KoersDoc.qxd :52 Pagina 1 OP KOERS met het regio college. kom je verder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "KoersDoc.qxd :52 Pagina 1 OP KOERS met het regio college. kom je verder"

Transcriptie

1 KoersDoc.qxd :52 Pagina 1 OP KOERS 2011 met het regio college kom je verder

2 KoersDoc.qxd :52 Pagina 2

3 KoersDoc.qxd :52 Pagina 3 Vertrekpunt Koers Op Koers 2011 is onze visie op de ontwikkeling van het Regio College voor de komende jaren. De visie is gebaseerd op intensieve gesprekken met bedrijven, regionale belanghebbenden en deelnemers, en op onderzoek onder deze groepen. We hebben vanzelfsprekend ook geluisterd naar onze medewerkers. In de gesprekken is getoetst of we sinds Koers 2006 op de goede weg zijn en waar de accenten de komende tijd moeten liggen. De gesprekken leverden goede ideeën op, en een terugkerend geluid: jullie profiel is goed gekozen, ga door op de ingeslagen weg en laat meer zien wat je doet. Conclusie: we liggen Op Koers. 3 Regio College: slagvaardig en flexibel Het Regio College is een relatief klein roc. Die kleine schaal is de kracht waarmee we ons onderscheiden en die ons in staat stelt om slagvaardig en flexibel te opereren. We zijn praktisch ingesteld en leveren kwaliteit. Bij ons zijn de lijnen kort en telt de menselijke maat. Wij zijn trots op iedere deelnemer die, met behulp van ons beroepsonderwijs of onze volwasseneneducatie, een beroep in de vingers krijgt of belangrijke stappen zet in zijn persoonlijke ontwikkeling. Onze deelnemers beoordelen onze opleidingen als ruim voldoende. Van de bedrijven is 78% tevreden over het niveau van de deelnemers die wij afleveren. Ons studiesucces van onze deelnemers (ook wel instellingssucces) ligt met 66,8% vrijwel op het gemiddelde van de roc s (66,9%). Onze examinering doorstaat strenge externe controle. Onze kracht zetten wij in voor onze deelnemers, het bedrijfsleven en de bredere maatschappelijke omgeving. Wij willen dat klanten en partners ervaren dat je met het Regio College altijd verder komt. Verder dan je dacht Verder dan met andere partijen

4 KoersDoc.qxd :52 Pagina 4 4 Ons profiel We onderscheiden de volgende kernpunten: We veranderen mee. Het Regio College speelt in op de veranderingen onder leerlingen (hun ambities, verschillen, leerstijlen) en op de veranderende eisen op de arbeidsmarkt. Krachtige verbinding. Voor succesvol en actueel opleiden acht het Regio College krachtige verbindingen tussen deelnemer, roc en bedrijf of instelling noodzakelijk. Het Regio College zorgt dat die tot stand komen, en voert de regie. Daarbij staat de deelnemer voorop. Succes maak je samen. Het Regio College bouwt als partner aan de keten die leidt naar (studie)succes van deelnemers. Taal- en rekenvaardigheid is een actueel voorbeeld, maar ook op veel andere fronten is samenwerking met het vmbo en het hbo cruciaal. Professionele partner. Het Regio College maakt onderwijs dat aansluit bij de vraag van werkgevers en gemeenten die de noodzaak van opleiden, bijscholen of nascholen van hun mensen ervaren. Vaak ontwikkelen we het onderwijs samen, inspelend op de behoeften in de markt. Thuis in de regio. Het Regio College is een belangrijke en gewaardeerde speler in de regio, zowel op maatschappelijk als op sociaaleconomisch gebied. We zoeken de winst van synergie op met lokale overheid, bedrijven en instellingen en met maatschappelijke organisaties in de regio.

5 KoersDoc.qxd :52 Pagina 5 Regio College in 2011: voor wie, wat en waar Het Regio College wil een loopbaancentrum worden. Een toegankelijke onderwijsorganisatie waar deelnemers de competenties ontwikkelen die hen succes brengen in het beroep, de studie in het hbo, en de plek in de samenleving waarvan ze dromen. Dat maakt ons ook een interessante partner voor werkgevers en gemeenten. We spelen actief in op ontwikkelingen in de markt voor beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. De gebieden Zaanstreek en Waterland vormen onze thuisbasis. Hier participeren wij in bijzondere regionale initiatieven, zoals het campusproject in Purmerend en Zaanstreek First in Food. Doen zich buiten onze thuisbasis kansen voor die passen bij het profiel en de sterkten van het Regio College, dan grijpen we die. Een goed voorbeeld daarvan vormen de scholingstrajecten die wij voor en bij Corus uitvoeren. 5 Uitwerking profiel In Op Koers 2011 werken we ons profiel verder uit. Waarop mogen onze klanten en partners uiterlijk in 2011 rekenen? Wat is onze ambitie?

6 KoersDoc.qxd :52 Pagina 6 6 Ambitie Het Regio College beschouwt studiesucces, maatschappelijk succes, tevredenheid van deelnemers én tevredenheid van bedrijven en gemeenten over onze opleidingen als belangrijkste resultaten. Daarop willen wij boven het gemiddelde van alle zeventig mbo-instellingen uitsteken, terwijl wij intussen ons open toelatingsbeleid handhaven en ons onderwijs aan de nieuwe eisen aanpassen. Op alle punten werken wij eraan ons resultaat te blijven verbeteren met de middelen die ons ter beschikking staan. Met het Zaans vmbo werken we aan halvering van het voortijdig schoolverlaten door onze gezamenlijke leerlingen in ambitie 2011 Studiesucces2 niveau 1 65,7 70% niveau 2 60,8 65% niveau % niveau 4 70,8 72% Deelnemerstevredenheid Tevredenheid bedrijven 78% 80% Tevredenheid gemeenten 7,5 1 Cijfers deelnemerstevredenheid per Studiesucces, of instellingssucces = aantal gediplomeerden per jaar als percentage van het aantal gediplomeerden + ongediplomeerde instellingsverlaters in dat jaar. Bron: Benchmark MBO Raad Op een schaal van 1 tot 5 NB. Deze tekst is in de mannelijke vorm geschreven. Daar waar hij of zijn staat, kan ook zij of haar worden gelezen.

7 KoersDoc.qxd :52 Pagina 7 deelnemer voorop 7 De deelnemer staat bij ons voorop. In 2011 zijn wij een effectievere partner in zijn studiesucces en ontplooiing. Die hogere effectiviteit bereiken we door een ruime keuze aan opleidingen met aantrekkelijk, actueel en efficiënt onderwijs, goede begeleiding en een plezierige sfeer. Uit ons profiel We veranderen mee. Het Regio College speelt in op de veranderingen onder leerlingen (hun ambities, verschillen, leerstijlen) en op de veranderende eisen op de arbeidsmarkt. Krachtige verbinding. Voor succesvol en actueel opleiden acht het Regio College krachtige verbindingen tussen deelnemer, roc en bedrijf of instelling noodzakelijk. Het Regio College zorgt dat die tot stand komen, en voert de regie. Daarbij staat de deelnemer voorop. Succes maak je samen. Het Regio College bouwt als partner aan de keten die leidt naar succes van deelnemers. Taal- en rekenvaardigheid is een actueel voorbeeld, maar ook op veel andere fronten is samenwerking met het vmbo en het hbo cruciaal.

8 KoersDoc.qxd :52 Pagina 8 8 Studiesucces Wat betekent studiesucces voor ons? Een deelnemer haalt een diploma waar hij trots op is en dat succesvolle toetreding biedt tot de arbeidsmarkt of een vervolgopleiding. Ons onderwijs richt zich daarom sterk op de (regionale) arbeidsmarkt en is dankzij onze samenwerking met werkgevers zo levensecht mogelijk. Deelnemers die verder willen studeren, kunnen daar al tijdens hun opleiding mee beginnen zodat zij vloeiend door kunnen stromen naar het hbo of een andere mboopleiding. Vaak met verkorting van studieduur. Een deelnemer kan zich staande houden in de maatschappij en richting geven aan zijn toekomst. We besteden daarom zowel in het beroepsonderwijs als bij de volwasseneneducatie aandacht aan goed burgerschap, ondernemerschap en persoonlijke ontwikkeling. Aantrekkelijk en efficiënt Ons onderwijs is praktijkgericht en sluit aan bij vraagstukken in bedrijf of gemeenschap. Ten minste drie keer per jaar, maar vaak op ieder moment van het jaar kan een opleiding beginnen. We gebruiken afwisselende werkvormen, zodat het onderwijs uitdaagt. Iedere deelnemer maakt gebruik van een duidelijke dagindeling en planning. We regelen het zo dat het onderwijs altijd doorgaat. Tegelijkertijd is het leerproces in 2011 wel flexibel. Sneller? Volg de Turboroute. Kiezen hoe je het liefste studeert? Ook dat kan in sommige gevallen. Wat de deelnemer al weet en kan, hoeft hij bij ons niet nog eens te doen. Onderwijs en begeleiding geven we waar mogelijk vorm in samenwerking met het vmbo. Daar komen immers veel van onze deelnemers vandaan.

9 KoersDoc.qxd :52 Pagina 9 Extra tje! Onder de naam Regio TOP biedt het Regio College keuzemodulen aan. Deelnemers maken zelf een keuze voor een of meer modulen en geven daarmee hun CV een persoonlijk accent. Een voorbeeld? Soapserie Soap aan de Zaan. In deze module liggen elementen als techniek, samenwerking en presentatie besloten. En het is leuk om te doen. Wij dragen bij aan het hebben van een leuke tijd. Dat bevordert het leerproces. 9 Begeleiding Wij zijn geïnteresseerd in onze deelnemers. In hun mogelijkheden en interesses. Daarom kunnen zij bij ons rekenen op een respectvolle omgang en persoonlijke aandacht. Onze docenten willen de deelnemers boeien en binden. Ze coachen hen continu bij het maken van keuzes. Het leren kiezen is belangrijk om in onze informatiemaatschappij goed uit de voeten te kunnen. We verkennen talenten en stimuleren de deelnemers om hun talenten te onderkennen en te benutten. We bieden oriëntatie op vervolgmogelijkheden voor studie en beroep. En we zorgen ervoor dat duidelijk is hoe de deelnemer ervoor staat. Iedere deelnemer (en zijn ouders/verzorgers) informeren we regelmatig en op een duidelijke manier over de stand van zaken. Daarmee creëren we effectieve en, waar nodig, intensieve begeleiding. We noemen dit loopbaanbegeleiding. We nemen onze deelnemer serieus. Daarbij hoort ook dat we zorgen voor voldoende inspraak van deelnemers. We zoeken regelmatig momenten op om van de deelnemer zelf te horen hoe we het nog beter kunnen doen. Zo stimuleren en motiveren we elkaar om onszelf te blijven verbeteren.

10 KoersDoc.qxd :52 Pagina Bereiken we onze doelen? Om te volgen of we onze doelen (snel genoeg) bereiken meten we jaarlijks: Tevredenheid van deelnemers over het onderwijs Tevredenheid van deelnemers over de begeleiding Tevredenheid van deelnemers over hun invloed Ons studiesucces in relatie tot de landelijke benchmark van de MBO Raad Aantal startmomenten per opleiding

11 KoersDoc.qxd :52 Pagina 11 professionele partner 11 Werkgevers en gemeenten kunnen bij ons rekenen op actuele opleidingen die aansluiten bij hun behoefte en ontwikkeling, op goede samenwerking bij de uitvoering van het onderwijs, en op maatwerk voor cursussen en trainingen. Wij bieden bedrijven de mogelijkheid financieel bij te dragen aan het behoud of opzetten van opleidingen die bedrijfseconomisch gezien te klein zijn. Uiterlijk in 2011 geven gemeenten ons ten minste een 7,5 voor onze dienstverlening en is ten minste 80% van de bedrijven tevreden over onze opleidingen als het gaat om inhoud en niveau en over de samenwerking. Uit ons profiel We veranderen mee. Het Regio College speelt in op de veranderingen onder leerlingen (hun ambities, verschillen, leerstijlen) en op de veranderende eisen op de arbeidsmarkt. Professionele partner. Het Regio College maakt onderwijs dat aansluit bij de vraag van werkgevers en gemeenten die de noodzaak van opleiden, bijscholen of nascholen van hun mensen ervaren. Vaak ontwikkelen we het onderwijs samen, inspelend op de behoeften in de markt.

12 KoersDoc.qxd :52 Pagina Actuele en relevante opleidingen Op alle niveaus van het Regio College is er een sterke verbondenheid met het regionale bedrijfsleven. Al onze afdelingen voeren enkele keren per jaar intensief overleg met regionale werkgevers. Op de agenda staan dan de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de gewenste regionale inkleuring van de opleidingen. Een belangrijk agendapunt vormen voorts de onderdelen van de opleidingen die we in de praktijk uitvoeren of examineren. We willen dat ons onderwijs zo levensecht en authentiek mogelijk is en daarbij maken we gebruik van reële opdrachten in het bedrijfsleven. We gaan voor win-winsituaties: leerresultaten van de deelnemer koppelen we aan concrete resultaten voor het bedrijfsleven. Docenten lopen (ten minste één keer in de vier jaar) stage bij een bedrijf of instelling. Ook door hun dagelijkse contacten en projecten zijn zij goed op de hoogte van de ontwikkelingen in de vraag naar afgestudeerden. Het College van Bestuur overlegt regelmatig met werkgevers en hun organisaties en met het hbo. Samenwerking We willen goed samenwerken met werkgevers bij de uitvoering van het onderwijs. Die samenwerking kenmerkt zich door duidelijkheid. Bedrijven en instellingen weten wat wij bij het leren in de praktijk en bij de examinering van hen verwachten. Zij zijn ook goed door ons toegerust om dit op een zorgvuldige manier te kunnen doen. Daarom zorgen wij voor handzame instrumenten voor begeleiding en examinering. Als er vragen zijn of als er zich bijzonderheden rond een deelnemer voordoen, dan weet de werkgever wie hij bij het Regio College moet benaderen. We helpen snel en efficiënt. Het Regio College biedt ten minste twee keer per jaar aan praktijkbegeleiders en examinatoren uit het bedrijfsleven een platform om ervaringen uit te wisselen, vragen te stellen en hun deskundigheid op het gebied van begeleiding en examinering verder te ontwikkelen. Natuurlijk brengen wij ook regelmatig een bedrijfsbezoek. Dit in het kader van bpv-begeleiding.

13 KoersDoc.qxd :52 Pagina 13 Klantgericht maatwerk Onze accountmanagers bespreken met werkgevers hun behoefte aan korte, praktische cursussen of aangepaste opleidingen. Samen met de klant ontwikkelen zij een cursus of opleiding op maat, die aansluit bij de behoefte van het bedrijf. In negen van de tien gevallen lukt dat. Op het gebied van volwasseneneducatie ontwikkelen we een aanbod van opleidingen en cursussen dat aansluit bij de wensen en mogelijkheden van de verschillende doelgroepen en dat gemeenten in staat stelt hun beleidsdoelstellingen te realiseren. 13 Bereiken we onze doelen? Om te volgen of we onze doelen (snel genoeg) bereiken meten we jaarlijks: Tevredenheid regionale bedrijven over onze opleidingen, naar inhoud en niveau Tevredenheid bedrijven over de samenwerking Tevredenheid gemeenten over onze dienstverlening

14 KoersDoc.qxd :52 Pagina thuis in de regio Partijen in Zaanstreek en Waterland kunnen rekenen op onze actieve steun aan regionale sociaal-economische ontwikkelingen, voor zover ze passen binnen onze eigen doelstellingen. We verbinden ons met onze omgeving. We nemen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en we tonen ons een betrouwbare partner. Uiterlijk in 2011 is ten minste 70% van de regionale partners tevreden over de samenwerking. Als er tegen die tijd een landelijke benchmark beschikbaar is, willen we boven het landelijk gemiddelde uitkomen. Uit ons profiel Professionele partner. Het Regio College maakt onderwijs dat aansluit bij de vraag van werkgevers en gemeenten die de noodzaak van opleiden, bijscholen of nascholen van hun mensen ervaren. Vaak ontwikkelen we het onderwijs samen, inspelend op de behoeften in de markt. Succes maak je samen. Het Regio College bouwt als partner aan de keten die leidt naar (studie)succes van deelnemers. Taal- en rekenvaardigheid is een actueel voorbeeld, maar ook op veel andere fronten is samenwerking met het vmbo en het hbo cruciaal. Thuis in de regio. Het Regio College is een belangrijke en gewaardeerde speler in de regio, zowel op maatschappelijk als op sociaal-economisch gebied. We zoeken de winst van synergie op met lokale overheid, bedrijven en instellingen en met maatschappelijke organisaties in de regio.

15 KoersDoc.qxd :52 Pagina 15 Onderwijsketen Onze verbondenheid met de regio en het belang dat wij hechten aan het leveren van een bijdrage aan de regio, geven we ook vorm door duurzame samenwerking aan te gaan. Met onze vmbo-partners in Zaanstreek en Waterland hebben wij een doorlopende leerweg opgezet. Ons onderwijsaanbod in Zaandam, Purmerend en Edam-Volendam stemmen wij nauw af op de behoefte in die regio s. Ook met de hbo-instellingen InHolland en Hogeschool van Amsterdam werken we intensief samen aan het nog beter laten doorstromen van deelnemers. Achterliggende gedachte is dat dit leidt tot groei in onderwijsdeelname en toenemend studiesucces van jongeren en volwassenen uit de regio. 15 Steun Gemeenten, projectontwikkelaars, vmbo-scholen en regionale bedrijven weten ons te vinden voor het samen ontwikkelen en uitvoeren van plannen. Zowel in Purmerend als in Zaandam en Edam heeft dit inmiddels geleid tot bijzondere nieuwe huisvesting waar deelnemers, maar ook andere partijen van profiteren. Grote bedrijven weten ons te vinden voor specifieke opleidingsbehoeften. Met gemeenten werken we intensief samen om maatschappelijke problemen zoals schooluitval en werkloosheid te verminderen. Wij nemen deel aan diverse regionale overleggen. Regionale partners zijn natuurlijk altijd individueel welkom om te overleggen hoe we de regio samen nog beter van dienst kunnen zijn en hoe we synergie kunnen bewerkstelligen.

16 KoersDoc.qxd :52 Pagina Maatschappelijke verantwoordelijkheid Wij vinden dat wij een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid te vervullen hebben in de regio. Dit betekent dat wij, naar vermogen, investeren in zaken die regionaal maatschappelijke meerwaarde opleveren. Een voorbeeld is het mbo-aanbod in Purmerend. Daarin tonen we ons een betrouwbare partner. Jaarlijks verantwoorden we ons bij onze regionale partners over onze prestaties. Bereiken we onze doelen? Om te volgen of we onze doelen (snel genoeg) bereiken meten we jaarlijks: Tevredenheid van regionale partners over de samenwerking Tevredenheid van deelnemers uit de regio s Zaanstreek en Waterland over de aansluiting vmbo-mbo Doorstroom en studiesucces naar regio

17 KoersDoc.qxd :52 Pagina 17 0nze professionals 17 Op Koers 2011 is in de eerste plaats een extern gericht stuk, bedoeld om onze partners te informeren over de ambities en de ontwikkelingsrichting van het Regio College. Hóe we dat gaan aanpakken is voor deze partners minder interessant. Het zal echter duidelijk zijn dat de doelen die wij ons in Op Koers 2011 stellen alleen kunnen worden gehaald met deskundig, betrokken en goed gemotiveerd personeel. We gaan daarom voort op de ingeslagen weg. We investeren in de competenties van onze medewerkers, we versterken het leiderschap van onze managers en we leggen de verantwoordelijkheid voor resultaten zo dicht mogelijk bij de werkvloer. Zo blijven wij zelf ook een aantrekkelijke en uitdagende werkgever.

18 KoersDoc.qxd :52 Pagina Colofon Op Koers 2011 is een uitgave van het Regio College en verschijnt in een oplage van exemplaren. Samenstelling: College van Bestuur Redactie: Afdeling PR & Communicatie Vormgeving: Atelier Van Wageningen, Amsterdam Druk: Bijto, Enkhuizen April 2008

19 KoersDoc.qxd :52 Pagina 19

20 KoersDoc.qxd :52 Pagina 20

Twee Leden Raad van Toezicht bij Stichting Regio College Zaanstreek - Waterland te Zaandam

Twee Leden Raad van Toezicht bij Stichting Regio College Zaanstreek - Waterland te Zaandam PROFIEL Twee Leden Raad van Toezicht bij Stichting Regio College Zaanstreek - Waterland te Zaandam PublicSpirit drs. Marylin E.A. Demers Senior consultant Amersfoort, oktober 2014 Organisatie & context

Nadere informatie

Onderwijsconcept Albeda Zet De Toon!

Onderwijsconcept Albeda Zet De Toon! Onderwijsconcept Onderwijsconcept Albeda Zet De Toon! Voorwoord Albeda heeft een mooie en grote maatschappelijke opdracht. We willen een TOP-school zijn voor studenten en bedrijven in de stad Rotterdam

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs

Ons. Onderwijs. Kwaliteit in onderwijs Ons Onderwijs Kwaliteit in onderwijs Voorwoord Bij Marianum staat de ontwikkeling van de leerling voorop. Wij staan voor aantrekkelijk en afgestemd onderwijs, gemotiveerde leerlingen en goede eindresultaten.

Nadere informatie

Wat doe ik, wa ik en wat wil i

Wat doe ik, wa ik en wat wil i DC START Wat doe ik, wa ik en wat wil i VAN EN VOOR HEEL DRENTHE Drenthe College is een regionaal opleidingen centrum, een school voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo), volwasseneneducatie, bedrijfsopleidingen

Nadere informatie

Welkom in TECHNUM! KwaliteitsKring Zeeland 14-02-08

Welkom in TECHNUM! KwaliteitsKring Zeeland 14-02-08 Welkom in TECHNUM! KwaliteitsKring Zeeland 14-02-08 TECHNUM in vogelvlucht Wat is Technum Welke participanten Waarom noodzakelijk Waar we voor staan Wat onze ambities zijn TECHNUM Zelfstandige onderwijsvoorziening

Nadere informatie

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Deze kaderbrief geeft richting aan onze (team)plannen voor 2018. Zo zorgen we ervoor dat ontwikkelingen binnen Cello elkaar versterken én dat we invulling blijven geven

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING MBO-COLLEGE ALMERE. ROC van Flevoland

DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING MBO-COLLEGE ALMERE. ROC van Flevoland DIRECTEUR BEDRIJFSVOERING MBO-COLLEGE ALMERE ROC van Flevoland ROC van Flevoland Het Regionaal Opleidingen centrum van Flevoland behoort tot een van de ruim 40 ROC s van ons land. Inspelend op de veranderende

Nadere informatie

SAMEN WERKEN AAN ONDERWIJS IN WESTLAND TOEKOMSTVISIE ISW

SAMEN WERKEN AAN ONDERWIJS IN WESTLAND TOEKOMSTVISIE ISW 1 SAMEN WERKEN AAN ONDERWIJS IN WESTLAND SAMEN WERKEN AAN ONDERWIJS IN WESTLAND 1 We nodigen iedereen van harte uit met ons mee te denken en mee te doen 2 Onderwijs doe je samen INLEIDING Op 1 september

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 03. Missie en kernwaarden 07. Nieuwe perspectieven voor de toekomst 13. Beloften 23. Merkbaar en herkenbaar 37

Inhoud. Voorwoord 03. Missie en kernwaarden 07. Nieuwe perspectieven voor de toekomst 13. Beloften 23. Merkbaar en herkenbaar 37 Inhoud Voorwoord 03 Missie en kernwaarden 07 Nieuwe perspectieven voor de toekomst 13 Beloften 23 Merkbaar en herkenbaar 37 01 Voorwoord ROC Friese Poort staat midden in de samenleving, want onderwijs

Nadere informatie

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen

Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst. Groen is overal en voor iedereen Ondernemend onderwijs voor een groene toekomst Groen is overal en voor iedereen AOC s geven een breed scala aan opleidingen op het gebied van voedsel, natuur en leefomgeving. Zij verzorgen vmbo, mbo en

Nadere informatie

Profielschets. schooldirecteur cbs De Schatkaart

Profielschets. schooldirecteur cbs De Schatkaart Profielschets schooldirecteur cbs De Schatkaart Octant zoekt : Een inspirerend en visionair leider, die het nieuwe schoolconcept met enthousiasme en daadkracht gaat uitrollen om cbs De Schatkaart een bloeiende

Nadere informatie

Startdocument strategie Anticiperen, innoveren & blijven leren Summa, volop in ontwikkeling

Startdocument strategie Anticiperen, innoveren & blijven leren Summa, volop in ontwikkeling Startdocument strategie 2019-2022 Anticiperen, innoveren & blijven leren Summa, volop in ontwikkeling Versie: maart 2019 2 Vraagstuk#1 Hoe zorgen we ervoor dat we de beste mensen aantrekken en behouden

Nadere informatie

Goede resultaten en met plezier naar school! Identiteitsprofiel Singelland VO Surhuisterveen

Goede resultaten en met plezier naar school! Identiteitsprofiel Singelland VO Surhuisterveen Goede resultaten en met plezier naar school! Identiteitsprofiel Singelland VO Surhuisterveen 1. Waar wij in geloven Op onze school telt iedereen en werken we samen op basis van gelijkwaardigheid. De school

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

Kennismiddag 22 juni 2017

Kennismiddag 22 juni 2017 Kennismiddag 22 juni 2017 Programma Champs on Stage LOB en belang van stages Het orientatieproces Het stageproces Champs on Stage Ambitie Brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven om schooluitval en

Nadere informatie

Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh

Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh Dwarsdwarsdwars hhhhhhhhhhhhhhh De waarde van onderwijs oktober 2013 lllllllllllllll dwarsdwarsdwars Inleiding De tijd dat het onderwijs alleen maar gericht was op het overdragen van kennis en vaardigheden

Nadere informatie

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord

identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord 1 identiteitsbewijs identiteitsbewijs onderwijsgroep noord identiteitsbewijs onderwijsgroep noord I Zijn wie je bent. Dat is geluk. I Erasmus 2 Onderwijs draait om mensen Als we met elkaar in het onderwijs

Nadere informatie

Luzac Amersfoort Schooljaar in feiten en cijfers

Luzac Amersfoort Schooljaar in feiten en cijfers Schooljaar 2016-2017 in feiten en cijfers Amersfoort Groningen Luzac/Luzac College Luzac Lyceum Gemiddeld aantal leerlingen over de afgelopen vijf schooljaren: Tot 70 leerlingen 70-100 leerlingen 100-250

Nadere informatie

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN

DE KRACHT VAN HET COLLECTIEF ONDERWIJS VAN MORGEN Op weg naar 2020 Dit is het verhaal van de NUOVO scholengroep. Verantwoordelijk voor voortgezet onderwijs aan ruim 5.000 leerlingen in de stad Utrecht. Tien openbare scholen bieden samen een breed aanbod:

Nadere informatie

Regio College thuis in Purmerend. Een gevarieerd aanbod en een modern gebouw waa. Opleidingen Purmerend

Regio College thuis in Purmerend. Een gevarieerd aanbod en een modern gebouw waa. Opleidingen Purmerend 2015-2016 2012-2013 Regio College thuis in Purmerend. Een gevarieerd aanbod en een modern gebouw waa Opleidingen Purmerend 2 Welkom Welzijn Open huis 2015* Zaandam & Purmerend Woensdag 21 januari, 18.00-21.00

Nadere informatie

Fundament Rijnvicus Hier staan we voor Contact: T. Bezoekadres

Fundament Rijnvicus Hier staan we voor Contact: T. Bezoekadres Fundament Rijnvicus Hier staan we voor In dit document lees je wat Rijnvicus is en waar we voor staan. Rijnvicus bestaat sinds 1 januari 2018. We zijn het zelfstandig leerwerkbedrijf van de gemeente Alphen

Nadere informatie

Aandacht voor jouw ambitie!

Aandacht voor jouw ambitie! Aandacht voor jouw ambitie! ROC Rivor is hét opleidingscentrum van regio Rivierenland. Wij bieden een breed scala aan opleidingen, cursussen en trainingen voor jongeren en volwassenen. Toch zijn we een

Nadere informatie

IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP

IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP IBN biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen door het optimaal benutten van talenten,

Nadere informatie

UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever

UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever Petra Korevaar Manager UWV loopbaancentrum Utrecht 17-06-2010 Even voorstellen UWV 2010 20.931 mensen/17.812 fte 11 districten

Nadere informatie

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis

' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis IDENTITEITS- BEWIJS ' Dit is de tijd die niet verloren gaat: iedre minuut zet zich in toekomst om.' M. Vasalis 2 Onderwijs draait om mensen Als wij in onze onderwijsinstelling iets willen bereiken, dan

Nadere informatie

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap

Strategienota Ruimte, Relatie & Rekenschap Strategienota 2019-2022 Ruimte, Relatie & Rekenschap 2 Strategienota Landstede Groep 2019-2022 Inhoudsopgave Inleiding 4 Hoofdstuk 1 Missie & waarden 6 1.1 Missie 6 1.2 Waarden 6 We willen ontwikkelen

Nadere informatie

ONTWIKKELINGEN VMBO EN MBO Spirit4you 22 maart 2018

ONTWIKKELINGEN VMBO EN MBO Spirit4you 22 maart 2018 ONTWIKKELINGEN VMBO EN MBO Spirit4you 22 maart 2018 Ontwikkelingen vmbo en mbo Bestuursakkoord mbo (Ministerie OCW en Mbo- Raad) Sterk beroepsonderwijs (Ministerie OCW) SER advies: sterk en innovatief

Nadere informatie

Hoofdlijnenakkoord voor het inrichten van een Regionaal Arrangement Beroepsonderwijs Amsterdam

Hoofdlijnenakkoord voor het inrichten van een Regionaal Arrangement Beroepsonderwijs Amsterdam Afdeling Onderwijs, Jeugd en Educatie Team Onderwijs VO Hoofdlijnenakkoord voor het inrichten van een Regionaal Arrangement Beroepsonderwijs Amsterdam Betrokken partijen: De instellingen voor Beroepsonderwijs

Nadere informatie

bekijk het maar bij entree

bekijk het maar bij entree bekijk het maar bij entree MBOAMERSFOORT.NL ENTREE OPLEIDINGEN De entree-opleiding is voor iedereen die nog geen diploma heeft. We hebben opleidingen in 7 profielen uit 4 sectoren: Economie, zorg & welzijn,

Nadere informatie

Erkend leerbedrijf. dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening

Erkend leerbedrijf. dáár wordt het vak geleerd. horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Erkend leerbedrijf dáár wordt het vak geleerd horeca bakkerij reizen recreatie facilitaire dienstverlening Waarom erkend leerbedrijf? Jonge mensen wegwijs maken in de sector: dat is de taak van een leerbedrijf.

Nadere informatie

HU GERICHT IN BEWEGING

HU GERICHT IN BEWEGING HU GERICHT IN BEWEGING Organisatieontwikkeling HU het verhaal - versie maart 2016 - Agenda Waar komen we vandaan? Waarom gaan we veranderen? Wie willen we zijn? Hoe gaan we dit bereiken? Wat verandert

Nadere informatie

Regionale broedplaatsen voor onderzoek en praktijkleren

Regionale broedplaatsen voor onderzoek en praktijkleren Werkplaatsen Sociaal Domein Regionale broedplaatsen voor onderzoek en praktijkleren www.werkplaatsensociaaldomein.nl Verbinden en versterken De transitie en vooral de daaruit voortvloeiende transformaties

Nadere informatie

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA VOORWOORD Hoe leiden we elke student op tot de professional voor de wereld van morgen? Met de blik op 2025 daagt die vraag

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Herman Broerenschool

Strategisch beleidsplan Herman Broerenschool Voor elk kind dat met plezier naar zijn eigen hoogte klimt Strategisch beleidsplan Herman Broerenschool www.hermanbroeren.nl Periode 2018-2022 Roermond, 1 augustus 2018 Voorwoord Voor u ligt het strategisch

Nadere informatie

Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding

Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding Visie op Loopbaanoriëntatie en begeleiding regio s-hertogenbosch en omgeving LOB is een verzameling van activiteiten binnen een loopbaangerichte leeromgeving om jongeren actief te laten werken aan hun

Nadere informatie

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan!

Het vmbo van de toekomst. Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Het vmbo van de toekomst Strategische alliantie vmbo-mbo? Succesvol samenwerken kan! Voorstellen Mirjam Bosch, plv. directeur CSV Veenendaal Dennis Heijnens, adviseur bij Actis Advies Programma deelsessie

Nadere informatie

Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding.

Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding. Together is better Together is better Talent.Samenwerking.Ontwikkeling.Toewijding. The way we work In een tijd waarin de arbeidsmarkt krap is en de vraag naar talent steeds groter wordt werkt het maar

Nadere informatie

ROC. Kop van Noord-Holland ROC IN BEELD. gewoon een goede school 2016 / 17. Kijk voor het geïntegreerd jaardocument 2016 op

ROC. Kop van Noord-Holland ROC IN BEELD. gewoon een goede school 2016 / 17. Kijk voor het geïntegreerd jaardocument 2016 op ROC Kop van Noord-Holland ROC IN BEELD gewoon een goede school 2016 / 17 Kijk voor het geïntegreerd jaardocument 2016 op www.rockopnh.nl Kwaliteit van en voor leerlingen Een belangrijke maatstaf in de

Nadere informatie

Maatwerk & opleidingsadvies

Maatwerk & opleidingsadvies WO Maatwerk & opleidingsadvies HBO IS DE WATERKENNIS VAN JOUW ORGANISATIE OP PEIL? MBO H2O www.wateropleidingen.nl Lifelong Learning in de watersector Wat zijn de voorwaarden en gevolgen van doorstroming

Nadere informatie

De chemie tussen onderwijs en bedrijfsleven; een natuurlijk bondgenootschap

De chemie tussen onderwijs en bedrijfsleven; een natuurlijk bondgenootschap De chemie tussen onderwijs en bedrijfsleven; een natuurlijk bondgenootschap Kwaliteitscentrum Examinering (KCE) Het Kwaliteitscentrum Examinering beoordeelt de kwaliteit van de examens van alle beroepsopleidingen

Nadere informatie

ik ga voor de academie voor economie en ondernemen

ik ga voor de academie voor economie en ondernemen ik ga voor de academie voor economie en ondernemen Een secretaresse voert natuurlijk heel ander werk uit dan een commercieel medewerker bij een bank, een juridisch medewerker bij een gemeente of een marketingmedewerker.

Nadere informatie

Hierbij vindt u het antwoord op vragen van het lid Van den Hul (PvdA) over grote problemen bij ROC Top (ingezonden 27 juni 2018).

Hierbij vindt u het antwoord op vragen van het lid Van den Hul (PvdA) over grote problemen bij ROC Top (ingezonden 27 juni 2018). >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG.. Middelbaar Beroeps Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

WORKSHOP FACTA CONGRES. - donderdag 26 januari Wa ht iet tot ze struikele

WORKSHOP FACTA CONGRES. - donderdag 26 januari Wa ht iet tot ze struikele WORKSHOP FACTA CONGRES - donderdag 26 januari 2017 - Wa ht iet tot ze struikele Hé MBO er! Klaar voor een volgende stap? Jaap Kloos Teamleider opleiding Facility Management, Haagse Hogeschool. Even voorstellen..

Nadere informatie

middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs

middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs Summa College maart 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: De vijf onderwijspijlers 4 Hoofdstuk 2: De vijf onderwijspijlers

Nadere informatie

IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL WERKEN AAN JE EIGEN TOEKOMST Een entree-opleiding is voor iedereen die nog geen diploma heeft. We hebben opleidingen in 7 richtingen uit 4 sectoren: horeca,

Nadere informatie

Colofon Juni 2015. Eindredactie: Dorine van Walstijn, projectleider. EDventure Bezuidenhoutseweg 161 2594 AG Den Haag

Colofon Juni 2015. Eindredactie: Dorine van Walstijn, projectleider. EDventure Bezuidenhoutseweg 161 2594 AG Den Haag Landelijk debat Ons Onderwijs 2032 28 mei 2015 Colofon Juni 2015 Eindredactie: Dorine van Walstijn, projectleider EDventure Bezuidenhoutseweg 161 2594 AG Den Haag 070 315 41 00 info@edventure.nu www.edventure.nu

Nadere informatie

Inholland. en dichtbij We zijn divers We maken kwaliteit samen Maart 2017 We bek

Inholland. en dichtbij We zijn divers We maken kwaliteit samen Maart 2017 We bek We durven te leren We handelen persoonlijk en dichtbij We divers We maken kwaliteit samen We bekennen kleur We du ven te leren We handelen persoonlijk en dichtbij We zijn div We maken kwaliteit samen We

Nadere informatie

IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE ENTREE- OPLEIDINGEN MBOAMERSFOORT.NL WERKEN AAN JE EIGEN TOEKOMST Een entree-opleiding is voor iedereen die nog geen diploma heeft. We hebben opleidingen in 7 richtingen uit 4 sectoren: horeca,

Nadere informatie

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Amsterdam 2018-2019 JOHAN CRUYFF COLLEGE AMSTERDAM Johan Cruijff Oprichter Johan Cruijff wist als geen ander dat sporters

Nadere informatie

Samen verder In het sociale domein

Samen verder In het sociale domein Samenvatting Masterplan Samen verder In het sociale domein What if I fall? Oh,but my darling,what if you fly? (gedicht van Erin Hanson) Samen Verder is het programma om de doorontwikkeling van het sociale

Nadere informatie

Vacature Pedagogisch begeleider (1,0 fte) BC Broekhin Swalmen-Reuver

Vacature Pedagogisch begeleider (1,0 fte) BC Broekhin Swalmen-Reuver Vacature Pedagogisch begeleider (1,0 fte) BC Broekhin Swalmen-Reuver (S08 CAO-VO) Aanleiding: Per 1 september 2018 zijn we op zoek naar een pedagogisch begeleider voor de locatie Swalmen en Reuver. Informatie:

Nadere informatie

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015

Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 - Missie/Visie - Succesvolle leerlingen in een kleurrijke omgeving februari 2015 Op AMS staat de leerling centraal. Dat betekent dat alles wat we doen er op gericht is om iedere leerling zo goed mogelijk

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

ZET UW TALENT IN BEWEGING

ZET UW TALENT IN BEWEGING LEREN & WERKEN BIJ VAN DEN BOSCH TRANSPORTEN ZET UW TALENT IN BEWEGING Bent u op zoek naar een uitdagende internationale leeromgeving waarin theorie en praktijk samenkomen? Wilt u uw studenten praktijkervaring

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business: Medewerker Marketing & Communicatie Medewerker Evenementenorganisatie Nijmegen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff

Nadere informatie

Doelbewust verder bouwen

Doelbewust verder bouwen Doelbewust verder bouwen >>> Strategisch beleid Alfa-college 2011-2015 Inleiding Dit is de verkorte versie van Doelbewust verder bouwen, Strategisch document voor de periode 2011-2015. De titel Doelbewust

Nadere informatie

De speerpunten van de SPCO-scholen

De speerpunten van de SPCO-scholen Meerjaren Plan 2012-2015 De speerpunten van de SPCO-scholen Inleiding Strategische speerpunten Hart voor kinderen Met veel genoegen presenteren wij de samenvatting van ons strategisch meerjarenplan Hart

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Roosendaal 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Strategisch beleid

Strategisch beleid Strategisch beleid 2019-2021 Voorwoord Reade bevindt zich in een competitieve markt die in een razend tempo blijft veranderen. In de afgelopen beleidsperiode hebben wij met succes op allerlei fronten vooruitgang

Nadere informatie

V I S I E D O C U M E N T E X P E R T I S E C E N T R U M M E U B E L

V I S I E D O C U M E N T E X P E R T I S E C E N T R U M M E U B E L V I S I E D O C U M E N T E X P E R T I S E C E N T R U M M E U B E L H E T E X P E R T I S E C E N T R U M M E U B E L I S H É T C E N T R U M I N N E D E R L A N D V O O R L E R E N, W E R K E N E N

Nadere informatie

Niets is moeilijk voor wie weet hoe het werkt.

Niets is moeilijk voor wie weet hoe het werkt. Kennis in beweging eten werkt Niets is moeilijk voor wie weet hoe het werkt. Weten werkt Partner in praktijkleren en personeelsontwikkeling. Dat wil Kenniscentrum GOC zijn voor alle bedrijven en medewerkers

Nadere informatie

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO-OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Groningen 2019-2020 JOHAN CRUYFF COLLEGE GRONINGEN Johan Cruijff Grondlegger Johan Cruijff wist als geen ander dat sporters

Nadere informatie

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter

april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter april 2019 Stichting leerkracht Elke dag samen een beetje beter Stichting leerkracht Beter onderwijs en meer werkplezier Het Nederlandse onderwijs is goed. Tegelijkertijd leven er ontzettend veel ideeën

Nadere informatie

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL

IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL IK GA VOOR DE SCHOOL VOOR WELZIJN MBOAMERSFOORT.NL JIJ ZIET WAT IEMAND NODIG HEEFT In de sector welzijn is veel werk! En het is ook mooi werk. Want je werk is heel belangrijk voor de mensen die jij helpt.

Nadere informatie

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme

INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS. duurzame plaatsing van werknemers met autisme INTRODUCTIE TOOLBOX voor GEBRUIKERS duurzame plaatsing van werknemers met autisme 1 Welkom bij toolbox AUTIPROOF WERKT Autiproof Werkt is een gereedschapskist met instrumenten die gebruikt kan worden bij

Nadere informatie

Special voor bijna-brugklassers en ouders

Special voor bijna-brugklassers en ouders Special voor bijna-brugklassers en ouders JOUW toekomst begint hier! Leren = doen Vakcollege Maarsbergen Leren door doen voor alle leerlingen in het vmbo Beste bijna-brugklassers, ouders/verzorgers, Fijn

Nadere informatie

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa

Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Beleid Horizontale dialoog Hogeschool Viaa Vastgesteld door het college van bestuur op 4 januari 2016 Positief advies beleidsoverleg 13 oktober 2015 Goedgekeurd door de raad van toezicht 18 december 2015

Nadere informatie

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN

MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN MBO OPLEIDINGEN VOOR TOPSPORTERS EN TALENTEN Sport & Business Sport & Coaching Groningen 2016-17 JOHAN CRUYFF COLLEGE UNIVERSITY INSTITUTE Johan Cruijff Oprichter In mijn ervaring bezitten sporters een

Nadere informatie

Profielschets. Afdelingsleider

Profielschets. Afdelingsleider Profielschets Afdelingsleider Breda, juni 2016 Profielschets Afdelingsleider (0,8-1,0 fte; S 12) Het in Breda is op zoek naar een Afdelingsleider voor de mavo afdeling. In deze profielschets geven we kort

Nadere informatie

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.'

' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' identiteitsbewijs ' Zijn wie je bent. Dat is geluk.' Erasmus 4 Onderwijs draait om mensen Onderwijs draait om mensen. Als we met elkaar in het onderwijs iets willen bereiken, dan draait alles om passie,

Nadere informatie

Onderwijs op het Trinitas College

Onderwijs op het Trinitas College Onderwijs op het Trinitas College Enerzijds, anderzijds Afhankelijk van aan welke kant u deze gids openslaat, treft u uitgebreide informatie aan over de beide locaties van het Trinitas College: enerzijds

Nadere informatie

De TL (G) in 21 e eeuw.

De TL (G) in 21 e eeuw. De TL (G) in 21 e eeuw. Koers Platform TL 90 GTL/Mavo-scholen vormen samen het Platform TL Doelstelling: In verscheidenheid werken aan twee hoofdzaken: School is meer dan een diploma-instituut School is

Nadere informatie

Onbeperkt leren. NTI-Eega Businesscase en Discussie

Onbeperkt leren. NTI-Eega Businesscase en Discussie Onbeperkt leren NTI-Eega Businesscase en Discussie Voorstellen Drs. Erik Steenwelle MM Directeur NTI Zakelijk NTI Zakelijk 071-7501040 06-33324391 erik.steenwelle@nti.nl Programma Ontwikkelingen in de

Nadere informatie

Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid

Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid Wat beweegt jou? Duurzame inzetbaarheid TOOLBOX Werknemersbijdrage Gezonde leef- en werkstijl (werken naar vermogen) Leren & ontwikkelen Loopbaanplanning Veranderingsbereidheid & flexibiliteit Eigen regie

Nadere informatie

die je direct meer winst opleveren

die je direct meer winst opleveren 3 PRIKKELENDE VRAGEN AAN JE MEDEWERKERS die je direct meer winst opleveren 3 simpele, prikkelende vragen. Die jij vergeet te stellen, maar die veel resultaat kunnen opleveren Dé drie vragen die je jouw

Nadere informatie

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Notitie Aan Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Van Arbeidsmarktregionaal overleg (AMRO)/Annemiek van Outvorst Betreft Ambities regionale arbeidsmarktagenda

Nadere informatie

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd

VISIE OP ONDERWIJS. Associate degrees voltijd VISIE OP ONDERWIJS Associate degrees voltijd Voor u ligt de Visie op Onderwijs voor de Associate degree-opleidingen. Deze visie is tot stand gekomen met de partners in het mbo en het hbo in de regio. In

Nadere informatie

SOLVE Bestuursjaar. Word bestuurder van SOLVE Utrecht! Sollicitatiedeadline: zondag 6 mei uur. Wie zoeken wij? Wat bieden wij?

SOLVE Bestuursjaar. Word bestuurder van SOLVE Utrecht! Sollicitatiedeadline: zondag 6 mei uur. Wie zoeken wij? Wat bieden wij? SOLVE Bestuursjaar Wie zoeken wij? Affiniteit met consultancy Maatschappelijke betrokkenheid Analytisch denkvermogen Ambitie en ondernemerschap Sociaal vaardig Wat vragen wij? Gemiddeld 20 uur per week

Nadere informatie

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK

ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK ONDERWIJSONTWIKKELING - ACTIVERENDE DIDACTIEK Iedereen heeft er de mond van vol: Het beste uit de leerling halen Recht doen aan verschillen van leerlingen Naast kennis en vaardigheden, aandacht voor het

Nadere informatie

mbo food Zet eens een uitdaging op je menu

mbo food Zet eens een uitdaging op je menu mbo food 2016 2017 Zet eens een uitdaging op je menu mbo food Smaakmakers gezocht Vraag jij je verwonderd af wie het regelt dat elke dag bijna 17 miljoen Nederlanders een bijna oneindige keuze hebben uit

Nadere informatie

Welkom in het Horizon College

Welkom in het Horizon College Welkom in het Horizon College Bij het Horizon College maken we onze naam waar: we geven middelbaar beroepsonderwijs dat bij jou past en jouw horizon groter maakt. We leren je niet alleen een vak met toekomst,

Nadere informatie

Catharina Stichting visie op zelfsturing

Catharina Stichting visie op zelfsturing Catharina Stichting visie op zelfsturing Verhalende versie Binnen Catharina Stichting werken we steeds nadrukkelijker op basis van zelfsturing. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat we werken vanuit

Nadere informatie

Kansen voor jongeren bij u op de werkvloer Menukaart voor werkgevers

Kansen voor jongeren bij u op de werkvloer Menukaart voor werkgevers Kansen voor jongeren bij u op de werkvloer Menukaart voor werkgevers Voorwoord Een wereld van verschil maken voor jong talent én voor uzelf. Wie wil dat nu niet? Niet iedereen heeft hiertoe de mogelijkheid.

Nadere informatie

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn.

In de Visie is beschreven waar SGL in de toekomst voor wil staan, rekening houdend met ontwikkelingen die op dit moment aan de orde zijn. Bijlage 1 meerjarenbeleidsplan Missie, visie en kernwaarden SGL In dit document vindt u de hernieuwde Missie, Visie en kernwaarden. In de Missie is beschreven wat SGL uit wil dragen naar buiten. Daarbij

Nadere informatie

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen

Versie: februari Meerjarig beleidsplan Stichting Welzijn Diemen Versie: februari 2016 Meerjarig beleidsplan 2016 2018 Stichting Welzijn Diemen Inhoudsopgave Inleiding 3 Deel 1: Ontwikkelingen 4 1.1 Algemene maatschappelijke en politieke ontwikkelingen op 4 het gebied

Nadere informatie

Kwaliteitsborging regionaal ontwikkelde beroepsgerichte keuzevakken vmbo

Kwaliteitsborging regionaal ontwikkelde beroepsgerichte keuzevakken vmbo Kwaliteitsborging regionaal ontwikkelde keuzevakken vmbo Profielen in het vmbo; een nieuw perspectief Vanaf schooljaar 2016-2017 is er een nieuw systeem van profielen in het vmbo. Doel van het nieuwe systeem

Nadere informatie

Je voelt je snel thuis op het Sondervick

Je voelt je snel thuis op het Sondervick Je voelt je snel thuis op het Sondervick ik op het Sondervick jij op het Sondervick wij op het Sondervick Voor de toekomstige brugklasser Het Sondervick College Welkom bij het Sondervick College! Misschien

Nadere informatie

Samen voor onderwijs in Apeldoorn

Samen voor onderwijs in Apeldoorn Samen voor onderwijs in Apeldoorn toelichting samenwerking AVOO en Veluwse Onderwijsgroep bijlage bij het convenant tussen gemeente Apeldoorn, De Veluwse Onderwijsgroep en AVOO (i.v.m. de personele unie

Nadere informatie

Profiel & Selectieprocedure. Directeur-bestuurder Stellingwerf College

Profiel & Selectieprocedure. Directeur-bestuurder Stellingwerf College Profiel & Selectieprocedure Directeur-bestuurder Stellingwerf College juni 2016 Onze school Het Stellingwerf College, een openbare school voor vmbo, mavo, havo, vwo en verrijkt en versneld vwo in Oosterwolde

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Training Passie en missie, maak gebruik van elkaars unieke bijdrage Iedereen heeft een unieke bijdrage, maar niet iedereen weet welke dat is. Weet jij het wel? Wanneer je dit

Nadere informatie

Nieuwe kans op extra instroom

Nieuwe kans op extra instroom Nieuwe kans op extra instroom Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en

Nadere informatie