Beginnend tot gemiddeld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beginnend tot gemiddeld"

Transcriptie

1 Locatie Afdeling Onderwerpen Niveau deelnemers Gemba beschrijvende tekst # personen Alrijne Leiden Polikliniek Oogheelkunde A3, gezamenlijke besluitvorming, dagstart/-evaluatie Alrijne Leiden Huisvesting en Techniek Alrijne Leiden HRM A3 denken in de techniek Lean bij RVE servicecentrum HRM, klantwaarde en waarde stroom Alle niveaus tot gemiddeld De begint met een korte introductie over de organisatie, de polikliniek en de start van Lean. Je ziet een aantal Lean tools die ingezet zijn op de polikliniek. Vervolgens wordt je meegenomen in een praktijkvoorbeeld over doorlooptijd, waarbij de betrokkenheid van de specialisten van groot belang is geweest. Tijdens de gemba krijg je een korte introductie over de afdeling en de organisatie. Verder wordt toegelicht hoe de Lean reis is begonnen en krijg je een aantal praktijkvoorbeelden te horen. Tijdens de gemba walk krijg je een korte introductie over Alrijne als organisatie en over de HR afdeling. De afdeling HR is ingericht in de pijlers click, call en face. Met ieder zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. Na de introductie nemen we je mee in de rol die een HR afdeling heeft in een Lean transformatie, hoe HR kan ondersteunen in de weerstand tegen Lean of veranderingen, de rol die een stafafdeling kan in nemen en geven we jullie een aantal voorbeelden van verbetertrajecten.

2 Alrijne Leiden Transferbureau Dagstart, A3 Het transferbureau werkt normaliter op de locatie in Leiderdorp, maar hebben speciaal voor ons de gemba opgezet op locatie Leiden. Tijdens de gemba wordt er verteld hoe het transferbureau gestart is met Lean. Er worden vervolgens een aantal praktijkvoorbeelden gedeeld, met als onderwerpen dagstart en A3 denken. Alrijne Leiden Verpleegafdeling oncologie 5S, A3 Tijdens de gemba wordt je welkom geheten in het Alrijne ziekenhuis, door een van de Green Belts van de afdeling oncologie waar men recent gestart is met Lean. Tijdens de gemba krijg je een rondleiding en wordt vertelt waar men nu mee bezig is m.b.t. Lean denken en werken. Alrijne Leiden Mammapoli Waardestroom Tijdens de gemba wordt je welkom geheten in het Alrijne ziekenhuis, door twee Green Belts die betrokken zijn bij het verbetertraject. Er wordt gestart met een korte introductie van de organisatie, de afdeling en de aanleiding van de start van het traject. Vervolgens wordt aan de hand van de opgetekende waardestroom analyse verteld hoe het verbetertraject is verlopen. Naderhand worden geleerde lessen, successen en knelpunten gedeeld.

3 Alrijne Leiden MML Flow, lean cultuur, bottom-up Dagbehandeling 5S, dagstart/- evaluatie Tijdens de gemba wordt er verteld hoe de MML gestart is met Lean en hoe zij op dit moment bezig zijn met bouwen van het verbetersysteem. Ze werken aan verbeteringen vanuit de werkvloer en een cultuur van continu verbeteren neer te zetten. Tijdens de gemba krijg je een rondleiding over het lab en wordt verteld wat de knelpunten en successen waar de afdeling tegenaan loopt. Tijdens deze gemba zul je meegenomen worden in de lean reis van de afdeling. We beginnen met hoe de medewerkers aan lean werken door de dagstart- en verbeterborden te bespreken. Ook zie je hoe behaalde resultaten worden gevierd. Tijdens een rondleiding zul je verschillende vormen van 5S tegenkomen. In het magazijn zie je hoe het voorraadbeheer wordt gedaan met 5S en kanban en hoe de samenwerking met o.a. de logistieke afdeling verbeterd is. CS-maps is een systeem waarin visueel wordt weergegeven welke patiënten op welke kamers liggen en de belangrijke informatie die daarbij hoort.

4 Oncologie Voorraadbeheer, digitale patientenplanning Op deze gemba wordt je meegenomen in de dagstart/-doorstart en het verbeterbord. De verbeterkaartjes worden ook ingevoerd in Iprova. Zo ontstaat een overzicht: verbeterkaartjes / welke verbeteracties gedaan / in welke fase van de PDCA cirkel de verbeteractie zich bevindt. De voorraad steriele vloeistoffen is flink teruggebracht i.s.m. de andere harmonica afdelingen. Een van de eerste verbetertrajecten was het digitaliseren van de patientenplanning. Hematologie dagstart, verbeterbord, voorraadbeheer, 5S Op deze gemba hoor je hoe de dagstart gedaan wordt en gewerkt wordt met verbeterkaartjes en het verbeterbord. Ook kun je je helemaal onderdompelen in voorraadbeheer, 5S en het standaardiseren daarvan. Op deze afdeling zie je goed hoe dat een ongoing proces van verbeteringen is. Gynaecologie dagstart, verbeterbord, Waardestroom Gevorderd Op deze gemba wordt je meegenomen in de stapsgewijze ontwikkeling van lean op de afdeling. De onderdelen dagstartbord en verbeterbord komen voorbij. Daarnaast staat een actueel verbetertraject centraal waarbij met een waardestroom het proces tussen de poli en de afdeling geoptimaliseerd wordt. De huidige situatie is in kaart gebracht en een toekomstige situatie is opgesteld. Van de benoemde kaizen bursts zijn er inmiddels twee afgerond en een derde is lopend: opzetten van een verpleegkundig spreekuur. De verschillende stappen in het verbeterproces worden toegelicht.

5 Chirurgie 2 A3, EPL's Chirurgie 2 x-matrix, policy deployment Gevorderd Deze gemba zoomt in op het gebruik van de A3 methodiek bij het huiskamerproject. Dit project is gericht op het inrichten en verbeteren van een ruimte waarin kwetsbare ouderen in een veilige omgeving sociaal en cognitief bezig zijn. Daarnaast is de afdeling actief bezig met Eenpuntslessen (EPL's). Je krijgt uitleg over de behoefte hieraan, de ontwikkeling ervan en hoe ze gebruikt worden. Deze gemba gaat over het afstemmen van x-matrixen op verschillende niveaus in de organisatie. Vanuit de divisie krijgt de harmonica afdeling doelen mee, die moeten worden doorvertaald naar de verschillende afdelingen en teams daarbinnen. Hoe zorg je hierin voor een goede afstemming? Interne geneeskunde Kanban, 5S, EPL's Gemiddeld Deze gemba is gericht op standaard werken. De afdeling heeft een flink aantal Eenpuntslessen ontwikkeld en heeft deze net in gebruik genomen. Graag vertellen de medewerkers je hoe ze de EPL's ontwikkeld hebben en hoe ze gebruikt worden. Daarnaast zul je zien hoe 5S en Kanban op deze afdeling gebruikt worden.

6 Long, MDL & Nucleaire dagstart, verbeterbord, 5S, EPL's De medewerkers van deze afdeling delen hun lean reis tot nu toe met jou en geven aan welke ideeën zijn hebben voor de toekomst. Zo hoor je over het opstellen en gebruiken van EPL's, verbetertrajecten zoals de ontslag envelop en zie je hoe 5S het beheren van de voorraad gemakkelijker maakt. Neurologie, Neurochirurgie Psychiatrie dag-/middagstart, verbeterbord Acute Opname Afdeling 5S, Kanban, dagstart, Job Instruction 5S, dagstart, A3 Op de Neurologie-/chirurgie krijg je een rondleiding over de afdeling waarbij 5S, ruimteindeling en het dagstartbord te zien zijn. Ook krijg je informatie over een aantal succesvolle verbetertrajecten, zoals het CVA proces. Tijdens deze gemba krijg je een rondleiding en uitleg over de verbetertools die deze afdeling gebruikt: een verbeterbord, dagstart en middagstart. Tijdens deze gemba zie je het dagstart en verbeterbord van de afdeling en wordt je rondgeleid langs de verschillende ruimtes. Daar zie je hoe 5S en Kanban toegepast zijn in het voorraad beheer en de spoelkeuken. Ook delen de medewerkers hun ervaring met Job Instuction. 10

7 WAKZ Kinderziekenhuis Lean leiderschap Teamleiders, Greenbelts Centrale Sterilisatie Dienst Centrale Sterilisatie Dienst dagstart, Gevorderd verbeterbord, A3, x- matrix 5S, standaardisatie, kanban Logistiek; magazijn dagstart, verbeterbord Deze gemba staat in het teken van hoe je als lean leider kunt opereren. Een van de nieuwe teamleiders zal vertellen wat er voor haar tijd al aan lean gedaan is. Daarbij krijg je uitleg over een succesvol verbetertraject rondom het verkorten van de doorlooptijd voor spoedpatienten. Daarna zal de TL vertellen hoe zij nu verder wil gaan waarbij het vooral gaat om het gebruiken van standaarden. Tijdens deze gemba hoor je hoe de afdeling de dagstart en het continu verbeteren heeft georganiseerd. Het proces van verbeterideeën bespreken, eigenaren benoemen en doorlopen van de PDCA cyclus wordt uitgelegd aan de hand van een aantal A3 s die de afdeling heeft voltooid. Ook komt de link met de jaardoelen naar voren d.m.v. de tool X-Matrix. Trek een blauw pak aan! Je wordt meegenomen langs alle stappen van het sterilisatieproces, waarbij verteld zal worden hoe 5S, standaardisatie van naamgevingen, en kanban voor een verbeterd proces hebben gezorgd. Tijdens deze gemba kun je een kijkje nemen in het magazijn en zie je hoe de goederen stroom loopt. Ook hoor je hoe de afdeling probeert de dagstart en het verbeterbord met elkaar te verbinden

8 Logistiek; beddenstation & afvalcentrale 5S, A3 Tijdens deze gemba ga je langs de beddencentrale en het afvalstation om te zien wat 5S voor deze afdelingen heeft veranderd. Ook hoor je hoe medewerkers met verschillende A3's de werkprocessen hebben verbeterd. 15 Pre-operatieve Screeningspoli Teambuilding, Lean leiderschap Op deze gemba krijg je de lean reis van deze polikliniek te horen en zien, waarin teamontwikkeling en lean leiderschap een belangrijke rol hebben. Directoraat Onderwijs en Opleidingen x-matrix, policy deployment Radiologie verbeterbord, A3, ideale kamerinrichting Gevorderd Deze gemba staat in het teken van de strategische aansturing van verschillende lagen in de organisatie. Er zal niet ingegaan worden op hoe je een x-matrix maakt met je afdeling of team, maar hoe de matrixen op directie, afdelins- en teamniveau op elkaar afgestemd worden. Deze gemba wordt opgesplitst naar de verschillende afdelingen. Je krijgt een rondleiding bij 1 van de afdelingen (Rontgen (Bucky kamer); Mammografie; CT-scan; of MRI-scan). Daar zie je hoe de afdeling met een verbeterbord werkt en wordt de stand van zaken verteld over de A3's waarmee een ideale indeling van de kamers wordt gemaakt

9 Apotheek dagstart/-evaluatie, standaardiseren, skills matrix, Job Instruction Bij de rondleiding zie je hoe medicatieopdrachten gecontroleerd worden, hoe hier een bestelling uit voortvloeit en hoe de bestelling gepickt en verwerkt wordt. Het picken gaat met behulp van een zeer geavanceerd gerobotiseerd systeem waarbij de kans op het maken van fouten geminimaliseerd is. Daarnaast hoor je hoe het verbeterproces op de sectie vormgegeven is en krijg je voorbeelden van uitgewerkte A3 s en brown papers te zien. De afdeling is werkt met onderdelen van Job Instruction en vertelt over hun skillsmatrix. ICT visueel management, dagstart, teamborden, obeya room Polikliniek KNO dagstart, verbeterbord, visgraat, 5S, Tijdens deze gemba zul je verschillende vormen van lean werken herkennen: visueel management middels digitale borden, dagstartborden en het ophalen van de klantwens middels persona s. Daarnaast krijg je de Obeya room te zien: een ruimte speciaal ingericht op verbeteren. Hier bespreekt en analyseert het team prestatie- en management informatie en bedenkt oplossingen voor knelpunten en problemen. Deze ruimte is nog in ontwikkeling en het team hoort graag jouw input hierop. Tijdens deze gemba zie je een aantal lean onderdelen: dagstart en verbeterborden, verbetertrajecten en uitgewerkte visgraten en het 5S inrichten van de instrumentele unit. 20

10 Geboortehuis Leiden 5S, dagstart, verbeterbord, procesverbeteringen Je wordt rondgeleid over de nieuwe(!) afdeling waarbij je een geboortekamer in gaat en ziet hoe 5S ingezet is. Je hoort hoe de dagstart en verbeterbord besprekingen werken. Directoraat Kwaliteit en Patiëntveiligheid weekstart, strategisch kompas Tijdens deze gemba krijg je te horen wat de taken van deze afdeling zijn en hoe zij de medewerkers die ieder op eigen projecten actief zijn met elkaar verbinden middels het weekstartbord. Ook vertellen medewerkers hoe zij het kompas (de visie en missie van het ) gebruiken om richting te geven aan hun projecten Dialyse 5S, kanban, dagstart/verbeterbo rd Spoed Eisende Hulp verbouwing, waardestroom, gedeeld ruimtegebruik Tijdens deze gemba wordt je rondgeleid over de afdeling en zie je hoe 5S in de ruimtes wordt toegepast en hoe Kanban helpt in het voorraadbeheer. Ook de dagstart en het verbeterbord worden besproken. Tijdens deze gemba wordt de vraag beantwoordt: "Hoe is het toekomstige spoedplein tot stand gekomen vanuit patient-, medewerker- en logistiek perspectief?" Voor de verbouwing van de SEH is een ideaal zorgproces uitgetekend en vervolgens gekeken hoe dit het beste gefaciliteerd kan worden met het inrichten en gebruiken van de ruimtes. Je gaat niet naar de afdeling of een bouwlocatie, maar hoort het verhaal van de projectleider.

11 Intrumentele Zaken Inkoopproces, multidisciplinaire samenwerking Besteller, inkoper, technicus: alleen door samenwerking borg je dat het juiste product op tijd en tegen de juiste kosten beschikbaar is voor veilig gebruik in de zorg. In de praktijk is dat toch erg lastig. Bekijk hoe we dat binnen het proberen te doen en deel je ervaringen met ons.

LEAN EN FYSIEKE BELASTING Efficiënt en cliëntgericht organiseren

LEAN EN FYSIEKE BELASTING Efficiënt en cliëntgericht organiseren 2017 LEAN EN FYSIEKE BELASTING Efficiënt en cliëntgericht organiseren Nicole van Kuijk, Ergotherapeut en Lean Green Belt Sandra Ouwersloot, Lean Black Belt Six Sigma en Beleidsadviseur Wat gaan we doen?

Nadere informatie

Martini Ziekenhuis Groningen. Lean Six Sigma. Unit Procesmanagement & Verbeteren, Lidz jaarcongres, 16 november Suzanne Kars

Martini Ziekenhuis Groningen. Lean Six Sigma. Unit Procesmanagement & Verbeteren, Lidz jaarcongres, 16 november Suzanne Kars Martini Ziekenhuis Groningen Lean Six Sigma Unit Procesmanagement & Verbeteren, Lidz jaarcongres, 16 november Suzanne Kars Agenda Voorstellen Gewaagd doel 2020 Lean reis Waarde voor de patiënt Gewaagd

Nadere informatie

Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie Tilburg. MBO labscholen. 2 april 2015. Ronald Aalbersberg

Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie Tilburg. MBO labscholen. 2 april 2015. Ronald Aalbersberg MBO labscholen 2 april 2015 Ronald Aalbersberg Laboratorium voor Medische Microbiologie en Immunologie Bureau Zorg Innovatie St. Elisabeth Ziekenhuis Budget >200 miljoen Euro 28 specialismen, 9 bovenregionaal

Nadere informatie

Training Lean Green Belt. Incompany Inclusief Green Belt certificaat

Training Lean Green Belt. Incompany Inclusief Green Belt certificaat Training Lean Green Belt Incompany Inclusief Green Belt certificaat Deze training biedt een uitgebreid overzicht van de meest gebruikte instrumenten en technieken van Lean. Daarnaast staan we ook stil

Nadere informatie

Lean: Kort-cyclisch verbeteren. Geen dieet maar life-style IHC de Zorgmakelaar Chantal Aarts & Lissy Hurkmans

Lean: Kort-cyclisch verbeteren. Geen dieet maar life-style IHC de Zorgmakelaar Chantal Aarts & Lissy Hurkmans Lean: Kort-cyclisch verbeteren Geen dieet maar life-style IHC de Zorgmakelaar Chantal Aarts & Lissy Hurkmans Programma Van individueel naar collectief leren Waar gaan we het niet over hebben deze workshop

Nadere informatie

Definitieve ontslagdatum vs. Voorlopige ontslagdatum. Verpleegafdeling Neurologie. Conny Hegge

Definitieve ontslagdatum vs. Voorlopige ontslagdatum. Verpleegafdeling Neurologie. Conny Hegge Definitieve ontslagdatum vs. Voorlopige ontslagdatum Verpleegafdeling Neurologie Conny Hegge 1 Verpleegafdeling Neurologie (2J) - Wie zijn wij? - Wie is onze patiënt? - Wat is mijn rol op de afdeling?

Nadere informatie

Training Lean Green Belt

Training Lean Green Belt Training Lean Green Belt Deze training biedt een uitgebreid overzicht van de meest gebruikte instrumenten en technieken van Lean. Daarnaast staan we ook stil bij de vaardigheden die je nodig hebt om deze

Nadere informatie

Overzicht van Lean voor de Overheid. Training / Workshop. Yokoten

Overzicht van Lean voor de Overheid. Training / Workshop. Yokoten Yokoten bertteeuwen@yokoten.nl 06-53593984 Overzicht van Lean voor de Overheid Trainingen en Workshops Beinsdorppolderweg 13 2807 KS Gouda www.yokoten.nl Yokoten verzorgt voor u allerlei in-company trainingen

Nadere informatie

Feedback van de patiënt als verbeterinstrument

Feedback van de patiënt als verbeterinstrument Feedback van de patiënt als verbeterinstrument PV/ Lean PV+ & continue verbeteren indeling sessie casus verpleegafdeling verbeteren met patienten introductie wat zijn jullie verwachtingen? Wat de laatste

Nadere informatie

Training Lean Yellow Belt. Inclusief Yellow Belt certificaat

Training Lean Yellow Belt. Inclusief Yellow Belt certificaat Training Lean Yellow Belt Inclusief Yellow Belt certificaat Deze training biedt een uitgebreid overzicht van de meest gebruikte instrumenten en technieken van Lean. Je leert hoe je een organisatie kunt

Nadere informatie

Training Lean Yellow Belt

Training Lean Yellow Belt Training Lean Yellow Belt Deze training biedt een uitgebreid overzicht van de meest gebruikte instrumenten en technieken van Lean. Je leert hoe je een organisatie kunt begeleiden naar continue verbetering

Nadere informatie

Strategy Deployment. Sturen in een nieuwe werkelijkheid

Strategy Deployment. Sturen in een nieuwe werkelijkheid Strategy Deployment Sturen in een nieuwe werkelijkheid Erik Ottens Gemeente Breda René Aernoudts Lean Management Instituut Gerco Liefhebber Hiemstra & De Vries #KOERS2018 4x de urgentie om anders te gaan

Nadere informatie

Lean Six Sigma Martiniziekenhuis

Lean Six Sigma Martiniziekenhuis Lean Six Sigma Martiniziekenhuis Suzanne Kars Expertisecentrum Continu Verbeteren COPE 2016 Programma Inleiding Noodzaak tot reductie variabiliteit & continu verbeteren LSS programma in het Martini Ziekenhuis

Nadere informatie

HUIS OP ORDE. improvement & optimisation

HUIS OP ORDE. improvement & optimisation HUIS OP ORDE improvement optimisation De reis van Essent WIJ ZIJN HUIS OP ORDE Wij geloven in de kracht van continu verbeteren, in de kennis die iedere werknemer meedraagt en in torenhoge ambities die

Nadere informatie

Iedereen wil veranderen, maar niemand wil veranderd worden.

Iedereen wil veranderen, maar niemand wil veranderd worden. PRODUCTIVE WARD Meer tijd voor de patiënt Maaike Veenvliet 17 maart 2011 Iedereen wil veranderen, maar niemand wil veranderd worden. 1 ORGANISEREN + VERBETEREN = TIJD + KWALITEIT PRODUCTIVE WARD PROFESSIONALS

Nadere informatie

LEAN ontwerp hotfloorvan het Zaans Medisch Centrum Seminar Logistiek op de hotfloor 20 juni 2014

LEAN ontwerp hotfloorvan het Zaans Medisch Centrum Seminar Logistiek op de hotfloor 20 juni 2014 LEAN ontwerp hotfloorvan het Zaans Medisch Centrum Seminar Logistiek op de hotfloor 20 juni 2014 Jitske de Haan - Vitaal ZorgVast Jeannette Ronchetti - Zaans Medisch Centrum LEAN is samenwerken Jitske

Nadere informatie

De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. Productive Ward

De zorg is onze passie, verbeteren ons vak. Productive Ward Productive Ward Verbeter de kwaliteit, veiligheid en doelmatigheid van uw zorg door reductie van verspilling Brochure Productive Ward CBO 2012 CBO, Postbus 20064, 3502 LB UTRECHT Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Lean Manager: Oei, ik groei!

Lean Manager: Oei, ik groei! Lean Manager: Oei, ik groei! Versie juni 2014 Even voorstellen Elske Heeren Master Blackbelt en consultant Operational Excellence Carlo Theunissen Blackbelt en consultant Operational Excellence Wat gaan

Nadere informatie

Welkom in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht!

Welkom in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht! Welkom in het St. Antonius Ziekenhuis Utrecht! Uw bestemming snel en gemakkelijk vinden via s U kunt uw bestemming in het ziekenhuis gemakkelijk vinden door het bijbehorende te volgen. Bij beide ingangen

Nadere informatie

Weekstart Keek op de Week

Weekstart Keek op de Week Weekstart Keek op de Week Het WAAROM van de Weekstart? Roll up van de afgelopen week zorgt voor focus op hulpvragen die uit de afgelopen week zijn gekomen en geeft de mogelijkheid de opgeloste hulpvragen

Nadere informatie

Overzicht van Lean SixSigma. Training / Workshop. Yokoten Beinsdorppolderweg KS Gouda

Overzicht van Lean SixSigma. Training / Workshop. Yokoten Beinsdorppolderweg KS Gouda Yokoten bertteeuwen@yokoten.nl 06-53593984 Overzicht van Lean SixSigma Trainingen en Workshops Beinsdorppolderweg 13 2807 KS Gouda www.yokoten.nl Yokoten verzorgt voor u allerlei in-company Lean en SicSigma

Nadere informatie

Lean. Voortdurend verbeteren. Jelle vd Helm helmvander@gmail.cim. Hanna Neys (AMC)

Lean. Voortdurend verbeteren. Jelle vd Helm helmvander@gmail.cim. Hanna Neys (AMC) Lean Voortdurend verbeteren Jelle vd Helm helmvander@gmail.cim Hanna Neys (AMC) Start van de reis Wat is Lean Een dag op de polikliniek Verbetertools Lean in het ziekenhuis Lean op de werkvloer 23 december

Nadere informatie

Lean Six Sigma trainingen voor HR-professionals

Lean Six Sigma trainingen voor HR-professionals Feit: Lean-trajecten zijn succesvoller als HR betrokken is. HR speelt een cruciale rol bij het introduceren van Lean in een organisatie. Het is de smeerolie die draagvlak creëert, iedereen aan boord houdt

Nadere informatie

Lean in de zorg Finance & control

Lean in de zorg Finance & control Lean in de zorg Finance & control Wat kun jij doen? 27 maart 2018 Even voorstellen Wil van der Heijden - wvanderheijden@zorggroep-almere.nl Msc Ivan Lievestro - I.Lievestro@adcpi.nl drs Karin van der Lelij

Nadere informatie

Productieproces optimalisatie: Volvo FE LEC

Productieproces optimalisatie: Volvo FE LEC Productieproces optimalisatie: Volvo FE LEC R. Schreuder Lean Manufacturing Persoon Remon Schreuder HTS Autotechniek, Hogeschool Rotterdam Richting: Engineering Interesse in proces-denken: Denk niet alleen

Nadere informatie

Het toepassen van LEAN op het laboratorium. Hoe doe je dat?

Het toepassen van LEAN op het laboratorium. Hoe doe je dat? Het toepassen van LEAN op het laboratorium. Hoe doe je dat? Michiel de Ruiter De wereld verandert 1 Crisis?%Welke%crisis?% Toepassen van Lean 2 WAT is LEAN Lean is een andere wijze van denken. Lean bestaat

Nadere informatie

Lean trainingen. De trainingen gefaciliteerd door 12Mprove worden momenteel gemiddeld beoordeeld met een 9,4.

Lean trainingen. De trainingen gefaciliteerd door 12Mprove worden momenteel gemiddeld beoordeeld met een 9,4. Lean trainingen De trainingen zitten vol met actiegericht leren. Geen powerpoint - trainingen, maar met veel gebruik van flip- overs en tekeningen. Deze trainingen verzorgen wij samen met onze samenwerkingspartner

Nadere informatie

Waterschap Rivierenland

Waterschap Rivierenland Waterschap Rivierenland Onze Lean reis Door: Kees Vonk Secretaris-directeur Wie zijn wij? Waterschap Rivierenland is 1 van de 24 waterschappen in Nederland - 201.000 ha - 36 gemeenten - 950.000 inwoners

Nadere informatie

Lean Six Sigma trainingen voor HR-professionals

Lean Six Sigma trainingen voor HR-professionals Feit: Lean-trajecten zijn succesvoller als HR betrokken is. HR speelt een cruciale rol bij het introduceren van Lean in een organisatie. Het is de smeerolie die draagvlak creëert, iedereen aan boord houdt

Nadere informatie

dagopname op de afdeling Dagbehandeling

dagopname op de afdeling Dagbehandeling patiënteninformatie dagopname op de afdeling Dagbehandeling In overleg met uw arts heeft u besloten tot opname op de afdeling Dagbehandeling in het Onze lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Op de afdeling Dagbehandeling

Nadere informatie

Workshop dagstarts, KodW en verbeterborden. Ministerie van Veiligheid en Justitie en strafrecht ketenpartners

Workshop dagstarts, KodW en verbeterborden. Ministerie van Veiligheid en Justitie en strafrecht ketenpartners Workshop dagstarts, KodW en verbeterborden Ministerie van Veiligheid en Justitie en strafrecht ketenpartners Agenda 1. Waarom dag-, weekstarts en verbeterborden 2. Dagstart 3. Weekstart 4. Verbeterborden

Nadere informatie

Succesfactoren. Continu Verbeteren

Succesfactoren. Continu Verbeteren Succesfactoren Continu Verbeteren Juni 2018 Inleiding Continu Verbeteren gaat uit van de kennis en kunde van alle medewerkers binnen een organisatie of team. Door deze kennis en kunde te benutten verbeteren

Nadere informatie

Passie voor continu verbeteren!

Passie voor continu verbeteren! ID@5 Trainingen Passie voor continu verbeteren! Gecertificeerde Lean Belt trainingen voor individuele professionals én voor organisaties ID@5 is jouw partner op weg naar beter Als Lean specialist verzorgen

Nadere informatie

Bureauprofiel. Work, flow, fun

Bureauprofiel. Work, flow, fun Bureauprofiel Work, flow, fun Onze missie Bouwen aan betrouwbare overheidsorganisaties Met een heldere strategie Elke dag een stapje beter Door overdracht van kennis en ervaring Omdat verbeteren en ontwikkelen

Nadere informatie

go! Lean samen van start 2015 GoodHabitz BV Alle rechten voorbehouden

go! Lean samen van start 2015 GoodHabitz BV Alle rechten voorbehouden go! Lean samen van start 2015 GoodHabitz BV Alle rechten voorbehouden Praktijkopdracht 1. De waarde bepalen In deze opdracht breng je de waarde van je product of dienst in kaart door middel van het Kano-model.

Nadere informatie

LEAN OOK VOOR INKOOP!

LEAN OOK VOOR INKOOP! LEAN OOK VOOR INKOOP! Lean is in geen enkele bedrijfstak meer weg te denken. Waar lean in het begin alleen werd gebruikt op de fabrieksvloer, wordt lean nu bij alle denkbare organisaties ingezet. Maar

Nadere informatie

Innovatiecongres 25 juni 2014 Innoveren met Lean Six Sigma

Innovatiecongres 25 juni 2014 Innoveren met Lean Six Sigma Innovatiecongres 25 juni 2014 Innoveren met Lean Six Sigma 1. Overzicht actieve partners juni 2014 Noord-Holland: OM, ZM, RN, Kmar, RvdK, politie Noord-Nederland: politie, OM, 3RO, ZM, RvdK, NIFP Amsterdam:

Nadere informatie

Red Belt. To make it work as a flow experience

Red Belt. To make it work as a flow experience Red Belt To make it work as a flow experience Houding, gedrag, competenties en toolbox gericht stimuleren van gedrag dat verbeteren en groeien ondersteunt. Red Belt Training Met de Red Belt training leert

Nadere informatie

LEAN OOK VOOR INKOOP!

LEAN OOK VOOR INKOOP! LEAN OOK VOOR INKOOP! Lean is ontwikkeld door Toyota en in geen enkele bedrijfstak meer weg te denken. Waar Lean in het begin alleen werd gebruikt op de fabrieksvloer, wordt Lean nu bij alle denkbare organisaties

Nadere informatie

Betere resultaten door minder verspilling. Door: Koen Rippen

Betere resultaten door minder verspilling. Door: Koen Rippen Betere resultaten door minder verspilling Door: Koen Rippen Onze overtuiging Elke onderneming TopFIT! Eerlijk, eenvoudig en effectief Wij denken ondernemend Welk doel wil de ondernemer bereiken en wat

Nadere informatie

Training Lean Black Belt. Inclusief Black Belt certificaat

Training Lean Black Belt. Inclusief Black Belt certificaat Training Lean Black Belt Inclusief Black Belt certificaat Een Lean Black Belt certificaat van het LCS is een verrijking, een geweldige mijlpaal. Het geeft niet alleen erkenning van jouw Lean capaciteiten

Nadere informatie

Product Catalogus 2017 / 2018

Product Catalogus 2017 / 2018 Product Catalogus 2017 / 2018 Voor wie werkt de Lean Smederij? Alhoewel de meeste (middel)grote bedrijven al op een of andere manier met Lean werken, gaat dit zeker niet op voor het Midden- en Kleinbedrijf,

Nadere informatie

Samen Voor de Patiënt

Samen Voor de Patiënt Samen Voor de Patiënt BarODag Februari 2017 VERTROUWELIJK EN AUTEURSRECHTELIJK BESCHERMD Inhoud Samen Voor de Patiënt in het kort Showcases 3 Onderstaande link bevat een korte introductie van Samen Voor

Nadere informatie

Verdenking dikke darmkanker Behandeltraject

Verdenking dikke darmkanker Behandeltraject Verdenking dikke darmkanker Behandeltraject Máxima Oncologisch Centrum Máxima Oncologisch Centrum Er is bij u een darmonderzoek verricht waarbij een afwijking is gevonden en waarbij gedacht wordt aan darmkanker.

Nadere informatie

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Strafrechtk ten. versterkt & versnelt. Opleidingen. Opleidingsprogramma Continu Verbeteren

Ministerie van Veiligheid en Justitie. Strafrechtk ten. versterkt & versnelt. Opleidingen. Opleidingsprogramma Continu Verbeteren Ministerie van Veiligheid en Justitie Strafrechtk ten Opleidingen versterkt & versnelt Opleidingsprogramma Continu Verbeteren Opleidingsprogramma Continu Verbeteren Het programma SV&V is gestart in 2011.

Nadere informatie

Lean. Lean denken in lokale besturen

Lean. Lean denken in lokale besturen Lean Lean denken in lokale besturen Vonk www.apbvonk.be Basis van lean: continu verbeteren van efficiëntie Vertrekken vanuit het bestaande. Stap voor stap verbeteren. Het continue verbeteren werkbaar en

Nadere informatie

Lean op het lab ervaringen uit het Vumc. Bram Wilhelm NVKFAZ 15-05-2014

Lean op het lab ervaringen uit het Vumc. Bram Wilhelm NVKFAZ 15-05-2014 Lean op het lab ervaringen uit het Vumc Bram Wilhelm NVKFAZ 15-05-2014 De lean denkwijze Beweging Wachten Voorraad Verspilling Alles wat geen waarde toevoegt Alles wat de patiënt/ klant niet helpt Alles

Nadere informatie

Plattegronden hoofdgebouw CWZ. CWZ Klant, markt en innovatie (KMI) 12 januari 2016

Plattegronden hoofdgebouw CWZ. CWZ Klant, markt en innovatie (KMI) 12 januari 2016 Plattegronden hoofdgebouw CWZ CWZ Klant, markt en innovatie (KMI) 12 januari 2016 Plattegronden hoofdgebouw CWZ Inhoudsopgave 1. Overzicht afdelingen hoofdgebouw CWZ 3 2. B-laag 4 3. C-laag 5 4. A-laag

Nadere informatie

dagopname op de afdeling dagbehandeling

dagopname op de afdeling dagbehandeling patiënteninformatie dagopname op de afdeling dagbehandeling In overleg met uw arts heeft u besloten tot opname op de afdeling Dagbehandeling in het Onze lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG). Op de afdeling Dagbehandeling

Nadere informatie

Wegwijs in het. Universitair Medisch Centrum Groningen

Wegwijs in het. Universitair Medisch Centrum Groningen Wegwijs in het Universitair Medisch Centrum Groningen UMCG-terrein Ingangnummers Accare, Kinder- en Jeugdpsychiatrie (poli) 9 Accare, Kinderpsychiatrie 30 Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde Centrum

Nadere informatie

Het kan in het Martini ziekenhuis, efficiency en kwaliteit gaan samen. CQi-Ziekenhuizen van meten naar actie 9 oktober 2012 Patrick Wennekes

Het kan in het Martini ziekenhuis, efficiency en kwaliteit gaan samen. CQi-Ziekenhuizen van meten naar actie 9 oktober 2012 Patrick Wennekes Het kan in het Martini ziekenhuis, efficiency en kwaliteit gaan samen CQi-Ziekenhuizen van meten naar actie 9 oktober 2012 Patrick Wennekes Inhoud Introductie Lean Six Sigma Project ontslag procedure (door:

Nadere informatie

De 7+ fasen in de implementatie van lean working

De 7+ fasen in de implementatie van lean working De 7+ fasen in de implementatie van lean working Lean working invoeren is geen project. Wel kan de implementatie beschreven worden in opeenvolgende fasen. Hier het generieke fasenplan. 1 Inleiding Lean

Nadere informatie

Patiënt op het juiste bed. Symposium Vumc. 2 November Ben Benes, operationeel beddenmanager Maaike Arlar, programma manager.

Patiënt op het juiste bed. Symposium Vumc. 2 November Ben Benes, operationeel beddenmanager Maaike Arlar, programma manager. Patiënt op het juiste bed Symposium Vumc 2 November 2016 Ben Benes, operationeel beddenmanager Maaike Arlar, programma manager Goed op weg pagina 2 impressie https://www.youtube.com/watch?v=tg7pzszyi2c

Nadere informatie

Grip op Zorgpaden. Best of both worlds!

Grip op Zorgpaden. Best of both worlds! Grip op Zorgpaden Best of both worlds! Christiaan Hol Business Partner Zorglogistiek, Amphia Ziekenhuis Robert Klingens Senior Consultant, Process Express [1] Agenda 1. Het ziekenhuis: een complexe organisatie

Nadere informatie

Starten met Lean? Snel inzicht in Lean voor directie en management. Willem Nooij

Starten met Lean? Snel inzicht in Lean voor directie en management. Willem Nooij Starten met Lean? Snel inzicht in Lean voor directie en management Willem Nooij Colofon: 2017 Willem Nooij Uitgever: Willem Nooij (eind)redactie en tekstaanvullingen: Senger Communicatie, Bennebroek Vormgeving

Nadere informatie

Six Sigma Green Belt projectreview

Six Sigma Green Belt projectreview Six Sigma Green Belt projectreview verbeterreis op de afdeling Orthopedie Kim van Leeuwen Teamleider afd. Orthopedie Black Belt 3 januari 20 26--20 Dit is de voettekst Probleembeschrijving De ligduur van

Nadere informatie

Leergang Lean Leiderschap

Leergang Lean Leiderschap Leergang Lean Leiderschap Hoe laat ik mijn organisatie haar doelen bereiken? Hoe activeer ik het talent van mijn hele organisatie daarbij? Hoe kan ik de échte problemen in mijn organisatie leren zien?

Nadere informatie

Pas op van onderen!!!

Pas op van onderen!!! Pas op van onderen!!! Lean Six Sigma bij de Gemeente Amersfoort Congres Samen Continu Verbeteren 18 februari 2016 Onze stad Onze organisatie 750 FTE 470 mio Regie gemeente 600 producten Onze producten

Nadere informatie

Terugblik 2017 Raad van Bestuur. deel je leven

Terugblik 2017 Raad van Bestuur. deel je leven Terugblik 2017 Raad van Bestuur 1 deel je leven Visie Deel je leven Het jaar 2017 heeft voor Zorggroep Sint Maarten in het teken gestaan van grote veranderingen. Veranderingen die nodig zijn om onze visie

Nadere informatie

Trial and Error - Acht jaar procesverbeteren

Trial and Error - Acht jaar procesverbeteren Trial and Error - Acht jaar procesverbeteren Trial and Error - Acht jaar procesverbeteren Start Lean Six Sigma UMCG at the Universitair Medisch Centrum Groningen dr. Gerard Niemeijer CMC g.c.niemeijer@umcg.nl

Nadere informatie

Lean management vaardigheden

Lean management vaardigheden Lean management vaardigheden Lean management : meer dan tools Je gaat met Lean aan de slag of je bent er al mee bezig. Je ziet dat Lean over een set prachtige tools beschikt en je beseft dat het ook een

Nadere informatie

Managers stimuleren een topsportmentaliteit en de ontwikkeling van medewerkers die aansluit op de organisatie doelen.

Managers stimuleren een topsportmentaliteit en de ontwikkeling van medewerkers die aansluit op de organisatie doelen. Stimuleren en Inspireren Managers hebben een gedeelde visie op de organisatie (WHY). Dragen deze met enthousiasme uit en inspireren daarmee medewerkers. Managers stimuleren een topsportmentaliteit en de

Nadere informatie

1 Toelichting. 1.1 Achtergrondinformatie

1 Toelichting. 1.1 Achtergrondinformatie Samenwerken voor Optimale Zorg en Preventie / Master Erasmusarts 2020 / Patiënt volgen Patiënt volgen a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

Nadere informatie

Lean Workshop 16 juni 2015

Lean Workshop 16 juni 2015 Lean Workshop 16 juni 2015 Wat is Lean? 2 De klant staat centraal Samen doelen bereiken en doorbraken realiseren Operationele Stabiliteit Kwaliteit Doorlooptijd Kosten per item Altijd op tijd De gevraagde

Nadere informatie

Auteur Helen van Meeuwen de Jong Datum 6 juni 2016. Introductie in Lean management Apotheek Partners Congres 2016

Auteur Helen van Meeuwen de Jong Datum 6 juni 2016. Introductie in Lean management Apotheek Partners Congres 2016 Auteur Helen van Meeuwen de Jong Datum 6 juni 2016 Introductie in Lean management Apotheek Partners Congres 2016 Programma 5 principes van Lean Huis van Lean Implementatie Lean is een manier om processen

Nadere informatie

Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER

Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER Workshop THE SELF DIRECTED LEARNER Wat willen JULLIE bereiken vandaag? Wat willen WIJ bereiken vandaag? Jullie hebben kennis en kunde om jullie eigen opleiding vorm te geven AIOS in the lead Input krijgen

Nadere informatie

Lean Six Sigma in de gezondheidszorg. Mij een zorg!

Lean Six Sigma in de gezondheidszorg. Mij een zorg! Lean Six Sigma in de gezondheidszorg. Mij een zorg! Bron: leandenkenindezorg.blogspot.nl Bron: www.zorgvisie.nl Nadat Lean Six Sigma aanvankelijk werd omarmd door het bedrijfsleven zijn ook ziekenhuizen

Nadere informatie

Evaluatie locatieprofiel ziekenhuislocatie Den Helder. Continu op zoek naar de meest optimale zorg voor iedere patiënt

Evaluatie locatieprofiel ziekenhuislocatie Den Helder. Continu op zoek naar de meest optimale zorg voor iedere patiënt Evaluatie locatieprofiel ziekenhuislocatie Den Helder Continu op zoek naar de meest optimale zorg voor iedere patiënt 1 januari 2015 implementatie locatieprofiel ziekenhuislocatie Den Helder: behouden

Nadere informatie

Sneldiagnostiek in de oncologische zorg

Sneldiagnostiek in de oncologische zorg Sneldiagnostiek in de oncologische zorg Tessa Bouwhuis, MSc en Martina Hoever, BSc 1 Inhoud presentatie Opdrachtformulering project sneldiagnostiek Werkwijze opzetten sneldiagnostiek Shared resources Uitwerking

Nadere informatie

ISM en Lean, natuurlijke bondgenoten

ISM en Lean, natuurlijke bondgenoten ISM en Lean, natuurlijke bondgenoten Een introductie van de samenwerking tussen de ISM-methode en Lean Een whitepaper van 10-8-2017 Whitepaper: ISM en Lean 1 ISM en Lean, natuurlijke bondgenoten De ISM-methode

Nadere informatie

Brochure Lean Trainingen 2017

Brochure Lean Trainingen 2017 Brochure Lean Trainingen 2017 Fijn dat je interesse hebt in onze trainingen! Lean Public ontwikkelt mens en organisatie vanuit de Leanfilosofie. Wij geloven in de kracht van Lean en zien het als onze missie

Nadere informatie

Geen Woorden maar Daden. Bertwin Bonenberg consultant Hotflo Peter Smit Clustermanager Martini Ziekenhuis

Geen Woorden maar Daden. Bertwin Bonenberg consultant Hotflo Peter Smit Clustermanager Martini Ziekenhuis Geen Woorden maar Daden Bertwin Bonenberg consultant Hotflo Peter Smit Clustermanager Martini Ziekenhuis Opbouw Het waarom De opdracht De focus Het plan De visie De plan uitwerking Het fundament De marshmallow

Nadere informatie

LEAN SIX SIGMA BIJ AVANS

LEAN SIX SIGMA BIJ AVANS LEAN SIX SIGMA BIJ AVANS Eefke de Kam Ton van Kollenburg em.dekam-appels@avans.nl ajc.vankollenburg@avans.nl What s in it for you? Wat onderzoekt Avans? Hoe ziet de toekomst van continu verbeteren er uit?

Nadere informatie

Inspiratie symposium - FM 12 NOVEMBER 2014 KEMPENHAEGHE HEEZE

Inspiratie symposium - FM 12 NOVEMBER 2014 KEMPENHAEGHE HEEZE Inspiratie symposium - FM 12 NOVEMBER 2014 KEMPENHAEGHE HEEZE Stijn Krol 2 Stijn Krol dagvoorzitter 3 Programma 12.30-13.00 Ontvangst 13.00-13.10 Welkomstwoord door dagvoorzitter Stijn Krol 13.10-14.00

Nadere informatie

De verpleegkundige gynaecologie

De verpleegkundige gynaecologie De verpleegkundige gynaecologie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft zojuist van de gynaecoloog gehoord dat u een operatie moet ondergaan aan de geslachtsorganen

Nadere informatie

Symposium. Standaardiseren, who cares?!

Symposium. Standaardiseren, who cares?! Symposium Standaardiseren, who cares?! Woensdag 10 Juni 2015 Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg 8:30 Ontvangst met koffie en thee 9:00 David Zimmerman, Gastro-intestinaal chirurg Dagstart 9:15 Ron

Nadere informatie

Wachttijden polikliniek en behandeling

Wachttijden polikliniek en behandeling en Alphen aan den Rijn Cardiologie Chirurgie Algemeen 2 Liesbreuk 3 Varices lasermethode 3 Bypass chirurgie 1 Carotis chirurgie 1 Colon/rectum chirurgie 2 Mamma chirurgie 2 Nieuwe mamma patient + foto

Nadere informatie

Ronde tafel voor Gemeenten

Ronde tafel voor Gemeenten Ronde tafel voor Gemeenten Paul van Sonsbeek 06 5342 8080 René van de Looij 06 2481 4611 Hans van Zeijl http://www.werkse.nl/ Ronde tafel voor Gemeenten Over UNC Plus Delta Kwaad maken over verspilling

Nadere informatie

Werkplek standaardiseren voorkom zoeken met 5S!

Werkplek standaardiseren voorkom zoeken met 5S! Scheiden Organiseer de werkplek. Verwijder alles wat niet nodig is. Schikken Maak een standaard plek voor alles, zodat alles gemakkelijk en snel te vinden is. Schoonmaken Houd apparatuur en werkplekken

Nadere informatie

Martini Ziekenhuis Groningen. Martini Borstcentrum LIDZ dag

Martini Ziekenhuis Groningen. Martini Borstcentrum LIDZ dag Martini Ziekenhuis Groningen Martini Borstcentrum LIDZ dag Lianne Hosman Annette van der Velden unithoofd internist oncoloog / Vz TBWG Programma Bestuurders Gemba Borstcentrum Rondleiding Borstcentrum

Nadere informatie

7 stappen naar een Lean zorgadministratie

7 stappen naar een Lean zorgadministratie 7 stappen naar een Lean zorgadministratie Caj Oosters Hoofd Zorgadministratie & Informatie 25 april 2018 2 Teambarometer Men&meter 4 Lean is Men&meter 1. Nooit van gehoord 2. Overgewaardeerde hype die

Nadere informatie

Lean Management voor de eerstelijnsgezondheidszorg

Lean Management voor de eerstelijnsgezondheidszorg Roset Twente Jaarverslag 2015 - Regionale Ondersteunings Structuur Eerstelijnszorg Twente Programma Lean Management voor de eerstelijnsgezondheidszorg In de Lean filosofie staat de behoefte of waarde voor

Nadere informatie

4 Daagse Lean Management Training 13-10-2010

4 Daagse Lean Management Training 13-10-2010 Leren Zien Robert van der Weerdt Accent Organisatie Advies 1 www.accentadvies.nl Agenda Lean als methode Leren zien Aantal technieken Filmpje Andere verbetermethoden Theory of Constraints (TOC) Six Sigma

Nadere informatie

Matrix voor 3 modellen van zelfsturing

Matrix voor 3 modellen van zelfsturing Matrix voor 3 modellen van zelfsturing De term zelfsturing wordt verschillend uitgelegd en invulling gegeven. In een verandertraject naar meer eigen verantwoordelijkheid en regelruimte voor medewerkers

Nadere informatie

Welkom op de afdeling Dagbehandeling

Welkom op de afdeling Dagbehandeling Welkom op de afdeling Dagbehandeling Locatie Dordwijk en Zwijndrecht Informatie voor volwassenen die geopereerd worden Inleiding Binnenkort wordt u opgenomen in het Albert Schweitzer ziekenhuis op de afdeling

Nadere informatie

The human interface of operational excellence

The human interface of operational excellence The human interface of operational excellence Jan Angenon Senior Consultant S&O Jeroen Vansteenkiste Senior Consultant S&O The human interface of operational excellence Wat zien we in onze omgeving? Technologie

Nadere informatie

Patiënt centraal RAPID RECOVERY SYMPOSIUM 11 APRIL 2013

Patiënt centraal RAPID RECOVERY SYMPOSIUM 11 APRIL 2013 Patiënt centraal RAPID RECOVERY SYMPOSIUM 11 APRIL 2013 I HAVE A DREAM MARTIN LUTHER KING JR. 28 AUGUSTUS 1963 LINCOLN MEMORIAL IN WASHINGTON Historie Frustratie van het niet kunnen anticiperen en handelen

Nadere informatie

Drie maandelijkse uitgave LMMI St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg September 2013

Drie maandelijkse uitgave LMMI St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg September 2013 Drie maandelijkse uitgave LMMI St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg September 213 Voorwoord In deze editie een artikel over Lean door Marc Rouppe van der Voort geplaatst op Lean denken in de zorg en een bijdrage

Nadere informatie

Ketensamenwerking en gebruik van POINT

Ketensamenwerking en gebruik van POINT IJsselland Ziekenhuis Capelle aan den IJssel tel. (010) 258 5000 www.ysl.nl Ketensamenwerking en gebruik van POINT Natasja van der Winden Presentatie Ketensamenwerking IJsselland Ziekenhuis in regio Rotterdam

Nadere informatie

CONTACTPERSONEN BIJEENKOMST 9 NOVEMBER 2017

CONTACTPERSONEN BIJEENKOMST 9 NOVEMBER 2017 CONTACTPERSONEN BIJEENKOMST 9 NOVEMBER 2017 PROGRAMMA 16.00 uur 16.15 uur 16.30 uur 16.50 uur 17.00 uur 17.45 uur 18.10 uur 18.30 uur Ontvangst met frisdrank Welkom, korte terugblik op het congres Introductie

Nadere informatie

Medische verantwoordelijkheid en werkwijze van een AOA. 25 maart 2010 Marko Wentzel, zorgmanager AOA Erik Kapteijns, longarts en medisch manager AOA

Medische verantwoordelijkheid en werkwijze van een AOA. 25 maart 2010 Marko Wentzel, zorgmanager AOA Erik Kapteijns, longarts en medisch manager AOA Medische verantwoordelijkheid en werkwijze van een AOA 25 maart 2010 Marko Wentzel, zorgmanager AOA Erik Kapteijns, longarts en medisch manager AOA Rode Kruis Ziekenhuis Middelgroot perifeer ziekenhuis

Nadere informatie

Het Overeem Productie Systeem (OPS)

Het Overeem Productie Systeem (OPS) 1 Fabriek in 2016 (2020??) Ontwikkelen naar meest efficiënte en effectieve fabriek Het Overeem Productie Systeem (OPS) 2 Inleiding Er zijn verschillende initiatieven ingezet voor de groei van de productie

Nadere informatie

HR & Productive Ward Een waarderende investering

HR & Productive Ward Een waarderende investering HR & Productive Ward Een waarderende investering Hildegard Hermans Directeur personeel Engagement van HR in het UZA-Lean huis Lean Leadership Verschillende trainingsprogramma s i.s.m. AMS Doelgroep: leidinggevenden

Nadere informatie

Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met Multiple Sclerose

Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met Multiple Sclerose Verpleegkundig spreekuur voor patiënten met Multiple Sclerose Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent onder controle bij de neuroloog, omdat er Multiple Sclerose

Nadere informatie

Toekomstbestendige verpleegkundige zorg en de rol van de leidinggevenden. Tineke Holwerda 20-11-2015

Toekomstbestendige verpleegkundige zorg en de rol van de leidinggevenden. Tineke Holwerda 20-11-2015 Toekomstbestendige verpleegkundige zorg en de rol van de leidinggevenden Tineke Holwerda 20-11-2015 Waarom deze ontwikkeling? Omdat de patiëntenzorg er om vraagt Omdat uit onderzoek blijkt dat de functiemix

Nadere informatie

In gesprek over uw behandeling

In gesprek over uw behandeling In gesprek over uw behandeling Een voorbereiding op het voorlichtingsgesprek over de anti-tumortherapie Binnenkort heeft u een voorlichtingsgesprek met een gespecialiseerd verpleegkundige over de behandeling

Nadere informatie

Openingstijden poliklinieken De poliklinieken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 07.45-17.00 uur.

Openingstijden poliklinieken De poliklinieken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 07.45-17.00 uur. Openingstijden poliklinieken De poliklinieken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 07.45-17.00 uur. Om in de polikliniek geholpen te worden, hebt u altijd een pasje van ons ziekenhuis nodig. Dit kunt

Nadere informatie

Onder een klacht verstaat het UMC Utrecht een uiting van onvrede over de kwaliteit van zorg, behandeling of dienstverlening.

Onder een klacht verstaat het UMC Utrecht een uiting van onvrede over de kwaliteit van zorg, behandeling of dienstverlening. Jaarverslag klachten 2010 Patiëntenservice Onder een klacht verstaat het UMC Utrecht een uiting van onvrede over de kwaliteit van zorg, behandeling of dienstverlening. Totaal aantal klachten, meldingen

Nadere informatie

Openingstijden poliklinieken De poliklinieken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 07.45-17.00 uur.

Openingstijden poliklinieken De poliklinieken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 07.45-17.00 uur. Openingstijden poliklinieken De poliklinieken zijn geopend van maandag t/m vrijdag van 07.45-17.00 uur. Om in de polikliniek geholpen te worden, hebt u altijd een pasje van ons ziekenhuis nodig. Dit kunt

Nadere informatie