Durf jij? NHL Hogeschool. Vergroot je perspectief.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Durf jij? NHL Hogeschool. Vergroot je perspectief."

Transcriptie

1 Durf jij? NHL Hogeschool. Vergroot je perspectief.

2

3 Durf te excelleren Nieuwe dingen durven doen: daar draait het om bij ExcellentNHL. In drie jaar tijd is de ExcellentNHL Community uitgegroeid tot een broedplaats van talent en innovatie; een plek waarin we met z n allen veel ondernemen. Dit doen we in een creatieve en inspirerende omgeving waar studenten van verschillende opleidingen, docenten, lectoren en bedrijven samenkomen om elkaar te stimuleren, te leren en gezamenlijk een bijdrage te leveren aan de toekomst van de regio. Bij ExcellentNHL gaan we uit van de kracht van onze studenten. Iedereen heeft zijn eigen talent, wij bieden ze de kans deze te ontwikkelen en hun talenten in te zetten voor creatieve opdrachten, innoverende initiatieven of uitdagende vraagstukken van bedrijven en instellingen. Deze opdrachten zijn heel verschillend, maar hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken: maatschappelijke waarde, multidisciplinair samenwerken, innovatie en talentontwikkeling. In dit boekje laten we zien hoe deze kenmerken vorm krijgen. Bijvoorbeeld in de kleurrijke projecten van studenten en de open houding van docenten en bedrijven. ExcellentNHL stimuleert studenten het beste uit zichzelf te halen, zonder teveel grenzen aan te geven. Het biedt ze een breder perspectief; we geven ze de kans hun netwerk binnen en buiten de NHL te vergroten. Maar we geven ze vooral vertrouwen: kom op, je kunt het. Durf! Margriet Kat, Projectleider

4 Agatha durft te genieten

5 Ik ben: Agatha Roozendaal, programmamanager oriëntatiejaar ExcellentNHL Werken met excellente studenten betekent werken met nieuwsgierige, ondernemende en gemotiveerde mensen. Fantastisch om daarbij betrokken te zijn! De studenten zijn niet bang om nieuwe dingen aan te pakken en ik herken me hier wel in. Naast mijn werk in de welzijnssector ben ik altijd blijven leren. De laatste jaren werkte ik als docent bij de welzijnsopleidingen van de NHL. Toen ik twee jaar geleden de kans kreeg om aan de slag te gaan bij het excellentieprogramma heb ik meteen de switch gemaakt. Voor het oriëntatiejaar van ExcellentNHL wonen de studenten verschillende gastcolleges bij, leren ze hun talenten ontdekken en werken ze aan innovatieve opdrachten. We bieden ze een palet aan kleuren dat de NHL biedt. Met zoveel opleidingen en kennisgebieden binnen één hogeschool kun je veel kanten op en veel van elkaar leren. Bij het Excellentieprogramma draait het niet om de hoogste cijfers, maar om een bepaalde houding. Het gaat erom dat je buiten bepaalde kaders durft te denken, kritisch bent en niet bang bent om nieuwe dingen te ondernemen. Je ziet de leukste ideeën voorbij komen: van een treinreis voor eenheid in Europa tot een toneelvoorstelling voor dove kinderen. Studenten die echt gaan voor hun passie en zich door niets of niemand laten tegenhouden: dat zijn excellente studenten. Geniet want: Ik vind niets mooier dan pareltjes te zien blinken tijdens het programma. Ik krijg zoveel energie van enthousiaste, gemotiveerde studenten, daar kan ik echt van genieten.

6 t f r u d Gijs te groeien

7 Ik ben: Gijs Terlouw, vierdejaarsstudent Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Excellent omdat: hij techniek en welzijn combineert en hiermee bijdraagt aan innovatie in de zorg. Ouderen die gamen om soepel te blijven of een app voor jongeren om hun sociale vaardigheden te verbeteren: mooie voorbeelden van innovatieve oplossingen waarbij techniek wordt ingezet om het welzijn van mensen te verbeteren. Na een tijd als programmeur te hebben gewerkt, miste ik het menselijke contact en ben ik begonnen met de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Via het Excellentieprogramma maakte ik kennis met het lectoraat ihuman-welzijn Zorg Digitaal. Dit lectoraat doet praktijkgericht onderzoek naar innovatieve en technische oplossingen voor de zorg- en welzijnssector. Een combinatie die mij op het lijf is geschreven. Via verschillende projecten draag ik bij aan het lectoraat. We hebben bijvoorbeeld een dansspel ontwikkeld voor ouderen, zodat hun spieren soepel blijven. Dit hebben we kunnen doen dankzij goede samenwerking met veel verschillende mensen. Bijvoorbeeld met een universiteit in Japan, verschillende zorginstellingen, de game-industrie, maar natuurlijk ook dankzij ouderen die voor ons wilden testen. Geslaagd: Het prototype van het spel wordt doorontwikkeld tot een volwaardige game. Gegroeid want: Ik heb mijn talenten leren versterken. Ik ben binnen het lectoraat van coördinator naar projectmanager gegroeid. Best een verantwoordelijkheid voor een student! Bovendien ben ik keynote-spreker geweest op verschillende congressen en symposia. Dan sta je ineens voor een volle zaal te praten waar ook professoren en lectoren aan het woord zijn. Ik had nooit verwacht dat ik daar goed in ben. Ik vind het zelfs leuk!

8 Lisa durft haar talenten te benutten voor andermans talenten

9 Ik ben: Lisa Verdenius, vierdejaarsstudent Communication & Multimedia Design (CMD) Excellent omdat: Ze haar talenten in kaart heeft gebracht en deze heeft uitgebouwd om andere studenten te helpen met het visualiseren van concepten. In het begin van het Excellentieprogramma kun je een talententest doen waar jouw sterke kanten uitkomen. Bij mij kwam hier vooral naar voren dat ik een activator ben, positief en communicatief. Dit inzicht heeft mij heel erg geholpen om erachter te komen waar mijn passie ligt en waar ik goed in ben. In de opleiding CMD was ik veel bezig met het bedenken van concepten. Tijdens mijn stage bij een reclamebureau moest ik concepten ook visualiseren zodat je ze duidelijk kunt overbrengen op klanten. Ik merkte dat ik het heel lastig vond om de ideeën in mijn hoofd concreet te maken voor anderen en dat ik hier niet de enige in was. Ik hoorde andere studenten er ook over. Na mijn stage besloot ik hier meer mee te doen. Ik ben een methode aan het ontwikkelen voor studenten om ideeën beeldend te krijgen. Door middel van verschillende handvatten en oefeningen kunnen creatieve studenten dit leren. Geslaagd: Ik werk naast mijn studie nu ook als docent bij CMD om studenten te begeleiden met mijn methode. Benut want: Ik merk dat ik ontzettend veel energie krijg van mensen verder helpen en oplossingen ontwikkelen voor anderen. Dankzij het herkennen van mijn talenten durfde ik de stap te nemen om deze verder uit te bouwen.

10 Ingemarit durft los te laten

11 Ik ben: Ingemarit van der Wal, Algemeen directeur MindUp, onderdeel van GGZ Friesland Vanuit de overheid verandert veel in de zorg. Allerlei zorginstellingen moeten zich daarop aanpassen. Ik wil graag met deze instellingen samenwerken om de zorg innovatief en duurzaam te organiseren. Wij hebben een groot monumentaal pand Wilhelminaoord bij Sint Nicolaasga. Voorheen woonden daar psychiatrische patiënten. Nu wordt het gebruikt als locatie voor dagbesteding, maar verder staat het leeg. Ik wil daar een plek van maken waar we kunnen samenwerken met verschillende partijen, vergaderruimte bieden voor andere zorginstellingen en meteen ook een leer-werkplek creëren voor psychiatrische patiënten, bijvoorbeeld in de horeca. Ik wil excellente studenten laten meedenken om hier vorm aan te geven. Zowel in de verbouwing, samenwerkingsvormen als het benutten van nieuwe media in het kader van innovatie. Hiervoor nodig ik ze uit om twee dagen in het pand te werken, eten en slapen. Ze maken niet alleen kennis met het gebouw, maar ook met patiënten. Een uitdagende combinatie! Studenten uit verschillende richtingen; zij komen vast met verrassende ideeën en nieuwe invalshoeken. Ontwikkelingen als nieuwe media en duurzaamheid zijn voor studenten veel vanzelfsprekender dan voor de wat oudere generatie. Bovendien hebben ze vaak een andere kijk op organiseren. Ik verheug me er erg op om te ontdekken hoe de studenten te werk gaan. Laat los want: Om te kunnen innoveren, moet je loslaten. Vanuit het werkveld is dit vaak lastig omdat wij gewend zijn rekening te houden met meespelende factoren. Hierdoor blokkeren ideeën al gauw. Studenten hebben dit nog niet, daarom kunnen ze helemaal los met hun ideeën.

12 t f r u d Timo roots te denken g

13 Ik ben: Timo Teitsma, derdejaarsstudent Leraar Natuurkunde Excellent omdat: hij een studiegroep heeft opgericht, maar ook een huiswerkinstituut wil opzetten binnen de NHL. Timo wil zijn kennis al tijdens zijn opleiding inzetten om scholieren verder te helpen. Ik deed altijd al meer naast mijn studie. Zo heb ik samen met twee medestudenten een studiegroep opgezet binnen de afdeling Leraar Exacte vakken. Hiervoor hebben we een ruimte geregeld binnen de NHL waarin we iedere week met meerdere studenten samen studeren. Door samen opgaven te maken, komen we sneller tot oplossingen en motiveren we elkaar. Sinds dit jaar heb ik me aangesloten bij ExcellentNHL. Daar kwam ik erachter dat ik ondernemen in samenwerking met anderen erg leuk vind. Door hier meer over na te denken, zijn we op het idee van een huiswerkinstituut gekomen. We krijgen regelmatig mailtjes via onze docenten waarin middelbare scholieren bijles vragen in een exact vak. Om al deze losse vragen gestructureerd vorm te geven, willen we in de NHL zelf een huiswerkinstituut oprichten waarin we scholieren helpen met vakken waar ze moeite mee hebben. Erg leuk om vanuit een ander perspectief met mijn studie bezig te zijn! Geslaagd: We zijn nog in de onderzoeksfase, we overleggen met opleidingshoofden en bekijken de verschillende mogelijkheden. Maar er is vraag naar, dus ik hoop dat het huiswerkinstituut er echt komt! Denkt groots want: De NHL heeft veel verschillende lerarenopleidingen, dus ik wil het verder trekken dan alleen de exacte vakken. Ik kan me voorstellen dat er voor de lerarenopleidingen Talen ook behoefte aan is. Zo kunnen we iedere scholier die vastloopt in een bepaald vak verder helpen.

14 Nicole durft oud en nieuw te combineren

15 Ik ben: Nicole Bakker, tweedejaarsstudent Bouwkunde Excellent omdat: ze met respect voor oude gebouwen manieren zoekt om deze gebouwen te voorzien van duurzame energie. Een van de opdrachten tijdens het Excellentieprogramma was een lector interviewen. Ik koos voor Peter Joore van het lectoraat Open Innovatie. Later nodigde hij me uit voor het stedenbouwkundige project Eco-Acupuncture in Florence. De overheid wil alle oude gebouwen behouden zoals ze zijn. Door die conservatieve houding trekt de lokale bevolking weg en staan veel gebouwen leeg. Studenten van verschillende nationaliteiten moesten hier oplossingen voor bedenken. Ik ging aan de slag met zonne-energie. Dit is gratis, schoon en overal, maar niemand zit te wachten op lelijke zonnepanelen op het dak en al helemaal niet bij historische gebouwen. Toen ik op het dak van een gebouw stond, zag ik een manier om zonnepanelen onopvallend te plaatsen; door het formaat en de kleur van de dakpannen gelijk te houden. Dankzij mijn enthousiasme werd ik door TU Delft uitgenodigd om het vak Smart & Bioclimatic Design te volgen. Hiervoor heb ik een design manual geschreven die oplossingen aandraagt om zonne-energie esthetisch verantwoord te integreren in bestaande gebouwen. Ik kwam erachter dat er ontzettend veel mooie alternatieven zijn voor de lelijke zonnepanelen die je doorgaans ziet, terwijl bijna niemand dit weet. Erg zonde! Met de design manual wil ik hier bekendheid aan geven en anderen inspireren, zodat duurzame energie op een mooie manier, zoveel mogelijk kan worden ingezet. Geslaagd: Ik wil mijn design manual digitaal en in boekvorm uitgeven, zodat iedereen kan profiteren van de alternatieven. Combineert want: Persoonlijk ben ik gek op mooie architectuur, maar ik vind ook duurzaamheid erg belangrijk. Daarom wil ik oplossingen zoeken om het beste van beide werelden te behouden.

16 Jelle durft leiders te maken van iedereen

17 Ik ben: Jelle Dijkstra, lector Persoonlijk Leiderschap & Innovatiekracht Het lectoraat Persoonlijk Leiderschap & Innovatiekracht sluit nauw aan bij de mindset van excellente studenten. In Nederland heerst al jaren de cultuur dat managers de werknemers aansturen. Maar de maatschappij verandert, denk aan ontwikkelingen als internet en social media; mensen weten steeds meer en hebben een mening. In het lectoraat, dat nog vrij nieuw is, willen we onderzoeken of het leiderschap zoals we dat kennen nog wel van deze tijd is. Weet de manager nog wel als enige hoe alles moet? Van werknemers worden ook steeds meer leidinggevende capaciteiten gevraagd. Hiervoor zijn competenties nodig zoals lef en goede communicatieve vaardigheden. Dit onderzoek doe ik in samenwerking met studenten, onder andere van het ExcellentNHL. Het mooie hieraan is dat zij in staat zijn om zaken met een vernieuwende blik te bekijken en de eigenschappen van het persoonlijk leiderschap al ontwikkelen tijdens het programma. Het eerste onderzoek met een studente van ExcellentNHL naar opvattingen over leiderschap bij NHL-studenten en -docenten is inmiddels afgerond. Zij kreeg te maken met tegenslagen: weinig respons, technische mankementen, de verwerking van resultaten. In plaats van bij de pakken neer te zitten, zocht ze naar manieren om tot oplossingen te komen. Daar leer je van, het maakt je flexibel. Uiteindelijk hoop ik dat het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap zoals innovatiedrang, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen niet alleen onderdeel is van het Excellentieprogramma, maar te zien is in alle opleidingen van de NHL. Iedereen is leider want: Iedereen heeft het in zich om in bepaalde situaties het voortouw te nemen, het is een kwestie van de juiste talenten naar boven te krijgen en verder te ontwikkelen.

18 t f r u d Baris er de schutting te kijken ov

19 Ik ben: Baris Bayrak, tweedejaarsstudent Commerciële Economie Excellent omdat: hij verder durft te kijken dan zijn neus lang is. Door met mensen van verschillende disciplines samen te werken, tilt Baris projecten naar een hoger niveau. Tijdens de opleiding Commerciële Economie draait alles om sales. In het Excellentieprogramma kom ik in aanraking met studenten van allerlei opleidingen: van Docent Theater tot Bouwkunde. Sales komt nauwelijks voor in hun woordenboek. Als onderdeel van het Excellentieprogramma moesten we een plan maken voor een duurzaam park in Appelscha waar natuur, mens en innovatie bij elkaar komen. In groepjes met verschillende studenten uit verschillende studies gingen we aan de slag. Erg verrassend: studenten uit de commerciële hoek bekeken alles heel praktisch en vooral met een financiële blik, terwijl andere studenten eerst hun creativiteit de vrije loop lieten. Dit brengt anderen ook weer op ideeën. We bedachten bijvoorbeeld een restaurant met een tuin op het dak, zodat gasten uit eigen tuin kunnen eten en een inspiratieplek met kunst en bloemen om ideeën te laten borrelen. Een eye- opener voor mij: als ik deze opdracht met studenten van mijn eigen studie had gedaan, was er ongetwijfeld iets heel anders uit gekomen. Geslaagd: Er is niet alleen een leuke en creatieve presentatie uitgekomen, ik heb hierdoor ook geleerd dat je veel inspiratie uit andere mensen kunt halen. Het heeft mijn blik verruimd. Kijkt over de schutting want: Ik wil een interdisciplinair projectbureau starten binnen de NHL. Een soort uitzendbureau voor projecten die over de grenzen van een opleiding gaan. Een school met zoveel studierichtingen: daar moeten we meer gebruik van maken!

20 Stephanie durft eigenwijs te zijn

21 Ik ben: Stephanie Verstraeten, excellent afgestudeerd aan de opleiding Pedagogiek Ik ben eigenlijk per toeval in mijn talent gerold. Als moeder van hoogbegaafde kinderen liep ik tegen veel muren op. Zij konden moeilijk hun draai vinden in de maatschappij en ik kon niet de goede begeleiding vinden. Ik dacht: dan doe ik het zelf! Ik ging Pedagogiek studeren. Via het Excellentieprogramma kwam ik in aanraking met talentontwikkeling en ik wist gelijk dat ik dit breder wilde trekken dan alleen hoogbegaafdheid. Met mijn eigen onderneming help ik mensen van jong tot oud om baas over zichzelf te worden en hun talenten te ontwikkelen. Ik vind niets mooier dan mensen helpen hun eigen kracht te vinden. Ik heb bijvoorbeeld een meisje van tien geholpen dat heel erg gepest werd. Aan het einde van het traject zei ze tegen me: Ik ben van een meisje dat niks durfde, een meisje geworden dat alles durft. Het pesten hield op. Daar doe ik het voor. Geslaagd: Het gaat boven verwachting. Ik krijg veel aanvragen van bedrijven, scholen en particulieren. Daarnaast werk ik samen met Luk de Wulf, een bekende pedagoog gespecialiseerd in talentontwikkeling. Ik heb hem ontmoet tijdens een lezing van het Excellentieprogramma. Eigenwijs want: Door op zoek te gaan naar oplossingen voor mijn eigen kinderen heb ik werk gevonden waar mijn hart ligt. Door steeds mijn eigen pad te volgen, krijg ik ook veel voor elkaar. Dit wil ik doorgeven aan anderen.

22 Bouwe durft te investeren in studenten

23 Ik ben: Bouwe van der Veer, hoofd afdeling wonen gemeente Het Bildt Hoe gaan we de krimp van jongeren in de gemeente Oudebildtzijl tegen? Met deze vraag moesten studenten van ExcellentNHL aan de slag. Ik werk graag samen met studenten. Zij durven buiten de kaders te denken, omdat ze ook minder kaders hebben. Op het moment dat wij vanuit de gemeente oplossingen bedenken, houden we meteen rekening met alle regels waaraan we ons moeten houden. Wat kost het? Krijgen we hier wel toestemming voor? Studenten gaan juist onbevangen de uitdaging aan, ze denken vanuit mogelijkheden in plaats van beperkingen. De creativiteit en spontaniteit van studenten kunnen we goed gebruiken. De mitsen en maren laten ze maar aan ons over. Er zijn leuke ideeën uit de opdracht gekomen. Bijvoorbeeld het opknappen van verpauperde panden door studenten. Studenten gaan aan de slag met het opknappen van een pand en tijdens de renovatieperiode wonen ze in een ander goedkoop pand in het dorp. Een ontzettend leuke oplossing waar wij veel inspiratie uit halen. We kijken bijvoorbeeld naar mogelijkheden om in heel Noordwest Friesland panden te laten opknappen door mensen die zonder werk zitten. Durft te investeren want: Ik krijg er veel voor terug. De frisse blik van studenten, de manier van omgaan met elkaar, hun manier van spreken: het geeft mij veel energie! Bovendien vind ik dat je studenten de kans moet geven om in aanraking te komen met de praktijk. Dit maakt de afstand tussen theorie en de praktijk een stuk kleiner.

24 Annelies durft te ondernemen

25 Ik ben: Annelies Goudsmits, tweedejaarsstudent Docent Theater Excellent omdat: ze als tweedejaarsstudent Docent Theater, samen met haar vriend (vierdejaarsstudent van dezelfde opleiding) een eigen theaterstichting heeft opgezet waarin ze theaterworkshops geeft en voorstellingen maakt. Cultureel ondernemen wordt steeds belangrijker in de theaterwereld. Er zijn steeds minder subsidies voor zaken als kunst, theater en muziek. Dankzij ExcellentNHL heb ik geleerd om kansen te zien en ze te grijpen. Ik liep al langer rond met het idee om een plek op te zetten waar ik met anderen voorstellingen kan maken en mijn vriend wilde een plek waar we workshops kunnen geven. Niet alleen op het gebied van theater, maar bijvoorbeeld ook presentatieworkshops. We bedachten dat we dit goed kunnen combineren. Tijdens het Excellentieprogramma kom ik in aanraking met veel verschillende mensen: lectoren, docenten, maar ook studenten van verschillende opleidingen. Ik heb tijdens de bijeenkomsten veel met iedereen gepraat en van daaruit veel tips gekregen. Bijvoorbeeld over mensen die ik kon benaderen. Met al deze informatie werd ons idee als snel concreet. Ik ben blij dat ik deze stap heb genomen en ik denk dat het Excellentieprogramma me net dat duwtje heeft gegeven dat ik nodig had. Geslaagd: We zijn net begonnen; de stichting is opgericht en we zijn al bezig met twee voorstellingen, in samenwerking met leerlingen van een theateropleiding in Tilburg. Onderneemt want: Het is voor mij de ideale manier om mijn passie voor het theatervak over te brengen op anderen. Uiteindelijk hoop ik met de stichting een creatieve plek te creëeren waarin theatermakers elkaar ontmoeten, we mooie dingen kunnen maken en inspirerende workshops geven.

26 Wim durft iedereen een 10 te noemen

27 Ik ben: Wim Braaksma, minorleider van de minor Masters of Change De minor Masters of Change ligt erg dicht bij de kern van het Excellentieprogramma. Studenten van het ExcellentNHL kunnen opdrachten uit de minor gebruiken voor extra studiepunten. De minor richt zich op excelleren in organisaties. Hoe word je de beste in je markt? Dat gaat niet alleen om financiële resultaten behalen, maar ook om vernieuwen en verbeteren, maatschappelijke betrokkenheid en aandacht voor de mens. Studenten gaan aan de slag met een opdracht om bedrijven professioneel te laten groeien aan de hand van managementmodellen. Bijvoorbeeld op het gebied van processen verbeteren of de koersbepaling van een bedrijf. We werken met bedrijven en instellingen zoals Douwe Egberts, de Provincie Fryslân en Jeugdzorg. In de minor ga ik uit van de kernkwaliteiten van de studenten. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals enthousiasme of doorzettingsvermogen. Ik wil studenten leren dat iedereen oké is. Als iemand bijvoorbeeld laks gedrag vertoont, is diegene niet per definitie laks. Nee, hij doet laks, maar hij is nog net zo goed oké en kan daar verandering in brengen. Dit vraagt een andere manier van dingen benaderen. Je hebt zelf het stuur in handen. Je eigen leiderschap vormgeven en dit meenemen in je professionaliteit; daar draait het om tijdens het Excellentieprogramma en in de minor Masters of Change. Noemt iedereen een 10 want: Iedereen mag zijn zoals ie is. Daarom is iedere student voor mij een 10. Dat betekent niet dat iedereen een 10 haalt, het ligt eraan wat je zelf met je kwaliteiten doet. Zelfs als je een 6 haalt, blijf je voor mij een 10!

28 ... j i j f r Du met n e k r e w e nt ook same NHL? t n e l l e c x E???

29 Innoveren, samenwerken en risico s nemen? Durf jij het aan? Sluit je dan aan bij ExcellentNHL: een netwerk waarin studenten, docenten, bedrijven en lectoren elkaar ontmoeten en inspireren om samen te excelleren. Voor ondernemende studenten Wil jij iets extra s doen naast je studie en durf jij de gebaande paden te verlaten voor je eigen weg? Studenten kunnen op ieder moment in de opleiding instappen bij ExcellentNHL. Je richt je op thema s als talentontwikkeling, innoveren en ondernemingszin. Als excellente student kun je met verschillende projecten innovatieve en ondernemende competenties ontwikkelen. Als je bij het afstuderen aantoont dat je op een hoger niveau functioneert, krijg je een NHL Excellentiecertificaat bij je diploma. Toekomstige werkgevers kunnen dus zien dat jij durft! Voor bedrijven met lef Een frisse blik van studenten, innovatieve initiatieven en leren van elkaar. Durft u studenten te betrekken bij een project, brainstorm of bij verandering in uw organisatie? Door samenwerking met studenten van het Excellentieprogramma komt onderwijs en praktijk dichter bij elkaar. Studenten zitten met hun neus op de nieuwste (technologische) ontwikkelingen, kunnen onbevangen naar zaken kijken en vinden vaak verrassende invalshoeken. Durft u out of the box te denken? Heeft u een spannende opdracht, een stoer project of een stageplek? Werk dan samen met onze excellente studenten. Voor gepassioneerde docenten Haal jij graag het beste naar boven bij jezelf en onze NHL-studenten? Ben je bezig met een vernieuwend project, heb je een verrassend idee, past jouw minor binnen het programma of wil jij je gewoon graag aansluiten bij ExcellentNHL? Enthousiaste en inspirerende NHL ers zijn meer dan welkom bij de ExcellentNHL Community.

30 Mail voor meer informatie naar:

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A

Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A Presentatie Tekst Top plan (talentontwikkelingsplan) Amy Kouwenberg OABCE1A INLEIDING Ik heb vandaag een cadeautje meegenomen. Niet voor jullie, maar voor mijzelf. Het cadeautje staat voor de verrassingen

Nadere informatie

MONTAGETOOL MONTAGETOOL. voor docenten. voor studenten. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in het mbo. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in het mbo

MONTAGETOOL MONTAGETOOL. voor docenten. voor studenten. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in het mbo. Loopbaanoriëntatie en begeleiding in het mbo MONTAGETOOL voor docenten voor studenten Loopbaanoriëntatie en begeleiding in het mbo MONTAGETOOL Loopbaanoriëntatie en begeleiding in het mbo Fig. 08 Docenten Montagetool Bouw ook samen met je medestudenten

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen.

Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Aanspreekpunt voor studenten Informatica van Avans Hogeschool voor stage en afstuderen. Innovatie & inspiratieprogramma + werkplek @ Jamfabriek (code A02) Heeft u een idee, project of opdracht, neem dan

Nadere informatie

Vragenlijst leerlingen nameting

Vragenlijst leerlingen nameting Bijlage C Vragenlijsten Vragenlijst voor leerlingen Vragenlijst leerlingen nameting Dit schooljaar doe jij mee aan de pilot havo Carrousel. Je bent bij een aantal organisaties op Carrouselbezoek geweest

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Waar een wil is, is een Weg!

Waar een wil is, is een Weg! 5 tips om moeiteloos voor jezelf te kiezen en een stap te zetten. Waar een wil is, is een Weg! - Lifecoach http://www.facebook.com/arlettevanslifecoach 0 Je bent een ondernemende 40+ vrouw die vooral gericht

Nadere informatie

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was.

www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. www.leraarwordeninsittard.nl Leraar, je wist dat je het was. Benjamin Plant student Aardrijkskunde Ik weet wat ik wil Het leukste moment van mijn stage is wanneer leerlingen mij uit zichzelf aanspreken

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST

Werkboek MEER KLANTEN OP JOUW MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER KLANTEN DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST Werkboek MEER MANIER! ANNEMIEKE TISSINK KRIJG MEER DOOR MARKETING IN TE ZETTEN OP EEN MANIER DIE BIJ JOU PAST MANIER! Hoofdstuk 1 Nieuwe klanten nodig? Marketing is een vakgebied waar veel om te doen is.

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach.

Karin de Galan. Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Karin de Galan Karin de Galan (1967) is sinds 1991 trainer en coach. Ze heeft zich gespecialiseerd in het trainen van trainers en richtte in 2007 de galan school voor training op. Eerder werkte ze als

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

ChoiCe, CreATe TALeNT

ChoiCe, CreATe TALeNT voor wie is Herken jij het verhaal van Mischa, Dzenan of Laura in jezelf? Ben jij tussen de 14-23 jaar en wil je ontdekken of jij de juiste keuze hebt gemaakt voor jouw toekomst? Dan is RAW TALENT FACTORY

Nadere informatie

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst.

Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Hallo, Wij zijn Kai & Charis van de Super Student en wij geven studenten zin in de toekomst. Dat is namelijk helemaal niet zo makkelijk. Veel studenten weten nog niet precies wat ze willen en hoe ze dat

Nadere informatie

ONTSLA JEZELF Jouw Eerste Stap Naar Werken Met Energie En Voldoening Dit rapport is geschreven voor iedereen die al lang op zoek is naar werk dat echt voldoening gaat geven en in een ideale wereld het

Nadere informatie

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne>

Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 <Katelyne> Schrijver: KAT Coverontwerp: MTH ISBN: 9 789402 123678 Inleiding Timo is een ander mens geworden door zijn grote vriend Tommy. Toch was het niet altijd zo geweest, Timo had Tommy gekregen voor

Nadere informatie

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse

C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse C. 3 Wat wil ik Wat is je ambitie/drive; jouw motivatie en interesse en ook: wil ik werken, of door naar een (passende) hbo-opleiding? Optie 1: Een vraag die ieder mens zich vroeg of laat stelt: wat wil

Nadere informatie

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014

3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 3D Design Academy S4C Programma Amsterdam Oost, 2014 Myrthe Lanting Tijdens mijn studies textielontwerp en Design Cultures ben ik me gaan interesseren in hoe ik ontwerp in kan zetten voor sociale innovatie.

Nadere informatie

Eigen en WIJze buurten

Eigen en WIJze buurten Eigen en WIJze buurten Swingen met de kracht en kennis van de wijk. Van en Voor wijkbewoners. Marjanne van Ginneken Community en netwerk leider van Makers en Doeners Grote Beer 980, 3067 MB Rotterdam,

Nadere informatie

Dimensie Beginnend Ontluikend In ontwikkeling Gevorderd Bekwaam Economisch en sociaal ondernemerschap

Dimensie Beginnend Ontluikend In ontwikkeling Gevorderd Bekwaam Economisch en sociaal ondernemerschap Dimensie Beginnend Ontluikend In ontwikkeling Gevorderd Bekwaam Economisch en sociaal ondernemerschap De juiste onderzoekende vragen stellen Leerlingen hebben nog geen ondernemersoog ontwikkeld voor het

Nadere informatie

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties

Persoonlijke competenties Sociale competenties Leer (school) competenties Reader TOP-dagen 2014-2015 In het onderwijs is het steeds vanzelfsprekender dat je ieder jaar meer kunt en weet. Je bent druk bezig met het leren van de vakken. Maar je ontwikkelt ook competenties. In

Nadere informatie

Namens Max: Tops: Tips: soms had je een beetje een houding van dat komt wel, probeer volgend project daar op te letten.

Namens Max: Tops: Tips: soms had je een beetje een houding van dat komt wel, probeer volgend project daar op te letten. 360 graden feedback Hieronder wordt door ieder groepslid een feedback gegeven op al zijn groepsgenoten. Zo kan iedereen zijn mening geven op de werkhouding van de betreffende persoon. Feedback van de groep

Nadere informatie

Juridische medewerker

Juridische medewerker 28-11-2013 Sectorwerkstuk Juridische medewerker Temel, Elif HET ASSINK LYCEUM Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Hoeveel procent van de opleiding bestaat uit stage?... 6 o Begeleiding...

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein

Dat ze klaarstaat voor haar vrienden. Als ze samen is met haar vriendinnen, is er veel gein Oefening 5 Persoon 1: Annet Kok (moeder) Talent: Prestatiegericht Betrouwbaar Humoristisch Optimistisch Vasthoudend Concreet voorbeeld: Tijdens de hockeywedstrijden Dat ze klaarstaat voor haar vrienden

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

Werken aan talent. 12 Bureau Zuidema

Werken aan talent. 12 Bureau Zuidema Werken aan talent 12 Bureau Zuidema interview Het mooiste voorbeeld van werken vanuit je talent is ze zelf. Met haar uitgesproken interesse voor talentontwikkeling, kreeg Jacqueline van Brink bij Bureau

Nadere informatie

Bijlage 1 Zelfassessment

Bijlage 1 Zelfassessment Bijlage 1 Zelfassessment DEEL 1 Algemeen Altijd Vaak soms Bijna nooit niet Ik hou ervan om in kleine groepjes te werken 4 5 3 2 1 Ik zou het leuk vinden om met studenten en 5 4 3 2 1 docenten te werken

Nadere informatie

Jaar Werkboek 4 weken Challenge

Jaar Werkboek 4 weken Challenge Coach jezelf naar succes Jaar Werkboek 4 weken Challenge 10 Focus Sociaal zijn, jezelf kunnen wegcijferen en altijd klaar staan voor anderen zijn mooie eigenschappen, en... Jij bent ook belangrijk Hij

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële

Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële Adinda Keizer - Copyright 2013 Niets uit deze uitgave mag zonder toestemming van Vindjeklant.nl worden gekopieerd of gebruikt in commerciële uitingen. Als startend ondernemer is alles nieuw. De boekhouding,

Nadere informatie

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W

Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W Zelfreflectie meetinstrument Ondernemende houding studenten Z&W 1 Naam student: Studentnummer: Datum: Naam leercoach: Inleiding Voor jou ligt het meetinstrument ondernemende houding. Met dit meetinstrument

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie

WERKBLADEN Seksuele intimidatie WERKBLADEN Seksuele intimidatie 1 Waarom dit boekje? 1.1 Zet een rondje om het goede antwoord. Seksuele intimidatie komt vaak voor. Ja Nee Seksuele intimidatie komt weinig voor. Ja Nee Mannen worden vaker

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013

EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 EEN MATRIX VAN KRACHTEN HOE (HER-)ONTDEK IK MIJN EIGEN MOGELIJKHEDEN? Werkwinkel Vlaamse Hersteldag 3 december 2013 Filip Abts: een korte voorstelling Wie ik ben? Wat ik kan? Wat ik weet? Wat ik heb? Wat

Nadere informatie

Speel het spel. stimulansen

Speel het spel. stimulansen Speel het spel In een mix van hints, pictionary, ganzenbord en spijker slaan staan we stil bij belevingsgericht werken. In twee teams strijden we om de eer: wie is het meest belevingsgericht? Hierbij moeten

Nadere informatie

In 2016 komt mijn boek uit: Leidinggeven is een werkwoord! Hoe creëer je (meer) ruimte voor jezelf?

In 2016 komt mijn boek uit: Leidinggeven is een werkwoord! Hoe creëer je (meer) ruimte voor jezelf? In 2016 komt mijn boek uit: Leidinggeven is een werkwoord! Hoe creëer je (meer) ruimte voor jezelf? Het gaat om doen, om zichtbaar en hoorbaar gedrag. Gedrag is waar de omgeving op reageert en wat aanspreekt,

Nadere informatie

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik.

Eerste nummer. Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie. Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. juni 2014 Op kamers Eerst durfde ik de woonkamer niet naar binnen. Eetfobie Eerste nummer Het was moeilijk om te zien dat mijn nichtje van 5 meer at dan ik. INHOUD juni 2014 Eten als een kind Op kamers

Nadere informatie

Reflectiegesprekken met kinderen

Reflectiegesprekken met kinderen Reflectiegesprekken met kinderen Hierbij een samenvatting van allerlei soorten vragen die je kunt stellen bij het voeren van (reflectie)gesprekken met kinderen. 1. Van gesloten vragen naar open vragen

Nadere informatie

Van Afvinken naar Aanvonken

Van Afvinken naar Aanvonken Van Afvinken naar Aanvonken A. Ideevorming minor Overtref jezelf (tot excellente professional) 1. Idee Idee is als volgt: voor de minor Overtref jezelf schrijven zich 1 e jaars studenten in die vinden

Nadere informatie

Voorwoord. AHA! De Grafisch Vormgever Voor Communicatie en Multimedia Design studenten.

Voorwoord. AHA! De Grafisch Vormgever Voor Communicatie en Multimedia Design studenten. Anne H Heijkoop eijkoop Assesment Assesment Anne Anne AnneHeijkoop Heijkoop Assesment Assesment Anne Anne Heijkoop Heijkoop Assesment Assesment DE GRAFISCH VORMGEVER Voorwoord AHA! De Grafisch Vormgever

Nadere informatie

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS)

Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Oplossingsgerichte vragen (Het Spel van Oplossingen IKB & TS) Stel dat dat (te grote wonder) gebeurt, ik betwijfel of dat zal gebeuren, maar stel je voor dat, wat zou je dan doen dat je nu niet doet? (p36)

Nadere informatie

SPECIAAL ONDERWIJS TALENTEN CAMPUS VENLO GELUKT! ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ

SPECIAAL ONDERWIJS TALENTEN CAMPUS VENLO GELUKT! ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ SPECIAAL ONDERWIJS TALENTEN CAMPUS VENLO GELUKT! ELK TALENT TELT! EEN INKIJK BIJ GELUKT! Ik zit aan mijn ontbijt. Een beetje nerveus neem ik nog snel de krant door. Gek eigenlijk. Ik sta al jaren voor

Nadere informatie

De Energiemaatschappij

De Energiemaatschappij De Energiemaatschappij Energie. Geen mens kan zonder Energie geeft warmte, comfort, kracht om te groeien en te ontwikkelen. Nieuwe perspectieven te ontdekken, kansen te benutten. En dat is precies wat

Nadere informatie

laat zien wie je bent

laat zien wie je bent laat zien wie je bent Wilhelminastraat 150 7573 AK Oldenzaal T 053 537 56 66 gereia@zorggroepsintmaarten.nl laat zien wie je bent Welkom. Laat zien wie je bent. 03 Welkom Gereia in Oldenzaal Gereia is

Nadere informatie

Algemene Informatie. 3 leerlijnen

Algemene Informatie. 3 leerlijnen 2 0 1 2 Algemene Informatie Buro Beeldwerk is voor iedereen die vanuit zijn vakgebied met vormgeving en creativiteit te maken heeft. De minor is een creatief lab waarin mensen vanuit verschillende disciplines

Nadere informatie

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen

POP. Persoonlijk ontwikkelingsplan. Robin van Heijningen 1 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen 2 POP Persoonlijk ontwikkelingsplan Robin van Heijningen Hillegom 17 oktober 2013 Schoonderbeek Installatietechniek 3 Persoonlijk ontwikkelingsplan

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

10 Innovatielessen uit de praktijk 1

10 Innovatielessen uit de praktijk 1 10 Innovatielessen uit de praktijk 1 Geslaagde gastoudermeeting levert veel ideeën op voor innovatie! Wat versta ik onder innoveren? Innoveren is hot. Er zijn vele definities van in omloop. Goed om even

Nadere informatie

Creëer beweging in je organisatie

Creëer beweging in je organisatie EVENT Ontketen Vernieuwing VRIJDAG 12.04.2019 BURGERS ZOO ARNHEM Creëer beweging in je organisatie Als we op de traditionele manier omgaan met veranderingen, dan blokkeren we beweging en vernieuwing. Het

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

E-BOEK: DE STUDIEKEUZE KOMT ERAAN!

E-BOEK: DE STUDIEKEUZE KOMT ERAAN! E-BOEK: DE STUDIEKEUZE KOMT ERAAN! E-BOEK: DE STUDIEKEUZE KOMT ERAAN! Carine Vos Richting-Wijzer Advies Zwolle augustus 2011 Carine Vos Pagina 2 Voorwoord In mijn bedrijf Richting-Wijzer Advies kom ik

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP. BROCHURE VOOR WERKGEVERS, RECRUITERS EN HR afdeling NYENRODE. A REWARD FOR LIFE

LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP. BROCHURE VOOR WERKGEVERS, RECRUITERS EN HR afdeling NYENRODE. A REWARD FOR LIFE LEADERSHIP, ENTREPRENEURSHIP, STEWARDSHIP BROCHURE VOOR WERKGEVERS, RECRUITERS EN HR afdeling NYENRODE. A REWARD FOR LIFE waarom een schakeltrajecter? Iemand met een niet-financiële vooropleiding heeft

Nadere informatie

Talentgerichte benadering

Talentgerichte benadering Talentgerichte benadering 4. Strengths-based development (*) Noordelijke Hogeschool Leeuwarden Hoe creëren we een stimulerend leerklimaat waarin studenten het beste uit zichzelf kunnen halen? Dit was de

Nadere informatie

Evaluatie Rots & Water

Evaluatie Rots & Water Evaluatie Rots & Water Training Weerbaarheid Groep 8 St. Jozefschool Locatie Tarcisius Schooljaar 2003/2004 Door: Linda Geraeds Sociaal Cultureel Werker Docente Weerbaarheid Rots en Water Trainer CMWW

Nadere informatie

Gelderland Arbeidswijs

Gelderland Arbeidswijs Gelderland Arbeidswijs Inspiratiedocument 2017 v2.0 Heb jij een goed idee voor Gelderland Arbeidswijs? 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Gelderland Arbeidswijs in het kort... 4 3. Gelderland Arbeidswijs...

Nadere informatie

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan

Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan 08540 LerenLoopbaanBurgerschap 10-04-2008 08:28 Pagina 1 ontwikkelingsproces 1+2 1 2 3 4 5 6 7 Werken aan persoonlijke ontwikkeling en sturen van eigen loopbaan Leren, Loopbaan en Burgerschap Wat laat

Nadere informatie

Succesverhaal. over pesten op het werk

Succesverhaal. over pesten op het werk Supermarktmedewerkster Fenny gaat met plezier naar haar werk. Dat is zeer opmerkelijk als je bedenkt dat ze lange tijd werd gepest. Op het dieptepunt hoopte ze zelfs dat haar onderweg naar de supermarkt

Nadere informatie

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world.

Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) share your talent. move the world. Verkorte opleiding Leraar Basisonderwijs (pabo) HBO-bachelor voltijd Startmoment: september 2019 Graad: Bachelor of Education Binnen twee jaar als leerkracht voor de klas Je hebt een hbo- of universitaire

Nadere informatie

De specifieke lerarenopleiding

De specifieke lerarenopleiding geëngageerd onderzoekend communicatief talent ontwikkelend vakdeskundig leerling gericht samenwerkend De specifieke lerarenopleiding dynamisch leergierig master Jij bent... inspirerend creatief toekomstgericht

Nadere informatie

Gandhitraining. Ongekende effecten in de praktijk

Gandhitraining. Ongekende effecten in de praktijk Gandhitraining Ongekende effecten in de praktijk Van persoonlijk naar inspirerend leiderschap Wil je jouw persoonlijke leiderschap verdiepen tot inspirerend leiderschap; je ambities vormgeven en anderen

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst

De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst De route van secretaresse naar VAKvrouw van de toekomst Sylvia Verhoef, adviseur en manager Opleidingen Anita Buijs, manager bedrijfsvoering backoffice 2 Ben jij de secretaresse van de toekomst? Perfecte

Nadere informatie

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)!

ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 29 ouders)! 18 responses View all Publish analytics 18 responses ipad enquête - ouders - 18 reacties (van 9 ouders) Summary View all responses Publish analytics In welke mate ziet u uw zoon of dochter de ipad thuis

Nadere informatie

Colofon: Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, 2015.

Colofon: Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool Rotterdam, 2015. Colofon: Mijn Pad is gemaakt door Inge Bramsen, Kees Willemse, Chris Kuiper & Mieke Cardol (2015), Lectoraat Disability Studies; Diversiteit in Participatie, Kenniscentrum Zorginnovatie van Hogeschool

Nadere informatie

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken

Voor een groep. Korte Workshop Time-management. Slim Werken + Creatief Werken Voor een groep Korte Workshop Time-management Slim Werken + Creatief Werken edere dag een SlimWerken.COM Julianapark 48-5 5046 GB Tilburg T 013-5770495 M 06-27326562 E contact@slimwerken.com W www.slimwerken.com

Nadere informatie

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk

Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Een flexibele deeltijdopleiding die inspeelt op de actualiteit van het sociaal werk Inhoud 1. Heldere onderwijsvisie 2. Opleiden op maat 3. Online leren 4. Samen verantwoordelijk 5. Modulaire opleiding

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne.

Bij. research. Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Bij research Gemaakt door: Flore Wassenberg A3c Stage gelopen bij Ron en Janne. Opdracht 1 Stagelogboek De eerste dag heb ik bij Ron Steijvers stage gelopen en die is project leider ontwikkelaar, vooral

Nadere informatie

Workshop Solliciteren

Workshop Solliciteren Workshop Solliciteren Haagse Hogeschool Maandag 4 maart Saskia Slotboom Poll - Ik heb al een stageplek - Ik heb ideeën over waar ik stage wil lopen - Ik heb nog geen idee Workshop Solliciteren Tips om

Nadere informatie

Maartje Voorbeeld 10.03.2014

Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld 10.03.2014 Maartje Voorbeeld / 10.03.2014 / Talentrapportage 2 Inleiding De wereld en de arbeidsmarkt zijn constant in beweging. Maar waarheen? Niemand weet exact hoe het werkveld er

Nadere informatie

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen

Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Training Coachvaardigheden Coachvaardigheden, onderzoeken, adviseren en verkopen Veel professionals doen tijdens hun carrière een beroep op een coach. Soms omdat ze vastgelopen zijn en niet weten welke

Nadere informatie

Ondernemerschap door loslaten van vaste functies

Ondernemerschap door loslaten van vaste functies Organisatie naam: Full Management Support Plaats: Breda Aantal medewerkers: 25 en een netwerk van ZZP ers Soort arbeidsflexibiliteit: zelfsturende teams, ondernemerschap door functionele flexibiliteit

Nadere informatie

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email:

Rapportage Competenties. Bea het Voorbeeld. support@meurshrm.nl. Naam: Datum: 16.06.2015. Email: Rapportage Competenties Naam: Bea het Voorbeeld Datum: 16.06.2015 Email: support@meurshrm.nl Bea het Voorbeeld / 16.06.2015 / Competenties (QPN) 2 Inleiding In dit rapport wordt ingegaan op de competenties

Nadere informatie

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg.

Samen Inspireren Ontdekken. Informatiegids. IKC de Plattenburg. Samen Inspireren Ontdekken Ontwikkelen Informatiegids IKC de Plattenburg www.deplattenburg.nl Kiezen Het kiezen van een basisschool voor uw kind: een belangrijke stap. Bij de Plattenburg gaat er voor uw

Nadere informatie

Waarom?... Als je het lastig vindt om te zeggen wat je wilt of denkt op je werk en daar wat aan

Waarom?... Als je het lastig vindt om te zeggen wat je wilt of denkt op je werk en daar wat aan MEER DURF EN ZELFVERTROUWEN IN JE WERK! MET DE WORKSHOP CREËER MEER ZELFVERTROUWEN een uitdagende en verdiepende workshop & coachserie voor jou die draait om de vraag: hoe krijg ik meer vertrouwen in mijzelf?

Nadere informatie

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt

De Klankhof t Kofschip waar iedereen tot zijn recht komt Positionering De Klankhof en t Kofschip, Etten-Leur Kernwoorden: Je mag er zijn Vertrouwen Positief kijken naar jezelf en anderen Meervoudige intelligentie Samen de merkbelofte van De Klankhof t Kofschip:

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

Leiderschap trainingen. Persoonlijke Effectiviteit trainingen. Coachend Leidinggeven. Leiderschap van Nu. Leiderschap van Nu - Advanced

Leiderschap trainingen. Persoonlijke Effectiviteit trainingen. Coachend Leidinggeven. Leiderschap van Nu. Leiderschap van Nu - Advanced Leiderschap trainingen Coachend Leidinggeven Leiderschap van Nu Leiderschap van Nu - Advanced Persoonlijke Effectiviteit trainingen Optimaal Omgaan met Tijd en Werkdruk Vergroot je Assertiviteit en Zelfvertrouwen

Nadere informatie

Ondernemen als. Deel 1. Doelgroep: Naam: Telefoon:

Ondernemen als. Deel 1. Doelgroep: Naam: Telefoon: Ondernemen als Deel 1 Doelgroep: Naam: Telefoon: 2 Over Rose Drs. Rose Jansen Marketingpsycholoog Spiritueel Businesscoach Journeytherapeut In 2006 studeerde ik af als Journeytherapeut bij Brandon Bays.

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent

Menukaart Loopbaanevents. Investeer in jouw talent Menukaart Loopbaanevents Investeer in jouw talent Inhoud 1. LOOPBAANEVENTS OP LOCATIE... 3 Inleiding... 3 Praktisch... 3 2. TALENT ONTWIKKELEN ( TALENTMANAGEMENT)... 4 (her)ken je Talent/ Kernkwaliteiten...

Nadere informatie

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen!

Inleiding. En uw parochie kan daaraan meedoen! MaS In de Parochie Inleiding De maatschappelijke stage (MaS) is definitief begonnen en in volle gang. In Nederland zijn middelbare scholieren verplicht gedurende hun middelbare school carrière een maatschappelijke

Nadere informatie

Tekst lezen en vragen stellen

Tekst lezen en vragen stellen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en vragen stellen Als je een tekst leest, kunnen er allerlei vragen bij je opkomen. Bijvoorbeeld: Welke leerwegen zijn er binnen het vmbo? Waarom moet je kritisch zijn bij

Nadere informatie

Vragenlijst: Wat vind jij van je

Vragenlijst: Wat vind jij van je Deze vragenlijst is bedacht door leerlingen. Met deze vragenlijst kunnen leerlingen er zelf achter kunnen komen wat andere leerlingen van hun school vinden. De volgende onderwerpen komen langs: Sfeer op

Nadere informatie

Breng je onbewuste belemmeringen in beeld! Orang Malu Coaching

Breng je onbewuste belemmeringen in beeld! Orang Malu Coaching Breng je onbewuste belemmeringen in beeld! Orang Malu Coaching Ik zou die studie wel willen beginnen maar Ik weet niet waarom ik in deze baan blijf hangen Ik wil mijn leven drastisch omgooien maar ik kom

Nadere informatie

De kracht van ADHD. Arno de Poorter Psycholoog en mens met ADHD

De kracht van ADHD. Arno de Poorter Psycholoog en mens met ADHD De kracht van ADHD Arno de Poorter Psycholoog en mens met ADHD Vraag Wie heeft er ADHD in de zaal? Voorstellen Arno de Poorter ADHD Jaren hulpverlening 2007 afgestudeerd Psycholoog 2008 begonnen met Hulp

Nadere informatie

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren

U in het middelpunt Die migraine hè Levenservaring verzilveren Welzijn op recept Welkom bij SWOA. Uw huisarts heeft u met ons in contact gebracht. De dokter kan u op dit moment geen passende behandeling (meer) bieden. Toch voelt u zich niet lekker, of heeft u pijn.

Nadere informatie

vaardigheden - 21st century skills

vaardigheden - 21st century skills vaardigheden - 21st century skills 21st century skills waarom? De Hoeksteen bereidt leerlingen voor op betekenisvolle deelname aan de wereld van vandaag en de toekomst. Deze wereld vraagt kinderen met

Nadere informatie

Stageverslag Danique Beeks

Stageverslag Danique Beeks Stageverslag Danique Beeks Waarom deze stage en hoe zag de stage eruit? Ik heb via Mirthe informatie gekregen over deze stage. Haar achterneef is een van de eigenaren van dat bedrijf. Ze heeft mij deze

Nadere informatie

September de maand van weerbaarheid

September de maand van weerbaarheid September de maand van weerbaarheid Het thema van deze maand is weerbaarheid. Het komt steeds vaker voor in het nieuws, kinderen die gepest worden. Vaak sta je als ouder machteloos. Hieronder volgt een

Nadere informatie

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN

HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN E-blog HEY WAT KAN JIJ EIGENLIJK GOED? VERKLAP JE TALENT IN 8 STAPPEN In talent & groei Het is belangrijk om je talent goed onder woorden te kunnen brengen. Je krijgt daardoor meer kans om het werk te

Nadere informatie