Informatieavond De Paulusschool Procedure voortgezet onderwijs Schooljaar Onder voorbehoud van jaarlijkse wijzigingen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatieavond De Paulusschool Procedure voortgezet onderwijs Schooljaar Onder voorbehoud van jaarlijkse wijzigingen."

Transcriptie

1 Informatieavond De Paulusschool Procedure voortgezet onderwijs Schooljaar Onder voorbehoud van jaarlijkse wijzigingen.

2 Onderwerpen (voorlopig en definitief) schooladvies. OnderwijsKundig Rapport (OKR). Citovolgsysteem en VO-richtingen. Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau (NIO). IEP eindtoets. Richtingen binnen het Voortgezet Onderwijs. Verschillende scholen in het Voortgezet Onderwijs in Zoetermeer. Overstap naar Voortgezet Onderwijs.

3 Schooladvies Het (voorlopig en definitief) advies is gebaseerd op: visie leerkrachten groep 7 en 8, de directie en de IB er. werkhouding /inzet/motivatie van de leerling; leerlingresultaten CITO (groep 3 t/m 8); met name begrijpend lezen en rekenen De NIO toets (afname groep 8) wordt gebruikt ter ondersteuning.

4 Tijdpad schooladvies Voorlopig advies in juni 2018: vaststellen, in brief mee naar huis en daarna bespreken met de ouders en het kind. Definitief advies in februari 2019: idem en bespreken OKR. Wij streven er naar om de adviesgesprekken tijdens schooltijd te laten plaatsvinden.

5 OnderwijsKundig Rapport (OKR) De Paulusschool vult het definitief advies in het OKR in. Het OKR wordt tijdens het definitief adviesgesprek in groep 8 met de ouders besproken. U kunt eventueel aanvullingen geven op het OKR die als opmerking worden meegenomen. Het advies staat echter vast. Vervolgens krijgt u het adviesformulier. Het adviesformulier bevat de leerling- en schoolgegevens, het advies van de basisschool, de handtekeningen van de basisschool en de ouders en een unieke code. Als de ouders de ondertekende adviesbrief met code hebben, kunnen zij hun kind aanmelden bij de school van hun keuze(vóór 15 maart 2019, sommige scholen eerder i.v.m. evt. loting). (per schooljaar kan er bij twee scholen worden aangemeld).

6 Citovolgsysteem en VO-richtingen De gemiddelde leerling krijgt in Nederland een VMBO-TL (Mavo) advies. Dit komt overeen met een III-score bij Cito.

7 Nederlandse intelligentietest voor onderwijsniveau De NIO wordt afgenomen in oktober De uitslag dient om het advies te ondersteunen, is niet leidend maar kan wel van invloed zijn op het definitieve advies.

8 Praktische informatie NIO De NIO wordt afgenomen op school in de eigen klas. Afname vindt plaats in de ochtend en duurt ongeveer 2 uur. Afname door OnderwijsAdvies, eigen leerkracht is erbij aanwezig.

9 Meer info over de NIO Vóór de afname in groep 8 krijgt u een brochure waarin de NIO verder uitgebreid wordt toegelicht.

10 IEP eindtoets Binnen Unicoz is de IEP als eindtoets gekozen in groep 8. Deze toets bestaat uit taal- en rekenonderdelen. Afname vindt plaats in april 2019 ná het definitieve advies.

11 Waarom de IEP? Iedere leerling in zijn kracht, van makkelijk naar moeilijk (toets is voor alle leerlingen). Aantrekkelijke vormgeving. Werken in het boekje / geen antwoordblad. Combinatie van open en gesloten vragen. Beperkte afnametijd 2 x 2 uur. Speciale ondersteuningsmogelijkheden.

12 Meer informatie over de IEP Filmpje: Voor uitgebreide informatie zie de website:

13 Richtingen binnen het V.O. Praktijkonderwijs; VMBO (beroepsgerichte leerweg) met of zonder LWOO*; VMBO (Kader) met of zonder LWOO VMBO (theoretische leerweg) met of zonder LWOO; Havo; VWO (gymnasium/atheneum); VWO+ (o.a. tweetalig, EMC 2). * LWOO= leerwegondersteuning, dit dit is geen niveau, maar begeleiding Oin in kleinere groepen (resultaat: een regulier vmbo-diploma).

14 Alfrink College HAVO; VWO; beiden met tweejarige brugperiode 2TVWO (tweetalig VWO); geen brugklas, maar wel speciale toelatingseisen: VWO-advies van de basisschool; interesse-motivatietest in de vorm van een vragenlijst; Nederlandse taalvaardigheidstest d.m.v. een opstel en een begrijpend lezen toets.

15 Scholen Combinatie Zoetermeer Bestaande uit: Het Atrium Het Stedelijk College Het Picasso Lyceum

16 Het Atrium School voor praktijkonderwijs De leerlingen in het praktijkonderwijs hebben vooral moeite met het schoolse leren. Zij leren veel beter in de praktijk en daarom worden ze binnen deze school voor praktijkonderwijs heel direct en concreet voorbereid op een baan.

17 Stedelijk College Het stedelijk college biedt VMBO-basis t/m VMBO theoretisch aan. VMBO Theoretische en beroepsgerichte leerweg met of zonder Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO). Het Stedelijk college biedt de mogelijkheid tot het volgen van Het Vakcollege Zorg of Techniek. Een praktische leergang die opleidt tot een erkend vakdiploma dienstverlener niveau 2 of 3 MBO (duur 6 jaar). VMBO Kader met of zonder Leerwegondersteunend onderwijs (LWOO) Heeft talentklassen voor: Sport; ICT; Theater& Multimedia.

18 Picasso Lyceum VMBO theoretische leerweg (TOPmavo); Havo; VWO. Heeft Topklassen voor: Sport; ICT; Cultuur; Science. Onderwijs op maat 2.0 (

19 Erasmus College Is een school met Dalton onderwijs: VMBO theoretische leerweg (MAVO); HAVO; Atheneum; Gymnasium. Heeft voor leerlingen met een VWO advies de tweejarige opleiding EMC2: Erasmus Master Class 2-jarig: voor leerlingen die een duidelijk vwo/gymnasiumniveau hebben en al jong een leergierige en brede belangstelling tonen. Met elke leerling die interesse heeft voor dit bijzondere aanbod, wordt een apart gesprek gevoerd om na te gaan of de masterclass een geschikte vorm is.

20 Oranje Nassau College Locatie Clauslaan Deze vestiging biedt een breed scala aan opleidingen: VMBO Basis; VMBO Kader; VMBO theoretische leerweg (Mavo, ook met LWOO); Beroepsvoorbereidende leerwegen: basisberoeps (BBL) en kaderberoepsgerichte leerweg (KBL), met of zonder leerwegondersteunend onderwijs (LWOO); Vakopleiding VM2: een combinatie van de bovenbouw van de BBL met een opleiding mbo-niveau 2. ONC Clauslaan biedt ook Masterclass kader en Taalplus!

21 Locatie Parkdreef Deze vestiging biedt een breed scala aan opleidingen: VMBO theoretische leerweg (MAVO); HAVO; Atheneum; Gymnasium. ONC GO talent-uren: Sportklas, Entertainment en Research & technology Op de mavo Outdoor Education (uniek in Nederland). ONC Excellent: persoonlijk programma voor leerlingen die meer uitdaging nodig hebben. Vanaf schooljaar gaan de leerlingen werken met flex-uren.

22 Aanmelden bij het VO Ouders schrijven hun kind in bij de nieuwe school d.m.v. het inschrijfformulier en de codebrief (per schooljaar kan er bij twee scholen worden aangemeld). De VO scholen binnen Zoetermeer halen het OKR digitaal binnen door het unieke nummer in te toetsen. Aan de hand van het OKR beoordeelt de VO school of de leerling geplaatst wordt en in welke richting. De leerling staat op dat moment op naam van de VO school in het systeem. Ouders krijgen binnen twee weken na sluitingsdatum van aanmelding te horen of hun kind geplaatst is of niet. Als de leerling geplaatst wordt, worden de ouders hiervan op de hoogte gesteld.

23 Overstap naar VO Warme overdracht; Kennismakingsmomenten; Mentoraat; Persoonlijk contact; Kennismakingsactiviteiten; Uw kind volgen via Magister; Training op maat; Ondersteuning op maat. Flexrooster

24 Heeft u vragen? stelt u ze dan gerust aan de eigen leerkracht, Monique, Miranda of Corry. U ontvangt z.s.m. ons protocol overgang PO-VO en deze presentatie via de mail ter ondersteuning voor de komende periode. Bedankt voor uw komst en een fijne avond!

Ouderavond Verwijstraject Voortgezet Onderwijs 7 juni 2018

Ouderavond Verwijstraject Voortgezet Onderwijs 7 juni 2018 Ouderavond Verwijstraject Voortgezet Onderwijs 7 juni 2018 Agenda Tijdspad Verwijstraject Voorlopig Verwijsadvies SVL (Schoolvragenlijst) NIO (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau) Centrale

Nadere informatie

Ouderavond Verwijstraject Voortgezet Onderwijs 8 juni 2017

Ouderavond Verwijstraject Voortgezet Onderwijs 8 juni 2017 Ouderavond Verwijstraject Voortgezet Onderwijs 8 juni 2017 Agenda Voorlopig Verwijsadvies SVL (Schoolvragenlijst) NIO (Nederlandse Intelligentietest voor Onderwijsniveau) Definitief Verwijsadvies/Onderwijskundig

Nadere informatie

Procedure Primair Onderwijs (PO) Voortgezet Onderwijs (VO)

Procedure Primair Onderwijs (PO) Voortgezet Onderwijs (VO) Procedure Primair Onderwijs (PO) Voortgezet Onderwijs (VO) 1 Doel van de avond Uitleg over de route richting het advies vanaf groep 7 tot inschrijving op de middelbare school Toelichting op de NIO en de

Nadere informatie

Informatieavond voortgezet onderwijs. Het Palet 7 januari 2015

Informatieavond voortgezet onderwijs. Het Palet 7 januari 2015 Informatieavond voortgezet onderwijs Het Palet 7 januari 2015 Opzet van de avond De scholen voor voortgezet onderwijs in Zoetermeer Het onderwijskundig rapport Verdere procedure Hoe kies ik een goede school

Nadere informatie

Informatieavond voortgezet onderwijs. Het Palet 9 januari 2019

Informatieavond voortgezet onderwijs. Het Palet 9 januari 2019 Informatieavond voortgezet onderwijs Het Palet 9 januari 2019 Opzet van de avond De scholen voor voortgezet onderwijs in Zoetermeer Het onderwijskundig rapport, de advisering en de verdere procedure De

Nadere informatie

Toelichting ouders Adviesbeleid VO groep 8

Toelichting ouders Adviesbeleid VO groep 8 Toelichting ouders Adviesbeleid VO groep 8 2018-2019 In groep 8 zullen de leerlingen een advies ontvangen voor het voortgezet vervolgonderwijs. Het advies is gebaseerd op de leerprestaties, de aanleg,

Nadere informatie

Informatieavond

Informatieavond Informatieavond 8 2017-2018 1 Verloop van het schooljaar Verslagen/ presentaties - Werkstuk - Spreekbeurt - Boekverslag - Boekbespreking - Actuakring Activiteiten - Gastles bureau Halt - Bank voor de klas

Nadere informatie

VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs

VMBO Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs Inhoud VO avond 1. Onderwijstypen voortgezet onderwijs (VO) 2. Advisering basisschool 3. Toelichting toetsafname 4. Tijdspad 5. Ontwikkelingen 6. Traject aanmelding VO. 7. Tips bezoek en overzicht van

Nadere informatie

Op weg naar het voortgezet onderwijs

Op weg naar het voortgezet onderwijs Het Openbaar Onderwijs Lingewaal presenteert Op weg naar het voortgezet onderwijs In samenwerking met : Gymnasium Camphusianum, Merewade College, Wellant College & Heerenlanden College Opening PROGRAMMA

Nadere informatie

Protocol. Overstap po-vo

Protocol. Overstap po-vo Protocol Overstap po-vo Totstandkoming van het basisschooladvies Stap 1. Afname Entreetoets Wanneer Groep 7 April/Mei Toelichting De Entreetoets wordt afgenomen. Deze toets geeft ons naast de reguliere

Nadere informatie

WELKOM. informatieavond schooladvies De Achtbaan

WELKOM. informatieavond schooladvies De Achtbaan WELKOM informatieavond schooladvies De Achtbaan Voortgezet onderwijs Totstandkoming van het schooladvies VO scholen te bereiken op de fiets Carmel College (Anthonius College): tto, technasium, vwo en

Nadere informatie

De Trompetter. Het laatste jaar op basisschool.. veel nieuwe zaken.. leren, leren..

De Trompetter. Het laatste jaar op basisschool.. veel nieuwe zaken.. leren, leren.. De Trompetter Het laatste jaar op basisschool.. veel nieuwe zaken.. leren, leren.. Informatieavond VO groep 8 Donderdag 14 september 2017 Informatie over voortgezet onderwijs digitale adaptieve Centrale

Nadere informatie

Informatieavond groep 7 Schooljaar

Informatieavond groep 7 Schooljaar Informatieavond groep 7 Schooljaar 2017-2018 17 april 2018 Agenda voor vanavond: Waarom deze informatieavond? Entreetoets LOVS (Leerling- en Onderwijs Volg Systeem) Overdracht groepen 7 Adviseringsproces

Nadere informatie

Informatie-avond vo. - Welkom

Informatie-avond vo. - Welkom Informatie-avond vo - Welkom - Programma: Wat gaat er gebeuren? Als er gekozen is Wat doet het Spectrum? Wat doen de ouders? Wat doen de leerlingen? Structuur van het onderwijs VMBO HAVO en VWO Periodes

Nadere informatie

De Overstap. Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

De Overstap. Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan u gegeven! De Overstap SCHOOLSOORTEN PRO VMBO

Nadere informatie

Adviesbeleid VO groep 8

Adviesbeleid VO groep 8 Adviesbeleid VO groep 8 voor katholiek basisonderwijs de school behoort tot de Laurentius Stichting Tijdens het uitvoeren van het adviesbeleid VO is het BOVO tijdpad Regio Haaglanden enorm van belang voor

Nadere informatie

Groep 8 Het laatste jaar op de basisschool.. veel nieuwe zaken.. leren, leren.. en ook nog huiswerk..

Groep 8 Het laatste jaar op de basisschool.. veel nieuwe zaken.. leren, leren.. en ook nog huiswerk.. Groep 8 Het laatste jaar op de basisschool.. veel nieuwe zaken.. leren, leren.. en ook nog huiswerk.. Informatieavond VO groep 8 Donderdag 22 oktober 2015 Informatie over Hoe komt schooladvies VO tot stand?

Nadere informatie

INFORMATIEAVOND voortgezet onderwijs

INFORMATIEAVOND voortgezet onderwijs INFORMATIEAVOND voortgezet onderwijs GROEP 8 2017/2018 16-10-2017 Groep 8 2017/2018 1 DOEL VAN DEZE INFORMATIE-AVOND. Procedure komende jaar Algemene informatie m.b.t. voortgezet onderwijs Verwijzing naar

Nadere informatie

BOVO Haaglanden Tijdpad VO op de Beets Hoe komt het advies tot stand? Adviesgesprek Cito eindtoets Tijdpad aanmelding Adviesformulier

BOVO Haaglanden Tijdpad VO op de Beets Hoe komt het advies tot stand? Adviesgesprek Cito eindtoets Tijdpad aanmelding Adviesformulier BOVO Haaglanden Tijdpad VO op de Beets Hoe komt het advies tot stand? Adviesgesprek Cito eindtoets Tijdpad aanmelding Adviesformulier Aanmeldingsprocedure Behandelperiode Rechten van ouders De brugklas

Nadere informatie

Schooljaar 2015-2016 september 2015. Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling

Schooljaar 2015-2016 september 2015. Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling Schooljaar 2015-2016 september 2015 Samenwerken aan Passend Onderwijs voor elke leerling Voorlopig schooladvies Het voorlopig schooladvies is het advies over het bij uw kind meest passend niveau van voortgezet

Nadere informatie

Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2015-2016

Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2015-2016 Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2015-2016 Fokor Vereniging samenwerkende schoolbesturen voor primair en voorgezet onderwijs. (Gemeente Rotterdam)

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool Wat staat je dan te wachten, waar kun je uit kiezen, waar kun je terecht??? In onderstaand schema is te zien hoe de leerroutes er uit zien op de middelbare

Nadere informatie

Protocol schooladvies groep 8

Protocol schooladvies groep 8 Protocol schooladvies groep 8 Augustus 2016 PROCEDURE SCHOOLADVIES GROEP 8 INLEIDING De overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs (VO) is een belangrijke stap. Tenslotte willen we graag

Nadere informatie

PROGRAMMA VAN DE AVOND

PROGRAMMA VAN DE AVOND PROGRAMMA VAN DE AVOND Overzicht voortgezet in Nederland Het kundig rapport NIO Tijd voor vragen Onderwijs na de Basisschool Het Voortgezet Onderwijs MBO-niveau 3 + 4 MBO Niveau 1 + 2 Hoger Onderwijs Weten

Nadere informatie

Protocol schooladvies groep 8

Protocol schooladvies groep 8 Protocol schooladvies groep 8 Augustus 2017 PROCEDURE SCHOOLADVIES OBS HOUTRUST INLEIDING De overstap van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs (VO) is een belangrijke stap. Tenslotte willen

Nadere informatie

De overstap van primair naar voortgezet onderwijs

De overstap van primair naar voortgezet onderwijs De overstap van primair naar voortgezet onderwijs INFORMATIE VOOR OUDERS VAN LEERLINGEN UIT GROEP 8 LET OP! INFORMATIE OVER DE AANMELDPROCEDURE KRIJGT U TIJDENS DE INFORMATIEAVONDEN IN NOVEMBER EN DECEMBER

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de aanmeldprocedure krijgt u tijdens de informatieavonden in november en december op de vo-scholen. Inrichting

Nadere informatie

Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u.

Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u. Heeft u een zoon of dochter in groep 8? Dan is deze brochure voor u. Uw kind gaat naar het Voortgezet Onderwijs en daar komt veel bij kijken. Per schooljaar 2013-2014 wordt er in de Regio Utrecht West

Nadere informatie

Op weg naar het voortgezet onderwijs

Op weg naar het voortgezet onderwijs Het Openbaar Onderwijs Lingewaal presenteert Op weg naar het voortgezet onderwijs In samenwerking met : Gymnasium Camphusianum, Merewade College, Wellant College & Heerenlanden College Opening PROGRAMMA

Nadere informatie

Het voortgezet onderwijs. infoavond VO

Het voortgezet onderwijs. infoavond VO Het voortgezet onderwijs Agenda van vanavond 1. Structuur van het Voortgezet Onderwijs. 2. De scholen voor Voortgezet Onderwijs in Oss. 3. Hoe bepaalt onze school het schooladvies van uw kind? 4. Vragenronde.

Nadere informatie

Van het Kompas naar het vervolgonderwijs. Hoe zit dat nou precies?

Van het Kompas naar het vervolgonderwijs. Hoe zit dat nou precies? Van het Kompas naar het vervolgonderwijs Hoe zit dat nou precies? 31-10-2018 ONTWIKKELINGSPERSPECTIEF Het OPP wordt jaarlijks met ouders/verzorgers besproken -Theoretische leerrendementsverwachting -Reële

Nadere informatie

Procesgang PO-VO Leidend is de BOVO procedure

Procesgang PO-VO Leidend is de BOVO procedure Procesgang PO-VO Leidend is de BOVO procedure 2017-2018 Leidend is de BOVO Haaglanden procedure voor het betreffende schooljaar. In het schooljaar 2017-2018 is de procedure aangepast. Het tijdpad voor

Nadere informatie

Ontvangst Welkomstwoord Procedure schooladvies Het leerling volgsysteem (LVS) IEP Advieswijzer IEP Eindtoets

Ontvangst Welkomstwoord Procedure schooladvies Het leerling volgsysteem (LVS) IEP Advieswijzer IEP Eindtoets PROGRAMMA Ontvangst Welkomstwoord Procedure schooladvies Het leerling volgsysteem (LVS) IEP Advieswijzer IEP Eindtoets Informatie over het voortgezet onderwijs Bezoek leerlingen v.o. scholen Vragenrondje

Nadere informatie

Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2014-2015

Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs. Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2014-2015 Overstap van basisonderwijs naar voortgezet onderwijs Rotterdamse plaatsingswijzer Schooljaar 2014-2015 Fokor Vereniging samenwerkende schoolbesturen voor primair en voorgezet onderwijs. (Gemeente Rotterdam)

Nadere informatie

CTC Procedure voor aanmelding en toelating voor het schooljaar 2014-2015

CTC Procedure voor aanmelding en toelating voor het schooljaar 2014-2015 CTC Procedure voor aanmelding en toelating voor het schooljaar 2014-2015 1. Er kan slechts bij één school worden ingeschreven. Aanmelding geschiedt rechtstreeks bij de scholen voor voortgezet onderwijs.

Nadere informatie

Voorlichtingsavond Voortgezet Onderwijs 19 november 2018

Voorlichtingsavond Voortgezet Onderwijs 19 november 2018 Voorlichtingsavond Voortgezet Onderwijs 19 november 2018 Inhoud van de avond Welkom en inleiding Indeling van het V.O. Bepaling van de schoolkeuze Traject advisering Jaarplanning groep 8 Indeling van het

Nadere informatie

Povo. Ouderbrochure POVO. Uitleg voor ouders over de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs 2013-2014

Povo. Ouderbrochure POVO. Uitleg voor ouders over de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs 2013-2014 Povo Ouderbrochure POVO Uitleg voor ouders over de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs 2013-2014 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Advisering en schoolkeuze 1 Hoofdstuk 2: De verschillende

Nadere informatie

Informatie 8ste jaarsouders

Informatie 8ste jaarsouders Informatie 8ste jaarsouders NIO donderdag 8 november 2012 Deze wordt afgenomen door Eduniek, onze schoolbegeleidingsdienst. Uitslag na de kerstvakantie, samen met het schooladvies. Aanvullende informatie

Nadere informatie

Programma VMBO? HAVO? VWO? Welkom Wat verwachten we in groep 8? Advies VO Afsluiting

Programma VMBO? HAVO? VWO? Welkom Wat verwachten we in groep 8? Advies VO Afsluiting Voorlichtingsavond Programma VMBO? HAVO? VWO? Welkom Wat verwachten we in groep 8? Advies VO Afsluiting Wat verwachten we in groep 8? Goede werkhouding in de klas Huiswerk moet gemaakt worden Brede interesse

Nadere informatie

PROCEDURE ADVISERING PO/VO

PROCEDURE ADVISERING PO/VO PROCEDURE ADVISERING PO/VO RK Basisschool De Drie Linden Versie december 2018 In deze procedure is omschreven welke activiteiten wij ondernemen in aanloop naar het vaststellen van het basisschooladvies

Nadere informatie

Het voortgezet onderwijs van nu. Op weg naar de toekomst van uw kind. Fijn dat u er bent!

Het voortgezet onderwijs van nu. Op weg naar de toekomst van uw kind. Fijn dat u er bent! Het voortgezet onderwijs van nu 1 Op weg naar de toekomst van uw kind Fijn dat u er bent! 2 Belangrijk is dat we vanavond uw vragen zo goed mogelijk beantwoorden Welke vragen heeft u meegenomen? Een reis

Nadere informatie

Procesgang PO-VO

Procesgang PO-VO Basisschool Jeroen Procesgang PO-VO 2018-2019 Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Voorlopig advies groep 7 De Entreetoets wordt door de leerkrachten van

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure. 1. De totstandkoming van het basisschooladvies;

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure. 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Procesgang PO-VO Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; 2 e rapport groep 6: Bij het tweede rapport van groep 6, worden de Cito grafieken voor ouders, vanuit

Nadere informatie

Waarom deze folder? Met vriendelijke groet, Team Nicolaas Beets

Waarom deze folder? Met vriendelijke groet, Team Nicolaas Beets Waarom deze folder? De stap van groep 8 naar de middelbare school is een grote. Niet alleen voor uw kind, maar ook voor uzelf. Zeker als u voor het eerst te maken heeft met die overstap, komt er veel op

Nadere informatie

Twee benodigdheden voor de aanmelding: Citotoets

Twee benodigdheden voor de aanmelding: Citotoets Twee benodigdheden voor de aanmelding: Citotoets OKR Het onderwijskundig rapport Belangrijk Komt van basisschool Geen momentopname Advies van verschillende leerkrachten Voortgezet onderwijs kijkt naar

Nadere informatie

EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8

EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 In dit document wordt de opbouw van de advisering op Maria Montessori onderbouwd en met behulp van het stappenplan het tijdpad uitgezet en de taken verdeeld. Het document sluit af met een actuele versie

Nadere informatie

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius

Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius Procedure schooladvies VO Basisschool St. Dionysius 2016-2017 Inhoudsopgave - Procedure schooladvies VO basisschool St. Dionysius 1. Doel van de procedure... 2 2. Hoe komt het schooladvies tot stand?...

Nadere informatie

Voor leerlingen die extra aandacht nodig hebben LWOO leerweg ondersteunend onderwijs PRO praktijkonderwijs Kenmerken: kleinere groepen, werken in eigen tempo, bij LWOO zelfde vmbo-programma als in het

Nadere informatie

Nieuwe afspraken over de overstap. 1. Basisschooladvies is leidend.! LVS-gegevens groep 6, 7 en 8 Werkhouding en gedrag Aanvullende gegevens

Nieuwe afspraken over de overstap. 1. Basisschooladvies is leidend.! LVS-gegevens groep 6, 7 en 8 Werkhouding en gedrag Aanvullende gegevens Na de basisschool Nieuwe afspraken over de overstap Naar welke opleiding kan mijn kind? Het basisschooladvies Het 2e toetsgegeven Welke opleidingen zijn er? Wat verwachten we van de ouders bij deze schoolkeuze?

Nadere informatie

Welkom ouders van t Zonnewiel

Welkom ouders van t Zonnewiel Welkom ouders van t Zonnewiel Presentatie over: De overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs en de scholen van Het Baken in Almere Onderwijsdoorstroomschema LWOO, wat is dat? LWOO op Stad

Nadere informatie

Basisschooladvies. Oki-doc. (Extra) ondersteuning. Basisschooladviezen in Amsterdam. Een dubbeladvies STAP 1

Basisschooladvies. Oki-doc. (Extra) ondersteuning. Basisschooladviezen in Amsterdam. Een dubbeladvies STAP 1 STAP 1 Basisschooladvies Je krijgt van de basisschool een advies over het soort onderwijs dat bij je past: dat noemen we het basisschooladvies. Sommige leerlingen hebben wat extra ondersteuning op school

Nadere informatie

EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR

EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR 2017-2018 Volgens de wet centrale eindtoets Primair Onderwijs is het basisschooladvies leidend bij de toelating van basisschoolverlaters tot het vo. De po-school

Nadere informatie

Voortgezet onderwijs anno Op weg naar de toekomst van uw kind. Fijn dat u er bent!

Voortgezet onderwijs anno Op weg naar de toekomst van uw kind. Fijn dat u er bent! Voortgezet onderwijs anno 2017 1 Op weg naar de toekomst van uw kind Fijn dat u er bent! 2 Belangrijk is dat we vanavond uw vragen zo goed mogelijk beantwoorden Welke vragen heeft u meegenomen? Een reis

Nadere informatie

Protocol Overgang PO-VO Montessorischool Het Mozaïek

Protocol Overgang PO-VO Montessorischool Het Mozaïek Protocol Overgang PO-VO Montessorischool Het Mozaïek 2019-2020 Montessorischool Het Mozaïek Fazantenkamp 157-158 3607 CH Maarssen Telefoonnummer: 0346 59 08 48 b.g.g mobiel (di/wo en do): 06 12 70 10 84

Nadere informatie

De Overstap. Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

De Overstap. Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan u gegeven! De Overstap SCHOOLSOORTEN PRO VMBO

Nadere informatie

Ontvangst Welkomstwoord Procedure schooladvies Het leerling volgsysteem (LVS) IEP Eindtoets Informatie over het voortgezet onderwijs

Ontvangst Welkomstwoord Procedure schooladvies Het leerling volgsysteem (LVS) IEP Eindtoets Informatie over het voortgezet onderwijs PROGRAMMA Ontvangst Welkomstwoord Procedure schooladvies Het leerling volgsysteem (LVS) IEP Eindtoets Informatie over het voortgezet onderwijs Bezoek leerlingen v.o. scholen Vragenrondje Sluiting (rond

Nadere informatie

Protocol verwijzing voortgezet onderwijs

Protocol verwijzing voortgezet onderwijs Christelijk kindcentrum Impuls Talmaplatsoen 3 3332 CR Zwijndrecht T 078 820 00 14 E info@impuls-zwijndrecht.nl I www.impuls-zwijndrecht.nl Protocol verwijzing voortgezet onderwijs Kinderen zijn gebaat

Nadere informatie

Protocol overgang PO - VO

Protocol overgang PO - VO Protocol overgang PO - VO 2018-2019 Montessorischool Loenersloot Hollandstraat 25 363 AS Loenersloot Telefoon: 029-291597 directie@montessorischoolloenersloot.nl www.montessorischoolloenersloot.nl Dit

Nadere informatie

Informatie-avond VO donderdag 29 november Van groep 8 naar de brugklas!

Informatie-avond VO donderdag 29 november Van groep 8 naar de brugklas! Informatie-avond VO donderdag 29 november 2018 Van groep 8 naar de brugklas! voortgezet onderwijs PRO VMBO HAVO VWO basisberoepsgerichte leerweg kaderberoepsgerichte leerweg gemengde leerweg theoretische

Nadere informatie

BOVO Haaglanden Tijdpad VO op de Beets Hoe komt het advies tot stand? Adviesgesprek Cito eindtoets Tijdpad aanmelding Adviesformulier

BOVO Haaglanden Tijdpad VO op de Beets Hoe komt het advies tot stand? Adviesgesprek Cito eindtoets Tijdpad aanmelding Adviesformulier BOVO Haaglanden Tijdpad VO op de Beets Hoe komt het advies tot stand? Adviesgesprek Cito eindtoets Tijdpad aanmelding Adviesformulier Aanmeldingsprocedure Behandelperiode Rechten van ouders De brugklas

Nadere informatie

Twee benodigdheden voor de aanmelding: Citotoets

Twee benodigdheden voor de aanmelding: Citotoets Twee benodigdheden voor de aanmelding: Citotoets OKR Het onderwijskundig rapport Belangrijk Komt van basisschool Geen momentopname Advies van verschillende leerkrachten Voortgezet onderwijs kijkt naar

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure Procesgang PO-VO Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Indicatie advies groep 7; Op grond van ons leerlingvolgsysteem (met daarin de CITO toetsen) wordt in

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. 1. De totstandkoming van het basisschooladvies;

Procesgang PO-VO. 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Procesgang PO-VO 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Uitstroomverwachting groep 7; September; Ouders ontvangen op informatieavond schrijven ivm hun gedachte over uitstroomverwachting en nemen

Nadere informatie

Naar welke opleiding kan mijn kind?

Naar welke opleiding kan mijn kind? Na de basisschool Naar welke opleiding kan mijn kind? Het basisschooladvies Het 2e toetsgegeven De nieuwe school Het onderwijssysteem Wat verwachten we van de ouders bij deze schoolkeuze? Belangrijke data

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond PO VO

Welkom op de informatieavond PO VO Welkom op de informatieavond PO VO i.s.m. per 24 oktober 2016 Programma Van Primair Onderwijs (Basisschool) naar Voorgezet Onderwijs Leerjaar 8 op SJS De Ark Verwijzen Op basis van? Procedure in tijd Welke

Nadere informatie

Van PO (Primair Onderwijs) naar VO (Voortgezet Onderwijs)

Van PO (Primair Onderwijs) naar VO (Voortgezet Onderwijs) Van PO (Primair Onderwijs) naar VO (Voortgezet Onderwijs) 2017-2018 Waar gaat het om vanavond? Praktisch: hoe gaat de overgang van PO naar VO? VO: welke niveaus zijn er? Verwachtingen: hoe komt een advies

Nadere informatie

Adviesbeleid Voortgezet Onderwijs Groep

Adviesbeleid Voortgezet Onderwijs Groep Adviesbeleid Voortgezet Onderwijs Groep 8 2018-2019 Versie: 12-12-2018 1 Inhoud Inleiding... 3 Totstandkoming van het basisschooladvies... 3 Hoe komen we tot een advies?... 3 Welke adviezen kunnen er gegeven

Nadere informatie

Protocol overgang PO - VO

Protocol overgang PO - VO Protocol overgang PO - VO Montessorischool Loenersloot Hollandstraat 25 3634 AS Loenersloot Telefoon: 0294-291597 directie@montessorischoolloenersloot.nl www.montessorischoolloenersloot.nl Dit document

Nadere informatie

Naar het Voortgezet Onderwijs: hoe werkt dat? Hoe vind je een school

Naar het Voortgezet Onderwijs: hoe werkt dat? Hoe vind je een school Naar het Voortgezet Onderwijs: hoe werkt dat? Hoe vind je een school bezoek open dagen ouders van kinderen op de school aanspreken schoolgidsen doornemen kijk op www.owinsp.nl voor de kwaliteitskaart van

Nadere informatie

Op naar de brugklas!!!!

Op naar de brugklas!!!! Op naar de brugklas!!!! Voorlichtingsavond Voortgezet Onderwijs Programma Welkom en toelichting programma Voorbereiding VO De Cito-toets Informatie over scholen en schooltypes Het adviestraject en de inschrijving

Nadere informatie

De aanmelding en plaatsing V.O. Hoogeveen september 2014

De aanmelding en plaatsing V.O. Hoogeveen september 2014 De aanmelding en plaatsing V.O. Hoogeveen september 2014 Uitgangspunten voor aanmelding en plaatsing Het is in het belang van leerlingen dat zij in de opleiding geplaatst worden die bij hen past. Leerlingen

Nadere informatie

Procedure schoolverlaten

Procedure schoolverlaten Procedure schoolverlaten Overgang van het PO naar VO: Het advies van de basisschool is tegelijk het plaatsingsniveau van de leerling. Regelgeving: Het bevoegd gezag (VO) baseert zijn beslissing over de

Nadere informatie

Onze scholen in het voortgezet onderwijs

Onze scholen in het voortgezet onderwijs Onze scholen in het voortgezet onderwijs Almeerse Scholen Groep Voor elke leerling het juiste onderwijs 52 basisscholen Acht scholen in het voortgezet onderwijs Gevarieerd en compleet onderwijsaanbod Kindgericht

Nadere informatie

POVO- procedure Afspraken over de overstap van leerlingen van primair onderwijs naar regulier voortgezet onderwijs

POVO- procedure Afspraken over de overstap van leerlingen van primair onderwijs naar regulier voortgezet onderwijs POVO- procedure 2015-2016 Afspraken over de overstap van leerlingen van primair onderwijs naar regulier voortgezet onderwijs bestemd voor ouders/verzorgers 1 Inhoud 1. POVO- procedure 2015-2016 2. Afspraken

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure. 1. De totstandkoming van het basisschooladvies;

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure. 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Procesgang PO-VO Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; 2 e rapport groep 6: Bij het tweede rapport van groep 6, worden de Cito grafieken voor ouders, vanuit

Nadere informatie

Voorbereiden. Rotterdamse Plaatsingswijzer LWOO. Versie 1

Voorbereiden. Rotterdamse Plaatsingswijzer LWOO. Versie 1 Versie 1 Rotterdamse Plaatsingswijzer 2018-2019 LWOO 1 Voorbereiden 1a. Eind groep 7 - Voorlopig basisschooladvies Uw kind krijgt een voorlopig basisschooladvies. U kunt op zoek gaan naar scholen die u

Nadere informatie

Onze scholen in het voortgezet onderwijs

Onze scholen in het voortgezet onderwijs Onze scholen in het voortgezet onderwijs Almeerse Scholen Groep Voor elke leerling het juiste onderwijs 48 basisscholen Acht scholen in het voortgezet onderwijs Gevarieerd en compleet onderwijsaanbod Kindgericht

Nadere informatie

Procedure schooladvies

Procedure schooladvies Procedure schooladvies Doel van de procedure: Leerkrachten, ouders en leerlingen hebben zorgvuldige en uitgebreide informatie over het traject dat gevolgd wordt op basisschool Ondersteboven om tot een

Nadere informatie

Protocol Advisering PO VO OBS De Straap

Protocol Advisering PO VO OBS De Straap Protocol Advisering PO VO OBS De Straap Protocol advisering PO-VO OBS De Straap versie 1.3 l februari 2018 1 Status Datum Silke Vos Document versie 1.3 afgerond 01-02-2018 MR Instemming verleend 08-02-2018

Nadere informatie

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure

Procesgang PO-VO. Leidend in deze is de BOVO procedure Procesgang PO-VO Leidend in deze is de BOVO procedure 1. De totstandkoming van het basisschooladvies; Indicatie advies groep 7; Op grond van ons leerlingvolgsysteem (met daarin de CITO toetsen) wordt in

Nadere informatie

Protocol PO-VO: leerjaar 8 naar het voortgezet onderwijs

Protocol PO-VO: leerjaar 8 naar het voortgezet onderwijs Protocol PO-VO: leerjaar 8 naar het voortgezet onderwijs In dit protocol geven wij aan hoe de overgang van leerjaar 8 naar het voortgezet onderwijs verloopt, hoe het schooladvies tot stand komt en wat

Nadere informatie

Programma VMBO? HAVO? VWO? Welkom Advies VO? Wat verwachten we in groep 8? Afsluiting

Programma VMBO? HAVO? VWO? Welkom Advies VO? Wat verwachten we in groep 8? Afsluiting Voorlichtingsavond Programma VMBO? HAVO? VWO? Welkom Advies VO? Wat verwachten we in groep 8? Afsluiting Hoe komt het schooladvies tot stand? Leerlingvolgsysteem (M6, E6, M7, E7, B8, M8) Plaatsingswijzer

Nadere informatie

voorlichting voor ouders van leerlingen groep 8 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs schooljaar

voorlichting voor ouders van leerlingen groep 8 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs schooljaar voorlichting voor ouders van leerlingen groep 8 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs schooljaar 2018-2019 overstap primair onderwijs naar voortgezet onderwijs voorstellen Sandra Schoenmaker

Nadere informatie

Protocol advisering en uitstroom voortgezet onderwijs

Protocol advisering en uitstroom voortgezet onderwijs Protocol advisering en uitstroom voortgezet onderwijs Inhoud 1. Inleiding.... 2 2.1. Hoe verloopt het traject van advisering en overgang naar het voortgezet onderwijs?... 2 2.2. Timeframe traject advisering

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: D De E O Overstap V E R S T A P Overgang van PO naar VO Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven.

Nadere informatie

Presentatie Informatieavond

Presentatie Informatieavond Presentatie Informatieavond Programma 1. Beleid aanmelding en inschrijving 2. Advisering en aanmelding 3. Voorlichting Beleid aanmelding en inschrijving De Zaanse scholen werken samen om alle kinderen

Nadere informatie

Voorbereiden. Rotterdamse Plaatsingswijzer Regulier voorgezet onderwijs. Versie 1

Voorbereiden. Rotterdamse Plaatsingswijzer Regulier voorgezet onderwijs. Versie 1 Versie 1 Rotterdamse Plaatsingswijzer 2018-2019 Regulier voorgezet onderwijs 1 Voorbereiden 1a. Eind groep 7 - Voorlopig basisschooladvies Uw kind krijgt een voorlopig basisschooladvies. U kunt op zoek

Nadere informatie

Hoe verloopt het traject van advisering en overgang naar het voortgezet onderwijs?

Hoe verloopt het traject van advisering en overgang naar het voortgezet onderwijs? Protocol advisering en uitstroom voortgezet onderwijs Elk jaar is het opstellen van een advies voor een kind dat naar het voortgezet onderwijs gaat een verantwoordelijke taak. Wij gaan hier zorgvuldig

Nadere informatie

Protocol. Verwijzing

Protocol. Verwijzing Protocol Verwijzing Inhoudsopgave Inleiding 3 Het volgen van de ontwikkeling 4 Verslaggeving van gegevens over leerlingen 4 Naar het voortgezet onderwijs 4 Vervroegd naar het voortgezet onderwijs 5 Stappenplan

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

Hoe verloopt het traject van advisering en overgang naar het voortgezet onderwijs?

Hoe verloopt het traject van advisering en overgang naar het voortgezet onderwijs? Protocol advisering en uitstroom voortgezet onderwijs Elk jaar is het opstellen van een advies voor een kind dat naar het voortgezet onderwijs gaat een verantwoordelijke taak. Wij gaan hier zorgvuldig

Nadere informatie

PROCEDURE ADVISERING PO/VO

PROCEDURE ADVISERING PO/VO PROCEDURE ADVISERING PO/VO De Carolus In deze procedure is omschreven welke activiteiten wij ondernemen in aanloop naar het vaststellen van het basisschooladvies voor Voorgezet Onderwijs 1. De totstandkoming

Nadere informatie

Onder één dak met kinderen van 12 tot jaar

Onder één dak met kinderen van 12 tot jaar Welkom! Naar het voortgezet onderwijs: wat verandert er? Een grotere school Niet meer de oudste, maar de jongste op school Onder één dak met kinderen van 12 tot 16-18 jaar meer veranderingen: Meestal:

Nadere informatie

Protocol overstap PO VO, OBS De Drentse Hoek

Protocol overstap PO VO, OBS De Drentse Hoek Protocol overstap PO VO, OBS De Drentse Hoek In het schooljaar 2014-2015 werd de wet centrale eindtoets Primair Onderwijs ingevoerd. Volgens de wet is het basisschooladvies leidend bij de toelating van

Nadere informatie

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO

Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO Informatie voor ouders groep 8 over: Overgang van PO naar VO De Overstap Let op! Informatie over de procedure aanmelding wordt tijdens de decemberavonden in het VO aan de ouders gegeven. Inrichting van

Nadere informatie

Centrale Toelatingscommissie (CTC) Informatie voor PO en VO ten behoeve van aanmelding

Centrale Toelatingscommissie (CTC) Informatie voor PO en VO ten behoeve van aanmelding Centrale Toelatingscommissie (CTC) Informatie voor PO en VO ten behoeve van aanmelding 2019 2020 Onderwerpen 1. CTC 2. Procedure 3. Adviesformulier 4. Richtlijnen voor 5. OSO en kruisjeslijst (formulier

Nadere informatie

Beleid advisering basisschool De Duinsprong

Beleid advisering basisschool De Duinsprong Beleid advisering basisschool De Duinsprong Inleiding De Duinsprong streeft ernaar om haar leerlingen op het juiste niveau te plaatsen op het voortgezet onderwijs. Om dit in alle groepen en bij alle leerkrachten

Nadere informatie

GEEN LWOO MAAR PRO SHOW

GEEN LWOO MAAR PRO SHOW GEEN LWOO MAAR PRO SHOW Wat is opting out? Agenda Wat betekent opting out voor leerlingen die vanaf schooljaar 2019-2020 starten in het voortgezet onderwijs? De gevolgen voor de testprocedure bij een vmbo-schooladvies

Nadere informatie

Groep 8: Informatiebrief

Groep 8: Informatiebrief Groep 8: Informatiebrief September 2016 Aan de ouders/verzorgers van de leerlingen van groep 8 Hierbij wat informatie over het komend schooljaar. Het eerste blad geeft algemene informatie over de werkwijze

Nadere informatie

17 EK - OBS DE KLEINE KEIZER EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR

17 EK - OBS DE KLEINE KEIZER EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR 17 EK - OBS DE KLEINE KEIZER EINDADVISERING LEERLINGEN GROEP 8 SCHOOLJAAR 2016-2017 In het schooljaar 2014-2015 werd de wet centrale eindtoets Primair Onderwijs ingevoerd. Volgens deze wet is het basisschooladvies

Nadere informatie