Wat kan ik voor u doen. dit seizoen? DE TUINAANNEMER: VAN KLEINE KLUSJES TOT HET GROTERE WERK. UW TUIN UW VRIJHEID.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat kan ik voor u doen. dit seizoen? DE TUINAANNEMER: VAN KLEINE KLUSJES TOT HET GROTERE WERK. UW TUIN UW VRIJHEID. WWW.tuinaannemer."

Transcriptie

1 Wat kan ik voor u doen dit seizoen? DE TUINAANNEMER: VAN KLEINE KLUSJES TOT HET GROTERE WERK. UW TUIN UW VRIJHEID

2 De tuinaannemer VAN KLEINE KLUSJES TOT HET GROTERE WERK In de tuin werken als de zon schijnt zalig! Maar wat doe je als je er door tijdgebrek niet toe komt? Als de haag, de struiken en de hele tuin je langzaam boven het hoofd groeien? En wat doe je met die boom die gevaarlijk wiebelt als het waait? Of met die verzakking in het terras? Daarvoor is er de tuinaannemer. Ook kleine, vervelende werkjes zoals het gazon verticuteren, tuinafval weghalen of herfstbladeren opruimen neemt de tuinaannemer je graag uit handen. Iets waar jij uren over doet, klaart hij met het juiste materiaal in een handomdraai. De tuinaannemer doet nog veel meer. Door zijn kennis van zaken maakt hij dat je fruitbomen bulken van het fruit, dat je rozen uitbundiger bloeien dan ooit en vlinders en vogels je tuin graag bezoeken. Hij zorgt er met zijn vakmanschap voor dat je tuin er op z n best uitziet, zodat jij er volop van kunt genieten. Dankzij hem is je tuin werkelijk je vrijheid. Dat hoeft echt niet duur te zijn, en het is zeker de investering waard. Denk dus eens wat vaker aan de tuinaannemer. Hij kan elk seizoen wel wat voor je doen.

3 Hagen GEWOON EVEN BIJKNIPPEN, ALSTUBLIEFT Een haag is voor het leven Van een haag geniet je je hele leven lang. Tenminste, als je de juiste keuze maakt. Dan krijg je elk seizoen een mooie, volle haag die barst van het leven en jaar na jaar een beetje statiger wordt. Laat de aanplant en de eerste zorgen van zo n belangrijk tuinelement over aan een vakman: de tuinaannemer. Dat garandeert je een succesvolle operatie en jarenlang plezier. Van boerenerf tot kasteelpark, hagen zijn al sinds mensenheugenis een belangrijk element in elke tuin. Logisch: ze markeren de grenzen, beschermen tegen nieuwsgierige blikken en geven stijl aan de tuin. Tussen de hagen van je tuin creëer je je eigen groene wereld. Dat verdient dus wat aandacht. Haag versus schutting Hagen brengen leven in de tuin. Ze zorgen voor een groene omheining waarbinnen je je geborgen voelt. Omdat hagen de luchtstroom vertragen, voorkomen ze valwinden. Die komen wel voor achter een volle muur, en zijn onaangenaam voor jou en voor je planten. Nee, het is veel behaaglijker achter een haag. Bovendien is een haag milieu- en ook budgetvriendelijker dan een muur. golvende hagen geven je tuin een speels karakter. Hou je van fijn gesnoeide vormen? Kies dan voor kleinbladige haagplanten zoals buxus of taxus. Het is dan wel wat langer wachten, want deze haagplantjes groeien langzamer dan de meeste andere haagsoorten. Voor lage haagjes kan je ook lavendel of tijm gebruiken. De heerlijke geur is een extra beloning. Welke haag? Snoeien doet groeien Snoeien is van bij het eerste levensjaar heel belangrijk voor je haag. Het is een jaarlijkse verjongingskuur en het zorgt voor licht binnenin. En het staat netjes, natuurlijk. Maar pas op: bij een vormsnoei worden fouten niet vergeven! Je tuinaannemer weet van wanten. Met zijn ervaring en zijn professioneel materiaal komt hij de haag degelijk snoeien. Hij verlost je ook nog van het snoeiafval. Ziektes kunnen je haag belagen, maar tegen de tuinaannemer moeten ze het loodje leggen. Ook de juiste bemesting is belangrijk voor een blijvend mooi resultaat. Maar niet alle hagen lusten hetzelfde Ook hier weet je tuinaannemer raad. Structuur door hagen Hagen zijn heel geschikt om je tuin te structureren. Je kan er hoekjes mee creëren, zodat je niet meteen alles prijsgeeft. Die tuinkamers kunnen op verschillende manieren beplant of gebruikt worden. Er kan bijvoorbeeld een moestuintje achter schuil gaan, of een leesplekje in de avondzon. Verrassende vormen zoals slingerende of Hagen komen in vele maten en vormen voor. De tuinaannemer vertelt je de vooren nadelen van elke haagsoort. Hij analyseert de grondsoort, want niet alle hagen gedijen op elke grondsoort. Sommige hagen gedijen in vochtige grond, andere dan weer niet. Hij kan je ook adviseren welke hagen het meest harmonisch in jouw omgeving passen.

4 Voor sommigen is het gazon maaien pure zen, voor anderen een klus die ze liever kwijt dan rijk zijn. Heb je niet zoveel tijd voor onderhoud? Kies dan bij aanleg voor traag groeiende grassoorten. Is je grond droog en zanderig, of heb je weinig zon in de tuin? Er bestaan zaadmengsels die, mits het juiste onderhoud en regelmatige bemesting, zelfs onder zulke omstandigheden een gazon kunnen vormen. Vraag maar aan je tuinaannemer. Gazon GROEN, GROENER, GAZON Waar liggen we in de zon? Waar dollen we met de kinderen? Waar spelen we badminton? Op het gazon. Het gazon is het epicentrum van de tuin. Waar groeien de madeliefjes en de boterbloemen? Ook op het gazon, maar dat vinden we niet meer zo erg als vroeger. Een beetje natuur mag weer. Toch blijft een mooi egaal gazon belangrijk, en dat is niet gemakkelijk. Het is immers de meest belopen plek van de hele tuin. Een gazon aanleggen lijkt simpel. Beetje spitten, beetje harken, beetje zaaien Klaar. Vergeet het maar. Als je het goed wil hebben heeft het heel wat voeten in de aarde. Voorbereiding is alles. Het begint met het onkruidvrij maken van het terrein, gevolgd door het net-niet-helemaal-waterpas leggen voor een goede afwatering. Vervolgens dient de bodemstructuur verbeterd te worden. Dan moet je aandrukken, perfect gelijkmatig inzaaien, rollen En dan komt de nazorg. Nee, een duurzaam, mooi gazon aanleggen is geen werkje voor de doorsnee tuinliefhebber. Zoiets geef je beter in handen van je tuinaannemer. Voor ongeduldige lieden is er een snellere oplossing: graszoden. Twee weken na aanleg kan je al een voorzichtig dansje wagen op je nieuw gazon. Deze oplossing is wel wat duurder dan zaaien. tuinaannemer bellen. Hij heeft het juiste materiaal en doet het veel efficiënter dan jij ooit kan. Het is tenslotte zijn job! De beloning is wel voor jou: een gazon dat straalt van gezondheid. Zit je met een beschadigde grasmat? Geen reden om moedeloos te worden. Ook dat lost de tuinaannemer met een paar kundige ingrepen voor je op. Je tuinaannemer kent alle geheimen van een gezond gazon. Met hem erbij is het gras nooit meer groener aan de andere kant. Een gouden raad: overdrijf niet met gazon. Een derde van je tuin is al heel wat. Geef ruim plaats aan struiken en vaste planten en, als je kan, bomen. Zij geven kleur en volume aan je tuin. En jij hebt een schaduwplekje. Onderhoud is van groot belang voor de kwaliteit van je grasmat. Een jaarlijks terugkerend, verplicht nummertje is verticuteren. Een moeilijk woord voor een hels karwei. Je gazon daarentegen vindt zo n diepe kambeurt heerlijk: het verlost hem van mos en plantenresten die het ademen en drinken bemoeilijken. Je kan naar de verhuurdienst van het tuincentrum hollen en wensen dat je tuin maar half zo groot was, of je kan je

5 Bomen WAAR IK VAN DROOM IS EEN TUIN MET EEN BOOM Niets geeft je tuin meer karakter dan een mooie boom. Twéé bomen heeft ook iets: er past perfect een hangmat tussen. In elk geval is een boom een gezel voor het leven. Die kies je dus niet zomaar. Daar haal je een specialist bij. Fruitbomen en bomen in de tuin hebben allebei een heerlijk effect. De eerste schenken je niet alleen bloesems in de lente en fruit in de herfst: ze geven je ook een ongekend gevoel van voldoening als je je tanden in de vruchten van je arbeid zet. Elk jaar opnieuw. Bomen en struiken op hun beurt, belonen je met het gevoel dat je tuin één is met het landschap. Of nog leuker: dat het landschap één is met je tuin. Vlinders, vogels en egeltjes voelen dat ook. Ze zullen je vaker vereren met hun bezoek. Die laatste zijn trouwens ook wel te porren voor een afgevallen peer. Laat je bijstaan door je tuinaannemer over de meest geschikte soorten fruitbomen of bomen en struiken. Gewassen zijn in regel sterk en gemakkelijk. Fruitbomen daarentegen hebben zorg nodig. Veel soorten zijn gevoelig voor ziekten en insecten. Ze moeten ook op tijd en stond gesnoeid en bemest worden. Volg een cursus of, nog slimmer, geef je fruitbomen in handen van je tuinaannemer. Hij snoeit, strooit en bestrijdt. Niet iedereen heeft de luxe over genoeg ruimte te beschikken. Toch hoef je voor een boom geen park te hebben. Sommige zeer mooie bomen gedijen perfect in een stadstuin, mits de juiste snoei. De keuze is van levensbelang: een blauwe ceder in je voortuintje kan enkele jaren leuk zijn, maar daarna verdwijnt je hele huis eronder. Overleggen met een tuinaannemer/boomverzorger is dus nogal noodzakelijk. Je wil tenslotte genieten van je keuze en je geen narigheid op de hals halen. Nadat je een weloverwogen keuze hebt gemaakt, plant de tuinaannemer/boomverzorger de boom zorgvuldig op de geschikte plek in de geschikte grond. Dan verankert hij de stam met steunpalen. Je boom is nu klaar voor een indrukwekkende carrière. Binnen een paar jaar kan je er al gaan onder liggen. Een gezonde boom waait zelden zomaar omver. Na een leven van tientallen, soms honderden jaren sterven de meeste bomen staande. Heb je zo n oude, dode boom in de tuin staan? Blijf uit de buurt en bel de tuinaannemer/boomverzorger. Warm je daarna dankbaar aan het hout.

6 Paden en Terrassen TERRASJE DOEN MET DE VRIENDEN Tussen huis en tuin ligt het terras, zo wil de traditie. Vandaag is het begrip terras uitgewaaierd over de hele tuin. Mooie paadjes lokken je naar een verscholen terrasje aan de rand van de vijver, of naar een gezellig zithoekje achteraan in de ochtendzon Hoe dan ook, het terras blijft het verlengde van je huis. Enig comfort is dus aangewezen. Terwijl een terras je een rustige zitplaats aanbiedt, nodigt een pad je uit voor een wandeling door de tuin. Het belangrijkste terras is natuurlijk het verharde stuk tuin waar je samen met je gezin of met de vrienden ontspant. Je geniet er van de zon en een glas wijn, van een barbecue of gewoon van de nachtelijke sterrenhemel. Zo n gezellige plek is al snel 4 à 5 meter op 5. De geheimen van een goed aangelegd terras liggen begraven onder de tegels. Aangepaste fundering, goede afwatering en een perfecte helling zijn enkele cruciale punten, en evenveel redenen om dit maar beter over te laten aan een echte vakman. Je tuinaannemer bijvoorbeeld. Hij legt je terras aan volgens de regels van de kunst, zodat jij er vele jaren zorgeloos plezier aan beleeft. Je zit beschermd tegen de wind, geen last van barsten of verzakkingen, geen plassen na een regenbui, de voegen blijven netjes op hun plaats, en de randafwerking aan het gazon zorgt voor maaicomfort. Het onderhoud is in dat geval minimaal, het genot maximaal. Paadjes zijn onweerstaanbaar als ze naar een vijvertje of een zonnig zithoekje leiden, of in de verte verdwijnen achter een struik of een haag Verharding voor paden en terrassen komt in vele maten en kleuren voor. Ze kan van hout zijn, of je kan kiezen voor tegels of klinkers. Je hoeft pad en terras niet noodzakelijk met dezelfde verharding te laten leggen. Belangrijker is dat ze allebei mooi integreren in de rest van de tuin. Een pad in kleiklinkers is prachtig, en je kan er mooie bochten mee maken. Blauwe steen is de laatste jaren democratischer geworden van prijs, dus ook dat behoort tot de betere mogelijkheden. Deze natuurlijke materialen worden mooier met de jaren. Een andere mogelijkheid is grind: je kan er vloeiende vormen mee maken, het oogt natuurlijk en al het overtollige water sijpelt meteen in. Heb je een piepklein tuintje en ben je niet gek op gazon, kies dan voor een volledige verharding. Door materialen te combineren kan dat een verrassend mooi resultaat opleveren. Met enkele potplanten en een klaterende waterpartij maakt je tuinaannemer het helemaal àf.

7 Water AAN DE RAND VAN JE EIGEN WATERKANT Water. We kunnen niet zonder. We houden van het geluid, we voelen ons geruster als er water in de nabijheid is Komt goed uit, want een tuin zonder water is een beetje als een café zonder bier. Je hebt heel wat mogelijkheden als je water in je tuin wil. Je kan kiezen voor een vijver, een zwembad, een watervalletje Zelfs een jacuzzi is mogelijk, of een krinkelend winkelend waterding dwars doorheen de tuin. Maar het leukst van al is een zwemvijver. Daarmee haal je het beste van twee werelden in huis. Een zwemvijver is, je raadt het al, een vijver waarin je ook kan zwemmen. Het plantengedeelte, dat het water zuivert, is gescheiden van het deel waarin je zwemt. Zo heb je een zwembad met een natuurlijk zuiveringssysteem. Een pomp blijft wel een must, want water moet circuleren. En dan vooral: de juiste pomp, perfect geïnstalleerd. Je kan water in de tuin bescheiden aanpakken, of groots. Natuurlijk van vorm of juist heel strak. Je kan de vijver een beetje verbergen achter de beplanting of er een belangrijk centraal element van maken. Een klein vijvertje met een paar vissen en enkele mooie planten verschaft je al heel wat genot. Een pompje kan zorgen voor verfrissend geklater. Zo creëer je een juweeltje in je tuin. Maar het is al meteen oppassen: sommige vissen verslinden alle planten, sommige planten verslinden je hele vijver. Ook hier kan de raad van een vakman voorkomen dat je een ontgoocheling oploopt. Hoe romantisch, chique of verfrissend een vijver ook is, de aanleg is geen lachertje. Nochtans is die meteen bepalend voor het succes. Wil je zeker zijn van een geslaagde opwaardering van je tuin, neem dan een tuinaannemer onder de arm. Samen kunnen jullie beslissen of je er een mooie, stille plantenvijver van maakt, of kiest voor een vijver vol vinnige koi. Of iets tussenin, natuurlijk. Enkele maanden later zit je al te genieten aan de rand van je eigen waterkant. Het grote voordeel van een zwemvijver ligt voor de hand: het is een mooie vijver als je niet zwemt en het is een leuk zwembad als je zin hebt in een frisse plons. Je kan een zwemvijver een heel natuurlijke sfeer geven met oeverbeplanting. Zo krijg je het gevoel alsof je in de vrije natuur zwemt. Of je kan m strak van vorm maken, het geometrisch middelpunt van je tuin. Vissen in de zwemvijver? Het kan, als je dat zou willen. Misschien toch ook even aan de vissen vragen.

8 De tuinaannemer AANGEBOREN AANLEG VOOR TUINEN Vijvers, bomen, terrassen Je zou bijna gaan denken dat de tuinaannemer er enkel is voor het zware werk. Dat is zeker niet zo. Een gewone onderhoudsbeurt is een belangrijk deel van zijn taak. Met zijn kennis van zaken en zijn materiaal is dat zo gepiept. Je kan van die gelegenheid bijvoorbeeld ook gebruik maken om een paar nieuwe struiken te laten planten. Zo n jaarlijks onderhoud is heel betaalbaar en je tuin fleurt er ontzettend van op. Toch kunnen we het niet ontkennen: tuinaannemers zijn op hun best als ze een hele tuin mogen aanleggen! En dat is niet eens zo duur als je zou denken. aangelegde tuin is zonder twijfel een zinvolle investering. Ook voor later, wanneer hij, mooi en volgroeid, zijn hoge waarde toevoegt aan die van je huis. Van nul beginnen heeft veel voordelen. Voor jou is het een unieke kans om compleet je zin te krijgen. Het hele tuinconcept wordt naar jou, je gezin en je leven gemodelleerd. De tuinaannemer verkent meter per meter de voorziene ruimte. Hij luistert heel aandachtig naar jouw of jullie wensen en stelt je vragen naar je voorkeuren. Hij noteert je budget. Met al die informatie gaat hij aan de slag. Soms slaan tuinaannemer en tuinarchitect de handen in elkaar voor een perfect resultaat. Hij of zij leggen je een eerste ontwerpvoorstel voor, je praat er over Je ontvangt indien gewenst een tweede voorstel Zo ontwerpen jullie samen, stap voor stap en plant per plant, de tuin waar je altijd van gedroomd hebt. Er woont altijd een tuinaannemer in je buurt. Kijk maar op Tuinaanleg en -onderhoud kent drukke perioden. Reserveer tijdig jouw tuinaannemer. Ook vertrouwen is iets dat groeit. Kies je tuinpartner met zorg. Een vlot contact en vertrouwen zijn belangrijk. Als het klikt zal dat al snel aan je tuin te merken zijn. En aan je humeur, want een duurzaam

9 WAT ZOUDEN WE DOEN ZONDER GROEN Wat we zouden doen zonder groen? We zouden verpieteren tussen het beton. Het is groen dat elke aanblik verfraait en diepte geeft aan elk landschap. Groen beschermt ons. Tegen regen en wind en tegen onszelf. Groen zuivert. Groene oases maken de stad leefbaar. Haal de bomen uit een straat en ze wordt saai, plaats bomen in een straat en de buurt herleeft. Groen maakt ons gelukkig. Het laadt ons weer op. In het groen van hun tuin komen miljoenen mensen bij van de dag. Groen geneest ons van het grijs. V.U.: Frans Dewachter VLAM, Koning Albert II-laan 35 bus 50, 1030 Brussel. Voor meer info: VLAM vzw, Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing Koning Albert II-laan 35 bus Brussel - T F eric.devos@vlam.be -

Wat kan ik voor u doen. dit seizoen? DE TUINAANNEMER: VAN KLEINE KLUSJES TOT HET GROTERE WERK. UW TUIN UW VRIJHEID. WWW.tuinaannemer.

Wat kan ik voor u doen. dit seizoen? DE TUINAANNEMER: VAN KLEINE KLUSJES TOT HET GROTERE WERK. UW TUIN UW VRIJHEID. WWW.tuinaannemer. Wat kan ik voor u doen dit seizoen? DE TUINAANNEMER: VAN KLEINE KLUSJES TOT HET GROTERE WERK. UW TUIN UW VRIJHEID WWW.tuinaannemer.BE De tuinaannemer VAN KLEINE KLUSJES TOT HET GROTERE WERK In de tuin

Nadere informatie

De Geldboom! Iets voor jou?

De Geldboom! Iets voor jou? De Geldboom! Iets voor jou? http://www.mijntuingeheim.nl De geldboom is onderweg. Beste tuinliefhebber, Zou jij dat ook niet willen zo n boom waar je af en toe wat uit kunt plukken? Ik ben er al een tijd

Nadere informatie

Maak van uw tuin, uw droomtuin

Maak van uw tuin, uw droomtuin Van Hout Tuinprojecten Maak van uw tuin, uw droomtuin www.vanhouttuinprojecten.nl 1 2 Tuinontwerp Bent u trots als u naar uw tuin kijkt? Of ziet uw droomtuin er heel anders uit? Van Hout Tuinprojecten

Nadere informatie

De stap naar duurzaam tuinieren. Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent

De stap naar duurzaam tuinieren. Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent De stap naar duurzaam tuinieren VORMINGSAANBOD VZW TUINHIER Vzw Tuinhier Seminariestraat 2 9000 Gent Vzw Tuinhier wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren bevorderen, en

Nadere informatie

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein

Romantiek. in een sprookjeslandschap. Op een boogscheut van het. drukke Gent treffen we het. Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein Romantiek in een sprookjeslandschap Tekst: Fanny Storms Fotografie: Park van Beervelde Op een boogscheut van het drukke Gent treffen we het Park van Beervelde aan. Wanneer we het domein betreden worden

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? boekje-105x105-def.indd 1 30-01-2009 12:05:22 1,2,3,..., 10 stappen boekje-105x105-def.indd 2 30-01-2009 12:05:23 Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees

Nadere informatie

A.C. DE GRAAFWEG 21 A 1687 PS WOGNUM T: 0229 57 76 10 WWW.JOHNKOOMEN.NL

A.C. DE GRAAFWEG 21 A 1687 PS WOGNUM T: 0229 57 76 10 WWW.JOHNKOOMEN.NL JOHN KOOMEN A.C. DE GRAAFWEG 21 A 1687 PS WOGNUM T: 0229 57 76 10 WWW.JOHNKOOMEN.NL EEN EERLIJKE TUIN Ik houd van tuinen waarin een mens zich prettig voelt. Noem het eerlijke tuinen, zonder overdaad of

Nadere informatie

Mario & Isabelle VOF Dendermondesteenweg 596 te 9070 Destelbergen (Gent) BE BE

Mario & Isabelle VOF Dendermondesteenweg 596 te 9070 Destelbergen (Gent) BE BE Tuin laten snoeien? Jaarlijks snoeien van de bomen en struiken in uw tuin zijn van groot belang om de tuin in optimale staat te houden. Als er goed gesnoeid wordt voorkomt dit problemen met bomen die te

Nadere informatie

En hoe blijf jij fit in je hoofd?

En hoe blijf jij fit in je hoofd? En hoe blijf jij fit in je hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven in je hoofd en hebben al heel

Nadere informatie

Genieten van water in balans

Genieten van water in balans Genieten van water in balans Zwemmen in warm water Een ecologische zwemvijver kan prima worden bijverwarmd. Het zwemseizoen wordt hiermee verlengd: omdat het water in het voorjaar eerder warm is en in

Nadere informatie

Hoe een zwembad integreren in de tuin?

Hoe een zwembad integreren in de tuin? NIEUWSBRIEF 66 maart 2013 Beste, Je hebt via www.atelierartisjok.be ingetekend op de nieuwsbrief. De nieuwsbrief zal je wat meer wegwijs maken in diverse thema's rond planten en tuinarchitectuur. Suggesties

Nadere informatie

Particulier Aandacht voor de natuur

Particulier Aandacht voor de natuur Particulier Aandacht voor de natuur Voorwoord Inhoudsopgave Een tuin is veel meer dan gras, heesters, bomen of een vijver. Het is uw leefomgeving. Een plek waar u zich optimaal thuis moet voelen en tot

Nadere informatie

TUIN INSPIRATIE. De tuin van Rian Mol en Mark Klompmaker Buitenleven Tuin van het jaar Beeldentuinen Drenthe

TUIN INSPIRATIE. De tuin van Rian Mol en Mark Klompmaker Buitenleven Tuin van het jaar Beeldentuinen Drenthe TUIN INSPIRATIE De tuin van Rian Mol en Mark Klompmaker Buitenleven Tuin van het jaar Beeldentuinen Drenthe Inhouds opgave, aparte pdf Melle Wierper, GROENPARTNERS Melle Wierper is eigenaar van Groenpartners

Nadere informatie

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp

Tuinvoornemens & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Tuinvoornemens 2017 25 & 26 februari bij tuincentrum Osdorp Een goed begin is het halve werk. Voor iedereen met mooie balkon-, terras- of tuinplannen organiseren wij in samenwerking met de van TV bekende

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

wonen Willy Naessens Zwembaden COSY LOFT Ademt de dynamiek van New York MONUMENTALE BOERDERIJ Verbouwd tot hip leefhuis

wonen Willy Naessens Zwembaden COSY LOFT Ademt de dynamiek van New York MONUMENTALE BOERDERIJ Verbouwd tot hip leefhuis wonen COSY LOFT Ademt de dynamiek van New York MONUMENTALE BOERDERIJ Verbouwd tot hip leefhuis Willy Naessens Geniet van de kleine dingen des levens SHOPPING TUINMEUBELEN Buiten wordt meer als binnen ITALIAANS

Nadere informatie

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde.

1 In het begin. In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. 1 In het begin GENESIS 1:1-25 In het begin leefde alleen God. De Heere God is er altijd geweest. En Hij maakte de hemel en de aarde. De aarde is nat en donker. God wil van de aarde iets heel moois maken.

Nadere informatie

Tuintrip: +!717973!911562! kktkt. Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire. Nazomeren Pompoenseizoen Dahlia. Tuintrend Wilgentenen Buitenhaard

Tuintrip: +!717973!911562! kktkt. Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire. Nazomeren Pompoenseizoen Dahlia. Tuintrend Wilgentenen Buitenhaard WWW.GARDENZINE.NL SEPTEMBER 2009 3,95 H E T T I J D S C H R I F T V O O R D E T U I N, S E R R E E N H E T T E R R A S +!717973!911562! kktkt Tuintrip: Kleurenparadijs: Tuinfestival aan de Loire Nazomeren

Nadere informatie

ELK SEIZOEN WAT TE DOEN

ELK SEIZOEN WAT TE DOEN Tuinkalender gratis aangeboden door uw tuinaannemer ELK SEIZOEN WAT TE DOEN In de tuin werken is zalig. Zeker als je er alle tijd voor hebt, of als je geboren bent met groene vingers. Maar vaak zijn er

Nadere informatie

De stap naar duurzaam tuinieren

De stap naar duurzaam tuinieren De stap naar duurzaam tuinieren Vormingsaanbod Vormingsaanbod vzw Tuinhier Vzw Tuinhier Woodrow Wilsonplein 2 9000 Gent Vzw Tuinhier wil de belangstelling voor duurzaam, aangenaam en milieubewust tuinieren

Nadere informatie

Je tuin. tips en afspraken

Je tuin. tips en afspraken Je tuin tips en afspraken Je tuin hoort bij je woning. Het is prettig als deze er netjes en goed onderhouden uitziet. Zodat je er altijd van kunt genieten. Maar hoe richt je je tuin in? En hoe onderhoud

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Genieten van water in balans

Genieten van water in balans Genieten van water in balans Ecologische zwemvijvers en natuurlijke zwembaden Genieten van water Water: bruisend van leven of stil als een spiegel Water heeft in ons leven een belangrijke plaats. Als basis

Nadere informatie

Mooie tuinplannen? Bespreek ze met tuincentrum Osdorp

Mooie tuinplannen? Bespreek ze met tuincentrum Osdorp Mooie tuinplannen? Bespreek ze met tuincentrum Osdorp Inhoudsopgave Afhankelijk van de tuinklus is het belangrijk om vooraf over enkele zaken na te denken, zoals de ligging en de maatvoering van de tuin

Nadere informatie

Bomen... en hoe we ze kunnen beheren.

Bomen... en hoe we ze kunnen beheren. Bomen... en hoe we ze kunnen beheren. 114104_BOMEN.indd 1 26-04-2007 09:48:15 Inhoudsopgave: Jammer, maar die boom moet echt weg 4 Te groot? 6 Kleiner maken dan maar? 6 Groeiplaats 8 Inrichting 8 Plant

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Een tuin voor jong en oud

Een tuin voor jong en oud Het leuke aan de top swing is dat je de schommelstoel kunt vervangen door andere elementen zoals een lig- of een nestschommel. Een tuin voor jong en oud Tuinontwerper Gert-Jan Schouwenaar van Stoop Tuinen

Nadere informatie

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei.

Je kunt nu de heesters snoeien die al zijn uitgebloeid. Ook buxushaagjes kun je alvast knippen. Geef ze daarna extra mest voor goede hergroei. Lentetips April Vroegbloeiende struiken kan u na de bloei snoeien. Vanaf april ziet onkruid vaak zijn kans. Onbeplante oppervlaktes zijn snel bedekt met ongewenst groen. Schoffelen is dus de boodschap!

Nadere informatie

Tobi en. de wilde bijen

Tobi en. de wilde bijen Tobi en de wilde bijen Het is eindelijk paasvakantie en Tobi komt aan op de boerderij van zijn oom. Zijn nichtje Hanna wacht al op hem. Ze knuffelt Tobi en lacht: Kom, we gaan spelen! Lachend en pratend

Nadere informatie

Acanthuskusjes- zomer 2015

Acanthuskusjes- zomer 2015 Acanthuskusjes- zomer 2015 Een nieuwe trend zet door! Kies voor een Prairietuin! Schoorvoetend, maar toch, sinds de mooie promotietuin, die Tuinontwerp de Weieven in Zijtaart had bij Geert van Boxmeer

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken?

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken? FOTO S: TUINEN VAN APPELTERN met een levende omheining De omheining van een levende tuin leeft mee. Deze biedt beschutting, maar is ook toegankelijk voor kleine dieren. Van oude stenen bijvoorbeeld, zijn

Nadere informatie

Tekst: Annemarie Görts Foto s: Noël van Mierlo

Tekst: Annemarie Görts Foto s: Noël van Mierlo Natuurlijke wellnesstuin De privétuin van tuinontwerper Noël van Mierlo - een natuurlijk ogende stadstuin - werd in 2010 gekozen tot Tuin van het Jaar. Bij zijn bedrijf in Deurne ligt een al even indrukwekkend

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

JE GAZON GEZOND EN STERK HANDIG INFOBOEKJE

JE GAZON GEZOND EN STERK HANDIG INFOBOEKJE JE GAZON GEZOND EN STERK HANDIG INFOBOEKJE GROEN DOET JE GOED De geur van vers gemaaid gras en zingende vogels. Het sproeien van het gras en het voldane gevoel van een strakke grasmat. Geniet van je gazon!

Nadere informatie

Uw tuin goed onderhouden

Uw tuin goed onderhouden Uw tuin goed onderhouden Een goed onderhouden tuin is een lust voor het oog en een kostbaar bezit. Het vereist de nodige kennis en kunde om het onderhoud goed uit te voeren. Bijvoorbeeld wat, wanneer en

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

eb en vloed Onder de palmen Je hand in het zand Zoete dromen Waterkant De zon op de golven Je teen in de zee Dein maar mee Dein zachtjes mee

eb en vloed Onder de palmen Je hand in het zand Zoete dromen Waterkant De zon op de golven Je teen in de zee Dein maar mee Dein zachtjes mee eb en vloed Onder de palmen Je hand in het zand Zoete dromen Waterkant De zon op de golven Je teen in de zee Dein maar mee Dein zachtjes mee Eb en vloed Zo is het goed Eb en vloed Zo is het goed Altijd

Nadere informatie

.boekeltuinen.nl www

.boekeltuinen.nl www www.boekeltuinen.nl TEGEL ERUIT, PLANTJE ERIN TIP Houd de tuin zo groen Barbara Bekhof mogelijk en minimaliseer de verharding. Arjen Grent 3 REGENTON Als je de regenpijp hebt afgekoppeld, kun je het regenwater

Nadere informatie

De arme man en zijn parkiet

De arme man en zijn parkiet De arme man en zijn parkiet deel 3/3 Iedereen op straat is blij dat de arme straatmuzikant niet arm meer is. s Avonds brengt hij zijn volle buideltjes met geld naar de bank. Dat is heel veel en thuisgekomen

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

WILSIERBESTRATING.NL. Tuinideeën

WILSIERBESTRATING.NL. Tuinideeën Tuinideeën wilsierbestrating.nl vervaardigt regelmatig nieuwe tuinconcepten. De tuinontwerpen zijn zo gemaakt, dat ze relatief eenvoudig in iedere tuin nagemaakt kunnen worden. Hierbij wordt gebruik gemaakt

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Een tuin bij jouw huis. Regels en tips

Een tuin bij jouw huis. Regels en tips Een tuin bij jouw huis Regels en tips Een tuin bij jouw huis Regels en tips Bij veel van onze huurhuizen hoort een tuin. Je kunt daarin naar eigen smaak tuinieren en natuurlijk volop genieten. We geven

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 1)

Luisteren: muziek (B1 nr. 1) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik

Inhoud. Mijn leven. de liefde en ik Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Gevoelens... 4 Hoofdstuk 2 Ontmoeten... 6 Hoofdstuk 3 Verliefd... 8 Hoofdstuk 4 Date... 10 Hoofdstuk 5 Verkering... 12 Hoofdstuk 6 Intimiteit... 14 Hoofdstuk 7 Seks...

Nadere informatie

> Onderhoud van de tuin. De tuin: tips en regels

> Onderhoud van de tuin. De tuin: tips en regels > Onderhoud van de tuin De tuin: tips en regels > Inhoudsopgave 1 De tuin: tips en regels 3 Een tuin die bij u past 4 Verplichtingen huurder 7 Bomen en struiken 10 Hagen, schuttingen en hekken 12 Schuurtjes

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

En hoe blijf jij Fit in je Hoofd?

En hoe blijf jij Fit in je Hoofd? En hoe blijf jij Fit in je Hoofd? 1,2,3,..., 10 stappen Fit in je Hoofd, Goed in je Vel. Je lekker in je vel voelen, daar kun je aan werken. Lees rustig de tien stappen. Ze inspireren je om fit te blijven

Nadere informatie

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen.

Tijdens de video- hometraining worden verschillende begrippen gebruikt. In de bijlage geven we een korte omschrijving van deze begrippen. Bijlage 11 Voorbeeld informatie VHT: Bouwstenen voor geslaagd contact Informatie Video - hometraining Belangrijke begrippen initiatieven herkennen volgen ontvangstbevestiging beurt verdelen leidinggeven

Nadere informatie

Doe niets met planten in de tuin als het vriest!

Doe niets met planten in de tuin als het vriest! Wintertips December Doe niets met planten in de tuin als het vriest! Dahlia s, gladiolen en dergelijke planten die opgeslagen liggen, liggen vaak té vochtig en krijgen last van schimmels. December is de

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek. onderhoud openbare ruimte

Kwaliteitshandboek. onderhoud openbare ruimte Kwaliteitshandboek onderhoud openbare ruimte 2014 Voorwoord De openbare ruimte is een verzamelnaam voor plekken die we allemaal gebruiken. Bijvoorbeeld straten, parken, pleinen en voet- en fietspaden.

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl ROSANNE Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn Elke keer weer een ander en mij doet 't pijn Want jou liefde waarmee jij mij soms verblijdt Wil ik liever, liever, liever, liever voor altijd Als ik

Nadere informatie

Graszoden die niet onmiddellijk gelegd kunnen worden, rolt u uit op een stuk plastic. Geef ze dagelijks water.

Graszoden die niet onmiddellijk gelegd kunnen worden, rolt u uit op een stuk plastic. Geef ze dagelijks water. Graszoden leggen Graszoden leggen Het voordeel van graszoden boven graszaad is dat het effect direct zichtbaar is. Maar ook graszoden moeten eerst aanslaan voor ze kunnen worden betreden en moeten vochtig

Nadere informatie

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN

DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Voorwoord Verschijnt september 2013 DAMstenen voor het dagelijks LEVEN Allerdaagse overdenkingen voor het dagelijks leven Daar ligt het dan. Een boekje met dagelijkse overdenkingen. Noem het maar tegeltjeswijsheden.

Nadere informatie

75% Gezond gazon. Vlaamse tuinen en gazon Milieuvriendelijk beheer, zonder zorgen. Dit terwijl gazon. Gazon en herbiciden

75% Gezond gazon. Vlaamse tuinen en gazon Milieuvriendelijk beheer, zonder zorgen. Dit terwijl gazon. Gazon en herbiciden Gezond gazon Vlaamse tuinen en gazon Milieuvriendelijk beheer, zonder zorgen 75% Oppervlakte Tijdsbesteding Groenresten Dit terwijl gazon arbeidsintensief is: wekelijks maaien, bemesten, sproeien in de

Nadere informatie

Tips voor een geslaagde relaxerende massage thuis Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be

Tips voor een geslaagde relaxerende massage thuis Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be Tips voor een geslaagde relaxerende massage thuis Marianne Baudenelle www.mariannebaudenelle.be Tips om thuis een relaxerende massage te geven Page 1 Relaxerende massage thuis Mensen maken vaak het voornemen

Nadere informatie

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander.

Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. Liefde is vrij van zichzelf, om te leven voor de ander. HHKalender DEF_2 ct.indd 1 Romantiek in een liefdesbrief 01-06-15 21:37 ROMANTIEK in een liefdesbrief Schrijf een liefdesbrief aan je geliefde. Verwerk

Nadere informatie

Opdrachten thema. Veluwe

Opdrachten thema. Veluwe en thema Schema groepjes en opdrachten bij vorm 2: elke opdracht vaste begeleider Groepje 1: spechten Groepje 2: muizen Groepje 3: vossen Groepje 4: eekhoorns Groepje 5: egels Kleine beestjes + voedselketens

Nadere informatie

Hoe werk je met het projectenboek?

Hoe werk je met het projectenboek? Hoe werk je met het projectenboek? In dit boek ga je allerlei opdrachten maken met groen in de hoofdrol. Je gaat toepassen wat je in de afgelopen jaren hebt geleerd. Ook leer je er nog een hoop nieuwe

Nadere informatie

Samen maken we het groen!

Samen maken we het groen! Samen maken we het groen! 10 tips voor meer natuur in je omgeving Een groene omgeving is leuk om naar te kijken, maar ook gezonder om in te leven en wonen en beter voor het klimaat. Planten en bomen houden

Nadere informatie

Maak van je tuin, een levende tuin!

Maak van je tuin, een levende tuin! Maak van je tuin, een levende tuin! Ontdek hoe je van jouw tuin een duurzame tuin kan maken. 2 Samen bouwen aan meer leven in de tuin. Gewoonweg door een paar stenen in jouw tuin te vervangen door groen.

Nadere informatie

A-Garden heeft het groen in de vingers

A-Garden heeft het groen in de vingers A-Garden heeft het groen in de vingers A-Garden heeft het groen in de vingers! Ontwerp De perfecte tuin wordt eerst voor- U wilt bijvoorbeeld een jaren 30-tuin, of een speeltuin waarin uw kinderen U kunt

Nadere informatie

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw

Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw Soms gebeurt er wel eens iets wat jij niet wilt. Dit noemen wij onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg mag alleen als jij in gevaar bent, of als jouw gedrag gevaarlijk is voor andere mensen. Dit mag nooit

Nadere informatie

15. eten moet je toch

15. eten moet je toch GRATIS voorproefje 15. eten moet je toch Uitnodigen Ik zal zorgen dat ik honger heb. Hou het eenvoudig, hoor! Ik eet alles. Ik ben niet zo n moeilijke eter. Maar verder eet ik alles! Je ziet me wel verschijnen.

Nadere informatie

Tuingeluk!

Tuingeluk! Tuingeluk! http://www.mijntuingeheim.nl Tuingeluk in iedere tuin Beste Tuinliefhebber, Wat is tuingeluk: Een tuin waar je blij van word, een tuin waar je graag bent en een tuin waar je met beperkt onderhoud

Nadere informatie

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING. Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er één is.

LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING. Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan dit er één is. Examen VMBO-KB 2006 tijdvak 1 vrijdag 19 mei 9.00-11.00 uur LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING GROENE RUIMTE CSE KB Het examen landbouw en natuurlijke omgeving CSE KB bestaat uit twee deelexamens waarvan

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

PLANTWIJZER VIDEO 15

PLANTWIJZER VIDEO 15 PLANTWIJZER V I D E O 15 15 VIDEO 15 VASTE PLANTEN 1 Deze video gaat over bloeiende vaste planten. Dit is een uitgebreide groep waarover ik in een bijgevoegde pdf vertel welke de meest makkelijk te gebruiken

Nadere informatie

Veranda s & schuifdeuren

Veranda s & schuifdeuren Veranda s & schuifdeuren Geniet het hele jaar van uw tuin in uw huis. Hartje zomer of midden winter, het prille voorjaar of de kleurrijke herfst : met een WICONA-veranda geniet u elke dag opnieuw van

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Lage kaart 462e Brasschaat - tel

Lage kaart 462e Brasschaat - tel Lage kaart 462e - 2930 Brasschaat - tel 03 653 00 20 - www.vitalistuin.be KENNISMAKING Open up your door en leid ons binnen in uw tuindroom. Wees gerust: we kunnen goed luisteren. Houdt u van strakke vormen?

Nadere informatie

Meer plezier door slimmer werken

Meer plezier door slimmer werken Tijd voor... inspiratie Meer plezier door slimmer werken Heleen Hoogendam Bertine Zoon Meer inspiratie? Bertine Zoon Zoo n Training www.zoontraining.nl @ZoonTraining Heleen Hoogendam Hoogendam Coaching

Nadere informatie

Charles den Tex VERDWIJNING

Charles den Tex VERDWIJNING Charles den Tex VERDWIJNING 3 Klikketik-tik-tik Het is halftwaalf s ochtends. Marja vouwt een hemd. En kijkt om zich heen. Even staat ze op haar tenen. Zo kan ze over de kledingrekken kijken. Die rekken

Nadere informatie

TEKST: ANNEMARIE GÖRTS FOTO S: JOB BOLIER

TEKST: ANNEMARIE GÖRTS FOTO S: JOB BOLIER Buitenkamer met uitzicht Deze zonnige tuin, gelegen achter een woning in IJburg Amsterdam, oogt heel ruimtelijk dankzij het uitzicht op een vaart en een strook gras. Het strakke, stijlvolle ontwerp en

Nadere informatie

glijden. Ik zie ze zachtjes wegstromen, oplossen en verdwijnen, om nooit meer terug te keren.

glijden. Ik zie ze zachtjes wegstromen, oplossen en verdwijnen, om nooit meer terug te keren. INLEIDING Welkom in de affirmatiewereld. Je hebt ervoor gekozen om gebruik te gaan maken van het gereedschap dat in dit boek beschreven wordt en je hebt daarmee de bewuste beslissing genomen om je leven

Nadere informatie

Johan van Caeneghem. Het Schemerhuis

Johan van Caeneghem. Het Schemerhuis Johan van Caeneghem Het Schemerhuis 4 Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen De nieuwe weg Hé, kijk daar eens, zegt Jay. Wat is dat?, vraagt Johanna. Dat is een weg, zegt Jay. Dat kan niet, zegt Johanna.

Nadere informatie

manen Om je dromen waar te maken Modron jaarboek oktober december 2018

manen Om je dromen waar te maken Modron jaarboek oktober december 2018 13 manen Om je dromen waar te maken Modron jaarboek oktober 2017- december 2018 Dit ben ik PERSOONLIJK Naam Adres Postcode en woonplaats Telefoon thuis Telefoon mobiel Telefoon werk E-mailadres BIJ ONGEVAL

Nadere informatie

DANZIGERBOCHT 29 1013 AM AMSTERDAM T: 020 820 4118 WWW.020GROEN.NL

DANZIGERBOCHT 29 1013 AM AMSTERDAM T: 020 820 4118 WWW.020GROEN.NL 020GROEN DANZIGERBOCHT 29 1013 AM AMSTERDAM T: 020 820 4118 WWW.020GROEN.NL EEN KLEINE BROCHURE Een tekst in een kleine brochure als deze zal in woorden nooit helemaal recht doen aan de werkzaamheden waar

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Genieten van het echte leven

Genieten van het echte leven Genesis 3: 19 Tot de dag van je dood zul je zwetend het land bewerken om te kunnen leven. 1 De Hamvraag Mag ik genieten en wat is dan eigenlijk genieten? Het leven is toch vooral lol maken! X Het moet

Nadere informatie

Gebeden voor jongeren

Gebeden voor jongeren Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Gebeden voor jongeren... 2 Gebed van het licht... 2 Mijn leven tot een licht... 2 Gebed voor sterke benen... 2 Dankgebed... 3 Gebed van Franciscus... 3 Dankgebed als je

Nadere informatie

LANDELIJK WONEN IN VEGHEL LANDELIJK WONEN. ECHT VRIJ WONEN. ROYALE KAVELS OP DE SCHEIFELAAR LANDELIJK WONEN 1

LANDELIJK WONEN IN VEGHEL LANDELIJK WONEN. ECHT VRIJ WONEN. ROYALE KAVELS OP DE SCHEIFELAAR LANDELIJK WONEN 1 LANDELIJK WONEN IN VEGHEL LANDELIJK WONEN. ECHT VRIJ WONEN. ROYALE KAVELS OP DE SCHEIFELAAR LANDELIJK WONEN 1 Vrijheid. Alle ruimte hebben. Een mooi en ver uitzicht. Met alle tinten groen. Je heerlijk

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 2)

Luisteren: muziek (B1 nr. 2) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

ARCHITECTUUR l AANLEG l RENOVATIE l ONDERHOUD

ARCHITECTUUR l AANLEG l RENOVATIE l ONDERHOUD ARCHITECTUUR l AANLEG l RENOVATIE l ONDERHOUD JOHN KOOMEN LEKKER DE WIND DOOR MIJN HAREN Ik ontwikkelde mijn eigen visie en introduceerde nieuwe materialen en werkwijzen, gelukkig met succes. Steeds de

Nadere informatie

Energiek de lente in!

Energiek de lente in! Miniboekje Energiek de lente in! 10 tips voor meer balans & energie Beste lezer, Dit boekje is een klein cadeautje voor u! De lente is weer begonnen en de bomen staan te popelen om uit te lopen. Koeien

Nadere informatie

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou

Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Je mag stralen je mag huilen je mag dwalen je mag schuilen je mag vragen je mag dromen je mag klagen je mag komen Hij wacht op jou Heb je naar aanleiding van dit dagboek vragen of opmerkingen? Mail me

Nadere informatie

7 Ik zie op tegen de herfst

7 Ik zie op tegen de herfst Herfstdip De dagen worden korter, de temperatuur daalt en het landschap wordt langzaamaan minder groen door de vallende blaadjes. De herfst is weer bijna in aantocht. In hoeverre bent u het (on)eens met

Nadere informatie

1. Terugblik. Zoek buiten een rustig plekje op, liefst ergens middenin de natuur.

1. Terugblik. Zoek buiten een rustig plekje op, liefst ergens middenin de natuur. LAB30 Lente. Het seizoen waarin de zaadjes ontkiemen die gedurende de winter in de grond hebben liggen wachten. Een periode van groei en bloei. De lente is een goed moment om persoonlijke initiatieven

Nadere informatie

Sfeervol genieten... met Veranda Nederland!

Sfeervol genieten... met Veranda Nederland! Sfeervol genieten... met Veranda Nederland! Puur ontspannen! Staat u op het punt om een serre of veranda te installeren? Dan feliciteren we u van harte met uw beslissing. Want een serre of veranda is meer

Nadere informatie

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014

! LERAREN HANDBOEK!!! 1e Editie, 2014 LERAREN HANDBOEK 1e Editie, 2014 1. Je eerste Workshop Om te beginnen In dit Leraren Handboek vind je een paar tips en tricks die je kunnen helpen bij het voorbereiden van je workshop. Als je nog nooit

Nadere informatie

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou.

JUST BE YOU.NL. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen. Marian Palsgraaf - www.justbeyou. JUST BE YOU.NL Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 23 tips voor direct meer zelfvertrouwen Marian Palsgraaf - www.justbeyou.nl Het mooiste wat je kunt worden is jezelf. Mijn passie is mensen te helpen

Nadere informatie