Overgangsnormen De Passie Utrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overgangsnormen De Passie Utrecht"

Transcriptie

1 Overgangsnormen De Passie Utrecht Def. versie - 30 oktober 2017 Geactualiseerd 11 oktober 2018

2 Ter inleiding Jaarlijks nemen we beslissingen over de bevordering van leerlingen. Deze beslissingen zijn erop gericht om de leerling zijn of haar schoolloopbaan zo goed mogelijk te laten vervolgen. De school wil de capaciteiten van de leerling tot haar recht laten komen. Dat betekent dat hij of zij ruimte moet krijgen om zijn of haar talenten te ontwikkelen. Tegelijkertijd moet worden voorkomen dat een ongelukkige overgangsbeslissing de leerling in de vervolgklas laat vastlopen. Dit laatste is niet alleen voor de betreffende leerling schadelijk, maar ook voor het onderwijs in die klas. Overgangsbeslissingen zijn voorbehouden aan- en worden genomen door een vergadering van docenten, de overgangsvergadering. Dit document is richtlijn voor deze beslissingen. Als een leerling op grond van onze overgangsnormen niet regulier bevorderd kan worden, zijn er enkele andere mogelijkheden zoals in dit document beschreven. Niet alleen tijdens de overgangsvergadering maar ook gedurende het verloop van het schooljaar geven de overgangsnormen houvast bij het volgen van de ontwikkeling van een leerling. Periodiek worden rapportenvergaderingen gehouden, waarna ouder(s)/verzorger(s) in de gelegenheid gesteld worden om over de ontwikkeling met mentor en/of docenten te spreken. Het initiatief hiervoor kan ook van de school uitgaan. De resultaten van een leerling zijn via de website te volgen. Als Passie geloven we in groei van talenten van onze leerlingen. We willen dat de leerlingen hun talenten ontwikkelen op het voor hen juiste niveau. We hebben een reële verwachting van onze leerlingen en willen dat iedereen op het voor hem of haar geschikte niveau doorstroomt. Als onverhoopt de overgangsnorm niet is gehaald, zal gezocht worden naar de beste route voor de leerling. Hierbij houden we rekening met de totale ontwikkeling die een leerling doormaakt in zijn/haar schoolperiode. Dit totale proces beoordelen we niet alleen op grond van de cijfers, maar hierbij betrekken we ook onze observaties en gesprekken met de leerling en ouders. Zo zetten we de ontwikkeling van de leerling in een breed perspectief. In dit document treft u allereerst een overzicht van begrippen aan. Daarna per leerjaar de te hanteren overgangsnormen en tenslotte informatie over de procedure rondom revisie en onze leerlingprofielen.

3 Begripsomschrijvingen en afspraken In dit document worden verschillende begrippen gebruikt. Onderstaand de definitie en/of toelichting hierop. Ook worden enkele afspraken of regels beschreven die gelden voor dit document. Bevordering: overgang naar het volgende leerjaar van hetzelfde niveau. Bijvoorbeeld van vwo 2 naar vwo 3. Opstromen: overgang naar het volgende leerjaar van het naast hoger gelegen niveau. Bijvoorbeeld van havo 2 naar vwo 3. Gerichte bevordering: overgang naar het volgende leerjaar van het naast lagere niveau. Bijvoorbeeld van vwo 2 naar havo 3. Doubleren: plaatsing in hetzelfde leerjaar van hetzelfde niveau. Bijvoorbeeld van havo 2 naar havo 2. Afstromen: voortzetting van de schoolloopbaan op het naast lager gelegen niveau. Bijvoorbeeld van vwo 2 naar havo 2. Uitstromen: overgang naar een andere school dan de Passie Utrecht. De overgangsvergadering beslist op grond van het eindrapport van ieder cursusjaar in welke klas de leerling het daaropvolgende jaar wordt geplaatst. Het rapportcijfer is het voortschrijdend gemiddelde van alle cijfers die voor een vak zijn behaald, afgerond op één decimaal. De leerlingen zeker ook de leerlingen die in bespreking komen worden naast zijn/haar cijfers ook beoordeeld op andere factoren, zoals inzet, motivatie, diverse testen, etc. De overgangsnormen zijn mede gebaseerd op het aantal tekorten bij de eindcijfers. Het cijfer 5 is 1 tekort, het cijfer 4 betekent 2 tekorten, het cijfer 3 of lager 3 tekorten. Voor het bepalen van het aantal tekorten wordt gekeken naar de op gehele cijfers afgeronde rapportcijfers. Een 5,50 wordt afgerond naar een 6. Een 5,49 wordt afgerond naar een 5. Het vak rekenen wordt op het vmbo en de havo niet meegenomen in de berekening van het gemiddelde of het bepalen van het aantal tekorten. Op het vwo (nog) wel, tot het moment waarop bij overheidsbesluit de regeling wordt gewijzigd en ook op het vwo de rekentoets is afgeschaft. Wanneer een leerling in bespreking voor bevordering is geweest, zijn de volgende besluiten mogelijk: - De leerling wordt bevorderd; - De leerling doubleert; - De leerling wordt gericht bevorderd. Wanneer een leerling in bespreking voor opstromen is geweest zijn de volgende besluiten mogelijk: - De leerling wordt bevorderd; - De leerling stroomt op. Een leerling mag niet doubleren in twee opeenvolgende leerjaren. Bijvoorbeeld in havo 3 en havo 4. Een leerling mag niet tweemaal in hetzelfde leerjaar doubleren. Bijvoorbeeld twee keer in havo 3. Besluiten van de overgangsvergadering zijn bindend. In bijzondere gevallen beslist de schoolleiding.

4 Tegen besluiten van de overgangsvergadering kan gemotiveerd bezwaar worden gemaakt door middel van het aanvragen van revisie. Revisie is een heroverweging van de overgangsbeslissing. Als ouder(s)/verzorger(s) van een leerling het niet eens zijn met de overgangsbeslissing, kunnen zij contact opnemen met de mentor van hun zoon of dochter. Als zij ook na de nadere toelichting van de mentor bij hun bezwaren blijven, kunnen zij zich tot de sectorleider richten met een schriftelijk verzoek per mail om herziening van de overgangsbeslissing. De regel is dat dit verzoek uiterlijk om uur op de datum die is aangewezen voor de revisievergadering, ingediend moet zijn. Verzoeken worden in behandeling genomen als er nieuwe feiten worden aangedragen die in de overgangsvergadering niet zijn meegewogen. De schoolleiding bepaalt of een revisieverzoek in behandeling wordt genomen of niet. Als een revisieverzoek in behandeling wordt genomen beoordeelt de revisievergadering de betreffende overgang opnieuw. De voorgenomen besluiten worden vervolgens aan de overgangsvergadering ter instemming voorgelegd en in stemming gebracht. Als de stemmen staken is daarmee het voorgenomen besluit verworpen. De ouder(s)/verzorger(s) krijgen bericht over de uitkomst van de revisievergadering van de sectorleider van de afdeling.

5 Overgangsnormen afdeling vmbo klas 1 en 2 Bevordering naar het volgende leerjaar: Een leerling in vmbo 1 en 2 is bevorderd naar het volgende leerjaar als aan de volgende drie voorwaarden is voldaan: 1. Van de vakken Nederlands, wiskunde en Engels mag slechts één vak een 5 hebben. De andere twee vakken moeten tenminste het eindcijfer 6 hebben. 2. De eindcijfers, die meetellen voor de overgangsregeling, bevatten maximaal 3 tekorten. 3. Het gemiddelde van de cijfers die meetellen voor de overgangsregeling, is niet lager dan een 6,0. Bespreking Een leerling komt in bespreking voor bevordering als door ophoging van één eindcijfer met 1 punt aan de drie voorwaarden voor bevordering is voldaan. Niet bevorderd In alle andere gevallen is een leerling niet bevorderd. De vergadering beslist of een leerling die niet bevorderd is hetzelfde leerjaar mag doubleren of uitstroomt. Opstroom Een leerling met een gemiddelde van een 8 of hoger en geen tekorten, kan in aanmerking komen voor opstroom naar de havo. In de bespreking wordt meegewogen of een leerling voldoet aan het profiel van een havoleerling. Ook de inhoud van de leerlingbesprekingen, observaties van de docenten, VAS en CBO-toetsen en de rekentoets worden hierbij betrokken. Vakkenkeuze vmbo 3 Als er bij de eindcijfers van het gekozen vakkenpakket 2 of meer tekorten zijn behaald, wordt dit besproken tijdens de overgangsvergadering. Deze vergadering kan het besluit nemen dat de leerling, om bevorderd te kunnen worden, het vakkenpakket moet wijzigen.

6 Overgangsnormen afdeling havo klas 1, 2 en 3 Bevordering naar het volgende leerjaar: Een leerling in havo 1, 2 of 3 is bevorderd naar het volgende leerjaar als aan de volgende drie voorwaarden is voldaan: 1. Van de vakken Nederlands, wiskunde en Engels mag slechts één vak een 5 hebben. De andere twee vakken moeten tenminste het eindcijfer 6 hebben. 2. De eindcijfers, die meetellen voor de overgangsregeling, bevatten maximaal 3 tekorten. 3. Het gemiddelde van de cijfers die meetellen voor de overgangsregeling, is niet lager dan een 6,0. Bespreking Een leerling komt in bespreking voor bevordering als door ophoging van één eindcijfer met 1 punt aan de drie voorwaarden voor bevordering is voldaan. Niet bevorderd In alle andere gevallen is een leerling niet bevorderd. De vergadering beslist of een leerling die niet bevorderd is hetzelfde leerjaar mag doubleren, gericht wordt bevorderd of afstroomt. Dit is overigens niet mogelijk vanuit havo 3 naar vmbo 4. Opstroom Een leerling met een gemiddelde van een 8 of hoger en geen tekorten, kan in aanmerking komen voor opstroom naar het vwo. In de bespreking wordt meegewogen of een leerling voldoet aan het profiel van een vwo-leerling. Ook de inhoud van de leerlingbesprekingen, observaties van de docenten, VAS en CBO-toetsen en de rekentoets worden hierbij betrokken. Vakkenkeuze havo 3 Op grond van de cijfers en de vak adviezen van de docenten wordt tijdens de overgangsvergadering gesproken over de vakkenkeuze met als doel de leerlingen zo kansrijk mogelijk te laten slagen met een passend vakkenpakket. De vergadering kan het besluit nemen dat de leerling, om bevorderd te kunnen worden, het vakkenpakket moet wijzigen.

7 Overgangsnormen afdeling vwo / gymnasium klas 1, 2 en 3 Bevordering naar het volgende leerjaar: Een leerling in vwo 1, 2 of 3 is bevorderd naar het volgende leerjaar als aan de volgende drie voorwaarden is voldaan: 1. Van de vakken Nederlands, wiskunde en Engels mag slechts één vak een 5 hebben. De andere twee vakken moeten tenminste het eindcijfer 6 hebben. 2. De eindcijfers, die meetellen voor de overgangsregeling, bevatten maximaal 3 tekorten. 3. Het gemiddelde van de cijfers, die meetellen voor de overgangsregeling, is niet lager dan een 6,0. Een leerling in gymnasium 1 is bevorderd naar het volgende leerjaar als aan de volgende drie voorwaarden is voldaan: 1. Van de vakken Nederlands, wiskunde, Engels en Latijn mag slechts één vak een 5 hebben. De andere drie vakken moeten tenminste het eindcijfer 6 hebben. 2. De eindcijfers, die meetellen voor de overgangsregeling, bevatten maximaal 3 tekorten. 3. Het gemiddelde van de cijfers, die meetellen voor de overgangsregeling, is niet lager dan een 6,0. Een leerling in gymnasium 2 of 3 is bevorderd naar het volgende leerjaar als aan de volgende drie voorwaarden is voldaan: 1. De vakken Latijn en Grieks gelden samen als één kernvak. Van de vakken Nederlands, wiskunde, Engels en Latijn/Grieks mag slechts één vak een 5 hebben. De andere drie vakken moeten tenminste het eindcijfer 6 hebben. 2. De eindcijfers, die meetellen voor de overgangsregeling, bevatten maximaal 3 tekorten. 3. Het gemiddelde van de cijfers, die meetellen voor de overgangsregeling, is niet lager dan een 6,0. Bespreking Een leerling komt in bespreking voor bevordering als door ophoging van één eindcijfer met 1 punt aan de drie voorwaarden voor bevordering is voldaan. Niet bevorderd In alle andere gevallen is een leerling niet bevorderd. De vergadering beslist of een leerling die niet bevorderd is hetzelfde leerjaar mag doubleren of afstroomt (voor het gymnasium kan dat vwo óf havo zijn). Vakkenkeuze vwo 3 Op grond van de cijfers en de vak adviezen van de docenten wordt tijdens de overgangsvergadering gesproken over de vakkenkeuze met als doel de leerlingen zo kansrijk mogelijk te laten slagen met een passend vakkenpakket. De vergadering kan het besluit nemen dat de leerling, om bevorderd te kunnen worden, het vakkenpakket moet wijzigen.

8 Overgangsnormen afdeling vmbo 3 en 4 Bevordering naar het vierde leerjaar: Een leerling is bevorderd naar het vierde leerjaar als hij/zij volgens de slaag/zakregeling (artikel 49) van het vmbo geslaagd zou zijn. De norm voor de overgang van klas 3 naar klas 4 is afgeleid van de slaag- en zakregeling zoals beschreven in het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA), art. 49. Toegepast op de leerlingen van vmbo 3 betekent dit dat een leerling is bevorderd naar het vierde leerjaar als aan de volgende voorwaarden is voldaan: 1. Het gemiddelde van alle centraal examencijfers is 5,5 of hoger. Het eindcijfer voor Nederlands is een 5 of hoger. 2. De eindcijfers voldoen aan de volgende eisen: o Alle eindcijfers zijn 6 of hoger. Of: o Eén eindcijfer is een 5 en alle andere eindcijfers zijn een 6 of hoger. Of: o Eén eindcijfer is een 4 en alle andere eindcijfers zijn een 6 of hoger en het gemiddelde van de eindcijfers is 6,0 of hoger. Of: o Twee eindcijfers zijn een 5 en alle andere eindcijfers zijn een 6 of hoger en het gemiddelde van de eindcijfers is een 6 of hoger. Of: o Een eindcijfer is een 4 en één eindcijfer is een 5 en alle andere eindcijfers zijn 6 of hoger. En het gemiddelde van het eindcijfer is 6,0 of hoger. Waarbij het eindcijfer 4 van toepassing is op een vak wat in vmbo 4 niet meer gevolgd wordt. 3. KV1 en LO zijn beoordeeld als voldoende of goed. 4. De rekentoets is gemaakt. 5. Het sectorwerkstuk is voldoende beoordeeld. Bespreking Een leerling komt in bespreking voor bevordering als door ophoging van één eindcijfer met 1 punt aan voorwaarde 1 en 2 is voldaan en de overige voorwaarden gerealiseerd zijn. Niet bevorderd In alle andere gevallen is een leerling niet bevorderd. De vergadering beslist of een leerling die niet bevorderd is doubleert, uitstroomt naar een andere vmbo-school of gericht wordt bevorderd. Doorstroom van vmbo 4 naar havo 4 Een leerling kan na het vmbo-eindexamen opstromen naar havo 4 wanneer: 1. Minimaal een 6,8 behaald is als gemiddeld examencijfer. 2. Een voldoende is behaald voor Nederlands, Engels en wiskunde (w.b. wiskunde geldt dit alleen als wiskunde als vak gekozen wordt op de havo). 3. Er een extra, zevende theorievak is gevolgd in vmbo 4. De kans is aanwezig dat dit extra theorievak door de leerling zelfstandig moet worden bijgewerkt tot het niveau dat nodig is voor een goede start in havo Er een positief advies van de vergadering van docenten ligt, m.b.t. inzicht, inzet en studievaardigheden.

9 5. Het vakkenpakket waarin examen wordt gedaan op het vmbo aansluit op een havo-profiel. Dit is van toepassing zolang als er toelatingscriteria gesteld mogen worden.

10 Overgangsnormen afdeling havo 4 en 5 Bevordering naar het volgende leerjaar: Een leerling is bevorderd naar het vijfde leerjaar als hij/zij volgens de slaag/zakregeling (artikel 49) van de havo geslaagd zou zijn. De norm voor de overgang van klas 4 naar klas 5 is afgeleid van de slaag- en zakregeling zoals beschreven in het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA), art. 50. Toegepast op de leerlingen van havo 4 betekent dit dat een leerling is bevorderd naar het vijfde leerjaar als aan de volgende voorwaarden is voldaan: 1. Van de vakken Nederlands, wiskunde en Engels mag slechts één vak een 5 hebben. De andere twee vakken moeten tenminste het eindcijfer 6 hebben. 2. De eindcijfers voldoen aan de volgende eisen: o Alle eindcijfers zijn 6 of hoger. Of: o Eén eindcijfer is een 5 en alle andere eindcijfers zijn een 6 of hoger. Of: o Eén eindcijfer is een 4 en alle andere eindcijfers zijn een 6 of hoger en het gemiddelde van de eindcijfers is 6,0 of hoger. Of: o Twee eindcijfers zijn een 5 en alle andere eindcijfers zijn een 6 of hoger en het gemiddelde van de eindcijfers is een 6 of hoger. Of: o Een eindcijfer is een 4 en één eindcijfer is een 5 en alle andere eindcijfers zijn 6 of hoger. En het gemiddelde van het eindcijfer is 6,0 of hoger. 3. Het vak LO is beoordeeld met een voldoende of goed. 4. De rekentoets is gemaakt. 5. De afzonderlijke eindcijfers voor de vakken binnen het combinatiecijfer een 4 of hoger zijn. Bespreking Een leerling komt in bespreking voor bevordering als door ophoging van één eindcijfer met 1 punt aan de eerste twee voorwaarden voor bevordering is voldaan en voorwaarde 3 en 4 gerealiseerd zijn. Niet bevorderd In alle andere gevallen is een leerling niet bevorderd. De vergadering beslist of een leerling die niet bevorderd is hetzelfde leerjaar mag doubleren of uitstroomt. Doorstroom van havo 5 naar vwo 5 Een leerling kan na het havo-eindexamen opstromen naar vwo 5 wanneer: 1. Zowel op het SE als het CSE geen enkel vak met een onvoldoende is beoordeeld. 2. Het gemiddelde eindcijfer van zowel het SE als het CSE gemiddeld 7 of hoger bedraagt. 3. Wiskunde A of B in havo 5 examenvak was. 4. Er een twee moderne vreemde taal is gevolgd en met goed resultaat is afgesloten in havo Het extra vak dat moet worden opgenomen door de leerling zelfstandig wordt bijgewerkt tot het niveau dat nodig is voor een goede start in vwo Eventuele achterstanden voorafgaand aan de start van het cursusjaar zijn weggewerkt en op voldoende niveau zijn gebracht.

11 Overgangsnormen afdeling vwo / gymnasium 4 en 5 Bevordering naar het volgende leerjaar: Een leerling is bevorderd naar het volgende leerjaar als hij/zij volgens de slaag/zakregeling (artikel 49) van het vwo / gymnasium geslaagd zou zijn. De norm voor de overgang van klas 4 naar klas 5 en van klas 5 naar klas 6 is afgeleid van de slaag- en zakregeling zoals beschreven in het Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA), art. 50. Toegepast op de leerlingen van vwo 4 en 5 betekent dit dat een leerling is bevorderd naar het vijfde leerjaar als aan de volgende voorwaarden is voldaan: 1. Van de vakken Nederlands, wiskunde en Engels mag slechts één vak een 5 hebben. De andere twee vakken moeten tenminste het eindcijfer 6 hebben. 2. De eindcijfers voldoen aan de volgende eisen: o Alle eindcijfers zijn 6 of hoger. Of: o Eén eindcijfer is een 5 en alle andere eindcijfers zijn een 6 of hoger. Of: o Eén eindcijfer is een 4 en alle andere eindcijfers zijn een 6 of hoger en het gemiddelde van de eindcijfers is 6,0 of hoger. Of: o Twee eindcijfers zijn een 5 en alle andere eindcijfers zijn een 6 of hoger en het gemiddelde van de eindcijfers is een 6 of hoger. Of: o Een eindcijfer is een 4 en één eindcijfer is een 5 en alle andere eindcijfers zijn 6 of hoger. En het gemiddelde van het eindcijfer is 6,0 of hoger. 3. Het vak LO is beoordeeld met een voldoende of goed. 4. Voor het vak CKV geldt dit alleen voor de overgang van V5 naar V6 en vervalt dit in cursusjaar De afzonderlijke eindcijfers voor de vakken binnen het combinatiecijfer een 4 of hoger zijn. Bespreking Een leerling komt in bespreking voor bevordering als door ophoging van één eindcijfer met 1 punt aan de eerste twee voorwaarden voor bevordering is voldaan en de overige voorwaarden gerealiseerd zijn. Niet bevorderd In alle andere gevallen is een leerling niet bevorderd. De overgangsvergadering beslist of een leerling die niet bevorderd is doubleert, afstroomt of gericht wordt bevorderd.

12 Bijlage leerlingprofiel vmbo, havo en vwo

13 Profiel VMBO-TL leerling 1-Belangstelling Geïnteresseerd in de lesstof die gekoppeld is aan concrete ervaringen. Werkt aan de lesstof en de opdrachten zonder dit direct toe te passen Werkt individueel bij groepsopdrachten. 2-Inzet Gaat aan het werk als de docent daarvoor opdracht geeft. Werkt goed aan kortdurende, uitdagende opdrachten. Kan een uitleg/instructie begrijpen als er stap voor stap wordt uitgelegd. 3-Ontplooiing Ziet als nut van leren het behalen van een diploma. Richt zich op gedrag en opvattingen van de peergroep (kleding, roken, seks). Fixeert zich op een eenmaal gesteld doel 4-Abstractievermogen Begrijpt taaluitingen vooral op letterlijk niveau; kan hulp gebruiken bij het vormen van een voorstelling bij abstracte zaken Hoofd- en bijzaken uit de lesstof worden samengenomen. Heeft overzicht over geringe hoeveelheid feiten en gegevens. 5-Inzicht Kan met hulp samenhang ontdekken in complexere situaties. Kan met hulp inzicht krijgen in eigen prestaties. 6- Doorzettingsvermogen Kan taakgericht werken; werkt goed door als de taak concreet en goed gestructureerd is. Kan met een gering aantal feiten en gegevens prima uit de voeten. Werkt goed door als hij/zij positieve feedback ontvangt van de docent. 7-Concentratie Kan in een rustige en stille omgeving prima werken en concentreert zich als het einddoel van de taak in beeld is. Persoonlijke omstandigheden zijn sterk van invloed op de concentratie. Kan voor een korte periode luisteren naar docent of medeleerling. 8-Lesgedrag Voelt zich snel persoonlijk aangesproken. Koppelt leren aan de persoon van de leraar. Kan voor een korte periode luisteren naar docent of medeleerling en heeft behoefte aan afwisseling in opdrachten en werkvormen; gedurende minuten zelfstandig werken. 9-Huiswerk Is vlot klaar met huiswerk: gericht op reproductie. Maakt het huiswerk voor de volgende dag. Kan met begeleiding zich (blijven) houden aan regels en afspraken m.b.t. huiswerk, inleverdata en het uitvoeren van een opdracht. 10-Zelfbeeld Kan met ondersteuning eigen prestaties reflecteren. Is gevoelig voor reacties van klasgenoten. Gedrag en opvattingen van leeftijdgenoten zijn vaak bepalend Het zelfbeeld kan worden verbeterd door serieus genomen worden, uitdagende opdrachten en complimenten.

14 Profiel HAVO leerling 1-Belangstelling 2-Inzet 3-Ontplooiing 4-Abstractievermgn 5-Inzicht -Geïnteresseerd in de lesstof waarvan het praktisch nut duidelijk is. -Verdiept zich in maatschappelijke ontwikkelingen als er een relatie gelegd kan worden met de eigen leefsfeer -H-lln zijn selectief nieuwsgierig naar nieuwe kennis. -Gaat aan het werk als de docent daarvoor opdracht geeft. -Stopt met werken als hij naar eigen inzicht voldoende tijd en aandacht eraan heeft besteed. -Werkt met korte termijnplanningen. -Ziet als nut van leren het behalen van het diploma, waarna een hbo- of mbo-opleiding gevolgd kan worden. -Gevoelig voor gedrag en opvattingen van de peergroup. -Ziet als nut van leren het behalen van het diploma en kan zich daar goed op blijven focussen door de gehele schoolperiode. -Begrijpt taaluitingen vooral op letterlijk niveau. -Kan met begeleiding abstracte voorstelling vormen uit concrete zaken. -Kan hoofd- en bijzaken scheiden in korte zakelijke teksten. -Kan geleerde stof in eenvoudige, nieuwe situaties toepassen. -Kan met de nodige begeleiding reflecteren op de eigen prestaties. -Kan een uitleg/instructie begrijpen als er systematisch wordt uitgelegd. 6- Doorzettingsvermogen 7-Concentratie 8-Lesgedrag 9-Huiswerk 10-zelfbeeld -Kan een aantal denkstappen tegelijk nemen. -Ziet samenhang in weinig complexe situaties. -Denkt in praktische toepassingen. -Kan met enige begeleiding achterstanden wegwerken; heeft doorzettingsvermogen. -Kan zelfstandig werken aan een duidelijke gestructureerde taak. -Concentreert zich goed bij overzichtelijke, goed gestructureerde taken. -Concentreert zich als het einddoel van de taak in beeld is. -Kan in een stille en rustige omgeving goed werken. -Kan werkzaamheden op korte termijn goed overzien. -Is gevoelig voor complimenten. -Kan gedurende ongeveer 20 minuten geconcentreerd, zelfstandig werken in de klas. -Kan luisteren naar docent en medeleerlingen. -Is vlot klaar met huiswerk. -Maakt het huiswerk voor de volgende dag. --Kan een planning maken voor de langere termijn, maar houdt zich niet altijd aan de eigen planning. -Havo leerlingen hebben een positief zelfbeeld en zijn tevreden met hun capaciteiten -Een havo leerling kan redelijk goed zelfstandig (of in samenwerking) een onderwijsleersituatie op gang brengen en op gang houden.

15 Profiel VWO leerling 1-Belangstelling Geïnteresseerd in veel van de lesinhoud. Kan creatief en kritisch omgaan met kennis en verdiept zich in maatschappelijke ontwikkelingen. Heeft een onderzoekende houding (willen weten waarom). Ontwikkelt een kritisch vermogen ten aanzien van kennis en weet vragen te stellen die wijzen op leergierigheid. 2-Inzet Kan zelfstandig werken. Kan samenwerken met klasgenoten en denkt daarbij mee over de taakverdeling. Is in staat over een langere periode te plannen. 3-Ontplooiing Oriënteert zich breed in de samenleving. Wil na de middelbare school een vervolgstudie (HBO of WO) doen, ook als hij nog niet weet in welke richting. Wil een hoog cijfer halen, doet zijn best om er een mooi resultaat van te maken. 4-Abstractievermogen Kan met abstracte gegevens een logische opbouw maken zodat de abstracte kennis wordt verwerkt en toegepast. Kan parallelle situaties herkennen vanwege het gemeenschappelijk hoger abstractie niveau. Dat vereist losdenken van concrete situaties. Dat maakt de transfer naar andere gebieden mogelijk. (Bloom synthese) Kan hoofd- en bijzaken scheiden in een zakelijke tekst. 5-Inzicht Kan goed probleemoplossend denken. Kan eigen werk evalueren. Kan veel denkstappen tegelijk nemen. Kan spelen met bestaande kennis. Dit betreft het gebruik van de integratieve cognitieve strategie, waarbij de leerling informatie uit verschillende bronnen (lessen, boeken, vorige stof) zelf probeert te combineren en integreren (systeemdenken). 6- Doorzettingsvermogen Is in staat grotere stukken leerstof tot zich te nemen. ( en langere tijd achtereen te werken) Kan zelfstandig achterstanden wegwerken (groot doorzettingsvermogen) Kan doelgericht werken.( of juist helemaal niet) 7-Concentratie Kan doorwerken aan zijn taak. Kan geconcentreerd en zelfstandiger werken aan open taken. Kan luisteren naar uitleg en de hoofdzaken eruit halen. 8-Lesgedrag Kan gedurende 30 minuten luisteren naar de uitleg van de docent. Kan overzichtelijk en beknopt aantekeningen maken. Is aanspreekbaar op zijn gedrag tijdens de les. 9-Huiswerk Besteedt de nodige aandacht aan het huiswerk Heeft overzicht over de verschillende taken die hij moet verrichten. Kan zich zonder herhaling van de opdrachthouden aan regels en afspraken m.b.t. huiswerk, inleverdata, uitvoeren van een opdracht. 10-Zelfbeeld Is gewend om goed te presteren Heeft een eigen mening Laat zijn zelfbeeld mede bepalen door zijn prestaties (met als risico faalangst) Kan reflecteren op zijn eigen functioneren

16 16

Evangelische school VMBO HAVO VWO Overgangsnormen De Passie Utrecht 2015-2016 13 juni 2015

Evangelische school VMBO HAVO VWO Overgangsnormen De Passie Utrecht 2015-2016 13 juni 2015 Evangelische school VMBO HAVO VWO Overgangsnormen De Passie Utrecht 2015-2016 13 juni 2015 1 Inhoud Algemeen...3 Begrippen....4 Klas 1 en 2.6 HAVO 3 / VWO 3.7 VMBO 3 8 VWO 4 10 HAVO 4 en VWO 5.11 Aanvraag

Nadere informatie

Overgangsnormen geldig vanaf cursusjaar

Overgangsnormen geldig vanaf cursusjaar Overgangsnormen Algemene regels Enkele termen: - Opstromen: overgang naar het volgende leerjaar van het naast hogere niveau. - Bevordering: overgang naar het volgende leerjaar van hetzelfde niveau. - Gerichte

Nadere informatie

Leerlingprofielen in het voortgezet onderwijs

Leerlingprofielen in het voortgezet onderwijs Leerlingprofielen in het voortgezet onderwijs In deze leerlingprofielen wordt per onderwijsniveau een beschrijving gegeven van kenmerken en eigenschappen van leerlingen die passen bij dat onderwijsniveau.

Nadere informatie

Overgangsnormen Leerjaar 2/3 havo vwo

Overgangsnormen Leerjaar 2/3 havo vwo Overgangsnormen 2015-2016 Leerjaar 2/3 havo vwo Overgangsnormen 2015-2016 leerjaar 2 en 3 havo/vwo Greijdanus pagina 2 I N H O U D S O P G A V E pagina 1. Beslissingen over bevorderingen 3 2. Algemene

Nadere informatie

Overgangsnormen leerjaar 2/3 vmbo Greijdanus pagina 1. Overgangsnormen Leerjaar 2/3 vmbo

Overgangsnormen leerjaar 2/3 vmbo Greijdanus pagina 1. Overgangsnormen Leerjaar 2/3 vmbo Overgangsnormen 2015-2016 leerjaar 2/3 vmbo Greijdanus pagina 1 Overgangsnormen 2015-2016 Leerjaar 2/3 vmbo Overgangsnormen 2015-2016 leerjaar 2/3 vmbo Greijdanus pagina 2 I N H O U D S O P G A V E pagina

Nadere informatie

Van basisschool naar voortgezet onderwijs

Van basisschool naar voortgezet onderwijs Van basisschool naar voortgezet onderwijs Programma Schooladvies van voorlopig naar definitief Leerling-profielen Voorbeeld VMBO-t Drempeltoets Portfolio Structuur VO Procedure schoolverlaters Vragen Schooladvies

Nadere informatie

Overgangsnormen Leerjaar 1 Havo Vwo

Overgangsnormen Leerjaar 1 Havo Vwo Overgangsnormen 2015-2016 Leerjaar 1 Havo Vwo Overgangsnormen 2015-2016 leerjaar 1 havo/vwo Greijdanus pagina 2 I N H O U D S O P G A V E pagina 1. Beslissingen over bevorderingen 3 2. Algemene begrippen

Nadere informatie

Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum. locatie Overkampweg

Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum. locatie Overkampweg Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum 2015-2016 12 oktober 2015 Inleiding Deze overgangsnormen hebben betrekking op leerlingen die les hebben op de locatie Overkampweg. Cijfers De overgangsbesluiten

Nadere informatie

REGELING OVERGANGSNORMEN KENNEMER LYCEUM 2015-2016. Versie definitief

REGELING OVERGANGSNORMEN KENNEMER LYCEUM 2015-2016. Versie definitief REGELING OVERGANGSNORMEN KENNEMER LYCEUM 2015-2016 Versie definitief Vastgesteld op 25-05-2016 INHOUDSOPGAVE 1. ALGEMENE REGELGEVING BEVORDERING KENNEMER LYCEUM... 3 2. BEVORDERINGSNORMEN KLAS 1... 5 2.1

Nadere informatie

locatie Overkampweg Inleiding Deze overgangsnormen hebben betrekking op leerlingen die les hebben op de locatie Overkampweg.

locatie Overkampweg Inleiding Deze overgangsnormen hebben betrekking op leerlingen die les hebben op de locatie Overkampweg. Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum 2014-2015 28 november 2014 Inleiding Deze overgangsnormen hebben betrekking op leerlingen die les hebben op de locatie Overkampweg. Cijfers De overgangsbesluiten

Nadere informatie

in alle leerjaren, in alle gevallen

in alle leerjaren, in alle gevallen Bevorderingsreglement Heerenlanden College Locatie Eksterlaan Cursus 2014/2015 Algemeen 1.1 Tweemaal per jaar ontvangen de leerlingen een cijferrapport. De cijfers worden tot één plaats achter de komma

Nadere informatie

Overgangsreglement Leerjaar 1, 2 vmbo/havo/vwo

Overgangsreglement Leerjaar 1, 2 vmbo/havo/vwo Overgangsreglement 2018-2019 Leerjaar 1, 2 vmbo/havo/vwo Elk schooljaar zal er worden gekeken of een leerling op het Agnieten College op het juiste niveau zit en voldoet aan de overgangsnormen, de overgangsnormen

Nadere informatie

rapport 1 R1, r1 * rapport 2 R1, R2, r2 * rapport 3 R1, R2, R3, r3 *

rapport 1 R1, r1 * rapport 2 R1, R2, r2 * rapport 3 R1, R2, R3, r3 * Overgangsnormen (m.i.v. schooljaar 2016-2017) Voor alle leerjaren geldt: Er worden in het schooljaar 3 rapporten verstrekt. Op de rapporten worden de rapportcijfers, ook die van de voorgaande rapporten,

Nadere informatie

Overgangsreglement Ichthus College Dronten

Overgangsreglement Ichthus College Dronten Overgangsreglement Ichthus College Dronten Versie: december 2016 Inleiding Voor u ligt het overgangsreglement, geactualiseerd n.a.v. de meest recente wet- en regelgeving en de nieuwe jaarindeling van het

Nadere informatie

Overgangsnormen (m.i.v. schooljaar ) Voor alle leerjaren geldt:

Overgangsnormen (m.i.v. schooljaar ) Voor alle leerjaren geldt: Overgangsnormen (m.i.v. schooljaar 2016-2017) Voor alle leerjaren geldt: Er worden in het schooljaar 3 rapporten verstrekt. Op de rapporten worden de rapportcijfers, ook die van de voorgaande rapporten,

Nadere informatie

Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum locatie Overkampweg

Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum locatie Overkampweg Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum locatie Overkampweg 2013-2014 Inleiding Deze overgangsnormen hebben betrekking op leerlingen die les hebben op de locatie Overkampweg. Cijfers De bevorderingsbesluiten

Nadere informatie

Overgangs- en doorstroombeleid Adriaan Roland Holstschool

Overgangs- en doorstroombeleid Adriaan Roland Holstschool Overgangs- en doorstroombeleid Adriaan Roland Holstschool 16 oktober 2018 - Ingaande schooljaar 2018-2019 Ten behoeve van de duidelijkheid wordt in dit document voor de tweede fase de reguliere terminologie

Nadere informatie

Overgangsreglement Ichthus College Dronten

Overgangsreglement Ichthus College Dronten Overgangsreglement Ichthus College Dronten Versie: augustus 2014 Inleiding Voor u ligt een nieuw overgangsreglement, dat ingaat per augustus 2014. Er zijn twee redenen om het bestaande overgangsreglement

Nadere informatie

bevorderingsbeleid De nieuwe Havo

bevorderingsbeleid De nieuwe Havo bevorderingsbeleid De nieuwe Havo 2018-2019 versie: 181016 I. Algemene bepalingen en begrippen 1. Rapporten en cijferlijsten 1.1 Voor alle leerlingen staat per periode een rapportkolom in Magister. Deze

Nadere informatie

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo .................................................................. Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo Naam notitie/procedure/ afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Rapportage

Nadere informatie

Overgangsnormen Mill Hill College

Overgangsnormen Mill Hill College Overgangsnormen Mill Hill College Versterk Je Wereld 01-09-2017 Inhoudsopgave Pagina ALGEMEEN 2 - Bevorderen of afwijzen 2 - Berekening verliespunten 2 - Revisie 2 - Bezwaar maken 2 - Doorstromen naar

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WOLFERT DALTON

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WOLFERT DALTON Algemeen Wolfert Dalton werkt met een voortschrijdend gemiddelde Dat betekent dat behaalde resultaten het hele jaar blijven meetellen. Het laatste rapportcijfer

Nadere informatie

De teamleider is de eerst verantwoordelijke voor de overgangsprocedure.

De teamleider is de eerst verantwoordelijke voor de overgangsprocedure. 1 oktober 2018 (P)MR aangeboden De volgende recente ontwikkelingen zijn meegenomen in deze overgangsnorm: - het schrappen van de verwijzing naar rekentoets - highlights die vorig jaar aangaven wat de veranderingen

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN

OVERGANGSNORMEN OVERGANGSNORMEN OVERGANGSNORMEN LEERJAAR 1 EN 2 1. Een leerling is over bij 0 of 1 onvoldoende op het eindrapport. 2. Een leerling met 2 of 3 onvoldoendes op het eindrapport en die voor alle vakken gemiddeld

Nadere informatie

Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum locatie Kapteynweg

Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum locatie Kapteynweg Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum locatie Kapteynweg 2014-2015 Inleiding Deze overgangsnormen hebben betrekking op leerlingen die les hebben op niveau havo en mavo (vmbo-tl). Cijfers/scores De bevorderingsbesluiten

Nadere informatie

Overgangsnormen per 1 oktober 2014

Overgangsnormen per 1 oktober 2014 Overgangsnormen per 1 oktober 2014 Uitgangspunten Bij de rapportage wordt voor alle vakken een voortschrijdend gemiddelde gegeven. Deze cijfers worden afgerond op gehele getallen. In de loop van het schooljaar

Nadere informatie

Commissie Overgangsnormen augustus Overgangsnormen klas 1 t/m

Commissie Overgangsnormen augustus Overgangsnormen klas 1 t/m Commissie Overgangsnormen augustus 2017 Overgangsnormen klas 1 t/m 4 2017-2018 Inhoudsopgave ALGEMEEN OVERGANGSNORMEN KLAS 1 MAVO KLAS 2 MAVO OVERGANGSNORMEN KLAS 2 MAVO KLAS 3 MAVO OVERGANGSNORMEN KLAS

Nadere informatie

Overgangscriteria. Indelingscriteria. Overplaatsingscriteria

Overgangscriteria. Indelingscriteria. Overplaatsingscriteria Overgangscriteria Indelingscriteria Overplaatsingscriteria Schooljaar 2016-2017 Inhoud Klas 7... 3 De overgang naar klas 8... 3 Klas 8... 4 Overgangscriteria voor de indeling in leerwegen van klas 8 vmbo-tl/havo

Nadere informatie

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo .................................................................. Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo Naam notitie/procedure/ afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Rapportage

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON

BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON BEVORDERINGSNORMEN WOLFERT DALTON Algemeen Wolfert Dalton werkt met een voortschrijdend gemiddelde Dat betekent dat behaalde resultaten het hele jaar blijven meetellen. Het 4e rapportcijfer per vak is

Nadere informatie

Overgangsnormen 2018/2019. overgangsnormen docx Pagina 1 van 13

Overgangsnormen 2018/2019. overgangsnormen docx Pagina 1 van 13 Overgangsnormen 2018/2019 overgangsnormen 2018-2019.docx Pagina 1 van 13 Document Auteur Eigenaar Beheerder Overgangsnormen Lyceum Elst, incl. protocollen extra vak havo, extra vak vwo, vwo-route havo

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN ALLE LEERJAREN

BEVORDERINGSNORMEN ALLE LEERJAREN Naam notitie/afspraak/procedure Bevorderingsnormen Citadel College Eigenaar/portefeuillehouder W. Middendorp Auteur L. Lieber/N.Schoot Versie nummer Datum versienummer 5-9-2016 Status document (concept/voorstel/besloten/van

Nadere informatie

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo

Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo 29-01-2013.................................................................. Rapportage Overgangsnormen rapportvergaderingen binnen havo-vwo Wim Krijbolder Inhoudsopgave 1. Rapportage en Rapportvergaderingen

Nadere informatie

Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum

Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum 2012-2013 Inleiding Deze overgangsnormen hebben betrekking op leerlingen die les hebben op niveau vwo, havo en mavo (vmbo-tl) en de gemengde leerweg. Voor de beroepsgerichte

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN

OVERGANGSNORMEN OVERGANGSNORMEN OVERGANGSNORMEN LEERJAAR 1 EN 2 1. Een leerling is over bij 0 of 1 onvoldoende op het eindrapport. 2. Een leerling met 2 of 3 onvoldoendes op het eindrapport en die voor alle vakken gemiddeld

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WD

BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WD BEVORDERINGSNORMEN EN TOELATINGSEISEN WD 2018-2019 Algemeen Wolfert Dalton werkt met een voortschrijdend gemiddelde. Dat betekent dat behaalde resultaten het hele jaar blijven meetellen. Het 4e rapportcijfer

Nadere informatie

Overgangsnormen Groene Driehoek klas 1 en 2 ( )

Overgangsnormen Groene Driehoek klas 1 en 2 ( ) Overgangsnormen Groene Driehoek klas 1 en 2 (2016-2017) Algemene bepalingen - Jaargemiddelde: Het doorlopend jaargemiddelde is het gewogen gemiddelde van alle meetellende resultaten die voor een bepaald

Nadere informatie

Rapportage Overgangsnormen Overgangsvergaderingen havo-vwo

Rapportage Overgangsnormen Overgangsvergaderingen havo-vwo Rapportage Overgangsnormen Overgangsvergaderingen havo-vwo Naam notitie/procedure/afspraak Eigenaar/portefeuillehouder Rapportage Overgangsnormen Overgangsvergaderingen binnen havo-vwo Wim Krijbolder Versienummer

Nadere informatie

Overgangsnormen Determinatie

Overgangsnormen Determinatie Overgangsnormen Determinatie 23 Overgangsnormen Rapportcijfers en eindcijfers onderbouw en middenbouw (leerjaar 1 en 2 plus 3 havo en 3 vwo) Het schooljaar wordt opgedeeld in vier perioden. Per periode

Nadere informatie

Overgangsregeling klas 1, 2 en 3

Overgangsregeling klas 1, 2 en 3 Overgangsregeling 2018-2019 klas 1, 2 en 3 Algemene bepalingen: 1. Docenten die de overgangsvergadering vormen Alleen de vergadering van docenten die lesgeven aan de leerling, aangevuld met de persoonlijke

Nadere informatie

Richtlijnen voor de bevordering

Richtlijnen voor de bevordering ... Richtlijnen voor de bevordering havo/vwo januari 2014 GSR - Richtlijnen voor de bevordering - havo/vwo - januari 2014 pagina 0 Richtlijnen voor de bevordering havo/vwo In dit boekje zijn de richtlijnen

Nadere informatie

Bevorderingsnormen. Atheneum 4 en 5

Bevorderingsnormen. Atheneum 4 en 5 Bevorderingsnormen Atheneum 4 en 5 Algemeen BEVORDERINGSNORMEN Atheneum 4 en 5 1. Gedurende het schooljaar worden de resultaten van de leerlingen opgeslagen in de cijferadministratie van de school. Ouders

Nadere informatie

Overgangsnormen

Overgangsnormen 2018-2019 Overgangsnormen Rapportage en bevordering Cijferoverzichten De resultaten die leerlingen behalen worden op Helinium geautomatiseerd verwerkt. Daarmee kunnen ouders en leerlingen zich elke dag

Nadere informatie

Bevorderings- en instroomrichtlijnen. Carmelcollege Gouda

Bevorderings- en instroomrichtlijnen. Carmelcollege Gouda Bevorderings- en instroomrichtlijnen Carmelcollege Gouda voor ouders, leerlingen en docenten Carmelcollege Gouda, versie 5.1 een bundel voor ouders, leerlingen en docenten September 2017 1 Inhoud 1 Bevorderingsrichtlijnen

Nadere informatie

Overgangsrichtlijnen Status: definitief met instemming medezeggenschapsraad

Overgangsrichtlijnen Status: definitief met instemming medezeggenschapsraad Overgangsrichtlijnen 2018-2019 Status: definitief met instemming medezeggenschapsraad Inhoudsopgave 1. Definities overgangsrichtlijnen 3 1.1 Algemene bepalingen 3 2. Overgangsrichtlijnen 5 2.1 Uitgangspunten

Nadere informatie

OVERGANGSPROTOCOL GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM

OVERGANGSPROTOCOL GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM OVERGANGSPROTOCOL GEERT GROOTE COLLEGE AMSTERDAM Inleiding In dit protocol wordt beschreven wat de richtlijnen zijn die we hanteren bij de overgangen tussen de verschillende leerjaren en niveaus. De uitgangspunten

Nadere informatie

Overgangsnormen

Overgangsnormen Overgangsnormen 2017-2018 Inhoud Algemene opmerkingen over de rapportage 2 Inleiding 2 1. Uitgangspunten 2 Zak-slaag regeling vwo en havo 3 Zak-slaag regeling mavo en vmbo 3 2. Afspraken 4 3. Revisie 4

Nadere informatie

3. Reglementair bevorderd: een leerling wordt bevorderd naar het volgend leerjaar in hetzelfde onderwijsniveau.

3. Reglementair bevorderd: een leerling wordt bevorderd naar het volgend leerjaar in hetzelfde onderwijsniveau. September 2016 De eindcijfers van het eindrapport geven een totaalbeeld van het niveau van dat leerjaar en hebben een voorspellende waarde voor het vervolg van de schoolloopbaan. De eindcijfers op het

Nadere informatie

Vrijstellingsregeling en Overgangsnormen

Vrijstellingsregeling en Overgangsnormen Vrijstellingsregeling en Overgangsnormen 2012 2013 Inhoud Vrijstellingsregeling vmbo-bovenbouw... 3 Vrijstellingsregeling tweede fase havo/vwo... 4 Overgangsvergadering en revisievergadering schooljaar

Nadere informatie

Normering voor bevordering en doorstroom VMBO onderbouw & bovenbouw

Normering voor bevordering en doorstroom VMBO onderbouw & bovenbouw Normering voor bevordering en doorstroom VMBO onderbouw & bovenbouw Onderwerp Regeling voor bevordering en doorstroom vmbo OB & BB Datum September 2017 Kenmerk Vervangt ;regeling voor plaatsing & bevordering

Nadere informatie

Overgangsreglement Buitenhout College

Overgangsreglement Buitenhout College Overgangsreglement Buitenhout College 2018-2019 1 Overgangsnormen onderbouw De onderstaande tabellen geven het doorstroom niveau van de leerling aan. *Het doorstroom advies is gebaseerd op het gemiddelde

Nadere informatie

Overgangsnormen (bijlage bij schoolgids)

Overgangsnormen (bijlage bij schoolgids) Overgangsnormen 2018-2019 (bijlage bij schoolgids) Versie: 20 november 2018 (instemming verleend door MR op 13 november 2018) Algemene uitgangspunten overgang 1. De beslissing omtrent bevorderen of afwijzen

Nadere informatie

Overgangsnormen

Overgangsnormen Overgangsnormen 2016-2017 Inhoud Algemene opmerkingen over de rapportage 2 Inleiding 2 1. Uitgangspunten 2 Zak-slaag regeling vwo en havo 3 Zak-slaag regeling mavo en vmbo 3 2. Afspraken 4 3. Revisie 4

Nadere informatie

Rapportage en bevordering

Rapportage en bevordering Rapportage en bevordering Cijfers inzien door ouders Ouders hebben de mogelijkheid om de cijfers van hun zoon of dochter in magister, ons cijferprogramma, in te zien. De ouders ontvangen daarvoor een persoonlijke

Nadere informatie

Bevorderingsreglement Onderbouw

Bevorderingsreglement Onderbouw Bevorderingsreglement Onderbouw Schooljaar 2014-2015 Aan de leerlingen in de leerjaren 1 t/m 3, Om je succesvol naar je diploma te begeleiden, krijg je niet alleen uitleg en begeleiding, maar wordt er

Nadere informatie

Overgangsprotocol November 2013

Overgangsprotocol November 2013 Geert Groote College Amsterdam Overgangsprotocol November 2013 Inhoudsopgave Inleiding Inleiding... 1 Rol van de lerarenvergadering.... 1 Overgang klas 7 naar 8... 2 Overgang klas 8 naar 9... 2 Overgang

Nadere informatie

A. Roland Holst College. Overgangsnormen

A. Roland Holst College. Overgangsnormen A. Roland Holst College Overgangsnormen 2017-2018 4-10-2017 Overgangsnormen ARHC 2017-2018 In dit document staan de overgangsnormen van het ARHC voor 2017-2018 vastgesteld door de schoolleiding en de medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Bevorderings- en instroomrichtlijnen. Carmelcollege Gouda

Bevorderings- en instroomrichtlijnen. Carmelcollege Gouda Bevorderings- en instroomrichtlijnen Carmelcollege Gouda voor ouders, leerlingen en docenten Carmelcollege Gouda, versie 3, september 2018 een bundel voor ouders, leerlingen en docenten September 2018

Nadere informatie

De schoolvisie laat zich in het kort kenmerken door de volgende uitgangspunten:

De schoolvisie laat zich in het kort kenmerken door de volgende uitgangspunten: Aanbiedingsbrief bevorderingscriteria schooljaar 2017-2018 Nijmegen, 26 oktober 2017 Geachte leden van de Medezeggenschapsraad, Bijgaand ontvangt u de voorstellen voor de nieuwe bevorderingscriteria. Aanleiding

Nadere informatie

Overgangsnormen klas 1 t/m 4 2015-2016

Overgangsnormen klas 1 t/m 4 2015-2016 Overgangsnormen klas 1 t/m 4 2015-2016 Haemstede-Barger Mavo Pagina 1 van 8 Inhoudsopgave ALGEMEEN... 3 OVERGANGSNORMEN KLAS 1 MAVO KLAS 2 MAVO... 4 OVERGANGSNORMEN KLAS 2 MAVO KLAS 3 MAVO... 5 OVERGANGSNORMEN

Nadere informatie

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1

1 Rapporten en. bevorderingsnormen. Schooljaar Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 1 Rapporten en bevorderingsnormen Schooljaar 2016-2017 Rapporten en bevorderingsnormen pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Rapportage 3 Bevorderingsnormen 3 2 ONDERBOUW Klas 1 4 Klas 1: naar mavo 2 (vanuit

Nadere informatie

Bevorderingsrichtlijnen Calvijn

Bevorderingsrichtlijnen Calvijn Bevorderingsrichtlijnen Calvijn Bevorderingsbeleid 1. Op basis van de bevindingen in de zogenaamde bevorderingsvergadering wordt aan het einde van elk schooljaar een beoordeling gegeven ten behoeve van

Nadere informatie

Overgangsnormen

Overgangsnormen 2017-2018 Overgangsnormen Inhoudsopgave Cijferoverzichten... 2 Overgangsnormen... 2 Overgangsnormen havo en vwo... 2 Overgangsnormen leerjaar 1 (havo) naar leerjaar 2 (havo)... 2 Opstroom havo 1 naar vwo

Nadere informatie

Afspraken rapportcijfers en overgangscijfers per vak. Algemene uitgangspunten bij de overgangsnormen

Afspraken rapportcijfers en overgangscijfers per vak. Algemene uitgangspunten bij de overgangsnormen Overgangsprotocol In dit overgangsprotocol voor: * leerjaar 1, 2 en 3 MAVO * leerjaar 1 MAVO/ * leerjaar 1, 2, 3 en 4 bundelt het Over Betuwe College Elst alle regels en afspraken die direct of indirect

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN SCHOOLJAAR ZUYDERZEE LYCEUM OVERGANGSNORMEN LEERJAAR 1 EN 2

OVERGANGSNORMEN SCHOOLJAAR ZUYDERZEE LYCEUM OVERGANGSNORMEN LEERJAAR 1 EN 2 Overgangsnormen 2018-2019 OVERGANGSNORMEN SCHOOLJAAR 2018-2019 ZUYDERZEE LYCEUM OVERGANGSNORMEN LEERJAAR 1 EN 2 Een leerling is over bij 0 of 1 onvoldoende op het eindrapport. Het vak rekenen telt niet

Nadere informatie

Bevorderingsrichtlijnen Calvijn

Bevorderingsrichtlijnen Calvijn Bevorderingsrichtlijnen Calvijn Bevorderingsbeleid 1. Op basis van de bevindingen in de zogenaamde bevorderingsvergadering wordt aan het einde van elk schooljaar een beoordeling gegeven ten behoeve van

Nadere informatie

Overgangsnormen Mill-Hillcollege

Overgangsnormen Mill-Hillcollege Overgangsnormen Mill-Hillcollege INSPIREREND BETROKKEN ONDERNEMEND september 2015 Inhoudsopgave pagina ALGEMEEN 2 ONDERBOUW 4 MAVO 6 HAVO 9 VWO 14 Overgangsnormen 2015-2016 Pagina 1 ALGEMEEN Deze overgangsnormen

Nadere informatie

Bevorderingsnormen 2015-2016

Bevorderingsnormen 2015-2016 Bevorderingsnormen 2015-2016 Onderbouw (klas 1 t/m 3) Algemeen: Leerlingen worden aan het einde van het schooljaar in de bevorderingsvergadering besproken. Deze vergaderingen worden per klas gehouden,

Nadere informatie

Informatieboekje Overstap havo 5 naar atheneum 5. Voor leerlingen die maar niet genoeg van het VLC kunnen krijgen :-)

Informatieboekje Overstap havo 5 naar atheneum 5. Voor leerlingen die maar niet genoeg van het VLC kunnen krijgen :-) Informatieboekje 2017-2018 Overstap havo 5 naar atheneum 5 Voor leerlingen die maar niet genoeg van het VLC kunnen krijgen :-) 1 Inhoudsopgave Uitstroom havo... 2 Doorstroomschema havo > hbo> universiteit...

Nadere informatie

Overgangsregeling. Schooljaar onderbouw (leerjaren 1 t/m 3) bovenbouw (leerjaren 4 t/m 6)

Overgangsregeling. Schooljaar onderbouw (leerjaren 1 t/m 3) bovenbouw (leerjaren 4 t/m 6) Overgangsregeling Schooljaar 2018 2019 onderbouw (leerjaren 1 t/m 3) bovenbouw (leerjaren 4 t/m 6) Cartesius Lyceum Onderdeel van Esprit scholengroep 27 september 2018 1 Inhoudsopgave Algemene bepalingen

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN SCHOOLJAAR ZUYDERZEE LYCEUM

OVERGANGSNORMEN SCHOOLJAAR ZUYDERZEE LYCEUM OVERGANGSNORMEN SCHOOLJAAR 2018-2019 ZUYDERZEE LYCEUM OVERGANGSNORMEN LEERJAAR 1 EN 2 1. Een leerling is over bij 0 of 1 onvoldoende op het eindrapport. Het vak rekenen telt niet mee m.b.t. de overgangsnormen.

Nadere informatie

BEVORDERINGSNORMEN Cursusjaar 2016/2017

BEVORDERINGSNORMEN Cursusjaar 2016/2017 BEVORDERINGSNORMEN Cursusjaar 2016/2017 1 Inleiding Geachte ouders/verzorgers, Deze brochure Bevorderingsnormen geeft een overzicht van de bevorderingsnormen voor de diverse leerjaren. De exameneisen zijn

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN GROENE DRIEHOEK 2014-2015

OVERGANGSNORMEN GROENE DRIEHOEK 2014-2015 OVERGANGSNORMEN GROENE DRIEHOEK 2014-2015 1. OVERGANGSNORMEN ONDERBOUW GROENE DRIEHOEK 2014-2015 Algemeen De leerjaren 1 en 2 zijn ingedeeld in niveaugroepen tl/h, h/v en v/v+. Overgang van klas 1 naar

Nadere informatie

Rapportage en bevordering

Rapportage en bevordering Rapportage en bevordering Cijfers inzien door ouders Ouders hebben de mogelijkheid om de cijfers van hun zoon of dochter in magister, ons cijferprogramma, in te zien. De ouders ontvangen daarvoor een persoonlijke

Nadere informatie

Overgangsnormen CSG Willem de Zwijger Schoonhoven

Overgangsnormen CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Overgangsnormen 2015-2016 CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Tijdens de overgangsvergadering wordt aan de hand van de behaalde resultaten en de norm een uitslag vastgesteld. Deze kan luiden: Bevorderen

Nadere informatie

Bevorderingsnormen. Tweede Fase

Bevorderingsnormen. Tweede Fase Bevorderingsnormen Tweede Fase BEVORDERINGSNORMEN TWEEDE FASE Algemeen 1. Alle vakken op de lessentabel tellen mee. Voor de vakken lichamelijk opvoeding en Culturele en Kunstzinnige Vorming wordt de beoordeling

Nadere informatie

Bevorderingsnormen Groene Hart Leerpark

Bevorderingsnormen Groene Hart Leerpark Algemene overgangsbepalingen Bevorderingsnormen Groene Hart Leerpark 2017-2018 Aan het eind van ieder cursusjaar neemt de docentenvergadering t.a.v. iedere leerling een overgangsbeslissing, tenzij wegens

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN

OVERGANGSNORMEN OVERGANGSNORMEN 2018-2019 Inhoudsopgave Procedure 3 Bevorderen 3 Doubleren 3 Opstromen 3 Algemene aanwijzingen en uitgangspunten 5 Overgangsnormen: klas 1 naar klas 2 7 Algemene bepalingen 7 Algemene eisen

Nadere informatie

Overgangs- en doorstroomnormen

Overgangs- en doorstroomnormen Overgangs- en doorstroomnormen april 2018 1 Inhoud Algemeen... 3 Overgangsnormen klas 1 naar 2... 4 Overgangsnormen klas 2 naar 3... 5 Overgangsnormen klas 3 naar 4... 6 Overgangsnormen klas 4 naar 5...

Nadere informatie

OVERGANGSNORMEN LOCATIE ZWARTEWATERLAND. LEERJAAR 1, 2 en 3 (TL)Havo/VWO

OVERGANGSNORMEN LOCATIE ZWARTEWATERLAND. LEERJAAR 1, 2 en 3 (TL)Havo/VWO OVERGANGSNORMEN LOCATIE ZWARTEWATERLAND LEERJAAR 1, 2 en 3 (TL)Havo/VWO 2012/2013 Overgangsnormen 2012 2013 Klas 1 en 2 (TL)Havo/VWO De leerlingen van leerjaar 1 en 2 krijgen drie rapporten en een eindrapport.

Nadere informatie

Overgangsnormen Hilfertsheem-Beatrix

Overgangsnormen Hilfertsheem-Beatrix Leerjaar 1 De rapportcijfers worden berekend op 1 decimaal nauwkeurig. De overgangsnormen A en B worden bij het eindrapport berekend met de decimale eindcijfers per vak. Rapport 1 telt eenmaal en de rapporten

Nadere informatie

Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum locatie Kapteynweg 2015-2016

Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum locatie Kapteynweg 2015-2016 Overgangsnormen Stedelijk Dalton Lyceum locatie Kapteynweg 2015-2016 Inleiding Deze overgangsnormen hebben betrekking op leerlingen die les hebben op niveau havo en mavo (vmbo-tl). Deze normen zijn geldig

Nadere informatie

Bevorderingsrichtlijnen

Bevorderingsrichtlijnen Bevorderingsrichtlijnen 2018 2019 Concept ter bespreking : 28-08-2018 Vastgesteld door de Directie : 28-08-2018 Vastgesteld door het Algemeen Bestuur : n.v.t. Instemming (G)MR : 20-09-2018 Inwerkingtreding

Nadere informatie

Overgangsnormen CSG Willem de Zwijger Schoonhoven

Overgangsnormen CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Overgangsnormen 2016-2017 CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Tijdens de overgangsvergadering wordt aan de hand van de behaalde resultaten en de norm een uitslag vastgesteld. Deze kan luiden: Bevorderen:

Nadere informatie

Bevorderingsnormen en eindcijferberekeningen. Schooljaar

Bevorderingsnormen en eindcijferberekeningen. Schooljaar Bevorderingsnormen en eindcijferberekeningen Schooljaar 2016-2017 29 september 2016 INHOUDSOPGAVE 1. Rapporten en cijfers... 3 2. Bevorderingsnormen 2.1. Leerjaar 1... 4 2.2. Leerjaar 2... 5 2.3. Leerjaar

Nadere informatie

Overgangsnormen bovenbouw

Overgangsnormen bovenbouw Overgangsnormen klas 3 en 4 VMBO / HAVO 2014-2015 OSG Sevenwolden Locatie Joure Overgangsnormen bovenbouw Overgangsnormen bovenbouw 2014-2015 - 1 - A. Overgangsnormen VMBO TL 3 TL 4 Aan het einde van het

Nadere informatie

Bevorderingsnormen Comenius College

Bevorderingsnormen Comenius College Bevorderingsnormen Comenius College Versie 2013-2014 Leerjaar 3, 4 en 5 Zie ook www.comenius.nl / Onderwijs/ Bevorderingsnormen BEVORDERINGSNORMEN COMENIUS COLLEGE SEPTEMBER 2013 VERSIE:2013-2014 Inhoud

Nadere informatie

DALTON LYCEUM BARENDRECHT BEVORDERINGSNORMEN 2014-2015

DALTON LYCEUM BARENDRECHT BEVORDERINGSNORMEN 2014-2015 DALTON LYCEUM BARENDRECHT BEVORDERINGSNORMEN 2014-2015 Inhoudsopgave Bevordering algemeen... 2 Bevorderingsregels... 3 Overgangsnormen brugklas naar klas 2... 4 Overgangsnormen klas 2 naar klas 3... 6

Nadere informatie

Bevorderingsnormen. Tweede Fase

Bevorderingsnormen. Tweede Fase Bevorderingsnormen Tweede Fase BEVORDERINGSNORMEN TWEEDE FASE Algemeen 1. Gedurende het schooljaar worden de resultaten van de leerlingen opgeslagen in de cijferadministratie van de school. Ouders en leerling

Nadere informatie

2. bij vier of meer onvoldoendes op de hele lijst; 2. bij vier of meer onvoldoendes op de hele lijst;

2. bij vier of meer onvoldoendes op de hele lijst; 2. bij vier of meer onvoldoendes op de hele lijst; OVERGANGSREGELS HAVO/VWO Leerjaar 1 naar 2 van 1 havo naar 2 havo van 1 vwo naar 2 vwo A1. Bevorderd A1. Bevorderd Een leerling wordt bevorderd als het gemiddelde cijfer van de op 1 decimaal afgeronde

Nadere informatie

De leerling is bevorderd naar een volgend jaar indien:

De leerling is bevorderd naar een volgend jaar indien: De leerling is bevorderd naar een volgend jaar indien: het gemiddelde van de niet-afgeronde eindcijfers is een 6,0 of hoger, waarbij geldt dat alle vakken gelijkelijk tellen; er maximaal drie tekortpunten

Nadere informatie

Bevorderingsnormen. Havo 4

Bevorderingsnormen. Havo 4 Bevorderingsnormen Havo 4 BEVORDERINGSNORMEN HAVO 4 Algemeen 1. Gedurende het schooljaar worden de resultaten van de leerlingen opgeslagen in de cijferadministratie van de school. Ouders en leerling kunnen

Nadere informatie

Overgangsnormen CSG Willem de Zwijger Schoonhoven

Overgangsnormen CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Overgangsnormen 2015-2016 CSG Willem de Zwijger Schoonhoven Tijdens de overgangsvergadering wordt aan de hand van de behaalde resultaten en de norm een uitslag vastgesteld. Deze kan luiden: Bevorderen

Nadere informatie

Bevorderingsreglementen. Locatie Eksterlaan

Bevorderingsreglementen. Locatie Eksterlaan Bevorderingsreglementen Heerenlanden College Locatie Eksterlaan Cursus 2013/ 2014 Bevorderingsnormen 2012-2013 1 Heerenlanden College INHOUDSOPGAVE 1 Algemeen 2 Bevorderingsreglement MAVO en MAVO/HAVO-brugklassen

Nadere informatie

Bevorderingsnormen

Bevorderingsnormen Bevorderingsnormen 2018-2019 12 juli 2018 Preambule Over het bevorderen van leerlingen naar een hoger leerjaar wordt (m.u.v. leerjaar 1) beslist tijdens de docentenvergadering op basis van de eindcijfers

Nadere informatie

Overgangsnormen ARHC per 1 oktober 2015

Overgangsnormen ARHC per 1 oktober 2015 Uitgangspunten Overgangsnormen ARHC per 1 oktober 2015 Bij de rapportage wordt voor alle vakken een voortschrijdend gemiddelde gegeven. Deze cijfers worden afgerond op gehele getallen. In de loop van het

Nadere informatie

Overgangsregelingen Sint Vituscollege

Overgangsregelingen Sint Vituscollege Overgangsregelingen Sint Vituscollege 2018-2019 Inhoud Opmerkingen vooraf... 2 Overgangsnormen eerste klassen...... 4 Overgangsnormen tweede klassen... 5 Overgangsnormen derde klassen... 7 Overgangsnormen

Nadere informatie

Bijlage 3 Overgangsnormen

Bijlage 3 Overgangsnormen Bijlage 3 Overgangsnormen De rapportcijfers worden bepaald conform de afspraken over weging van toetsen, zoals elders in de schoolgids staat vermeld. Daarnaast geldt het volgende: - de cijfers worden rekenkundig

Nadere informatie

Overgangscriteria, indelingscriteria, overplaatsingscriteria, zak en slaagregeling Inhoud

Overgangscriteria, indelingscriteria, overplaatsingscriteria, zak en slaagregeling Inhoud Overgangscriteria, indelingscriteria, overplaatsingscriteria, zak en slaagregeling 2015-2016 Inhoud Overgangscriteria, indelingscriteria en overplaatsingscriteria 2015-2016... 1 Inhoud... 1 Klas 7... 2

Nadere informatie

Overgangsnormen Thorbecke SG

Overgangsnormen Thorbecke SG Overgangsnormen Thorbecke SG Algemeen Voor alle leerjaren geldt dat een leerling niet mag doubleren, tenzij de vergadering op basis van persoonlijke omstandigheden anders beslist. Slechts in zeer uitzonderlijke

Nadere informatie