ZD575. Vloerverwarming. in hoge ruimten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZD575. Vloerverwarming. in hoge ruimten"

Transcriptie

1 ZD575 Vloerverwarming in hoge ruimten

2 Hoge ruimten worden verwarmd met verschillende verwarmingssystemen. In volgorde van bekendheid zijn dit globaal: - direct gestookte luchtverwarming (gasgestookte luchtverhitters) - indirect gestookte luchtverwarming (luchtverhitters of luchtbehandelingskasten aangesloten op een cv-ketel) - stralingspanelen - buisstralers - open gasstralers - vloerverwarming Functie van de verwarmers De verwarmers hebben als functie een acceptabel binnenklimaat te bewerkstelligen door het verhogen van de temperatuur in de hal. Luchtverwarmers verhogen de luchttemperatuur. Stralingsverwarmers en vloerverwarming verhogen voornamelijk de stralingstemperatuur, waarbij de luchttemperatuur geleidelijk toeneemt. Verticale temperatuurverdeling, warmtebehoefte en energiegebruik Verticale temperatuurverdeling wordt ook wel de verticale temperatuurgradient genoemd. Dit is het verschil tussen de luchttemperatuur op vloerniveau en de luchttemperatuur onder het dak, gedeeld door de hoogte van de hal in meters. De gradiënt is positief als de luchttemperatuur boven hoger is dan beneden en negatief als het omgekeerde het geval is. Bij alle systemen, met uitzondering van vloerverwarming, is het boven in de ruimte warmer dan op vloerniveau, dus is de gradiënt positief en dit heeft een negatieve invloed op het energieverbruik. Bij vloerverwarming is de gradiënt 0 of negatief. Het spreekt voor zich dat men het meeste belang heeft bij een aangename temperatuur in de verblijfszone. Vaak worden er aanvullende maatregelen genomen om de verticale tempera- tuurgradiënt te verkleinen. Bij luchtverwarming worden vaak hulpventilatoren toegepast en bij warmtestralers wordt de bovenzijde geïsoleerd. Voor het berekenen van de warmtebehoefte van een hal weegt volgens de DIN 4701 de temperatuur op halve hoogte zwaarder dan de temperatuur in de zone boven de vloer. Afhankelijk van het gekozen verwarmingssysteem en de temperatuur moet gerekend worden met 1 tot 4K hogere temperatuur op halve hoogte, dus een verhoging van 2 tot 8K boven in de hal. Deze verhoging van de luchttemperatuur correspondeert met een verhoging van de warmtebehoefte van 20 tot 30%. Zie hiervoor de tabel op de pagina hiernaast.

3 Verwarmingssysteem Temperatuurverschil in K/m hoogte Onder / boven het afgifteapparaat Zonder / met hulpventilator Vloerverwarming 0 Hangende luchtverwarmers (laag-inducerend) 1,3* 0,8** Lucht behandelingskast (laag-inducerend) 1,0 0,5 Luchtverwarming (hoog-inducerend) 0,1 Stralingspanelen (indirect LT) 0,3 0,3 Buisstralers (indirect MT) 0,3 0,3 Keramische stralers (indirect HT) 0,5 0,1 *= circulatievoud 1,9 **= circulatievoud 3,6 Tabel 1: beoordeling van verticale temperatuurgradiënt Verwarmingssysteem Procentuele toename van de warmtebehoefte voor drie hoogtes 5m 5-10m >10m Straling Vloerverwarming Plafondverwarming 0 0 tot 5 *) Gemiddelde of hoge temperatuurstralers tot 5 Convectief Convectoren 0 0 tot 5 *) Heteluchtsystemen Luchtrichting horizontaal 0 tot tot 30 Luchtrichting verticaal 0 tot 5 6 tot tot 20 *) systeem niet aan te bevelen Tabel 2: toename van de warmtebehoefte afhankelijk van de hoogte van het verwarmingssysteem Doordat vloerverwarming een hoge stralingsintensiteit heeft, kan in het verblijfsgebied met een circa 2K lagere luchttemperatuur volstaan worden bij een vergelijkbaar behaaglijkheidsgevoel als bij luchtverwarming. Dit geeft nog een extra besparing t.o.v. luchtverwarmingssystemen. Tevens is hierdoor het warmteverlies ten gevolge van ventilatie kleiner. Vloerverwarming werkt met een maximum watertemperatuur van 55 C in tegenstelling tot bijvoorbeeld 90 C voor luchtverwarming en stralingspanelen. De lage temperatuur verhoogt het warmteopwekkingsrendement en maakt toepassing van alternatieve energie mogelijk.

4 Praktijkmeting Deze meting is uitgevoerd in een 7 m hoge hal voorzien van vloerverwarming, bij een buitentemperatuur van -7 C. De temperatuur op 0,5 m boven de vloer was 18 C en 0,5 m onder het dak 18,6 C. Dit is een kleine positieve verticale temperatuur gradiënt van <0,1K/m veroorzaakt door de warmteafgifte van de verlichtingsarmaturen. Wanneer de verlichting uit zou zijn zou dit circa 0 K/m zijn. Elektrisch energieverbruik Dit is het gebruik van zogenaamde hulpenergie. Tussen vloerverwarming en andere systemen is in dit opzicht ook een groot verschil. Bijvoorbeeld voor een hal met een vloeroppervlak van 1000 m 2 is voor een vloerverwarming een pomp met een motorvermogen van circa 200W nodig. Bij luchtverwarming is het motorvermogen circa 1300 tot 2600W afhankelijk van het circulatievoud. Het verschil in jaarlijks stroomverbruik kan hierdoor oplopen tot circa 2200kWh en in de regel is voor de vloerverwarmingspomp geen extra elektragroep nodig. Comfort en binnenmilieu Vloerverwarming brengt zoals reeds vermeld de warmte voornamelijk over door straling, dus er is nagenoeg geen luchtverplaatsing. De voordelen hiervan zijn dat er geen stofcirculatie optreedt en er geen tochtklachten vanwege de verwarmingsinstallatie zijn. Door het grote verwarmend oppervlak is de warmtespreiding optimaal. Tevens is de oppervlaktetemperatuur lager dan bij de andere systemen dus er vindt geen stofschroei plaats met als gevolg een goede luchtkwaliteit en een gezond binnenklimaat. Doordat warmte in de vloer geaccumuleerd is en voornamelijk door straling wordt afgegeven aan de te verwarmen ruimte, zal in de winter, na het openen en weer sluiten van deuren, het comfort direct weer hersteld worden. Tevens is, in tegenstelling tot wat bij luchtverwarming het geval is, het warmteverlies door de open deuren geringer. Onderhoud Vloerverwarming is een onderhoudsvrij systeem. De andere systemen hebben minimaal tweejaarlijks onderhoud nodig. De kosten hiervoor zijn niet onaanzienlijk daar de meeste toestellen hoog in de ruimte hangen en dus meestal alleen met behulp van steigers of een hoogwerker bereikbaar zijn.

5 Bouwkundige en ruimtelijke aspecten Vloerverwarming neemt geen ruimte in. Ook vormt het systeem geen obstakel voor hijskranen en dergelijke. Vloerverwarming bestaat uit een kunststof buizenstelsel dat in de dekvloer of in een monolithisch gestorte betonvloer verwerkt wordt. In het laatste geval wordt de buis meestal onder tegen de bovenwapening bevestigd of als men de mogelijkheid wil behouden om later op willekeurige plaatsen in de vloer te boren wordt de leiding onder in de vloer aangebracht. Zie hiervoor ook de WTH Vloeropbouw en de informatie Vloerverwarming in monolithische vloeren. De temperatuur van het verwarmingswater is zo laag dat dit geen nadelig effect heeft op de vloer. Volgens de bouwverordening moeten de vloeren van verwarmde verblijfruimten een isolatiewaarde hebben van R=2,5 m 2 K/W. In de praktijk wordt uit kostenoverwegingen de isolatie van grote vloeren (aangebracht op de bodem) vaak geheel of gedeeltelijk weggelaten. Als de vloer gedeeltelijk geïsoleerd wordt betreft dit meestal een 2-5 m brede randstrook. Wanneer de isolatie weggelaten wordt neemt het energiegebruik toe. De grootte van het warmteverlies door de vloer hangt van diverse factoren af, dit zijn onder andere: - het gekozen verwarmingssysteem - de samenstelling van de vloer en bodem - de grondwaterstand, temperatuur en stroomsnelheid - de temperatuur in de hal - het vermogen van de verwarming - afmetingen van de vloer Berekening van het warmteverlies door de vloer Het warmteverlies door een vloer aangebracht op de bodem wordt berekend aan de hand van het temperatuurverschil tussen bodem, het oppervlak en de warmtegeleidingcoëfficiënt van de vloer. Voor het bepalen van het warmteverlies zijn alle genoemde factoren van belang. In de praktijk zijn deze vaak niet allemaal beschikbaar. Als er geen warmte aan de bodem onttrokken wordt middels bodemcollectoren van een warmtepomp kan als globale benadering voor ongeïsoleerde vloeren de volgende formule gehanteerd worden: Bt = 2/5 * (Vt-10) / log(l) + 10 Waarin Bt = bodemtemperatuur ( o C) Vt = vloeroppervlaktetemperatuur ( o C) L = kleinste zijde van het gebouw (m) Vt-Bt 2 Voor de randstroken binnen 5 meter van de gevel rekenen we een bodemtemperatuur van 5 o C.

6 Regeling Kosten Vloerverwarming is een traag verwarmingssysteem. Voor grote ruimten is dit geen enkel probleem mits men een goede regeling toepast. Temperatuurregeling op basis van de heersende buitentemperatuur is hier de beste oplossing. Voor het versneld opwarmen kan tevens een regeling op basis van retourwatertemperatuur worden toegevoegd. Kleine ruimten kunnen eenvoudig met een ruimtethermostaat op basis van de ruimtetemperatuur geregeld worden. De plaats van de vloerverwarming in de vloer heeft invloed op de opwarmsnelheid. Kiest men voor plaatsing onder in de vloer dan is het systeem trager dan bij plaatsing boven in de vloer. Ruimtetemperatuurverlaging gedurende nacht en weekend kan eveneens toegepast worden. Of dit een besparing oplevert hangt van diverse factoren af zoals: - soort warmtebron, bijvoorbeeld warmtepomp - afmeting, isolatiewaarde, en gebruiksduur van de ruimte - binnentemperatuur - warmte-inhoud van de goederen De investeringskosten voor vloerverwarming zijn over het algemeen lager dan die van de andere systemen. De exploitatiekosten zijn altijd lager, denk hierbij ook aan de lagere kosten doordat er minder stof behoeft te worden afgenomen door de mindere stofcirculatie.

7 Referenties Peecon, Etten-Leur Baan Mercedes, Hengelo Kroymans Jaguar, Houten Pon s Automobielhandel, Leusden (Porsche, Audi, VW en Skoda) C.B. Visie, Monster Karwei, Hendrik-Ido-Ambacht St. Jozef Kerk, Nijmegen Grote of OLV Kerk, Breda Grote Kerk, Oud-Beijerland St. Laurenskerk, Alkmaar Knook s Automobielbedrijf, Breda (Landrover) Vriens Autocenter, Breda Louwman & Parqui, Raamsdonksveer WTH Vloerverwarming B.V., Dordrecht Olifantenverblijf Diergaarde Blijdorp, Rotterdam Van Hoeckel Grootverbruik, s Hertogenbosch Haagse Hogeschool, s Gravenhage Boer & Zn, Purmerend Avio Diepen, Alphen aan den Rijn Bosman Transportbedrijf, Dordrecht Stoutenbeek, Waalwijk Scania Beers, Roosendaal Allers Bedrijfswagens, Venlo Gamma, Ermelo Oude Rijkswerf Willemsoord, Den Helder Hangar vliegveld, Eelde

8 WTH Vloerverwarming B.V. Mijlweg 75 Postbus AL Dordrecht Telefoon Telefax WTH vloerverwarmingssysteem heeft KOMO/KIWA keur onder nr. K11399/01 Internet

Ruimteverwarming. 1 Inleiding... 1. 2 Energieverbruik ruimteverwarming... 2. 3 Centrale verwarming... 3. 4 Decentralisatie... 4

Ruimteverwarming. 1 Inleiding... 1. 2 Energieverbruik ruimteverwarming... 2. 3 Centrale verwarming... 3. 4 Decentralisatie... 4 1 Inleiding... 1 2 Energieverbruik ruimteverwarming... 2 3 Centrale verwarming... 3 4 Decentralisatie... 4 5 Convectieverwarming... 5 6 Stralingsverwarming... 9 7 Keuzecriteria... 11 1 Inleiding Voor de

Nadere informatie

Duurzame woningverbetering

Duurzame woningverbetering Duurzame woningverbetering Op weg naar energieneutraal Houten, 20 februari 2017 Kees Stap Gemiddelde energierekening Maandrekening Gemiddeld energieverbruik jaar 15% 1500 m3 aardgas 5% 80% verwarming warmwater

Nadere informatie

Is er een maximumbreedte of dikte voor de vloerplanken? Kies het juiste verwarmingssysteem

Is er een maximumbreedte of dikte voor de vloerplanken? Kies het juiste verwarmingssysteem Een Lalegno meerlagenparket is door zijn opbouw en samenstelling beter geschikt voor gebruik met vloerverwarming dan massief parket. Een parketvloer opgebouwd uit twee of meer lagen is immers stabieler

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem uw nieuwe woning Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling in warme maanden door gebruik van

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door een warmtepomp. voltalimburg.nl/warmtepomp Meer wooncomfort en minder energieverbruik door een warmtepomp voltalimburg.nl/warmtepomp Tip! Vraag subsidie aan bij de aanschaf van een warmtepomp. Het subsidiebedrag voor een warmtepomp van 5 kw is

Nadere informatie

Verwarming en koeling met warmtepomp d.m.v. vloerverwarming / koeling. Werking van de warmtepomp

Verwarming en koeling met warmtepomp d.m.v. vloerverwarming / koeling. Werking van de warmtepomp BEWONERSINSTRUCTIE Verwarming en koeling met warmtepomp d.m.v. vloerverwarming / koeling Voor de opwekking van benodigde warmte en koude in uw woning wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp van het fabrikaat

Nadere informatie

Vloer- en Wandkoeling met een koudwatermachine. Uw comfort, onze missie!

Vloer- en Wandkoeling met een koudwatermachine. Uw comfort, onze missie! Vloer- en Wandkoeling met een koudwatermachine Uw comfort, onze missie! Het principe: verwarmen en verkoelen met één systeem Het koelen van panden is een veelbesproken onderwerp in de woning- en utiliteitsbouw:

Nadere informatie

All-electric woningconcept

All-electric woningconcept All-electric woningconcept Kwalitatieve en kwantitatieve vergelijking tussen 3 energieconcepten Robbert van Rijswijk Merosch Inhoud 1. Voorstellen 2. Vergelijking energieconcepten 3. Uitwerking all-electric

Nadere informatie

Schwank infraroodverwarming Principe en werking

Schwank infraroodverwarming Principe en werking Schwank infraroodverwarming Principe en werking De zon: de natuurlijkste verwarming ter wereld Behagelijkheid door infrarood-warmte Het principe van onze verwarmingen hebben we van de natuur afgekeken.

Nadere informatie

SEC. Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018

SEC. Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018 Bouwen zonder gas! Door Heating Solutions International en Smart Energy Concept 2018 Onze focus Creëren van comfort 100% duurzaam Samenwerken in de keten Wat is comfort? Ja / nee? Ja / nee? Ja / nee? Wat

Nadere informatie

DE WERKING VAN DE WARMTEPOMP

DE WERKING VAN DE WARMTEPOMP De duurzame energiebron is onuitputtelijk, maar heeft een te laag temperatuurniveau om de CV rechtstreeks op aan te kunnen sluiten. De temperatuur zal dus eerst verhoogd moeten worden, waardoor wij onze

Nadere informatie

Rapport nr. H.0611.S.393. EMCP-productiehallen

Rapport nr. H.0611.S.393. EMCP-productiehallen Verwarming van industriehallen: vergelijking van plafond stralingspanelen en industriële vloerverwarming pagina 1/11 Rapport nr. H.0611.S.393. EMCP-productiehallen Verwarming van industriehallen Gecomputeriseerde

Nadere informatie

Miel Karthaus Martijn de Gier

Miel Karthaus Martijn de Gier Miel Karthaus Martijn de Gier Fig 1 1/5 13 3 5 1 17 12 11 18 2 11 31 16 15 12 14 8 7 4 6 22 21 20 19 9 10 e versus WarmBouwen 8 Verhouding tussen warmteweerstand en warmtestroomdichtheid

Nadere informatie

Beschrijving binnenmilieu en klimaatinstallaties en Jellama 6B - werktuigbouwkundige installaties en gasinstallaties.

Beschrijving binnenmilieu en klimaatinstallaties en Jellama 6B - werktuigbouwkundige installaties en gasinstallaties. Klimaatinstallaties in een woongebouw Gebouwen bevatten heden ten dage veel installaties; ten behoeve van water, gas en elektriciteit, communicatie, beveiliging en klimaatsbeheersing. In dit korte verslag

Nadere informatie

Informatieblad. verwarmingsinstallatie. Comfortabel klimaatsysteem. Rokade

Informatieblad. verwarmingsinstallatie. Comfortabel klimaatsysteem. Rokade Informatieblad verwarmingsinstallatie Rokade 2011 Comfortabel klimaatsysteem Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem Duurzaamheid is een centraal thema in Rokade. Als bewoner profiteert u daarvan.

Nadere informatie

Stookinstructie voor het gebruik van de verwarmingsinstallatie voor 322 woningen aan de Berliozhof, Edvard Grieghof en Diepenbrockstraat

Stookinstructie voor het gebruik van de verwarmingsinstallatie voor 322 woningen aan de Berliozhof, Edvard Grieghof en Diepenbrockstraat Stookinstructie voor het gebruik van de verwarmingsinstallatie voor 322 woningen aan de Berliozhof, Edvard Grieghof en Diepenbrockstraat Comfort en behaaglijkheid Comfort en behaaglijkheid zijn niet alleen

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Sliedrecht 43 woningen Baanhoek-West De energie van morgen vandaag in huis 1e fase 23 woningen Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de eerste fase met

Nadere informatie

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel.

Duurzame energie. uitgestoten in vergelijking met een conventioneel verwarmingssysteem, bijvoorbeeld een CV ketel. Duurzame energie Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van duurzame energiesystemen in gebouwen. Hiermee wordt op een natuurlijke wijze duurzame energie gewonnen om de woningen te verwarmen

Nadere informatie

Uw comfort, onze missie!

Uw comfort, onze missie! Comfort in de winter en de zomer Door de steeds warmere zomers en de beter isolatie wordt het steeds warmer in uw woning. Is het daarom niet heerlijk om uw woning op een comfortabele manier te koelen?

Nadere informatie

Duurzaamheid en hete lucht verwarming??

Duurzaamheid en hete lucht verwarming?? Duurzaamheid en hete lucht verwarming?? Hete Lucht verwarming 05-09-2018 20:00-22:00 Duurzaam Heiloo Pieter Jan Duineveld Balgweg 4 1764 KB Breezand Werkzaam bij Installatie bedrijf WILMS Den Helder Wilms

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Herwijnen 24 woningen Engelenweide De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van 24 woningen Engelenweide in Herwijnen is gestart.

Nadere informatie

Elztrip EZ300. Elztrip EZ300. Driedubbel stralingspaneel voor magazijnen, werkplaatsen enz. Productgegevens

Elztrip EZ300. Elztrip EZ300. Driedubbel stralingspaneel voor magazijnen, werkplaatsen enz. Productgegevens Elztrip EZ300 Driedubbel stralingspaneel voor magazijnen, werkplaatsen enz. 2 modellen 3 3600 4500 W Toepassing EZ300 is bedoeld voor totaalverwarming en aanvullende verwarming in industriële omgevingen,

Nadere informatie

Blendle - Ontdek de beste journalistiek

Blendle - Ontdek de beste journalistiek 1 van 5 12-12-2018 07:21 blendle.com Blendle - Ontdek de beste journalistiek KAJ VAN ARKEL 6-7 minuten Zo haal je het optimale rendement De klassieke, gasgestookte cv-ketel heeft zijn langste tijd gehad.

Nadere informatie

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis

Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in RijswijkBuiten 66 woningen Buitenplaats Syon De energie van morgen vandaag in huis ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop

Nadere informatie

Wonen in Pijnacker. Comfortabel en duurzaam wonen

Wonen in Pijnacker. Comfortabel en duurzaam wonen Wonen in Pijnacker Comfortabel en duurzaam wonen Toelichting op het klimaatsysteem in de woningen aan de Emmastraat 3 t/m 21 (oneven), Stationsstraat 54 t/m 62a Faunalaan 1 t/m 35 (oneven) Bosmuiszoom

Nadere informatie

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling

Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Advies Ontwerp Levering Installatiepartners Inbedrijfstelling Een warmtepomp genereert op een efficiënte manier warmte om uw huis comfortabel te verwarmen of van warm water te voorzien. Warmtepompen hebben

Nadere informatie

nieuwe woning in Austerlitz

nieuwe woning in Austerlitz KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Austerlitz EPC0 7 woningen Thuis in het Loo De energie van morgen vandaag in huis EERB ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

COMFORTVERBETERING ENERGIEBESPARING MEER DAN 15% EFFECTIEVE CO2-REDUCTIE TERUGVERDIENTIJD MINDER DAN 5 JAAR

COMFORTVERBETERING ENERGIEBESPARING MEER DAN 15% EFFECTIEVE CO2-REDUCTIE TERUGVERDIENTIJD MINDER DAN 5 JAAR COMFORTVERBETERING ENERGIEBESPARING MEER DAN 15% EFFECTIEVE CO2-REDUCTIE TERUGVERDIENTIJD MINDER DAN 5 JAAR METEOVIVA CLIMATE: MEER COMFORT VOOR MINDER GELD VLIEGVELD DÜSSELDORF 20% Naarmate gebouwen beter

Nadere informatie

Elztrip EZ300. Elztrip EZ300. Driedubbel stralingspaneel voor magazijnen, werkplaatsen enz.

Elztrip EZ300. Elztrip EZ300. Driedubbel stralingspaneel voor magazijnen, werkplaatsen enz. 3600 4500 W Elektrische verwarming 2 modellen Elztrip EZ300 Driedubbel stralingspaneel voor magazijnen, werkplaatsen enz. Toepassing EZ300 is bedoeld voor totaalverwarming en aanvullende verwarming in

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem A++ Uw nieuwe woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem A++ Uw nieuwe woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem A++ Uw nieuwe woning 2.800,- subsidie WPU XL A ++ A + A Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling

Nadere informatie

WTH Thermische Beton Activering

WTH Thermische Beton Activering WTH Thermische Beton Activering Uw comfort, onze missie! Het Principe: hoog comfort en een laag energieverbruik Met WTH Thermische Beton Activering wordt de temperatuur van de bouwmassa beïnvloed. Het

Nadere informatie

Energie voor het leven

Energie voor het leven Energie voor het leven De warmtepomp van IDM verwarmt en koelt voor nu en in de toekomst Warmtepomp van Aarde... betekent voor ons allemaal zekerheid, warmte en thuis Horizontale bodemwisselaar Op een

Nadere informatie

Natuurlijke ventilatie van leslokalen

Natuurlijke ventilatie van leslokalen Natuurlijke ventilatie van leslokalen Seminar Actiflow - CFD in de bouw 20 mei 2011 ir. Henk Versteeg Inhoud presentatie Introductie LBP SIGHT Binnenmilieu basisscholen Ventilatie basisschool De Schakel

Nadere informatie

Een warmtepomp: interessant voor uw woning? Doe de test!

Een warmtepomp: interessant voor uw woning? Doe de test! Een warmtepomp: interessant voor uw woning? Doe de test! Een warmtepomp: interessant voor uw woning? Doe de test! Gratis warmte? 2 Een warmtepomp haalt gratis warmte uit de lucht en gebruikt om uw woning

Nadere informatie

energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe

energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe energiebesparing bestaande bouw Noord-West Veluwe Marc Smijers M 06-23924330 www.smijers-energieadvies.nl info@smijers-energieadvies.nl 1 Onderwerpen Hoe komt energielabel tot stand Relatie (of niet!)

Nadere informatie

Duurzaam verwarmen en koelen met bodemenergie

Duurzaam verwarmen en koelen met bodemenergie Postbus 47 7710 AA Nieuwleusen Rollecate 61 7711 GG Nieuwleusen Tel. 0529 484315 fax 0529 484537 E-mail: info@luinstra.nl Internet: www.luinstra.nl K.v.K. nr. 05080406 BTW nr. NL8155.26.490.B01 IBAN: NL78RABO0127841741

Nadere informatie

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas. Maart 2018

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas. Maart 2018 SolarFreezer Comfort zonder aardgas Maart 2018 Wie zijn we? Geschiedenis: 2013 SolarFreezer BV opgericht 2015 Investeringsronde 2016 SolarFreezer systeem volledig functionerend 2017 7 systemen operationeel

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Den Haag 46 woningen Binck Plaats

Een nieuwe woning in Den Haag 46 woningen Binck Plaats KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Den Haag 46 woningen Binck Plaats De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van 46 woningen Binck Plaats in Den Haag is gestart.

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Heerhugowaard 37 woningen in Nieuw Waard fase 3

Een nieuwe woning in Heerhugowaard 37 woningen in Nieuw Waard fase 3 KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Heerhugowaard 37 woningen in Nieuw Waard fase 3 De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de woningen in het project Nieuw

Nadere informatie

Slimme keuzes voor woningconcepten met warmtepompen

Slimme keuzes voor woningconcepten met warmtepompen Slimme keuzes voor woningconcepten met warmtepompen Interactie tussen gevelisolatie, ventilatiesystemen en capaciteit warmtepompsystemen Per 1 januari 2015 worden de EPCeisen aangescherpt. Voor woningen

Nadere informatie

WETENSCHAPSPARK ARENBERG. energiedag VVSG. 19 maart 2013

WETENSCHAPSPARK ARENBERG. energiedag VVSG. 19 maart 2013 WETENSCHAPSPARK ARENBERG energiedag VVSG 19 maart 2013 INTERLEUVEN Dienstverlenende vereniging voor de Ruimtelijke Ordening en de Economisch-Sociale Expansie van het Arrondissement Leuven Opgericht op

Nadere informatie

rapport nr. H.0906.S.633. EMCP

rapport nr. H.0906.S.633. EMCP Verwarming van industriehallen: vergelijking van plafond stralingspanelen en industriële vloerverwarming pagina 1/10 rapport nr. H.0906.S.633. EMCP Verwarming van industriehallen Gecomputeriseerde vergelijking

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom

Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in Praal Esse Zoom EERB van morgen vandaag in huis De energie ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

Workshop Renovatiebeurs 14 t/m 16 mei

Workshop Renovatiebeurs 14 t/m 16 mei Workshop Renovatiebeurs 14 t/m 16 mei 2019 Workshop Renovatiebeurs 14 t/m 16 mei 2019 Agenda voor vandaag Even voorstellen Gasloos Nederland biedt vooral veel kansen Hoe creëer je een optimaal binnenklimaat?

Nadere informatie

Elztrip EZ100. Elztrip EZ100. Enkel stralingspaneel voor kantoren, winkels enz. Productgegevens

Elztrip EZ100. Elztrip EZ100. Enkel stralingspaneel voor kantoren, winkels enz. Productgegevens Elztrip 00 Elztrip 00 Enkel stralingspaneel voor kantoren, winkels enz. 3 modellen 3 600 1500 W Toepassing 00 is bedoeld voor totaalverwarming en aanvullende verwarming alsmede voor bescherming tegen koude

Nadere informatie

STRALINGSVERWARMING STRALINGSPANELEN OP WARM WATER OF STOOM BVBA BLONDEAU & ZONEN. Fabriekstraat, 56 B Lint

STRALINGSVERWARMING STRALINGSPANELEN OP WARM WATER OF STOOM BVBA BLONDEAU & ZONEN. Fabriekstraat, 56 B Lint STRALINGSVERWARMING BVBA BLONDEAU & ZONEN Fabriekstraat, 56 B - 2547 Lint STRALINGSPANELEN OP WARM WATER OF STOOM Tel. +32-3/454.38.50 Fax +32-3/454.38.44 info@blondeau.be www.blondeau.be De stralingspanelen

Nadere informatie

Overal Energie Neutraal

Overal Energie Neutraal Voorlopig ontwerp, mei 2016 Overal Energie Neutraal Deze opdracht betreft het voorlopig ontwerp van een nieuw te bouwen woonhuis, zoveel mogelijk energie neutraal. Deze relatief grote woning (265 m2) komt

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Rockanje 38 woningen De Lange Stallen

Een nieuwe woning in Rockanje 38 woningen De Lange Stallen KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Rockanje 38 woningen De Lange Stallen De energie van morgen vandaag in huis Een zeer energiezuinige woning: het kan! Binnenkort start de verkoop van 38 woningen in het

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw : Ontwerp en regeling van technische installaties

Opleiding Duurzaam Gebouw : Ontwerp en regeling van technische installaties Opleiding Duurzaam Gebouw : Ontwerp en regeling van technische installaties Leefmilieu Brussel Warmte-emissie systemen: principes en uitdagingen Raphaël Capart ICEDD asbl Doelstelling(en) van de presentatie

Nadere informatie

Bespaar meer energie. met uw luchtgordijn

Bespaar meer energie. met uw luchtgordijn Bespaar meer energie met uw luchtgordijn Doe nu de entreecheck! Entreecheck Test uw eigen luchtgordijn installatie Vul indien A het best past in uw situatie 10 punten, B: 5 punten en C: 1 punt in de desbetreffende

Nadere informatie

UW NIEUWE APPARTEMENT DUURZAAM EN COMFORTABEL

UW NIEUWE APPARTEMENT DUURZAAM EN COMFORTABEL groen woonbastion in het centrum van Maastricht UW NIEUWE APPARTEMENT DUURZAAM EN COMFORTABEL UW NIEUWE APPARTEMENT IS ZEER DUURZAAM EN COMFORTABEL Gefeliciteerd met uw nieuwe appartement in ons project

Nadere informatie

Is uw huis geschikt voor een warmtepomp?

Is uw huis geschikt voor een warmtepomp? Is uw huis geschikt voor een warmtepomp? 14 februari 2019 Pieter Nap Frans den Braber Wie is BENG! www.beng2030.nl Energiecoöperatie BENG! is in juli 2013 opgericht en groeit sindsdien gestaag. We hebben

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Zoetermeer 32 woningen in Oosterheem Groene Hart fase 2

Een nieuwe woning in Zoetermeer 32 woningen in Oosterheem Groene Hart fase 2 KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Zoetermeer 32 woningen in Oosterheem Groene Hart fase 2 De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van de woningen in het project

Nadere informatie

Kenniscentrum InfoMil Energiebesparing bij een sportclub

Kenniscentrum InfoMil Energiebesparing bij een sportclub Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Milieu Energiebesparing bij een sportclub 23 januari 2017 Inhoudsopgave Energiebesparing bij een sportclub 3 Energiezuinige sportveldverlichting 3 Opwekken

Nadere informatie

Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079

Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079 Datum: 18 februari 2013-22 januari 2014 Project: NAM-gebouw De Boo te Schoonebeek Referentie: 2012032 20079 Uitgangspunt Bestaand, oorspronkelijk gebouw had als gebruik een mix aan functies. Dit waren

Nadere informatie

Maes Industries VLOERVERWARMING EN VLOERKOELING. Voor een optimaal comfort en het perfecte klimaat. De klok rond! Uw waaier aan keuzes:

Maes Industries VLOERVERWARMING EN VLOERKOELING. Voor een optimaal comfort en het perfecte klimaat. De klok rond! Uw waaier aan keuzes: Maes Industries VLOERVERWARMING EN VLOERKOELING Voor een optimaal comfort en het perfecte klimaat. De klok rond! Uw waaier aan keuzes: - Het droog systeem - Het nat systeem - Het industriële systeem -

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Ursem 24 woningen in de Tuinen van Ursem

Een nieuwe woning in Ursem 24 woningen in de Tuinen van Ursem KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Ursem 24 woningen in de Tuinen van Ursem De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van 24 woningen in het project de Tuinen

Nadere informatie

ENERGIETECHNIEK EN ENERGIEBESPARING RECHTSTREEKSE VERWARMING

ENERGIETECHNIEK EN ENERGIEBESPARING RECHTSTREEKSE VERWARMING ENERGIETECHNIEK EN ENERGIEBESPARING RECHTSTREEKSE VERWARMING INHOUD CV & Rechtstreekse verwarming. Verwarmingstoestellen. Steunventilatoren. Ventilatietoestellen. Luchtbehandelingskasten. INHOUD CV & Rechtstreekse

Nadere informatie

Als de bewoner toch een warmtepomp wil

Als de bewoner toch een warmtepomp wil Als de bewoner toch een warmtepomp wil Als de bewoner toch een warmtepomp wil Introductie Eigenschappen woonhuis Vergelijk installaties / voorzieningen onderling Hindernissen / acties Motivatie keuzes

Nadere informatie

Verwarming, koeling, warm water en ventilatie in uw woning

Verwarming, koeling, warm water en ventilatie in uw woning Verwarming, koeling, warm water en ventilatie in uw woning Uw woning is aangesloten op een collectief, duurzaam energiesysteem. Deze installatie verwarmt in de winter, koelt in de zomer en zorgt voor warm

Nadere informatie

Wij maken uw gebouw beter Een beter comfort en binnenklimaat Een lager energieverbruik en CO2 uitstoot. Waarom passiefscholen soms te warm worden

Wij maken uw gebouw beter Een beter comfort en binnenklimaat Een lager energieverbruik en CO2 uitstoot. Waarom passiefscholen soms te warm worden Wij maken uw gebouw beter Een beter comfort en binnenklimaat Een lager energieverbruik en CO2 uitstoot Waarom passiefscholen soms te warm worden Een passiefschool, comfortabel toch? De Tijd 14/9/2016 Nog

Nadere informatie

Warmte Koude Opslag (WKO) toelichting

Warmte Koude Opslag (WKO) toelichting Warmte Koude Opslag (WKO) toelichting Inhoudsopgave Warmte Koude Opslag (WKO) toelichting...1 Inleiding...1 Principe van de WKO...1 Comfort...1 Instellen kamerthermostaat...2 Naregeling in de slaapkamers...2

Nadere informatie

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------------------------------------------------------- 17 maart 2014 Efficiënt verwarmen zonder thermische isolatie De thermische isolatie van een gebouw wordt fundamenteel geacht voor een efficiënt verwarmingssysteem. Dat is echter alleen maar zo als een

Nadere informatie

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas

SolarFreezer. Comfort zonder aardgas SolarFreezer Comfort zonder aardgas Jacques Mathijsen April 2017 1 Energie per woning Gemiddeld energie verbruik in Nederland woning met 2.2 personen Elektrische energie 100% = 3.500 kwh Thermische energie

Nadere informatie

Vloerverwarming. in combinatie met een GENERAL warmtepomp

Vloerverwarming. in combinatie met een GENERAL warmtepomp Vloerverwarming in combinatie met een GENERAL warmtepomp Vloerverwarming nog energiezuiniger in combinatie met een GENERAL warmtepomp Steeds meer mensen kiezen resoluut voor de aangename warmte van vloerverwarming.

Nadere informatie

Verwarming en koeling met warmtepomp d.m.v. vloerverwarming / koeling

Verwarming en koeling met warmtepomp d.m.v. vloerverwarming / koeling BEWONERSINSTRUCTIE Verwarming en koeling met warmtepomp d.m.v. vloerverwarming / koeling Voor de opwekking van benodigde warmte en koude in uw woning wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp van het fabricaat

Nadere informatie

Mijn vloer geeft mij energie

Mijn vloer geeft mij energie Mijn vloer geeft mij energie met Speedheat elektrische verwarming Geeft uw vloer u ook energie? Echte warmte komt van binnen. Daar kan zelfs onze vloerverwarming niet tegenop. Maar als het aankomt op individueel

Nadere informatie

Elztrip EZ100 Enkel stralingspaneel voor kantoren, winkels enz.

Elztrip EZ100 Enkel stralingspaneel voor kantoren, winkels enz. Elztrip 00 3 600-1500 W 3 modellen Elztrip 00 Enkel stralingspaneel voor kantoren, winkels enz. Toepassing 00 is bedoeld voor totaalverwarming en aanvullende verwarming alsmede voor bescherming tegen koude

Nadere informatie

Traditioneel parket op vloerkoeling.

Traditioneel parket op vloerkoeling. Traditioneel parket op vloerkoeling. Traditioneel parket op vloerkoeling. De consument wordt steeds meer op zijn wenken bediend als het gaat om meer comfort in en rondom het huis. Veel nieuwbouw wordt

Nadere informatie

Gebruikersdag. Warmtepomp. Het Warmte Effect

Gebruikersdag. Warmtepomp. Het Warmte Effect Gebruikersdag Warmtepomp Het Warmte Effect Programma 20.00 uur Thermostaat regelen + Temperatuur instellingen + Weersafhankelijkheid + Geluid + Besparing 20.30 uur Inregelen afgiftesysteem 21.00 uur Collectieve

Nadere informatie

Tentamen Warmte-overdracht

Tentamen Warmte-overdracht Tentamen Warmte-overdracht vakcode: 4B680 datum: 7 april 2014 tijd: 9.00-12.00 uur LET OP Er zijn in totaal 4 opgaven waarvan de eerste opgave bestaat uit losse vragen. Alle opgaven tellen even zwaar mee.

Nadere informatie

Aardwarmte / Luchtwarmte

Aardwarmte / Luchtwarmte 2015 Aardwarmte / Luchtwarmte Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel kun je meer leren over het onderwerp Aardwarmte/Luchtwarmte. Pagina 1 Inhoud 1.Aardwarmte / luchtwarmte...3 1.1 Doel van de

Nadere informatie

100% Vastrecht bronenergie van Eteck. Comfortabel wonen en bouwen aan de toekomst. Duurzame energie van eigen bodem

100% Vastrecht bronenergie van Eteck. Comfortabel wonen en bouwen aan de toekomst. Duurzame energie van eigen bodem 100% Duurzame energie van eigen bodem Vastrecht bronenergie van Eteck Comfortabel wonen en bouwen aan de toekomst U gaat voor nul! Comfortabel wonen en bouwen aan de toekomst Vastrecht bronenergie van

Nadere informatie

Bouwbesluit 2012, industriefunctie, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, thermische isolatie Datum: 15 juni 2019 Status: magazijn.

Bouwbesluit 2012, industriefunctie, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, thermische isolatie Datum: 15 juni 2019 Status: magazijn. Trefwoorden: Bouwbesluit 2012, industriefunctie, gelijkwaardigheid, nieuwbouw, thermische isolatie Datum: 15 juni 2019 Status: Definitief Dit advies is opgesteld voor deze specifieke casus en is niet algemeen

Nadere informatie

Elztrip EZ200. Elztrip EZ200. Dubbel stralingspaneel voor warenhuizen, industriële gebouwen enz. Productgegevens

Elztrip EZ200. Elztrip EZ200. Dubbel stralingspaneel voor warenhuizen, industriële gebouwen enz. Productgegevens Elztrip EZ200 Dubbel stralingspaneel voor warenhuizen, industriële gebouwen enz. 8 modellen 3 800 2200 W Toepassing EZ200 is bedoeld voor totaalverwarming en aanvullende verwarming alsmede voor bescherming

Nadere informatie

Vloerverwarming. Lager energieverbruik. 25 april 2013 INFORMATIE OVER VLOERVERWARMING

Vloerverwarming. Lager energieverbruik. 25 april 2013 INFORMATIE OVER VLOERVERWARMING Vloerverwarming Vandaag de dag wordt in steeds meer nieuwbouw woningen gebruik gemaakt van vloerverwarming als hoofdverwarming. U hebt dan geen radiatoren meer, deze zijn geheel vervangen door een systeem

Nadere informatie

GASGESTOOKTE LUCHTVERWARMING VOOR UTILITEIT EN INDUSTRIE

GASGESTOOKTE LUCHTVERWARMING VOOR UTILITEIT EN INDUSTRIE GASGESTOOKTE LUCHTVERWARMING VOOR UTILITEIT EN INDUSTRIE Alles rondom Duurzame oplossingen voor nu en in de toekomst: In de meer dan vijftig jaar van haar bestaan heeft Thermagas altijd vooruit gekeken.

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1

Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Spijkenisse 25 woningen Eiland van Spijk Fase 1 De energie van morgen vandaag in huis Een energiezuinige woning: het kan! De verkoop van Fase 1 van Eiland van Spijk in

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Zoetermeer NEXUM

Een nieuwe woning in Zoetermeer NEXUM KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Zoetermeer NEXUM De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! De verkoop van 18 nul op de meter woningen in project NEXUM is gestart. Duurzame

Nadere informatie

Thermocassette HP Onopvallende stralingscassette voor ingebouwde of zichtmontage

Thermocassette HP Onopvallende stralingscassette voor ingebouwde of zichtmontage Thermocassette 300 600 W Elektrische verwarming 4 modellen Thermocassette Onopvallende stralingscassette voor ingebouwde of zichtmontage Toepassing Thermocassette is bedoeld voor discrete verwarming in

Nadere informatie

Elztrip EZ200 Dubbel stralingspaneel voor warenhuizen, industriële gebouwen enz.

Elztrip EZ200 Dubbel stralingspaneel voor warenhuizen, industriële gebouwen enz. 800 2200 W Elektrische verwarming 8 modellen Elztrip EZ200 Dubbel stralingspaneel voor warenhuizen, industriële gebouwen enz. Toepassing EZ200 is bedoeld voor totaalverwarming en aanvullende verwarming

Nadere informatie

Nieuwe ISSO 51, 53 & 57 (juli 2017) Overzicht van de wijzigingen

Nieuwe ISSO 51, 53 & 57 (juli 2017) Overzicht van de wijzigingen Nieuwe ISSO 51, 53 & 57 (juli 2017) Overzicht van de wijzigingen Wijzigingsoverzicht ISSO 51, 53 & 57 2017 Wijzigingen ten opzichte van 2012 versie zijn: Correctie op de ontwerpbuitentemperatuur aan de

Nadere informatie

Systeembeschrijving van Juli Vervangt BWL V4 van april Werkingsprincipe

Systeembeschrijving van Juli Vervangt BWL V4 van april Werkingsprincipe Nummer systeem Naam systeem Diercategorie BWL 2009.14.V5 Systeembeschrijving van Juli 2015 Stal met verwarmingssysteem met (indirect gestookte) warmteheaters en ventilatoren Opfokhennen en hanen van legrassen,

Nadere informatie

Warmtepompen en warmtebronnen. Warmtepompen

Warmtepompen en warmtebronnen. Warmtepompen Warmtepompen en warmtebronnen (augustus 2006) Warmtepompen Wat is een warmtepomp? Warmtepompen zijn duurzame energiesystemen die energie uit de omgeving, zoals buitenlucht, bodem of grondwater, omzetten

Nadere informatie

Verwarming van grote ruimten

Verwarming van grote ruimten Distrigas Verwarming van grote ruimten Technisch dossier DGS, herwerkt door PJ 9/08/2011 RESULTATEN EN VERTROUWELIJKHEID - De informatie, berekeningen en adviezen hier verzameld zijn deels gebaseerd op

Nadere informatie

Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden.

Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden. Vooruit met energie! 11 energiebesparende maatregelen met voorbeelden www.maakgoudaduurzaam.nl spouwmuur isolatie De groenste energie is energie die je niet gebruikt! Een spouwmuur bestaat uit twee muurdelen

Nadere informatie

geotherm hybride systeem

geotherm hybride systeem geotherm hybride systeem Duurzaam comfort door slimme samenwerking 01-08 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Volop comfort Verwarmen, koelen én heerlijk warm water Met het geotherm hybride systeem

Nadere informatie

DUBO. Energiebesparing in het kantoorpand van HVL Dordrecht

DUBO. Energiebesparing in het kantoorpand van HVL Dordrecht 1 Energiebesparing in het kantoorpand van HVL Dordrecht 2 Voor het energiegebruik zijn de belangrijke punten: - Beperk energieverliezen - Voorkom onnodig energiegebruik - Gebruik zoveel mogelijk oneindige

Nadere informatie

WTH Electrotherm Elektrische vloerverwarming

WTH Electrotherm Elektrische vloerverwarming WTH Electrotherm Elektrische vloerverwarming VLOERVERWARMING & -KOELING Uw comfort, onze missie! Montagehandleiding 1. Het legpatroon Teken de vloer en schets hierin het legpatroon van de verwarmingsmat.

Nadere informatie

AIVC #13,728 Energie-efficient verwarmen. van bedrijfsruimten

AIVC #13,728 Energie-efficient verwarmen. van bedrijfsruimten AIVC #13,728 Energie-efficient verwarmen en ventileren van bedrijfsruimten Hoewel in een industriele omgeving de kosten voor verwarmen en ventileren van het gebouw veelal slechts een deel van de totale

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Westergouwe 53 woningen Wijdeblik

Een nieuwe woning in Westergouwe 53 woningen Wijdeblik KLIMAATGARANT EPC0 Een nieuwe woning in Westergouwe 53 woningen Wijdeblik EERB van morgen vandaag in huis De energie ENERGIE EXPLOITATIE AMSTELVEEN ENERGIE EXPLOITATIE RIJSWIJKBUITEN Een energieneutrale

Nadere informatie

Een nieuwe woning in Rockanje, 8 XL-bungalows in De Lange Stallen fase 1B

Een nieuwe woning in Rockanje, 8 XL-bungalows in De Lange Stallen fase 1B KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Rockanje, 8 XL-bungalows in De Lange Stallen fase 1B De energie van morgen vandaag in huis Een zeer energiezuinige woning: het kan! Binnenkort start de verkoop van de

Nadere informatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie

Verwarm uw woning elektrisch. Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Verwarm uw woning elektrisch Creëer met een warmtepomp uw ideale WinWoonSituatie Bespaar op energiekosten én het milieu De meeste woningen in Nederland gebruiken een cv-ketel op gas. Hiermee verwarmen

Nadere informatie

Lage temperatuur verwarming. Low-H2O DBE t.o.v. Staalpaneel radiator Live test LTV The Netherlands

Lage temperatuur verwarming. Low-H2O DBE t.o.v. Staalpaneel radiator Live test LTV The Netherlands Lage temperatuur verwarming Low-H2O DBE t.o.v. Staalpaneel radiator Live test LTV The Netherlands 13-03-2007 Live test Lage temperatuur verwarming - Visualisatie van de energieprestatie van Low-H2O - Vergelijk

Nadere informatie

Infrarood verwarming. Effectieve en efficiente warmtebron. Warm, comfortabel en gezond. Intelligente verwarming voor zorgwoningen en thuis.

Infrarood verwarming. Effectieve en efficiente warmtebron. Warm, comfortabel en gezond. Intelligente verwarming voor zorgwoningen en thuis. Infrarood verwarming Warm, comfortabel en gezond Intelligente verwarming voor zorgwoningen en thuis. Effectieve en efficiente warmtebron De innovatieve infrarood verwarmingssystemen spelen helemaal in

Nadere informatie

Bij de andere diercategorieën: Volledig strooiselvloer 3 Drinkwater Drinkwatervoorziening voorzien van antimorssysteem

Bij de andere diercategorieën: Volledig strooiselvloer 3 Drinkwater Drinkwatervoorziening voorzien van antimorssysteem Nummer systeem Naam systeem Diercategorie BWL 2009.14.V6 Systeembeschrijving van November 2017 Stal met verwarmingssysteem met (indirect gestookte) warmteheaters en ventilatoren Opfokhennen en hanen van

Nadere informatie

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Waddinxveen De energie van morgen vandaag in huis

KLIMAATGARANT. Een nieuwe woning in Waddinxveen De energie van morgen vandaag in huis KLIMAATGARANT Een nieuwe woning in Waddinxveen De energie van morgen vandaag in huis Een energieneutrale woning: het kan! Tetteroo is gestart met de verkoop van 10 woningen aan de Tuinbouwweg in het project

Nadere informatie

Wonen in De Bron. Comfortabel en energiezuinig wonen 2 december 2009 Renate van Paassen Willem Bastein

Wonen in De Bron. Comfortabel en energiezuinig wonen 2 december 2009 Renate van Paassen Willem Bastein Wonen in De Bron Comfortabel en energiezuinig wonen 2 december 2009 Renate van Paassen Willem Bastein Onderwerpen Introductie Installaties in uw woning Warmte- en koudeopslag Warmtepomp Ventilatie VENDU

Nadere informatie

Waarom altijd samenwerken met Heatlink

Waarom altijd samenwerken met Heatlink Waarom altijd samenwerken met Heatlink Studie en Advies Onafhankelijk ontwerp 1 ontwerp voor alle aannemers Installatieontwerp (lastenboek) Warmteverliesberekening Technische tekeningen (As-Built) EPB

Nadere informatie