Wat kan ik voor u doen. dit seizoen? DE TUINAANNEMER: VAN KLEINE KLUSJES TOT HET GROTERE WERK. UW TUIN UW VRIJHEID.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat kan ik voor u doen. dit seizoen? DE TUINAANNEMER: VAN KLEINE KLUSJES TOT HET GROTERE WERK. UW TUIN UW VRIJHEID. WWW.tuinaannemer."

Transcriptie

1 Wat kan ik voor u doen dit seizoen? DE TUINAANNEMER: VAN KLEINE KLUSJES TOT HET GROTERE WERK. UW TUIN UW VRIJHEID

2 De tuinaannemer VAN KLEINE KLUSJES TOT HET GROTERE WERK In de tuin werken als de zon schijnt zalig! Maar wat doe je als je er door tijdgebrek niet toe komt? Als de haag, de struiken en de hele tuin je langzaam boven het hoofd groeien? En wat doe je met die boom die gevaarlijk wiebelt als het waait? Of met die verzakking in het terras? Daarvoor is er de tuinaannemer. Ook kleine, vervelende werkjes zoals het gazon verticuteren, tuinafval weghalen of herfstbladeren opruimen neemt de tuinaannemer je graag uit handen. Iets waar jij uren over doet, klaart hij met het juiste materiaal in een handomdraai. De tuinaannemer doet nog veel meer. Door zijn kennis van zaken maakt hij dat je fruitbomen bulken van het fruit, dat je rozen uitbundiger bloeien dan ooit en vlinders en vogels je tuin graag bezoeken. Hij zorgt er met zijn vakmanschap voor dat je tuin er op z n best uitziet, zodat jij er volop van kunt genieten. Dankzij hem is je tuin werkelijk je vrijheid. Dat hoeft echt niet duur te zijn, en het is zeker de investering waard. Denk dus eens wat vaker aan de tuinaannemer. Hij kan elk seizoen wel wat voor je doen.

3 Hagen GEWOON EVEN BIJKNIPPEN, ALSTUBLIEFT Een haag is voor het leven Van een haag geniet je je hele leven lang. Tenminste, als je de juiste keuze maakt. Dan krijg je elk seizoen een mooie, volle haag die barst van het leven en jaar na jaar een beetje statiger wordt. Laat de aanplant en de eerste zorgen van zo n belangrijk tuinelement over aan een vakman: de tuinaannemer. Dat garandeert je een succesvolle operatie en jarenlang plezier. Van boerenerf tot kasteelpark, hagen zijn al sinds mensenheugenis een belangrijk element in elke tuin. Logisch: ze markeren de grenzen, beschermen tegen nieuwsgierige blikken en geven stijl aan de tuin. Tussen de hagen van je tuin creëer je je eigen groene wereld. Dat verdient dus wat aandacht. Haag versus schutting Hagen brengen leven in de tuin. Ze zorgen voor een groene omheining waarbinnen je je geborgen voelt. Omdat hagen de luchtstroom vertragen, voorkomen ze valwinden. Die komen wel voor achter een volle muur, en zijn onaangenaam voor jou en voor je planten. Nee, het is veel behaaglijker achter een haag. Bovendien is een haag milieu- en ook budgetvriendelijker dan een muur. golvende hagen geven je tuin een speels karakter. Hou je van fijn gesnoeide vormen? Kies dan voor kleinbladige haagplanten zoals buxus of taxus. Het is dan wel wat langer wachten, want deze haagplantjes groeien langzamer dan de meeste andere haagsoorten. Voor lage haagjes kan je ook lavendel of tijm gebruiken. De heerlijke geur is een extra beloning. Welke haag? Snoeien doet groeien Snoeien is van bij het eerste levensjaar heel belangrijk voor je haag. Het is een jaarlijkse verjongingskuur en het zorgt voor licht binnenin. En het staat netjes, natuurlijk. Maar pas op: bij een vormsnoei worden fouten niet vergeven! Je tuinaannemer weet van wanten. Met zijn ervaring en zijn professioneel materiaal komt hij de haag degelijk snoeien. Hij verlost je ook nog van het snoeiafval. Ziektes kunnen je haag belagen, maar tegen de tuinaannemer moeten ze het loodje leggen. Ook de juiste bemesting is belangrijk voor een blijvend mooi resultaat. Maar niet alle hagen lusten hetzelfde Ook hier weet je tuinaannemer raad. Structuur door hagen Hagen zijn heel geschikt om je tuin te structureren. Je kan er hoekjes mee creëren, zodat je niet meteen alles prijsgeeft. Die tuinkamers kunnen op verschillende manieren beplant of gebruikt worden. Er kan bijvoorbeeld een moestuintje achter schuil gaan, of een leesplekje in de avondzon. Verrassende vormen zoals slingerende of Hagen komen in vele maten en vormen voor. De tuinaannemer vertelt je de vooren nadelen van elke haagsoort. Hij analyseert de grondsoort, want niet alle hagen gedijen op elke grondsoort. Sommige hagen gedijen in vochtige grond, andere dan weer niet. Hij kan je ook adviseren welke hagen het meest harmonisch in jouw omgeving passen.

4 Voor sommigen is het gazon maaien pure zen, voor anderen een klus die ze liever kwijt dan rijk zijn. Heb je niet zoveel tijd voor onderhoud? Kies dan bij aanleg voor traag groeiende grassoorten. Is je grond droog en zanderig, of heb je weinig zon in de tuin? Er bestaan zaadmengsels die, mits het juiste onderhoud en regelmatige bemesting, zelfs onder zulke omstandigheden een gazon kunnen vormen. Vraag maar aan je tuinaannemer. Gazon GROEN, GROENER, GAZON Waar liggen we in de zon? Waar dollen we met de kinderen? Waar spelen we badminton? Op het gazon. Het gazon is het epicentrum van de tuin. Waar groeien de madeliefjes en de boterbloemen? Ook op het gazon, maar dat vinden we niet meer zo erg als vroeger. Een beetje natuur mag weer. Toch blijft een mooi egaal gazon belangrijk, en dat is niet gemakkelijk. Het is immers de meest belopen plek van de hele tuin. Een gazon aanleggen lijkt simpel. Beetje spitten, beetje harken, beetje zaaien Klaar. Vergeet het maar. Als je het goed wil hebben heeft het heel wat voeten in de aarde. Voorbereiding is alles. Het begint met het onkruidvrij maken van het terrein, gevolgd door het net-niet-helemaal-waterpas leggen voor een goede afwatering. Vervolgens dient de bodemstructuur verbeterd te worden. Dan moet je aandrukken, perfect gelijkmatig inzaaien, rollen En dan komt de nazorg. Nee, een duurzaam, mooi gazon aanleggen is geen werkje voor de doorsnee tuinliefhebber. Zoiets geef je beter in handen van je tuinaannemer. Voor ongeduldige lieden is er een snellere oplossing: graszoden. Twee weken na aanleg kan je al een voorzichtig dansje wagen op je nieuw gazon. Deze oplossing is wel wat duurder dan zaaien. tuinaannemer bellen. Hij heeft het juiste materiaal en doet het veel efficiënter dan jij ooit kan. Het is tenslotte zijn job! De beloning is wel voor jou: een gazon dat straalt van gezondheid. Zit je met een beschadigde grasmat? Geen reden om moedeloos te worden. Ook dat lost de tuinaannemer met een paar kundige ingrepen voor je op. Je tuinaannemer kent alle geheimen van een gezond gazon. Met hem erbij is het gras nooit meer groener aan de andere kant. Een gouden raad: overdrijf niet met gazon. Een derde van je tuin is al heel wat. Geef ruim plaats aan struiken en vaste planten en, als je kan, bomen. Zij geven kleur en volume aan je tuin. En jij hebt een schaduwplekje. Onderhoud is van groot belang voor de kwaliteit van je grasmat. Een jaarlijks terugkerend, verplicht nummertje is verticuteren. Een moeilijk woord voor een hels karwei. Je gazon daarentegen vindt zo n diepe kambeurt heerlijk: het verlost hem van mos en plantenresten die het ademen en drinken bemoeilijken. Je kan naar de verhuurdienst van het tuincentrum hollen en wensen dat je tuin maar half zo groot was, of je kan je

5 Bomen WAAR IK VAN DROOM IS EEN TUIN MET EEN BOOM Niets geeft je tuin meer karakter dan een mooie boom. Twéé bomen heeft ook iets: er past perfect een hangmat tussen. In elk geval is een boom een gezel voor het leven. Die kies je dus niet zomaar. Daar haal je een specialist bij. Fruitbomen en bomen in de tuin hebben allebei een heerlijk effect. De eerste schenken je niet alleen bloesems in de lente en fruit in de herfst: ze geven je ook een ongekend gevoel van voldoening als je je tanden in de vruchten van je arbeid zet. Elk jaar opnieuw. Bomen en struiken op hun beurt, belonen je met het gevoel dat je tuin één is met het landschap. Of nog leuker: dat het landschap één is met je tuin. Vlinders, vogels en egeltjes voelen dat ook. Ze zullen je vaker vereren met hun bezoek. Die laatste zijn trouwens ook wel te porren voor een afgevallen peer. Laat je bijstaan door je tuinaannemer over de meest geschikte soorten fruitbomen of bomen en struiken. Gewassen zijn in regel sterk en gemakkelijk. Fruitbomen daarentegen hebben zorg nodig. Veel soorten zijn gevoelig voor ziekten en insecten. Ze moeten ook op tijd en stond gesnoeid en bemest worden. Volg een cursus of, nog slimmer, geef je fruitbomen in handen van je tuinaannemer. Hij snoeit, strooit en bestrijdt. Niet iedereen heeft de luxe over genoeg ruimte te beschikken. Toch hoef je voor een boom geen park te hebben. Sommige zeer mooie bomen gedijen perfect in een stadstuin, mits de juiste snoei. De keuze is van levensbelang: een blauwe ceder in je voortuintje kan enkele jaren leuk zijn, maar daarna verdwijnt je hele huis eronder. Overleggen met een tuinaannemer/boomverzorger is dus nogal noodzakelijk. Je wil tenslotte genieten van je keuze en je geen narigheid op de hals halen. Nadat je een weloverwogen keuze hebt gemaakt, plant de tuinaannemer/boomverzorger de boom zorgvuldig op de geschikte plek in de geschikte grond. Dan verankert hij de stam met steunpalen. Je boom is nu klaar voor een indrukwekkende carrière. Binnen een paar jaar kan je er al gaan onder liggen. Een gezonde boom waait zelden zomaar omver. Na een leven van tientallen, soms honderden jaren sterven de meeste bomen staande. Heb je zo n oude, dode boom in de tuin staan? Blijf uit de buurt en bel de tuinaannemer/boomverzorger. Warm je daarna dankbaar aan het hout.

6 Paden en Terrassen TERRASJE DOEN MET DE VRIENDEN Tussen huis en tuin ligt het terras, zo wil de traditie. Vandaag is het begrip terras uitgewaaierd over de hele tuin. Mooie paadjes lokken je naar een verscholen terrasje aan de rand van de vijver, of naar een gezellig zithoekje achteraan in de ochtendzon Hoe dan ook, het terras blijft het verlengde van je huis. Enig comfort is dus aangewezen. Terwijl een terras je een rustige zitplaats aanbiedt, nodigt een pad je uit voor een wandeling door de tuin. Het belangrijkste terras is natuurlijk het verharde stuk tuin waar je samen met je gezin of met de vrienden ontspant. Je geniet er van de zon en een glas wijn, van een barbecue of gewoon van de nachtelijke sterrenhemel. Zo n gezellige plek is al snel 4 à 5 meter op 5. De geheimen van een goed aangelegd terras liggen begraven onder de tegels. Aangepaste fundering, goede afwatering en een perfecte helling zijn enkele cruciale punten, en evenveel redenen om dit maar beter over te laten aan een echte vakman. Je tuinaannemer bijvoorbeeld. Hij legt je terras aan volgens de regels van de kunst, zodat jij er vele jaren zorgeloos plezier aan beleeft. Je zit beschermd tegen de wind, geen last van barsten of verzakkingen, geen plassen na een regenbui, de voegen blijven netjes op hun plaats, en de randafwerking aan het gazon zorgt voor maaicomfort. Het onderhoud is in dat geval minimaal, het genot maximaal. Paadjes zijn onweerstaanbaar als ze naar een vijvertje of een zonnig zithoekje leiden, of in de verte verdwijnen achter een struik of een haag Verharding voor paden en terrassen komt in vele maten en kleuren voor. Ze kan van hout zijn, of je kan kiezen voor tegels of klinkers. Je hoeft pad en terras niet noodzakelijk met dezelfde verharding te laten leggen. Belangrijker is dat ze allebei mooi integreren in de rest van de tuin. Een pad in kleiklinkers is prachtig, en je kan er mooie bochten mee maken. Blauwe steen is de laatste jaren democratischer geworden van prijs, dus ook dat behoort tot de betere mogelijkheden. Deze natuurlijke materialen worden mooier met de jaren. Een andere mogelijkheid is grind: je kan er vloeiende vormen mee maken, het oogt natuurlijk en al het overtollige water sijpelt meteen in. Heb je een piepklein tuintje en ben je niet gek op gazon, kies dan voor een volledige verharding. Door materialen te combineren kan dat een verrassend mooi resultaat opleveren. Met enkele potplanten en een klaterende waterpartij maakt je tuinaannemer het helemaal àf.

7 Water AAN DE RAND VAN JE EIGEN WATERKANT Water. We kunnen niet zonder. We houden van het geluid, we voelen ons geruster als er water in de nabijheid is Komt goed uit, want een tuin zonder water is een beetje als een café zonder bier. Je hebt heel wat mogelijkheden als je water in je tuin wil. Je kan kiezen voor een vijver, een zwembad, een watervalletje Zelfs een jacuzzi is mogelijk, of een krinkelend winkelend waterding dwars doorheen de tuin. Maar het leukst van al is een zwemvijver. Daarmee haal je het beste van twee werelden in huis. Een zwemvijver is, je raadt het al, een vijver waarin je ook kan zwemmen. Het plantengedeelte, dat het water zuivert, is gescheiden van het deel waarin je zwemt. Zo heb je een zwembad met een natuurlijk zuiveringssysteem. Een pomp blijft wel een must, want water moet circuleren. En dan vooral: de juiste pomp, perfect geïnstalleerd. Je kan water in de tuin bescheiden aanpakken, of groots. Natuurlijk van vorm of juist heel strak. Je kan de vijver een beetje verbergen achter de beplanting of er een belangrijk centraal element van maken. Een klein vijvertje met een paar vissen en enkele mooie planten verschaft je al heel wat genot. Een pompje kan zorgen voor verfrissend geklater. Zo creëer je een juweeltje in je tuin. Maar het is al meteen oppassen: sommige vissen verslinden alle planten, sommige planten verslinden je hele vijver. Ook hier kan de raad van een vakman voorkomen dat je een ontgoocheling oploopt. Hoe romantisch, chique of verfrissend een vijver ook is, de aanleg is geen lachertje. Nochtans is die meteen bepalend voor het succes. Wil je zeker zijn van een geslaagde opwaardering van je tuin, neem dan een tuinaannemer onder de arm. Samen kunnen jullie beslissen of je er een mooie, stille plantenvijver van maakt, of kiest voor een vijver vol vinnige koi. Of iets tussenin, natuurlijk. Enkele maanden later zit je al te genieten aan de rand van je eigen waterkant. Het grote voordeel van een zwemvijver ligt voor de hand: het is een mooie vijver als je niet zwemt en het is een leuk zwembad als je zin hebt in een frisse plons. Je kan een zwemvijver een heel natuurlijke sfeer geven met oeverbeplanting. Zo krijg je het gevoel alsof je in de vrije natuur zwemt. Of je kan m strak van vorm maken, het geometrisch middelpunt van je tuin. Vissen in de zwemvijver? Het kan, als je dat zou willen. Misschien toch ook even aan de vissen vragen.

8 De tuinaannemer AANGEBOREN AANLEG VOOR TUINEN Vijvers, bomen, terrassen Je zou bijna gaan denken dat de tuinaannemer er enkel is voor het zware werk. Dat is zeker niet zo. Een gewone onderhoudsbeurt is een belangrijk deel van zijn taak. Met zijn kennis van zaken en zijn materiaal is dat zo gepiept. Je kan van die gelegenheid bijvoorbeeld ook gebruik maken om een paar nieuwe struiken te laten planten. Zo n jaarlijks onderhoud is heel betaalbaar en je tuin fleurt er ontzettend van op. Toch kunnen we het niet ontkennen: tuinaannemers zijn op hun best als ze een hele tuin mogen aanleggen! En dat is niet eens zo duur als je zou denken. aangelegde tuin is zonder twijfel een zinvolle investering. Ook voor later, wanneer hij, mooi en volgroeid, zijn hoge waarde toevoegt aan die van je huis. Van nul beginnen heeft veel voordelen. Voor jou is het een unieke kans om compleet je zin te krijgen. Het hele tuinconcept wordt naar jou, je gezin en je leven gemodelleerd. De tuinaannemer verkent meter per meter de voorziene ruimte. Hij luistert heel aandachtig naar jouw of jullie wensen en stelt je vragen naar je voorkeuren. Hij noteert je budget. Met al die informatie gaat hij aan de slag. Soms slaan tuinaannemer en tuinarchitect de handen in elkaar voor een perfect resultaat. Hij of zij leggen je een eerste ontwerpvoorstel voor, je praat er over Je ontvangt indien gewenst een tweede voorstel Zo ontwerpen jullie samen, stap voor stap en plant per plant, de tuin waar je altijd van gedroomd hebt. Er woont altijd een tuinaannemer in je buurt. Kijk maar op Tuinaanleg en -onderhoud kent drukke perioden. Reserveer tijdig jouw tuinaannemer. Ook vertrouwen is iets dat groeit. Kies je tuinpartner met zorg. Een vlot contact en vertrouwen zijn belangrijk. Als het klikt zal dat al snel aan je tuin te merken zijn. En aan je humeur, want een duurzaam

9 WAT ZOUDEN WE DOEN ZONDER GROEN Wat we zouden doen zonder groen? We zouden verpieteren tussen het beton. Het is groen dat elke aanblik verfraait en diepte geeft aan elk landschap. Groen beschermt ons. Tegen regen en wind en tegen onszelf. Groen zuivert. Groene oases maken de stad leefbaar. Haal de bomen uit een straat en ze wordt saai, plaats bomen in een straat en de buurt herleeft. Groen maakt ons gelukkig. Het laadt ons weer op. In het groen van hun tuin komen miljoenen mensen bij van de dag. Groen geneest ons van het grijs. V.U.: Frans Dewachter VLAM, Koning Albert II-laan 35 bus 50, 1030 Brussel. Voor meer info: VLAM vzw, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing Koning Albert II-laan 35 bus Brussel - T F

Laat u er gras over groeien? Grasbeheer in de kringlooptuin

Laat u er gras over groeien? Grasbeheer in de kringlooptuin Laat u er gras over groeien? Grasbeheer in de kringlooptuin INDEX INLEIDING 3 AANLEG EN ONDERHOUD VAN GAZON 4 Het grasplantje 4 Grassoorten 5 Aanleg gazon 8 Een goede gazonbodem 10 Een goede gazonbodem

Nadere informatie

Doelen stellen en bereiken. Een gratis ebook van YourCoach

Doelen stellen en bereiken. Een gratis ebook van YourCoach Doelen stellen en bereiken Een gratis ebook van YourCoach Inhoudstabel Inleiding De vuile waarheid over doelen stellen: DOPA Moet je dan echt doelen hebben? Van abstract naar concreet: jouw doelen ontkleed

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor?

Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Jouw bevalling: Hoe bereid je je voor? Een bevalling is niet niks. Sterker: bevallen is erg spannend. Vooral als het je eerste kindje is. Maar ook bij een tweede of volgende kindje weet je natuurlijk nooit

Nadere informatie

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven

Bespreek je vak man! Waarom een goed gesprek? Een goed gesprek tussen werk nemer en werkgever over thema s als bijblijven bespreek je vak man Bespreek je vak man! Of je nou tractorchauffeur, kraanmachinist of grondwerker bent, ondernemer of werknemer, feit is dat je in een prachtige sector werkt. Natuurlijk wil je dat zo

Nadere informatie

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren

De 10 tips voor. Succesvol Communiceren De 10 tips voor Succesvol Communiceren Wat je geeft, ontvang je terug ICM Uitgave De 10 tips voor Succesvol Communiceren Extra tip: Print dit 10 tips e-book voor optimaal resultaat 1 De 10 tips voor Succesvol

Nadere informatie

Gazons duurder dan borders met rozen of vaste planten?

Gazons duurder dan borders met rozen of vaste planten? Gazons duurder dan borders met rozen of vaste planten? Vaste planten kúnnen goedkoper zijn, maar dan moet alles meezitten In de eerste uitgave van Vitale Stad stond een artikel over gazons die duurder

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 11 Helpen verwerken 17 Thuis en in het ziekenhuis

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Volmaakte ouders bestaan niet 4 Vertellen of niet? 6 Reacties van kinderen 13 Helpen verwerken 20 Als de dood ter sprake

Nadere informatie

Composteren in vaten en bakken

Composteren in vaten en bakken Composteren in vaten en bakken OVAM, uw beleidspartner in afval en bodem compost brengt leven in je tuin In samenwerking met de Vlaamse Compostorganisatie: Vlaco VZW Kan. De Deckerstraat 37 2800 Mechelen

Nadere informatie

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk

Werkboek. Creëer meer plezier in je werk Werkboek Creëer meer plezier in je werk Schouten en Nelissen ontwikkelde, samen met de universiteit van Utrecht, een training die medewerkers bewust maakt van de ruimte die zij zelf hebben om het werk

Nadere informatie

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen?

Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? Kanker... en hoe moet het nu met mijn kinderen? KWF Kanker Infolijn 0800-022 66 22 (gratis) Informatie en advies voor kankerpatiënten en hun naasten www.kwfkankerbestrijding.nl Voor informatie over kanker

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 2 De spelletjes 2 Indeling 3

Inhoudsopgave. Inleiding 2 De spelletjes 2 Indeling 3 Inhoudsopgave Inleiding 2 De spelletjes 2 Indeling 3 Pagina Rustgevende spelletjes Stilte 4 Tijdmeter 4 Op reis 4 Ontspanningsreis 5 Stel je voor, je bent een 5 Ademhaling tellen 5 Schudden 6 Raak me maar

Nadere informatie

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh

er straks voor mij? Wie Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh zorgt Wie er straks voor mij? Portretten van verzorgenden Hans Hoogerheide & Ad de Jongh Wie zorgt er straks voor mij? 2008 Kavanah, Dwingeloo Niets uit deze uitgave mag worden gefotokopieerd, noch in

Nadere informatie

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken.

De wereld heeft mensen nodig met lef en creativiteit, mensen die hun nek durven uitsteken. Wolf Peppmeier is hoofdredacteur van het kappersvakblad Top Hair Benelux en geeft workshops en lezingen op het gebied van zelfvertrouwen, uitstraling en balans. Sommige mensen hebben uitstraling. Maar

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt Autisme. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt Autisme Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910415 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid Reichrath

Nadere informatie

Stoppen met roken. Praktische tips

Stoppen met roken. Praktische tips Stoppen met roken Praktische tips Stoppen met roken Praktische tips Succesvol stoppen met roken vraagt een goede voorbereiding en heel wat motivatie. Deze brochure legt uit wat een rookstop betekent voor

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

1 Zo presenteer je jezelf

1 Zo presenteer je jezelf 1 Zo presenteer je jezelf Wat voor impact heb je op anderen? Hoe kom je over? Welke uitstraling heb je, en welke uitstraling hebben jouw bedrijf en je bedrijfspand? Het zijn geen vragen die je jezelf dagelijks

Nadere informatie

Composteren: hoe, wat en waarom? Snoeihout verwerken in de kringlooptuin Creatief, functioneel en origineel met snoeihout en bladeren

Composteren: hoe, wat en waarom? Snoeihout verwerken in de kringlooptuin Creatief, functioneel en origineel met snoeihout en bladeren Composteren: hoe, wat en waarom? Snoeihout verwerken in de kringlooptuin Creatief, functioneel en origineel met snoeihout en bladeren INDEX BOMEN EN STRUIKEN IN DE TUIN Groeien in de kringloop 3 Bomen

Nadere informatie

GRENZEN STELLEN BIJ PUBERS: een moeilijke evenwichtsoefening

GRENZEN STELLEN BIJ PUBERS: een moeilijke evenwichtsoefening GRENZEN STELLEN BIJ PUBERS: een moeilijke evenwichtsoefening 2 Grenzen stellen bij pubers Kan dat? Mag ik dat toelaten? Ben ik te streng? Ben ik ouderwets? Met deze en soortgelijke vragen worden we regelmatig

Nadere informatie

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft?

Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Wat als mijn kind een eetstoornis heeft? Handleiding door ouders voor ouders 2 / Handleiding eetstoornissen voor ouders / Buro PUUR Sponsoren Deze handleiding is gesponsord door : TDS Schiedam www.tds.nu

Nadere informatie

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan!

Jij zoekt werk. en je hebt dyslexie. Zo pak je dat aan! Jij zoekt werk en je hebt dyslexie Zo pak je dat aan! 3 e druk 3 e oplage december 2007 ISBN 9789074910446 Copyright 2006 irv, Hoensbroek Uitgever: Auteurs: CrossOver, Woerden Brigitte van Lierop Enid

Nadere informatie

Bij wie kan ik terecht? Toolkit. Kinderen, waar kies ik voor? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens

Bij wie kan ik terecht? Toolkit. Kinderen, waar kies ik voor? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens Toolkit Kinderen, waar kies ik voor? Bij wie kan ik terecht? Zicht op het netwerk van mensen met een verstandelijke beperking en een kinderwens Bij wie kan ik terecht? 2 Doel Bij wie kan ik terecht? is

Nadere informatie

Wat pikt de kip? alles wat je moet weten over het houden van kippen

Wat pikt de kip? alles wat je moet weten over het houden van kippen Wat pikt de kip? alles wat je moet weten over het houden van kippen OVAM, uw beleidspartner in afval en bodem inleiding In samenwerking met: Vlaco vzw (Vlaamse Compostorganisatie) Kan. De Deckerstraat

Nadere informatie

tips Rookvrij zwanger? dat bevalt beter! feiten & fabels slecht slapen. hoofdpijn. De meest voorkomende ontwenningsverschijnselen

tips Rookvrij zwanger? dat bevalt beter! feiten & fabels slecht slapen. hoofdpijn. De meest voorkomende ontwenningsverschijnselen Rookvrij zwanger? dat bevalt beter! roken infolijn 0900-1995 Roken en zwangerschap feiten & fabels eerst stoppen met roken, dan stoppen met de pil WANDA DE KANTER, LONGARTS 10 tips om te stoppen fatma

Nadere informatie

Start vanuit je Hart. Voor startende ondernemers die hun ideaal willen verwezenlijken (en dus een boel klanten willen) Patrick Roozemond

Start vanuit je Hart. Voor startende ondernemers die hun ideaal willen verwezenlijken (en dus een boel klanten willen) Patrick Roozemond Start vanuit je Hart Voor startende ondernemers die hun ideaal willen verwezenlijken (en dus een boel klanten willen) Patrick Roozemond Begin een groot, dwaas project. Het maakt niet uit wat anderen van

Nadere informatie

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN

DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN DEPRESSIE, EEN GIDS VOOR FAMILIELEDEN Prof. Dr. Pim Cuijpers, VU Amsterdam Oorspronkelijke uitgave december 1996, hoofdstuk 4 herzien door dr. Tara Donker in 2014 Momenteel is professor Pim Cuijpers hoofd

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie