Graad 2&3 ASO. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Graad 2&3 ASO. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar"

Transcriptie

1 Nieuwen Bosch Humaniora Je toekomst begint hier... Graad & ASO INFOBROCHURE schooljaar Lange Violettestraat 6, 9000 Gent

2 TWEEDE EN DERDE GRAAD TWEEDE EN DERDE GRAAD ASO DE WEG NAAR EEN GERICHTE EN BEWUSTE STUDIEKEUZE Heb je talent voor taal, ben je gebeten door de klassieke oudheid of heb je bijzondere wiskundeknobbel? Wil je uitblinken in wetenschappen of schitteren in economie? In onze school is er ruimte voor jou! Dankzij het grote aanbod aan studierichtingen in de tweede en derde graad ASO zijn we ervan overtuigd dat heel veel leerlingen hun toekomst verder kunnen uitbouwen in Nieuwen Bosch. ASO of TSO? Het secundair onderwijs wordt opgedeeld in drie graden van telkens twee leerjaren. Vanaf de tweede graad kan je in onze school kiezen voor twee onderwijsvormen (ASO en TSO). Elk met hun eigen invalshoek en specifieke studierichtingen. Algemeen secundair onderwijs (ASO) Deze onderwijsvorm biedt een brede algemene vorming die na zes jaar een goede basis biedt om daarna te kiezen uit een brede waaier van hogere studies (bachelor of master). In deze brochure laten we je kennis maken met de waaier aan studierichtingen in onze school.

3 STUDIEAANBOD ASO Het studieaanbod van de tweede en derde graad ASO ziet er op onze school als volgt uit: TWEEDE GRAAD en ECONOMIE (met extra wiskunde of talen) en LATIJN (met extra wiskunde of talen) en WETENSCHAPPEN DERDE GRAAD en 6 ECONOMIEMODERNE TALEN en 6 ECONOMIEWISKUNDE en 6 LATIJNMODERNE TALEN en 6 LATIJNWETENSCHAPPEN en 6 LATIJNWISKUNDE (6 of 8 uur wiskunde) en 6 MODERNE TALENWETENSCHAPPEN en 6 WETENSCHAPPENWISKUNDE (6 of 8 uur wiskunde) KIEZEN IN DE TWEEDE GRAAD Beste leerling De overgang naar de tweede graad houdt een aantal belangrijke keuzes in. In welke onderwijsvorm wil je verder? Welke studierichting past het beste bij je interesses en talenten? Kiezen is niet altijd even gemakkelijk. Bij het zetten van de stap naar de tweede graad helpen wij je graag en maken wij je met deze infobrochure wegwijs in de studierichtingen in het Algemeen Secundair Onderwijs die Nieuwen Bosch Humaniora aanbiedt. Eigenheid tweede graad secundair onderwijs De tweede graad omvat het derde en vierde jaar van het secundair onderwijs. Hier starten de onderwijsvormen ASO en TSO waarin je een specifieke richting kunt volgen. Je kiest gerichter en bewuster een studierichting en ontplooit de mogelijkheden, interesses en talenten die je in de eerste graad hebt ontdekt. Na de tweede graad kan je nog heel wat kanten uit.

4 ECONOMIE MET EXTRA WISKUNDE OF TALEN En nadien? De opleiding economie met extra wiskunde bereidt je rechtstreeks voor op de studierichting Economie of EconomieModerne talen in de derde graad. Met de opleiding economie extra talen kan je in de derde graad verder studeren in de richting EconomieModerne talen. Ook de TSOrichtingen Toerisme of Communicatie & Media op onze school behoren tot de mogelijkheden. vierde jaar Heb je aanleg voor vreemde talen? Wil je vlot kunnen lezen, schrijven, luisteren en spreken? Dan is een uurtje extra zeker jouw ding! EXTRA TALEN derde jaar Je hebt de eerste graad Astroom zonder veel problemen doorzwommen. De economische piste vraagt om verdere verkenning. Je wil begrijpen waarom het goedkoper is om Noordzeegarnalen in Marokko te laten pellen en terug over te vliegen, dan ze hier zelf te verwerken. Je stelt je vragen over de ethiek van handel drijven en winst maken. Daarom wil je het reilen en zeilen van een bedrijf goed leren kennen.dat je in deze studierichting ook je communicatieve vaardigheden en talenkennis traint, vind je een surplus. Wie weet waar jij straks je economische analyses mag gaan verkopen Waarom extra talen? EXTRA WISKUNDE vierde jaar Je hebt aanleg voor cijfers en formules en hebt al een stevige basis van wiskundige inzichten en vaardigheden? Je gaat graag de uitdaging aan om jezelf extra te trainen in redeneervaardigheden, probleemoplossend en logisch denken? Versterking wiskunde is het antwoord op alle vraagstukken... derde jaar Heb jij interesse voor geld en goederen en hoe die de wereld doen draaien? Wil jij het spel tussen vraag en aanbod helemaal doorgronden? Met de studierichting Economie ligt de wereld aan je voeten. Waarom extra wiskunde? Economie Duits Biologie Chemie Fysica Informatica Muzikale Opvoeding Plastische Opvoeding

5 LATIJN MET EXTRA WISKUNDE OF TALEN vierde jaar Latijn Duits Biologie Chemie Fysica Informatica Muzikale Opvoeding Plastische Opvoeding Waarom extra talen? Heb je aanleg voor vreemde talen en ben je geïnteresseerd in de culturen waarin die gesproken worden? Wil je vlot kunnen lezen, schrijven, luisteren en spreken in een wereldtaal? En ben je bereid hiervoor je kennis van woordenschat en grammatica grenzeloos uit te breiden? Zeg dan yes tegen een extra uur. En nadien? In de derde graad kan je met Latijn extra wiskunde naar de studierichting Latijn, LatijnWetenschappen, LatijnModerne talen of een studierichting zonder Latijn. Met Latijn extra talen kan je naar LatijnWetenschappen, LatijnModerne talen of een studierichting zonder Latijn.. EXTRA TALEN derde jaar Je bleef na de eerste graad Latijn op je honger zitten. Je wil de Latijnse taal en haar structuren nog beter begrijpen. Daarmee scherp je immers je taaldenken verder aan. Je voelt nu al dat dit van pas komt bij het leren van andere talen. Met die taalkennis kan je vanaf de tweede graad echt gaan graven in de kunst en cultuur van de klassieke oudheid. Je leest theater en poëzieteksten van tweeduizend jaar oud. En je stelt bij elke nieuwe vertaling vast hoe onze Europese samenleving nog altijd doordrongen is van de Romeinse erfenis. EXTRA WISKUNDE vierde jaar Je hebt daarnaast aanleg voor cijfers en formules? Je hebt een stevige basis van wiskundige inzichten en vaardigheden gelegd? Ga de uitdaging aan om jezelf te trainen in redeneervaardigheden, probleemoplossend en logisch denken. En zet je tanden in een extra uur wiskunde. derde jaar Je hebt er twee of drie jaar Latijn opzitten? Proficiat, het beste moet nog komen. Na de woordenschat en grammatica dompel je je in de tweede graad pas echt onder in een Romeins cultuurbad. Waarom extra wiskunde?

6 WETENSCHAPPEN Je wil de wereld rondom jou begrijpen en doorgronden. Na het tweede jaar in de Astroom (optie Latijn of STeM) voel je dat je de antwoorden op je vragen in de exacte wetenschap wil zoeken. En nadien? De opleiding Wetenschappen bereidt je rechtstreeks voor op de studierichtingen Wetenschappen en Moderne talenwetenschappen in de derde graad. Er zijn uiteraard ook nog veel andere uitwegen mogelijk. WETENSCHAPPEN derde jaar vierde jaar Biologie Chemie Fysica Duits In de studierichting Wetenschappen vergroot je je vermogen om logisch en abstract te denken. Het vraagt een leergierige houding die problemen opspoort en oplost. Als kritische leerling leer je ook om de wetenschappelijke ontwikkelingen af te toetsen. Kan dit, mag dit, en waarom dan wel (of niet)? Informatica Je hebt aanleg voor cijfers en formules? Je hebt een stevige basis van wiskundige inzichten en vaardigheden? Ga de uitdaging aan om jezelf te trainen in redeneervaardigheden, probleemoplossend en logisch denken. En zet je tanden in fysica, chemie en wiskunde. Muzikale Opvoeding Plastische Opvoeding Al generaties lang proberen mensen de natuurverschijnselen om ons heen te verklaren. Met heel veel succes, want de wetenschap staat vandaag ontzettend ver. Dat inspireert jongeren zoals jij om mee te denken met de grote denkers. Welke wetmatigheden in de natuur stel je vast? Hoe giet je die in wiskundige formules? En welke vernieuwende producten kan je hiermee ontwikkelen om de wereld een beetje beter te maken?

7 KIEZEN IN DE DERDE GRAAD Beste leerling JE TOEKOMST BEGINT HIER De overgang naar de derde graad houdt opnieuw een aantal belangrijke keuzes in. In welke onderwijsvorm wil je verder? Welke studierichting past het beste bij je interesses en talenten? Kiezen is niet altijd even gemakkelijk. Bij het zetten van de stap naar de derde graad helpen wij je graag en maken wij je deze infobrochure wegwijs in de studierichtingen die Nieuwen Bosch Humaniora aanbiedt. Eigenheid derde graad secundair onderwijs De derde graad bestaat uit het vijfde en. Je maakt een definitieve studiekeuze voor de laatste twee jaar van het secundair onderwijs. In het ASO kies je een richting die uit een combinatie van twee componenten bestaat en je voorbereidt op het hoger onderwijs. In het TSO kan je op onze school kiezen uit de richtingen Toerisme of Communicatie & Media. Ook deze richtingen bereiden je voor op hogere studies, maar je kan ook rechtstreeks het beroepsleven instappen.

8 ECONOMIEMODERNE TALEN Na de tweede graad weet je het zeker: de dynamische, boeiende wereld van de economie is jouw ding. Je gaat in het vijfde en nog dieper in op sociaaleconomische problemen. En je wil daarvoor nog meer uitblinken in logisch, analytisch en kritisch denken. Werd in de tweede graad duidelijk dat talen your cup of tea zijn? Dan biedt deze richting je de mogelijkheid om nog beter Duits, en te leren als je de optie uur wiskunde kiest. Als internationaal denkende ondernemer draai jij daar je hand niet voor om. Een toprichting voor wie het groots ziet! ECONOMIEMODERNE TALEN Ook een academische bachelor en master is mogelijk: (toegepaste) economische wetenschappen, handelswetenschappen, rechten, criminologie, politieke en sociale wetenschappen, toegepaste taalkunde, taal en letterkunde Economisten kunnen zonder problemen een professionele bachelor starten. Denk aan bedrijfsmanagement (marketing, financie en verzekeringswezen, rechtspraktijk, eventmanagement, internationaal ondernemen en KMO), communicatiebeheer, lerarenopleiding, toegepaste informatica, journalistiek, toerisme, enzovoort. Je hebt interesse voor geld en goederen. Je bent nieuwsgierig naar het samenspel tussen vraag en aanbod. En als je dat ook nog eens in een internationaal en meertalig sausje aangeboden krijgt, teken je meteen voor deze moderne richting. Mijn toekomst in het hoger onderwijs? Economie Duits Esthetica Natuurwetenschappen Seminaries

9 ECONOMIEWISKUNDE Economisten kunnen zonder problemen een professionele bachelor starten. Denk aan bedrijfsmanagement (marketing, financie en verzekeringswezen, rechtspraktijk, eventmanagement, internationaal ondernemen en KMO), communicatiebeheer, lerarenopleiding, toegepaste informatica, journalistiek, toerisme, enzovoort. ECONOMIEWISKUNDE Ook voor een academische bachelor en master draai jij je hand niet om: (toegepaste) economische wetenschappen, handelswetenschappen, rechten, criminologie, politieke en sociale wetenschappen, toegepaste taalkunde, taal en letterkunde Je bent nieuwsgierig naar het spel tussen vraag en aanbod. Je hebt interesse voor geld en goederen en hoe de wereld van de economie in elkaar zit. Als je dit aan de hand van economische vraagstukken en wiskundige formules leert begrijpen, ben je de koning te rijk. Mijn toekomst in het hoger onderwijs? Economie 6 6 Na de tweede graad weet je het zeker: de dynamische, boeiende wereld van de economie is jouw biotoop. Je gaat in het vijfde en nog dieper in op sociaaleconomische problemen. En je wil daarvoor nog meer uitblinken in logisch, analytisch en kritisch denken. Biologie Chemie Esthetica Fysica Een stevig wiskundig pakket helpt je daarbij. Je hebt interesse in en aanleg voor wiskunde met de nadruk op het abstractanalytische en het probleemoplossend denken. Je kiest met Economie wiskunde voor een brede doorstromingsrichting die je voorbereidt op een academische en professionele bachelor. Alles kan nog, en jij hebt de touwtjes in handen! Seminaries

10 LATIJNMODERNE TALEN Kies voor een carrière als vertalertolk, scherp je pen in de journalistiek, of begin een academische bachelor en master in de rechten, geschiedenis, sociologie, taal en letterkunde, enzovoort. LATIJNMODERNE TALEN Ik heb zo veel geleerd uit deze richting: inzicht in talen, filosofie, cultuur... Zaken die mij voor de rest van mijn leven zullen bijblijven. Lauren Je spreekt al een aardig mondje en wil ook de taal van de hippe Britse bands verder onder de knie krijgen. Je stort je graag op de boeiende taal en cultuur van de Romeinen. Met deze studie ken je je klassiekers en leg je een goede basis voor een meertalige loopbaan. Formidable! Mijn toekomst in het hoger onderwijs? Latijn Je houdt ervan om je zelfstandig te storten op een Latijnse tekst. Het is niet alleen de antieke cultuur die je zo boeit. Je zoekt ook graag naar de ideale weergave van de inhoud en de dieperliggende gedachten van de auteur. Latijn vraagt om logisch redeneren, kritische zin, nauwgezetheid en gevoel voor nuances en detail. Duits Esthetica Werd in de tweede graad duidelijk dat talen your cup of tea zijn? Dan biedt deze richting je de mogelijkheid om nog beter Duits, en te leren. Je bent een man / vrouw van de wereld, dus die meertaligheid komt je goed uit. Natuurwetenschappen Seminaries

11 LATIJNWETENSCHAPPEN Je houdt ervan om je zelfstandig te storten op een Latijnse tekst. Het is niet alleen de antieke cultuur die je zo boeit. Je zoekt ook graag naar de ideale weergave van de inhoud en de dieperliggende gedachten van de auteur. Latijn vraagt om logisch redeneren, kritische zin, nauwgezetheid en gevoel voor nuances en detail. Bovendien heb je een hart voor wetenschap. Je bent niet alleen verwonderd door fenomenen en processen in de natuur. Je wil deze complexe verschijnselen ook kunnen verklaren. Je doet hiervoor beroep op je abstractanalytische en probleemoplossende manier van denken. Wil je je nog meer verdiepen? Kies dan voor een academische bachelor en master in de geneeskunde, architectuur, biochemie en technologie, biologie, dierengeneeskunde, biomedische wetenschappen of farmaceutische wetenschappen, enzovoort. LATIJNWETENSCHAPPEN Kies voor een professionele bachelor als je je wetenschappelijke vaardigheden in de praktijk wil toepassen: laborant, leerkracht wetenschappen, diëtist, enzovoort. Er zit chemie in de oudheid. Jij popelt om dat zelf te ontdekken. Je bent nieuwsgierig, ambitieus en precies. Je bent gek op proefjes, kan goed onthouden en loopt warm voor een taal en cultuurbad bij de Romeinen. Mijn toekomst in het hoger onderwijs? Latijn Biologie Chemie Fysica Wetenschappelijke Vorming Esthetica

12 LATIJNWISKUNDE 6 uur wiskunde Je hebt interesse in en aanleg voor wiskunde met de nadruk op het abstractanalytische en het probleemoplossend denken. 8 uur wiskunde Bovendien heb je een hart voor wiskunde. Je bent niet alleen verwonderd door wiskundige fenomenen. Je wil deze ook kunnen verklaren. Je kan kiezen voor 6 of 8 uur wiskunde. Wil je je nog meer verdiepen? Kies dan voor een academische bachelor en master in de geneeskunde, architectuur, biochemie en technologie, biologie, dierengeneeskunde, biomedische wetenschappen of farmaceutische wetenschappen, enzovoort. Latijn vraagt om logisch redeneren, kritische zin, nauwgezetheid en gevoel voor nuances en detail. Kies voor een professionele bachelor als je je wetenschappelijke vaardigheden in de praktijk wil toepassen: laborant, leerkracht wetenschappen, diëtist, enzovoort. Je houdt ervan om je zelfstandig te storten op een Latijnse tekst. Het is niet alleen de antieke cultuur die je zo boeit. Je zoekt ook graag naar de ideale weergave van de inhoud en de dieperliggende gedachten van de auteur. Mijn toekomst in het hoger onderwijs? 8 UUR WISKUNDE Je bent geboeid door de concrete toepassingen van wiskunde én door de abstracte en theoretische achtergronden ervan. Je beschikt over een hoog abstractievermogen en sterke probleemoplossende vaardigheden. Je bent bovendien bereid om hard te werken om jezelf hierin te verbeteren. 6 UUR WISKUNDE Er zitten wiskundige patronen in de oudheid. Jij popelt om die zelf te ontdekken. Je bent nieuwsgierig, ambitieus en precies. Je bent gek op cijfers en formules. Je loopt warm voor een taal en cultuurbad bij de Romeinen. Latijn Biologie Chemie Esthetica Fysica Seminaries

13 MODERNE TALENWETENSCHAPPEN Werd in de tweede graad duidelijk dat talen your cup of tea zijn? Dan biedt deze richting je de mogelijkheid om nog beter Duits, en te leren. Je bent een man / vrouw van de wereld, dus die meertaligheid komt je ook in je latere studiecarrière van pas. Ben je bovendien verwonderd door fenomenen en processen in de natuur? Wil je deze complexe verschijnselen kunnen verklaren? Welke wetmatigheden in de natuur stel je vast? Hoe giet je die in wiskundige formules? En welke vernieuwende producten kan je hiermee ontwikkelen om de wereld een beetje beter te maken? Kom het ontdekken! MODERNE TALEN WETENSCHAPPEN Ook voor een academische bachelor en master draai jij je hand niet om: handelswetenschappen, rechten, criminologie, politieke en sociale wetenschappen, toegepaste taalkunde, taal en letterkunde Deze richting geeft je alle troeven in handen om een professionele bachelor succesvol af te ronden. Denk aan: bedrijfsmanagement (marketing, financie en verzekeringswezen, rechtspraktijk, eventmanagement, internationaal ondernemen en KMO), communicatiebeheer, lerarenopleiding, toegepaste informatica, journalistiek, toerisme, enzovoort. Je wil niet alleen de taal van de wetenschap doorgronden? Maar ook de wetenschap achter taal begrijpen? Kies dan voor een richting die het beste van beide werelden combineert. Mijn toekomst in het hoger onderwijs? Duits Biologie Chemie Fysica Wetenschappelijke Vorming Esthetica

14 WETENSCHAPPENWISKUNDE 6 uur wiskunde Je hebt interesse in en aanleg voor wiskunde met de nadruk op het abstractanalytische en het probleemoplossend denken. 8 uur wiskunde Je kan zonder problemen een professionele bachelor aan. Als laborant, leerkracht wetenschapper, diëtist, enzovoort. De uitdaging schuilt voor jou in een academische bachelor en master: ingenieurswetenschappen, industriële wetenschappen, farmacie, chemie, fysica, biomedische wetenschappen, biologie, geneeskunde, dierengeneeskunde, wiskunde, bioingenieur, enzovoort. De perfecte samenvloeiing van wiskunde en wetenschapsvakken, en dit op een hoog niveau. De wetenschapsleekrachten zijn echt tof omdat ze achter de leerlingen staan en graag hun les geven: ze zijn echt enthousiast! Camille en Floor Mijn toekomst in het hoger onderwijs? Na de de graad voel je dat er een echte wiskundige wetenschapper of wetenschappelijke wiskundige in jou schuilt. Je bent niet alleen verwonderd door fenomenen en processen in de natuur. Je wil deze complexe verschijnselen ook kunnen verklaren en becijferen. Je kan je vastbijten in 6 of 8 uur wiskunde. Je bent geboeid door de concrete toepassingen van wiskunde én door de abstracte en theoretische achtergronden ervan. Je beschikt over een hoog abstractievermogen en sterke probleemoplossende vaardigheden. Je bent bovendien bereid om hard te werken om jezelf hierin te verbeteren. 8 UUR WISKUNDE Je bent iemand die graag doordenkt op de dingen. Van het oplossen van wiskundige vraagstukken tot het opstellen van wetenschappelijke experimenten. 6 UUR WISKUNDE Biologie Chemie Fysica Wetenschappelijke Vorming Esthetica Seminaries

15

16 NB VERKENT DE WERELD! ALLE LEERLINGEN DIGITAAL NB MEE MET ICT! in straa t nple Lange Violettestraat Gent Nieu brug rt webo sstra at Lang e Vio lette dere Vlaen f van Graa Gen Dam t poor t Twee humaniora@nieuwenbosch.be gens traat raat OP STAP EN OP REIS plein NIEUWEN BOSCH HUMANIORA internaat voor meisjes ttest NB EEN WARME SCHOOL! Anna Viole WEL IN JE VEL Park ing Gent Zuid Lang e NB STERK IN LEREN LEREN! WAAR STAAN WIJ VOOR? LEERZORG OP MAAT Sint rijvaa NB INVESTEERT IN ONDERWIJS! Visse ACTIEF LEREN VOOR LATER Gen cent t rum Shop pin Gent g Zuid Uitgebreide informatie over ons zorgbeleid? Praktische info over de school? E0 E7 R

17 Waag jij hier jouw grote sprong voorwaarts?

Graad 2&3 ASO. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar

Graad 2&3 ASO. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... Graad &3 ASO INFOBROCHURE schooljaar 09-00 www.nieuwenbosch.be - humaniora@nieuwenbosch.be Lange Violettestraat 65, 9000 Gent - 09 3 96 08 TWEEDE EN

Nadere informatie

Graad 1. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar

Graad 1. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... Graad 1 INFOBROCHURE schooljaar 2018-2019 www.nieuwenbosch.be - humaniora@nieuwenbosch.be Lange Violettestraat 65, 9000 Gent - 09 223 96 08 STARTEN

Nadere informatie

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen

Latijn-wiskunde Latijn-moderne talen wetenschappen economie-wiskunde economie-moderne talen humane wetenschappen Tweede graad aso In de tweede graad aso kies je voor een bepaalde richting. Ongeacht je keuze, blijft er een groot gemeenschappelijk basispakket van 26 lesuren algemene vakken. Het niveau van deze vakken,

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 3 de graad ASO

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 3 de graad ASO Economie-Moderne Talen Economie Moderne Talen natuurwetenschappen 2 2 Duits 3 3 Engels 3 3 Frans 4 4 economie 5 5 wiskunde 3 3 In deze studierichting wordt inzicht in het economisch gebeuren gecombineerd

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Graad 2&3 TSO. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar

Graad 2&3 TSO. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... Graad 2&3 TSO INFOBROCHURE schooljaar 2018-2019 www.nieuwenbosch.be - humaniora@nieuwenbosch.be Lange Violettestraat 65, 9000 Gent - 09 223 96 08 TWEEDE

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Tweede en derde graad ASO

Tweede en derde graad ASO Tweede en derde graad ASO Economie Eigenheid: wordt in twee paketten aangeboden: met meer moderne talen of met meer wiskunde het vak economie bestaat uit algemene economie en bedrijfswetenschappen (daar

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Krijg je maar geen genoeg van talen? Ga dan in het tweede jaar voor de optie Latijn aangevuld met Grieks. Een wijze keuze!

Krijg je maar geen genoeg van talen? Ga dan in het tweede jaar voor de optie Latijn aangevuld met Grieks. Een wijze keuze! Lyceum Het Lyceum biedt binnen de scholengroep de eerste graad Algemeen Secundair Onderwijs aan. In het eerste jaar maak je de keuze voor de optie Latijn, Moderne of STEM. Deze drie opties zorgen voor

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG.

JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. INFO BROCHURE graad JOUW TALENTEN, ONZE ZORG. Ontdek en ontwikkel jouw talenten en interesses in onze brede eerste graad. nieuwenbosch.be NIEUWEN BOSCH HUMANIORA GENT In onze brede ste graad ontdekken

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Studierichtingen tweede graad

Studierichtingen tweede graad Studierichtingen tweede graad 2 WELKOM Beste ouders Beste leerling De eerste twee jaren van het secundair onderwijs heb je zo goed als achter de rug. Je hebt momenteel al een nieuwe studiekeuze in gedachte

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2014-2015 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Graad 2&3 TSO. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar

Graad 2&3 TSO. Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... INFOBROCHURE. schooljaar Nieuwen Bosch Humaniora - Je toekomst begint hier... Graad 2&3 TSO INFOBROCHURE schooljaar 2019-2020 www.nieuwenbosch.be - humaniora@nieuwenbosch.be Lange Violettestraat 65, 9000 Gent - 09 223 96 08 TWEEDE

Nadere informatie

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. tweede graad. Studiekeuze voor het schooljaar KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod tweede graad Studiekeuze voor het schooljaar 2012-2013 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad De leerling heeft in de 1ste en de 2de graad, de gelegenheid gehad zijn/haar interesses te ontdekken en heeft misschien al enig idee ontwikkeld over toekomstige werk- of studieplannen. Vaardigheden, inzet,

Nadere informatie

Studierichtingen eerste graad

Studierichtingen eerste graad Studierichtingen eerste graad 08 WELKOM Beste ouders Beste leerling Wie aan het secundair onderwijs begint, zet, na de kleuter- en lagere school, een derde stap in de onderwijswereld. Een stap die je

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD 2011-2012 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

IK KLEUR MIJN TOEKOMST MET

IK KLEUR MIJN TOEKOMST MET IK KLEUR MIJN TOEKOMST MET www.sintmichiel.be www.sintmichiel.be INFOBROCHURE 2015 LATIJN SOCIALE ECONOMIE BOVENBOUW 2 DE EN 3 DE GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS ONZE SCHOOL Het studieaanbod in Bovenbouw Sint-Michiel

Nadere informatie

Profilering derde graad

Profilering derde graad Profilering derde graad De leerling heeft in de eerste en de tweede graad de gelegenheid gehad om zijn of haar interesses te ontdekken. Misschien heeft hij of zij al enig idee ontwikkeld over toekomstige

Nadere informatie

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 2 de graad

Sint-Jozefscollege: studierichtingen 2 de graad 2 de graad Handel Vakken Derde jaar Handel Vierde jaar aardrijkskunde 1 1 geschiedenis 1 1 godsdienst 2 2 lich. opvoeding 2 2 natuurwetenschappen 2 2 Frans 5 5 Engels 3 3 unde 4 4 T.E. Bedrijfshuishoudkunde

Nadere informatie

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN

ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN ASO - studierichtingen in VIA-TIENEN De onderwijsvorm ASO is een breed algemeen vormende doorstroomrichting waarin de leerlingen zich voorbereiden op een academische of professionele bacheloropleiding.

Nadere informatie

Infomoment van eerste naar tweede graad

Infomoment van eerste naar tweede graad Infomoment van eerste naar tweede graad Een school kiezen O Ik kan me ten volle ontplooien! O Ik voel me goed! O SIVIBU = LEREN LEVEN INSPIREREN Een richting kiezen = antwoord zoeken op de volgende vragen:

Nadere informatie

EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS

EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS EERSTE GRAAD HET TWEEDE LEERJAAR: LATIJN-GRIEKS Je wil extra uitdaging op theoretisch vlak. Je hebt doorzettingsvermogen, je werkt nauwkeurig en kunt een stevig studieritme aan. Door de 7 uren Latijn en

Nadere informatie

een SCHOOL met een HART

een SCHOOL met een HART een SCHOOL met een HART KWALITEIT WARM NEST begeleiding van leerlingen een luisterend oor LEREN LEREN LEREN LEVEN sociale vaardigheden groei naar volwassenheid bouwen aan de toekomst zorg dragen voor iedereen

Nadere informatie

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD

STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD STUDIERICHTINGEN TWEEDE GRAAD WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46 info@shn.wico.be www.shn.wico.be www.wico.be STUDEREN IN DE TWEEDE GRAAD

Nadere informatie

Talen en wetenschappen

Talen en wetenschappen Talen en Grieks- Industriële Latijn-moderne talen Latijn- Moderne talen-wiskunde Wetenschappen-wiskunde Techniek- Studieaanbod derde graad 1 Grieks Aardrijkskunde 1 2 Esthetica 1 0 Grieks 4 4 Biologie 2 1

Nadere informatie

Studiebegeleiding Op studievlak kan je extra begeleiding krijgen door co-teachting, inhaallessen, avondstudie, sessies leren leren, faalangsttraining... Alleen in een veilige en geborgen omgeving is een

Nadere informatie

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN

ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO ECONOMIE LATIJN WETENSCHAPPEN HUMANE WETENSCHAPPEN ASO 2DE GRAAD 24 Profiel Na de eerste graad maak je een duidelijke keuze. In het derde jaar kies je een studierichting en onderwijsvorm (ASO, TSO,

Nadere informatie

onthaalbrochure

onthaalbrochure morgen begint vandaag onthaalbrochure 2017-2018 Hoe werkt onze school? iedereen telt mee EERSTE GRAAD In de eerste graad neem je een gemeenschappelijke start. Hier ontdek je waarvoor je aanleg en interesse

Nadere informatie

Brochure 2e en 3e graad aso

Brochure 2e en 3e graad aso Sint-Norbertusinstituut Stationsstraat 6, 2570 Duffel 015 30 38 58 mail@snorduffel.be www.snorduffel.be Sint-Norbertusinstituut Duffel LEREN EN LEVEN Brochure 2e en 3e graad aso Schooljaar 2017-2018 2

Nadere informatie

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico.

WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 25 3910 NEERPELT. Tel. +32 11 64 07 01 Fax +32 11 64 41 46. info@shn.be www.shn.be www.wico. STUDIERICHTINGEN DERDE GRAAD 0-0 WICO Campus Sint-Hubertus Stationsstraat 5 90 NEERPELT Tel. + 6 07 0 Fax + 6 6 info@shn.be www.shn.be www.wico.be STUDEREN IN DE DERDE GRAAD VAN HET ASO Het doel van het

Nadere informatie

Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf

Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf Studieaanbod eerste jaar Heilig Graf Je behaalde het getuigschrift van het basisonderwijs. Je behaalde een attest van het basisonderwijs. 1A 1A verdieping 1B Je wil je vooral focussen op de basisleerstof.

Nadere informatie

Studierichtingen tweede graad

Studierichtingen tweede graad Studierichtingen tweede graad 2018 WELKOM Beste ouders Beste leerling De eerste twee jaren van het secundair onderwijs heb je zo goed als achter de rug. Je hebt momenteel al een nieuwe studiekeuze in

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Een open geest start hier GO! atheneum Tienen

Een open geest start hier GO! atheneum Tienen Een open geest start hier GO! atheneum Tienen Wat is STEM? STEM STEM staat voor Science Technology Engineering Mathematics. Wetenschap, techniek en wiskunde zijn binnen STEM geen aparte vakken maar onlosmakelijk

Nadere informatie

Studieaanbod 3 de graad. aso / tso / bso

Studieaanbod 3 de graad. aso / tso / bso Studieaanbod 3 de graad ASO / Economie / / Latijn / Wetenschappen / moderne talen / wiskunde TSO / / BSO / organisatiehulp / aso / tso / bso 02 IKSO voor jongeren met ambitie Stilaan wordt het tijd om

Nadere informatie

Instituut Heilig Hart

Instituut Heilig Hart Instituut Heilig Hart Algemeen Secundair Onderwijs Kalmthout Heuvel 37-03 666 91 61 Kapellensteenweg 190-03 666 94 51 www.hhartkalmthout.be hhartkalmthout@pandora.be Instituut Heilig Hart 1 Welkom Beste

Nadere informatie

Studierichtingen voor de derde graad

Studierichtingen voor de derde graad Studierichtingen voor de derde graad In de derde graad bestaan alle richtingen, behalve humane wetenschappen uit twee hoofddomeinen. Er wordt naast de algemene basis gekozen voor een pakket vakken dat

Nadere informatie

naar de derde graad woensdag 10 mei 2017

naar de derde graad woensdag 10 mei 2017 naar de derde graad woensdag 10 mei 2017 Studieaanbod in het Onze-Lieve- Vrouwcollege 1ste graad campus Bevegem campus Centrum campus Grotenberge 1ste leerjaar A- 1ste leerjaar A-moderne 2de Grieks- 2de

Nadere informatie

Deze keuze maak je voor de algemene vorming: een pakket van 28 lesuren.

Deze keuze maak je voor de algemene vorming: een pakket van 28 lesuren. Keuzes eerste leerjaar A 2018-2019 Keuze 1: Deze keuze maak je voor de algemene vorming: een pakket van 28 lesuren. Basis: Je haalt voldoende tot behoorlijke cijfers in de basisschool. Je kiest om de basisleerstof

Nadere informatie

naar de derde graad woensdag 27 april 2016

naar de derde graad woensdag 27 april 2016 naar de derde graad woensdag 27 april 2016 Studieaanbod in het Onze-Lieve- Vrouwcollege 1ste graad campus Bevegem campus Centrum campus Grotenberge 1ste leerjaar A- 1ste leerjaar A-moderne 2de - 2de 2de

Nadere informatie

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom

IVV Sint-Vincentius. Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom IVV Sint-Vincentius Welkom in de eerste graad! Eerste en tweede jaar A-stroom Voor jou is de overgang van de lagere school naar een eerste graad A-stroom heel zeker een grote verandering. Geen paniek,

Nadere informatie

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016

STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 STUDIEAANBOD SINT-JOZEF HUMANIORA 2015-2016 EERSTE GRAAD Eerste leerjaar Algemene vorming (moderne) Klassieke studiën ( of CLIL-) Tweede leerjaar Grieks- Moderne wetenschappen (SEI of CLIL-SEI) ASO TWEEDE

Nadere informatie

Studierichtingen derde graad

Studierichtingen derde graad Studierichtingen derde graad www.inspirocollege.be 2 WELKOM Beste leerling Je bent 16-17 jaar. Je hebt stilaan een betere kijk op je mogelijkheden en interesses gekregen. Het Inspirocollege biedt een waaier

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016

Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 Studieaanbod Schooljaar 2015-2016 SINT-LODEWIJKSCOLLEGE Beste leerling Met deze brochure in de hand kun je zien welke studierichtingen in het Sint- Lodewijkscollege aangeboden worden. Het is een waaier

Nadere informatie

1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit

1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit 1 ste graad Industriële wetenschappen en Mechanica - elektriciteit School: Sint-Jozefinstituut Onderwijsvorm: Graad: Studierichting: 1ste graad 1 ste leerjaar A 2 de leerjaar Industriële wetenschappen

Nadere informatie

Verder studeren in het hoger onderwijs

Verder studeren in het hoger onderwijs Verder studeren in het hoger onderwijs (vermelde richtingen: studenten zitten minstens in hun 2 de jaar nieuwe structuur Bachelor) Na EM (Economie - Moderne Talen) Academische Bachelor Communicatiewetenschappen

Nadere informatie

ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE!

ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE! ATHENEUM BRUSSEL, EEN SCHOOL MET EEN MISSIE EN VEEL PASSIE! In Atheneum Brussel gaat een heel specifieke onderwijswereld voor je open. Met lessen die het klaslokaal overstijgen, kleine leerlingengroepen,

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019

KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 KIEZEN VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS info ouders basisonderwijs 1, 2 en 3 april 2019 goed kiezen is als een puzzel maken zorg ervoor dat je alle goede puzzelstukjes verzamelt Kiezen voor het secundair onderwijs

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Humane Wetenschappen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die... meer wil te weten komen over mens en samenleving; niet klakkeloos herkauwt,

Nadere informatie

Algemene structuur. 2 de graad BSO

Algemene structuur. 2 de graad BSO Algemene structuur ASO 2 de graad TSO Economie Latijn Wetenschappen Handel Soc. en Techn. Wetenschappen BSO Kantoor Voeding-Verzorging ASO 3 de graad TSO Economie-Wiskunde Latijn-Wiskunde Wetenschappen-Wiskunde

Nadere informatie

Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas

Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas Tweede jaar van de eerste graad kaz-klas Na één jaar in de kaz-klas heb je al iets meer de kans gehad om je een beeld te vormen van de aanpak en de vakken in het secundair onderwijs. De overstap naar het

Nadere informatie

SINT-MICHIELSCOLLEGE

SINT-MICHIELSCOLLEGE SINTMICHIELSCOLLEGE SECUNDAIR ONDERWIJS LESSENTABELLEN 09 00 LESSENTABEL EERSTE LEERJAAR Vakken Latijn PI MWtaal + MW STEM Artistieke vorming muziek beeld Geschiedenis Godsdienst Klassieke talen Latijn

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Handel (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Wetenschap: labo (campus De Toren) Technologie: workshops (campus. STEM-vakken

Wetenschap: labo (campus De Toren) Technologie: workshops (campus. STEM-vakken STEM in de lessen Workshops Proeven van STEM STEM-academie LAGER ONDERWIJS 3 de graad Wiskunde Wereldoriëntatie Mens en techniek Mens en natuur Wetenschap: labo (campus De Toren) Technologie: workshops

Nadere informatie

lessentabel Eerste graad

lessentabel Eerste graad lessentabel In de 1e graad volg je een basispakket en een keuzepakket. Het basispakket is voor iedereen hetzelfde. Voor het keuzepakket kan je kiezen uit drie mogelijkheden: Pakket M extra tijd voor Frans,

Nadere informatie

Ontdek jezelf Verover de wereld. Infobrochure eerste jaar

Ontdek jezelf Verover de wereld. Infobrochure eerste jaar Ontdek jezelf Verover de wereld Infobrochure eerste jaar Wico schol folder 0205.indd 10 2019-02-06 10:24:30 Ontdek jezelf Verover de wereld Je bent twaalf. Je leerde al veel van je ouders, je oma en opa,

Nadere informatie

Economie - Moderne talen

Economie - Moderne talen ASO Economie - Moderne talen Derde graad Economie - Moderne talen LESSENTABEL Vak Type 5e jaar 6e jaar Katholieke godsdienst AV 2 2 Aardrijkskunde AV 1 1 Duits AV 3 3 Economie AV 4 4 Engels AV 3 3 Esthetica

Nadere informatie

Studierichtingen derde graad

Studierichtingen derde graad Studierichtingen derde graad 2018 WELKOM Beste ouders Beste leerling Je bent 16-17 jaar. Je hebt stilaan een betere kijk op je mogelijkheden en interesses gekregen. Het Inspirocollege biedt een waaier

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Economie (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je bent op zoek naar een studierichting die aansluit bij jouw interesses? Al eens nagedacht over de studierichting

Nadere informatie

Van 2 naar 3 een belangrijke stap

Van 2 naar 3 een belangrijke stap Van 2 naar 3 een belangrijke stap spel groei hoop geloof vreugde vertrouwen verbondenheid DIT SPEL SPELEN WE SAMEN 2017-2018 JIJ kiest! HOE KIES JE? MOTIVATIE TALENT INFORMATIE TOEKOMSTGERICHT OPDELING

Nadere informatie

Economie. maatschappij E&M. Handel-talen Kantoor Verkoop. Ruimte voor talent: grensverleggend! Studiegids tweede graad 15

Economie. maatschappij E&M. Handel-talen Kantoor Verkoop. Ruimte voor talent: grensverleggend! Studiegids tweede graad 15 Economie & maatschappij E&M Economie -talen AT Ruimte voor talent: grensverleggend! Studiegids tweede graad 15 Economie AT Aardrijkskunde 1 1 Geschiedenis 2 2 Nederlands 4 4 Engels 3 2 Duits 1 Biologie

Nadere informatie

Naar de tweede graad in de

Naar de tweede graad in de Naar de tweede graad in de INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 1 WOORD VOORAF... 2 ALGEMEEN, KUNST, TECHNISCH OF BEROEPSSECUNDAIR?... 3 DE ONDERWIJSSTRUCTUUR IN ONZE SCHOOL... 4 ASO IN

Nadere informatie

5 Nederlands Frans Wiskunde ICT-vaardigheden

5 Nederlands Frans Wiskunde ICT-vaardigheden Lessentabellen eerste graad EERSTE LEERJAAR A In het eerste jaar zijn er 7 lestijden gemeenschappelijk, d.w.z. dat die 7 lestijden voor iedereen gelijk zijn. De overige 5 lestijden moeten gekozen worden.

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Wetenschappen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Ben je een leerling die: sterk geïnteresseerd is in de verschillende wetenschappelijke disciplines: aardrijkskunde,

Nadere informatie

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e

HUMANE WETENSCHAPPEN S I N T - J A N S C O L L E G E. w w w. s j c - g e n t. b e S I N T - J A N S C O L L E G E w w w. s j c - g e n t. b e Campus Heiveld Heiveldstraat 117 9040 Sint-Amandsberg Tel: 09 228 32 40 heiveld@sjc-gent.be Campus Visitatie Visitatiestraat 5 9040 Sint-Amandsberg

Nadere informatie

IK KLEUR MIJN TOEKOMST MET

IK KLEUR MIJN TOEKOMST MET IK KLEUR MIJN TOEKOMST MET www.sintmichiel.be www.sintmichiel.be INFOBROCHURE 2016 LATIJN WETENSCHAPPEN SOCIALE WETENSCHAPPEN ECONOMIE BOVENBOUW 2 DE EN 3 DE GRAAD SECUNDAIR ONDERWIJS ONZE SCHOOL Het studieaanbod

Nadere informatie

Naar de tweede graad in de

Naar de tweede graad in de Naar de tweede graad in de INHOUDSTAFEL INHOUDSTAFEL... 1 WOORD VOORAF... 2 ALGEMEEN, KUNST, TECHNISCH OF BEROEPSSECUNDAIR?... 3 DE ONDERWIJSSTRUCTUUR IN ONZE SCHOOL... 4 ASO IN

Nadere informatie

Studieaanbod. 3de graad. in het schooljaar 2014-2015. KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora

Studieaanbod. 3de graad. in het schooljaar 2014-2015. KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora Studieaanbod 3de graad in het schooljaar 2014-2015 KLEIN SEMINARIE Klassieke & moderne humaniora adres Zuidstraat 27 8800 Roeselare telefoon 051 26 47 26 fax 051 26 47 27 webadres www.kleinseminarie.be

Nadere informatie

Brochure 1e graad A. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april u.

Brochure 1e graad A. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april u. Info en inschrijvingen 1e jaar vrijdag 10 maart 2017 17 21 u. Opendeurdagen alle jaren vrijdag 21 april 2017 17 21 u. Sint-Norbertusinstituut Duffel LEREN EN LEVEN Brochure 1e graad A Sint-Norbertusinstituut

Nadere informatie

Studiegids derde graad

Studiegids derde graad Studiegids derde graad Algemene structuur tweede graad ASO TSO Economie wiskunde 4 u wiskunde 5 u Latijn wiskunde 4 u wiskunde 5 u Wetenschappen wiskunde 5 u Handel Sociale en Technische Wetenschappen

Nadere informatie

klaar voor morgen www.sintjozefhumaniora.be HALLO Je zit nu in het zesde leerjaar en binnenkort kies je een nieuwe school. Misschien is onze school wel precies wat je zoekt. Daarom stellen we ons graag

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Economie (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je bent op zoek naar een studierichting die aansluit bij jouw interesses? Al eens nagedacht over de studierichting

Nadere informatie

Economie & maatschappij E&M. Economie Handel Handel-talen Kantoor Verkoop. Studiegids tweede graad 7

Economie & maatschappij E&M. Economie Handel Handel-talen Kantoor Verkoop. Studiegids tweede graad 7 Economie & maatschappij E&M Economie Handel Handel-talen Kantoor Verkoop AT Studiegids tweede graad 7 Economie AT Aardrijkskunde 1 1 Geschiedenis 2 2 Nederlands 4 4 Engels 3 2 Duits 0 1 Biologie 1 1 Chemie

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingenprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Secretariaat-Talen (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Secretariaat-Talen iets

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Secretariaat-talen (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting Secretariaat-talen iets

Nadere informatie

Welkom in onze eerste graad

Welkom in onze eerste graad Welkom in onze eerste graad Je zoekt Een school die bij jou past kan zijn Het li efst één waar je jezelf Een school die jou verrast... staan Waar mens en voor jou klaar Om samen met jou Een nieuwe weg

Nadere informatie

INFOBROCHURE 2 e - 3 e GRAAD. secundair onderwijs

INFOBROCHURE 2 e - 3 e GRAAD.   secundair onderwijs INFOBROCHURE e - 3 e GRAAD www.materdeibrasschaat.be secundair onderwijs De jongeren van nu Omdat de jongeren van nu steeds voor ons in de banken zitten evolueren wij al meer dan 180 jaar. De Zusters

Nadere informatie

Op stap met het werkboekje!?

Op stap met het werkboekje!? Werking CLB Op stap met het werkboekje!? 6 studiekeuzetaken Wat betekent kiezen? Ik leer mezelf kennen Ik verken de beroepenwereld Ik leer het Secundair Onderwijs kennen Ik maak een keuze Ik ben zeker

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Secretariaat-Talen (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de derde graad. Zou de richting TSO Secretariaat-Talen

Nadere informatie

2016-2017. Onthaalbrochure. slim in wetenschap. sterk in technologie. bedrijvig in economie. www.damiaaninstituut.be

2016-2017. Onthaalbrochure. slim in wetenschap. sterk in technologie. bedrijvig in economie. www.damiaaninstituut.be 2016-2017 Onthaalbrochure slim in wetenschap sterk in technologie bedrijvig in economie www.damiaaninstituut.be welkom Dag 12-jarige Nu het Lager Onderwijs (bijna) achter de rug is, ben je volop op zoek

Nadere informatie

Welkom in onze eerste graad

Welkom in onze eerste graad Welkom in onze eerste graad Hier kan je voor kiezen in het eerste jaar: Talen-Wiskunde Samen bouwen aan een sterke basis met oog voor zelfontplooiing en ruimte voor leren leren. De algemene vakken hebben

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure HANDEL (3de graad TSO) Leerlingprofiel Je bent 16 jaar en je kiest voor een studierichting in de 3de graad. Zou de richting Handel iets voor jou zijn? Handel is

Nadere informatie