Toetsdeskundigheid in examencommissies Vereniging Hogescholen. Dr. Kim Dirkx

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Toetsdeskundigheid in examencommissies Vereniging Hogescholen. Dr. Kim Dirkx"

Transcriptie

1 Toetsdeskundigheid in examencommissies Vereniging Hogescholen Dr. Kim Dirkx

2 Even voorstellen

3 Even voorstellen

4 Programma Jullie vragen staan vandaag centraal

5 Programma Jullie vragen staan vandaag centraal maar ik heb ook vragen aan jullie ;-)

6 Welke vragen hebben jullie (gestuurd)?

7 Hoe belangrijk is de innovatie in de borging van master eindniveau? Hoe ga je om met te laat inschrijven?

8 Eerste selectie Wat is belangrijk mbt examencommissie en accreditatie? Hoe belangrijk is de onderzoeksthesis in de borging? Wat is de rol van een extern Excielid? Is het instellen van een TC verplicht/handig? Wanneer is borging en beoordeling van het eindniveau goed? Best-practices pro-actieve excie

9 Vreemde Ogen Dwingen

10 Adviezen Externe validering van toetsing Externe validering van eindwerkstukken Toetsbeleid voeren Certificering van examinatoren en opleiding van docenten Visitatie commissies Vreemde ogen Toetskwaliteit evalueren

11 Accreditatiestelsel Standaard 3 De opleiding beschikt over een adequaat systeem van toetsing en toont aan dat de beoogde eindkwalificaties worden gerealiseerd Systeem van toetsing: beoordeling inzichtelijk, feedback, borging kwaliteit, toetsing en beoordeling Realisatie beoogde eindkwalificaties

12 Accreditatiestelsel Realisatie beoogde eindkwalificaties o o o o o Tussentijdse en afsluitende toetsen Afstudeerwerkstukken De wijze waarop afgestudeerden in de praktijk of in een vervolgopleiding functioneren De toetsen en beoordeling zijn valide, betrouwbaar en inzichtelijk Samenhang in het programma

13 Accreditatiecheck Beschikt de opleiding over een adequaat systeem van toetsen? Garandeert het systeem van toetsen kwalitatief hoogwaardige toetsen? Maakt het systeem van toetsen expliciet deel uit van een PDCA cyclus? Maken de afzonderlijke toetsen altijd deel uit van een PDCA cyclus? Is er in alle gevallen sprake van valide en betrouwbare toetsen die voor studenten inzichtelijk zijn? Worden er bij toetsen verifieerbare beoordelingscriteria gehanteerd? Is het verifieerbaar dat bij de beoordeling de beoordelingscriteria zijn toegepast? Worden toetsen vooraf op kwaliteit beoordeeld? Worden toetsen altijd geëvalueerd? Worden toetsresultaten gemonitord?

14 Accreditatiecheck Toetst het afstudeerproduct en de beoordeling daarvan adequaat of de leerdoelen zijn gerealiseerd? Zijn de leerdoelen van het afstudeerproduct een adequate vertaling van het beoogde eindniveau? Blijkt het beoogde niveau adequaat uit de tussentijdse en afsluitende toetsen? Kan de opleiding adequaat aantonen dat de eindkwalificaties worden gerealiseerd? Kan worden aangetoond dat de alumni tevreden zijn over het eindniveau? Kan worden aangetoond dat de alumni adequaat functioneren in het werkveld/vervolgopleidingen?

15 Wetgeving Wet Versterking Besturing (2010) examencommissie het orgaan is dat op objectieve en deskundige wijze vaststelt of een student voldoet aan de voorwaarden die de onderwijs en examenregeling stelt ten aanzien van kennis, inzicht, en vaardigheden die nodig zijn voor het verkrijgen van een graad.

16 Taken examencommissie volgens WHW Uitreiken getuigschrift 7.11 lid 2 Eindniveau vaststellen 7.12 lid 2 Examinatoren aanwijzen 7.12c Kwaliteitszorg toetsing borgen 7.12b 1a Richtlijnen vaststellen 7.12b 1b Toestemming vrij studieprogramma 7.12b 1c Vrijstellingen geven (NIET BSA EN TOELATING) 7.12b 1d Optreden tegen fraude 7.12b 2 Regels en maatregelen vaststellen 7.12b 3 Verslag uitbrengen aan CvB 7.12b 5 -> toetsdeskundigheid is een van de competenties die in een profielschets van leden van examencommissies niet mag ontbreken! (HBO-raad, 2011)

17 Taakverschuiving Van taken gericht op procedures naar taken meer gericht op inhoud Meer aandacht voor kwaliteitsborging Borgen dat de kwaliteit van toetsen goed is Protocollen, regels en instrumenten Aanwijzen examinatoren Plan-do-check-act

18 Taakverschuiving Van taken gericht op procedures naar taken meer gericht op inhoud Meer aandacht voor kwaliteitsborging Borgen dat de kwaliteit van toetsen goed is Protocollen, regels en instrumenten (Inspectie van onderwijs, maart 2015) Over formuleren van praktijkopdrachten of toetsvragen Hergebruik van toetsen Aanwijzen examinatoren (borgen kwaliteit): profiel, bepaald onderwijs, bepaalde tijd Plan-do-check-act!!!Mandateren mag maar: Vastleggen, vastleggen E EN verantwoordelijkheid blijven dragen

19 Borging De examencommissie zal ten aanzien van de borging van de kwaliteit in ieder geval nagaan of: examinatoren die zij voornemens is aan te wijzen, toetsbekwaam zijn in het toetsplan van de opleiding transparant is aangegeven hoe de eindkwalificaties van de opleiding zijn geoperationaliseerd in de leerdoelen van onderwijseenheden alle leerdoelen adequaat worden getoetst het geheel aan toetsen er zorg voor draagt dat alle individuele studenten de eindkwalificaties bereiken alle toetsen voldoen aan kwaliteitseisen beoordelingen voldoen aan kwaliteitseisen richtlijnen en aanwijzingen vastleggen om de uitslag van tentamens en examens te beoordelen en vast te stellen (De toetscommissie) zal ten aanzien van de borging in ieder geval Toetsbeleidsplan uitwerken naar een concreet toetsplan voor een opleiding de uitvoering van het toetsplan per opleiding implementeren en bewaken van de kwaliteit van de toetsen en feedback bewaken docenten adviseren over toetsing het toetsplan per opleiding evalueren en bijstellen rapporteren over de kwaliteit van de uitvoering van het toetsplan voorstellen doen en projecten uitvoeren ter verbetering van de kwaliteit van toetsen ondersteuning bieden aan examencommissie (kwaliteitscheck)

20 Opdracht Ga in groepjes van vier met elkaar in gesprek over hoe jullie deze taken op dit moment uitvoeren. Maak aantekeningen als er benaderingswijzen zijn die goed in jouw context zouden passen.

21 Opdracht Noteer twee dingen waar jouw organisatie baat bij zou hebben wanneer ze dat ook zo zouden doen.

22 Best-practices Inspectie van onderwijs (2016)

23 Methode voor borging

24 Antwoord? Wat is belangrijk mbt examencommissie en accreditatie? Hoe belangrijk is de onderzoeksthesis in de borging? Wat is de rol van een extern Excielid? Is het instellen van een TC verplicht/handig? Wanneer is borging en beoordeling van het eindniveau goed? Best-practices pro-actieve excie

25 Hoe belangrijk is de innovatie in de borging van master eindniveau? Hoe ga je om met te laat inschrijven?

26 Ga naar Wat moeten examencommissies weten over toetsing?

27 Waarom aandacht voor kwaliteit van de toets? Verlagen van de kans op onterecht geslaagden/ niet geslaagden

28 Waarom aandacht voor kwaliteit van de toets? Verlagen van de kans op onterecht geslaagden/ niet geslaagden Altijd dilemma tussen dichttimmeren en het timmersmansoog Kwaliteit op verschillende niveaus Kwaliteitskenmerken voor verschillende niveaus Onderwerp via >Beeld >Koptekst en voettekst Pagina 28 Joosten-ten Brinke, 2010; Sluijsmans, Peeters, Jakobs, & Weijzen, 2012).

29 Kwaliteitseisen Beroepenveld Consistentie -> toetsprogramma en toetsmatrijzen Als check dat - Alle eindkwalificaties op alle niveaus beheerst worden - door een combinatie van toetsvormen en toetsmomenten Biggs (1999)

30 Kwaliteitseisen Toetsing is effectief als 1. Toetsing wordt ingezet om studenten te laten leren 2. Feedback wordt gebruikt 3. Studenten en docenten verantwoordelijke partners worden in leren en toetsing 4. Studenten worden geïntroduceerd in de toetspraktijk 5. Toetsing om van te leren centraal staat in ontwerp van het onderwijs 6. Toetsing om van te leren de focus is in de ontwikkeling van docenten en instelling als geheel 7. Toetsing een betrouwbaar beeld geeft van de bekwaamheid van de student Sluijsmans & van Schilt-Mol (2014)

31 Kwaliteitseisen Een toets moet zijn: Valide: Meet de toets wat deze beoogt te meten? Betrouwbaar: Kan ik op de beoordeling vertrouwen? Transparant: Is toetsinhoud en proces van toetsen helder voor alle betrokkenen?

32 Kwaliteitseisen Een toets moet zijn: Valide: Meet de toets wat deze beoogt te meten? - Leerdoelen - Juiste toetsvorm - Representatieve samenstelling van de toets (matrijs) - Goede vragen (inhoudsvalide)

33 Kwaliteitseisen Een toets moet zijn: Betrouwbaar: Kan ik op de beoordeling vertrouwen? - Toetsontwerp - Beoordelingsinstrument - Cesuur - Beoordeling

34 Hoe belangrijk is de innovatie in de borging van master eindniveau? Hoe ga je om met te laat inschrijven?

35 Leerwegonafhankelijk toetsen (LOT) Experimenten op verschillende hogescholen. Uitgangspunt: Leeruitkomsten zijn leidend voor de ontwerpvolgorde: - o Het toetsprogramma is vastgelegd en leidend voor het ontwikkelen van het onderwijsprogramma. o De leeruitkomsten zijn leidend voor het ontwikkelen van de onderwijsactiviteiten. o Onderwijsprogramma en activiteiten zijn flexibel Kwant & Vogelaar (2016)

36 LOT B. Leeruitkomsten zijn leidend voor het bepalen van de leerinhoud. o Het examenprogramma is gebaseerd op het toetsprogramma. o Toetsen zijn gebaseerd op de leeruitkomsten (vast); onderwijsactiviteiten maken geen onderdeel uit van de toets. Kwant & Vogelaar (2016)

37 Hoe belangrijk is de innovatie in de borging van master eindniveau? Hoe ga je om met te laat inschrijven?

38 Regelen en trainen surveillanten Waar? Interne pool Externe pool (uitzendbureau) Wat moeten ze weten? Proces Procedures

39 Regelen en trainen surveillanten Opdracht - Kijk de voorbeelden snel door - Wat vind je goed? Wat niet? - Wat zou je over willen nemen?

40 Hoe ga je om met te laat inschrijven? Hoe belangrijk is de innovatie in de borging van master eindniveau?

41 Verder lezen

42 Hoe ga je om met te laat inschrijven? Hoe belangrijk is de innovatie in de borging van master eindniveau?

43 Bronnen file:///c:/users/kdi/downloads/1w6%20toetsen%20in%20de%20context%20va n%20gepersonaliseerd%20leren.pdf

44 Voor de volgende keer Wensen?

Kwaliteit van toetsing

Kwaliteit van toetsing Kwaliteit van toetsing Scholingsdag HAN, 3 oktober 2012 Desirée Joosten-ten Brinke Open Universiteit Fontys Lerarenopleiding Tilburg Programma Kennismaking 9:45 Het borgen van toetskwaliteit Gerealiseerd

Nadere informatie

Kwaliteit van toetsing - borging van het eindniveau

Kwaliteit van toetsing - borging van het eindniveau Kwaliteit van toetsing - borging van het eindniveau scholingsdag examencommissies en toetscommissies Stenden Agenda 11:15 12:00 Basis voor kwaliteit van toetsing 12:00 12:30 Actieve participatie door Ralph

Nadere informatie

door Teelen Kennismanagement 18 en 19 april, 9 mei 2016 Irene Biemond en Marnie Wouters

door Teelen Kennismanagement 18 en 19 april, 9 mei 2016 Irene Biemond en Marnie Wouters Cursus Wet- en regelgeving onderdeel van het traject Verdere Versterking Examencommissies Maastricht University door Teelen Kennismanagement 18 en 19 april, 9 mei 2016 Irene Biemond en Marnie Wouters 18

Nadere informatie

Toetsing en examinering bij accreditaties. door Inge de Jong

Toetsing en examinering bij accreditaties. door Inge de Jong Toetsing en examinering bij accreditaties door Inge de Jong Inhoud 1. Aan welke eisen op het gebied van toetsing moet een opleiding voldoen? 2. Hoe kijkt een panel? 3. Hoe kan een opleiding goed duidelijk

Nadere informatie

Opleidingsstatuut Bacheloropleiding Automotive Studiejaar 2015 2016. Regeling Externe toezichthouders bij examens

Opleidingsstatuut Bacheloropleiding Automotive Studiejaar 2015 2016. Regeling Externe toezichthouders bij examens Opleidingsstatuut Bacheloropleiding Automotive Studiejaar 2015 2016 Regeling Externe toezichthouders bij examens Inhoudsopgave 1. Positie en benoeming externe toezichthouders... 3 2. Taak externe toezichthouder

Nadere informatie

VERDERE VERSTERKING. Universiteit Twente. 3 december Martine Pol

VERDERE VERSTERKING. Universiteit Twente. 3 december Martine Pol VERDERE VERSTERKING Universiteit Twente 3 december 2015 Martine Pol m.pol@owinsp.nl PROGRAMMA 1. Introductie 2. Wettelijke kaders 3. Thema: taken en verantwoordelijkheden 4. Thema: richtlijnen 5. Thema:

Nadere informatie

KIT Plus, borgingsinstrument voor examencommissies

KIT Plus, borgingsinstrument voor examencommissies X0A0T Validiteit Betrouwbaarheid Functionaliteit Condities Toetsbeleid Het toetsbeleidsplan is valide Het toetsbeleidsplan is betrouwbaar Het toetsbeleidsplan is functioneel Het toetsbeleidsplan voldoet

Nadere informatie

Format jaarverslag examencommissies HvA. Beleidsafdeling Onderwijs en Onderzoek

Format jaarverslag examencommissies HvA. Beleidsafdeling Onderwijs en Onderzoek Format jaarverslag examencommissies HvA Beleidsafdeling Onderwijs en Onderzoek Vastgesteld door het College van Bestuur d.d. 29 augustus 2016 1. Inleiding In de inleiding worden de belangrijkste bevindingen

Nadere informatie

Teamscan op accreditatiewaardigheid

Teamscan op accreditatiewaardigheid Teamscan op accreditatiewaardigheid De Teamscan accreditatiewaardigheid (in vervolg: scan) geeft inzicht in hoe het opleidingsteam ervoor staat met betrekking tot de opleidingsaccreditatie. De scan bestaat

Nadere informatie

VERDERE VERSTERKING. toetsen & examineren. 8 oktober 2015. Martine Pol m.pol@owinsp.nl

VERDERE VERSTERKING. toetsen & examineren. 8 oktober 2015. Martine Pol m.pol@owinsp.nl VERDERE VERSTERKING toetsen & examineren 8 oktober 2015 Martine Pol m.pol@owinsp.nl CHRONOLOGISCH OVERZICHT 2004 Onderwijsraad, Examinering in ho 2009 Inspectie vh Onderwijs, Boekhouder of wakend oog 2010

Nadere informatie

REGELING EXTERNE TOEZICHTHOUDERS BIJ EXAMENS Instituut voor Toegepaste Biowetenschappen en Chemie. studiejaar

REGELING EXTERNE TOEZICHTHOUDERS BIJ EXAMENS Instituut voor Toegepaste Biowetenschappen en Chemie. studiejaar REGELING EXTERNE TOEZICHTHOUDERS BIJ EXAMENS Instituut voor Toegepaste Biowetenschappen en Chemie studiejaar 20172018 Inhoud REGELING EXTERNE TOEZICHTHOUDERS BIJ EXAMENS... 1 1. Positie en benoeming externe

Nadere informatie

Training Examencommissies

Training Examencommissies Training Examencommissies Dr. Elissaveta Radulova Assistant Professor (EU Public Policy) Voorzitter Examencommissie FASoS Daisy Blaauw LL.M. Policy Advisor Sciences Legal Advisor FSE (FHS) Secretaris Examencommissies

Nadere informatie

Borging van de kwaliteit van toetsing als wettelijke taak van de examencommissie. Christoffel Reumer Vrije Universiteit Amsterdam

Borging van de kwaliteit van toetsing als wettelijke taak van de examencommissie. Christoffel Reumer Vrije Universiteit Amsterdam Borging van de kwaliteit van toetsing als wettelijke taak van de examencommissie Christoffel Reumer Vrije Universiteit Amsterdam VSNU conferentie Versterking Examencommissies 9 maart 2016 Taken van de

Nadere informatie

De complexe wereld van toetsing

De complexe wereld van toetsing maar boeiende! De complexe wereld van toetsing Bijdrage SLO 19 maart 2012 Dominique Sluijsmans Vooraf.. Jullie vragen afstemmen doelen, inhouden, toetsing? toetsing in relatie tot opbrengstgericht werken?

Nadere informatie

PEER REVIEWS. Managementgroep Interactum September 2014

PEER REVIEWS. Managementgroep Interactum September 2014 PEER REVIEWS Managementgroep Interactum September 2014 Met peer review wordt een systeem bedoeld waarbij de betreffende opleidingen structureel gebruik maken van elkaars deskundigheid en elkaars critical

Nadere informatie

Welkom! Goed beoordelen vraagt om bekwame beoordelaars. 19 juni naar een programma voor het kwalificeren van examinatoren

Welkom! Goed beoordelen vraagt om bekwame beoordelaars. 19 juni naar een programma voor het kwalificeren van examinatoren 19 juni 2014 Welkom! Goed beoordelen vraagt om bekwame beoordelaars naar een programma voor het kwalificeren van examinatoren Dominique Sluijsmans Zuyd Hogeschool dominique.sluijsmans@zuyd.nl 6/20/2014

Nadere informatie

De Toetsing Getoetst in definities

De Toetsing Getoetst in definities De Toetsing Getoetst in definities Kenniscentrum Kwaliteit van Leren Tamara van Schilt-Mol 2016 Extra definities Kwaliteitscriteria Bij het vaststellen van kwaliteitscriteria gaat over de vraag welke visie

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid SKE november 2016

Toetsbekwaamheid SKE november 2016 Toetsbekwaamheid SKE november 2016 De SeniorKwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. De SKE kwalificatie is bij voorkeur een teamgericht proces waarin individuele docenten

Nadere informatie

LEIDRAAD EXAMENCOMMISSIES HVA

LEIDRAAD EXAMENCOMMISSIES HVA LEIDRAAD EXAMENCOMMISSIES HVA HERZIENE EN GEACTUALISEERDE VERSIE (2017) CREATING TOMORROW INHOUDSOPGAVE INLEIDING 3 1. TAKEN EN BEVOEGDHEDEN VAN DE EXAMENCOMMISSIE 4 Het borgen van de kwaliteit van (deel)tentamens

Nadere informatie

Toetsbekwaamheid BKE november 2016

Toetsbekwaamheid BKE november 2016 Toetsbekwaamheid BKE november 2016 De Basiskwalificatie Examinering heeft als doel de hbo-toetspraktijk te versterken. Een belangrijk aspect in die toetspraktijk is het gesprek over toetsing: het vragen/

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Voorwoord 11

Inhoudsopgave. Voorwoord 11 5 Voorwoord 11 1. Kwaliteit van toetsing in het hoger onderwijs onder de loep 15 Dominique Sluijsmans, Tamara van Schilt-Mol, Annemieke Peeters en Desirée Joosten-ten Brinke 1.1 De doelen van het hoger

Nadere informatie

TER CONSULTATIE. Inleiding 2. Toetsing eindtermen door theoretische opleiding 3. Toetsing eindtermen door praktijkopleiding 6

TER CONSULTATIE. Inleiding 2. Toetsing eindtermen door theoretische opleiding 3. Toetsing eindtermen door praktijkopleiding 6 Aan : Bestuur van ACS, VAAC, RPO en PWA Betreft : Concept-Toetsprotocol CEA eindtermen 2016 Datum : 6 juni 2016 TER CONSULTATIE Inhoudsopgave: Pagina: Inleiding 2 Toetsing eindtermen door theoretische

Nadere informatie

LEIDRAAD EXAMENCOMMISSIES HVA

LEIDRAAD EXAMENCOMMISSIES HVA LEIDRAAD EXAMENCOMMISSIES HVA CREATING TOMORROW INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 5 2. ORGANISATORISCHE INBEDDING 7 3. EEN CRUCIALE ROL VOOR DE EXAMENCOMMISSIE 9 3.1 Onafhankelijkheid 9 3.2 Deskundigheid 10 4.

Nadere informatie

Omschrijving eisen en bevoegdheden

Omschrijving eisen en bevoegdheden Omschrijving eisen en bevoegdheden examinatoren CMD 2018 Inhoud: Aanstellen...2 Module-examinator...3 Modulecoördinator-examinator...4 Afstudeerproject-examinator...5 Stage-examinator...5 Assessor...6

Nadere informatie

Protocol beoordeling experimenten flexibilisering. Uitwerking voor de experimenten leeruitkomsten en nieuwe onvolledige opleidingen.

Protocol beoordeling experimenten flexibilisering. Uitwerking voor de experimenten leeruitkomsten en nieuwe onvolledige opleidingen. Protocol beoordeling experimenten flexibilisering Uitwerking voor de experimenten leeruitkomsten en nieuwe onvolledige opleidingen 14 december 2015 Beoordelingskaders accreditatiestelsel 19 december 2014,

Nadere informatie

OOF Toetskoffer. Startbagage voor toetscommissies. HGZO maart 2013 Greet Fastré & Lies Wijnants

OOF Toetskoffer. Startbagage voor toetscommissies. HGZO maart 2013 Greet Fastré & Lies Wijnants OOF Toetskoffer Startbagage voor toetscommissies HGZO maart 2013 Greet Fastré & Lies Wijnants Partners project 3 Kernopleidingen - Lessius: Ba communicatiemanagement - KHLim: Ba orthopedagogie - KHLeuven:

Nadere informatie

Training examencommissies

Training examencommissies Training examencommissies N.a.v. midterm review instellingstoets kwaliteitszorg 5 maart 2015 Linda Verbeek 1 Voorstellen Drs Scheikunde (UU) MSc Onderwijskundig ontwerp en advisering (UU) Nu: Beleidsmedewerker

Nadere informatie

Heidag LVO. 9 december 2016

Heidag LVO. 9 december 2016 Heidag LVO 9 december 2016 Wie is wie? Vandaag gaan we. 1. Meer inzicht krijgen in het proces van kwaliteitszorg 2. Input leveren voor het toetsbeleid in brede zin 3. Input leveren voor eisen aan toetsbekwaamheid

Nadere informatie

Toetsing en beoordeling en de beperkte opleidingsbeoordeling

Toetsing en beoordeling en de beperkte opleidingsbeoordeling Toetsing en beoordeling en de beperkte opleidingsbeoordeling Conferentie Onderwijsinspectie, Amersfoort, 20 mei 2015 Sietze Looijenga, QANU In deze workshop: Hoe wordt in visitaties aandacht besteed aan

Nadere informatie

Inleiding. Bijlage 2: Meetlat Toetscyclus

Inleiding. Bijlage 2: Meetlat Toetscyclus Bijlage 2: Meetlat Toetscyclus Inleiding Met de Meetlat Toetscyclus kan een school in beeld brengen hoe het er voor staat met de examinering op de school. De meetlat brengt in beeld hoe betrokkenen naar

Nadere informatie

Naam/Datum/Versie document advies/verbeterpunten. Avans documenten

Naam/Datum/Versie document advies/verbeterpunten. Avans documenten Document / Informatie P = Prettig ; N = Noodzakelijk Algemene input voor schrijven zelfevaluatie 1. (P) Interne rapport tussentijdse audit op onderwijskwaliteit/accre-ditatiewaardigheid Suggesties NQA

Nadere informatie

TOELICHTING bij de Regels en reglementen van de Examencommissie van de Universiteit voor Humanistiek, zoals van kracht vanaf 15 dec.

TOELICHTING bij de Regels en reglementen van de Examencommissie van de Universiteit voor Humanistiek, zoals van kracht vanaf 15 dec. TOELICHTING bij de Regels en reglementen van de Examencommissie van de Universiteit voor Humanistiek, zoals van kracht vanaf 15 dec. 2018 Bij artikel 1. Bevoegdheden Examencommissie (volgend uit WHW) De

Nadere informatie

Examinering is meer dan het examen. Tamara van Schilt-Mol

Examinering is meer dan het examen. Tamara van Schilt-Mol Examinering is meer dan het examen Tamara van Schilt-Mol allereerst. telefoons AAN! Waarom zoveel aandacht voor kwaliteit van toetsing/examinering? Een belangrijke vraag is waarom kwaliteit van toetsing

Nadere informatie

MEMO. Tilburg University College van Bestuur Toetsbeleid op Tilburg University Vastgesteld: 6 december 2011

MEMO. Tilburg University College van Bestuur Toetsbeleid op Tilburg University Vastgesteld: 6 december 2011 MEMO Aan: Tilburg University Van: College van Bestuur Onderwerp: Toetsbeleid op Tilburg University Vastgesteld: 6 december 2011 Informatie: h.c.annema@tilburguniversity.edu In de nieuwe wet Versterking

Nadere informatie

Toetsbeleid; een goed plan voor toetsbekwaamheid

Toetsbeleid; een goed plan voor toetsbekwaamheid Toetsbeleid; een goed plan voor toetsbekwaamheid 1. Ontwikkelen van toetsbeleid is niet eenvoudig Een veelvoorkomende denkfout bij het ontwikkelen van toetsbeleid is dat men vanaf nul begint. Er worden

Nadere informatie

PARAGRAAF 1. ALGEMENE BEPALINGEN

PARAGRAAF 1. ALGEMENE BEPALINGEN Reglement examencommissie NSK 2013-2014 Voorwoord Het reglement voor de examencommissie bij de NSK is in tweeën te verdelen. 1. In de onderwijs- en examenregeling (OER) 2013-2014 is een aantal bepalingen

Nadere informatie

TOETSING EN EXAMENCOMMISSIE ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM Basis voor het toetsbeleid van de ESHCC

TOETSING EN EXAMENCOMMISSIE ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM Basis voor het toetsbeleid van de ESHCC TOETSING EN EXAMENCOMMISSIE ERASMUS UNIVERSITEIT ROTTERDAM Basis voor het toetsbeleid van de ESHCC Inleiding Voor elke opleiding is het van vitaal belang om via toetsing vast te stellen of een student

Nadere informatie

Ontwerpkaders: Onderwijs. Versie 1.0/november 2016

Ontwerpkaders: Onderwijs. Versie 1.0/november 2016 Ontwerpkaders: Onderwijs Versie 1.0/november 2016 1 Flexibel onderwijs Flexibel Onderwijs kenmerkt zich door tijd, plaats en tempo-onafhankelijk studeren. De route is individueel en past bij de uitgangssituatie

Nadere informatie

REGELS EN RICHTLIJNEN

REGELS EN RICHTLIJNEN REGELS EN RICHTLIJNEN VAN DE EXAMENCOMMISSIE GRADUATE SCHOOL OF HUMANITIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Ingangsdatum: 1 september 2018 Vastgesteld op: 25 juni 2018 ARTIKEL I TOEPASSINGSGEBIED 1. Dit reglement

Nadere informatie

Tijd voor toetskwaliteit:

Tijd voor toetskwaliteit: Tijd voor toetskwaliteit: het borgen van toetsdeskundigheid van examencommissies Desirée Joosten-ten Brinke, Lector Eigentijds toetsen en beoordelen, d.tenbrinke@fontys.nl; Universitair docent Open universiteit,

Nadere informatie

Addendum beoordeling bestaande experimenten leeruitkomsten. 14 december Beoordelingskaders accreditatiestelsel 19 december 2014, versie 1.

Addendum beoordeling bestaande experimenten leeruitkomsten. 14 december Beoordelingskaders accreditatiestelsel 19 december 2014, versie 1. Addendum beoordeling bestaande experimenten leeruitkomsten 14 december 2015 Beoordelingskaders accreditatiestelsel 19 december 2014, versie 1.1 Inhoudsopgave 1 Addendum experiment leeruitkomsten 4 1.1

Nadere informatie

BEOORDELING BESTAANDE EXPERIMENTEN LEERUITKOMSTEN

BEOORDELING BESTAANDE EXPERIMENTEN LEERUITKOMSTEN NVAO NEDERLAND BEOORDELING BESTAANDE EXPERIMENTEN LEERUITKOMSTEN PROTOCOL APRIL 2019 Inhoud Inleiding... 3 1 Standaarden... 4 1.1 Toepassing standaarden... 4 1.2 Standaarden voor de beperkte beoordeling...

Nadere informatie

JAARVERSLAG EXAMENCOMMISSIE OPLEIDING SOCIAL WORK

JAARVERSLAG EXAMENCOMMISSIE OPLEIDING SOCIAL WORK Examencommissie Social Work 1 JAARVERSLAG EXAMENCOMMISSIE OPLEIDING SOCIAL WORK STUDIEJAAR 2017-2018 Inhoudsopgave Paragraaf 1 Samenstelling 2 Paragraaf 2 Jaarverslag en Jaarplan studiejaar 2017-2018 2

Nadere informatie

Datum 20 april 2015 Rapport Verdere versterking over het functioneren examencommissies

Datum 20 april 2015 Rapport Verdere versterking over het functioneren examencommissies >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA.DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering IPC 2250 Rijnstraat 50 Den Haag Postbus

Nadere informatie

(Format) Jaarverslag Examencommissie

(Format) Jaarverslag Examencommissie (Format) Jaarverslag Examencommissie Presentatie voor examencommissies Technische Universiteit Delft tijdens thematische lunchsessie OC Focus Datum : 20 januari 2015 Locatie : Cultuurcentrum, Pottenbakkerij

Nadere informatie

Vreemde ogen dwingen? Marinke Sussenbach Sarah Morassi. Challenge the future

Vreemde ogen dwingen? Marinke Sussenbach Sarah Morassi. Challenge the future Vreemde ogen dwingen? Marinke Sussenbach Sarah Morassi 1 Outline presentatie 1. Speelveld examencommissie 2. Aanscherping examencommissie 3. Context wet kwaliteitswaarborgen hoger onderwijs 4. Aanscherping

Nadere informatie

ALLE TOETSEN MET ELKAAR DEKKEN DE EINDTERMEN. Het begint met een idee

ALLE TOETSEN MET ELKAAR DEKKEN DE EINDTERMEN. Het begint met een idee ALLE TOETSEN MET ELKAAR DEKKEN DE EINDTERMEN nr. Het begint met een idee BORGEN KWALITEIT TENTAMENS Ook vind ik het van belang dat examencommissies periodiek checken of het geheel van tentamens de vereiste

Nadere informatie

Kwaliteit van toetsing onder de loep. kwaliteitszorg rondom toetsing 6 februari 2014

Kwaliteit van toetsing onder de loep. kwaliteitszorg rondom toetsing 6 februari 2014 Kwaliteit van toetsing onder de loep kwaliteitszorg rondom toetsing 6 februari 2014 Ochtendprogramma inleiding op methodiek werken aan methodiek terugkoppelen opbrengsten presentatie opzet vervolgonderzoek

Nadere informatie

Toegankelijk Toetsen, zo kan het ook! Regiobijeenkomst, 11 oktober 2018

Toegankelijk Toetsen, zo kan het ook! Regiobijeenkomst, 11 oktober 2018 Toegankelijk Toetsen, zo kan het ook! Regiobijeenkomst, 11 oktober 2018 Dromen + Toegankelijk toetsen in 2023? Dromen > Programma Programma + Welkom & Opening + Film: Ruimer denken kan mag en moet + Introductie

Nadere informatie

Checklist kwaliteitsborging examen- en opleidingscommissies hogeschool Windesheim. I. Aanleiding

Checklist kwaliteitsborging examen- en opleidingscommissies hogeschool Windesheim. I. Aanleiding Checklist kwaliteitsborging examen- en opleidingscommissies hogeschool Windesheim Versiedatum: 8 maart 2011 (vastgesteld in directeurenoverleg 8 maart 2011) I. Aanleiding Dit document is een vervolg op

Nadere informatie

Notitie project De Toetsing Getoetst

Notitie project De Toetsing Getoetst 1 / 6 Notitie project De Toetsing Getoetst Van: Tamara van Schilt-Mol (associate lector Toetsen en Beoordelen, Kenniscentrum Kwaliteit van Leren), Annemieke Peeters en Linda Jakobs (Service Unit Onderwijs

Nadere informatie

Kaders voor het bewaken en versterken van toetskwaliteit binnen de opleidingen van Zuyd Hogeschool

Kaders voor het bewaken en versterken van toetskwaliteit binnen de opleidingen van Zuyd Hogeschool Toetskompas Kaders voor het bewaken en versterken van toetskwaliteit binnen de opleidingen van Zuyd Hogeschool Het Toetskompas heeft tot doel Zuydopleidingen op koers te houden als het gaat om het garanderen

Nadere informatie

Flexibilisering zorgt voor taakverzwaring

Flexibilisering zorgt voor taakverzwaring Examencommissies aan de bak bij flexibele opleidingen in het hbo Flexibilisering zorgt voor taakverzwaring Door Martine Pol en Janine van Drieënhuizen-Kok Drs. Janine van Drieënhuizen-Kok is als CHE-directeur

Nadere informatie

Examencommissies aan de bak bij flexibele opleidingen in het hbo. Flexibilisering zorgt voor taakverzwaring

Examencommissies aan de bak bij flexibele opleidingen in het hbo. Flexibilisering zorgt voor taakverzwaring Onderwijs Examencommissies aan de bak bij flexibele opleidingen in het hbo Flexibilisering zorgt voor taakverzwaring Om de deelname van volwassenen aan het hoger onderwijs te vergroten, starten steeds

Nadere informatie

Toetsbeleid ESHCC. Inhoudsopgave

Toetsbeleid ESHCC. Inhoudsopgave Toetsbeleid ESHCC Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Kader 3 3. Visie op toetsen 4 4. Opbouw van de opleiding 5 5. Kwaliteit van toetsen 7 6. Kwaliteitsborging 8 7. Verdeling van verantwoordelijkheden 10

Nadere informatie

Het belang van goed geformuleerde learning outcomes in het kader van accreditatie en erkenning

Het belang van goed geformuleerde learning outcomes in het kader van accreditatie en erkenning Het belang van goed geformuleerde learning outcomes in het kader van accreditatie en erkenning Esther van den Heuvel Beleidsmedewerker Internationalisering 17 Maart 2011 Beoogde learning outcomes Na afloop

Nadere informatie

Kwaliteit van toetsing onder de loep. De Toetsing Getoetst Tamara van Schilt-Mol

Kwaliteit van toetsing onder de loep. De Toetsing Getoetst Tamara van Schilt-Mol Kwaliteit van toetsing onder de loep De Toetsing Getoetst Tamara van Schilt-Mol Praktijkvragen Wat betekent toetskwaliteit? Hoe weten we of we toetskwaliteit leveren? Wie heeft welke rol in de kwaliteitsborging?

Nadere informatie

Binnen het mogelijke is verrassend weinig onmogelijk

Binnen het mogelijke is verrassend weinig onmogelijk Binnen het mogelijke is verrassend weinig onmogelijk Kennisplatform Examinering Hoger Onderwijs 5 oktober 2017 Paul Zevenbergen Accreditatiekader 2016 Hoofdlijnen 2 Basis voor duurzame kwaliteit is een

Nadere informatie

Regeling examencommissies NHTV Breda

Regeling examencommissies NHTV Breda Regeling examencommissies NHTV Breda NHTV internationale hogeschool Breda Aldus vastgesteld in de vergadering van het College van Bestuur van: 6 september 2016 De instemming van de medezeggenschapsraad

Nadere informatie

Breakout sessie 2-5. Stelsel 3.0 Accreditatie op Maat: Opleidingsbeoordeling. Introductie

Breakout sessie 2-5. Stelsel 3.0 Accreditatie op Maat: Opleidingsbeoordeling. Introductie Breakout sessie 2-5 Stelsel 3.0 Accreditatie op Maat: Opleidingsbeoordeling De voorstellen beschreven in deze notitie dienen als uitwerking van (aangekondigde) wetswijzigingen. Op basis van deze wetswijzigingen

Nadere informatie

Toetsbeleid faculteit MB

Toetsbeleid faculteit MB faculteit Management & Bestuur Datum: versie oktober 2011 Toetsbeleid faculteit MB Versie oktober 2011 Uitgangspunten en maatregelen t.b.v. de kwaliteit van toetsen en beoordelen geïnitieerd door OLDs

Nadere informatie

JAARVERSLAG EXAMENCOMMISSIE OPLEIDINGEN BEDRIJFSKUNDE MER EN HUMAN RESOURCE MANAGEMENT

JAARVERSLAG EXAMENCOMMISSIE OPLEIDINGEN BEDRIJFSKUNDE MER EN HUMAN RESOURCE MANAGEMENT JAARVERSLAG EXAMENCOMMISSIE OPLEIDINGEN BEDRIJFSKUNDE MER EN HUMAN RESOURCE MANAGEMENT STUDIEJAAR 2017-2018 Inhoudsopgave Gegevens 2 Terugblik jaarplan studiejaar 2017-2018 2 Deskundigheidsbevordering

Nadere informatie

Pakket Versneld Studeren voor aanvang studie. Instituut Archimedes. Samenstelling René Karman Portefeuillehouder onderwijs Instituut Archimedes FE

Pakket Versneld Studeren voor aanvang studie. Instituut Archimedes. Samenstelling René Karman Portefeuillehouder onderwijs Instituut Archimedes FE Samenstelling René Karman Portefeuillehouder onderwijs Instituut Archimedes FE Pakket Versneld Studeren voor aanvang studie Versie definitief Instituut Archimedes Datum 20 mei 2015 Hogeschool Utrecht Bronvermelding

Nadere informatie

Integraal toetsbeleid Erasmus School of Law voor Bachelor en Master

Integraal toetsbeleid Erasmus School of Law voor Bachelor en Master Integraal toetsbeleid Erasmus School of Law voor Bachelor en Master September 2014 Examencommissie ESL Erasmus Universiteit Rotterdam Doelstelling De Examencommissie heeft van de wetgever de opdracht gekregen

Nadere informatie

Kwaliteitsvol evalueren

Kwaliteitsvol evalueren Kwaliteitsvol evalueren Studiedag peer review van het toetsgebeuren, 31/5/2013 Dirk Van Landeghem Inleiding Kwaliteitsvol onderwijs vereist kwaliteitsvol evalueren Evaluatie = multidimensioneel en complex

Nadere informatie

Zorgen voor en borgen van de kwaliteit van toetsing Checklist op opleidingsniveau

Zorgen voor en borgen van de kwaliteit van toetsing Checklist op opleidingsniveau Checklist Zorgen & Borgen 2017 UT-CELT / Vlas, jan.2017 Zorgen voor en borgen van de kwaliteit van toetsing Checklist op opleidingsniveau Toelichting De kwaliteit van examinering binnen een opleiding dient

Nadere informatie

Toetscyclus. 5.1 Praktijk Reflectie De toetscyclus Portfolio 39

Toetscyclus. 5.1 Praktijk Reflectie De toetscyclus Portfolio 39 33 Toetscyclus Samenvatting In dit hoofdstuk worden de zeven fasen van de toetscyclus genoemd en kort toegelicht..1 Praktijk 34.2 Reflectie 34.3 De toetscyclus 34.4 Portfolio 39 L. Bijkerk, Basis Kwalificatie

Nadere informatie

EXAMENREGLEMENT GRADUATE SCHOOL OF HUMANITIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM

EXAMENREGLEMENT GRADUATE SCHOOL OF HUMANITIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM EXAMENREGLEMENT GRADUATE SCHOOL OF HUMANITIES UNIVERSITEIT VAN AMSTERDAM Ingangsdatum: 1 september 2015 Vastgesteld op: 24 augustus 2015 ARTIKEL I TOEPASSINGSGEBIED 1. Dit reglement is van toepassing op

Nadere informatie

Werken met leeruitkomsten. 7 november 2016

Werken met leeruitkomsten. 7 november 2016 Werken met leeruitkomsten 7 november 2016 Wat zijn leeruitkomsten? Een leeruitkomst is een meetbaar resultaat van een leerervaring op basis waarvan vastgesteld kan worden in welke mate, tot op welk niveau

Nadere informatie

Bedrijfskunde (AVD) Bedrijfskunde MER (AVD) Financiële Dienstverlening (AVD)

Bedrijfskunde (AVD) Bedrijfskunde MER (AVD) Financiële Dienstverlening (AVD) Bedrijfskunde (AVD) 80074 Bedrijfskunde MER (AVD) 34139 Financiële Dienstverlening (AVD) 80038 Onderwijs- en Examenregeling AVD 17-18 deel B (opleidingsspecifiek) Academie voor Deeltijd Vastgesteld per

Nadere informatie

Ontwerpkaders: Leeruitkomsten. Versie 1.0/ november Ontwerpkaders: Leeruitkomsten/versie 1.0/november

Ontwerpkaders: Leeruitkomsten. Versie 1.0/ november Ontwerpkaders: Leeruitkomsten/versie 1.0/november Ontwerpkaders: Leeruitkomsten Versie 1.0/ november 2016 1 Flexibel onderwijs Flexibel Onderwijs kenmerkt zich door tijd, plaats en tempo-onafhankelijk studeren. De route is individueel en past bij de uitgangssituatie

Nadere informatie

Reglement Examencommissie Bachelor Opleiding Biomedische Wetenschappen (Artikel 7.12b lid 3 WHW)

Reglement Examencommissie Bachelor Opleiding Biomedische Wetenschappen (Artikel 7.12b lid 3 WHW) Reglement Examencommissie Bachelor Opleiding Biomedische Wetenschappen (Artikel 7.12b lid 3 WHW) In het examenreglement zijn de regels van de examencommissie m.b.t. de goede gang van zaken tijdens de toetsen

Nadere informatie

MODEL REGELS EN RICHTLIJNEN EXAMENCOMMISSIE

MODEL REGELS EN RICHTLIJNEN EXAMENCOMMISSIE MODEL REGELS EN RICHTLIJNEN EXAMENCOMMISSIE Vastgesteld bij besluit nr. 2015cb0178 van het College van Bestuur van 1 juni 2015 Inhoud 1. Toepassingsgebied 2. Algemeen 3. Samenstelling van de examencommissie

Nadere informatie

Opleidingsstatuut Bachelor opleidingen Bouwkunde Studiejaar 2015 2016. Reglement examencommissie

Opleidingsstatuut Bachelor opleidingen Bouwkunde Studiejaar 2015 2016. Reglement examencommissie Opleidingsstatuut Bachelor opleidingen Bouwkunde Studiejaar 2015 2016 Reglement examencommissie Inhoudsopgave PARAGRAAF 1: ALGEMENE BEPALINGEN... 3 PARAGRAAF 2: STATUS, SAMENSTELLING, WERKWIJZE EN VERGADERINGEN...

Nadere informatie

MOTIE BEERTEMA 27/3/12:

MOTIE BEERTEMA 27/3/12: MOTIE BEERTEMA 27/3/12: MOTIE BEERTEMA 27/3/12: Onafhankelijke borging van examens door landelijke eindtoets op kenniscomponent van kernvakken De opdracht Breng mogelijkheden tot externe validering examens

Nadere informatie

Blended training Toetsontwikkeling (BKE) voor hbo-docenten

Blended training Toetsontwikkeling (BKE) voor hbo-docenten Blended training Toetsontwikkeling (BKE) voor hbo-docenten Informatiebrochure Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Doel en doelgroep... 4 2 Uitgangspunten... 5 2.1 Inhoud... 5 2.2 Didactiek...

Nadere informatie

MOTIE BEERTEMA 27/3/12: Onafhankelijke borging van examens door landelijke eindtoets op kenniscomponent van kernvakken

MOTIE BEERTEMA 27/3/12: Onafhankelijke borging van examens door landelijke eindtoets op kenniscomponent van kernvakken MOTIE BEERTEMA 27/3/12: Onafhankelijke borging van examens door landelijke eindtoets op kenniscomponent van kernvakken De opdracht Breng mogelijkheden tot externe validering examens in kaart Geef voor-

Nadere informatie

1 Inleiding Samenstelling Deskundigheidsbevordering 3

1 Inleiding Samenstelling Deskundigheidsbevordering 3 Jaarverslag Examencommissie Opleiding Verpleegkunde 2018-2019 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1 Samenstelling 3 1.2 Deskundigheidsbevordering 3 2 Taakinvulling 4 2.1 Borging van de kwaliteit van de tentamens

Nadere informatie

Kwaliteit van curricula traditioneel vs flexibel. Berber Visser NNK 13 april 2017

Kwaliteit van curricula traditioneel vs flexibel. Berber Visser NNK 13 april 2017 Kwaliteit van curricula traditioneel vs flexibel Berber Visser NNK 13 april 2017 De breedte van flexibilisering Temporiseren Kennis en ervaren waarderen Met bewijslast uit de eigen praktijk of uit de opleiding

Nadere informatie

Reglement van orde Commissie voor de examens Open Universiteit

Reglement van orde Commissie voor de examens Open Universiteit Reglement van orde Commissie voor de examens Open Universiteit U2014/4782/MLS Vastgesteld d.d. 1 september 2014 door de Commissie voor de examens van de faculteit Cultuur- en rechtswetenschappen (CenR).

Nadere informatie

UT Toetskader. Kader voor integraal toetsbeleid Universiteit Twente. Definitieve Versie september 2013

UT Toetskader. Kader voor integraal toetsbeleid Universiteit Twente. Definitieve Versie september 2013 UNIVERSITEIT TWENTE UT Toetskader Kader voor integraal toetsbeleid Universiteit Twente Definitieve Versie september 2013 Het toetskader bepaalt het karakter van het integrale toetsbeleid van de UT: van

Nadere informatie

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Bewegingstechnologie van De Haagse Hogeschool

Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Bewegingstechnologie van De Haagse Hogeschool NAO nederlands- vlaamse accreditatieorganisatie Besluit Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Bewegingstechnologie van De Haagse Hogeschool Datum: 1 oktober

Nadere informatie

[TOETSKADER TU/E] TU/e. Lilian Halsema Henk Swagten Werkgroep project implementatie Toetsbeleid

[TOETSKADER TU/E] TU/e. Lilian Halsema Henk Swagten Werkgroep project implementatie Toetsbeleid 2014 TU/e Lilian Halsema Henk Swagten Werkgroep project implementatie Toetsbeleid [TOETSKADER TU/E] Op 23-10-2014 is deze nota vastgesteld door het College van Bestuur van de TU Eindhoven. 1 1. Introductie

Nadere informatie

SCAN. in kwaliteitsvol toetsen

SCAN. in kwaliteitsvol toetsen SCAN in kwaliteitsvol toetsen Instructies Overloop en beoordeel de concrete indicatoren van valide, betrouwbaar, transparant, efficiënt en/of leerrijk toetsen voor het geheel van toetsen/ de toets van

Nadere informatie

Instaan voor de kwaliteit van toetsing

Instaan voor de kwaliteit van toetsing Instaan voor de kwaliteit van toetsing Toetskader Avans Hogeschool Beschrijving opdrachtgever College van Bestuur opdrachtnemer Programma Toetsen; kerngroep onder leiding van Hetty Booijink. Herziene versie

Nadere informatie

Leerwegonafhankelijke beoordeling

Leerwegonafhankelijke beoordeling Leerwegonafhankelijke beoordeling Omschrijving Leerwegonafhankelijke beoordelaars zijn beoordelaars die niet betrokken zijn bij het onderwijsleerproces van een student. Leerwegonafhankelijke beoordelaars

Nadere informatie

Beoordeling bestaande experimenten leeruitkomsten. Protocol

Beoordeling bestaande experimenten leeruitkomsten. Protocol Beoordeling bestaande experimenten leeruitkomsten Protocol NVAO Afdeling Nederland 25 september 2017 Dit protocol bevat de aanvullende eisen behorend bij de beoordeling van bestaande experimenten leeruitkomsten

Nadere informatie

JAARVERSLAG EXAMENCOMMISSIE GEZONDHEIDSZORG

JAARVERSLAG EXAMENCOMMISSIE GEZONDHEIDSZORG JAARVERSLAG EXAMENCOMMISSIE GEZONDHEIDSZORG STUDIEJAAR 2016-2017 Inhoud Gegevens 2 Terugblik jaarplan studiejaar 2016-2017 2 Deskundigheidsbevordering 3 Borgen van de kwaliteit van de tentamens en examens

Nadere informatie

ORGANISATORISCH KADER

ORGANISATORISCH KADER Bijlage 3.1 DB 2012-04-23 ORGANISATORISCH KADER ONTWIKKELING, UITVOERING, BORGING TOETSEN & BEOORDELEN FACULTEIT EDUCATIE HOGESCHOOL UTRECHT Versie 0.7, 11 april 2012 1. Aanleiding Toetsen & beoordelen

Nadere informatie

Financiële Dienstverlening (AVD) Bedrijfskunde MER (AVD) Bedrijfskunde (AVD)

Financiële Dienstverlening (AVD) Bedrijfskunde MER (AVD) Bedrijfskunde (AVD) Financiële Dienstverlening (AVD) Bedrijfskunde MER (AVD) Bedrijfskunde (AVD) Onderwijs- en Examenregeling AVD 17-18 deel B (opleidingsspecifiek) Academie voor Deeltijd Vastgesteld per 9 juni 2017 Instemming

Nadere informatie

Kwaliteitszorgactiviteiten reformatorische academische opleidingsschool (RAOS)

Kwaliteitszorgactiviteiten reformatorische academische opleidingsschool (RAOS) Kwaliteitszorgactiviteiten reformatorische academische (RAOS) Wat? (Kwaliteitsstandaarden NVAO) Hoe? Wanneer? Door wie? Bij wie? Output Standaard 1: Beoogde eindkwalificaties 1. De heeft een geëxpliciteerde

Nadere informatie

Welkom! De Toetsing Getoetst. 26 maart 2015. Tamara van Schilt-Mol Lectoraat Toetsen en Beoordelen HAN

Welkom! De Toetsing Getoetst. 26 maart 2015. Tamara van Schilt-Mol Lectoraat Toetsen en Beoordelen HAN Welkom! De Toetsing Getoetst 26 maart 2015 Tamara van Schilt-Mol Lectoraat Toetsen en Beoordelen HAN Fedor de Beer & Martijn Peters Kenniscentrum Kwaliteit van Leren HAN Dominique Sluijsmans Lectoraat

Nadere informatie

Toetsing en examinering voor studenten met een functiebeperking: wat zijn de mogelijkheden? Examencongres, 23 november 2017

Toetsing en examinering voor studenten met een functiebeperking: wat zijn de mogelijkheden? Examencongres, 23 november 2017 Toetsing en examinering voor studenten met een functiebeperking: wat zijn de mogelijkheden? Examencongres, 23 november 2017 Programma + Welkom en introductie + Jouw toekomstvisie: hoe toetsen we over vijf

Nadere informatie

Toetsbeleid van Wageningen University. Borging van de kwaliteit van tentamens en examens

Toetsbeleid van Wageningen University. Borging van de kwaliteit van tentamens en examens Toetsbeleid van Wageningen University Borging van de kwaliteit van tentamens en examens Toetsbeleid van Wageningen University Borging van de kwaliteit van tentamens en examens Mei 2011 Examencommissies

Nadere informatie

Kwaliteit van toetsen en beoordelen. Desirée Joosten-ten Brinke. 25 oktober Programma

Kwaliteit van toetsen en beoordelen. Desirée Joosten-ten Brinke. 25 oktober Programma Kwaliteit van toetsen en beoordelen Desirée Joosten-ten Brinke 25 oktober 2011 Programma Constructive alignment Kwaliteitspiramide voor eigentijds toetsen Docentprofessionalisering Toetsmotivatie en Studentbetrokkenheid

Nadere informatie

Pilots flexibilisering

Pilots flexibilisering Pilots flexibilisering Startbijeenkomst Domstad Utrecht 3 februari 2016 Patrick Leushuis Bevindingen Adviescommissie (1) Planbeoordeling is geen waarborg voor kwaliteit ontwikkeling, implementatie en uitvoering.

Nadere informatie

KIT PLUS. Instrument voor het borgen van de kwaliteit van toetsen, toetsprogramma's en toetsbeleid

KIT PLUS. Instrument voor het borgen van de kwaliteit van toetsen, toetsprogramma's en toetsbeleid KIT PLUS Instrument voor het borgen van de kwaliteit van toetsen, toetsprogramma's en toetsbeleid Dhara de Nobel Ini Luyk José Sagasser Thea van Rooijen Aangeboden op De Dag van de Examencommissies van

Nadere informatie

TOETSBELEIDSPLAN TUA. Inleiding

TOETSBELEIDSPLAN TUA. Inleiding TOETSBELEIDSPLAN TUA Inleiding Toetsing is een belangrijk onderdeel van het onderwijs. In deze inleiding geven we beknopt aan welke visie de Theologische Universiteit Apeldoorn heeft op toetsing. Toetsing

Nadere informatie

{nvao. Uit Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Technische Informatica van de Hogeschool Dirksen B.V.

{nvao. Uit Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Technische Informatica van de Hogeschool Dirksen B.V. {nvao w nederlands - vlaamse accreditatieorganisatie Uit Besluit strekkende tot het verlenen van accreditatie aan de opleiding hbo-bachelor Technische Informatica van de Hogeschool Dirksen B.V. datum 29

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE... 2 1. ALGEMEEN... 4 1.1 Aard van dit document... 4 1.2 Informatie en communicatie... 4 1.3 Inwerkingtreding en duur... 4 1.

INHOUDSOPGAVE... 2 1. ALGEMEEN... 4 1.1 Aard van dit document... 4 1.2 Informatie en communicatie... 4 1.3 Inwerkingtreding en duur... 4 1. 1 INHOUDSOPGAVE... 2 1. ALGEMEEN... 4 1.1 Aard van dit document... 4 1.2 Informatie en communicatie... 4 1.3 Inwerkingtreding en duur... 4 1.4 Onderwijs- en examenregeling... 4 2. TOELATING TOT DE OPLEIDING...

Nadere informatie