Te denken valt aan: resultaat in termen van tijd; plaats in de klasse waarin wordt meegedaan.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Te denken valt aan: resultaat in termen van tijd; plaats in de klasse waarin wordt meegedaan."

Transcriptie

1 Triatloncasus Hoofdstuk 1 1. Op basis van de beste tijden van vijf triatleten worden sponsorgelden verzameld. Welke triatleten zou jij dan selecteren? 2. Kun je aangeven op basis van welke criteria je de vijf sporters hebt geselecteerd? 3. Zou je als coach van SAV de sporters die niet gekozen zijn uitleggen waarom je de voorkeur had voor andere triatleten? Je zult eerst selectiecriteria moeten vaststellen, die je ook aan de deelnemers zult moeten kunnen uitleggen. De casus geeft aan dat de sponsorgelden op basis van de tijd worden verdeeld. Te denken valt aan: resultaat in termen van tijd; plaats in de klasse waarin wordt meegedaan. Naam Amersfoort M/V Leeftijd Klasse Tijd Plaats Jan van Straaten 01. M 22 H<23 2:05:04 2 Kees Toonder 02. M 21 H<23 2:19:14 7 Jaap de Kort 03. M 18 H<30 2:23:34 22 Stefan Seeman 04. M 19 H<23 2:35:22 18 Gerrit Wijn 05. M 19 H<30 2:44:19 35 Annet Hartjes 06. V 20 D<40 2:47:07 3 De gelopen tijden zijn het belangrijkste, maar de prestatie van Annet Hartjes springt er binnen haar categorie duidelijk uit. Je zou dan mogelijk Gerrit Wijn kunnen passeren ten gunste van Annet Hartjes. Dat is voor de representativiteit en het draagvlak van de beslissing binnen de groep wellicht het beste.

2 Hoofdstuk 2 1. Er wordt besloten dat bij de selectie van de triatleten gebruik wordt gemaakt van de selectiecriteria resultaten en klasse. Welke variabelen komen daarvoor in aanmerking? Hoe kun je die meten? Resultaat in termen van tijd gegeven Plaats in de klasse waarin wordt meegedaan gegeven => wordt in de tabel => wordt in de tabel Kun je de kwaliteit van die metingen verbeteren? Door gebruik te maken van extra gegevens. Bijvoorbeeld resultaten uit eerdere wedstrijden en selectiewedstrijden. 2. Bestaat er een verband tussen de resultaten van de individuele triatleten? Wat voor soort verband verwacht je tussen de resultaten van de triatleten over verschillende wedstrijden? Je verwacht, normaal gesproken, dat goede sporters goede sporters blijven. Verwacht je een verband tussen de resultaten op de disciplines zwemmen, fietsen en lopen? Je verwacht, normaal gesproken, dat goede sporters op alle disciplines goed scoren. Hoe kun je dat weergeven in een conceptueel model?

3 Het is eigenlijk een eenvoudig model. Een goede plaats heeft te maken met een goede tijd en die wordt opgebouwd door goede tijden voor zwemmen, fietsen en lopen. 3. Kun je iets zeggen over de betrouwbaarheid en de validiteit van de metingen? De betrouwbaarheid van de gegevens uit het bovenstaande model is, afhankelijk van de meting die je wilt doen, hoog. Er zijn weliswaar weinig gegevens van de individuele sporters bekend, maar in totaal zijn wel veel gegevens bekend van de verschillende sporters bij elkaar. Om het conceptuele model te toetsten, zijn er genoeg gegevens beschikbaar. Voor de selectie van de vijf beste sporters moet je echter roeien met de riemen die je hebt. De validiteit is hoog. Het is duidelijk hoe de variabelen gemeten en geïnterpreteerd dienen te worden.

4 Hoofdstuk 3 1. Noem de belangrijkste methoden van dataverzamelen. De belangrijkste keuzen die de onderzoeker zal moeten maken bij het verzamelen van data zijn onderverdeeld in de volgende zeven stappen: Bestaande of nieuwe informatie Open of gesloten vragen Directe of indirecte vragen Observatie of interview Het onderzoeksinstrument Bepaal of een steekproef nodig is Beslis hoe de gegevens verzameld worden 2. Observeer de deelnemers van een vergadering. Wat valt je op? 3. Maak vijf vragen voor een vragenlijst. Hoe kun je deze afnemen? Breng naar voren dat vragenlijsten zowel mondeling als schriftelijk kunnen worden afgenomen. De voortschrijdende techniek maakt het mogelijk om telefonie en andere informatietechnologie in te schakelen bij het verzamelen van gegevens. 4. Welke meetniveaus ken je en wanneer gebruik je welk meetniveau? Er zijn vier meetniveaus: nominaal, ordinaal, interval en ratio. Het nominale meetniveau betreft variabelen die van kwalitatieve aard zijn. Het zijn verzamelingen of gehele delen daarvan. Voorbeeld: de landen in Europa, de maanden waar de R in zit. Het ordinale niveau betreft variabelen die we kunnen rangschikken. Het zijn verzamelingen die van klein naar groot, van slecht naar goed, van mee oneens naar mee eens, enzovoort, op- of aflopen. Voorbeeld: de kleuren banden bij judo, het niveau van een opleiding (lbo, mbo, hbo). Het intervalniveau betreft variabelen die we in cijfers kunnen uitdrukken, waar de verschillen gelijk zijn, maar waar tweemaal de waarde niet de verhouding weergeeft. Het rationiveau betreft variabelen die een vast nulpunt hebben en waar tweemaal de waarde de verhouding weergeeft. Voorbeeld: lengte, gewicht. (10m -5m)/5m = 1 en (10kg-5kg)/5kg = 1 5. Hoe groot moet de steekproef voor je gekozen onderzoek zijn?

5 Studenten kunnen volstaan met de onderstaande vuistregel: Een vuistregel voor de steekproefomvang is: het aantal deelgroepen * 30 records in elke cel. 6. Wat zijn belangrijkste regels voor de bescherming van persoonlijke gegevens? Het antwoord op deze vraag valt te vinden in paragraaf Gegevensbescherming. De Tien Gouden Regels voor Onderzoek en Statistiek is daarbij een belangrijke richtlijn.

6 Hoofdstuk 4 Bij het verzamelen van de gegevens wordt in deze casus uitgegaan van een aantal lijsten met namen, tijden en plaatsen. 1. Welke methode van gegevens verzamelen wordt in deze casus gebruikt? Er wordt in eerste instantie uitgegaan van bestaande gegevens, die zijn vergaard uit eerder gemaakte lijsten gegevens. Op welke manier zou je andere gegevens kunnen verzamelen? Meer historische gegevens, nieuwe gegevens uit nog te lopen wedstrijden en selectiewedstrijden, interviews met kenners, enzovoort. Op welke manier kun je de verzamelde gegevens ordenen? Op basis van sporter, tijden, klassen, weertypen, merk sportschoenen, enzovoort. De gelopen tijden en de behaalde plaatsen bepalen mede welke triatleten gekozen worden. 2. Wat kun je zeggen over de meetniveaus van deze variabelen? Kun je met de waarden van deze variabelen rekenen? Tijden => ratio niveau => ja Plaats => ordinaal niveau => ja Met gegevens op rationiveau kun je uitstekend rekenen. Met gegevens op ordinaal niveau wordt dat moeilijker, maar het is in beperkte mate wel mogelijk. Zie ook het deel over statistiek. Geef een aantal voorbeelden van het rekenen met deze variabelen, indien mogelijk. Tijden => ratio niveau => verschillen, variantie-analyse Plaats => ordinaal niveau => rangschikking, spearman r 3. Welke deelverzamelingen van deelnemers zijn voor de casus interessant? De klassen, en de plaatsen waar gelopen is. Welke deelnemers vallen daaronder? Alle deelnemers Zijn de gemiddelde gegevens van de deelnemers representatief?

7 Zoals later zal blijken, zijn de verschillen tussen de deelnemers groot. Wanneer de gemiddelden binnen de deelverzamelingen worden genomen, zijn deze wel al wat representatiever. Hoe kun je de kwaliteit van de verzamelde gegevens verbeteren? Brongegevens checken, vaker meten, zorgen dat je niemand mist, zoeken naar de verdeling van waarden, de correlatie tussen de te meten variabelen nagaan, enzovoort.

8 Hoofdstuk 5 1. De onderzoeksgegevens staan in een datamatrix met een structuur zoals hierboven beschreven. Kun je aangeven welke voorbewerking de onderzoeksgegevens hebben ondergaan voordat ze in deze matrix staan? De gegevens zijn afkomstig uit wedstrijdresultaten en andere lijsten. De herkomst daarvan is bekend. Daarna zijn de lijsten samengesteld en in een matrix geplaatst. Op basis van welk criterium is deze matrix geordend? De variabelen naam, plaats van wedstrijd, geslacht, leeftijd, klasse, tijd en plaats in klasse bepalen de vorm van de tabel. Op basis van een oplopende tijd worden de sporters verder geordend. Welke andere ordeningsprincipes zou je kunnen bedenken? Plaats in klasse zou misschien net zo plausibel zijn. 2. Kun je de bovenstaande tijden hercoderen in seconden? Heeft dit gevolgen voor de verdere analyse van de gegevens? Nee. Hoeveel tijd is gemiddeld verloren bij het wisselen van discipline? Et verschil tussen de totale tijd en de som van de tijden voor zwemmen, fietsen en lopen is de tijd die besteed is aan wisselen. 0:18:34 + 1:21:32 + 0:45:00 = 2:25:06 2:32:34 2:25:06 = 0:07:28 Kun je aangeven hoeveel sneller men van discipline kan wisselen?

9 Je zou de snelste sporters als leidraad kunnen nemen. Het verschil tussen die tijd en de boven genoemde 7 minuut 28 is dan het verlies. 3. Wat kun je zeggen over de kwaliteit van deze gegevens bij de analyse? De validiteit en de betrouwbaarheid zijn door de gemaakte afspraken en de grote hoeveelheden gegevens groot. Welke structurele fout zouden deze metingen hebben kunnen beïnvloeden? Een stopwatch die de tijd verkeerd meet. Zou een structurele fout schade kunnen veroorzaken bij de interpretatie van de onderzoeksgegevens? Motiveer je antwoord. Bij een verschillenanalyse maakt het niet uit. Als de stopwatch structureel een seconde per uur afwijking vertoont, geldt dat voor alle sporters. De absolute individuele tijden zouden dan echter wel bijgesteld moeten worden. Hoe kun je fouten in verzamelingen als deze opsporen? Zie hiervoor paragraaf 4.4 De kwaliteit van data.

10 Hoofdstuk 6 1. a. Welk tijdsinterval geldt, op basis van de behaalde tijden in Amersfoort, voor H<23 en H<30 Naam Amersfoort M/V Leeftijd Klasse Tijd Plaats Klasse Jan van Straaten 01. M 22 H<23 2:05:04 2 Kees Toonder 02. M 21 H<23 2:19:14 7 Jaap de Kort 03. M 18 H<30 2:23:34 22 Stefan Seeman 04. M 19 H<23 2:35:22 18 Gerrit Wijn 05. M 19 H<30 2:44:19 35 Annet Hartjes 06. V 20 D<40 2:47:07 3 Leo van Haasteren 07. M 22 H<23 2:55:18 23 Fred Joordaan 08. M 21 H<23 2:57:56 24 Linda Voges 09. V 24 D<40 3:02:01 14 Vincent Nuijens 10. M 22 H<23 3:05: De minimale tijd en de maximale tijd voor de heren onder de 23 jaar zijn de grenzen van het betreffende interval: > [2:05:04, 3:05:45] Voor de heren onder de 30 jaar zijn geen gegevens bekend. Je kunt stellen dat alle sporters onder de 23 jaar ook onder de 30 jaar zijn en dan krijg je hetzelfde interval als eerder gedefiniëerd.

11 b. Kun je deze intervallen in één verzameling tekenen? Omdat alle tijden in de bovenstaande tabel gelden voor sporters onder de 30 jaar, behoren alleen de dames in dit rijtje niet tot de bovenstaande gedefiniëerde verzameling. AantalVanPL Categorie GemVanSwim GemVanBike GemVanRun GemVanTotaal 14 H-23 0:18:34 1:21:32 0:45:00 2:32:34 2. a. Als we de mannelijke deelnemers onder de 23 jaar willen selecteren, waarvoor geldt dat ze een gemiddeld betere tijd hebben behaald dan in de bovenstaande tabel, of dat zij een plaats bij de eerste drie hebben gelopen in Brugge; wie worden dan geselecteerd? Jan van Straaten 01. M 22 H<23 2:05:04 2 Kees Toonder 02. M 21 H<23 2:19:14 7 Jaap de Kort 03. M 18 H<30 2:23:34 22 Amersfoort Brugge Jan van Straaten Kees Toonder Stefan Seeman Jan van Straaten, Kees Toonder, Jaap de Kort op basis van een beter gemiddeld resultaat en Stefan Seeman op basis van een derde plek in Brugge. b. Kun je deze selectie in een formule zetten? De vereniging van de verzamelingen A en B geeft de bovenstaande selectie aan. A { x x heren 23 t 2 : 32 : 34} B { x x heren 23 p 3}

12 waarin: x = de sporters t = de tijd p = de plaats

13 Hoofdstuk 7 1. Kun je het totaal van de ledenaantallen uit de tabel in een grafiek plaatsen? Kun je het gedeelte man en vrouw in dezelfde grafiek weergeven? Ledenaantallen naar man en vrouw 250 ledenaantallen Vrouw Man jaar Welke trend is er zichtbaar? Het percentage vrouwen in de vereniging neemt toe. Dit is zichtbaar in de bovenstaande grafiek, maar ook te berekenen als percentage op het totale ledenaantal. Ledenaantallen Aantal Man Vrouw % Vrouw ,57% ,91% ,25% ,46% ,58% ,67% 2. Neem de tabel leeftijdsopbouw. Kun je een cummulatieve verdeling van de leeftijdsopbouw laten zien? In de onderstaande grafiek staat de gewone leeftijdsopbouw van de vereniging weergegeven. Deze laat zien dat de meeste leden tussen de 19 en de 22 jaar zijn. Dat valt wel te verklaren uit het feit dat het een studentensportvereniging is.

14 Ledenaantal per leeftijd Aantal leden Leeftijd aantal Door de aantallen van de leeftijdsgroepen bij elkaar op te tellen, naarmate de leeftijd hoger wordt, krijg je de cummulatieve leeftijdsverdeling. Leeftijdsopbouw Aantal Cum Cum % ,39% ,11% ,85% ,52% ,72% ,54% ,65% ,98% ,00% Totaal 216 Grafisch komt het er dan zo uit te zien: Cummulatieve ledenaantallen 250 Ledenaantallen Cummulatieve ledenaantallen Leeftijd

15 Wanneer we het cummulatieve percentage van de leden uitzetten tegen de leeftijd, krijgen we een vergelijkbare grafiek. Wat valt je op aan de cummulatieve leeftijdsopbouw? Kun je dat verklaren? De lijn stijgt eerst hard, daarna neemt de stijging af, waarna een daling in treedt. Dit valt te verklaren door de in- en uitstroom van bepaalde leeftijdscategorieën, die sterk afhankelijk is van de leeftijd waarop men studeert.

16 Hoofdstuk 8 AantalVanPL Categorie GemVanSwim GemVanBike GemVanRun GemVanTotaal 43 PRO 0:14:38 1:12:26 0:38:28 2:11:53 83 H-30 0:17:33 1:20:17 0:46:06 2:30:24 17 H50+ 0:19:42 1:19:46 0:45:19 2:32: H-40 0:18:49 1:20:05 0:46:32 2:32:20 82 H-35 0:18:19 1:20:23 0:46:42 2:32:25 14 H-23 0:18:34 1:21:32 0:45:00 2:32:34 37 H-50 0:19:20 1:20:44 0:46:46 2:35:02 88 H-45 0:19:01 1:21:17 0:47:21 2:35:07 87 Trio 0:19:51 1:25:38 0:45:50 2:35:39 51 D-40 0:18:42 1:27:42 0:50:24 2:43:35 13 D40+ 0:19:35 1:28:51 0:51:39 2:47:20 Totaal = 623 Gemiddeld 0:18:33 1:21:42 0:46:22 2:33:31 1. Welke klassen worden in de bovenstaande tabel onderscheiden en aan welke klassen doet SAV mee? De sporters komen in de volgende klassen uit: PRO, H-30, H50+, H-40, H-35, H- 23, H-50, H-45, Trio, D-40, D40+. De vetgedrukte klassen zijn de klassen waarvoor SAV zich inschrijft: H-30, H-23, D-40. Kun je de gemiddelde totale tijd per klasse gebruiken voor de selectie? Dat kan zeker een maat voor de selectie zijn. Een nadeel is wel dat er maar weinig gegevens zijn van de sporters van SAV, waardoor de betrouwbaarheid wel laag is. Als je de laatste wedstrijd toevallig slecht gelopen hebt, lig je er al uit. Voor welke variabelen kun je nog meer een grafische weergave maken? Voor de afzonderlijke tijden, maar ook voor tijden die je kunt afleiden uit de bovenstaande tabel, zoals verschillen tussen verschillende klassen, en voor de eerder genoemde wisseltijd. 2. Uitgaande van de bovenstaande tabel kun je de volgende grafiek tekenen:

17 Totaal opgebouwde tijd Tijden voor onderdelen 3:21:36 2:52:48 2:24:00 1:55:12 1:26:24 0:57:36 0:28:48 0:00:00 PRO H-30 H50+ H-40 H-35 H-23 Categorien H-50 H-45 Trio D-40 D40+ Wisselen Lopen Fietsen Zwemmen Wat voor soort grafiek wordt hier weergegeven? Dit is een stapeldiagram, waarbij de som van de verschillende onderdelen de totale tijd weerspiegelt. Welke klassen worden hier onderscheiden? Dezelfde als eerder genoemd. De sporters komen in de volgende klassen uit: PRO, H-30, H50+, H-40, H-35, H-23, H-50, H-45, Trio, D-40, D40+ Welke klasse heeft de hoogste frequentiedichtheid? Kun je dat uit deze grafiek lezen? Uit de tabel kun je afleiden dat de klasse H-40 de meeste deelnemers heeft (108 ). Dat valt uit deze grafiek echter NIET meer te herleiden.

18 Hoofdstuk 9 1. Bereken van de categorieën de frequentie, het percentage en het cummulatieve percentage. Maak bij de beantwoording gebruik van MS Excel of SPSS (zie ook hoofdstuk 10). 2. Bereken de minimum- en maximumwaarde, het gemiddelde en de standaarddeviatie van de tijden van het zwemmen, lopen, fietsen en het totaal. Maak bij de beantwoording gebruik van MS Excel of SPSS (zie ook hoofdstuk 10).

19 Hoofdstuk In tabel 12.4 staan voor Amersfoort en Brugge de plaatsen weergegeven. Je kunt zo wel zien dat er een verband bestaat tussen deze reeksen. Toon dit verband echter aan door middel van een berekening met de Spearman-rangordecorrelatie. Maak bij de beantwoording gebruik van SPSS (zie ook hoofdstuk 10). 2. Intuïtief bestaat er een verband tussen de totale tijd en de behaalde plaats. Bereken deze met de Pearson-correlatiecoëfficient. Maak bij de beantwoording gebruik van MS Excel of SPSS (zie ook hoofdstuk 10). Mag dat eigenlijk wel? De variabele tijd is duidelijk van rationiveau. De variabele plaats is echter van ordinaal niveau. Maar omdat het hier om een ordinale reeks van meer dan 500 elementen gaat, kun je wel zeggen dat deze ordinale reeks haast van intervalniveau is. Het mag eigenlijk niet, maar we doen het toch. Bij de interpretatie zou je er eigenlijk melding van moeten maken.

Statistische variabelen. formuleblad

Statistische variabelen. formuleblad Statistische variabelen formuleblad 0. voorkennis Soorten variabelen Discreet of continu Bij kwantitatieve gegevens gaat het om meetbare gegeven, zoals temperatuur, snelheid of gewicht. Bij een discrete

Nadere informatie

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram:

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: 5.0 Voorkennis Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: De lengte van de staven komt overeen met de hoeveelheid; De staven staan meestal los van

Nadere informatie

SPSS Introductiecursus. Sanne Hoeks Mattie Lenzen

SPSS Introductiecursus. Sanne Hoeks Mattie Lenzen SPSS Introductiecursus Sanne Hoeks Mattie Lenzen Statistiek, waarom? Doel van het onderzoek om nieuwe feiten van de werkelijkheid vast te stellen door middel van systematisch onderzoek en empirische verzamelen

Nadere informatie

A. Week 1: Introductie in de statistiek.

A. Week 1: Introductie in de statistiek. A. Week 1: Introductie in de statistiek. Populatie en steekproef. In dit vak leren we de basis van de statistiek. In de statistiek probeert men erachter te komen hoe we de populatie het beste kunnen observeren.

Nadere informatie

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram:

5.0 Voorkennis. Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: 5.0 Voorkennis Er zijn verschillende manieren om gegevens op een grafische wijze weer te geven: 1. Staafdiagram: De lengte van de staven komt overeen met de hoeveelheid; De staven staan meestal los van

Nadere informatie

Hoofdstuk 7: De analyse en rapportering van jouw empirisch onderzoek

Hoofdstuk 7: De analyse en rapportering van jouw empirisch onderzoek Hoofdstuk 7: De analyse en rapportering van jouw empirisch onderzoek Nadat je je empirisch of veldonderzoek voltooide, en je hebt de data ingevoerd, moet je die ook analyseren, verwerken en rapporteren.

Nadere informatie

Statistiek: Spreiding en dispersie 6/12/2013. dr. Brenda Casteleyn

Statistiek: Spreiding en dispersie 6/12/2013. dr. Brenda Casteleyn Statistiek: Spreiding en dispersie 6/12/2013 dr. Brenda Casteleyn dr. Brenda Casteleyn www.keu6.be Page 2 1. Theorie Met spreiding willen we in één getal uitdrukken hoe verspreid de gegevens zijn: in hoeveel

Nadere informatie

3.1 Procenten [1] In 1994 zijn er 3070 groentewinkels in Nederland. In 2004 zijn dit er nog 1625.

3.1 Procenten [1] In 1994 zijn er 3070 groentewinkels in Nederland. In 2004 zijn dit er nog 1625. 3.1 Procenten [1] In 1994 zijn er 3070 groentewinkels in Nederland. In 2004 zijn dit er nog 1625. Absolute verandering = Aantal 2004 Aantal 1994 = 1625 3070 = -1445 Relatieve verandering = Nieuw Oud Aantal

Nadere informatie

HAVO 4 wiskunde A. Een checklist is een opsomming van de dingen die je moet kennen en kunnen. checklist SE1 wiskunde A.pdf

HAVO 4 wiskunde A. Een checklist is een opsomming van de dingen die je moet kennen en kunnen. checklist SE1 wiskunde A.pdf HAVO 4 wiskunde A Een checklist is een opsomming van de dingen die je moet kennen en kunnen. checklist SE1 wiskunde A.pdf 1. rekenregels en verhoudingen Ik kan breuken vermenigvuldigen en delen. Ik ken

Nadere informatie

Meten: algemene beginselen. Harry B.G. Ganzeboom ADEK UvS College 1 28 februari 2011

Meten: algemene beginselen. Harry B.G. Ganzeboom ADEK UvS College 1 28 februari 2011 Meten: algemene Harry B.G. Ganzeboom ADEK UvS College 1 28 februari 2011 OPZET College 1: Algemene College 2: Meting van attitudes (ISSP) College 3: Meting van achtergrondvariabelen via MTMM College 4:

Nadere informatie

DEEL II DOEN! - Praktische opdracht statistiek WA- 4HAVO

DEEL II DOEN! - Praktische opdracht statistiek WA- 4HAVO DEEL II DOEN! - Praktische opdracht statistiek WA- 4HAVO Leerlingmateriaal 1. Doel van de praktische opdracht Het doel van deze praktische opdracht is om de theorie uit je boek te verbinden met de data

Nadere informatie

TIP 10: ANALYSE VAN DE CIJFERS

TIP 10: ANALYSE VAN DE CIJFERS TOETSTIP 10 oktober 2011 Bepaling wat en waarom je wilt meten Toetsopzet Materiaal Betrouw- baarheid Beoordeling Interpretatie resultaten TIP 10: ANALYSE VAN DE CIJFERS Wie les geeft, botst automatisch

Nadere informatie

datavisualisatie Stappen 14-12-12 verzamelen en opschonen analyseren van data interpeteren hoorcollege 4 visualisatie representeren

datavisualisatie Stappen 14-12-12 verzamelen en opschonen analyseren van data interpeteren hoorcollege 4 visualisatie representeren Stappen datavisualisatie hoorcollege 4 visualisatie HVA CMD V2 12 december 2012 verzamelen en opschonen analyseren van data interpeteren representeren in context plaatsen 1 "Ultimately, the key to a successful

Nadere informatie

Data analyse Inleiding statistiek

Data analyse Inleiding statistiek Data analyse Inleiding statistiek 1 Doel Beheersen van elementaire statistische technieken Toepassen van deze technieken op aardwetenschappelijke data 2 1 Leerstof Boek: : Introductory Statistics, door

Nadere informatie

Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument

Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument Docentonderzoek binnen de AOS Bijeenkomst 8 Feedbackformulier bij het onderzoeksinstrument Het doel van deze opdracht is nagaan of je instrument geschikt is voor je onderzoek. Het is altijd verstandig

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 9 Dinsdag 18 Oktober 1 / 1 2 Statistiek Vandaag: Centrale Limietstelling Correlatie Regressie 2 / 1 Centrale Limietstelling 3 / 1 Centrale Limietstelling St. (Centrale

Nadere informatie

Rapportage project 1.3 Uitvoering publieke domein

Rapportage project 1.3 Uitvoering publieke domein Rapportage project 1.3 Uitvoering publieke domein Rapportage Hier ligt het tussentijdse rapportage voor u van het project 1.3 uitvoering publieke domeinen uitgevoerd door studenten van de opleiding bestuurskunde

Nadere informatie

DATA-ANALYSEPLAN (20/6/2005)

DATA-ANALYSEPLAN (20/6/2005) DATA-ANALYSEPLAN (20/6/2005) Inleiding De manier waarop data georganiseerd, gecodeerd en gescoord (getallen toekennen aan observaties) worden en welke technieken daarvoor nodig zijn, dient in het ideale

Nadere informatie

Hoofdstuk 8 Het toetsen van nonparametrische variabelen

Hoofdstuk 8 Het toetsen van nonparametrische variabelen Hoofdstuk 8 Het toetsen van nonparametrische variabelen 8.1 Non-parametrische toetsen: deze toetsen zijn toetsen waarbij de aannamen van normaliteit en intervalniveau niet nodig zijn. De aannamen zijn

Nadere informatie

Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn onderzoek en conclusie? Les 1

Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn onderzoek en conclusie? Les 1 Hoeveel vertrouwen heb ik in mijn onderzoek en conclusie? Les 1 1 Onderwerpen van de lessenserie: De Normale Verdeling Nul- en Alternatieve-hypothese ( - en -fout) Steekproeven Statistisch toetsen Grafisch

Nadere informatie

Overzicht van tabellen 13. Overzicht van figuren 15. Voorwoord 17. Inleiding 19

Overzicht van tabellen 13. Overzicht van figuren 15. Voorwoord 17. Inleiding 19 Inhoudsopgave Overzicht van tabellen 13 Overzicht van figuren 15 Voorwoord 17 Inleiding 19 Ontwikkelingen in het Hoger Beroepsonderwijs 19 Praktijkgericht Onderzoek 21 De focus van dit boek 23 De structuur

Nadere informatie

Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel

Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel Hoofdstuk 26: Modelleren in Excel 26.0 Inleiding In dit hoofdstuk leer je een aantal technieken die je kunnen helpen bij het voorbereiden van bedrijfsmodellen in Excel (zie hoofdstuk 25 voor wat bedoeld

Nadere informatie

Inleiding tot de meettheorie

Inleiding tot de meettheorie Inleiding tot de meettheorie Meten is het toekennen van cijfers aan voorwerpen. Koeien Koeien in een kudde, studenten in een auditorium, mensen met een bepaalde stoornis, leerlingen met meer dan 15 in

Nadere informatie

Hoofdstuk 18. Verbanden tussen variabelen vaststellen en interpreteren

Hoofdstuk 18. Verbanden tussen variabelen vaststellen en interpreteren Hoofdstuk 18 Verbanden tussen variabelen vaststellen en interpreteren Analyse van verbanden Analyse van verbanden: bij de analyse van verbanden stel je vast of er een stabiel verband bestaat tussen twee

Nadere informatie

DOEN! - Praktische Opdracht Statistiek 4 Havo Wiskunde A

DOEN! - Praktische Opdracht Statistiek 4 Havo Wiskunde A DOEN! - Praktische Opdracht Statistiek 4 Havo Wiskunde A Docentenhandleiding 1. Voorwoord Doel van de praktische opdracht bij het hoofdstuk over statistiek 1 : Het doel van de praktische opdracht (PO)

Nadere informatie

Effectief Rapporteren

Effectief Rapporteren Effectief Rapporteren van rapporteren naar inzicht Michel Dekker michel.dekker@novasilva.com Bron: http://www.orrplumbing.com/plumbing-problems/plumbing-a-bathroom/ Bron:http://www.telegraph.co.uk/news/picturegalleries/howaboutthat/2689914/The-upside-down-house.html?image=6

Nadere informatie

Inleiding tot het opstellen van een elektronische enquête met LimeSurvey

Inleiding tot het opstellen van een elektronische enquête met LimeSurvey Inleiding tot het opstellen van een elektronische enquête met LimeSurvey Cursus Wetenschappelijk denken en Informatica voor leidinggevenden in het UZ Brussel (voorjaar 2011) 4-3-2011 Herhaling titel van

Nadere informatie

Statistiek voor A.I. College 2. Donderdag 13 September 2012

Statistiek voor A.I. College 2. Donderdag 13 September 2012 Statistiek voor A.I. College 2 Donderdag 13 September 2012 1 / 42 1 Beschrijvende statistiek 2 / 42 Extrapolatie 3 / 42 Verkiezingen 2012 4 / 42 Verkiezingen 2012 5 / 42 1 Beschrijvende statistiek Vandaag:

Nadere informatie

Voorbeeldtentamen Statistiek voor Psychologie

Voorbeeldtentamen Statistiek voor Psychologie Voorbeeldtentamen Statistiek voor Psychologie 1) Vul de volgende uitspraak aan, zodat er een juiste bewering ontstaat: De verdeling van een variabele geeft een opsomming van de categorieën en geeft daarbij

Nadere informatie

tudievragen voor het vak TCO-2B

tudievragen voor het vak TCO-2B S tudievragen voor het vak TCO-2B 1 Wat is fundamenteel/theoretisch onderzoek? 2 Geef een voorbeeld uit de krant van fundamenteel/theoretisch onderzoek. 3 Wat is het doel van fundamenteel/theoretisch onderzoek?

Nadere informatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie

9. Lineaire Regressie en Correlatie 9. Lineaire Regressie en Correlatie Lineaire verbanden In dit hoofdstuk worden methoden gepresenteerd waarmee je kwantitatieve respons variabelen (afhankelijk) en verklarende variabelen (onafhankelijk)

Nadere informatie

Feedback proefexamen Statistiek I 2009 2010

Feedback proefexamen Statistiek I 2009 2010 Feedback proefexamen Statistiek I 2009 2010 Het correcte antwoord wordt aangeduid door een sterretje. 1 Een steekproef van 400 personen bestaat uit 270 mannen en 130 vrouwen. Een derde van de mannen is

Nadere informatie

Je kunt al: -de centrummaten en spreidingsmaten gebruiken -een spreidingsdiagram gebruiken als grafische weergave van twee variabelen

Je kunt al: -de centrummaten en spreidingsmaten gebruiken -een spreidingsdiagram gebruiken als grafische weergave van twee variabelen Lesbrief: Correlatie en Regressie Leerlingmateriaal Je leert nu: -een correlatiecoëfficient gebruiken als maat voor het statistische verband tussen beide variabelen -een regressielijn te tekenen die een

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 9 Woensdag 7 Oktober 1 / 51 Kansrekening en Statistiek? Bevordert luieren de fantasie? Psychologie 2 / 51 Kansrekening en Statistiek? Bevordert luieren de fantasie? Psychologie

Nadere informatie

HOOFDSTUK I - INLEIDENDE BEGRIPPEN

HOOFDSTUK I - INLEIDENDE BEGRIPPEN HOOFDSTUK I - INLEIDENDE BEGRIPPEN 1.2 Kansveranderlijken en verdelingen 1 Veranderlijken Beschouw een toevallig experiment met uitkomstenverzameling V (eindig of oneindig), de verzameling van alle gebeurtenissen

Nadere informatie

Correlatie = statistische samenhang Meest gebruikt = Spearman s rang correlatie Ordinaal geschaalde variabelen -1 <= r s <= +1 waarbij:

Correlatie = statistische samenhang Meest gebruikt = Spearman s rang correlatie Ordinaal geschaalde variabelen -1 <= r s <= +1 waarbij: Correlatie analyse Correlatie = statistische samenhang Meest gebruikt = Spearman s rang correlatie Ordinaal geschaalde variabelen -1

Nadere informatie

Auteurs: Baarda e.a. isbn: 978-90-01-80771-9

Auteurs: Baarda e.a. isbn: 978-90-01-80771-9 Woord vooraf Het Basisboek Methoden en Technieken biedt je een handleiding voor het opzetten en uitvoeren van empirisch kwantitatief onderzoek. Je stelt door waarneming vast wat zich in de werkelijkheid

Nadere informatie

1. Reductie van error variantie en dus verhogen van power op F-test

1. Reductie van error variantie en dus verhogen van power op F-test Werkboek 2013-2014 ANCOVA Covariantie analyse bestaat uit regressieanalyse en variantieanalyse. Er wordt een afhankelijke variabele (intervalniveau) voorspeld uit meerdere onafhankelijke variabelen. De

Nadere informatie

We berekenen nog de effectgrootte aan de hand van formule 4.2 en rapporteren:

We berekenen nog de effectgrootte aan de hand van formule 4.2 en rapporteren: INDUCTIEVE STATISTIEK VOOR DE GEDRAGSWETENSCHAPPEN OPLOSSINGEN BIJ HOOFDSTUK 4 1. Toets met behulp van SPSS de hypothese van Evelien in verband met de baardlengte van metalfans. Ga na of je dezelfde conclusies

Nadere informatie

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen OGO Fysisch Experimenteren voor minor AP (3MN10)

TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN. Tentamen OGO Fysisch Experimenteren voor minor AP (3MN10) TECHNISCHE UNIVERSITEIT EINDHOVEN Tentamen OGO Fysisch Experimenteren voor minor AP (3MN10) en Tentamen Inleiding Experimentele Fysica voor Combi s (3NA10) d.d. 31 oktober 2011 van 9:00 12:00 uur Vul de

Nadere informatie

Statistiek met Excel. Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten. Dit materiaal is gemaakt binnen de Leergang Wiskunde schooljaar 2013/14

Statistiek met Excel. Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten. Dit materiaal is gemaakt binnen de Leergang Wiskunde schooljaar 2013/14 Statistiek met Excel Schoolexamen en Uitbreidingsopdrachten 2 Inhoudsopgave Achtergrondinformatie... 4 Schoolexamen Wiskunde VWO: Statistiek met grote datasets... 5 Uibreidingsopdrachten vwo 5... 6 Schoolexamen

Nadere informatie

College 4 Inspecteren van Data: Verdelingen

College 4 Inspecteren van Data: Verdelingen College Inspecteren van Data: Verdelingen Inleiding M&T 01 013 Hemmo Smit Overzicht van deze cursus 1. Grondprincipes van de wetenschap. Observeren en meten 3. Interne consistentie; Beschrijvend onderzoek.

Nadere informatie

INHOUDS- OPGAVE. Voorwoord 19. Voorwoord bij de nieuwe druk 20. Inleiding 23

INHOUDS- OPGAVE. Voorwoord 19. Voorwoord bij de nieuwe druk 20. Inleiding 23 5 INHOUDS- OPGAVE Voorwoord 19 Voorwoord bij de nieuwe druk 20 Inleiding 23 Ontwikkelingen in het Hoger Beroepsonderwijs 23 Praktijkgericht Onderzoek 25 De focus van ons boek 27 De structuur van dit boek

Nadere informatie

Cursus TEO: Theorie en Empirisch Onderzoek. Practicum 2: Herhaling BIS 11 februari 2015

Cursus TEO: Theorie en Empirisch Onderzoek. Practicum 2: Herhaling BIS 11 februari 2015 Cursus TEO: Theorie en Empirisch Onderzoek Practicum 2: Herhaling BIS 11 februari 2015 Centrale tendentie Centrale tendentie wordt meestal afgemeten aan twee maten: Mediaan: de middelste waarneming, 50%

Nadere informatie

Autobiografisch geheugen in longitudinaal perspectief

Autobiografisch geheugen in longitudinaal perspectief Samenvatting Autobiografisch geheugen in longitudinaal perspectief Stabiliteit en verandering in gerapporteerde levensgebeurtenissen over een periode van vijf jaar Het belangrijkste doel van dit longitudinale,

Nadere informatie

Paragraaf 5.1 : Frequentieverdelingen

Paragraaf 5.1 : Frequentieverdelingen Hoofdstuk 5 Beschrijvende statistiek (V4 Wis A) Pagina 1 van 7 Paragraaf 5.1 : verdelingen Les 1 Allerlei diagrammen = { Hoe vaak iets voorkomt } Relatief = { In procenten } Absoluut = { Echte getallen

Nadere informatie

Kansrekening en Statistiek

Kansrekening en Statistiek Kansrekening en Statistiek College 16 Donderdag 4 November 1 / 25 2 Statistiek Indeling: Schatten Correlatie 2 / 25 Schatten 3 / 25 Schatters: maximum likelihood schatters Def. Zij Ω de verzameling van

Nadere informatie

8. Analyseren van samenhang tussen categorische variabelen

8. Analyseren van samenhang tussen categorische variabelen 8. Analyseren van samenhang tussen categorische variabelen Er bestaat een samenhang tussen twee variabelen als de verdeling van de respons (afhankelijke) variabele verandert op het moment dat de waarde

Nadere informatie

lengte aantal sportende broers/zussen

lengte aantal sportende broers/zussen Oefening 1 Alvorens opgenomen te worden in een speciaal begeleidingsprogramma s voor jonge talentvolle lopers, worden jonge atleten eerst onderworpen aan een aantal vragenlijsten en onderzoeken. Uit het

Nadere informatie

2 Data en datasets verwerken

2 Data en datasets verwerken Domein Statistiek en kansrekening havo A 2 Data en datasets verwerken 1 Data presenteren 1.3 Representaties In opdracht van: Commissie Toekomst Wiskunde Onderwijs 1 Data presenteren 1.1 Introductie In

Nadere informatie

Toegepaste Statistiek, Week 6 1

Toegepaste Statistiek, Week 6 1 Toegepaste Statistiek, Week 6 1 Eén ordinale en één nominale variabele Nominale variabele met TWEE categorieën, 1 en 2 Ordinale variabele normaal verdeeld binnen iedere categorie? Variantie in beide categorieën

Nadere informatie

HAVO 4 wiskunde A. Een checklist is een opsomming van de dingen die je moet kennen en kunnen....

HAVO 4 wiskunde A. Een checklist is een opsomming van de dingen die je moet kennen en kunnen.... HAVO 4 wiskunde A Een checklist is een opsomming van de dingen die je moet kennen en kunnen.... 1. rekenregels en verhoudingen Ik kan breuken vermenigvuldigen en delen. Ik ken de rekenregel breuk Ik kan

Nadere informatie

College Week 4 Inspecteren van Data: Verdelingen

College Week 4 Inspecteren van Data: Verdelingen College Week 4 Inspecteren van Data: Verdelingen Inleiding in de Methoden & Technieken 2013 2014 Hemmo Smit Dus volgende week Geen college en werkgroepen Maar Oefententamen on-line (BB) Data invoeren voor

Nadere informatie

HOOFDSTUK VII REGRESSIE ANALYSE

HOOFDSTUK VII REGRESSIE ANALYSE HOOFDSTUK VII REGRESSIE ANALYSE 1 DOEL VAN REGRESSIE ANALYSE De relatie te bestuderen tussen een response variabele en een verzameling verklarende variabelen 1. LINEAIRE REGRESSIE Veronderstel dat gegevens

Nadere informatie

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 18 juni uur

Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 18 juni uur Wiskunde A (oude stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 18 juni 13.3 16.3 uur 2 3 Voor dit examen zijn maximaal 9 punten te behalen; het examen bestaat uit 2 vragen.

Nadere informatie

Begrippenlijst Anders Dit is onderzoek

Begrippenlijst Anders Dit is onderzoek Begrippenlijst Anders Dit is onderzoek Begrippenlijst door F. 1080 woorden 15 april 2016 9,1 2 keer beoordeeld Vak Anders Dit is onderzoek! 2.4 Steekproef Onderzoek met een kleine groep met de bedoeling

Nadere informatie

Eindexamen wiskunde A1 compex vwo 2007-I

Eindexamen wiskunde A1 compex vwo 2007-I Gemeenteraadsverkiezingen Op 2 maart 1994 vonden er in Nederland gemeenteraadsverkiezingen plaats. In de gemeente Enschede werden 67 787 stemmen uitgebracht. Open GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN.XLS Vraag 14,15.

Nadere informatie

DOS-oefening 2. lengte Aantal sportende broers/zussen

DOS-oefening 2. lengte Aantal sportende broers/zussen DOS-oefening 2 Oefening 1: meetniveaus Alvorens opgenomen te worden in een speciaal begeleidingsprogramma s voor jonge talentvolle lopers, worden jonge atleten eerst onderworpen aan een aantal vragenlijsten

Nadere informatie

Enquête op weg naar herstel

Enquête op weg naar herstel 21179801 Enquête op weg naar herstel - Beschrijving belangrijkste uitkomsten - Uitgevoerd in opdracht van VOORWOORD In opdracht van de gemeente Voorschoten is aan RenM Matrix opdracht gegeven voor het

Nadere informatie

Berekeningen in Kwaliteitscholen

Berekeningen in Kwaliteitscholen Berekeningen in Kwaliteitscholen Inhoud: Dit document geeft uitleg hoe de berekeningen in Kwaliteitscholen plaatsvinden. Leidraad is de opbouw in informatieblokjes van een rapport: respondentgroepen domeinen

Nadere informatie

Grafieken Cirkeldiagram

Grafieken Cirkeldiagram Er is onderzoek gedaan naar rouw na het overlijden van een huisdier (contactpersoon: Karolijne van der Houwen (Klinische Psychologie)). Mensen konden op internet een vragenlijst invullen. Daarin werd gevraagd

Nadere informatie

Examen VWO. wiskunde A1 Compex. Vragen 14 tot en met 19. In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer wel wordt gebruikt.

Examen VWO. wiskunde A1 Compex. Vragen 14 tot en met 19. In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer wel wordt gebruikt. Examen VWO 2007 tijdvak 1 vrijdag 1 juni totale examentijd 3,5 uur wiskunde A1 Compex Vragen 14 tot en met 19 In dit deel van het examen staan de vragen waarbij de computer wel wordt gebruikt. Het gehele

Nadere informatie

Oplossingen hoofdstuk Het milieubesef

Oplossingen hoofdstuk Het milieubesef Oplossingen hoofdstuk 3 1. Het milieubesef Eerst het hercoderen van item 3 en 5, via het commando Transform, Recode into different variables, nadien verschijnt het dialoogvenster Recode into Different

Nadere informatie

Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde. Foeke van der Zee

Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde. Foeke van der Zee Methodologie voor onderzoek in de verpleegkunde Foeke van der Zee Inhoudsopgave 1. Onderzoek, wat is dat eigenlijk... 1 1.1 Hoe is onderzoek te omschrijven... 1 1.2 Is de onderzoeker een probleemoplosser

Nadere informatie

Vandaag. Onderzoeksmethoden: Statistiek 3. Recap 2. Recap 1. Recap Centrale limietstelling T-verdeling Toetsen van hypotheses

Vandaag. Onderzoeksmethoden: Statistiek 3. Recap 2. Recap 1. Recap Centrale limietstelling T-verdeling Toetsen van hypotheses Vandaag Onderzoeksmethoden: Statistiek 3 Peter de Waal (gebaseerd op slides Peter de Waal, Marjan van den Akker) Departement Informatica Beta-faculteit, Universiteit Utrecht Recap Centrale limietstelling

Nadere informatie

Modelexamen Statistiek

Modelexamen Statistiek NUMMER :. NAAM STUDENT :.. Modelexamen Statistiek Een onderzoek bij 200 varkens leverde een pak informatie en gegevens op. Hierna zie je een voorbeeld van de eerste 20 varkens (dus dit moet je alleen als

Nadere informatie

Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen

Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen Leeswijzer Jeugdgezondheidszorg Utrecht tabellen In de volgende werkblad(en) staan tabellen behorend bij een bepaald thema. De tabellen zijn toegespitst op de door u opgevraagde leeftijdscategorie. In

Nadere informatie

Uitleg van de figuren VO 1

Uitleg van de figuren VO 1 Uitleg van de figuren VO 1 Uitleg van de figuren - VO In dit document worden de verschillende figuren nader toegelicht die in het NCO rapport Waar blijven uw oud-leerlingen? worden getoond. Voor ieder

Nadere informatie

Studenten aan lerarenopleidingen

Studenten aan lerarenopleidingen Studenten aan lerarenopleidingen Factsheet januari 219 In de afgelopen vijf jaar is het aantal Amsterdamse studenten dat een lerarenopleiding volgt met ruim 9% afgenomen. Deze daling is het sterkst voor

Nadere informatie

Voorschrift selectiecriteria Wereld Kampioenschap 2018

Voorschrift selectiecriteria Wereld Kampioenschap 2018 Voorschrift selectiecriteria Wereld Kampioenschap 2018 1. Algemeen Het FCI Wereld Kampioenschap Agility (WK) zal van 4 tot en met 7 oktober 2018 worden gehouden in Kristianstad (Zweden). Ten behoeve van

Nadere informatie

ANALYSE PATIËNTERVARINGEN ELZ HAAKSBERGEN

ANALYSE PATIËNTERVARINGEN ELZ HAAKSBERGEN ANALYSE PATIËNTERVARINGEN ELZ HAAKSBERGEN Dr. C.P. van Linschoten Drs. P. Moorer Definitieve versie 27 oktober 2014 ARGO BV Inhoudsopgave 1. INLEIDING EN VRAAGSTELLING... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Vraagstelling...

Nadere informatie

4.2. Evaluatie van de respons op de postenquêtes. In dit deel gaan we in op de respons op instellingsniveau en op respondentenniveau.

4.2. Evaluatie van de respons op de postenquêtes. In dit deel gaan we in op de respons op instellingsniveau en op respondentenniveau. 4.2. Evaluatie van de respons op de postenquêtes 4.2.1. Algemeen In dit deel gaan we in op de respons op instellingsniveau en op respondentenniveau. Instellingsniveau (vragenlijst coördinator) provincie,

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 15. Deel I Beschrijvende statistiek 17

Inhoud. Inleiding 15. Deel I Beschrijvende statistiek 17 Inhoud Inleiding 15 Deel I Beschrijvende statistiek 17 1 Tabellen, grafieken en kengetallen 19 1.1 Case Game 16 20 1.2 Populatie en steekproef 22 1.3 Meetniveaus 23 1.4 De frequentieverdeling 25 1.5 Grafieken

Nadere informatie

Bekendheid Norm Gezond Bewegen

Bekendheid Norm Gezond Bewegen Bewonersonderzoek 2013 gemeente Deventer onderdeel Sport Nationale Norm Gezond Bewegen De Nationale Norm Gezond Bewegen is in 2013 bij 55% van de Deventenaren bekend. Dit percentage was in 2011 licht hoger

Nadere informatie

D) Alle drie de variabelen kunnen zowel afhankelijke als onafhankelijke variabelen zijn.

D) Alle drie de variabelen kunnen zowel afhankelijke als onafhankelijke variabelen zijn. Oefententamen 2012 1. In een onderzoek wordt gekeken naar het verband tussen sekse, leeftijd en sociale vaardigheden. Welke van deze variabelen kunnen in psychologisch onderzoek uitsluitend een rol spelen

Nadere informatie

Samenvattingen 5HAVO Wiskunde A.

Samenvattingen 5HAVO Wiskunde A. Samenvattingen 5HAVO Wiskunde A. Boek 1 H7, Boek 2 H7&8 Martin@CH.TUdelft.NL Boek 2: H7. Verbanden (Recht) Evenredig Verband ( 1) Omgekeerd Evenredig Verband ( 1) Hyperbolisch Verband ( 2) Machtsverband

Nadere informatie

4,4. Praktische-opdracht door een scholier 2528 woorden 23 juni keer beoordeeld. Natuurkunde. De Veer. Het bepalen van de veerconstante,

4,4. Praktische-opdracht door een scholier 2528 woorden 23 juni keer beoordeeld. Natuurkunde. De Veer. Het bepalen van de veerconstante, Praktische-opdracht door een scholier 2528 woorden 23 juni 2004 4,4 127 keer beoordeeld Vak Natuurkunde De Veer Het bepalen van de veerconstante, Het bepalen van de trillingstijd van een veer, Het bepalen

Nadere informatie

Operationaliseren van variabelen (abstracte begrippen)

Operationaliseren van variabelen (abstracte begrippen) Operationaliseren van variabelen (abstracte begrippen) Tabel 1, schematisch overzicht van abstracte begrippen, variabelen, dimensies, indicatoren en items. (Voorbeeld is ontleend aan de masterscriptie

Nadere informatie

INDUCTIEVE STATISTIEK VOOR DE GEDRAGSWETENSCHAPPEN OPLOSSINGEN BIJ HOOFDSTUK 5

INDUCTIEVE STATISTIEK VOOR DE GEDRAGSWETENSCHAPPEN OPLOSSINGEN BIJ HOOFDSTUK 5 INDUCTIEVE STATISTIEK VOOR DE GEDRAGSWETENSCHAPPEN OPLOSSINGEN BIJ HOOFDSTUK 5 1. De onderzoekers van een preventiedienst vermoeden dat werknemers in een bedrijf zonder liften fitter zijn dan werknemers

Nadere informatie

Voorschrift selectiecriteria Wereld Kampioenschap 2017

Voorschrift selectiecriteria Wereld Kampioenschap 2017 Voorschrift selectiecriteria Wereld Kampioenschap 2017 1. Algemeen Het FCI Wereld Kampioenschap Agility (WK) zal van 5 tot en met 8 oktober 2017 worden gehouden in Liberec (Tjechie). Ten behoeve van de

Nadere informatie

Statistiek ( ) eindtentamen

Statistiek ( ) eindtentamen Statistiek (200300427) eindtentamen studiejaar 2010-11, blok 4; Taalwetenschap, Universiteit Utrecht. woensdag 29 juni 2011, 17:15-19:00u, Educatorium, zaal Gamma. Schrijf je naam en student-nummer op

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde Statistiek

Praktische opdracht Wiskunde Statistiek Praktische opdracht Wiskunde Statistiek Praktische-opdracht door R. 3948 woorden 5 december 2016 2,8 3 keer beoordeeld Vak Wiskunde Scoreformulier: Statistisch onderzoek havo 4 wiskunde A Namen groepsleden:

Nadere informatie

6.1 Beschouw de populatie die wordt beschreven door onderstaande kansverdeling.

6.1 Beschouw de populatie die wordt beschreven door onderstaande kansverdeling. Opgaven hoofdstuk 6 I Learning the Mechanics 6.1 Beschouw de populatie die wordt beschreven door onderstaande kansverdeling. De random variabele x wordt tweemaal waargenomen. Ga na dat, indien de waarnemingen

Nadere informatie

1 Hoe bereid ik mij voor op statistiek met Excel?

1 Hoe bereid ik mij voor op statistiek met Excel? Noordhoff Uitgevers bv 3 Hoe bereid ik mij voor op statistiek met Excel? In hoofdstuk worden de volgende vragen beantwoord en de volgende begrippen behandeld:. Inleiding: welke onderwerpen worden in dit

Nadere informatie

Jongerenenenquête SJeM

Jongerenenenquête SJeM Stichting Jeugdbelangen Malden Jongerenwerk gemeente Heumen / SWG Jongerenenenquête SJeM Onderzoeksrapport 2013-2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Verantwoording methode... 3 2.1. Onderzoeksinstrument...

Nadere informatie

Antwoorden bij Testtheorie. Inleiding in de theorie van de psychologische test en zijn toepassingen, door P. J. D. Drenth en K.

Antwoorden bij Testtheorie. Inleiding in de theorie van de psychologische test en zijn toepassingen, door P. J. D. Drenth en K. Antwoorden bij Testtheorie. Inleiding in de theorie van de psychologische test en zijn toepassingen, door P. J. D. Drenth en K. Sijtsma Opmerking vooraf: Enkele docenten hebben ons laten weten dat zij

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 Een populatie: parametrische toetsen

Hoofdstuk 5 Een populatie: parametrische toetsen Hoofdstuk 5 Een populatie: parametrische toetsen 5.1 Gemiddelde, variantie, standaardafwijking: De variantie is als het ware de gemiddelde gekwadrateerde afwijking van het gemiddelde. Hoe groter de variantie

Nadere informatie

2 Data en datasets verwerken

2 Data en datasets verwerken Domein Statistiek en kansrekening havo A 2 Data en datasets verwerken 2 Verbanden tussen data representaties 2.4 Oefenen In opdracht van: Commissie Toekomst Wiskunde Onderwijs 2 Verbanden tussen data representaties

Nadere informatie

I. Analyse van de resultaten van fase 1

I. Analyse van de resultaten van fase 1 Analyse van de resultaten voor de toepassing van de referentiebedragen: Berekening 2013 Gegevens 2010 Methode 2009 Deze vijfde toepassing van de referentiebedragen had betrekking op 118 voor een totaal

Nadere informatie

28-10-2015. Je kunt deze presentatie na afloop van de les downloaden.

28-10-2015. Je kunt deze presentatie na afloop van de les downloaden. Docent: Marcel Gelsing Je kunt deze presentatie na afloop van de les downloaden. Ga naar: www.gelsing.info Kies voor de map Eindopdrachten Download: Integrale eindopdracht Fase 1.pdf Les 1: fase 1 en 2

Nadere informatie

Controleer linksonder of je een bestand hebt met records.

Controleer linksonder of je een bestand hebt met records. VWO 6, Wiskunde A Computertoets bij bestand vrijetijdsbesteding Inleiding In deze toets maak je gebruik van een groot gegevensbestand van het CBS over de vrijetijdsbesteding van volwassenen. Het bestand

Nadere informatie

Statistiek voor A.I. College 1. Dinsdag 11 September 2012

Statistiek voor A.I. College 1. Dinsdag 11 September 2012 Statistiek voor A.I. College 1 Dinsdag 11 September 2012 1 / 39 Literatuur Website: http://phil.uu.nl/statistiek/ Applied Statistics for the Behavioral Sciences - 5th edition, Dennis E. Hinkle, William

Nadere informatie

Examen VWO. Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl)

Examen VWO. Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl) Wiskunde A1,2 (nieuwe stijl) Examen VWO Voorbereidend Wetenschappelijk Onderwijs Tijdvak 2 Woensdag 18 juni 13.3 16.3 uur 2 3 Voor dit examen zijn maximaal zijn 88 punten te behalen; het examen bestaat

Nadere informatie

Praktische opdracht Wiskunde A Randomized Response

Praktische opdracht Wiskunde A Randomized Response Praktische opdracht Wiskunde A Randomized Re Praktische-opdracht door een scholier 2550 woorden 10 juni 2003 5,8 26 keer beoordeeld Vak Wiskunde A Inleiding We hebben de opdracht gekregen een Praktische

Nadere informatie

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening

Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening Statistiek voor Natuurkunde Opgavenserie 1: Kansrekening Inleveren: 12 januari 2011, VOOR het college Afspraken Serie 1 mag gemaakt en ingeleverd worden in tweetallen. Schrijf duidelijk je naam, e-mail

Nadere informatie

Statistiek. Beschrijvende Statistiek Hoofdstuk 1 1.1, 1.2, 1.5, 1.6 lezen 1.3, 1.4 Les 1 Hoofdstuk 2 2.1, 2.3, 2.5 Les 2

Statistiek. Beschrijvende Statistiek Hoofdstuk 1 1.1, 1.2, 1.5, 1.6 lezen 1.3, 1.4 Les 1 Hoofdstuk 2 2.1, 2.3, 2.5 Les 2 INHOUDSOPGAVE Leswijzer...3 Beschrijvende Statistiek...3 Kansberekening...3 Inductieve statistiek, inferentiele statistiek...3 Hoofdstuk...3. Drie deelgebieden...3. Frequentieverdeling....3. Frequentieverdeling....4.5

Nadere informatie

Examen Statistische Modellen en Data-analyse. Derde Bachelor Wiskunde. 14 januari 2008

Examen Statistische Modellen en Data-analyse. Derde Bachelor Wiskunde. 14 januari 2008 Examen Statistische Modellen en Data-analyse Derde Bachelor Wiskunde 14 januari 2008 Vraag 1 1. Stel dat ɛ N 3 (0, σ 2 I 3 ) en dat Y 0 N(0, σ 2 0) onafhankelijk is van ɛ = (ɛ 1, ɛ 2, ɛ 3 ). Definieer

Nadere informatie

Voorwoord... iii Verantwoording... v

Voorwoord... iii Verantwoording... v Inhoudsopgave Voorwoord... iii Verantwoording... v INTRODUCTIE... 1 1. Wat is onderzoek... 2 1.1 Een definitie van onderzoek... 2 1.2 De onderzoeker als probleemoplosser of de onderzoeker als adviseur...

Nadere informatie

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Rotterdam / Rijnmond

De arbeidsmarkt voor leraren po Regio Rotterdam / Rijnmond De arbeidsmarkt voor leraren po 2015-2020 Regio / datum 16 maart 2015 auteurs dr. Hendri Adriaens dr.ir. Peter Fontein drs. Marcia den Uijl CentERdata, Tilburg, 2015 Alle rechten voorbehouden. Niets uit

Nadere informatie