Hoe werkt de uitzendsector?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Hoe werkt de uitzendsector?"

Transcriptie

1 Hoe werkt de uitzendsector?

2 Opgelet: deze presentatie is een onderdeel van een opleiding van een halve dag over hoe de uitzendsector werkt. Deze presentatie kan handvaten bieden om beter gewapend contact op te nemen met een uitzendkantoor. Om optimaal met deze info aan de slag te kunnen volg je best een opleiding. Contactpersoon VDAB Kempen voor deze info: Nathalie Vicic, Accountmanager Uitzend Kempen

3 Algemene principes 3 partijen bij uitzendwerk Volwaardig werk = rechten en plichten UZKa = WG met UZconsulent Klantgebruiker doet beroep op UZK bij stijging, ander werk dan anders, vervanging of vast Werk zoeken via uitzend? Snel, ervaring, CV, korte opeenvolgende contracten, vast op termijn WZ > UZkracht klantgebruiker Wil weinig werk hebben, laat dit over aan specialisten

4

5

6 Waarom uitzendarbeid? Vacatures invullen Flexibel voor het bedrijf Vast contract na periode interim / korte contracten

7 Iets voor mij? Jouw vaardigheden en houding moeten matchen met de vraag en nood van het bedrijf Opgelet: Niet alle kantoren zijn op zoek naar alle profielen!

8 Geschikt kantoor vinden? - Wat zoek ik? - Wat kan ik? - Welke regio? - Deeltijds/ voltijds? - Mobiliteit - Bestaat er een specifiek kantoor of eerder een algemeen voor mijn profiel?

9 Zomaar binnenstappen? Solliciteer op een vacature! GA JE INSCHRIJVEN BIJ ZOVEEL MOGELIJK UITZENDKANTOREN ALS JE INGESCHREVEN BENT, GA ER DAN REGELMATIG HOREN OF ZE EEN JOB HEBBEN VOOR JOU

10 Inschrijven 1. Schrijf je online in: zorg voor een zeer goede en uitgebreide inschrijving! 2. Maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek: vertel welk profiel je hebt en waarom je je wil inschrijven dit gesprek is een echt sollicitatiegesprek! 3. Bij wijzigingen van je cv, vakantie, ziekte, : laat dit weten aan je consulent!

11 Solliciteren via een uitzendkantoor De mythe ontkracht! Onthaalgesprek: zeer belangrijk. Direct aangeven voor welke vacature je komt solliciteren! Zorg voor (kort) enkele kernwoorden waarom jij de juiste kandidaat bent. Enkel diegene die tijdens dat korte onthaalgesprekje van gemiddeld 1 à 2 min positief overkomt krijgt een echt gesprek bij een consulent. Eerste goede indruk maken is noodzakelijk! Vacatures opzoeken waarvoor je in aanmerking komt bij het desbetreffende uitzendkantoor. Voldoende cv s bijhebben in een mapje: ongekreukt en niet ergens onderaan verpletterd in een zak van een supermarkt Bij binnenkomst: niet leunen tegen de muur, geen kauwgom in de mond, gsm op stil gezet, het mapje in de hand zodat je direct een cv kan afgeven.

12 Interview - Stel je jezelf voor. - Geef duidelijke en eerlijke informatie. - De consulente vraagt naar de vaardigheden en ervaringen op je cv. Vertel wat je kan en wat je wil, en vertel ook wat je niet kan en zeker niet wil. Alleen zo kan je de job krijgen waar je je goed bij voelt. - Stel vragen als iets niet duidelijk is of als je meer uitleg wil. - Geef je CV en de documenten waarnaar gevraagd wordt, aan je consulent. Zij overloopt samen met jou dit CV en stelt je vragen om meer te weten te komen over je ervaring, je kennis en je vaardigheden. - Noteer de informatie die je krijgt. En vraag wat er gebeurt na je inschrijving. Vraag naar de juiste contactgegevens van je consulent. Vraag niet naar een bewijs voor sollicitatie! - Neem voor dit inschrijvingsgesprek voldoende tijd. Misschien kan je meteen testen doen. Of krijg je een voorstelling bij een bedrijf.

13 Na inschrijving of interview - Volg dit gesprek zelf op! Bel zelf om de stand van zaken te weten na 7 dagen. - Bekijk regelmatig ook de websites van de kantoren waar je ingeschreven bent. Sommige vacatures zijn zo populair dat ze niet allemaal bij VDAB gepost worden. - Zorg voor een zeer goed LinkedIn profiel iedereen! - Als je opnieuw langs gaat, zorg dat je heel goed weet waarom! Breng een nieuwe interessante vacature mee!

14

15

16 Wat moet ik weten over een vacature - Lees de vacature grondig! - Probeer je een voorstelling te maken over de vacature - Noteer de vragen die bij je opkomen over de vacature - Arbeidsvoorwaarden? - Loon, MC, vakantiedagen, - Welk bedrijf, sector? - Waar? Hoe er geraken?

17 Tips! 1 - Noteer het tijdstip, het adres, de juiste plaats en de juiste persoon van de afspraak. - Neem altijd het telefoonnummer van de contactpersoon en van het kantoor mee. - Bekijk vooraf de website van het uitzendkantoor en als het mogelijk is van de klant. - Weet voor welke job je gaat solliciteren. - Breng altijd een kopie van je CV mee naar een sollicitatiegesprek. Bereid je goed voor: welke informatie staat in je CV? - Oefen om over je kwaliteiten, vaardigheden en leerpunten te spreken. Rook of drink niet voor je gesprek.

18 Tips! 2 - Draag verzorgde kledij die past bij de job waarnaar je solliciteert. - Zet tijdens het gesprek je gsm af. - Geef je consulent een stevige handdruk. - Maak oogcontact. - Toon zelfvertrouwen als je vertelt wat je kan, zonder te overdrijven. - Hou het gesprek zakelijk, wordt niet familiair of kameraadschappelijk. - Klaag niet over werkgevers of collega's uit je verleden. - Stel vragen aan het einde van het gesprek. Er is zeker nog iets wat je over de job wilt weten. - Bedank aan het einde van het gesprek je gesprekspartner.

19 Consulent stelt een job voor! Reageer snel! Bereid je voor, stel vragen! Dit is een kans op ervaring, ook als ze voor een korte periode is!

20 Ik krijg geen jobvoorstel 1 - Zo heeft het kantoor misschien nog geen vacatures ontvangen die bij jouw profiel passen. - Het opleidingsprofiel dat de consulent voor bepaalde vacatures vraagt, komt misschien niet overeen met de opleiding die jij hebt gevolgd. - Laat je motivatie zien en blijf contact houden met het uitzendkantoor. - Het kan zijn dat je geen duidelijk jobdoelwit hebt. Een jobdoelwit is de job die je graag wil doen en kan doen. Als er bijvoorbeeld een vacature is voor een magazijnier of een secretaresse dan contacteert de consulent iemand die specifiek deze job zoekt. Ga dus niet op zoek naar 'een job'. Zeg duidelijk naar welke jobs je zoekt! - Zorg dat je overtuigt met je houding. Toon je motivatie en enthousiasme.

21 Ik krijg geen jobvoorstel 2 - Kom altijd op tijd op afspraken. - Stel vragen over de job en de klant. En kom verzorgd naar het uitzendkantoor. - Bekijk of je verwachtingen niet te hoog zijn. Denk na over wat je echt kan en wees eerlijk en realistisch. Misschien wil je té snel doorgroeien of promotie maken? Misschien verwacht je een erg hoog loon? - Ben je flexibel? De kans is klein dat je meteen dé ideale job vindt met dé gedroomde taken, in jouw regio met passende uren en een geweldig loon. Misschien kan je wat flexibeler zijn voor een job? - Blijf positief en geef niet op : werk zoeken vraagt tijd en moeite. Vraag tips aan je consulent om in de toekomst meer kans te maken.

22

23 Ervaring? Als je een mail zou sturen naar een uitzendkantoor, zorg dan niet alleen voor een goede cv maar ook een duidelijke motivatie. Omschrijf dit kort maar krachtig. Een uitzendkantoor heeft vaak 2 referenties nodig voor hij je kan voorstellen voor een functie. Zorg dat je hier al over nagedacht hebt en bezorg je eventueel al aan het uitzendkantoor. Heb je nog niet genoeg werkervaring, zorg dan voor eventuele andere referenties. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, hobby, leerkracht op school,

24 Testen Doel? Gemakkelijker zijn een passende job voor jou te vinden. Omdat consulent nu sneller en beter kan inschatten wie jij bent, wat jij weet en wat jij kan. Persoonlijkheidstesten laten zien wat je karakter is. Uit een persoonlijkheidstest kan je leren hoe jij als mens in mekaar zit. Misschien ontdek je zo wel dat je in sommige dingen sterker bent dan je dacht. Zo een test kan je nooit goed of slecht afleggen. Kennis en vaardigheidstesten zijn specifieker en tonen duidelijk je kennis en vaardigheden aan. Zo krijg je een beter beeld van wat je kan. Dingen die voor jou vanzelfsprekend lijken, kunnen hier als echte pluspunten naar boven komen! Ook de zaken waaraan je nog kan werken, jouw leerpunten, worden zo snel duidelijk. Als uit een test blijkt dat je onvoldoende vakkennis of vaardigheden hebt, dan kan je informeren naar een specifieke opleiding.

25

26 Einde contract of problemen? Einde contract? Neem zelf contact op even voordien, toon motivatie! Problemen? Bespreek het eerst in het bedrijf, stap nadien naar het UZK! Ombudsdienst voor private arbeidsbemiddeling per brief: Havenlaan 86 C bus Brussel per fax: per internet:www.federgon.be per telefoon:

27

28 Documenten! - Intentieverklaring', bevestig je dat jij als uitzendkracht wilt werken bij een klant van jouw uitzendkantoor. Geen verplichting om alle jobs aan te nemen of om via en te werken! - Arbeidsovereenkomst voor uitzendarbeid'. Daarin staan verplicht een aantal gegevens:- de periode van tewerkstelling- de plaats van tewerkstelling- het uurrooster- de naam en het adres van de klant- je functie- je uurloon-...twee arbeidsreglementen gelden voor jou:- één van het uitzendkantoor: je werkgever- en één van het bedrijf waar je effectief werkt: de klant. In het arbeidsreglement van de klant staan de regels over de veiligheid, de gezondheid en de organisatie van het werk. - Werkpostfiche'. De fiche beschrijft je specifieke taken bij het bedrijf, en hun mogelijke risico's. Sommige uitzendkantoren vragen je deze fiche voor ontvangst te ondertekenen.

29 Verwachtingen - Afwezig, ziek, ongeval? Verwittig altijd onmiddellijk je kantoor en de klant. - Respecteer de afgesproken werkuren en pauzes. - Zorg ervoor dat je veilig en hygiënisch werkt, draag je persoonlijke beschermingsmiddelen, enz.. - Stel zo veel mogelijk vragen aan je collega's, je ploegbaas of diensthoofd en je uitzendconsulent. Het is een prima manier om op korte tijd veel te leren over je nieuwe job.

30

31 Vorming Het uitzendkantoor kan jou ook een opleiding laten volgen en dit voor jou betalen. Dit is eerder uitzonderlijk, maar mogelijk!

32

33 Loon Loon en premies: Als uitzendkracht ontvang je hetzelfde loon als wanneer jijzelf als vaste werknemer in dezelfde job bij de klant zou beginnen te werken. Wekelijks ontvang je je loon en je loonfiche. In een uitzendjob word je per uur betaald. Je loon is meer dan je uurloon alleen. Vraag aan je consulent of je ook recht hebt op maaltijdscheques, ploegenpremies, eco-cheques enz. Uitzendkrachten staan 11,11% bedrijfsvoorheffing af van het belastbaar loon. Dit is het minimum. Uitzendkrachten moeten, zoals andere werknemers, personenbelasting betalen. Om te voorkomen veel te moeten betalen bij fiscale afrekening, kan je vragen aan je uitzendconsulent of kantoor om meer bedrijfsvoorheffing af te houden.

34 Eindejaar en feestdagen Eindejaarspremie: Om een eindejaarspremie te ontvangen, moet je van 1 april 2013 tot 31 maart 2014 minstens 65 dagen gewerkt hebben. Feestdagen Er zijn jaarlijks 10 wettelijke feestdagen. Het hangt van een aantal factoren af of jij als uitzendkracht die feestdagen betaald en vrij krijgt:- de regeling bij de klant- of je voltijds of deeltijds werkt- hoe lang je al bij je uitzendkantoor werkt voor de feestdagen die na het aflopen van je contract vallen

35 Vakantie Vakantiedagen en Vakantiegeld Heb jij vorig jaar gewerkt met een arbeidsovereenkomst dan heb je dít jaar recht op jaarlijkse vakantie. Je recht op vakantiedagen hangt af van het aantal maanden dat je vorig jaar gewerkt hebt. Je hebt als uitzendkracht ook recht op vakantiegeld. Bij de berekening hiervan kijkt je uitzendkantoor ook naar vorig jaar. Als arbeider ontvang je je vakantiegeld van de Rijksdienst voor Jaarlijks Verlof. Het uitzendkantoor regelt het vakantiegeld voor bedienden via het wekelijkse loon.

36 Werkloosheid C4 Elke dag dat je werkt telt mee om je recht op werkloosheidsuitkering op te bouwen. Dit is ook zo voor uitzendkrachten. Als je uitzendcontract niet meer verlengd wordt en je niet onmiddellijk met een nieuwe job start, dan vraag je aan je consulent je C4. Hiermee kan je een uitkering aanvragen. Dit document geef je af bij je vakbond, of het plaatselijk RVA kantoor, of de Hulpkas of het OCMW.

37 Ziekte Als je ziek wordt, verwittig je altijd onmiddellijk je uitzendkantoor en de klant. Je gaat naar de dokter en je bezorgt binnen de 48 uur het doktersattest aan het uitzendkantoor. Je verwittigt ook je ziekenfonds. Als je minder dan één maand voor het uitzendkantoor werkt, betaalt je ziekenfonds je vergoeding. Werk je een maand of langer voor je uitzendkantoor, zonder onderbreking van méér dan een week, dan betaalt je uitzendkantoor je tot het einde van je arbeidsovereenkomst. Daarna betaalt het ziekenfonds je uitkering en in sommige gevallen betaalt het uitzendkantoor een aanvullende vergoeding. Bij langdurige ziekte kan je onder bepaalde voorwaarden een extra vergoeding krijgen bij het Sociaal Fonds voor Uitzendkrachten.

38 Ongeval Heb je een ongeval op weg van of naar je werk, of op het werk zelf? Verwittig onmiddellijk het kantoor en ook de contactpersoon bij het bedrijf (bv. de personeelsdienst, je ploegbaas...). Zorg dat je deze nummers altijd bij je hebt. Voor een ongeval ben je verzekerd. Daarvoor zorgt je kantoor. Ga bij een ongeval altijd naar de dokter: het attest dat hij voor je opstelt, met de vaststelling van het ongeval en de mogelijke verwondingen, heb je nodig om via je kantoor een beroep te doen op de verzekering.

39 Klein verlet Een uitzendkracht heeft ook recht op het 'klein verlet'. Voor bepaalde gebeurtenissen in je familie mag je afwezig zijn zonder loonverlies, bijvoorbeeld bij een geboorte, huwelijk of overlijden. Let op! Je moet wel je uitzendconsulent en de klant verwittigen.

40

41 Medisch toezicht Een uitzendkracht moet soms medisch onderzocht worden. Dit moet onder andere gebeuren bij de veiligheidsfuncties, de activiteit verbonden is aan voedingswaren, als de taak een bepaald risico heeft, bijvoorbeeld het tillen van zware lasten met risico op rugletsel, of bij nachtarbeid, of risico op beroepziekte door bijvoorbeeld chemicaliën of lawaai. Voor deze functies moet de consulent het voorafgaand gezondheidstoezicht altijd vóór de effectieve tewerkstelling aanvragen. Je uitzendconsultent kan je hierover meer uitleg geven. Als je tijdens het werk een verplicht medisch onderzoek moet ondergaan, heb je recht op loon voor de duur van dit onderzoek en eventuele verplaatsingsonkosten.

42 Veilig werken Bij aankomst in het bedrijf, krijg je ook een onthaal: - wie legt me uit wat ik moet doen? - welke beschermingsmiddelen heb ik nodig, en wie bezorgt ze mij? - wie legt me uit wat ik moet doen bij brand, incidenten of evacuatie? - hoe weet ik hoe de machines werken? - ken ik de veiligheidsvoorschriften? - waar is de EHBO post? - wie is de preventieadviseur bij de klant?

43 Veilig werken Het bedrijf geeft je de nodige beschermingsmiddelen. Je bent verplicht om de veiligheidsregels te volgen en de beschermingsmiddelen op de correcte manier te gebruiken. Veilig werken hangt ook af van jouw eigen houding op het werk Als je je toch niet veilig voelt op het werk, bespreek het dan met je ploegbaas of diensthoofd. Of contacteer je uitzendconsulente.

44

de gids voor uitzendkrachten 2014 20 vragen 20 antwoorden www.acv-interim.be

de gids voor uitzendkrachten 2014 20 vragen 20 antwoorden www.acv-interim.be de gids voor uitzendkrachten 2014 20 vragen 20 antwoorden www.acv-interim.be INHOUD 1. Hoe zoek ik werk als uitzendkracht? 3 2. Mag ik als student werken met een uitzendcontract? 3 3. Moet ik een contract

Nadere informatie

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past.

Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Ik weet wat ik kan en ik zoek werk! Stap voor stap vind ik de job die bij mij past. Projectmedewerker GO!: Hilde Pauwels, SBSO De Mast Kasterlee/Merksplas Ontwerp en lay-out: www.sigmund.be Druk: Meeus,

Nadere informatie

Waar werk ik in 2015? VOOR WERKNEMERS FORD EN TOELEVERANCIERS

Waar werk ik in 2015? VOOR WERKNEMERS FORD EN TOELEVERANCIERS Waar werk ik in 2015? VOOR WERKNEMERS FORD EN TOELEVERANCIERS Oriënteren op een job? p.4 Solliciteren? Waar werk ik in 2015? Lees meer over de diensten die Opleiding? p.12 je kunnen helpen. p.3 p.7 Andere

Nadere informatie

Werknemers zonder papieren: een rechtengids

Werknemers zonder papieren: een rechtengids Werknemers zonder papieren: een rechtengids 3 WAARSCHUWING: De regels in deze gids zijn algemene regels. Uitzonderingen zijn altijd mogelijk. Een gespecialiseerde organisatie kan jouw specifieke situatie

Nadere informatie

Een WW-uitkering, en nu?

Een WW-uitkering, en nu? uwv.nl werk.nl Een WW-uitkering, en nu? Wat u moet weten als u een WW-uitkering krijgt Meer informatie? Deze brochure geeft algemene informatie. Heeft u na het lezen nog vragen? Kijk dan op uwv.nl/werkloos.

Nadere informatie

Alles wat je moet weten als je werkend gaat leren

Alles wat je moet weten als je werkend gaat leren LEER- WERKwijzer Alles wat je moet weten als je werkend gaat leren Doe je BBL? appeltje eitje met inhoud 1 ik ga werkend leren 4 1.1 Hoe kom ik aan een leerwerkplek? 4 1.2 Je moet zelf een leerwerkplek

Nadere informatie

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe job, stel je je waarschijnlijk een heleboel vragen:

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe job, stel je je waarschijnlijk een heleboel vragen: Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe job, stel je je waarschijnlijk een heleboel vragen: > Hoe moet ik mij inschrijven als werkzoekende? > Waar vind ik passende werkaanbiedingen? > Hoe stel ik mij voor

Nadere informatie

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt

Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk,

Nadere informatie

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst

Uitgebreide versie. Mijn afspraken met Pluryn. Dienstverleningsovereenkomst Uitgebreide versie Mijn afspraken met Pluryn Dienstverleningsovereenkomst Mijn afspraken met Pluryn Pluryn ondersteunt mensen met een handicap bij wonen, werken, leren en vrije tijd. Krijg je zorg van

Nadere informatie

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten?

Ontslag, en nu? werk.nl uwv.nl. Wat u moet weten als u ontslag krijgt. Wilt u meer weten? werk.nl uwv.nl Ontslag, en nu? Wat u moet weten als u ontslag krijgt Wilt u meer weten? Deze brochure geeft algemene informatie. Wilt u weten wat voor u in uw situatie geldt? Kijk dan op werk.nl. Als u

Nadere informatie

Wat nu (gedaan?) Solliciteren met een chronische ziekte of aandoening

Wat nu (gedaan?) Solliciteren met een chronische ziekte of aandoening Wat nu (gedaan?) Solliciteren met een chronische ziekte of aandoening Op zoek naar een job die bij je past Een slim curriculum vitae en goed voorbereid naar het sollicitatiegesprek Ondersteunende maatregelen

Nadere informatie

Ik ben langdurig ziek. Wat nu?

Ik ben langdurig ziek. Wat nu? Ik ben langdurig ziek. Wat nu? Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij. UWV helpt u om werk te vinden en te houden. Is werken niet mogelijk, dan zorgen wij voor

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

STAGEWIJZER ALLES WAT JE MOET WETEN ALS JE STAGE GAAT LOPEN STAGE? APPELTJE EITJE MET

STAGEWIJZER ALLES WAT JE MOET WETEN ALS JE STAGE GAAT LOPEN STAGE? APPELTJE EITJE MET STAGEWIJZER ALLES WAT JE MOET WETEN ALS JE STAGE GAAT LOPEN STAGE? APPELTJE EITJE MET INHOUD 1 IK GA STAGE LOPEN! 4 1.1 Hoe kom ik aan een stage? 4 1.2 School wijst je een stage toe 4 1.3 School helpt

Nadere informatie

Net afgestudeerd, wat nu? LM is er voor jou! www.lm.be

Net afgestudeerd, wat nu? LM is er voor jou! www.lm.be LM is er voor jou! Net afgestudeerd, wat nu? www.lm.be Inhoud Schrijf je in 4 Bij de VDAB of bij Actiris 4 Bij een ziekenfonds 5 Op zoek naar een job 7 Je eerste job 8 Je arbeidsovereenkomst 8 Vakantie

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Deeltijds werken: rechten en valkuilen. Deeltijds werken: ABVV. Samen sterk. rechten Rechten en valkuilen

Deeltijds werken: rechten en valkuilen. Deeltijds werken: ABVV. Samen sterk. rechten Rechten en valkuilen Deeltijds werken: rechten en valkuilen Deeltijds werken: rechten Rechten en valkuilen ABVV Samen sterk 1 Deeltijds werken: rechten en valkuilen Mannen - Vrouwen: Verwijzingen naar personen of functies

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

2. OVERZICHT HOUDEN...

2. OVERZICHT HOUDEN... 18 plus en je geld Inhoud 1. 18 WORDEN... 3 WIE GAAT DAT BETALEN?... 3 JE EIGEN ZORGVERZEKERING... 5 2. OVERZICHT HOUDEN... 7 POST OPRUIMEN... 7 WAAR BLIJFT JE GELD?... 9 BETALINGEN REGELEN... 11 EXTRA

Nadere informatie

Stagetraining FORUM 3-4-2014

Stagetraining FORUM 3-4-2014 Stagetraining FORUM 3-4-2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding 3 Doelen 4 Deelnemers 4 Werkvormen Praktische voorbereiding 4 Programma 5 Voorstellen & introductie 6 Inleiding 7 Elevator pitch 7 Introductie

Nadere informatie

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief

Solliciteren (2) Waar gaat deze kaart over? Wat wordt er van je verwacht? De sollicitatiebrief Waar gaat deze kaart over? Deze kaart gaat over de sollicitatiebrief en het curriculum vitae (c.v.). Wat wordt er van je verwacht? Na het bestuderen van deze kaart kun je: vertellen wat je schrijft in

Nadere informatie

Leerling-werknemerboekje 1.0

Leerling-werknemerboekje 1.0 detacheren instroom & detacheren Leerling-werknemerboekje 1.0 Alles wat je moet weten over je leerwerktraject Inhoud Welkom bij VTL 4 Ben jij een topper? 5 Wegwijzer/contact 6 Met wie heb je te maken tijdens

Nadere informatie

Aan de slag met stage of werk

Aan de slag met stage of werk Aan de slag met stage of werk Handboek voor: - stagiaires en afgestudeerden met een functiebeperking of chronische aandoening - stagebegeleiders - werkgevers 2 Inhoudsopgave Inleiding Deel I: Studenten

Nadere informatie

Ik ben ziek. Wat nu? uwv.nl werk.nl. Wilt u meer weten? Heeft u een werkgever? Vraag dan bij hem of uw bedrijfsarts om meer informatie.

Ik ben ziek. Wat nu? uwv.nl werk.nl. Wilt u meer weten? Heeft u een werkgever? Vraag dan bij hem of uw bedrijfsarts om meer informatie. uwv.nl werk.nl Ik ben ziek. Wat nu? Wilt u meer weten? Vraag dan bij hem of uw bedrijfsarts om meer informatie. Kijk dan voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw uitkering?

Nadere informatie

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling?

Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Waar moet u op letten bij de levensloopregeling? Onafhankelijke informatie voor consumenten Waar gaat deze folder over? Deze folder gaat over de levensloopregeling. Waarom een levensloopregeling? Veel

Nadere informatie

de start van een loopbaan

de start van een loopbaan de start van een loopbaan Jongeren die afstuderen, zitten vaak met vragen over de arbeidsmarkt. Met het lessenpakket De start van een loopbaan stoom je de leerlingen klaar voor hun zoektocht naar werk

Nadere informatie

Wie is wie? De expertise-artsen en hun opdracht

Wie is wie? De expertise-artsen en hun opdracht Wie is wie? De expertise-artsen en hun opdracht Mag de arbeidsgeneesheer informatie opvragen bij mijn huisarts? Wat als ik niet akkoord ga met de beslissing van de arbeidsgeneesheer? Kan de controlearts

Nadere informatie

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties

o Gericht op verleden o Focus op oordelen o Eenrichtingsverkeer o Passieve bijdrage van de medewerker o Gericht op formele consequenties Het zorgen voor een goede basis. Elk bedrijf wil een goed resultaat halen. Dat lukt beter als u regelmatig met uw medewerkers bespreekt hoe het gaat, hoe dingen beter zouden kunnen en wat daarvoor nodig

Nadere informatie

De wegwijzer Werkkansen voor studenten met een functiebeperking is een uitgave van het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) en De Werkbank.

De wegwijzer Werkkansen voor studenten met een functiebeperking is een uitgave van het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) en De Werkbank. Op-stap naar werk Colofon De wegwijzer Werkkansen voor studenten met een functiebeperking is een uitgave van het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) en De Werkbank. Het Steunpunt Inclusief Hoger

Nadere informatie

Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat?

Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat? uwv.nl werk.nl Ik krijg een WGA-uitkering Wat betekent dat? Wat u moet weten als u een WGA-uitkering krijgt Wilt u meer weten? Kijk voor meer informatie op uwv.nl. Wilt u daarna nog meer weten over uw

Nadere informatie