Statenbrief. 1 Inhoud voorstel (beoogd resultaat/doel) 2 Aanleiding. Ontwerp-besluit omgevingsvergunning Windpark De Groene Delta.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Statenbrief. 1 Inhoud voorstel (beoogd resultaat/doel) 2 Aanleiding. Ontwerp-besluit omgevingsvergunning Windpark De Groene Delta."

Transcriptie

1 Statenbrief Datum Onderwerp Ontwerp-besluit omgevingsvergunning Windpark De Groene Delta Inlichtingen Patricia van Eijndthoven van 8 Portefeuillehouder Peter Drenth Kerntaak en plandoel Milieu, Energie en Klimaat Toekomstbestendige energievoorziening Doel van deze brief Gedeputeerde Staten verzoeken de leden van Provinciale Staten om: - de inhoud van deze brief voor kennisgeving aan te nemen (informatieplicht) 1 Inhoud voorstel (beoogd resultaat/doel) Op heeft ons college ingestemd met een ontwerp-omgevingsvergunning voor Windpark De Groene Delta. De ontwerp-omgevingsvergunning heeft betrekking op de activiteiten bouwen en afwijken bestemmingsplan. Naast de ontwerp-omgevingsvergunning heeft ons college op 28 augustus 2018 een ontwerp-besluit (vergunning en ontheffing) op grond van de Wet natuurbescherming genomen. Het windpark is een initiatief van ENGIE Energie Nederland N.V. (hierna: ENGIE) en bestaat uit twee windturbines met een totaal opgesteld vermogen van circa 5 tot 9 megawatt. De beoogde locatie van het windpark is het terrein van de Centrale Gelderland in Nijmegen, nabij de kern Weurt (gemeente Beuningen). 2 Aanleiding De voorgenomen ontwikkeling past niet binnen het vigerende bestemmingsplan Nijmegen Kanaalhavens. Daarom heeft ENGIE een omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen en afwijken bestemmingsplan aangevraagd. Op grond van artikel 9f lid 1 van de Elektriciteitswet 1998 coördineren Gedeputeerde Staten de voorbereiding en bekendmaking van de besluiten die nodig zijn voor de realisatie van het windpark. Aangezien de coördinatie van de besluiten Markt CG Arnhem BNG Bank Den Haag Postbus GX Arnhem NL74BNGH BIC-code BNG Bank: BNGHNL2G post@gelderland.nl Btw-nummer: NL B03 KvK-nummer:

2 2 van 8 rechtstreeks voortvloeit uit de Elektriciteitswet 1998 en er geen provinciaal inpassingsplan wordt voorbereid, is er geen coördinatiebesluit op grond van de Wet ruimtelijke ordening nodig. Ons college is op grond van artikel 9f lid 2 van de Elektriciteitswet 1998 tevens het bevoegd gezag, omdat het gaat om een windpark van ten minste 5 en minder dan 100 megawatt. Bovendien is de locatie van het voornemen onderdeel van een provinciale inrichting: de voormalige elektriciteitscentrale. 3 Bestaand beleid c.q. kader Omgevingsvisie Gelderland Met de verlening van de omgevingsvergunning wordt uitvoering gegeven aan de ruimtelijke reservering Windenergie locaties in de Omgevingsvisie Gelderland. Het initiatief levert met een totaal opgesteld windvermogen van 5 tot 9 megawatt een bijdrage aan de provinciale taakstelling van 230,5 megawatt windenergie in 2020 en het streven naar energieneutraliteit in Verklaring van geen bedenkingen Uw Staten hebben op 30 mei 2018 categorieën van gevallen aangewezen waarvoor geen verklaring van geen bedenkingen van Provinciale Staten vereist is (PS ). Een van deze categorieën is het bouwen en in gebruik nemen van windturbines op locaties die in de Omgevingsvisie (zoals deze luidt op 30 mei 2018) zijn aangeduid als windenergie locatie. Het terrein van Centrale Gelderland is voorzien van een dergelijke aanduiding, een verklaring van geen bedenkingen voor de vergunningaanvraag voor het afwijken van het bestemmingsplan van ENGIE is dus niet aan de orde. 4 Argumenten/afwegingen/risico s Terrein Centrale Gelderland Het terrein van Centrale Gelderland was tot eind 2015 in gebruik als locatie voor de grootschalige opwekking van elektriciteit. De sluiting van de elektriciteitscentrale is een gevolg van het Energieakkoord voor duurzame groei uit Op dit moment wordt de elektriciteitscentrale gesloopt. ENGIE, eigenaar van Centrale Gelderland, heeft besloten om verschillende vormen van duurzame energieopwekking te realiseren. Er liggen nu circa zonnepanelen. In de komende tijd komen hier nog eens bij.

3 3 van 8 Naast zonnepanelen heeft ENGIE het voornemen om in afwijking van het vigerende bestemmingsplan twee windturbines te bouwen. Daar gaat onderhavige PS-brief over. Op dit moment is het exacte windturbinetype nog niet bekend. Daarom heeft ENGIE een bandbreedte aangevraagd. De windturbines hebben een ashoogte van 90 tot 112 meter en een rotordiameter van 120 tot 132 meter. De tiphoogte is maximaal 172 meter. Met een vermogen van circa 5 tot 9 megawatt en levert het windpark een bijdrage aan de provinciale taakstelling van 230,5 megawatt windenergie in 2020 en aan het streven naar energieneutraliteit in De verwachting is dat het windpark ongeveer huishoudens van groene stroom kan voorzien. Parallel aan het procedure van de omgevingsvergunning is ENGIE met de gemeente Nijmegen en de provincie in overleg om te komen tot een totaalplan voor de herontwikkeling van het terrein. Hierbij staat een combinatie van duurzame energieopwekking met (watergebonden) bedrijvigheid centraal. Uiteindelijk moet dit leiden tot een herziening van het gemeentelijk bestemmingsplan. De omgevingsvergunning voor het windpark loopt hierop vooruit. Onderdeel afwijken bestemmingsplan Tijdens de voorbereiding van de vergunningaanvraag heeft ENGIE onderzoek laten doen naar de milieueffecten. De onderzoeken, die net als de aanvraag een bijlage vormen bij het besluit, zijn getoetst door ons college getoetst op kwaliteit en volledigheid. Uit de onderzoeken blijkt dat het voornemen voldoet aan de relevante milieunormen voor onder meer geluid, slagschaduw en externe veiligheid. Wel wordt het noodzakelijk geacht om ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening enkele voorschriften aan de (ontwerp-)omgevingsvergunning te verbinden. Hierna volgen de belangrijkste conclusies van de milieuonderzoeken. Geluid Er is akoestisch onderzoek uitgevoerd met behulp van twee typen turbines: een stille windturbine op de laagste mogelijke ashoogte en een luide turbine op de hoogst mogelijke ashoogte. Zodoende zijn de onder- en bovengrens van de geluidseffecten in beeld gebracht. Alleen indien de keuze uitgaat naar een maximale windturbine, kan niet overal aan de geluidsnormen worden voldaan. In dat geval is voor één woning een mitigerende maatregel nodig. Dit kan bijvoorbeeld door de windturbines gedurende een bepaalde periode in een stillere stand te laten draaien. De geluidsnormen uit het Activiteitenbesluit milieubeheer gelden niet voor woningen op een gezoneerd industrieterrein. In de omgeving van het windpark bevinden zich enkele woningen die (net als het windpark) gelegen zijn op een gezoneerd industrieterrein. Hoewel de geluidsnormen voor deze woningen dus niet gelden, moet ook ter plaatse van deze woningen sprake zijn van een aanvaardbaar akoestisch klimaat. In het akoestisch onderzoek zijn daarom ook voor deze woningen de geluidseffecten in beeld gebracht. Hieruit blijkt dat de geluidsnormen uit het Activiteitenbesluit milieubeheer niet worden overschreden.

4 4 van 8 De locatie van het windpark ligt in een gebied waar in de huidige situatie reeds sprake is van een bovengemiddelde geluidsbelasting. Dat komt door de ligging op een (gezoneerd) industrieterrein en nabij de Waal, het Maas-Waalkanaal en enkele wegen. Om die reden is ook het geluid van al deze bronnen samen (cumulatief geluid) in beeld gebracht. De conclusie is dat het geluid afkomstig van de windturbines beperkt bijdraagt aan het bestaande geluid in de omgeving van het windpark. Door de aanwezigheid van het bestaande achtergrondgeluid zal het windturbinegeluid slechts onder bepaalde omstandigheden hoorbaar zijn. Naar het oordeel van ons college is de cumulatieve geluidsbelasting aanvaardbaar. Slagschaduw Ook voor het thema slagschaduw geldt dat de minimale (laagst mogelijke turbine) en maximale turbine (hoogst mogelijke turbine) zijn onderzocht. De wettelijke norm voor slagschaduw komt neer op ongeveer zes uur slagschaduw per jaar. Uit het onderzoek volgt dat een stilstandvoorziening nodig is om aan deze norm te kunnen voldoen. Voor de maximale variant gaat het om circa 732 woningen, grotendeels gelegen in Weurt, waar zonder stilstandvoorziening sprake zal zijn van normoverschrijding. Het gaat om een benodigde stilstand van circa 70 uur per jaar. Dit heeft een beperkte opbrengstderving (minder dan 1%) tot gevolg. Veiligheid Uit het onderzoek blijkt dat de windturbines op voldoende afstand liggen van woningen en andere (beperkt) kwetsbare objecten buiten het terrein van ENGIE. Hierbij is rekening gehouden met de verschillende afmetingen en bijbehorende eigenschappen (bladworpafstand bij nominaal toerental) die de windturbines kunnen hebben. Om belangrijke risico s voor de omgeving uit te sluiten is het noodzakelijk om enkele voorschriften aan de (ontwerp-)omgevingsvergunning te verbinden. Zo moet de oostelijke windturbine worden stilgezet wanneer het nabijgelegen LNG-bunkerstation in gebruik is. Daarnaast bevat de omgevingsvergunning de verplichting om te voldoen aan de geadviseerde afstandseis tot hoogspanningsinfrastructuur uit het Handboek risicozonering windturbines. Op deze manier komt de leveringszekerheid van TenneT niet in gevaar.

5 5 van 8 Helihaven Aan de Scheepvaartweg 7 in Nijmegen ligt een helihaven van het bedrijf De Leeuw Metalen B.V. De helihaven ligt op ongeveer 900 meter afstand van de dichtstbijzijnde windturbine. Er bestaat geen wet- en regelgeving waarin voorwaarden worden gesteld aan de realisatie van windturbines in de nabijheid van helihavens. ENGIE heeft het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) gevraagd te onderzoeken in hoeverre Windpark De Groene Delta het aan- en uitvliegen van de helihaven beïnvloedt, zodanig dat onveilige situaties voor helikopters kunnen ontstaan. Het NLR heeft dit beoordeeld op basis van expert judgement en ervaringen elders. Hierbij is rekening gehouden met verschillende vliegintensiteiten, vlieghoogtes, windsnelheden, windrichtingen en windturbines. Uit de veiligheidsanalyse volgt dat de verwachte windverstoring op de aan- en uitvliegroute van de helihaven beperkt is en dat de risico s zonder verdere maatregelen aanvaardbaar zijn. Bovendien is de helihaven gelegen buiten de risicocontouren van de windturbines. De helihaven vormt daarmee geen belemmering voor de realisatie van het windpark. Natuur De locatie van de windturbines ligt vlak bij Natura 2000-gebied Rijntakken. Hoewel significante negatieve effecten zijn uitgesloten, heeft ENGIE vanwege de geringe afstand tot het Natura gebied een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming aangevraagd. De verwachting is dat deze vergunning kan worden verleend. De windturbines kunnen in de gebruiksfase leiden tot aanvaringsslachtoffers onder vogels en vleermuizen. Daarom heeft ENGIE een ontheffing op grond van de Wet natuurbescherming aangevraagd. Omdat negatieve effecten op de gunstige staat van instandhouding ook in cumulatie met andere windparken in de omgeving zijn uitgesloten, is de verwachting dat de ontheffing kan worden verleend. De beoogde locatie van Windpark De Groene Delta ligt buiten het Gelders Natuur Netwerk (GNN) en de Groene Ontwikkelingszone (GO). Een aantasting van de kernkwaliteiten is niet te verwachten. Landschap De locatie van het windpark ligt op een industrieterrein en heeft geen bijzondere landschappelijke status. Aan de hand van fotovisualisaties en de criteria uit de Omgevingsverordening zijn de gevolgen voor het landschap geanalyseerd. De windturbines passen in het historische energielandschap van de Centrale Gelderland en symboliseren de transitie naar duurzame energie. Dit neemt niet weg dat de windturbines zich door maat en schaal onderscheiden van het omliggende landschap. Om een zorgvuldige landschappelijke inpassing te waarborgen is het advies om de (ontwerp-)omgevingsvergunning te voorzien van een voorschrift op basis waarvan de windturbines dezelfde afmetingen, uiterlijke verschijningsvorm en draairichting dienen te hebben. Dit zorgt voor een rustig beeld.

6 6 van 8 Conclusie Op basis van het bovenstaande concludeert ons college dat Windpark De Groene Delta met inbegrip van de benodigde mitigerende maatregelen voldoet aan de eisen van een goede ruimtelijke ordening. Ook na realisatie van het windpark blijft sprake van een aanvaardbaar woonen leefklimaat. Om die reden zijn wij voornemens de omgevingsvergunning voor wat betreft de activiteit afwijken bestemmingsplan te verlenen. Vooroverleg Aan verschillende deskundige instanties en medeoverheden is gevraagd om te adviseren over de vergunningaanvraag. Voorbeelden van partijen zijn de gemeenten Beuningen en Nijmegen en de veiligheidsregio Gelderland-Zuid. De ingekomen adviezen zijn samengevat en beantwoord in een reactienota. Met name van belang is dat het college van B&W van de gemeente Beuningen zich zorgen maakt over de milieueffecten van het windpark en de betrokkenheid van de burgers. Enkele adviezen hebben aanleiding gegeven tot nader onderzoek, vooral op het gebied van (cumulatief) geluid. Dit onderzoek maakt deel uit van de vergunningaanvraag van ENGIE. Daarnaast is in de (ontwerp-)omgevingsvergunning de verplichting opgenomen om de windturbines te voorzien van een ijsdetectiesysteem. Onderdeel bouwen Naast toestemming voor het afwijken van het vigerende bestemmingsplan, vraagt ENGIE ook een bouwkundige toestemming. Dit onderdeel van de vergunningaanvraag is getoetst aan het Bouwbesluit, de Bouwverordening van de gemeente Nijmegen, de redelijke eisen van welstand en het bestemmingsplan. Hieruit blijkt dat het voornemen in principe voldoet aan de relevante eisen. Met name omdat het exacte windturbinetype nog niet bekend is, is het wel noodzakelijk om enkele voorschriften aan de (ontwerp-)omgevingsvergunning te verbinden. Op basis van deze voorschriften moet ENGIE vóór de realisatie aanvullende informatie over de gekozen windturbines aanleveren. De uitvoering kan pas starten nadat de provincie haar definitieve goedkeuring heeft gegeven. Ons college is voornemens de omgevingsvergunning voor wat betreft de activiteit bouwen te verlenen. Communicatie en participatie De provincie Gelderland, gemeente Nijmegen en de ODRN hebben in 2016 afspraken gemaakt over de wijze waarop de omgeving wordt betrokken bij vergunningverlening, toezicht en handhaving voor bedrijven op het industrieterrein Nijmegen-West/Weurt. Dit is gebeurd in een zogenoemde omgevingsdialoog. Windpark De Groene Delta ligt binnen een inrichting met milieucategorie 5. Hiervoor geldt in principe de zware aanpak, ondanks het feit dat de windturbines op zichzelf niet tot milieucategorie 5 behoren.

7 7 van 8 ENGIE heeft actief overleg gevoerd met de relevante belangengroeperingen en heeft de omgeving over het project geïnformeerd. Zo is er een klankbordgroep ingesteld met vertegenwoordigers uit omliggende wijken en dorpen. Daarnaast zijn er inloopbijeenkomsten georganiseerd en was er een excursie naar het bestaande Windpark Nijmegen-Betuwe. Informatie over het voornemen is te vinden op een actuele website ( Ook zijn op verzoek gesprekken gevoerd met omwonenden en omliggende bedrijven. ENGIE zendt regelmatig actuele informatie toe via een nieuwsbrief. Naast communicatie is ook een evenwichtige verdeling van de lusten en lasten van een windpark belangrijk voor het creëren van draagvlak voor windenergie. Uit de Omgevingsvisie volgt dat de provincie de mogelijkheid tot participatie als randvoorwaarde stelt. Voor dit windpark zijn de volgende maatregelen uitgewerkt: een omgevingsfonds, waarbij gedurende de levensduur van het windpark (en afhankelijk van de elektriciteitsproductie) een bijdrage naar de omliggende wijken en dorpen zal vloeien; het tegen aantrekkelijke tarieven afnemen van groene stroom; participatievormen waarin omwonenden financieel kunnen participeren in het windpark. In de komende tijd werkt ENGIE de plannen voor participatie verder uit. Bij het definitieve besluit over de omgevingsvergunning zal ons college de inspanningen van ENGIE beoordelen. 5 Financiële consequenties De kosten van de opgestelde onderzoeken en de bouw- en exploitatiekosten zijn voor rekening van de ENGIE. Daarnaast is de provincie op grond van de Wet ruimtelijke ordening verplicht om bepaalde publieke kosten op de initiatiefnemer te verhalen. Het gaat met name om kosten voor het verlenen van vergunningen en vergoedingen van eventuele tegemoetkomingen in planschade. Ons college en ENGIE zullen hier in het najaar een anterieure overeenkomst over sluiten. Door het sluiten van een anterieure overeenkomst is het kostenverhaal voor dit project verzekerd en is het niet langer nodig om een exploitatieplan vast te stellen. De Wet ruimtelijke ordening biedt uw Staten de mogelijkheid om af te zien van de verplichting tot vaststelling van een exploitatieplan. Ons college kan de omgevingsvergunning pas verlenen indien uw Staten hier een besluit over hebben genomen. Bijbehorend voorstel wordt daarom later dit najaar voorgelegd aan uw Staten. Overigens heeft ENGIE voor het windpark een planschaderisicoanalyse laten uitvoeren. Op basis van dit onderzoek is de verwachting dat de planschade nihil is. Dit komt met name door het industriële karakter van het gebied waarbinnen de windturbines zijn voorzien. Om die reden wordt voor het verhalen van eventuele planschade geen zekerheidsstelling van ENGIE verlangd.

8 8 van 8 6 Proces en evaluatie De ontwerp-omgevingsvergunning ligt samen met het ontwerp-besluit op grond van de Wet natuurbescherming vanaf 13 september 2018 gedurende zes weken ter inzage. Tijdens deze periode zijn alle stukken in te zien op en kan iedereen zienswijzen indienen. Daarnaast wordt voor de omgeving van het windpark een inloopbijeenkomst georganiseerd. Ons college betrekt de ingekomen zienswijzen bij de (definitieve) besluitvorming over de omgevingsvergunning. Dat gebeurt naar verwachting eind 2018 / begin Hierna kunnen belanghebbenden eventueel nog beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De oplevering van de windturbines vindt naar verwachting plaats in Gedeputeerde Staten van Gelderland Jan Markink Pieter Hilhorst plv. Commissaris van de Koning Secretaris

Statenbrief. 1 Inhoud voorstel (beoogd resultaat/doel) Kostenverhaal Windpark De Groene Delta. Josan Meijers

Statenbrief. 1 Inhoud voorstel (beoogd resultaat/doel) Kostenverhaal Windpark De Groene Delta. Josan Meijers Statenbrief Datum Onderwerp Kostenverhaal Windpark De Groene Delta Inlichtingen Patricia van Eijndthoven 026 359 88 00 post@gelderland.nl 1 van 5 Portefeuillehouder Josan Meijers Kerntaak en plandoel -

Nadere informatie

Wij verzoeken uw Staten kennis te nemen van de Monitor Wind op Land 2017.

Wij verzoeken uw Staten kennis te nemen van de Monitor Wind op Land 2017. Statenbrief Datum Onderwerp Monitor Wind op Land 2017 Inlichtingen Ivo van Es 026 359 9085 post@gelderland.nl 1 van 5 Portefeuillehouder Peter Drenth Kerntaak en plandoel Milieu, Energie en Klimaat Energieneutraal

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten verzoeken Provinciale Staten om: - de inhoud van deze brief voor kennisgeving aan te nemen (informatieplicht)

Gedeputeerde Staten verzoeken Provinciale Staten om: - de inhoud van deze brief voor kennisgeving aan te nemen (informatieplicht) Statenbrief Onderwerp Eerbeek-Loenen 2030: Vervolgaanpak N786, Zienswijzennota Maatschappelijke Kosten Baten Analyse Inlichtingen Irma Bijker 026 359 86 92 post@gelderland.nl 1 van 5 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om:

Het college van Gedeputeerde Staten verzoekt de leden van Provinciale Staten om: STATENBRIEF Onderwerp: Windpark Bijvanck Portefeuillehouder: J.J. van Dijk Kerntaak/plandoel: Milieu, energie en klimaat: Toekomstbestendige energievoorziening met bijbehorende economische innovatie en

Nadere informatie

Statenbrief. 1 Inhoud voorstel (beoogd resultaat/doel) 2 Aanleiding. Planning Luchtvaart. Christianne van der Wal

Statenbrief. 1 Inhoud voorstel (beoogd resultaat/doel) 2 Aanleiding. Planning Luchtvaart. Christianne van der Wal Statenbrief Onderwerp Planning Luchtvaart Inlichtingen S. Balhuizen 8496 post@gelderland.nl 1 van 5 Portefeuillehouder Christianne van der Wal Kerntaak en plandoel - Duurzame ruimtelijke ontwikkeling en

Nadere informatie

Uw aanvraag voor een omgevingsvergunning is geregistreerd onder zaaknummer

Uw aanvraag voor een omgevingsvergunning is geregistreerd onder zaaknummer Onderwerp Ontwerp-omgevingsvergunning Windpark De Groene Delta ENGIE Energie Nederland N.V. T.a.v. de heer P. Verstappen Hollandiaweg 11 6541BL NIJMEGEN Inlichtingen bij Patricia van Eijndthoven 026 359

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wnb hfdst 2 gebieden Artikelen 2.7 lid 2 en lid 3, 2.8 leden 3 en 9 en 1.13 Wet natuurbescherming en artikel 2.7 Besluit natuurbescherming

Nadere informatie

Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Waardpolder

Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Waardpolder Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Waardpolder Dit memo bevat de motivering voor het afgeven van een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen ex artikel 6.5 Besluit omgevingsrecht voor het

Nadere informatie

Dossiernr (Olo nr )

Dossiernr (Olo nr ) ONTWERPBESLUIT MAATWERKVOORSCHRIFTEN (geluid en slagschaduw) windplan Ansjovistocht Dossiernr. 2019-0069 (Olo nr. 4137625) Het ontwikkelen van het windpark Ansjovistocht bestaande uit een lijnopstelling

Nadere informatie

Kerntaak/plandoel: Milieu, energie en klimaat: een energieneutraal Gelderland in 2050

Kerntaak/plandoel: Milieu, energie en klimaat: een energieneutraal Gelderland in 2050 STATENBRIEF Onderwerp: Rondvraag over windenergie in Zaltbommel en Apeldoorn Portefeuillehouder: J.J. van Dijk Kerntaak/plandoel: Milieu, energie en klimaat: een energieneutraal Gelderland in 2050 Doel

Nadere informatie

Hartelijk dank voor het voorontwerp-bestemmingsplan dat we op ontvingen. We hebben uw plan bestudeerd.

Hartelijk dank voor het voorontwerp-bestemmingsplan dat we op ontvingen. We hebben uw plan bestudeerd. Bezoekadres Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem Gemeente Lingewaard T.a.v. het college Postbus 15 6680 AA BEMMEL telefoonnummer (026) 359 91 11 telefaxnummer (026) 359 94 80 e-mailadres

Nadere informatie

4. Toetsingskader kleinschalige windturbines

4. Toetsingskader kleinschalige windturbines 4. Toetsingskader kleinschalige windturbines In dit hoofdstuk wordt nader ingegaan op het toetsingskader. In het toetsingskader zijn de criteria opgenomen voor de plaatsing van een kleinschalige windturbine.

Nadere informatie

Dossiernr (Olo nr )

Dossiernr (Olo nr ) ONTWERPBESLUIT MAATWERKVOORSCHRIFTEN Dossiernr. 2019-0074 (Olo nr. 4138569) Het ontwikkelen van het windpark Zeebiestocht bestaande uit een lijnopstelling van 7 windturbines en maakt deel uit van het overkoepelende

Nadere informatie

Reactienota. bij het overleg in het kader van het Besluit ruimtelijke ordening. over de aanvraag omgevingsvergunning voor Windpark De Groene Delta

Reactienota. bij het overleg in het kader van het Besluit ruimtelijke ordening. over de aanvraag omgevingsvergunning voor Windpark De Groene Delta Reactienota bij het overleg in het kader van het Besluit ruimtelijke ordening over de aanvraag omgevingsvergunning voor Windpark De Groene Delta Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Vooroverleg... 2 3. Reacties...

Nadere informatie

Vormvrije m.e.r.-beoordeling Windturbinepark Kabeljauwbeek. 0. Inleiding. 1. Algemeen

Vormvrije m.e.r.-beoordeling Windturbinepark Kabeljauwbeek. 0. Inleiding. 1. Algemeen 0. Inleiding Deze vormvrije M.E.R. is onderdeel van de aanvraag om omgevingsvergunning van Windturbinepark Kabeljauwbeek en gaat achtereenvolgens in op de volgende onderdelen: Hoofdstuk 1 bevat algemene

Nadere informatie

899824/ Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Groetpolder

899824/ Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Groetpolder 899824/917890 Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Groetpolder Dit memo bevat de motivering voor het afgeven van een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen ex artikel 6.5 Besluit omgevingsrecht

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten van Gelderland; Gelet op de artikelen 16 en 19d-h Nbw 1998, de Verordening en Beleidsregels Stikstof en Natura 2000 Gelderland;

Gedeputeerde Staten van Gelderland; Gelet op de artikelen 16 en 19d-h Nbw 1998, de Verordening en Beleidsregels Stikstof en Natura 2000 Gelderland; Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem Steenbeek Kalverhouderij Bovenweg 45 8085 SE DOORNSPIJK telefoonnummer (026) 359 91 11 telefaxnummer (026) 359

Nadere informatie

Voorschriften en overwegingen

Voorschriften en overwegingen Hof van Tholen 2 4691 DZ Tholen Postbus 51 4690 AB Tholen telefoon: 14 0166 e-mail: gemeente@tholen.nl website: www.tholen.nl Voorschriften en overwegingen bank: NL14BNGH0285008315 bic: BNGHNL2G btw-nummer:

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT NATUURBESCHERMINGSWET 1998 VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Datum besluit : 10 februari 2016 Onderwerp : Natuurbeschermingswet 1998 2015-014970 - gemeente Oude IJsselstreek Activiteit

Nadere informatie

Windvisie Gelderland. Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop. 21 augustus 2014 / rapportnummer

Windvisie Gelderland. Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop. 21 augustus 2014 / rapportnummer Windvisie Gelderland Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvulling daarop 21 augustus 2014 / rapportnummer 2934 28 1. Oordeel over het MER en de aanvulling daarop De provincie Gelderland

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 42535 24 juli 2017 Besluit van de Minister van Economische Zaken tot toepassing van de Rijkscoördinatieregeling ten behoeve

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling inpassingsplan Aansluiting de Teuge en herbestemming bij de Baankstraat

Onderwerp: Vaststelling inpassingsplan Aansluiting de Teuge en herbestemming bij de Baankstraat STATENBRIEF Onderwerp: Vaststelling inpassingsplan Aansluiting de Teuge en herbestemming bij de Baankstraat Portefeuillehouder: Conny Bieze-Van Eck Kerntaak/plandoel: Kerntaak 4 - Regionale bereikbaarheid

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststelling Bestemmingsplan Windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding

Onderwerp: Vaststelling Bestemmingsplan Windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding Vergadering gemeenteraad d.d. 20 juli 2017 Agenda nummer 3 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Vaststelling Bestemmingsplan Windpark Delfzijl Zuid Uitbreiding Korte inhoud:

Nadere informatie

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wnb hfdst 2 gebieden Artikelen 2.7 lid 2 en lid 3, 2.8 leden 3 en 9 en 1.13 Wet natuurbescherming en artikel 2.7 Besluit natuurbescherming

Nadere informatie

Omgevingsvergunning UV

Omgevingsvergunning UV Omgevingsvergunning UV 20180020 Aanvraag Op 31 januari 2018 is een aanvraag voor een omgevingsvergunning ontvangen van N.V. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML), voor het plaatsen van twee windmolens,

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten verzoeken Provinciale Staten om: - de inhoud van deze brief voor kennisgeving aan te nemen (informatieplicht)

Gedeputeerde Staten verzoeken Provinciale Staten om: - de inhoud van deze brief voor kennisgeving aan te nemen (informatieplicht) Statenbrief Datum Onderwerp Resultaten toezicht Afvalverwerking Vink B.V. Informatie over VTH-beleid en Beleidsregels gedogen Gelderland 2018 Inlichtingen Brechtje Menting 026 359 9186 post@gelderland.nl

Nadere informatie

Directoraat-generaal Energie, Telecom & Mededinging Bezoekadres Postadres Factuuradres Overheidsidentificatienr Behandeld door Besluit

Directoraat-generaal Energie, Telecom & Mededinging Bezoekadres Postadres Factuuradres Overheidsidentificatienr Behandeld door Besluit > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag Datum Betreft Voorbereidingsbesluit Windpark Drentse Monden en Oostermoer Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401 2500 EK

Nadere informatie

Programma vanavond.

Programma vanavond. Programma vanavond Presentatie gedeputeerde Talsma Presentatie initiatiefnemers Windpark Westfrisia Mogelijkheid tot stellen van vragen Afspraken vervolgtraject Informatiemarkt met koffie/thee en verdere

Nadere informatie

B&W-voorstel. Onderwerp: (concept) ruimtelijke onderbouwing Eindhovenlaan 1. 1) Status

B&W-voorstel. Onderwerp: (concept) ruimtelijke onderbouwing Eindhovenlaan 1. 1) Status B&W-voorstel Onderwerp: (concept) ruimtelijke onderbouwing Eindhovenlaan 1 1) Status Het voorstel heeft betrekking op het uitoefenen van de collegebevoegdheden ter voorbereiding van een omgevingsvergunning,

Nadere informatie

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep 5 10 januari 2018 Sikkens Experience Center, Sassenheim

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep 5 10 januari 2018 Sikkens Experience Center, Sassenheim Windinitiatief AkzoNobel Bijeenkomst klankbordgroep 5 10 januari 2018 Sikkens Experience Center, Sassenheim Agenda 1. Opening, notulen 2. Beantwoording vragen 3. Participatie 4. Communicatie 5. Volgend

Nadere informatie

De Minister van Economische. Zaken en. De Minister van Infrastructuur en Milieu. Overwegende dat:

De Minister van Economische. Zaken en. De Minister van Infrastructuur en Milieu. Overwegende dat: De Minister van Economische Zaken en De Minister van Infrastructuur en Milieu Overwegende dat: - het wenselijk is te voorkomen dat zich in het gebied dat bestemd zal worden voor het Windpark Zeewolde en

Nadere informatie

Waarom dit windpark? Windplan Blauw. Energieakkoord 2020: Megawatt (MW) aan windenergie op land in 11 provincies

Waarom dit windpark? Windplan Blauw. Energieakkoord 2020: Megawatt (MW) aan windenergie op land in 11 provincies Waarom dit windpark? Inzet op energiebesparing en hernieuwbare energie 2020: 14% hernieuwbare energie 2023: 16% hernieuwbare energie Energieakkoord 2020: 6.000 Megawatt (MW) aan windenergie op land in

Nadere informatie

Ontwerpbesluit Verlenen vergunning

Ontwerpbesluit Verlenen vergunning Maatschap G.D.E. Bekkers Halseweg 8 7004 JA DOETINCHEM Ontwerpbesluit Verlenen vergunning Onderwerp Wet natuurbescherming - gebiedsbescherming Inlichtingen bij Provincieloket 026 359 99 99 post@gelderland.nl

Nadere informatie

Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim. 28 oktober 2014 J j OKF ZOU

Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim. 28 oktober 2014 J j OKF ZOU 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie HOLLAND Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer 489015306 {DOS-2007-0015748) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

ONTWERP-BESLUIT OMGEVINGSVERGUNNING. werkzaamheden ten behoeve van Windpark Vermeer Noord B.V.

ONTWERP-BESLUIT OMGEVINGSVERGUNNING. werkzaamheden ten behoeve van Windpark Vermeer Noord B.V. ONTWERP-BESLUIT OMGEVINGSVERGUNNING voor: werkzaamheden ten behoeve van Windpark Vermeer Noord B.V. activiteiten: milieuneutraal veranderen van een inrichting (ver)bouwen van een bouwwerk verleend aan:

Nadere informatie

Pondera Consult B.V. Postbus AN Hengelo (Ov.) Nederland Telefoon: +31 (0) Website:

Pondera Consult B.V. Postbus AN Hengelo (Ov.) Nederland Telefoon: +31 (0) Website: Provincie Groningen T.a.v. A. Hamstra Postbus 610 9700 AP Groningen Betreft : Aanvulling aanvraag Omgevingsvergunning WP Oostpolder Datum : 17 mei 2017 Bijlagen : Kenmerk : 716033/ME/v01 Geachte, Op 26

Nadere informatie

Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Havenwind

Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Havenwind 899922/943613 Motivering besluit ontwerp-vvgb windturbinepark Havenwind Dit memo bevat de motivering voor het afgeven van een ontwerp-verklaring van geen bedenkingen ex artikel 6.5 Besluit omgevingsrecht

Nadere informatie

B&W voorstel. Openbaar (nadat omwonenden geïnformeerd zijn omtrent besluitvorming) Steller : Damen Tel.

B&W voorstel. Openbaar (nadat omwonenden geïnformeerd zijn omtrent besluitvorming) Steller : Damen Tel. B&W voorstel Steller : Damen Tel. : 6155623 Portefeuille : Logister e-mail. : m.damen@shertogenbosch.nl B&W : 7 september 2016 Agenda nr. : 18 Reg.nr. : 5861802 Openbaar : Openbaar (nadat omwonenden geïnformeerd

Nadere informatie

Onderwerp: Verklaring van geen bedenkingen uitbreiding agrarisch bedrijf Nansumerweg 58a Holwierde met wintertuinen.

Onderwerp: Verklaring van geen bedenkingen uitbreiding agrarisch bedrijf Nansumerweg 58a Holwierde met wintertuinen. Vergadering gemeenteraad d.d. 19 juli 2018 Agenda nummer 8 Portefeuillehouder: wethouder de heer IJ.J. Rijzebol Onderwerp: Verklaring van geen bedenkingen uitbreiding agrarisch bedrijf Nansumerweg 58a

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten verzoeken de leden van Provinciale Staten om: - de inhoud van deze brief voor kennisgeving aan te nemen (informatieplicht)

Gedeputeerde Staten verzoeken de leden van Provinciale Staten om: - de inhoud van deze brief voor kennisgeving aan te nemen (informatieplicht) Statenbrief Datum Onderwerp Wijzigingen in de dienstregeling 2019 per concessie in Gelderland Inlichtingen P. v.d. Boogaard 026 359 8511 post@gelderland.nl 1 van 6 Portefeuillehouder Conny Bieze Kerntaak

Nadere informatie

Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder

Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder 150714-44-RUI-01 Raadsvoorstel start MER procedure Spinder_crdv 1 Raadsvoorstel Start m.e.r.-procedure windpark Spinder Aanleiding Stichting MOED heeft een verzoek om herziening van het bestemmingsplan

Nadere informatie

Isala Delta vof t.a.v. de heer J. Hassing. Engelenbergplantsoen AB KAMPEN. Onderwerp: Omgevingsvergunning (Ontwerp) Verlenen (Uitgebreid)

Isala Delta vof t.a.v. de heer J. Hassing. Engelenbergplantsoen AB KAMPEN. Onderwerp: Omgevingsvergunning (Ontwerp) Verlenen (Uitgebreid) Dronten : Verzonden : Uw brief van : -- Uw kenmerk : -- Inlichtingen : 0321-388250, Administratie VHV OV nummer. : 2017-0698 Intern nr. : 7551 Isala Delta vof t.a.v. de heer J. Hassing Engelenbergplantsoen

Nadere informatie

Houten, 17 februari Geachte leden van het rondetafelgesprek,

Houten, 17 februari Geachte leden van het rondetafelgesprek, Houten, 17 februari 2015 Geachte leden van het rondetafelgesprek, Inleiding Mijn naam is Ruben Berendts en ik spreek in namens Windpark Goyerbrug. Windpark Goyerbrug is een windpark in ontwikkeling tussen

Nadere informatie

provincie GELDERLAND Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 21/12/ ink19864 Aan geadresseerde 20 december Geachte heer/mevrouw,

provincie GELDERLAND Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 21/12/ ink19864 Aan geadresseerde 20 december Geachte heer/mevrouw, Gemeente Oude IJsselstreek Ontvangen: 21/12/2016 16ink19864 provincie Bezoekadres Gebouw Marktstate Eusebiusplein 1a 6811 HE Arnhem Postbus 9090 Aan geadresseerde telefoonnummer (026) 359 91 11 telefaxnummer

Nadere informatie

provincie GELDERLAND ï 5 DEC 2017 INGEKOMEN Gemeente Beuningen T.a.v. de raad Postbus AA BEUNINGEN GLD z"* IN

provincie GELDERLAND ï 5 DEC 2017 INGEKOMEN Gemeente Beuningen T.a.v. de raad Postbus AA BEUNINGEN GLD z* IN provincie Bezoekadres Postadres Markt 11 Postbus 9090 6811 CG Arnhem 6800 GX Arnhem Gemeente Beuningen T.a.v. de raad Postbus 14 6640 AA BEUNINGEN GLD telefoonnummer (026) 359 91 11 e-mailadres post@gelderland.nl

Nadere informatie

p- iiiiiiniiii uil ii nu ii

p- iiiiiiniiii uil ii nu ii V il Ik M I- ' mam s IN12.03325 p- iiiiiiniiii uil ii nu ii l_yi_l\l_/~vi X L / Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem Het college van Burgemeester

Nadere informatie

Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt

Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Besluit tot coördinatie procedures Ressen/Bouwmarkt Programma Stedelijke ontwikkeling Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting De initiatiefnemer van de realisatie

Nadere informatie

Pagina 1/9 T

Pagina 1/9 T ONTWERPBESLUIT Verzenddatum Nuon Windpark Wieringermeer B.V. Mevrouw M.S. Deimel Hoekenrode 8 1102 BR AMSTERDAM Ons kenmerk Uw kenmerk Uw brief van Onderwerp Omgevingsvergunning Contact Dick Lukasse 1/9

Nadere informatie

Startbijeenkomst Klankbordgroep 21 november

Startbijeenkomst Klankbordgroep 21 november Startbijeenkomst Klankbordgroep 21 november 2018 1 21 november 2018 2 Onderwerpen 1. Welkom en introductie klankbordgroep 2. Voorstelrondje en verwachtingen 3. Status van project/proces 4. Toelichting

Nadere informatie

Geluid. De norm: 47 db L den

Geluid. De norm: 47 db L den Geluid De norm: 47 db L den Elk windenergieproject moet voldoen aan de wettelijke norm: 47 db L den bij alle geluidsgevoelige objecten in de buurt. Dit is de maximaal toegestane gemiddelde jaarlijkse geluidsdruk

Nadere informatie

Windturbinepark Hogezandse Polder, gemeente Cromstrijen

Windturbinepark Hogezandse Polder, gemeente Cromstrijen Windturbinepark Hogezandse Polder, gemeente Cromstrijen Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 30 oktober 2015/ rapportnummer 3070 1. Oordeel over het milieueffectrapport De gemeente Cromstrijen

Nadere informatie

Windpark De Veenwieken

Windpark De Veenwieken Nieuwsbrief editie 2 juni 2016 Windpark De Veenwieken In het gebied tussen Ommen, Dedemsvaart en Hardenberg is windpark De Veenwieken gepland. In deze nieuwsbrief houden de provincie Overijssel en de gemeente

Nadere informatie

WEIGERING OMGEVINGSVERGUNNING. ENGIE t.a.v. de heer O. Keet Postbus GB Zwolle. Betreft: Weigering omgevingsvergunning (ontwerp)

WEIGERING OMGEVINGSVERGUNNING. ENGIE t.a.v. de heer O. Keet Postbus GB Zwolle. Betreft: Weigering omgevingsvergunning (ontwerp) Bezoekadres Ebbehout 31 1507 EA Zaandam ENGIE t.a.v. de heer O. Keet Postbus 10087 8900 GB Zwolle Postbus 209 1500 EE Zaandam www.odnzkg.nl Betreft: Weigering omgevingsvergunning (ontwerp) Datum aanvraag:

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Directoraat-generaal Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag

Nadere informatie

Horst aan de Maas en Venlo, Ontwerpbestemmingsplan,

Horst aan de Maas en Venlo, Ontwerpbestemmingsplan, STAATSCOURANT 14 Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814 Nr. 52615 september 2017 Horst aan de Maas en Venlo, Ontwerpbestemmingsplan, 14-9-2017 Ontwerpbestemmingsplannen Windpark

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten verzoeken de leden van Provinciale Staten om: - de inhoud van deze brief voor kennisgeving aan te nemen (informatieplicht)

Gedeputeerde Staten verzoeken de leden van Provinciale Staten om: - de inhoud van deze brief voor kennisgeving aan te nemen (informatieplicht) Statenbrief Datum Onderwerp Nieuwe voordracht Nieuwe Hollandse Waterlinie Inlichtingen Ronald Hoekstra 026 359 8410 post@gelderland.nl 1 van 6 Portefeuillehouder Josan Meijers Kerntaak en plandoel - Cultuur

Nadere informatie

Beleidskader windenergie

Beleidskader windenergie Bijlage 1 Beleidskader windenergie Europese richtlijn 2009/28/EG De Europese richtlijn 2009/28/EG verplicht Nederland om in 2020 14 procent van het totale bruto-eindverbruik aan energie afkomstig te laten

Nadere informatie

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND BESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wnb hfdst 2 gebieden Artikel 2.7 lid 2 en 3, artikel 2.8 lid 3 en lid 9 en artikel 1.13 Wet natuurbescherming en artikel 2.7 Besluit

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle

Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Brielle Partijen: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, vertegenwoordigd door gedeputeerde de heer J.F. Weber, daartoe

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 4 Onderwerp: Bestemmingsplan Windpark Synergie Nieuwleusen Datum: 16 januari 2018 Portefeuillehouder: dhr. A. Schuurman Decosnummer:

Nadere informatie

RAEDTHUYS 44 4,4i't. Afbeelding 1: Voorgenomen locatie Windturbine Zenkeldamshoek (gele cirkel)

RAEDTHUYS 44 4,4i't. Afbeelding 1: Voorgenomen locatie Windturbine Zenkeldamshoek (gele cirkel) 44 4,4i't r I Inge-!koreen, rnee2te twan I 9 FEI. ja / nee I J College van Ben W van de Gemeente Hof van Twente Archiei / NR /111 T.a.v de heer Guido ter Braak Postbus 54 7470 AB GOOR 1 Enschede, 9 februari

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Onderwerp Ontwerpverklaring van geen bedenkingen voor zonnepark Braambergen Beleidsveld Ruimtelijke ontwikkeling, recreatie en toerisme, vergunningen, energietransitie Portefeuillehouder M. Veeningen Pagina

Nadere informatie

Vragen van de heer D.J. van der Sluijs (PVV) over Windturbines, hogedruk gasleidingen en veiligheid

Vragen van de heer D.J. van der Sluijs (PVV) over Windturbines, hogedruk gasleidingen en veiligheid Vragen nr. 83 Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 28 oktober 2014 Vragen van de heer D.J. van der Sluijs (PVV) over Windturbines, hogedruk gasleidingen en veiligheid De voorzitter

Nadere informatie

Mergebrief met adreslijst van alle gemeenteraden in Gelderland (CRM) In kopie naar colleges van B&W. 12 november

Mergebrief met adreslijst van alle gemeenteraden in Gelderland (CRM) In kopie naar colleges van B&W. 12 november Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem Mergebrief met adreslijst van alle gemeenteraden in Gelderland (CRM) In kopie naar colleges van B&W telefoonnummer

Nadere informatie

Bestemmingsplan Bedrijventerrein Oosterhorn (Industrieterrein Delfzijl)

Bestemmingsplan Bedrijventerrein Oosterhorn (Industrieterrein Delfzijl) Bestemmingsplan Bedrijventerrein Oosterhorn (Industrieterrein Delfzijl) Toetsingsadvies over het milieueffectrapport en de aanvullingen wind en geur 16 mei 2017 / projectnummer: 3041 1. Toetsingsadvies

Nadere informatie

Nummer verontreiniging 6711 JC EDE GE

Nummer verontreiniging 6711 JC EDE GE Besluit Vaststellen ernst en spoedeisendheid Onderwerp Wet bodembescherming GERECTIFICEERD EXEMPLAAR Gemeente Ede T.a.v. de heer V. Waterreus Postbus 9022 6710 HK EDE Inlichtingen bij Tonny Eidhof post@gelderland.nl

Nadere informatie

Vereniging Waalschade Brakel Benedeneind T.a.v. de heer W. Kooijman Waaldijk AB BRAKEL. 26 november Geachte heer Kooijman,

Vereniging Waalschade Brakel Benedeneind T.a.v. de heer W. Kooijman Waaldijk AB BRAKEL. 26 november Geachte heer Kooijman, Bezoekadres Huis der Provincie Markt 11 6811 CG Arnhem Postadres Postbus 9090 6800 GX Arnhem Vereniging Waalschade Brakel Benedeneind T.a.v. de heer W. Kooijman Waaldijk 165 5306 AB BRAKEL telefoonnummer

Nadere informatie

Beleidslijn Windenergie

Beleidslijn Windenergie Beleidslijn Windenergie 2 Beleidslijn Windenergie 1. Begrippen Windturbine Windturbinepark Een door wind aangedreven bouwwerk waarmee energie wordt opgewekt Windpark bestaande uit ten minste drie windturbines,

Nadere informatie

* * * *

* * * * *17-0084632* *17-0084632* Omgevingsvergunning Kenmerk : WABO-2017-0333 Aanvraagnummer (OLO) : 2961503 Aanvrager : E.P.C. Sijbers - Wijnhoven Onderwerp : verbouwen van een bestaande schuur tot kleinschalig

Nadere informatie

Ontwerp wijziging PRVS

Ontwerp wijziging PRVS Model bekendmaking regeling provinciale staten 1 8 Ontwerp wijziging PRVS Ontwerp besluit van Provinciale Staten van Noord-Holland van [..], tot wijziging van de Provinciale Ruimtelijke Verordening Structuurvisie

Nadere informatie

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Beoordelingskader (grote) zonneparken op maaiveld in Dalfsen Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Zonneparken op maaiveld Op 26 juni 2017 heeft de gemeenteraad van Dalfsen besloten

Nadere informatie

Zienswijze windvisie Provincie Gelderland

Zienswijze windvisie Provincie Gelderland Openbaar Onderwerp Zienswijze windvisie Provincie Gelderland Programma / Programmanummer Klimaat & Energie / 1022 BW-nummer Portefeuillehouder H.Tiemens Samenvatting De Provincie heeft als uitwerking op

Nadere informatie

Waarom windenergie op land?

Waarom windenergie op land? Waarom windenergie op land? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving. Basis vormt de Europese doelstelling van 14% duurzame

Nadere informatie

ONTWERP Omgevingsvergunning Zaaknummer

ONTWERP Omgevingsvergunning Zaaknummer ONTWERP Omgevingsvergunning Zaaknummer 1196903 1. Inleiding Op 23 mei 2018 hebben wij uw aanvraag om een omgevingsvergunning ontvangen voor het bouwen van een woning en garage en het maken van een uitweg

Nadere informatie

Windpark Delfzijl Zuid

Windpark Delfzijl Zuid Windpark Delfzijl Zuid Toetsingsadvies over het milieueffectrapport 20 juni 2017 / projectnummer: 2667 1. Advies over het milieueffectrapport (MER) Initiatiefnemer 1 is van plan om Windpark Delfzijl-Zuid

Nadere informatie

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Omgevingsvergunning Hollewandsweg 28

RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Omgevingsvergunning Hollewandsweg 28 RUIMTELIJKE ONDERBOUWING Omgevingsvergunning Hollewandsweg 28 2/11 Inhoudsopgave RUIMTELIJKE ONDERBOUWING 5 Hoofdstuk 1 Inleiding 5 Hoofdstuk 2 Aanvraag omgevingsvergunning 5 Hoofdstuk 3 Geldende planologische

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND

ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND ONTWERPBESLUIT WET NATUURBESCHERMING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN GELDERLAND Wet natuurbescherming hoofdstuk 2 gebieden Datum besluit : 16 februari 2018 Onderwerp : Wet natuurbescherming 2016-003244 - gemeente

Nadere informatie

Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland. Haarlem, 14 april Vragen nr. 27

Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland. Haarlem, 14 april Vragen nr. 27 Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 14 april 2015 Vragen nr. 27 Vragen van de heer mr. J.M. Bruggeman (SP) over de toepassing van de "overgangsregeling" als bedoeld in artikel

Nadere informatie

Eneco Solar & Wind T.a.v. heer C. Scheele Postbus BA Rotterdam. Terneuzen, 24 juni Betreft: besluit op aanmeldnotitie

Eneco Solar & Wind T.a.v. heer C. Scheele Postbus BA Rotterdam. Terneuzen, 24 juni Betreft: besluit op aanmeldnotitie Eneco Solar & Wind T.a.v. heer C. Scheele Postbus 19020 3001 BA Rotterdam ons kenmerk : W-AVR190200/ 00218776 document nr. : 2019-464987 contactpersoon : de heer A.C. Cuperus tel. : (06) 51 200 303 e-mail

Nadere informatie

BIJLAGE 1: TOELICHTING BELEMMERINGENKAART OMGEVINGSVISIE

BIJLAGE 1: TOELICHTING BELEMMERINGENKAART OMGEVINGSVISIE BIJLAGE 1: TOELICHTING BELEMMERINGENKAART OMGEVINGSVISIE Gebieden waar windenergie mogelijk is In deze gebieden ziet de provincie op voorhand geen belemmeringen voor de ontwikkeling van windenergie en

Nadere informatie

ONDERWERP: Vaststellen bestemmingsplan "Motorcrossterrein Arnhem"

ONDERWERP: Vaststellen bestemmingsplan Motorcrossterrein Arnhem Aan de gemeenteraad Documentnummer 2015.0.101.295 Zaaknummer 2015-07-00870 ONDERWERP: Vaststellen bestemmingsplan "Motorcrossterrein Arnhem" Voorstel 1. Gewijzigd vast te stellen het bestemmingsplan "Motorcrossterrein

Nadere informatie

Provinciale Staten AGENDAVERZOEK

Provinciale Staten AGENDAVERZOEK Provinciale Staten AGENDAVERZOEK Onderwerp SIS-nummer Agendering (advies Griffie) Overleg-/ beslispunten Context Agendaverzoek VVD: Principeverzoek van Raedthuys Windenergie B.V. voor het opstellen van

Nadere informatie

Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Energietransitie Structuurvisie windenergie op land Windpark Fryslân

Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Energietransitie Structuurvisie windenergie op land Windpark Fryslân Waarom windenergie? Steeds meer schone energie De overheid werkt aan een CO2-arme energievoorziening, die veilig, betrouwbaar en betaalbaar is. Hierover zijn in het energieakkoord tussen Rijk en provincies

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de gewaarmerkte stukken en bijlagen deel uitmaken van de vergunning.

Omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning wordt verleend onder de bepaling dat de gewaarmerkte stukken en bijlagen deel uitmaken van de vergunning. Dossiernummer: 2011/16386 Omgevingsvergunning Burgemeester en wethouders van Zundert zijn voornemens om overeenkomstig de besluitvormingsprocedure als bedoeld in artikel 3.10 van de Wet algemene bepalingen

Nadere informatie

Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht

Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht Proactieve aanwijzing Windpark Kabeljauwbeek, Woensdrecht Inhoudsopgave Regels Bookmark not defined. 3 Error! Hoofdstuk 1 Inleidende regels 3 Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Hoofdstuk 2 Algemene regels Artikel

Nadere informatie

Omdat dit een ontwerp van het besluit tot weigeren is staat in deze brief onder procedurele aspecten op welke wijze u zienswijzen kunt indienen.

Omdat dit een ontwerp van het besluit tot weigeren is staat in deze brief onder procedurele aspecten op welke wijze u zienswijzen kunt indienen. Bezoekadres Ebbehout 31 1507 EA Zaandam Tata Steel IJmuiden BV t.a.v. mevrouw M.G. drs. Bredewold Wenckebachstraat 1 1951 JZ Velsen Noord Postbus 209 1500 EE Zaandam www.odnzkg.nl Betreft: Weigering omgevingsvergunning

Nadere informatie

Crisis- en herstelwet: Vragen en antwoorden

Crisis- en herstelwet: Vragen en antwoorden Crisis- en herstelwet: Vragen en antwoorden Datum Februari 2012 Status Definitief in opdracht van Agentschap NL Colofon Projectnaam Projectnummer Versienummer Publicatienummer Locatie Projectleider Contactpersoon

Nadere informatie

VOORBLAD RAADSVOORSTEL. bestemming bedrijf naar wonen aan de Krullelaan 36 te Zeist

VOORBLAD RAADSVOORSTEL. bestemming bedrijf naar wonen aan de Krullelaan 36 te Zeist VOORBLAD RAADSVOORSTEL 12RAAD0116 Ronde Tafel : N.v.t. Debat : N.v.t. Raadsvergadering : 04 december 2012 Gewijzigd voorstel : - Portefeuillehouder : Jacqueline Verbeek Organisatieonderdeel : Publiek &

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van Binnenmaas Postbus ZH Maasdam. Ontheffing Verordening ruimte 2014 Windpark Oude Maas

Gedeputeerde Staten. Burgemeester en Wethouders van Binnenmaas Postbus ZH Maasdam. Ontheffing Verordening ruimte 2014 Windpark Oude Maas Gedeputeerde Staten Contact T. de Vries - van Kalsbeek T 070-441 63 81 t.de.vries@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Burgemeester en Wethouders

Nadere informatie

Onderwerp: Verklaring van geen bedenkingen voor woningbouw Wilhelminaplantsoen 1

Onderwerp: Verklaring van geen bedenkingen voor woningbouw Wilhelminaplantsoen 1 Raadsvoordracht Onderwerp: Verklaring van geen bedenkingen voor woningbouw Wilhelminaplantsoen 1 Datum: 16 januari 2018 Portefeuillehouder: Afdeling: Steller: A.J.M. Scholten Ruimtelijke Ontwikkeling K.

Nadere informatie

Doel van dit voorstel: De ingediende aanvraag om omgevingsvergunning planologisch mogelijk maken.

Doel van dit voorstel: De ingediende aanvraag om omgevingsvergunning planologisch mogelijk maken. Raadsvoorstel Voorstelnummer: 2015-083 Houten, 17 november 2015 Onderwerp: Verzoek om Verklaring van geen bedenkingen uitbreiden en wijzigen bedrijf Schonauwenseweg 8 Beslispunten: ^ 1. het Toetsingskader

Nadere informatie

ONTWERPBESLUIT OMGEVINGSVERGUNNING. datum: 11 mei 2017 Provincie Gelderland Zaaknummer: 2017WB0071

ONTWERPBESLUIT OMGEVINGSVERGUNNING. datum: 11 mei 2017 Provincie Gelderland Zaaknummer: 2017WB0071 ONTWERPBESLUIT OMGEVINGSVERGUNNING datum: 11 mei 2017 Provincie Gelderland Zaaknummer: 2017WB0071 Onderwerp Op 26 januari 2017 is een aanvraag voor een omgevingsvergunning op grond van de Wet algemene

Nadere informatie

Dat hiertoe onder andere het operationeel windvermogen op zee wordt opgeschaald naar 4.450 MW in 2023;

Dat hiertoe onder andere het operationeel windvermogen op zee wordt opgeschaald naar 4.450 MW in 2023; De Minister van Economische Zaken; In overeenstemming met het gevoelen van de ministerraad, Overwegende, Dat op grond van richtlijn 2009/28/EG van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2009 ter

Nadere informatie

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant

Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Beschikking van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op de op 2 december 2016 door ons ontvangen aanvraag voor een vergunning ingevolge artikel 2.7, tweede lid, van de Wet natuurbescherming van R. Verburgt

Nadere informatie

Geachte heer/mevrouw,

Geachte heer/mevrouw, Gedeputeerde Staten van provincie Groningen Sint Jansstraat 4 9712 JN Groningen Onderwerp: Aanvulling Omgevingsvergunning Windpark Oostpolderdijk Projectnummer: C05057.000103.0100 Datum: 18-5-2017 Arcadis

Nadere informatie

B & W - NOTA B & W - BESLUIT. Registratienummer: Besluit: Het College van B&W besluit

B & W - NOTA B & W - BESLUIT. Registratienummer: Besluit: Het College van B&W besluit B & W - NOTA B & W - BESLUIT Registratienummer: 1108272 Besluit: Het College van B&W besluit - akkoord te gaan met de inhoud van het conceptontwerp-wijzigingsplan 'Windturbines Damen Shipyards' met de

Nadere informatie

Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving.

Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving. Waarom windenergie? Steeds meer schone energie Het Rijk kiest voor een betrouwbare en steeds schonere energieopwekking voor de samenleving. Ter vergelijking: Wind op land kost tussen 8,5 en 9,6 cent per

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt: 12b. Onderwerp: Bestemmingsplan Windturbines Netterden-Azewijn. Portefeuillehouder: wethouder F.S.A.

Raadsvoorstel. Agendapunt: 12b. Onderwerp: Bestemmingsplan Windturbines Netterden-Azewijn. Portefeuillehouder: wethouder F.S.A. Raadsvoorstel Agendapunt: 12b Onderwerp: Bestemmingsplan Windturbines Netterden-Azewijn Portefeuillehouder: wethouder F.S.A. Wissink Samenvatting: In april 2008 heeft uw raad besloten in te stemmen met

Nadere informatie

Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Krimpen aan den IJssel

Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Krimpen aan den IJssel Bestuursovereenkomst overdracht bevoegdheden inzake realisatie windopgave gemeente Krimpen aan den IJssel Partijen: Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, op grond van het mandaatbesluit van Gedeputeerde

Nadere informatie

BELEIDSNOTITIE PLAATSEN KLEINE WINDTURBINES.

BELEIDSNOTITIE PLAATSEN KLEINE WINDTURBINES. BELEIDSNOTITIE PLAATSEN KLEINE WINDTURBINES. Toetsingskaders kleine windturbines (kwt). Eén van de mogelijkheden om duurzame energie op te wekken is het plaatsen van kleine winturbines. Deze technologie

Nadere informatie