MRDIRECT BOOSTER. Handleiding. Werkt met de volgende systemen: Werkt niet met de volgende systemen: Werkt met de volgende protocollen:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "MRDIRECT BOOSTER. Handleiding. Werkt met de volgende systemen: Werkt niet met de volgende systemen: Werkt met de volgende protocollen:"

Transcriptie

1 Handleiding MRDIRECT BOOSTER Werkt met de volgende systemen: Het computerprogramma MRdirect Werkt niet met de volgende systemen: Alle systemen die MRdirect niet ondersteunt Werkt met de volgende protocollen: Alle protocollen die MRdirect ondersteunt (o.a. DCC, MM, S88)

2 Gebruiksvoorschriften: Veel onderdelen zijn gevoelig voor statische elektriciteit. Zorg er dus altijd voor dat u zich ontladen heeft voordat u de onderdelen aanraakt. Dit kunt u doen door de radiator aan te raken. De MRdirectbooster is niet geschikt om door kinderen onder 14 jaar te worden gebouwd of ingebouwd. Bij de gebruiksvoorschriften behoort ook het lezen, begrijpen en volgen van deze handleiding. Ieder ander gebruik is niet gerechtvaardigd. Veiligheidsvoorschriften: De onderdelen en de opgebouwde module kunnen scherpe punten en uiteinden bezitten. Bij onvoorzichtig vastpakken kunnen deze verwondingen opleveren. Pak ze daarom altijd voorzichtig vast. Let op: neem nooit beschadigde onderdelen of modules in gebruik! Als u beschadigingen aantreft die niet door u veroorzaakt zijn, neem dan contact met TrainTech op voor garantie. Aanraken van onder spanning staande delen, kortsluitingen, verkeerd gebruik en blootstelling aan vocht kunnen tot schokken en verwondingen leiden. Neem daarom altijd de volgende veiligheidsvoorschriften in acht: Schakel altijd als u iets aan de aansluitingen van de module verandert de stroom uit. Gebruik alleen goedgekeurd en geschikt gereedschap en transformatoren cq. voedingen. Gebruik de module alleen zoals aangegeven in deze handleiding. Wijzig nooit eigenmachtig de module. Let bij het solderen van de bouwpakketten op de volgende punten: Een soldeerbout bereikt een temperatuur van 400 C, pas op voor verbrandingen. Zorg voor een onbrandbare ondergrond bij het solderen. Zorg voor een goede soldeerbouthouder. Kleine kinderen kunnen zeer kleine onderdelen met scherpe draadeinden inslikken. LEVENSGEVAARLIJK! Zorg er daarom voor dat onderdelen niet in handen van kleine kinderen komen. In scholen, opleidingsinstituten, hobby- en sociale werkplaatsen dient de bouw, het inbouwen en het gebruik van bouwgroepen door geschoold personeel te worden begeleid. In industriële instellingen zijn de voor die bedrijfstak geldende voorschriften voor het gebruik van elektrische componenten van toepassing (NEN 1010). De meest recente versie van deze handleiding is te vinden op Deze handleiding: versie

3 Werking MRdirect is een digitale centrale. Met MRdirect kunt u uw digitale treinen, wissels, seinen en nog veel meer bedienen. Maar MRdirect doet dit op een andere manier dan gebruikelijk is. Normaal gesproken is een centrale een los kastje met knoppen en een schermpje. In dit kastje zit wat intelligentie voor de digitale besturing en een voeding om de digitale baan van stroom te voorzien. MRdirect pakt dit anders aan: MRdirect is een computerprogramma, waarmee je je computer in een digitale centrale kunt veranderen. De intelligentie van de centrale zit dan dus niet meer in een los kastje, maar in de computer. MRDirect is een zeer uitgebreid systeem. In feite kan MRDirect meer dan de Intellibox van Uhlenbrock, maar door alle ingewikkelde taken die een centrale moet uitvoeren (zoals het genereren van een baansignaal) in de computer uit te voeren, is MRdirect veel goedkoper dan andere centrales. Alle externe elektronica die nodig is voor een volwaardig MRDirect-systeem is ingebouwd in deze booster. Deze booster bevat de volgende standaard MRDirect onderdelen, zoals beschreven in de handleiding van MRDirect 1 : - Een booster, die het baansignaal uit de computer versterkt zodat de treinen erop kunnen rijden, voorzien van kortsluitbeveiliging. - Een programmeerspoor-aansluiting, voorzien van ACK detectie voor het programmeren en uitlezen van decoders. - Een S88-N aansluiting voor het aansluiten van terugmelders, zodat een geautomatiseerde treinbaan mogelijk is. Om deze booster te gebruiken moet uw computer beschikken over de juiste aansluitingen. Uw computer moet minstens een 9-polige seriële poort hebben en minstens een parallelle poort. In figuur 1 (volgende pagina) ziet u deze aansluitingen. Dit moeten echte poorten zijn: USB adapters gaan niet werken! Alleen zgn. PCI uitbreidingskaarten met deze aansluitingen kunnen werken als uw computer deze aansluitingen niet heeft. Het programma MRdirect moet op het besturingssysteem MS-DOS draaien. Dit is een zeer oud besturingssysteem (het is de voorloper van Microsoft Windows), maar het is eigenlijk het enige besturingssysteem waarop MRdirect betrouwbaar kan werken. Als u niet aan MS-DOS kunt komen, of u heeft hier andere vragen over, neem dan contact op met TrainTech op info@traintech.nl. Deze booster ondersteunt alle geavanceerde functies van MRdirect, zoals S88 handregelaars, eenvoudige programmering van Motorola decoders en de Sein Functie Decoder. Verder maakt deze booster ook gebruik van moderne MOSFET technologie. Hierdoor is deze booster veel energiezuiniger en koeler dan andere boosters. Desalniettemin kan deze booster bij normaal gebruik, zeker bij grote treinbanen, warm worden. Zorg er dus voor dat de booster wel zijn warmte kwijt kan. 1 Zie

4 Aansluiten De booster wordt met twee kabels aan de computer verbonden: een kabel voor de seriële poort en een kabel voor de parallelle poort. Deze kabels worden meegeleverd met de booster. Voor gebruik moet ten minste de seriële kabel worden aangesloten: hierover loopt het baansignaal. De seriële kabel wordt aangesloten op de 9-polige aansluiting op de booster en op de COM1 poort van de computer. Deze ziet er zo uit: Parallelle poort Figuur 1 Seriële poorten 1 en 2 De COM1 poort is de seriële poort waar een 1 bij staat. Als uw computer maar 1 seriële poort heeft is dat COM1. Als u ook terugmelding wilt gebruiken, bijvoorbeeld voor het (gedeeltelijk) automatiseren van uw modelspoorbaan, dan moet ook de parallelle kabel worden aangesloten. Op de booster moet die op de 25-polige aansluiting worden aangesloten. Op de computer moet hij eveneens op de 25-polige aansluiting. De meeste computers hebben er hier maar een van. Als u geen terugmelding gebruikt hoeft u de parallelle kabel niet aan te sluiten. Figuur 2 Parallelle poort Seriële poort Voeding De voeding van de booster wordt op de aansluiting rechts aangesloten. Een bijpassende voeding wordt meegeleverd met de booster, zodat u zelf niet hoeft te zoeken naar een geschikte voeding.

5 Figuur 3 Programmeerspoor Externe booster Statusled Hoofdbaan S88-N aansluiting De treinbaan wordt aangesloten op de klemverbindingen aan de voorkant. Om een draad in een klemverbinding vast te maken moet u op de hendel op de bovenkant drukken, de draad in het bijbehorende gat steken (let erop dat hij er iets verder in moet dan je in eerste instantie zou vermoeden) en vervolgens de hendel weer loslaten. De treinbaan zelf wordt aangesloten op de Track aansluiting, het programmeerspoor wordt aangesloten op de Prog aansluiting. Eventuele terugmelders kunnen worden verbonden met de S88-N aansluiting. De booster heeft ook een aansluiting met de letters C, D en E er bij. Op deze aansluiting kunnen extra boosters aangesloten worden, die voorzien zijn van een CDE ingang. Het aansluiten van een extra booster is vrij simpel: de C wordt met de C van de booster verbonden, de D met de D en de E met de E. Er kunnen zo veel boosters als u wilt op deze uitgang worden aangesloten, door simpelweg bij iedere booster iedere C met iedere C te verbinden, iedere D met iedere D en iedere E met iedere E. Let op: deze CDE aansluiting is een CDE uitgang. Er kunnen alleen externe boosters met een CDE ingang op worden aangesloten, meerdere MRdirect boosters kunnen niet op deze manier gekoppeld worden! De LED op de voorzijde van de booster geeft de status van de booster aan. Een overzicht van de verschillende meldingen: Kleur Knipperend continu Groen Oranje Rood De booster is inactief, er staat geen spanning op de baan De booster staat in programmeerstand. Er staat geen spanning op het programmeerspoor De baan is afgeschakeld na een overbelasting of kortsluiting De booster is actief, er staat spanning op de baan De booster staat in programmeerstand. Er staat spanning op het programmeerspoor. De baan is in overbelasting of kortsluiting, maar MRdirect heeft nog niet opgetreden.

6 In MRdirect kan een wachttijd worden ingesteld hoe lang het duurt voordat MRdirect op een kortsluiting of overbelasting reageert. De booster is voorzien van kortsluitbeveiliging, maar ook de voeding van de booster heeft een ingebouwde beveiliging. Dit is handig omdat de booster dan altijd uitschakelt in geval van kortsluiting, ook als de computer om wat voor reden dan ook te traag reageert. Het nadeel is wel dat als de voeding in bescherming gaat, hij alleen weer geactiveerd kan worden door de stekker er uit te halen en opnieuw erin te stoppen. Als de booster in bescherming gaat kan dit simpelweg met een druk op de knop gedaan worden in MRdirect. Het is dus het beste als u de reactietijd in MRdirect sneller zet dan de reactietijd van de voeding. Een reactietijd van 0,1 seconden werkt prima, dit betekent in MRdirect een instelling van KO=100 of Sommige zeer oude computers, vooral laptops, zijn helaas zelfs met een zeer korte reactietijd in MRdirect nog te traag. Op deze computers zal de kortsluitbeveiliging dus niet goed werken, en zal de voeding eerder in bescherming gaan. Als u terugmelding gebruikt en u maakt als bezetmelding gebruik van de zgn. massadetectie, let u dan op het volgende: een van de Track-aansluitingen is met een min-teken aangegeven. De railsspanning is wisselspanning, dus dit is eigenlijk incorrect, maar de min aansluiting van de rails is verbonden met de min van de S88-N aansluiting. Als u gebruik maakt van massadetectie moet u dus opletten dat u de min aansluiting op de buitenste rails aansluit! Als u dit omdraait komt er 20 volt op de terugmelder te staan en die kan daar niet tegen. Verder hoeft u zelf dus de S88 min niet met de rails te verbinden. Technische gegevens Voedingsspanning: volt gelijkspanning let op: De booster wordt gevoed met gelijkspanning, maar hij is ook geschikt voor gebruik met wisselspanning treinen! Maximum uitgangstroom: 4 Ampère Aantal S88-N aansluitingen: 1 Programmeerspoor: ja ACK-detectie: ja Kortsluit- en overbelastingsbeveiliging: ja Inhoud levering 1 MRDirect booster 1 19V 4.75A stroomadapter voor MRDirect booster 1 seriële poort kabel 1 parallelle poort kabel

8-VOUDIGE BEZETMELDER

8-VOUDIGE BEZETMELDER Handleiding 8-VOUDIGE BEZETMELDER Werkt met de volgende systemen: alle systemen, analoog én digitaal, gelijkspanning en wisselspanning. Werkt niet met de volgende systemen: - Werkt met de volgende protocollen:

Nadere informatie

WISSELDECODER. Handleiding

WISSELDECODER. Handleiding Handleiding WISSELDECODER Werkt met de volgende systemen: Alle systemen die het DCC protocol ondersteunen, o.a. Twincenter, Intellibox, Lokmaus, MRDirect. Zo goed als alle systemen ondersteunen tegenwoordig

Nadere informatie

Handleiding S88N TERUGMELDER

Handleiding S88N TERUGMELDER Handleiding S88N TERUGMELDER Werkt met de volgende systemen: Alle systemen die een S88 of S88-N aansluiting hebben, o.a. Intellibox Twincenter De meeste Märklin-digital apparaten HSI-88 MRDirect Werkt

Nadere informatie

Terugmeld module in combinatie met andere merken 13. Aansluiten van de meldingangen 14. In gebruik nemen en testen van de terugmeld module 16

Terugmeld module in combinatie met andere merken 13. Aansluiten van de meldingangen 14. In gebruik nemen en testen van de terugmeld module 16 06/2009 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Gebruik van de s88-n-16/cd terugmeldingsmodule 4. Aansluitingen s-88-n-16/cd 4

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Gebruik van de s88-n-16/cd terugmeldingsmodule 4. Aansluitingen s-88-n-16/cd 4 02/2010 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

Dekoder instel programma met behulp van de Sprog IIv3 of de Sprog III. Digitaalservice.nl

Dekoder instel programma met behulp van de Sprog IIv3 of de Sprog III. Digitaalservice.nl Dekoder instel programma met behulp van de Sprog IIv3 of de Sprog III. Digitaalservice.nl Met dit programma kunt u DCC dekoders uitlezen en instellen met behulp van de Sprog programmer. De Sprog heeft

Nadere informatie

* Gratis bij aanschaf PC I/O terugmeldsysteem, zie SOFTLOK info!!

* Gratis bij aanschaf PC I/O terugmeldsysteem, zie SOFTLOK info!! Prijslijst 01/12/2015 Programma (software): (actuele versie 11.2c) SOFTLOK demoversie... Gratis van internet SOFTLOK demoversie (incl. handleiding op USB-stick)... 12,50 SOFTLOK megaversie (incl. handleiding

Nadere informatie

Handleiding. Versie 2.0 www.qwiek.nl

Handleiding. Versie 2.0 www.qwiek.nl Handleiding Versie 2.0 www.qwiek.nl Onverhoopt problemen met uw Qwiek.melody? www.qwiek.eu/faq Lees deze voorschriften voor het aansluiten en gebruiken van de Qwiek.up aandachtig door. Algemeen Lees deze

Nadere informatie

Technische gegevens 12

Technische gegevens 12 02/2009 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

Bouwbeschrijving. Servo Decoders

Bouwbeschrijving. Servo Decoders Bouwbeschrijving Servo Decoders vanaf maart 2010 Bouwbeschrijving Servo Decoders MatPwrDigiX Nieuwe versie vanaf Maart 2010 Voor S8DCC/MOT 8-voudige servo-decoder (alle 8 servo s) Voor S8-4DCC/MOT 4-voudige

Nadere informatie

Bouwbeschrijving. DC-Car Booster

Bouwbeschrijving. DC-Car Booster Bouwbeschrijving DC-Car Booster Bouwbeschrijving DC-Car Booster Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van dit bouwpakket. Wat doet de DC-Car Booster. Een aantal DC-Car gebruikers heeft aangegeven dat

Nadere informatie

In gebruik nemen en testen. 11. Technische gegevens 13. Bijlage 1 14

In gebruik nemen en testen. 11. Technische gegevens 13. Bijlage 1 14 02/2009 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

Handleiding ECoSLink Terminal

Handleiding ECoSLink Terminal Handleiding ECoSLink Terminal Wij danken U voor uw aankoop van deze ECoSLink Terminal. Voor conformiteitverklaringen verwijzen wij naar originele handleiding van ESU. Voor recuperatie van materialen: http://www.modeltrainservice.com/recyclage.pdf

Nadere informatie

Bouwbeschrijving. Servo Decoders

Bouwbeschrijving. Servo Decoders Bouwbeschrijving Servo Decoders Bouwbeschrijving Servo Decoders MatPwrDigiX Voor S8DCC/MOT 8-voudige servo-decoder (alle 8 servo s) Voor S8-4DCC/MOT 4-voudige servo-decoder (alleen servo 1-4) Voor W4DCC

Nadere informatie

Pagina 1 van 14. Nederlandse uitgave: www.ab-treinen.nl

Pagina 1 van 14. Nederlandse uitgave: www.ab-treinen.nl De LR101 is een terugmelder voor het gebruik in het Digital plus systeem van Lenz. De LR101 wordt gebruikt in combinatie met o.a. de bezetmelder LB101. Pagina 1 van 14 Inhoudsopgave. Inhoudsopgave....

Nadere informatie

LGB MZS Functie overzicht

LGB MZS Functie overzicht LGB MZS Systeem - Functie overzicht 1 / 5 LGB MZS Functie overzicht Dit overzicht is op te vragen als pdf voor leden van het en gepubliceerd in het magazine van de www.grootspoorgroep.nl. LGB MZS Centrale

Nadere informatie

Digitaal Modelsporen. Inleiding. Jan Boen, Ing, MSc

Digitaal Modelsporen. Inleiding. Jan Boen, Ing, MSc Digitaal Modelsporen Inleiding Jan Boen, Ing, MSc Agenda Een woordje geschiedenis De voornaamste standaarden Rijden, Melden en Sturen De bouwstenen Digitaal Rijden Combinatie met analoog Evolueren van

Nadere informatie

Gebruik in geen geval soldeervet!!!! Dit zal uw print en de componenten beschadigen.

Gebruik in geen geval soldeervet!!!! Dit zal uw print en de componenten beschadigen. Bouwbeschrijving: MatPwrDigiX Voor S8DCC/MOT 8-voudige servo-decoder (alle 8 servo s) Voor S8-4DCC/MOT 4-voudige servo-decoder (alleen servo 1-4) Voor W4DCC 4-fach 4 weg servo-decoder (Servo 1, 3, 5 en

Nadere informatie

Modelspoor en het digitale tijdperk. (Deel IV).

Modelspoor en het digitale tijdperk. (Deel IV). Modelspoor en het digitale tijdperk. (Deel IV). In de vorige delen hebben we kunnen zien hoe een meertreinen besturingssysteem in elkaar steekt en dat er nogal wat verschillen tussen (kunnen) zijn. Ondanks

Nadere informatie

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Gebruik BusBox 4. Aansluitingen BusBox 4. Opbouw van het kabelnetwerk met de BusBox 9

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Gebruik BusBox 4. Aansluitingen BusBox 4. Opbouw van het kabelnetwerk met de BusBox 9 02/2010 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

Bestnr Module SMD- Servotester

Bestnr Module SMD- Servotester Bestnr. 19 01 51 Module SMD- Servotester Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar gemaakt,

Nadere informatie

Alleen gekwalificeerde elektrotechnici of elektrotechnisch geïnstrueerde personen mogen aan een elektrische installatie werken.

Alleen gekwalificeerde elektrotechnici of elektrotechnisch geïnstrueerde personen mogen aan een elektrische installatie werken. STORINGEN LEDSPOTS Voordat u LEDs spot monteert adviseren wij deze van tevoren even te testen. Dit is eenvoudig te doen door de input en de output aan te sluiten en stekkertjes in de verbindingsdoos te

Nadere informatie

STAKA. Handleiding elektrische bediening. Dakluiken Flachdachausstiege Roof access hatches Trappes de toit

STAKA. Handleiding elektrische bediening. Dakluiken Flachdachausstiege Roof access hatches Trappes de toit STAKA Handleiding elektrische bediening Algemeen Deze handleiding geeft u de juiste instructies voor een correcte aansluiting en een goede bediening van de elektrische bedieningsset van Staka. De installatie

Nadere informatie

16SD. Avontuur in miniatuur

16SD. Avontuur in miniatuur 16SD Bezetmelder met 16 contacten op basis van stroomdetectie. Voor terugmelding met behulp van LEDs of als aanvulling op een terugmelddecoder zonder stroomdetectie. Geschikt voor digitale 2-rail modelbanen.

Nadere informatie

Bouwbeschrijving. Servo Decoders

Bouwbeschrijving. Servo Decoders Bouwbeschrijving Servo Decoders vanaf maart 2010 Bouwbeschrijving Servo Decoders MatPwrDigiX Nieuwe versie vanaf Maart 2010 Voor S8DCC/MOT 8-voudige servo-decoder (alle 8 servo s) Voor S8-4DCC/MOT 4-voudige

Nadere informatie

Bouwbeschrijving Servo Decoders. S4DCC/MOT S4DCC/MOT-Car S4DCC/MOT-Herz

Bouwbeschrijving Servo Decoders. S4DCC/MOT S4DCC/MOT-Car S4DCC/MOT-Herz Bouwbeschrijving Servo Decoders S4DCC/MOT S4DCC/MOT-Car S4DCC/MOT-Herz Bouwbeschrijving Servo Decoders Voor S4DCC/MOT Voor S4DCC/MOT-Car Voor S4DCC/MOT-Herz 4-voudige servo-decoder (geen relais) 4-voudige

Nadere informatie

Spanningsomvormermodule

Spanningsomvormermodule Bestnr. 19 13 96 Spanningsomvormermodule Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een automatische gegevensbestand, of openbaar gemaakt,

Nadere informatie

LIVECHESS QUICK SET-UP CAÏSSA

LIVECHESS QUICK SET-UP CAÏSSA LIVECHESS QUICK SET-UP CAÏSSA MA_NED_LiveChess_Quick Set-up Caïssa_Rev1509b 1 Inhoud: DGT LiveChess... 2 Caïssa Systeem... 2 DGT Caïssa setup.... 3 BoMo... 3 BoMo batterijen... 3 Aansluiting BoMo naar

Nadere informatie

Met de Central Station 3 bevredigt Märklin de meest uiteenlopende behoeften van de modelspoorders. We laten vier voorbeelden zien.

Met de Central Station 3 bevredigt Märklin de meest uiteenlopende behoeften van de modelspoorders. We laten vier voorbeelden zien. CENTRAL STATION 3, DEEL 3 Een stuurapparaat voor alle gevallen Met de Central Station 3 bevredigt Märklin de meest uiteenlopende behoeften van de modelspoorders. We laten vier voorbeelden zien. 16 märklin

Nadere informatie

53451 LokProgrammer. Beknopt overzicht.

53451 LokProgrammer. Beknopt overzicht. 53451 LokProgrammer Beknopt overzicht. Tweede editie, februari 2012 Hardware versie V3.0 Software versie 2.x.x Software versie 4.x.x Houd er rekening mee dat dit overzicht slechts inleidende informatie

Nadere informatie

DIGITALE STROOMTANG - KEW SNAP MODEL 2017/2027RMS voor het meten van wisselstroom. Klauwen. Klauwopener. Bereikkeuzeschakelaar. Veiligheidsarmband

DIGITALE STROOMTANG - KEW SNAP MODEL 2017/2027RMS voor het meten van wisselstroom. Klauwen. Klauwopener. Bereikkeuzeschakelaar. Veiligheidsarmband DIGITALE STROOMTANG - KEW SNAP MODEL 2017/2027RMS voor het meten van wisselstroom Klauwen Data Hold Klauwopener Bereikkeuzeschakelaar Uitlezing Aansluitklem COM Aansluitklem VOLT/ Veiligheidsarmband 1.

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing S4-Herz Servo Decoder

Gebruiksaanwijzing S4-Herz Servo Decoder Gebruiksaanwijzing S4-Herz Servo Decoder Gebruiksaanwijzing S4-Herz Servo Decoder Voorwoord Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van deze S4-Herz Servo decoder. U heeft een hoogwaardig product aangeschaft

Nadere informatie

Handleiding KeerPlus3 Keerlusoplossing voor digitale modelspoor

Handleiding KeerPlus3 Keerlusoplossing voor digitale modelspoor Handleiding KeerPlus3 Telgterweg 275a 3853 NJ Ermelo 06 41 80 35 40 info@domburgtrainsupport.nl KvK nummer 62847503 BTW nummer NL192391513B01 IBAN NL52RABO 0302303499 Handleiding KeerPlus3 Keerlusoplossing

Nadere informatie

Vertaling voor eigen gebruik P.Heinst

Vertaling voor eigen gebruik P.Heinst Keerlusmodule Vertaling voor eigen gebruik P.Heinst Korte handleiding Bij de opbouw van de keerlussen of raildriehoeken in de modelbaan komt het onvermijdelijk tot een kortsluiting tussen de beide rails.

Nadere informatie

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012

OC-27143.1 Het onderhouden van mechanische onderdelen 2012 Krachtstroom antwoorden Doel Je kunt een stekker of een contrastekker aan een krachtstroomsnoer monteren. Oriëntatie Bij het werken met elektriciteit speelt de veiligheid een zeer grote rol. Een onveilige

Nadere informatie

EM3971 - Universele Laptoplader

EM3971 - Universele Laptoplader E EM3971 - Universele Laptoplader 2 NEDERLANDS EM3971 - Universele Laptoplader Waarschuwingen en aandachtspunten Het openen van het product en/of de producten kan leiden tot ernstige verwondingen! Laat

Nadere informatie

Alle gebruikte merknamen zijn geregistreerde merknamen van de bekende fabrikanten.

Alle gebruikte merknamen zijn geregistreerde merknamen van de bekende fabrikanten. 09/2018 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

H-TRONIC pendeltreinautomaat

H-TRONIC pendeltreinautomaat G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr. 21 65 24 H-TRONIC pendeltreinautomaat Belangrijk! Beslist lezen! Deze gebruiksaanwijzing is een integraal onderdeel van dit product. Er staan belangrijke aanwijzingen

Nadere informatie

43 Keerlusprint. 43.1 Werking. informatieblad 43 keerlusprint KLS versie 2.0

43 Keerlusprint. 43.1 Werking. informatieblad 43 keerlusprint KLS versie 2.0 43 Keerlusprint Beperking aansprakelijkheid De aansprakelijkheid van het bestuur van de HCCM is beperkt als omschreven in informatieblad 1 Bij treingestuurde (digitale) systemen wordt de hele baan door

Nadere informatie

RUKRA REMOTE DIGIT IO_44_NL ARTIKELNUMMER: RK-3004

RUKRA REMOTE DIGIT IO_44_NL ARTIKELNUMMER: RK-3004 ARTIKELNUMMER: RK-3004 Lees deze handleiding zorgvuldig door voordat u start met de montage of programmering RUKRA EUROPE B.V. WWW.RUKRA.EU INFO@RUKRA.EU Handleiding ALGEMENE INFORMATIE De Remote DIGIT

Nadere informatie

Bouwbeschrijving Input print

Bouwbeschrijving Input print Bouwbeschrijving Input print Te gebruiken met Servo Decoders welke voorzien zijn van een RS232 ingang: S8DCC/MOT vanaf 02.01.09 S4DCC/MOT vanaf 21.10.08 W4DCC/MOT vanaf 26.04.09 Van harte gefeliciteerd

Nadere informatie

Digitale decoder voor magneetartikelen. Installatiehandleiding DIGITAL 2. Modellspielwaren GmbH Am Bahnhof 1 D- 35116 Hatzfeld www.viessmann-modell.

Digitale decoder voor magneetartikelen. Installatiehandleiding DIGITAL 2. Modellspielwaren GmbH Am Bahnhof 1 D- 35116 Hatzfeld www.viessmann-modell. Digitale decoder voor magneetartikelen 5211 Installatiehandleiding DIGITAL 2 Modellspielwaren GmbH Am Bahnhof 1 D- 35116 Hatzfeld www.viessmann-modell.de 1. Adressering Voorbeeld: instelling van de code

Nadere informatie

Update handleiding voor de Mobile Control met software versie V20 voor ECoS.

Update handleiding voor de Mobile Control met software versie V20 voor ECoS. Update handleiding voor de Mobile Control met software versie V20 voor ECoS. Datum: 2007-12-20 Attentie! De update van de Mobile Control is op eigen risico. Bij een verkeerd gebruik van deze update kunnen

Nadere informatie

De TRUST 2 PORT USB 2.0 PCI CARD werkt niet op MAC.

De TRUST 2 PORT USB 2.0 PCI CARD werkt niet op MAC. Werkwijze eerste gebruik Hoofdstuk 1. Aansluitingen (3.1) 2. De-installeren oude stuurprogramma s en producten (3.2) 3. Stuurprogramma Windows 98 /98SE /Me /2000 /XP (3.3) 4. USB-kaart inbouwen (3.4) 5.

Nadere informatie

Uw gebruiksaanwijzing. HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP PC

Uw gebruiksaanwijzing. HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP PC U kunt de aanbevelingen in de handleiding, de technische gids of de installatie gids voor HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP PC. U vindt de antwoorden op al uw vragen over de HP COMPAQ D230 MICROTOWER DESKTOP

Nadere informatie

Terugmeldingen. Misschien zijn er nog meer detectie mogelijkheden, maar laten we deze maar eens nader bekijken wat de voor- en nadelen zijn!

Terugmeldingen. Misschien zijn er nog meer detectie mogelijkheden, maar laten we deze maar eens nader bekijken wat de voor- en nadelen zijn! Terugmeldingen Zodra u de modelbaan inzichtelijk wil maken, waar en welke treinen zich op een bepaald moment zich bevinden heeft u contacten nodig in de rails om dit op een tableau of op een computer scherm

Nadere informatie

Loconet en de toepassing daarvan.

Loconet en de toepassing daarvan. Loconet en de toepassing daarvan. We kennen het allemaal, onder de treintafel is het door de grote hoeveelheid aansluitingen en randapparatuur ( bezetmelders, wisseldecoders, wisselmotoren enz. enz.) is

Nadere informatie

Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens

Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens Accu en oplader instructies: Eigen bedrijfsgegevens 1. Als u de accu helemaal leeg hebt gereden, zorg er dan voor dat u uw accu kort hierna weer aan de lader zet (binnen enkele uren). 2. Laat de accu nooit

Nadere informatie

Locobuffer Handleiding

Locobuffer Handleiding Locobuffer Handleiding HDM09 Disclaimer van Aansprakelijkheid: Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden op deze site is op eigen risico.

Nadere informatie

Decoder inbouw. Het ombouwen van een analoge tot een digitale loc. Jan Boen, Ing. voor het Locje Dilbeek

Decoder inbouw. Het ombouwen van een analoge tot een digitale loc. Jan Boen, Ing. voor het Locje Dilbeek Decoder inbouw Het ombouwen van een analoge tot een digitale loc Jan Boen, Ing. voor het Locje Dilbeek Wanneer? Indien je wil overgaan van analoog naar digitaal bedrijf. Het is niet zinvol je loc s te

Nadere informatie

Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F.

Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F. Introductie Deze handleiding geeft uitleg over de installatie van hard- en software van HTvision V.O.F. Belangrijke tekstgedeelten worden aangegeven doormiddel van dit soort kaders Handelingen die stap

Nadere informatie

1 Elektriciteit Oriëntatie 1.1 Elektrische begrippen Elektrische stroomkring

1 Elektriciteit Oriëntatie 1.1 Elektrische begrippen Elektrische stroomkring 1 Elektriciteit Oriëntatie Om met je auto of een tractor te kunnen rijden heb je elektriciteit nodig. Ook voor verlichting en je computer is veel elektriciteit nodig. Ook als je de mobiele telefoon aan

Nadere informatie

Terugmeldmodule 63320

Terugmeldmodule 63320 Terugmeldmodule 63320 Terugmeld-Module 63320 Voor 2 geleider-rails nieuwe dimensie voor digitale terugmelding Waarvoor gebruikt men Terugmelding? Terugmeldingen geven op de modelbaan de informatie of een

Nadere informatie

BDS-001, besturing voor handbediende schuifdeuren

BDS-001, besturing voor handbediende schuifdeuren , besturing voor handbediende schuifdeuren HW V1.0 SW V1.0 NL. Inhoudsopgaven: 1 Veiligheidsvoorschriften 2 2 Werking 3 3 Overzicht 4 4 Aansluiten 6 5 Storingen/specificaties 9 1 1 Veiligheidsvoorschriften:

Nadere informatie

Sonar LED Bluetooth Luidspreker

Sonar LED Bluetooth Luidspreker Sonar LED Bluetooth Luidspreker Gebruikshandleiding 33041 Belangrijke Veiligheidinstructies Houd de luidspreker uit de buurt van water en andere vloeistoffen. Houd de luidspreker uit de buurt van hittebronnen.

Nadere informatie

EcoSBoost Handleiding. ECoSBoost: booster voor ECoS en Märklin Central Station.

EcoSBoost Handleiding. ECoSBoost: booster voor ECoS en Märklin Central Station. EcoSBoost Handleiding ECoSBoost: booster voor ECoS en Märklin Central Station. Geachte, Wij wensen U te feliciteren met de aanschaf van deze booster. Wij bieden U dan ook deze verkorte handleiding aan.

Nadere informatie

Digitale remmodule. Installatiehandleiding. Modellspielwaren GmbH Am Bahnhof 1 D Hatzfeld Vertaling: Koen Vaganée 1

Digitale remmodule. Installatiehandleiding. Modellspielwaren GmbH Am Bahnhof 1 D Hatzfeld  Vertaling: Koen Vaganée 1 Digitale remmodule 5232 Installatiehandleiding Modellspielwaren GmbH Am Bahnhof 1 D- 35116 Hatzfeld www.viessmann-modell.de Vertaling: Koen Vaganée 1 Belangrijke informatie! Lees deze gebruikershandleiding

Nadere informatie

Demonstratie OpenDCC-BiDiB met itrain Te gast bij HOBBY IN PRAKTIJK. Hun motto is:

Demonstratie OpenDCC-BiDiB met itrain Te gast bij HOBBY IN PRAKTIJK. Hun motto is: Demonstratie OpenDCC-BiDiB met itrain Te gast bij HOBBY IN PRAKTIJK Hun motto is: het ondersteunen van de beginnende hobbyist met treinbanen en/of RC bestuurbare modellen 23 december 2017 Henry ten Hove

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET HERCULES DJCONTROLWAVE EN DJUCED DJW

AAN DE SLAG MET HERCULES DJCONTROLWAVE EN DJUCED DJW AAN DE SLAG MET HERCULES DJCONTROLWAVE EN DJUCED DJW HERCULES DJCONTROLWAVE OVERZICHT De Hercules DJControlWave is een 2-decks DJ-controller met Bluetooth draadloze technologie. Hiermee kunt u uiterst

Nadere informatie

Modeltrein Academie. Modeltreinen, analoog rijden en schakelen

Modeltrein Academie. Modeltreinen, analoog rijden en schakelen Modeltrein Academie Modeltreinen, analoog rijden en schakelen Modeltrein Academie Modeltreinen, analoog rijden en schakelen - pagina 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 3 Inleiding 4 Analoog rijden 8 Analoog

Nadere informatie

1. Installatie van de e-thermostaat 3. 2. Installatie van de hub 8

1. Installatie van de e-thermostaat 3. 2. Installatie van de hub 8 v.120110 1. Installatie van de e-thermostaat 3 2. Installatie van de hub 8 3. De webportal en smart phone app 10 Webportal...10 Smart phone App...10 4. Problemen oplossen - E-thermostaat 11 Het display

Nadere informatie

Schakelnetvoeding Module

Schakelnetvoeding Module G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr.: 19 00 51 Schakelnetvoeding Module Omwille van het milieu 100% recyclingpapier Impressum Alle rechten, ook vertalingen, voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Universele notebook autolader, 90W

Universele notebook autolader, 90W Universele notebook autolader, 90W Handleiding DA-10191 Geniet nu van uw trip met de wereld s kleinste universele DC-adapter met een vermogen van 90W voor notebooks en USB-oplaadbare apparatuur. Dankzij

Nadere informatie

Handleiding Otter POD motor

Handleiding Otter POD motor Handleiding Otter POD motor Inhoud Veiligheidsvoorschriften... 2 Inleiding;... 2 POD motor... 3 Installatie en aansluiten;... 3 Varen met de OTTER... 4 Onderhoud... 5 Garantie... 5 Specificaties... 5 Waarschuwing;...

Nadere informatie

Bouwbeschrijving. Functiebouwsteen FB-SW (vanaf maart 2010)

Bouwbeschrijving. Functiebouwsteen FB-SW (vanaf maart 2010) Bouwbeschrijving Functiebouwsteen FB-SW (vanaf maart 2010) Deze bouwsteen bezit alle functies welke tot nu toe beschikbaar waren in functiebouwstenen. Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van dit bouwpakket.

Nadere informatie

7 Port USB Hub 7 PORT USB HUB. Gebruikershandleiding. Versie 1.0

7 Port USB Hub 7 PORT USB HUB. Gebruikershandleiding. Versie 1.0 7 PORT USB HUB Gebruikershandleiding Versie 1.0 Hartelijk Dank Wij danken u voor de aankoop van dit product uit het Trust assortiment. Wij wensen u veel plezier bij het gebruik en raden u aan om deze handleiding

Nadere informatie

HP luidsprekertelefoon. Gebruikershandleiding

HP luidsprekertelefoon. Gebruikershandleiding HP luidsprekertelefoon Gebruikershandleiding Copyright 2014 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Bluetooth is een handelsmerk van de desbetreffende eigenaar en wordt door Hewlett-Packard Company onder

Nadere informatie

Hotto boilerkraan plaatsen

Hotto boilerkraan plaatsen Hotto boilerkraan plaatsen Hotto boilerkraan plaatsen Materialen Gereedschap Hotto Quadro kraan Chroom Steeksleutel Hotto Arco kraan RVS Hotto Arco kraan Chroom Hotto Quadro kraan RVS http://bit.ly/29e6suk

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing W4 Servo Decoder

Gebruiksaanwijzing W4 Servo Decoder Gebruiksaanwijzing W4 Servo Decoder Vanaf maart 2010 Voorwoord Gebruiksaanwijzing W4 Servo Decoder Nieuwe versie vanaf Maart 2010 Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van deze W4 Servo decoder. U heeft

Nadere informatie

Lezing door Chris Burger (ac.burger@kpnmail.nl) op 20 april 2013 voor HCCM te De Bilt.

Lezing door Chris Burger (ac.burger@kpnmail.nl) op 20 april 2013 voor HCCM te De Bilt. Hoe begin ik als ik een nieuwe modelbaan wil opzetten in Koploper? Hoe moet ik beginnen, waar moet ik aan denken, wat zijn de afwegingen die je moet maken? Voor welke systemen is het programma geschikt?

Nadere informatie

Stroomdetectie module Voor analoge en digitale banen

Stroomdetectie module Voor analoge en digitale banen Stroomdetectie module Voor analoge en digitale banen HDM10 Disclaimer van Aansprakelijkheid Het gebruik van alle items die kunnen worden gekocht en alle installatie-instructies die kunnen worden gevonden

Nadere informatie

Handleiding DCC Functie-Decoder

Handleiding DCC Functie-Decoder Handleiding DCC Functie-Decoder datentec hnik Kreis cher Januar 2008- Kreischer Datentechnik. Alle Rechte, insbesondere das Recht der Vervielfältigung und Verbreitung sowie der Übersetzung vorbehalten.

Nadere informatie

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Gebruik CAR module 4. Werking van de CAR module 4. Aansluiten van de CAR Module 5. Technische gegevens 10

Voorwoord / veiligheidsaanwijzing 3. Gebruik CAR module 4. Werking van de CAR module 4. Aansluiten van de CAR Module 5. Technische gegevens 10 05/2013 Etecmo Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze documentatie mag worden vermenigvuldigd opgeslagen en/of openbaar gemaakt, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van Etecmo. Technische

Nadere informatie

GPRS-A. Universele monitoringsmodule. Quick start. De volledige handleiding is verkrijgbaar op Firmware versie 1.00 gprs-a_sii_nl 02/18

GPRS-A. Universele monitoringsmodule. Quick start. De volledige handleiding is verkrijgbaar op   Firmware versie 1.00 gprs-a_sii_nl 02/18 GPRS-A Universele monitoringsmodule Quick start De volledige handleiding is verkrijgbaar op www.osec.nl Firmware versie 1.00 gprs-a_sii_nl 02/18 SATEL sp. z o.o. ul. Budowlanych 66 80-298 Gdańsk POLAND

Nadere informatie

Ombouwen van de LGB Stainz van analoog naar digitaal.

Ombouwen van de LGB Stainz van analoog naar digitaal. Ombouwen van de LGB Stainz van analoog naar digitaal. van analoog naar digitaal, een handleiding die u stap voor stap laat zien dat ook u een lastige loc kunt ombouwen. Waarschijnlijk uw eerste trein liefde.

Nadere informatie

Calortrans M55. Handleiding

Calortrans M55. Handleiding Calortrans M55 Handleiding Voorwoord BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES Voor veilig gebruik van de Calortrans M55 mokkenpers moeten de volgende voorzorgsmaatregelen genomen worden: Vóór gebruik: Lees de

Nadere informatie

Shield V 1.0. Montage handleiding (voor dummies)

Shield V 1.0. Montage handleiding (voor dummies) Shield V 1.0 Montage handleiding (voor dummies) De opzetprint is specifiek gemaakt voor gebruikers van het hobbyproject Nodo, een domotica-oplossing op basis van een Arduino. Voor verdere informatie over

Nadere informatie

Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar. Uw vision groepenverdeler van Hager

Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar. Uw vision groepenverdeler van Hager Betrouwbaar en veilig overal in huis energie beschikbaar Uw vision groepenverdeler van Hager De groepenverdeler in uw meterkast Beste bewoner, Uw Hager-groepenverdeler zorgt dat u op veilige wijze stroom

Nadere informatie

Velbus DIN-rail RS232 & USB interface

Velbus DIN-rail RS232 & USB interface VMBRSUSB Velbus DIN-rail RS232 & USB interface 1 INHOUD Eigenschappen... 3 Velbus... 3 RS232C... 3 USB... 3 Aansluiting... 4 Aansluiting van het velbus...4 Externe seriële aansluiting... 5 Verbinding met

Nadere informatie

Kleine demobaan voor Koploper

Kleine demobaan voor Koploper Kleine demobaan voor Koploper Koploper is de naam van een door Paul Haagsma geschreven programma voor het besturen van modelbanen, eerst voor treingestuurde systemen maar later ook voor het HCCM-systeem

Nadere informatie

Bouwbeschrijving Input print

Bouwbeschrijving Input print Bouwbeschrijving Input print Te gebruiken met Servo Decoders welke voorzien zijn van een RS232 ingang: S8DCC/MOT vanaf 02.01.09 S4DCC/MOT vanaf 21.10.08 W4DCC/MOT vanaf 26.04.09 Van harte gefeliciteerd

Nadere informatie

HANDLEIDING SCOREBORDEN OPTIE 7 Versie 2.0 / augustus 2011

HANDLEIDING SCOREBORDEN OPTIE 7 Versie 2.0 / augustus 2011 HANDLEIDING SCOREBORDEN OPTIE 7 Versie 2.0 / augustus 2011 1.0 Inleiding Hartelijk gefeliciteerd met de aanschaf van een scorebord optie 7 van Data Display. We hopen dat er veel plezier aan beleefd zal

Nadere informatie

MODEL & TECHNIEK 16 12i_Maerklin Digital_MMint_ _120117_RZ_tg.indd :18

MODEL & TECHNIEK 16 12i_Maerklin Digital_MMint_ _120117_RZ_tg.indd :18 16 CS3 PRAKTISCH TOEPASSEN / DEEL 2 Stand van de wissels Nu het eerste ontwerp voor de modelbaan er is, wijden we ons in deel 2 van onze serie aan de wissels, een centrale component van de rails. Hoe bereiden

Nadere informatie

MFSC s WORKSHOP - UPGRADEN januari 2010

MFSC s WORKSHOP - UPGRADEN januari 2010 Bouwen met modules Deel 3 Aan de slag! De diverse stappen die in dit deel de revue passeren behandelt het volledige upgrade proces. Zodoende kun je precies achterhalen welke stap voor jou van toepassing

Nadere informatie

Calortrans M55. Handleiding.

Calortrans M55. Handleiding. Calortrans M55 Handleiding BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINSTRUCTIES Voor veilig gebruik van de Calortrans M55 mokkenerpers moeten de volgende voorzorgsmaatregelen genomen worden: Vóór gebruik: Lees de complete

Nadere informatie

Het multiprotocol power system. Handboek

Het multiprotocol power system. Handboek Het multiprotocol power system Handboek Auteurs: Dr.-Ing. T. Vaupel, M. Berger Copyright Uhlenbrock Elektronik GmbH, Bottrop 1. Oplage maart 2000 Vertaling Nederlands Paul de Groot, s-hertogenbosch Roland

Nadere informatie

Gebruik van een 13.8V 27MC Voeding

Gebruik van een 13.8V 27MC Voeding Gebruik van een 13.8V 27MC Voeding Hallo Slotracers, Veelal wordt er gebruik gemaakt van redelijk dure regelbare gestabiliseerde voedingen. Nu is het zo dat dit veel goedkoper opgelost kan worden dan dat

Nadere informatie

Di-Control HANDLEIDING Di-Control versie: 2.6

Di-Control HANDLEIDING Di-Control versie: 2.6 Di-Control HANDLEIDING Di-Control versie: 2.6 2 INLEIDING Di-Control kan gebruikt worden met diverse apparatuur om een muisaanwijzer (mode: Mouse-control) te besturen of toets-commando s (mode: Key-control)

Nadere informatie

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. Belangrijk! WC002 Sweex USB Webcam 100K with Microphone

Nederlandse versie. Inleiding. Inhoud van de verpakking. Belangrijk! WC002 Sweex USB Webcam 100K with Microphone WC002 Sweex USB Webcam 100K with Microphone Inleiding Allereerst hartelijk dank voor de aanschaf van de Sweex USB Webcam 100K with Microphone. Met deze webcam kun je gemakkelijk video- en voicechatten

Nadere informatie

Tijdschakelklok. Bestnr.: 61 00 57 (groen) 61 00 58 (oranje) 61 00 82 (transparant) 61 00 83 (blauw) Omwille van het milieu 100% recyclingpapier

Tijdschakelklok. Bestnr.: 61 00 57 (groen) 61 00 58 (oranje) 61 00 82 (transparant) 61 00 83 (blauw) Omwille van het milieu 100% recyclingpapier G E B R U I K S A A N W I J Z I N G Bestnr.: 61 00 57 (groen) 61 00 58 (oranje) 61 00 82 (transparant) 61 00 83 (blauw) Tijdschakelklok Omwille van het milieu 100% recyclingpapier Impressum Alle rechten,

Nadere informatie

VOEDINGSBANK 9000 MET AUTO JUMPSTARTER

VOEDINGSBANK 9000 MET AUTO JUMPSTARTER VOEDINGSBANK 9000 MET AUTO JUMPSTARTER Gebruikshandleiding 31889 Lees deze handleiding a.u.b. voordat u dit product in gebruik neemt. Anders kunt u ernstig letsel oplopen. Hartelijk bedankt voor het aanschaffen

Nadere informatie

Gebruikersinstructies LED display, accu en lader voor handbikes uitgevoerd met elektrische ondersteuning

Gebruikersinstructies LED display, accu en lader voor handbikes uitgevoerd met elektrische ondersteuning Gebruikersinstructies Led Display, accu en lader V2.4 Double Performance BV Antwerpseweg 13/1 2803 PB Gouda Tel: 0182-573833 Gebruikersinstructies LED display, accu en lader voor handbikes uitgevoerd met

Nadere informatie

Workshop Digitaal 18-12-2011

Workshop Digitaal 18-12-2011 Workshop Digitaal 18-12-2011 Informatie Handleiding Vereniging Spoorgroep Zwitserland Menno Jager Rev. 14-12-2011 Inhoudsopgave Inleiding digitaal versus analoog:... 3 Woord vooraf... 3 Verschil Analoog-Digitaal

Nadere informatie

3D-printerpen v3 Slimline Handleiding

3D-printerpen v3 Slimline Handleiding 3D-printerpen v3 Slimline Handleiding Gefeliciteerd! U bent nu in het bezit van de nieuwste generatie 3D-printerpen. Hiermee heeft u het creëren van unieke 3D-tekeningen, miniaturen en accessoires zelf

Nadere informatie

GIP. De computer gestuurde trein

GIP. De computer gestuurde trein KTA Lindenlei 38 9000 Gent GIP De computer gestuurde trein Brecht Ramon 7 Industriële Computertechnieken Schooljaar 2004-2005 Brecht Ramon De computer gestuurde trein 1 Hoofdstuk 1 1. Projectomschrijving

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over de Kenteken Herkenning

Veel gestelde vragen over de Kenteken Herkenning Veel gestelde vragen over de Kenteken Herkenning Hieronder vindt u een opsomming van de vragen die ons de afgelopen tijd gesteld zijn: Uit welke modules bestaat het systeem? Hoe is de werking van het systeem

Nadere informatie

ROAM Special Cycles B.V. Haarstraat 19b 5324 AM Ammerzoden Tel.nr

ROAM Special Cycles B.V. Haarstraat 19b 5324 AM Ammerzoden Tel.nr ROAM Special Cycles B.V. Haarstraat 19b 5324 AM Ammerzoden Tel.nr. 073-5997042 Accu en oplader instructies: 1. Als u de accu helemaal leeg hebt gereden, zorg er dan voor dat u uw accu kort hierna weer

Nadere informatie

Opmerking: afhankelijk van uw configuratie is de print voorzien van de benodigde componenten.

Opmerking: afhankelijk van uw configuratie is de print voorzien van de benodigde componenten. Gefeliciteerd met de aankoop van deze PCI- I/ O - kaart. Lees vóór u de kaart gaat installeren, de instructies in deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Bewaar de gebruiksaanwijzing voor latere naslag. Controleer

Nadere informatie

3D-printerpen 2016 versie Handleiding

3D-printerpen 2016 versie Handleiding 3D-printerpen 2016 versie Handleiding Gefeliciteerd! U bent nu in het bezit van de nieuwste generatie 3D-printerpen. Hiermee heeft u het creëren van unieke 3D-tekeningen, miniaturen en accessoires zelf

Nadere informatie

GEBRUIKSHANDLEIDING. Lees voor gebruik deze gebruikshandleiding.

GEBRUIKSHANDLEIDING. Lees voor gebruik deze gebruikshandleiding. GEBRUIKSHANDLEIDING Lees voor gebruik deze gebruikshandleiding. 2 3 Inhoudsopgave Veiligheidsinstructies Lees voor gebruik deze gebruikshandleiding. Inleiding 4 Inhoud verpakking 5 Bevestigen van de Doorsafe

Nadere informatie