Leren over vaccineren

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leren over vaccineren"

Transcriptie

1 Leren over vaccineren De komende tijd worden alle 14-jarigen opgeroepen om zich te laten vaccineren tegen meningokokkenziekte. En de 15 tot en met 18-jarigen volgen in Misschien krijg jij binnenkort ook wel een brief van de GGD om deze nieuwe prik te halen. Weet je eigenlijk wel wat een vaccin precies is en hoe het werkt? Dat ga je de in deze lessen uitzoeken. LEERDOELEN Je weet wat een vaccin is. Je weet hoe een vaccin werkt. Je weet hoe je afweersysteem werkt en je weet wat een witte bloedcel is en wat antistoffen en antigenen zijn. Je weet dat meningokokkenziekte veroorzaakt wordt door een bacterie. Je kan een weloverwogen besluit nemen of je je wil vaccineren.

2 2

3 3 Opdracht 1 1 Film kijken Je gaat kijken naar een film met een animatie over vaccinatie. Vragen voor tijdens de film: 1 Hoe kun je meningokokkenziekte oplopen? 2 Hoe kun je jezelf beschermen tegen meningokokkenziekte? Na de film Beschrijf je eerste indrukken: 3 Het eerste deel van de film over Felice geeft mij het volgende gevoel: 4 Ik zou het volgende nog aan de kinderarts Jan Peter Rake willen vragen: 5 Hoe denk je over het meningokokkenvaccin? Als jij die brief thuis krijgt van de GGD om een meningokokkenprik te halen. Zou je dat dan willen?

4 4 Opdracht 1

5 5 Opdracht 2 2 Strip tekenen Hoe herkent je lichaam je eigen cellen? 1 Bekijk nu het filmpje over de afweerreactie. Na het bekijken van het filmpje ga je hier een opdracht over maken. Youtube filmpje: Afweerreactie (antistoffen & antigenen) - Afweer #1 - Cactuss Biologie FOTO WIKIPEDIA Bacteriën worden vaak getekend als rondjes met gladde randen, maar dat zijn schematische tekeningen, waarin details zijn weggelaten. Je eigen cellen hebben aan de buitenkant antigenen waaraan je lichaam ze kan herkennen. Op het moment dat er een vreemde cel binnendringt, is deze dus meteen te herkennen aan de andere structuren aan de buitenkant. Witte bloedcellen maken als reactie op deze vreemde cellen antistoffen aan, maar dit kost wel enige tijd. Een vaccinatie kan de witte bloedcellen daarom helpen. Je lichaam heeft miljarden cellen. Het is dus heel belangrijk om te weten: is deze cel een vriend of een vijand? De blauwe bollen op deze afbeelding zijn bacteriën. Als je goed kijkt zie je dat ze een bobbelige buitenkant hebben. Die bobbels zijn de antigenen die je lichaam kan herkennen als lichaamsvreemd. q 2 Zet de onderstaande stappen van de afweerreactie in de juiste volgorde: A. Witte bloedcel maakt antistoffen B. Antistoffen koppelen aan de antigenen C. Bacteriën dringen het lichaam binnen C D. Vreetcel eet de groepjes bacteriën op E. Bacteriën worden aan elkaar gekoppeld F. Witte bloedcel scant de bacterie 3 a b c Deze afweerreactie ontstaat door het doormaken van een ziekte. Dit noem je natuurlijke immuniteit. Teken hieronder in het linker vakje een cel van je eigen lichaam (verzin zelf een mooie vorm voor de antigenen). Teken in het middelste vakje een bacteriecel met andere antigenen In het meest rechtse vakje teken je de antistoffen die precies passen op een bepaald type antigeen. Op welke antigenen moeten de antistoffen passen, die van de bacterie of van je eigen lichaamscel? Lichaamscel Bacterie Antistoffen

6 6 Opdracht 2 4 Teken nu een stripverhaal over de afweerreactie. Laat zien hoe natuurlijke immuniteit ontstaat. Maak de tekening in onderstaande zes vakjes. filmpje vaccin Met een inenting bouw je afweer op zonder eerst ziek te worden. Een vaccin bestaat uit verzwakte of kleine deeltjes van virussen of bacteriën. Je lichaam maakt hiertegen antistoffen aan. Als je in de toekomst in aanraking komt met de echte virussen of bacteriën dan herkent je lichaam die en worden snel extra antistoffen aangemaakt. Je wordt dan niet of veel minder ziek. In het volgende filmpje kun je zien hoe een vaccin werkt: 5 Teken nu in een stripverhaal hoe je met behulp van een vaccinatie immuun kan worden voor een ziekte. Dit noem je kunstmatige immuniteit.

7 7 Opdracht 3 3 Informatie verzamelen Infectieziekten Infectieziekten zijn ziekten die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, schimmels of parasieten. Deze piepkleine ziekmakers worden ook wel micro-organismen genoemd. Veel infectieziekten zoals griep heb je maar een beetje last van met wat snot en koorts. En meestal gaat zo n griepje vanzelf weer over. Maar andere infectieziekten zijn veel gevaarlijker. Daar kun je heel ziek van worden en zelfs dood aan gaan. Je kunt een infectieziekte krijgen door: l Besmet eten of drinken. filmpje groepsl Door het inademen van micro-organismen die in de lucht zweven. immuniteit l Door contact met iemand die besmet is. Waarom is vaccineren belangrijk? Vooral oudere mensen en jonge kinderen zijn vatbaar voor infectieziekten en lopen het grootste risico om heel ziek te worden. Vaccinatie vermindert de kans om ziek te worden. Dat komt omdat een vaccin ervoor zorgt dat er minder besmettelijke micro-organismen voorkomen. Voor veel infectieziekrivm: ten is sprake van groepsimmuniteit. Dat betekent dat wanneer veel kinderen ingeënt zijn tegen een bepaalde infectieziekte, deze ziekte minder vaak voor komt. Ook kinderen die niet ingeënt zijn, lopen dan minder risico de infectieziekte te krijgen. Ze worden als het ware beschermd door de groep ingeënte kinderen. Om deze groepsimmuniteit te creëren en te behouden is het belangrijk dat zo veel mogelijk kinderen ingeënt zijn. Als bijna alle kinderen ingeënt zijn, kan een ziekte zelfs helemaal verdwijnen. Vaccinaties Vaccinaties beschermen tegen tal van ziekten. Groepsbescherming Een hoge groepsbescherming zorgt ervoor dat kwetsbare nog niet gevaccineerden tegen ziekten worden beschermd.

8 8 Opdracht 3 Afname groepsbescherming De groepsbescherming neemt af als te veel mensen niet meer worden gevaccineerd. Je loopt een grotere kans om ziek te worden. Opdracht 1 Hieronder zie je alle afkortingen van de vaccinaties in het rijksvaccinatieprogramma (RVP) in gekleurde vakjes. In de overige vakjes zie je de ziektes en de effecten van deze ziektes staan. Zoek uit welke ziekte en welke effecten bij de afkortingen horen en geef deze dezelfde kleur als de bijbehorende afkorting. Je kunt hiervoor de website: gebruiken. D Bof Ontsteking aan de lever. Kan leiden tot kanker K Pneumokokkenziekte Besmettelijke ziekte met rode vlekjes kan leiden tot hersenvliesontsteking of longontsteking T Difterie P Rodehond HepB Hepatitis B Pneu Meningokokkenziekte HiB Humaan papillomavirus B Mazelen M Kinkhoest R Tetanus MenACWY Polio HPV Haemophilus influenzae Besmettelijke bacteriële infectie gevaarlijk voor baby s. Kan zenuwstelsel beschadigen en zorgt voor benauwdheid Virus wat baarmoederhalskanker veroorzaakt, maar ook kanker in de keel, anus en penis Beter bekend als kinderverlamming. Overgedragen door besmet voedsel, water of door kleine druppeltjes in de lucht Bacterie die via straatvuil in een wondje komt. Leidt tot verkramping en ademhalingsproblemen. Antibiotica werkt niet Bacterie die zorgt voor maandenlang hoesten. Erg besmettelijk en vooral voor jonge baby s gevaarlijk Besmettelijke bacteriële infectie die weefsel van huid en longen beschadigd. Toen er nog geen vaccinatie tegen was, gingen er veel kinderen aan dood Bacterie waar je meestal niet ziek van wordt maar soms toch hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaakt Bacteriën die soms longontsteking, hersenvliesontsteking of bloedvergiftging kunnen veroorzaken. Hieraan kun je overlijden Virus wat een snotneus veroorzaakt maar bij jonge kinderen kan leiden tot een ernstige longontsteking of hersenvliesontsteking Besmettelijke ziekte veroorzaakt door rubellavirus. Gevaarlijk voor zwangere vrouwen

9 9 Opdracht 4 4 Vaccinatie in het nieuws 1 Je krijgt van je docent vijf nieuwsberichten die over vaccineren gaan. Hieronder de titels van de artikelen. Lees ze alle vijf en kies dan twee artikelen uit. Een artikel met voorstanders van vaccinatie en een met tegenstanders. Titels van artikelen waaruit je kunt kiezen Kanker is verschrikkelijk, die prik werkt en tóch nemen mensen hem niet De Gelderlander GGD Barneveld gaat nieuwe ouders uitleg geven over vaccinatie NU.nl Jonas kreeg de mazelen: Omdat een ander zijn kind niet inentte, was hij bijna dood Lindanieuws Tattoo-artiest Kat Von D wil kind veganistisch en zonder vaccinaties opvoeden NU.nl Ik laat mijn dochters niet inenten De Telegraaf 2 a b c Vul onderstaande tabel in en: Schrijf de namen op van de personen die aan het woord komen. Schrijf op of deze persoon voor/tegen vaccinaties is of dat ze nog twijfelen. Schrijf ook op welke argumenten ze gebruiken waaruit hun mening blijkt. Titel eerste artikel: Naam: Voor/tegen/twijfel Argumenten Voor/tegen/twijfel Argumenten Titel tweede artikel: Naam:

10 10 Opdracht 4 3 Geef nu jouw eigen mening op de volgende vraag: Ben jij blij dat je wel/niet gevaccineerd bent? Geef bij je mening minimaal twee argumenten.

11 11 Opdracht 5 5 Vraag het thuis Huiswerk Je houdt een interview met één van je ouders/verzorgers over vaccinatie. Je wil namelijk meer te weten komen over of ze gevaccineerd zijn. En hoe ze over vaccinaties denken. Tegelijk kom je niet alleen meer te weten van je ouders/verzorgers maar leer je ook wat over jezelf. Vind het antwoord op de volgende vragen: 1 Zijn jouw ouders vroeger gevaccineerd? Zo ja, waarvoor en op welke leeftijd? 2 Kregen jouw ouders vroeger informatie over vaccinatie? 3 Kennen jouw ouders iemand die een ernstige infectieziekte heeft gehad? Zo ja, heeft deze persoon er wat aan overgehouden? Nemen je ouders/verzorgers nu nog wel eens een vaccinatie (bijvoorbeeld de griepprik of een tetanusprik)? Als je familieleden een verre reis maken, zoeken ze dan uit of ze een reisvaccinatie nodig hebben? Tegen welke ziektes ben je zelf gevaccineerd? Welke prik heb je voor het laatst gehad en wanneer was dat? Kan je je nog herinneren of je last had van die vaccinaties? Zijn jullie huisdieren gevaccineerd, zo ja tegen welke ziektes? Tips voor een interview Voorbereiding 1. Spreek af of je het interview filmt of opschrijft 2. Bedenk van te voren wat je precies te weten wilt komen. 3. Zet je vragen in een logische volgorde. 4. Goede vragen beginnen met: hoe, waar, wat, wanneer en wie. 5. Je kunt naar feiten, meningen of gevoelens vragen. Het interview 1. Vertel waarom je een interview houdt en wat je wilt gaan bespreken. 2. Laat stiltes vallen, iemand kan dan even nadenken. 3. Als je het antwoord niet begrijpt of te kort vindt, vraag je verdere uitleg. 4. Vragen die je tijdens het gesprek verzint kun je natuurlijk ook stellen. Na het interview 1. Werk je interview zo snel mogelijk uit: het gesprek heb je dan nog vers in je hoofd.

12 12 Opdracht 5 Dit ben ik te weten gekomen over mijn ouders: Dit ben ik te weten gekomen over mijzelf :

13 13 Opdracht 6 6 Voor- en nadelen van vaccinatie In deze opdracht ga je voor- en nadelen van vaccineren op een rijtje zetten en zelf uitzoeken wat jij belangrijk vindt. In een groep 1 Zoek zoveel mogelijk voor- en nadelen van vaccineren op. Vul deze in op het werkblad. 2 Vraag je docent om een bronnenlijst die je kunt gebruiken. Alleen doen 3 Je gaat daarna bepalen hoe zwaar elk punt voor jou weegt. Dit doe je Fake news? Check je bron! Is je bron wel betrouwbaar? Niet alles op het internet is waar! Eén bron is geen bron, check altijd meerdere bronnen. door het aantal bolletjes in te kleuren. Vind je het een belangrijk voordeel of nadeel, dan kleur je veel bolletjes in. Vind je het niet zo belangrijk, dan kleur je minder bolletjes in. Vind je het helemaal niet belangrijk, dan laat je de bolletjes leeg. In een groep 4 Vergelijk met je klasgenoten de bolletjes en bespreek de resultaten met elkaar. Voordelen: Nadelen:

14 14 Opdracht 6

15 15 Opdracht 7 7 Jouw mening telt 1 Jouw mening is belangrijk, maar in deze opdracht zeker! Je speelt het stellingenspel. Het klaslokaal word in twee vakken gedeeld: eens en oneens. Je docent geeft verschillende stellingen. Denk even rustig na over de stelling. Ben je het eens met de stelling dan ga je in het eens vak staan. Ben je het oneens met de stelling dan ga je in het oneens vak staan. N O S N E E BOE EENS!!!!

16 16 Opdracht 7

17 17 Opdracht 8 8 Deel je kennis Groepsopdracht Je hebt als het goed is veel geleerd over vaccinaties. Nu ga je met je klasgenoten je kennis delen met anderen. Dat doe je door een poster, flyer, voorlichtingsfilm of presentatie te maken waarin je de volgende vragen beantwoord: 1 Hoe werkt een vaccin? 2 Wat is groepsbescherming? 3 Hoe wordt een vaccin gemaakt? Het leukste is als je met je voorlichtingsfilm, poster, flyer of presentatie je ouders/verzorgers kunt informeren over wat een vaccin is en hoe het in je lichaam werkt. Wat weet je nog? 4 Kijk nog eens naar de strip die je hebt gemaakt bij opdracht 2, Strip maken. En ook bij opdracht 3, Informatie verzamelen. Welke kennis je al zelf hebt opgedaan. Leg nu onderstaande begrippen uit in eigen woorden: Begrip: Naam: Antibiotica Antigeen Antistof Bacterie Geheugencel Groepsbescherming Immuniteit Imuunsysteem Incubatietijd Infectieziekte Kunstmatige immuniteit Natuurlijke immuniteit Vaccin Vaccinatie Virus Witte bloedcel Uitleg in eigen woorden:

18 18 Opdracht 8 5 a b c d e f g Stappenplan Kies je doelgroep. Kies welk product je gaat maken (film, poster, flyer, presentatie). Schrijf kort op wat je hoofdboodschap is en bedenk hoe je die over wil brengen. Hang je boodschap eventueel op aan een ziekte uit het Rijksvaccinatieprogramma. Zie vaccinatieschema afkomstig van Verdeel de taken over wie wat doet. Maak een planning en bedenk wat je nodig hebt. Ontwerp je product. Maak je product. Welke vaccinaties krijgt mijn kind? ILLUSTRATIE RIJKSVACCINATIEPROGRAMMA

Leren over vaccineren

Leren over vaccineren Leren over vaccineren Voor je ligt de lessenserie Leren over vaccineren die in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) gemaakt is door een team van biologiedocenten. Aanleiding voor

Nadere informatie

Leren over vaccineren

Leren over vaccineren vmbo Leren over vaccineren Voor je ligt de lessenserie Leren over vaccineren die in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Biologie (NIBI) gemaakt is door een team van biologiedocenten. Aanleiding

Nadere informatie

Leren over vaccineren

Leren over vaccineren Leren over vaccineren Vanaf 14 jaar krijgen jongeren een oproep om zich te laten vaccineren tegen meningokokkenziekte en meiden van 1-13 jaar om zich te laten vaccineren tegen HPV. Misschien krijg jij

Nadere informatie

Bescherm je kind tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma

Bescherm je kind tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma Bescherm je kind tegen infectieziekten Rijksvaccinatieprogramma Bescherm je kind tegen ernstige infectieziekten Bijna alle kinderen in Nederland worden gevaccineerd tegen ernstige infectieziekten. Daarom

Nadere informatie

Bescherm je kind tegen infectieziekten

Bescherm je kind tegen infectieziekten Bescherm je kind tegen infectieziekten Bijna 95% van alle kinderen in Nederland is gevaccineerd tegen infectieziekten. Door betere hygiëne, een betere gezondheidszorg én door vaccinaties komt sterfte door

Nadere informatie

Vaccinaties voor baby s van 6-9 weken, 3, 4 en 10-11 maanden. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinaties voor baby s van 6-9 weken, 3, 4 en 10-11 maanden. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinaties voor baby s van 6-9 weken, 3, 4 en 10-11 maanden Rijksvaccinatieprogramma In Nederland gingen vroeger veel kinderen dood aan infectieziekten waartegen nu vaccins bestaan. Omdat bijna alle kinderen

Nadere informatie

Bescherm uw kind tegen 12 infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma

Bescherm uw kind tegen 12 infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma Bescherm uw kind tegen 12 infectieziekten Rijksvaccinatieprogramma In Nederland gingen vroeger veel kinderen dood aan infectieziekten waar tegen nu vaccins bestaan. Omdat bijna alle kinderen in Nederland

Nadere informatie

Afweer en Immuniteit

Afweer en Immuniteit Afweer en Immuniteit Foto: Wim van Egmond over drie linies van afweer en vaccinatie Je lichaam wordt gedurende je leven voortdurend aangevallen door ziekteverwekkers. Meestal merk je daar niets van omdat

Nadere informatie

Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar Rijksvaccinatieprogramma In Nederland gingen vroeger veel kinderen dood aan infectieziekten waartegen nu vaccins bestaan. Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden

Nadere informatie

Bescherm uw kind. Laat uw kind inenten tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma

Bescherm uw kind. Laat uw kind inenten tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma Bescherm uw kind Laat uw kind inenten tegen infectieziekten Rijksvaccinatieprogramma Laat uw kind inenten De overheid heeft het Rijksvaccinatieprogramma gemaakt voor alle kinderen in Nederland. Met het

Nadere informatie

Vaccinaties voor peuters van 14 maanden. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinaties voor peuters van 14 maanden. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinaties voor peuters van 14 maanden Rijksvaccinatieprogramma In Nederland gingen vroeger veel kinderen dood aan infectieziekten waartegen nu vaccins bestaan. Omdat bijna alle kinderen in Nederland

Nadere informatie

Bescherm uw kind. Informatie voor ouders tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma

Bescherm uw kind. Informatie voor ouders tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma Bescherm uw kind Informatie voor ouders tegen infectieziekten Rijksvaccinatieprogramma Waar gaat deze folder over? De overheid heeft het Rijksvaccinatieprogramma gemaakt voor alle kinderen in Nederland.

Nadere informatie

Vaccinaties voor kinderen van 4 jaar. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinaties voor kinderen van 4 jaar. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinaties voor kinderen van 4 jaar Rijksvaccinatieprogramma In Nederland gingen vroeger veel kinderen dood aan infectieziekten waartegen nu vaccins bestaan. Omdat bijna alle kinderen in Nederland worden

Nadere informatie

Bescherm uw kind. Laat uw kind inenten tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma

Bescherm uw kind. Laat uw kind inenten tegen infectieziekten. Rijksvaccinatieprogramma Bescherm uw kind Laat uw kind inenten tegen infectieziekten Rijksvaccinatieprogramma Laat uw kind inenten De overheid heeft het Rijksvaccinatieprogramma gemaakt voor alle kinderen in Nederland. Met het

Nadere informatie

Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinaties voor kinderen van 9 jaar Rijksvaccinatieprogramma Als je kind 9 jaar oud is, heeft het voor een aantal infectieziekten al bescherming opgebouwd. Vaccinaties tegen hib-ziekten, kinkhoest en

Nadere informatie

IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN

IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN I. EEN GEZONDE BABY Julia is een paar weken geleden bevallen van een zoon: Onno. Op het consultatiebureau komt Julia van alles te weten over hoe ze voor Onno moet zorgen, zodat

Nadere informatie

7,2. Werkstuk door een scholier 1567 woorden 21 februari keer beoordeeld. Het actuele vaccinatieprogramma

7,2. Werkstuk door een scholier 1567 woorden 21 februari keer beoordeeld. Het actuele vaccinatieprogramma Werkstuk door een scholier 1567 woorden 21 februari 2003 7,2 37 keer beoordeeld Vak Biologie Het actuele vaccinatieprogramma In 1957 is het Rijksvaccinatieprogramma ingevoerd met als doel de volksgezondheid

Nadere informatie

Vaccinaties ; informatie voor ouders

Vaccinaties ; informatie voor ouders Vaccinaties ; informatie voor ouders In deze folder leest u wat vaccineren is, wanneer uw kind kan worden gevaccineerd en tegen welke kinderziekten. U ziet het vaccinatieprogramma en leest welke bijwerkingen

Nadere informatie

IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN

IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN IMMUUN WORDEN EN BLIJVEN Gezond zijn vinden we belangrijk. Je merkt het misschien niet, maar we komen veel ziekteverwekkers tegen in ons dagelijks leven. Het lichaam heeft allerlei manieren om die ziekteverwekkers

Nadere informatie

Vaccinaties voor kinderen van 4 jaar. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinaties voor kinderen van 4 jaar. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinaties voor kinderen van 4 jaar Rijksvaccinatieprogramma Rond de vierde verjaardag krijgt je kind zijn of haar vijfde inenting tegen difterie, kinkhoest, tetanus en polio (DKTP). Het Rijksvaccinatieprogramma

Nadere informatie

De OKIDOKI-3 studie. Dragerschap in de neus van kinderen

De OKIDOKI-3 studie. Dragerschap in de neus van kinderen De OKIDOKI-3 studie Dragerschap in de neus van kinderen Geachte ouders en verzorgers, Uw kind is gevaccineerd volgens het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dit betekent dat het rond de leeftijd

Nadere informatie

Haal die prik tegen meningokokkenziekte

Haal die prik tegen meningokokkenziekte Haal die prik tegen meningokokkenziekte Meningokokkenziekte Je hebt een uitnodiging gekregen om een prik te halen die je beschermt tegen meningokokkenziekte. Dat komt omdat de meningokokbacterie type W

Nadere informatie

Vaccinatie tegen HPV voor meisjes. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinatie tegen HPV voor meisjes. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinatie tegen HPV voor meisjes Rijksvaccinatieprogramma Waarom vaccineren tegen HPV? Als je je laat vaccineren tegen HPV, ben je goed beschermd tegen baarmoederhalskanker. Elk jaar krijgen ongeveer

Nadere informatie

De OKIDOKI-3 studie. Dragerschap in de neus van kinderen en ouders

De OKIDOKI-3 studie. Dragerschap in de neus van kinderen en ouders De OKIDOKI-3 studie Dragerschap in de neus van kinderen en ouders Geachte ouders en verzorgers, Uw kind is gevaccineerd volgens het Nederlandse Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Dit betekent dat het rond

Nadere informatie

Wat zijn infectieziekten en hoe te handelen op school.

Wat zijn infectieziekten en hoe te handelen op school. Wat zijn infectieziekten en hoe te handelen op school. Infectieziekten Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door micro-organismen. Dit zijn hele kleine, levende deeltjes zoals virussen en

Nadere informatie

Koorts bij kinderen 1

Koorts bij kinderen 1 Koorts bij kinderen 1 Koorts bij kinderen Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat kun je zelf doen? 2 Voorlichtingsfilm 2 Wat is koorts? 2 Wat is de oorzaak? 3 Longontsteking 3 Hoe

Nadere informatie

EPIDEMIOLOGIE - LEERLING. SuccesformulesVoorkant_Opmaak :08 Pagina 1 EPIDEMIOLOGIE. Naam: Klas: Datum:

EPIDEMIOLOGIE - LEERLING. SuccesformulesVoorkant_Opmaak :08 Pagina 1 EPIDEMIOLOGIE. Naam: Klas: Datum: EPIDEMIOLOGIE - LEERLING SuccesformulesVoorkant_Opmaak 1 06-10-14 10:08 Pagina 1 EPIDEMIOLOGIE 1 anigap 80:01 41-01-60 1 kaampo_tnakroovselumrofseccus Naam: Klas: Datum: INLEIDING Wiskunde speelt een belangrijk

Nadere informatie

Liefs Jill. hip, hot & handig nieuws. Prikgids prikken - inentingen - vaccins

Liefs Jill. hip, hot & handig nieuws. Prikgids prikken - inentingen - vaccins Liefs Jill hip, hot & handig nieuws Prikgids prikken - inentingen - vaccins DKTP - Hib - Pneumokokken In de Liefs Jill Prikgids lees je alles over de inentingen die jouw kind tot en met 4 jaar krijgt.

Nadere informatie

Liefs Jill. hip, hot & handig nieuws. Prikgids prikken - inentingen - vaccins

Liefs Jill. hip, hot & handig nieuws. Prikgids prikken - inentingen - vaccins Liefs Jill hip, hot & handig nieuws Prikgids prikken - inentingen - vaccins DKTP-Hib-HepB In de Liefs Jill Prikgids lees je alles over de inentingen die jouw kind tot en met 4 jaar krijgt. Zo weet je altijd

Nadere informatie

Vaccinatie tegen HPV voor meisjes van 12 jaar. Rijksvaccinatieprogramma

Vaccinatie tegen HPV voor meisjes van 12 jaar. Rijksvaccinatieprogramma Vaccinatie tegen HPV voor meisjes van 12 jaar Rijksvaccinatieprogramma Waarom vaccineren tegen HPV? Als je je laat vaccineren tegen HPV, ben je goed beschermd tegen baarmoederhalskanker. Elk jaar krijgen

Nadere informatie

Wat zijn infectieziekten

Wat zijn infectieziekten Wat zijn infectieziekten Infectieziekten zijn ziekten die veroorzaakt worden door micro-organismen. Dit zijn hele kleine, levende deeltjes zoals virussen en bacteriën. Ze worden meestal van de ene mens

Nadere informatie

Naslagwerk VMBO. bloed en afweer

Naslagwerk VMBO. bloed en afweer bloed en afweer Naslagwerk VMBO Bloed en afweer bloed en afweer Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Bloed 1.1 Inleiding 2 1.2 Bestanddelen van bloed 2 1.3 Bloedgroepen 4 Hoofdstuk 2 Bloeddonatie en transfusie 2.1

Nadere informatie

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen:

Ziekteverwekkende micro-organismen dringen via lichaamsopeningen het lichaam binnen: IMMUNITEIT 1 Immuniteit Het lichaam van mens en dier wordt constant belaagd door organismen die het lichaam ziek kunnen maken. Veel van deze ziekteverwekkers zijn erg klein, zoals virussen en bacteriën.

Nadere informatie

Duiding Vaccinatiegraad

Duiding Vaccinatiegraad Duiding Vaccinatiegraad Gelderland-Midden Trendgegevens verslagjaren 2006-2018 27 september 2018 -Bestuurlijk Overleg Publieke Gezondheid Gelderland Midden 27-09-2018 1 Aanleiding: Verandering verantwoordelijkheden

Nadere informatie

De onderstaande teksten zijn gekopieerd van de site http://www.rivm.nl ofwel de site van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu.

De onderstaande teksten zijn gekopieerd van de site http://www.rivm.nl ofwel de site van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu. De onderstaande teksten zijn gekopieerd van de site http://www.rivm.nl ofwel de site van het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu. De dikgedrukte koppen geven de verschillende pagina s van de

Nadere informatie

4. Bereiden 49 - Rekenen 50 - Bereiden 52. 8. Persoonlijke groei 81 - Feedback 82

4. Bereiden 49 - Rekenen 50 - Bereiden 52. 8. Persoonlijke groei 81 - Feedback 82 Inhoud Inleiding 7 1. 9 - Virussen en bacteriën 10 - Het afweersysteem 14 - Ziektebeelden 19 2. Verhelderen van de zorgvraag 25 - Recepten 26 - Zelfzorgvragen 33 3. Geneesmiddelen 39 - Medicijnen tegen

Nadere informatie

HPV-vaccinatie voor meisjes van 12 jaar. Rijksvaccinatieprogramma

HPV-vaccinatie voor meisjes van 12 jaar. Rijksvaccinatieprogramma HPV-vaccinatie voor meisjes van 12 jaar Rijksvaccinatieprogramma HPV-vaccinatie HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Ongeveer 8 op de 10 vrouwen die seksueel actief zijn, krijgen ooit een HPV-infectie

Nadere informatie

Kinkhoest en zwangerschap

Kinkhoest en zwangerschap Kinkhoest en zwangerschap www.jijwij.nl Kinkhoest is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen die vooral gevaarlijk is voor niet of onvolledig gevaccineerde baby s. Daarom maakt kinkhoestvaccinatie al

Nadere informatie

Beleid zieke kind versie september 2015

Beleid zieke kind versie september 2015 Beleid zieke kind versie september 2015 Gezondheid Een goede gezondheid is voor iedereen van onschatbare waarde, maar voor kinderen helemaal. Een kind heeft een goede gezondheid nodig om te groeien en

Nadere informatie

Extra: Afweersysteem hv12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie.

Extra: Afweersysteem hv12. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. Auteur VO-content Laatst gewijzigd 15 July 2016 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/76273 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs Maken van Kennisnet.

Nadere informatie

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS

WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS Gezondheidsinformatie voor de Hadj en Umrah www.vggm.nl WEES WIJS, GA BESCHERMD OP REIS GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR DE HADJ EN UMRAH Tijdens de jaarlijkse bedevaart reizen

Nadere informatie

Wie vaccineert Het CLB vaccineert gratis. Bij de huisarts of kinderarts is het vaccin ook gratis, maar moet de raadpleging wel betaald worden.

Wie vaccineert Het CLB vaccineert gratis. Bij de huisarts of kinderarts is het vaccin ook gratis, maar moet de raadpleging wel betaald worden. Geachte ouder De Vlaamse overheid biedt als bescherming tegen polio, difterie, tetanus en pertussis een herhalingsinenting aan voor leerlingen in het P'^ leerjaar. Bescherming tegen 4 ziekten Polio (idnderverlamming)

Nadere informatie

Gezondheidspromotie. Vaccinaties bij kinderen

Gezondheidspromotie. Vaccinaties bij kinderen Gezondheidspromotie Vaccinaties bij kinderen Vaccinaties bij kinderen Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 - F 02 778 94 04 gezondheidspromotie@mloz.be

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 27158 31 augustus 2015 Regeling van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 19 augustus 2015, houdende regels

Nadere informatie

GEZONDHEIDSINFORMATIE

GEZONDHEIDSINFORMATIE GEZONDHEIDSINFORMATIE voor risicovolle beroepsgroepen vaccinatie DTP en Hepatitis A/B www.vggm.nl GEZONDHEIDSINFORMATIE VOOR RISICOVOLLE BEROEPSGROEPEN Als medewerker kunt u via uw werk risico lopen op

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Virussen en bacteriën 10 - Het afweersysteem 14 - Ziektebeelden 19

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Virussen en bacteriën 10 - Het afweersysteem 14 - Ziektebeelden 19 Inhoud Inleiding 7 1. 9 - Virussen en bacteriën 10 - Het afweersysteem 14 - Ziektebeelden 19 2. De intake 25 - Ernst van de klachten 26 - Het intakegesprek 27 3. Geneesmiddelen 33 - Medicijnen tegen kinderziektes

Nadere informatie

Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het basisschema

Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het basisschema kindergeneeskunde informatiebrochure Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het basisschema Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Vaccinatie tegen meningococcen B 4 3. Vaccinatie tegen Varicella (windpokken) 5

Nadere informatie

Hepatitis B en zwangerschap

Hepatitis B en zwangerschap Hepatitis B en zwangerschap Wat is nodig om uw baby te beschermen tegen hepatitis B? Tijdens de zwangerschap 3-4 maanden zwanger Uit het bloedonderzoek is gebleken dat u drager bent van het hepatitis B-virus.

Nadere informatie

Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het basisschema

Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het basisschema kindergeneeskunde informatiebrochure Aanbevolen vaccinaties aanvullend op het basisschema Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Vaccinatie tegen meningococcen B 4 3. Gecombineerd vaccin meningococcen types A,

Nadere informatie

Het immuunsysteem van de pasgeborene: klaar voor actie? Joris van Montfrans, MD, PhD Kinderarts-immunoloog

Het immuunsysteem van de pasgeborene: klaar voor actie? Joris van Montfrans, MD, PhD Kinderarts-immunoloog Het immuunsysteem van de pasgeborene: klaar voor actie? Joris van Montfrans, MD, PhD Kinderarts-immunoloog j.vanmontfrans@umcutrecht.nl Disclosure slide Research sponsors Stichting Vrienden van het WKZ

Nadere informatie

DONOR IN HART EN NIEREN

DONOR IN HART EN NIEREN DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz blz donor in hart en nieren Module 2 DONOR IN HART EN NIEREN vmbo MODULE: blz Lessen over orgaandonatie Dit boekje gaat over orgaandonatie Donororganen en donorweefsels

Nadere informatie

Ziekte / Medicijnen Beleid

Ziekte / Medicijnen Beleid Im Langental 58a D-52538 Selfkant-Hillensberg Ziekte / Medicijnen Beleid Inleiding Een kinderdagverblijf is niet berekend op de opvang van zieke kinderen. Ziekte is echter een rekbaar begrip waardoor soms

Nadere informatie

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar)

Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) 246 DRAAIBOEK INFECTIEZIEKTEN CLB Bof Brief ouders (t.e.m. 4 de leerjaar) KORTE VERSIE VOOR MEER INFORMATIE ZIE ANDERE ZIJDE Beste ouder(s), Een medeleerling van uw dochter of zoon heeft dikoor (bof).

Nadere informatie

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar

Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar TIPS EN IDEEËN VOOR JE WERKSTUK OF SPREEKBEURT Kraanwater, je hebt het elke dag nodig. Om te drinken bijvoorbeeld, maar ook om je tanden mee te poetsen of om mee te koken. Kraanwater is gezond, duurzaam

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 7: Bescherming en evenwicht

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 7: Bescherming en evenwicht Samenvatting Biologie Hoofdstuk 7: Bescherming en evenwicht Samenvatting door E. 997 woorden 20 december 2016 0 keer beoordeeld Vak Biologie 1 de huid en bescherming De huid > beschermt de lichaam tegen

Nadere informatie

Gezondheidspromotie. Vaccinaties bij kinderen

Gezondheidspromotie. Vaccinaties bij kinderen Gezondheidspromotie Vaccinaties bij kinderen Een uitgave van de Onafhankelijke Ziekenfondsen Sint-Huibrechtsstraat 19-1150 Brussel T 02 778 92 11 - F 02 778 94 04 gezondheidspromotie@mloz.be www.mloz.be

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17 Inhoud Inleiding 7 1. 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17 2. Zorgvraag verhelderen 23 - Recepten 24 - Zelfzorgvragen 30 3. Geneesmiddelen 37 - Medicijnen tegen griep en verkoudheid 38 - De

Nadere informatie

U denkt dat uw kind mazelen heeft Wanneer u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts.

U denkt dat uw kind mazelen heeft Wanneer u vermoedt dat uw kind mazelen heeft, verzoeken wij u contact op te nemen met uw huisarts. Aan alle ouders en verzorgers, Bij een aantal niet-gevaccineerde kind(eren) in het Land van Heusden en Altena is mazelen geconstateerd. In deze brief willen wij u in overleg met de GGD West-Brabant informeren

Nadere informatie

Opbouw sessie 1: vaccineren

Opbouw sessie 1: vaccineren Opbouw sessie 1: vaccineren Inleiding Interactief deel RVP, kort samengevat Onderzoek in Edam Volendam Interactief deel Vervolg onderzoek Edam Volendam Plenair : take home message s formuleren Inleiding:

Nadere informatie

PNEUMOKOK NU AAN DE BEURT

PNEUMOKOK NU AAN DE BEURT AAN DE WINNENDE HAND Langzaam maar zeker winnen we de strijd tegen de bacteriën die het vaakst hersenvliesontsteking veroorzaken, bij jonge kinderen. Het schema van de aanbevolen vaccinaties in België

Nadere informatie

Ziektebeleid gastouderbureau Kindercath

Ziektebeleid gastouderbureau Kindercath Ziektebeleid gastouderbureau Kindercath Gastouderopvang biedt in veel gevallen meer ruimte voor de individuele benadering van een ziek kind. Een ziektegeval moet daarom dan ook per keer worden beoordeeld

Nadere informatie

Vragen en antwoorden; invoering nieuw inentingsschema tegen pneumokokken. Versie 1. 27.11.2013

Vragen en antwoorden; invoering nieuw inentingsschema tegen pneumokokken. Versie 1. 27.11.2013 Vragen en antwoorden; invoering nieuw inentingsschema tegen pneumokokken. Versie 1. 27.11.2013 De achtergrond van de overgang naar het nieuwe inentingsschema met 1 prik minder Waarom is het niet meer nodig

Nadere informatie

LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN

LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN LAAT GRIEP DEZE WINTER IN DE KOU STAAN 10 vragen over griepvaccinatie GRIEPVACCINATIE.BE AGENTSCHAP ZORG & GEZONDHEID 1. Waarom vaccinatie tegen griep? Vaccinatie is de enige manier om je tegen griep en

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17

Inhoud. Inleiding 7. 1. Medische achtergrondkennis 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17 Inhoud Inleiding 7 1. 9 - Anatomie en fysiologie 10 - Ziektebeelden 17 2. De intake 23 - Ernst van de klachten 24 - Het intakegesprek 26 3. Geneesmiddelen 31 - Medicijnen tegen griep en verkoudheid 32

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over mazelen

Veelgestelde vragen over mazelen Veelgestelde vragen over mazelen Inhoud Wat is er aan de hand? Over de ziekte mazelen Vragen voor ouders met kinderen Vragen voor volwassenen Vragen voor werknemers in gezondheidszorg Vaccin tegen mazelen

Nadere informatie

Afweer en Samenwerking over samenwerkende afweercellen en problemen met het afweersysteem

Afweer en Samenwerking over samenwerkende afweercellen en problemen met het afweersysteem HAVO Afweer en Samenwerking over samenwerkende afweercellen en problemen met het afweersysteem Arjan is sinds een paar weken terug van vakantie. Hij is met twee vrienden een week naar Egypte geweest met

Nadere informatie

Prik en bescherm. Laat je inenten tegen baarmoederhalskanker

Prik en bescherm. Laat je inenten tegen baarmoederhalskanker Prik en Prik en bescherm Laat je inenten tegen baarmoederhalskanker De HPV-inenting in het kort HPV is de afkorting voor humaan papilloma-virus. Het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De kans

Nadere informatie

Meningokokken. 04 februari 2011

Meningokokken. 04 februari 2011 Meningokokken 04 februari 2011 Andere informatiebronnen Meningokokken webpagina Vragen en antwoorden meningokokken Vaccinatie meningokokken ACWY Vaccinatie meningokokken B Vaccinatie meningokokken C Afbeeldingen

Nadere informatie

Informatieve brochure voor ouders/verzorgers van

Informatieve brochure voor ouders/verzorgers van BELANGRIJKE VEILIGHEIDSINFORMATIE 1 Ten gevolge van het werkingsmechanisme verhoogt het gebruik van SOLIRIS de vatbaarheid van de patiënt voor meningokokkeninfecties (Neisseria meningitidis). Derhalve

Nadere informatie

HPV-vaccinatie. Informatie over inenten tegen baarmoederhalskanker

HPV-vaccinatie. Informatie over inenten tegen baarmoederhalskanker HPV-vaccinatie Informatie over inenten tegen baarmoederhalskanker De HPV-vaccinatie in het kort HPV is de afkorting voor humaan papilloma-virus. Het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. De kans

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR GEZONDE JEUGD Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen. Bij sommige kinderen

Nadere informatie

Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Gezondheid Inentingen Niveau 2

Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Gezondheid Inentingen Niveau 2 Centrum Basiseducatie Brusselleer Oefenmap lezen en schrijven p. 1 Inentingen Inentingen voorkomen ziektes. Je krijgt een spuitje. Zo ben je voor een tijdje veilig. Veel Belgen weten niet welke spuiten

Nadere informatie

Hoofdvraag: Is het nodig om vaccineren, zowel voor het buitenland als de RVP-vaccinaties, te verplichten?

Hoofdvraag: Is het nodig om vaccineren, zowel voor het buitenland als de RVP-vaccinaties, te verplichten? Praktische-opdracht door een scholier 6392 woorden 9 juni 2005 6,6 53 keer beoordeeld Vak ANW Inleiding Ik heb gekozen voor het onderwerp vaccineren. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het natuurlijk

Nadere informatie

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR

JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR JEUGDGEZONDHEIDSZORG 0-4 JAAR GEZONDE JEUGD Kinderen zijn lichamelijk, geestelijk en sociaal voortdurend in ontwikkeling. Bij de meeste kinderen gaat dit zonder al te grote problemen. Bij sommige kinderen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen (seizoens)griepvaccinatie

Veel gestelde vragen (seizoens)griepvaccinatie Veel gestelde vragen (seizoens)griepvaccinatie Griep of griepje? De symptomen van verkoudheid lijken soms wel wat op die van griep waardoor men al snel denkt met een griepje te maken te hebben. Maar in

Nadere informatie

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP

Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) ZO HOUDEN WE GRIP OP GRIEP Zwangerschap en vaccinatie tegen Nieuwe Influenza A (H1N1) Nieuwe Influenza A, ook wel Mexicaanse griep genoemd, geeft

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF OKTOBER 12

NIEUWSBRIEF OKTOBER 12 Vrije basisschool St-Barbara Sint-Barbarastraat 1 / Riemewegel 39 G 9940 Ertvelde-Rieme Tel. : 09/344 63 63 GSM: 0473/48.57.51 E-mail: vbsintbarbararieme@telenet.be Website: http://www.st-barbararieme.be

Nadere informatie

Het is een goed moment om na te denken over de toekomst van het RVP

Het is een goed moment om na te denken over de toekomst van het RVP Samenvatting Het is een goed moment om na te denken over de toekomst van het RVP Sinds 1957 worden Nederlandse kinderen gevaccineerd tegen infectieziekten. Dat gebeurt in het kader van het zogenoemde Rijksvaccinatieprogramma

Nadere informatie

Gezondheid Actueel juni 2019

Gezondheid Actueel juni 2019 Gezondheid Actueel juni 2019 GEMEENTEN ZIJN VERANTWOORDELIJK VOOR VACCINATIEPROGRAMMA Gemeenten zijn sinds 1 januari 2019 verantwoordelijk voor de uitvoering van het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). De

Nadere informatie

FORMULIER ZIEKTEGESCHIEDENIS

FORMULIER ZIEKTEGESCHIEDENIS FORMULIER ZIEKTEGESCHIEDENIS Voor een goede behandeling is het belangrijk je ziektegeschiedenis te kennen. Neem daarom de tijd voor het invullen van onderstaand schema. Het kan zijn dat je soms wat na

Nadere informatie

Protocol handelen bij besmettelijke ziekten

Protocol handelen bij besmettelijke ziekten Marsstraat 2, 1716 WH Opmeer Postbus 53, 1715 ZH Spanbroek Tel: 0226 352552 directie.ruimteschip@skowestfriesland.nl R.K. Basisschool t Ruimteschip www.bsruimteschip.nl Protocol handelen bij besmettelijke

Nadere informatie

Kinderziekten. Inhoudsopgave

Kinderziekten. Inhoudsopgave Kinderziekten Inhoudsopgave Inleiding Rijksvaccinatieprogramma Bof Mazelen Rodehond Kinkhoest Nekkramp Waterpokken Vijfde Ziekte Zesde Ziekte Roodvonk Pseudokroep Naar de huisarts bij Inleiding Kinderziekten.

Nadere informatie

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen

GRIEPVACCINATIE 2012. Waardoor komt het? Wat zijn de verschijnselen? Adviezen GRIEPVACCINATIE 2012 De griepprik zal dit jaar op woensdag 14 november worden gegeven, tussen 15 en 18 uur. Mensen die ervoor in aanmerking komen krijgen ongeveer 2 weken van tevoren een uitnodiging toegestuurd.

Nadere informatie

Gezondheid. ziekte, hygiëne en medicijnen. mbo

Gezondheid. ziekte, hygiëne en medicijnen. mbo Gezondheid ziekte, hygiëne en medicijnen mbo Microben zijn onlosmakelijk verbonden met je gezondheid. In de gezondheidszorg wordt dagelijks strijd geleverd met microben. Verplegers en doktersassistenten

Nadere informatie

25 juni Onderzoek: Kinderen verplicht inenten?

25 juni Onderzoek: Kinderen verplicht inenten? 25 juni 2018 Onderzoek: Kinderen verplicht inenten? Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 55.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek.

Nadere informatie

Problemen met het afweersysteem Interview over allergie

Problemen met het afweersysteem Interview over allergie Interview over allergie Een allergie is een veelvoorkomende aandoening waarbij mensen op uiteenlopende stoffen allergisch reageren. Voor de een is een allergie vooral vervelend, voor een ander kan contact

Nadere informatie

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden

Parmentierweg 49 Postbus 121 2316 ZV Leiden www.ggdhm.nl 2300 AC Leiden. De GGD Hollands Midden is onderdeel van de RDOG Hollands Midden Wat is waterpokken? Waterpokken is een ziekte die wordt veroorzaakt door het varicellazostervirus. De meeste mensen krijgen waterpokken als kind, meer dan 93% van in Nederland opgegroeide kinderen heeft

Nadere informatie

Nieuwsbrief Maart 2014

Nieuwsbrief Maart 2014 Nieuwsbrief Maart 2014 Beste Klant, Eerst graag uw aandacht voor het volgende: In Zoetermeer en Ypenburg zijn de afgelopen week, eind februari, verschillende honden ziek geworden door het Canine Distemper

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID SKBNM tienercentrum Tiens, versie juni 2015

ZIEKTEBELEID SKBNM tienercentrum Tiens, versie juni 2015 ZIEKTEBELEID SKBNM tienercentrum Tiens, versie juni 2015 Ons ziektebeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid. De volledige tekst is te vinden op http://www.rivm.nl/onderwerpen/l/lci_richtlijnen.

Nadere informatie

Uitscheiding en afweer

Uitscheiding en afweer Uitscheiding en afweer De lever: slokdarm galblaas maag 12-ving. darm dunne darm ligging van de lever Functies van de lever: bloedsuikerspiegel (glucosegehalte in bloed) op peil houden overtollige eiwitten

Nadere informatie

Vaccinaties. bij kinderen

Vaccinaties. bij kinderen Vaccinaties bij kinderen 1 Hoofdzetel: Lenniksebaan 788A, 1070 Brussel - België (RPR Brussel) www.mloz.be - Ondernemingsnummer: 411.766.483 Verantwoordelijke uitgever: Xavier Brenez Foto s: Reporters,

Nadere informatie

Ziek zijn en weer beter worden

Ziek zijn en weer beter worden Ziek zijn en weer beter worden Bovenbouw primair onderwijs In samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting. Als je de wereld van héél dichtbij bekijkt, gaat er een nieuwe voor je open. Mooier en bijzonderder

Nadere informatie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie

Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap. Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Kinderziekten en de risico s in de zwangerschap Afdeling Verloskunde/Gynaecologie Waterpokken Na een besmetting duurt het 2 tot 3 weken tot de eerste ziekteverschijnselen zich aandienen. Waterpokken zijn

Nadere informatie

Je weet niet of de rest gevaccineerd is

Je weet niet of de rest gevaccineerd is N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie. Je weet niet of de rest gevaccineerd is Vaccinatie Ouders maken zich zorgen: steeds minder kinderen zijn ingeënt tegen besmettelijke ziektes.

Nadere informatie

Kinderziekten. Wat je moet weten en wat je kan doen.

Kinderziekten. Wat je moet weten en wat je kan doen. op basis van paracetamol op basis van ibuprofen Kinderziekten Perdolan (paracetamol) is een geneesmiddel. Geen langdurig gebruik zonder geneeskundig advies. Perdophen (ibuprofen) is een geneesmiddel voor

Nadere informatie

Informatie voor ouders over inenten tegen Rotavirus

Informatie voor ouders over inenten tegen Rotavirus Informatie voor ouders over inenten tegen Rotavirus De Gezondheidsraad adviseert om kwetsbare kinderen te vaccineren tegen de gevolgen van een darminfectie met het rotavirus. Het vaccin zit nog niet in

Nadere informatie

ZIEKTEBELEID SKBNM PEUTERSPEELZALEN

ZIEKTEBELEID SKBNM PEUTERSPEELZALEN ZIEKTEBELEID SKBNM PEUTERSPEELZALEN Ons ziektebeleid is gebaseerd op de richtlijnen van het Landelijk Centrum voor Hygiëne en Veiligheid. De volledige tekst is te vinden op http://www.rivm.nl/onderwerpen/l/lci_richtlijnen.

Nadere informatie

Toepassing van modellen bij de bestrijding van infectieziekten. Jacco Wallinga

Toepassing van modellen bij de bestrijding van infectieziekten. Jacco Wallinga Toepassing van modellen bij de bestrijding van infectieziekten Jacco Wallinga 1 Model in de medische wetenschappen De muis als diermodel 2 Model in de epidemiologie Een logistisch regressie model 3 Model

Nadere informatie

REIZEN EN TUBERCULOSE

REIZEN EN TUBERCULOSE REIZEN EN TUBERCULOSE Op reis naar Oost-Europa Afrika Azië Midden-Amerika Zuid-Amerika In deze folder staan enkele maatregelen die u kunt nemen om uzelf te beschermen LANGER DAN 3 MAANDEN VEEL CONTACT

Nadere informatie

Hepatitis A. informatie over hepatitis A en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis.

Hepatitis A. informatie over hepatitis A en andere vakantietips. Gezond op reis. Gezond weer thuis. Hepatitis A informatie over hepatitis A en andere vakantietips Gezond op reis. Gezond weer thuis. Waarom is het verstandig u te beschermen tegen hepatitis A? Hepatitis A is een infectie van de lever, veroorzaakt

Nadere informatie