Studiegids WORKclass Bedden & Verpleegkundige Capaciteit

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Studiegids WORKclass Bedden & Verpleegkundige Capaciteit"

Transcriptie

1 Studiegids WORKclass Bedden & Verpleegkundige Capaciteit Dag 1 05 februari 2015 Dag 2 05 maart uur uur uur uur Welkom We zijn er trots op u binnenkort te mogen verwelkomen als deelnemer aan de Workclass Bedden & Verpleegkundige Capaciteit. Ter voorbereiding hierop doen we u deze studiegids toekomen met praktische informatie over het programma. Achtergrond opleiding Het is duidelijk dat actuele ontwikkelingen in de zorg nieuwe eisen stellen aan de wijze waarop ziekenhuizen met hun capaciteiten om gaan. Het verleden is niet meer maatgevend voor de toekomst en noodzaken ziekenhuizen tot innovatie en optimalisatie. Als we kijken naar de afstemming tussen OK en bedden, de opnameplanning, de grote mate van georganiseerde variabiliteit, de berekeningswijze van het aantal benodigde bedden, de grondslagen waarop de verpleegkundige formatie wordt bepaald en de wijze waarop de dagelijkse sturing plaatsvindt, dan ligt er in veel ziekenhuizen nog verbeterpotentieel. Doel van de Workclass is deelnemers een nieuwe kijk te bieden op integraal capaciteitsmanagement, praktische oplossingen aan te reiken en in staat te stellen grip te krijgen op het aanwezige verbeterpotentieel in het ziekenhuis. U werkt binnen de Workclass met data van uw eigen ziekenhuis en u hebt de beschikking over de meest geavanceerde web-based software voor analyse en bepaling van de beddencapaciteit. Dat maakt de Workclass zo uniek. Ook na afloop van het programma heeft u nog geruime tijd de beschikking over deze software, zodat u verder kunt werken aan de meest optimale inrichting van het beddenhuis in uw ziekenhuis.

2 Filosofie WORKclass We zijn de overtuiging toegedaan dat leren een samenspel is van ontdekken, toepassen en zelfreflectie. Deze drie didactische pijlers vormen de basis voor de WORKclass en noemen we Hands-on learning. De WORKclass staat dus voor: handen uit de mouwen en op een praktische wijze aan de slag. Concreet en praktijkgericht. Leerdoelen Na het volgen van de WORKclass bent u in staat om vanuit verschillende perspectieven een oordeel te vormen over de bedden- en verpleegkundige capaciteit in uw ziekenhuis en beschikt u over methoden en technieken om tot optimalisatie te komen. Binnen de WORKclass wordt gewerkt met een praktijkopdracht, waarbij u aan de slag gaat met een analyse en optimalisatie van de beddencapaciteit en het ontwerpen van een beddenplan.

3 Opzet Programma Het programma bestaat uit 2 dagen plenair onderwijs in combinatie met een praktijkopdracht die u uitvoert in uw eigen ziekenhuis. Dag 1 Tijdstip Module Omschrijving inhoud uur uur Opening, introductie en Opening, introductie programma en kennismaking. kennismaking uur uur Een nieuwe kijk op bedden uur uur Beddencapaciteit en variabiliteit In deze inleidende module staan we kort stil bij de essentie van beddencapaciteit. We ontwikkelen een nieuwe kijk op beddencapaciteit, gaan op zoek naar de balans tussen bedbezetting en weigeringskans en staan stil bij de belangrijkste wetmatigheden en principes. Gezamenlijke Lunch In deze module laten we u kennis maken met het begrip variabiliteit. De grote mate van variabiliteit in de vraag naar bedden, noodzaakt om het aantal bedden op de piek te organiseren. Waardoor ontstaan deze variabiliteit? Wat is de rol van opnameplanning en de OK hierin en hoe kunnen we de variabiliteit effectief beïnvloeden? uur uur Instructie Bedcalculator De bedcalculator is een krachtige applicaties voor analyse en optimalisatie van de bedden. U leert werken met de bedcalculator en op basis van de data van uw eigen ziekenhuis gaan we starten met een analyse. Dag 2 Tijdstip Module Omschrijving inhoud uur uur Terugkoppeling/ presentatie resultaten praktijkopdracht Deelnemers koppelen de resultaten van de praktijkopdracht terug. Op grond hiervan beantwoording van vragen/discussie uur uur Beddencapaciteit en ligduur (deel 1) In deze module gaan we vanuit het ander perspectief ligduur naar de beddencapaciteit kijken door een relatie te leggen tussen de lengte van de ligduur en de benodigde beddencapaciteit. Gezamenlijke Lunch

4 13.00 uur uur Beddencapaciteit en ligduur (deel 2) uur uur Dagelijkse en wekelijkse coördinatie In deze module gaan we vanuit het ander perspectief ligduur naar de beddencapaciteit kijken door een relatie te leggen tussen de lengte van de ligduur en de benodigde beddencapaciteit. Vooruitblikken, tijdig knelpunten signaleren en hierop anticiperen, hoe doe je dat? Hoe vindt sturing op de bedden plaats in jullie eigen ziekenhuis en welke mogelijkheden heb je om op basis van forecasts te sturen? uur uur Evidence based staffing Hoe te komen tot een evidence based formatiebepaling en inzet van de verpleegkundige capaciteit? In deze module krijgt u een model aangereikt dat tot stand is gekomen op grond van Amerikaans wetenschappelijk onderzoek en een breedschalig onderzoek in Nederland (24 ziekenhuizen) en waarmee u op kenmerken van de patiëntenpopulatie de formatiebehoefte kan bepalen uur uur Afsluiting Capita selecte, evaluatie en afstuiting Afhankelijk van de groep en specifieke leervragen vanuit de groep kan door de docenten - uitsluitend in samenspraak met de groep - inhoudelijk afgeweken worden van het programma als dit het leerresultaat ten goede komt. Praktijkopdracht De praktijkopdracht vormt een integraal onderdeel van de WORKclass en voert u individueel uit. U krijgt hiervoor de beschikking over de Bedcalculator, welke gevuld is met data van uw eigen ziekenhuis. De doelstelling van de opdracht is inzicht te krijgen in het actuele prestatieniveau en de kwaliteit van het huidige beddenplan. Voor uw eigen ziekenhuis maakt u een analyse, definieert u welk verbeterpotentieel er ligt voor verdere optimalisatie en maakt u een (her)ontwerp van het beddenplan. U wordt geacht de resultaten van de analyse te presenteren op dag 2 van het programma.

5 Studiemateriaal Binnen de opleiding wordt gewerkt met Nederlandstalig en Engelstalig studiemateriaal. De WORKclass is Nederlandstalig evenals de hand-outs. Bij aanvang van de WORKclass ontvangt u uw studiemateriaal. Docenten De Workclass wordt verzorgd door Marcel de Jong en Marije Wouters. Marcel de Jong is grondlegger van de NVZ Masterclass Patiëntenlogistiek en de TOPclass Zorglogistiek. Hij beschikt over meer dan 15 jaar ervaring in ziekenhuizen en is gespecialiseerd in vraagstukken op het gebied van capaciteitsoptimalisatie en integrale sturing. Contact gegevens: Telefoon: Marije Wouters heeft uitgebreide ervaring in het optimaliseren van de beddencapaciteit in vele Nederlandse Ziekenhuizen. Ze deelt haar praktijkervaringen met u en leert u hoe u in uw eigen ziekenhuis effectief tot optimalisatie van de bedden- en verpleegkundige capaciteit kunt komen. Contact gegevens: Telefoon: Data Tijdens de opleiding werkt u met data van uw eigen ziekenhuis. Een specificatie van de data ontvangt u bij inschrijving. U wordt geacht uiterlijk voor 15 januari 2015 het databestand aan HOTflo toe te sturen. U kunt hierbij gebruik maken van https://hotflo.wetransfer. com/. Via deze link komt u op een HOTflo-webpagina dat geschikt is om grote databestanden beveiligd naar ons toe te sturen. U kunt het bestand dan sturen naar U ontvangt per mail een bevestiging dat het bestand is aangekomen.

6 Locatie De WORKclass wordt verzorgd in Leerhotel Het Klooster te Amersfoort: Leerhotel Het Klooster Daam Fockemalaan KG Amersfoort Telefoon (+31) Routebeschrijving vanuit Utrecht, A28 Volg de A28 richting Amersfoort. Neem afslag Soesterberg, links richting Soest (Richelleweg). Weg volgen en bij het tweede verkeerslicht rechtsaf richting Amersfoort (N237 Amersfoortsestraat, overgaand in Utrechtsestraat). Voor de Stichtse Rotonde (Amersfoort) gaat u linksaf (borden Soest/Dierenpark volgen) en vervolgens na 100 meter weer links, de Daam Fockemalaan in. Na 50 meter links de ventweg in (vóór het Shell-pompstation). U ziet de ingang van Leerhotel Het Klooster na 30 meter aan uw rechterzijde. Routebeschrijving via de A1 Bij knooppunt Hoevelaken richting Amersfoort/Utrecht de A28 volgen. Neem afrit 5 (Maarn/Soest) rondweg N221 (richting Soest/Dierenpark). Deze rondweg komt uit op de Stichtse Rotonde. Op de rotonde rechtsaf en direct daarna links (richting Soest/Dierenpark Amersfoort). Rechts de Daam Fockemalaan in. Na 50 meter links de ventweg in (vóór het Shellpompstation). U ziet na 30 meter de ingang van Leerhotel Het Klooster aan uw rechterzijde. Routebeschrijving vanaf Amersfoort CS Lopend vanaf station Amersfoort, rechts de Barchman Wuytierslaan volgen. Bij de stoplichten links de Daam Fockemalaan in. Leerhotel Het Klooster bevindt zich voorbij het pompstation aan de rechterkant. De loopafstand is ca 2 km. Met het openbaar vervoer Amersfoort CS: Streekbussen: Bus 56 richting Wijk bij Duurstede en bus 52 richting Utrecht. Uitstaphalte Zorgcentrum de Lichtenberg aan de Utrechtseweg. U passeert Leerhotel Het Klooster aan de rechterkant. Over het voetpad terug lopen (ca 200 m). De ingang van Leerhotel Het Klooster bevindt zich aan de linkerkant. Er rijden taxi s vanaf station Amersfoort. Parkeergelegenheid Leerhotel Het Klooster beschikt over een ruime gratis parkeervoorziening Kosten De kosten voor deelname aan de WORKclass Bedden & Verpleegkundige Capaciteit bedragen 995,- excl. BTW. Deze kosten zijn bedoeld om de kosten voor de organisatie, zaalhuur, lunches, koffie/thee et cetera te dekken. Indien u gebruik wenst te maken van een hotelovernachting, dan is dit voor eigen rekening.

7 Overige zaken Lunches Tijdens de collegedagen wordt er een lunch verzorgd. Verder kunt u onbeperkt genieten van koffie en thee. In de ochtendpauze worden huisgemaakte lekkernijen geserveerd en in de middagpauze is er een fruitig-gezond tussendoortje beschikbaar. Laptop Tijdens de opleiding wordt gebruik gemaakt van een laptop. Deelnemers dienen deze mee te nemen op de opleidingsdagen. De laptop dient voorzien te zijn van een WIFI-internetconnectie en Excel (minimaal Excel 2007). Een basiservaring met Excel is gewenst. Verhinderd Indien u door omstandigheden verhinderd bent (een deel van) het programma bij te wonen, neem dan contact op met uw docent. In samenspraak wordt dan gezocht naar een oplossing voor de gemiste lesstof. Afmelding Kosteloze afmelding is mogelijk tot 4 weken voor aanvang van het programma. Voor latere afmeldingen is het gehele bedrag verschuldigd. De deelnemer heeft de mogelijkheid om bij afmelding een vervanger te sturen. Annulering HOTflo behoudt zich het recht voor bij onvoldoende belangstelling (minder dan 8 aanmeldingen) het programma te annuleren tot uiterlijk 3 weken voor aanvang van het programma. Het lesgeld wordt in dit geval gerestitueerd. Evaluatie Wij stellen uw mening sterk op prijs. Na afloop van het programma wordt u gevraagd schriftelijk te evalueren en we waarderen het zeer als u deze evaluatie wilt invullen. Vragen? Indien u nog vragen heeft van welke aard dan ook, neem contact op met HOTflo: Telefoon: +31 (0) Certificaat U ontvangen na afloop een certificaat van deelname.

Professional coach INZICHT. Wie zichzelf kent, kent iedereen. Proactief coachen: 1-jarige part-time Post-HBO Registeropleiding. - Chinees gezegde -

Professional coach INZICHT. Wie zichzelf kent, kent iedereen. Proactief coachen: 1-jarige part-time Post-HBO Registeropleiding. - Chinees gezegde - Proactief coachen: 1-jarige part-time Post-HBO Registeropleiding Professional coach Wie zichzelf kent, kent iedereen - Chinees gezegde - Inzicht in Wie ben ik en wat wil ik echt in het leven? Wat zijn

Nadere informatie

Brochure. Training HR en timemanagement. In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan

Brochure. Training HR en timemanagement. In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan Brochure Training HR en timemanagement In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Training HR en timemanagement 4 Algemene informatie over de training 6 Maatwerk 7 Contact

Nadere informatie

KADERTRAINING VOORMAN

KADERTRAINING VOORMAN Introductie KADERTRAINING VOORMAN 33 e aflevering www.kadertrainingvoorman.nl Postbus 680, 8440 AR Heerenveen T 0513-631010 E info@kadertrainingvoorman.nl Een andere bedrijfsvoering met Kadertraining Voorman

Nadere informatie

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Leergang Procesbegeleiding samenwerking, organisatie en innovatie in de eerste lijn voor nieuwe ROS-adviseurs (code L13-2) Voor

Nadere informatie

Introductie cursus GROEN MANAGEMENT. Zakelijke Bedrijfsvoering voor Hoveniers. 23 e aflevering

Introductie cursus GROEN MANAGEMENT. Zakelijke Bedrijfsvoering voor Hoveniers. 23 e aflevering GROEN MANAGEMENT Introductie cursus GROEN MANAGEMENT Zakelijke Bedrijfsvoering voor Hoveniers 23 e aflevering EEN ANDERE KIJK OP DE BEDRIJFSVOERING MET GROEN MANAGEMENT De in het bedrijf aanwezige vakkennis

Nadere informatie

Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige

Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige Opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige 2015/2016 Inhoudsopgave Studieprogramma 3 Basisprogramma opleiding tot hooggevoeligheidsdeskundige 3 De modules element 1 4 Module 1 en 2 5 Module 3 7 Module 4

Nadere informatie

een ander perspectief!

een ander perspectief! Omdat het onderwijs gebaat is bij een ander perspectief! Onderwijs wordt georganiseerd door mensen uit het onderwijs. Dat is de praktijk die we kennen. Een praktijk die er voor heeft gezorgd dat de kwaliteit

Nadere informatie

veel gestelde vragen Het Talenhuis

veel gestelde vragen Het Talenhuis Het Talenhuis Heeft u nog een vraag over studeren bij Het Talenhuis? Op deze pagina vindt u de antwoorden op de. Staat uw vraag er niet tussen, stel hem dan via het contactformulier. Overzicht : Het Talenhuis

Nadere informatie

Academie+ Trainingen voor vrijwilligers

Academie+ Trainingen voor vrijwilligers Academie+ Trainingen voor vrijwilligers 2013-2014 sopgave Inleiding en voorwaarden voor een training op locatie 2 Training: Anders communiceren 3 Training: Begeleiden van tweede taalverwerving 4 Training:

Nadere informatie

Informatie over de training Wijzer Werken

Informatie over de training Wijzer Werken Informatie over de training Wijzer Werken Toepassen van de Theory of Constraints en Thinking Processes (in de gezondheidszorg) De methodiek is, naast de gezondheidszorg, ook in andere organisaties toepasbaar

Nadere informatie

Training: Effectieve Projectbeheersing. Praktische inzichten en toepasbare methodieken binnen de procesindustrie.

Training: Effectieve Projectbeheersing. Praktische inzichten en toepasbare methodieken binnen de procesindustrie. Training: Effectieve Projectbeheersing Praktische inzichten en toepasbare methodieken binnen de procesindustrie. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van

Nadere informatie

Brochure. Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie

Brochure. Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie Brochure Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie OR en contact met de achterban OR Academy Inhoudsopgave Over OR Academy 3 Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie 4 Algemene informatie

Nadere informatie

Programma Management

Programma Management 5-DAAGSE CURSUS 17 september, 1 en 13 oktober, 5 en 19 november 2015 BCN Utrecht (Daltonlaan) Gratis boek tisch Creëren Uw docent ir. Jo Bos is zelfstandig adviseur en trainer. Hij adviseert al meer dan

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

Training: Leidinggeven voor voorlieden en beginnend uitvoerders

Training: Leidinggeven voor voorlieden en beginnend uitvoerders Training: Leidinggeven voor voorlieden en beginnend uitvoerders Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar worden overgenomen, vermenigvuldigd,

Nadere informatie

Adviestalent. Advanced Businessschool voor jonge talenten

Adviestalent. Advanced Businessschool voor jonge talenten Adviestalent ACADEMY Advanced Businessschool voor jonge talenten > OPLEIDINGSGIDS JAAR 2013-2014 Adviestalent ACADEMY Advanced Businessschool voor jonge talenten > Samen werken aan de toekomst van uw organisatie

Nadere informatie

www.5-wheeldrive.com BELEVING & Het 5 Wheel Drive Concept Train de Trainer voor docenten en opleiders

www.5-wheeldrive.com BELEVING & Het 5 Wheel Drive Concept Train de Trainer voor docenten en opleiders BELEVING & Het 5 Wheel Drive Concept Train de Trainer voor docenten en opleiders Algemeen De hoge kwaliteitseisen op het gebied van de belevingswaarde vragen om steeds meer inzicht in beleven. Om die reden

Nadere informatie

LEA-ondersteuningsactiviteiten 2011

LEA-ondersteuningsactiviteiten 2011 Het is intussen vijf jaar geleden dat veel gemeenten aan de slag zijn gegaan met het opzetten van een Lokale Educatieve Agenda. Wij willen dit jaar samen met u een pas op de plaats maken en inventariseren

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Controlling & Accounting De cursus Controlling & Accounting duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Voor alle betrokkenen bij de modernisering van de medische vervolgopleidingen

Voor alle betrokkenen bij de modernisering van de medische vervolgopleidingen Voor alle betrokkenen bij de modernisering van de medische vervolgopleidingen MMV OP MAAT FLITSTRAININGEN WORKSHOPS SYMPOSIA ACCREDITATIE: 6 PUNTEN (ABAN) Voor wie? Het programma is gericht op (plaatsvervangend)

Nadere informatie

NIEUW IN DE OR. Introductie. Inhoud van de training. Aantal deelnemers. Open inschrijving. Garantie

NIEUW IN DE OR. Introductie. Inhoud van de training. Aantal deelnemers. Open inschrijving. Garantie NIEUW IN DE OR NIEUW IN DE OR Introductie U bent gekozen, al dan niet met stemmen, in de ondernemingsraad. Gefeliciteerd! Het is een boeiende wereld waar u in gestapt bent. Waar /hoe nu verder? Waar moet

Nadere informatie

WAT JE WILT BEREIKEN LIGT MAAR EEN STAP BUITEN JE COMFORTZONE DE TRAINING IS BEGONNEN

WAT JE WILT BEREIKEN LIGT MAAR EEN STAP BUITEN JE COMFORTZONE DE TRAINING IS BEGONNEN Opleidingsinformatie WAT JE WILT BEREIKEN LIGT MAAR EEN STAP BUITEN JE COMFORTZONE DE TRAINING IS BEGONNEN Leadership Academy TraineEship voor Young Potentials Veel grote, vooraanstaande organisaties hebben

Nadere informatie

Masterclass Aan de slag met zorgverzekeraars: hoe organiseer ik dat? Voorjaar/zomer 2013

Masterclass Aan de slag met zorgverzekeraars: hoe organiseer ik dat? Voorjaar/zomer 2013 Uitnodiging Masterclass Aan de slag met zorgverzekeraars: hoe organiseer ik dat? Voorjaar/zomer 2013 Voor de burger is het straks van belang dat gemeenten en zorgverzekeraars tot een goede afstemming van

Nadere informatie

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen

Finance & Control. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen Finance & Control Opleidingenoverzicht Postbachelor- en masteropleidingen Een plaats op het erepodium! Wat zijn uw ambities? Beste lezer, Applaus en erkenning Uiteindelijk willen we allemaal applaus, erkenning

Nadere informatie

2014 / 2015 Opleiding Training Coaching

2014 / 2015 Opleiding Training Coaching 2014 / 2015 Opleiding Training Coaching EEN INSPIRERENDE EN UITDAGENDE TRAINING EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP NLP (neurolinguïstisch programmeren) is een methode om effectief te communiceren en is gebaseerd

Nadere informatie

Adieu Secretaresse, Hello Assistant

Adieu Secretaresse, Hello Assistant Quadrant Advies Adieu Secretaresse, Hello Assistant Leergang onder begeleiding van Annemarie de Martines De stappen Module kijken naar uw eigen organisatie Module 2 kijken naar andere organisaties en actuele

Nadere informatie

Power voor de werknemer: Opleidingen voor jouw ontwikkeling. Afdeling HRD: Sanne Donkers, Marieke Gijsberts & Corinne Helmink

Power voor de werknemer: Opleidingen voor jouw ontwikkeling. Afdeling HRD: Sanne Donkers, Marieke Gijsberts & Corinne Helmink F lagcom op le idingsb rochure 2 011-2012 Power voor de werknemer: Opleidingen voor jouw ontwikkeling Afdeling HRD: Sanne Donkers, Marieke Gijsberts & Corinne Helmink Beste werknemer, Voor je ligt de Brochure

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Persoonlijke Effectiviteit De cursus Persoonlijke Effectiviteit duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Studiegids Opleiding Roostermaker 2013-2014

Studiegids Opleiding Roostermaker 2013-2014 Studiegids Opleiding Roostermaker 2013-2014 1. Voorwoord Beste cursist, Allereerst heten we je namens De Roostervakschool van harte welkom op de opleiding tot rooster- maker. In deze studiegids vind je

Nadere informatie