Op 19 september 2017 heeft het demissionaire kabinet het Belastingplan 2018 gepresenteerd.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Op 19 september 2017 heeft het demissionaire kabinet het Belastingplan 2018 gepresenteerd."

Transcriptie

1 Belastingplan 2018 Op 19 september 2017 heeft het demissionaire kabinet het Belastingplan 2018 gepresenteerd. Wat houdt het Belastingplan in? Wij hebben hieronder de fiscale maatregelen voor u op een rij gezet. De meeste van de voorgestelde maatregelen gelden vanaf Tijdens de parlementaire behandeling, vanaf moment na publiceren Belastingplan tot de stemming in de Eerste Kamer (19 december 2017), kunnen er nog aanpassingen worden gemaakt in de voorgestelde maatregelen. Daarnaast heeft het nieuwe kabinet-rutte III op 3 november 2017 een aantal maatregelen uit het Regeerakkoord opgenomen in wetsvoorstellen. De wijzigingen staan onder de maatregel in cursief vermeld. Naast het Belastingplan staan er in het regeerakkoord, gepubliceerd op 10 oktober 2017, vele fiscale maatregelen. Deze gaan grotendeels vanaf 2019 gelden. 1. Inkomstenbelasting Eigenwoningforfait Maatregel regeerakkoord Het eigenwoningforfait wordt verlaagd naar een geraamd uiteindelijk percentage van 0,55 procent in Op basis van de nu geldende regels wordt de bijtelling van het eigenwoningforfait (grotendeels) verminderd tot nul bij geen of een beperkte eigenwoningschuld (de Wet Hillen ). Deze regeling wordt vanaf 2019 in dertig jaar in gelijke stappen afgeschaft. Daardoor blijft het eigenwoningforfait gelden, ook bij een volledig afgeloste eigen woning. Box 3 - heffingsvrij vermogen Maatregel regeerakkoord Het vrijgestelde bedrag wordt per 2018 verhoogd van tot euro. Voor partners wordt dit dus euro. Box 3 - forfaitaire rendementen Maatregel regeerakkoord Het forfaitaire rendement in box 3 wordt per 2018 vastgesteld op basis van actuelere rendementen. Het forfaitair rendement is gebaseerd op een mix tussen spaarrendement en beleggingsrendement. Het spaargedeelte in deze rendementsmix wordt voortaan gebaseerd op de gemiddelde spaarrente tussen anderhalf tot een half jaar voor de peildatum (1 januari). Energie-investeringsaftrek (EIA) Op basis van de EIA mag een ondernemer een percentage van de investering aftrekken van de winst. Het gaat om investeringen op de Energielijst. De ondernemer moet hiervoor een verzoek indienen bij de RVO (rvo.nl). Het aftrekpercentage wordt verlaagd van 55 procent naar 54,5 procent. Mobiliteitsmaatregelen Voordelen uit stimuleringsprojecten voor mobiliteit (bekend van de mijd de spits -acties) waren altijd vrijgesteld. Deze wordt vervangen door een vrijstelling voor voordelen uit aangewezen projecten voor hinderbeperking tijdens grootschalige wegwerkzaamheden. De vrijstelling is ook van toepassing voor werknemers en zzp ers.

2 Giftenaftrek Sinds 1 januari 2012 geldt een verhoogde aftrekmogelijkheid voor giften aan culturele instellingen. Deze regeling zou met ingang van 1 januari 2018 vervallen. Omdat het volgende kabinet hierover moet beslissen, is de regeling verlengd tot 1 januari Algemene heffingskorting De maximale algemene heffingskorting gaat per saldo met 11 euro omhoog naar euro. Ouderenkorting De maximale ouderenkorting gaat per saldo 126 euro omhoog naar euro. Maatregel regeerakkoord Per 2019 gaat de ouderenkorting omhoog met 160 euro. Tegelijk wordt de ouderenkorting geleidelijk afgebouwd tot nihil bij een verzamelinkomen van euro. Alleenstaande ouderenkorting De alleenstaande ouderenkorting wordt met 15 euro verlaagd naar 423 euro. Arbeidskorting en inkomensafhankelijke combinatiekorting Maatregel regeerakkoord De uitbetaling van de arbeidskorting en de inkomensafhankelijke combinatiekorting tegen het partnerinkomen wordt per 2019 afgebouwd, zoals dit ook al gebeurt met de uitbetaling van de algemene heffingskorting. Kinderopvangtoeslag De vrijstelling voor kinderopvangtoeslag is uitgebreid met gemeentelijke tegemoetkomingen voor kinderopvang op grond van een sociaal-medische indicatie of de persoonlijke situatie van de ouder (bijvoorbeeld ontvanger algemene bijstand of jonger dan 18 jaar). Partnerbegrip Als partner wordt niet aangemerkt een persoon jonger dan 27 jaar voor wie de belanghebbende een pleegvergoeding danwel kinderbijslag heeft ontvangen. Om niet als partner te worden aangemerkt moet een verzoek bij de Belastingdienst/Toeslagen worden ingediend. NnavV / NvW Dit verzoek kan met terugwerkende kracht voor 2017 worden ingediend. Pleegzorgvergoedingen Gezinnen met meer dan drie pleegkinderen ontvangen mogelijk meer pleegzorgvergoeding dan de kosten. Om dit inkomen onbelast te laten, blijven pleegzorgvergoedingen voorlopig vrijgesteld. Deze vrijstelling zou met ingang van 1 januari 2018 vervallen, maar is voorlopig verlengd tot 1 januari Kapitaalverzekering Brede Herwaardering In navolging van de afgeschafte tijdklemmen op de Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), Spaarrekening Eigen Woning (SEW) en Beleggingsrecht Eigen Woning (BEW), worden ook de tijdklemmen op de kapitaalverzekering brede herwaardering afgeschaft. Dit betekent dat de voorwaarde dat ten minste 15 of 20 jaren jaarlijks premie moet zijn voldaan, is vervallen. Deze maatregel heeft terugwerkende kracht tot 1 april 2017.

3 2. Loonbelasting Niet-uitvoerende bestuurders De fictieve dienstbetrekking voor niet-uitvoerende bestuurders van een beursgenoteerde vennootschap wordt afgeschaft. Hiermee ontstaat een gelijke behandeling tussen een commissaris en een niet-uitvoerende bestuurder van een beursgenoteerde vennootschap. De fictieve dienstbetrekking voor commissarissen was per 2017 al wettelijk afgeschaft. Excessieve vertrekvergoeding De uitzondering op de rekenregel voor de excessieve vertrekvergoeding voor aandelenoptierechten wordt beperkt tot aandelenoptierechten die onvoorwaardelijk zijn toegekend dan wel onvoorwaardelijk zijn geworden vóór het kalenderjaar voorafgaande aan het jaar waarin de dienstbetrekking met de werknemer is beëindigd. Buitenlandse belastingplichtigen Voor buitenlandse belastingplichtigen wordt in de loonbelasting slechts de heffingskorting toegepast waarop niet-kwalificerende buitenlandse belastingplichtigen in de inkomstenbelasting recht hebben. Kwalificerende buitenlandse belastingplichtigen kunnen via de inkomstenbelasting de overige heffingskorting waarop zij recht hebben geldend maken. Deze maatregel treedt in werking op 1 januari S&O-verklaring Het wordt voor S&O-inhoudingsplichtigen mogelijk om de mededeling van het aantal aan speur- en ontwikkelingswerk bestede uren en gemaakte kosten en uitgaven, over alle in een kalenderjaar afgegeven S&O-verklaringen gezamenlijk te doen. NnavV / NvW De staatssecretaris heeft duidelijk gemaakt dat de belastingplichtige geen keuze heeft, maar voortaan verplicht één melding doet per kalenderjaar over alle aan S&O bestede uren, kosten en uitgaven. Alleenstaande ouderen De SVB mag de alleenstaande ouderenkorting ook in de loonbelasting toepassen voor alleenstaande ouderen die geen AOW-uitkering, maar de Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen genieten. Hierdoor hoeft deze groep geen aangifte inkomstenbelasting te doen om de alleenstaande ouderenkorting te gelde te maken. 3. Vennootschapsbelasting Tariefopstap Maatregel regeerakkoord De aangekondigde verlenging van het tariefopstapje in de vennootschapsbelasting gaat niet door. Het tariefopstapje blijft dus in euro. In het Belastingplan 2017 was geregeld dat dit tariefopstapje stapsgewijs werd verhoogd tot euro. Innovatiebox Maatregel regeerakkoord Winsten uit innovatieve werkzaamheden worden in Nederland tegen een gunstig tarief belast. Het voordeel van de innovatiebox wordt vanaf 1 januari 2018 kleiner, aangezien het effectieve tarief wordt verhoogd van 5 procent naar 7 procent.

4 Dubbele zakelijkheidstoets De dubbele zakelijkheidstoets als tegenbewijs voor de anti-winstdrainage renteaftrekbeperking geldt ook voor schulden aan verbonden lichamen die feitelijk verschuldigd zijn aan een derde. Anders dan de Hoge Raad oordeelde, moeten ook dan zakelijke overwegingen voor zowel de schuld als de rechtshandeling aannemelijk worden gemaakt. Buitenlandse aanmerkelijkbelangregeling Een in het buitenland gevestigd lichaam dat een aanmerkelijk belang houdt in een in Nederland gevestigde vennootschap zal voortaan slechts buitenlands vennootschapsbelastingplichtig kunnen zijn als sprake is van het ontgaan van inkomstenbelasting bij een ander. Ingehouden dividendbelasting kan dan worden verrekend. Economische realiteit Buitenlandse vennootschapsbelastingplicht volgens de aanmerkelijkbelangregeling kan behalve bij kunstmatige constructies ook ontstaan bij kunstmatige transacties. Daarnaast zal nadere invulling worden gegeven aan wanneer sprake is van geldige zakelijke overwegingen die de economische realiteit weerspiegelen. Dit overeenkomstig de nieuwe antimisbruikbepaling in de dividendbelasting. Voorkomingswinst Bij het bepalen van de vermindering ter voorkoming van dubbele belasting bij een fiscale eenheid moet behalve met interne financieringskosten ook rekening worden gehouden met interne gebruiksvergoedingen zoals royalty-, huur- en leasevergoedingen. De voorkomingswinst wordt berekend alsof er geen fiscale eenheid is. Het gaat om de aftrekbaarheid naar Nederlandse fiscale maatstaven. Afgewaardeerde vorderingen Bij een fiscale eenheid kan een afwaardering van een schuldvordering op een lichaam dat op enig moment verbonden is geweest niet meer in aanmerking worden genomen voor zover deze verband houdt met verliezen geleden door een gevoegde maatschappij. NnavV / NvW Volgens de staatssecretaris geldt deze bepaling ook voor lichamen die nog verbonden zijn. Liquidatieverliesregeling Bij het bepalen van het opgeofferde bedrag wordt rekening gehouden met een afwaardering van een schuldvordering bij het ontbonden lichaam voor zover deze verband houdt met binnen fiscale eenheid al verrekende verliezen. Dit om dubbele verliesneming te voorkomen. Waarde economische verkeer Voor het bepalen van het opgeofferde bedrag van een uit de fiscale eenheid ontvoegde dochtermaatschappij wordt bij het vaststellen van het eigen vermogen van deze maatschappij ter bepaling van het opgeofferd bedrag, uitgegaan van de werkelijke waarde van deze maatschappij, indien deze lager is dan haar fiscale eigen vermogen. Country-by-country Onder bepaalde voorwaarden is toegestaan dat in plaats van de Nederlandse groepsentiteit, de uiteindelijke moederentiteit van een multinationale groep het landenrapport verstrekt bij de belastingautoriteiten van het land waar zij gevestigd is.

5 4. Omzetbelasting Geneesmiddelen Het verlaagde btw-tarief voor geneesmiddelen wordt aangepast door wijziging van het begrip geneesmiddel. Met name producten waarvoor een (parallel)handelsvergunning is afgegeven zoals bedoeld in de Geneesmiddelenwet, of waarvoor een expliciete vrijstelling in die wet is opgenomen, worden belast tegen 6 procent btw. Hoofdelijke aansprakelijkheid Er komt een nieuwe aansprakelijkheidsbepaling voor pand- en hypotheekhouders en executanten. Als zij bij levering van een verpande of verhypothekeerde zaak of van een zaak waarop beslag is gelegd zich verhalen op de btw, dan zijn zij daarvoor hoofdelijk aansprakelijk. Zeeschepen De toepassing van het btw-nultarief op de levering en bevoorrading van, alsmede diensten aan commerciële zeeschepen wordt aangepast. Het btw-nultarief geldt, indien dergelijke schepen voor tenminste 90 procent daadwerkelijk worden gebruikt voor de vaart op volle zee. Wetgevingsoverleg De Staatssecretaris heeft de Europese Commissie gevraagd of de btw-richtlijn de ruimte biedt om het nultarief toe te passen ten aanzien van schepen die voor ten minste 70 procent (in plaats van ten minste 90 procent) worden gebruikt voor de vaart op volle zee. Het antwoord volgt later. Landbouwregeling De btw-landbouwvrijstelling wordt afgeschaft. Voor bepaalde leveringen en diensten aan landbouwers/veehouders/tuinbouwers/bosbouwers vervalt het verlaagde btw-tarief. Landbouwers, etc. krijgen recht op aftrek van btw en moeten btw voldoen over hun prestaties. Die btw kunnen hun afnemers dan volgens de normale regels in aftrek brengen (het landbouwforfait vervalt). Herziening landbouwregeling De afschaffing van de landbouwregeling leidt ertoe dat de btw op investeringsgoederen die voor 1 januari 2018 in gebruik zijn genomen en waarvoor de herzieningsperiode nog loopt, wordt herzien in de eerste aangifte van Voor goederen en diensten die voor 1 januari 2018 zijn aangeschaft maar nog niet in gebruik genomen, vindt btw-aftrek plaats in de eerste aangifte van 2018 overeenkomstig de bestemming.

Belastingplan Bram Faber 20 september 2017

Belastingplan Bram Faber 20 september 2017 Prinsjesdagontbijt 2017 Belastingplan 2018 Bram Faber 20 september 2017 Inhoud: Ontwikkelingen in 2017? Wat zijn de voorstellen uit het Belastingplan? Inhoud: Ontwikkelingen in 2017? Wat zijn de voorstellen

Nadere informatie

Prinsjesdagspecial 2017

Prinsjesdagspecial 2017 Prinsjesdagspecial 2017 Welke voorstellen bevat het pakket Belastingplan 2018? De Prinsjesdagspecial 2017, opgesteld in opdracht van de NBA, biedt een handzaam overzicht van de aangekondigde maatregelen.

Nadere informatie

1 Belastingplannen 2016

1 Belastingplannen 2016 1 Belastingplannen 2016 1.1 Inkomstenbelasting 1.1.1 Belastingverlaging in de tweede en derde belastingschijf Het tarief in de tweede en derde belastingschijf in de inkomstenbelasting/ premie volksverzekeringen

Nadere informatie

Prinsjesdag 2017: wijzigingen voor de loonheffingen en de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen

Prinsjesdag 2017: wijzigingen voor de loonheffingen en de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen Prinsjesdag 2017: wijzigingen voor de loonheffingen en de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen Op Prinsjesdag, 19 september 2017, heeft het demissionaire kabinet

Nadere informatie

(Verwachte) fiscale wijzigingen Belastingplan 2018 en Regeerakkoord

(Verwachte) fiscale wijzigingen Belastingplan 2018 en Regeerakkoord UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING (Verwachte) fiscale wijzigingen Belastingplan 2018 en Regeerakkoord mr. B. (Bas) Opmeer Programma 2 Politieke werkelijkheid Tarieven en vrijstellingen Box 3 Schenkbelasting

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. In deze uitgave:

NIEUWSBRIEF. In deze uitgave: NIEUWSBRIEF OKTOBER 2017 In deze uitgave: Bitcoins, Minen en Blockchains, een trend - Prinsjesdag 2017 - Afschaffing inkeerregeling - Multiplier giftenaftrek Vrijstelling pleegzorgvergoedingen - Definitie

Nadere informatie

nieuwsbrief In deze editie:

nieuwsbrief In deze editie: nieuwsbrief oktober 2017 In deze editie: Prinsjesdag 2017 - Afschaffing inkeerregeling - Multiplier giftenaftrek Vrijstelling pleegzorgvergoedingen - Definitie geneesmiddelen Definitie zeeschepen - Aansprakelijkheid

Nadere informatie

Prinsjesdag: wat moet u weten?

Prinsjesdag: wat moet u weten? Prinsjesdag: wat moet u weten? Special Miljoenennota 2018 Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag de nieuwe plannen gepresenteerd. Het zijn geen grote wijzigingen met het nieuwe kabinet in aantocht.

Nadere informatie

BELASTINGPLAN. Prinsjesdag 2017

BELASTINGPLAN. Prinsjesdag 2017 Nieuwsbrief 10/17 KANTOORNIEUWS Automatisch bankafschriften inlezen Velen van u leveren al de elektronische bankmutaties aan voor de verwerking van uw administratie. Dit gebeurd in de vorm van een MT-940

Nadere informatie

FISCALE SIGNALEN [1/9] Special Prinsjesdag: belastingpakket Ondernemen

FISCALE SIGNALEN [1/9] Special Prinsjesdag: belastingpakket Ondernemen FISCALE SIGNALEN [1/9] Jaargang 2017, nummer 1 Special Prinsjesdag: belastingpakket 2018 Op Prinsjesdag is naast de Miljoenennota ook het belastingpakket 2018 gepresenteerd. Dit pakket bestaat uit de volgende

Nadere informatie

Uit alle windstreken. Nieuwsbrief van O2 Accountants. Prinsjesdag Afschaffing inkeerregeling. Multiplier giftenaftrek. Definitie geneesmiddelen

Uit alle windstreken. Nieuwsbrief van O2 Accountants. Prinsjesdag Afschaffing inkeerregeling. Multiplier giftenaftrek. Definitie geneesmiddelen Prinsjesdag 2017 Afschaffing inkeerregeling Multiplier giftenaftrek Definitie geneesmiddelen Definitie zeeschepen Afschaffing landbouwregeling Maatregelen loonbelasting S&O-verklaring Uit alle windstreken

Nadere informatie

Inleiding. Privé. Nieuwe tarieven inkomstenbelasting. Aftrekbeperking hypotheekrenteaftrek

Inleiding. Privé. Nieuwe tarieven inkomstenbelasting. Aftrekbeperking hypotheekrenteaftrek Inleiding Op dinsdag 19 september heeft het kabinet het Belastingplan 2018 bij de Tweede Kamer ingediend. Het pakket aan maatregelen bestaat uit een viertal wetsvoorstellen. Hoewel de wetsvoorstellen nog

Nadere informatie

Miljoenennota Tarieven 2 Vermogende particulier 3 Btw 4 Eigen woning

Miljoenennota Tarieven 2 Vermogende particulier 3 Btw 4 Eigen woning Miljoenennota 2018 Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag de nieuwe plannen gepresenteerd. Het zijn geen grote wijzigingen met het nieuwe kabinet in aantocht. Met welke nieuwe wet- en regelgeving

Nadere informatie

Prinsjesdagspecial. Tarief inkomstenbelasting / premies volksverzekeringen 2018 Belastbaar inkomen meer dan ( ) 1e schijf

Prinsjesdagspecial. Tarief inkomstenbelasting / premies volksverzekeringen 2018 Belastbaar inkomen meer dan ( ) 1e schijf Prinsjesdagspecial 2017 Miljoenennota 2018 Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag de nieuwe plannen gepresenteerd. Het zijn geen grote wijzigingen met het nieuwe kabinet in aantocht. Met welke

Nadere informatie

Special Miljoenennota 2018

Special Miljoenennota 2018 Special Miljoenennota 2018 Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag de nieuwe plannen gepresenteerd. Het zijn geen grote wijzigingen met het nieuwe kabinet in aantocht. Met welke nieuwe wet- en regelgeving

Nadere informatie

Let op! De voorgestelde maatregelen treden per 1 januari 2018 in werking, tenzij anders is vermeld.

Let op! De voorgestelde maatregelen treden per 1 januari 2018 in werking, tenzij anders is vermeld. FL!NK Prinsjesdag 2017 1 Miljoenennota 2018 Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag de nieuwe plannen gepresenteerd. Het zijn geen grote wijzigingen met het nieuwe kabinet in aantocht. Met welke

Nadere informatie

Wijzigingen op privégebied

Wijzigingen op privégebied Wijzigingen op privégebied Wijzigingen op privégebied Deze whitepaper bevat een samenvatting van de belangrijkste voorgestelde wijzigingen op privégebied. De informatie in dit onderdeel heeft betrekking

Nadere informatie

Overzicht Fiscale Cijfers 2013 en 2014 (per januari 2014)

Overzicht Fiscale Cijfers 2013 en 2014 (per januari 2014) Overzicht Fiscale Cijfers 2013 en 2014 (per januari 2014) Box 1: Belastbaar inkomen uit werk en woning (2013) Box 1: belastbaar inkomen uit werk en woning : Inkomen uit werk en woning bestaat uit inkomsten

Nadere informatie

Fiscale cijfers 2008

Fiscale cijfers 2008 ? KAPITAALVERZEKERING EIGEN WONING (KEW, BEW, SEW) 2008 2007 Vrijstelling KEW Premie betalingsduur 15 jaar 32.900 32.500 (niet cumulatief) Premie betalingsduur 20 jaar 145.000 143.000? EIGENWONINGFORFAIT

Nadere informatie

Special Miljoenennota 2018

Special Miljoenennota 2018 Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag de nieuwe plannen gepresenteerd. Met welke nieuwe weten regelgeving moet u rekening houden? In deze Special Miljoenennota hebben wij de nieuwe plannen kort

Nadere informatie

Miljoenennota Tarieven 2 Vermogende particulier 3 Btw 4 Eigen woning

Miljoenennota Tarieven 2 Vermogende particulier 3 Btw 4 Eigen woning Miljoenennota 2018 Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag de nieuwe plannen gepresenteerd. Het zijn geen grote wijzigingen met het nieuwe kabinet in aantocht. Met welke nieuwe wet- en regelgeving

Nadere informatie

BELASTING WIJZIGINGEN 2018

BELASTING WIJZIGINGEN 2018 SPECIAL BELASTING WIJZIGINGEN 2018 WIJZIGINGEN OP HET GEBIED VAN: Inkomstenbelasting vennootschapsbelasting dividendbelasting omzetbelasting belastingen werkgevers bpm en mrb eigen woning Inhoudsopgave

Nadere informatie

Heffingskortingen 2016

Heffingskortingen 2016 Heffingskortingen 2016 Heffingskortingen zijn kortingen op de inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. Hierdoor betaalt een belastingplichtige minder belasting en premies. Een heffingskorting is

Nadere informatie

Prinsjesdag 2016: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen

Prinsjesdag 2016: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen Prinsjesdag 2016: wijzigingen voor de loonheffingen, S&O-afdrachtvermindering en box 3-heffing buitenlandse belastingplichtigen Op Prinsjesdag, 20 september 2016, heeft het kabinet het pakket voor het

Nadere informatie

DE BELANGRIJKSTE FISCALE WIJZIGINGEN VOOR 2018 MET PRAKTISCHE TIPS

DE BELANGRIJKSTE FISCALE WIJZIGINGEN VOOR 2018 MET PRAKTISCHE TIPS NIEUWJAARSWHITEPAPER DE BELANGRIJKSTE FISCALE WIJZIGINGEN VOOR 2018 MET PRAKTISCHE TIPS FISCAALTOTAAL OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN 20172020 Wat zijn de plannen met de belastingen? In het

Nadere informatie

DE BELANGRIJKSTE FISCALE WIJZIGINGEN VOOR 2018

DE BELANGRIJKSTE FISCALE WIJZIGINGEN VOOR 2018 NIEUWJAARSWHITEPAPER DE BELANGRIJKSTE FISCALE WIJZIGINGEN VOOR 2018 MET PRAKTISCHE TIPS FISCAALTOTAAL OVERZICHT VAN DE BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN 20172020 Wat zijn de plannen met de belastingen? In het

Nadere informatie

DECEMBERBRIEF 2017: Belastingplannen 2018

DECEMBERBRIEF 2017: Belastingplannen 2018 DECEMBERBRIEF 2017: Belastingplannen 2018 Inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen... 1 1 Tweede en derde belastingschijf verhoogd... 1 2 Verhoging inkomensgrens hoogste tariefschijf maar tarief omlaag...

Nadere informatie

Prinsjesdag 2018: belastingplan 2019

Prinsjesdag 2018: belastingplan 2019 Prinsjesdag 2018: belastingplan 2019 Veranderingen zijn dus nog mogelijk. De regering heeft op Prinsjesdag 18 september 2018 haar plannen voor 2019 bekendgemaakt. Hieronder een kort overzicht van een aantal

Nadere informatie

MILJOENENNOTA 2018 DE BELANGRIJKSTE MAATREGELEN VOOR ONDERNEMERS EN PARTICULIEREN

MILJOENENNOTA 2018 DE BELANGRIJKSTE MAATREGELEN VOOR ONDERNEMERS EN PARTICULIEREN 0/13 MILJOENENNOTA 2018 DE BELANGRIJKSTE MAATREGELEN VOOR ONDERNEMERS EN PARTICULIEREN Het demissionaire kabinet heeft op Prinsjesdag de nieuwe plannen gepresenteerd. Het zijn geen grote wijzigingen met

Nadere informatie

Belastingplan Ondernemingen Internationaal Werkgever BTW Particulieren Overige maatregelen

Belastingplan Ondernemingen Internationaal Werkgever BTW Particulieren Overige maatregelen Belastingplan 2018 Op 19 september 2017 heeft het kabinet het pakket Belastingplan 2018 bij de Tweede Kamer ingediend. De meeste voorgestelde maatregelen zullen per 1 januari 2018 in werking treden. Waar

Nadere informatie

Belastingplan en overige fiscale maatregelen 2017

Belastingplan en overige fiscale maatregelen 2017 Belastingplan en overige fiscale maatregelen 2017 Zoals elk jaar is op Prinsjesdag het Belastingplan 2017 ingediend bij de Tweede Kamer. Dit jaar zijn het zes wetsvoorstellen, namelijk het Belastingplan

Nadere informatie

RAMINGSTOELICHTINGEN. Toelichting op de ramingen van de budgettaire effecten van de maatregelen in de nota van wijziging bij het Belastingplan 2018.

RAMINGSTOELICHTINGEN. Toelichting op de ramingen van de budgettaire effecten van de maatregelen in de nota van wijziging bij het Belastingplan 2018. RAMINGSTOELICHTINGEN Toelichting op de ramingen van de budgettaire effecten van de maatregelen in de nota van wijziging bij het Belastingplan 2018. Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding... 3 2. Ramingstoelichtingen...

Nadere informatie

PRINSJESDAGSPECIAL - BELASTINGPLAN 2018

PRINSJESDAGSPECIAL - BELASTINGPLAN 2018 In deze Prinsjesdagspecial staan de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2018 en aanvullende wetsvoorstellen voor u op een rij. De special is verdeeld in de volgende onderwerpen: - maatregelen

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 27 september 2018

Nieuwsbrief van 27 september 2018 Nieuwsbrief van 27 september 2018 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief: Nieuwe Arbowet BTW ander EU-land terugvragen Belastingplan 2019 Nieuwe Arbowet Met ingang van 1 juli 2018 is de nieuwe Arbowet

Nadere informatie

Fiscale eindejaarstips 2017 Belastingplan 2018

Fiscale eindejaarstips 2017 Belastingplan 2018 Fiscale eindejaarstips 2017 Belastingplan 2018 door: Keetie Duijkers Belastingadviseur BDO Accountants & Belastingadviseurs Agenda Introductie Belastingplan 2018 met eindejaarstips in combinatie met Regeerakkoord

Nadere informatie

Prinsjesdag Belastingplan september 2018 Bram Faber

Prinsjesdag Belastingplan september 2018 Bram Faber Prinsjesdag 2018 Belastingplan 2019 19 september 2018 Bram Faber Belastingplan Inhoud Korte terugblik Inhoud Belastingplan 2019 Terugblik Terugblik Terugblik Terugblik Dividendbelasting (gedeeltelijk)

Nadere informatie

Prinsjesdagspecial 2019

Prinsjesdagspecial 2019 Prinsjesdagspecial 2019 Vorige week dinsdag 17 september 2019 (Prinsjesdag) presenteerde het kabinet de Miljoenennota, met daarin de fiscale plannen voor 2020 en verder. Hieronder vindt u de belangrijkste

Nadere informatie

Belastingplan Tarieven en heffingskortingen. Maatregelen voor particulieren. 25 september 2017

Belastingplan Tarieven en heffingskortingen. Maatregelen voor particulieren. 25 september 2017 Belastingplan 2018 25 september 2017 Tarieven en heffingskortingen Aanpassing tarief loon- en inkomstenbelasting Het tarief in de inkomstenbelasting blijft vrijwel ongewijzigd, de bovengrens van de derde

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 9 februari 2017

Nieuwsbrief van 9 februari 2017 Nieuwsbrief van 9 februari 2017 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief: WOZ-beschikking 2017 Vervallen tijdklem bij Kapitaalverzekering Eigen Woning Autobelastingen 2017 Geen aftrek BTW bij postbusnummer

Nadere informatie

,15% 27,65% 40,80% ,80% 40,80% % 52% ,15% 9,75% 22,90% 6.

,15% 27,65% 40,80% ,80% 40,80% % 52% ,15% 9,75% 22,90% 6. Inleiding Onderstaand treft een overzicht van de belangrijkste tarieven of drempels voor het jaar 2017 en, daar waar nodig 2016. Het overzicht biedt overigens geen volledige weergave van alle voorgestelde

Nadere informatie

Onze vestigingen: Voor meer informatie: HORLINGS Accountants en Belastingadviseurs B.V. horlings.nl

Onze vestigingen: Voor meer informatie: HORLINGS Accountants en Belastingadviseurs B.V. horlings.nl Prinsjesdag 2017 Onze vestigingen: Amsterdam Heemstede Jozef Israëlskade 46 Bronsteeweg 10 NL-1072 SB AMSTERDAM NL-2101 AC HEEMSTEDE T +31 (0)20 570 02 00 T +31 (0)23 516 06 20 F +31 (0)20 676 44 78 F

Nadere informatie

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd.

Het kabinet was verder voornemens om de tariefopstap van te verhogen naar Dit voornemen is echter niet doorgevoerd. Eindejaarstips 2018 Algemeen: Ondernemers en rechtspersonen 1. Verhoging BTW- tarief Per 1 januari 2019 gaat het lage BTW- tarief van 6% omhoog naar 9%. Deze verhoging heeft betrekking op onder meer de

Nadere informatie

Belastbaar inkomen Maar niet Tarief premie Heffing over totaal meer dan meer dan Belastingtarief volksverzekering Totaal tarief van de schijven

Belastbaar inkomen Maar niet Tarief premie Heffing over totaal meer dan meer dan Belastingtarief volksverzekering Totaal tarief van de schijven Kerncijfers 2008 voor de adviespraktijk Algemeen Schijventarief box 1 Belastbaar inkomen Maar niet Tarief premie Heffing over totaal meer dan meer dan Belastingtarief volksverzekering Totaal tarief van

Nadere informatie

Fiscaal Actueel

Fiscaal Actueel Fiscaal Actueel 4-2017 Belangrijke wijziging huwelijksvermogensrecht per 1 januari 2018 Tot 1 januari 2018 worden huwelijken nog standaard gesloten in algehele gemeenschap van goederen. Daarna is de standaard

Nadere informatie

Hoofdstuk 52 Wijzigingen 2018 en later

Hoofdstuk 52 Wijzigingen 2018 en later Hoofdstuk 52.3.1 52 Hoofdstuk 52 In dit hoofdstuk behandelen wij de belangrijkste veranderingen en plannen voor 2018 en soms ook voor latere jaren. De veranderingen vloeien voornamelijk voort uit de jaarlijkse

Nadere informatie

Cijfer- en percentageoverzicht LIJFRENTEVERZEKERING

Cijfer- en percentageoverzicht LIJFRENTEVERZEKERING Cijfer en percentageoverzicht LIJFRENTEVERZEKERING Bijlage 1: Inkomstenbelasting 2011 Percentages inkomstenbelasting jonger dan 65 ; cijfers 2011 Belastbaar inkomen Inkomen niet Tarief Heffing over totaal

Nadere informatie

Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen

Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen Nummer 145a Prinsjesdag 2015 Inhoud Prinsjesdag 2015 Inleiding 1 Belastingplan 2016 Aanpassing

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Belastingdienst 16 2016 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Deze aanvullende toelichting hoort bij de M-aangifte 2016. In het Overzicht inkomsten en aftrekposten

Nadere informatie

UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING. Belastingplan mr. B. (Bas) Opmeer

UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING. Belastingplan mr. B. (Bas) Opmeer UW ONDERNEMING, ONZE ERVARING Belastingplan 2019 mr. B. (Bas) Opmeer Programma 2 Politieke werkelijkheid Tarieven en vrijstellingen Box 2 en VpB tarieven Vergroening en milieu Eigen woning Mobiliteit Overige

Nadere informatie

Prinsjesdag 2016 Belastingplan 2017

Prinsjesdag 2016 Belastingplan 2017 Prinsjesdag 2016 Belastingplan 2017 Bram Faber 21 september 2016 Inhoud: Ontwikkelingen in 2016? Wat zijn de voorstellen uit het Belastingplan? De ontwikkelingen 3 De ontwikkelingen 4 De ontwikkelingen

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2011

Nieuwsbrief september 2011 Nieuwsbrief september 2011 In dit nummer: Vast bedrag voor zelfstandigenaftrek vanaf 2012 Wetsvoorstel personenvennootschappen wordt ingetrokken Onroerende zaken en privégebruik na 2011 Afschaffing levensloopregeling

Nadere informatie

Checklist Deelnemingsvrijstelling

Checklist Deelnemingsvrijstelling Checklist Deelnemingsvrijstelling Wie een (persoonlijke) holding bezit met daarin aandelen in een werkmaatschappij, zal al snel achter het belang van de deelnemingsvrijstelling komen. De deelnemingsvrijstelling

Nadere informatie

Fiscale en sociale cijfers 2012 per 1 januari 2012

Fiscale en sociale cijfers 2012 per 1 januari 2012 Fiscale en sociale cijfers 2012 per 1 januari 2012 Belastingen Inkomstenbelasting Tarief box I Belastbaar inkomen Jonger dan 65 jaar 65 jaar en ouder van tot % totaal % totaal - 18.945 33,10% 6.270 15,20%

Nadere informatie

NIEUWS. Miljoenennota Vermogende particulier Formeel belastingrecht Vennootschapsbelasting CROP.NL

NIEUWS. Miljoenennota Vermogende particulier Formeel belastingrecht Vennootschapsbelasting CROP.NL jaargang 22 september 2017 NIEUWS SPECIAL Miljoenennota 2018 Accountancy Belastingadvies Corporate finance HR services Juridisch advies Vermogende particulier Formeel belastingrecht Vennootschapsbelasting

Nadere informatie

Special Miljoenennota 2019

Special Miljoenennota 2019 Special Miljoenennota 2019 De belangrijkste plannen voor u en uw bedrijf! Verlaging van de inkomsten- en vennootschapsbelasting, afschaffing van de dividendbelasting, versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek,

Nadere informatie

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016

Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 De heer H. Buiten Fiscaal rapport aangifte inkomstenbelasting 2016 Datum: 31 januari 2017 De heer H. Buiten Utrecht, 31 januari 2017 Geachte heer Buiten, Ingevolge uw opdracht hebben wij de in dit rapport

Nadere informatie

Update Belastingplan, ATAD 1 en overige actualiteiten

Update Belastingplan, ATAD 1 en overige actualiteiten Update Belastingplan, ATAD 1 en overige actualiteiten Verslaglegger: mr. L.S.I. (Laura) van Doorn Inleider: drs. J.G.F. (Jordi) Severijns en drs. K.H.J.M. (Kenneth) Odekerken, werkzaam bij Deloitte Datum

Nadere informatie

Belastingcijfers 2016

Belastingcijfers 2016 Belastingcijfers 2016 Box 1 - inkomen uit werk en woning Schijventarief voor personen jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd: totaal tarief heffing over totaal - 19.922 8,40% 28,15% 36,55% 7.281 19.922

Nadere informatie

II. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING

II. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING II. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING Artikel I Artikel I, onderdeel A (artikel 1.2 van de Wet inkomstenbelasting 2001) In artikel 5a van de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR) en artikel 1.2, eerste

Nadere informatie

Eindejaarstips Let op! De eenmalige verhoging van ten behoeve van de eigen woning geldt ook voor andere personen dan de eigen kinderen.

Eindejaarstips Let op! De eenmalige verhoging van ten behoeve van de eigen woning geldt ook voor andere personen dan de eigen kinderen. Eindejaarstips 2017 In deze tips hebben wij zo veel mogelijk rekening gehouden met de plannen van het kabinet voor volgend jaar. Een aantal van deze plannen is echter nog niet definitief, omdat ze nog

Nadere informatie

Prinsjesdag 2015 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u?

Prinsjesdag 2015 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2015 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2015 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Dé grote belastingherziening is er niet gekomen zei minister Dijsselbloem in de Tweede

Nadere informatie

Belastingplan 2012. Vs. 05-01-2012 1

Belastingplan 2012. Vs. 05-01-2012 1 Belastingplan 2012 - Wettelijk minimumloon per maand o 15 jr. 434,00 o 16 jr. 499,10 o 17 jr. 571,40 o 18 jr. 658,20 o 19 jr. 759,45 o 20 jr. 889,65 o 21 jr. 1.048,80 o 22 jr. 1.229,60 o 23 jr. e.o. 1.446,60

Nadere informatie

Belastingpakket 2019: huishoudens krijgen meer te besteden

Belastingpakket 2019: huishoudens krijgen meer te besteden Belastingpakket 2019: huishoudens krijgen meer te besteden Het belastingstelsel verandert. We vergroenen, de belasting op consumptie gaat omhoog en belangrijk: het kabinet maakt werk lonender. De belastingtarieven

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Belastingdienst 16 2016 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Deze aanvullende toelichting hoort bij de M-aangifte 2016. In het Overzicht inkomsten en aftrekposten

Nadere informatie

Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen Geldend van t/m heden

Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen Geldend van t/m heden De wegwijzer naar informatie en diensten van alle overheden Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen Geldend van 01-01-2017 t/m heden Hoofdstuk VIII. S&O-afdrachtvermindering

Nadere informatie

Inkomstenbelasting. Kapitaalverzekering eigen woning, spaarrekening eigen woning en beleggingsrecht eigen woning. Overgangsrecht KEW.

Inkomstenbelasting. Kapitaalverzekering eigen woning, spaarrekening eigen woning en beleggingsrecht eigen woning. Overgangsrecht KEW. Inkomstenbelasting. Kapitaalverzekering eigen woning, spaarrekening eigen woning en beleggingsrecht eigen woning. Overgangsrecht KEW. Belastingdienst/Directie Vaktechniek Belastingen Besluit van 27 juni

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2012

Nieuwsbrief december 2012 Eindejaar tips voor de onderneming Voorkom toepassing van thin capitalization Zijn er in uw concern groepsleningen afgesloten? U kunt toepassing van de renteaftrekbeperking voor groepsleningen op grond

Nadere informatie

Belastingplan 2015. Zoals aangeboden aan de 2 e Kamer op 16 september 2014. Krijn Doornekamp

Belastingplan 2015. Zoals aangeboden aan de 2 e Kamer op 16 september 2014. Krijn Doornekamp Belastingplan 2015 Zoals aangeboden aan de 2 e Kamer op 16 september 2014 Krijn Doornekamp Wat komt aan de orde Inkomstenbelasting tarieven 2015 Wijzigingen in heffingskortingen Woningmarkt DGA/Zelfstandigen

Nadere informatie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie

Administratiekantoor Van den Dungen B.V. Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie Nieuwsbrief 2018, 7 e jaargang, 13 e editie Inhoud 1. Verhoging lage BTW-tarief van 6% naar 9% 2. Veranderingen vennootschapsbelasting en dividendbelasting box 2 3. Overige wijzigingen 4. Eindejaarstips

Nadere informatie

Prinsjesdagontbijt 17 september 2014

Prinsjesdagontbijt 17 september 2014 Prinsjesdagontbijt 17 september 2014 Programma Welkom door mr. Sjaak Lagerwerf (directielid Lansigt) Toelichting Miljoenennota Peter Kranendonk MSc LLM Visie van Senne Janssen (ING) Gelegenheid tot het

Nadere informatie

Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u?

Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Prinsjesdag 2016 Wat betekenen de kabinetsplannen voor u? Afgelopen dinsdag is de laatste miljoenennota van dit kabinet gepresenteerd. Daarin is

Nadere informatie

Belastingcijfers 2015

Belastingcijfers 2015 Belastingcijfers 2015 Box 1 - inkomen uit werk en woning Schijventarief voor personen jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd: Belastbaar inkomen doch niet belastingtarief tarief premie volksverzekeringen

Nadere informatie

OKTOBER 2017 BELASTINGPLAN 2018

OKTOBER 2017 BELASTINGPLAN 2018 OKTOBER 2017 BELASTINGPLAN 2018 BELASTINGPLAN 2018 1. Prinsjesdag 2017 2. Afschaffing inkeerregeling 3. Multiplier giftenaftrek 4. Vrijstelling pleegzorgvergoedingen 5. Tarieven inkomstenbelasting 6. Kapitaalverzekeringen

Nadere informatie

Belastingcijfers 2017

Belastingcijfers 2017 Belastingcijfers 2017 Box 1 - inkomen uit werk en woning Schijventarief voor personen jonger dan de AOW-gerechtigde leeftijd: totaal tarief heffing over totaal - 19.982 8,90% 27,65% 36,55% 7.303 19.982

Nadere informatie

Webinar Prinsjesdag 2017 Wat zijn de fiscale gevolgen?

Webinar Prinsjesdag 2017 Wat zijn de fiscale gevolgen? Webinar Prinsjesdag 2017 Wat zijn de fiscale gevolgen? mr. Arjo van Eijsden mr. Jan-Bertram Rietveld prof. dr. Walter de Wit Disclaimer Dit webinar is een korte uiteenzetting over de fiscale gevolgen van

Nadere informatie

Prinsjesdagspecial 2018

Prinsjesdagspecial 2018 Prinsjesdagspecial 2018 19 september 2018 Welke voorstellen bevat het pakket Belastingplan 2019? De Prinsjesdagspecial 2018, opgesteld in opdracht van de NBA, biedt een handzaam overzicht van de aangekondigde

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2015

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2015 Belastingdienst 15 2015 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2015 IB 331-1B51PL Deze aanvullende toelichting hoort bij de M aangifte 2015. In het Overzicht inkomsten

Nadere informatie

Inhoud. Lijst van afkortingen 13. Studiewijzer 15. Inleiding belastingrecht 17. Deel 1 Inkomstenbelasting 24

Inhoud. Lijst van afkortingen 13. Studiewijzer 15. Inleiding belastingrecht 17. Deel 1 Inkomstenbelasting 24 Inhoud Lijst van afkortingen 13 Studiewijzer 15 Inleiding belastingrecht 17 Deel 1 Inkomstenbelasting 24 1 Algemene uitgangspunten 26 1.1 Wie moet belasting betalen? (art. 1.1 en 1.2 Wet IB) 26 1.2 Waarover

Nadere informatie

Fiscaal up to Date BV. Hoewel uiterste zorg is besteed aan de inhoud, aanvaardt de uitgever noch de redactie van Fiscaal up to Date enige

Fiscaal up to Date BV. Hoewel uiterste zorg is besteed aan de inhoud, aanvaardt de uitgever noch de redactie van Fiscaal up to Date enige Fiscaal up to Date BV. Hoewel uiterste zorg is besteed aan de inhoud, aanvaardt de uitgever noch de redactie van Fiscaal up to Date enige aansprakelijkheid voor onvolledigheid of onjuistheid of voor gevolgen

Nadere informatie

7.7. Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni keer beoordeeld

7.7. Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni keer beoordeeld Samenvatting door een scholier 2041 woorden 26 juni 2012 7.7 6 keer beoordeeld Vak Economie Hoofdstuk 1 Brutoloon Het brutoloon is het loon dat de werknemer ontvangt van zijn werkgever. Van dit loon worden

Nadere informatie

Als u 65 jaar of ouder bent

Als u 65 jaar of ouder bent 2007 Als u 65 jaar of t Als u 65 jaar wordt, heeft dit gevolgen voor uw belasting en premie volksverzekeringen. Deze gevolgen hebben bijvoorbeeld betrekking op uw belastingtarief, uw heffingskortingen,

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief komen de voorgenomen maatregelen aan bod betreffende: 1. Vastgoedsector; 2. Ondernemers; 3. Particulieren.

In deze nieuwsbrief komen de voorgenomen maatregelen aan bod betreffende: 1. Vastgoedsector; 2. Ondernemers; 3. Particulieren. 21 september 2017 Prinsjesdag 2017 Op Prinsjesdag zijn de belastingplannen voor 2018 gepresenteerd. Naar aanleiding daarvan wordt in deze nieuwsbrief een aantal fiscale plannen voor 2018 uit onder meer

Nadere informatie

1. Wet Inkomstenbelasting 2001

1. Wet Inkomstenbelasting 2001 Fiscale en sociale cijfers 2015 1. Wet Inkomstenbelasting 2001 Tarief box 1 Belastbaar inkomen meer maar niet meer belastingtarief tarief premie volksverzekeringen totaal tarief * voor een belastingplichtige

Nadere informatie

Nieuwsbrief van 23 september 2016

Nieuwsbrief van 23 september 2016 Nieuwsbrief van 23 september 2016 Behandelde onderwerpen in deze nieuwsbrief: Belastingplan 2017 Subsidieregeling SDE+ Wettelijke rente verlaagd Uitbreiding wetgeving eigen risicodragerschap WGA Belastingplan

Nadere informatie

1. Wet Inkomstenbelasting 2001

1. Wet Inkomstenbelasting 2001 Fiscale en sociale cijfers 2016 1. Wet Inkomstenbelasting 2001 Tarief box 1 Belastbaar inkomen meer maar niet meer belastingtarief tarief premie volksverzekeringen totaal tarief * voor een belastingplichtige

Nadere informatie

Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016

Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016 Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016 Wijzigingen minimumloon en sociale uitkeringen 2016 Werk en inkomen Wettelijk minimumloon en uitkeringsbedragen De bruto bedragen van het wettelijk minimumloon

Nadere informatie

special MILJOENENNOTA 2014 uitgaven 267,0 miljard inkomsten 249,1 miljard De miljoenennota en uw portemonnee.

special MILJOENENNOTA 2014 uitgaven 267,0 miljard inkomsten 249,1 miljard De miljoenennota en uw portemonnee. MILJOENENNOTA 2014 special De miljoenennota en uw portemonnee. inkomsten 249,1 miljard uitgaven 267,0 miljard Het kabinet heeft op Prinsjesdag bekend gemaakt hoe de begroting, met daarin het bezuinigingspakket

Nadere informatie

FISCALE CIJFERS 2014 SCFB adviseert het Fintool.nl abonnement

FISCALE CIJFERS 2014 SCFB adviseert het Fintool.nl abonnement Postbus 224 2700 AE Zoetermeer Tel. 085 111 88 88 Fax 085 111 88 80 E-mail info@scfb.nl Internet www.scfb.nl Bank ABN AMRO IBAN NL05ABNA0597042454 BIC ANBANL2A KvK Den Haag 27198895 FISCALE CIJFERS 2014

Nadere informatie

Bijlage WFTNIVO examens 2012. Bijlage WFTNIVO examens 2012. Inhoud. Belastingtarief box 2 en 3

Bijlage WFTNIVO examens 2012. Bijlage WFTNIVO examens 2012. Inhoud. Belastingtarief box 2 en 3 Inhoud - Schijventarief box 1 (belastbaar inkomen uit werk en woning) p.1 - Belastingtarief box 2 en 3 p.2 - Heffingskortingen p.2 - Bijtelling p.3 - Percentages eigenwoningforfait p.3 - Vrijstellingen

Nadere informatie

Belastingplan 2012. Het Belastingplan 2012 noemt de volgende wijzigingen in de heffingskortingen:

Belastingplan 2012. Het Belastingplan 2012 noemt de volgende wijzigingen in de heffingskortingen: Belastingplan 2012 Inleiding Vrijdag 16 september 2011 heeft Minister de Jager en Staatsecretaris Weekers van Financiën het Fiscaal pakket 2012 aangeboden aan de Tweede Kamer. Het Fiscaal pakket bestaat

Nadere informatie

Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen

Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen Nieuwsbrief Fiscaal Juridisch Adviesbureau Informatiebulletin over de eigen woning en inkomensvoorzieningen Nummer 169 Regeerakkoord Rutte III Inhoud Tarieven en schijven Box 1 1 Box 2 2 Box 3 2 Heffingskortingen

Nadere informatie

WETSVOORSTEL BELASTINGPLAN 2004 GEPRESENTEERD

WETSVOORSTEL BELASTINGPLAN 2004 GEPRESENTEERD WETSVOORSTEL BELASTINGPLAN 2004 GEPRESENTEERD De staatssecretaris van Financiën heeft op Prinsjesdag (16 september 2003) het Belastingplan 2004 bij de Tweede Kamer ingediend. Dit wetsvoorstel maakt onderdeel

Nadere informatie

PRINSJESDAGSPECIAL FISCALE MAATREGELEN 2018

PRINSJESDAGSPECIAL FISCALE MAATREGELEN 2018 In deze Prinsjesdagspecial staan de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2018 en aanvullende wetsvoorstellen voor u op rij. De special is verdeeld in de volgende onderwerpen: - maatregelen ondernemingen;

Nadere informatie

Ondernemers. Prinsjesdag Belastingplannen 2019 en meer nieuwe wetgeving

Ondernemers. Prinsjesdag Belastingplannen 2019 en meer nieuwe wetgeving Ondernemers Prinsjesdag 2018 Belastingplannen 2019 en meer nieuwe wetgeving 1 Inhoudsopgave Ondernemer... 3 Stapsgewijs naar twee tariefschijven...... 3 Geleidelijke afbouw ondernemersaftrek...... 3 Minder

Nadere informatie

Uw bv s als fiscale eenheid in De belangrijkste voor- en nadelen op een rij. whitepaper

Uw bv s als fiscale eenheid in De belangrijkste voor- en nadelen op een rij. whitepaper 13.07.16 Uw bv s als fiscale eenheid in 2016 De belangrijkste voor- en nadelen op een rij whitepaper In dit whitepaper: Onderneemt u vanuit meerdere bv s, dan kan het fiscaal aantrekkelijk zijn om de bv

Nadere informatie

Wijzigingen per 1 januari Wijzigingen per 1 januari 2017

Wijzigingen per 1 januari Wijzigingen per 1 januari 2017 Wijzigingen per 1 januari 2017 Wijzigingen per 1 januari 2017 Op 1 januari 2017 zijn enkele wetten aangepast, die van invloed zijn op het geven van een passend financieel advies. In dit bericht geven we,

Nadere informatie

Het tij is gekeerd. Wat zijn de fiscale gevolgen van Prinsjesdag 2016 voor jou?

Het tij is gekeerd. Wat zijn de fiscale gevolgen van Prinsjesdag 2016 voor jou? Het tij is gekeerd Wat zijn de fiscale gevolgen van Prinsjesdag 2016 voor jou? De overheidsfinanciën zijn verbeterd en de economische groei zet naar verwachting door met 1,7 procent in 2017. Het consumentenvertrouwen

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 000 Nota over de toestand van s Rijks Financiën Nr. 72 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der

Nadere informatie

DECEMBER 2017 TAK NIEUWSBRIEF

DECEMBER 2017 TAK NIEUWSBRIEF DECEMBER 2017 TAK NIEUWSBRIEF Algemeen Wegens de feestdagen zijn wij van 23 december 2017 tot en met 2 januari 2018 gesloten. 3 januari 2018 zijn we weer geopend! Wij wensen u allen fijne feestdagen toe!

Nadere informatie