Jaarboekje Libanon Lego

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarboekje Libanon Lego"

Transcriptie

1 2012 Jaarboekje Libanon Lego Jaaroverzicht van het team Libanon Lego (Libanon Lyceum Rotterdam)

2 Voorwoord Dit jaaroverzicht is vooral samengesteld om belangstellenden inzicht te geven in wat er zo al komt kijken om een team te laten deelnemen aan wedstrijden van de FLL (First Lego League). Bovendien willen we op deze manier aan onze sponsoren laten weten wat ons team dit jaar heeft beleefd. Alle hulp, begeleiding en financiële ondersteuning is voor ons allemaal heel waardevol geweest. Nog even een toelichting: de First Lego League is een internationale wedstrijd waarbij een team twee opdrachten krijgt. ** Een legorobot ontwerpen en programmeren. Die robot moet binnen enkele minuten zoveel mogelijk opdrachten uitvoeren op een door de jury gekozen parcours. ** Voor de jury een presentatie houden naar aanleiding van een onderzoek dat het team heeft gedaan. Dat onderzoek moet te maken hebben met het door de jury opgegeven thema van de wedstrijd. Afgelopen jaar was het wedstrijdthema "Food Factor". Het robotparcours bestond uit allerlei opdrachten die met voedseltransport te maken hadden en het onderzoek bestond uit het oplossen van problemen die je tegen kan komen bij productie, vervoer en consumptie van voedingsmiddelen. Ons team had zich daarbij geconcentreerd op het transport en de houdbaarheid van eieren vooral i.v.m. salmonellabesmetting. Verder wordt een team beoordeeld op enthousiasme, onderlinge samenwerking en sportiviteit wat resulteert in een beoordeling voor de prijs Gracious Professionalism.

3 Onze sponsoren Vooral voor de wedstrijd in Mannheim was een groot bedrag nodig om een team van tien deelnemers en enkele begeleiders aan de wedstrijd deel te laten nemen. De voornaamste kosten bestonden uit: - de inschrijving - de reiskosten - de verblijfskosten (vier nachten in een hotel) Gelukkig waren een aantal bedrijven en personen bereid om ons te steunen. Zonder die steun was deelname aan de wedstrijd niet mogelijk geweest. Daarom willen wij hierbij onze sponsoren nogmaals van harte bedanken voor de hulp die wij hebben mogen ontvangen. Dat zijn onder meer: Het Science Centre van de TU Delft Transtrend The Other Guys BV Firma AQUARINSE Bureau Steenbrink Vertalingen Kennisinfrastructuur Mainport Rotterdam (KMR) Stichting Techniek Promotie Quaker Oats BV Van der Mandele Stichting De heer R. Glabbeek De heer P. Schenk De heer en mevrouw E. van Leer-Smulders Firma MTOSS Libanon Lyceum Rotterdam Stichting Lettinga Fonds (fonds van het Libanon Lyceum) The Lego Group (magazijn Lego) Gemeente Rotterdam, dienst Jeugd, Onderwijs en Samenleving

4 Jaaroverzicht 10 december 2011 FLL finale regio Rijnmond 28 januari 2012 Finale FLL Benelux in Eindhoven 17 februari 2012 Uitreiking van de extra prijs voor sportiviteit 6 juni / 9 juni 2012 FLL Open European Championship in Mannheim september 2012 september 2012 oktober 2012 oktober 2012 november 2012 De nieuwe opdrachten worden bekend gemaakt (Senior Solutions) Samenstelling van een nieuw robotteam De schoolleiding stelt een oefenruimte beschikbaar Ons robotteam geeft demonstraties in Zwolle Definitieve samenstelling van het team 14 december 2012 FLL finale regio Rijnmond Een kort overzicht van de prijzen die we het afgelopen jaar hebben mogen ontvangen: Rijnmond regio finale: 2e prijs onderzoek 1e prijs Champions award Benelux finale: 1e prijs robot software Junior gracious professionalism prijs 3e prijs Champions award (later ingetrokken) Extended gracious professionalism prijs Onze oude wedstrijdrobot. Heel stevig!

5 FLL wedstrijd regio Rijnmond (12 december 2011) De eerste hobbel die dit seizoen genomen moest worden, was de FLL regiofinale Rijnmond. Vorig jaar werd ons team daar eerste. Dit jaar was de druk nog groter, omdat voor het eerst nog twee teams van onze school (bestaande uit leerlingen van ons technasium) aan de wedstrijd zouden deelnemen. Na een lange wedstrijddag bleek het resultaat voor onze school heel succesvol. Ons team (Libanon Lego) won voor de 2 e achtereenvolgende maal de eerste prijs in het totaalklassement. Het team Libanon Primo van onze school werd tweede van de in totaal 38 teams die deelnamen. Bovendien won ons team ook nog een tweede prijs voor de onderzoeksopdracht. Dit voor hun onderzoek naar salmonellabesmetting van eieren en het ontwerp van een nieuwe verpakking voor eieren. FLL finale Benelux in Eindhoven (28 januari 2012) Op zaterdag 28 januari reisden we met 2 teams van onze school naar de Beneluxfinale van de First Lego League in Eindhoven. Hieraan deden de 46 beste teams uit de Benelux mee. Het vroege opstaan en al het voorbereidende werk werd beloond: in de prijzenkast op de Mecklenburglaan moest na de wedstrijd ruimte gemaakt worden voor 4 nieuwe trofeeën! Libanon Lego, won de eerste prijs voor Robotprogrammering. Een prijs waarbij de originaliteit van het voor de robot geschreven programma een rol speelt. Bovendien ontving het team van de FLL Junior Judges nog een extra prijs: de trofee voor Gracious Professionalism. Dat is een prijs voor de getoonde sportiviteit - één van de kernwaarden van de First Lego League. Maar de meest eervolle prijs was de 3e prijs in het totaalklassement! Deze prijs gaf recht op deelname aan de Open Europese kampioenschappen (OEC) in Mannheim, Duitsland op 6 t/m 9 juni. Echter deze prijs kreeg nog een staartje: zie hieronder.

6 Bovendien wonnen onze collega s van het team Libanon Primo de eerste prijs voor Robot-innovatie. Een prijs waarbij speciaal gelet wordt op originaliteit van de robotconstructie. Op weg naar Europese finale was er voor ons team nog veel te doen. De verschillende presentaties moesten in Mannheim in het Engels gehouden worden. Voor de vertaling kregen we de onmisbare steun van het vertaalbureau Steenbrink. De robotprestaties moesten de leerlingen ook nog verder ontwikkelen. De bekostiging vroeg verder de nodige aandacht. Hiervoor moest een beroep gedaan worden op nog te werven sponsors. Uitreiking van een extra sportiviteitsprijs ( 17 februari 2012) Helaas kwam er na de Benelux finale nog slecht nieuws: de teams die als 1e en 3e waren geëindigd werden uit het klassement gehaald. De jury was de 40% regel vergeten. Deze regel schrijft voor dat een team bij de beste 40% moet zitten bij het onderdeel robotprestatie van de wedstrijd. Hier waren we net buiten gevallen. Ons team was wel op de hoogte van deze regel en had al rekening gehouden met een wijziging van het eindklassement. Het hele team heeft alles sportief en met begrip verwerkt. De landelijke FLL organisatie zat erg met dit probleem in zijn maag en was onder de indruk van de reactie van onze teamleden. Daarom stonden ze op 17 februari met een grote delegatie op de stoep van het Libanon Lyceum. De teamleden werden in het zonnetje gezet en kregen een extended gracious professionalism prijs aangeboden. Ze hadden laten zien ook in deze moeilijke tijd de spirit van de FLL hoog te kunnen houden. Ook werd er een mooie taart met de afbeelding van het team aangesneden en kregen we een wildcard om alsnog aan de OEC in Mannheim deel te kunnen nemen. En niet onbelangrijk: twee cheques als eerste bijdrage voor de wedstrijd in Duitsland. Publiciteit naar aanleiding van de prestaties van het team. In de aanloop van de wedstrijd in Mannheim werd er ook in de media aandacht besteed aan het team. Zo verschenen er artikelen in de Havenloods, Metro en het Algemeen Dagblad. Bovendien kwam TV Rijnmond op school om opnamen te maken. Ook in Voltreffer, het blad van oudleerlingen van het Libanon, verschenen een paar artikelen.

7 Algemeen Dagblad

8 FLL Open European Championship in Mannheim (6 t/m 9 juni 2012) (verslag door ons teamlid Marjolein van Leer) Woensdag 6 Juni: Heel vroeg verzamelden wij ons op het Centraal Station van Rotterdam om op de trein naar Venlo te stappen. Veel ouders zwaaiden ons uit toen de trein op tijd vertrok en onze reis echt begonnen was. Na de overstappen in Venlo en Düsseldorf kwamen wij in Mannheim aan. Gelukkig was het hotel niet ver van het station verwijderd en konden wij er gewoon heen lopen. We lieten onze bagage achter in de kamer en vertrokken lopend naar het Technosium, een wetenschapsmuseum. Dit was verder verwijderd van het hotel dan wij dachten. Groepsfoto in Mannheim Eenmaal aangekomen schreven wij ons in en moesten wij een speurtocht doen. Dit was niet erg makkelijk want alles in het museum was in het Duits. Nergens was er een Engelse vertaling te vinden en de medewerkers spraken bijna alleen maar Duits. Het museum leek erg op NEMO, want je kon er allemaal proeven doen. De plekken waar je minder of niets kon doen waren gewijd aan de geschiedenis van de wetenschap. Na heel goed zoeken hebben we toch bijna alle antwoorden kunnen vinden. Rond zessen kwamen we bijeen. Er was een geweldig optreden van vijf trommelaars en er waren ook dansers. Daarna werden we allemaal welkom geheten en werd het formulier van de winnende groep getrokken uit een kartonnen doos. Ook kregen we het ongeluk te horen van een groep uit Israël. Hun hotelkamers waren uitgebrand en ze hadden alles verloren. Gelukkig waren er genoeg andere teams die hen konden helpen en materiaal konden uitlenen. Daarna was het tijd voor avondeten, maar toen wij bij het banket aankwamen, bleken er hele lange rijen te staan. We waren zo moe en hongerig dat we met de tram teruggegaan zijn naar de stad en we daar bij een Italiaan gegeten hebben. We gingen met onze buik vol terug naar het hotel om te slapen en nog over de dag te praten.

9 Donderdag 7 Juni: We moesten vroeg opstaan om voor de opening onze stand op te bouwen. Met onze T-shirts aan gingen we op pad en al snel zagen we vele andere teams. Op het plein voor het congresgebouw stond de auto van Harald te wachten met onze spullen erin. Na het uitladen en naar boven brengen van al het materiaal begonnen we de stand op te zetten. In het begin ging het ietwat rommelig, maar met de hulp van mevrouw Kelly kwam daar al snel structuur in. Na het opzetten van de stand, waar we veel complimenten voor hebben gekregen, ging een aantal van ons rondlopen om te kijken bij andere teams. Onze robotgroep kon al snel beginnen met oefenen met de robot en het presentatieteam ging terug naar het hotel om te oefenen. Eline en ik bleven achter en legden contact met twee meisjes uit een Amerikaans team. Later op de dag kwam het presentatieteam terug en gingen we om de beurt eten bij de Pasta Party. Daarna gingen we terug naar hotel om te slapen. Vrijdag 8 Juni: We gingen vrijdag vroeg van start met de openingsceremonie. De groepen gingen de grote zaal binnen per land en iedereen werd begeleid met muziek. De presentator stelde de belangrijke personen van de organisatie aan ons voor en we kregen een filmpje te zien waarin bekende mensen ons vertelden hoe belangrijk techniek is. Daarna gingen de meeste groepen terug naar de stand, behalve de groepen die meteen al hun eerste robotwedstrijd hadden. In de uren daarna had ons team twee robotwedstrijden, de presentatie van ons onderwerp, de technische beoordeling van de robot en onze teampresentatie. Ik ben niet bij allen aanwezig geweest, omdat het of niet mocht of omdat ik aan het praten was met andere teams. Het was geweldig om te zien en te horen wat andere teams verzonnen hadden voor hun projecten. Sommige van de robots zagen er ook geweldig uit. Er waren zo veel mensen uit verschillende culturen in het gebouw. Helaas kon ik niet iedereen verstaan, sommige mensen spraken geen Engels. Als avondeten kon je Duits voedsel krijgen. Na het avondeten deden heel veel teams in de hoofdzaal een act. Het liep uit en sommige mensen gingen al weg voordat het afgelopen was. Wij gingen niet weg. Op het eind was het vreemd genoeg zo dat alle Nederlandse en Spaanse teams er nog waren, maar van alle andere teams waren er alleen losse personen te vinden. Samen met het feit dat het altijd de Nederlanders en de Spanjaarden waren die het eerst begonnen met dansen als er muziek werd gedraaid, kwam ik tot de conclusie dat wij de echte feestbeesten zijn. Toen de laatste act was geweest was er nog even muziek, maar de meeste mensen die er nog waren gingen al snel weg. We gingen weer terug naar ons hotel om op krachten te komen voor de laatste wedstrijddag. Zaterdag 9 Juni: Om 9 uur s ochtends begonnen de laatste robotwedstrijden. Er kwamen ook nog wat Juryleden bij de stands langs, maar verder verliep de dag vrij rustig tot na de lunch. Na de lunch waren er robotwedstrijden tussen de 4 teams die de beste scores hadden behaald in de andere 3 rondes. De teams kwamen uit: China, Japan, Spanje en Zwitserland. Het team uit China won uiteindelijk met Japan als tweede en Spanje als derde. De prijs voor beste totaalklassement ging naar een team uit Maleisie. Alle prijzen werden uitgereikt tijdens een grote ceremonie. Elke keer dat er een team naar voren werd geroepen om een prijs op te halen werd er muziek uit het land waar ze vandaan kwamen gespeeld. Wij ontvingen helaas geen prijzen, maar de Nederlandse eer werd alsnog hoog gehouden door een paar teams. De gezichten van de leden van de winnende teams waren geweldig. De blijdschap straalde van hen af en dat liet alle teleurstelling dat we zelf geen prijs hadden, verdwijnen.

10 Wel of geen prijs, het was gezellig. Eigenlijk was het feit dat we er mochten zijn op zichzelf al een prijs. De wedstrijd zelf is een heerlijke taart. De prijzen zijn de kaarsjes, leuk maar niet nodig. Na de ceremonie gingen alle teams hun stands afbreken en terug naar het hotel of naar huis. Van een aantal mensen werd nog apart afscheid genomen. Zoals bijvoorbeeld van een Ierse jongen die elke dag bij onze stand het kaasspel kwam spelen. Ook zijn er nog vele facebook- en adressen uitgewisseld. Belangstelling bij onze stand Na al het inpakwerk ging een aantal van ons bij een Mexicaans restaurant eten en de rest bij de Burger King. We gingen voor de laatste keer naar ons hotel, voordat we de volgende dag weer terug naar Rotterdam gingen. Evaluatie: Wij hebben veel aan deze reis gehad. We hebben veel over andere culturen en robots geleerd en we hebben ook veel opgestoken van de projecten van andere teams. Er zijn ook veel buitenlandse contacten gelegd. Zo is meneer Vijverberg laatst naar Engeland geweest om daar te jureren bij een lokale wedstrijd. Ook heeft het ons op school geholpen. We hebben nu ons eigen lokaal en zo kunnen we beter en vaker oefenen. Ook waren er weer veel aanmeldingen van leerlingen uit het 1 e en de 2 e klas om aan het nieuwe team deel te nemen. Ik zelf zal niet meer mee kunnen doen, maar de nieuwe leden zullen veel voordeel hebben met wat wij dit jaar gepresteerd en geleerd hebben. Het nieuwe team is inmiddels vol enthousiasme begonnen aan de voorbereidingen voor de volgende wedstrijden in december en hoopt daar natuurlijk een goede prestatie te leveren.

11 Na de zomervakantie De nieuwe wedstrijdopdracht (september 2012) Het nieuwe onderwerp voor de wedstrijdtafel en voor de onderzoekopdracht werd in september bekend gemaakt: Senior Solutions. De bedoeling is dat de teamleden contact zoeken met senioren. Ze moeten er achter zien te komen welke problemen er op oudere leeftijd kunnen optreden. Voor zo n probleem moeten ze een innovatieve oplossing verzinnen en die oplossing presenteren en met anderen delen. De opdrachten op de wedstrijdtafel hebben ook te maken met problemen en vrijetijdsbestedingen van senioren. Bowlen op de wedstrijdtafel Een nieuw robotteam (september 2012) In september werd er ook gestart met een nieuw robotteam. Omdat de brugklassen van ons technasium tijdens hun lessen werken met Lego Mindstorms en zelfstandig met een team aan de FLL wedstrijden gaan deelnemen werden de nieuwe teamleden uit onze niet-technasiumklassen gerecruteerd, aangevuld met enkele 2 e klassers die al wedstrijd ervaring hadden. Besloten werd om in november dit team verder aan te vullen met een groepje leerlingen uit de technasium (brug) klassen die tijdens hun lessen bezig waren met een onderzoeksopdracht van de Senior Solutions. Natuurlijk nemen we wel een berg ervaring uit de voorgaande jaren mee. Onderdelen van de hardware en software die we de afgelopen jaren hebben ontwikkeld vormen de basis van de nieuwe robot. Onze nieuwe robot

12 Een nieuw lokaal (oktober 2012) Tijdens de wedstrijd in Mannheim hebben we veel gesproken met andere teams uit o.a. Amerika, Engeland en China. Door de verhalen over de faciliteiten van vele robotteams op hun scholen werden we ons bewust dat de afwezigheid van een eigen (oefen)lokaal een groot gemis is. Zo was er een school met drie Legolokalen waar de kinderen iedere morgen oefenden. Toen we dit met onze schoolleiding bespraken reageerden ze heel positief. Sinds oktober hebben we nu een eigen lokaal(tje). De wedstrijdtafel kan steeds blijven staan. In tussenuren en na schooluren kan er door teamleden in alle rust gewerkt worden aan de opdrachten. Ondertussen hebben we het lokaal mooi aangekleed met spulletjes die we o.a. van Lego en van de organisatie van de FLL kregen! Het robotteam geeft demonstraties op Lego-World in Zwolle (oktober 2012) Jeroen en Rory (begeleid door Harald Vijverberg en Brenda van de Berg) hebben zich daar gedurende de herfstvakantie vier dagen ingespannen om de naam van onze school landelijke bekendheid te geven en de FLL te promoten! Ons robotteam was uitgenodigd om aan de vele bezoekers (67000!) te vertellen over de wedstrijden

13 van de First Lego League. En natuurlijk ook om hun robotje op de wedstrijdtafel te demonstreren. Hun stand trok veel belangstelling. Lego World was voor ons een succes want het team werd door de organisatie uitgenodigd om ook volgend jaar aanwezig te zijn (en dan, indien mogelijk, met meer teamleden). Volgend jaar staat de Mindstorms-stand helemaal vooraan, we hebben nu dus voldoende garantie op een hoop belangstelling. De voorbereiding is al in gang gezet, zo zijn we al druk bezig om promotiemateriaal te verzamelen. Lessen aan basisscholen (september, oktober, november 2012) In opdracht van het Science Centre van de TU Delft (één van onze sponsoren) werd er een lesprogramma opgezet voor bassischolen. Bij die lessen werd er ingegaan op robots en programmeren. Verder werd er iets verteld over de FLL. Tenslotte moesten de basisschoolleerlingen zelf een robotje programmeren. De lessen werden door de leerkrachten en leerlingen van de basisscholen heel enthousiast ontvangen. Bij de meeste scholen werd gevraagd of er in de toekomst een vervolgles gegeven kon worden. In totaal kregen tot nu toe 11 basisschoolklassen een robotles van ons. Het geven van die lessen was een geweldig leuke ervaring.

14 Definitieve samenstelling van ons nieuwe team (november 2012) Tijdens een wedstrijd eind november werd op onze school beslist welke groepjes van de technasiumklassen door zouden gaan naar de FLL wedstrijd regio Rijnmond. Een onderzoeksgroepje van die klassen (bestaande uit 5 meisjes) werd aan onze robotgroep (die bestaat uit 5 jongens) toegevoegd. Een prachtige mix. Het onderzoekgroepje heeft contact gehad met een oudere dame die helaas door trillende handen niet meer kan breien. Ze hebben naar een oplossing voor dit probleem gezocht. Op naar de FLL wedstrijd regio Rijnmond! (14 december 2012) Over een week gaan we met ons nieuwe team naar de FLL wedstrijd van de regio Rijnmond in het gebouw Alexander van Zadkine in Rotterdam. Alle leden van het team zijn nog druk bezig met de voorbereidingen en hebben er veel zin in. We willen natuurlijk graag iets winnen, maar het belangrijkste is om een prestatie te leveren waar we trots op kunnen zijn. Want we denken steeds aan de Core Values die door de FLL-organisatie zijn opgesteld. Daar staat o.a. in: - We ondersteunen de spirit van vriendschappelijke competitie. - Wat we ontdekken is belangrijker dan winnen. En vooral het belangrijke regeltje: - We hebben plezier. Rotterdam 10 december 2012 Ons nieuwe, jonge team

15 Dit onze team-mascotte Blokje. We houden van hem, maar hij kan onze eerste mascotte niet doen vergeten. Die werd het afgelopen jaar ontvreemd uit ons lokaal. De dader zette hem bij een afvalbak op de gang, waarna onze ijverige schoonmaker hem/haar (het geslacht van de mascotte was onbekend) in de vuilnisbak gooide. We hebben nu alleen nog een plaatje. SNIK >> We zijn te volgen op onze Facebook-pagina:

Jij en het Coornhert: een succesformule!

Jij en het Coornhert: een succesformule! Jij en het Coornhert: een succesformule! Informatie over 1 atheneum en 1 gymnasium 2015-2016 Inhoudsopgave Beste achtste-groeper,... 3 Sterk vwo... 5 Verbreding voor alle vwo ers... 7 Effectieve regie...

Nadere informatie

Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht

Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht Evaluatieverslag Training Op Eigen Kracht Training financiële zelfredzaamheid en empowerment voor klanten van de Voedselbank Amsterdam Amsterdam, juni 2010 Drs. Hille Hoogland Drs. Adinda van de Beek Voorwoord

Nadere informatie

Meer dan. 25 jaar Nederlandse les in Rome

Meer dan. 25 jaar Nederlandse les in Rome Meer dan 25 jaar Nederlandse les in Rome Geschiedenis van de Nederlandse lessen in Rome Herinneringen van de eerste coördinatrice 1982 Op zekere dag vroeg Johannes Offerhaus, de toenmalige directeur

Nadere informatie

Enthousiaste sfeer Open Dag 2011. Friek s Techniektruck op bezoek pag. 8. Humor, emotie en muziek pag. 9. Examenwerk in gemeentehuis pag.

Enthousiaste sfeer Open Dag 2011. Friek s Techniektruck op bezoek pag. 8. Humor, emotie en muziek pag. 9. Examenwerk in gemeentehuis pag. No. 19 JUNI 2011 PIETER ZEEMAN Redactie: Anneke Flikweert Enthousiaste sfeer Open Dag 2011 Friek s Techniektruck op bezoek pag. 8 Humor, emotie en muziek pag. 9 Examenwerk in gemeentehuis pag. 22 Info

Nadere informatie

ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture

ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture ienke José Herman Cees Christel Arie Dick arco Nannette Joke Mieke Peter Lars Priscilla ianne Shanice Kyra Ronald Gieta Ben Tayfun Dutch Big Picture...WAAR JE GOED IN BENT, DAAR WIL JE BETER IN WORDEN

Nadere informatie

1 e halfjaarverslag 2014

1 e halfjaarverslag 2014 1 e halfjaarverslag 2014 Januari - juni 2014 SCw Leiderdorp INHOUDSOPGAVE Pagina 2 1. Inleiding Pagina 3 2. Trends en samenvatting Pagina 6. 3. Kinderwerk Pagina 9. 4. Jongerenwerk 16- Pagina 14. 5. Accommodatie

Nadere informatie

Beroepsproduct 1. De invloed van sociale media op het leren van leerlingen

Beroepsproduct 1. De invloed van sociale media op het leren van leerlingen Beroepsproduct 1 De invloed van sociale media op het leren van leerlingen Gemaakt door : Tristan van Leeuwen Stageschool : Altena College Sleeuwijk Begeleider : Peggy Winkelaar HU begeleider : Martin van

Nadere informatie

Stedelijk Gymnasium Arnhem REDACTIONEEL RECTORIS IN DEZE ABACUS. Jaargang 2008-2009, oktober 2008 VAN OUDERS VOOR OUDERS IN BEWEGING.

Stedelijk Gymnasium Arnhem REDACTIONEEL RECTORIS IN DEZE ABACUS. Jaargang 2008-2009, oktober 2008 VAN OUDERS VOOR OUDERS IN BEWEGING. ABACUS SGA Stedelijk Gymnasium Arnhem Jaargang 2008-2009, oktober 2008 VAN OUDERS VOOR OUDERS REDACTIONEEL mogelijkheid in schoolteams te hockeyen en te roeien. Of er leerlingen dan wel docenten van het

Nadere informatie

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten

Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Binnenste Buiten Informatiegids van het Baudartius College voor leerlingen van groep 8 en hun ouders 2011 Binnenste Buiten Inhoud Welkom 2 1 Waar staan wij voor? 5 2 Welke lijn kun je kiezen? 6 3 Wat kun je verwachten?

Nadere informatie

Jaarverslag 2010 Stichting Aandachtscentrum Het Open Venster. 1. Voorwoord 2. 2. Visie 3. 3. De activiteiten 4. 4. Coördinator en groepswerkers 8

Jaarverslag 2010 Stichting Aandachtscentrum Het Open Venster. 1. Voorwoord 2. 2. Visie 3. 3. De activiteiten 4. 4. Coördinator en groepswerkers 8 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 2 2. Visie 3 3. De activiteiten 4 4. Coördinator en groepswerkers 8 5. Vrijwilligers 9 6. Bestuur 12 7. Contacten in de samenleving 13 8. Publiciteit 14 9. Toekomst 15

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond

Jaarverslag 2012. Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond Jaarverslag 2012 Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond Jaarverslag 2012 Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond Voorwoord Dit jaarverslag geeft u een beeld van de activiteiten

Nadere informatie

De Klant. HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? Hoe vind je de verborgen klantvraag? De (interne) klant centraal

De Klant. HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? Hoe vind je de verborgen klantvraag? De (interne) klant centraal Thema de klant Thema Hoe vind je de verborgen klantvraag? De Klant HRD: verandermanagers bij klantgerichtheid of buiten spel? De (interne) klant centraal Intro Feike Cats Beginnen in de top van de organisatie

Nadere informatie

Dit jaar heeft de Actie erg weinig van het geld gebruik gemaakt van CoVer. Er is weinig korting gegeven en teveel opgespaard.

Dit jaar heeft de Actie erg weinig van het geld gebruik gemaakt van CoVer. Er is weinig korting gegeven en teveel opgespaard. Jaarverslagen Commissies 2006 Actie De Actie heeft in de eerste helft van 2006 meerdere malen last gehad van een onderbezetting. Dit kwam omdat verschillende actieve leden zomaar opstapten of een tijd

Nadere informatie

Schoolfeest! Uit de school. Nr 4 15 oktober 2004 redactie: Dick Berents druk: Rachid Habbou webmaster: Philip van Egmond http://www.blaucapel.

Schoolfeest! Uit de school. Nr 4 15 oktober 2004 redactie: Dick Berents druk: Rachid Habbou webmaster: Philip van Egmond http://www.blaucapel. Schoolfeest! We hebben het toch weer voor elkaar gekregen en ook best redelijk snel. Dinsdag 26 oktober verwacht ik 300 feestvierders in de Dock 154 (Kelder a/d Werf). Het feest is net als altijd van 20.00

Nadere informatie

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage

Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen. Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Persoonlijke ontwikkeling door het werken in de praktijk van het Industrieel Ontwerpen Hoe ik mijn leerdoelen behaalde tijdens mijn stage Delft, 2009 Voorwoord Als studente Industrieel Ontwerpen heb ik

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder

Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder Nieuwsbrief Gabriëlschool-Harnaschpolder november december 2014 In deze nieuwsbrief leest u onder andere over: * het Sinterklaasfeest * het Kerstfeest * het speelgoedmuseum van groep ¾ * het gedragsprotocol

Nadere informatie

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie.

Van de Voorzitter. Mevr. D. Troost Tel: 420101 Voorzitter bovengenoemde verenging. Van de redactie. Van de Voorzitter. De zomer is weer ten einde, een mooie zomer: tenminste wat het weer betreft. Een lange winter staat ons weer te wachten. De dagen worden steeds korter, dus eerder het licht aan. Voor

Nadere informatie

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer

RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo. Zoetermeer RK Scholengemeenschap voor havo, vwo en tweetalig vwo Zoetermeer 2 013 / 2 014 Alfrink College Inhouds opgave > INHOUDSOPGAVE Informatie voor ouders en leerlingen 2 Welkom op het Alfrink College 4 Het

Nadere informatie

Beste ouders, 13 februari 2015

Beste ouders, 13 februari 2015 Christelijke basisschool De Melkfabriek 5, 1221 CE Hilversum 035-6859913 www.avonturijnhilversum.nl E-mail: avonturijn@proceon.nl Beste ouders, 13 februari 2015 Hierbij ontvangt u van ons de info, de laatste

Nadere informatie

amerpoort jaarbeeld 2011 Werelden die bij elkaar komen

amerpoort jaarbeeld 2011 Werelden die bij elkaar komen amerpoort jaarbeeld 2011 Werelden die bij elkaar komen Amerpoort in 2011: Werelden die bij elkaar komen Als ik nu terugblik, is het eigenlijk wonderlijk dat we nog nooit een Jaarbeeld hebben gemaakt rond

Nadere informatie

JINC. jaarplan en begroting 2014

JINC. jaarplan en begroting 2014 JINC jaarplan en begroting 2014 Terugblik 2013 1. Algemeen JINC heeft de meeste doelen uit het jaarplan 2013 gehaald: - in totaal zijn er ruim 17.196 deelnemers in 9 projecten in Amsterdam bereikt; dat

Nadere informatie

Controle schoolexamencijfers door kandidaten en examinatoren. Mini-uitwisseling Gelsenkirchen en Dortmund (naar Baarn)

Controle schoolexamencijfers door kandidaten en examinatoren. Mini-uitwisseling Gelsenkirchen en Dortmund (naar Baarn) Agenda wo 25 april ma 30 april vr 4 mei ma 7 vr 11 mei di 8 mei do 10 zo 13 mei ma 14 mei vr 1 juni ma 14 mei e.v. wo 16 mei do 17 ma 20 mei Controle schoolexamencijfers door kandidaten en examinatoren

Nadere informatie

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden

Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Marketing om jonge vrijwilligers te vinden en binden Voor je ligt het boekje ivolunteer. Wij adviseren dit boekje te gebruiken samen met het boek Verovering van de jongerenmarkt, uitgegeven door MOVISIE

Nadere informatie

Ervaringsrapport Proefproject 15% vvto

Ervaringsrapport Proefproject 15% vvto Ervaringsrapport Proefproject 15% vvto English corner op de Paulusschool in Hilversum augustus 2012 Deborah van Loon Wim Setz Onder begeleiding van prof.dr. Rick de Graaff Universiteit Utrecht in opdracht

Nadere informatie

Corry Kistemaker & Tom Draisma Ervaringen van de verteltrainers (een eerste concept) Inhoud

Corry Kistemaker & Tom Draisma Ervaringen van de verteltrainers (een eerste concept) Inhoud Het vertelproject van Bibliotheek Lelystad, 28 mei 28 oktober 2006 Corry Kistemaker & Tom Draisma Ervaringen van de verteltrainers (een eerste concept) Inhoud I. Inleiding II. Opzet III. Als verteltrainers

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Verslag Workshopreis 10 tot 17 juni 2011 + 1 week.

Verslag Workshopreis 10 tot 17 juni 2011 + 1 week. Verslag Workshopreis 10 tot 17 juni 2011 + 1 week. Wat er vooraf ging. Samen met Paul (Yetske is zwanger) en Belinda op 10 juni vertrokken, maar het verhaal begint al veel eerder. Het verhaal begint voor

Nadere informatie

Dagboek Albanië. Aflevering 6. 8 17 maart 2002

Dagboek Albanië. Aflevering 6. 8 17 maart 2002 Dagboek Albanië Aflevering 6 8 17 maart 2002 Vrijdag 8 maart 2002 Vier uur opstaan blijft niet leuk. Maar het hoort er bij. Spijt had toen ik op Schiphol binnen een kwartier klaar was met inchecken en

Nadere informatie

No. 71, december 2009 - Verschijnt 4 x per jaar. website: www.haarlem-mutare.nl bezoekadres: Mondiaal Centrum Lange Herenvest 122 Haarlem

No. 71, december 2009 - Verschijnt 4 x per jaar. website: www.haarlem-mutare.nl bezoekadres: Mondiaal Centrum Lange Herenvest 122 Haarlem S T E D E N B A N D K R A N T Stichting Stedenband Haarlem Mutare Postbus 5508 2000 GM Haarlem Tel. 023-5324008 e-mail: mutare@antenna.nl website: www.haarlem-mutare.nl bezoekadres: Mondiaal Centrum Lange

Nadere informatie

Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015

Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015 Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015 Irene Klaren Secretaris 14-15 der S.V. RealTime 20 januari 2015 Secretarieel halfjaarverslag 2014-2015 Irene Klaren Secretaris 14-15 Versie 1.2 Studievereniging RealTime

Nadere informatie