Opleidingen Gedeelde kennis is dubbele macht. 7 editie.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opleidingen 2013. Gedeelde kennis is dubbele macht. 7 editie. www.ldropleidingen.be"

Transcriptie

1 Opleidingen 2013 Gedeelde kennis is dubbele macht e 7 editie

2 LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Het in omgevingsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor LDR heeft op het terrein van opleidingen reeds een indrukwekkende staat van dienst. In een voortdurend streven naar meer innovatie en grotere interactiviteit, wordt voor de 7de editie van LDR-Opleidingen verder geëxperimenteerd met een combinatie van dialoog, debat en in depth training : opleidingen rond gespecialiseerde thema s, met de klemtoon op discussie. Meer dan ooit wordt tijdig inschrijven een must! 28 februari 2013 Overzicht van beklijvende omgevingsrechtspraak van het afgelopen jaar 28 mei 2013 Waarom nog procederen, als je kan bemiddelen? 26 september 2013 Hoe stedenbouwkundige procedurefouten voorkomen of genezen? 5 december 2013 Nogmaals over ons snel en uniek vergunningsstelsel: the sequel

3 28 februari 2013 Overzicht van beklijvende omgevingsrechtspraak van het afgelopen jaar Rechtspraakcommentaren zijn in. Het Tijdschrift voor Milieurecht (TMR), het Tijdschrift voor Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw (TROS), het Tijdschrift voor Milieu- en Energierecht (MER) en het Tijdschrift voor Omgevingsrecht en Omgevingsbeleid (TOO) doen er àlles aan om u zo tijdig en volledig mogelijk te informeren over de meest uiteenlopende markante en opzienbarende vonnissen en arresten. Bij sommige redacties is sprake van een heuse rechtspraakobsessie. Een rechtspraakshow kon dan ook niet langer uitblijven. Onder de deskundige leiding van een uiterst gedreven moderator (aan de grens van de obsessie), zal u in ware pecha kucha -stijl worden overrompeld door alles wat het afgelopen jaar aan omgevingsrechtspraak heeft opgeleverd. Kom goed uitgerust naar de start! Programma 13.00u u Onthaal 13.25u u Inleiding door moderator Dhr. Tom DE WAELE (Universiteit Gent - Hoofdredacteur TOO) 13.30u u Een wervelende show over omgevingsrechtspraak (deel I) 15.00u u Koffiepauze Panel: Mr. Isabelle LARMUSEAU (milieu), Mr. Pieter-Jan DEFOORT (ruimtelijke ordening), Mr. Peter DE SMEDT (water), Mr. Hendrik SCHOUKENS (natuur), Dhr. Jan VAN DEN BROEK (Nederlandse omgevingsrechtspraak) 15.30u u Een wervelende show over omgevingsrechtspraak (deel II) 17.00u Receptie Panel: Mr. Isabelle LARMUSEAU (milieu), Mr. Pieter-Jan DEFOORT (ruimtelijke ordening), Mr. Peter DE SMEDT (water), Mr. Hendrik SCHOUKENS (natuur), Dhr. Jan VAN DEN BROEK (Nederlandse omgevingsrechtspraak)

4 28 mei 2013 Waarom nog procederen, als je kan bemiddelen? Sinds 1 september 2012 mag de Raad voor Vergunningsbetwistingen zaken doorverwijzen naar bemiddelaars. De commissies Sauwens en Berx zien bemiddeling als één van de opties om grote infrastructuurprojecten gemakkelijker te kunnen realiseren. Overal te lande proberen advocaten en anderen op een informele wijze tot een oplossing te komen van conflicten tussen burgers en besturen. Maar wanneer hebben we werkelijk met een bemiddeling te doen? Welke zijn de basisprincipes die gelden voor bemiddelingen? Welk bestuursrechtelijk kader moet worden in acht genomen bij bemiddeling met openbare besturen? Welke zijn de voor- en nadelen van een bemiddeling? En moeten we werkelijk altijd bemiddelen of schieten we al een heel eind op met gewoon enkele bemiddelingsvaardigheden in te zetten? Als u nieuwsgierig bent naar het antwoord op deze en vele andere vragen, mag u deze namiddag over bemiddeling in bestuurszaken zeker niet missen. Programma 13.00u u Onthaal 13.30u u Filosofie en basisprincipes van de methodiek van de bemiddeling Bestuursrechtelijke randvoorwaarden voor bemiddeling met openbare besturen Voor- en nadelen van bemiddeling Spreker: Prof. Dr. Eric Lancksweerdt (Eerste auditeur bij de Raad van State en gastprofessor UA) 15.00u u Koffiepauze 15.30u u Casus en uitwisseling van bemiddelingservaringen door de deelnemers 17.00u Receptie Spreker en gespreksbegeleider: Prof. Dr. Eric Lancksweerdt (Eerste auditeur bij de Raad van State en gastprofessor UA)

5 26 september 2013 Hoe stedenbouwkundige procedurefouten voorkomen of genezen? Eén van de belangrijkste streefdoelen van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening was een administratieve vereenvoudiging in de stedenbouwkundige vergunningsprocedures. Ook het Vlaams regeerakkoord en de beleidsverklaringen van de Vlaamse regering en de minister voor ruimtelijke ordening staan bol van de administratieve vereenvoudiging. Die nobele doelstelling blijkt in de praktijk anders uit te draaien. Om de haverklap veranderen de stedenbouwkundige vergunnings- of beroepsprocedures door wijzigingen aan de Codex en/of aan de talrijke uitvoeringsbesluiten. Hetzelfde geldt voor sectorwetgeving met een impact op de stedenbouwkundige vergunningsprocedures (MER, grond- en pandenbeleid, onroerend erfgoed, enz.). De procedures worden zo steeds complexer en ondoorzichtiger, waardoor het gevaar op procedurefouten toeneemt. Kandidaat-bouwers en architecten weten soms niet meer hoe ze een ontvankelijk dossier moeten samenstellen. Vergunningverlenende bestuursorganen hebben de neiging de regels (te) strikt toe te passen, uit schrik fouten te maken. En de Raad voor Vergunningsbetwistingen toont zich in zijn eerste rechtspraak uiterst formalistisch. De decreetgever probeert dit laatste te milderen door de invoering van bestuursrechtelijke innovaties zoals de bestuurlijke lus en de bemiddeling. Deze opleiding gaat dieper in op een aantal knelpunten in de administratieve procedures en in de beroepsprocedures en zoekt naar mogelijke oplossingen. Want voorkomen is beter dan genezen! Programma 13.00u u Onthaal 13.30u u De procedure in eerste aanleg bij de gemeente en in beroep bij de deputatie 15.00u u Koffiepauze Voorafgaande overlegmogelijkheden Dossiersamenstelling Opleggen van voorwaarden Onontvankelijkheden Hoorplicht Motiveringsplicht Doorlopende uiteenzetting geïllustreerd met talrijke rechtspraak en praktijkvoorbeelden Sprekers: Dhr. Tom DE WAELE (Eerste Auditeur bij de Raad van State) en Mr. Pieter-Jan DEFOORT (LDR Advocaten) 15.30u u De procedure voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen 17.00u Receptie Procedurereglement Bestuurlijke lus Bespreking eerste rechtspraak Samenloop met burgerlijke procedures Doorlopende uiteenzetting geïllustreerd met talrijke rechtspraak en praktijkvoorbeelden Sprekers: Dhr. Tom DE WAELE (Eerste Auditeur bij de Raad van State) en Mr. Pieter-Jan DEFOORT (LDR Advocaten)

6 5 december 2013 Nogmaals over ons snel en uniek vergunningsstelsel: the sequel Sinds de Vlaamse regering op 22 juli 2011 resp. 23 december 2011 een startnota resp. conceptnota s heeft goedgekeurd tot invoering van één alles overkoepelende permanente omgevingsvergunning, wordt hard gewerkt aan de redactie van een Kaderdecreet Omgevingsvergunning. Uit addenda aan deze conceptnota s blijkt dat de nieuwe regelgeving in de eerste helft van 2014 in werking zal treden. De afronding van de wetgevingsinitiatieven ter versnelling en verbetering van investeringsprojecten wordt rond diezelfde tijd verwacht. Aan de vooravond van de inwerkingtreding van deze ingrijpende regelgeving, voeren wij een panelgesprek met de hoofdrolspelers. Programma 13.00u u Onthaal 13.25u u Inleiding door dagvoorzitter Mr. Isabelle LARMUSEAU (LDR advocaten) 13.30u u Is de omgevingsvergunning uniek geworden, mét betere integratie van de milieueffectrapportage in de vergunningsprocedure? 15.15u u Koffiepauze Panel: Dhr. Paul BERNAERT (Afdelingshoofd LNE-Afdeling Milieuvergunningen), Dhr. Luc GOEDERTIER (Afdeling Stedenbouwkundig Beleid, Departement RWO), Dhr. Michiel BOODTS (Juridisch raadgever Kabinet Joke Schauvliege) en Mw. Gaëtane MAES (Raadgever Ruimtelijke Ordening Kabinet Philippe Muyters) 15.45u u Is de drietrapsraket voor investeringsprojecten nu klaar voor lancering? 17.00u Receptie Panel: Dhr. Paul BERNAERT (Afdelingshoofd LNE-Afdeling Milieuvergunningen), Dhr. Luc GOEDERTIER (Afdeling Stedenbouwkundig Beleid, Departement RWO), Dhr. Michiel BOODTS (Juridisch raadgever Kabinet Joke Schauvliege) en Mw. Gaëtane MAES (Raadgever Ruimtelijke Ordening Kabinet Philippe Muyters)

7 In de reeks Onze Omgeving Uitgeverij Vanden Broele Boek Vlaams Omgevingsrecht Het samenbrengen van het milieuhygiënerecht, het ruimtelijk bestuursrecht, het natuurbeschermingsrecht en het waterrecht Vlaams Omgevingsrecht onder één Nederlands verzamelbegrip omgevingsrecht, met bijzondere nadruk op de Het samenbrengen van het milieuhygiënerecht, het ruimtelijk bestuursrecht, het natuurbeschermingsrecht en het waterrecht onder één Nederlands verzamelbegrip omgevingsrecht, samenhang tussen al deze rechtsgebieden, biedt veel met bijzondere nadruk op de samenhang tussen al deze rechtsgebieden, biedt veel uitdagingen, ook en vooral in het Vlaams Gewest. uitdagingen, ook en vooral in het Vlaams Gewest. Het Europees omgevingsrecht drukt een steeds grotere stempel op het nationaal/regionaal omgevingsrecht. Vlaanderen/België en Nederland worden, als twee Lid-Staten van de Europese Unie, met hetzelfde Europees omgevingsrecht geconfronteerd en met dezelfde verplichting om Europese richtlijnen tijdig en correct hun respectieve rechtsordes te implementeren. Het Europees omgevingsrecht drukt een steeds grotere Het opzet van dit boek bestaat erin het Vlaams omgevingsrecht op hoofdlijnen te ontsluiten voor het Nederlands taalgebied, vanuit een stille hoop dat het (Europees getint) Nederlands en Vlaams stempel op het nationaal/regionaal omgevingsrecht. omgevingsrecht elkaar ergens zullen ontmoeten. Dat eerste druk van dit boek in 2010 werd uitgebracht, hangt samen met het historisch Vlaanderen/België en Nederland worden, als twee karakter van dit jaar voor het Nederlands omgevingsrecht, dat met de inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Crisis- en herstelwet nieuwe tijden tegemoet trad. lidstaten van de Europese Unie, met hetzelfde Europees Om de gelijkenissen en verschillen tussen het Nederlands en Vlaams omgevingsrecht optimaal tot uiting te laten komen, heeft dit boek een gelijkaardige structuur als het door Europa Law omgevingsrecht geconfronteerd en met dezelfde Publishing uitgegeven boek Omgevingsrecht van de Nederlandse auteurs Marlon Boeve, Frank Groothuijse en Rosa Uylenburg. verplichting om Europese richtlijnen tijdig en correct in hun respectieve rechtsordes te implementeren. Het opzet van dit boek bestaat erin het Vlaams omgevingsrecht op hoofdlijnen te ontsluiten voor het Nederlands taalgebied, vanuit een stille hoop dat het (Europees getint) Nederlands en Vlaams omgevingsrecht elkaar ergens zullen ontmoeten. ISBN Vlaams Omgevingsrecht Vlaams Omgevingsrecht Isabelle Larmuseau Peter De Smedt Bert Roelandts Robin Slabbinck Tom Malfait Hendrik Schoukens Stijn Vandamme ONZE OMGEVING Dat de eerste druk van dit boek in 2010 werd uitgebracht, VlaamsOmgevingsrecht_coverbeeld.indd :27:38 hangt samen met het historisch karakter van dit jaar voor het Nederlands omgevingsrecht, dat met de inwerkingtreding van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht en de Crisis- en herstelwet nieuwe tijden tegemoet trad. Om de gelijkenissen en verschillen tussen het Nederlands en Vlaams omgevingsrecht optimaal tot uiting te laten komen, heeft dit boek een gelijkaardige structuur als het door Europa Law Publishing uitgegeven boek Omgevingsrecht van de Nederlandse auteurs Marlon Boeve, Frank Groothuijse en Rosa Uylenberg.

8 Praktische informatie U kan zich ook online inschrijven op Hoe inschrijven? Inschrijving voor het volledige programma: 450 euro (excl. 21 % btw) Inschrijving voor een individuele opleiding: 125 euro (excl. 21 % btw) per opleiding Als u inschrijft voor het volledige jaarprogramma, ontvangt u op de opleiding van 28 februari 2013 gratis het boek Vlaams Omgevingsrecht. Deze opleiding komt in aanmerking voor subsidiëring tot 50% via de KMO-portefeuille ( De praktische organisatie gebeurt door 2Mpact nv. Inschrijven is verplicht. U krijgt 1 week op voorhand per nog een bevestiging/reminder met routebeschrijving. Annulatie is mogelijk tot 1 week voorafgaand aan de opleiding, daarna blijft het inschrijvingsgeld verschuldigd. Deze opleiding komt in aanmerking voor de verplichte bijscholing van de milieucoördinator en 3 punten per opleiding voor de permanente vorming van de advocaat (OVB). Inschrijvingsformulier De opleidingen vinden plaats in de Communicatieloft, Sint-Denijslaan 485, 9000 Gent ( Te faxen naar of terug te sturen naar: 2Mpact nv Kortrijksesteenweg 1007 B-9000 Gent Ik schrijf mij in voor het volledige programma Ik schrijf mij in voor de volgende individuele opleidingen: 28 februari Overzicht van beklijvende omgevingsrechtspraak van het afgelopen jaar 28 mei Waarom nog procederen, als je kan bemiddelen? 26 september Hoe stedenbouwkundige procedurefouten voorkomen of genezen? 5 december Nogmaals over ons snel en uniek vergunningsstelsel: the sequel Ik wens gebruik te maken van de KMO portefeuille Naam: Mevr. / Dhr.:... Voornaam:... Functie/beroep: Bedrijf / organisatie / instelling: Tel.:.... Fax: BTW nr:... Adres + nr:... Postcode + plaats: Datum: Handtekening: Powered by

Opleidingen 2014. Gedeelde kennis is dubbele macht. www.ldropleidingen.be

Opleidingen 2014. Gedeelde kennis is dubbele macht. www.ldropleidingen.be Opleidingen 2014 Gedeelde kennis is dubbele macht www.ldropleidingen.be LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Het in omgevingsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor LDR heeft op het terrein

Nadere informatie

Opleidingen 2014. Gedeelde kennis is dubbele macht. www.ldropleidingen.be

Opleidingen 2014. Gedeelde kennis is dubbele macht. www.ldropleidingen.be Opleidingen 2014 Gedeelde kennis is dubbele macht www.ldropleidingen.be LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Het in omgevingsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor LDR heeft op het terrein

Nadere informatie

Opleidingen 2011. Gedeelde kennis is dubbele macht. 5 editie. www.ldropleidingen.be

Opleidingen 2011. Gedeelde kennis is dubbele macht. 5 editie. www.ldropleidingen.be Opleidingen 2011 Gedeelde kennis is dubbele macht e 5 editie www.ldropleidingen.be LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Het in omgevingsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor LDR heeft op

Nadere informatie

Opleidingen 2012. Gedeelde kennis is dubbele macht. 6 editie. www.ldropleidingen.be

Opleidingen 2012. Gedeelde kennis is dubbele macht. 6 editie. www.ldropleidingen.be Opleidingen 2012 Gedeelde kennis is dubbele macht e 6 editie www.ldropleidingen.be LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Het in omgevingsrecht gespecialiseerde advocatenkantoor LDR heeft op

Nadere informatie

Opleidingen. Gedeelde kennis is dubbele macht.

Opleidingen. Gedeelde kennis is dubbele macht. Opleidingen Gedeelde kennis is dubbele macht www.ldropleidingen.be LDR-Opleidingen: Gedeelde kennis is dubbele macht Duurzame ontwikkeling, ook op het vlak van opleidingen, dat is waar het milieuadvocatenkantoor

Nadere informatie

Vlaams omgevingsrecht

Vlaams omgevingsrecht Vlaams omgevingsrecht sabelle Larmuseau, Peter De Smedt, Bert Roelandts Met medewerking van Laurent Proot, Robin Slabbinck, Eva De Witte, Hans Van Landeghem, Truus Vandendurpel, Sofie Rodts, Toni Malfait,

Nadere informatie

college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 november 2012

college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 november 2012 beraadslaging/proces verbaal Kopie college van burgemeester en schepenen Zitting van 9 november 2012 Besluit GOEDGEKEURD A-punten stadsontwikkeling Samenstelling De heer Patrick Janssens, burgemeester

Nadere informatie

ADVIES VAN 22 FEBRUARI 2012 OVER DE CONCEPTNOTA TOT INVOERING VAN DE OMGEVINGSVERGUNNING. SARO Koning Albert II-laan 19 bus Brussel

ADVIES VAN 22 FEBRUARI 2012 OVER DE CONCEPTNOTA TOT INVOERING VAN DE OMGEVINGSVERGUNNING. SARO Koning Albert II-laan 19 bus Brussel ADVIES VAN 22 FEBRUARI 2012 OVER DE CONCEPTNOTA TOT INVOERING VAN DE OMGEVINGSVERGUNNING SARO Koning Albert II-laan 19 bus 24 1210 Brussel INHOUD I. INLEIDING... 2 II. ADVIES... 3 A. Globale beoordeling...

Nadere informatie

De omgevingsvergunning komt eraan!

De omgevingsvergunning komt eraan! De omgevingsvergunning komt eraan! Sessie : vergunning Werner Van Hoof teammanager gebiedsontwikkeling VVSG studiedag : 23 november 2011 Dienstverlenende vereniging Opgericht in 1973, sinds 2003 intercommunale

Nadere informatie

De omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning De omgevingsvergunning FORUM ADVOCATEN BVBA Nassaustraat 34 A 2000 Antwerpen T 03 369 95 65 F 03 369 95 66 E info@forumadvocaten.be W www.forumadvocaten.be Problematiek Het realiseren van belangrijke investeringsprojecten

Nadere informatie

De Omgevingsvergunning

De Omgevingsvergunning De Omgevingsvergunning Een overzicht Rita Agneessens 09.02.2017 1. Doelstelling 2. Wetgevend kader 3. Toepassingsgebied 4. Bevoegde overheid 5. Vergunningsprocedures 2 procedures Eerste aanleg Beroep Overzicht

Nadere informatie

Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk

Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk Faculteit Rechtsgeleerdheid Het overheidsbegrip in (theorie en) praktijk woensdag 17 maart 2004 Vakgebied Bestuursrecht U. Gent i.s.m. GANDAIUS Permanente Vorming Het overheidsbegrip (in theorie) en praktijk

Nadere informatie

Adviesvraag: voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning en van de Vlaamse Codex

Adviesvraag: voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 28 juni 1985 betreffende de milieuvergunning en van de Vlaamse Codex Advies Beroepsmogelijkheden milieuvergunningsdecreet Codex Ruimtelijke Ordening Brussel, Minaraad, 5 juli 2011 Brussel, SERV, 6 juli 20111 SERV_ADV_20110706_decreetberoepen Sociaal-Economische raad van

Nadere informatie

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk

Uitnodiging. Werelddag van de stedenbouw. Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk Uitnodiging Werelddag van de stedenbouw Over de grens: hoe samen ruimte maken? Dinsdag 17 november 2009, Stadsschouwburg Kortrijk [ De Werelddag van de Stedenbouw is een grootschalige studiedag, georganiseerd

Nadere informatie

Basisopleiding Milieu en ruimtelijke ordening waren nooit zo dichtbij

Basisopleiding Milieu en ruimtelijke ordening waren nooit zo dichtbij Basisopleiding 2012 Milieu en ruimtelijke ordening waren nooit zo dichtbij Basisopleiding 2012 Milieu en ruimtelijke ordening waren nooit zo dichtbij De Vlaamse Vereniging voor Omgevingsrecht biedt een

Nadere informatie

Grondige cursus vennootschapsbelasting

Grondige cursus vennootschapsbelasting vzw Vereniging van accountants, bedrijfsrevisoren, belastingconsulenten, boekhouders en fiscalisten Exclusief tweedaags seminarie dinsdag 25 november 2014 woensdag 26 november 2014 De Lozen Boer - Lochristi

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST van 26 september 2017 met nummer RvVb/A/1718/0094 in de zaak met rolnummer 1617/RvVb/0579/SA Verzoekende partijen Verwerende partij 1. de heer William ROTTIERS

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST van 26 september 2017 met nummer RvVb/A/1718/0092 in de zaak met rolnummer 1617-RvVb-0521-A Verzoekende partij de nv ASPIRAVI vertegenwoordigd door advocaat Gregory

Nadere informatie

VOORWOORD MINISTER VAN OMGEVING JOKE SCHAUVLIEGE 1

VOORWOORD MINISTER VAN OMGEVING JOKE SCHAUVLIEGE 1 INHOUDSTAFEL VOORWOORD MINISTER VAN OMGEVING JOKE SCHAUVLIEGE 1 HOOFDSTUK 1. INLEIDING 3 HOOFDSTUK 2. DE OMGEVINGSVERGUNNING 7 I. ALGEMEEN 9 II. REGELGEVING 11 III. DEFINITIES 15 IV. INWERKINGTREDING 17

Nadere informatie

DE OMGEVINGSVERGUNNING

DE OMGEVINGSVERGUNNING DE OMGEVINGSVERGUNNING PRESENTATIE : PROVINCIERAAD 1 STE COMMISSIE 14 FEBRUARI 2017 Juridisch kader Decreet betreffende de omgevingsvergunning van 25 april 2014 (BS 23 oktober 2014). Dit is een proceduredecreet!

Nadere informatie

Ronde van Vlaanderen

Ronde van Vlaanderen VOORJAAR 2015 Ronde van Vlaanderen Hoe ziet de relatie gemeente-ocmw er morgen uit? Ook aandacht voor: Impact van het Vlaamse en federale regeerakkoord Brandweerhervorming Omgevingsvergunning HASSELT woensdag

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het voorstel van decreet. houdende de nadere regels tot implementatie van de omgevingsvergunning

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het voorstel van decreet. houdende de nadere regels tot implementatie van de omgevingsvergunning ingediend op 1059 (2016-2017) Nr. 2 25 januari 2017 (2016-2017) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het voorstel van decreet van Lode Ceyssens, Axel Ronse, Lydia Peeters, Bart Nevens, Tinne

Nadere informatie

Expertdocent. Omgaan met cliënten met een psychische aandoening. Opleiding

Expertdocent. Omgaan met cliënten met een psychische aandoening. Opleiding Opleiding Omgaan met cliënten met een psychische aandoening Waar en wanneer? 21 januari 2011 in Antwerp Expo Met aanwezigheidsattest permanente bijscholing erkende bemiddelaars 3 uren erkende permanente

Nadere informatie

2 Overzicht figuren Lijst van afkortingen... 13

2 Overzicht figuren Lijst van afkortingen... 13 Inhoud 1. Inhoud... 3 2 Overzicht figuren... 11 3 Lijst van afkortingen... 13 4 Inleidende bepalingen... 15 4.1 Voorwoord... 15 4.2 Regelgeving... 16 4.3 Invloed hebbende regelgeving... 17 4.4 Inwerkingtreding...

Nadere informatie

Digitale driedimensionele bouwaanvragen ifv een 3D-GRB en vice versa? Naar een geïntegreerd 3D-GIS ifv de optimalisatie van ruimtelijk beleid.

Digitale driedimensionele bouwaanvragen ifv een 3D-GRB en vice versa? Naar een geïntegreerd 3D-GIS ifv de optimalisatie van ruimtelijk beleid. Digitale driedimensionele bouwaanvragen ifv een 3D-GRB en vice versa? Naar een geïntegreerd 3D-GIS ifv de optimalisatie van ruimtelijk beleid. Studiedag Vrijdag 6 november 2009 Het Pand ( Gent ) Situering

Nadere informatie

Vlaamse Overheid Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed Koning Albert II Iaan 19 bus 22 1210 Brussel

Vlaamse Overheid Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed Koning Albert II Iaan 19 bus 22 1210 Brussel vzw Stop de Oven Kampenhout, 15 mei 2012 Leuvensesteenweg 52 1910 Kampenhout Vlaamse Overheid Departement Ruimtelijke Ordening, Woonbeleid en Onroerend Erfgoed Koning Albert II Iaan 19 bus 22 1210 Brussel

Nadere informatie

Stand van zaken Omgevingsvergunning

Stand van zaken Omgevingsvergunning MLALG-2011-07 Stand van zaken Omgevingsvergunning Studiedag milieuwetgeving voor gevorderden 1-15/12/2014 Stand van zaken op wetgevend vlak 2-12/15/2014 Wat is er reeds beslist? Via mededeling aan de Vlaamse

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. RvVb/A/1516/0901 van 5 april 2016 in de zaak 1213/0305/SA/1/0295 In zake: de heer Geert STANDAERT bijgestaan en vertegenwoordigd door: advocaten Koen GEELEN

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. A/2015/0296 van 19 mei 2015 in de zaak 1011/0224/A/3/00193 In zake: het VLAAMSE GEWEST, vertegenwoordigd door de Vlaamse Regering, bijgestaan en vertegenwoordigd

Nadere informatie

Op deze site vind je het digitaal loket, de gewijzigde procedures, de bijhorende regelgeving, handleidingen enzovoort.

Op deze site vind je het digitaal loket, de gewijzigde procedures, de bijhorende regelgeving, handleidingen enzovoort. Omgevingsvergunning Vanaf 23 februari 2017 is de omgevingsvergunning van kracht. Die vervangt de stedenbouwkundige vergunning en de milieuvergunning. In de overgangsperiode, tussen 23 februari 2017 en

Nadere informatie

DEPARTEMENT RUIMTELIJKE PLANNING, MOBILITEIT EN OPENBAAR DOMEIN. Bouwen of verbouwen met een stedenbouwkundige vergunning. Een handig stappenplan

DEPARTEMENT RUIMTELIJKE PLANNING, MOBILITEIT EN OPENBAAR DOMEIN. Bouwen of verbouwen met een stedenbouwkundige vergunning. Een handig stappenplan DEPARTEMENT RUIMTELIJKE PLANNING, MOBILITEIT EN OPENBAAR DOMEIN Bouwen of verbouwen met een stedenbouwkundige vergunning Een handig stappenplan U GAAT (VER)BOUWEN Als u gaat (ver)bouwen, moet u met heel

Nadere informatie

INHOUD. Inhoud 3. Woord vooraf 11

INHOUD. Inhoud 3. Woord vooraf 11 INHOUD Inhoud 3 Woord vooraf 11 1 Algemene inleiding 15 1 Ruimtelijke ordening en stedenbouw: begrippen 17 2 Ruimtelijke ordening en stedenbouw zijn nodig 18 3 Ruimtelijke ordening en stedenbouw versus

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE

Omgevingsvergunning. Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE Omgevingsvergunning Wat zijn de grote veranderingen? DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Wat zijn de grote veranderingen? De kleine filosofie van de omgevingsvergunning

Nadere informatie

zittingsjaar 2011-2012 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed

zittingsjaar 2011-2012 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed vergadering C55 LEE8 zittingsjaar 2011-2012 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Leefmilieu, Natuur, Ruimtelijke Ordening en Onroerend Erfgoed van 9 november 2011 2 Commissievergadering nr.

Nadere informatie

nascholing academiejaar

nascholing academiejaar Bemiddeling nascholing academiejaar 2012-2013 CBR U bent bemiddelaar. U zoekt zich verder te bekwamen? Hierna vindt u een programma specifiek ontwikkeld voor bemiddelaars. Het vindt plaats te Gent in de

Nadere informatie

SNELLER DOOR BETER Aanbevelingen aangaande de versnelling van maatschappelijk belangrijke investeringsprojecten

SNELLER DOOR BETER Aanbevelingen aangaande de versnelling van maatschappelijk belangrijke investeringsprojecten SNELLER DOOR BETER Aanbevelingen aangaande de versnelling van maatschappelijk belangrijke investeringsprojecten Naar een halvering van de doorlooptijd Johan Sauwens Vlaams volksvertegenwoordiger Voorzitter

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. A/2014/0287 van 22 april 2014 in de zaak 1213/0576/A/1/0539 In zake: mevrouw Martine VAN BOCXLAER, wonende te 9940 Evergem, Langerbrugsestraat 36 verzoekende

Nadere informatie

nascholing programma gent

nascholing programma gent Bemiddeling nascholing programma gent 2013-2014 CBR U bent bemiddelaar. U zoekt zich verder te bekwamen? Hierna vindt u een programma specifiek ontwikkeld voor bemiddelaars. Het vindt plaats te Gent in

Nadere informatie

1. Hoeveel zaken zijn op dit moment hangende bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen?

1. Hoeveel zaken zijn op dit moment hangende bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 206 van RENAAT LANDUYT datum: 3 maart 2015 aan GEERT BOURGEOIS MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED Raad voor

Nadere informatie

MASTERCLASS MEDICAL DEVICES Opleidingen Een overzicht over de werking van de medische hulpmiddelen sector

MASTERCLASS MEDICAL DEVICES Opleidingen Een overzicht over de werking van de medische hulpmiddelen sector MASTERCLASS MEDICAL DEVICES Opleidingen 2016 Een overzicht over de werking van de medische hulpmiddelen sector MASTERCLASS MEDICAL DEVICES 2016 UNAMEC nodigt u uit om in te schrijven op het concept van

Nadere informatie

Omgevingsrecht. Laat u tijdig en deskundig adviseren over ruimtelijke ordening, milieurecht en natuurbeschermingsrecht. EEN VERTROUWD ADRES.

Omgevingsrecht. Laat u tijdig en deskundig adviseren over ruimtelijke ordening, milieurecht en natuurbeschermingsrecht. EEN VERTROUWD ADRES. Omgevingsrecht Laat u tijdig en deskundig adviseren over ruimtelijke ordening, milieurecht en natuurbeschermingsrecht. GRATIS SPREEKUUR Maandag: 12.00 tot 14.00 uur Woensdag: 17.00 tot 18.00 uur EEN VERTROUWD

Nadere informatie

Omgevingsvergunning. Infomoment voor beleidsverantwoordelijken DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE

Omgevingsvergunning. Infomoment voor beleidsverantwoordelijken DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE Omgevingsvergunning Infomoment voor beleidsverantwoordelijken DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE VLAANDEREN Inleiding DEPARTEMENT LEEFMILIEU, NATUUR & ENERGIE DEPARTEMENT RUIMTE

Nadere informatie

NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING

NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING NATUURBELEID EN RUIMTELIJKE ORDENING Voordracht VRP 29/01/02 Prof. dr. G. Van Hoorick Docent in het vakgebied bestuursrecht en milieurecht Universiteit Gent Advocaat te Gent INHOUD 1. Overzicht van het

Nadere informatie

Conceptnota evaluatie Milieuhandhavingsregelgeving. Michiel Boodts Kabinet minister Schauvliege

Conceptnota evaluatie Milieuhandhavingsregelgeving. Michiel Boodts Kabinet minister Schauvliege Conceptnota evaluatie Milieuhandhavingsregelgeving Kabinet minister Schauvliege 1. Voorbereiding Artikel 41 Milieuhandhavingsdecreet: De Vlaamse Regering bezorgt binnen de drie jaar na de inwerkingtreding

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. A/2015/0008 van 13 januari 2015 in de zaak 1314/0021/A/2/0050 In zake: 1. de heer Albert VRANKEN 2. mevrouw Marie-Joanna BRABANTS bijgestaan en vertegenwoordigd

Nadere informatie

Impact verschuiving werklast omgevingsvergunning

Impact verschuiving werklast omgevingsvergunning Impact verschuiving werklast omgevingsvergunning Toelichting hoorzitting Vlaams Parlement 18/02/2014 In samenwerking met: Agenda 1. Aanleiding werklastmeting 2. Scope werklastmeting 3. Gehanteerde assumpties

Nadere informatie

Vlaams Economisch Verbond PRAKTISCHE INLICHTINGEN. vrijdag 25 oktober uur

Vlaams Economisch Verbond PRAKTISCHE INLICHTINGEN. vrijdag 25 oktober uur PRAKTISCHE INLICHTINGEN WANNEER vrijdag 25 oktober 2002 14 uur Metropolis Business & Communication Center WAAR Metropolis Business & Communication Center Groenendaallaan 394, 2030 Antwerpen Met het openbaar

Nadere informatie

Na 3 dagen... de aangifte vennootschapsbelasting de baas!

Na 3 dagen... de aangifte vennootschapsbelasting de baas! Grondige opleiding vennootschapsbelasting Date: 2009-11-26 Na 3 dagen... de aangifte vennootschapsbelasting de baas! Deze opleiding is een stappenplan naar een praktische kennis van de regels van de vennootschapsbelasting

Nadere informatie

MASTERCLASS MEDICAL DEVICES Opleidingen Een overzicht over de werking van de medische hulpmiddelen sector

MASTERCLASS MEDICAL DEVICES Opleidingen Een overzicht over de werking van de medische hulpmiddelen sector MASTERCLASS MEDICAL DEVICES Opleidingen 2016 Een overzicht over de werking van de medische hulpmiddelen sector MASTERCLASS MEDICAL DEVICES bemedtech nodigt u uit om in te schrijven op het concept van opleidingen

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. RvVb/1516/A/1070 van 10 mei 2016 in de zaak 1011/0285/SA/1/0248 In zake: 1.... 2.... bijgestaan en vertegenwoordigd door advocaat Pieter JONGBLOET kantoor houdende

Nadere informatie

Het art. 4.2.7 art 4.2.13 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) biedt de mogelijkheid het instrument van een as-built attest in te voeren.

Het art. 4.2.7 art 4.2.13 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) biedt de mogelijkheid het instrument van een as-built attest in te voeren. As Built attesten Standpunt VVSG DC 23 mei 2011 1 Inleiding Het art. 4.2.7 art 4.2.13 Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) biedt de mogelijkheid het instrument van een as-built attest in te voeren.

Nadere informatie

Dirk Van Heuven 15 maart 2013. Wat na de regionalisering van de Ikea-Wet? Juridische inzichten.

Dirk Van Heuven 15 maart 2013. Wat na de regionalisering van de Ikea-Wet? Juridische inzichten. Dirk Van Heuven 15 maart 2013 Wat na de regionalisering van de Ikea-Wet? Juridische inzichten. / 2 De relevante vergunningsstelsels voor GROOTSCHALIGE DETAILHANDEL 1. Stedenbouwkundige vergunning (Vlaanderen)

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. RvVb/A/1516/1202 van 7 juni 2016 in de zaak 1213/0253/SA/8/0233 In zake: de heer David DE CORTE mevrouw Mia LEFEVRE 3. de heer Luc LEFEVRE 4. de heer Wouter

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN VOORZITTER VAN DE DERDE KAMER ARREST nr. S/2011/00007 van 9 februari 2011 in de zaak 2010/0401/SA/3/0363 In zake: 1.... 2.... bijgestaan en vertegenwoordigd door: advocaat

Nadere informatie

Infobrochure LDR Advocaten Kasteellaan GENT Tel Fax

Infobrochure LDR Advocaten Kasteellaan GENT Tel Fax Infobrochure 2016 LDR, opgericht in 1997, is Vlaanderens grootste advocatenkantoor actief in de materie van het milieu- en ruimtelijke ordeningsrecht, samen het omgevingsrecht. Het kantoor kenmerkt zich

Nadere informatie

nascholing academiejaar 2015-2016 programma gent

nascholing academiejaar 2015-2016 programma gent Bemiddeling nascholing academiejaar 2015-2016 programma gent CBR U bent bemiddelaar. U zoekt zich verder te bekwamen? Hierna vindt u een programma specifiek ontwikkeld voor bemiddelaars. Het vindt plaats

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN VOORZITTER VAN DE DERDE KAMER ARREST nr. A/2013/0075 van 19 februari 2013 in de zaak 2010/0528/SA/3/0681 In zake: de nv... bijgestaan en vertegenwoordigd door: advocaat

Nadere informatie

SERV_ADV_20100120_erfgoedtoets. Advies. Onroerenderfgoedtoets. 20 januari 2010

SERV_ADV_20100120_erfgoedtoets. Advies. Onroerenderfgoedtoets. 20 januari 2010 SERV_ADV_20100120_erfgoedtoets Advies Onroerenderfgoedtoets 20 januari 2010 Adviesvraag: ontwerpbesluit betreffende de onroerenderfgoedtoets ontwerpbesluit houdende wijziging van het besluit betreffende

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 11 december 2017 FINANCIËN

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 11 december 2017 FINANCIËN Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 11 december 2017 FINANCIËN 18 2017_GR_00200 Belasting op het behandelen en digitaliseren van omgevingsvergunningsaanvragen Samenstelling Aanwezig: de heer Luc

Nadere informatie

Voortgang omgevingsvergunning en digitale afhandeling ervan

Voortgang omgevingsvergunning en digitale afhandeling ervan RVB 2016_59 Voortgang omgevingsvergunning en digitale afhandeling ervan Dit document is bestemd voor Raad van Bestuur van 7 september 2016 Betreft Inwerkingtreding digitale omgevingsvergunning Gewenste

Nadere informatie

De unieke omgevingsvergunning, weldra realiteit

De unieke omgevingsvergunning, weldra realiteit De unieke omgevingsvergunning, weldra realiteit Mr. Alain De Jonge Mrs. Leila Mstoian Partner Lawyer alain.de.jonge@peeters-law.be leila.mstoian@peeters-law.be Zowel voor de publieke als de private investeerders

Nadere informatie

Advies. Decreet Vlaamse bestuursrechtcolleges. Brussel, 17 juni 2013

Advies. Decreet Vlaamse bestuursrechtcolleges. Brussel, 17 juni 2013 Advies Decreet Vlaamse bestuursrechtcolleges Brussel, 17 juni 2013 SERV_ADV_20130617_bestuursrechtcolleges Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen Wetstraat 34-36, 1040 Brussel T +32 2 209 01 11 F +32

Nadere informatie

Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid

Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid Een korte situering: het decreet integraal handelsvestigingsbeleid ROT Economie februari 2018 Het decreet IHB 6 e staatshervorming: Vlaamse bevoegdheid Weldra: Ikea-wet decreet integraal handelsvestigingsbeleid

Nadere informatie

DOSSIER PARK SPOOR OOST

DOSSIER PARK SPOOR OOST DOSSIER PARK SPOOR OOST Juridische stand van zaken Marleen RYELANDT, advocaat Procedure in schorsing en nietigverklaring van de stedenbouwkundige vergunning voor heraanleg van site Spoor Oost, niet alleen

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST van 8 november 2016 met nummer RvVb/A/1617/0231 in de zaak met rolnummer 1314/0771/A/2/0738 Verzoekende partij 1. de heer Tom BELMANS 2. mevrouw Christ l MAES 3.

Nadere informatie

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet

Tekst aangenomen door de plenaire vergadering. van het ontwerp van decreet ingediend op 653 (2015-2016) Nr. 4 20 april 2016 (2015-2016) Tekst aangenomen door de plenaire vergadering van het ontwerp van decreet houdende wijziging van diverse decreten ingevolge de integratie van

Nadere informatie

Wegwijs in inspraak en procedures

Wegwijs in inspraak en procedures Wegwijs in inspraak en procedures Vande Casteele, Ph. Brecht 10 december 2013 When the President does it, that means that is not illegal (R. Nixon, 1977) INHOUDSTAFEL AFKORTINGEN NORMEN EN HIËRARCHIE INSPRAAK

Nadere informatie

Waarom Omgevingswet?

Waarom Omgevingswet? Op weg naar de Omgevingswet Kennisdag FUMO- provincie 15 mei 2014 1 Waarom Omgevingswet? Huidige omgevingsrecht: - complex en versnipperd - onoverzichtelijk en onvoldoende samenhang - trage besluitvorming:

Nadere informatie

Een snel en kwaliteitsvol vergunningenproces. Luc Goedertier Projectleider Project Versnellen Investeringsprojecten

Een snel en kwaliteitsvol vergunningenproces. Luc Goedertier Projectleider Project Versnellen Investeringsprojecten Een snel en kwaliteitsvol vergunningenproces Luc Goedertier Projectleider Project Versnellen Investeringsprojecten 1 Naar een nieuwe aanpak - aanleiding Vaststellingen - lange doorlooptijd projecten door

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET VERGUNNINGENREGISTER (ingevolge art. 5.1.2 uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening)

UITTREKSEL UIT HET VERGUNNINGENREGISTER (ingevolge art. 5.1.2 uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening) UITTREKSEL UIT HET ENREGISTER (ingevolge art. 5.1.2 uit de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening) A. LIGGING VAN HET TERREIN Perceel: Aalter, Afdeling 2, Sectie C, Perceelnummer 1037M Ligging: Stwg op Deinze,

Nadere informatie

Wordt ook gepubliceerd in de BVDA nieuwsbrief jaargang 11 nr 1

Wordt ook gepubliceerd in de BVDA nieuwsbrief jaargang 11 nr 1 Wordt ook gepubliceerd in de BVDA nieuwsbrief jaargang 11 nr 1 Voor in de inhoudstafel: Speciaal voor dit Jubileumnummer werd door twee gespecialiseerde advocaten een juridisch tweeluik samengesteld waarbij

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN TUSSENARREST nr. A/2011/0030 van 23 maart 2011 in de zaak 2010/0319/SA/3/0300 In zake: 1. de vzw... 2. mevrouw... 3. de heer... bijgestaan en vertegenwoordigd door: advocaat

Nadere informatie

Bemiddeling. Tijdens deze opleiding wordt de competentie interpersoonlijke communicatie' (verder) ontwikkeld.

Bemiddeling. Tijdens deze opleiding wordt de competentie interpersoonlijke communicatie' (verder) ontwikkeld. Bemiddeling ref.: CIV-099 Doelgroep Verplicht voor de gerechtelijke stagiairs van het derde jaar en de rechters benoemd na 1 januari 2016 Magistraten van de zetel en het openbaar ministerie die familiezaken,

Nadere informatie

Ontwerp van decreet. Verslag

Ontwerp van decreet. Verslag stuk ingediend op 1457 (2011-2012) Nr. 2 7 maart 2012 (2011-2012) Ontwerp van decreet tot wijziging van de wet van 5 juli 1956 betreffende de wateringen, van de wet van 3 juni 1957 betreffende de polders,

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. A/2013/0219 van 14 mei 2013 in de zaak 2010/0410/A/1/0370 In zake: de heer... en mevrouw... bijgestaan en vertegenwoordigd door: advocaat Ann DECRUYENAERE kantoor

Nadere informatie

De notulen van het directiecomité IGEMO (782 ) d.d. 7 mei 2015 worden unaniem goedgekeurd.

De notulen van het directiecomité IGEMO (782 ) d.d. 7 mei 2015 worden unaniem goedgekeurd. Directiecomité van de intergemeentelijke vereniging IGEMO 11 juni 2015 (784 ) Walter Horemans (voorzitter) Lucien Herijgers (1 ste ondervoorzitter) Greet Geypen (2 de ondervoorzitter) Ivan Blauwhoff (bestuurder)

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. RvVb/A/1516/1500 van 30 augustus 2016 in de zaak 1011/0774/SA/2/0731 In zake: de heer... advocaat Johan VERSTRAETEN kantoor houdende te 3000 Leuven, Vaartstraat

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. RvVb/A/1516/0511 van 26 januari 2016 in de zaak 1314/0461/SA/3/0431 In zake: de LEIDEND AMBTENAAR van het Agentschap Onroerend Erfgoed advocaat Philippe DECLERCQ

Nadere informatie

Het Bemiddelingstraject : Uitdieping en Knelpunten. Gespreksvaardigheden en Vrageninstrumentarium van de Bemiddelaar

Het Bemiddelingstraject : Uitdieping en Knelpunten. Gespreksvaardigheden en Vrageninstrumentarium van de Bemiddelaar organiseert : 2 MASTER CLASSES PERMANENTE VORMING TE BRUSSEL EN TE ANTWERPEN.. Het Bemiddelingstraject : Uitdieping en Knelpunten. Gespreksvaardigheden en Vrageninstrumentarium van de Bemiddelaar Uw Docenten

Nadere informatie

Omgevingsrecht. ruimtelijke ordening milieurechl natuurbeschermingsrechl. Laat u tijdig en deskundig adviseren!

Omgevingsrecht. ruimtelijke ordening milieurechl natuurbeschermingsrechl. Laat u tijdig en deskundig adviseren! VAN DER P UTT ' ADVOCATEN Omgevingsrecht ruimtelijke ordening milieurechl natuurbeschermingsrechl Laat u tijdig en deskundig adviseren! Omgevingsrecht Onder omgevingsrecht wordt het geheel van ruimtelijke

Nadere informatie

KORTE KETEN. Maayke Keymeulen. Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij

KORTE KETEN. Maayke Keymeulen. Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij KORTE KETEN Maayke Keymeulen Vlaamse Overheid - Departement Landbouw en Visserij Inhoud 1. Wat is korte keten? 2. Ondersteuning door Vlaamse Overheid 3. Ondersteuning door lokale besturen 2 1. Wat is korte

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW

DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT DE VLAAMSE MINISTER VAN OMGEVING, NATUUR EN LANDBOUW NOTA AAN DE LEDEN VAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering

Nadere informatie

VERSNELLEN VAN INVESTERINGSPROJECTEN VISIENOTA VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 15 OKTOBER 2010

VERSNELLEN VAN INVESTERINGSPROJECTEN VISIENOTA VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 15 OKTOBER 2010 VERSNELLEN VAN INVESTERINGSPROJECTEN VISIENOTA VAN DE VLAAMSE REGERING VAN 15 OKTOBER 2010 Peter Cabus Kabinet Financiën, Begroting, Werk, Ruimtelijke Ordening en Sport Inhoud 1. Visienota Vlaamse regering:

Nadere informatie

Het vermogen fiscaal doorgelicht

Het vermogen fiscaal doorgelicht SCAFF Het vermogen fiscaal doorgelicht UITNODIGING SEMINARIE Stay sharp. Attend our 2011 seminars. Sign up now at www.loyensloeffnews.be Surf naar www.loyensloeffnews.be, op deze website kan u de volledige,

Nadere informatie

Postgraduaat Douane en Accijnzen

Postgraduaat Douane en Accijnzen Postgraduaat Douane en Accijnzen Deze opleiding werd ontwikkeld in het kader van het Interreg IV A Project Oost West Poort en met de steun van: 1 Startdatum: vrijdag 25 september 2015 Met de steun van

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN VOORZITTER VAN DE DERDE KAMER TUSSENARREST nr. S/2015/0029 van 24 maart 2015 in de zaak 1213/0772/SA/3/0732 In zake: 1. de stad TIELT, vertegenwoordigd door het college

Nadere informatie

DE GEMEENTE- EN PROVINCIERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012

DE GEMEENTE- EN PROVINCIERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012 LOKALE EN PROVINCIALE POLITIEK DE GEMEENTE- EN PROVINCIERAADSVERKIEZINGEN VAN 14 OKTOBER 2012 DERTIENDE CONGRES GENT, HET PAND, ONDERBERGEN 1 DINSDAG 20 MAART 2012 CENTRUM VOOR LOKALE POLITIEK VAKGROEP

Nadere informatie

Advies. Besluit haalbaarheidsstudie alternatieve energiesystemen

Advies. Besluit haalbaarheidsstudie alternatieve energiesystemen Brussel, 12 september 2007 091207 Advies besluit haalbaarheidsstudie alternatieve energie Advies Besluit haalbaarheidsstudie alternatieve energiesystemen Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding en krachtlijnen...

Nadere informatie

Brussel, 23 maart 2009. Mijnheer de minister-president,

Brussel, 23 maart 2009. Mijnheer de minister-president, 2013 Brussel, 23 maart 2009 Mijnheer de minister-president, Wij hebben de eer U ter bekrachtiging door de Vlaamse Regering het ontwerp van decreet houdende wijziging van het decreet van 28 juni 1985 betreffende

Nadere informatie

VR DOC.0871

VR DOC.0871 VR 2011 2207 DOC.0871 DE VLAAMSE MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR DE VLAAMSE MINISTER VAN FINANCIEN, BEGROTING, WERK, RUIMTELIJKE ORDENING EN SPORT STARTNOTA INZAKE DE INVOERING VAN DE UNIEKE

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN TUSSENARREST

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN TUSSENARREST RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN TUSSENARREST van 16 januari 2018 met nummer RvVb/S/1718/0445 in de zaak met rolnummer RvVb/1415/0484/SA/0468 Verzoekende partijen 1. de heer Jeroen DEVENYN 2. de heer

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. RvVb/A/1516/1485 van 30 augustus 2016 in de zaak 1314/0012/A/1/0008 In zake: INTERCOMMUNALE WATERLEIDINGSMAATSCHAPPIJ VAN VEURNE-AMBACHT, met zetel te 8670

Nadere informatie

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN

RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN RAAD VOOR VERGUNNINGSBETWISTINGEN ARREST nr. A/2011/0162 van 9 november 2011 in de zaak 2010/0276/SA/3/0255 In zake: 1.... 2.... beiden wonende te... advocaat Gert BUELENS kantoor houdende te 2800 Mechelen,

Nadere informatie

Regelgeving over zorgwonen in GENT

Regelgeving over zorgwonen in GENT ZORGEN voor een THUIS Regelgeving over zorgwonen in GENT Beste lezer, Wilt u uw zorgbehoevende moeder en/of vader in huis nemen, maar toch voor elk een eigen thuis creëren? Wilt u uw andersvalide kind

Nadere informatie

Interne staatshervorming: Hoe zit dat nu? WELKOM

Interne staatshervorming: Hoe zit dat nu? WELKOM Interne staatshervorming: Hoe zit dat nu? WELKOM Koen Loete Voorzitter Resoc Meetjesland, Leiestreek en Schelde Welkom& inleiding Programma Kris Snijckers Raadgever binnenlands bestuur Kabinet Minister

Nadere informatie

Vlaamse Regering DE VLAAMSE MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Vlaamse Regering DE VLAAMSE MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Vlaamse Regering DE VLAAMSE MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR DE VLAAMSE MINISTER VAN FINANCIËN, BEGROTING, WERK, RUIMTELIJKE ORDENING EN SPORT Nota aan de leden van de Vlaamse Regering Betreft:

Nadere informatie

Hof van Cassatie van België

Hof van Cassatie van België 22 MEI 2012 P.11.1808.N/1 Hof van Cassatie van België Arrest Nr. P.11.1808.N I 1. F P M E P, beklaagde, 2. B L J M F, beklaagde, eisers, vertegenwoordigd door mr. Caroline De Baets, advocaat bij het Hof

Nadere informatie

HUIS VOOR OMGEVINGSKWALITEIT ad hok. Lancering en 1 e inspiratiesessie Cinema ZED - Leuven 29 november 2018

HUIS VOOR OMGEVINGSKWALITEIT ad hok. Lancering en 1 e inspiratiesessie Cinema ZED - Leuven 29 november 2018 HUIS VOOR OMGEVINGSKWALITEIT ad hok Lancering en 1 e inspiratiesessie Cinema ZED - Leuven 29 november 2018 ad hok - programma 10u00 - introductie Huis voor Omgevingskwaliteit Werner Van Hoof - domeinmanager

Nadere informatie