NOTITIE ALGEMEEN ARBEIDSVOORWAARDENBELEID NVJ 2016 en 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "NOTITIE ALGEMEEN ARBEIDSVOORWAARDENBELEID NVJ 2016 en 2017"

Transcriptie

1 NOTITIE ALGEMEEN ARBEIDSVOORWAARDENBELEID NVJ 2016 en 2017 De NVJ wil investeren in werk, vakmanschap en beloning Ook in het snel veranderende medialandschap heeft de journalistiek een belangrijke maatschappelijke rol te vervullen. Zaken onthullen die partijen in machtsposities liever buiten de openbaarheid houden, is ook in de 21ste eeuw hard nodig. De journalistieke infrastructuur staat onder druk, met name in de regio. Dat vraagt om slim en efficiënt werken, samenwerkingsverbanden zoeken, en innoveren, met behoud van journalistieke kernwaarden als onafhankelijkheid, betrouwbaarheid, creativiteit en diepgang. Een sterke NVJ is, als beroepsvereniging en belangenbehartiger, cruciaal om zeker te stellen dat journalisten onafhankelijk, in vrijheid, en tegen een fatsoenlijke beloning hun vak kunnen uitoefenen. De NVJ komt op voor de belangen van alle journalisten, of ze nu in loondienst zijn of als zelfstandige het vak uitoefenen. Dat laatste is steeds vaker de praktijk. De groep zelfstandigen groeit en dat leidt tot grote concurrentie en tarieven die onder druk staan. Het verschil in beloning tussen freelancers en journalisten in loondienst is groot. Daar wil de NVJ verandering in brengen, via de onderhandelingstafel en op andere manieren. Het uitgangspunt van de NVJ is dat collega s die samenwerken binnen een redactie voor gelijk werk een gelijke beloning dienen te ontvangen, ongeacht hun arbeidsrechtelijke positie. De praktijk is helaas anders. Deze notitie bevat een beknopte paragraaf over de positie van zelfstandigen. In de Notitie Zelfstandigen 2015 zijn de standpunten van de NVJ ten aanzien van zelfstandigen nader uitgewerkt. Het is belangrijk dat werkgevers en opdrachtgevers investeren in de journalistiek. Speerpunten zijn goede lonen en arbeidsvoorwaarden voor werknemers en billijke tarieven voor zelfstandigen, een professionele beroepsuitoefening en werkgelegenheid in de vorm van echte banen. Verbetering van de positie van freelancers heeft topprioriteit. Het gaat daarbij vooral om het tegengaan van onderbetaling en slechte leveringsvoorwaarden en de erkenning van het auteursrecht van alle makers. Sluitende afspraken over deze thema s zijn bepaald niet vanzelfsprekend en kunnen alleen bereikt worden door strategisch slim te opereren in het besef dat het bij onderhandelen uiteindelijk draait om belangen en om geld. Om succesvol op te komen voor de belangen van de leden dient de NVJ onderhandelingsdelegaties af te vaardigen die evenwichtig zijn samengesteld en over de ervaring en expertise beschikken die nodig zijn om tot resultaten te komen. En - heel belangrijk - waarin de leden zich herkennen. Bij technisch ingewikkelde doorrekeningen schakelen de onderhandelingsteams van de NVJ, indien nodig, externe expertise in.

2 De omgeving waarin het vak wordt uitgeoefend verandert in snel tempo, gedreven door technische ontwikkelingen. Vernieuwing is een grote uitdaging en daar wil de NVJ een actieve rol in spelen. De journalistieke sector staat onder druk en moet nieuwe mogelijkheden verkennen en werken aan nieuwe verdienmodellen die ook op termijn de journalistiek kunnen financieren. Al jaren is er sprake van een fors verlies aan journalistieke werkgelegenheid. Bij dagblad- en tijdschriftuitgevers volgt de ene reorganisatie op de andere. Ook bij de omroep wordt verder bezuinigd. Dit lijdt ertoe dat het aantal vaste banen afneemt en een groter deel van het budget naar zelfstandigen gaat. Mediabedrijven hebben de structurele omzetdaling sinds begin deze eeuw, nog versterkt door de crisis die in 2008 begon, vooral beantwoordt met elkaar opvolgende kostenbesparingsprogramma's die ook de redacties hebben geraakt. Toch zijn er mediabedrijven die ondanks de trendmatige terugloop van omzetten jaar op jaar uitstekende financiële resultaten behalen. De NVJ probeert te bewerkstelligen dat die resultaten terechtkomen bij alle stakeholders. Bedrijfsresultaten moeten ook worden aangewend voor investeringen en bijdragen aan behoud en verbetering van de positie van degenen die de kern vormen van elk mediabedrijf: de makers. Werkgelegenheid Werk is topprioriteit. Banen - vast of tijdelijk - of opdrachten zijn van het allergrootste belang. Jonge journalisten moeten betere waarborgen krijgen om te kunnen doorstromen naar een vaste baan. Nu zitten ze te vaak of te lang in tijdelijke en/of flexibele contracten. Dat geldt voor veel meer journalisten die - vaak noodgedwongen - jaren onderdeel uitmaken van de zogenaamde flexibele schil. Velen van hen verrichten dezelfde journalistieke werkzaamheden als hun collega s in vaste dienst, vaak hebben die ook een structureel karakter, maar tegen veel slechtere beloning en voorwaarden. Alle inspanningen moeten er op gericht zijn om werkgevers/opdrachtgevers op dit punt in beweging te krijgen. Flexibele schil Ook in de mediabedrijven groeit de flexibele schil, als gevolg van de wens om snel te kunnen reageren op veranderende marktomstandigheden, maar vooral ook om te besparen op personeelskosten. Dat laatste heeft ertoe geleid dat in de praktijk binnen journalistieke organisaties een gat gaapt tussen de beloning van journalisten in loondienst en journalisten die er als zzp er aan de slag zijn. Een onevenredig grote flexibele schil kan echter afbreuk doen aan de kwaliteit, herkenbaarheid en journalistieke slagkracht van redacties. Aan ons de taak om ook werkgevers/opdrachtgevers ervan te doordringen dat de hoogstaande uitoefening van ons vak ook in hun belang is en dat kwaliteit een prijs heeft.

3 De wildgroei aan onzekere contracten zorgt bij werknemers voor grote onzekerheid over inkomen en werktijden. Het uitgangspunt van de NVJ is dat structureel werk wordt uitgevoerd door journalisten met een vast dienstverband. De tendens is echter dat structureel werk ook in toenemende mate wordt verricht door zzp ers, tegen een aanzienlijke lagere beloning dan hun collega s in loondienst ontvangen. De NVJ zet zich in voor echte journalistieke banen, die voldoende bestaanszekerheid bieden en toegang bieden tot sociale zekerheid. De NVJ zoekt naar manieren om ontduiking van de cao via schijnconstructies aan te pakken en werkt daarbij samen met medezeggenschapsorganen binnen redacties en mediabedrijven. Speciale aandacht is nodig voor journalisten die bij een reorganisatie op straat komen te staan en weer als zelfstandige bij hun voormalige werkgever aan de slag gaan tegen sterk verslechterde arbeidsvoorwaarden. In feite verlegt de werkgever allerlei risico s (op ziekte of arbeidsongeschiktheid bijvoorbeeld) naar de zelfstandige zonder daarvoor de bijbehorende risicopremie te willen betalen. Het feit dat de risico s verlegd worden naar de werknemer zou eigenlijk moeten resulteren in een hogere beloning - de zzp er moet immers zelf zaken regelen die voor degenen met een vast diensverband collectief zijn geregeld. Het tegendeel is echter het geval, waardoor zelfstandigen voor de werkgevers veel goedkoper zijn dan journalisten in loondienst. De NVJ zet zich in om te komen tot tarieven die het mogelijk maken om zaken die voor werknemers geregeld zijn (zoals een pensioenregeling of verzekering tegen arbeidsongeschiktheid) te bekostigen. De Wet Werk en zekerheid biedt nieuwe spelregels die bedoeld zijn om werkers meer zekerheid te bieden. De NVJ zet zich in om deze nieuwe wetgeving aan de cao-tafels te vertalen in daadwerkelijk zekerheid biedende afspraken. De NVJ ijvert binnen de brede lobby van de vakbeweging ook voor verdere wettelijke maatregelen die de kwaliteit van arbeidscontracten aan de onderkant van de arbeidsmarkt verbeteren. Waar sprake is van structurele werkgelegenheid binnen redacties, moet deze ook met vaste banen ingevuld worden. Dit is ook een investering in het borgen van kennis, kunde en loyaliteit op redacties. Schijnconstructies met flexibele arbeid onder slechte voorwaarden - in de vorm van onzekere contracten zoals payrollcontracten, schijnzelfstandigheid en nulurencontracten, worden bestreden. Dit vraagt om heldere en controleerbare afspraken, waarbij werkgevers meer aangesproken kunnen worden op hun verantwoordelijkheden. Dat kan door met cao-partijen afspraken te maken over de maximale omvang van de flexibele schil. Dat kan ook door nauw samen te werken met ondernemingsraden. Dat kan door aan de cao-tafel af te spreken de bewijslast om te keren: de werkgever moet aantonen dat de cao wordt nageleefd als daar twijfel over bestaat.

4 Kwaliteit van het werk De kwaliteit van het journalistieke werk komt in gevaar als er te weinig tijd en te weinig beloning voor beschikbaar is. Vooral de journalistieke infrastructuur in de regio is een punt van zorg. Er zijn interessante online initiatieven, maar verdienmodellen waarmee de journalistieke infrastructuur blijvend bekostigd kan worden zijn er nog niet. Daarom is het zaak wat er is zoveel mogelijk in stand te houden en ondertussen te werken aan vernieuwing. Maar dan wel zo dat er een vitale beroepsgroep blijft die met passie in de journalistiek wil werken en daarvoor een fatsoenlijke beloning ontvangt. Voor veel journalisten die geen vaste baan hebben, maar via andere constructies en contractvormen als journalist aan de slag zijn, is dat doel nog ver weg. De NVJ ijvert voor kwalitatief goed werk met perspectief en zekerheden. Voor journalisten van alle leeftijden geldt dat er voldoende kansen moeten zijn op dynamisch werk, opleidingen onder werktijd, en goede mogelijkheden om werk en privé te combineren. Elke journalist, jong of oud, moet binnen een leeftijdsbewust personeelsbeleid eigen keuzes kunnen maken. Een goede balans tussen werk en privé is voor elk individu een fundament voor gewoon goed werk. Vakmanschap en professionaliteit zijn belangrijke waarden in de journalistiek. Het is van belang om daarin te blijven investeren. De NVJ wil harde afspraken maken over (persoonlijke) opleidingsbudgetten. Algemene opleidingsbudgetten zijn nu vaak niet effectief of worden als eerste wegbezuinigd. De NVJ ijvert voor een andere aanpak waarbij elke journalist een eigen opleidingsbudget krijgt. De NVJ streeft naar goede afspraken die zodanig zijn vormgegeven dat de NVJ of de medezeggenschap (ondernemingsraden, redactiecommissies) kunnen controleren of ze door werkgevers worden nageleefd. Beloning en koopkracht Verbetering van de koopkracht is het uitgangpunt. Dat vertaalt zich bij caoonderhandelingen in 2016, op basis van de verwachte groei- en inflatiecijfers van het CPB in een looneis van 3 %. De NVJ wil meehelpen investeren in de journalistieke sector, reden om een deel van de loonruimte (maximaal 1 procent) in te zetten voor maatregelen om meer journalisten aan het werk te krijgen, zoals instroom- en opleidingstrajecten. Collectieve regelingen moeten voorzien in arbeidsvoorwaarden die werknemers zelf op maat kunnen toepassen, bijvoorbeeld via een persoonlijk budget. Gelijk werk zou ook gelijke beloning moeten betekenen, maar in de praktijk is dat niet het geval. De NVJ wil een in beginsel gelijke behandeling van tijdelijke werknemers, freelancers en vaste krachten binnen redacties en zet zich in om verschillen te verkleinen. Dit geldt voor beloning, maar ook voor arbeidsongeschiktheidsregelingen, pensioen, scholing en andere rechten.

5 Zelfstandigen Het aantal journalisten dat als zelfstandige het vak uitoefent is de afgelopen jaren toegenomen en die ontwikkeling lijkt nog niet ten einde. De positie van zelfstandige werkers in de journalistiek moet sterk worden verbeterd. De tarieven zijn de afgelopen tien jaar sterk gedaald. De gemiddelde zelfstandige in de journalistiek heeft een belastbaar jaarinkomen van circa euro. Zelfstandigen moeten gemakkelijker toegang krijgen tot collectieve pensioenregelingen, een goede en betaalbare verzekering tegen arbeidsongeschiktheid en ruimere faciliteiten voor scholing. Dat kan alleen als de tarieven daar ruimte voor bieden en dat is op dit moment voor veel zelfstandigen een utopie. De NVJ onderzoekt of het mogelijk is, in navolging van de architecten-cao, te komen tot minimumtarieven. Een eerste stap is het verkennen van de juridische mogelijkheden en een enquête onder de leden om te zien of er draagvlak is voor dit idee. De NVJ zet zich in voor een gelijkwaardig speelveld. Dit betekent dat de NVJ zich nadrukkelijk inzet voor billijke tarieven en zich even nadrukkelijk verzet tegen contracten met onredelijke voorwaarden, waarin zelfstandigen bijvoorbeeld onder druk worden gezet om hun wettelijk geregelde auteursrechten over te dragen aan opdrachtgevers. Jongeren Er zijn de afgelopen jaren al honderden journalistieke banen verloren gaan. Ondanks dat verslechterde perspectief op de arbeidsmarkt, leveren de opleidingen jaarlijks grote aantallen hooggekwalificeerde jonge mensen af die een carrière in de journalistiek nastreven. Door het grote aanbod staan de tarieven en arbeidsvoorwaarden in de sector onder druk. Jonge journalisten moeten betere mogelijkheden krijgen om zich een goede positie op de arbeidsmarkt te verwerven. Stimulansen van cao-partijen om redacties nieuwe impulsen te geven en jonge journalisten kansen te bieden, hebben onvoldoende effect. Van de jonge journalisten die via instroomprojecten werkervaring opdoen, stroomt ongeveer de helft door naar een vaste baan. De anderen blijven vaak wel verbonden aan het bedrijf waar ze ervaring hebben opgedaan, maar dan via andere contractvormen die weinig zekerheid bieden. De NVJ wil afspraken maken met werkgevers over het doorstromen naar een vaste baan voor een deel van de instromers. Het perspectief van een vaste baan moet sneller binnen handbereik liggen. Stages moeten gekoppeld zijn aan een educatief doel. De NVJ wijst (vervolg)stages zonder educatief doel af omdat die in feite een vorm van werken onder het wettige minimumloon zijn.

6 Ouderen De vergrijzing in de mediasector verdient een antwoord. De NVJ vindt het belangrijk om via scholing te investeren in de arbeidsmarktpositie van ouderen. Nu ouderen geacht worden door te werken tot hun 67 ste moeten er ook plannen komen voor leeftijdsbewust ouderenbeleid dat journalisten in staat stelt om op een gezonde manier tot aan hun pensioen in de journalistiek actief te blijven. Met leeftijdsbewust personeelsbeleid, kunnen ouderen langer gezond aan het werk blijven. Jong-voor-oud-regelingen zijn een manier om redacties voorzien van nieuw bloed. Door 60-plussers bijvoorbeeld met arrangementen korter te laten werken (80 % werken, 90 % loon en 100 % pensioenopbouw) kunnen jongeren de vrijkomende ruimte invullen. Leeftijdsbewust personeelsbeleid biedt mogelijkheden om tussen 20 en 67 jaar een evenwicht te vinden tussen werk, inkomen en vrije tijd. Meer flexibilisering van de arbeidsduur is een optie. Pensioen De NVJ neemt als uitgangspunt dat collectief en solidair gedragen pensioenregelingen voor elke werker in de journalistiek beschikbaar moeten zijn. Er moet daarbij een gezond evenwicht zijn tussen de lusten en lasten voor jong en oud. De NVJ streeft naar betaalbare pensioenregelingen die ook in de toekomst solidariteit als fundament hebben. Deze uitgangspunten zijn nader uitgewerkt in een pensioenvisie die samen met FNV Kiem is opgesteld. Cao's voor journalisten dienen een stevige pensioenparagraaf te bevatten, met minimumnormen voor het budget dat werkgevers en werknemers over hebben voor pensioenregelingen van journalisten. Journalistieke cao De NVJ is voorstander van brede journalistieke cao's. De NVJ staat bij het harmoniseren van verschillende cao's niet afwijzend tegenover modernisering van arbeidsvoorwaarden, maar dat mag geen synoniem zijn voor versobering. Het streven is dat de totale waarde van het pakket aan arbeidsvoorwaarden minimaal op hetzelfde niveau blijft en dat echt wordt geïnvesteerd in een vitale journalistieke sector. De NVJ is als behartiger van de belangen van alle in de journalistiek werkzame individuen de overlegpartner. Ten aanzien van de bepaling van de primaire arbeidsvoorwaarden en de journalistieke waarden ziet de NVJ zich als de overlegpartner met branchevertegenwoordigende organisaties. De NVJ blijft ook voor de secundaire en andere arbeidsvoorwaarden een rol op ondernemingsniveau vervullen.

7 Binding Om tot in lengte van jaren de belangenbehartiger te zijn voor de werkers in de journalistiek is een nauwe band met de leden van cruciaal belang. Om voeling te houden met de leden dienen NVJ-vertegenwoordigers regelmatig hun gezicht te laten zien bij redacties om zo rechtstreeks van leden te horen wat zij belangrijk vinden. Ook op andere manieren, bijvoorbeeld door frequent contact te onderhouden met vertegenwoordigers van medezeggenschapsorganen, dient de NVJ de vinger aan de pols te houden. De inzet voor onderhandelingen per sector wordt afgestemd met de leden. Alleen zo ontstaat draagvlak en wordt duidelijk welke zaken voor de leden belangrijk zijn. Door met leden in gesprek te gaan kunnen ook nieuwe voorstellen ontstaan die aansluiten bij de journalistieke praktijk van nu. Dit vergt dat NVJvertegenwoordigers leden en redacties opzoeken en hun oor te luisteren leggen. De wensen van de leden, mede verwoord door de door de sectieleden gekozen sectiebesturen, dienen aan de basis te liggen van het pakket waarmee onderhandelingsdelegaties van de NVJ de werkgevers tegemoet treden. Ook dient een duidelijk en transparant proces vooraf te gaan aan het samenstellen van de onderhandelingsdelegaties. Bij de cao uitgeverijbedrijf is al gewerkt met een sectiesoverstijgende onderhandelingsdelegatie, maar hebben de secties nog afzonderlijk de onderhandelingsresultaten beoordeeld. Omdat die cao nog verschillende loongebouwen en uitzonderingsbepalingen voor deelgroepen bevat, houden die deelgroepen tot nader order zelf het laatste woord over hun eigen arbeidsvoorwaarden. De rol van de secties blijft daarbij belangrijk. Het idee om werkgroep of commissie arbeidsvoorwaarden in te stellen met vertegenwoordigers uit alle groepen leden van de NVJ wordt komend jaar nader bekeken en uitgewerkt.

eca Manifest FNV Hor 2015

eca Manifest FNV Hor 2015 Manifest FNV Horeca 2015 Inleiding De arbeidsvoorwaarden in de horeca staan al tijden onder flinke druk. De verhoudingen tussen cao-partijen zijn verhard en verslechterd. Onderhandelingen lopen al jaren

Nadere informatie

Meer koopkracht door echte banen

Meer koopkracht door echte banen 2014 Arbeidsvoorwaarden 2015 Meer koopkracht door echte banen centen en procenten voor een gelijkwaardige samenleving Gelijkwaardige samenleving De FNV streeft naar een eerlijke, solidaire en rechtvaardige

Nadere informatie

NIET SLOPEN MAAR BOUWEN

NIET SLOPEN MAAR BOUWEN NIET SLOPEN MAAR BOUWEN GEWOON GOED WERK VOOR IEDEREEN! CONCEPT ARBEIDSVOORWAARDEN AGENDA FNV IN BEWEGING 2014 INLEIDING Sinds 2008 ligt de Nederlandse economie op zijn gat. Voor 2013 werd een licht herstel

Nadere informatie

1. De detailhandel in Nederland

1. De detailhandel in Nederland 1 2 1. De detailhandel in Nederland De detailhandel is een belangrijke economische sector die wordt gekenmerkt door een zeer arbeidsintensief karakter. Er werken ongeveer 750.000 mensen. Het belang voor

Nadere informatie

Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) t.a.v. de heer R. Follon Postbus 93002 2509 AA DEN HAAG. JvS/RT. Geachte heer Follon,

Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) t.a.v. de heer R. Follon Postbus 93002 2509 AA DEN HAAG. JvS/RT. Geachte heer Follon, Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) t.a.v. de heer R. Follon Postbus 93002 2509 AA DEN HAAG Metaal T 0900 9690 (lokaal tarief) F 030 26 37 715 www.fnvmetaal.nl

Nadere informatie

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015

Aan de slag met duurzame inzetbaarheid 3 november 2015 Duurzame inzetbaarheid uitgangspunt personeelsbeleid Het voorstel is duurzame inzetbaarheid centraal te stellen in het personeelsbeleid om medewerkers van alle levensfasen optimaal inzetbaar te houden

Nadere informatie

Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus EC Den Haag. Utrecht, 4 april 2019

Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus EC Den Haag. Utrecht, 4 april 2019 Werkgevers Technische Groothandel t.a.v. de heer W. van Meurs Postbus 92146 2508 EC Den Haag Utrecht, 4 april 2019 Betreft: Voorstellen FNV Handel cao Technische Groothandel Geachte heer Van Meurs, beste

Nadere informatie

Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus KS Zoetermeer. 26oktober Geachte heer Ceelen,

Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus KS Zoetermeer. 26oktober Geachte heer Ceelen, Postadres Postbus 9239, 1006 AE Amsterdam Transport en Logistiek Nederland t.a.v. dhr. L. Ceelen Postbus 3008 2700 KS Zoetermeer Vervoer Bezoekadres Radarweg 60 1043 NT Amsterdam T 088 368 0 368 F 020

Nadere informatie

CAO voorstellenbrief Royal Philips

CAO voorstellenbrief Royal Philips CAO voorstellenbrief Royal Philips Werken in een veranderende wereld Inleiding: Het zijn interessante tijden voor werknemers in de industrie. De economische crisis is voorbij en er is sprake van een voorzichtige

Nadere informatie

Aan de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) T.a.v. de heer R. Follon Postbus AA DEN HAAG

Aan de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) T.a.v. de heer R. Follon Postbus AA DEN HAAG Aan de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT) T.a.v. de heer R. Follon Postbus 93002 2509 AA DEN HAAG Datum Doorkiesnummer 2 maart 2017 030-2738347 Ons kenmerk Uw kenmerk JvS/RT Onderwerp Voorstellen

Nadere informatie

Inzet VHP2 cao-onderhandelingen. Februari 2016

Inzet VHP2 cao-onderhandelingen. Februari 2016 + Inzet VHP2 cao-onderhandelingen Februari 2016 Welzijn & Gezondheid Een gezonde levensstijl speelt een steeds grotere rol in de huidige samenleving, zowel privé als op het werk. We zien dat onze achterban

Nadere informatie

Manifest Moderne Arbeidsmarkt

Manifest Moderne Arbeidsmarkt Manifest Moderne Arbeidsmarkt Nieuwe fundamentele aanpak De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt vereisen een nieuwe en fundamentele aanpak met perspectief voor alle werkenden. De zelfstandigenorganisaties

Nadere informatie

Conclusies enquête The Future Group. November 2015

Conclusies enquête The Future Group. November 2015 November 2015 Conclusies enquête Een zzp er kiest voor zelfstandigheid, vrijheid en ondernemerschap. Daar moet je hem/haar de ruimte voor geven. Verplichte collectieve zaken staan in tegenstelling tot

Nadere informatie

Principeakkoord Cao Apothekers in dienstverband 29 november 2016

Principeakkoord Cao Apothekers in dienstverband 29 november 2016 Principeakkoord Cao Apothekers in dienstverband 29 november 2016 De LAD (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband) en de VZA (de Vereniging van Zelfstandige Apothekers), verder te noemen cao-partijen,

Nadere informatie

De vaste baan bereikbaar voor alle werknemers

De vaste baan bereikbaar voor alle werknemers De vaste baan bereikbaar voor alle werknemers Samenvatting De tweedeling op de arbeidsmarkt groeit. Steeds meer werknemers, vooral lager opgeleiden en 45- minners, werken op basis van een tijdelijk contract

Nadere informatie

In totaal hebben 525 Achmea medewerkers interesse getoond in de enquête. Hiervan hebben 453 medewerkers alle vragen beantwoord, een score van 86%

In totaal hebben 525 Achmea medewerkers interesse getoond in de enquête. Hiervan hebben 453 medewerkers alle vragen beantwoord, een score van 86% Uitkomst van de cao-enquête (deel 1 arbeidsvoorwaarden) uitgezet door FNV Finance in de periode eind juli tot begin september 2015. In de enquête wordt het algemeen arbeidsvoorwaardenbeleid van de FNV

Nadere informatie

Aan de F 030 66 30 000 Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT> Tav. de heer H. van Luunen Postbus 930002 2509 AA Den Haag

Aan de F 030 66 30 000 Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT> Tav. de heer H. van Luunen Postbus 930002 2509 AA Den Haag QTEN Postadres Postbus 9208, 3506 GE Utrecht Metaal T 0900 9690 (lokaal tarief) Aan de F 030 66 30 000 Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT> Tav. de heer H. van Luunen Postbus 930002 2509 AA

Nadere informatie

Investeren in vertrouwen. Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015

Investeren in vertrouwen. Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015 Investeren in vertrouwen Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015 1 Pensioenfonds Zorg en Welzijn: het pensioenfonds voor de sector zorg en welzijn Het meerjarenbeleidsplan 2011-2015 beschrijft welke

Nadere informatie

Plan van aanpak Het plan van aanpak voor dit project bestaat uit drie fasen:

Plan van aanpak Het plan van aanpak voor dit project bestaat uit drie fasen: Samenvatting tussenrapport Toekomstvisie FNV KIEM Testen van de geformuleerde visies op de vakbond van de toekomst aan de huidige behoeften van leden en potentiële leden. Aanleiding Project FNV KIEM in

Nadere informatie

Datum 22 september 2017 Betreft Kamervragen van het lid Van Kent (SP) over maaltijdbezorger Deliveroo

Datum 22 september 2017 Betreft Kamervragen van het lid Van Kent (SP) over maaltijdbezorger Deliveroo > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Parnassusplein 5 T 070 333

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

ARBEIDSVOORWAARDENBELEID 2014

ARBEIDSVOORWAARDENBELEID 2014 MEER KOOPKRACHT EN ECHTE BANEN BEZUINIGEN IS GEEN WERK ARBEIDSVOORWAARDENBELEID FNV IN BEWEGING 2014 Inleiding Sinds 2008 ligt de Nederlandse economie op zijn gat. Voor 2013 werd een licht herstel voorzien,

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR OKTOBER 2015. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR OKTOBER 2015. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR OKTOBER 2015 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 ONDERNEMERS, LAAT ZIEN DAT FLEXWERKERS WAARDEVOL ZIJN 4 OMZET FREELANCERS EN FLEXWERKERS DAALT DOOR TOENEMENDE

Nadere informatie

hoe aantrekkelijk bent u? employer branding is de basis voor toekomstig arbeidskapitaal

hoe aantrekkelijk bent u? employer branding is de basis voor toekomstig arbeidskapitaal hoe aantrekkelijk bent u? employer branding is de basis voor toekomstig arbeidskapitaal Waarom is employer branding belangrijk? Het speelveld van de HRmanager verandert. In de toekomst wordt het meer dan

Nadere informatie

Hoe komt het sociaal plan tot stand? Wat kan de LAD voor u doen? Sociaal plan De LAD Leden aan het woord Contact met de LAD I

Hoe komt het sociaal plan tot stand? Wat kan de LAD voor u doen? Sociaal plan De LAD Leden aan het woord Contact met de LAD I Sociaal plan Organisaties zijn continu in beweging. Reorganisaties, fusies of uitbesteding van werk zijn aan de orde van de dag. Voor het personeel heeft dit grote gevolgen. Mensen raken hun baan bijvoorbeeld

Nadere informatie

Algemene beschouwing

Algemene beschouwing Algemene beschouwing Arbeidsmigratiebeleid begint bij Nederlands arbeidsmarktbeleid Voor de Nederlandse economie en dus voor bedrijven en werknemers is het van belang om de juiste mensen op de juiste arbeidsplek

Nadere informatie

We zijn op ontdekkingsreis, in een gebied waar de huidige systemen leidend zijn maar onvoldoende werken. Bij een ontdekkingsreis hoort ruimte.

We zijn op ontdekkingsreis, in een gebied waar de huidige systemen leidend zijn maar onvoldoende werken. Bij een ontdekkingsreis hoort ruimte. Het speelveld De wereld om ons heen verandert razend snel. De richting is duidelijk, de sociale zekerheid wordt geprivatiseerd. Samen bouwen we aan een vernieuwende structuur om de arbeidsmarkt essentieel

Nadere informatie

Stop de race naar beneden Tijd voor echte banen

Stop de race naar beneden Tijd voor echte banen Stop de race naar beneden Tijd voor echte banen De FNV blijft inzetten op het realiseren van échte banen. Dat betekent banen met zekerheid, een stabiel en eerlijk loon, en kwaliteit. We willen banen met

Nadere informatie

6.5. Boekverslag door T woorden 2 juni keer beoordeeld

6.5. Boekverslag door T woorden 2 juni keer beoordeeld Boekverslag door T. 1787 woorden 2 juni 2002 6.5 58 keer beoordeeld Vak Economie Inleiding Ik doe mijn praktische opdracht over Flexwerk. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat je er veel mensen over hoort

Nadere informatie

Datum 14 mei Betreft Inzet Defensie Arbeidsvoorwaarden. Collega s,

Datum 14 mei Betreft Inzet Defensie Arbeidsvoorwaarden. Collega s, > Retouradres Postbus 20701 2500 ES Den Haag Bestuursstaf Plein 4 MPC 58 B Postbus 20701 2500 ES Den Haag www.defensie.nl Bij beantwoording datum, onze referentie en betreft vermelden. Betreft Inzet Defensie

Nadere informatie

Enquête onder NVF leden 2017 Ondernemerschap en marktverwachtingen

Enquête onder NVF leden 2017 Ondernemerschap en marktverwachtingen Enquête onder NVF leden 2017 Ondernemerschap en marktverwachtingen Resultaten Samenvatting: De Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF) heeft in 2017 een enquête verstuurd aan haar leden. Het

Nadere informatie

Hierbij treft u de wijzigingsvoorstellen aan van De Unie, gehoord de leden van De Unie.

Hierbij treft u de wijzigingsvoorstellen aan van De Unie, gehoord de leden van De Unie. Aan de Federatie Werkgevers Techniek t.a.v. de heer H. van Luunen, Postbus 930002 2509 AA Den Haag Datum: 6 maart 2013 Ons kenmerk: Onderwerp: KRT/WTW CAO voorstellen Geachte heer Van Luunen, Hierbij treft

Nadere informatie

Cao-onderhandelingen gaan beginnen.

Cao-onderhandelingen gaan beginnen. Zaterdag 28 maart 2015 Cao-onderhandelingen gaan beginnen. Beste FNV vrienden As maandag (30 maart) starten de onderhandelingen over jullie Collectieve Arbeidsvoorwaarden (Cao). Zoals bekend hebben de

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument September 2014 PERSONEELSPLAN

Verantwoordingsdocument September 2014 PERSONEELSPLAN Verantwoordingsdocument September 2014 PERSONEELSPLAN Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Organisatiestructuur... 4 2.1 Rollen binnen de Netwerkschool (zie bijlage)... 4 2.2 Het kernteam... 5 2.3 De Interne flexibele

Nadere informatie

Cao Metalektro: die deal doen we samen

Cao Metalektro: die deal doen we samen Cao Metalektro: die deal doen we samen De drive om iets slimmer, sneller of beter te doen met de inzet van techniek, heeft de maakindustrie in ons land groot gemaakt. En daar zijn we trots op. Met technologische

Nadere informatie

ONDERZOEK JONGEREN EN FLEX FNV JONG

ONDERZOEK JONGEREN EN FLEX FNV JONG ONDERZOEK JONGEREN EN FLEX FNV JONG Streekproef Geslacht Leeftijd Heb je momenteel een baan in loondienst? n % man 138 45,7 vrouw 164 54,3 Total 302 100,0 n % 18-25 jaar 124 41,1 26-35 jaar 178 58,9 Total

Nadere informatie

FNV Vrouwennetwerk 27 mei 2016 ZZP in coöperatie: samen sterk. Dr.mr. Petra Oden, lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt

FNV Vrouwennetwerk 27 mei 2016 ZZP in coöperatie: samen sterk. Dr.mr. Petra Oden, lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt FNV Vrouwennetwerk 27 mei 2016 ZZP in coöperatie: samen sterk Dr.mr. Petra Oden, lector Juridische Aspecten van de Arbeidsmarkt Introductie 1. Ontwikkelingen op arbeidsmarkt 2. ZZP 3. ZZP in coöperatie

Nadere informatie

De ZZP er bestaat niet...

De ZZP er bestaat niet... De ZZP er bestaat niet... Over kippen en kanaries: empirische, statistische en arbeidsrechtelijke beschouwingen over de ZZP er Prof.mr. A.R. Houweling Kenmerken en ontwikkelingen zzp er Zeer heterogene

Nadere informatie

Algemene info over de vakbond en haar maatschappelijke rol

Algemene info over de vakbond en haar maatschappelijke rol Algemene info over de vakbond en haar maatschappelijke rol Waarom zijn er vakbonden?... 1 CNV... 1 Afsluiten van CAO s... 2 Leden van een vakbond... 2 Verschillen tussen vakbonden... 2 Beroepsverenigingen...

Nadere informatie

Prinsjesdag: arbeidsmarkt

Prinsjesdag: arbeidsmarkt Prinsjesdag: arbeidsmarkt Vereniging voor Pensioenrecht 26 september 2018 Emmie Lewin Regeerakkoord 2017 Vertrouwen in de toekomst 2 Prinsjesdag 2018 website Rijksoverheid 3 Prinsjesdag 2018 de Troonrede

Nadere informatie

Over het EenVandaag Opiniepanel. Over het onderzoek

Over het EenVandaag Opiniepanel. Over het onderzoek 26 februari 2015 1 Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de peilingen onder

Nadere informatie

ook in de toekomst gezond en vitaal

ook in de toekomst gezond en vitaal Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: ook in de toekomst gezond en vitaal Sectorplan 2015-2016 Een miljoen euro beschikbaar voor projecten om vakmanschap te behouden en te versterken. Doe mee en maak er

Nadere informatie

S A M E N V A T T I N G

S A M E N V A T T I N G 5 6 Samenvatting In dit advies doet de Sociaal-Economische Raad voorstellen voor vereenvoudiging van de Arbeidstijdenwet (ATW). De kern van deze wet bestaat uit een stelsel van normen voor arbeids- en

Nadere informatie

I. ONDERHANDELINGSRESULTAAT M.B.T. DE ALGEMENE CAO S IN DE SECTOR UITGEVERIJBEDRIJF

I. ONDERHANDELINGSRESULTAAT M.B.T. DE ALGEMENE CAO S IN DE SECTOR UITGEVERIJBEDRIJF I. ONDERHANDELINGSRESULTAAT M.B.T. DE ALGEMENE CAO S IN DE SECTOR UITGEVERIJBEDRIJF Op 3 oktober 2014 hebben de onderhandelingsdelegaties van de Werkgeversvereniging Uitgeverijbedrijf (WU) en van FNV-KIEM,

Nadere informatie

Rondetafelgesprek over Flexibiliteit en Zekerheid Op verzoek van de Vaste commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Rondetafelgesprek over Flexibiliteit en Zekerheid Op verzoek van de Vaste commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid CPB Notitie 20 april 2012 Rondetafelgesprek over Flexibiliteit en Zekerheid Op verzoek van de Vaste commissie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid CPB Notitie Aan: Vaste commissie van Sociale Zaken en

Nadere informatie

AWVN trends voor HRM Innoveren met flexibiliteitsbeleid

AWVN trends voor HRM Innoveren met flexibiliteitsbeleid AWVN trends voor HRM Innoveren met flexibiliteitsbeleid Introductie AWVN 6 trends voor HRM trend flexibeler Innoveren met HR flexibiliteitsbeleid Verander richtingen arbeidsverhoudingen arbeidsvoorwaarden

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case

Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case Inleiding Binnen de sector ziekenhuizen is leeftijdsbewust personeelsbeleid een relevant thema. De studie RegioMarge 2006, De arbeidsmarkt van verpleegkundigen,

Nadere informatie

Arbeidsvoorwaardenbeleid VHP2 2014

Arbeidsvoorwaardenbeleid VHP2 2014 Arbeidsvoorwaardenbeleid VHP2 2014 Om onze leden duidelijkheid te verschaffen over de arbeidsvoorwaardelijke standpunten van de VHP2 is hieronder een niet limitatieve opsomming van onderwerpen opgevoerd.

Nadere informatie

Advies bij een faillissement

Advies bij een faillissement Landelijke vereniging Artsen in Dienstverban Advies bij een faillissement Als uw werkgever in zwaar weer komt en failliet gaat, heeft dat grote gevolgen voor u als werknemer. Ook zorginstellingen hebben

Nadere informatie

CAO-KINDEROPVANG, VOOR KINDERCENTRA EN GASTOUDERBUREAUS CAO-AKKOORD 2010-2011

CAO-KINDEROPVANG, VOOR KINDERCENTRA EN GASTOUDERBUREAUS CAO-AKKOORD 2010-2011 CAO-KINDEROPVANG, VOOR KINDERCENTRA EN GASTOUDERBUREAUS CAO-AKKOORD 2010-2011 Partijen bij de CAO Kinderopvang, te weten: Maatschappelijk Ondernemers Groep, gevestigd te Utrecht De Branchevereniging Ondernemers

Nadere informatie

N O T I T I E. Algemeen:

N O T I T I E. Algemeen: Bezuidenhoutseweg 60 postbus 90405 2509 LK Den Haag tel. 070-3499 585 fax 070-3499 796 e-mail:e.haket@stvda.nl N O T I T I E Aan : Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Van : Stichting van de

Nadere informatie

STICHTING VAN DE ARBEID. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer mr.dr. L.F. Asscher Postbus LV DEN HAAG

STICHTING VAN DE ARBEID. Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer mr.dr. L.F. Asscher Postbus LV DEN HAAG Bezuidenhoutseweg 60 Postbus 90405 2509 LK DEN HAAG Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de heer mr.dr. L.F. Asscher Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG T 070-3 499 577 F 070-3 499 796 Einfo@stvda.nl

Nadere informatie

Modernisering van arbeidsvoorwaarden

Modernisering van arbeidsvoorwaarden Modernisering van Wat wordt ermee bedoeld en hoe pak je het aan? November 2017 Herman Kuijkstraat 14 4191 AK Geldermalsen +31 622 201 805 www.deldenadvies.nl Wat wordt bedoeld met modernisering van? Modernisering

Nadere informatie

Welkom. Duurzame inzetbaarheid en de rol van de OR

Welkom. Duurzame inzetbaarheid en de rol van de OR Welkom Duurzame inzetbaarheid en de rol van de OR De situatie Vitaliteit onder druk in verschillende levensfasen (>20, >30, > 40, >50, > 60). Elke levensfase (!) heeft zijn eigen inzetbaarheidsvragen Vergrijzing

Nadere informatie

compensatie voor flexwerkers: wat willen werkgevers?

compensatie voor flexwerkers: wat willen werkgevers? 169 compensatie voor flexwerkers: wat willen werkgevers? Monique Stavenuiter In de discussie over flexibilisering onder andere naar aanleiding van de Wet werk en zekerheid (Wwz) gaat het vooral over vaste

Nadere informatie

Ondernemingsplan Opella

Ondernemingsplan Opella Ondernemingsplan Opella 02 08 Op weg naar 2020 Bijzonder en gewoon Zorgdienstverlener Opella ondersteunt mensen op allerlei manieren, waarbij het zo zelfstandig mogelijk leven en wonen voorop staat. Ondanks

Nadere informatie

CAO- inzet voor sector CAO Ambulancezorg 2015. Geachte werkgevers,

CAO- inzet voor sector CAO Ambulancezorg 2015. Geachte werkgevers, CAO- inzet voor sector CAO Ambulancezorg 2015 Geachte werkgevers, De beide werknemersorganisaties Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak hebben zich de afgelopen periode met haar leden zorgvuldig beraden om

Nadere informatie

BZW 13 april 2012. Meebewegen in een flexibele arbeidsmarkt Duurzame inzetbaarheid

BZW 13 april 2012. Meebewegen in een flexibele arbeidsmarkt Duurzame inzetbaarheid BZW 13 april 2012 Meebewegen in een flexibele arbeidsmarkt Duurzame inzetbaarheid De arbeidsmarkt VERANDERT in een razend TEMPO Zoek een BALANS tussen werk en PRIVÉ Overtuigingen bij baanzekerheid Werknemer

Nadere informatie

CNV Vakmensen Voorstellen omroep cao 2017 e.v.

CNV Vakmensen Voorstellen omroep cao 2017 e.v. CNV Vakmensen Voorstellen omroep cao 2017 e.v. CNV Vakmensen gelooft in het weerbaar en wendbaar maken van werkenden op de arbeidsmarkt. Deze arbeidsmarkt verandert met de dag. Kennis is steeds sneller

Nadere informatie

Wensdenken en illusoire politiek

Wensdenken en illusoire politiek Wensdenken en illusoire politiek Flexwerkers sneller laten doorstromen naar vaste contracten. Dat is wat minister Asscher wil bewerkstelligen met de Wet werk en zekerheid. Het omgekeerde lijkt te gebeuren,

Nadere informatie

(MAAT)WERK VOOR IEDEREEN

(MAAT)WERK VOOR IEDEREEN (MAAT)WERK VOOR IEDEREEN De crisis is voorbij, het gaat weer goed met Nederland. De werkloosheid daalt. Dat lijkt allemaal geweldig positief. Maar is dat ook zo en geldt dit voor iedereen? ZINLOOS Werkloze

Nadere informatie

Maak werk van mantelzorg!

Maak werk van mantelzorg! Een stevige cao maakt zich sterk voor 1 op 8 de 1 op de 8 werknemers combineert werk met langdurige zorg voor een naaste. De komende jaren neemt dat aantal toe omdat er een groter beroep wordt gedaan op

Nadere informatie

WWb cao-voorstellen 2015

WWb cao-voorstellen 2015 Inleiding De huidige cao WWb 2012-2014 loopt op 31 december 2014 af en daarmee staan we aan de start van een nieuwe cao. Deze keer wordt het in meerdere opzichten een bijzonder traject. Voor ons (als werkgevers)

Nadere informatie

NAAR EEN NIEUW. Refl VOOR FLEXIBEL, PRODUCTIEF ÉN ZEKER WERK!

NAAR EEN NIEUW. Refl VOOR FLEXIBEL, PRODUCTIEF ÉN ZEKER WERK! NAAR EEN NIEUW Refl VOOR FLEXIBEL, PRODUCTIEF ÉN ZEKER WERK! Opzet Aanleiding voor DD Uitgangspunten voor DD Opzet van DD dag 31 mei 2012 (aanwezigen, format) Wat kwam er uit? Deeldomeinen: arbeidsvoorwaarden,

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

4.1 VERENIGINGSPLAN. Samen Sterker Verder

4.1 VERENIGINGSPLAN. Samen Sterker Verder 4.1 VERENIGINGSPLAN Samen Sterker Verder COLOFON Uitgave: FNV Pers in opdracht van FNV Vormgeving en DTP: Studio FNV Fotografie: Liesbeth Dinnissen Fotografie Concept & Branddesign: BTM Bataafsche Teeken

Nadere informatie

CAO VOOR DE TECHNISCHE GROOTHANDEL

CAO VOOR DE TECHNISCHE GROOTHANDEL CAO VOOR DE TECHNISCHE GROOTHANDEL 2010-2011 TEKST VAN HET ONDERHANDELINGSRESULTAAT VAN 22 JUNI 2010 ONDERGETEKENDEN: 1. de vereniging Werkgevers Technische Groothandel, gevestigd te Den Haag; 2. de vereniging

Nadere informatie

cbbapeldoorn@cnv.nl Geachte heer Janssen, beste Gerald,

cbbapeldoorn@cnv.nl Geachte heer Janssen, beste Gerald, APG T.a.v. De heer Gerald Janssen, directeur HR POSTADRES Postbus 193 7300 AD Apeldoorn BEZOEKADRES Ovenbouwershoek 9 7328 JH Apeldoorn TELEFOON 055 526 42 00 FAX 055 526 42 10 INTERNET www.publiekediensten.nl

Nadere informatie

Voor wie verstandig handelt! Daling personeel

Voor wie verstandig handelt! Daling personeel Daling personeel Trendsamenvatting Naam Definitie Scope Invloed Conclusie Bronnen Daling personeel Het aantal medewerkers dat werkzaam is in de sector / branche zal gemiddeld genomen hoger opgeleid zijn,

Nadere informatie

Vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Rondetafelgesprek Uitgangspuntennotitie cultuurbeleid 2021-2024 Structuurverandering en arbeidsmarkt (d.d. 20 juni 2019) betreft inbreng rondetafelgesprek

Nadere informatie

Aan de leden van CNV Onderwijs, werkzaam in het MBO. Beste collega,

Aan de leden van CNV Onderwijs, werkzaam in het MBO. Beste collega, Aan de leden van, werkzaam in het MBO POSTADRES Postbus 2510 3500 GM Utrecht BEZOEKADRES Tiberdreef 4 3561 GG Utrecht TELEFOON 0900-225 5266 FAX 030-751 1709 INTERNET www.cnvo.nl E-MAIL info@cnvo.nl BANKREKENING

Nadere informatie

De arbeidsrelatie tussen werkgever en medewerkers Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties. De monitor. Bijlage E18 voorbeeld 2

De arbeidsrelatie tussen werkgever en medewerkers Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties. De monitor. Bijlage E18 voorbeeld 2 De arbeidsrelatie tussen werkgever en medewerkers Monitor Volwaardige Arbeidsrelaties Bijlage E18 voorbeeld 2 De monitor De monitor is gericht op de relatie tussen werknemer en werkgever binnen architectenbureaus.

Nadere informatie

Aantal medewerkers per leeftijdsklasse

Aantal medewerkers per leeftijdsklasse Generatiepact UW Samenwerking Inleiding Binneri gemeentelijke organisaties zien we landelijk een tendens: er stromen minder jongeren de sector in terwijl de groep 50-plussers gestaag groeit. Alle reden

Nadere informatie

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Achtergrond Aansluitend op de strategische doelstelling van Noorderlink 'Mobiliteit tussen Noorderlink organisaties bevorderen' gaan we de kracht van het netwerk

Nadere informatie

klaar voor een nieuwe toekomst

klaar voor een nieuwe toekomst Herontwerp HRM Beleid klaar voor een nieuwe toekomst We maken ons op voor een nieuwe toekomst. Daar zijn we klaar voor. Dat komt omdat we gewend zijn om vanuit het kleine groot te denken en op een gelijkwaardige

Nadere informatie

Naar de kern. Thema 1: De kern van het ondernemen ...

Naar de kern. Thema 1: De kern van het ondernemen ... Thema 1: De kern van het ondernemen overheid klanten leveranciers leefomgeving onderneming werknemers... mede-eigenaars drukkingsgroepen en actiecomités U Ondernemen doet iemand in de eerste plaats uit

Nadere informatie

Startkwalificatie Het minimale onderwijsniveau dat volgens de overheid nodig is om en baan te vinden. Het gaat dan om een diploma, havo, vwo of mbo.

Startkwalificatie Het minimale onderwijsniveau dat volgens de overheid nodig is om en baan te vinden. Het gaat dan om een diploma, havo, vwo of mbo. Samenvatting door D. 1363 woorden 7 februari 2016 0 keer beoordeeld Vak Economie Paragraaf 1; De werknemer Startkwalificatie Het minimale onderwijsniveau dat volgens de overheid nodig is om en baan te

Nadere informatie

INKOMENSZEKERHEID VOOR NU EN LATER

INKOMENSZEKERHEID VOOR NU EN LATER INKOMENSZEKERHEID VOOR NU EN LATER Wij zijn pas tevreden als u het bent! WIJ ZIJN PAS TEVREDEN ALS U HET BENT Als jong en dynamisch kantoor is QBENEFITS gespecialiseerd in het geven van inkomensadviezen

Nadere informatie

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK

Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen KEUZE VOOR SPEERPUNTEN OVERHEID IN BEWEGING EN MEESTER IN JE WERK Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen 1 Beleidsprogramma A+O fondsen gemeenten, provincies en waterschappen De A+O fondsen van gemeenten, provincies en waterschappen hebben

Nadere informatie

AWVN. Enkele feiten over AWVN

AWVN. Enkele feiten over AWVN AWVN Enkele feiten over AWVN 850 direct aangesloten leden 17.500 indirect aangesloten leden 4 miljoen banen 500 cao s Beloningsdatabase 4,2 miljoen werknemers Marktleider met ORBA (> 800 bedrijven) 1400

Nadere informatie

PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019.

PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019. PROTOCOL METAALBEWERKINGSBEDRIJF 2017-2019 1. LOOPTIJD De overeengekomen cao kennen een looptijd van 1 mei 2017 tot en met 31 mei 2019. 2. INKOMEN 2.1 Per 1 augustus 2017 worden de feitelijke lonen met

Nadere informatie

Cao Movares door jongeren

Cao Movares door jongeren Cao Movares door jongeren Werktijden en verlof Waardering en beloning Ontwikkeling, inzetbaarheid en mobiliteit Sociale zekerheid en werkgelegenheid Contract xxx 1 Inhoud Visie 3 1 2 3 4 5 Waardering en

Nadere informatie

Enquête resultaten Effecten Wet DBA. 4 Juli 2017

Enquête resultaten Effecten Wet DBA. 4 Juli 2017 Enquête resultaten Effecten Wet DBA 4 Juli 2017 Samenvatting enquêteresultaten 'Effecten Wet DBA' De NVJ heeft in het voorjaar besloten om een enquete onder haar zelfstandige leden te verspreiden. Het

Nadere informatie

Werkgeversvereniging Primair Onderwijs (WvPO)

Werkgeversvereniging Primair Onderwijs (WvPO) Werkgeversvereniging Primair Onderwijs (WvPO) Inzet van de WvPO voor de CAO-PO 2006-2008 Inleiding Het CAO-overleg tussen werkgevers en werknemer in het onderwijs is gericht op de totstandkoming van een

Nadere informatie

Samenvatting Werk & Werkloosheid

Samenvatting Werk & Werkloosheid Samenvatting door Guusje 1600 woorden 13 januari 2018 7,6 15 keer beoordeeld Vak Methode Economie LWEO Samenvatting Werk & Werkloosheid H1 De welvaart wordt bepaald door hoe goed je behoeften met de beschikbare

Nadere informatie

13 februari 2016. Onderzoek: ZZP-ers en verplichte verzekering

13 februari 2016. Onderzoek: ZZP-ers en verplichte verzekering 13 februari 2016 Onderzoek: ZZP-ers en verplichte verzekering Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een

Nadere informatie

RIS Werken loont!

RIS Werken loont! Werken loont! Initiatiefvoorstel PVV Den Haag Raadslid Elias van Hees 17 mei 2017 Aanleiding & Analyse De arbeidsmarkt functioneert op basis van vraag en aanbod. Het is hierbij cruciaal dat werkgevers

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE: Vooraf 2. Inleiding 3. Doelstellingen, strategie en belangrijkste activiteiten 4-5. Communicatie 6.

INHOUDSOPGAVE: Vooraf 2. Inleiding 3. Doelstellingen, strategie en belangrijkste activiteiten 4-5. Communicatie 6. INHOUDSOPGAVE: Vooraf 2 Inleiding 3 Doelstellingen, strategie en belangrijkste activiteiten 4-5 Communicatie 6 Fondsenwerving 7 Personeel & Organisatie 8 Financiele onderbouwing 9 Kernwaarden 10 1 Vooraf

Nadere informatie

Ondernemersplan 3NE. 3NE onderweg naar langer wonen in welvaart en welzijn. 1. Wat wil 3NE betekenen a. Missie b. Visie c. Waarden en ambities

Ondernemersplan 3NE. 3NE onderweg naar langer wonen in welvaart en welzijn. 1. Wat wil 3NE betekenen a. Missie b. Visie c. Waarden en ambities Ondernemersplan 3NE 3NE onderweg naar langer wonen in welvaart en welzijn 1. Wat wil 3NE betekenen a. Missie b. Visie c. Waarden en ambities 2. De wereld waarin 3NE werkt a. Ontwikkelingen in de samenleving

Nadere informatie

Economie Pincode klas 4 vmbo-gt 6 e editie Samenvatting Hoofdstuk 4: Aan het werk! Exameneenheid: Arbeid en productie

Economie Pincode klas 4 vmbo-gt 6 e editie Samenvatting Hoofdstuk 4: Aan het werk! Exameneenheid: Arbeid en productie 4.1 Werk je voor loon of voor winst? Werknemer Werkgever zzp = je werkt in loondienst in opdracht van een werkgever en je ontvangt loon = je werkt als zelfstandige met werknemers in dienst en de nettowinst

Nadere informatie

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd Bureau BERGS Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies Noloc Erkend & Gecertificeerd 1 2 Voorwoord Over Bureau BERGS Re-integratie, Outplacement & Loopbaanadvies De flexibiliteit binnen organisaties wordt

Nadere informatie

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel

STICHTING KINDANTE. Visie Personeel STICHTING KINDANTE Visie Personeel Visie Personeel 1 Inleiding De onderwijskundige visie van stichting Kindante vormt de basis voor de wijze waarop de Kindantescholen hun onderwijs vormgeven. Dit vraagt

Nadere informatie

EERLIJK LOON EN MEER ZEKERHEID

EERLIJK LOON EN MEER ZEKERHEID EERLIJK LOON EN MEER ZEKERHEID FNV Wijzigingsvoorstellen ABU-NBBU cao uitzendkrachten 2017 Op 12 juli 2012 (31-03-2015 ingevoerd) hebben wij een uiterst belangrijke stap gezet in de ABU-cao, namelijk de

Nadere informatie

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten

Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten Veel gestelde vragen en antwoorden over het Generatiepact Woondiensten In de CAO Woondiensten 2017-2018 zijn afspraken gemaakt over de invoering van het Generatiepact Woondiensten: corporatiemedewerkers

Nadere informatie

Werknemer: degene met wie werkgever een arbeidsovereenkomst is aangegaan en op wie een van de CAO s van AkzoNobel in Nederland van toepassing is

Werknemer: degene met wie werkgever een arbeidsovereenkomst is aangegaan en op wie een van de CAO s van AkzoNobel in Nederland van toepassing is Sociaal Plan AkzoNobel in Nederland 2014-2016 AkzoNobel en vakorganisaties streven naar het behouden van werkgelegenheid bij reorganisaties. Voor die situaties waar behoud van werkgelegenheid onverhoopt

Nadere informatie

Hoofdlijnen onderhandelingsresultaat Cao Bouwnijverheid 2015-2017

Hoofdlijnen onderhandelingsresultaat Cao Bouwnijverheid 2015-2017 Hoofdlijnen onderhandelingsresultaat Cao Bouwnijverheid 2015-2017 Op zaterdagochtend 13 juni 2015 hebben cao partijen Bouw na ruim 1,5 jaar onderhandelen - een onderhandelingsresultaat bereikt. Dit resultaat

Nadere informatie

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij

WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING. bij EUROPESE COMMISSIE Brussel, 21.12.2017 SWD(2017) 479 final WERKDOCUMENT VAN DE DIENSTEN VAN DE COMMISSIE SAMENVATTING VAN DE EFFECTBEOORDELING bij Voorstel voor een richtlijn van het Europees Parlement

Nadere informatie

Voorstellen CNV-FNV M&C-NVJ m.b.t. CAO voor het Omroeppersoneel 2017

Voorstellen CNV-FNV M&C-NVJ m.b.t. CAO voor het Omroeppersoneel 2017 Voorstellen CNV-FNV M&C-NVJ m.b.t. CAO voor het Omroeppersoneel 2017 1. Looptijd: In principe gaan wij uit van een looptijd van 1 jaar, maar een langere looptijd is bespreekbaar. 2. Inkomen: Gezien de

Nadere informatie

Doorwerken na 65 jaar

Doorwerken na 65 jaar CvA-notitie februari 2008 Doorwerken na 65 jaar De levensverwachting en het gemiddelde aantal gezonde jaren na het bereiken van de 65-jarige leeftijd is toegenomen. Een groeiende groep ouderen heeft behoefte

Nadere informatie

Ziekte en re-integratie

Ziekte en re-integratie Landelijke vereniging Artsen in Dienstverban Ziekte en re-integratie Als u ziek bent, wilt u waarschijnlijk maar een ding: zo snel mogelijk herstellen en gewoon weer aan het werk. De meeste mensen zijn

Nadere informatie