Volwassenenpsychiatrie ZOL. Afdelingsfilosofie en de werkingsprincipes

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Volwassenenpsychiatrie ZOL. Afdelingsfilosofie en de werkingsprincipes"

Transcriptie

1 Volwassenenpsychiatrie ZOL Afdelingsfilosofie en de werkingsprincipes

2 Afdelingsfilosofie en de werkingsprincipes volwassenenpsychiatrie ZOL Inhoudstafel Voorwoord p.3 1. Voorstelling van de volwassenenpsychiatrie p. 4 a. Historiek en team p. 4 b. De opdracht en doelgroep p. 4 c. Individuele doelstellingen p. 5 d. Het biopsychosociaal referentiekader p. 5 e. Methodiek p Plattegrond p Zorgeenheden + afdelingsbrochure p. 10 a. PAAZ-afdeling (F0) p. 10 b. Afdeling TEPSI p. 24 c. Dagkliniek Psychiatrie p. 32 d. Raadpleging Psychiatrie p. 38 e. Liaisonpsychiatrie p Beleids-en overlegstructuur p Visie en denkkader van de volwassenenpsychiatrie p. 40 (PAAZ, Tepsi, Dagkliniek) a. Basishoudingen voor het werken binnen deze visie p. 42 b. Het werken met (en in) groepen p Bijlagen p. 46 a. Groepsdynamiek en haar lotgevallen p. 46 b. Basishouding p. 52 c. Voorstel van een (bio)-psychodynamisch-(sociaal) model p. 56 d. Het traject Volwassenenpsychiatrie ZOL Campus Sint-Jan p. 58 e. Een psychoanalytische visie op de TEPSI p. 59 f. Nota overlegstructuur binnen Psychiatrie p. 70 g. De steunende basishouding. Een psychoanalytische benadering p. 76 h. Werken met modules p. 82

3 Voorwoord Welkom op de zorgeenheden van de Volwassenenpsychiatrie van het Ziekenhuis Oost-Limburg. Wij willen je graag opnemen in ons team. Met deze brochure willen we jou wegwijs maken op onze eenheden. Belangrijk om weten is dat deze brochure niet alles omvattend is! Om deze reden staan natuurlijk jouw collega-teamleden je graag bij indien je extra uitleg of hulp nodig hebt. Zo kan je jezelf verder verdiepen in de zorgverstrekking die binnen onze dienst en het therapeutisch denkkader verleend wordt. Tijdens de eerste 6 maanden krijg je een collega toegewezen (een peter of meter) die je intensiever zal opvolgen en begeleiden. Bij deze persoon kun je terecht met al jouw vragen en bedenkingen. In deze brochure vind je een beknopte uitleg betreffende de PAAZ (F0), de dagkliniek Psychiatrie (B05), de TEPSI-afdeling (A10), de Raadpleging Psychiatrie en de Liaisonpsychiatrie. Namens het hele team wensen wij je alvast heel veel succes!

4 1. Voorstelling van de volwassenenpsychiatrie a. Historiek en Team: In 1984 werd in het ST.-Jansziekenhuis een A-dienst met 30 bedden opgericht. De bestaande neuro-psychiatrische afdeling kreeg een neurologisch statuut. In 1989 volgde de start van een dagklinische eenheid met 12 stoelen. De opname-afdeling (PAAZ) en dagkliniek zijn naast elkaar gelegen, maar zijn ruimtelijk, functioneel en structureel van elkaar gescheiden. De oprichting gebeurde in overleg met het Centrum Geestelijke Gezondheidszorg (CGG) van Genk dat sinds 1976 werkzaam is. Sinds deze oprichting, werd voor de PAAZ gekozen om in de functies de nadruk te leggen op het voeren van een crisisbeleid. Vanuit de afdeling werd de spoedgevallendienst het bruggenhoofd van waaruit de meeste, meestal onaangemelde, opnames gebeurden. Het beleid en behandeling kregen vorm vanuit een psychoanalytische-groepsdynamische denkkader. De tijd heeft sinds 1984 niet stilgestaan en corresponderend met de voornaamste veranderingen binnen de gezondheidszorg, werd er onder leiding van Dr. De Bie de Liaisonpsychiatrie in het ziekenhuis opgestart. Sinds 2004 werd er ook een TEPSI-afdeling opgericht: een crisiseenheid voor patiënten in een middelengerelateerde medisch-psychologische crisis. Het PAAZ-team bestaat uit: - Psychiaters Dr. W. De Queker (hoofdgeneesheer) Dr. H. Verslegers Dr. J. De Bie Dr J. Barbier Dr. Stagiair(e) - Hoofdverpleegkundige - Adjunct-hoofdverpleegkundige - Psychiatrisch verpleegkundigen - Sociaal verpleegkundige - Psychologen - Ergotherapeuten - Psychomotorische therapeuten - Casemanagers - Logistiek assistenten b. De opdracht en doelgroep De opdracht van een psychiatrische dienst voor volwassenen verbonden aan een algemeen ziekenhuis met een spoedfunctie is volgens de Wet op de ziekenhuizen : crisisopvang observatie behandeling Hierbij worden in ons ziekenhuis 5 zorgeenheden gebruikt : raadpleging: bij de psychiaters liaison: psychologen en psychiaters kunnen in consult geroepen worden door andere medische diensten opname-afdeling: gelegen in blok F, verdiep 0 (F0)

5 TEPSI: gelegen in blok A, verdiep 1(A10). Dit is de Toxicomanie-Eénheid voor Psychiatrische SpoedInterventie Dagkliniek: gelegen in blok B, verdiep 0 (B05) De Opname-afdeling en de TEPSI maken gebruik van de hotelfunctie van het ziekenhuis en worden daarom ook diensten genoemd. Door de context van een 2 de lijns ziekenhuis zullen verblijven eerder kort zijn, omdat de 3 de lijn (psychiatrische ziekenhuizen enz.. ) bedoeld is voor langerdurige behandelingsverblijven. Doelgroep Mede door de instroom vanuit de spoedafdeling(crisissen!) van het ziekenhuis, is onze A-dienst in principe gericht op een brede diversiteit van pathologieën. Doelgroep TEPSI: patiënten die verkeren in een medisch-psychiatrische, middelengerelateerde crisis. In 2004 is men op B05 (naast de 2 reeds bestaande groepen) gestart met de specifieke doelgroep (groep 5) : de psychosomatische aandoeningen (CVS, fibromyalgie, chronische pijn,..). c. Individuele doelstellingen Het is goed dat zo snel mogelijk duidelijk gecommuniceerd wordt wat op elk ogenblik het doel van onze zorgverlening is. We onderscheiden : crisis: de patiënt is niet inschakelbaar in groep en behoeft intensieve opvolging/structuur/toezicht/beveiliging. observatie: bij diagnostische vragen of bv. bij behandeling om medicamenteuze veranderingen te evalueren. behandeling: de manier waarop kan erg verschillend zijn. Voorbeelden: o medicatie(-aanpassing) o activatie/structuratie o herstel/ondersteuning: de tijd en de sociale omgeving de kans geven om herstel te bewerkstelligen o verbalisatie/introspectie opvang: het regelen van een opvang staat centraal of bv. de somatische zorg staat op de voorgrond ontslag: vanaf het ogenblik dat een concrete ontslagdatum is afgesproken met de patiënt Het zal duidelijk zijn dat niet elke doelstelling op elk van de drie diensten van toepassing is. Bijvoorbeeld, op de dagkliniek komen crisisopvang en opvang minder aan bod. Uiteraard kan ook een combinatie van de verschillende doelstellingen voorkomen. d. Het biopsychosociaal referentiekader. Om te beginnen als diagnostische invalshoek : Het menselijk gedrag wordt bepaald door een uniek samenspel van psychogene en biogene factoren. Aan de ene kant zijn er zuivere reactieve gedragsstoornissen, die hoofdzakelijk bepaald worden door psychogene factoren, aan de andere kant zijn er biologische gedragsstoornissen die voornamelijk door biogene factoren worden veroorzaakt. De persoonlijkheidsstoornissen zijn dan weer het resultaat van het samenspel van beide soorten factoren. Bij de persoonlijkheid wordt vooral gekeken hoe de persoon omgaat met zijn sociale omgeving. Maar ook inzake behandeling worden zowel somatische als psychologische methodieken gebruikt. Medicamenteuze ondersteuning is bv. een belangrijke biologische methodiek. Hieronder worden de diverse psychologische methodieken gekaderd.

6 e. Methodiek 1. Een groepsmatige benadering : Pathologieën en doelstellingen mogen dan verschillend zijn, het betreft bijna steeds personen die in een psychische nood verkeren. Deze mensen vinden mekaar nu op éénzelfde plaats. In een groep zitten gelukkig vele en sterke psychisch heilzame krachten. Ondersteuning door lotgenoten werkt vaak sterker dan die door professionele zorgverstrekkers en dat men ook dat men vaak meer leert van lotgenoten. Ook is het zo dat in een groep de omgangsstijl duidelijk wordt, wat belangrijk is in geval van persoonlijkheidgebonden pathologie. Het ligt dus voor de hand dat een groepsmatige benadering waar mogelijk toegepast wordt. We kunnen deze benadering natuurlijk niet overal / op elk moment toepassen: Bijvoorbeeld: op de tepsi zal zeker het eerste verblijfsgedeelte niet in groep zijn. 2. Een benadering die bij de patiënt maximale autonomie bevordert: het psychodynamisch model Een ander gezamenlijk kenmerk van onze doelgroep is dat elkeen op een of andere wijze zijn/haar even terug in handen wil nemen. In het psychodynamisch model biedt daarbij belangrijke begrippen aan: Met de begrippen holding en containing (zie verder) wordt aangegeven hoe de zorgverstrekker op een goede manier ondersteuning kan bieden. Een belangrijke bekommernis om de patiënt op een niet-infantiliserende manier te benaderen. Een concept zoals good enough mothering is er ook een goede toepassing van en wordt verder toegelicht. Meer concreet zijn er een aantal kenmerken van het psychodynamische model die erg goed van pas komen bij de individuele doelstellingen zoals die hoger geformuleerd zijn. Voorbeelden: Het begrip structuratie : dit begrip is bv. behulpzaam om de psychotische patiënt in crisis te helpen om geleidelijk zijn leefwereld weer op te bouwen. Het begrip niet-directieve houding : deze houding is belangrijk in het kader van observatie. Als er geen onnodige regels opgelegd worden, zal patiënt geleidelijk aan zijn habituele omgangsstijl gebruiken. Geen onnodige regels opgelegd worden, zal patiënt geleidelijk aan zijn habituele omgangsstijl gebruiken. Het begrip regressie is belangrijk om de patiënt in herstel/ ondersteuning te (re)activeren. Diverse inzichtgevende concepten vanuit de psychoanalyse die behulpzaam zijn voor een patiënt die op zoek is naar meer zelfinzicht. Bijvoorbeeld het belang van de herhaling van vroegkinderlijk aangeleerde patronen, de notie over overdracht, onbewuste of minder bewuste motieven enz.. Tenslotte biedt het psychodynamisch model een goede leidraad voor de zorgverstrekkers om op een goede wijze om te gaan met de gevoelens die de patiënt bij hun oproepen. Cfr. tegenoverdracht. Het mag duidelijk zijn dat men de psychodynamische invalshoek niet overal en altijd kan veralgemenen:

7 bv. bij niet-persoonlijkheidsgebonden pathologieën zal de psycho-dynamische benadering minder op de voorgrond staan en kan evt. een meer geëigende psychotherapeutische invalshoek geboden worden. We weten dus dat er meerdere psychotherapeutische modellen zijn en waar dit opportuun is worden deze ook gebruikt. bv. bij een behandeling die gericht is op medicamenteuze ondersteuning, oppuntstelling of bij biologische defectstoornissen is de psychodynamische benadering ook duidelijk minder relevant. Toch kan het psychodynamisch kader helpen om deze behandeling te ondersteunen (zie p ). Belangrijkste is dat deze keuze voor het psychodynamisch model breed gedragen wordt onder de zorgverstrekkers!

8 2. Plattegrond

9

10 3. Zorgeenheden + afdelingsprocedure a. PAAZ-afdeling (F0) De PAAZ heeft in eerste instantie een opnamefunctie voor patiënten in crisis. Ze neemt het over wanneer patiënt en/of zijn omgeving falen in het handhaven van een dagelijks bevredigend functioneren. Ze poogt de autonomie van elke individuele patiënt maximaal aan te spreken en te herstellen. Er wordt een verbeterd integratief vermogen en een verhoging van de draagkracht beoogd. De doelstelling is de patiënt zo ver te brengen dat hij terug zelf in staat is om in zijn eigen omgeving te functioneren. Er wordt dus geen persoonlijkheids-verandering als doelstelling gesteld. We doen dit door patiënten op de afdeling een veld van interacties, zowel met het team, met medepatiënten, met derden - zowel individueel als in groepsverband - aan te bieden waarin zij positieve ervaringen kunnen opdoen op verschillende vlakken (praten, samenleven, handelen, bewegen, zorgen). Op die manier kunnen zij zichzelf terugvinden en herontdekken. Het is een beschuttend milieu waarin patiënten zich gedragen voelen, met respect behandeld en met begrip benaderd. In deze sfeer kunnen ze zelf ook weer via anderen (medepatiënten, voor derden, voor teamleden) betekenis verwerven en betekenisvol worden. De afdeling is opgebouwd rond een gemeenschappelijke leefruimte met 32 bedden waarvan 2 isolatiekamers. Het therapieprogramma loopt enkel op weekdagen en zijn steunende activerende therapieën gericht op het herstel van de ik-sterkte. Het aangeboden therapeutisch programma biedt structuur en is anti-regressief. Hieronder volgt de afdelingsbrochure van deze afdeling.

11 PAAZ ZOL Genk Afdelingsbrochure F0

12 WELKOM Met deze afdelingsbrochure willen we je welkom heten op onze afdeling. We geven je wat uitleg over onze werking en het verloop van een opname. Indien je na het lezen van de brochure nog vragen of bedenkingen hebt, kan je hiermee altijd bij iemand van het personeel terecht.

13 DE PAAZ 1. DE OPNAME AFDELING De PAAZ is een Psychiatrische Afdeling van een Algemeen Ziekenhuis. Wanneer je op de opname afdeling toekomt, zal je merken dat deze afdeling anders is dan andere ziekenhuisafdelingen. De afdeling is opgebouwd rond een gemeenschappelijke leefruimte met een keuken. In deze leefruimte vind je ook een rookruimte en een gemeenschappelijke tv-ruimte, waar je buiten de therapie-uren gebruik van kan maken. Aan onze afdeling is eveneens een tuin verbonden waar je kan buiten zitten. Omdat onze bezoekuren niet hetzelfde zijn als in de rest van het ziekenhuis, is de buitendeur een gesloten-open deur. Dit houdt in dat men niet zomaar kan binnen en buiten stappen, zodat onze afdeling wat rust en bescherming kan bieden. Deze deur wordt buiten de therapie-uren op eenvoudige vraag aan de verpleegkundigen geopend. Wanneer jouw geneesheer beslist dat je de afdeling nog niet of niet alleen mag verlaten, geldt deze regel echter niet. Het afdelingsleven Buiten de therapie-uren breng je op de afdeling heel wat tijd door, samen met medepatiënten. Als jullie elkaar op een respectvolle manier kunnen ontmoeten, heeft dit samenzijn een positief effect op jullie herstel. Men voelt zich minder alleen en de ontmoeting met anderen, het samen spreken en het uitwisselen van gedachten kan je helpen om jezelf beter te begrijpen. Om dit mogelijk te maken heb je een uitnodigende en veilige omgeving nodig waarin je met elkaar afspraken kan maken over praktische zaken (de afwas, de opruim, de tv), maar ook over activiteiten die je samen wenst te doen: een avondje kokkerellen, samen een video/dvd bekijken, wat sporten of een gezelschapspel spelen. Weliswaar zijn de mogelijkheden in een ziekenhuis enigszins beperkt. De verpleegkundigen hebben in het afdelingsleven een ondersteunende rol: zonder zelf al te sturend op te treden, nodigen ze uit, stimuleren ze het samen spreken en proberen ze de afdeling veilig en uitnodigend te houden. De afdelingsvergadering Deze vergadering vindt elke woensdag van uur tot uur plaats. Suggesties, vragen van algemene aard en bemerkingen met betrekking tot het afdelingsleven kunnen er aan bod komen. Je kan je idee (al dan niet anoniem) ook kwijt in de ideeënbus naast de verpleegpost. Wij zorgen ervoor dat dit op de vergadering aan bod komt. De patiënten en alle dienstdoende personeelsleden worden op deze vergadering verwacht.

14 2. HET TEAM Op deze afdeling wordt gewerkt met een team, bestaande uit: a. Psychiaters Dr. J. Barbier Dr. W. De Queker Dr. H. Verslegers Dr. J. De Bie Dr. Stagiair(e) b. Hoofdverpleegkundige c. Sociaal verpleegkundige d. Psychologen e. Ergotherapeuten f. Psychomotorisch therapeuten g. Psychiatrisch verpleegkundigen h. Logistiek assistenten Er is een dagelijkse ochtendvergadering waarop de teamleden aanwezig zijn. Bij opname formuleert de psychiater hier zijn beleid voor de patiënt. De psychiater kan het beleid aanpassen, waarbij hij vooral beroep doet op de informatie die hij krijgt van verpleegkundigen en therapeuten. De psychiater komt dus niet elke morgen bij de patiënten langs, maar baseert zich mede op de informatie van de overige teamleden. Indien men één van de psychiaters wenst te spreken, kan men hen direct aanspreken op de afdeling of dit aan de verpleegkundigen melden, zodat zij jouw vraag kunnen doorgeven aan de psychiater. De sociaal verpleegkundige kun je eveneens zelf aanspreken of je kan een seintje geven aan de verpleegkundigen dat je hem/haar wenst te spreken. De verpleegkundigen zijn de directe aanspreekfiguren op de afdeling. Je kan met al jouw vragen bij hen terecht, maar je kan hen ook altijd vragen om eventjes tijd te maken voor een gesprek. Zij zullen steeds trachten hier op in te gaan. Om individuele contacten persoonlijk te maken, wordt er aan patiënttoewijzing gedaan. Zo wordt er elke dag afgesproken welke verpleegkundige welke patiënten specifiek zal begeleiden. Dit wordt steeds geafficheerd op het prikbord naast het verpleeglokaal. Therapeuten, psychologen en ADL-verpleegkundigen treffen jullie hoofdzakelijk in de therapieën, waar ze jullie begeleiden in activiteiten of in gesprekken.

15 Alle teamleden zijn herkenbaar aan een naambadge. Verpleegkundigen dragen daarenboven een blauw T-shirt. Er hangt ook een fotobord in de gang, waar je de verschillende teamleden met foto en functie op terugvindt. 3. DAGPROGRAMMA MORGEN uur opstaan uur ontbijt uur therapie uur pauze uur therapie uur middagpauze MIDDAG uur middagmaal uur therapie uur pauze uur therapie uur einde therapieprogramma Op woensdag eindigt het therapieprogramma om 11u45. Van 12u tot 12u30 is er dan de wekelijkse afdelingsvergadering. s Avonds wordt iedereen om 20u30 op de afdeling verwacht. Tijdens weekdagen wordt iedereen om 24u00 ten laatste op de kamer verwacht. Tijdens het weekend (vrijdag en zaterdag) kan men tot 1 uur opblijven. 4. DE BEHANDELING Behandelingsprincipes Als je opgenomen wordt in een ziekenhuis verwacht je rust, verzorging en een goede behandeling. Je zal merken dat deze afdeling op een andere manier georganiseerd is dan een gewone afdeling. Je blijft immers niet de hele dag op je kamer of in je bed. De dokter komt ook niet elke dag langs. Eénmaal opgenomen, bespreekt je behandelend geneesheer met jou het opnameverloop. Afhankelijk van je herstel, bepaalt de geneesheer zelf hoe vaak hij/zij je ziet tijdens de opname. We verwachten van jou dat je zo snel mogelijk actief deelneemt aan het afdelingsleven: samen eten, ontspannen, tv-kijken, sporten, praten Het is onze ervaring dat mensen zich het snelst beter voelen als ze op één of

16 andere manier contact kunnen hebben met anderen. Onze afdeling is zo georganiseerd dat het contact leggen mogelijk gemaakt en gestimuleerd wordt. Iedereen heeft hierin zijn eigen tempo en dit wordt ook gerespecteerd. Wij helpen je jouw weg op de afdeling en in het afdelingsleven te vinden. Dit doen we onder andere door jou overdag enkele therapieën aan te bieden, die allemaal in groep doorgaan. Er zijn drie therapiegroepen (groep 1,3 en 4) en elke groep heeft zijn eigen programma. De geneesheer bekijkt bij je opname welke groep voor jou het meest geschikt is. We verwachten van jou dat je deelneemt aan onze therapieën. Naast het prikbord vind je een overzicht van het therapieprogramma en zie je waar je verwacht wordt. Soorten therapieën: o o o Groepsgebonden therapieën: gesprekstherapie, ergotherapie, psychomotorische therapie, psycho-educatie en ADL (Activiteiten van het Dagelijks Leven), spel en actua. Individuele ergotherapie Geïndividualiseerde behandeling Elke therapie heeft zijn eigen doelstellingen. Hieronder vind je hiervan een korte beschrijving. Voor jullie inschakeling geven de therapeuten meer uitleg. Naast deze groepsdeelnamen kan je individueel bij verpleging terecht, kan je een gesprek vragen bij de psychiater of kunnen je een aantal gesprekken of onderzoeken voorgesteld worden bij de psycholoog of bij de sociaal verpleegkundige. Groepsgebonden therapieën Gesprekstherapie Therapie waar je, in groep, met elkaar en onder begeleiding van een therapeut kan spreken over datgene wat je bezighoudt. Psycho-educatie Psycho-educatie is een therapie die wekelijks doorgaat voor groep 3. Je kan er ervaringen uitwisselen rond herkenbare thema s, je krijgt informatie aangereikt en er worden vaardigheden aangeleerd. Ergotherapie Hier word je gestimuleerd om jouw eigen mogelijkheden te ontdekken en bewust te worden van je functioneren in groep. Dit gebeurt door middel van verschillende materialen, aangeboden in opdrachtvorm en

17 met een nabespreking. Je werkt er: - Samen in groep rond projecten en gezamenlijke opdrachten, waarbij de nadruk ligt op samenwerken, samen overleggen en samen oplossingen vinden. - Individueel in groep waarbij de nadruk ligt op jezelf ontdekken aan de hand van opdrachten met materialen. Psychomotorische therapie In de psychomotorische therapie (PMT) staat bewegen centraal. Zowel individuele opdrachten als bewegingsopdrachten in groep komen aan bod. De nadruk ligt op bewustwording van jezelf en je relatie met anderen. Voor deze therapie is er een ruimte beschikbaar buiten de afdeling. Gelieve hier aangepaste kledij en schoenen te dragen. Actua Aan de hand van kranten, video/dvd of thema s wordt er gepraat, geluisterd, gediscussieerd en van mening gewisseld over gebeurtenissen op actualiteitsvlak. ADL Sessie gericht op het aanleren of heractiveren van activiteiten uit het dagelijks leven: koken, huishoudelijke taken, info voeding, info ontspanning en vrije tijd, Spel Spel is een activiteit die je enerzijds een gevoel van ontspanning wil geven en die anderzijds aandacht heeft voor je mogelijkheden inzake interacties en sociale contacten. Individuele ergotherapie: Hier werk je individueel aan een activiteit die je kiest in functie van je interesses en je mogelijkheden. Je kan er experimenteren met nieuwe materialen en technieken. Doelen zijn: initiatief nemen, keuzes maken, nieuwe dingen uitproberen en vooral je eigen mogelijkheden kunnen ontdekken. Geïndividualiseerde behandeling Individuele en systeemcontacten Op vraag van de psychiaters worden patiënten soms individueel, in koppel of in gezinsverband gezien door de psychologen of door de sociaal verpleegkundige. Medicatie

18 Het gebruik en de dosering van ALLE medicatie op de afdeling, wordt voorgeschreven door de behandelende geneesheer. De toediening is in handen van de verpleegkundigen. Psychologische testing Op vraag van de psychiater kan je door een van de psychologen uitgenodigd worden om deel te nemen aan een testonderzoek. In dergelijk onderzoek tracht men aan de hand van een aantal vragen en opdrachten zicht te krijgen op je functioneren. 5. AFDELINGSREGELS EN AFSPRAKEN Alcohol, medicatie en drugs We vragen jullie om tijdens de opname geen alcohol, cannabis of andere drugs/medicatie te gebruiken. Elk gebruik wordt maximaal ontraden en indien nodig individueel besproken. Medicatie wordt enkel en alleen op voorschrift van de behandelend geneesheer verstrekt. Thuismedicatie wordt in bewaring gegeven, bij ontslag krijgt u deze terug. Het verlaten van de afdeling Personen met een open beleid mogen de afdeling verlaten buiten de therapie-uren, voor patiënten met gesloten beleid worden er individueel afspraken gemaakt. Indien men het ziekenhuisterrein wenst te verlaten, heeft men specifieke toestemming nodig van de behandelend psychiater. Diefstal Om diefstal te voorkomen vragen we je om waardevolle spullen thuis te laten, verantwoordelijkheid te dragen voor je spullen en je kast steeds af te sluiten met je sleutel. Elektrische apparaten Enkel elektrische apparaten voor persoonlijke hygiëne (oa. scheerapparaat, haardroger ) en GSM-oplader zijn toegestaan. TV is gemeenschappelijk en radio is in bijna elke ruimte aanwezig. Een haardroger kan ook bij de verpleegkundigen geleend worden. Het gebruik van andere elektrische apparaten, kan enkel met instemming van de hoofdverpleegkundige.

19 Gebruik van ligbad en douche De douche kan dagelijks gebruikt worden tussen 06u30 en 21u45, maar niet tijdens de therapie-uren. Het ligbad kan enkel gebruikt worden op vraag. We vragen dat je alles netjes en proper achterlaat, poetsmiddelen staan ter beschikking. Gebruik van de keuken De toestellen en materialen die aanwezig zijn in de keuken mogen gebruikt worden, wel vragen we je alles te reinigen en op te bergen na gebruik. Er is de mogelijkheid om s avonds een kleinigheid klaar te maken. Voor bestelling en regeling wendt u zich tot de ADL-verantwoordelijke. Voor patiënten en personeel is er koffie. Dit is echter niet voor het bezoek. Een uitzondering is er voor die patiënten die met hun bezoek nog niet naar de cafetaria kunnen. Je kamer Je kamer is vooral een plek om te rusten en is sober ingericht. Wanneer je toekomt krijg je een sleutel van je kast, zodat je jouw spullen veilig kan opbergen. Bij vertrek geef je deze sleutel terug af. Er zijn zowel individuele als tweepersoonskamers op de afdeling. Om iedereen voldoende rust te gunnen, is het niet toegestaan dat u na 22u00 op de kamer van een medepatiënt verblijft. Iedereen wordt ten laatste om 24u00 op de eigen kamer verwacht. Op vrijdag en zaterdag kan men tot 1.00 uur opblijven. Zuiver bedlinnen is steeds aanwezig. Als je hulp nodig hebt met het vervangen van het beddengoed, kan je de verpleegkundigen aanspreken. Iedereen zorgt voor orde op de eigen kamer, het poetsen gebeurt door de poetsdienst van het ziekenhuis. Orde op de afdeling We verwachten dat iedereen zijn steentje bijdraagt aan de orde op de afdeling (rooklokaal, tafels, tv-lokaal, ) en de afwas! Roken Bij voorkeur gebruikt men de tuin en het afdak achter het verpleeglokaal om te roken. Op de afdeling mag er enkel gerookt worden in de rookruimte. Wanneer de rookruimte naast het roken ook gebruikt wordt om te babbelen en gezellig bij elkaar te zitten, worden niet rokers hiervan uitgesloten. Daarom wordt de rookkamer enkel gebruikt om te roken en is er het nuttigen van dranken en spijzen ten strengste verboden. TV en video/dvd

20 Er is een gemeenschappelijke tv-toestel dat tijdens de weekdagen kan gebruikt worden s middags en na 16u00, op woensdag vanaf 13u00 en tijdens weekend en feestdagen de hele dag. Er is tevens een video/dvd beschikbaar. Wasmachine De wasmachine kan gebruikt worden door patiënten die geen bezoek krijgen of waar de familie niet voor zuiver wasgoed kan zorgen. Indien je hiervan gebruik wenst te maken, spreek je best één van de aanwezige verpleegkundigen aan. 6. BEZOEK, WEEKENDS EN TELEFONEREN Bezoekuren Elke dag is er bezoek van uur tot uur. Op woensdag, zaterdag, zon en feestdagen is namiddagbezoek van uur tot uur. Op zondagvoormiddag is er eveneens bezoek van uur tot uur. Telefoneren en gsm-gebruik - Er is één gemeenschappelijk toestel op de afdeling. Mensen die de afdeling mogen verlaten, worden gevraagd te telefoneren met de toestellen in de inkomhal van het ziekenhuis. Wie de afdeling niet mag verlaten, wordt geholpen door de verpleegkundigen. Let op! Telefoneren en gesprekken ontvangen is mogelijk tussen 7.30 uur en uur, maar enkel buiten de therapie-uren. In het belang van de medepatiënten verzoeken wij U het gesprek kort te houden. - Het GSM-gebruik op de afdeling is verboden om je zo maximaal de kans te geven om in een rustige omgeving aan je problemen te werken zonder al te veel verstoring van buitenaf. We adviseren jullie om je GSM thuis te laten of mee te geven met familie. Indien aangewezen, kan je GSM in bewaring genomen worden. Weekends en feestdagen In overleg met je behandelend geneesheer kan je eventueel 1 of 2 dagen in weekend gaan. Eenzelfde regeling wordt meestal toegepast met feestdagen. 1 dag : vanaf 8u00 tot 20u00 2 dagen: vanaf 8u00 uur tot 20u00 de volgende dag. Tijdens het weekend wordt, voor diegenen die nog niet op weekend kunnen, de mogelijkheid voor een activiteit aangeboden.

21 De voorbereiding van deze activiteit gebeurt op vrijdag van 15u00 tot 16u00 in het vrije atelier waar samen met de ergotherapeut een geschikte activiteit kan gezocht worden. Wenst men in het weekend iets te koken dan kan dit op donderdagnamiddag met de ADLverantwoordelijke afgesproken worden. 7. SOCIALE DIENST Zij bieden jou: Begeleiding in het kader van: sociale reïntegratie, tewerkstelling, ontslag, Infoverstrekking rond echtscheiding, ontslag, vrijwilligerswerk, ambulante hulpverlening, tewerkstellingsinitiatieven, kostprijs ziekenverblijf, Hulp bij het afhandelen van materiële en administratieve zaken. 8. PRIVACYREGLEMENT We vinden het belangrijk je te informeren rond enkele privacyvoorschriften die betrekking hebben op je behandeling. Het personeel is gebonden aan het beroepsgeheim. Verspreid over de afdeling zijn enkele camera s aanwezig. Deze zijn bedoeld om het toezicht op de afdeling te vergemakkelijken (vooral s nachts) en hebben een veiligheidsfunctie. Ook tijdens de therapie kan er gebruik worden gemaakt van audio en video-opnames. Wanneer dit gebeurt, wordt u steeds door de therapeut op de hoogte gebracht. U kan dit als patiënt steeds weigeren. Meer uitleg hierover krijg je bij inschakeling in de therapie. We vragen ook dat jullie als patiënt de privacy en anonimiteit van medepatiënten respecteren. Daarom is het niet toegelaten foto s of videoopnamen te maken op de afdeling. 9. ONTSLAG EN NAZORG Het ontslag wordt individueel met de behandelend geneesheer besproken. Eventueel wordt er voorzien in nazorg, de voortzetting van de behandeling in een psychiatrisch centrum, in een ambulante setting of in de dagkliniek. Tenzij de geneesheer het anders beslist, zijn de ontslaguren op : Maandag dinsdag donderdag vanaf 16u00 Woensdag vanaf 13u00

22 Vrijdag vanaf 15u00 Zaterdag zondag vanaf 08u00 VARIA Voor bijkomende thema s (ombudsman, pastorale dienst en andere geloofsovertuigingen, bibliotheek, kapper, pedicure,..) verwijzen we u graag naar de algemene ziekenhuisbrochure die verkrijgbaar is op vraag. b. Afdeling (T)EPSI: Toxicomanie-eenheid Psychiatrische Spoed Interventie De afdeling leunt erg nauw aan bij de algemene spoedgevallendienst als bij de PAAZ. Conform haar opdracht om op provinciaal niveau te voorzien in een crisiseenheid, beschikt de TEPSI over 4 crisisbedden plus een bufferbed om de pieken in de aanmeldingen te kunnen opvangen. Deze bedden staan 24u/24u en 7 dagen op 7 ter beschikking voor mensen uit de provincie Limburg. De TEPSIafdeling verleent hulp aan een specifieke populatie: personen die in een acute middelengerelateerde medisch-psychiatrische crisis verkeren. Hierbij wordt de crisis begrepen als een tijdelijke toestand van desorganisatie, waardoor de egosterkte van de persoon is ingeperkt en aangetast. Voorbeelden van dergelijke middelengerelateerde crisissen zijn: (poli)intoxicaties (overdosis alcohol, medicatie, mix van verschillende drugs); gecompliceerde ontwenningen; middelengebonden psychische stoornissen van acute aard; een zich plots manifesterende psychosociale crisis, primair gerelateerd aan middelenmisbruik waarbij een korte time-out en het creëren van emotionele rust de nodige bijsturing kan faciliteren; De doelstelling van het TEPSI-project is tweevoudig: in eerste instantie is het de bedoeling om een herstel en, indien mogelijk, een versterking van het autonome functioneren van de patiënt te bewerkstellingen. In tweede instantie wordt er een werkrelatie opgebouwd met oog op motivering van de patiënt om in een aangepaste setting verder aan zichzelf te werken. Deze twee doelstellingen zijn natuurlijk onderling met elkaar verweven. Ze worden nagestreefd binnen een maximum opnameduur van 5 dagen. Het vast team bestaat uit een psychiater, een psycholoog, psychiatrisch verpleegkundigen en case-managers. Daarnaast maken zowel de ergo- als PMTtherapeuten partieel deel uit van het team. Fasen van het TEPSI-hulpverleningsproces Fase 1: De eigenlijke crisisinterventie

23 Lichamelijke stabilisatie bekomen; inventarisatie van de problematiek, leefsituatie en bestaande hulpverlening; opvang en begeleiding; tot rust komen van patiënt. Fase 2. Geïndividualiseerde zorg Psychiatrische diagnostiek; therapieën; informeren rond middelengebruik; aanbod HV; mobilisatie systeem/directe omgeving; opstarten motivationeel inzichtelijk proces; organisatie efficiënte nazorg; doorverwijzing Fase 3. Verdere hulpverleningstraject CASEMANAGER Aanspreekfiguur cliënt in zijn/haar hulpverleningstraject; verbindingsfiguur tussen cliënt en hulpverlening; aanspreekfiguur voor samenwerkende partners Hieronder volgt de afdelingsbrochure van TEPSI.

24 Afdelingsbrochure ZOL Genk TEPSI Toxicomanie-Eenheid Psychiatrische Spoed Interventie

25 Welkom Met deze informatiebrochure willen we je welkom heten op onze afdeling en je reeds enige uitleg geven over onze werking. Indien je na het lezen nog vragen of bedenkingen hebt, kan je hiermee altijd terecht bij iemand van het personeel. We wensen je een aangenaam en nuttig verblijf en een spoedig herstel. Het TEPSI-team

26 1. DE AFDELING De TEPSI-unit is een Toxicomanie - Eenheid voor Psychiatrische Spoed Interventie gelegen in het ZOL, Campus St. Jan. Deze dienst is een crisisopvangdienst met als doelstelling: Opvang en begeleiding van personen die dringende psychiatrische hulp zoeken rond middelen-gerelateerde problemen. Om deze opvang en begeleiding zo optimaal mogelijk te laten verlopen, verblijf je op een kleinere afdeling waar je in alle rust kan bekomen en herstellen. Omdat onze bezoekuren niet hetzelfde zijn als in de rest van het ziekenhuis is onze buitendeur een gesloten-open deur. Dit houdt in dat zowel patiënten als bezoek niet zomaar binnen en buiten kunnen stappen. Op deze manier kan onze afdeling voldoende rust en bescherming bieden. 2. HET TEAM Op deze afdeling wordt gewerkt met een team, bestaande uit: Psychiater Dr. H. Verslegers Adjunct-Hoofdverpleegkundige Psychologen Casemanagers Psychiatrisch Verpleegkundigen Sociaal Verpleegkundige (enkel voor dringende aangelegenheden) Ergotherapeuten Psychomotorische therapeuten Er is dagelijks een vergadering waarop alle teamleden aanwezig zijn. Hier formuleert de psychiater zijn beleidsafspraken voor de patiënt. De psychiater kan het beleid steeds aanpassen waarbij hij vooral beroep doet op de informatie die hij krijgt van verpleegkundigen, psychologen, therapeuten en casemanagers. De psychiater komt niet noodzakelijk dagelijks langs, maar baseert zich mede op de informatie verkregen van de overige teamleden. Indien je de psychiater wenst te spreken, meld je dit best aan de verpleging Zij zullen je vraag doorgeven aan de psychiater. De verpleegkundigen zijn de directe aanspreekfiguren. Je kan met je vragen steeds bij hen terecht, zij zullen steeds trachten je verder te helpen. De verpleegkundigen zijn 24 uur op 24 uur beschikbaar.

27 De psycholoog zal je begeleiden tijdens therapiesessies en in gesprek. Deze gesprekken kunnen individueel zijn, maar ook een koppelgesprek of een gesprek in gezinsverband behoren tot de mogelijkheid. De ergotherapeuten en de psychomotorische therapeuten, tref je respectievelijk aan in de ergotherapie en in de bewegingstherapie waar ze je zullen begeleiden in activiteiten. De casemanager helpt de patiënt zicht te krijgen op zijn/haar verslavingsprobleem. Hij zal samen met de patiënt zoeken naar een goede nazorg/ambulante hulpverlening en helpt mee het ontslag te organiseren. De teamleden zijn herkenbaar aan een naambadge. Verpleegkundigen daarenboven dragen een blauwe T-shirt. Er hangt ook een fotobord in de gang waar je de verschillende teamleden met foto en functie op terugvindt. 3. HET VERBLIJF Na het gesprek op de spoedafdeling word je afgehaald door de verpleegkundige van de afdeling en word je begeleid naar jouw kamer. De verpleegkundige probeert jou (en je familie) zo goed mogelijk op te vangen, te verzorgen en te begeleiden. We proberen hierna zo snel mogelijk zicht te krijgen op je acute problematiek en jouw hulpvraag, zodat gestart kan worden met een efficiënt beleid. In eerste instantie krijg je een individuele begeleiding en verzorging, vertrekkend vanuit de kamer. Van dag tot dag beslist het team of je al dan niet kan deelnemen aan het weekprogramma. Alle teamleden staan in voor dit programma. Op het prikbord in de leefruimte vind je een overzicht van dit weekprogramma dat wij aanbieden. 4. AFDELINGSREGELS EN AFSPRAKEN Algemeen Bij opname overloop je samen met de verpleegkundige een formulier met de afdelingsregels en afspraken waarmee je akkoord gaat. Deze afspraken dienen nageleefd en gerespecteerd te worden gedurende de gehele opname. We vragen je dan ook dit formulier te ondertekenen.

28 Bij opname op Tepsi wordt je bagage onder begeleiding nagekeken. Indien wij bij controle verslavende middelen vinden, worden deze door ons in beslag genomen. Indien het illegale producten betreft, zullen deze door ons vernietigd worden. Alcohol, medicatie en drugs We vragen uitdrukkelijk om tijdens de opname geen alcohol, cannabis of andere drugs/medicatie te gebruiken. Bij twijfel van bijgebruik kan urinecontrole of kamercontrole volgen. De mogelijkheid bestaat dat jouw bagage onder begeleiding wordt nagekeken en/of in bewaring wordt genomen. Elk bijgebruik wordt individueel besproken en kan leiden tot ontslag. Medicatie wordt enkel en alleen op voorschrift van de psychiater verstrekt. De toediening ervan is in handen van de verpleging. Thuismedicatie wordt in bewaring gegeven, bij ontslag krijg je deze terug. Verslavende medicatie wordt niet teruggegeven bij ontslag. Roken Er mag enkel gerookt worden in het rooklokaal en dit tijdens vaste uren! Deze openingsuren vind je op de deur van de rookruimte. Buiten deze uren zal de rookzaal gesloten zijn. Verlaten van de afdeling Men kan de afdeling gedurende de opname niet verlaten. Dit kan enkel onder begeleiding van een teamlid. Diefstal Om diefstal te voorkomen, vragen we jou om waardevolle spullen thuis te laten of indien mogelijk deze mee te geven aan de familie. Je kan waardevolle spullen ook steeds in bewaring geven bij de verpleging. Je kan de kast op je kamer ook altijd afsluiten. Elektrische apparaten Enkel elektrische apparaten voor persoonlijke hygiëne (scheerapparaat, haardroger, ) zijn toegestaan. Een scheerapparaat kan eventueel ook bij de verpleging geleend worden. Er is televisie en radio op de kamer. Gebruik van zitdouche/douche De douches kunnen dagelijks gebruikt worden tussen 7 uur en 22 uur. Er wordt geen douche genomen tijdens de therapie-uren. We vragen dat je alles netjes achterlaat, poetsmiddelen zijn ter beschikking.

29 Gebruik van de TV-hoek De toestellen en materialen die aanwezig zijn in de TV-hoek, mogen steeds gebruikt worden. We vragen je wel hiermee zorgvuldig om te gaan en alles op te bergen na gebruik. Om iedereen voldoende rust te gunnen zal de TV op de afdeling om 22 uur uitgeschakeld worden. Je kamer Je kamer is vooral een plek om te rusten en is daarom sober ingericht. Om deze rust te waarborgen, is het niet toegestaan om op de kamer van een andere patiënt te verblijven. Op elke kamer is een TV-toestel en een radio voorzien. Wij vragen wel om na 24 uur geen TV meer te kijken of radio te beluisteren. Dit is om de nachtrust op de afdeling te verzekeren. Wanneer je toekomt, krijg je een sleutel van je kast zodat je jouw spullen veilig kan opbergen. Bij vertrek geef je deze sleutel terug af. Zuiver bedlinnen is steeds aanwezig. Je mag hiervan steeds gebruik maken. Als je hulp nodig hebt bij het opmaken van je bed, kan je de verpleegkundigen aanspreken. In de mate van het mogelijke zorgt iedereen voor orde op de kamer. Het poetsen gebeurt door de poetsdienst van het ziekenhuis. Bezoek Bezoek ontvangen kan van 17u tot 20u. Uitzonderingen hierop kunnen steeds met de verpleging besproken worden. Er wordt enkel en alleen bezoek toegestaan van naaste familieleden: ouders, partner en kinderen. Uitzonderingen hierop dienen besproken te worden met de psychiater. Uiteraard zijn de personen die op bezoek komen niet-gebruikers! Telefoneren Indien je wenst te telefoneren, kan je je wenden tot de verpleging. Zij zullen je graag verder helpen. Telefoneren en gesprekken ontvangen is enkel mogelijk tussen 7u30 en 21 uur én buiten de uren van de therapiesessies. Het gebruik van de GSM op de afdeling is niet toegestaan! Wij vragen dan ook je GSM in bewaring te geven. Bedoeling hiervan is je te beschermen voor teveel telefoontjes en je de nodige rust te geven.

30 5. ONTSLAG EN NAZORG Het ontslag wordt individueel met de geneesheer besproken. Eventueel wordt er voorzien in nazorg, een verderzetting van de behandeling in een ambulante setting, in een dagkliniek, in een psychiatrisch centrum of op de PAAZ (psychiatrische afdeling in ons ziekenhuis). In deze fase zal de casemanager een belangrijke rol spelen. VARIA Klachten Als je klachten of problemen zou hebben, vragen wij om die zo vlug mogelijk met de verpleging te bespreken. Indien nodig kan je ook altijd beroep doen op de ombudsdienst van het ziekenhuis: Dhr. Jean Dreezen, telefoonnummer 089/ Morele ondersteuning Patiënten met een christelijke levensvisie kunnen steeds beroep doen op de pastorale dienst van het ziekenhuis. Ook voor patiënten met een andere levensbeschouwing kunnen wij steeds de gewenste persoon contacteren. c. Dagkliniek psychiatrie (B05) Doelstelling De dagkliniek beoogt een intensieve, psychotherapeutische en milieutherapeutische behandeling te bieden, gericht op het herstel van autonoom psychisch functioneren en vermindering van klachten en algemene psychologische regressie. Wijze Deze doelstellingen worden nagestreefd doorheen 2 groepsprogramma s: het verschil tussen beide programma s is de weg die gevolgd wordt om verandering te bekomen: in de ene groep (groep 7) ligt de focus op de interne adaptie van de persoon, de andere groep richt zich voornamelijk op een verbeterde externe adaptie (groep 6). Vanaf 2005 is er een derde doelgroep bijgevoegd (groep 5) waarin de hulpverlening zich vooral richt op mensen met aanhoudende lichamelijke klachten zoals CVS (chronisch vermoeidheidssyndroom), fibromyalgie, chronische pijn, burnout,. Verloop

31 De therapie vindt plaats in het ritme van een werkweek: elke dag van 9u00 tot 16u30. De voormiddag verloopt groepsgericht in 2 programma s, het ene meer gericht op de interne adaptie van de persoon dan de andere. In de namiddag verloopt de therapie meer geïndividualiseerd. Indicatiestelling en behandelingsduur De behandeling is van middellange duur. De indicaties kunnen gesteld worden als de uitbreiding van een ambulante behandeling, een vervolgbehandeling na een opname, of als een psychodynamische aanvulling op lichamelijke behandelingen. Indicaties worden in een ruim perspectief gesteld waarin het verloop van de ziektegeschiedenis, de uitkomst van voorgaande behandelingpogingen, het perspectief van alternatieve behandelingsmogelijkheden, het actueel niveau van integratie in sociale contexten, de motivatie en de nood aan een intensieve milieutherapeutische aanpak, worden mee afgewogen. Het programma van groep 5 bestaat uit een gesloten behandelingscyclus die loopt over 12 weken, waarbij therapiesessies in groepsverband worden aangeboden. Nu volgt de afdelingsbrochure van de dagkliniek.

32 Afdelingsbrochure DAGKLINIEK PSYCHIATRIE ZOL Genk

33 1. Inleiding Bij dagklinische opnamen verblijven patiënten alleen overdag in het ziekenhuis. De rest van de tijd wordt doorgebracht in het eigen milieu. Het grote voordeel hierbij is dat de dagklinische behandeling een plaats krijgt in het dagelijkse leven en dus minder snel een eigen leven zal gaan leiden. Geen enkele opname in een ziekenhuis is een gemakkelijke gebeurtenis. Ook dagklinische observaties en behandelingen beroeren de mensen. Op deze afdeling duren opnamen langer dan op andere afdelingen. Daarom worden deze voor iedere patiënt goed voorbereid en maken alle betrokkenen duidelijke afspraken over het doel, de plaats en de datum van de dagopname. Ook de manier van samenwerking met de verschillende medewerkers van de afdeling wordt goed afgesproken. Dit alles wordt van het begin tot het einde van elke dagopname bijgehouden in persoonlijk overleg tussen de individuele patiënt en zijn behandelende geneesheer.

34 2. Programma s De Dagkliniek Psychiatrie van het ZOL biedt drie soorten programma s aan. Programma 1 (Groep 5) Chronisch vermoeidheidssyndroom, fibromyalgie en chronische pijn. De bedoeling is om een betere maatschappelijke erkenning te bereiken en een betere greep op het eigen functioneren te krijgen. Accenten in het programma: - progressief van één tot drie dagen per week - vastgelegde begin- en einddatum Programma 2 (Groep 6) Alle psychiatrische ziektebeelden in een fase waar dagelijkse zorg nodig is om tot meer zelfstandig functioneren te komen. Accenten in het programma: - geen vast begin en/of einde - kernwoorden: leren, oefenen Programma 3 (Groep 7) Alle psychiatrische ziektebeelden in een fase waar meer verklaring van het eigen functioneren nodig is. Accenten in het programma: - geen vast begin en/of einde - kernwoorden: leren, oefenen, beschouwen Bij verandering van ziektebeeld en/of verwachting, kan van programma worden veranderd. Uitgaande van het persoonlijk overleg tussen de patiënt en de geneesheer, wordt ook de huisarts geïnformeerd over de dagklinische opname. Aandacht voor enkele administratieve formaliteiten! Gelieve bij het begin van het programma het volgende mee te brengen: - Identiteitskaart; - SIS-kaart; - medicatiebeleid: naam-dossage-uur (vb. Dafalgan - 500mg - 1 om 8 uur); - eventueel 5 euro als borg voor de sleutel van uw persoonlijk kastje.

35 Huisregels Ingang De toegang gebeurt via de hoofdingang. De buitendeur aan de zijkant wordt enkel gebruikt als toegang tot het terras. Aanwezigheden De patiënten engageren zich om alle dagen te komen. Dit wil zeggen: - Personen van groep 6 en 7 komen 4 dagen per week. Ze komen aan tussen 08u30 en 09u00 en blijven tot en met 16u00 (maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag ). - Personen van groep 5 komen 3 dagen per week. Ze komen aan tussen 08u30 en 09u00 en blijven tot en met 16u00 (maandag, woensdag en vrijdag ). Verlofregeling Wanneer men verlof heeft gepland vooraleer men start op de dagkliniek, wordt dit in het team besproken. Wanneer men verlof plant tijdens de behandeling op de dagkliniek, dan wordt men uitgeschreven en kan men een nieuwe afspraak maken bij zijn behandelende geneesheer. Roken Zoals elders in het ziekenhuis mag er niet worden gerookt op de dagkliniek. Tijdens de pauzes kan er gerookt worden op het buitenterras. Persoonlijke bezittingen Deze kunnen achter slot worden opgeborgen in een persoonlijk kastje. Bij het begin van de dagopname wordt een sleutel tegen de borgsom van 5 euro ter beschikking gesteld. Schade aan of verlies van waardevolle voorwerpen is niet verzekerd. Telefoon, GSM Om de groepssessies niet te verstoren worden GSM s tijdens de therapieuren uitgezet. Telefoongesprekken worden enkel doorgeschakeld in de vrije momenten. Binnenkomende gesprekken worden gemeld aan de betreffende persoon. Bezoek Er zijn geen bezoekuren voorzien op de afdeling. Contacten met derden (partner, familie) gebeuren enkel op afspraak.

36 Maaltijden In de dagprijs is het middagmaal inbegrepen. Dagelijks is er een keuze tussen drie menu s. Verantwoordelijkheid Zich engageren voor een dagklinische behandeling betekent mee de verantwoordelijkheid dragen voor de eigen behandeling en een respectvolle omgang met de anderen. Het therapieprogramma speelt zich af in de grote groep van de afdeling en de kleinere therapiegroepen. Een sfeer van vertrouwen is een noodzakelijke voorwaarde om vrijuit te kunnen spreken. Om een dergelijke sfeer mogelijk te kunnen maken, houdt ondermeer in dat de afspraak gemaakt wordt dat er buiten de therapieën niet met anderen wordt gesproken over de inhoud van de therapiesessies. Voor het personeel en de behandelende geneesheren geldt het beroepsgeheim. Medicatie Het gebruik van medicatie wordt met de behandelende geneesheer afgesproken. De medicatie wordt in het ziekenhuis besteld en wordt door de verpleegkundige éénmaal per week verdeeld. Er worden tijdens de behandeling geen alcohol, drugs en niet voorgeschreven medicatie gebruikt. Statuut Een daghospitalisatie valt onder het statuut van ziekenhuispatiënt. Consultaties bij andere hulpverleners kunnen enkel na overleg met de behandelend geneesheer. Men kan steeds opgeroepen worden door andere controle-organen (vb. arbeidsgeneesheer, mutualiteit)

37 Team Dr. J. De Bie Arts-psychiater Dr. J. Barbier Arts-psychiater Ergotherapeuten Psychomotorische therapeuten Klinisch Psychologen Verpleegkundigen Sociaal verpleegkundige Contactadres Dagkliniek Psychiatrie ZOL Campus Sint Jan Schiepse Bos Genk Tel. 089/

38 d. Raadpleging Psychiatrie Patiënten kunnen op consult komen bij één van de psychiaters in het ziekenhuis. Aanmelden kan op eigen initiatief, via de huisarts, via de arts-specialist of via andere doorverwijzers. Deze ambulante raadpleging is enkel mogelijk na afspraak. e. Liaisonpsychiatrie Liaisonpsychiatrie (liaison = verbinding) is verbindend op verschillende manieren: Liaisonpsychiatrische interventies spelen zich qua organisatie af op de grens tussen de somatische zorg en de psychiatrische of psychologische zorg. Zo kan de psychiater bijvoorbeeld ingeschakeld worden in het ambulante team (raadpleging) van de pijnkliniek of de dienst gastroenterologie. De liaisonpsychiater kan ook op een somatische afdeling van het ziekenhuis bij patiënten langsgaan. Waar nodig kan hij verwijzen naar diensten Geestelijke Gezondheidszorg buiten het ziekenhuis of informatie verzamelen en overleggen met reeds bestaande zorgverlening (bijvoorbeeld een gecolloceerde patiënt die zijn heup breekt bij een suïcidepoging, op de afdeling orthopedie terechtkomt en daar psychotische belevingen heeft t.o.v. de verpleging). De verbinding situeert zich ook binnen de patiënt, waar de liaisonpsychiater zich in het bijzonder richt op de interacties van lichamelijke en psychische factoren. Vaak gaat het om patiënten met een somatisch en/of een psychiatrisch probleem: o depressie na kankerbehandeling o delier na hartchirurgie o observatie op cardiologie voor hartkloppingen, maar er is eigenlijk een stressprobleem met hyperventilatie o een patiënt met leverproblemen door alcoholgebruik In het ZOL is er een aparte liaisonpsychiatrische werking voor ouderen (Dr. Burin en Dr. Bergen) en voor volwassenen (Dr. De Bie). De drie psychiaters werken nauw samen met de psychologen (bijkomende diagnostiek, psychotherapeutische interventies,...), werkzaam op de somatische afdelingen van het ziekenhuis en met de dienst patiëntenbegeleiding.

TEPSI. Toxicomanie-Eenheid Psychiatrische Spoed Interventie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6

TEPSI. Toxicomanie-Eenheid Psychiatrische Spoed Interventie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 TEPSI Toxicomanie-Eenheid Psychiatrische Spoed Interventie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken

Nadere informatie

Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis

Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (PAAZ) T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch

Nadere informatie

Dagkliniek Psychiatrie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Dagkliniek Psychiatrie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Dagkliniek Psychiatrie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

Daghospitalisatie PAAZ

Daghospitalisatie PAAZ Daghospitalisatie PAAZ Welkom Wat is dagtherapie? In de dagtherapie bieden we een groepstherapeutisch programma aan, van één of twee vaste dagen per week, waarbij we je ondersteunen om problemen in het

Nadere informatie

WELKOM. Om u meer vertrouwd te maken met uw nieuwe omgeving, hebben wij deze brochure gemaakt. U vindt hierin informatie over onze werking.

WELKOM. Om u meer vertrouwd te maken met uw nieuwe omgeving, hebben wij deze brochure gemaakt. U vindt hierin informatie over onze werking. Welkom op Psychiatrische spoedopname Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c - 2800 MECHELEN vzw Emmaüs Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënhuis

Nadere informatie

Behandeling op de PAAZ Informatie voor familieleden en betrokkenen

Behandeling op de PAAZ Informatie voor familieleden en betrokkenen Behandeling op de PAAZ Informatie voor familieleden en betrokkenen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen Wat is de PAAZ? 1 Wanneer is behandeling op de PAAZ nodig? 1 Is de PAAZ een gesloten

Nadere informatie

TEPSI ZOL Genk Studentenbrochure

TEPSI ZOL Genk Studentenbrochure TEPSI ZOL Genk Studentenbrochure 1 Voorwoord Welkom op 1 van de 3 zorgeenheden van de volwassenpsychiatrie van het Ziekenhuis Oost-Limburg. In deze brochure vind je een beknopte uitleg betreffende afdeling

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Dagtherapie Psychelier

Patiënteninformatie. Dagtherapie Psychelier HHZH_INF_212.01(1217) een hart voor zorg Patiënteninformatie Dagtherapie Psychelier Voorwoord Psychelier is een psychotherapeutische dagtherapie gericht op volwassenen vanaf 18 jaar. We bieden een groepsprogramma

Nadere informatie

Infobrochure. Het Psychiatrische Aanbod in het Algemeen Ziekenhuis

Infobrochure. Het Psychiatrische Aanbod in het Algemeen Ziekenhuis Infobrochure Het Psychiatrische Aanbod in het Algemeen Ziekenhuis Welkom Het PAAZ Het PAAZ staat voor enerzijds de Psychiatrische Afdeling in het Algemeen Ziekenhuis en anderzijds voor het ruimere aanbod

Nadere informatie

P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Handwijzer voor patiënten

P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Handwijzer voor patiënten P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis Handwijzer voor patiënten Welkom op de PAAZ U bent te gast bij de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemene Ziekenhuis) van het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop.

Nadere informatie

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrie gesloten acute opnameafdeling

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrie gesloten acute opnameafdeling PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Psychiatrie gesloten acute opnameafdeling Psychiatrie gesloten acute opnameafdeling U bent opgenomen op de gesloten acute opnameafdeling van het St. Antonius Ziekenhuis. De gesloten

Nadere informatie

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrie open afdeling

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrie open afdeling PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Psychiatrie open afdeling Psychiatrie open afdeling U bent opgenomen op de open opnameafdeling van het St. Antonius Ziekenhuis. De open opnameafdeling is onderdeel van de afdeling

Nadere informatie

P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Handwijzer voor patiënten

P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis. Handwijzer voor patiënten P.A.A.Z Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis Handwijzer voor patiënten Welkom op de PAAZ U bent te gast bij de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemene Ziekenhuis) van het St. Anna Ziekenhuis te Geldrop.

Nadere informatie

Dienst 7 Subtitle PATIËNTENBROCHURE

Dienst 7 Subtitle PATIËNTENBROCHURE PATIËNTENBROCHURE Dienst 7 Subtitle De internist sprak, het is niet goed je hebt weer rommel in je bloed ik leg je echt niet in de luren maar je moet echt weer aan de kuren het spijt mij echt, mevrouw,

Nadere informatie

Infobundel studenten verpleegkunde PAAZ (A-dienst)

Infobundel studenten verpleegkunde PAAZ (A-dienst) Infobundel studenten verpleegkunde PAAZ (A-dienst) 1 1. Inleiding De hoofdverpleegkundige en zijn team heten u van harte welkom op de PAAZ-dienst van het Sint- Andriesziekenhuis Tielt. PAAZ staat voor

Nadere informatie

AFDELINGSBROCHURE JOVO

AFDELINGSBROCHURE JOVO AFDELINGSBROCHURE JOVO Welkom Welkom op JOVO! In deze brochure krijg je uitleg over onze werking. Zo komen we tot een optimale samenwerking! Wie kunnen we helpen? Op afdeling JOVO begeleiden we jongvolwassenen

Nadere informatie

dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg

dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg dienst Geriatrie AFDELING LCO MB 2406 december 2014 l inhoudsverantwoordelijke: Andy Swennen l Geriatrie:LGE5 l Ziekenhuis Oost-Limburg 1 WELKOM Welkom op afdeling LCO van campus Sint- Barbara. Een opname

Nadere informatie

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Chronische revalidatie dienst Sp

I Autonome verzorgingsinstelling. Informatiebrochure. Chronische revalidatie dienst Sp I Autonome verzorgingsinstelling Informatiebrochure Chronische revalidatie dienst Sp IIInhoudsopgave Inleiding 4 Wat is chronische revalidatie 5 De opname 6 Multidisiplinair team 7 Dagindeling 9 Ontslag

Nadere informatie

Dagkliniek Psychiatrie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Dagkliniek Psychiatrie. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Dagkliniek Psychiatrie T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor patiënten Verpleegafdeling Spoedpsychiatrie

hoofd, hals en zenuwstelsel info voor patiënten Verpleegafdeling Spoedpsychiatrie hoofd, hals en zenuwstelsel info voor patiënten Verpleegafdeling Spoedpsychiatrie Inhoud 01 Welkom... 4 02 Team... 4 03 Doelgroep... 4 04 Doelstelling... 5 05 Werking van de afdeling... 5 06 Dagstructuur...

Nadere informatie

Afdeling LC1. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Afdeling LC1. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Afdeling LC1 T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Revalidatie. Klinisch. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk

Revalidatie. Klinisch. T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. B 3600 Genk Revalidatie Klinisch T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont Stalenstraat

Nadere informatie

Revalidatie. Klinisch (dienst LSPR) T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6.

Revalidatie. Klinisch (dienst LSPR) T +32(0) F +32(0) Campus Sint-Jan Schiepse bos 6. Revalidatie Klinisch (dienst LSPR) T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André

Nadere informatie

Patiënteninformatie PAAZ

Patiënteninformatie PAAZ HHZH_INF_047.02(0517) Patiënteninformatie PAAZ een hart voor zorg Welkom Welkom op de PAAZ afdeling (psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis). Deze brochure geeft uitleg over enkele inhoudelijke en

Nadere informatie

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrisch Medische Unit (PMU)

PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE. Psychiatrisch Medische Unit (PMU) PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Psychiatrisch Medische Unit (PMU) Psychiatrisch Medische Unit (PMU) U bent opgenomen op de psychiatrisch medische unit van het St. Antonius Ziekenhuis. De PMU is onderdeel van

Nadere informatie

PAAZ ZOL Genk Studentenbrochure F0

PAAZ ZOL Genk Studentenbrochure F0 PAAZ ZOL Genk Studentenbrochure F0 1 Voorwoord Welkom op de zorgeenheid van de Volwassenenpsychiatrie van het Ziekenhuis Oost-Limburg. Wij willen je graag opnemen in ons team. Met deze brochure willen

Nadere informatie

INTER-PSY Vechtdal Kliniek

INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek / opname INTER-PSY Vechtdal Kliniek Kliniek /opname Informatie voor patiënten, familie en naastbetrokkenen INTER-PSY Vechtdal Kliniek Algemene informatie INTER-PSY Vechtdal Kliniek biedt psychiatrische

Nadere informatie

Welkom op verpleegeenheid Geriatrie B2. Patiënteninformatie

Welkom op verpleegeenheid Geriatrie B2. Patiënteninformatie Welkom op verpleegeenheid Geriatrie B2 Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Afdelingsbrochure Geriatrie (B2) 2 Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling geriatrie (B2)... 4 2. Praktische info

Nadere informatie

Welkom op Amarant 3. Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c MECHELEN

Welkom op Amarant 3. Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c MECHELEN Welkom op Amarant 3 Deze zorgvoorziening maakt deel uit van de vzw Emmaüs. Maatschappelijke zetel: Edgard Tinellaan 1c - 2800 MECHELEN vzw Emmaüs Psychiatrisch Ziekenhuis Bethaniënhuis Andreas Vesaliuslaan

Nadere informatie

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp

Brijder Verslavingszorg Hoofddorp Ons Team Ons team is zeer divers. We bestaan uit het secretariaat, psychologen, maatschappelijk werkers, sociaal psychiatrisch verpleegkundigen, cognitief gedragstherapeutisch werkers, ervaringsdeskundigen,

Nadere informatie

Welkom op de dienst SP Revalidatie - Geriatrie. Patiënteninformatie

Welkom op de dienst SP Revalidatie - Geriatrie. Patiënteninformatie Welkom op de dienst SP Revalidatie - Geriatrie Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Afdelingsbrochure O2: SP Revalidatie - Geriatrie 2 Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling sp revalidatie

Nadere informatie

Medische psychiatrische unit (MPU)

Medische psychiatrische unit (MPU) PSYCHIATRIE & PSYCHOLOGIE Medische psychiatrische unit (MPU) Unit B Medische Psychiatrische Unit (MPU) U bent opgenomen op de Medische Psychiatrische Unit van het St. Antonius Ziekenhuis. De MPU is onderdeel

Nadere informatie

Welkom op de dienst SP Revalidatie. Patiënteninformatie

Welkom op de dienst SP Revalidatie. Patiënteninformatie Welkom op de dienst SP Revalidatie Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Afdelingsbrochure O2: SP Revalidatie - Geriatrie 2 Inhoudstafel 1. WELKOM OP DE AFDELING SP REVALIDATIE... 5 2. WAT

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG Huishoudelijk Reglement Versie datum 24/01/2013 HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEWONERS VALCKEBURG 1. Voorwoord Er wordt gevraagd om deze richtlijnen zo goed mogelijk in acht te nemen om het samenleven zo aangenaam

Nadere informatie

Uw verblijf op de PCU

Uw verblijf op de PCU Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Uw verblijf op de PCU z Welkom op de Psychiatrische Comorbiditeitsunit (PCU). De PCU vormt samen met de interne verpleegafdeling

Nadere informatie

Noord-Limburgs. Revalidatiecentrum. ziekenhuis maas en kempen

Noord-Limburgs. Revalidatiecentrum. ziekenhuis maas en kempen Noord-Limburgs Revalidatiecentrum ziekenhuis maas en kempen Welkom Wij heten u van harte welkom in ons Noord-Limburgs Revalidatiecentrum. Dit centrum, opgestart in 2002, maakt deel uit van het Ziekenhuis

Nadere informatie

Welkom op de verpleegeenheid neurologie (O3) Patiënteninformatie

Welkom op de verpleegeenheid neurologie (O3) Patiënteninformatie Welkom op de verpleegeenheid neurologie (O3) Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Praktische info over onze afdeling... 4 3. Ons team... 5 4. Dagschema op de afdeling... 6 5. Enkele weetjes

Nadere informatie

Kliniek Wolfheze. Informatie voor patiënten

Kliniek Wolfheze. Informatie voor patiënten Kliniek Wolfheze Informatie voor patiënten We spreken van een verslaving wanneer bepaald gedrag zoals middelengebruik of gokken uw leven gaat beheersen. Soms lukt het niet om daar zelf uit te komen. Bij

Nadere informatie

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten

Kliniek Nijmegen. Informatie voor patiënten Kliniek Nijmegen Informatie voor patiënten We spreken van een verslaving wanneer bepaald gedrag zoals middelengebruik of gokken uw leven gaat beheersen. Steeds meer tijd en energie gaan op aan de verslaving.

Nadere informatie

Informatiebrochure bij opname voor patiënten en familieleden Sirius 3

Informatiebrochure bij opname voor patiënten en familieleden Sirius 3 Informatiebrochure bij opname voor patiënten en familieleden Sirius 3 Welkom op de afdeling Sirius 3 Wij weten dat het aanbieden van deze brochure niet het antwoord is op al uw individuele vragen. Vragen

Nadere informatie

Welkom op de dienst Heelkunde - Orthopedie. Patiënteninformatie

Welkom op de dienst Heelkunde - Orthopedie. Patiënteninformatie Welkom op de dienst Heelkunde - Orthopedie Patiënteninformatie Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling Heelkunde Orthopedie (A6) 3 2. Praktische info over onze afdeling 4 3. Ons team 5 4. Dagschema op de

Nadere informatie

Informatiebrochure bij opname voor patiënten en familieleden Sirius 4

Informatiebrochure bij opname voor patiënten en familieleden Sirius 4 Informatiebrochure bij opname voor patiënten en familieleden Sirius 4 Welkom in de dagkliniek Sirius 4 Namens het team van Sirius 4 heten wij u van harte welkom. Een opname in een ziekenhuis is voor u

Nadere informatie

Behandeling op de MPU

Behandeling op de MPU Behandeling op de MPU Medisch Psychiatrische Unit Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. De MPU: wat en waarom? 1 Voor de opname 2 De behandeling op de MPU 2 Hoe lang verblijf ik op de

Nadere informatie

BEHANDELAFDELING VOOR

BEHANDELAFDELING VOOR AFDELINGSBROCHURE BEHANDELAFDELING VOOR ANGST- EN STEMMINGSPROBLEMATIEK BEHANDELAFDELING VOOR ANGST- EN STEMMINGSPROBLEMATIEK De behandelafdeling voor angst- en stemmingsproblematiek is een open afdeling

Nadere informatie

Sint-Andriesziekenhuis Bruggestraat Tielt Infobundel PAAZ afdeling Isabelle Dewaele

Sint-Andriesziekenhuis Bruggestraat Tielt Infobundel PAAZ afdeling Isabelle Dewaele Sint-Andriesziekenhuis Bruggestraat 84 8700 Tielt intredebegleiding@sintandriestielt.be Infobundel PAAZ afdeling Isabelle Dewaele Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Voorstelling van de dienst 2 3. Verwachtingen

Nadere informatie

ONTHAALBROCHURE GERIATRIE

ONTHAALBROCHURE GERIATRIE ONTHAALBROCHURE GERIATRIE AFDELING A2 C2 - Patiëntinformatie - INHOUDSOPGAVE Inleiding. 1 1. Voorstelling afdeling geriatrie. 2 1.1 Doelstelling van uw verblijf. 2 1.2 Multidisciplinair team. 2 2. Werking

Nadere informatie

Dit ziekenhuisreglement kan nog aangevuld worden met leefregels specifiek voor de afdeling.

Dit ziekenhuisreglement kan nog aangevuld worden met leefregels specifiek voor de afdeling. Ziekenhuisreglement Elke patiënt stapt bij opname in een behandelprogramma dat best aansluit bij de aanwezige problematiek. Concreet betekent dit dat de patiënten gedurende de duur van de opname op een

Nadere informatie

De Fase 3. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l. Afdeling voor psychodiagnostiek en therapeutische oriëntatie

De Fase 3. P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l. Afdeling voor psychodiagnostiek en therapeutische oriëntatie P s yc h i at r i s c h Ziekenhui s D u f f e l De Fase 3 Afdeling voor psychodiagnostiek en therapeutische oriëntatie Stationsstraat 22 C 2570 Duffel tel: 015 30 40 30 www.pz-duffel.be Informatie voor

Nadere informatie

Welkom op de dienst Geriatrie (A2) Patiënteninformatie

Welkom op de dienst Geriatrie (A2) Patiënteninformatie Welkom op de dienst Geriatrie (A2) Patiënteninformatie Heilig Hart Ziekenhuis Leuven Brochure Geriatrie (A2) 2 Inhoudstafel 1. Welkom op de afdeling geriatrie (A2)... 4 2. Praktische info over onze afdeling...

Nadere informatie

TEAM VERSLAVINGSZORG 1

TEAM VERSLAVINGSZORG 1 TEAM VERSLAVINGSZORG 1 versie 2018 08-21 2 TEAM VERSLAVINGSZORG DOELGROEP De afdeling staat open voor mannen en vrouwen uit gans Vlaanderen en Nederland met problemen gekoppeld aan misbruik of afhankelijkheid

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Welkom op de afdeling pneumologie

Patiënteninformatie. Welkom op de afdeling pneumologie Patiënteninformatie Welkom op de afdeling pneumologie 2 Inhoud Inhoud... 3 Welkom op onze dienst... 5 Wie zijn we en wat doen we... 5 Voorstelling van het multidisciplinair team... 5 Medisch team... 5

Nadere informatie

Verpleegafdeling revalidatie Torhout

Verpleegafdeling revalidatie Torhout Verpleegafdeling revalidatie Torhout Beste patiënt Wij heten u van harte welkom op onze afdeling revalidatie. Met deze brochure willen wij u graag informeren over de dagelijkse werking van onze afdeling.

Nadere informatie

Verpleegafdeling geriatrie Torhout

Verpleegafdeling geriatrie Torhout Verpleegafdeling geriatrie Torhout Beste patiënt Wij heten u welkom op onze verpleegafdeling. Op de dienst geriatrie kunnen ouder wordende patiënten met een complexe problematiek terecht. Een multidisciplinair

Nadere informatie

E 791 stemming en cognitie Ouderenpsychiatrie

E 791 stemming en cognitie Ouderenpsychiatrie E 791 stemming en cognitie Ouderenpsychiatrie Informatie voor patiënten E 791 stemming en cognitie Ouderenpsychiatrie 2 E 791 stemming en cognitie - Ouderenpsychiatrie 3 INLEIDING 5 Verloop van het verblijf

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid

Deeltijdbehandeling. Mondriaan. Informatie voor cliënten. Ouderen. voor geestelijke gezondheid Deeltijdbehandeling Informatie voor cliënten Ouderen Mondriaan voor geestelijke gezondheid Ouderen Deeltijdbehandeling De Divisie Ouderen is een onderdeel van Mondriaan. We verlenen hulp aan mensen van

Nadere informatie

Het multidisciplinaire team

Het multidisciplinaire team Beste patiënt Wij heten u van harte welkom op onze afdeling revalidatie. Met deze brochure willen wij u graag informeren over de dagelijkse werking van de afdeling revalidatie. We raden aan om deze brochure

Nadere informatie

Afdeling C4. Afdeling C4. Miljoenenlijn Ouderen

Afdeling C4. Afdeling C4. Miljoenenlijn Ouderen Afdeling C4 Afdeling C4 Miljoenenlijn Ouderen Afdeling C4 Introductie Mondriaan Ouderen behandelt mensen met psychische problemen van 65 jaar en ouder. Het komt voor dat ook patiënten jonger dan 65 jaar

Nadere informatie

AFDELINGSBROCHURE JERICHO 2016

AFDELINGSBROCHURE JERICHO 2016 AFDELINGSBROCHURE JERICHO 2016 Welkom Beste..., Welkom op de afdeling Jericho. In deze brochure vind je informatie over de werking en de gangbare afspraken op onze afdeling. Heb je na het lezen van de

Nadere informatie

Onthaalbrochure Dienst 8 Neurologie - Stroke Unit

Onthaalbrochure Dienst 8 Neurologie - Stroke Unit Onthaalbrochure Dienst 8 Neurologie - Stroke Unit Tel. nr. afdeling : 014/57 74 99 Kamer: / Tel. kamer: 014/57 74.. 1 Visie van de afdeling: Kwaliteitszorg aanbieden op een respectvolle en vriendelijke

Nadere informatie

Welkom op de palliatieve eenheid

Welkom op de palliatieve eenheid Welkom op de palliatieve eenheid bezoek 24u op 24u onbeperkt 057 35 64 91 MS4@yperman.net www.yperman.net/afdelingen Gelijkvloers westvleugel - kamers 901-906 1. Artsen WIE ZIJN WE? 1.1. Artsen-specialisten:

Nadere informatie

Informatie over de afdeling Vervolg Gerontopsychiatrie (GP) Unit 3&4

Informatie over de afdeling Vervolg Gerontopsychiatrie (GP) Unit 3&4 Informatie over de afdeling Vervolg Gerontopsychiatrie (GP) Unit 3&4 Welkom Welkom, u bent opgenomen op deze afdeling. Wij hopen dat u, ondanks de situatie waarin u zich bevindt, een zo prettig mogelijk

Nadere informatie

Deeltijdbehandeling. Ouderen

Deeltijdbehandeling. Ouderen Deeltijdbehandeling Ouderen Deeltijdbehandeling Mondriaan Ouderen geeft behandeling, ondersteuning en begeleiding aan mensen met psychische en psychiatrische problemen vanaf de derde levensfase. Mondriaan

Nadere informatie

Welkom op de afdeling psychiatrie

Welkom op de afdeling psychiatrie Welkom op de afdeling psychiatrie Afdeling psychiatrie Locatie Veldhoven In deze folder vindt u algemene informatie over de afdeling psychiatrie. Deze informatie is ook van belang voor uw partner, familie

Nadere informatie