De kracht van SAMEN. Een integraal kindcentrum in Leimuiden (IKL)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De kracht van SAMEN. Een integraal kindcentrum in Leimuiden (IKL)"

Transcriptie

1 De kracht van SAMEN Een integraal kindcentrum in Leimuiden (IKL) November 2016

2 Inhoudsopgave 2 Waarom een IKL? 4 Waar we voor gaan 6 Hoe we dat doen 7 Onze toekomst in 5 ambities! 9 Doelgroep en partners 10 Kernwaarden 11 Organisatie, aanbod en aanpak 13 De route naar ons IKL 14

3 de kracht van SAMEN

4 Waarom een IKL? 4 Sopora, Wij de Venen, Kinderopvang Snoopy en Stichting Peuterspeelzalen SamenEEN slaan de handen inéén. Samen gaan ze op weg naar een integraal kindcentrum (IKL) in Leimuiden: het IKL. Het Integraal Kindcentrum Leimuiden is een integrale voorziening van opvang, onderwijs, welzijn en zorg waar kinderen worden opgevangen, opgevoed en onderwezen. Het is een vertrouwde plek waar kinderen van 0 tot 13 jaar zich kunnen ontspannen en ontwikkelen. Er is dan sprake van één kindcentrum voor ontwikkeling en educatie met één dagprogramma en een breed aanbod aan sport, spel, kunst, cultuur, natuur, wetenschap, techniek en duurzaamheid. Dat is een stip waar we samen naar op weg willen gaan. Niet voor niets heeft dit document de titel De kracht van Samen. Jeannette Doornenbal, lector Integraal Jeugdbeleid aan de Hanzehogeschool, schrijft in de publicatie Opgroeien doe je maar één keer : Niet alleen de kinderwereld verandert. Ook de wereld waarin kinderen opgroeien, verandert. Kinderen van nu moeten kennis vergaren, mediawijs worden, zich een gezonde leefstijl eigen maken, emotioneel stabiel zijn, sociaal wellevend, het beste uit zichzelf halen, een democratisch burger worden. Deze veranderingen hebben gevolgen voor de eisen die er aan kinderen en dus aan opvoeding, opvang en onderwijs worden gesteld. Wij kunnen niet alles bij het oude laten en wachten tot de ijsberg is gesmolten. Er moet iets gebeuren. De ontwikkeling naar kindcentra is een eigentijds antwoord op deze veranderingen. De samenwerking tussen de afzonderlijke schoolbesturen wordt steeds meer geïntensiveerd. Het is onze langgekoesterde wens om volledig samen te werken. We willen ook in de toekomst kwalitatief goede zorg en goed onderwijs kunnen blijven bieden aan kinderen van 0 tot 13 jaar. Alleen door intensieve samenwerking kunnen we goede opvang en zorg en thuisnabij en kwalitatief hoogstaand onderwijs (blijven) aanbieden in Leimuiden. Door het bundelen van expertise en mankracht gaan we versnippering van aanbod tegen en creëren we mogelijkheden voor een levensvatbare organisatie in een nieuwe, moderne en uitdagende huisvesting.

5 5 Er zijn nog meer goede, deels praktische, argumenten om samen verder te gaan als IKL. Zo zijn de gebouwen van de scholen aan vervanging toe. Ook worden er nu eenmaal minder kinderen geboren. Drie afzonderlijke scholen hebben geen bestaansrecht meer. Een IKL brengt alle voorzieningen op één plaats bijeen. Een groot voordeel ook voor ouders die hun kinderen nu niet langer hoeven te verplaatsen tussen die verschillende voorzieningen. Onze samenwerking reikt verder dan de muren van het IKL. Samen met ouders, inwoners en ondernemers van Leimuiden realiseren we een toekomstbestendige voorziening met een brede maatschappelijke functie voor het dorp. Als een maatschappelijk hart voor toekomstige generaties en hun ouders. Wij willen nu samen aan de slag om zo bij te dragen aan die toekomst van onze kinderen. Al onze kinderen. Van belang is in Leimuiden samen meer te betekenen voor onze kinderen dan de som der delen! Daarmee sluiten onze plannen naadloos aan bij wat de gemeente voor ogen heeft: We leggen (..als gemeente) bestuurlijk en ambtelijk proactief en buiten het gemeentehuis verbinding met organisaties, instellingen en inwoners. Dus invloed aan de voorkant van het proces met optimaal gebruik van de kennis en kunde van de samenleving. Samen Sterk. We sluiten mensen niet uit, maar betrekken ze juist bij de samenleving. Kinderen uit kwetsbare gezinnen krijgen extra aandacht. Zij moeten blijven meedoen. We werken vanuit het principe één gezin, één plan. Prettig wonen. Er zijn voldoende mensen die zouden willen verhuizen en toch zit de woningmarkt op slot. Wij nemen daar geen genoegen mee en willen deze impasse doorbreken door goede samenwerking en haalbare en verantwoorde maatregelen. Uit Raadsakkoord Anders denken, anders doen van 18 april 2014.

6 Waar we voor gaan 6 We bereiden kinderen voor op hun toekomst. Met dit ideaalbeeld voor ogen: actieve en betrokken burgers die verantwoordelijkheid nemen voor elkaar en voor de maatschappij. We willen zelfstandige en zelfsturende kinderen afleveren. Kinderen die stevig in hun schoenen staan. Die hebben geleerd wat het is om onderdeel van de maatschappij te zijn. Die keuzes durven maken en willen samenwerken met anderen. Als partners in ons integraal kindcentrum zijn we als geen ander in staat om breed en toekomstbestendig op te voeden en te leren. Dat doen we samen met ouders die onze natuurlijke bondgenoten zijn. Daarbij gaan we altijd uit van de kracht en mogelijkheden van kinderen. Vanuit een positief zelfbeeld, werken we aan zelfvertrouwen. We stimuleren de eigen verantwoordelijkheid en dagen kinderen uit om stappen te zetten. Om verder te komen; ieder kind op zijn of haar eigen niveau. Dat doen we in een rijke leeromgeving waar kinderen hun talenten kunnen ontdekken, benutten en uitbouwen. Natuurlijk brengen we hen kennis en vaardigheden bij, maar we doen meer. We bieden een veilige en uitdagende plek waar kinderen zich goed voelen en ruimte krijgen om zich te ontwikkelen tot gelukkige mensen die succesvol hun weg door het leven kunnen vervolgen. Als wereldburgers, die over de grenzen van het dorp heen willen kijken. Onze medewerkers zijn daarbij het hart en de motor van het IKL, ouders, kinderen, professionals, de kracht van samen! Ons mission statement: De kracht van SAMEN!

7 Hoe we dat doen 7 Kind centraal en ouders als partner Ieder kind is welkom. We werken in het belang van onze kinderen. Daarbij zoeken we, samen met ouders, naar het juiste arrangement of de juiste (leer)route voor hun kind. Passend, dus op maat. Altijd met respect voor ieders identiteit. Kernbegrippen in onze toekomstige organisatie zijn: relatie, autonomie en competentie. Talent ontdekken, benutten en verdiepen We hebben hoge verwachtingen van kinderen! We stimuleren ze om eigen keuzes te maken. Daarvoor bieden we ze een veilige en uitdagende omgeving. We brengen kinderen geloof bij, in zichzelf en de ander. In het ontwikkelen van talenten en passies. Identiteit Wij erkennen onze verantwoordelijkheid voor het herkenbaar houden van de identiteiten, culturen en tradities die binnen ons IKL leven en vinden het belangrijk dat leerlingen en ouders zich daarbinnen gehoord, en thuis voelen. We brengen kinderen óók kennis van en waardering bij voor verschillende vormen van levensbeschouwing. Onze identiteit krijgt concreet vorm in samenspraak met ouders en medewerkers, passend bij de gemeenschap. Eigentijds leren De wereld van de toekomst is wat kinderen ervan maken. Vanuit dat uitgangspunt bereiden we kinderen voor op de 21e eeuw. We leren ze kennis en vaardigheden die ze daarbij nodig hebben. Daarbij maken we gebruik van de mogelijkheden die deze tijd biedt en geven invulling aan de vele verschijningsvormen van leren. Denk aan spelen, ontmoeten, kennis verwerven, samenwerken, de kunst afkijken, virtueel leren en ontdekken. De kracht van samen Als samenwerkende partners realiseren we een doorgaande (leer)lijn tussen kinderopvang (kinderdagverblijf en peuterspeelzaal), onderwijs en buitenschoolse opvang. We verbinden tot een breed aanbod met aandacht voor alle ontwikkelingsgebieden. Bovendien verbinden we binnen- en buitenschools leren. Buiten spelen en buiten leren past bij de kinderen van Leimuiden. Speels en ontdekkend. Ons programmaaanbod houdt daar rekening mee. De inrichting van en rond ons IKL, bijvoorbeeld van ons plein, daagt uit tot ontdekken.

8 8 Passende ondersteuning Kinderen staan centraal. Hun ontwikkeling is ons uitgangspunt. Als partners bieden we maatwerk in zorg en onderwijs. Samen kijken we of en hoe we kinderen de juiste ondersteuning en uitdaging kunnen bieden. Elk vanuit de eigen expertise en mogelijkheden, maar passend binnen de uitgangspunten. Laagdrempelig We zijn één organisatie met één ingang ; gemakkelijk toegankelijk voor alle ouders en kinderen. We staan, ook met ons gebouw, open voor de wereld om ons heen. Onder het motto It takes a village to raise a child halen we die wereld binnen. Zo betrekken we lokale sport- en recreatieclubs en ondernemers van Leimuiden bij ons IKL. Ook zij moeten zichtbaar worden in en om ons IKL (bijvoorbeeld door het verzorgen van jaarlijkse workshops). Ruimte We bieden ook letterlijk ruimte. We stellen ons IKL beschikbaar voor o.a.: Huiswerkbegeleiding voor kinderen uit VO. Workshops. Vergaderruimten. Uitdagende activiteiten voor kinderen uit VO. Tot slot. We sluiten aan bij waardevolle dorpsnormen en -waarden: sociale samenhang, samen verantwoordelijk zijn voor de groep, sociale betrokkenheid en verbinding. Met elkaar, voor elkaar! Onder en buiten schooltijd. Ook dát is het IKL.

9 Onze toekomst in 5 ambities! 9 De hele kinderopvang en de drie scholen, verenigen zich in het IKL. Wij bieden Veiligheid en verbinding door alles onder één dak te organiseren. Eén aanspreekpunt voor kinderen van 0 tot 13 jaar. Eén doorgaande ontwikkelingslijn. Eén centrale plek voor de vijf o s, te weten: opvoeding, ontwikkeling, ontspanning, opvang en onderwijs, voor de gemeenschap in Leimuiden. Een brug tussen ons IKL en het voortgezet onderwijs. Deze ambities zullen wij de komende periode gaan vertalen in concrete doelen en actiepunten. Dat doen we samen met al onze collega s én huidige en toekomstige ouders.

10 Doelgroep en partners 10 Primaire doelgroepen We zijn er voor kinderen van 0 tot 13 jaar, én hun ouders. Partners van het IKL De Kleine Wereld De Torenvalk De Schakel Kinderopvang Snoopy Peuterspeelzaal SamenEEN Mogelijk en gewenste andere partners Bibliotheek Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Iedere partner die samenwerkt of wil samenwerken met het IKL, doet dat vanuit de visie zoals dit met elkaar hier is omschreven.

11 Kernwaarden 11 Als partners binnen het IKL werken we vanuit een aantal centrale waarden. Zij vormen samen het kompas waarop onze medewerkers varen. Ons gedrag baseren we op deze waarden. Zodat we niet alleen zeggen wat we doen, maar vooral ook doen wat we zeggen. Op deze waarden en het gedrag dat we laten zien, zijn we als IKL herkenbaar. De waarden zijn als het ware onze klantbeloftes. Aan kinderen. Aan ouders. Aan alle samenwerkingspartners want ook voor hen zijn ze dus van belang. Onze kernwaarden zijn: Groei Wat is een organisatie meer dan de mensen die er werken? We benutten en ontwikkelen onze talenten daarom elke dag. Vanuit gezonde nieuwsgierigheid en de wil om steeds nieuwe dingen te ontdekken. De ruimte om te groeien en ons te ontwikkelen is er in onze leerrijke omgeving volop. Samen We doen het samen, denken in korte lijnen en zijn steeds op zoek naar de verbinding met kinderen, ouders, partners en met elkaar. We geloven in synergie, want samen zijn we meer dan de som der delen. Als samenwerkende professionals vinden wij het vanzelfsprekend om expertise te delen en te benutten. We zijn betrokken bij elkaar, overigens altijd binnen professionele grenzen. Duidelijk We doen wat we zeggen en we zeggen wat we doen. We weten wat we aan elkaar hebben. Dat vraagt van ons dat we transparant zijn over alles wat we doen. Dat we duidelijk zijn en elkaar open, eerlijk en oprecht tegemoet treden. We zijn verantwoordelijk, dienstverlenend en denken altijd in oplossingen. Vertrouwen We hebben vertrouwen en zijn te vertrouwen. Hebben altijd het beste met de ander voor. Behandelen anderen zoals we willen dat anderen ons behandelen. We kunnen ons goed inleven in de ander en respecteren de eigenheid van elke persoon. We gaan uit van het goede en zijn integer.

12 12 Positief We zijn positief en doen ons werk met plezier. Dat stralen we uit door wie we zijn en wat we doen. Daarbij beseffen we dat we samen de sfeer maken. We werken met hart en ziel aan de ontwikkeling van kinderen; die drijfveer delen we.

13 Organisatie, aanbod en aanpak 13 Organisatorische visie. We gaan samen op weg naar een IKL. Ons IKL kenmerkt zich door: Eén leiding. Eén team. Eén formeel ouderorgaan. Eén zorgstructuur waarbij elkaars expertise ingezet wordt t.b.v. de vragen en ondersteuningsbehoefte van kinderen en hun ouders. Eén pedagogische visie en aanpak. Een aanbod voor kinderen en ouders, voor, onder en buiten de formele schooltijd ( buiten ondervangt ook de schoolvakanties). Een gebouw dat wij uitstraalt. Pedagogisch/Onderwijskundige visie. Onze organisatie kenmerkt zich door een veilig pedagogisch klimaat, met één pedagogische aanpak voor alle kinderen. De groep is het vertrekpunt van waaruit iedereen aan het werk gaat. Dat gebeurt zelfstandig, vanuit eigen verantwoordelijkheid. Leren doe je ongeacht tijd of plaats. Ons kindcentrum biedt voor kinderen en medewerkers een variëteit aan werkplekken. Waar je samen, of juist zelfstandig kan werken. We stemmen als samenwerkende partners binnen het IKL onze openingstijden af op de kinderen en hun ouders. We komen tot een logische en harmonische dagindeling. Kinderen moeten ongehinderd hun ontwikkeling kunnen voortzetten. Daarom zoeken we naar een organisatievorm die recht doet aan een ononderbroken ontwikkeling, passend bij de kinderen in Leimuiden, én hun ouders. We bieden op het IKL een aanbod van opvang, zorg en onderwijs voor kinderen van 0-13 jaar. De harmonisatie tussen peuterspeelzaal en kinderdagverblijf is op het kindcentrum een feit. Er is een specifiek aanbod voor peuters van 2 tot 4 jaar, voor halve en hele dagen peuteropvang, waarbij opvang in de breedste zin van het woord gerealiseerd wordt conform de visie zoals beschreven in dit document. Dit alles geborgd vanuit een bestuurlijk draagvlak van schoolbestuurders en kinderopvang/peuterspeelzaalwerk.

14 De route naar ons IKL 14 Voor een efficiënte en duidelijke organisatie, tijdens de ontwikkeling van het IKL en daarna, werken we met onderstaande organisatiestructuur: Projectleider De projectleider bewaakt de planning, stimuleert en beheert. De projectleider heeft draagvlak bij alle betrokkenen. Hij/zij wordt aangesteld door de gemeente, maar werkt voor alle partners van het IKL. Stuurgroep (SG) Doel en taken. De stuurgroep is samengesteld uit bestuurders en houdt zich vooral bezig op strategisch niveau. Zij stuurt, adviseert en beslist op afstand over de organisatie, inhoud en exploitatie van het IKL. Dat doet ze vanuit haar bestuurlijke verantwoordelijkheid. Tussen stuurgroep en managementteam vindt afstemming over de ontwikkeling van het IKL en besluitvorming plaats. Besluitvorming vindt plaats op basis van consent. Samenstelling Hans de Roode, directeur-bestuurder, Sopora Henri Koele/ Thea Janson, directeur-bestuurder, Wij de Venen Doky Verhagen, voorzitter, SamenEEN (PSZ) Jolanda van Tol, directeur, KOV Snoopy Wethouder Schoonderwoerd, resp. zijn plaatsvervanger wethouder Hoek, met ambtelijke vertegenwoordiging van de gemeente Kaag en Braassem. Managementteam (MT) Doel en taken. Het MT is de verbinding tussen de stuurgroep en de dagelijkse praktijk van het IKL. Het MT is samengesteld uit leidinggevenden/middenmanagement van de samenwerkende organisaties. Het MT adviseert de stuurgroep op inhoud, organisatie, huisvesting en alles betreffende de dagelijkse gang van zaken binnen het IKL.

15 15 Het MT is vooral operationeel, gericht op de praktijk. Zij zorgen dat de visie van het IKL realiteit wordt. Het MT heeft vanuit de stuurgroep de opdracht om, out of the box, aan de slag te gaan met het ontwerpen van het IKL. Besluitvorming vindt plaats, op basis van consent, binnen de stuurgroep. Samenstelling José Hazelaar, schoolleider, De Torenvalk Bas Vos, directeur, directeur PCB de Schakel Anne van Bostelen, directeur, Basisschool De Kleine Wereld Mariska Bakker, locatiehoofd KDV Snoopy Angelique de Roos, SamenEEN Werkgroepen Doel en taken. Werkgroepen worden op voorstel van MT of stuurgroep opgericht en samengesteld. Deze werkgroepen krijgen een specifieke opdracht. De opbrengsten worden altijd (via het MT) ter besluitvorming voorgelegd aan de stuurgroep. 1. De stuurgroep Locatie overleg. i.o.m. gemeente, besturen, leidinggevenden, kernpartners. 2. Werkgroep Ontwerpgroep visie. Opdracht: ontwerpen van het visiedocument in opdracht van gemeente en bestuurders. Medezeggenschapsorganen en OC-partners Draagvlak is cruciaal om te komen tot een succesvol kindcentrum. Medezeggenschapsorganen en oudercommissiepartners, de formele ouderorganen van onderwijs, opvang en peuterspeelzaal) zijn actief betrokken bij de ontwikkelingen. Ze hebben informatie-, instemmings- en adviesrecht zoals omschreven in de Wet medezeggenschap op scholen (Wms), Wet op het primair onderwijs (Wpo) en Wet op de Kinderopvang (Wko). Inwoners/ouders Ook voor de niet-georganiseerde ouders hebben wij aandacht in het proces. Net als toekomstige ouders willen wij hen betrekken bij het kindcentrum.

16 16 Partners Eén plus één is drie. Vanuit dat uitgangspunt zoekt het IKL actief de samenwerking met anderen om zijn visie te realiseren. Wanneer het fundament van onze samenwerking staat zoeken wij naar samenwerkingspartners om onze ambities te kunnen realiseren. Samenvattend: De stuurgroep is het centrale punt op bestuursniveau, waar bestuurlijke beslissingen en opdrachten samenkomen. Het MT is de spil, de verbinding tussen bestuur en werkvloer.

17 It takes a village to raise a child

18 EtuConsult Colofon EtuConsult BV Dit document is een gezamenlijk product van: De Torenvalk - José Hazelaar, Nicky van der Wolf, De Kleine Wereld - Anne van Bostelen, Barbara Heemskerk, PCB De Schakel - Bas Vos, Marjon Griffioen, KOV Snoopy - Jolanda van Tol, Mariska Bakker, SamenEEN - Joop Bennebroek, Gerinda van der Weijden, onder begeleiding van EtuConsult - Job van Velsen. Tekst, fotografie en vormgeving: EtuConsult November 2016

De kracht van SAMEN Een integraal kindcentrum in Leimuiden (IKL) Werkdocument op weg naar visie en realisatie

De kracht van SAMEN Een integraal kindcentrum in Leimuiden (IKL) Werkdocument op weg naar visie en realisatie De kracht van SAMEN Werkdocument op weg naar visie en realisatie Job van Velsen November 2016 Inhoudsopgave Waarom een IKC? 3 Waar we voor gaan. 5 Hoe we dat doen. 6 Onze toekomst in 5 ambities! 8 Doelgroep

Nadere informatie

Bouwen aan de maatschappij van morgen! Ons leren is ontdekken

Bouwen aan de maatschappij van morgen! Ons leren is ontdekken Bouwen aan de maatschappij van morgen! Ons leren is ontdekken Visie- en ambitiedocument Op weg naar IKC Hoge Hoeve Westervoort Aanleiding Kinderen voorbereiden op de maatschappij van morgen. Als samenwerkende

Nadere informatie

POSITION PAPER 19 september OVO en SKG in samenspraak met de gemeente Gorinchem. IKC Merweplein. IKC voor alle kinderen

POSITION PAPER 19 september OVO en SKG in samenspraak met de gemeente Gorinchem. IKC Merweplein. IKC voor alle kinderen POSITION PAPER 19 september 2016 OVO en SKG in samenspraak met de gemeente Gorinchem IKC Merweplein IKC voor alle kinderen 1 VOORWOORD Voor u ligt een weerslag van twee dagdelen van intensieve ontmoeting.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF IKC De Kreek

NIEUWSBRIEF IKC De Kreek 1 WINTER 2018 NIEUWSBRIEF IKC De Kreek Kinderen voorop In deze eerste nieuwsbrief, die bestemd is voor alle ouders en betrokkenen van IKC De Kreek, informeren we u over de ontwikkelingen rond IKC De Kreek.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF KINDCENTRUM TOUWLAAN. December Inleiding

NIEUWSBRIEF KINDCENTRUM TOUWLAAN. December Inleiding 1 NIEUWSBRIEF KINDCENTRUM TOUWLAAN December 2018 Inleiding Aan de Touwlaan wordt een prachtig en krachtig kindcentrum gerealiseerd. In dit spiksplinternieuwe gebouw zal de fusieschool Fatima/Nicolaas,

Nadere informatie

SAMEN SCHOLEN in Ter Aar

SAMEN SCHOLEN in Ter Aar SAMEN SCHOLEN in Ter Aar op weg naar het Integraal Kind Centrum - KOERSNOTITIE Versie 20 juni 2017 Invoegen en verbinden De drie basisscholen in Ter Aar zijn sinds schooljaar 2015/2016 op zoek gegaan naar

Nadere informatie

Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019. Stichting H 3 O

Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019. Stichting H 3 O Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019 Stichting H 3 O 1 Bijzonder Wat is het bijzondere van H 3 O? Waarin onderscheidt H 3 O zich, wat maakt het verschil? En wat wil H 3 O waarmaken?

Nadere informatie

De coalitie IKC Leimuiden

De coalitie IKC Leimuiden De coalitie IKC Leimuiden Proces Start medio 2015 : Onderzoeksgebied 2 (centrum) Raad eind 2015 : 3 e veld Kickers / Volkstuinen Coalitie begin 2016 : 2 e veld Kickers Spreker: Wethouder Floris Schoonderwoerd

Nadere informatie

Strategie in Beweging. Koersnotitie. versie 4

Strategie in Beweging. Koersnotitie. versie 4 Strategie in Beweging Koersnotitie versie 4 Onze Opdracht Het Waartoe zijn wij hier in Alphen aan den Rijn en omgeving? Voor welk vraagstuk zijn wij het antwoord? 1. Wij zijn een stichting voor primair

Nadere informatie

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure

RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure GOO! voor Opvang en Onderwijs RUIMTE VOOR HELDEN Ouderbrochure Elk kind heeft een held of heldin in zich om moeilijke situaties te overwinnen. Hiervoor is niet alleen moed nodig, maar ook inzicht, de juiste

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

De toekomst begint vandaag!

De toekomst begint vandaag! verder bouwen aan de kindcentra 0-13 s-hertogenbosch De toekomst begint vandaag! Als professionals, schoolbesturen, kinderopvangorganisaties en gemeente werken we samen aan de kindcentra 0-13 s-hertogenbosch;

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B

Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van B November 2011 1 Inhoudsopgave 1. Brede School Schimortera (=BredeSchool Schimortera) 2. Doelstelling BSS 3. Mensvisie BSS 4. Mensvisie BSS 5. Pedagogische visie van BSS 6. Pedagogische dialoog Continuüm

Nadere informatie

Convenant Kindcentra

Convenant Kindcentra Convenant Kindcentra 2015 2018 1 Partijen: 1. Dak Kindercentra, vertegenwoordigd door mevrouw Briedé, voorzitter Raad van Bestuur; 2. Lucas Onderwijs, vertegenwoordigd door de heer van Vliet, voorzitter

Nadere informatie

Leerdam, 17 februari Betreft: aanvraag financiële ondersteuning ontwikkeling Integraal KindCentrum van 0-13 jarigen in Leerdam.

Leerdam, 17 februari Betreft: aanvraag financiële ondersteuning ontwikkeling Integraal KindCentrum van 0-13 jarigen in Leerdam. Leerdam, 17 februari 2016. Aan het bestuur van O2A5 Dam 1 4241 BL Arkel. Betreft: aanvraag financiële ondersteuning ontwikkeling Integraal KindCentrum van 0-13 jarigen in Leerdam. Geachte toetsingscommissie,

Nadere informatie

Strategisch Beleidsplan 2015-2020. Publieksversie

Strategisch Beleidsplan 2015-2020. Publieksversie Strategisch Beleidsplan 2015-2020 Publieksversie 1 1 Voorwoord Voor u ligt de publieksversie van het Strategisch Beleidsplan 2015-2020 van Stichting Voila. Dit document geeft in duidelijke taal weer waar

Nadere informatie

Pedagogisch fundament. handboek ikc leeuwarden

Pedagogisch fundament. handboek ikc leeuwarden Pedagogisch fundament handboek ikc leeuwarden pedagogisch fundament Inhoud Moreel kader IKC Leeuwarden Dit handboek is een hulpmiddel te komen tot een pedagogisch fundament voor een IKC s. Uitgangspunt

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF IKC DE LEI

NIEUWSBRIEF IKC DE LEI NIEUWSBRIEF IKC DE LEI November 2018 Stand van zaken in november 2018 In de raadsvergadering van maandag 24 september heeft de gemeenteraad een definitief akkoord gegeven om het IKC tot stand te laten

Nadere informatie

Visie Kindcentrum Vroondaal

Visie Kindcentrum Vroondaal Visie Kindcentrum Vroondaal Daar word je wijzer van! Den Haag, mei 2017 Deze visietekst is tot stand gekomen via stuurgroepbijeenkomsten met professionals vanuit SCOH en Triodus, gesprekken met teamleden

Nadere informatie

Verwonderen Ontdekken Onderzoeken

Verwonderen Ontdekken Onderzoeken Verwonderen Ontdekken Onderzoeken Op reis naar toekomstvaardige leerlingen! Visiedocument Samenwerkingsschool de Nijewier Tjalleberd Datum: 25 maart 2019 Versie: vastgesteld Inhoudsopgave 1. Inleiding...

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF IKC DE LEI

NIEUWSBRIEF IKC DE LEI NIEUWSBRIEF IKC DE LEI Februari 2019 IKC De Lei De bouw van IKC De Lei komt steeds dichterbij en de samenwerking tussen alle partners krijgt steeds meer vorm. Met deze nieuwsbrief willen we iedereen informeren

Nadere informatie

Het IKC in Linne is bedoeld voor Basisschool Triangel en Kinderopvang Echt- Susteren en Maasgouw.

Het IKC in Linne is bedoeld voor Basisschool Triangel en Kinderopvang Echt- Susteren en Maasgouw. PLAN VAN AANPAK INTEGRAAL KINDCENTRUM LINNE Het IKC in Linne is bedoeld voor Basisschool Triangel en Kinderopvang Echt- Susteren en Maasgouw. Samenwerkingspartners Stichting INNOVO: Basisschool Triangel

Nadere informatie

ONZE AMBITIES IN HET KORT. Voor verwachtingsvol onderwijs Al meer dan 100 jaar! Ons profiel. Waarom doen we wat we doen?

ONZE AMBITIES IN HET KORT. Voor verwachtingsvol onderwijs Al meer dan 100 jaar! Ons profiel. Waarom doen we wat we doen? ONZE AMBITIES IN HET KORT Wie je bent, blijkt uit wat je doet 2015-2019 Voor verwachtingsvol onderwijs Al meer dan 100 jaar! Dit is een publicatie van. Aan de inhoud kunnen geen rechten worden ontleend.

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie

MeerderWeert midden in de samenleving. Samen leren, boeien en groeien

MeerderWeert midden in de samenleving. Samen leren, boeien en groeien MeerderWeert midden in de samenleving Samen leren, boeien en groeien Koersplan 2015-2019 2 Meerderweert midden in de samenleving Waar willen wij in 2020 staan? Op die vraag hebben wij samen met leerlingen,

Nadere informatie

mei 2017 Het integraal kindcentrum

mei 2017 Het integraal kindcentrum mei 2017 Het integraal kindcentrum 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 Aanleiding 3 Landelijke context 3 2. Wat is een integraal kindcentrum? 5 3. Waarom een integraal kindcentrum? 6 Antwoord op maatschappelijke

Nadere informatie

Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd

Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd Conceptvisie Brede Scholen in Sliedrecht Samenwerken & verbinden voor de jeugd Opdrachtgever: Hans Tanis, Wethouder Onderwijs Auteurs: Hans Erkens en Diana Vonk Datum: 9 oktober 2013 Inleiding 1.1. Aanleiding

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

Ontdek je wereld. Koersplan THUIS IN DE WERELD. Hoogen Dries 3, 5051 WK Goirle

Ontdek je wereld. Koersplan THUIS IN DE WERELD. Hoogen Dries 3, 5051 WK Goirle Ontdek je wereld Koersplan 2019-2023 THUIS IN DE WERELD Hoogen Dries 3, 5051 WK Goirle 013-530 25 48 info@edu-ley.nl www.edu-ley.nl Betekenis geven aan ambities Missie: Waar staan onze scholen voor? Edu-Ley

Nadere informatie

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden

1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit. 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon. 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden Pagina 1 van 5 1. Kinderopvang Friesland: Visie en kwaliteit 2. Kinderopvang Friesland en Thomas Gordon 3. Kinderopvang Friesland en opvoeden 4. Kinderopvang Friesland en talenten 5. Kinderopvang Friesland

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Ons hoogste doel. Dit is onze missie

Ons hoogste doel. Dit is onze missie 20 19 23 Dit is onze missie Ons hoogste doel Ieder kind moet veilig, gezond, gelukkig en kansrijk op kunnen groeien. Onze scholen spelen daarin een essentiële rol. Wij bieden een prettige, veilige en duurzame

Nadere informatie

Leren & ontwikkelen. doe je samen

Leren & ontwikkelen. doe je samen Leren & ontwikkelen doe je samen VIER SpeerpunteN Onze missie en visie bepalen, samen met externe ontwikkelingen (zoals wet- en regelgeving, nieuwe inzichten en technologische ontwikkelingen), ons beleid

Nadere informatie

KINDCENTRA 2020 HET INITIATIEF

KINDCENTRA 2020 HET INITIATIEF KINDCENTRA 2020 HET INITIATIEF 10 e jaarcongres Brede School 23 april 2015 o Welkom! o Even voorstellen: o Martijn van der Kroef, directeur bestuurder KinderRijk (Amstelveen en Amsterdam) o René Peeters,

Nadere informatie

VERTROUWEN IS DE BASIS

VERTROUWEN IS DE BASIS VERTROUWEN IS DE BASIS 1 STICHTING ALGEMEEN BIJZONDERE SCHOLENGROEP AMSTERDAM 2 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 1 Inleiding 2 Missie, visie, kernwaarden en motto 2 Onze scholen 4 Strategie en aanpak 7 ABSA beleidspunten

Nadere informatie

Grenzeloos ontdekken en ontwikkelen

Grenzeloos ontdekken en ontwikkelen Grenzeloos ontdekken en ontwikkelen Visiedocument kindcentrum Bremerpoort Kindcentrum Bremerpoort bestaat uit basisschool Bernardus, onderdeel van SKO Het Groene Lint, kindcentrum Kloktuin, onderdeel van

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Pedagogisch Beleid 0 tot 15 jaar

Pedagogisch Beleid 0 tot 15 jaar Pedagogisch Beleid 0 tot 15 jaar 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Pedagogische visie Samen de Wereld Kleuren 3. Pedagogisch klimaat: ontwikkelingsgericht werken 4. Pedagogisch palet 4.1. Spelen en onderzoeken

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Flexkidz

Pedagogisch beleid Flexkidz Pedagogisch beleid Flexkidz Voor u ligt het verkorte pedagogisch beleidsplan van Flexkidz. Hier beschrijven we in het kort de pedagogische visie en uitgangspunten. In dit pedagogisch beleidsplan beschrijven

Nadere informatie

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten Speerpunt 3 Doorgaande leerlijn 2016 2017 1. Waarom Het didactisch handelen van leerkrachten is erop gericht dat kinderen een ononderbroken ontwikkeling kunnen doormaken. Voor die ontwikkeling is een rijke

Nadere informatie

IKC Het Balkon. Kwaliteitsonderzoek. voorschoolse educatie

IKC Het Balkon. Kwaliteitsonderzoek. voorschoolse educatie IKC Het Balkon Kwaliteitsonderzoek voorschoolse educatie Datum vaststelling: 2 juli 2019 Samenvatting Samenvatting De inspectie heeft op 18 juni een onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van de voorschoolse

Nadere informatie

Nieuwe koers brede school

Nieuwe koers brede school bijlage bij beleidsvoorstel Brede Talentontwikkeling in de Kindcentra 28 mei 2013 Nieuwe koers brede school (november 2012) 1. Waarom een nieuwe koers? De gemeente Enschede wil investeren in de jeugd.

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

IKC. Geen sexy naam, he?! Inleiding IKC conferentie Arnhem 11 november Toni Britsia, projectleider

IKC. Geen sexy naam, he?! Inleiding IKC conferentie Arnhem 11 november Toni Britsia, projectleider IKC Geen sexy naam, he?! Inleiding IKC conferentie Arnhem 11 november 2015 Toni Britsia, projectleider Vanwege bv Lina en Danya Waarom een integrale voorziening? zodat ieder kind in staat is zich zodanig

Nadere informatie

Samen werken, samen ontwikkelen

Samen werken, samen ontwikkelen Samen werken, samen ontwikkelen Strategisch beleid ROOBOL 2015-2019 Willem Wouda/ Reiny Kas Siderius SAMENVATTING Het strategisch beleidsplan 2015-2019 bevat de missie en visie van Stichting ROOBOL. De

Nadere informatie

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK

SCHOOLONTWIKKELPLAN SAMEN UNIEK SCHOOLONTWIKKELPLAN 2017-2021 SAMEN UNIEK Instemming van de medezeggenschapsraad: 23 januari 2017 1 Inhoud 1. Voorwoord... 3 2. Missie... 4 3. Visie... 4 4. Zes pijlers... 5 5. Kernwaarden en ambities...

Nadere informatie

SAMEN SPEL. Basisscholen Alkemade

SAMEN SPEL. Basisscholen Alkemade SAMEN SPEL Basisscholen Alkemade voor het beste onderwijs Inhoudsopgave Onze missie... 2 Voorwoord Rob Niehe...3 Kernwaarden... 4 Adresgegevens samenwerkende scholen... 8 Onze missie 2 De Stichting Samenwerkende

Nadere informatie

VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE

VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE INHOUD Missie & visie 4 Het onderwijs voorbij 5 Kwaliteit vanuit identiteit 7 Werken vanuit passie 8 Elke leerling telt 10 Ondernemend en

Nadere informatie

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders

AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders AGENDAPUNT voor burgemeester en wethouders Nummer: Datum vergadering: 03-08-2010 Onderwerp: Kadernota Harmonisatie voorschoolse voorzieningen Steenwijkerland 2011-2015 Conceptbesluit: 1. De kadernota "Harmonisatie

Nadere informatie

Leren excelleren Strategisch beleid PRIMOvpr 2015-2019

Leren excelleren Strategisch beleid PRIMOvpr 2015-2019 Leren excelleren Strategisch beleid PRIMOvpr 2015-2019 Onderwijsgroep PRIMO vpr Stichting voor Openbaar Primair Onderwijs Voorne-Putten en regio Kwaliteit op een hoger plan brengen Wie zijn we? Sinds 1

Nadere informatie

Dagarrangementen voor ALLE kinderen Petra Tielen & Peter Vereijken

Dagarrangementen voor ALLE kinderen Petra Tielen & Peter Vereijken Dagarrangementen voor ALLE kinderen Petra Tielen & Peter Vereijken Stichting Brede School Nederland 6 de Jaarcongres Brede School Jaarbeurs Utrecht, 23 april 2009 Uitnodigingstekst voor deze Workshop 1.

Nadere informatie

Hoe positioneer je een IKC? Donderdag 13 oktober 2016 Marinke Goosen

Hoe positioneer je een IKC? Donderdag 13 oktober 2016 Marinke Goosen Hoe positioneer je een IKC? Donderdag 13 oktober 2016 Marinke Goosen Zorg & onderwijs Docent, trainer & coach Overheid Moeder Maatwerk in marketing en communicatie Logistiek Kinderopvang Toerisme en recreatie

Nadere informatie

2. Initiatief tot telefonisch contact met ouders komt vanuit de school

2. Initiatief tot telefonisch contact met ouders komt vanuit de school Openbare basisschool De Peperklip, Schiedam pagina 1 Openbare Basisschool De Peperklip: bewuste keuzes in samenwerking met ouders Openbare Basisschool De Peperklip (Schiedam) wil een klimaat creëren waar

Nadere informatie

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs

onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs 'Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie, energie

Nadere informatie

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS

EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS EEN SCHOOL MET TALENTUITDAGEND ONDERWIJS Een school met talentuitdagend onderwijs Een basisschool kiezen is moeilijk. Er is zoveel om op te letten. Is de school wat zij lijkt? Van buiten kan een schoolgebouw

Nadere informatie

Kwaliteitsvisie kinderopvang voor pedagogisch medewerkers en gastouders

Kwaliteitsvisie kinderopvang voor pedagogisch medewerkers en gastouders Kwaliteitsvisie kinderopvang voor pedagogisch medewerkers en gastouders Visie De pedagogische kwaliteiten van medewerkers bepalen voor een zeer groot deel de kwaliteit van de kinderopvang, passend bij

Nadere informatie

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap Strategienota 2019-2022 Ruimte, Relatie & Rekenschap 2 Strategienota Landstede Groep 2019-2022 Inhoudsopgave Inleiding 4 Hoofdstuk 1 Missie & waarden 6 1.1 Missie 6 1.2 Waarden 6 We willen ontwikkelen

Nadere informatie

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Steenwijkerland Zwartewaterland. Samen op kop

Stichting Openbaar Primair Onderwijs Steenwijkerland Zwartewaterland. Samen op kop Stichting Openbaar Primair Onderwijs Steenwijkerland Zwartewaterland Samen op kop 1 Het wordt anders Het onderwijs is volop in beweging. De afgelopen hebben scholen veel energie in opbrengstgericht werken

Nadere informatie

UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS

UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS 0 6 UITWERKING KOERS BEST ONDERWIJS Krijgt het kind wat het nodig heeft? leerkracht Koester de nieuwsgierigheid van het kind, geef het kind regie en plan samen de leerdoelen. Koers Best Onderwijs 2016-2020

Nadere informatie

Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg

Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg Pedagogisch Beleidsplan CKO De Herberg Hoofdstuk 1: Missie, visie en doelstellingen Voorwoord Onze Missie en Identiteit Onze Visie Pedagogische hoofddoelstellingen Een goed pedagogisch klimaat Hoofdstuk

Nadere informatie

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.'

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' identiteitsbewijs ' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Onderwijs draait om mensen. Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie,

Nadere informatie

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar

kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar kinderdagopvang peutergroep basisschool bso alles in huis voor kinderen van 0 tot 13 jaar educatief centrum Educatief centrum de Bongerd is een plek waar kinderen van 0 tot 13 jaar de hele dag kunnen leren,

Nadere informatie

Managementsamenvatting

Managementsamenvatting De titel van het Strategisch Meerjarenbeleidsplan is een citaat afkomstig van een leerling van de stagegroep 1a van het Praktijkcollege Tilburg. Het citaat geeft het droombeeld van de leerling weer op

Nadere informatie

Maastricht op koers naar kindcentra

Maastricht op koers naar kindcentra 8e Jaarcongres Brede School, 23 mei 2012 Maastricht op koers naar kindcentra Per Ebbelink en Ginny Isbouts Agenda Even voorstellen:mik en MosaLira Omgeving Visie op samenwerken Praktijkvoorbeelden Resultaten

Nadere informatie

De doorgaande (leer)lijn

De doorgaande (leer)lijn Welkom De doorgaande (leer)lijn Versie Beginners Presentatie door: Anja de Rooij en Suze van de Pol 22-04-2014 Kennismaking Programma Hand-out Uw ervaringen vragen en uw motto Programma Wettelijk kader

Nadere informatie

Bijlage C. Communicatieplan. Passenderwijs

Bijlage C. Communicatieplan. Passenderwijs Bijlage C Communicatieplan Passenderwijs 2017-2021 In het communicatieplan staat beschreven hoe samenwerkingsverband Passenderwijs haar externe communicatie vormgeeft. Op welke wijze, hoe vaak, in welke

Nadere informatie

VVE op het platteland biedt kansen!?

VVE op het platteland biedt kansen!? VVE op het platteland biedt kansen!? Marga Salakory m.salakory@giralisgroep.nl Anne Marie Klomp a.klomp@giralisgroep.nl Inhoud deelsessie Landelijke en regionale ontwikkelingen in VVE, onderwijs en opvang

Nadere informatie

Strategisch Meerjarig Beleidsplan

Strategisch Meerjarig Beleidsplan 2013-2015 Strategisch Meerjarig Beleidsplan Kindercentra De Roef 2013-2015 Hoofdstuk 1 Inleiding Dit meerjaren strategisch beleidsplan 2012-2015 van de Roef beschrijft de koers die de Roef de komende jaren

Nadere informatie

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien

Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Pedagogisch beleid Kinderopvang Haarlem Spelend Groeien Inleiding Kinderopvang Haarlem heeft één centraal pedagogisch beleid. Dit is de pedagogische basis van alle kindercentra van Kinderopvang Haarlem.

Nadere informatie

Samen op ontdekkingsreis

Samen op ontdekkingsreis Samen op ontdekkingsreis Dagopvang & Buitenschoolse opvang Ga je mee op REIS? Stichting Kids2b, de leukste kinderopvang in Noord-Groningen. Kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar ontwikkelen zich bij

Nadere informatie

Het Pi-manifest Kracht door persoonlijke groei & eigenheid

Het Pi-manifest Kracht door persoonlijke groei & eigenheid Inleiding Pi-groep is opgericht op 17 maart 2004. De visie die ten grondslag ligt aan het ontstaan van Pi-groep is in dit document vastgelegd. Met het vastleggen van de visie, missie en doelstellingen

Nadere informatie

Powered by: Kindercampus King Dit zijn wij. En hier staan we voor!

Powered by: Kindercampus King Dit zijn wij. En hier staan we voor! Powered by: Kindercampus King Dit zijn wij. En hier staan we voor! Inhoud 1. De oorsprong; tijd voor een nieuwe toekomst 3 2. Visie 4 3. Missie 5 4. Ons Mantra 6 5. Kernwaarden 6 6. De contouren 8 7. Ons

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide

Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide Pedagogisch beleidsplan Integraal Kindcentrum de Weide Pagina 1 van 7 Pedagogisch beleidsplan IKC de Weide. Inhoudsopgave Pedagogisch beleidsplan Kindcentrum de Weide Leeuwarden Voorwoord... 3 1. Integraal

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker op een VVE locatie van TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders

Nadere informatie

LOKALE EDUCATIEVE AGENDA GEMEENTE OLDENZAAL

LOKALE EDUCATIEVE AGENDA GEMEENTE OLDENZAAL LOKALE EDUCATIEVE AGENDA GEMEENTE OLDENZAAL 2017-2020 1 LOKALE EDUCATIEVE AGENDA De Lokale Educatieve Agenda 2017-2020 is tot stand gekomen in samenspraak met: Voorschoolse voorzieningen Columbus-Junior,

Nadere informatie

Talentvol Opgroeien dichterbij brengen Jeannette Doornenbal 4 juni 2015

Talentvol Opgroeien dichterbij brengen Jeannette Doornenbal 4 juni 2015 Talentvol Opgroeien dichterbij brengen Jeannette Doornenbal 4 juni 2015 De stad van mijn kinderen Eén uitgangspunt: vensterschool een middel geen doel Eén doel: talentontwikkeling Eén vraag: helpt netwerksamenwerking

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau) Voor u ligt het pedagogisch beleid van Kappio (locaties Seppelin en Gastouderbureau). Hierin wordt beschreven

Nadere informatie

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning.

Aandacht, affectie, waardering, respect en ondersteuning. Het Pedagogisch Klimaat Schooljaar 2007 / 2008 Wat is een pedagogisch klimaat? Als we praten over een pedagogisch klimaat binnen Breedwijs Zuid Berghuizen gaat het over de sfeer die de partners willen

Nadere informatie

SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM. Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang. Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan

SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM. Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang. Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan SAMEN VOOR GEZOND DE KRENTENMIK HET SPECTRUM HET SPECTRUM Hofsingel Wilhelminastraat Boslaan Integraal kindcentrum voor onderwijs en opvang Welkom OP Het Spectrum Elkaar de ruimte geven, SAMEN leren, SAMEN

Nadere informatie

IKC Padbroek INFORMATIEAVOND 4 APRIL

IKC Padbroek INFORMATIEAVOND 4 APRIL IKC Padbroek INFORMATIEAVOND 4 APRIL Welkom Genodigd: ouders/verzorgers en medewerkers van: Spring kinderopvang De Zevensprong OBS Harlekijn Inhoud presentatie: IKC Padbroek: Waarom een Integraal Kindcentrum?

Nadere informatie

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk

Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Intentieverklaring Brede School Boechorst te Noordwijk Door het ondertekenen van deze intentieverklaring verklaren de hierna genoemde besturen mee te werken aan de inhoudelijke realisatie van Brede School

Nadere informatie

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord 1 identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord I Zijn wie je bent. Dat is geluk. I Erasmus 2 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs

Nadere informatie

De Vreedzame School. Voor peuters en kleuters 20 november 2012 Mirjam van der Ven CED-groep Eduniek. De Vreedzame School: democratie moet je leren

De Vreedzame School. Voor peuters en kleuters 20 november 2012 Mirjam van der Ven CED-groep Eduniek. De Vreedzame School: democratie moet je leren De Vreedzame School Voor peuters en kleuters 20 november 2012 Mirjam van der Ven CED-groep Eduniek Wat is er aan de hand met onze jeugd? Aanleidingen voor het ontstaan van De Vreedzame School (1999) Toenemende

Nadere informatie

Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft

Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft Plek Empathie Rust Ruimte Ontmoeting Niets hoeft Missie en visie In ons dorp Voorthuizen, waar we inlevend omgaan met mensen, nemen we onze plek in. We zijn graag een plek van rust, waar we aan iedereen

Nadere informatie

Startnotitie IKC Padbroek

Startnotitie IKC Padbroek Startnotitie IKC Padbroek Inleiding In 2005 en 2006 zijn door een projectgroep voor een brede school in Padbroek, onder begeleiding van Deloitte-ICS adviseurs, al de eerste beleidsuitspraken gedaan en

Nadere informatie

KindCentrum HET KRISTAL

KindCentrum HET KRISTAL KindCentrum HET KRISTAL 1.1 Wat is een KindCentrum? Het KindCentrum is in Nederland een relatief nieuw, maar aantrekkelijk verschijnsel voor basisscholen en kinderopvangvoorzieningen. Een KindCentrum biedt

Nadere informatie

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren

Visie Missie. De missie van onze stichting is de volgende: wie je morgen bent creëer je vandaag met de som van gisteren Visie Missie De Jan Ligthartscholen van de Jan Ligthartgroep Tilburg hebben een duidelijk doel voor ogen: het onderwijs dusdanig inrichten dat het de basis vormt van het levenslang leren dat een mens doet.

Nadere informatie

Onderwijsconcept Albeda Zet De Toon!

Onderwijsconcept Albeda Zet De Toon! Onderwijsconcept Onderwijsconcept Albeda Zet De Toon! Voorwoord Albeda heeft een mooie en grote maatschappelijke opdracht. We willen een TOP-school zijn voor studenten en bedrijven in de stad Rotterdam

Nadere informatie

KRACHT VANUIT DE BASIS

KRACHT VANUIT DE BASIS ikc het leeuwarder model_ikc het leeuwarder model 24-11-13 14:26 Pagina 1 IKC's in Leeuwarden: KRACHT VANUIT DE BASIS ikc het leeuwarder model_ikc het leeuwarder model 24-11-13 14:26 Pagina 3 ikc het leeuwarder

Nadere informatie

Dagarrangementen. kans of bedreiging? 6e Jaarcongres Bredeschool 23 april 2009 Adri van Os

Dagarrangementen. kans of bedreiging? 6e Jaarcongres Bredeschool 23 april 2009 Adri van Os Dagarrangementen kans of bedreiging? 6e Jaarcongres Bredeschool 23 april 2009 Adri van Os Trends Kinderen als kind Ict vaardiger Dikker Steeds complexer leven Kinderen als leerling Populatie krimpt en

Nadere informatie

Wat voor organisatie willen we zijn?

Wat voor organisatie willen we zijn? Koersplan 2018-2022 De 2 belangrijkste vragen Wat voor organisatie willen we zijn? En welke cultuur past daarbij? De basis hiervoor vormen de kernwaarden Resultaat: We kiezen voor een koers ipv strategisch

Nadere informatie

De gemeente als aanjager van de doorgaande lijn

De gemeente als aanjager van de doorgaande lijn Frank Studulski De gemeente als aanjager van de doorgaande lijn Gemeenten kunnen een doorgaande lijn van voorschools naar vroegschools bevorderen. Als voorbeeld kijken we naar de gemeente s-hertogenbosch,

Nadere informatie

Formule Jeugddorp De Glind

Formule Jeugddorp De Glind Je hoort erbij en je doet mee Formule Jeugddorp De Glind Veerkrachtig opgroeien Introductie In dit document wordt de formule van Jeugddorp De Glind toegelicht. De formule beschrijft waar Stichting Jeugddorp

Nadere informatie

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin

Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin Ik ben pedagogisch medewerker bij TintelTuin De pedagogisch medewerkers aan het woord over de pedagogische kwaliteit van TintelTuin 1 VEILIGHEID + UITDAGING = GROEI Waarom kiezen ouders kinderopvang van

Nadere informatie

Concept intentieverklaring samenwerking en ontwikkeling kindcentra

Concept intentieverklaring samenwerking en ontwikkeling kindcentra Concept intentieverklaring samenwerking en ontwikkeling kindcentra Heerenveen Status: definitief bestuurders/ambtelijk Concept : gemeentebestuur Concept: Raad van Toezicht Datum 5-7-2013 1 Inhoud 1. Ondergetekenden

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Directeur Basisschool de Muldershof

FUNCTIEPROFIEL. Directeur Basisschool de Muldershof FUNCTIEPROFIEL Directeur Basisschool de Muldershof Beek en Donk, 27 oktober 2015 Eenbes Basisonderwijs staat voor Samen vernieuwend leren. Met eigentijds onderwijs wordt aan kinderen een stevige basis

Nadere informatie

Binnen. creëren wij kansen

Binnen. creëren wij kansen Binnen creëren wij kansen Het Meerrijk O.B.S. De Schakel O.J.S. Het Scala Dirk van Dijkschool (Hfd) O.D.S. Engelenberg Dirk van Dijkschool (dep) Stichting openbaar onderwijs Kampen wil haar nieuwe status

Nadere informatie

De Wierde. Toekomstplan voor het hart van ons dorp

De Wierde. Toekomstplan voor het hart van ons dorp De Wierde Toekomstplan voor het hart van ons dorp De Wierde kloppend hart van het dorp! 2 Waarom? Behoud van basisschool De Wierde in Adorp heeft grote invloed op de leefbaarheid van het dorp.,,als je

Nadere informatie