In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne Fietsen Scoort. Aan het eind van dit document staat het campagnemateriaal.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne Fietsen Scoort. Aan het eind van dit document staat het campagnemateriaal."

Transcriptie

1 Campagnevoorbeeld: Fietsen Scoort Utrecht, 22 december Inleiding In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne Fietsen Scoort. Aan het eind van dit document staat het campagnemateriaal. 1.1 Omschrijving Fietsen Scoort maakt deel uit van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB) en de publiekscampagne 30minutenbewegen van het NISB (Nationaal Instituut voor Sport en Bewegen). Het doel is te-weinig-actieve werknemers te verleiden tot meer bewegen. Dagelijks bewegen wordt de norm en fietsen naar het werk leent zich daar uitstekend voor. Want vrijwel iedereen kan fietsen, het kost in principe niets en het dient gezondheid, klimaat en mobiliteit. Meer informatie vindt u op Wanneer De campagne Fietsen Scoort loopt het hele jaar door, elk jaar. 1.3 Betrokken partijen Werkgevers en werknemers van Nederlandse bedrijven. 1.4 Doel(en) Het doel is te-weinig-actieve werknemers te verleiden tot meer bewegen. Campagnevoorbeeld: Fietsen Scoort 1

2 1.5 Doelgroep(en) Direct: Werkgevers Indirect: Werknemers 1.6 Campagnematerialen Website Werkgevers folder (2009) Draaiboek Fietsen Scoort (versie 1 juli 2010) Werknemers folder (2009) Promotieposter A2-formaat Promotieposter A3-formaat Poster Sponsorprojecten Fietsen Scoort (2009) De campagnematerialen staan na de algemene beschrijving weergegeven in deze PDF. 1.7 Effecten In opdracht van het NISB heeft TNO een effectevaluatie uitgevoerd onder bedrijven die deelnemen aan de COS campagne Fietsen Scoort, om na te gaan in hoeverre de campagne effectief is om werknemers duurzaam in beweging te krijgen. Onder werknemers van bedrijven die maximaal zes maanden aan de campagne meededen is een retrospectieve vragenlijst uitgezet naar fiets- en beweeggedrag op het moment van afname van de vragenlijst, vlak voor de start van de campagne en een jaar geleden. 32% van de aangeschreven werknemers heeft de vragenlijst ingevuld en 185 van de 450 respondenten hebben deelgenomen aan de campagne Fietsen Scoort. De deelnemers zijn na de campagne vaker naar het werk gaan fietsen dan voor de campagne. Ook is er een significante toename te zien in het percentage deelnemers dat voldoet aan de beweegnorm. De campagne krijgt echter maar in zeer beperkte mate de niet-fietser en de inactieven aan het fietsen. Naast gezondheid zijn het met name aspecten van de campagne zelf die werknemers doen besluiten om deel te nemen aan Fietsen Scoort. Het bijhouden van de fietskilometers is de belangrijkste reden om te stoppen met deelname aan de campagne. Een substantieel deel van de niet-deelnemers geeft aan niet voldoende bekend te zijn met de inhoud van de campagne. Geconcludeerd kan worden dat na de campagne Fietsen Scoort meer deelnemers normactief zijn dan voor de campagne. Het zijn vooral de al fietsende werknemers die meer zijn gaan fietsen. Inactieven en niet-fietsende werknemers worden nauwelijks bereikt. Klik hier om naar het TNO rapport Effectevaluatie Fietsen Scoort te gaan. Campagnevoorbeeld: Fietsen Scoort 2

3 Met de fiets naar het werk voor meer winst! informatie voor werkgevers

4 Fietsende werknemers leveren veel voordelen op. Ze zijn gezonder en stressbestendiger en verzuimen minder. Lichamelijk actieve medewerkers zorgen voor een goede werksfeer en een optimale arbeidsprestatie. De meeste werkgevers zien hun werknemers dus graag op de fiets verschijnen. De campagne Fietsen Scoort helpt daarbij. Fietsen Scoort is een campagne die het fietsen in Nederland op een actieve en uitdagende wijze stimuleert. Fietsen Scoort is opgenomen in het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen. Het doel is werknemers die te weinig actief zijn te verleiden tot meer bewegen. Bovendien draagt de campagne bij aan milieudoelstellingen. Minder autokilometers betekent minder broeikasgassen - fietsen draagt daardoor bij aan de leefbaarheid van het gehele land. Maar ook uw eigen bedrijf profiteert: uw bereikbaarheid wordt vergroot, want de behoefte aan parkeerplaatsen daalt. De campagne Fietsen Scoort past derhalve in een gezond en slim personeelsbeleid, hoort bij maatschappelijk verantwoord ondernemen en versterkt het positieve imago van uw bedrijf.

5 Je bereikt meer op de fiets! Fietsen Scoort voor gezonde werknemers Er is een duidelijke relatie tussen gezondheid, ziekteverzuim en gebrek aan beweging. Volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen moet elke volwassene dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief bewegen oftewel fietsen met een gangetje van 16 kilometer per uur. Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen een fietsafstand voor het woon-werkverkeer van 5-10 km kilometer geen bezwaar vinden. Lichaamsbeweging Zo n zestig procent van de Nederlanders beweegt te weinig. Dat heeft tal van kwalijke gevolgen, maar voldoende beweging verkleint de kans op een van de volgende welvaartsziekten aanzienlijk (tot wel 50%). Hart- en vaatziekten Depressie Botontkalking Ouderdomsdiabetes Lage rugklachten Hoge bloeddruk Beroerte Overgewicht Sommige vormen van kanker Deelnemers aan Fietsen Scoort halen met meer gemak de norm voor een gezonde portie beweging en scoren zo voor hun gezondheid en conditie. Fietsen geeft bovendien geen blessures. Fietsen naar het werk is de goedkoopste en meest winstgevende vorm van bedrijfsfitness! Meld uw bedrijf of organisatie aan bij Fietsen Scoort. Daarna kunnen uw werknemers zich aanmelden op de website. Zodra ze dit hebben gedaan, zien ze op een eigen pagina het effect van hun woonwerk fietskilometers op bijvoorbeeld de gezondheid, hun calorieverbruik en of ze voldoen aan de norm voor gezond bewegen. Ook brengt de site de winstpunten voor een beter milieu in beeld. Kijk op

6 Fietsen Scoort voor het milieu Voordelen Het als maar groeiende autogebruik is een van de belangrijkste milieuproblemen van ons land. Het verkeer zorgt voor bijna een kwart bij aan de totale uitstoot van broeikasgassen. Meer fietsen doorbreekt deze negatieve trend, want fietsen draagt bij aan een beter milieu en verhoogt de leefbaarheid van ons land. Denk maar aan: Minder uitlaatgassen Minder geluids- en verkeershinder Minder files Minder noodzaak voor nieuwe autowegen Minder ruimtebeslag door parkeervoorzieningen Minder doorsnijding en aantasting van de natuur Jaarlijks rijden we in Nederland meer dan 500 miljoen woon-werk-autoritten van minder dan 7,5 kilometer. Als we 5 procent van deze ritten per fiets doen, scheelt dat al zo n 40 miljoen liter brandstof. Per autokilometer wordt bovendien gemiddeld 200 gram van het belangrijkste broeikasgas CO 2 uitgestoten. Fietsen Scoort kan het aantal relatief korte autoritten aanmerkelijk verminderen. Deelnemen aan Fietsen Scoort betekent dus dat u als werkgever actief meewerkt aan de oplossing van het mondiale klimaatprobleem. De moeite waard! De ervaring leert dat deelnemers aan Fietsen Scoort jaarlijks gemiddeld duizend kilometer fietsen in het woon-werkverkeer. Elke deelnemers rijden dan km! Daarmee reduceren ze CO 2 uitstoot met maar liefst 2 miljoen kilo. Als we een bos aan moeten leggen om deze hoeveelheid CO 2 te compenseren, wordt dat 250 voetbalvelden groot. Dat is de moeite waard, vindt u niet?

7 Fietsen Scoort steunt duurzame ontwikkelingsprojecten De campagne Fietsen Scoort doet nog meer voor een duurzame samenleving. Als werkgever kunt u uw fietsende medewerkers stimuleren en sponsoren met 1 of meer eurocent per afgelegde kilometer. Als een deelnemer zo n duizend kilometer fietst, dan gaat er bij 1 cent/ km een bedrag van 10 euro per jaar naar projecten in ontwikkelingslanden. De Nederlandse Ontwikkelingsorganisaties I-CE (Interface for Cycling Expertise) en Oxfam-Novib stimuleren duurzame ontwikkelingen in het Zuiden. Deze aanpak is een initiatief van COS Nederland, de initiatiefnemer en organisator van deze fietscampagne. U vindt een beschrijving van de projecten op de campagnesite nl onder de button sponsorprojecten. Voor alle duidelijkheid: sponsoring is niet verplicht voor deelname aan Fietsen Scoort. De ervaring leert echter dat sponsoring het personeel extra stimuleert om nog vaker fietsend naar het werk te komen. Stimulans voor uw werknemers Een aantal werknemers fietst waarschijnlijk al naar het werk, misschien al met een fiets-van-de-baasregeling. Fietsen Scoort stimuleert dat nog meer werknemers vaker de fiets nemen. Deelnemen is aantrekkelijk omdat de fietsprestaties en resultaten op een bijzondere manier in beeld komen. Daarnaast is er een aantrekkelijke prijzenpot. Aan het eind van elk jaar verloten we namelijk ruim 500 prijzen onder de deelnemers: nieuwe fietsen, fietsbonnen en andere fietsgerelateerde artikelen. Er zit ieder jaar euro in de prijzenpot! Het campagnemodel biedt u tevens de mogelijkheid om werknemers structureel te belonen als ze op de fiets naar het werk komen. Dit gaat dan met de geregistreerde fietskilometers. Het campagnebureau kan hierin meedenken en adviseren. Mensen die eenmaal zijn gaan fietsen naar hun werk, doen dat op andere momenten ook steeds vaker. Ze gaan het waarderen als een prettige manier van bewegen en ontspannen. Overigens betekent deelnemen aan Fietsen Scoort niet dat uw personeel altijd op de fiets moet. Wel worden ze gestimuleerd om het zo vaak mogelijk te doen.

8 Snelheid Op de korte afstand is fietsen vaak sneller dan autorijden, zeker in stedelijke gebieden. Sommige automobilisten nemen daarom een vouwfiets mee in de kofferbak en parkeren hun auto aan de rand van een stad op een rustige plek. Nog beter voor het milieu en de bestrijding van files is de combinatie van openbaarvervoer en fiets.

9 Doen dus Hoe werkt het? Fietsen Scoort loopt het hele jaar door. Werknemers kunnen dus 12 maanden lang meedoen of korter. In deze periode gaan uw werknemers zo vaak mogelijk op de fiets naar het werk. Op de campagnewebsite en via elektronische nieuwsbrieven brengen we de resultaten in beeld, zowel per bedrijf, per provincie en voor het hele land. Als u de fietskilometers van uw personeel sponsort, toont de website ook het totaal bijeen gefietste bedrag. Wat kost het? De werkgever draagt per deelnemer jaarlijks 5.- bij aan organisatiekosten. Daarmee kunnen uw medewerkers ook meedingen naar één van de vele prijzen. Daarnaast verzoeken we de werkgevers de fietskilometers te sponsoren. Afhankelijk van het bedrag per fietskilometer komt dit uit op ca. 10 euro per deelnemer. Dit geld gaat direct naar de ontwikkelingsprojecten. affiches en folders, zodat u zich daar niet mee bezig hoeft te houden. De actiecoördinator krijgt ook een draaiboek met handige tips en praktische aanwijzingen, zodat de campagne op rolletjes verloopt. De deelnemers houden bij hoeveel zij fietsen en registreren zelf hun fietskilometers op de campagnewebsite. Als uw bedrijf zich eenmaal heeft aangemeld, kunnen alle werknemers zich via de website inschrijven. Mochten zaken onverhoopt niet goed verlopen, of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met het campagnebureau. De medewerkers staan voor u klaar. En nu? Meld uw bedrijf of instelling aan voor de campagne Fietsen Scoort. Dat kan via de website ( bij Aanmelden ) of met het aanmeldingsformulier dat u in deze folder aantreft. Verder vraagt u een werknemer die een warm hart heeft voor fietsen om als actiecoördinator op te treden. Deze persoon regelt dan de werving van deelnemers, verspreiding van

10 Fietsen Scoort maakt deel uit van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB) en de publiekscampagne 30minutenbewegen. Het doel is werknemers die te weinig actief zijn te verleiden tot meer bewegen. Dagelijks bewegen wordt de norm en fietsen naar het werk leent zich daar uitstekend voor. Want vrijwel iedereen kan fietsen, het kost in principe niets en het dient gezondheid, klimaat en mobiliteit. Andere beweegactiviteiten die wij aanbevelen zijn lunchwandelen, bedrijfssport en de coachmethode. Meer informatie vindt u op Voor meer informatie: Campagnebureau Fietsen Scoort Telefoon (0113) Postbus MC Goes info@fietsenscoort.nl De campagne Fietsen Scoort is een initiatief van COS Nederland (Centrum voor internationale samenwerking, en wordt ondermeer ondersteund door het Ministerie van VWS, Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB), I-CE (Interface for Cycling Expertise Oxfam-Novib ( nl), de Nederlandse Toerfiets Unie ( de Fietsersbond ( en een aantal provincies en gemeenten.

11 Draaiboek campagne FIETSEN SCOORT Handleiding voor campagnecoördinatoren bij bedrijven en instellingen Voorwoord Fietsen Scoort stimuleert het woon-werkverkeer per fiets. Belangrijke motieven hiervoor zijn onze gezondheid en de bescherming van het milieu door vermindering van de CO 2 - uitstoot. In het campagnemateriaal leest u hier meer over. Fietsen Scoort is een gezamenlijke campagne van het Centrum voor Internationale Samenwerking Nederland (COS Nederland), Oxfam-Novib, Interface for Cycling Expertise (I-CE) en het Bicycle Partnership Program, de Fietsersbond, de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU) en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB, campagne 30Minuten Bewegen). Fietsen Scoort is de voortzetting van de campagne Fiets naar je werk en is naast de woon-werkfietsers ook toegankelijk voor recreatieve fietsers. In dit draaiboek van de campagne Fietsen Scoort schetsen we uw rol als campagnecoördinator, bieden we een overzicht van de (gratis) materialen en beschrijven we hoe de campagne verloopt. Het succes van Fietsen Scoort is sterk afhankelijk van uw enthousiasme en inzet. Maar ook anderen in uw bedrijf of instelling kunnen een belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld de afdeling personeel & organisatie, HR-Management, de collega s die met vervoersmanagement, milieu- en/of kwaliteitszorg bezig zijn of de bedrijfsarts van de Arbo-dienst voor wie de gezondheid van de werknemers telt. Fietsen Scoort past ook prima binnen het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) op uw werk. Betrek zo veel mogelijk van deze mensen en afdelingen bij uw inzet. Wij kunnen u ook helpen met advies en verdere ondersteuning. Aarzel niet contact op te nemen. Veel plezier bij het uitvoeren van uw campagne! Fietsen Scoort is bereikbaar op: Landelijk campagnebureau Fietsen Scoort Telefoon (0113) Postbus MC Goes info@fietsenscoort.nl campagnewebsite: 1

12 BELANGRIJKE INFORMATIE OVER Fietsen Scoort 1. De campagne wordt op veler verzoek jaarrond gehouden. Fietsen naar je werk is het hele jaar goed te doen! Op de campagnewebsite staat een jaarkalender om de gefietste kilometers te registreren. Wilt u met uw bedrijf/instelling de 6 maanden april t/m september meedoen, dan kan dat gewoon. Geef dit dan wel door aan het landelijk campagnebureau Daarnaast geeft u aan of u meedoet met de sponsoring van de gefietste kilometers. Alle deelnemers mogen jaarrond kilometers te registreren, maar kiest u voor een campagneduur van 6 maanden dan worden alleen de afgelegde kilometers van 1 april tot 1 oktober meegenomen voor de berekening van het totale sponsorbedrag. 2. Alle deelnemers die in het voorgaande jaar aan de campagne Fietsen Scoort deelnamen hoeven zich niet opnieuw aan te melden. Via de button mijn fietsscore rechtsboven op de homepage, kan men inloggen en kilometers registreren. Nuttige informatie staat op de persoonlijke fietsscore pagina: -uw persoonlijke prestatie pagina, met veel leuke info over gezondheid en milieu -uw collega s, waarop u kunt zien welke collega s meefietsen 3. Wanneer een deelnemer wijzigingen aan wil brengen (bijv. streefafstand, adreswijziging of afmelden voor de campagne) kan dat op de website onder de button mijn fietsscore/uw gegevens wijzigen. 4. NIEUWE deelnemers melden zich bij voorkeur aan via de website onder aanmelden. Zij ontvangen per automatisch een gebruikersnaam en wachtwoord voor de on-line kilometer registratie. Deze inloggegevens moet men goed bewaren. Er zijn handige geheugenkaartjes om de inloggegevens op te schrijven. Ook zijn er fiets-stuurhangers met een oproep om mee te doen met Fietsen Scoort. U kunt deze hangers in de fietsenstalling aan de fiets van uw collega s hangen om hen te stimuleren mee te doen met Fietsen Scoort. Schriftelijk aanmelden is ook mogelijk met de aanmeldingskaart uit de werknemersfolder. 5. Met uw inloggegevens als deelnemer (of op een aparte plaats op de site met uw inloggegevens als actiecoördinator voor de bedrijfsrapportage) kunt u op de website gedurende de campagne een actueel beeld van uw deelnemers krijgen en hun afgelegde kilometers. Wanneer u uw inloggegevens voor bedrijfsrapportage niet meer heeft kunt u een sturen naar info@fietsenscoort.nl met uw naam, de bedrijfsnaam en uw verzoek.. 6. Aan alle deelnemende bedrijven, instellingen en gemeenten vragen we een bijdrage in de campagnekosten van 5,- per ingeschreven deelnemer per jaar. Deze bijdrage is verplicht en voor het landelijk campagnebureau noodzakelijk bij de uitvoering van de werkzaamheden, het drukken van campagnemateriaal en het vullen van de prijzenpot van ,- Veel organisaties hebben een budget om te besteden aan gezondheid bevorderende maatregelen voor het personeel. Fietsen Scoort past hier ook in 2

13 Inleiding Fietsen Scoort stimuleert het fietsen in het woon-werkverkeer en daarnaast ook recreatief fietsen. In het campagnemateriaal zetten we de voordelen hiervan op een rijtje. Het is goed voor het milieu, goed voor de gezondheid en de portemonnee van de deelnemers, het draagt bij aan de filebestrijding en zorgt dat onze steden en dorpen leefbaar blijven. Als belangrijk extraatje levert de campagne sponsorgelden op waarmee duurzame ontwikkelingsprojecten in de Derde Wereld worden ondersteund. Dit uiteraard alleen wanneer uw werkgever de woon-werk kilometers met een afgesproken bedrag per kilometer sponsort. De campagne is een mooi voorbeeld van duurzame ontwikkeling met een aantal winwin-mogelijkheden. Ook voor bedrijven en andere organisaties zijn er duidelijke voordelen. Fietsen draagt sterk bij aan de gezondheid van de medewerkers. Fietsers zitten beter in hun vel en zijn minder vaak ziek. De druk op de beschikbare parkeerplaatsen op het bedrijfsterrein en in de omgeving vermindert. Zo blijven deze bereikbaar voor medewerkers en gasten. Fietsen Scoort kan een concrete invulling zijn van een bedrijfsbeleid op het terrein van personeel, milieuzorg en vervoersmanagement of het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). De gemiddelde woon-werkafstand bedraagt in ons land 8 kilometer. Toch pakken heel veel mensen zelfs voor aanzienlijk kleinere afstanden uit gewoonte? de auto. Met alle gevolgen van dien. Gelukkig is er ook een grote groep mensen die wel bewust voor de fiets kiest. Die groep moet groeien. Fietsen Scoort biedt een concrete campagnemogelijkheid om mensen te stimuleren en te motiveren: fietsers blijven fietsen en gaan meer fietsen, automobilisten proberen de fiets een keer uit en ontdekken dat hun conditie met sprongen verbetert. Samen deelnemen aan de fietscampagne stimuleert. Om concreet aan de slag te kunnen hebben wij een campagnemodel ontwikkeld waarmee bedrijven en organisaties op een aantrekkelijke manier van start kunnen gaan. Fietsen Scoort levert hiervoor de middelen. Rol campagnecoördinator Op het moment dat een bedrijf zich voor de campagne aanmeldt, is ook bekend wie de campagnecoördinator is. U heeft een centrale rol in de opzet en coördinatie van Fietsen Scoort binnen uw bedrijf. Het succes van Fietsen Scoort is sterk afhankelijk van uw enthousiasme. Daarnaast kunt u ook de afdeling personeel & organisatie inschakelen en de collega's die met vervoermanagement, milieu- en/of kwaliteitszorg bezig zijn. In dit draaiboek beschrijven we uw rol en de concrete activiteiten bij het opzetten van de campagne Fietsen Scoort. Het geeft uitleg over het campagnemodel en de inzet van de campagnematerialen. 3

14 Het campagnemodel en uw rol in het kort Bedrijven en instellingen die aan Fietsen Scoort meedoen werven zo veel mogelijk medewerkers om aan de campagne mee te doen. STAP 1: -Uw bedrijf/instelling/gemeente is al aangemeld via het landelijk campagnebureau. Controleer of al de gegevens (bedrijfsnaam, adres, naam actiecoördinator, sponsorbedrag) nog up to date zijn. STAP 2: -Bekendmaken van de campagne binnen uw bedrijf en werving van deelnemers. -Nieuwe deelnemers melden zich bij voorkeur aan via de campagnewebsite. Stimuleer dit zoveel mogelijk. Schriftelijke aanmelding kan met de aanmeldingskaart die in de werknemersfolder zit. STAP 3: -Deelnemers registreren bij voorkeur hun kilometers op de campagnewebsite. Dat is voor u en voor ons het makkelijkst. Op deze manier zijn de resultaten direct op de website te zien. Voor deelnemers die geen toegang hebben tot internet of die daar om andere redenen prijs op stellen, zijn er papieren kilometer-registratiekalenders. BELANGRIJK: Aanmelden is alleen nodig voor NIEUWE deelnemers! Wanneer een deelnemer in het voorgaande jaar aan de campagne meedeed, is opnieuw aanmelden niet nodig. In de actieperiode fietsen de deelnemers zo vaak mogelijk van en naar het werk. Op de campagnewebsite bij km-registratie voert elke deelnemer de eigen fietsprestaties (gefietste afstand in kilometers) in. Dit gaat het snelst door eens per maand het maandtotaal in te vullen. Ook is bijhouden van de gefietste kilometers op de papieren deelnemerskaart mogelijk. Fietskilometers die tijdens het werk worden gereden (dienstfiets) mogen ook worden meegeteld, evenals lopen en skeeleren naar het werk! Om alle deelnemers zo snel mogelijk op de hoogte te brengen van de resultaten streven we er naar om zoveel mogelijk de kilometers via de campagnewebsite te registreren. Deelnemers doen dit tenminste 1 x per maand, bijvoorbeeld aan het einde van iedere maand. Het voordeel hiervan is dat u als campagnecoördinator met de door het landelijk campagnebureau verstrekte inloggegevens van uw bedrijf/instelling maandelijks op de website de prestaties van uw deelnemers kunt volgen. Na afloop van de campagne maken we de resultaten bekend (o.a. op de website) en verloten we prijzen onder alle deelnemers die hun kilometers hebben geregistreerd. We gaan ervan uit dat de werkgever de gefietste kilometers sponsort. Als het totaal aantal gefietste kilometers van alle deelnemers binnen een bedrijf bekend zijn wordt door het landelijk campagnebureau een sponsornota aan u verzonden en maakt u het sponsorbedrag over. Het campagnebureau draagt het sponsorbedrag over aan I-ce dat hiermee duurzame ontwikkelingsprojecten in de Derde Wereld ondersteunt. U maakt gebruik van landelijk campagnemateriaal. De organisatie van Fietsen Scoort binnen uw bedrijf kost daardoor niet veel tijd. Een onderzoek van TNO in 1999 wees uit dat het uitvoeren van de basistaken voor middelgrote organisaties slechts 4 tot 8 uur kost voor de gehele campagneperiode. 4

15 De werving Hoe beter de werving, des te groter is het succes van de campagne. Hier ligt een belangrijke taak voor u. Werf via persoonlijke benadering en gebruik hierbij het campagnemateriaal. In grote organisaties is dit niet altijd mogelijk. Er zijn in elke organisatie tal van mogelijkheden om medewerkers te bereiken, bijvoorbeeld via prikborden, personeelsbladen, of andere media. U kunt ook flyeren op de parkeerplaats of in het fietsenhok. Vooral interne met en verwijzing naar werkt in veel gevallen uitstekend. Deelname staat open voor iedereen: mensen die altijd al op de fiets gaan, mensen die zo nu en dan eens op de fiets gaan en natuurlijk mensen bij wie het gebruik van de auto als een gewoonte is ingesleten. De ervaring leert dat collega's elkaar onderling stimuleren om meer op de fiets naar het werk te gaan. De gemiddelde woonwerkafstand voor heel Nederland is ongeveer acht kilometer, een halfuurtje fietsen. Het aantal fietsende werknemers en dus de deelnemers aan deze campagne kan dus nog flink omhoog. Bedrijven en instellingen die gebruik maken van interne om de campagne te promoten kunnen voor de aanmeldingen ook verwijzen naar Daarnaast kunt u: extra prijzen voor deelnemers binnen het eigen bedrijf regelen, een startactiviteit en een afsluiting organiseren, bij de parkeerplaats en in het fietsenhok flyeren met de wervingsfolders en fietsstuurhangers. werknemers die enthousiast meedoen in het zonnetje zetten, deelnemers portretteren in de communicatiemedia van uw bedrijf, Op de website vult de deelnemer een aantal gegevens in. Dit zijn naast adresgegevens ook gegevens over de woon-werkafstand ook de streefafstand. De streefafstand is de totale afstand die een deelnemer denkt te zullen fietsen in de campagneperiode. Deze is afhankelijk van de woon-werkafstand, het aantal werkdagen, de aard van het werk en natuurlijk de ambitie. De streefafstand is voor elke deelnemer een persoonlijke doelstelling. De opgegeven streefafstand bedraagt landelijk zo n 1000 kilometer gemiddeld. Mensen die een aantal jaren meedoen proberen hun prestaties van voorgaande jaren ook te verbeteren. Overzicht campagnemateriaal Het COS in uw regio of het landelijke campagnebureau biedt ondersteuning en service. Het levert het volgende campagnemateriaal: dit draaiboek Fietsen Scoort, campagne informatie- en wervingsfolder voor nieuwe werknemers (met aanmeldingskaart), campagnewebsite: geheugenkaartjes op je inloggegevens op te noteren, Kilometer-registratiekalender op stevig papier om te bewaren, Ca. 4 elektronische nieuwsbrieven per jaar die naar het adres van de deelnemers worden gestuurd, 2 campagneposters (algemene wervingsposter en poster sponsorprojecten), Kartonnen fiets-stuurhangers om collega fietsers op te roepen zich aan te melden. Campagnefolder nieuwe werknemers Met deze folder werft u NIEUWE deelnemers aan de campagne. Er staat informatie in over de voordelen van fietsen (gezondheid, milieu, kostenbesparingen, 5

16 verkeersveiligheid) en een aanmeldingskaart. De campagneposters De campagneposters zijn een belangrijk middel om in een bedrijf de aandacht op de campagne te vestigen. Via het aanmeldingsformulier en internet kunt u zo veel posters bestellen als nodig is om alle prikborden en andere plakplaatsen van posters te voorzien. Denk ook aan de parkeergarage, de deur van de kantine, de fietsenstalling. Vul op de poster uw naam in als infopunt voor uw collega s. Terugkoppeling resultaten Het is van belang de aanmeldingskaarten zo snel mogelijk te verzamelen en op te sturen. Met de aan u verstrekte inloggegevens voor de bedrijfsrapportages kunt u maandelijks een rapportage inzien en evt. uitprinten via de campagnewebsite. U kunt hier ook een deelnemersbestand in Excel downloaden en met correcties mailen/opsturen naar het landelijk campagnebureau. De campagnewebsite Op fietsenscoort.nl vindt u informatie over de campagne, de mogelijkheid van aanmelding en de resultaten. Daarnaast vindt u informatie over de sponsorprojecten van de campagne. Verwijs bij de werving van deelnemers naar deze website. Gebruik hiervoor onder andere de interne . Prijzen Onder alle deelnemers die hun kilometers registreren (het maakt niet uit of dit via de website of op papier gedaan wordt) worden jaarlijks minimaal 400 prijzen verloot. Het prijzenpakket wordt in de loop van het jaar samengesteld en kan jaarlijks wisselen. Alle prijswinnaars krijgen thuis bericht. Prijzenpakket (zie campagnewebsite voor actueel prijzenpakket) Om de deelname aan de campagne aantrekkelijk te maken verloten we de volgende prijzen (zie de website voor de meest actuele samenstelling van het prijzenpakket): 1 of meer nieuwe fietsen 100 Fiets cadeaubonnen van Profile Fietsspecialist 150 Fietsen Scoort-T-shirts 100 Oxfam Novib-wenskaartensets 50 Oxfam Novib kalenders Extra prijzen Sommige bedrijven stellen extra prijzen beschikbaar voor de eigen medewerkers. De medewerkers waarderen dit zeer en zij zien het als een extra stimulans voor de fietscampagne. Het kan dus de moeite lonen om te bekijken of zoiets ook bij uw bedrijf mogelijk is. Sponsoring ontwikkelingsprojecten in ontwikkelingslanden Een belangrijk onderdeel van de campagne is een sponsoractie. De meeste bedrijven en instellingen die aan de fietscampagne meedoen sponsoren de deelnemers met een bepaald bedrag per gefietste kilometer. Dat kan vanaf 1 eurocent. In de praktijk loopt het uiteen van 1 tot 5 eurocent. Ter indicatie: bij sponsoring van 1 eurocent per kilometer en een gemiddeld afgelegde afstand van 1000 kilometer betaalt de werkgever 10,- per deelnemer. Sponsoring met een vast bedrag of het aangeven van een maximum kan ook, al is de koppeling met de gefietste kilometers een betere stimulans voor de deelnemers. Bedrijven en instellingen die hun medewerkers sponsoren, krijgen op basis van de totaal gefietste afstand van alle medewerkers een sponsornota, waarna zij het sponsorbedrag kunnen overmaken. Met dit fietsfonds worden verschillende projecten in 6

17 ontwikkelingslanden financieel ondersteund. De projecten en organisaties die ondersteund worden, hebben een inhoudelijke link met de fietscampagne. De fietscampagne levert een bijdrage aan duurzame ontwikkeling in Nederland. We sparen energie door meer te fietsen en we veroorzaken minder vervuiling en lawaai. Elke autokilometer veroorzaakt een uitstoot van 200 gram CO 2. Elke fietskilometer voorkomt dit. CO 2 is het belangrijkste broeikasgas. In de ondersteunde projecten zoeken we ook naar een component waarin het broeikasprobleem wordt aangepakt. Dat kan op het gebied van duurzame energie zijn, maar ook het herstel en het behoud van bossen. Daarnaast moet het project een structurele bijdrage leveren aan het verbeteren van de levensomstandigheden van de lokale bevolking. Zelfwerkzaamheid speelt hierbij een belangrijke rol. Zo werken we samen aan duurzame ontwikkeling. Op onze campagnewebsite onder de button sponsorprojecten beschrijven we de projecten. Ook in de elektronische nieuwsbrieven en op de website zullen we over de projecten berichten. Sponsorprojecten Bij het ontwikkelen van deze campagne hebben we bewust een keuze gemaakt om met de ontwikkelingsorganisaties Oxfam-Novib en I-CE (Interface for Cycling Expertise uit Utrecht, samen te werken. Ontwikkelingssamenwerking is meer dan alleen geld overmaken. Verbanden leggen tussen ontwikkelingen in rijke en arme landen en onder de aandacht brengen van mondiale vraagstukken als de broeikasproblematiek is een belangrijk onderdeel van de campagne. Heeft u hierover vragen, neem dan even contact op met het campagnebureau. Op de campagnewebsite leest u onder de menuknop sponsorprojecten de meest actuele informatie over de besteding van het sponsorgeld en het bedrag dat het afgelopen jaar is binnengekomen

18 Fietsen Scoort steunt ontwikkelingsprojecten Denk mondiaal, handel lokaal Jaarlijks rijden we in Nederland meer dan 500 miljoen woon-werk-autoritten van minder dan 7,5 kilo- Met de campagne Fietsen Scoort steunt u ook ontwikkelingshulpprojecten en daar hoeft u niks bijzon- meter. Als we 5 procent van deze ritten per fiets doen, scheelt dat zo n 40 miljoen liter brandstof. ders voor te doen: alleen maar fietsen. Stel, uw werkgever sponsort u met 5 eurocent per afgelegde kilometer en u fietst jaarlijks duizend kilometer. Dan draagt u jaarlijks vanzelf 50 euro bij aan projecten Ervaringen met Fietsen Scoort leren dat deelnemers jaarlijks gemiddeld duizend kilometer fietsen in in ontwikkelingslanden. Het gaat daarbij om projecten van Oxfam-Novib in Ethiopië en het Bicycle Part- het woon-werkverkeer. Elke deelnemers aan Fietsen Scoort trappen dan zo n tien miljoen km nership Program van de Nederlandse Ontwikkelingsorganisatie I-ce (Interface for Cycling Expertise). weg! Dat levert een fikse reductie op van de uitstoot van het schadelijke broeikasgas CO 2. Zo komt er De projecten van I-ce stimuleren de mobiliteit per fiets in ontwikkelingslanden en leggen een duur- per autokilometer gemiddeld 200 gram CO 2 in de lucht deelnemers verminderen die uitstoot zame basis voor verbetering van mobiliteit en inkomensongelijkheden van de mensen dáár. Dus denk met maar liefst twee miljoen kilo. Als we een bos aan moeten leggen om deze hoeveelheid CO 2 te mondiaal en handel lokaal! U vindt een beschrij- compenseren, wordt dat 250 voetbalvelden groot. Dat is de moeite waard, vindt u niet? ving van deze projecten op de campagnesite Kortom, als deelnemer aan Fietsen Scoort levert u een wezenlijke bijdrage aan de klimaatdoelstellingen. Wie wil dat nou niet? Deze aanpak is het initiatief van COS Nederland, tevens initiatiefnemer van de fietscampagne. Fietsen Scoort maakt deel uit van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen (NASB) en de publiekscampagne 30minutenbewegen. Het doel is te-weinig-actieve werknemers te verleiden tot meer bewegen. Dagelijks bewegen wordt de norm en fietsen naar het Doe mee met fietsen scoort! Afstand geen bezwaar Gewoon doen werk leent zich daar uitstekend voor. Want vrijwel iedereen kan postzegel mag hoeft niet Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen een fietsafstand voor het woon-werkverkeer van 5 tot 10 km kilometer totaal > Fietsen is goed voor uw gezondheid, uw portemonnee en het milieu. > Fietsen bespaart vervoerskosten en is fietsen, het kost in principe niets en het dient gezondheid, klimaat en mobiliteit. Andere beweegactiviteiten die wij aanbevelen zijn lunchwandelen, bedrijfssport en de coachmethode. Meer informa- geen bezwaar vinden. Veel deelnemers op de korte afstand vaak het snelst. tie vindt u op aan Fietsen Scoort draaien hun hand zelfs > Fietsen is leuk, lekker en samen fietsen niet om voor afstanden van meer dan 15 is ook nog gezellig. kilometer. > Fietsen is ontspannend na een dag werken. Landelijk campagnebureau Fietsen Scoort Antwoordnummer VB Goes Mensen die eenmaal zijn gaan fietsen naar hun werk, doen dat op andere momenten ook steeds vaker. Ze gaan het waarderen als een prettige manier van bewegen en ontspannen. Overigens betekent deelnemen aan Fietsen Scoort niet dat u altijd op de fiets moet. U wordt alleen gestimuleerd om het zo vaak mogelijk te doen. Bovendien ondersteunt u, als uw werkgever de fietskilometers sponsort, duurzame projecten in ontwikkelingslanden. > Fietsen draagt zo bij aan een duurzame ontwikkeling wereldwijd en het leefbaar houden van ons land. Kortom, gewoon doen! Voor meer informatie Landelijk campagnebureau Fietsen Scoort Telefoon (0113) , Postbus 2125, 4460 MC Goes info@fietsenscoort.nl De campagne Fietsen Scoort is een initiatief van COS Nederland (Centrum voor internationale samenwerking, en wordt ondermeer ondersteund door het Ministerie van VWS, I-ce (Interface for Cycling Expertise), Oxfam-Novib, Nederlandse Toerfiets Unie, de Fietsersbond en een aantal provincies en gemeenten. informatie voor deelnemers

19 Kans op prijzen Fietsen Scoort is dé campagne om het fietsen in Nederland op een actieve en uitdagende wijze te stimuleren. Of u nu naar het werk fietst, naar de winkel of gewoon voor uw plezier, iedereen kan meedoen met Fietsen Scoort. Ook werkgevers kunnen scoren Fietsen scoort wordt nog leuker als uw werkgever zich ook aanmeldt. Waarom? De werkgever Onder de deelnemers verloten we elk jaar zo n 400 prijzen, zoals nieuwe fietsen. In de jaarlijkse prijzenpot zit voor ruim euro aan prijzen! Een overzicht van wat u allemaal kunt winnen, vindt u op de website. Alle deelnemers die hun fietskilometers registreren doen mee met de verloting aan het eind van elk jaar. Meldt u daarom zo snel Fietsen Scoort en het milieu Meedoen met Fietsen Scoort is leuk, omdat uw fietsritten direct winst opleveren voor uw sponsort dan namelijk elke deelnemer van het eigen bedrijf. Dit bedrag ligt meestal ergens tussen mogelijk aan en registreer meteen uw fietskilometers op zodat u er Ja, natuurlijk gezondheid en leefomgeving. Immers u traint de eigen spieren en het hart en u laat de 1 en 10 eurocent per kilometer. Het bijeen gefietste sponsorgeld gaat naar projecten in ontwikkelings- zeker van bent dat u meedoet met de prijzenverloting. Het als maar groeiende autogebruik is een van auto even staan. U ziet daarbij meteen of u voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond landen. Deelnemers houden zelf op hun persoonlijke website-pagina bij hoeveel ze fietsen. Verderop de belangrijkste milieuproblemen van ons land. Bewegen, hoeveel CO 2 -uitstoot (broeikasgas) u voorkomt, hoeveel sponsorgeld u bij in deze folder leest u daar meer over. Werkgevers kunnen zich direct aanmelden via de website (bij Het verkeer zorgt voor bijna een kwart aan de elkaar heeft gefietst voor een goed doel of hoeveel autobrandstof u heeft bespaard. Kortom, u scoort echt op de fiets. Aanmelden / bedrijven en instellingen ) of met een aanmeldingsformulier dat u via het landelijk campagnebureau kunt krijgen ( info@fietsenscoort.nl). Als de werkgever meedoet, wijst hij een campagnecoördinator aan. Die zet zich in voor de werving van Fietsen Scoort voor uw gezondheid totale uitstoot van broeikasgassen. Meer fietsen doorbreekt deze negatieve trend, want fietsen draagt bij aan een beter milieu en verhoogt de Meldt u nu aan via de campagne website en zie wat uw fietstochtjes deelnemers, verspreiding van folders of interne mails, sponsoring en andere zaken. De actiecoördinator Lichaamsbeweging leefbaarheid van ons land. Denk maar aan: opleveren. Je bereikt meer op de fiets! krijgt daarvoor een draaiboek met handige tips en praktische aanwijzingen. Na aanmelding van de De meeste Nederlanders, zo n zestig procent, bewegen te weinig. Dat is een zorgelijke ontwikkeling en werkgever kunnen alle medewerkers zich via de website inschrijven voor Fietsen Scoort. een forse bedreiging voor de volksgezondheid. Om uw gezondheid op peil te houden moet u dagelijks Minder uitlaatgassen (CO 2!) Minder noodzaak voor nieuwe autowegen minimaal 30 minuten matig intensief bewegen, zo leren de cijfers (de Nederlandse Norm Gezond Bewe- Minder geluids- en verkeershinder Minder ruimte voor parkeervoorzieningen Fietsresultaten in beeld gen) oftewel fietsen met een gangetje van 16 kilometer per uur. Dat is gemakkelijk te doen. Minder files Minder doorsnijding en aantasting van de natuur Bij het in beeld brengen van de resultaten vormen uw fietskilometers het uitgangspunt. Na aanmelding op de campagnewebsite krijgt u een eigen persoonlijke pagina waarop u de woon-werk fietskilometers Persoonlijke fietsscore U mag zelf bepalen wanneer u start met Conditie Beweegt u eigenlijk ook te weinig? Dat kunt u snel en gemakkelijk veranderen. Als u driemaal per week over een afstand van zes kilometer heen en terug naar uw werk fietst, verbetert uw conditie al met zo n Aanmeldingskaart nieuwe deelnemers registreert en in een aparte kalender uw recreatieve fietskilometers. Al die ingevoerde kilometers worden omgerekend in of gerelateerd aan: Norm voor gezond bewegen Fietsen Scoort. Bijvoorbeeld, vanaf 1 april gaan u en uw collega s zo vaak mogelijk op de fiets naar het werk. Alle deelnemers houden op de campagnewebsite onder dertien procent. Regelmatig bewegen, zoals fietsen, verkleint de kans op hart- en vaatziekten tot wel vijftig procent. U ademt ook de helft minder uitlaatgassen in dan een automobilist. Bovendien komt uw conditie op het peil van iemand die tien jaar jonger is. Fietsen Scoort maakt onderdeel uit van de setting Werk van het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen. naam deelnemer geboortedatum adres geslacht M V Calorieverbranding Vermeden CO 2 emissie Liters bespaarde autobrandstof Financiële besparing de button Mijn Fietsscore bij hoeveel ze fietsen. Die prestaties worden op een persoonlijke fietsscore pagina in beeld gebracht. De website toont vervolgens Fietst u liever recreatief? Prima! Fietsen Scoort is niet alleen bedoeld voor mensen die naar hun werk fietsen. Ook de fietskilometers naar de bakker, super- Dit is een initiatief van het ministerie van VWS dat gecoördineerd wordt vanuit het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Het doel is dat meer burgers kiezen voor een actieve leefstijl. Bewegen en sport, op verantwoorde wijze en in een gezonde context, maken daarvan onlosmakelijk deel uit. Om burgers op grote schaal tot een actieve leefstijl te verleiden is een omslag nodig: dagelijks minimaal postcode + plaats ik werk bij Verdiende sponsorgelden voor het goede doel Verkleining van de ecologische voetafdruk ook de resultaten per bedrijf, per provincie en voor het hele land. markt of recreatief, tellen mee. Op de website is en aparte registratiekalender beschikbaar voor uw recreatieve fietskilometers. 30 minuten bewegen wordt de norm! Het Nationaal Actieplan Sport en Bewegen richt zich op te-weinigactieve werknemers. Met voldoende beweging loopt u aanzienlijk minder kans op het krijgen van een van de volgende welvaartsziekten: Hart- en vaatziekten Depressie Botontkalking Ouderdomsdiabetes adres postcode + plaats de afstand naar mijn werk is (enkele reis) km We houden u tijdens de campagne via elektronische nieuwsbrieven op de hoogte over het verloop, resultaten, nieuws over gesponsorde projecten in ontwikkelingslanden en aanverwante onderwerpen. Lage rugklachten Hoge bloeddruk Beroerte Overgewicht Sommige vormen van kanker streefafstand = totaal km. per jaar km Deelnemers aan Fietsen Scoort halen met meer gemak de norm voor een gezonde portie beweging; ze scoren zo voor hun gezondheid en conditie. Deze kaart inleveren bij de campagnecoördinator op het werk of opsturen. campagnejaar...

20 Je bereikt meer op de fiets! Doe mee! meld je aan op Voor informatie: Campagnebureau Fietsen Scoort Postbus 2125 / 4460 MC Goes telefoon (0113) info@fietsenscoort.nl

21 Doe mee met Fietsen Scoort Als t op de fiets kan, doe t dan! Voor uw gezondheid Voor een beter milieu Meld u aan op Voor informatie: Geen broeikasgas Geen files Steun fietsprojecten in ontwikkelingslanden Registreer uw fietskilometers met kans op een mooie prijs Campagnebureau Fietsen Scoort Postbus 2125 / 4460 MC Goes tel. (0113) info@fietsenscoort.nl Fietsen Scoort is een campagne van COS Nederland, Centrum Internationale Samenwerking (

22 Fietsen Scoort sponsorprojecten Fietsen Scoort ondersteunt projecten in ontwikkelingslanden. Projecten op het gebied van fietsstimulering en andere aspecten van duurzame ontwikkeling. Werkgevers die zich aanmelden als deelnemende organisatie bij Fietsen Scoort kunnen deze projecten steunen. Dat doen ze door de fietskilometers van hun werknemers te sponsoren met een vooraf afgesproken bedrag of een bedrag per kilometer, bijvoorbeeld 1 of meer cent per fietskilometer. Zo draagt Fietsen Scoort bij aan duurzame ontwikkeling: handel lokaal, denk mondiaal! In Nederland helpt Fietsen Scoort namelijk bij het terugdringen van de milieubelasting (o.a. CO 2 -uitstoot, lawaai) veroorzaakt door het verkeer. Ook versterkt de campagne de leefbaarheid van dorpen en steden en de lichamelijke fitheid van de deelnemers. Verbetering van het fietsklimaat in Brazilië Fietslessen voor vrouwen in India Lokale partnerorganisatie van I-CE: ViaCiclo Meer ruimte en aandacht voor de fiets is de voornaamste doelstelling van ViaCiclo. Er worden activiteiten georganiseerd voor en met mensen die de fiets nodig hebben, men wijst de overheid op voorbeelden van goed fietsbeleid zoals in Nederland en zet trainingen en workshops op om expertise te mobiliseren. Lokale partnerorganisatie van I-CE: Institute for Democracy and Sustainability (IDS) Voor veel inwoners van de grote steden in India is de fiets van levensbelang als het om werkgelegenheid en verbetering van inkomen gaat. Maar tot nu toe wordt de fiets alleen maar door mannen gebruikt. Het Indiase IDS brengt daar verandering in door fietsles te geven aan vrouwen. Assemblage van fietsen in Zuid-Afrika Irrigatie-vijvers tegen de honger in Ethiopië Lokale partnerorganisatie van I-CE: Bicycling Empowerment Network (BEN) BEN organiseert het assembleren van fietsen, het opleiden van zelfstandige fietsenmakers en het opzetten van een distributienetwerk voor fietsen. BEN levert daarmee een bijdrage aan de aanpak van armoede en werkloosheid, maar ook aan de ontwikkeling van een markt met betaalbare fietsen. Lokale partnerorganisatie van Oxfam-Novib: Relief Society of Tigray (REST) Beschikbaarheid van water tijdens het groeiseizoen van landbouwgewassen is cruciaal in Ethiopië. Dammen worden gebouwd, bomen worden geplant en boeren leren omgaan met nieuwe gewassen die het beter uithouden in het droge klimaat. Dit alles is bedoeld om de kostbare vruchtbare grond vast te houden en te beschermen

Fietsen Scoort. www.fietsenscoort.nl

Fietsen Scoort. www.fietsenscoort.nl Fietsen Scoort www.fietsenscoort.nl Fietsen Scoort Fietsen Scoort is een landelijke campagne die het fietsen naar het werk stimuleert. Fietsen naar het werk heeft veel voordelen. Fietsen draagt bij aan

Nadere informatie

Fietsen scoort voor een beter klimaat. www.fietsenscoort.nl

Fietsen scoort voor een beter klimaat. www.fietsenscoort.nl Fietsen scoort voor een beter klimaat www.fietsenscoort.nl Fietsen Scoort voor een beter klimaat Fietsen Scoort voor een beter klimaat is een landelijke campagne die het fietsen naar het werk stimuleert.

Nadere informatie

DRAAIBOEK ACTIECOÖRDINATOR

DRAAIBOEK ACTIECOÖRDINATOR DRAAIBOEK ACTIECOÖRDINATOR FIETSEN SCOORT Kousteensedijk 7 4331 JE Middelburg Telefoon l 0118 682580 e-mail l info@fietsenscoort.nl Website l www.fietsenscoort.nl WELKOM Welkom bij Fietsen Scoort! Fietsen

Nadere informatie

DRAAIBOEK FIETSEN SCOORT VOOR EEN BETER KLIMAAT. Handleiding voor Campagnecoördinatoren

DRAAIBOEK FIETSEN SCOORT VOOR EEN BETER KLIMAAT. Handleiding voor Campagnecoördinatoren DRAAIBOEK FIETSEN SCOORT VOOR EEN BETER KLIMAAT Handleiding voor Campagnecoördinatoren Versie: april 2012 VOORWOORD Fietsen Scoort voor een beter klimaat is een landelijke campagne om op actieve wijze

Nadere informatie

Collega s activeren collega s. De aanjager laat mensen meer bewegen

Collega s activeren collega s. De aanjager laat mensen meer bewegen Collega s activeren collega s De aanjager laat mensen meer bewegen Waarom hebben we aanjagers nodig? Veel mensen willen wel meer bewegen. Maar in de hectiek van alledag lukt dat vaak niet. Een klein zetje

Nadere informatie

Vaakgestelde vragen van werkgevers Fietsactie 2014 versie 1 mei 2014

Vaakgestelde vragen van werkgevers Fietsactie 2014 versie 1 mei 2014 Vaakgestelde vragen van werkgevers Fietsactie 2014 versie 1 mei 2014 De Fietsactie 2014 op hoofdlijnen: Een medewerker die vaak naar het werk fietst, vraagt zijn/haar collega-automobilist mee te doen aan

Nadere informatie

Campagnevoorbeeld: Actieweek fietsbeloning. 1 Inleiding. 1.1 Omschrijving. 1.2 Wanneer. 1.3 Betrokken partijen. 1.4 Doel(en) Utrecht, 17 februari 2010

Campagnevoorbeeld: Actieweek fietsbeloning. 1 Inleiding. 1.1 Omschrijving. 1.2 Wanneer. 1.3 Betrokken partijen. 1.4 Doel(en) Utrecht, 17 februari 2010 Campagnevoorbeeld: Actieweek fietsbeloning Utrecht, 17 februari 2010 1 Inleiding In deze notitie is een korte beschrijving gegeven van de campagne Actieweek fietsbeloning Zaanstad / Amsterdam-Noord. Aan

Nadere informatie

Effectevaluatie Fietsen Scoort

Effectevaluatie Fietsen Scoort TNO-rapport KvL/GB 2009.123 Effectevaluatie Fietsen Scoort Preventie en Zorg Wassenaarseweg 56 Postbus 2215 2301 CE Leiden www.tno.nl T +31 71 518 18 18 info-zorg@tno.nl Datum December 2009 Auteur(s) I.J.M.

Nadere informatie

Onderzoek Trappers. rapportage. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Nationale Fiets Projecten Postbus 594 8440 AN Heerenveen

Onderzoek Trappers. rapportage. Opdrachtgever. Opdrachtnemer. Nationale Fiets Projecten Postbus 594 8440 AN Heerenveen Onderzoek Trappers rapportage Opdrachtgever Nationale Fiets Projecten Postbus 594 8440 AN Heerenveen Opdrachtnemer DTV Consultants B.V. Ruben van den Hamsvoort en Alex van Ingen POM 8267 Breda, maart 2009

Nadere informatie

Daling ziekteverzuim Betere bereikbaarheid Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Tevreden werknemers

Daling ziekteverzuim Betere bereikbaarheid Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Tevreden werknemers Daling ziekteverzuim Betere bereikbaarheid Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Tevreden werknemers Fietsen is Verdienen Fietsen naar het werk en daarvoor beloond worden, dát is het principe van Trappers!

Nadere informatie

PROGRAMMA B-RIDERS COMPANY FIETSEN MAAKT GEZOND EN GELUKKIG

PROGRAMMA B-RIDERS COMPANY FIETSEN MAAKT GEZOND EN GELUKKIG PROGRAMMA B-RIDERS COMPANY FIETSEN MAAKT GEZOND EN GELUKKIG B-RIDERS IS ONDERDEEL VAN HET PROGRAMMA BETER BENUTTEN, WAARIN HET MINISTERIE VAN INFRASTRUCTUUR EN MILIEU EN DE PROVINCIE NOORD-BRABANT SAMEN

Nadere informatie

HANDLEIDING LOW CAR DIET APP. INHOUD 1. Snelstart 2. Reisinformatie 3. Besparing 4. Klassement 5. Cijfers modaliteiten 6. Berichten en privacy

HANDLEIDING LOW CAR DIET APP. INHOUD 1. Snelstart 2. Reisinformatie 3. Besparing 4. Klassement 5. Cijfers modaliteiten 6. Berichten en privacy HANDLEIDING LOW CAR DIET APP INHOUD 1. Snelstart 2. Reisinformatie 3. Besparing 4. Klassement 5. Cijfers modaliteiten 6. Berichten en privacy 1. Voor eind augustus: Ga naar Lowcardiet.nl Klik op aanmelden,

Nadere informatie

aan de slag boek Gezond Veilig Samen

aan de slag boek Gezond Veilig Samen aan de slag boek Gezond Veilig Samen 1 Voorwoord Voor u ligt het Aan de slag-boek voor Op Fietse. In dit boek wordt beschreven hoe scholen zelfstandig aan de slag kunnen met de uitvoering van Op Fietse.

Nadere informatie

Voorbeeld: Sumo voor bedrijventerrein Werklust

Voorbeeld: Sumo voor bedrijventerrein Werklust Voorbeeld: Sumo voor bedrijventerrein Werklust 1 Vraagstuk in kaart brengen Op bedrijventerrein Werklust in Woudstad liggen 30 bedrijven met in totaal 10.000 werknemers. Op de ontsluitingsweg naar Werklust

Nadere informatie

VOORJAAR 2012! Van Amsterdam naar Brugge in 40 dagen!

VOORJAAR 2012! Van Amsterdam naar Brugge in 40 dagen! STAPPA BEWEEGPROGRAMMA VOORJAAR 2012! Van Amsterdam naar Brugge in 40 dagen! Loop dagelijks met 10.000 stappen virtueel van Amsterdam naar Brugge GEZONDHEIDSBEVORDERING EN TEAMBUILDING OP DE WERKPLEK!

Nadere informatie

Doet u ook mee? Dan maakt u ieder kwartaal kans op een VVV-bon van 25!

Doet u ook mee? Dan maakt u ieder kwartaal kans op een VVV-bon van 25! 1 Informatiebrief CONNECT-IN studie (De effecten van CenteringPregnancy in Nederland) NL44319.058.13 Doet u ook mee? Dan maakt u ieder kwartaal kans op een VVV-bon van 25! Geachte mevrouw, Wij vragen u

Nadere informatie

Handleiding Collecteportaal

Handleiding Collecteportaal Handleiding Collecteportaal Met CollectePortaal kunt u zelf de vrijwilligersgegevens bijhouden. Hierdoor heeft u de regie in eigen handen. Daarnaast bespaart u de Maag Lever Darm Stichting kostbare tijd.

Nadere informatie

STAPPA JDRF BEWEEGPROGRAMMA

STAPPA JDRF BEWEEGPROGRAMMA STAPPA JDRF BEWEEGPROGRAMMA Najaar 2013 Van Amsterdam naar Kopenhagen in 42 dagen! Loop virtueel van Amsterdam naar Kopenhagen en steun JDRF GEZONDHEIDSBEVORDERING EN TEAMBUILDING OP DE WERKPLEK! WEDSTRIJDPERIODE:

Nadere informatie

Handleiding vacaturebank voor organisaties

Handleiding vacaturebank voor organisaties Handleiding vacaturebank voor organisaties Wilt u graag uw organisatie aanmelden voor onze vacaturebank? Weet u niet hoe u vacatures op onze website (www.mikado-vc.nl) kunt toevoegen? Of krijgt u een melding

Nadere informatie

Handleiding. VGT Portal

Handleiding. VGT Portal Handleiding VGT Portal Veiligheidsinformatiebladen Zaandam, 13 augustus 2015 Versie: 2015-V 1.4 VGT Zaandam De laatste versie van deze handleiding kunt u altijd hier downloaden. Handleiding VGT Portal

Nadere informatie

Dik is duur. Wat werkgevers kunnen doen aan overgewicht

Dik is duur. Wat werkgevers kunnen doen aan overgewicht Praktijkwijzer van VNO-NCW Dik is duur Wat werkgevers kunnen doen aan overgewicht Eén op de twee Nederlanders is te zwaar; twintig jaar geleden was dat nog één op de drie. Overgewicht wordt een steeds

Nadere informatie

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com

Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer. www.alphabet.com Mobiliteit & duurzaamheid Leaserijder wordt steeds duurzamer www.alphabet.com Duurzame mobiliteit. Onderzoek naar gedrag en keuzes van leaserijders op gebied van duurzaamheid. Leaserijders steeds milieubewuster.

Nadere informatie

ook altijd in beweging? dé specialist in arbeid en gezondheid

ook altijd in beweging? dé specialist in arbeid en gezondheid ook altijd in beweging? dé specialist in arbeid en gezondheid Test: Beweeg jij voldoende? 1. Wat is beter: iedere dag een half uur achter elkaar bewegen, of 3 keer 10 minuten bewegen verspreid over de

Nadere informatie

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland

Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Effecten van Mobility Mixx voor de BV Nederland Indicatie van het potentieel van Mobility Mixx wanneer toegepast op het gehele Nederlandse bedrijfsleven Notitie Delft, november 2010 Opgesteld door: A.

Nadere informatie

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek

Stadjers over fietsen in Groningen. Een Stadspanelonderzoek B A S I S V O O R B E L E I D Stadjers over fietsen in Groningen Een Stadspanelonderzoek Onderzoek en Statistiek Groningen heeft als kernactiviteiten instrumentontwikkeling voor en uitvoering van beleidsgericht

Nadere informatie

Kom in actie! Toolkit Bedrijfsvrienden

Kom in actie! Toolkit Bedrijfsvrienden Kom in actie! Toolkit Bedrijfsvrienden Welkom Bedrijfsvriend! Als we er allemaal voor elkaar zijn, staat niemand er alleen voor. Wat fantastisch dat uw bedrijf besloten heeft zich in te zetten voor het

Nadere informatie

1. De website www.energiejacht.be

1. De website www.energiejacht.be 1. De website www.energiejacht.be Op de site krijg je als energiemeester een overzicht van alle gegevens van jouw deelnemers: meterstanden, besparingscijfers, algemene data. Energiemeesters hebben de eindverantwoordelijkheid

Nadere informatie

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland

Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Convenant Bereikbaar Haaglanden en Rijnland Ondernemersverenigingen 2018 t/m 2020 Optimale bereikbaarheid staat bij u hoog

Nadere informatie

Quick Start RitMeter Kilometerregistratie

Quick Start RitMeter Kilometerregistratie Quick Start RitMeter Kilometerregistratie Kilometerregistratie op je Android telefoon SIMOSO 2013 Quick Start RitMeter Kilometerregistratie Kilometerregistratie op je Android telefoon RitMeter, de eenvoudigste

Nadere informatie

Even praktisch. Zo gebruikt u Mijn Verzekeringsmap.

Even praktisch. Zo gebruikt u Mijn Verzekeringsmap. Even praktisch. Zo gebruikt u Mijn Verzekeringsmap. Mijn Verzekeringsmap is de persoonlijke online klantomgeving van Centraal Beheer Achmea. In Mijn Verzekeringsmap ziet u welke verzekering(en) u bij ons

Nadere informatie

Wat zie jij er uitgeslapen uit... Monitoringsrapport 2.0

Wat zie jij er uitgeslapen uit... Monitoringsrapport 2.0 Wat zie jij er uitgeslapen uit... Monitoringsrapport 2. Inhoud 1 Inleiding... 5 2 Werving en achtergronden deelnemers... 6 2.1 Interpretatie van de gegevens...6 2.2 Werving...6 2.3 Doelgroep...7 2.4 Kenmerken

Nadere informatie

Handleiding. VGT Portal

Handleiding. VGT Portal Handleiding VGT Portal Veiligheidsinformatiebladen Zaandam, 6 juli 2015 Versie: 2015-V 1.3 VGT Zaandam De laatste versie van deze handleiding kunt u altijd hier downloaden. Handleiding VGT Portal Veiligheidsinformatiebladen

Nadere informatie

Handleiding Burn Fat Not Fuel App

Handleiding Burn Fat Not Fuel App Handleiding Burn Fat Not Fuel App Download de App nu op uw smartphone via: Heeft u geen smartphone bekijk de App dan online via www.burnfatnotfuel.nl Stap 1: Ga naar de webbrowser Chrome, Safari of Internet

Nadere informatie

Handleiding Collecteverdubbelaar

Handleiding Collecteverdubbelaar Handleiding Collecteverdubbelaar versie 1.0 Nederlandse Brandwonden Stichting Afdeling Landelijke Collecte, collecteverdubbelaar Zeestraat 29, Beverwijk (0251) 27 55 55 verdubbelaar@brandwondenstichting.nl

Nadere informatie

Triodos Bank Fietsen scoort! Ada Schallenberg, facility manager

Triodos Bank Fietsen scoort! Ada Schallenberg, facility manager Fietsen met een doel De fiets van de zaak -regeling van Triodos Bank is ruimhartig. Medewerkers mogen eens in de vijf jaar op kosten van de bank een nieuwe fiets aanschaffen. Dat stimuleert het fietsgebruik

Nadere informatie

Fietsen in Groningen 2017

Fietsen in Groningen 2017 veel respon Fietsen in Groningen 2017 Kübra Ozisik April 2017 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Inhoud... 1 1. Inleiding... 2 2. Fietsen in Groningen 2017... 3 2.1 Respons en achtergrond...

Nadere informatie

Fietsen in Groningen 2016

Fietsen in Groningen 2016 B A S I S V O O R B E L E I D Fietsen in Groningen 2016 Laura de Jong Onderzoek en Statistiek Groningen, april 2016 Fietsen in Groningen 2016 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Fietsen in Groningen 2016 4 2.1 Respons

Nadere informatie

Pace vragenlijst Physician-based Assessment and Counseling for Exercise

Pace vragenlijst Physician-based Assessment and Counseling for Exercise Pace vragenlijst Physician-based Assessment and Counseling for Exercise Dit formulier bepaalt uw lichamelijke activiteiten niveau. Lees dit formulier door en kies de zin die het beste aansluit bij uw huidige

Nadere informatie

Privacyreglement en databeveiliging

Privacyreglement en databeveiliging Privacyreglement en databeveiliging Wie is ForenZo? ForenZo is een dienst van Patch Marketing die het gebruik van de fiets stimuleert door aan Fietskilometers voordelen te koppelen. Patch Marketing is

Nadere informatie

Rij2op5 - stap eens wat vaker uit de auto en op de fiets

Rij2op5 - stap eens wat vaker uit de auto en op de fiets Fietsen op 2 van de 5 werkdagen Rij2op5 is gericht op de automobilist die de auto pakt voor korte woon-werkafstanden. Juist bij hen willen we een gedragsverandering bewerkstelligen. Ze hoeven echt niet

Nadere informatie

FAQ REGISTRATIE EN FONDSENWERVING

FAQ REGISTRATIE EN FONDSENWERVING FAQ REGISTRATIE EN FONDSENWERVING Waarom Milieudefensie? Milieudefensie zet zich in voor gezond en eerlijk voedsel, slimme vervoersoplossingen en duurzaam consumeren. Ons streven is om de aarde eerlijk

Nadere informatie

HANDLEIDING DIGITAAL COLLECTE SYSTEEM (DCS)

HANDLEIDING DIGITAAL COLLECTE SYSTEEM (DCS) HANDLEIDING DIGITAAL COLLECTE SYSTEEM (DCS) Fonds verstandelijk gehandicapten Mei 2015 Inhoudsopgave HOE KOM IK IN HET SYSTEEM?... - 3 - UITLEG PER FUNCTIE... - 4 - Algemeen - 4 - Home - 4 - Plaatselijke

Nadere informatie

OZO Handleiding 1. Voor gebruikers/deelnemers

OZO Handleiding 1. Voor gebruikers/deelnemers OZO Handleiding 1 Voor gebruikers/deelnemers Inleiding Deze handleiding legt u uit hoe u als gebruiker/deelnemer op overzichtelijke wijze de weg kunt vinden binnen de OZO website. Wilt u uitleg over de

Nadere informatie

Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze. www.alphabet.com

Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze. www.alphabet.com Mobiliteit & flexibiliteit Medewerkers en hun vervoerskeuze www.alphabet.com Onderzoek Behoefte van zakelijke rijders aan variatie in vervoersmiddelen Flexibele mobiliteit Keuzevrijheid vooral voor jongeren

Nadere informatie

Factsheet Astma-/COPD-Monitor Oktober 2006

Factsheet Astma-/COPD-Monitor Oktober 2006 Factsheet Astma-/COPD-Monitor Oktober 06 Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding worden gebruikt (M. Heijmans, Teveel mensen met COPD bewegen te weinig, NIVEL,

Nadere informatie

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike

Rapportage. Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike Rapportage Evaluatie onderzoek Het succes van de stimuleringsregeling E-bike In opdracht van: Stadsregio Arnhem Nijmegen Datum: 11 februari 2013 Projectnummer: 2012171 Auteurs: Ronald Steenhoek & Marieke

Nadere informatie

Hoe koel blijf jij? campagneboekje

Hoe koel blijf jij? campagneboekje Hoe koel blijf jij? campagneboekje Samen werken aan zelfredzaamheid Hoe koel blijf jij als er een gifwolk voor het zonnetje schuift? Ontdek het met de KoelCheck! www.hoekoelblijfjij.nl Hoe koel blijft

Nadere informatie

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF

Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF Klantenbinding Deze toolkit is tot stand gekomen i.s.m Zilveren Kruis, partner in sport van NOC*NSF De nationale sportweek is onderdeel van de Europese week van de sport Introductie Toolkit Jij hebt als

Nadere informatie

Samenvatting onderzoek naar banenruil in Nederland bij werknemers en werkgevers. Multiscope Banenruil.nl April 2014

Samenvatting onderzoek naar banenruil in Nederland bij werknemers en werkgevers. Multiscope Banenruil.nl April 2014 Samenvatting onderzoek naar banenruil in Nederland bij werknemers en werkgevers Multiscope Banenruil.nl April 2014 Conclusies werknemers» Het is duidelijk dat er veel winst valt te behalen in vermindering

Nadere informatie

Handleiding beheertool mini-website

Handleiding beheertool mini-website Handleiding beheertool mini-website 2013 Salon Solution is onderdeel van Wiewathaar.nl Inleiding Klanten van Wiewathaar.nl kunnen hun mini-website bijhouden met de online beheertool. In deze handleiding

Nadere informatie

duurzaam Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

duurzaam Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Zin in ondernemen Europese Unie Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Zin in ondernemen? Zin in ondernemen? is een meerjarig project gericht op de stimulering van energiebesparing en ondernemen. Met

Nadere informatie

Fiets je rijk. Financiële voordelen voor werknemer en werkgever

Fiets je rijk. Financiële voordelen voor werknemer en werkgever Fiets je rijk Financiële voordelen voor werknemer en werkgever Om te stimuleren dat werknemers op de fiets naar het werk rijden, stelt de wet van 8 augustus 1997 de vergoeding voor werknemers die met de

Nadere informatie

GreenPlan. Boek groen resultaat

GreenPlan. Boek groen resultaat GreenPlan Boek groen resultaat Waarom groen ondernemen? Groen ondernemen krijgt in het bedrijfsleven steeds meer aandacht. En terecht. We zijn getuige van een opwarming van de aarde. Een toenemende CO

Nadere informatie

Marktplaats voor Mobiliteit BONNENBOEKJE

Marktplaats voor Mobiliteit BONNENBOEKJE Marktplaats voor Mobiliteit BONNENBOEKJE Vipre BV: Collectief vervoer en Shuttles voor first & last mile Vipre biedt producten en diensten aan op het gebied van collectief vervoer. De dienst bestaat uit

Nadere informatie

Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren!

Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren! Meer bewegen kan uw bedrijf winst opleveren! Meer winst met bewegen ROI-Fit TNO heeft een softwareprogramma gemaakt om het rendement van acht verschillende vormen van bewegingsstimulering te berekenen

Nadere informatie

Campagnevoorbeeld: Helmond fietst: Waarom? Daarom!

Campagnevoorbeeld: Helmond fietst: Waarom? Daarom! Campagnevoorbeeld: Helmond fietst: Waarom? Daarom! Utrecht, september 2011 1 Inleiding In deze notitie is een korte omschrijving gegeven van de fietscampagne Helmond Fietst: Waarom?Daarom!. Met deze campagne

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders Weerbaarheid Informatie voor ouders Het Centrum voor Jeugd en Gezin ondersteunt met deskundig advies, tips en begeleiding. Een centraal punt voor al je vragen over opvoeden en opgroeien, dat is handig!

Nadere informatie

Kinderen Anders Naar School KANS. Handleiding

Kinderen Anders Naar School KANS. Handleiding Kinderen Anders Naar School KANS Handleiding Colofon Dit is een uitgave van Veilig Verkeer Nederland Inhoud: Christel de Heus Tekst: Marian Schouten Fotografie: Archief Veilig Verkeer Nederland Coverfoto:

Nadere informatie

BURGERPANEL LANSINGERLAND

BURGERPANEL LANSINGERLAND BURGERPANEL LANSINGERLAND Resultaten peiling Uitgangspunten Verkeersbeleid januari 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de peiling met het burgerpanel van Lansingerland over de

Nadere informatie

Bedrijfsfitness informatie

Bedrijfsfitness informatie IBN stelt bedrijfsfitness ter beschikking aan bijna alle medewerkers. Als u wilt weten of u mee kunt doen aan bedrijfsfitness, volgt u de stappen die hieronder zijn aangegeven: Kan ik meedoen aan bedrijfsfitness?

Nadere informatie

Kiwa Nederland B.V. Mijn Keurmerk d.d. januari 2015

Kiwa Nederland B.V. Mijn Keurmerk d.d. januari 2015 Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Minstens 3 cliënten per jaar... 2 2. Cliënten vragenlijsten proces... 3 2.1 Hoe werkt het?... 3 2.2 Wie gaat u enquêteren?... 3 2.3 Papieren vragenlijst... 4 3. Instructie

Nadere informatie

Verkorte handleiding Tevredenheidsonderzoeken

Verkorte handleiding Tevredenheidsonderzoeken Verkorte handleiding Tevredenheidsonderzoeken Opzet De enquêtes worden uitgevoerd m.b.v. de online mogelijkheden op tevreden.nl. Elke apotheek heeft hier zijn eigen account en kan ook zelf de resultaten

Nadere informatie

Wandelprogramma: Beweegt u voldoende?

Wandelprogramma: Beweegt u voldoende? Wandelprogramma: Beweegt u voldoende? Voldoende beweging zorgt ervoor dat u zich fitter voelt, ontspannen bent en er strakker uitziet. U beweegt voldoende wanneer u minimaal 5 dagen in de week, 30 minuten

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Cicero Trainingen

Gebruikershandleiding Cicero Trainingen Gebruikershandleiding Cicero Trainingen Inhoud Hoe log ik in?... 2 Gevolgen van de privacyverklaring... 4 Werken op een groepsaccount van Cicero... 4 Wachtwoord vergeten... 5 Ingelogd zijn... 5 Individueel

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl

Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Gebruikershandleiding Mijn cliëntportaal www.arienszorgpalet.nl Versie 1 mei 2016 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Inloggen Mijn cliëntportaal 4 Voorbeeld Mijn cliëntportaal 7 Mijn afspraken 8 Mijn dossier

Nadere informatie

Een succesvol verkeersspel voor basisscholen

Een succesvol verkeersspel voor basisscholen De Verkeersslang Een succesvol verkeersspel voor basisscholen De Verkeersslang Veel kinderen gaan in Nederland lopend of fietsend naar school. Toch is er een aanzienlijk aantal ouders dat hun kinderen

Nadere informatie

Pilot Mag het een tasje minder zijn? Consumentenonderzoek. Rapportage van de peiling onder inwoners van Deventer, Tilburg en Zoetermeer,

Pilot Mag het een tasje minder zijn? Consumentenonderzoek. Rapportage van de peiling onder inwoners van Deventer, Tilburg en Zoetermeer, Pilot Mag het een tasje minder zijn? Consumentenonderzoek Rapportage van de peiling onder inwoners van Deventer, Tilburg en Zoetermeer, in opdracht van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken 4 februari

Nadere informatie

1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour?

1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour? FAQ BIKETOUR 2015 1. Hoe schrijf ik mij als individu of als team in voor de Biketour? 2. Hoe kan ik mijn profielpagina delen met anderen? 3. Hoe kan ik mijn profielfoto wijzigen? 4. Hoe kan ik de naam

Nadere informatie

Aanmaken gebruikersaccount voor lessen bij Skeelerschool Leeuwarden.

Aanmaken gebruikersaccount voor lessen bij Skeelerschool Leeuwarden. Aanmaken gebruikersaccount voor lessen bij Skeelerschool Leeuwarden. Ga naar de website van de IJshal Leeuwarden (www.ijshalleeuwarden.nl) en kies voor de button: Skeelerschool Klik vervolgens op de oranje

Nadere informatie

Sponsoractie Oranje Fonds

Sponsoractie Oranje Fonds Sponsoractie Oranje Fonds Handboek Wat fijn dat uw school voor het Oranje Fonds mee doet! Als school organiseert u vaker een evenement. U weet als geen ander hoeveel tijd en moeite er in de organisatie

Nadere informatie

Haal meer uit Schoolwise

Haal meer uit Schoolwise Haal meer uit Schoolwise Deze folder is bedoeld voor docenten die gebruik maken van het online platform Schoolwise. Ontdek de mogelijkheden die Schoolwise biedt! In deze folder leest u hoe u toegang krijgt

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

CP16. ziek- en betermelden

CP16. ziek- en betermelden CP16 ziek- en betermelden Bent u ziek? Kunt u daarom niet werken? Geef het dan door aan uw baas. Dat is normaal in Nederland. Als u wat langer ziek bent, maakt u een afspraak met de bedrijfsarts. Als u

Nadere informatie

Handleiding www.thomasmore.carpool.be

Handleiding www.thomasmore.carpool.be Handleiding www.thomasmore.carpool.be STIP Thomas More Versie augustus 2014 Registratie op carpool.be 1.1 Inschrijving Surf naar www.thomasmore.carpool.be. BEN JE AL GEREGISTREERD ALS GEBRUIKER BIJ CARPOOLPLAZA?

Nadere informatie

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben over het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Gerd Weitkamp via of

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben over het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Gerd Weitkamp via of Beste bewoner van Noord Groningen, In samenwerking met gemeenten doen de Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar mobiliteit van bewoners van de gemeenten Appingedam, Bedum,

Nadere informatie

Handleiding MVO Onder Glas

Handleiding MVO Onder Glas Handleiding MVO Onder Glas MVO Onder Glas is een interactief programma (http://www.mvoonderglas.nl) waarmee u als ondernemer in de glastuinbouwsector eenvoudig inzicht krijgt in uw bedrijfsactiviteiten

Nadere informatie

Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM. Kansen & keuzes. voor bedrijven en consumenten

Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM. Kansen & keuzes. voor bedrijven en consumenten Betaal niet teveel... ziet u afspraken tussen bedrijven bij aanbestedingen? Meld ze bij ACM Kansen & keuzes voor bedrijven en consumenten Waarom krijgt u deze folder? U bent inkoper van een bedrijf of

Nadere informatie

2013 Eurostar Ashden Award for Sustainable Travel

2013 Eurostar Ashden Award for Sustainable Travel 2013 Eurostar Ashden Award for Sustainable Travel Dit document bevat een overzicht van de vragen die u moet invullen op het online inschrijvingsformulier. Beantwoord deze vragen online op: http://www.ashden.org/travel_awards

Nadere informatie

Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008

Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008 Opel Insignia Onderzoek onder leaserijders November 2008 Belangrijkste uitkomsten Van de leaserijders maakt 71% nooit gebruik van het openbaar vervoer voor het werk. Bij een mogelijkheid voor een nieuwe

Nadere informatie

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie?

Onco-move. Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker. Waarom bewegen tijdens chemotherapie? Onco-move Instructies voor bewegen tijdens behandeling van kanker De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Patiënten handleiding

Patiënten handleiding Patiënten handleiding Met deze handleiding helpen wij u op weg bij het gebruik van het gezondheidsportaal Ondiep. Diensten die wij met dit portaal aanbieden zijn: 1. rechtstreeks een afspraak maken in

Nadere informatie

Van een individuele ad-hoc aanpak, naar een collectief non-stop stresspreventiebeleid

Van een individuele ad-hoc aanpak, naar een collectief non-stop stresspreventiebeleid Van een individuele ad-hoc aanpak, naar een collectief non-stop stresspreventiebeleid Met Stress-Alert-System (SAS) aan de basis doet u het helemaal zelf Informatie voor werkgevers Stresspreventie een

Nadere informatie

Bezoek onze website www.fietsberaad.nl

Bezoek onze website www.fietsberaad.nl De waarde van fietsen Hans Voerknecht Bezoek onze website www.fietsberaad.nl Waarom Fietsberaad Internationaal Wereldwijd is fietsen hot,, overal werkt men er aan om het fietsen te stimuleren Zodra men

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing Mijn easyfairs. Handleiding voor exposanten

Gebruiksaanwijzing Mijn easyfairs. Handleiding voor exposanten Gebruiksaanwijzing Mijn easyfairs Handleiding voor exposanten Mijn easyfairs Handleiding voor exposanten Pagina 2 Inhoud Inloggen... 4 Standnaam en logo invoeren... 5 Invoeren van uw bedrijfsgegevens...

Nadere informatie

Pagina: 2 2 Titel: Vraag: Wat is uw leeftijd? geslacht? 2 = vrouw

Pagina: 2 2 Titel: Vraag: Wat is uw leeftijd? geslacht? 2 = vrouw Pagina: 2 2 Titel: Vraag: Wat is uw leeftijd? geslacht? Legenda 1 = man 2 = vrouw Respondent 1 28 1 Respondent 2 22 1 Respondent 3 19 1 Respondent 4 23 1 Respondent 9 1 Respondent 6 26 1 Respondent 7 23

Nadere informatie

Handleiding. Mobility Pool. Altijd een auto tot uw beschikking.

Handleiding. Mobility Pool. Altijd een auto tot uw beschikking. Handleiding Mobility Pool Altijd een auto tot uw beschikking. Inhoudsopgave Mobility Pool: prima oplossing voor zakelijk reizen 3 Het boeken van een poolauto 4 Mobility Pool: Langs de Key Manager voor

Nadere informatie

Draaiboek De organisatie van een beweegactie

Draaiboek De organisatie van een beweegactie Draaiboek De organisatie van een beweegactie Door regelmatig te bewegen kunnen de ademhalingsklachten verminderen en raak je minder vermoeid. Getrainde spieren hebben namelijk minder zuurstof nodig dan

Nadere informatie

WENSEN EN BEHOEFTEN HUIDIGE EN POTENTIËLE HARDLOPERS

WENSEN EN BEHOEFTEN HUIDIGE EN POTENTIËLE HARDLOPERS WENSEN EN BEHOEFTEN HUIDIGE EN POTENTIËLE HARDLOPERS In opdracht van NOC*NSF Bijlage bij rapportage Sportdeelname Index November 01 GfK 014 Sportdeelname Deelname Index Hardlooprapportage 1 Inleiding GfK

Nadere informatie

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor werkgevers

Jobbank Zuiddag 2012. Handleiding voor werkgevers Jobbank Zuiddag 2012 Handleiding voor werkgevers Inhoudstafel Account aanmaken Organisatiegegevens ingeven Een job posten Post uw job op Facebook Een job kopiëren Collega s uitnodigen Job onzichtbaar maken

Nadere informatie

Online zelfregistratie

Online zelfregistratie Online zelfregistratie Het nieuwe zelfregistratieproces maakt het voor u als aspirant ABO nog eenvoudiger om u te registreren en een eigen business te gaan bouwen. U kunt zelf uw registratie starten op

Nadere informatie

Profielpagina Wanneer je voor het eerst inlogt, kom je binnen op je profielpagina:

Profielpagina Wanneer je voor het eerst inlogt, kom je binnen op je profielpagina: Afhangen thuis Thuis of op het werk kun je op de website www.afhangbord.nl inloggen om bijvoorbeeld de baanbezetting te bekijken of de ledenlijst te bekijken. En je kunt nadat je bent ingelogd op deze

Nadere informatie

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek December 2012 Projectnummer 507 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen

Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen Kinderzwerfboek laat alle kinderen lezen Lezen is heel erg belangrijk voor je ontwikkeling. Kinderen die lezen, gaan gemiddeld drie jaar langer naar school. Hierdoor hebben ze later meer kans op een goede

Nadere informatie

Aan de slag! Deel 1 van 3 > Aan de slag Deel 2 van 3 > Verdieping Deel 3 van 3 > Verbeteren

Aan de slag! Deel 1 van 3 > Aan de slag Deel 2 van 3 > Verdieping Deel 3 van 3 > Verbeteren Aan de slag! Gebruikershandleiding voor patiëntervaringsonderzoek voor fysiotherapeuten Deel 1 van 3 > Aan de slag Deel 2 van 3 > Verdieping Deel 3 van 3 > Verbeteren Welkom! Qualizorg biedt u het inzicht

Nadere informatie

Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden

Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden Coffeeshop in de buurt Ervaringen van direct omwonenden De gemeente Dordrecht zet zich in om overlast in het algemeen, en van coffeeshops in het bijzonder, te verminderen. Dordrecht telt in totaal acht

Nadere informatie

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld.

26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. Resultaat Vragenlijst: Waarom doe je mee met de lokale energiecoöperatie? 26 actieve leden van VET-Vught en ECSchijndel hebben de enquête ingevuld. 1. Ik ben op de volgende manier betrokken bij de lokale

Nadere informatie

Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking Geeke Waverijn, Mieke Rijken

Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking Geeke Waverijn, Mieke Rijken Deze factsheet is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen met bronvermelding (Langdurig ziekteverzuim van werknemers met een chronische ziekte of beperking, G. Waverijn & M. Rijken, NIVEL, januari

Nadere informatie