Energie transitie onafwendbaar voor gemeentelijke en Rijks monumenten.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Energie transitie onafwendbaar voor gemeentelijke en Rijks monumenten."

Transcriptie

1 1 Energie transitie Rijks en gemeentelijke monumenten in Enschede. Energie transitie onafwendbaar voor gemeentelijke en Rijks monumenten. 1. Landelijke en gemeentelijke doelstellingen. De gemeente Enschede heeft inmiddels haar actieplan duurzaamheid opgesteld en tot leidraad verklaart voor toekomstig beleid. De Rijksoverheid (en de EU) wil de uitstoot aan CO2 in 2050 met 80 tot 95 procent verminderen ten opzichte van de uitstoot in Om die uitstoot te beperken kunnen, naast de opwekking van duurzame energie, ook andere instrumenten worden ingezet, zoals energiebesparing en de afvang en opslag van CO2. Om deze reden gaat ECN er vanuit dat het voor het bereiken van deze nationale doelstelling voldoende is als 60 procent van het Nederlandse energieverbruik in 2050 uit hernieuwbare energie bestaat. Omdat de gemeente Enschede in relatie tot het aantal inwoners minder geschikt grondoppervlak tot zijn beschikking heeft dan gemiddeld voor Nederland leidt dat tot een aandeel hernieuwbaar in Enschede van 27% in Dit is 45% van de eerder genoemde 60%. Deze 45% van het nationale aandeel hernieuwbaar dat voor Enschede wordt gehanteerd is gebaseerd op de oppervlakte van bebouwd en agrarisch terrein in Enschede dat bruikbaar is voor zon PV vergeleken met de oppervlakte van deze terreinen in Nederland als geheel (0,4%) en met het aantal inwoners in Enschede t.o.v. Nederland (0,9%). Windturbines en zonneweiden zullen naar de toekomst een belangrijke bijdrage moeten leveren aan de energietransitie in de gemeente Enschede. De inbedding van zon en windenergie is voor Enschede een ingewikkeld vraagstuk en de burgers van Enschede zijn nauw betrokken geweest omtrent de keuzes die hiervoor moeten worden gemaakt. 2. Wat betekent de energie transitie voor monumenten. Een belangrijke vraag die monumenteigenaars vooraf moeten beantwoorden is welke keuze[s] gemaakt gaan worden. Wil men alleen besparen op de energiekosten? -gevel en dakisolatie. -technische, innovatieve maatregelen. Is zelfstandige energieopwekking de doelstelling? -zonnepanelen.

2 2 Energie transitie Rijks en gemeentelijke monumenten in Enschede. -warmtepomp. Moet het monument energie neutraal worden? -geen aardgas voor cv en koken. -alleen levering van groene elektra. Om die vragen te kunnen beantwoorden is onderzoek noodzakelijk. In de praktijk blijkt vaak dat besparing van energiekosten een primaire doelstelling blijkt. Aangezien wij in Nederland een grote mate van leveringszekerheid hebben voor wat betreft gas en elektra is self support c.q. eigen energieopwekking voor eigen gebruik geen doel op zich tenzij hier een aanzienlijk financieel rendement te behalen valt. Bovendien zal er voor eigen energieopwekking een financiële investering noodzakelijk zijn. Het energieneutraal maken van een rijks of gemeentelijk monument is de hoogste ambitie die een eigenaar zichzelf kan stellen dat echter aanzienlijke investeringskosten met zich meebrengt en een zorgvuldige afweging vraagt van de historische waarden in relatie tot de energiewinst. 3. Onderzoek en maak een plan. Onderzoek naar energiebesparing is niet alleen maatwerk maar wordt sterk bepaald door de technische en bouwkundige eigenschappen van een monument. Wij adviseren daarvoor een energiescan te laten opstellen door een gecertificeerde DuMo [duurzame monumenten] adviseur. Een DuMo adviseur beoordeelt de bouwfysische- en installatietechnische aspecten en berekent of de maatregelen het juiste rendement opleveren en of met de bestaande installaties meer rendement te behalen valt. Belangrijk is dat energie besparen en opwekken ook voor het in stand houden van een monument belangrijk is of er zelfs economisch aan kan bijdragen. De uiteindelijke rapportage kan een vertrekpunt zijn voor het laten opstellen van offertes en vervolgonderzoek naar subsidiemogelijkheden. De rapportage kan tevens onderdeel uitmaken van een eventuele vergunningsaanvraag. 4. Zonnepanelen op het dak van een gemeentelijk of Rijksmonument? Ons standpunt daarover is klip en klaar: Rijks en gemeentelijke monumenten dienen ten principale gevrijwaard worden van zonnepanelen op het dak of bijgebouwen van een monument. Zonnepanelen verstoren in belangrijke mate het historisch beeld van een monument. In bijna alle gevallen zijn er namelijk goede alternatieven om duurzaam elektriciteit te produceren c.q. in te kopen. De Enschedese monumentencommissie heeft ons inziens dan ook in 2017 ten onrechte ingestemd met zonnepanelen op de daken van de voormalige fabrieksschool aan de Noorderhagen [een Rijksmonument] Er zijn immers voldoende alternatieven voor duurzame en goedkope energieopwekking en levering. Een goed voorbeeld van alternatieve duurzame energieopwekking is de energie Coöperatie Buitengebied Enschede. De Energie Coöperatie Buitengebied Enschede heeft als doel een bijdrage te leveren aan de energietransitie en de daarbij behorende maatschappelijke ontwikkeling. In praktische zin ziet er dat als volgt uit; productie van duurzame energie in het buitengebied, stimuleren van afname van lokale productie,

3 3 Energie transitie Rijks en gemeentelijke monumenten in Enschede. collectieve inkoop van alles dat daarmee te maken heeft, bevorderen van energiebesparing, het bevorderen van de samenwerking op dit gebied tussen gemeenschappen in het buitengebied. De coöperatie doet dit voor; a) leden die energie produceren, anders dan alleen voor eigen gebruik of, b) leden die door hun lidmaatschap willen uitdragen dat ze de coöperatie en haar werk steunen en gebruik willen maken van haar faciliteiten. 5. Het CO2 neutraal monument in de energiebewuste wijk. Het is belangrijk om u op tijdig op de hoogte te stellen van energiebesparingsactiviteiten bij u in de wijk c.q. de buurt. Soms is het mogelijk om systemen te koppelen of gezamenlijk te investeren in energiebesparende maatregelen. In een wijk of buurt met een gemengd karakter [wonen, werken, winkels, kantoren en horeca] zijn vaak mogelijkheden om energienetten te koppelen waardoor synergie ontstaat. De gemeente Enschede kan u daarbij behulpzaam zijn voor wat betreft informatie op dit gebied. 6. Subsidie energiebesparende maatregelen. Het verwachtingspatroon voor een subsidie voor energie besparende maatregelen is veelal te hoog. Bij subsidies dient vaak onderscheid te worden gemaakt in ondernemingen en particulieren. Een gemeentelijk of Rijksmonument kan worden aangemerkt als een onderneming wanneer er sprake is van economisch handelsverkeer In 2017 hebben er verschillende appartementen gebouwen in Enschede de status gemeentelijk monument gekregen. Voor verenigingen van eigenaars bestaat de mogelijkheid tot een aanzienlijke subsidiering van energiebesparing. [zie 6.2] Ondernemingen; 6.1. Energiefonds Overijssel. Energiefonds Overijssel levert een financiële bijdrage aan ondernemingen en projecten die energie besparen of energie opwekken uit hernieuwbare bronnen. Zo draagt het fonds bij aan werkgelegenheid, ondernemerschap, innovatie en aan de ambitie van Overijssel: 20% nieuwe energie in U wilt met uw onderneming werk maken van nieuwe energie of energiebesparing. Maar u krijgt de financiering niet (volledig) rond via een bancaire lening. Energiefonds Overijssel helpt u uw plannen te realiseren.

4 4 Energie transitie Rijks en gemeentelijke monumenten in Enschede. Dit revolverende fonds investeert 200 miljoen in: projecten van ondernemingen en organisaties die nieuwe energie opwekken of energie besparen. hoogwaardige technologische innovatie op het gebied van de opwekking van nieuwe energie en besparing van energie. Energiefonds Overijssel verstrekt geen subsidies, maar neemt actief deel aan uw project of onderneming. Afhankelijk van uw plannen en de omvang en aard van uw onderneming verschaft het fonds een lening of garantie, of neemt een participatie Subsidie energiebesparing eigen huis. Gaat u in uw huis of appartement maatregelen nemen voor energiebesparing? Vraag dan de Subsidie energiebesparing eigen huis aan. De subsidie stimuleert energiebesparing in bestaande woningen in de particuliere koopsector. U kunt als eigenaar-bewoner een subsidieaanvraag doen als u twee energiebesparende maatregelen wilt gaan nemen voor uw woning. U komt in aanmerking voor deze subsidie als de woning uw eigendom en hoofdverblijf is, of uw hoofdverblijf wordt na renovatie. Check eerst de voorwaarden voor de subsidie - waar u als eigenaar en de woning aan moet voldoen. Als u voldoet aan de voorwaarden dan kunt u diverse energiebesparende maatregelen treffen. Bekijk welke maatregelen u kunt kiezen uit het standaard energiebesparende maatregelen pakket. Daarnaast kunt u overwegen voor eventuele aanvullende maatregelen en/of een zeer energiezuinig pakket. En met een Energieprestatiegarantie (EPG) krijgt u zekerheid dat uw gekozen maatregelen goed zijn uitgevoerd en leiden tot de beloofde energiebesparing. Weet u niet welke maatregelen en keuzes de beste zijn voor uw woning? Vraag dan een maatwerkadvies. Het maatwerkadvies laat u uitvoeren voordat u de subsidieaanvraag doet. Als u weet dat u voldoet aan de voorwaarden, u weet welke maatregelen u gaat nemen kunt u een aanvraag indienen. Zorg ervoor dat u goed voorbereid een aanvraag indient. Alleen volledige en juiste aanvragen worden in behandeling genomen Subsidie energiebesparing eigen huis. *Het btw-tarief op arbeidsloon bij isolatie is verlaagd naar 6 procent (regeling btwverlaging). *Gemeentes en provincies hebben soms lokale subsidiepotjes. Kijk op welke subsidies er in jouw gemeente en provincie zijn. *Met de Subsidie energiebesparing eigen huis kun je met de VvE 20 procent van de kosten terugkrijgen voor het isoleren van dak, vloer, gevel, spouw of glas. Voorwaarde is wel dat 2 of meer maatregelen worden gecombineerd.

5 5 Energie transitie Rijks en gemeentelijke monumenten in Enschede. *In september 2016 startte de populaire subsidieregeling energiebesparing eigen huis. De pot is bijna op behalve voor VvE's. Op de site van RVO kun je de actuele stand van zaken bekijken Subsidie op zonneboilers, warmtepompen en pellet kachels Tot eind 2020 is er een subsidie voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen en pellet kachels. Meer informatie vind je bij Subsidie zonneboilers, Subsidie warmtepompen en Subsidie pellet kachel of biomassaketel Lager btw-tarief op arbeidsloon woningisolatie. Milieu Centraal heeft berekend dat het lagere btw-tarief op arbeidsloon het isoleren van een eengezinswoning met vloer-, dak-, spouwmuur- en glasisolatie 1300 euro goedkoper maakt (prijspeil 2014/2015). Voor isolatieglas, vloer-, bodem-, dak- en gevelisolatie is de btw op arbeidsloon verlaagd van 21 procent naar 6 procent. Voorwaarden: Het lagere btw-tarief geldt alleen voor het aanbrengen van de isolatie, niet voor werkzaamheden daaromheen (bijvoorbeeld sloopwerk). Ook voor de materialen geldt het normale btw-tarief van 21 procent. De woning is ouder dan 2 jaar, of het pand wordt al meer dan 2 jaar als woning gebruikt. De btw-verlaging geldt niet voor het plaatsen van kozijnen. Bespreek de btw-verlaging met het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert. Het bedrijf zal het lagere btw-tarief op de factuur zetten, zodat je minder betaalt. Voor meer informatie kan het bedrijf terecht bij de Belastingdienst, kijk voor de voorwaarden op de site van de Belastingdienst Terugvragen btw op zonnepanelen. Particulieren die zonnepanelen kopen, kunnen de btw (21 procent!) op de aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. Lees meer op BTW op zonnepanelen terugvragen.

6 6 Energie transitie Rijks en gemeentelijke monumenten in Enschede. 7. Wonen zonder aardgas? Het gemiddelde gasverbruik van huishoudens is 1.500m3 per jaar. Hiervan gaat ongeveer 80 procent naar verwarming en 20 procent naar warm water, vooral voor douchen. Een klein percentage wordt maar gebruikt om mee te koken. Sommige huishoudens gebruiken meer of minder gas dan 1.500m3 per jaar. Dit is afhankelijk van het soort huis en het gasverbruik, het bouwjaar, isolatie, het gebruik van verwarming en het gebruik van warm water. De komende jaren zullen de eerste bestaande wijken van het aardgas af gaan. Gemeenten en bewoners gaan samen op zoek naar de beste oplossingen. Omdat elke wijk en elke woning anders is, zullen we de komende jaren veel leren over hoe dit proces het beste kan verlopen. Sommige alternatieven, zoals warmtenetten, zijn collectieve oplossingen. Dat betekent dat je niet in je eentje kan beslissen om op zo'n systeem aangesloten te worden. Het gaat altijd om meerdere huizen en vaak hele buurten. Gemeenten, woningcorporaties, netbeheerders, buurtinitiatieven en andere partijen zullen dit soort projecten samen met bewoners moeten oppakken. Als je huiseigenaar bent kun je er zelf voor kiezen om aardgasvrij te worden door je woning all-electric te maken. Dat is wel een flinke investering, want je moet dan niet alleen heel goed isoleren, maar ook grote apparaten als een warmtepomp aanschaffen. Informeer ook bij uw energieleverancier welke kosten er verbonden zijn aan het afsluiten c.q. het verwijderen van de gasmeter. Voor je zulke stappen neemt, is het verstandig om eerst uit te zoeken of er niet al plannen zijn voor jouw buurt.

7 7 Energie transitie Rijks en gemeentelijke monumenten in Enschede. 8. Energie Bespaartips Behalve energie vergelijken kunt u nog meer doen om uw energiekosten te verlagen. Met deze 10 handige bespaartips kunt u gemakkelijk en snel het verbruik van energie verminderen waardoor u uiteindelijke weer een lagere energierekening zult krijgen. 1. Verwarming omlaag Heeft u het in huis vaak te koud? En zet u dan de verwarming gelijk omhoog? Het kan ook anders. Trek bijvoorbeeld een dikke trui aan in plaats van de verwarming omhoog te zetten. Door de verwarming slechts één graad lager te zetten, bespaart u tot wel 7% op het verbruik en dus 7% op de CO2 uitstoot. Huishoudens kunnen op die manier tot wel 250 kilo CO2 besparen. Dat is evenveel CO2 als een auto die naar Parijs rijdt en weer terug!u bespaart niet alleen het milieu, maar ook uw portemonnee. Wanneer u de verwarming één graad lager zet, bespaart u al snel tot 50,00 per jaar. Zet u de verwarming 2 graden lager, dan bespaart u al 500 kilo CO2. Met twee graden lager bespaart u dus meer dan 100 per jaar. 2. Duurzame energie Een zonneboiler verwarmt kraanwater met behulp van zonlicht. Met de Nederlandse weersomstandigheden leveren de zonnecollectoren op uw dak al voldoende energie om 50% te besparen op de kosten voor het verwarmen van water. Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie. Een standaard installatie van 4 zonnepanelen levert jaarlijks gemiddeld 400 kwh elektriciteit. Dat is 15% van wat een gemiddeld huishouden per jaar aan energie verbruikt. Neemt u 15 zonnepanelen, dan wekt u meer dan 100% van het verbruik zelf op. Het overige verbruik kunt u terugleveren (salderen). U bent dan in feite uw eigen energie leverancier geworden. Het overtollige energie kunt u op uw beurt weer terug verkopen aan een andere energieleverancier. Een hoogrendementsketel (HR-ketel) verwarmt uw woning op een energiezuinige manier. Steeds meer huishoudens maken gebruik van een HR-ketel. Dit is beter voor het milieu en u kunt u er veel geld mee besparen op uw gaskosten. 3. Gebruik de zon Groene energie is opgewekt door middel van zon, wind, biomassa of waterkracht. Tegenwoordig is de prijs van groene stroom (bijna) gelijk aan die van grijze stroom. Bij sommige energieleveranciers zoals Greenchoice, Budgetenergie en de Nederlandse energie maatschappij is groene energie zelfs goedkoper dan gewone grijze energie bij de traditionele energieaanbieders zoals Essent, Eneco en Nuon. 4. Isoleer uw huis Goede isolatie van uw woning kan u een kostenbesparing opleveren van wel 30%. Dat bespaart energie én geld. Omdat het gebruik van een HR-ketel milieuvriendelijk is helpt u het milieu. Daarbij komt ook nog eens dat uw woning hierdoor energiezuiniger is wat weer goed is voor de eventuele verkoop van het huis.

8 8 Energie transitie Rijks en gemeentelijke monumenten in Enschede. 5. Koop energiezuinig Let bij de aanschaf van elektrische apparaten zoals TV, koelkast en wasmachine op het energieverbruik. Kijk altijd naar welk energielabel op het apparaat staat. A is milieuvriendelijk en E juist niet. Hoe dicht het apparaat bij de A staat, hoe zuiniger het apparaat met energie omgaat. 6. Verbruik minder water Een bad kost gemiddeld 120 liter water. Een douche neemt gemiddeld 85 liter water. Doet u er dan ook een waterbesparende douchekop op dan neemt een gemiddelde douchebeurt nog maar 47 liter. Dat scheelt dus meer dan de helft in het verbruik, maar ook in de kosten! Doen dus! 7. Besparen in de wc Een kleine boodschap wordt dan met 3 liter water weggespoeld, een grote boodschap met wel 6 liter water. Er zijn verschillende waterbesparende panelen verkrijgbaar waarmee tussentijds de waterdoorvoer gestopt kan worden. Gemiddeld wordt 35 liter water per dag gebruikt om het toilet door te spoelen. Bijna evenveel dus als een douche beurt. 8. Koop spaar/led lampen Een spaarlamp is 4x zoveel energiezuiniger dan een gewone gloeilamp. Als je 5 lampen voor spaarlampen vervangt kunt u al snel 50 per jaar besparen. Als u meer gloeilampen vervangt zult u natuurlijk nog meer kunnen besparen. 9. Was verstandig en bespaar geld Wassen op 60 graden kost 2x zoveel energie dan wassen op 40 graden. Wassen op 90 graden kost zelfs 4x zoveel stroom. Met andere woorden. Door op 40 graden te wassen bent u fors goedkoper uit en kunt u al snel meer dan 200 euro per jaar besparen. 10. Stand by kost energie Veel apparaten in huis staan 24/7 op stand-by. Een apparaat dat stand-by staat gebruikt de hele dag door energie. Bij elkaar opgeteld zo n 10 tot 15% van het totale energieverbruik. Door een stand-by-killer aan te schaffen worden apparaten die niet gebruikt worden automatisch uitgeschakeld. U kunt natuurlijk ook ieder keer de stekkers uit het stopcontact trekken.

9 9 Energie transitie Rijks en gemeentelijke monumenten in Enschede. 9. Laatste Nieuws Energierekening stijgt flink door belastingen Geplaatst op 23 nov 2017 Huishoudens krijgen een flink hogere energierekening. Door belastingverhogingen gaat een gemiddeld huishouden de komende jaren 260 meer betalen, blijkt uit cijfers van Vereniging Eigen Huis. Oorzaken zijn de hogere energiebelasting en de stijgende Opslag Duurzame Energie. De energierekening stijgt hiermee veel harder dan het kabinet voorspiegelt; het ministerie van Financiën spreekt van een verhoging van iets meer dan 160. Volgens berekeningen van Vereniging Eigen Huis loopt de verhoging in de periode 2018 tot 2021 op tot 260. Bron: VEH Energienota veel hoger dan voorzien Geplaatst op 13 sep 2017, bijgewerkt 13 sep 2017, 13:00 Huishoudens gaan in 2018 flink meer ODE-belasting betalen. Vooral huishoudens die geen geld hebben om hun huis energiezuiniger te maken, zijn de dupe. Onrechtvaardig, vindt Vereniging Eigen Huis. Wat is de ODE? ODE staat voor Opslag Duurzame Energie. Dit is een heffing die consumenten sinds 1 januari 2013 betalen via de energierekening. Het is een extra belasting naast de energiebelasting. De ODE is ingevoerd om de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+) te financieren. Deze subsidieregeling moet investeringen van het bedrijfsleven in duurzame energie stimuleren. Huishoudens en bedrijven dragen ieder voor circa 50 % bij aan de SDE+. Flink meer ODE Minister Kamp gaf eerder aan dat huishoudens volgend jaar flink meer ODE gaan betalen. Volgens berekeningen van Vereniging Eigen Huis komt de stijging nog 16 % hoger uit dan door Kamp is voorgespiegeld. In 2013 maakte Kamp bekend dat hij uitgaat van een jaarlijkse stijging van de ODE tot gemiddeld 214 in Hij is er in zijn berekening echter vanuit gegaan dat het energieverbruik van een gemiddeld gezin elk jaar daalt, omdat zij energiebesparende maatregelen zouden nemen. Huishoudens de dupe Vrijwel iedereen betaalt volgend jaar dus flink meer ODE. En huishoudens die het geld niet hebben om energiebesparende maatregelen te nemen, gaan nog veel meer betalen. Zij zien hun rekening door de verhoogde ODE-tarieven veel meer stijgen dan voor een gemiddeld gezin is aangekondigd door de minister. Wat vindt Vereniging Eigen Huis? Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur energie van Vereniging Eigen Huis: Wij vinden het onrechtvaardig dat juist de consumenten die niet kunnen besparen zo worden gestraft. Vooral omdat grote groepen financieel helemaal niet in staat zijn om stappen te zetten om hun huis energiezuiniger te maken. Een krachtig financieel stimuleringsbeleid voor consumenten was de afgelopen jaren ver te zoeken. Maar de

10 10 Energie transitie Rijks en gemeentelijke monumenten in Enschede. consumenten die hun verbruik niet kunnen minderen, betalen de komende jaren wel de rekening. Bronnen: -Provincie Overijssel -Milieu Centraal. -Gemeente Enschede. -Energievergelijking.nl -Coöperatie Buitengebied Enschede. -VEH

HAAL MEER ENERGIE UIT JE HUIS START MET ENERGIEBESPARING

HAAL MEER ENERGIE UIT JE HUIS START MET ENERGIEBESPARING HAAL MEER ENERGIE UIT JE HUIS START MET ENERGIEBESPARING BEZIG MET EEN KOOPHUIS EN HYPOTHEEK? OF AAN HET KLUSSEN EN VERBOUWEN? 8 redenen om te starten met energiebesparing: Je hebt direct lagere energiekosten

Nadere informatie

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie!

Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! Meer voordeel uit uw huis halen? Bespaar op energie! voorbeeld van mogelijke besparingen Een huishouden is jaarlijks zo n q 2.000 kwijt aan gas en licht. En daar kunt u tot wel 30% op besparen. Dat begint

Nadere informatie

Energiescan.nu info@energiescan.nu www.energiescan.nu. Naam: Adres: Postcode Factuurnr.: Boekel, 6 januari 2016,

Energiescan.nu info@energiescan.nu www.energiescan.nu. Naam: Adres: Postcode Factuurnr.: Boekel, 6 januari 2016, Energiescan.nu info@energiescan.nu www.energiescan.nu Naam: Adres: Postcode Factuurnr.: Boekel, 6 januari 2016, Beste, Bedankt voor het invu llen van de Energiescan. Voor u ligt het adviesrapport. Op basis

Nadere informatie

Energie en Co2 reductie voor Rijks en gemeentelijke monumenten.

Energie en Co2 reductie voor Rijks en gemeentelijke monumenten. Energie en Co2 reductie voor Rijks en gemeentelijke monumenten. Energiebesparing en duurzaamheid, wie heeft het er niet over. In Nederland willen we vaak vooroplopen en bij de top drie in de wereld horen,

Nadere informatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Verwarm uw woning elektrisch Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Bespaar op energiekosten én het milieu De meeste woningen in Nederland gebruiken een cv-ketel op gas. Hiermee verwarmen

Nadere informatie

Overijssel maakt werk van nieuwe energie!

Overijssel maakt werk van nieuwe energie! Overijssel maakt werk van nieuwe energie! U wilt met uw onderneming of woningcorporatie werk maken van nieuwe energie of energiebesparing. Maar u krijgt de financiering niet (volledig) rond via een bancaire

Nadere informatie

Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden.

Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden. Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden www.maakgoudaduurzaam.nl spouwmuur isolatie De groenste energie is energie die je niet gebruikt! Een spouwmuur bestaat uit twee muurdelen

Nadere informatie

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis

Winst en comfort uit duurzaamheid. Bouw op onze kennis Winst en comfort uit duurzaamheid Bouw op onze kennis Even voorstellen "Het verschil tussen gewoon en uitzonderlijk is vaak dat kleine beetje extra, waarin samenwerking en krachtenbundeling mijn drijfveer

Nadere informatie

DUURZAAM WEERSELO WAAROM EN HOE

DUURZAAM WEERSELO WAAROM EN HOE WAAROM EN HOE Klimaat akkoord Parijs / Nederland Stimuleringsmaatregelen Accijns Energie besparing Inzet hernieuwbare bronnen Verminderen van fossiele brandstoffen 10-12-2018 1 KLIMAAT AKKOORD NL Nederlands

Nadere informatie

Goed Voorbeelden boekje

Goed Voorbeelden boekje Goed Voorbeelden boekje Tien tips om je historische woning energiezuiniger te maken gagoed.nl 2 Woon jij in een historische 3 woning en wil je Goed omgaan met energie? Tegenwoordig stellen we nieuwe eisen

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Vloerisolatie in vijf stappen

Vloerisolatie in vijf stappen Vloerisolatie in vijf stappen Vloerisolatie in vijf stappen Heeft u in de winter vaak last van koude voeten en hoge energiekosten? Daar is wat aan te doen: goede vloerisolatie. Als u uw kruipruimte of

Nadere informatie

Energiezuinig wonen in Wehl. Jeroen aan het Rot verduursaam energieloket 23 november 2016

Energiezuinig wonen in Wehl. Jeroen aan het Rot verduursaam energieloket 23 november 2016 Energiezuinig wonen in Wehl Jeroen aan het Rot verduursaam energieloket 23 november 2016 Programma 1. Introductie verduursaam energieloket 2. 3. 4. 5. 6. Waarom is energiebesparing nodig? Wat is de slimste

Nadere informatie

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Energieavond Hilversum Kerkelanden, Zeverijn en Rode Dorp 17 mei 2016 Wat kunt u verwachten Hilverzon & Kerkelanden Leeft! Ambitie gemeente Hilversum Wie is

Nadere informatie

Minder energie meer comfort. Maak gebruik van de duurzaamheidslening. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen.

Minder energie meer comfort. Maak gebruik van de duurzaamheidslening. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen De maatregelen verdienen zichzelf terug. Daar valt met de huidige lage rentestand niet tegenop te sparen. aldus Henk Brouwer (VVE Beheerder) van

Nadere informatie

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u!

Hoe kan ik energie besparen? De Woningstichting helpt u! energie besparen = woonlasten verlagen VRAGEN? Bent u geïnteresseerd in één van de mogelijkheden die in deze brochure zijn beschreven, heeft u nog vragen of wilt u meer weten over de kosten? Vul dan het

Nadere informatie

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN

Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Welkom VvE s uit Gemeente Emmen EEN INITIATIEF VAN Informatiebijeenkomst Zonnepanelen voor VvE s 27 november 2018 Even voorstellen Jan Cullens, VvE Zonnecoach De VvE Zonnecoach geeft uw VvE energie Nut

Nadere informatie

Overijssel maakt werk van nieuwe energie!

Overijssel maakt werk van nieuwe energie! Overijssel maakt werk van nieuwe energie! U wilt met uw onderneming of woningcorporatie werk maken van nieuwe energie of energiebesparing. Maar u krijgt de financiering niet (volledig) rond via een bancaire

Nadere informatie

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad

Werkblad huismodule. Quintel Intelligence. Antwoordblad Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. Dashboard onderdelen CO₂ uitstoot (ton per

Nadere informatie

Gevelisolatie in vijf stappen

Gevelisolatie in vijf stappen Gevelisolatie in vijf stappen Gevelisolatie in vijf stappen Het isoleren van de muren of gevel van uw huis is een slimme investering. Gevelisolatie levert u namelijk een energiezuinig én comfortabel huis

Nadere informatie

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl

Bespaar-toptips. die watt opleveren. samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptips die watt opleveren samen@heuvelrugenergie.nl www.heuvelrugenergie.nl Bespaar-toptip 1 Waterbesparende douchekop (max. 8L per minuut doe de emmerproef om dit te testen) ± 90 p.j. De groenste

Nadere informatie

Zuinig met energie. waar je thuis bent...

Zuinig met energie. waar je thuis bent... Zuinig met energie waar je thuis bent... Goed voor het milieu en voor uw portemonnee HEEMwonen investeert fors in energiebesparende maatregelen. Dit doen we heel bewust. Zo verlagen we de energielasten

Nadere informatie

Duurzaamheid is meer dan emotie het levert ook geld op

Duurzaamheid is meer dan emotie het levert ook geld op 1. Wat is het gemiddelde water-, elektra- en gasverbruik voor een huishouden en wat kost dat per jaar, per maand? Hoeveel betaalt u daarvan aan belasting? Bij een gemiddeld huishouden van 2,2 personen

Nadere informatie

Lekker wonen, lagere lasten

Lekker wonen, lagere lasten Lekker wonen, lagere lasten Lees hoe u energie kunt besparen met het energiepakket van Woonservice. Lekker wonen, lagere lasten Het energiepakket van Woonservice Energiekosten bepalen voor een groot deel

Nadere informatie

Lekker wonen, lagere lasten

Lekker wonen, lagere lasten Lekker wonen, lagere lasten Lees hoe u energie kunt besparen met het energiepakket van Woonservice. Het energiepakket Een huishouden is gemiddeld 150,- per maand kwijt aan energie. Dat is een kwart van

Nadere informatie

Goed Voorbeelden boekje

Goed Voorbeelden boekje BurenRoute Goed Voorbeelden boekje Tien tips om je oude woning energiezuiniger te maken gagoed.nl 2 Woon jij in een oude woning en wil je Goed omgaan met energie? 3 Tegenwoordig stellen we nieuwe eisen

Nadere informatie

Productie van hernieuwbare energie in de woning/wijk

Productie van hernieuwbare energie in de woning/wijk Productie van hernieuwbare energie in de woning/wijk Energiebehoefte van woningen/woonwijken Huidige gemiddelde energievraag van een woning 1. Warmte aardgas 1400 m3 2. Licht & kracht elektriciteit 3000

Nadere informatie

De energieprestatievergoeding

De energieprestatievergoeding De energieprestatievergoeding Radewijkbrink 9-15, Enschede Striepebrink 10-16, Enschede Inhoudsopgave Inleiding 2 Waarom energie opwekkende woningen? 3 Wat is gebouw- en gebruik gebonden gebruik? 4 Wat

Nadere informatie

De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen

De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen 1. Waarom gaan we van het aardgas af? 2 2. Wanneer moet mijn woning aardgasvrij zijn? 2 3. Wat is de rol van de gemeente? 3 4. Hoe kan ik mijn woning

Nadere informatie

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3.

Ik kan de meeste energie besparen door de volgende maatregel(en) toe te passen: 1. 2. 3. Antwoordblad Opdracht 1 Noteer de startwaarden en scores Kijk bij het dashboard. Noteer de startwaarden en scores die je hier ziet staan in de tabel hieronder. CO₂ uitstoot (ton per jaar ) Investeringen

Nadere informatie

Veelgestelde vragen. over de energievergoeding, het verbruik en de energieleverancier

Veelgestelde vragen. over de energievergoeding, het verbruik en de energieleverancier Veelgestelde vragen over de energievergoeding, het verbruik en de energieleverancier Inhoudsopgave Energievergoeding Pag. 3 Energieleverancier Pag. 6 Energieverbruik Pag. 8 Vragen of opmerkingen Pag. 9

Nadere informatie

Energierekening 334 euro hoger CBS

Energierekening 334 euro hoger CBS Energierekening 334 euro hoger CBS 16-2-2019 Huishoudens betalen in 2019 meer voor energie. Met de nieuwe tarieven van januari 2019 komt de gemiddelde jaarlijkse energierekening uit op 2 074 euro, 334

Nadere informatie

Landelijke subsidieregelingen

Landelijke subsidieregelingen Landelijke subsidieregelingen energiebesparing en duurzame energie particuliere woningbouw Melissa Ernst Energieservicepunt Zeeland Inhoud van de presentatie 1. Energieservicepunt Zeeland 2. Subsidieregeling

Nadere informatie

Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen

Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen Aangeboden door: Het voordeel voor de klant berekenen bij Energiebesparende voorzieningen Rob Timmermans MFP Het klimaatakkoord Is het van belang hoe jouw klant denkt over het klimaatakkoord? De meeste

Nadere informatie

Energiezuinig wonen. GEDRAG en GEBOUW Cothen 18 december 2012 Corina Onderstijn & Arno Harting

Energiezuinig wonen. GEDRAG en GEBOUW Cothen 18 december 2012 Corina Onderstijn & Arno Harting Energiezuinig wonen GEDRAG en GEBOUW Cothen 18 december 2012 Corina Onderstijn & Arno Harting 1)Waarom energie besparen? 2)Hoe kunt u energie besparen? 3)En de volgende stap! 1) Het klimaat verandert!

Nadere informatie

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Duurzaamheidsfonds Amstelveen Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Hoera, 1 jaar! De oogst van het eerste jaar: 9 goedgekeurde aanvragen voor subsidies voor haalbaarheidsonderzoeken, ter waarde

Nadere informatie

MESSAGE HOUSE ENERGIE BESPAREN DOE JE NU CAMPAGNE FLIGHT 3_JAN/FEBR Finale versie Januari 2018

MESSAGE HOUSE ENERGIE BESPAREN DOE JE NU CAMPAGNE FLIGHT 3_JAN/FEBR Finale versie Januari 2018 MESSAGE HOUSE ENERGIE BESPAREN DOE JE NU CAMPAGNE FLIGHT 3_JAN/FEBR 2018 Finale versie Januari 2018 Message house Dit message house helpt u bij het vertellen van de campagneboodschap naar uw klanten en

Nadere informatie

De zon als energiebron!

De zon als energiebron! De zon als energiebron! Zelf elektriciteit opwekken met de zon? Door middel van (diverse) subsidie(s) is het zéér rendabel! Met zonnepanelen verlaagt u uw energiekosten. Deze besparing wordt alleen maar

Nadere informatie

Energie besparen in uw huis

Energie besparen in uw huis > www.vrom.nl Energie besparen in uw huis Met energiepremie en EPA-advies Energie besparen in uw huis Een comfortabel huis en toch een lagere energierekening? Dat kan prima als u energiebesparende maatregelen

Nadere informatie

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne

Raymond Roeffel Directeur Trineco. Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Raymond Roeffel Directeur Trineco Regelgeving, Organisatie en beheermodellen rondom Zonne Agenda Waarom zonnestroom? Wet en regelgeving rondom zonnesystemen Salderingstarieven De meest voorkomende situaties

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam (ver)bouwen Energie besparen Zelf duurzame energie opwekken Duurzame financiering Subsidies ~45% Energielabel D of lager Een gemiddeld

Nadere informatie

Dakisolatie in vijf stappen

Dakisolatie in vijf stappen Dakisolatie in vijf stappen Dakisolatie in vijf stappen Warmte stijgt op. Daarom zorgt een niet goed geïsoleerd dak voor veel energieverspilling en flink hoge energiekosten. In Nederland komt dit nog vaak

Nadere informatie

Rijksoverheid. Veel besparingsmogelijkheden t/m t/m 100. Dubbel glas. Dubbel glas. Niet extra geïsoleerd. Niet van toepassing. Nee.

Rijksoverheid. Veel besparingsmogelijkheden t/m t/m 100. Dubbel glas. Dubbel glas. Niet extra geïsoleerd. Niet van toepassing. Nee. Rijksoverheid Energielabel woning Westvest 191 2611BZ Delft BAG-ID: 0503010000010395 Veel besparingsmogelijkheden Energielabel B Registratienummer 863374920 Datum van registratie 13-01-2016 Geldig tot

Nadere informatie

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis

Energiebesparingswijzer. STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012. Geld besparen met handige energietips voor thuis Energiebesparingswijzer STIJLGIDS COMMUNICATIE VERSIE 01 _Oktober 2012 Geld besparen met handige energietips voor thuis Energie besparen, snel verdiend! Ieder jaar betaal je veel geld voor een warm huis,

Nadere informatie

IS UW HUIS GESCHIKT VOOR EEN WARMTEPOMP?

IS UW HUIS GESCHIKT VOOR EEN WARMTEPOMP? IS UW HUIS GESCHIKT VOOR EEN WARMTEPOMP? 8 NOVEMBER 2018 PIETER NAP FRANS DEN BRABER Wat is BENG! Biltse Energie Neutrale Gemeenschap www.beng2030.nl BENG! is een lokale duurzame energie coöperatie. BENG!

Nadere informatie

Cursus Verwarm je woning. 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten

Cursus Verwarm je woning. 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten Cursus Verwarm je woning 1. Inleiding 2. Verwarmingssysteem 3. Ventilatie 4. Subsidies en leningen 5. Uitnodiging voor bezoeken producten DUW Parkstad DUW is een initiatief van Stichting EnviAA in samenwerking

Nadere informatie

Welkom Energie besparen en opwekken met PV panelen ECOPARK DE LIMES, ALPHEN AAN DEN RIJN, 16 JULI 2015

Welkom Energie besparen en opwekken met PV panelen ECOPARK DE LIMES, ALPHEN AAN DEN RIJN, 16 JULI 2015 Welkom Energie besparen en opwekken met PV panelen ECOPARK DE LIMES, ALPHEN AAN DEN RIJN, 16 JULI 2015 Een beter klimaat begint bij jezelf! Erik de Ruijter, Coöperatie EnergiekAlphen SAMEN, LOKAAL EN DUURZAAM

Nadere informatie

Rapportage Energiebesparingsverkenner

Rapportage Energiebesparingsverkenner Rapportage Energiebesparingsverkenner Deze rapportage biedt u een overzicht van de door u geselecteerde pakketten aan energiebesparende maatregelen en de indicatieve resultaten hiervan. In de bijlage van

Nadere informatie

Intakeformulier DELTA Op-maat advies (Energie Prestatie Advies (EPA) incl. energielabel)

Intakeformulier DELTA Op-maat advies (Energie Prestatie Advies (EPA) incl. energielabel) Intakeformulier DELTA Op-maat advies (Energie Prestatie Advies (EPA) incl. energielabel) Intake Met dit intakeformulier geeft u ons inzage in een aantal gegevens van uw woning. Dit zal de opnameduur in

Nadere informatie

30% ENERGIEZUINIG. En de energierekening dan? Energiebesparende maatregelen. Welke maatregelen? een warme jas! Energiebesparende maatregelen

30% ENERGIEZUINIG. En de energierekening dan? Energiebesparende maatregelen. Welke maatregelen? een warme jas! Energiebesparende maatregelen Wat is de groene mug? Nationaal energiebesparingsinitiatief Lokaal energiebesparingsinitiatief Gemeente Haarlem met partners Elan Wonen Spaarnelanden Nuon Ymere Pre Wonen Eneco Provincie Noord Holland

Nadere informatie

CV-KETEL. Wat te doen als uw cv-ketel binnenkort toe is aan vervanging?

CV-KETEL. Wat te doen als uw cv-ketel binnenkort toe is aan vervanging? CV-KETEL Wat te doen als uw cv-ketel binnenkort toe is aan vervanging? Uw situatie Welke situatie is op u van toepassing? 1. Ikwilvanhetaardgas af Uw cv-ketel is aan het einde van zijn levensduur en u

Nadere informatie

Maak werk van zon & wind Schone energie voor heel Tynaarlo. Tynaarlo

Maak werk van zon & wind Schone energie voor heel Tynaarlo. Tynaarlo Maak werk van zon & wind Tynaarlo Aanleiding Najaarsnota 2008 aankondiging plannen voor duurzame energie Voorjaar 2009 ontwikkelen scenario s Mei 2009 raadpleging inwoners Tynaarlo Juni 2009 voorstellen

Nadere informatie

Edwin Waelput Tempas Bouwmanagement bv Breda DuurSaam cooperatie ua

Edwin Waelput Tempas Bouwmanagement bv Breda DuurSaam cooperatie ua Edwin Waelput Tempas Bouwmanagement bv Breda DuurSaam cooperatie ua Het hoofddoel is: het omlaag brengen van uw energierekening door gedragsinvloeden & techniek én het produceren van duurzame energie;

Nadere informatie

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen

Thuis Slim Advies. Haal meer winst uit energie. Zon Wind Water. Gratis tips om energie te besparen Thuis Slim Advies Haal meer winst uit energie Zon Wind Water Gratis tips om energie te besparen Gratis tips om energie te besparen. Haal meer winst uit energie Voorwaarden van verspreiding Je mag dit E-book

Nadere informatie

Energiebesparing Gemeente Huizen

Energiebesparing Gemeente Huizen Energiebesparing Gemeente Huizen Programma presentatie Duurzaam Bouwloket De aanpak en landelijke ontwikkelingen Stapsgewijs naar aardgasvrij Subsidies en regelingen Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke

Nadere informatie

WONEN IN EEN ENERGIEZUINIGE WONING: PRAKTISCHE INFORMATIE EN TIPS

WONEN IN EEN ENERGIEZUINIGE WONING: PRAKTISCHE INFORMATIE EN TIPS WONEN IN EEN ENERGIEZUINIGE WONING: PRAKTISCHE INFORMATIE EN TIPS Wonen Zuid vindt duurzaam en energiezuinig bouwen belangrijk. Dit is beter voor ons milieu en huurders kunnen hiermee besparen op hun energierekening.

Nadere informatie

Energiebesparen doe je nu!

Energiebesparen doe je nu! Foto Solesta Energiebesparen doe je nu! No-regret-maatregelen Jos van der Lint Loes van Wersch Loket Duurzaam Wonen Plus gemeente Nijmegen onijmegen13-4-2019nbeur Duurzaam wonen Energie besparen Energie

Nadere informatie

Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Voor onafhankelijke informatie en advies over: Raoul Santibanez Voor onafhankelijke informatie en advies over: Energie besparen en energie opwekken Luchtkwaliteit in huis Comfortverbetering in huis Levensloopbestendig wonen Klimaat adaptief wonen Subsidies,

Nadere informatie

Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op?

Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op? Businesscases zonne-energie: waar kan het, en wat levert het op? Door: Ronald Franken en Maarten Corpeleijn (r.franken@atrive.nl / m.corpeleijn@atrive.nl) 3 september 2013 Ten geleide Met het nieuwe energie-akkoord

Nadere informatie

Goed Voorbeelden boekje

Goed Voorbeelden boekje Goed Voorbeelden boekje Elf tips om je woning energiezuiniger te maken energie.gagoed.nl 2 Wil jij ook thuis Goed 3 omgaan met energie? Duurzame maatregelen: Goed voor je woning, goed voor je leefomgeving

Nadere informatie

Welkom! Informatie en uitleg warmtefoto s

Welkom! Informatie en uitleg warmtefoto s Welkom! Informatie en uitleg warmtefoto s 16 februari 2017 HET RAADHUIS, Wehl Programma 1. Energiecoach Chris Buijk Energie besparen: kansen en mogelijkheden 2. Adviseur Erwin Reuterink Wat is een warmtefoto

Nadere informatie

Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat.

Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat. Zuinige ketel? Dat loont! Ontdek de mogelijkheden, voordat uw oude verwarmingsketel stuk gaat. Een nieuwe, zuinige ketel? Denk er nu al over na! Is uw ketel oud aan het worden? Wacht niet totdat hij stuk

Nadere informatie

Gemeente Baarn. Provincie Utrecht

Gemeente Baarn. Provincie Utrecht Gemeente Baarn Provincie Utrecht Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam (ver)bouwen Energie besparen Zelf duurzame energie opwekken Duurzame financiering Subsidies Uitdaging:

Nadere informatie

Daarbij zijn zorgvuldigheid en betaalbaarheid, belangrijker dan snelheid.

Daarbij zijn zorgvuldigheid en betaalbaarheid, belangrijker dan snelheid. SECTORVERHAAL GEBOUWDE OMGEVING In 2050 worden alle woningen in Nederland duurzaam verwarmd. Iedereen kan in de komende dertig jaar de overgang maken van aardgas naar betere isolatie en duurzame warmtebronnen.

Nadere informatie

Hilversum Over t Spoor

Hilversum Over t Spoor Hilversum Over t Spoor Energieavond Hilversum Over t Spoor 20 april 2016 Wat kunt u verwachten Wijkcentrum de Geus & Geuzenkracht Ambitie gemeente Hilversum Wie is Hoom? De buurt onder de loep Wijkaanbod:

Nadere informatie

Cursus Elektriciteit besparen. 1. Inleiding 2. Energiebesparing 3. Quiz 4. Antwoorden

Cursus Elektriciteit besparen. 1. Inleiding 2. Energiebesparing 3. Quiz 4. Antwoorden Cursus Elektriciteit besparen 1. Inleiding 2. Energiebesparing 3. Quiz 4. Antwoorden DUW Parkstad DUW is een initiatief van Stichting EnviAA in samenwerking met: DUW Parkstad Wij geven gratis en onafhankelijk

Nadere informatie

Presentatie De Groene Draad over duurzaamheid. 20 november 2018

Presentatie De Groene Draad over duurzaamheid. 20 november 2018 Presentatie De Groene Draad over duurzaamheid 20 november 2018 Quiz Wat betekent duurzaamheid eigenlijk? A Ontwikkeling zonder economie, milieu en mensen te schaden B Zo weinig mogelijk dure producten

Nadere informatie

Wonen in een energieneutrale woning

Wonen in een energieneutrale woning Wonen in een energieneutrale woning Als u kiest voor een huurwoning in Plantsoensingel Noord, kiest u voor een energieneutrale woning. Dat betekent dat uw energielasten een stuk lager zullen zijn dan u

Nadere informatie

Iwan. Bisschopstraat. Leeuwarden. Arjen Goodijk. Bisschopstraat 24. 8921AZ Leeuwarden

Iwan. Bisschopstraat. Leeuwarden. Arjen Goodijk. Bisschopstraat 24. 8921AZ Leeuwarden Iwan Arjen Goodijk Bisschopstraat Bisschopstraat 24 Leeuwarden 8921AZ Leeuwarden Inleiding Je hebt online de energiebespaarscan van jouw huis aangevraagd. Je wilt dus weten hoe jij kunt besparen op energiekosten.

Nadere informatie

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking

Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Verkoopbaarheid en verhuurbaarheid van vastgoed verhogen door Duurzame Energieopwekking Erik van der Steen HYS legal 1 HYS Legal Inleiding Triodos Bank: Waarom we graag duurzaam vastgoed financieren Jones

Nadere informatie

Klantenpanel Denk mee met Rentree. Resultaten Thema (1): Duurzaamheid

Klantenpanel Denk mee met Rentree. Resultaten Thema (1): Duurzaamheid Klantenpanel Denk mee met Rentree Resultaten Thema (): Duurzaamheid september 08 . Hoe belangrijk vindt u duurzaamheid en energiezuinigheid? 60% 50% 40% 30% 0% 0% 0% 53% 39% 6% 0% % n=3 5%. Wilt u graag

Nadere informatie

Eize-Jan Bakker Pieter Nap

Eize-Jan Bakker Pieter Nap Eize-Jan Bakker Pieter Nap Programma: eigenaar-bewoners www.beng2030.nl Door het initiëren en uitvoeren van verschillende projecten/initiatieven op het gebied van verduurzamen, proberen BENG! energie-ambassadeurs

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst VvE s. Oegstgeest 1 april 2019

Informatiebijeenkomst VvE s. Oegstgeest 1 april 2019 Informatiebijeenkomst VvE s Oegstgeest 1 april 2019 Klik om de titelstijl van het model te bewerken ing. J.J. (Jacco) van de Sandt Energie- en bouwkundig adviseur Stichting VvE Belang VVE ELLEN, ASSEN

Nadere informatie

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk

De Lokale Duurzame Energie Coöperatie. EnergieCoöperatieBoxtel WWW.ECBOXTEL.NL. Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk De Lokale Duurzame Energie Coöperatie EnergieCoöperatieBoxtel Betaalbaar, duurzaam, eigen en onafhankelijk WWW.ECBOXTEL.NL LDEC: Waarom en waartoe leidt het Samen met leden realiseren van betaalbare, duurzame,

Nadere informatie

Hands on energiescan sportverenigingen. Energiek vooruit 18 september 2014

Hands on energiescan sportverenigingen. Energiek vooruit 18 september 2014 Hands on energiescan sportverenigingen Energiek vooruit 18 september 2014 Inhoud 1. Wat houdt de scan in? 2. Uitkomst van de scan 3. Aandacht voor financiering 4. Workshop 1. Wat houdt de scan in? Intake

Nadere informatie

Wat betekenen de SDE+, Salderen, en postcoderoos voor de netbeheerder?

Wat betekenen de SDE+, Salderen, en postcoderoos voor de netbeheerder? Wat betekenen de SDE+, Salderen, en postcoderoos voor de netbeheerder? Enexis: Wij brengen energie waar mensen licht en warmte nodig hebben. Enexis: Een rijke historie IJsselmij Frigem EGD Ruil verzorgingsgebied

Nadere informatie

De HR-ketel die óók elektriciteit opwekt. De persoonlijke energiecentrale voor warmte, warm water én elektriciteit in huis.

De HR-ketel die óók elektriciteit opwekt. De persoonlijke energiecentrale voor warmte, warm water én elektriciteit in huis. De HR-ketel die óók elektriciteit opwekt. De persoonlijke energiecentrale voor warmte, warm water én elektriciteit in huis. Introductiedatum: 1 november 2010. Inhoudsopgave Het belang van duurzame innovatie

Nadere informatie

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant?

Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Is investeren in energiebesparende producten nog interessant? Energie verwarming en SWW Stijgende prijzen woningen zonder spouwisolatie Woningen met enkel glas Woningen zonder dakisolatie 2 1 Energie elektriciteit

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over:

Duurzaam Bouwloket. Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam Bouwloket Voor onafhankelijke informatie en advies over: Duurzaam (ver)bouwen Energie besparen Zelf duurzame energie opwekken Subsidies en regelingen ~38% Energielabel D of lager Anticiperen op

Nadere informatie

Energiezuinig en comfortabel wonen in Rijswijk; een initiatief van Stadsgewest Haaglanden

Energiezuinig en comfortabel wonen in Rijswijk; een initiatief van Stadsgewest Haaglanden Energiezuinig en comfortabel wonen in Rijswijk; een initiatief van Stadsgewest Haaglanden Welkom door wethouder Dick Jense Rob Klokman Ecostream Wat kunt u verwachten deze avond Wat is Wonen++ Energiebesparende

Nadere informatie

Energie besparen en meer wooncomfort. Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Maaskant Wonen.

Energie besparen en meer wooncomfort. Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Maaskant Wonen. Energie besparen en meer wooncomfort Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Maaskant Wonen. Deze Menukaart geeft voorbeelden hoe u als bewoner geld kunt besparen en meer wooncomfort kunt

Nadere informatie

Samen besparen we ons rijk. Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Rentree. thuis in Deventer

Samen besparen we ons rijk. Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Rentree. thuis in Deventer Samen besparen we ons rijk Een unieke kans om energie te besparen, aangeboden door Rentree. thuis in Deventer Deze Menukaart geeft voorbeelden hoe u als bewoner geld kunt besparen en meer wooncomfort kunt

Nadere informatie

Opwekking duurzame energie en terugverdientijden. Niek Tramper

Opwekking duurzame energie en terugverdientijden. Niek Tramper en terugverdientijden Niek Tramper en terugverdientijden Zonneboiler geeft warm tapwater Zonnepanelen geven elektriciteit Warmtepomp geeft verwarming Pelletkachel geeft verwarming Zonneboiler Uitgangspunt:

Nadere informatie

Is uw huis geschikt voor een warmtepomp?

Is uw huis geschikt voor een warmtepomp? Is uw huis geschikt voor een warmtepomp? 14 februari 2019 Pieter Nap Frans den Braber Wie is BENG! www.beng2030.nl Energiecoöperatie BENG! is in juli 2013 opgericht en groeit sindsdien gestaag. We hebben

Nadere informatie

Fiscale zakelijke regelingen & subsidies

Fiscale zakelijke regelingen & subsidies Fiscale zakelijke regelingen & subsidies 6 fiscale regelingen en subsidies voor bedrijven om te besparen op zonnepanelen. Het zelf opwekken van stroom door bedrijven via zonnepanelen is hot. Dat heeft

Nadere informatie

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Een warmtepomp genereert op een efficiënte manier warmte om uw huis comfortabel te verwarmen of van warm water te voorzien. Warmtepompen hebben

Nadere informatie

Commissie Duurzaam Stand van zaken

Commissie Duurzaam Stand van zaken Commissie Duurzaam Stand van zaken ALV Wijkvereniging Prinsejagt 3 5 april 2019 Emiel Hengst Wiebe de Haan Jochum Deuten Frank Bartelen Lodewijk Wolff Dick Coumou Gerben Pieterse Aandachtspunten vanuit

Nadere informatie

Financiële overheidssteun voor V.v.E. s vanuit. RVO.nl. VvE-bijeenkomst Haarlem Dinsdag 25 juni Constan Custers. RVO.

Financiële overheidssteun voor V.v.E. s vanuit. RVO.nl. VvE-bijeenkomst Haarlem Dinsdag 25 juni Constan Custers. RVO. Financiële overheidssteun voor V.v.E. s vanuit RVO.nl VvE-bijeenkomst Haarlem Dinsdag 25 juni 2019 Constan Custers RVO.nl 06-25068342 Hogeschool Inholland Alkmaar: Building Holland 2018 1 Duurzaam en groen.

Nadere informatie

Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen

Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen Duurzaam Sportcomplex De Tukkers Albergen Voorbeeldproject voor een gecombineerde inzet van duurzame energiebronnen voor de productie van warmte en elektriciteit Presentatie 18 dec. VV. Berkum Eddy Bramer

Nadere informatie

Energiebesparing begint hier!

Energiebesparing begint hier! Energiebesparing begint hier! Zoetermeer, 17 juli 2014 Lou Lit & Pim Halkes 4 HOME 2 Thermografie, Lekkage onderzoek en Energiebesparing advies. Doelstelling: - Terugdringen Co2 uitstoot - Lagere energienota

Nadere informatie

Wonen in een energieneutrale woning

Wonen in een energieneutrale woning Wonen in een energieneutrale woning Als u kiest voor een huurwoning aan de Eltenseweg in Stokkum, kiest u voor een energieneutrale woning. Dat betekent dat uw energielasten een stuk lager zullen zijn dan

Nadere informatie

energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015

energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015 energiebesparing bestaande bouw Harderwijk 26 mei 2015 Marc Smijers M 06-23924330 www.smijers-energieadvies.nl info@smijers-energieadvies.nl 1 Onderwerpen Relatie tussen energielabel en energiegebruik

Nadere informatie

28 november 2015. Onderzoek: Klimaattop Parijs

28 november 2015. Onderzoek: Klimaattop Parijs 28 november 2015 Onderzoek: Over het EenVandaag Opiniepanel Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit ruim 45.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. De uitslag van de

Nadere informatie

Appartementencomplex verduurzamen Hoe doe je dat? Informatieavond Verduurzamen VvE s Wageningen

Appartementencomplex verduurzamen Hoe doe je dat? Informatieavond Verduurzamen VvE s Wageningen Appartementencomplex verduurzamen Hoe doe je dat? Informatieavond Verduurzamen VvE s Wageningen Programma Tijd Onderwerp Spreker 19.45 u Welkom Sanne Meelker (gemeente Wageningen) 19.55 u Kennismaken:

Nadere informatie

Verduurzaming 39 woningen Seringenlaan

Verduurzaming 39 woningen Seringenlaan Verduurzaming 39 woningen Seringenlaan Duurzaamheid Voor huurders: Beperking van energie voor een aangenaam binnenklimaat. Betaalbare woonlasten. Maatschappelijk: Zorgen voor een leefbare en duurzame woonomgeving.

Nadere informatie

Waarom duurzaam bouwen?

Waarom duurzaam bouwen? Duurzaam bouwen Heb je plannen om een eigen huis te bouwen in Uden? Nieuwbouw is een ideaal startmoment om duurzaamheidsmaatregelen te nemen, waar je al snel veel profijt van hebt. Duurzaam bouwen is lang

Nadere informatie

Energie besparen. Een reis vanuit het universum tot in uw koelkast. Yvonne Feuerhahn 7 juni 2018

Energie besparen. Een reis vanuit het universum tot in uw koelkast. Yvonne Feuerhahn 7 juni 2018 Energie besparen Een reis vanuit het universum tot in uw koelkast Yvonne Feuerhahn 7 juni 2018 Genomen vanuit Apollo 8 op 24 december 1968 door astronaut William A. Anders Energieverbruik mondiaal 2015:

Nadere informatie

Energie besparen en zelf energie opwekken

Energie besparen en zelf energie opwekken Energie besparen en zelf energie opwekken Else Boutkan Moderator Energiek Pijnacker- Nootdorp Bewonersvereniging Oude Leede 16 oktober 2013 Waarom energiebesparen en zelf opwekken? Besparen Wooncomfort

Nadere informatie