Jaarboekje Libanon Lego

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarboekje Libanon Lego"

Transcriptie

1 2012 Jaarboekje Libanon Lego Jaaroverzicht van het team Libanon Lego (Libanon Lyceum Rotterdam)

2 Voorwoord Dit jaaroverzicht is vooral samengesteld om belangstellenden inzicht te geven in wat er zo al komt kijken om een team te laten deelnemen aan wedstrijden van de FLL (First Lego League). Bovendien willen we op deze manier aan onze sponsoren laten weten wat ons team dit jaar heeft beleefd. Alle hulp, begeleiding en financiële ondersteuning is voor ons allemaal heel waardevol geweest. Nog even een toelichting: de First Lego League is een internationale wedstrijd waarbij een team twee opdrachten krijgt. ** Een legorobot ontwerpen en programmeren. Die robot moet binnen enkele minuten zoveel mogelijk opdrachten uitvoeren op een door de jury gekozen parcours. ** Voor de jury een presentatie houden naar aanleiding van een onderzoek dat het team heeft gedaan. Dat onderzoek moet te maken hebben met het door de jury opgegeven thema van de wedstrijd. Afgelopen jaar was het wedstrijdthema "Food Factor". Het robotparcours bestond uit allerlei opdrachten die met voedseltransport te maken hadden en het onderzoek bestond uit het oplossen van problemen die je tegen kan komen bij productie, vervoer en consumptie van voedingsmiddelen. Ons team had zich daarbij geconcentreerd op het transport en de houdbaarheid van eieren vooral i.v.m. salmonellabesmetting. Verder wordt een team beoordeeld op enthousiasme, onderlinge samenwerking en sportiviteit wat resulteert in een beoordeling voor de prijs Gracious Professionalism.

3 Onze sponsoren Vooral voor de wedstrijd in Mannheim was een groot bedrag nodig om een team van tien deelnemers en enkele begeleiders aan de wedstrijd deel te laten nemen. De voornaamste kosten bestonden uit: - de inschrijving - de reiskosten - de verblijfskosten (vier nachten in een hotel) Gelukkig waren een aantal bedrijven en personen bereid om ons te steunen. Zonder die steun was deelname aan de wedstrijd niet mogelijk geweest. Daarom willen wij hierbij onze sponsoren nogmaals van harte bedanken voor de hulp die wij hebben mogen ontvangen. Dat zijn onder meer: Het Science Centre van de TU Delft Transtrend The Other Guys BV Firma AQUARINSE Bureau Steenbrink Vertalingen Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam (KMR) Stichting Techniek Promotie Quaker Oats BV Van der Mandele Stichting De heer R. Glabbeek De heer P. Schenk De heer en mevrouw E. van Leer-Smulders Firma MTOSS Libanon Lyceum Rotterdam Stichting Lettinga Fonds (fonds van het Libanon Lyceum) The Lego Group (magazijn Lego) Gemeente Rotterdam, dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving

4 Jaaroverzicht 10 december 2011 FLL finale regio Rijnmond 28 januari 2012 Finale FLL Benelux in Eindhoven 17 februari 2012 Uitreiking van de extra prijs voor sportiviteit 6 juni / 9 juni 2012 FLL Open European Championship in Mannheim september 2012 september 2012 oktober 2012 oktober 2012 november 2012 De nieuwe opdrachten worden bekend gemaakt (Senior Solutions) Samenstelling van een nieuw robotteam De schoolleiding stelt een oefenruimte beschikbaar Ons robotteam geeft demonstraties in Zwolle Definitieve samenstelling van het team 14 december 2012 FLL finale regio Rijnmond Een kort overzicht van de prijzen die we het afgelopen jaar hebben mogen ontvangen: Rijnmond regio finale: 2e prijs onderzoek 1e prijs Champions award Benelux finale: 1e prijs robot software Junior gracious professionalism prijs 3e prijs Champions award (later ingetrokken) Extended gracious professionalism prijs Onze oude wedstrijdrobot. Heel stevig!

5 FLL wedstrijd regio Rijnmond (12 december 2011) De eerste hobbel die dit seizoen genomen moest worden, was de FLL regiofinale Rijnmond. Vorig jaar werd ons team daar eerste. Dit jaar was de druk nog groter, omdat voor het eerst nog twee teams van onze school (bestaande uit leerlingen van ons technasium) aan de wedstrijd zouden deelnemen. Na een lange wedstrijddag bleek het resultaat voor onze school heel succesvol. Ons team (Libanon Lego) won voor de 2 e achtereenvolgende maal de eerste prijs in het totaalklassement. Het team Libanon Primo van onze school werd tweede van de in totaal 38 teams die deelnamen. Bovendien won ons team ook nog een tweede prijs voor de onderzoeksopdracht. Dit voor hun onderzoek naar salmonellabesmetting van eieren en het ontwerp van een nieuwe verpakking voor eieren. FLL finale Benelux in Eindhoven (28 januari 2012) Op zaterdag 28 januari reisden we met 2 teams van onze school naar de Beneluxfinale van de First Lego League in Eindhoven. Hieraan deden de 46 beste teams uit de Benelux mee. Het vroege opstaan en al het voorbereidende werk werd beloond: in de prijzenkast op de Mecklenburglaan moest na de wedstrijd ruimte gemaakt worden voor 4 nieuwe trofeeën! Libanon Lego, won de eerste prijs voor Robotprogrammering. Een prijs waarbij de originaliteit van het voor de robot geschreven programma een rol speelt. Bovendien ontving het team van de FLL Junior Judges nog een extra prijs: de trofee voor Gracious Professionalism. Dat is een prijs voor de getoonde sportiviteit - één van de kernwaarden van de First Lego League. Maar de meest eervolle prijs was de 3e prijs in het totaalklassement! Deze prijs gaf recht op deelname aan de Open Europese kampioenschappen (OEC) in Mannheim, Duitsland op 6 t/m 9 juni. Echter deze prijs kreeg nog een staartje: zie hieronder.

6 Bovendien wonnen onze collega s van het team Libanon Primo de eerste prijs voor Robot-innovatie. Een prijs waarbij speciaal gelet wordt op originaliteit van de robotconstructie. Op weg naar Europese finale was er voor ons team nog veel te doen. De verschillende presentaties moesten in Mannheim in het Engels gehouden worden. Voor de vertaling kregen we de onmisbare steun van het vertaalbureau Steenbrink. De robotprestaties moesten de leerlingen ook nog verder ontwikkelen. De bekostiging vroeg verder de nodige aandacht. Hiervoor moest een beroep gedaan worden op nog te werven sponsors. Uitreiking van een extra sportiviteitsprijs ( 17 februari 2012) Helaas kwam er na de Benelux finale nog slecht nieuws: de teams die als 1e en 3e waren geëindigd werden uit het klassement gehaald. De jury was de 40% regel vergeten. Deze regel schrijft voor dat een team bij de beste 40% moet zitten bij het onderdeel robotprestatie van de wedstrijd. Hier waren we net buiten gevallen. Ons team was wel op de hoogte van deze regel en had al rekening gehouden met een wijziging van het eindklassement. Het hele team heeft alles sportief en met begrip verwerkt. De landelijke FLL organisatie zat erg met dit probleem in zijn maag en was onder de indruk van de reactie van onze teamleden. Daarom stonden ze op 17 februari met een grote delegatie op de stoep van het Libanon Lyceum. De teamleden werden in het zonnetje gezet en kregen een extended gracious professionalism prijs aangeboden. Ze hadden laten zien ook in deze moeilijke tijd de spirit van de FLL hoog te kunnen houden. Ook werd er een mooie taart met de afbeelding van het team aangesneden en kregen we een wildcard om alsnog aan de OEC in Mannheim deel te kunnen nemen. En niet onbelangrijk: twee cheques als eerste bijdrage voor de wedstrijd in Duitsland. Publiciteit naar aanleiding van de prestaties van het team. In de aanloop van de wedstrijd in Mannheim werd er ook in de media aandacht besteed aan het team. Zo verschenen er artikelen in de Havenloods, Metro en het Algemeen Dagblad. Bovendien kwam TV Rijnmond op school om opnamen te maken. Ook in Voltreffer, het blad van oudleerlingen van het Libanon, verschenen een paar artikelen.

7 Algemeen Dagblad

8 FLL Open European Championship in Mannheim (6 t/m 9 juni 2012) (verslag door ons teamlid Marjolein van Leer) Woensdag 6 Juni: Heel vroeg verzamelden wij ons op het Centraal Station van Rotterdam om op de trein naar Venlo te stappen. Veel ouders zwaaiden ons uit toen de trein op tijd vertrok en onze reis echt begonnen was. Na de overstappen in Venlo en Düsseldorf kwamen wij in Mannheim aan. Gelukkig was het hotel niet ver van het station verwijderd en konden wij er gewoon heen lopen. We lieten onze bagage achter in de kamer en vertrokken lopend naar het Technosium, een wetenschapsmuseum. Dit was verder verwijderd van het hotel dan wij dachten. Groepsfoto in Mannheim Eenmaal aangekomen schreven wij ons in en moesten wij een speurtocht doen. Dit was niet erg makkelijk want alles in het museum was in het Duits. Nergens was er een Engelse vertaling te vinden en de medewerkers spraken bijna alleen maar Duits. Het museum leek erg op NEMO, want je kon er allemaal proeven doen. De plekken waar je minder of niets kon doen waren gewijd aan de geschiedenis van de wetenschap. Na heel goed zoeken hebben we toch bijna alle antwoorden kunnen vinden. Rond zessen kwamen we bijeen. Er was een geweldig optreden van vijf trommelaars en er waren ook dansers. Daarna werden we allemaal welkom geheten en werd het formulier van de winnende groep getrokken uit een kartonnen doos. Ook kregen we het ongeluk te horen van een groep uit Israël. Hun hotelkamers waren uitgebrand en ze hadden alles verloren. Gelukkig waren er genoeg andere teams die hen konden helpen en materiaal konden uitlenen. Daarna was het tijd voor avondeten, maar toen wij bij het banket aankwamen, bleken er hele lange rijen te staan. We waren zo moe en hongerig dat we met de tram teruggegaan zijn naar de stad en we daar bij een Italiaan gegeten hebben. We gingen met onze buik vol terug naar het hotel om te slapen en nog over de dag te praten.

9 Donderdag 7 Juni: We moesten vroeg opstaan om voor de opening onze stand op te bouwen. Met onze T-shirts aan gingen we op pad en al snel zagen we vele andere teams. Op het plein voor het congresgebouw stond de auto van Harald te wachten met onze spullen erin. Na het uitladen en naar boven brengen van al het materiaal begonnen we de stand op te zetten. In het begin ging het ietwat rommelig, maar met de hulp van mevrouw Kelly kwam daar al snel structuur in. Na het opzetten van de stand, waar we veel complimenten voor hebben gekregen, ging een aantal van ons rondlopen om te kijken bij andere teams. Onze robotgroep kon al snel beginnen met oefenen met de robot en het presentatieteam ging terug naar het hotel om te oefenen. Eline en ik bleven achter en legden contact met twee meisjes uit een Amerikaans team. Later op de dag kwam het presentatieteam terug en gingen we om de beurt eten bij de Pasta Party. Daarna gingen we terug naar hotel om te slapen. Vrijdag 8 Juni: We gingen vrijdag vroeg van start met de openingsceremonie. De groepen gingen de grote zaal binnen per land en iedereen werd begeleid met muziek. De presentator stelde de belangrijke personen van de organisatie aan ons voor en we kregen een filmpje te zien waarin bekende mensen ons vertelden hoe belangrijk techniek is. Daarna gingen de meeste groepen terug naar de stand, behalve de groepen die meteen al hun eerste robotwedstrijd hadden. In de uren daarna had ons team twee robotwedstrijden, de presentatie van ons onderwerp, de technische beoordeling van de robot en onze teampresentatie. Ik ben niet bij allen aanwezig geweest, omdat het of niet mocht of omdat ik aan het praten was met andere teams. Het was geweldig om te zien en te horen wat andere teams verzonnen hadden voor hun projecten. Sommige van de robots zagen er ook geweldig uit. Er waren zo veel mensen uit verschillende culturen in het gebouw. Helaas kon ik niet iedereen verstaan, sommige mensen spraken geen Engels. Als avondeten kon je Duits voedsel krijgen. Na het avondeten deden heel veel teams in de hoofdzaal een act. Het liep uit en sommige mensen gingen al weg voordat het afgelopen was. Wij gingen niet weg. Op het eind was het vreemd genoeg zo dat alle Nederlandse en Spaanse teams er nog waren, maar van alle andere teams waren er alleen losse personen te vinden. Samen met het feit dat het altijd de Nederlanders en de Spanjaarden waren die het eerst begonnen met dansen als er muziek werd gedraaid, kwam ik tot de conclusie dat wij de echte feestbeesten zijn. Toen de laatste act was geweest was er nog even muziek, maar de meeste mensen die er nog waren gingen al snel weg. We gingen weer terug naar ons hotel om op krachten te komen voor de laatste wedstrijddag. Zaterdag 9 Juni: Om 9 uur s ochtends begonnen de laatste robotwedstrijden. Er kwamen ook nog wat Juryleden bij de stands langs, maar verder verliep de dag vrij rustig tot na de lunch. Na de lunch waren er robotwedstrijden tussen de 4 teams die de beste scores hadden behaald in de andere 3 rondes. De teams kwamen uit: China, Japan, Spanje en Zwitserland. Het team uit China won uiteindelijk met Japan als tweede en Spanje als derde. De prijs voor beste totaalklassement ging naar een team uit Maleisie. Alle prijzen werden uitgereikt tijdens een grote ceremonie. Elke keer dat er een team naar voren werd geroepen om een prijs op te halen werd er muziek uit het land waar ze vandaan kwamen gespeeld. Wij ontvingen helaas geen prijzen, maar de Nederlandse eer werd alsnog hoog gehouden door een paar teams. De gezichten van de leden van de winnende teams waren geweldig. De blijdschap straalde van hen af en dat liet alle teleurstelling dat we zelf geen prijs hadden, verdwijnen.

10 Wel of geen prijs, het was gezellig. Eigenlijk was het feit dat we er mochten zijn op zichzelf al een prijs. De wedstrijd zelf is een heerlijke taart. De prijzen zijn de kaarsjes, leuk maar niet nodig. Na de ceremonie gingen alle teams hun stands afbreken en terug naar het hotel of naar huis. Van een aantal mensen werd nog apart afscheid genomen. Zoals bijvoorbeeld van een Ierse jongen die elke dag bij onze stand het kaasspel kwam spelen. Ook zijn er nog vele facebook- en adressen uitgewisseld. Belangstelling bij onze stand Na al het inpakwerk ging een aantal van ons bij een Mexicaans restaurant eten en de rest bij de Burger King. We gingen voor de laatste keer naar ons hotel, voordat we de volgende dag weer terug naar Rotterdam gingen. Evaluatie: Wij hebben veel aan deze reis gehad. We hebben veel over andere culturen en robots geleerd en we hebben ook veel opgestoken van de projecten van andere teams. Er zijn ook veel buitenlandse contacten gelegd. Zo is meneer Vijverberg laatst naar Engeland geweest om daar te jureren bij een lokale wedstrijd. Ook heeft het ons op school geholpen. We hebben nu ons eigen lokaal en zo kunnen we beter en vaker oefenen. Ook waren er weer veel aanmeldingen van leerlingen uit het 1 e en de 2 e klas om aan het nieuwe team deel te nemen. Ik zelf zal niet meer mee kunnen doen, maar de nieuwe leden zullen veel voordeel hebben met wat wij dit jaar gepresteerd en geleerd hebben. Het nieuwe team is inmiddels vol enthousiasme begonnen aan de voorbereidingen voor de volgende wedstrijden in december en hoopt daar natuurlijk een goede prestatie te leveren.

11 Na de zomervakantie De nieuwe wedstrijdopdracht (september 2012) Het nieuwe onderwerp voor de wedstrijdtafel en voor de onderzoekopdracht werd in september bekend gemaakt: Senior Solutions. De bedoeling is dat de teamleden contact zoeken met senioren. Ze moeten er achter zien te komen welke problemen er op oudere leeftijd kunnen optreden. Voor zo n probleem moeten ze een innovatieve oplossing verzinnen en die oplossing presenteren en met anderen delen. De opdrachten op de wedstrijdtafel hebben ook te maken met problemen en vrijetijdsbestedingen van senioren. Bowlen op de wedstrijdtafel Een nieuw robotteam (september 2012) In september werd er ook gestart met een nieuw robotteam. Omdat de brugklassen van ons technasium tijdens hun lessen werken met Lego Mindstorms en zelfstandig met een team aan de FLL wedstrijden gaan deelnemen werden de nieuwe teamleden uit onze niet-technasiumklassen gerecruteerd, aangevuld met enkele 2 e klassers die al wedstrijd ervaring hadden. Besloten werd om in november dit team verder aan te vullen met een groepje leerlingen uit de technasium (brug) klassen die tijdens hun lessen bezig waren met een onderzoeksopdracht van de Senior Solutions. Natuurlijk nemen we wel een berg ervaring uit de voorgaande jaren mee. Onderdelen van de hardware en software die we de afgelopen jaren hebben ontwikkeld vormen de basis van de nieuwe robot. Onze nieuwe robot

12 Een nieuw lokaal (oktober 2012) Tijdens de wedstrijd in Mannheim hebben we veel gesproken met andere teams uit o.a. Amerika, Engeland en China. Door de verhalen over de faciliteiten van vele robotteams op hun scholen werden we ons bewust dat de afwezigheid van een eigen (oefen)lokaal een groot gemis is. Zo was er een school met drie Legolokalen waar de kinderen iedere morgen oefenden. Toen we dit met onze schoolleiding bespraken reageerden ze heel positief. Sinds oktober hebben we nu een eigen lokaal(tje). De wedstrijdtafel kan steeds blijven staan. In tussenuren en na schooluren kan er door teamleden in alle rust gewerkt worden aan de opdrachten. Ondertussen hebben we het lokaal mooi aangekleed met spulletjes die we o.a. van Lego en van de organisatie van de FLL kregen! Het robotteam geeft demonstraties op Lego-World in Zwolle (oktober 2012) Jeroen en Rory (begeleid door Harald Vijverberg en Brenda van de Berg) hebben zich daar gedurende de herfstvakantie vier dagen ingespannen om de naam van onze school landelijke bekendheid te geven en de FLL te promoten! Ons robotteam was uitgenodigd om aan de vele bezoekers (67000!) te vertellen over de wedstrijden

13 van de First Lego League. En natuurlijk ook om hun robotje op de wedstrijdtafel te demonstreren. Hun stand trok veel belangstelling. Lego World was voor ons een succes want het team werd door de organisatie uitgenodigd om ook volgend jaar aanwezig te zijn (en dan, indien mogelijk, met meer teamleden). Volgend jaar staat de Mindstorms-stand helemaal vooraan, we hebben nu dus voldoende garantie op een hoop belangstelling. De voorbereiding is al in gang gezet, zo zijn we al druk bezig om promotiemateriaal te verzamelen. Lessen aan basisscholen (september, oktober, november 2012) In opdracht van het Science Centre van de TU Delft (één van onze sponsoren) werd er een lesprogramma opgezet voor bassischolen. Bij die lessen werd er ingegaan op robots en programmeren. Verder werd er iets verteld over de FLL. Tenslotte moesten de basisschoolleerlingen zelf een robotje programmeren. De lessen werden door de leerkrachten en leerlingen van de basisscholen heel enthousiast ontvangen. Bij de meeste scholen werd gevraagd of er in de toekomst een vervolgles gegeven kon worden. In totaal kregen tot nu toe 11 basisschoolklassen een robotles van ons. Het geven van die lessen was een geweldig leuke ervaring.

14 Definitieve samenstelling van ons nieuwe team (november 2012) Tijdens een wedstrijd eind november werd op onze school beslist welke groepjes van de technasiumklassen door zouden gaan naar de FLL wedstrijd regio Rijnmond. Een onderzoeksgroepje van die klassen (bestaande uit 5 meisjes) werd aan onze robotgroep (die bestaat uit 5 jongens) toegevoegd. Een prachtige mix. Het onderzoekgroepje heeft contact gehad met een oudere dame die helaas door trillende handen niet meer kan breien. Ze hebben naar een oplossing voor dit probleem gezocht. Op naar de FLL wedstrijd regio Rijnmond! (14 december 2012) Over een week gaan we met ons nieuwe team naar de FLL wedstrijd van de regio Rijnmond in het gebouw Alexander van Zadkine in Rotterdam. Alle leden van het team zijn nog druk bezig met de voorbereidingen en hebben er veel zin in. We willen natuurlijk graag iets winnen, maar het belangrijkste is om een prestatie te leveren waar we trots op kunnen zijn. Want we denken steeds aan de Core Values die door de FLL-organisatie zijn opgesteld. Daar staat o.a. in: - We ondersteunen de spirit van vriendschappelijke competitie. - Wat we ontdekken is belangrijker dan winnen. En vooral het belangrijke regeltje: - We hebben plezier. Rotterdam 10 december 2012 Ons nieuwe, jonge team

15 Dit onze team-mascotte Blokje. We houden van hem, maar hij kan onze eerste mascotte niet doen vergeten. Die werd het afgelopen jaar ontvreemd uit ons lokaal. De dader zette hem bij een afvalbak op de gang, waarna onze ijverige schoonmaker hem/haar (het geslacht van de mascotte was onbekend) in de vuilnisbak gooide. We hebben nu alleen nog een plaatje. SNIK >> We zijn te volgen op onze Facebook-pagina:

Welkom! FLL Coachmeeting 1 Jureren. Rita van der Lee Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer

Welkom! FLL Coachmeeting 1 Jureren. Rita van der Lee Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer Welkom! FLL Coachmeeting 1 Jureren Rita van der Lee Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer 1 FLL jaaragenda Coach meeting 22-11 in Eindhoven Finale Tilburg za 10-12 met jrfll expo Finale

Nadere informatie

2e PLENAIRE NETWERKBIJEENKOMST

2e PLENAIRE NETWERKBIJEENKOMST 1 2e PLENAIRE NETWERKBIJEENKOMST 1 FLL#Rijnmond#wordt#mede#mogelijk#gemaakt# door: 2 Rijnmond AGENDA 3 15:10 Coaches aan het woord (& doorgeven presentielijst) 15:30 Dagprogramma regiofinale 12 december

Nadere informatie

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM

PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM PROJECT 2014 FLL WORLD CLASS SM In het FLL World Class SM Project zal jullie team: Een onderwerp kiezen waar jullie enthousiast over zijn of altijd al meer over hebben willen weten. Een innovatieve oplossing

Nadere informatie

De FIRST LEGO League (FLL ) is sinds 1986 een welbekend mondiaal spektakel. Ruim 200.000 jongeren

De FIRST LEGO League (FLL ) is sinds 1986 een welbekend mondiaal spektakel. Ruim 200.000 jongeren INFORMATIEBROCHURE De FIRST LEGO League (FLL ) is sinds 1986 een welbekend mondiaal spektakel. Ruim 200.000 jongeren van 9 tot en met 15 jaar uit 62 landen worden tijdens dit evenement geïnspireerd de

Nadere informatie

De lol van wetenschap en technologie ontdekken,

De lol van wetenschap en technologie ontdekken, FIRST LEGO League Informatie voor jongeren en coaches De lol van wetenschap en technologie ontdekken, samen met leeftijdsgenoten uitdagende problemen oplossen, je kennis vergroten en vooral heel veel spanning,

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

Welkom! FIRST LEGO League Coachmeeting 2 - Wedstrijddag. Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer

Welkom! FIRST LEGO League Coachmeeting 2 - Wedstrijddag. Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer Welkom! FIRST LEGO League Coachmeeting 2 - Wedstrijddag Marieke Peelen - Lennart de Graaf Mayke Kuitenbrouwer 1 FIRST LEGO League 2 FLL Core values We zijn een team We doen zelf het werk met hulp van onze

Nadere informatie

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom.

Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar Jeugdland , in Ellecom. Hier volgt een dagboekverslag van het schoolreisje met de zesde klas van de Chr. Lagere school naar "Jeugdland ", in Ellecom. Onze meester was daar meneer den Ouden. 22 mei 1956 Afscheid van school. We

Nadere informatie

NIEUWS VANUIT DE MEDDEZEGSSCHAPSRAAD

NIEUWS VANUIT DE MEDDEZEGSSCHAPSRAAD 1 Nieuwsbrief Mei 2015 Mei 2015 In dit nummer: Nieuws Vanuit MR. Verkeers- examen groepen 7. Kunstpodium. Oudercommissie. Dammen. Overblijven. 1 2 3 4 Koningsspelen. 5 Uit de kunst. 6 NIEUWS VANUIT DE

Nadere informatie

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014

Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Verslag Comenius uitwisseling mavo Turkije 31 mei t/m 6 juni 2014 Zaterdag, 31 mei Na een aangename vlucht kwamen wij in Istanbul St. Gokcan aan en werden na een lange wachttijd bij de pascontrole van

Nadere informatie

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten

Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Weekje weg: shoppen, interview/fotoshoot en veel praten Naar mijn vriendin 19 maart ging ik in de middag naar Den-Haag met de trein. Ik zag hier wel erg tegenop met 6 maanden zwangerschap zo,n lange reis

Nadere informatie

Dinsdag 8 april 2014

Dinsdag 8 april 2014 Maandag 7 april Wow de eerste dag in Rome, wat een dag. 's Morgens even ontbijten (één croissantje) en toen vanaf ongeveer half 10 op pad. We zijn in de binnenstad geweest en bij iedere kerk verbaasden

Nadere informatie

Nieuwsbrief 20 7 juli 2015. Aan alle ouders, verzorgers

Nieuwsbrief 20 7 juli 2015. Aan alle ouders, verzorgers Nieuwsbrief 20 7 juli 2015 Aan alle ouders, verzorgers In deze nieuwsbrief: - Opbrengst doekoe actie - Luizenzakken niet meer op school - Schoonmaakavond - Zwemmen groep 3/4 - Laatste schooldagen - Eerste

Nadere informatie

Reacties van ouders en scholen op de masterclasses

Reacties van ouders en scholen op de masterclasses Reacties van ouders en scholen op de masterclasses De leerlingen zijn nog steeds erg enthousiast. Ik heb ze allemaal even geïnterviewd. Ze vinden het ook erg leuk om andere kinderen te leren kennen, en

Nadere informatie

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin

Luciano en Hans. Christiaan en Richard. Jena en Arianne. Bianca en Gerrit. Danielle en Jan. Jules en Martin Luciano en Hans Christiaan en Richard Jena en Arianne Bianca en Gerrit Danielle en Jan Jules en Martin Het was vroeg.6 uur verzamelen op station Utrecht Centraal. Vandaar gingen we via Rotterdam naar Brussel.

Nadere informatie

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink

London. klas 2B kompas. Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink London klas 2B kompas Dagboek: Gemaakt door Stacey Wilbrink Dag 1 Klas 2b van het kompas moesten allemaal verzamelen op het station Breda. Daar werden de kinderen uitgezwaaid door hun ouders. De kinderen

Nadere informatie

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 6 februari 2014 De Hoop 3 1911 KX Uitgeest 0251-880707 info@dewisseluitgeest.nl www.dewisseluitgeest.nl Agenda 10 februari Wisselmiddag techniek

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2016 Nummer 4

Nieuwsbrief december 2016 Nummer 4 1 Basisschool de Wieling Kolkweg 5 6685 BC Haalderen 0481-462172 wieling@delinge.nl Nieuwsbrief december 2016 Nummer 4 Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Vrijdag Zaterdag Zondag 28 29 30 1 2 3 4 Viering

Nadere informatie

Draaiboek scholen. September 2015. FIRST LEGO League Utrecht

Draaiboek scholen. September 2015. FIRST LEGO League Utrecht Draaiboek scholen September 2015 FIRST LEGO League Utrecht Stichting Techniekpromotie - september 2015 Voorwoord De organisatie is erg verheugd dat u allen (weer) deelneemt aan de First Lego League. Voor

Nadere informatie

Naar Tenerife!!! Schoolkerkdienst

Naar Tenerife!!! Schoolkerkdienst Dinsdagkrant hoofdlocatie: Everlo 12 locatie: Welgelegen 6 jaargang 21 nr. 24 7608 BW Almelo 7608 JZ Almelo dinsdag 9 februari 2016 tel. 0546 491969 tel. 0546 864437 internet: www.telgenborch.nl email:

Nadere informatie

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014

Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober Maandag 29 september 2014 Verslag Comeniusuitwisseling Polen oktober 2014 Maandag 29 september 2014 We hadden om 8 uur afgesproken op Schiphol in vertrek hal 1. Eenmaal verzameld moesten we ons inchecken. Nadat we ingecheckt waren

Nadere informatie

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl

Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl Paradijsplein 2 1093 NJ Amsterdam T 020 6941138 E directie@kunstmagneetschooldekraal.nl 13 e nieuwsbrief, vrijdag 7 maart 2014 Beste ouders, In deze nieuwsbrief kunt u ons nieuwe voetbalelftal zien, leest

Nadere informatie

FIRST LEGO League coach meeting 10 nov 2015 Lennart de Graaf Marieke Peelen

FIRST LEGO League coach meeting 10 nov 2015 Lennart de Graaf Marieke Peelen FIRST LEGO League coach meeting 10 nov 2015 Lennart de Graaf Marieke Peelen We gaan 't hebben over De regiofinale (tips, tricks, etc) Dagprogramma jureringen de PIT Faciliteiten Alles wat je verder nog

Nadere informatie

Finale weekend club competitie

Finale weekend club competitie Finale weekend club competitie Ploegentijdrit Zaterdag stond als allereerst de ploegentijdrit op programma. Jawel hoor we moesten als eerste van start. We waren maar met 5 in plaats van 6 man. Start ging

Nadere informatie

Schoolkamp 2015, Jacco

Schoolkamp 2015, Jacco Schoolkamp 2015, Jacco We gingen om 10:30 weg met de bus, eigenlijk moesten we met de fiets maar het stormde hard. Met de bus reden we naar Basal, daar werd verteld wat ze deden en we gingen stenen zoeken.

Nadere informatie

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goede beurt. Nummer 8, september 2013. Ondernemend Paprika

Nieuwsbrief P8. Inhoud. Goede beurt. Nummer 8, september 2013. Ondernemend Paprika Inhoud Inleiding Thijs Jasperse: Goede beurt 1 Winkeldemonstraties in UK een succes! 2 P8 aanwezig tijdens Retail congres DOGK - Düsseldorf 4 P8 aanwezig bij ledenbijeenkomsten 4 49 jaar paprika in Nederland:

Nadere informatie

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top.

Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Het PENTA college in Hoogvliet is sinds augustus 2014 een gecertificeerde BUSINESS SCHOOL voor mavo en havo-top. Heb je een mavo- of mavo/havo-advies en wil je het beste uit jezelf halen? Kom dan eens

Nadere informatie

Welkom op de leukste pagina van de hele school!

Welkom op de leukste pagina van de hele school! Welkom op de leukste pagina van de hele school! We hebben weer een heleboel gedaan de afgelopen weken zoals leuke uitstapjes en de avond4daagse. De kinderen krijgen al een beetje het vakantiegevoel te

Nadere informatie

Voor de ouders/leerlingen van Daltonschool Talentrijk - vrijdag 06 nov. 2015 - nr. 5

Voor de ouders/leerlingen van Daltonschool Talentrijk - vrijdag 06 nov. 2015 - nr. 5 Voor de ouders/leerlingen van Daltonschool Talentrijk - vrijdag 06 nov. 2015 - nr. 5 Op de agenda 09-11-2015 16-11-2015 26-11-2015 inleveren Studiedag Dalton. Alle kinderen zijn vrij Deze week muurschildering

Nadere informatie

Nieuwsbrief basisschool Marcoen nummer 3 oktober 2015

Nieuwsbrief basisschool Marcoen nummer 3 oktober 2015 Nieuwsbrief basisschool Marcoen nummer 3 oktober 2015 Deze keer leest u onder andere: Voorwoord Roger Vakwerk is Meesterwerk Werkgroep Identiteit Nieuws uit groep 1a/2a Bouwactiviteiten Inmiddels heeft

Nadere informatie

Jaargang 26 Nr. 11. Vrije dagen 16 mei Pinksteren

Jaargang 26 Nr. 11. Vrije dagen 16 mei Pinksteren Jaargang 26 Nr. 11 Vrije dagen 16 mei Pinksteren Bijzondere activiteiten 17 mei Sport4Kids 19 mei Slotfeest Schoolschrijver 23 tot 27 mei Verkeersweek 27 mei Landelijk verkeersexamen 27 mei Reünie 27 mei

Nadere informatie

Voor alle data geldt: Deo Volente (zo de Heere wil en wij leven) 7 december 2015 Beste ouders / verzorgers,

Voor alle data geldt: Deo Volente (zo de Heere wil en wij leven) 7 december 2015 Beste ouders / verzorgers, Nieuwsbrief 1 / 2 Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Letters en cijfers Toiletbezoek Afscheid Juf Jansen Foto s Activiteit en gezelligheid (terugblik) Bijlage: Verjaardag Tim Voor alle data

Nadere informatie

Logboekverhaal. Schoolkamp 2014

Logboekverhaal. Schoolkamp 2014 Logboekverhaal Schoolkamp 2014 Mysterie kamp 22-25-april Dinsdag 22 april 2014 Vandaag moesten we om 8:00 op school verzamelen. Onze bagage werd ingeladen en wij namen afscheid van de ouders. Toen alles

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Digi-Klepel juni 2014

Nieuwsbrief De Digi-Klepel juni 2014 Nieuwsbrief De Digi-Klepel juni 2014 Belangrijke data Juni 8 Eerste Pinksterdag 9 Tweede Pinksterdag: alle leerlingen vrij 11 Sportdag 15 Vaderdag 16 Start avondwandelvierdaagse 20 Alle leerlingen vrij

Nadere informatie

Jaarverslag oudervereniging werkgroepen schooljaar 2013 / 2014

Jaarverslag oudervereniging werkgroepen schooljaar 2013 / 2014 Jaarverslag oudervereniging werkgroepen schooljaar 2013 / 2014 Inloopavond / open school Dit jaar waren wij weer aanwezig op de inloopavond en hebben ons daar gepresenteerd om u en andere ouders enthousiast

Nadere informatie

Nieuwsbrief 27 januari 2016 NR.5 Thema: Winter/ Nieuwe ontwikkelingen

Nieuwsbrief 27 januari 2016 NR.5 Thema: Winter/ Nieuwe ontwikkelingen Raadhoven 3-3813 LW Amersfoort - 033 4805426 - obsdeweesboom@deweesboom.nl - www.weesboom.nl Nieuwsbrief 27 januari 2016 NR.5 Thema: Winter/ Nieuwe ontwikkelingen AGENDA Vrijdag 22 januari Studiedag; groepen

Nadere informatie

Jaargang 3 - nummer 5 week 28. In dit nummer. Voor u ligt alweer de laatste nieuwsbrief van dit schooljaar. Van de directeur

Jaargang 3 - nummer 5 week 28. In dit nummer. Voor u ligt alweer de laatste nieuwsbrief van dit schooljaar. Van de directeur Jaargang 3 - nummer 5 week 28 In dit nummer Van de directeur 1 Examenresultaten 2 MaS klas HK1B 3 Culture beat 3 Night of the nerds 4 Vakantierooster 2014-2015 5 Impressie van de activiteitenweek 6 Van

Nadere informatie

Tour Denemarken 2016

Tour Denemarken 2016 Tour Denemarken 2016 Dag 1 Rond tien uur in de ochtend werd ik opgehaald door Joris van Wijngaarden. Daarna haalden we Leon op van het station en haalde we Simone op in Gorinchem. Ik liep naar boven in

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!!

Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal! Nieuwsbrief 7 maart seizoen 2014-2015! BELANGRIJK!!!!!!!!! Hallo allemaal, het is weer tijd voor een nieuwsbrief! We zitten alweer in maart en zijn we in de tweede periode van dit seizoen

Nadere informatie

BESTE OUDERS EN VERZORGERS, Zo wordt de begeleiding van de groep goed verzorgd en verandert er weinig voor de kinderen.

BESTE OUDERS EN VERZORGERS, Zo wordt de begeleiding van de groep goed verzorgd en verandert er weinig voor de kinderen. BESTE OUDERS EN VERZORGERS, De eerste twee schoolweken van 2016 zitten er weer op. Iedereen is weer goed begonnen en gelukkig zijn alle ogen en bijna alle vingers heel gebleven tijdens de viering van Oud

Nadere informatie

MAAK WERK VAN JOUW TALENT

MAAK WERK VAN JOUW TALENT MAAK WERK VAN JOUW TALENT Schatgraven heeft altijd iets spannends. Zeker als je weet dat je iets gaat vinden. Wat komt er tevoorschijn? De komende jaren ga jij schatgraven. Als het kan op onze school.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 17 10 juni 2016

Nieuwsbrief 17 10 juni 2016 Nieuwsbrief 17 10 juni 2016 Agenda 13 t/m 15 juni 15 t/m 17 juni 22 juni 1 juli Schoolkamp groepen 3, 4 en 5 Schoolkamp groepen 6, 7 MR vergadering, 19.30 uur Uitgifte nieuwsbrief 18 Het groene schoolplein

Nadere informatie

Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben.

Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben. Jaargang 19, nr. 31 Donderdag, 6 juni 2013 zullen de kinderen in Kenia weer blij zijn met het geld wat we met z n allen bij elkaar gerend hebben. Week 23: vrijdag 7 juni groep 1 t/m 4 vrij Week 24: geen

Nadere informatie

Iedereen die op wat voor manier ook, zijn hulp spullen de accommodatie of zelf, heeft mee gewerkt aan dit kamp willen wij erg graag bedanken.

Iedereen die op wat voor manier ook, zijn hulp spullen de accommodatie of zelf, heeft mee gewerkt aan dit kamp willen wij erg graag bedanken. KAMPVERSLAGEN KAMP 2010 Iedereen die op wat voor manier ook, zijn hulp spullen de accommodatie of zelf, heeft mee gewerkt aan dit kamp willen wij erg graag bedanken. Door jullie allen kunnen we terug kijken

Nadere informatie

MEDEDELINGENBLAD VOOR OUDERS /VERZORGERS LOCATIE JULIANASTRAAT MAVO/HAVO/ATHENEUM/GYMNASIUM

MEDEDELINGENBLAD VOOR OUDERS /VERZORGERS LOCATIE JULIANASTRAAT MAVO/HAVO/ATHENEUM/GYMNASIUM ECHTEN S CONTACT Nummer 8 - mei 2011 MEDEDELINGENBLAD VOOR OUDERS /VERZORGERS LOCATIE JULIANASTRAAT MAVO/HAVO/ATHENEUM/GYMNASIUM Op de hoogte Vrijdag 29 april hebben we in de pauze afscheid genomen van

Nadere informatie

Activiteiten /ouderhulp op De Driehoek

Activiteiten /ouderhulp op De Driehoek Activiteiten /ouderhulp op De Driehoek Aarle-Rixtel, 29 augustus 2013 Op de Driehoek worden regelmatig activiteiten georganiseerd. Bij een groot aantal van deze activiteiten is de hulp van ouders meer

Nadere informatie

R E I G E R B U L L E T I N Nieuwsbrief voor ouders en andere betrokkenen van basisschool Reigerlaan

R E I G E R B U L L E T I N Nieuwsbrief voor ouders en andere betrokkenen van basisschool Reigerlaan R E I G E R B U L L E T I N Nieuwsbrief voor ouders en andere betrokkenen van basisschool Reigerlaan schooljaar 2015-2016 nr. 18 22 april 2016 KOMENDE ACTIVITEITEN datum activiteit Maandag 25 april t/m

Nadere informatie

Nieuwskraker nr. 19, 4 juli 2013

Nieuwskraker nr. 19, 4 juli 2013 Nieuwskraker nr. 19, 4 juli 2013 Wat gebeurd is Zomerfeest Afgelopen vrijdag hebben we ons traditionele zomerfeest gehad. Gelukkig waren de weergoden ons gunstig gezind en bleef het de hele middag droog.

Nadere informatie

Nieuwsbrief MOSA~regio

Nieuwsbrief MOSA~regio Nieuwsbrief MOSA~regio Januari 2016 Jaargang 4, nummer 1 Inhoud Voorwoord van de voorzitter 1 Komende evenementen 1 Activiteiten Sinterklaas 2 Nieuwjaarsborrel 2 Grote Clubactie 3 ALV 3 Kerstontbijt 4

Nadere informatie

Zuidwillemsvaart. Paul van Donk en Teun Geenen

Zuidwillemsvaart. Paul van Donk en Teun Geenen Zuidwillemsvaart S ochtends moesten wij om 8 uur op school zijn om in de bus te stappen richting Den Bosch. Toen wij daar aankwamen kregen wij een lekker bakske koffie, en mochten wij het museum van het

Nadere informatie

Nieuws brief. Nieuws brief. Mei 2016. Beste ouder(s) / verzorger(s),

Nieuws brief. Nieuws brief. Mei 2016. Beste ouder(s) / verzorger(s), Nieuws brief Nieuws brief Mei 2016 Beste ouder(s) / verzorger(s), Deze maand hebben we een sportieve maand gehad. Woensdag was de sportdag en ondanks dat de zon niet scheen was het een hele geslaagde ochtend!

Nadere informatie

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs!

SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! SV Baarn D1 pakt eerste prijs in Parijs! De D1 van SV Baarn is met Pinksteren vier dagen naar Parijs geweest. Dit was een onvergetelijke ervaring voor de spelers uit het team. De ploeg van Jacco Engelsman,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 Schooljaar november 2014

Nieuwsbrief 6 Schooljaar november 2014 Nieuwsbrief 6 Schooljaar 2014-2015 november 2014 Hoofdweg 2034 2158MC Buitenkaag 0252 544308 directeur@st-willibrordusschool.nl www.st-willibrordusschool.nl In dit nummer Pepernoten bakken Sinterklaasfeest

Nadere informatie

Utrecht, 23 januari 2015. Betreft: excellent-uren Boni. Geachte mevrouw/meneer,

Utrecht, 23 januari 2015. Betreft: excellent-uren Boni. Geachte mevrouw/meneer, Utrecht, 23 januari 2015 Betreft: excellent-uren Boni Geachte mevrouw/meneer, Zoals wij u al hebben laten weten, bieden wij vanaf 2 februari een nieuw verdiepingsprogramma aan in de brugklas. Voor de leerlingen

Nadere informatie

Herfstvakantie van 11 t/m 19 oktober

Herfstvakantie van 11 t/m 19 oktober O.B.S. Beukenlaan Beukenlaan 42 9674 CC WINSCHOTEN NIEUWSBRIEF T: 0597 414294 E: mail@obsbeukenlaan.nl I: www.obsbeukenlaan.nl 20e jaargang nr. 1 donderdag 28 augustus 2014 Agenda: Donderdag 28 augustus

Nadere informatie

Van het bestuur. 7e jaargang, nummer 31 30 november 2015. Inschrijfgeld: 5,00 Borg: 50,00

Van het bestuur. 7e jaargang, nummer 31 30 november 2015. Inschrijfgeld: 5,00 Borg: 50,00 Belangrijke telefoonnummers. Trainingstijden en locatie. Boomtoppers mobiel: 06-37221619 Wij trainen in de gymzaal van de Focus. Annie Hart (voorzitter) 072-5744377 Umbriëllaan 1, 1702 AJ, Heerhugowaard.

Nadere informatie

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren.

Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. 1/5 Fase 1: Wat wilde ik bereiken? Handelen/ ervaring opdoen Ik wilde een opdracht ontwikkelen voor leerlingen die voldoet aan de uitgangspunten van competentiegericht leren. De opdracht wilde ik zo ontwikkelen,

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie

De middelbare school. Succes met het kiezen van je school na groep blauw. Boub. De zes kinderen.

De middelbare school. Succes met het kiezen van je school na groep blauw. Boub. De zes kinderen. De zes kinderen. Het eerste knd houdt van sport. Daarom is hij niet kort. Het tweede kind houdt van muziek. Daarom wordt hij nooit ziek. Het derde kind houdt van slapen. En ligt altijd te gapen. Het vierde

Nadere informatie

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2

FLIPPEN. Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 FLIPPEN Naam: Ruben van Dijk Datum van inlevering: 28/11/06 Klas: M1C Tutorgroep: 2 Verantwoording: Opleiding: Media Vormgeven School: Media college Amsterdam Jaar: 1 Projectomschrijving: Het maken van

Nadere informatie

JAARVERSLAG OUDERRAAD

JAARVERSLAG OUDERRAAD JAARVERSLAG OUDERRAAD 2009/2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding pag.2 2. Structuur Ouderraad pag.2 2.1 Samenstelling Ouderraad pag.2 3. Activiteitenverslag pag.2 3.1 Sinterklaas pag.2 3.2 Kerst pag.3 3.3 Pasen

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Nieuws vanuit het team. 17 december 2015. Beste kinderen, ouders en verzorgers,

Nieuwsbrief. Nieuws vanuit het team. 17 december 2015. Beste kinderen, ouders en verzorgers, Nieuwsbrief 17 december 2015 Nieuws vanuit het team. Beste kinderen, ouders en verzorgers, Wat gaat de tijd toch snel Het eind van het jaar 2015 is alweer in zicht! Voor velen een moment om stil te staan

Nadere informatie

Hierbij doe ik u de uitnodiging toekomen voor deelname met uw leerlingen aan de Vanencompetitie op zaterdag 9 april 2011 te Harderwijk

Hierbij doe ik u de uitnodiging toekomen voor deelname met uw leerlingen aan de Vanencompetitie op zaterdag 9 april 2011 te Harderwijk Beste karateleraren, Hierbij doe ik u de uitnodiging toekomen voor deelname met uw leerlingen aan de Vanencompetitie op zaterdag april 0 te Harderwijk De Vanencompetitie wordt gehouden op zaterdag april

Nadere informatie

Opdrachtgeverschap bij de Technasium Top Award (TTA)

Opdrachtgeverschap bij de Technasium Top Award (TTA) Opdrachtgeverschap bij de Technasium Top Award (TTA) In deze notitie treft u alle informatie aan die van belang is voor de rol van het opdrachtgeverschap bij de Technasium Top Award (TTA). Als u geïnteresseerd

Nadere informatie

EUPENBULLETIN. 6 februari 2015 nr.11

EUPENBULLETIN. 6 februari 2015 nr.11 Wethouder van Eupenschool Odysseuslaan 6 5631 JM Eindhoven 040-2446044 EUPENBULLETIN 6 februari 2015 nr.11 Inhoudsopgave Afscheid... 1 Rapportgesprekken... 3 Carnaval... 3 Even voorstellen... 3 Wisseling

Nadere informatie

N ieuwsbrief 1 16 september 2016

N ieuwsbrief 1 16 september 2016 Kattebelletje Informatie-avonden: data zie elders in deze nieuwsbrief 19 september Ouderraad vergadering 21 september KIJKOCHTEND 30 september speelgoeddag groepen 1-2 Welkom Wij verwelkomen Jonah van

Nadere informatie

Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren.

Tijdens de lessen loop ik rond en probeer ik de leerlingen te helpen, vragen te beantwoorden, tips te geven en de leerlingen wat te leren. Fase 1 Reflectie week 1 Wat gedaan De eerste week meteen alleen voor een nieuwe klas en een nieuwe les opstarten. Hoe zullen de leerlingen reageren? Hoe hoog is het niveau? Hoe is de werkhouding? Zijn

Nadere informatie

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden.

En.donderdag is het dan ook nog Hoeksteenfeestdag! De weersvoorspelling is goed en dat belooft dus ook weer een topdag te worden. CALKOENSTRAAT 15 1121XA LANDSMEER INFO-BULLETIN 19 2 juli JAARGANG 2013-2014 Vanuit de directie Op het moment dat ik mijn aandeel voor de INFO schrijf, is de vakantie echt in het vooruitzicht. Wat een

Nadere informatie

MINDSTORM LEGO ROBOTS

MINDSTORM LEGO ROBOTS MINDSTORM LEGO ROBOTS Les 1: Robot basis, en programma aanpassen Les 2 & 3 & 4 : Eigen robot bouwen Les 5 & 6 : Robot programmeren Les 7: Geschiedenis opzoeken robots Les 8 & 9 & 10 : Film maken en op

Nadere informatie

Oostenrijkreis 2013. Het huis waarin we verblijven.

Oostenrijkreis 2013. Het huis waarin we verblijven. Oostenrijkreis 2013 Op zondag 21 april 2013 om 19:00 vertrokken 32 leerlingen uit 4H en 5V naar Schröcken, Oostenrijk. De busreis was erg gezellig, sommige leerlingen zijn nauwelijks aan slapen toegekomen.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 2015-2016 // OKTOBER 2015

NIEUWSBRIEF 2015-2016 // OKTOBER 2015 NIEUWSBRIEF 2015-2016 // OKTOBER 2015 OPEN OCHTEND VRIJDAG 6 NOVEMBER // KOM OOK GEZELLIG MEEDOEN MET ONZE HERFSTSPEURTOCHT IN DE SCHOOL! Op vrijdag 6 november organiseren alle ABBO-scholen van 9.00 12.00

Nadere informatie

Acrobatic Gymnastics Workplan V.1 01/11/2014 (Voorlopig)

Acrobatic Gymnastics Workplan V.1 01/11/2014 (Voorlopig) Acrobatic Gymnastics Workplan V.1 01/11/2014 (Voorlopig) Den Bosch, Nederland 14 mei t/m 17 mei 2015 http://www.iagsportevent.nl/ ACROBATIC GYMNASTICS WORKPLAN IAG 2015 Pagina 1 1. Algemene informatie

Nadere informatie

facebook.com/fritsphilips voor brugklassers twitter.com/fritsphilips

facebook.com/fritsphilips voor brugklassers twitter.com/fritsphilips Frits! facebook.com/fritsphilips voor brugklassers twitter.com/fritsphilips over meneer Frits! Meneer Frits, ofwel Frits Philips, werd geboren in 1905 en studeerde af aan de TU van Delft als werktuigbouwkundig

Nadere informatie

Voor de groepen 1-2 is het schoolreisgeld 15,- per kind, voor de overige groepen is het schoolreisgeld 22,- per kind.

Voor de groepen 1-2 is het schoolreisgeld 15,- per kind, voor de overige groepen is het schoolreisgeld 22,- per kind. SCHOOLFOTOGRAAF Vorige week zijn de inlogkaarten van de schoolfotograaf uitgedeeld. Vergeet niet de foto van uw kind te bekijken. U heeft 10 dagen om te profiteren van de gratis groepsfotoactie. SCHOOLREIS

Nadere informatie

Bij deze willen wij iedereen die heeft meegeholpen nogmaals hartelijk bedanken!!!!

Bij deze willen wij iedereen die heeft meegeholpen nogmaals hartelijk bedanken!!!! Zevensterstraat 3 7521 GN Enschede 053-4316428 info@zevenstervco.nl www.zevenstervco.nl Nieuwsbrief 2014-2015 nr 5 september BeweegWijs De lijnen staan op het plein! Het ziet er echt mooi uit en de kinderen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Week 17 Datum:

NIEUWSBRIEF Week 17 Datum: NIEUWSBRIEF Week 17 Datum: 26-4-2013 Beste ouders, De Akker bruist van de activiteiten. Activiteiten die er stuk voor stuk aan bijdragen dat de kinderen met plezier naar school gaan. Met plezier naar school

Nadere informatie

WEEKBULLETIN 31. Koningsspelen. Jaargang 34 24-4-2015. Belangrijke data

WEEKBULLETIN 31. Koningsspelen. Jaargang 34 24-4-2015. Belangrijke data WEEKBULLETIN 31 Jaargang 34 24-4-2015 jenaplanschool de Lanteerne www.delanteerne.nl directie@delanteerne.nl 024-3734191 Maandag 27 april: Ma. 4 t/m vr. mei: Belangrijke data Koningsdag; alle kinderen

Nadere informatie

Het Tangram nieuwsbrief

Het Tangram nieuwsbrief Katholieke Dalton Basisschool Jaargang 2013-2014 Nummer 7 28 februari 2014 Van de directie Olifanten De eerste week na de voorjaarsvakantie is alweer voorbij. De kinderen en leerkrachten zijn allen afgelopen

Nadere informatie

Namens het bestuur wens ik u allen een gezond, gelukkig en heel sportief 2016!

Namens het bestuur wens ik u allen een gezond, gelukkig en heel sportief 2016! Woordje van de voorzitter Namens het bestuur wens ik u allen een gezond, gelukkig en heel sportief 2016! Hierbij weer een nieuwe nieuwsbrief. Ik vraag in dit stukje graag uw aandacht voor de wedstrijden

Nadere informatie

Nummer 4 14 oktober Samen leren om te groeien-samen op reis worden we wereldwijs

Nummer 4 14 oktober Samen leren om te groeien-samen op reis worden we wereldwijs Nummer 4 14 oktober 2016 Belangrijke data 17 t/m 21 oktober: herfstvakantie 24 oktober: studiedag team (geen school; 25 oktober start school om 8.45 uur.) 26 oktober: luizencontrole 1 november: Schilpdag

Nadere informatie

The Netherlands 02-03-04 augustus 2013

The Netherlands 02-03-04 augustus 2013 CONCOURS HIPPIQUE INTERNATIONAL UNIVERSITAIRE -CHIU- The Netherlands 02-03-04 augustus 2013 Ruitersportcentrum Capriole Haaksbergen Inhoud KNHS-VNS... 3 Dutch Studentriders... 3 Studentenconcoursen...

Nadere informatie

Kalender april en mei

Kalender april en mei obs De Phoenix Week 14-2016 Beste ouder(s)/verzorger(s), De kinderen zijn vanaf vorige week druk bezig met hun kunstzinnige projecten. In deze nieuwsbrief leest u meer over dit project en vergeet u niet

Nadere informatie

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten?

Interviews: Wat is je naam? Marjolijn Zoodsma. Hoe oud ben je? 14 jaar. Wat wil je later worden? Hotel manager. Wat is je lievelingseten? Kamp in Bakkeveen! Afgelopen weekend zijn we met 37 kinderen en 10 leiders naar een kampeerboerderij in Bakkeveen geweest. We vertrokken vrijdagmiddag om half 5 vanaf de parkeerplaats bij het korfbalveld.

Nadere informatie

Jaargang 21, Maand: juni 2015 INFO

Jaargang 21, Maand: juni 2015 INFO Jaargang 21, Maand: juni 2015 Basisschool De Schare INFO Na een prachtige meimaand met veel vrije dagen en heel veel activiteiten als de lentemarkt en de sportdag, gaan we in juni een maand lang hard werken

Nadere informatie

Nieuwsbrief December 2012

Nieuwsbrief December 2012 Nieuwsbrief December 2012 Triodus doet mee aan de First Lego League 2012! Sluitingstijd en verlengde opvang Verplichting burgerservicenummer Aanvragen en wijzigen kinderopvangtoeslag Terugkoppeling oudertevredenheidsonderzoek

Nadere informatie

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 1 mei 2015

Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 1 mei 2015 Informatieblad van openbare basisschool De Wissel - vrijdag 1 mei 2015 De Hoop 3 1911 KX Uitgeest 0251-880707 info@dewisseluitgeest.nl www.dewisseluitgeest.nl Agenda 2 t/m 15 mei Meivakantie 10 mei Moederdag

Nadere informatie

Doe je trouwens ook mee met de prijsvraag die op de laatste pagina staat? Wie weet gebruiken we jouw idee wel in de volgende nieuwsbrieven.

Doe je trouwens ook mee met de prijsvraag die op de laatste pagina staat? Wie weet gebruiken we jouw idee wel in de volgende nieuwsbrieven. Je leest nu, vers van de pers, de allernieuwste nieuwsbrief van t Stokperdje! Dit jaar ga je alles lezen over wat er op t Stokperdje te doen is. Er staan weer verschillende leuke Instuiven op de zondagmiddag

Nadere informatie

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl

Sportdag Hartenaas. De schoolgids vindt u op onze website. www.hartenaas.nl 1 6 j u n i 2 0 1 4 Sportdag Hartenaas 1 Sportdag Hartenaas Op vrijdag 20 juni 2014 vindt de jaarlijkse sportdag van Hartenaas plaats (mocht het deze dag erg slecht weer zijn, dan wordt de sportdag verplaatst

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Oja! Gezamenlijke nieuwsbrief van SPIL-centrum Philipsdorp

Oja! Gezamenlijke nieuwsbrief van SPIL-centrum Philipsdorp Nummer 01 01 september 2014 Belangrijke data 08 september Algemene ouderavond 12 september groepen 1 t/m 4 zijn vrij 15 september Oja-2 verschijnt Nieuws vanuit Saltoschool De Bergen Nieuwe schooljaar

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF TALENTA Schooljaar 2015-2016 November

NIEUWSBRIEF TALENTA Schooljaar 2015-2016 November NIEUWSBRIEF TALENTA Schooljaar 2015-2016 November Start van verschillende activiteiten : Van Talenta Beste leerlingen, Talenta Inmiddels is het nieuwe school jaar al ongeveer twee maanden bezig. Er wordt

Nadere informatie

De enigste optie die over bleef was om terug deel te nemen aan Robocup junior. Die datum was wel haalbaar.

De enigste optie die over bleef was om terug deel te nemen aan Robocup junior. Die datum was wel haalbaar. Hoe ROBOCUP junior begon en verder verliep In het zesde leerjaar in de Freinet-school het Reuzenhuis te Tielt werd gestart met een nieuw educatief project. De school kocht een basiseducatief pakket van

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein

Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015. Auteur: Wendy Verkerk- Klein Jaarverslag Stichting jij bent TOV! 2015 Auteur: Wendy Verkerk- Klein Voorwoord Voor u ligt het eerste jaarverslag van TOV te Tiel. Februari 2015 is stichting Jij bent TOV opgericht waardoor we dit jaar

Nadere informatie

InfOventje. 12 september 2012. Ouderinformatie. Jaargang 16 nr. 2 IN DEZE INFO. Martien Wijdeven afwezig

InfOventje. 12 september 2012. Ouderinformatie. Jaargang 16 nr. 2 IN DEZE INFO. Martien Wijdeven afwezig Jaargang 16 nr. 2 InfOventje 12 september 2012 Ouderinformatie IN DEZE INFO Martien Wijdeven afwezig Ouderpanel Gruitdagen Belangrijke data Estafettelezen Stage Nieuws uit de groepen Formulier estafettelezen

Nadere informatie

De dag van vertrek was voor iedereen reuze spannend. Nadat we afscheid genomen hadden van de ouders gingen wij door de douane: Nu begon het pas echt,

De dag van vertrek was voor iedereen reuze spannend. Nadat we afscheid genomen hadden van de ouders gingen wij door de douane: Nu begon het pas echt, The 9th International Disabled Youth Festival in Adana, Turkije was dit jaar van 13 tot en met 17 mei 2013. Door onze contacten met de internationale doventheaterfestivals in Nitra (Slowakije) werden wij

Nadere informatie

Nieuwsbrief maart 2016

Nieuwsbrief maart 2016 Nieuwsbrief maart 2016 Beste Thialffer, Het kan nog net voordat we allemaal gaan genieten van een heerlijke clubavond op de Leemputten. Ik ga er van uit dat we met velen zullen zijn aankomende vrijdagavond.

Nadere informatie

voor brugklassers facebook.com/ fritsphilipslyceummavo

voor brugklassers facebook.com/ fritsphilipslyceummavo Frits! voor brugklassers facebook.com/ fritsphilipslyceummavo twitter.com/hetfritsphilips www.fritsphilips.eu Bezoek ook onze open dagen! op vrijdag 3 en zaterdag 4 februari 2017 facebook.com/ fritsphilipslyceummavo

Nadere informatie

Nieuwsflits 10 februari 2016

Nieuwsflits 10 februari 2016 Geachte ouders, verzorgers en leerlingen van De Delftse Daltonschool, De gemeente Delft streeft ernaar dat er minimaal 10 scholen in Delft verduurzaamheidsbeleid vaststellen en in praktijk gaan brengen.

Nadere informatie