Jaarboekje Libanon Lego

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarboekje Libanon Lego"

Transcriptie

1 2012 Jaarboekje Libanon Lego Jaaroverzicht van het team Libanon Lego (Libanon Lyceum Rotterdam)

2 Voorwoord Dit jaaroverzicht is vooral samengesteld om belangstellenden inzicht te geven in wat er zo al komt kijken om een team te laten deelnemen aan wedstrijden van de FLL (First Lego League). Bovendien willen we op deze manier aan onze sponsoren laten weten wat ons team dit jaar heeft beleefd. Alle hulp, begeleiding en financiële ondersteuning is voor ons allemaal heel waardevol geweest. Nog even een toelichting: de First Lego League is een internationale wedstrijd waarbij een team twee opdrachten krijgt. ** Een legorobot ontwerpen en programmeren. Die robot moet binnen enkele minuten zoveel mogelijk opdrachten uitvoeren op een door de jury gekozen parcours. ** Voor de jury een presentatie houden naar aanleiding van een onderzoek dat het team heeft gedaan. Dat onderzoek moet te maken hebben met het door de jury opgegeven thema van de wedstrijd. Afgelopen jaar was het wedstrijdthema "Food Factor". Het robotparcours bestond uit allerlei opdrachten die met voedseltransport te maken hadden en het onderzoek bestond uit het oplossen van problemen die je tegen kan komen bij productie, vervoer en consumptie van voedingsmiddelen. Ons team had zich daarbij geconcentreerd op het transport en de houdbaarheid van eieren vooral i.v.m. salmonellabesmetting. Verder wordt een team beoordeeld op enthousiasme, onderlinge samenwerking en sportiviteit wat resulteert in een beoordeling voor de prijs Gracious Professionalism.

3 Onze sponsoren Vooral voor de wedstrijd in Mannheim was een groot bedrag nodig om een team van tien deelnemers en enkele begeleiders aan de wedstrijd deel te laten nemen. De voornaamste kosten bestonden uit: - de inschrijving - de reiskosten - de verblijfskosten (vier nachten in een hotel) Gelukkig waren een aantal bedrijven en personen bereid om ons te steunen. Zonder die steun was deelname aan de wedstrijd niet mogelijk geweest. Daarom willen wij hierbij onze sponsoren nogmaals van harte bedanken voor de hulp die wij hebben mogen ontvangen. Dat zijn onder meer: Het Science Centre van de TU Delft Transtrend The Other Guys BV Firma AQUARINSE Bureau Steenbrink Vertalingen Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam (KMR) Stichting Techniek Promotie Quaker Oats BV Van der Mandele Stichting De heer R. Glabbeek De heer P. Schenk De heer en mevrouw E. van Leer-Smulders Firma MTOSS Libanon Lyceum Rotterdam Stichting Lettinga Fonds (fonds van het Libanon Lyceum) The Lego Group (magazijn Lego) Gemeente Rotterdam, dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving

4 Jaaroverzicht 10 december 2011 FLL finale regio Rijnmond 28 januari 2012 Finale FLL Benelux in Eindhoven 17 februari 2012 Uitreiking van de extra prijs voor sportiviteit 6 juni / 9 juni 2012 FLL Open European Championship in Mannheim september 2012 september 2012 oktober 2012 oktober 2012 november 2012 De nieuwe opdrachten worden bekend gemaakt (Senior Solutions) Samenstelling van een nieuw robotteam De schoolleiding stelt een oefenruimte beschikbaar Ons robotteam geeft demonstraties in Zwolle Definitieve samenstelling van het team 14 december 2012 FLL finale regio Rijnmond Een kort overzicht van de prijzen die we het afgelopen jaar hebben mogen ontvangen: Rijnmond regio finale: 2e prijs onderzoek 1e prijs Champions award Benelux finale: 1e prijs robot software Junior gracious professionalism prijs 3e prijs Champions award (later ingetrokken) Extended gracious professionalism prijs Onze oude wedstrijdrobot. Heel stevig!

5 FLL wedstrijd regio Rijnmond (12 december 2011) De eerste hobbel die dit seizoen genomen moest worden, was de FLL regiofinale Rijnmond. Vorig jaar werd ons team daar eerste. Dit jaar was de druk nog groter, omdat voor het eerst nog twee teams van onze school (bestaande uit leerlingen van ons technasium) aan de wedstrijd zouden deelnemen. Na een lange wedstrijddag bleek het resultaat voor onze school heel succesvol. Ons team (Libanon Lego) won voor de 2 e achtereenvolgende maal de eerste prijs in het totaalklassement. Het team Libanon Primo van onze school werd tweede van de in totaal 38 teams die deelnamen. Bovendien won ons team ook nog een tweede prijs voor de onderzoeksopdracht. Dit voor hun onderzoek naar salmonellabesmetting van eieren en het ontwerp van een nieuwe verpakking voor eieren. FLL finale Benelux in Eindhoven (28 januari 2012) Op zaterdag 28 januari reisden we met 2 teams van onze school naar de Beneluxfinale van de First Lego League in Eindhoven. Hieraan deden de 46 beste teams uit de Benelux mee. Het vroege opstaan en al het voorbereidende werk werd beloond: in de prijzenkast op de Mecklenburglaan moest na de wedstrijd ruimte gemaakt worden voor 4 nieuwe trofeeën! Libanon Lego, won de eerste prijs voor Robotprogrammering. Een prijs waarbij de originaliteit van het voor de robot geschreven programma een rol speelt. Bovendien ontving het team van de FLL Junior Judges nog een extra prijs: de trofee voor Gracious Professionalism. Dat is een prijs voor de getoonde sportiviteit - één van de kernwaarden van de First Lego League. Maar de meest eervolle prijs was de 3e prijs in het totaalklassement! Deze prijs gaf recht op deelname aan de Open Europese kampioenschappen (OEC) in Mannheim, Duitsland op 6 t/m 9 juni. Echter deze prijs kreeg nog een staartje: zie hieronder.

6 Bovendien wonnen onze collega s van het team Libanon Primo de eerste prijs voor Robot-innovatie. Een prijs waarbij speciaal gelet wordt op originaliteit van de robotconstructie. Op weg naar Europese finale was er voor ons team nog veel te doen. De verschillende presentaties moesten in Mannheim in het Engels gehouden worden. Voor de vertaling kregen we de onmisbare steun van het vertaalbureau Steenbrink. De robotprestaties moesten de leerlingen ook nog verder ontwikkelen. De bekostiging vroeg verder de nodige aandacht. Hiervoor moest een beroep gedaan worden op nog te werven sponsors. Uitreiking van een extra sportiviteitsprijs ( 17 februari 2012) Helaas kwam er na de Benelux finale nog slecht nieuws: de teams die als 1e en 3e waren geëindigd werden uit het klassement gehaald. De jury was de 40% regel vergeten. Deze regel schrijft voor dat een team bij de beste 40% moet zitten bij het onderdeel robotprestatie van de wedstrijd. Hier waren we net buiten gevallen. Ons team was wel op de hoogte van deze regel en had al rekening gehouden met een wijziging van het eindklassement. Het hele team heeft alles sportief en met begrip verwerkt. De landelijke FLL organisatie zat erg met dit probleem in zijn maag en was onder de indruk van de reactie van onze teamleden. Daarom stonden ze op 17 februari met een grote delegatie op de stoep van het Libanon Lyceum. De teamleden werden in het zonnetje gezet en kregen een extended gracious professionalism prijs aangeboden. Ze hadden laten zien ook in deze moeilijke tijd de spirit van de FLL hoog te kunnen houden. Ook werd er een mooie taart met de afbeelding van het team aangesneden en kregen we een wildcard om alsnog aan de OEC in Mannheim deel te kunnen nemen. En niet onbelangrijk: twee cheques als eerste bijdrage voor de wedstrijd in Duitsland. Publiciteit naar aanleiding van de prestaties van het team. In de aanloop van de wedstrijd in Mannheim werd er ook in de media aandacht besteed aan het team. Zo verschenen er artikelen in de Havenloods, Metro en het Algemeen Dagblad. Bovendien kwam TV Rijnmond op school om opnamen te maken. Ook in Voltreffer, het blad van oudleerlingen van het Libanon, verschenen een paar artikelen.

7 Algemeen Dagblad

8 FLL Open European Championship in Mannheim (6 t/m 9 juni 2012) (verslag door ons teamlid Marjolein van Leer) Woensdag 6 Juni: Heel vroeg verzamelden wij ons op het Centraal Station van Rotterdam om op de trein naar Venlo te stappen. Veel ouders zwaaiden ons uit toen de trein op tijd vertrok en onze reis echt begonnen was. Na de overstappen in Venlo en Düsseldorf kwamen wij in Mannheim aan. Gelukkig was het hotel niet ver van het station verwijderd en konden wij er gewoon heen lopen. We lieten onze bagage achter in de kamer en vertrokken lopend naar het Technosium, een wetenschapsmuseum. Dit was verder verwijderd van het hotel dan wij dachten. Groepsfoto in Mannheim Eenmaal aangekomen schreven wij ons in en moesten wij een speurtocht doen. Dit was niet erg makkelijk want alles in het museum was in het Duits. Nergens was er een Engelse vertaling te vinden en de medewerkers spraken bijna alleen maar Duits. Het museum leek erg op NEMO, want je kon er allemaal proeven doen. De plekken waar je minder of niets kon doen waren gewijd aan de geschiedenis van de wetenschap. Na heel goed zoeken hebben we toch bijna alle antwoorden kunnen vinden. Rond zessen kwamen we bijeen. Er was een geweldig optreden van vijf trommelaars en er waren ook dansers. Daarna werden we allemaal welkom geheten en werd het formulier van de winnende groep getrokken uit een kartonnen doos. Ook kregen we het ongeluk te horen van een groep uit Israël. Hun hotelkamers waren uitgebrand en ze hadden alles verloren. Gelukkig waren er genoeg andere teams die hen konden helpen en materiaal konden uitlenen. Daarna was het tijd voor avondeten, maar toen wij bij het banket aankwamen, bleken er hele lange rijen te staan. We waren zo moe en hongerig dat we met de tram teruggegaan zijn naar de stad en we daar bij een Italiaan gegeten hebben. We gingen met onze buik vol terug naar het hotel om te slapen en nog over de dag te praten.

9 Donderdag 7 Juni: We moesten vroeg opstaan om voor de opening onze stand op te bouwen. Met onze T-shirts aan gingen we op pad en al snel zagen we vele andere teams. Op het plein voor het congresgebouw stond de auto van Harald te wachten met onze spullen erin. Na het uitladen en naar boven brengen van al het materiaal begonnen we de stand op te zetten. In het begin ging het ietwat rommelig, maar met de hulp van mevrouw Kelly kwam daar al snel structuur in. Na het opzetten van de stand, waar we veel complimenten voor hebben gekregen, ging een aantal van ons rondlopen om te kijken bij andere teams. Onze robotgroep kon al snel beginnen met oefenen met de robot en het presentatieteam ging terug naar het hotel om te oefenen. Eline en ik bleven achter en legden contact met twee meisjes uit een Amerikaans team. Later op de dag kwam het presentatieteam terug en gingen we om de beurt eten bij de Pasta Party. Daarna gingen we terug naar hotel om te slapen. Vrijdag 8 Juni: We gingen vrijdag vroeg van start met de openingsceremonie. De groepen gingen de grote zaal binnen per land en iedereen werd begeleid met muziek. De presentator stelde de belangrijke personen van de organisatie aan ons voor en we kregen een filmpje te zien waarin bekende mensen ons vertelden hoe belangrijk techniek is. Daarna gingen de meeste groepen terug naar de stand, behalve de groepen die meteen al hun eerste robotwedstrijd hadden. In de uren daarna had ons team twee robotwedstrijden, de presentatie van ons onderwerp, de technische beoordeling van de robot en onze teampresentatie. Ik ben niet bij allen aanwezig geweest, omdat het of niet mocht of omdat ik aan het praten was met andere teams. Het was geweldig om te zien en te horen wat andere teams verzonnen hadden voor hun projecten. Sommige van de robots zagen er ook geweldig uit. Er waren zo veel mensen uit verschillende culturen in het gebouw. Helaas kon ik niet iedereen verstaan, sommige mensen spraken geen Engels. Als avondeten kon je Duits voedsel krijgen. Na het avondeten deden heel veel teams in de hoofdzaal een act. Het liep uit en sommige mensen gingen al weg voordat het afgelopen was. Wij gingen niet weg. Op het eind was het vreemd genoeg zo dat alle Nederlandse en Spaanse teams er nog waren, maar van alle andere teams waren er alleen losse personen te vinden. Samen met het feit dat het altijd de Nederlanders en de Spanjaarden waren die het eerst begonnen met dansen als er muziek werd gedraaid, kwam ik tot de conclusie dat wij de echte feestbeesten zijn. Toen de laatste act was geweest was er nog even muziek, maar de meeste mensen die er nog waren gingen al snel weg. We gingen weer terug naar ons hotel om op krachten te komen voor de laatste wedstrijddag. Zaterdag 9 Juni: Om 9 uur s ochtends begonnen de laatste robotwedstrijden. Er kwamen ook nog wat Juryleden bij de stands langs, maar verder verliep de dag vrij rustig tot na de lunch. Na de lunch waren er robotwedstrijden tussen de 4 teams die de beste scores hadden behaald in de andere 3 rondes. De teams kwamen uit: China, Japan, Spanje en Zwitserland. Het team uit China won uiteindelijk met Japan als tweede en Spanje als derde. De prijs voor beste totaalklassement ging naar een team uit Maleisie. Alle prijzen werden uitgereikt tijdens een grote ceremonie. Elke keer dat er een team naar voren werd geroepen om een prijs op te halen werd er muziek uit het land waar ze vandaan kwamen gespeeld. Wij ontvingen helaas geen prijzen, maar de Nederlandse eer werd alsnog hoog gehouden door een paar teams. De gezichten van de leden van de winnende teams waren geweldig. De blijdschap straalde van hen af en dat liet alle teleurstelling dat we zelf geen prijs hadden, verdwijnen.

10 Wel of geen prijs, het was gezellig. Eigenlijk was het feit dat we er mochten zijn op zichzelf al een prijs. De wedstrijd zelf is een heerlijke taart. De prijzen zijn de kaarsjes, leuk maar niet nodig. Na de ceremonie gingen alle teams hun stands afbreken en terug naar het hotel of naar huis. Van een aantal mensen werd nog apart afscheid genomen. Zoals bijvoorbeeld van een Ierse jongen die elke dag bij onze stand het kaasspel kwam spelen. Ook zijn er nog vele facebook- en adressen uitgewisseld. Belangstelling bij onze stand Na al het inpakwerk ging een aantal van ons bij een Mexicaans restaurant eten en de rest bij de Burger King. We gingen voor de laatste keer naar ons hotel, voordat we de volgende dag weer terug naar Rotterdam gingen. Evaluatie: Wij hebben veel aan deze reis gehad. We hebben veel over andere culturen en robots geleerd en we hebben ook veel opgestoken van de projecten van andere teams. Er zijn ook veel buitenlandse contacten gelegd. Zo is meneer Vijverberg laatst naar Engeland geweest om daar te jureren bij een lokale wedstrijd. Ook heeft het ons op school geholpen. We hebben nu ons eigen lokaal en zo kunnen we beter en vaker oefenen. Ook waren er weer veel aanmeldingen van leerlingen uit het 1 e en de 2 e klas om aan het nieuwe team deel te nemen. Ik zelf zal niet meer mee kunnen doen, maar de nieuwe leden zullen veel voordeel hebben met wat wij dit jaar gepresteerd en geleerd hebben. Het nieuwe team is inmiddels vol enthousiasme begonnen aan de voorbereidingen voor de volgende wedstrijden in december en hoopt daar natuurlijk een goede prestatie te leveren.

11 Na de zomervakantie De nieuwe wedstrijdopdracht (september 2012) Het nieuwe onderwerp voor de wedstrijdtafel en voor de onderzoekopdracht werd in september bekend gemaakt: Senior Solutions. De bedoeling is dat de teamleden contact zoeken met senioren. Ze moeten er achter zien te komen welke problemen er op oudere leeftijd kunnen optreden. Voor zo n probleem moeten ze een innovatieve oplossing verzinnen en die oplossing presenteren en met anderen delen. De opdrachten op de wedstrijdtafel hebben ook te maken met problemen en vrijetijdsbestedingen van senioren. Bowlen op de wedstrijdtafel Een nieuw robotteam (september 2012) In september werd er ook gestart met een nieuw robotteam. Omdat de brugklassen van ons technasium tijdens hun lessen werken met Lego Mindstorms en zelfstandig met een team aan de FLL wedstrijden gaan deelnemen werden de nieuwe teamleden uit onze niet-technasiumklassen gerecruteerd, aangevuld met enkele 2 e klassers die al wedstrijd ervaring hadden. Besloten werd om in november dit team verder aan te vullen met een groepje leerlingen uit de technasium (brug) klassen die tijdens hun lessen bezig waren met een onderzoeksopdracht van de Senior Solutions. Natuurlijk nemen we wel een berg ervaring uit de voorgaande jaren mee. Onderdelen van de hardware en software die we de afgelopen jaren hebben ontwikkeld vormen de basis van de nieuwe robot. Onze nieuwe robot

12 Een nieuw lokaal (oktober 2012) Tijdens de wedstrijd in Mannheim hebben we veel gesproken met andere teams uit o.a. Amerika, Engeland en China. Door de verhalen over de faciliteiten van vele robotteams op hun scholen werden we ons bewust dat de afwezigheid van een eigen (oefen)lokaal een groot gemis is. Zo was er een school met drie Legolokalen waar de kinderen iedere morgen oefenden. Toen we dit met onze schoolleiding bespraken reageerden ze heel positief. Sinds oktober hebben we nu een eigen lokaal(tje). De wedstrijdtafel kan steeds blijven staan. In tussenuren en na schooluren kan er door teamleden in alle rust gewerkt worden aan de opdrachten. Ondertussen hebben we het lokaal mooi aangekleed met spulletjes die we o.a. van Lego en van de organisatie van de FLL kregen! Het robotteam geeft demonstraties op Lego-World in Zwolle (oktober 2012) Jeroen en Rory (begeleid door Harald Vijverberg en Brenda van de Berg) hebben zich daar gedurende de herfstvakantie vier dagen ingespannen om de naam van onze school landelijke bekendheid te geven en de FLL te promoten! Ons robotteam was uitgenodigd om aan de vele bezoekers (67000!) te vertellen over de wedstrijden

13 van de First Lego League. En natuurlijk ook om hun robotje op de wedstrijdtafel te demonstreren. Hun stand trok veel belangstelling. Lego World was voor ons een succes want het team werd door de organisatie uitgenodigd om ook volgend jaar aanwezig te zijn (en dan, indien mogelijk, met meer teamleden). Volgend jaar staat de Mindstorms-stand helemaal vooraan, we hebben nu dus voldoende garantie op een hoop belangstelling. De voorbereiding is al in gang gezet, zo zijn we al druk bezig om promotiemateriaal te verzamelen. Lessen aan basisscholen (september, oktober, november 2012) In opdracht van het Science Centre van de TU Delft (één van onze sponsoren) werd er een lesprogramma opgezet voor bassischolen. Bij die lessen werd er ingegaan op robots en programmeren. Verder werd er iets verteld over de FLL. Tenslotte moesten de basisschoolleerlingen zelf een robotje programmeren. De lessen werden door de leerkrachten en leerlingen van de basisscholen heel enthousiast ontvangen. Bij de meeste scholen werd gevraagd of er in de toekomst een vervolgles gegeven kon worden. In totaal kregen tot nu toe 11 basisschoolklassen een robotles van ons. Het geven van die lessen was een geweldig leuke ervaring.

14 Definitieve samenstelling van ons nieuwe team (november 2012) Tijdens een wedstrijd eind november werd op onze school beslist welke groepjes van de technasiumklassen door zouden gaan naar de FLL wedstrijd regio Rijnmond. Een onderzoeksgroepje van die klassen (bestaande uit 5 meisjes) werd aan onze robotgroep (die bestaat uit 5 jongens) toegevoegd. Een prachtige mix. Het onderzoekgroepje heeft contact gehad met een oudere dame die helaas door trillende handen niet meer kan breien. Ze hebben naar een oplossing voor dit probleem gezocht. Op naar de FLL wedstrijd regio Rijnmond! (14 december 2012) Over een week gaan we met ons nieuwe team naar de FLL wedstrijd van de regio Rijnmond in het gebouw Alexander van Zadkine in Rotterdam. Alle leden van het team zijn nog druk bezig met de voorbereidingen en hebben er veel zin in. We willen natuurlijk graag iets winnen, maar het belangrijkste is om een prestatie te leveren waar we trots op kunnen zijn. Want we denken steeds aan de Core Values die door de FLL-organisatie zijn opgesteld. Daar staat o.a. in: - We ondersteunen de spirit van vriendschappelijke competitie. - Wat we ontdekken is belangrijker dan winnen. En vooral het belangrijke regeltje: - We hebben plezier. Rotterdam 10 december 2012 Ons nieuwe, jonge team

15 Dit onze team-mascotte Blokje. We houden van hem, maar hij kan onze eerste mascotte niet doen vergeten. Die werd het afgelopen jaar ontvreemd uit ons lokaal. De dader zette hem bij een afvalbak op de gang, waarna onze ijverige schoonmaker hem/haar (het geslacht van de mascotte was onbekend) in de vuilnisbak gooide. We hebben nu alleen nog een plaatje. SNIK >> We zijn te volgen op onze Facebook-pagina:

TU HILLEGOM GOES WORLDWIDE

TU HILLEGOM GOES WORLDWIDE TU HILLEGOM GOES WORLDWIDE Soms gaan de ontwikkelingen zo snel, dat je er even bij moet stilstaan om ze bij te kunnen houden. Wij hopen dat u dat samen met ons door middel van deze brochure wilt doen.

Nadere informatie

Welkom bij de Fontys FIRST LEGO Coach meeting 2 - Jurering. Marieke Peelen & Lennart de Graaf & Rita van der Lee

Welkom bij de Fontys FIRST LEGO Coach meeting 2 - Jurering. Marieke Peelen & Lennart de Graaf & Rita van der Lee Welkom bij de Fontys FIRST LEGO Coach meeting 2 - Jurering Marieke Peelen & Lennart de Graaf & Rita van der Lee Welkom HYDRO DYNAMICS Getting started Robotwedstrijd missies & veld Core Values Onderzoek

Nadere informatie

Highlights van de FIRST Lego League World Festival in St. Louis (VS)

Highlights van de FIRST Lego League World Festival in St. Louis (VS) Highlights van de FIRST Lego League World Festival in St. Louis (VS) The Lego Hackerz hebben zich gekwalificeerd om mee te doen aan het FLL World Festival. Hier komen 106 teams van over de hele wereld

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Welkom! FLL Coachmeeting 1 Jureren. Rita van der Lee Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer

Welkom! FLL Coachmeeting 1 Jureren. Rita van der Lee Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer Welkom! FLL Coachmeeting 1 Jureren Rita van der Lee Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer 1 FLL jaaragenda Coach meeting 22-11 in Eindhoven Finale Tilburg za 10-12 met jrfll expo Finale

Nadere informatie

2e PLENAIRE NETWERKBIJEENKOMST

2e PLENAIRE NETWERKBIJEENKOMST 1 2e PLENAIRE NETWERKBIJEENKOMST 1 FLL#Rijnmond#wordt#mede#mogelijk#gemaakt# door: 2 Rijnmond AGENDA 3 15:10 Coaches aan het woord (& doorgeven presentielijst) 15:30 Dagprogramma regiofinale 12 december

Nadere informatie

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM In het FLL World Class SM Project zal jullie team: Een onderwerp kiezen waar jullie enthousiast over zijn of altijd al meer over hebben willen weten. Een innovatieve oplossing

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

NIEUWS VANUIT DE MEDDEZEGSSCHAPSRAAD

NIEUWS VANUIT DE MEDDEZEGSSCHAPSRAAD 1 Nieuwsbrief Mei 2015 Mei 2015 In dit nummer: Nieuws Vanuit MR. Verkeers- examen groepen 7. Kunstpodium. Oudercommissie. Dammen. Overblijven. 1 2 3 4 Koningsspelen. 5 Uit de kunst. 6 NIEUWS VANUIT DE

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

Welkom op de leukste pagina van de hele school!

Welkom op de leukste pagina van de hele school! Welkom op de leukste pagina van de hele school! We hebben weer een heleboel gedaan de afgelopen weken zoals leuke uitstapjes en de avond4daagse. De kinderen krijgen al een beetje het vakantiegevoel te

Nadere informatie

De FIRST LEGO League (FLL ) is sinds 1986 een welbekend mondiaal spektakel. Ruim 200.000 jongeren

De FIRST LEGO League (FLL ) is sinds 1986 een welbekend mondiaal spektakel. Ruim 200.000 jongeren INFORMATIEBROCHURE De FIRST LEGO League (FLL ) is sinds 1986 een welbekend mondiaal spektakel. Ruim 200.000 jongeren van 9 tot en met 15 jaar uit 62 landen worden tijdens dit evenement geïnspireerd de

Nadere informatie

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom.

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar Jeugdland , in Ellecom. Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom. Onze meester was daar meneer den Ouden. 22 mei 1956 Afscheid van school. We

Nadere informatie

Dinsdag 8 april 2014

Dinsdag 8 april 2014 Maandag 7 april Wow de eerste dag in Rome, wat een dag. 's Morgens even ontbijten (één croissantje) en toen vanaf ongeveer half 10 op pad. We zijn in de binnenstad geweest en bij iedere kerk verbaasden

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

Logboekverhaal. Schoolkamp 2014

Logboekverhaal. Schoolkamp 2014 Logboekverhaal Schoolkamp 2014 Mysterie kamp 22-25-april Dinsdag 22 april 2014 Vandaag moesten we om 8:00 op school verzamelen. Onze bagage werd ingeladen en wij namen afscheid van de ouders. Toen alles

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

De lol van wetenschap en technologie ontdekken,

De lol van wetenschap en technologie ontdekken, FIRST LEGO League Informatie voor jongeren en coaches De lol van wetenschap en technologie ontdekken, samen met leeftijdsgenoten uitdagende problemen oplossen, je kennis vergroten en vooral heel veel spanning,

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

Welkom bij de Fontys FIRST LEGO Coach meeting 3 - Wedstrijddag. Marieke Peelen & Lennart de Graaf

Welkom bij de Fontys FIRST LEGO Coach meeting 3 - Wedstrijddag. Marieke Peelen & Lennart de Graaf Welkom bij de Fontys FIRST LEGO Coach meeting 3 - Wedstrijddag Marieke Peelen & Lennart de Graaf FIRST LEGO LEAGUE = HYDRO DYNAMICS Core Values / kernwaarden We zijn een team We doen zelf het werk met

Nadere informatie

Een vier kleuren salade met zelfgebakken volkorenstengels, rauwkostslierten en dips van humus, tapenade en notenpasta

Een vier kleuren salade met zelfgebakken volkorenstengels, rauwkostslierten en dips van humus, tapenade en notenpasta Verslag van de kookwedstrijd Irun2Bfit door Karin Nguyen en Matíze van Wersch van het Valuascollege uit Venlo, de winnaressen van de landelijke finale bij de Librije in Zwolle op woensdag 11 juni 2014

Nadere informatie

AGENDA nr. 1 NIEUWS. JARIG 31-8 Cor van Kooten groep 7/8 8-9 Yfke Siebert groep Lennart Zwanenburg groep 2

AGENDA nr. 1 NIEUWS. JARIG 31-8 Cor van Kooten groep 7/8 8-9 Yfke Siebert groep Lennart Zwanenburg groep 2 AGENDA nr. 1 Dinsdag 5-9 Informatieavond Woensdag 6-9 leerlingenraad Donderdag 7-9 OR-vergadering Vrijdag 8-9 Nieuwsbrief 2 JARIG 31-8 Cor van Kooten groep 7/8 8-9 Yfke Siebert groep 4 8-9 Lennart Zwanenburg

Nadere informatie

Zuidwillemsvaart. Paul van Donk en Teun Geenen

Zuidwillemsvaart. Paul van Donk en Teun Geenen Zuidwillemsvaart S ochtends moesten wij om 8 uur op school zijn om in de bus te stappen richting Den Bosch. Toen wij daar aankwamen kregen wij een lekker bakske koffie, en mochten wij het museum van het

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

München. Leerlingen 4V met hun uitwisselingen

München. Leerlingen 4V met hun uitwisselingen München Hallo, wij zijn Fenne en Isabel uit 4 vwo en zijn in september op uitwisseling geweest naar München. Daar zijn we een week bij iemand in huis geweest; iedereen had zijn eigen gastgezin. Op maandagochtend

Nadere informatie

Voor de ouders/leerlingen van Daltonschool Talentrijk - vrijdag 06 nov. 2015 - nr. 5

Voor de ouders/leerlingen van Daltonschool Talentrijk - vrijdag 06 nov. 2015 - nr. 5 Voor de ouders/leerlingen van Daltonschool Talentrijk - vrijdag 06 nov. 2015 - nr. 5 Op de agenda 09-11-2015 16-11-2015 26-11-2015 inleveren Studiedag Dalton. Alle kinderen zijn vrij Deze week muurschildering

Nadere informatie

Functies en taken FIRST LEGO League Benelux finale

Functies en taken FIRST LEGO League Benelux finale Functies en taken FIRST LEGO League Benelux finale Opbouwdag Op de opbouwdag wordt met alle aanwezige medewerkers/vrijwilligers opgebouwd. Werkzaamheden zijn onder andere het ophangen van bewegwijzering

Nadere informatie

Welkom! FIRST LEGO League Coachmeeting 2 - Wedstrijddag. Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer

Welkom! FIRST LEGO League Coachmeeting 2 - Wedstrijddag. Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer Welkom! FIRST LEGO League Coachmeeting 2 - Wedstrijddag Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer 1 FIRST LEGO League 2 FLL Core values We zijn een team We doen zelf het werk met hulp van onze

Nadere informatie

Nieuwsbrief basisschool Marcoen nummer 3 oktober 2015

Nieuwsbrief basisschool Marcoen nummer 3 oktober 2015 Nieuwsbrief basisschool Marcoen nummer 3 oktober 2015 Deze keer leest u onder andere: Voorwoord Roger Vakwerk is Meesterwerk Werkgroep Identiteit Nieuws uit groep 1a/2a Bouwactiviteiten Inmiddels heeft

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!!

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal, het is weer tijd voor een nieuwsbrief! We zitten alweer in maart en zijn we in de tweede periode van dit seizoen

Nadere informatie

Peppelinfo december 2015, nummer 4

Peppelinfo december 2015, nummer 4 Peppelinfo december 2015, nummer 4 Beste ouders, Ondertussen hebben we een mooi Sinterklaasfeest gevierd, georganiseerd samen met Talentrijk. Beide OR-en hebben een mooi programma gemaakt wat past bij

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage Jac. P. Thijsse College

Maatschappelijke Stage Jac. P. Thijsse College Maatschappelijke Stage Jac. P. Thijsse College Afgelopen weken hebben de leerlingen van 3H, 3V de maatschappelijke stage doorlopen. In deze nieuwsbrief geven wij een verslag van de activiteiten 3H en 3V.

Nadere informatie

Naam afzender Straat en huisnummer Woonplaats Telefoon. Rotterdam, 16 december 2005. Smikkel BN-actie Postbus 3333 1273 KB Etten-Leur

Naam afzender Straat en huisnummer Woonplaats Telefoon. Rotterdam, 16 december 2005. Smikkel BN-actie Postbus 3333 1273 KB Etten-Leur Rotterdam, 16 december 2005 Betreft: smikkel BN-actie Geachte heer/mevrouw, Naar aanleiding van de Smikkelrepen actie willen wij graag reageren. Je kon 25 punten verzamelen om mee te doen maar tot onze

Nadere informatie

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 De Hoop 3 1911 KX Uitgeest 0251-880707 info@dewisseluitgeest.nl www.dewisseluitgeest.nl Agenda 10 februari Wisselmiddag techniek

Nadere informatie

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin Luciano en Hans Christiaan en Richard Jena en Arianne Bianca en Gerrit Danielle en Jan Jules en Martin Het was vroeg.6 uur verzamelen op station Utrecht Centraal. Vandaar gingen we via Rotterdam naar Brussel.

Nadere informatie

EUPENBULLETIN. 6 februari 2015 nr.11

EUPENBULLETIN. 6 februari 2015 nr.11 Wethouder van Eupenschool Odysseuslaan 6 5631 JM Eindhoven 040-2446044 EUPENBULLETIN 6 februari 2015 nr.11 Inhoudsopgave Afscheid... 1 Rapportgesprekken... 3 Carnaval... 3 Even voorstellen... 3 Wisseling

Nadere informatie

De middelbare school. Succes met het kiezen van je school na groep blauw. Boub. De zes kinderen.

De middelbare school. Succes met het kiezen van je school na groep blauw. Boub. De zes kinderen. De zes kinderen. Het eerste knd houdt van sport. Daarom is hij niet kort. Het tweede kind houdt van muziek. Daarom wordt hij nooit ziek. Het derde kind houdt van slapen. En ligt altijd te gapen. Het vierde

Nadere informatie

Nieuwsbrief 20 7 juli 2015. Aan alle ouders, verzorgers

Nieuwsbrief 20 7 juli 2015. Aan alle ouders, verzorgers Nieuwsbrief 20 7 juli 2015 Aan alle ouders, verzorgers In deze nieuwsbrief: - Opbrengst doekoe actie - Luizenzakken niet meer op school - Schoonmaakavond - Zwemmen groep 3/4 - Laatste schooldagen - Eerste

Nadere informatie

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong

BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG. Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong T KLEPPERTJE BASISSCHOOL DE ZEVENSPRONG Beste wensen voor 2015! Dat het maar een prachtig jaar in volle gezondheid mag worden. Team bs de Zevensprong Nummer 8 jaargang 16 verschijnt iedere twee schoolweken

Nadere informatie

Reacties van ouders en scholen op de masterclasses

Reacties van ouders en scholen op de masterclasses Reacties van ouders en scholen op de masterclasses De leerlingen zijn nog steeds erg enthousiast. Ik heb ze allemaal even geïnterviewd. Ze vinden het ook erg leuk om andere kinderen te leren kennen, en

Nadere informatie

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl 13 e nieuwsbrief, vrijdag 7 maart 2014 Beste ouders, In deze nieuwsbrief kunt u ons nieuwe voetbalelftal zien, leest

Nadere informatie

Geen tapas maar shapas het is Sherryweek

Geen tapas maar shapas het is Sherryweek Geen tapas maar shapas het is Sherryweek Inderdaad geen tapas, maar shapas het is Internationale sherryweek, zoals je in mijn oktober dagboek al kon lezen ben ik in oktober aangeschoven bij een taps lunch,

Nadere informatie

De Voorleeswedstrijd GROEP 7

De Voorleeswedstrijd GROEP 7 De Voorleeswedstrijd GROEP 7 Wij hebben weer de voorleeswedstrijd gehad. Deze keer moest Esma tegen Daan. Daan had het boek de voetbalgoden nr. 1. Esma had het boek dagboek van een muts: zak er maar lekker

Nadere informatie

Welkom bij de FIRST LEGO League 2017 / 2018 Regiofinale Utrecht! 1 december 2017 Disketteweg 10, 3821 AR Amersfoort

Welkom bij de FIRST LEGO League 2017 / 2018 Regiofinale Utrecht! 1 december 2017 Disketteweg 10, 3821 AR Amersfoort Welkom bij de FIRST LEGO League 2017 / 2018 Regiofinale Utrecht! 1 december 2017 Disketteweg 10, 3821 AR Amersfoort Vandaag strijden verschillende teams om een felbegeerde plaats in de Benelux finale.

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Terug in de tijd op de Antoniusschool.

Terug in de tijd op de Antoniusschool. Terug in de tijd op de Antoniusschool. Oud en nieuw In het kader van het 50 jarig jubileumfeest van de Antoniusschool was er op donderdag 25 september een middag gereserveerd voor de kinderen van groep

Nadere informatie

Winnaars Deutscholympiade 2008 naar Berlijn

Winnaars Deutscholympiade 2008 naar Berlijn Winnaars Deutscholympiade 2008 naar Berlijn Lucy van der Windt (Stanislascollege, Delft), Jeroen Bosch (PiusX-college, Almelo) en Gerwin Hoekstra (Willem Lodewijk Gymnasium, Groningen), de winnaars van

Nadere informatie

Gezellig jeugdkamp op de Berghoeve te Epe

Gezellig jeugdkamp op de Berghoeve te Epe Gezellig jeugdkamp op de Berghoeve te Epe Van vrijdag 14 t/m zondag 16 juni is de jeugd van voetbal-d en handbal-c met kamp geweest naar de Berghoeve in Epe. Bijna 60 kinderen hebben een prachtig weekend

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Oostenrijkreis 2013. Het huis waarin we verblijven.

Oostenrijkreis 2013. Het huis waarin we verblijven. Oostenrijkreis 2013 Op zondag 21 april 2013 om 19:00 vertrokken 32 leerlingen uit 4H en 5V naar Schröcken, Oostenrijk. De busreis was erg gezellig, sommige leerlingen zijn nauwelijks aan slapen toegekomen.

Nadere informatie

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst.

Wat mevrouw verteld zal ik in schuin gedrukte tekst zetten. Ik zal letterlijk weergeven wat mevrouw verteld. Mevrouw is van Turkse afkomst. Interview op zaterdag 16 mei, om 12.00 uur. Betreft een alleenstaande mevrouw met vier kinderen. Een zoontje van 5 jaar, een dochter van 7 jaar, een dochter van 9 jaar en een dochter van 12 jaar. Allen

Nadere informatie

Erasmus+ project bezoek Sant Quirze

Erasmus+ project bezoek Sant Quirze Erasmus+ project bezoek Sant Quirze Maandag 14 mei, familiedag Onze maandag begon gewoon bij het gastgezin/hostfamilie. Maandagochtend was de eerste keer ontbijten. Bij mijn uitwissel thuis dronken ze

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

Nieuwskraker nr. 19, 4 juli 2013

Nieuwskraker nr. 19, 4 juli 2013 Nieuwskraker nr. 19, 4 juli 2013 Wat gebeurd is Zomerfeest Afgelopen vrijdag hebben we ons traditionele zomerfeest gehad. Gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind en bleef het de hele middag droog.

Nadere informatie

Evaluatie Open Podium Jeugd e seizoen

Evaluatie Open Podium Jeugd e seizoen Evaluatie Open Podium Jeugd 12 + 2 e seizoen 2015 2016 Inleiding Conform de projectbeschrijving zijn er vijf Open Podium-avonden voor de jeugd 12+ georganiseerd door Stichting Talentenloods in Dekker s

Nadere informatie

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten?

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten? Kamp in Bakkeveen! Afgelopen weekend zijn we met 37 kinderen en 10 leiders naar een kampeerboerderij in Bakkeveen geweest. We vertrokken vrijdagmiddag om half 5 vanaf de parkeerplaats bij het korfbalveld.

Nadere informatie

Agenda december - januari NIEUWSBRIEF NR 11 JAARGANG 4 19 December donderdag Alle groepen kerstviering

Agenda december - januari NIEUWSBRIEF NR 11 JAARGANG 4 19 December donderdag Alle groepen kerstviering Agenda december - januari NIEUWSBRIEF NR 11 JAARGANG 4 19 December donderdag Alle groepen kerstviering 21 December vrijdag Kerstvakantie begint om 12.15 uur 25 & 25 December Eerste & Tweede kerstdag Woensdag

Nadere informatie

28% 72% 30% 70% Aantal geregistreerde deelnemers : 141 Periode evaluatie : 19 maart 2014 t/m 6 april 2014 Aantal evaluaties : 101

28% 72% 30% 70% Aantal geregistreerde deelnemers : 141 Periode evaluatie : 19 maart 2014 t/m 6 april 2014 Aantal evaluaties : 101 Aantal geregistreerde deelnemers : 11 Periode evaluatie : 19 maart 01 t/m 6 april 01 Aantal evaluaties : 101 8% ingevuld niet ingevuld % 0% anoniem niet anoniem 0% RESULTATEN EVALUATIE ICT-PRAKTIJKDAG

Nadere informatie

Op 21 maart is er een dansvoorstelling voor onze groep: Wiewawit

Op 21 maart is er een dansvoorstelling voor onze groep: Wiewawit Kijk ook eens naar onze website met heel mooie foto s: www.sbodebrigantijn.nl Jaargang 16 Februari 2016 Nieuw gebouw Zondag 28 februari heeft de Brigantijn een opendag in het nieuwe gebouw de Vlieger.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 13. Mestreechs Kinderdictee Deze uitnodiging is bestemd voor kinderen van de groepen 5 t/m 8

Nieuwsbrief 13. Mestreechs Kinderdictee Deze uitnodiging is bestemd voor kinderen van de groepen 5 t/m 8 Nieuwsbrief 13 vrijdag 20 maart 2015 Mestreechs Kinderdictee Deze uitnodiging is bestemd voor kinderen van de groepen 5 t/m 8 Veldeke Krink Mestreech organiseert dit jaar weer een kinderdictee op ZONDAGMIDDAG

Nadere informatie

Nieuwsbrief MOSA~regio

Nieuwsbrief MOSA~regio Nieuwsbrief MOSA~regio Januari 2016 Jaargang 4, nummer 1 Inhoud Voorwoord van de voorzitter 1 Komende evenementen 1 Activiteiten Sinterklaas 2 Nieuwjaarsborrel 2 Grote Clubactie 3 ALV 3 Kerstontbijt 4

Nadere informatie

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014 Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober 2014 Maandag 29 september 2014 We hadden om 8 uur afgesproken op Schiphol in vertrek hal 1. Eenmaal verzameld moesten we ons inchecken. Nadat we ingecheckt waren

Nadere informatie

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl 1 6 j u n i 2 0 1 4 Sportdag Hartenaas 1 Sportdag Hartenaas Op vrijdag 20 juni 2014 vindt de jaarlijkse sportdag van Hartenaas plaats (mocht het deze dag erg slecht weer zijn, dan wordt de sportdag verplaatst

Nadere informatie

Het Tangram nieuwsbrief

Het Tangram nieuwsbrief Katholieke Dalton Basisschool Jaargang 2013-2014 Nummer 7 28 februari 2014 Van de directie Olifanten De eerste week na de voorjaarsvakantie is alweer voorbij. De kinderen en leerkrachten zijn allen afgelopen

Nadere informatie

Jaarverslag oudervereniging werkgroepen schooljaar 2013 / 2014

Jaarverslag oudervereniging werkgroepen schooljaar 2013 / 2014 Jaarverslag oudervereniging werkgroepen schooljaar 2013 / 2014 Inloopavond / open school Dit jaar waren wij weer aanwezig op de inloopavond en hebben ons daar gepresenteerd om u en andere ouders enthousiast

Nadere informatie

Uitwisseling met Italië

Uitwisseling met Italië Begin pagina English page Engelum Geschiedenis Dorpsfoto's Kerkklokken Bewoners Dorpsbelang AED info Verenigingen Jeugdclub De oude doos Woningaanbod Sponsors K.v.Sla Raak Museum Fietsroute Links Archief

Nadere informatie

De zestiende editie van de nieuwsbrief

De zestiende editie van de nieuwsbrief Nieuwsbrief 16 Jaargang 8 22-06-2018 www.olivijn.almere-speciaal.nl De zestiende editie van de nieuwsbrief Belangrijke data voor de komende periode: 18 juli kennismaking nieuwe leerlingen 20 juli roostervrij

Nadere informatie

Bonifax. St. Bonifaciusschool Kloosterland 5 2242 JS Wassenaar 070-5116379 www.bonifaciusschool.nl ouders@bonifaciusschool.nl. Wassenaar, maart 2015.

Bonifax. St. Bonifaciusschool Kloosterland 5 2242 JS Wassenaar 070-5116379 www.bonifaciusschool.nl ouders@bonifaciusschool.nl. Wassenaar, maart 2015. Bonifax Wassenaar, maart 2015. Beste ouders/verzorgers, Deze Bonifax is voor de maand maart 2015. Deze maand staat grotendeels in het teken van de projectweken met als afsluiting de open-huis-avond op

Nadere informatie

De dag van vertrek was voor iedereen reuze spannend. Nadat we afscheid genomen hadden van de ouders gingen wij door de douane: Nu begon het pas echt,

De dag van vertrek was voor iedereen reuze spannend. Nadat we afscheid genomen hadden van de ouders gingen wij door de douane: Nu begon het pas echt, The 9th International Disabled Youth Festival in Adana, Turkije was dit jaar van 13 tot en met 17 mei 2013. Door onze contacten met de internationale doventheaterfestivals in Nitra (Slowakije) werden wij

Nadere informatie

Jaargang 21, Maand: juni 2015 INFO

Jaargang 21, Maand: juni 2015 INFO Jaargang 21, Maand: juni 2015 Basisschool De Schare INFO Na een prachtige meimaand met veel vrije dagen en heel veel activiteiten als de lentemarkt en de sportdag, gaan we in juni een maand lang hard werken

Nadere informatie

WEEKBULLETIN 31. Koningsspelen. Jaargang 34 24-4-2015. Belangrijke data

WEEKBULLETIN 31. Koningsspelen. Jaargang 34 24-4-2015. Belangrijke data WEEKBULLETIN 31 Jaargang 34 24-4-2015 jenaplanschool de Lanteerne www.delanteerne.nl directie@delanteerne.nl 024-3734191 Maandag 27 april: Ma. 4 t/m vr. mei: Belangrijke data Koningsdag; alle kinderen

Nadere informatie

Nieuwsbrief oktober 2014

Nieuwsbrief oktober 2014 Nieuwsbrief oktober 2014 Beste ouders, In de afgelopen weken hebben we alweer zo ontzettend veel geleerd! Eigenlijk is het schooljaar maar net goed op gang, maar wat we geleerd hebben is al niet meer op

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goede beurt. Nummer 8, september 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goede beurt. Nummer 8, september 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: Goede beurt 1 Winkeldemonstraties in UK een succes! 2 P8 aanwezig tijdens Retail congres DOGK - Düsseldorf 4 P8 aanwezig bij ledenbijeenkomsten 4 49 jaar paprika in Nederland:

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG

NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS LANDTRAINING VERSCHUIFT NAAR EEN ANDERE DAG NIEUWSBRIEF JULI- AUGUSTUS Hallo allemaal, Voor sommigen is de vakantie al begonnen en voor anderen is het bijna vakantie. Afgelopen vrijdagavond was de officiële laatste training van NOVA en was er een

Nadere informatie

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen.

april 30 Nieuwsflits In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. april 30 Nieuwsflits 2015 In deze nieuws flits, de agenda, verjaardagen, koningsspelen. Aan de ouders en verzorgers van de leerlingen van De Zuidster, Het is toch even wennen, zorgen dat er een nieuwsflits

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF januari 2015

NIEUWSBRIEF januari 2015 NIEUWSBRIEF januari 2015 Basisschool Bengel Zelebaan 9 9160 Lokeren 09/348.67.18 directie@basisschoolbengel.be www.basisschoolbengel.be Om even bij stil te staan... Woordje van de directie Beste ouders,

Nadere informatie

BESTE OUDERS EN VERZORGERS, Zo wordt de begeleiding van de groep goed verzorgd en verandert er weinig voor de kinderen.

BESTE OUDERS EN VERZORGERS, Zo wordt de begeleiding van de groep goed verzorgd en verandert er weinig voor de kinderen. BESTE OUDERS EN VERZORGERS, De eerste twee schoolweken van 2016 zitten er weer op. Iedereen is weer goed begonnen en gelukkig zijn alle ogen en bijna alle vingers heel gebleven tijdens de viering van Oud

Nadere informatie

AGENDA Donderdag 17 maart Voorleeswedstrijd groep 4-5-6

AGENDA Donderdag 17 maart Voorleeswedstrijd groep 4-5-6 Schooljaar 2015-2016 Datum: 11-03-2016 bezoek onze website: www.bspaleteindhoven.nl e-mail: palet@skpo.nl AGENDA Donderdag 17 maart Voorleeswedstrijd groep 4-5-6 Dinsdag 22 maart Vrijdag 25 maart Maandag

Nadere informatie

Van de directie. Inhoud. april Beste ouders,

Van de directie. Inhoud. april Beste ouders, april 2019 Van de directie Inhoud Verzoek aanmelden broertjes en zusjes 2 Personeel... 2 IPC (International primary curriculum).. 2 Onze school in beeld... 3 1 april... 4 Schoolvoetbal... 5 Tutorlezen

Nadere informatie

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 1 mei 2015

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 1 mei 2015 Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 1 mei 2015 De Hoop 3 1911 KX Uitgeest 0251-880707 info@dewisseluitgeest.nl www.dewisseluitgeest.nl Agenda 2 t/m 15 mei Meivakantie 10 mei Moederdag

Nadere informatie

Verslag Hosinsul Seminar Schotland 2013

Verslag Hosinsul Seminar Schotland 2013 Verslag Hosinsul Seminar Schotland 2013 Hoe trots kan je zijn als je door een Grandmaster ( Peter Harkess IX Dan) wordt uitgenodigd om Hosinsul seminars te komen geven in Schotland. Ik kan je zeggen heeeeeeeeeeeeel

Nadere informatie

* NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF

* NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * NIEUWSBRIEF * VALENTINO Helaas hebben wij vorige week afscheid moeten nemen van ons manegepaard Valentino. Nadat hij opnieuw last kreeg van een peesblessure hebben wij helaas

Nadere informatie

Zondag 4 februari 2018

Zondag 4 februari 2018 Zondag 4 februari 2018 Zondagochtend moesten we vroeg op want we moesten zeven uur op Schiphol zijn. Daar verzamelden we, 10 leerlingen en 3 docenten. Nadat we er allemaal waren gingen we inchecken en

Nadere informatie

Eindfeest/afscheid juf Tineke. Doordraaiochtend

Eindfeest/afscheid juf Tineke. Doordraaiochtend Openbare Dalton Basisschool De Wetelaar Zanderskamp 95 6983 CG, Doesburg tel: 0313 474292 www.wetelaar.nl e-mail: wetelaar@gmail.com Inhoud: Schooljaar 2014 2015 29 juni 2015 Pagina 1: Eindlfeest/afscheid

Nadere informatie

Klanttest blok 3. Jaana Kaismo

Klanttest blok 3. Jaana Kaismo Klanttest blok 3 Jaana Kaismo Inleiding Voor mijn Klanttest blok 3 heb ik weer een open training gegeven. Een open training houdt in dat iedereen een keer gratis mag mee trainen en kijken hoe hij of zij

Nadere informatie

maandag 29 februari dinsdag 1 maart Versieren voor Kunstproject Papier hier! woensdag 2 maart Opening Papier hier!

maandag 29 februari dinsdag 1 maart Versieren voor Kunstproject Papier hier! woensdag 2 maart Opening Papier hier! MUZEJOURNAAL WEEK 9 en 10; VRIJDAG 26 februari 2016 AGENDA maandag 29 februari dinsdag 1 maart Versieren voor Kunstproject Papier hier! woensdag 2 maart Opening Papier hier! donderdag 3 maart vrijdag 4

Nadere informatie

facebook.com/fritsphilips voor brugklassers twitter.com/fritsphilips

facebook.com/fritsphilips voor brugklassers twitter.com/fritsphilips Frits! facebook.com/fritsphilips voor brugklassers twitter.com/fritsphilips over meneer Frits! Meneer Frits, ofwel Frits Philips, werd geboren in 1905 en studeerde af aan de TU van Delft als werktuigbouwkundig

Nadere informatie

Op 9 december was het dan zover met de boot (de MS SWIS CRYSTAL) naar de kerstmarkt in Düsseldorf. Rein was rond uur op de Rijnkade om de

Op 9 december was het dan zover met de boot (de MS SWIS CRYSTAL) naar de kerstmarkt in Düsseldorf. Rein was rond uur op de Rijnkade om de KERSTREIS DUSSELDORF 2014 Op 9 december was het dan zover met de boot (de MS SWIS CRYSTAL) naar de kerstmarkt in Düsseldorf. Rein was rond 14.00 uur op de Rijnkade om de medereizigers daar welkom te heten.

Nadere informatie

JAARVERSLAG OUDERRAAD

JAARVERSLAG OUDERRAAD JAARVERSLAG OUDERRAAD 2009/2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag.2 2. Structuur Ouderraad pag.2 2.1 Samenstelling Ouderraad pag.2 3. Activiteitenverslag pag.2 3.1 Sinterklaas pag.2 3.2 Kerst pag.3 3.3 Pasen

Nadere informatie

Van het bestuur. 7e jaargang, nummer 31 30 november 2015. Inschrijfgeld: 5,00 Borg: 50,00

Van het bestuur. 7e jaargang, nummer 31 30 november 2015. Inschrijfgeld: 5,00 Borg: 50,00 Belangrijke telefoonnummers. Trainingstijden en locatie. Boomtoppers mobiel: 06-37221619 Wij trainen in de gymzaal van de Focus. Annie Hart (voorzitter) 072-5744377 Umbriëllaan 1, 1702 AJ, Heerhugowaard.

Nadere informatie

Namens het bestuur wens ik u allen een gezond, gelukkig en heel sportief 2016!

Namens het bestuur wens ik u allen een gezond, gelukkig en heel sportief 2016! Woordje van de voorzitter Namens het bestuur wens ik u allen een gezond, gelukkig en heel sportief 2016! Hierbij weer een nieuwe nieuwsbrief. Ik vraag in dit stukje graag uw aandacht voor de wedstrijden

Nadere informatie