres :... N uniek......... PPV 2175 Fytosanitaire controle Kleinhandel primaire producten niet bestemd voor consumptie

Nadere informatie

Bijlage 1c Programma van Eisen - Logistiek

Bijlage 1c Programma van Eisen - Logistiek Bijlage 1c Programma van Eisen - Logistiek Bestellen Leverancier is in staat om de voor het LUMC beschikbare catalogus beschikbaar te stellen via de cataloguspartner (broker) van het LUMC, GHX, door middel

Nadere informatie

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2016 gedurende 240 minuten transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 21 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

MAkustik MA 20 Fine MONTAGERICHTLIJNEN. Controle van de levering

MAkustik MA 20 Fine MONTAGERICHTLIJNEN. Controle van de levering MAkustik MA 20 Fine Controle van de levering Niettegenstaande de goederen goed ingepakt worden, is voorzichtigheid geboden bij het lossen van de palletten. De palletten worden steeds als niet stapelbaar

Nadere informatie

Technische fiche. Drukwerk specificaties Verpakking en conditionering Correct palletiseren Planning en aanlevering. huis-aan-huiscommunicatie

Technische fiche. Drukwerk specificaties Verpakking en conditionering Correct palletiseren Planning en aanlevering. huis-aan-huiscommunicatie Technische fiche Drukwerk specificaties Verpakking en conditionering Correct palletiseren Planning en aanlevering huis-aan-huiscommunicatie Drukwerk specificaties maximaal formaat Afmetingen De hoogte

Nadere informatie

Dit infoblad is voor iedereen die te maken heeft of krijgt met invoervergunningen of (weder)uitvoervergunningen voor bloembollen van CITES-soorten.

Dit infoblad is voor iedereen die te maken heeft of krijgt met invoervergunningen of (weder)uitvoervergunningen voor bloembollen van CITES-soorten. Dit infoblad is voor iedereen die te maken heeft of krijgt met invoervergunningen of (weder)uitvoervergunningen voor bloembollen van CITES-soorten. In dit infoblad vindt u informatie over: - de wet- en

Nadere informatie

Toelichting op onze. op de keuringstarieven

Toelichting op onze. op de keuringstarieven Toelichting op onze keuringstarieven Naktuinbouw stuurt aan geregistreerde bedrijven gedurende het jaar diverse typen facturen die betrekking hebben op keuringswerkzaamheden. Dit varieert onder meer van

Nadere informatie

Administratieve Audit

Administratieve Audit 2980 AB Roelofarendsveen, 05-12-2014 Hierbij zenden wij u de resultaten van de administratieve audit die onze keurmeester, op bij u heeft gehouden. Administratieve Audit Algemeen gegevens Aanpassingen:

Nadere informatie

!"#$%&$''($)*"(#'()"&)++,#-

!#$%&$''($)*(#'()&)++,#- !"#$%&$''($)*"(#'()"&)++,#-!""#$%&'()*&+,"--).)''(/+#".01'23+4)*+5%2#'(+6%2+3''(31%3'7)%%(8+9(%23'2+'2+ 9""3:"'#+4)22'2+#'+;< ='7$%1'()2:+)2-"71%3)' "6'7+)#'23)3')3+'2+5'7&"1>3+,37%.'7)2:/?+="71+)>+67)*

Nadere informatie

Examen VMBO-BB. transport en logistiek CSPE BB. gedurende 240 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden.

Examen VMBO-BB. transport en logistiek CSPE BB. gedurende 240 minuten. Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Examen VMBO-BB 2010 gedurende 240 minuten transport en logistiek CSPE BB Bij dit examen horen bijlagen, uitwerkbijlagen en digitale bestanden. Dit examen bestaat uit 23 opdrachten. Voor dit examen zijn

Nadere informatie

Producten verzendklaar maken

Producten verzendklaar maken praktijkobservatie Producten verzendklaar maken Toetscode: SD 2.5 Behorende bij OER Vormgeving ruimtelijke presentatie & communicatie cohort 2009-2010 uitstroom: vormgever productpresentatie crebo nr:

Nadere informatie

Handleiding verpakkingenbelasting in de sierteelt aangifte voor 2011/2012

Handleiding verpakkingenbelasting in de sierteelt aangifte voor 2011/2012 Informatie voor februari 2012 Pag 1 bedrijven binnen de sierteeltsector Handleiding verpakkingenbelasting in de sierteelt aangifte voor 2011/2012 Maatwerkafspraken bloemen en planten FloraHolland heeft

Nadere informatie

Accepteert het land van bestemming uw houten verpakking?

Accepteert het land van bestemming uw houten verpakking? Accepteert het land van bestemming uw houten verpakking? Belangrijke informatie voor inkopers en gebruikers van houten verpakkingen. Steeds meer landen eisen behandeling conform ISPM 15. Lees deze folder

Nadere informatie

Praktijkinstructie Magazijnbeheer 3 (CLO07.3/CREBO:50201)

Praktijkinstructie Magazijnbeheer 3 (CLO07.3/CREBO:50201) instructie Magazijnbeheer 3 (CLO07.3/CREBO:50201) pi.clo07.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen. Wijziging Technische Bepalingen. Gewijzigde bepalingen zijn grijs gemarkeerd. Niet gemarkeerde bepalingen zijn nieuw

Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen. Wijziging Technische Bepalingen. Gewijzigde bepalingen zijn grijs gemarkeerd. Niet gemarkeerde bepalingen zijn nieuw TECHNISCHE BEPALINGEN Hoofdstuk 51 Groenvoorzieningen Wijziging Technische Bepalingen Gewijzigde bepalingen zijn grijs gemarkeerd Niet gemarkeerde bepalingen zijn nieuw Overzicht vervallen bepalingen toegevoegd

Nadere informatie

Gewasbeschermingsplan

Gewasbeschermingsplan tel. (418) 65 59 44 Gewasbeschermingsplan Boomkwekerij 215 Waardenburg, januari 215 GEWASBESCHERMINGSPLAN Versie: boomkwekerij (januari 214) Naam: Gewas: Laanboom pot Laanboom vlg Adres: Heester pot Heester

Nadere informatie

1 Teeltgebieden in Nederland

1 Teeltgebieden in Nederland 1 Teeltgebieden in Nederland Oriëntatie Als beginnend vakgenoot heb je je misschien wel eens afgevraagd waar je je planten vandaan moet halen. Uiteraard niet bij de bloemist op de hoek, maar ook niet bij

Nadere informatie

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01.1/CREBO:50240)

Praktijkinstructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01.1/CREBO:50240) instructie Bedrijfsoriëntatie 1 (CAL01/CREBO:50240) pi.cal0v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

Algemene voorwaarden voor het in opdracht uitvoeren van opkweekwerkzaamheden van plantaardig uitgangsmateriaal van tuinbouwproducten

Algemene voorwaarden voor het in opdracht uitvoeren van opkweekwerkzaamheden van plantaardig uitgangsmateriaal van tuinbouwproducten ALGEMENE DIENSTENVOORWAARDEN Algemene voorwaarden voor het in opdracht uitvoeren van opkweekwerkzaamheden van plantaardig uitgangsmateriaal van tuinbouwproducten Gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel

Nadere informatie

MAkustik MA 04 MONTAGERICHTLIJNEN. Controle van de levering. Gelakte lamellen / panelen. Gefineerde lamellen / panelen. Uitpakken en sorteren

MAkustik MA 04 MONTAGERICHTLIJNEN. Controle van de levering. Gelakte lamellen / panelen. Gefineerde lamellen / panelen. Uitpakken en sorteren MAkustik MA 04 Controle van de levering Niettegenstaande de goederen goed ingepakt worden, is voorzichtigheid geboden bij het lossen van de palletten. De palletten worden steeds als niet stapelbaar voor

Nadere informatie

HET BESTE IN HARDHOUT. Wij begrijpen de noden van kwaliteitskopers, wereldwijd

HET BESTE IN HARDHOUT. Wij begrijpen de noden van kwaliteitskopers, wereldwijd HET BESTE IN HARDHOUT Wij begrijpen de noden van kwaliteitskopers, wereldwijd Ervaren aankopers vragen nooit om het goedkoopste, maar om het minst dure. AFKOMSTIG UIT DE BESTE BOSSEN Het vinden van buitengewoon

Nadere informatie

Q-organismen in de boomkwekerij

Q-organismen in de boomkwekerij Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Q-organismen in de boomkwekerij Studiedag boomkwekerij 21-02-2014 INHOUD 1. Wat zijn quarantaine-organismen? 2. Doel quarantainemaatregelen 3.

Nadere informatie

Eén dag werken in het magazijn!

Eén dag werken in het magazijn! Eén dag werken in het magazijn! Naam leerling: Klas: Datum: - - Naam bedrijf: Naam stagebegeleider: Je gaat binnenkort een dag werken in een magazijn. Het is de bedoeling dat je een dag lang nader kennis

Nadere informatie

Lijst Logistieke Hulpmiddelen 2013

Lijst Logistieke Hulpmiddelen 2013 Lijst Logistieke Hulpmiddelen 2013 Versie: 21-12-2012 Deze lijst omvat alle Logistieke Hulpmiddelen. Deze lijst bevat verschillende categorieën die hierna worden toegelicht. De afbakening van de lijst

Nadere informatie

StackAssist is een product van. Online stapeladvies

StackAssist is een product van. Online stapeladvies is een product van Online stapeladvies , online stapeladvies analyseert uw verpakkingen en stelt een optimale productstapeling voor om een logistieke kosten reductie te verkrijgen. Het adviseert op welke

Nadere informatie

Kwaliteit uit Nederland

Kwaliteit uit Nederland Kwaliteit uit Nederland Wie certificeert? In Nederland worden vruchtbomen en vruchtboomonderstammen geïnspecteerd en op vrijwillige basis gecertificeerd door Naktuinbouw. Naktuinbouw is hiervoor als officiële

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE BB Examen VMBO-BB 2012 gedurende 240 minuten landbouw en natuurlijke omgeving dierhouderij en -verzorging gezelschapsdieren CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen

Nadere informatie

Voorbeeld bestelprocedure en annulering van een order

Voorbeeld bestelprocedure en annulering van een order Nadat je in de webshop op een foto hebt geklikt krijg je onderstaand keuzemenu te zien. Kies of je de foto wilt zoals hieronder weergegeven (normaal) of wijzig je keuze in zwart/wit of sepia. Maak bij

Nadere informatie

Da s handig! Bezorgers boekje. Huis-aan-huis kranten bezorgen, zo werkt dat!

Da s handig! Bezorgers boekje. Huis-aan-huis kranten bezorgen, zo werkt dat! Da s handig! Bezorgers boekje Huis-aan-huis kranten bezorgen, zo werkt dat! Colofon Ontwerp & Vormgeving: Wegener SpeciaalMedia, studio Arnhem Inhoud 4Kranten bezorgen Bezorgbon Stratenlijst Stickers Klachten

Nadere informatie

1 Het einde van de teelt... en nu oogsten! Processen rondom de oogst Oogsttijdstip in de open teelten 12 1.

1 Het einde van de teelt... en nu oogsten! Processen rondom de oogst Oogsttijdstip in de open teelten 12 1. Inhoud Voorwoord 5 Inleiding 6 1 Het einde van de teelt... en nu oogsten! 9 1.1 Processen rondom de oogst 9 1.2 Oogsttijdstip in de open teelten 12 1.3 Afsluiting 22 2 Met de hand of met de machine? 23

Nadere informatie

Examen AA ICAIS-2 / BIV2

Examen AA ICAIS-2 / BIV2 Examen AA ICAIS-2 / BIV2 DATUM: 21 juni 2018 TIJD: 13.30-16.30 uur Belangrijke informatie: Dit examen bestaat uit 10 opgaven (5 pagina s inclusief voorblad). Controleer of dit examen compleet is! Vermeld

Nadere informatie

Totaalservice matten en moppen. Expert in vloerhygiëne

Totaalservice matten en moppen. Expert in vloerhygiëne Expert in vloerhygiëne Totaalservice matten en moppen Met onze totaalservice voor vloerhygiëne bespaart u tot 60% op schoonmaakkosten. Piekfijne vloerhygiëne is essentieel voor elke business. Hygiëne is

Nadere informatie

Algemeen. HOME = startpagina NBD BIBLION = achtergrondinformatie AANBIEDINGEN = overzicht acties CONTACT = speciale verzoeken indienen

Algemeen. HOME = startpagina NBD BIBLION = achtergrondinformatie AANBIEDINGEN = overzicht acties CONTACT = speciale verzoeken indienen Algemeen HOME = startpagina NBD BIBLION = achtergrondinformatie AANBIEDINGEN = overzicht acties CONTACT = speciale verzoeken indienen Als je al een account hebt dan kun je hier rechtstreeks inloggen. Je

Nadere informatie

VERSIE 2018 PRIMAIRE SECTOR. Bacterievuur. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

VERSIE 2018 PRIMAIRE SECTOR. Bacterievuur. Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen VERSIE 2018 PRIMAIRE SECTOR Bacterievuur Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Verantwoordelijke uitgever: Herman Diricks Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Nadere informatie

Handel en marketing. Klanttevredenheidsonderzoek. Theorie

Handel en marketing. Klanttevredenheidsonderzoek. Theorie Theorie Inleiding Een klanttevredenheidsonderzoek is een instrument van het relatiebeheerbeleid van een onderneming. Het is voor een ondernemer belangrijk om bestaande klanten tevreden te houden. Onderzoek

Nadere informatie

Palletways Express distributie van palletzendingen

Palletways Express distributie van palletzendingen Palletways Express distributie van palletzendingen Het netwerk van Palletways Europe strekt zich uit over de Benelux, Noord-Frankrijk en West-Duitsland. Londen BELGIË NEDERLAND Hamburg Nijmegen DUITSLAND

Nadere informatie

Overzicht. Knaphouders en Knapzakken. KNAPZAK Het meest effectieve inzamelsysteem. Knapzak Benelux BV. Kraaivenstraat 36-09. NL-5048 AB Tilburg

Overzicht. Knaphouders en Knapzakken. KNAPZAK Het meest effectieve inzamelsysteem. Knapzak Benelux BV. Kraaivenstraat 36-09. NL-5048 AB Tilburg Knapzak Benelux BV KNAPZAK Het meest effectieve inzamelsysteem Overzicht Knaphouders en Knapzakken Kraaivenstraat 36-09 NL-5048 AB Tilburg Tel. +31 (0)13-543 11 10 Fax +31 (0)13-468 30 75 info@knapzak.nl

Nadere informatie

De keuring van pootaardappelen

De keuring van pootaardappelen De keuring van pootaardappelen De omstandigheden in Nederland, zoals klimaat en grondsoort, zijn zeer geschikt voor het telen van pootaardappelen. Daarnaast is het vakmanschap van de Nederlandse telers

Nadere informatie

Verpakkingen Tuinbouw/Kwekers 2

Verpakkingen Tuinbouw/Kwekers 2 Verpakkingen Tuinbouw/Kwekers 2 Wpersonal! e make it Sinds 1996 is Koen Pack uitgegroeid tot marktleider in verpakkingsmaterialen voor de bloemen- en plantenindustrie. Niet alleen in Nederland zijn wij

Nadere informatie

Releasenotes Parcelware Desktop 2.7

Releasenotes Parcelware Desktop 2.7 Releasenotes Parcelware Desktop 2.7 Beste Parcelware gebruiker, Er is een nieuwe versie van Parcelware ontwikkeld! Hieronder staat beschreven wat er nu precies allemaal nieuw is in deze versie. Er zijn

Nadere informatie

handel en administratie CSPE BB 2015 bijlage

handel en administratie CSPE BB 2015 bijlage handel en administratie CSPE BB 2015 bijlage PB-0856-b-15-1-b 1 / 13 lees verder Onderdeel A boekhouden opdracht 2 en 3 boekingsstuk 1 O-STAR factuur voor factuurnummer klantnummer factuurdatum O-Star

Nadere informatie

Exportdag PSI Zomer 2015

Exportdag PSI Zomer 2015 Exportdag PSI Zomer 2015 26 juni 2015 Door: Theo Overdevest 1 Programma PSI 1. Aanvragen Ketenregister en Client Export 2. Schermen Aanvragen KR 3. PSI Export voorbereiding 4. Certificeren 2 CLIENT Export

Nadere informatie

Certificeringsvoorschriften. Select Plant Hosta

Certificeringsvoorschriften. Select Plant Hosta Certificeringsvoorschriften Select Plant Hosta CERTIFICERINGSVOORSCHRIFTEN SELECT PLANT HOSTA Vastgesteld door het Bestuur Naktuinbouw 11 juli 2014 Begripsbepalingen Artikel 1. Deze certificeringsvoorschriften

Nadere informatie

monsters & ander speelgoed! *

monsters & ander speelgoed! * let op: al het klooien is op eigen risico! ;) Lekker samen klooien! Klooikoffer voor ouders & kinderen die samen aan de slag willen monsters & ander speelgoed! * klooikoffer #2: het lijmpistool! * bijvoorbeeld

Nadere informatie

Praktijkinstructie Externe transportplanning 3 (CLO12.3/CREBO:50196)

Praktijkinstructie Externe transportplanning 3 (CLO12.3/CREBO:50196) instructie Externe transportplanning 3 (CLO12.3/CREBO:50196) pi.clo12.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen

Nadere informatie

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB

landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Examen VMBO-BB 2015 gedurende 225 minuten landbouw en natuurlijke omgeving plantenteelt open teelten CSPE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit examen hoort een digitaal bestand. Dit examen bestaat

Nadere informatie

MONTAGERICHTLIJNEN MAKUSTIK MA 20 FINE

MONTAGERICHTLIJNEN MAKUSTIK MA 20 FINE MONTAGERICHTLIJNEN MAKUSTIK MA 20 FINE Voorafgaande opmerking: onderstaande informatie is afkomstig van bronnen die wij als betrouwbaar beschouwen. We kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor de

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-BB 2003

Examenopgaven VMBO-BB 2003 Examenopgaven VMBO-BB 2003 tijdvak 1 maandag 19 mei 13.30-15.00 uur TRANSPORT EN LOGISTIEK CSE BB Naam kandidaat Kandidaatnummer Beantwoord alle vragen in dit opgavenboekje. Bij dit examen hoort een bijlage.

Nadere informatie

Landbouwkwaliteitswet : Landbouwkwaliteitswet; Landbouwkwaliteitsregeling : Landbouwkwaliteitsregeling 2007;

Landbouwkwaliteitswet : Landbouwkwaliteitswet; Landbouwkwaliteitsregeling : Landbouwkwaliteitsregeling 2007; Het bestuur van de Stichting Bloembollenkeuringsdienst heeft, gelet op het bepaalde in artikel 10 lid 2 van de Landbouwkwaliteitswet, in zijn vergadering van 9 april 2013 vastgesteld het navolgende reglement,

Nadere informatie

MATRIX MONTAGERICHTLIJNEN. Controle van de levering

MATRIX MONTAGERICHTLIJNEN. Controle van de levering MATRIX Voorafgaande opmerking: Onderstaande informatie is afkomstig van bronnen die wij als betrouwbaar beschouwen. We kunnen niet verantwoordelijk worden gesteld voor de juistheid of volledigheid ervan.

Nadere informatie

Examen VMBO-KB versie rood

Examen VMBO-KB versie rood Examen VMBO-KB versie rood 2018 gedurende 85 minuten profielvak M&T CSPE KB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Dit onderdeel bestaat uit 7 opdrachten. Voor dit onderdeel zijn maximaal 24 punten

Nadere informatie

5 - Transport naar supermarkt. 3 - Transport vloeibare chocolade. 4 - Transport verpakte chocolade. 1 - Transport over zee

5 - Transport naar supermarkt. 3 - Transport vloeibare chocolade. 4 - Transport verpakte chocolade. 1 - Transport over zee bijlage 1 In de chocoladefabriek worden de cacaobonen verwerkt tot vloeibare chocolade. 1 - Transport over zee (in bulk, containers of jute zakken) 2 - Aangepast vrachtwagentransport 3 - Transport vloeibare

Nadere informatie

Examen VMBO-BB versie blauw

Examen VMBO-BB versie blauw Examen VMBO-BB versie blauw 2018 gedurende 85 minuten profielvak M&T CSPE BB onderdeel D Naam kandidaat Kandidaatnummer Bij dit onderdeel hoort een digitaal bestand. Dit onderdeel bestaat uit 6 opdrachten.

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 35741 GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE Landbouw en Visserij [C 2006/36080] 29 JUNI

Nadere informatie

Deze lijst omvat alle Logistieke Hulpmiddelen. Deze lijst bevat verschillende categorieën die hierna worden toegelicht.

Deze lijst omvat alle Logistieke Hulpmiddelen. Deze lijst bevat verschillende categorieën die hierna worden toegelicht. Lijst Logistieke Hulpmiddelen 2013 Versie: 11-12-2012 Deze lijst omvat alle Logistieke Hulpmiddelen. Deze lijst bevat verschillende categorieën die hierna worden toegelicht. De afbakening van de Lijst

Nadere informatie

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 2 A B X C D

CSPE GL 2009. administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie. minitoets bij opdracht 2 A B X C D CSPE GL 2009 administratie - handel en administratie - handel en verkoop - mode en commercie minitoets bij opdracht 2 variant b Naam kandidaat Kandidaatnummer Meerkeuzevragen Omcirkel het goede antwoord

Nadere informatie