DE PROTHESEVOORZIENING BIJ VOLWASSENEN MET EEN AMPUTATIE VAN DE BOVENSTE EXTREMITEIT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE PROTHESEVOORZIENING BIJ VOLWASSENEN MET EEN AMPUTATIE VAN DE BOVENSTE EXTREMITEIT"

Transcriptie

1 DE PROTHESEVOORZIENING BIJ VOLWASSENEN MET EEN AMPUTATIE VAN DE BOVENSTE EXTREMITEIT Dr.ir. D.H. Plettenburg, universitair docent, Technische Universiteit, Delft Prof.dr. C.K. van der Sluis, revalidatiearts, Universitair Medisch Centrum Groningen Inleiding De keuze voor een prothese is voor een patiënt met een amputatie van de bovenste extremiteit anders dan voor een patiënt met een amputatie van de onderste extremiteit. Bij een amputatie van de onderste extremiteit heeft de patiënt moeite met het voortbewegen en is de keuze voor een prothese meestal logisch. De meeste amputaties van de bovenste extremiteit zijn unilateraal en men leert zich over het algemeen goed te redden met één arm. De prothese wordt alleen dan geaccepteerd als er duidelijke functionele of cosmetische voordelen zijn. De huidige prothesen voor de bovenste extremiteit blijken in het gebruik slechts een ruwe kopie te zijn van een echte arm. Een groot nadeel van een prothese is het ontbreken van sensibiliteit en proprioceptieve informatie. Ook de cosmetiek kan een probleem zijn. De hand is tijdens het dragen duidelijk zichtbaar en vorm en kleur zijn moeilijk na te bootsen. Siliconen prothesen, die over het algemeen zeer fraai uitgevoerd kunnen worden, zijn wel beschikbaar, maar duur, zwaar en weinig functioneel in de dagelijkse praktijk. De bewegingsmogelijkheden van de arm met een prothese zijn beperkt. De hand kan open en dicht, de pols kan, veelal passief, pro- en supineren, soms flecteren/extenderen en heeft soms een vrije ulnair/radiaal deviatie. De elleboog kan flecteren en extenderen en beperkt roteren. Sinds enkele jaren zijn er ook handen beschikbaar, waarvan de vingers meer dan één gewricht hebben, zoals de i-limb hand (zie hiervoor elders in deze reader). Of, en in welke mate de functionaliteit van deze handen groter is, zal nog duidelijk moeten worden. Het type prothese Wanneer de patiënt in overleg met het revalidatieteam besluit tot een prothesevoorziening, dan is er een aantal keuzemogelijkheden ten aanzien van het type prothese: 1. Een cosmetische prothese. De hand bestaat bij een cosmetische prothese uit een lichtgewicht schuimhand of uit een veel zwaardere siliconenhand. Bij een cosmetische prothese zijn de prothese-onderdelen niet instelbaar. Cosmetische prothesen worden niet bestuurd, maar kunnen wel gebruikt worden bij duwen, trekken, verschuiven, klemmen, etc. 2. Een passieve prothese: een passieve prothese betreft een prothese waarbij de componenten slechts passief instelbaar zijn. Passieve prothesen worden niet bestuurd, maar kunnen wel voor bijvoorbeeld gebruikt worden bij duwen, trekken, verschuiven, klemmen, etc. Ook kunnen er hulpstukken aan de prothese worden bevestigd. 3. Een actieve prothese: bij een actieve prothese moet onderscheid gemaakt worden tussen de besturing en de bekrachtiging. De besturing komt altijd vanuit het lichaam van

2 de prothesegebruiker: òf door gebruik te maken van bewegingen van het lichaam, òf door gebruik te maken van de elektrische signalen die het gevolg zijn van een spiercontractie (EMG-signalen). De energie die nodig is om een prothese te laten bewegen kan òf door het lichaam zelf worden geleverd òf komt uit een externe energiebron, meestal een batterij. Lichaamsbekrachtigde prothesen (interne krachtbron). Bij een lichaamsbekrachtigde prothese (Figuur 1) worden bewegingen van de schoudergordel via een bandagesysteem rond de schouders en kabels overgebracht op de protheseonderdelen (bijvoorbeeld een hand, haak of elleboog). Figuur 1. Schouderbandage voor een transradiale prothese. Schouderbewegingen worden via de kabel overgebracht op de prothesehand of haak Voor het besturen van protheses voor transradiale defecten kunnen in plaats van schouderbewegingen ook elleboogbewegingen worden gebruikt (Figuur 2). Soms worden de lichaamsbewegingen overgebracht op een elektrische microschakelaar of op een variabele weerstand waarmee vervolgens een extern bekrachtigde prothese wordt bediend. Dit laatste wordt servo-besturing genoemd. Voor servo-besturing is minder excursie van de kabels nodig om de hand, haak of de elleboog te openen of te buigen. Vanwege de externe bekrachtiging kost het de patiënt ook minder kracht om de protheseonderdelen aan te sturen. Het draagcomfort van lichaamsbekrachtigde systemen is vaak matig, omdat de krachten die nodig zijn voor de prothesebediening veelal hoog zijn. Daardoor hebben patiënten vaak last van wrijving van de bandages op de rug of in de oksel. Ook is de bandage soms te zien door de kleding en kan kledingslijtage optreden. BEDIENINGS- SCHAAL BOVENARM BEDIENINGSKABEL SLUITVEER DUIM HAND SLUIT HAND OPENT Figuur 2. Voor transradiale defecten kunnen bewegingen van de elleboog worden gebruikt voor het besturen van de hand- of haakprothese. Strekken van de elleboog opent de hand of haak; buigen van de elleboog sluit de hand of haak (Delft Prosthetics bv)

3 Myo-elektrische prothesen (externe krachtbron). Bij een prothesebesturing door middel van EMG-signalen worden spiercontracties omgezet in elektrische signalen. Deze signalen worden vervolgens gebruikt om onderdelen van de prothese aan te sturen, die elektrisch worden bekrachtigd (myo-elektrische prothese, bijvoorbeeld een hand, haak, polsrotator of een elleboog, Figuur 3). Signalen afkomstig uit de extensoren worden gebruikt voor het openen van de hand, van de flexoren voor het sluiten van de hand. Er wordt een accu gebruikt, welke door de patiënt opgeladen kan worden. Myo-elektrische prothesen kunnen voor alle amputatieniveaus proximaal van de pols worden gebruikt, mits de patiënt de musculatuur goed kan aanspannen. Een nadeel van elektrisch aangestuurde systemen is het gewicht. Ook zijn elektrische systemen relatief storingsgevoelig. Een ander belangrijk nadeel van het gebruik van EMG signalen voor prothesebesturing is het ontbreken van proprioceptieve terugmelding. Figuur 3. Voor het besturen van een prothese kunnen myo-elektrische signalen worden gebruikt. Deze sigalen worden door elektrodes op de huid boven een spierbuik opgenomen. Na een signaalbewerking zijn deze signalen geschikt om een elektrische motor in de prothese aan te sturen (figuur: Childress, 1992). Een combinatie van aansturing via lichaamsbewegingen en via EMG-signalen is ook mogelijk. We spreken dan van een hybride systeem. Vooral bij bovenarmamputaties is het gebruik van een complete myo-elektrische prothese niet eenvoudig en wordt er vaak gebruik gemaakt van een hybride prothese met een EMG-gestuurde, extern bekrachtigde hand en een lichaamsbekrachtigde elleboog. De fitting - Polsexarticulatie: wat betreft de fitting wordt meestal gekozen voor een gietharskoker of een siliconen liner. De elleboog hoeft meestal niet te worden bedekt, zodat pro- en supinatie behouden blijven. - Onderarmamputatie of transradiale amputatie: zelfs een heel korte stomp is wat betreft de fitting beter dan een elleboog-exarticulatie. Zeker met de huidige liners en kokers is het vrijwel nooit nodig een ophangsysteem rond het lichaam te maken (zoals een schouderbandage). Voor de fitting wordt meestal gekozen voor een gesloten gietharskoker (Figuur 4), de z.g. Münster-fitting, of een open fitting volgens het WILMERprincipe (Figuur 5). De elleboogcondylen worden in de fitting betrokken. Bij langere stompen kan ook gebruikt gemaakt worden van een full-contact fitting (zonder elleboogomvatting). Siliconenliners worden hierbij vaak gebruikt (Figuur 6). Dergelijke liners kunnen individueel worden vervaardigd, maar er zijn ook confectie liners. De confectie siliconen liners kunnen met een touwtjessysteem of een pen-kliksysteem aan de koker worden bevestigd. - Elleboogexarticulatie: voor het fitten wordt gebruik gemaakt van een siliconenliner met koker zonder ophangbandage of een giethars bovenarmkoker met ophangbandage.

4 - Bovenarmamputatie: bij lange stompen kan de fitting stompomvattend zijn, bij kortere stompen is al snel ook schouderfitting nodig. Het betreft dan een schouderkap of een bovenarmkoker met een schouderbandage. - Schouderexarticulatie of forequarter amputatie: een schouderkap (siliconen) en een lichaamsbandage zijn nodig voor de fitting. Figuur 4. Een uit giethars vervaardigde gesloten onderarmkoker volgens het Münster-principe. Figuur 5. Een onderarmkoker volgens het WILMER open-fitting principe (Delft Prosthetics bv). De condylebeugel is verstelbaar waardoor aan- en uittrekken vergemakkelijkt wordt. De open conctructie laat 75% van de huid onbedekt waardoor transpiratie-problemen grotendeels tot het verleden behoren. Figuur 6. Een siliconenliner kan worden gebruikt voor de bevestiging van een prothese aan het lichaam. Hier een voorbeeld met een pen-kliksysteem voor een transradiaal defect (foto: Ossur).

5 Protheseonderdelen Hand of haak Een hand is cosmetisch fraaier dan een haak. De handschoen is echter kwetsbaar en wordt snel vuil. Er is kracht nodig bij het openen van de hand om de weerstand van de handschoen te overwinnen. Het zicht op het op te pakken voorwerp is beperkt, omdat de hand tamelijk gesloten is. Een haak is mechanisch efficiënter en heeft als voordeel dat het zowel grote als kleine dingen kan pakken. Een haak is licht van gewicht en de drager kan alles goed zien tijdens het grijpen. Een nadeel is de cosmetiek en de kleding slijt sneller doordat de haak scherper is. De lichaamsbekrachtigde hand/haak (Figuur 7) is voorzien van een veer of een elastiek. We onderscheiden handen die door de prothesedrager actief kunnen worden geopend of actief kunnen worden gesloten. Bij een actief-openende hand of haak opent bekrachtiging van de kabel de hand/haak en de veer of het elastiek sluit de hand/haak. Daarmee bepaalt de veer of het elastiek de grootte van de knijpkracht. Bij een actief-sluitende hand of haak sluit de bekrachtiging van de kabel de hand/haak en de veer of het elastiek opent de hand/haak. De gebruiker kan bij een actief-sluitende hand of haak zelf de grootte van de knijpkracht bepalen. De actief-sluitende hand/haak heeft als cosmetisch nadeel dat de hand in de rustpositie wijd open staat. Dit nadeel kan worden opgelost door een goede afstelling van de bedieningskabel of door een schakelaar aan te brengen in de prothese waarmee de hand (tijdelijk) vastgezet kan worden in een bepaalde positie. Een elektrische hand/haak (Figuur 8) heeft veelal een grotere opening en knijpkracht, maar is zwaarder en is niet bestand tegen water of zand. Door specifieke verbindingscomponenten zijn hand en haak meestal gemakkelijk uitwisselbaar. Figuur 7. Een voorbeeld van een lichaamsbekrachtigde hand (links, foto: Otto Bock) en een lichaamsbekrachtigde haak (rechts, Hosmer). Figuur 8. Een voorbeeld van een elektrische handprothese (links en rechtsboven) en een elektrische haakprothese (rechtsonder) (foto s: Otto Bock).

6 Pols-scharnieren (Figuur 9) De meeste polsen kunnen roteren en ook in een bepaalde stand worden vastgezet. Flexie en extensie zijn in sommige polsen mogelijk (vooral bilateraal geamputeerden hebben hier baat bij). Tegenwoordig worden prothesen steeds vaker uitgerust met een flexibele pols. Deze kennen naast pro- en supinatie ook een flexie en extensie mogelijkheid en ulnair/radiaal deviatie. De pols van de Michelangelo hand is hier een voorbeeld van. Een ander voorbeeld is de Multi- Flex pols van Motion Control. Deze pols heeft een volledig vrije stand en vaste standen in rotatie en flexie en extensie (ulnaire en radiale deviatie is altijd vrij). Meestal wordt een passieve polsmechanisme gebruikt, waarbij de contralaterale hand de prothesehand in de gewenste positie plaatst. Bij een elektrisch aangestuurde polsrotator wordt gebruik gemaakt van dezelfde elektroden die de hand besturen. Er kan tussen de hand en de pols worden geschakeld op basis van de hoogte van het spierpotentiaal, door cocontractie van de flexoren en extensoren, of op basis van het tijdsinterval waarbinnen een bepaalde signaalgrootte wordt bereikt. Nadelen van een elektrische polsunit zijn het extra gewicht, de extra lengte en het extra benodigde besturingssignaal. Figuur 9. Enkele voorbeelden van polsprothesen: links met alleen pro- en supinatie (foto Hosmer), midden met flexie en extensie (foto Hosmer), rechts de Multi-Flex pols (foto Motion Control). Elleboog-scharnieren (Figuur 10) De meeste elleboogscharnieren kunnen flecteren en extenderen en in bepaalde posities worden vastgezet. Daarnaast is er soms een rotatiemogelijkheid. Meestal wordt een passief elleboogscharnier gebruikt, waarbij de contralaterale hand de elleboog via een kliksysteem in de gewenste positie plaatst. Het aansturen van de elleboog kan ook geschieden met behulp van een kabel geactiveerd door bewegingen van het lichaam (via een schouderbandage). Het vaststellingsmechanisme van de elleboog kan mechanisch of elektrisch (dit laatste meestal via servo-aansturing) worden aangestuurd. Dergelijke elleboogscharnieren nemen ongeveer 8 cm. ruimte in. Wanneer de inbouw van een dergelijke elleboog niet mogelijk is door de lengte van de stomp, dient een externe elleboog met een extern vaststellingssysteem te worden gebruikt. Deze scharnieren kunnen wel flecteren en extenderen, maar niet roteren. Er zijn ook elektrisch aangedreven elleboogscharnieren. De elektrische elleboogscharnieren zijn zwaar en duur. Er is daarnaast een extra besturingssignaal nodig. Deze scharnieren worden in Nederland beperkt gebruikt.

7 Figuur 10. Een voorbeeld van een mechanische elleboog (links, foto: Otto Bock) en een elektrisch bekrachtigde elleboog (rechts, foto Liberating Technologies Inc.). Schouderscharnieren Schouderscharnieren zijn meestal simpel van uitvoering met enige passieve mobiliteit nodig voor aankleden, etc. Amputatie-niveaus Vingers en hand (partieel) Bij vingeramputaties wordt meestal afgezien van een prothesevoorziening. Sommige patiënten hebben bijvoorbeeld door verwerking- en acceptatieproblematiek toch sterke behoefte aan een prothesevoorziening. In deze gevallen wordt meestal gekozen voor een PVC-prothese of een siliconen sierprothese. Hoewel een vingerprothese enige functiewinst kan geven door het op lengte brengen van de vinger, is een blangrijk nadeel van dergelijke prothesen het ontbreken van sensibiliteit en propriocepsis. Het cosmetisch aspect is met name bij de siliconen prothesen over het algemeen bijzonder fraai. Bij partiële handamputaties kan een prothese met grijpfunctie worden verstrekt, welke door middel van het buigen en strekken van de pols kan worden aangestuurd. Het is altijd raadzaam het intacte handgedeelte vrij te houden van de prothese. Sinds enkele jaren is er ook een myo-elektrische hand beschikbaar voor transmetacarpale amputaties (Otto Bock) en afzonderlijke elektrisch aangedreven vingerprotheses, de ilimb Digits (Touch Bionics TM ). Deze voorzieningen worden op dezelfde wijze aangestuurd als een myo-elektrische prothese. Het voordeel is dat er een actieve grijpfunctie wordt verkregen. De nadelen van deze voorzieningen zijn dezelfde als voor een myo-elektrische prothese. Daarnaast zijn ze erg duur. Pols-exarticulatie Prothesemogelijkheden: 1. cosmetisch: een dergelijke prothese bestaat uit een standaard cosmetische of passieve prothesehand met een handschoen die aan een gietharskoker wordt vastgemaakt. Een siliconenhand is ook mogelijk, maar duur en zwaar. 2. lichaamsbekrachtigd: de besturing geschiedt door middel van een schouderbandage. 3. myo-elektrisch. Het voordeel van dit amputatieniveau is de pro- en supinatiemogelijkheid en de eindbelastbare stomp. Nadeel is dat de lengte van de stomp moeilijkheden kan opleveren bij

8 het aanbrengen van protheseonderdelen. De lengte van een prothesehand is ongeveer 18 cm. Voor polsexarticulaties zijn korte prothesehanden beschikbaar, zoals bijvoorbeeld de transcarpaal hand (Otto Bock ). Een pols-unit kan worden weggelaten, waardoor de hand rechtstreeks op de koker kan worden geplaatst, waarmee een goede lengte kan worden verkregen. Wanneer wel een pols-rotator wordt gebruikt, wordt meestal voor een passieve polsrotator gekozen. Een elektrische polsrotator is zwaar en er ontstaat overlengte van de aangedane arm. Een (elektrische) polsrotator is niet nodig omdat pro- en supinatie meestal mogelijk zijn. Trans-radiale of onderarmamputatie Prothesemogelijkheden: 1. cosmetisch: de hand betreft een cosmetische hand of een passieve hand. 2. lichaamsbekrachtigd: hiervoor is een schouderbandage of elleboogbesturing noodzakelijk. 3. myo-elektrisch. De prothesevoorziening is vergelijkbaar met een polsexarticulatie. Het gebruik van een (passieve) polsrotator is bij dit amputatieniveau mogelijk. Tevens kan een elektrische polsrotator gebruikt worden, omdat de lengte van de stomp dergelijke inbouw mogelijk maakt. Elleboog-exarticulatie Prothesemogelijkheden: 1. cosmetisch: de hand betreft een cosmetische hand of een passieve hand. Het elleboogscharnier is simpel uitgevoerd. 2. lichaamsbekrachtigd: een schouderbandage is noodzakelijk. Het elleboogscharnier kan met of zonder vaststellingsmechanisme worden uitgevoerd. 3. hybride: de hand wordt extern aangestuurd (myo-elektrisch, waarbij de elektroden op de biceps en de triceps worden geplaatst) en de elleboog wordt met een lichaamsbekrachtigd systeem aangestuurd. De mogelijkheden van het plaatsen van een bekrachtigd elleboog systeem zijn beperkt bij deze stomplengte. Transhumerale of bovenarmamputatie Prothesemogelijkheden: 1. cosmetisch: de hand betreft een cosmetische hand of een passieve hand. Het elleboogscharnier is simpel uitgevoerd. Afhankelijk van de lengte van de stomp is een schouderkap en/of een schouderbandage nodig. Bij een dergelijke prothese wordt een schuimhoes vervaardigd. 2. lichaamsbekrachtigd: een schouderbandage is noodzakelijk. Meestal betreft het een 2- weg bandage systeem. Hierbij wordt de ene kabel gebruikt voor bedienen van het elleboogslot, en de tweede kabel voor het flecteren van de elleboog (wanneer de elleboog is ontgrendeld) of voor het openen van de hand/haak (wanneer de elleboog is vergrendeld). 3. hybride: de hand wordt extern aangestuurd (myo-elektrisch, waarbij de elektroden over het algemeen op de biceps en de triceps worden geplaatst) en de elleboog wordt met een lichaamsbekrachtigd systeem aangestuurd.

9 4. myo-elektrisch: de hand en de elleboog kunnen via elektroden (waarbij de elektroden over het algemeen op de biceps en de triceps worden geplaatst) worden aangestuurd. Een dergelijke aansturing is niet eenvoudig te beheersen. Bij dit amputatieniveau dient de amputatie bij voorkeur plaats te vinden door het distale derde deel van de bovenarm. Deze lengte laat goede krachttransmissie toe en de mogelijkheden voor het plaatsen van een elleboogscharnier zijn goed. Met behulp van lichaamskracht kan zowel de hand/haak als de elleboog worden aangestuurd. Wordt de stomp korter, dan is een lichaamsbekrachtigde aansturing moeilijker uitvoerbaar. Vaak verdient een cosmetische prothese of een hybride danwel een elektrisch gestuurde prothese de voorkeur. Bij een hybride systeem kan de elleboog lichaamsbekrachtigd worden bestuurd en de hand elektrisch. De elleboog kan ook elektrisch worden aangestuurd, terwijl de hand via lichaamsbekrachtiging wordt aangestuurd. Het gewicht van de hand/elleboog moet daarbij wel in ogenschouw worden genomen. Overigens wordt vaak gekozen voor een passief elleboogscharnier in plaats van een lichaamsbekrachtigde of een elektrisch aangestuurde elleboog. Schouder-exarticulatie De prothesemogelijkheden zijn bij dit amputatieniveau beperkt: 1. cosmetisch: de hand betreft een cosmetische hand of een passieve hand. Het elleboogscharnier en het schouderscharnier zijn simpel uitgevoerd en zoveel mogelijk licht van gewicht. Bij een dergelijke prothese wordt een schuimhoes vervaardigd. 2. lichaamsbekrachtigd: een uitgebreide lichaamsbandage is noodzakelijk. Aansturing van hand en elleboog is mogelijk, maar moeilijker uitvoerbaar in vergelijking met een bovenarmamputatie. 3. hybride: de hand wordt extern aangestuurd (myo-elektrisch, waarbij de elektroden over het algemeen op de m. pectoralis en m. rhomboïdeus worden geplaatst) en de elleboog wordt met een lichaamsbekrachtigd systeem aangestuurd. Voor de meeste patiënten wordt de arm al snel te zwaar. Forequarter amputatie Bij deze amputatie wordt naast de arm ook de scapula en de clavicula verwijderd. Meestal is een (siliconen) schouderkap die de schouderlijn herstelt voldoende. Een cosmetische prothese is voor dit niveau ook mogelijk. Verder zijn er weinig prothesemogelijkheden. Het functionele niveau blijft laag en de prothese wordt gauw te zwaar. Conclusie Voor iemand met een armdefect is een veelheid aan prothesen en prothesecomponenten beschikbaar. Afhankelijk van het amputatieniveau en de wensen van de patiënt moeten diverse keuzes worden gemaakt om de definitieve prothesevoorziening te kunnen bepalen. Het is verstandig om hierbij niet over één nacht ijs te gaan, hoewel het wel in het belang van de patiënt is om de prothesevoorziening snel te realiseren. Het PPP-Arm protocol dient hierbij als leidraad. Voor de prothesevoorziening van een volwassene met een amputatie van de bovenste extremiteit is een multidisciplinair team nodig om tot een goede afweging te komen. Daarbij staan uiteraard de keuzes en de motivatie van de patiënt centraal.

10 LITERATUUR Atlas of amputations and limb deficiencies. American Academy of Orthopaedic Surgeons. Eds. D.G. Smith, J.W. Michael, and J.H. Bower. Third edition, 2004, ISBN Amputation und Prothesenversorgung. R. Baumgartner und P. Botta. Thieme Verlag, ISBN Amputation, surgical practice and patient management. Ed. by G Murdoch en A. Bennett Wilson Jr. Reed Educational & Professional Publishing Ltd., ISBN Otto Bock Prothesen-Kompendium. Prothesen für die obere Extremität. Hrsg. von M. Näder, bearb. von F. Blohmke. Berlin: Schiele und Schön, ISBN Functional Restoration of Adults and Children With Upper Extremity Amputation. Eds. R.H. Meier and D.J. Atkins, Demos Medical Publishing, ISBN Upper extremity prosthetics. D.H. Plettenburg, VSSD, Delft, ISBN Upper limb prosthetics: Control of limb prostheses. Childress DS. In: Atlas of Limb Prosthetics: Surgical, Prosthetic and Rehabilitation Principles. Eds. J.H.Bowker & J.W. Michael. Second edition, 1992, ISBN

Prothesevoorlichting armamputatie of reductiedefect

Prothesevoorlichting armamputatie of reductiedefect Prothesevoorlichting armamputatie of reductiedefect 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 2 Wel of geen prothese? 3 Geen prothese 4 Wel een prothese 4 Welke prothese? 5 Lichamelijke factoren 5 Uw persoonlijke

Nadere informatie

Nederlandstalige termen voor het beschrijven van arm-amputatiestompen. afgeleid van ISO Juli 2009

Nederlandstalige termen voor het beschrijven van arm-amputatiestompen. afgeleid van ISO Juli 2009 Nederlandstalige termen voor het beschrijven van arm-amputatiestompen afgeleid van ISO 8548-3 12 Juli 2009 Ir. Theo H.M. Bougie 3 BRT-Advies www.brt-advies.nl theo.bougie@brt-advies.nl Tel. +31 (0)6 53

Nadere informatie

Prothesen LIVIT ORTHOPEDIE LIVIT.NL. Uw specialist op het gebied van. Prothesen. Volg ons ook op:

Prothesen LIVIT ORTHOPEDIE LIVIT.NL. Uw specialist op het gebied van. Prothesen. Volg ons ook op: Prothesen LIVIT ORTHOPEDIE Uw specialist op het gebied van Prothesen Volg ons ook op: LIVIT.NL Prothesen Een prothese probeert een (gedeelte van) uw arm of been zo goed mogelijk te vervangen. Dat kan alleen

Nadere informatie

ISPO NEDERLAND 23 september 2006. Algemene inleiding. Michael Brouwers, revalidatiearts. De Hoogstraat Utrecht.

ISPO NEDERLAND 23 september 2006. Algemene inleiding. Michael Brouwers, revalidatiearts. De Hoogstraat Utrecht. ISPO NEDERLAND 23 september 2006. Algemene inleiding. Michael Brouwers, revalidatiearts. De Hoogstraat Utrecht. Opzet. Inleiding. Epidemiologie. Fasen van behandeling. Weegfactoren behandeling. Algemene

Nadere informatie

HANDLEIDING AMBROISE TRIPLE-MODE ARMORTHESE

HANDLEIDING AMBROISE TRIPLE-MODE ARMORTHESE HANDLEIDING Onderdeel van de IMS serie I N N O VAT I O N M E E T S S T Y L E Twekkeler Es 24, 7547 SM Enschede, Nederland tel: +31 53 4302836 info@ambroise.nl www.ambroise.nl www.youtube.com/ambroiseholland

Nadere informatie

Lichamelijk onderzoek

Lichamelijk onderzoek Hoofdstuk 3 Lichamelijk onderzoek Het lichamelijk onderzoek omvat de volgende onderdelen: -- inspectie in rust -- passief en actief uitgevoerd onderzoek naar de beweeglijkheid van de cervicale wervelkolom,

Nadere informatie

Henny Leentvaar (Sport)Massage. Functie testen. Datum: 14 mei 2008. Opgesteld door: Henny Leentvaar

Henny Leentvaar (Sport)Massage. Functie testen. Datum: 14 mei 2008. Opgesteld door: Henny Leentvaar Henny Leentvaar (Sport)Massage Functie testen Datum: 14 mei 2008 Opgesteld door: Henny Leentvaar Functie testen Voordat kan worden overgegaan tot tapen of bandageren van een aangedane spier en/of gewricht

Nadere informatie

Het Ontwerpen van een 3D-printbare Mechanische Handprothese. Ir. Marco W.M. Groenewegen marcogroen@gmail.com 24-9-2015

Het Ontwerpen van een 3D-printbare Mechanische Handprothese. Ir. Marco W.M. Groenewegen marcogroen@gmail.com 24-9-2015 Het Ontwerpen van een 3D-printbare Mechanische Handprothese Ir. Marco W.M. Groenewegen marcogroen@gmail.com 24-9-2015 1 De Ideale Prothese WILMER Approach 1 - the 4 C s Hosmer Model 5X Split Hook ilimb

Nadere informatie

Handtherapeutische behandelrichtlijn na flexorpeesletsel zone 3 UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

Handtherapeutische behandelrichtlijn na flexorpeesletsel zone 3 UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Handtherapeutische behandelrichtlijn na flexorpeesletsel zone 3 UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Preoperatief: gipsspalk Postoperatief: gipsspalk met vingers en pols in flexie handtherapie

Nadere informatie

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies

Instructie. Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H Scoring. Testvolgorde en instructies Instructie Motor Assessment Scale Auteur: Carr J.H. 1985 3 Scoring De therapeut scoort ieder motorische vaardigheid op een schaal van o tot 6. De test moet in een rustige ruimte worden uitgevoerd. De patiënt

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol Flexorpeesherstel zone 1-3 Kleinert v.3-05/2014 Onder flexorpeesletsel wordt in dit protocol een volledig of partiëel letsel van de Flexor Digitorum Superficialis (FDS) en/of Flexor

Nadere informatie

EEN ARMAMPUTATIE: REVALIDATIE-BEHANDELASPECTEN TIJDENS DE PREOPERATIEVE FASE

EEN ARMAMPUTATIE: REVALIDATIE-BEHANDELASPECTEN TIJDENS DE PREOPERATIEVE FASE EEN ARMAMPUTATIE: REVALIDATIE-BEHANDELASPECTEN TIJDENS DE PREOPERATIEVE FASE Drs. M.A.H. Brouwers, revalidatiearts, De Hoogstraat Revalidatie, Utrecht Prof.dr. C.K. van der Sluis, revalidatiearts, Universitair

Nadere informatie

POWER KNEE INLEIDING BELANGRIJKSTE KENMERKEN ÖSSUR DYNAMIC SOLUTIONS

POWER KNEE INLEIDING BELANGRIJKSTE KENMERKEN ÖSSUR DYNAMIC SOLUTIONS INLEIDING POWER KNEE, het enige door een elektromotor aangedreven kniegewricht, biedt actieve beweging en superieure aangedreven stabiliteit in de standfase ter vervanging van het verlies van spierfunctie,

Nadere informatie

UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Handtherapeutische behandelrichtlijn na flexorpeesletsel zone 5 UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Preoperatief: gipsspalk Postoperatief: gipsspalk met vingers en pols in flexie handtherapie

Nadere informatie

Highlights Leipzig 2010

Highlights Leipzig 2010 Highlights Leipzig 2010 Armprothesen Jaswant Koendjbiharie, OIM Breda Femke de Backer, Orthopedietechniek de Hoogstraat Inhoud Opkomst siliconen Cosmetische handschoenen Osseo-integration 7 in 1 controller

Nadere informatie

ERASMUS MC MODIFICATIE VAN DE (REVISED) NOTTINGHAM SENSORY ASSESSMENT Handleiding

ERASMUS MC MODIFICATIE VAN DE (REVISED) NOTTINGHAM SENSORY ASSESSMENT Handleiding De Erasmus MC Modificatie van de (revised) Nottingham Sensory Assessment (EmNSA) 1 is een meetinstrument om bij patiënten met intracraniële aandoeningen de tastzin, de scherp-dof discriminatie en de propriocepsis

Nadere informatie

Onderhoud prothese, liner, handschoen

Onderhoud prothese, liner, handschoen Onderhoud prothese, liner, handschoen Prothese (Myo)-elektrische prothese Handschoen controleren Controleer de handschoen van de prothese regelmatig! Bij het gebruik van een (myo)-elektrische prothese

Nadere informatie

Meer-kanaals semg methode voor myoelektrische aansturing van een onderarm prothese

Meer-kanaals semg methode voor myoelektrische aansturing van een onderarm prothese MyoPro Meer-kanaals semg methode voor myoelektrische aansturing van een onderarm prothese Hans Rietman 3 e ISPO jaarcongres Revalidatie bij amputatie en prothesiologie van de bovenste extremiteit 1 oktober

Nadere informatie

HANDLEIDING WILMER STREKORTHESE

HANDLEIDING WILMER STREKORTHESE HANDLEIDING WILMER STREKORTHESE Een product uit de WILMER lijn Onderdeel van de IMS serie Staalsteden 4-6A, 7547 TA Enschede, Nederland tel: +31 53 4302836 info@ambroise.nl www.ambroise.nl www.youtube.com/ambroiseholland

Nadere informatie

Handtherapeutische behandelrichtlijn bij replantatie hand, vinger(s) en/of duim UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN

Handtherapeutische behandelrichtlijn bij replantatie hand, vinger(s) en/of duim UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Handtherapeutische behandelrichtlijn bij replantatie hand, vinger(s) en/of duim UNIVERSITAIR MEDISCH CENTRUM GRONINGEN Verwijzers: Postoperatief: starten handtherapie afhankelijk van doorbloeding binnen

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol MCP resectie artroplastiek v.2-09/2013 Dit protocol is bedoeld voor de postoperatieve nabehandeling van een MCP resectie artroplastiek met een prothese. In dit protocol wordt als voorbeeld

Nadere informatie

HWK HWV. Inleiding. Keuze prothesen. Nieuwe folder J A A R G A N G 3, N R. 5 N O V E M B E R 2 0 1 0 N I E U W S B R I E F

HWK HWV. Inleiding. Keuze prothesen. Nieuwe folder J A A R G A N G 3, N R. 5 N O V E M B E R 2 0 1 0 N I E U W S B R I E F HWK Hand-en Arm Werkgroep Kinderen HWV Hand-en Arm Werkgroep Volwassenen N I E U W S B R I E F J A A R G A N G 3, N R. 5 N O V E M B E R 2 0 1 0 Inleiding IIn deze editie van de nieuwsbrief van de Hand

Nadere informatie

Skillslab handleiding

Skillslab handleiding Skillslab handleiding Faculteit Geneeskunde & Gezondheidswetenschappen Inleiding tot het orthopedisch onderzoek Academiejaar 2012-2013 Dr. Francis Hugelier - Dr. Jan Reniers Dr. Hans Van den Abbeele Met

Nadere informatie

Bewegingsleer DeelIDebovensteextremiteit

Bewegingsleer DeelIDebovensteextremiteit Bewegingsleer DeelIDebovensteextremiteit Bewegingsleer Deel I De bovenste extremiteit I.A. Kapandji Bohn Stafleu van Loghum Houten 2009 Ó 2009 Bohn Stafleu van Loghum, onderdeel van Springer Uitgeverij

Nadere informatie

KNGF-richtlijn Beroerte Verantwoording en Toelichting Map K

KNGF-richtlijn Beroerte Verantwoording en Toelichting Map K KNGF-richtlijn Beroerte Verantwoording en Toelichting Map K K.3.5 Brunnstrom Fugl-Meyer assessment (Aanbevolen generiek meetinstrument) Het Brunnstrom Fugl-Meyer assessment (BFM) is een test, waarmee de

Nadere informatie

HANDLEIDING WILMER STREKORTHESE

HANDLEIDING WILMER STREKORTHESE HANDLEIDING Een product uit de WILMER lijn Onderdeel van de IMS serie Twekkeler Es 24, 7547 SM Enschede, Nederland tel: +31 (0)53 4302836 info@ambroise.nl www.ambroise.nl www.youtube.com/ambroiseholland

Nadere informatie

COMPENSEREN VAN FUNCTIONELE BEPERKINGEN BIJ NEUROLOGISCHE AANDOENINGEN

COMPENSEREN VAN FUNCTIONELE BEPERKINGEN BIJ NEUROLOGISCHE AANDOENINGEN MultiMotion Verzorging van dynamisch corrigeerbare contracturen COMPENSEREN VAN FUNCTIONELE BEPERKINGEN BIJ NEUROLOGISCHE AANDOENINGEN basko.com MultiMotion Dynamisch correctie systeemscharnier Het dynamische

Nadere informatie

POLS- EN VINGEROEFENINGEN NA VERWIJDERING VAN GIPS

POLS- EN VINGEROEFENINGEN NA VERWIJDERING VAN GIPS POLS- EN VINGEROEFENINGEN NA VERWIJDERING VAN GIPS Inleiding Nadat uw gips is verwijderd, mag u van uw behandelend arts uw pols en/of vingers weer bewegen. De gewrichten van de pols en vingers kunnen nog

Nadere informatie

Vinger en handprothesen na amputatie

Vinger en handprothesen na amputatie Vinger en handprothesen na amputatie gahandenpolscentrum.nl Vinger en handprothesen na amputatie Wat is amputatie? Amputatie is de verwijdering van lichaamsdelen. Een amputatie kan het gevolg zijn van

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol Flexorpeesherstel z. 1-3 Early passive v.3-05/2015 Onder flexorpeesletsel wordt in dit protocol een volledig of partiëel letsel van de Flexor Digitorum Superficialis (FDS) en/of Flexor

Nadere informatie

Siliconen producten en toepassingen van OIM Brabant. www.oimbrabant.nl

Siliconen producten en toepassingen van OIM Brabant. www.oimbrabant.nl Siliconen producten en toepassingen van OIM Brabant www.oimbrabant.nl Siliconen producten en toepassingen van OIM Brabant OIM Brabant beschikt over een gespecialiseerde afdeling siliconen techniek. Onze

Nadere informatie

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen

Vuist maken, binnekant en buitenkant arm bekloppen (losse polsen) Schedel bekloppen Do In Staand, voeten 50cm uit elkaar. Stevig afstrijken binnenkant arm van schouder naar pols, gevolgd door buitenkant arm van pols naar schouder, zowel rechterarm als linkerarm Vuist maken, binnekant

Nadere informatie

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren

PECTUS REVALIDATIE. De pectoralisspieren. De rugspieren PECTUS REVALIDATIE Het doel van de pectus revalidatie (training borst- en rugspieren) is het versterken van de spieren van de borst en de rug en hiermee het verbeteren van je lichaamshouding. De volgende

Nadere informatie

K.B In werking B.S

K.B In werking B.S K.B. 21.7.2014 In werking 1.10.2014 B.S. 4.8.2014 Artikel 29 ORTHOPEDISTEN Wijzigen Invoegen Verwijderen 1. Worden geacht in de bevoegdheid van de orthopedisten (T) te vallen : A. HOOFD - HALS - ROMP :

Nadere informatie

VGN immobilisatieprotocollen

VGN immobilisatieprotocollen VGN immobilisatieprotocollen VGN immobilisatieprotocollen INLEIDING De VGN immobilisatieprotocollen bevatten de richtlijnen die bepalen waar een correct aangelegd gipsverband aan hoort te voldoen. De immobilisatieprotocollen

Nadere informatie

Amputatie. Chirurgie. Beter voor elkaar

Amputatie. Chirurgie. Beter voor elkaar Amputatie Chirurgie Beter voor elkaar Amputatie van been of arm Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de procedure rond een amputatie van een ledemaat. Het is goed u te realiseren dat

Nadere informatie

* short head: eind van coracoid van scapula * long head: supraglenoid deel scapula. * Ulna. * halverwege voorkant humerus.

* short head: eind van coracoid van scapula * long head: supraglenoid deel scapula. * Ulna. * halverwege voorkant humerus. BOVENSTE EXTREMITEITEN Spiergroep Spiernaam Aanhechtingsplaats proximaal Aanhechtingsplaats distaal Innervatie Functie Extensoren bovenarm * m. biceps brachii * short head: eind van coracoid van scapula

Nadere informatie

Skillslab handleiding

Skillslab handleiding Skillslab handleiding Faculteit Geneeskunde & Gezondheidswetenschappen Inleiding tot het orthopedisch onderzoek Academiejaar 2011-2012 Skillslabteam : Dr. Francis Hugelier - Dr. Jan Reniers Dr. Hans Van

Nadere informatie

Amputatie van been of arm

Amputatie van been of arm Amputatie van been of arm Afdeling algemene chirurgie 1 Deze folder geeft u een globaal overzicht van de procedure rond een amputatie van een been of arm. Het is goed om u te realiseren, dat bij het vaststellen

Nadere informatie

Tast- grijphulp met objectinformatie voor blinde mensen

Tast- grijphulp met objectinformatie voor blinde mensen 1 Tast- grijphulp met objectinformatie voor blinde mensen 1 20 2 De uitvinding voor blinde en slechtziende mensen heeft betrekking op het grijpen van allerlei objecten. Tevens kunnen met het gebruik van

Nadere informatie

In deze folder leest u over de opbouw van een beenprothese. Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. Gebruikt u daarom de

In deze folder leest u over de opbouw van een beenprothese. Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. Gebruikt u daarom de De prothesetechniek In deze folder leest u over de opbouw van een beenprothese. Misschien staan er termen in die u niet direct begrijpt. Gebruikt u daarom de begrippenlijst bij het lezen. De folder prothesetechniek

Nadere informatie

Fysiotherapeutische instructies na een schouderprothese. Afdeling Orthopedie

Fysiotherapeutische instructies na een schouderprothese. Afdeling Orthopedie Fysiotherapeutische instructies na een schouderprothese Afdeling Orthopedie Inleiding Wanneer het schoudergewricht in het dagelijks leven veelvuldige pijnklachten en/of beperkingen oplevert kunt u in aanmerking

Nadere informatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie Oefeningen na een onderbeenamputatie Bij het leren lopen met een prothese zijn mobiliteit, lenigheid en spierkracht belangrijk. Een bewegingsbeperking beïnvloedt de kwaliteit van het staan of lopen negatief.

Nadere informatie

Nederlandse termen voor componenten van beenprothesen afgeleid van ISO November 2007

Nederlandse termen voor componenten van beenprothesen afgeleid van ISO November 2007 Nederlandse termen voor componenten van beenprothesen afgeleid van ISO 13405-2 12 November 2007 Ir. Theo H.M. Bougie 3 BRT-Advies www.brt-advies.nl theo.bougie@brt-advies.nl 1 ISO 13405-2 Prosthetics and

Nadere informatie

De bediening van de tafel geschiedt middels elektromotoren en gasveren.

De bediening van de tafel geschiedt middels elektromotoren en gasveren. De gipsbehandeltafel EZ-CASTER is traploos van 59 tot 118 cm in hoogte verstelbaar. Bovendien kan het zit-rugsegment ook afzonderlijk nog 26 cm in hoogte worden versteld. Deze optimale verstelmogelijkheden

Nadere informatie

Amputatie van arm of been

Amputatie van arm of been Amputatie van arm of been 1 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de procedure rond een amputatie van een been of arm. Het is goed u te realiseren dat bij het vaststellen van een aandoening

Nadere informatie

Libra Revalidatie. Cerebrale Parese. Onderzoek arm-handfunctie bij kinderen

Libra Revalidatie. Cerebrale Parese. Onderzoek arm-handfunctie bij kinderen Libra Revalidatie Cerebrale Parese Onderzoek arm-handfunctie bij kinderen Om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van het functioneren van de arm-handfunctie van uw kind, gebruikt het onderzoeks-

Nadere informatie

Hemiplegische zijde: rechts/links Transfer met hulp: nee/ja Tonus ontspannen: gemakkelijk /moeilijk

Hemiplegische zijde: rechts/links Transfer met hulp: nee/ja Tonus ontspannen: gemakkelijk /moeilijk MOTOR EVALUATION SCALE FOR UPPER EXTREMITY IN STROKE PATIENTS Motorische evaluatie voor het bovenste lidmaat in CVA-patiënten (MESUPES-arm en MESUPES-hand) Naam patiënt: Testdatum - uur: Naam evaluator:

Nadere informatie

Voorbeelden krachtoefeningen voor niet lopende sporters met CP

Voorbeelden krachtoefeningen voor niet lopende sporters met CP Voorbeelden krachtoefeningen voor niet lopende sporters met CP Oefening 1: Armen horizontaal (schouders, m. Deltoidius en m. Biceps) Werkwijze Endo- en exorotatie van de schouders gelijkmatig trainen Materiaal

Nadere informatie

Preventiestrategie. Overzicht Analysemethodes Musculo-Skeletale. Aandoeningen Rug en Bovenste Ledematen. Rangschikking 37 methodes.

Preventiestrategie. Overzicht Analysemethodes Musculo-Skeletale. Aandoeningen Rug en Bovenste Ledematen. Rangschikking 37 methodes. Overzicht Analysemethodes Musculo-Skeletale Aandoeningen Rug en Bovenste Ledematen Unité Hygi J. Malchaire Hygiène et Physiologie du Travail, U.C.L. D. Delaruelle Ergonoom Moeilijkheid aanpak, methode,

Nadere informatie

5 Bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen VDAB: BTOM

5 Bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen VDAB: BTOM Dossier steunpunt handicap & arbeid: Een werknemer met een amputatie Met dit document willen we een aanzet geven om de effectieve tewerkstelling van personen met een amputatie te verhogen. Vergeet echter

Nadere informatie

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed

Til les, les 2. A : Hogerop in bed verplaatsen bij een persoon die nog veel zelf kan Beginsituatie: Een persoon onderuitgezakt in bed Til les, les 2 Inhoudsopgave : Algemene instructies : blz. 1 A : hogerop in bed verplaatsen (geleid) actief blz. 1 A 1 : even uit bed blz. 1 A 2 : met een bruggetje blz. 2 A 3 : bruggetje en glijzeil blz.

Nadere informatie

behind your curtains...

behind your curtains... the world behind your curtains... w w w. f o r e s t g r o u p. N L FOREST SYSTEMEN compact en hoogwaardig aluminium gordijnrailsysteem; eenvoudig en snel te installeren; verkrijgbare lengten: 4, 5, 6

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Functionele vrijheidsgraden Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 13-24

Auteur(s): H. Faber Titel: Functionele vrijheidsgraden Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 13-24 Auteur(s): H. Faber Titel: Functionele vrijheidsgraden Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 13-24 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

PROPRIO FOOT INLEIDING BELANGRIJKSTE KENMERKEN ÖSSUR DYNAMIC SOLUTIONS

PROPRIO FOOT INLEIDING BELANGRIJKSTE KENMERKEN ÖSSUR DYNAMIC SOLUTIONS INLEIDING PROPRIO FOOT is een adaptieve prothese voor licht tot gemiddeld actieve onder de knie geamputeerden, die de natuurlijke voetbeweging imiteert. Door een elektromotor aangedreven enkelbeweging

Nadere informatie

Tips voor het omgaan met artrose van de hand

Tips voor het omgaan met artrose van de hand Tips voor het omgaan met artrose van de hand 10 praktische tips om een eerste stap te zetten naar beter omgaan met beschadigde gewrichten Tips bij artrose Inleiding Artrose is een aandoening van de gewrichten

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding...1. Benodigde gereedschappen Mechanische onderdelen Plastic onderdelen... 3

Inhoud. Inleiding...1. Benodigde gereedschappen Mechanische onderdelen Plastic onderdelen... 3 Montagehandleiding Inhoud Inleiding...1 Benodigde gereedschappen... 1 Mechanische onderdelen... 2 Plastic onderdelen... 3 Montage Montage grijper... 6 Montage voet & besturingseenheid... 7 Montage hoofdeenheid...

Nadere informatie

McARM, de armsteun die de gebruiker begrijpt! Refereerbijeenkomst 2 oktober 2012

McARM, de armsteun die de gebruiker begrijpt! Refereerbijeenkomst 2 oktober 2012 McARM, de armsteun die de gebruiker begrijpt! Refereerbijeenkomst 2 oktober 2012 Gebruikers Beperking in ADL grote invloed op zelfstandigheid Mensen met verminderde armfunctie Bv als gevolg van aandoeningen

Nadere informatie

POSTKLINISCH FYSIOTHERAPEUTISCH REVALIDATIEPROTOCOL HEMI-/TOTALE SCHOUDERPROTHESE (TSP)

POSTKLINISCH FYSIOTHERAPEUTISCH REVALIDATIEPROTOCOL HEMI-/TOTALE SCHOUDERPROTHESE (TSP) VERSIE JANUARI 2017 POSTKLINISCH FYSIOTHERAPEUTISCH REVALIDATIEPROTOCOL HEMI-/TOTALE SCHOUDERPROTHESE (TSP) 1. Doel Het op eenduidige wijze uitvoering geven aan de postklinische fysiotherapeutische behandeling

Nadere informatie

** Flexie van de pols wordt ook wel palmairflexie genoemd, extensie van de pols wordt ook dorsaal flexie of dorsaal extensie genoemd.

** Flexie van de pols wordt ook wel palmairflexie genoemd, extensie van de pols wordt ook dorsaal flexie of dorsaal extensie genoemd. Checklist LO: Onderzoek van de pols en hand Algemene instructies Stelt u zich voor aan patiënt. Vertel welk onderzoek u gaat verrichten en instrueer de proefpersoon in begrijpelijk Nederlands. Zorg ervoor

Nadere informatie

DE INTRINSIEKE MUSCULATUUR VAN DE HAND: ANATOMIE EN FUNCTIE

DE INTRINSIEKE MUSCULATUUR VAN DE HAND: ANATOMIE EN FUNCTIE DE INTRINSIEKE MUSCULATUUR VAN DE HAND: ANATOMIE EN FUNCTIE Prof.dr. P.M.N. Werker, plastisch chirurg, Universitair Medisch Centrum Groningen 1. Inleiding Intrinsieke musculatuur van de hand betreft die

Nadere informatie

www.azstlucas.be > Amputatie van een lidmaat Informatiebrochure

www.azstlucas.be > Amputatie van een lidmaat Informatiebrochure www.azstlucas.be > Informatiebrochure Deze folder geeft u een globaal overzicht van de procedure omtrent de amputatie. Het is goed u te realiseren dat voor u persoonlijk de situatie anders kan zijn dan

Nadere informatie

Handchirurgische technieken

Handchirurgische technieken Handchirurgische technieken bij patiënten met spastische CP Johan Vehof Plastisch chirurg, European board certified handchirurg Vrijdag 6 oktober 2017 Inventarisatie Stap 1: Inventarisatie Stap 2: Doel

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol PIP resectie artroplastiek v.2-09/2013 Dit protocol is bedoeld voor de postoperatieve nabehandeling van een PIP resectie-artroplastiek met een prothese. In dit protocol wordt als voorbeeld

Nadere informatie

Het vervangen van gewrichten in de hand

Het vervangen van gewrichten in de hand Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Het vervangen van gewrichten in de hand Siliconen prothesen Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Inleiding Door reuma heeft u een ontsteking in één of

Nadere informatie

Afdeling Handchirurgie

Afdeling Handchirurgie Paramedisch protocol Flexorpeesherstel zone 1-3 Early Active v.4-05/2016 Onder flexorpeesletsel wordt in dit protocol een volledig of partiëel letsel van de Flexor Digitorum Superficialis (FDS) en/of Flexor

Nadere informatie

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis

Oefeningen voor patiënten met reumatoïde artritis Het is belangrijk om de oefeningen die u in het ziekenhuis hebt gedaan thuis dagelijks voort te zetten. Dit om de gewrichten en spieren in een goede conditie te houden. Probeer op een vast tijdstip te

Nadere informatie

Gebruikershandleidingen

Gebruikershandleidingen Gebruikershandleidingen Kinderfitnessapparatuur Hoist KL-serie Februari 2009 Door: Martha Schild, Marlijn van Hartingsveld, Sandra Klous. Instructies voor de instructeurs 2410 seated leg press M. quadriceps

Nadere informatie

Handleiding: Inclusiecriteria 1 Preoperatieve handelingen 1 Peroperatieve handelingen 2 Postoperatieve handelingen 3 Follow up 3 Appendix 4

Handleiding: Inclusiecriteria 1 Preoperatieve handelingen 1 Peroperatieve handelingen 2 Postoperatieve handelingen 3 Follow up 3 Appendix 4 Handleiding: Inhoud: blz Inclusiecriteria 1 Preoperatieve handelingen 1 Peroperatieve handelingen 2 Postoperatieve handelingen 3 Follow up 3 Appendix 4 Fractuurklassificatie.4 Gustillo-Anderson klassificatie

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding Dit is de gebruikershandleiding van de robotarm. Hierin kan men mogelijke problemen en oplossingen vinden. De gebruikte knoppen komen ter sprake. Gebruikershandleiding Robotarm team 4 Niels Vervaet, Willem

Nadere informatie

HANDLEIDING DE HOOGSTRAAT MOTRICITY INDEX

HANDLEIDING DE HOOGSTRAAT MOTRICITY INDEX HANDLEIDING DE HOOGSTRAAT SAMENGESTELD DOOR: K de Jong, T Sanderink, I Heesbeen MOTRICITY INDEX DOEL TEST: GERELATEERDE ITEMS BEHANDELPROGRAMMA: Het meten (in procenten) van de mate van hemiplegie, gesplitst

Nadere informatie

HOOFDSTUK 2 Intermanuele transfereffecten in volwassenen

HOOFDSTUK 2 Intermanuele transfereffecten in volwassenen Samenvatting 166 HOOFDSTUK 1 Introductie Na een armamputatie wordt vaak, om functionaliteit te behouden, een prothese voorgeschreven. Echter, 30% van de voorgeschreven protheses wordt niet gebruikt. 1-4

Nadere informatie

Het Steindler-effect bij het obstetrisch plexus brachialis letsel : Elleboog flexie ondanks paralytische m.biceps.

Het Steindler-effect bij het obstetrisch plexus brachialis letsel : Elleboog flexie ondanks paralytische m.biceps. Het Steindler-effect bij het obstetrisch plexus brachialis letsel : Elleboog flexie ondanks paralytische m.biceps. S.M.Hofstede-Buitenhuis*,.M.J.A.Malessy, W.Pondaag, M.S.van Wijlen-Hempel, K. de Boer,

Nadere informatie

EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE Informatie en adviezen voor de eerste weken

EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE Informatie en adviezen voor de eerste weken Kinderafdeling, Fysiotherapie EEN KIND MET EEN ERBSE PARESE Informatie en adviezen voor de eerste weken INLEIDING We spreken van een Erbse parese wanneer er bij de geboorte een beschadiging is opgetreden

Nadere informatie

HAND EN POLS: LETSELS, AANDOENINGEN EN REVALIDATIEGENEESKUNDE ARMAMPUTATIES EN REDUCTIEDEFECTEN

HAND EN POLS: LETSELS, AANDOENINGEN EN REVALIDATIEGENEESKUNDE ARMAMPUTATIES EN REDUCTIEDEFECTEN HAND EN POLS: LETSELS, AANDOENINGEN EN REVALIDATIEGENEESKUNDE ARMAMPUTATIES EN REDUCTIEDEFECTEN Locatie: Sint Maartenskliniek, Nijmegen Donderdag 12 en vrijdag 13 februari 2015 Toelichting De Nederlandse

Nadere informatie

Nederlandse termen voor componenten van beenprothesen afgeleid van ISO Juli 2008

Nederlandse termen voor componenten van beenprothesen afgeleid van ISO Juli 2008 Nederlandse termen voor componenten van beenprothesen afgeleid van ISO 13405-2 12 Juli 2008 Ir. Theo H.M. Bougie 3 BRT-Advies www.brt-advies.nl theo.bougie@brt-advies.nl Tel. +31 (0)6 53 16 99 13 1 ISO

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Behandeling bij artrose van de duim

Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Behandeling bij artrose van de duim Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Behandeling bij artrose van de duim Met of zonder ansjovisprocedure Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Inleiding Aan de basis van uw duim is artrose

Nadere informatie

AMPUTATIE VAN EEN BEEN OF ARM

AMPUTATIE VAN EEN BEEN OF ARM AMPUTATIE VAN EEN BEEN OF ARM 17764 Inleiding Deze folder geeft u een globaal overzicht van de procedure rond een amputatie van een been of arm. Het is goed dat u zich realiseert dat bij het vaststellen

Nadere informatie

JAZZ. Geblokkeerde (onomkeerbare) elektro-mechanische motorreductor met handmatige ontgrendeling. Éénfasevoeding 230 Vac.

JAZZ. Geblokkeerde (onomkeerbare) elektro-mechanische motorreductor met handmatige ontgrendeling. Éénfasevoeding 230 Vac. JAZZ Specificaties JAZZ: Geblokkeerde (onomkeerbare) elektro-mechanische motorreductor met handmatige ontgrendeling. Éénfasevoeding 230 Vac. TECHNISCHE GEGEVENS U.M Jazz Voedingsspanning Vac 230 Maximaal

Nadere informatie

Inleiding. Anatomie. Humerus

Inleiding. Anatomie. Humerus Inleiding Koos van Nugteren De elleboog verbindt de bovenarm met de onderarm. Buiging van de arm zorgt ervoor dat we de hand in de richting van het hoofd en de schouder kunnen bewegen. Activiteiten als

Nadere informatie

Maatwerk in siliconen. Made for everyday life

Maatwerk in siliconen. Made for everyday life Maatwerk in siliconen Made for everyday life 2 Inhoud Made for everyday life 3 Siliconen handprothesen 4 Siliconen vingerprothesen 6 Siliconen armovertrek met handprothese 8 Siliconen voetprothesen 10

Nadere informatie

Amputatie ledemaat. Chirurgie

Amputatie ledemaat. Chirurgie Amputatie ledemaat Chirurgie Inhoudsopgave Inleiding...4 Een amputatie...4 De operatie...5 Mogelijke complicaties...6 Na de operatie...7 Het ontslag...7 Vragen...8 Meer informatie...9 Tot slot...9 3 Inleiding

Nadere informatie

Inhoud. Protocol verstrekkingsproces. beenprothesen. Keuzes. beenprothesen. Amputatie en Revalidatie; kaders en richtlijnen Verenso 2011

Inhoud. Protocol verstrekkingsproces. beenprothesen. Keuzes. beenprothesen. Amputatie en Revalidatie; kaders en richtlijnen Verenso 2011 Amputatie en Revalidatie; kaders en richtlijnen Verenso 0 Marieke Paping revalidatiearts Inhoud Amputatie en Revalidatieartsen CBO Richtlijn Protocol verstrekkingsproces Behandelkader beenamputatie VRA

Nadere informatie

Hoge veiligheid door laag energieverbruik. Deuraandrijving DM60. voor barrièrevrij en comfortabel wonen

Hoge veiligheid door laag energieverbruik. Deuraandrijving DM60. voor barrièrevrij en comfortabel wonen Hoge veiligheid door laag energieverbruik Deuraandrijving DM60 voor barrièrevrij en comfortabel wonen DEURAANDRIJVING DM60 DEURMEESTERS Deuren moeiteloos openen en sluiten Met de DM60-deuraandrijving is

Nadere informatie

Strekpeesletsel. Centrum voor Revalidatie locatie Groningen

Strekpeesletsel. Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Strekpeesletsel Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Centrum voor Revalidatie locatie Groningen Inleiding Een of meerdere pezen in uw hand zijn gescheurd of doorgesneden waardoor u uw vinger(s)

Nadere informatie

Gezond werken met computers

Gezond werken met computers Gezond werken met computers Gezond werken met je computer Iedereen heeft wel eens een stijve nek of schouders, pijnlijke polsen of vermoeide ogen na een dag werken achter te computer. Vaak gaan die klachten

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Guldmann draagbanden

Gebruikershandleiding Guldmann draagbanden Gebruikershandleiding Guldmann draagbanden Active Micro Leg de draagband over de schouders van de gebruiker en de rugleuning van de stoel, of handgrepen van de rolstoel voorover buigen, of duw de gebruiker

Nadere informatie

LOPEN MET EEN PROTHESE

LOPEN MET EEN PROTHESE LOPEN MET EEN PROTHESE VORMEN VAN MENSELIJK VOORTBEWEGEN GANGKINEMATIKA GANGEXPRESSIE GANGPATHOLOGIE Objectief vasttestellen Kenmerken van Door een stoornis het individu veroorzaakt wandelen zwevend slepend

Nadere informatie

Oefeningen bij nekklachten

Oefeningen bij nekklachten Oefeningen bij nekklachten Inleiding U bent in het het Kennemer Gasthuis geweest voor uw nekklachten. In deze folder bieden wij u tips en oefeningen betreffende nekklachten. Het is een aanvulling op de

Nadere informatie

PRO-FLEX XC ÖSSUR DYNAMIC SOLUTIONS

PRO-FLEX XC ÖSSUR DYNAMIC SOLUTIONS Pro-Flex XC is ontwikkeld om comfort te bieden aan de relatief actieve gebruiker, die graag wandelt en jogt. Daarnaast is deze voet geschikt voor lopen op een vlakke ondergrond. De voet wordt geleverd

Nadere informatie

Richtlijnen nabehandeling ganglion extirpatie Versie 1.2 juli 2013

Richtlijnen nabehandeling ganglion extirpatie Versie 1.2 juli 2013 Richtlijnen nabehandeling ganglion extirpatie Versie 1.2 juli 2013 1. Beleid behandeling Deze richtlijnen zijn geschreven voor de nabehandeling van patiënten waarbij een dorsaal polsganglion operatief

Nadere informatie

Fysiotherapeutische instructies na een Bankart operatie. Afdeling Orthopedie

Fysiotherapeutische instructies na een Bankart operatie. Afdeling Orthopedie Fysiotherapeutische instructies na een Bankart operatie Afdeling Orthopedie Inleiding Indien er bij een schouderluxatie een scheur van het voorste kapsel of kraakbeenring ontstaat kan dit instabiliteit

Nadere informatie

HANDLEIDING WILMER ELLEBOOGORTHESE

HANDLEIDING WILMER ELLEBOOGORTHESE HANDLEIDING WILMER ELLEBOOGORTHESE Onderdeel van de IMS serie I N N O VAT I O N M E E T S S T Y L E Staalsteden 4-6A, 7547 TA Enschede, Nederland tel: +31 53 4302836 info@ambroise.nl www.ambroise.nl www.youtube.com/ambroiseholland

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie

Montage / Gebruikers- handleiding Rolluiken

Montage / Gebruikers- handleiding Rolluiken Montage / Gebruikers- handleiding Rolluiken Bestel-zonwering.nl Montagehandleiding Rolluiken versie 2014 1 Montage Handleiding Rolluiken De montage van dit product moet worden uitgevoerd door een vakman.

Nadere informatie

Schouderoperatie. oefeningen en richtlijnen. Paramedische afdeling

Schouderoperatie. oefeningen en richtlijnen. Paramedische afdeling Paramedische afdeling Schouderoperatie oefeningen en richtlijnen Inleiding U heeft van uw behandelend arts te horen gekregen dat u een operatie krijgt aan uw schouder. Het doel van de operatie is het wegnemen

Nadere informatie

HANDLEIDING WILMER2 DRAAGORTHESE

HANDLEIDING WILMER2 DRAAGORTHESE HANDLEIDING WILMER2 DRAAGORTHESE Een product uit de WILMER lijn Onderdeel van de IMS serie Staalsteden 4-6A, 7547 TA Enschede, Nederland tel: +31 53 4302836 info@ambroise.nl www.ambroise.nl www.youtube.com/ambroiseholland

Nadere informatie

HANDLEIDING WILMER2 DRAAGORTHESE

HANDLEIDING WILMER2 DRAAGORTHESE HANDLEIDING WILMER2 DRAAGORTHESE Een product uit de WILMER lijn Onderdeel van de IMS serie Staalsteden 4-6A, 7547 TA Enschede, Nederland tel: +31 53 4302836 fax: +31 53 4304749 info@ambroise.nl www.ambroise.nl

Nadere informatie

Hand- en/of armprothese. Alles wat u wilt weten over uw hand- en/of armprothese

Hand- en/of armprothese. Alles wat u wilt weten over uw hand- en/of armprothese Hand- en/of armprothese Alles wat u wilt weten over uw hand- en/of armprothese Jessica Hoving (47) Tijdens een vakantie brak ik mijn rechterarm bij het abseilen. Specialisten in het ziekenhuis hebben van

Nadere informatie