Onderzoeksdocument Flat Design

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderzoeksdocument Flat Design"

Transcriptie

1 Onderzoeksdocument Flat Design Laurens Wemekamp Seminar Blok C Docent: Rob van den Isdert

2 Inleiding Dit onderzoeksdocument is geschreven naar aanleiding van een opdracht van de Hogeschool Utrecht, opleiding Communicatie & Multimedia Design (CMD). Het document bevat al het relevante onderzoek dat is gedaan naar de designtrend van dit moment onder vele ontwerpers over de hele wereld: flat design. In dit onderzoeksdocument worden verschillende vragen beantwoord, die van te voren zijn opgesteld, en tijdens het onderzoek waar nodig bijgesteld. Deze vragen hebben uiteindelijk tot een conclusie geleid. Dit onderzoeksdocument dient ook ter ondersteuning en verdere uitleg van het essay, dat naar aanleiding van dit document is geschreven. De volgende hoofd- en deelvragen zijn opgesteld om onderzoek te doen: Hoofdvraag: Op welke manier is de huidige trend van minimalisitsch design (of flat design) te verklaren, en zal deze trend zich voortzetten? Deelvragen: Wat is flat design? Wat is de rol van Skeuomorphisme? Wat zijn design trends? Uit welke onderdelen bestaat de flat design trend? Waar schuilt het geheim van deze trend in? Naast deze hoofd- en deelvragen is er in dit onderzoeksdocument ook een test te vinden. Deze test had tot doel om vast te stellen of mensen flat design wel begrepen, en of ze het een logische en waardige vervanger vonden van bestaand beeld. Met deze deelvragen is dit onderzoeksdocument opgesteld. De antwoorden en de daarbij behorende conclusie kunt u hieronder lezen.

3 Wat is flat design? Flat design is een design trend die nu al een aantal jaar loopt. Het begon allemaal een aantal jaar geleden, toen Microsoft vanuit het niets een compleet nieuwe vormgeving presenteerde, een vormgeving waarbij alle traditionele elementen overboord waren gegooid. Geen schaduwen, geen randjes, geen opbollende teksten, alles was zo plat en minimalistisch mogelijk opgezet. Microsoft paste deze vormgeving toe op hun besturingssyteem Windows 7, maar werd eigenlijk pas echt geperfectioneerd met het besturingssysteem Windows 8. In dit systeem waren grote blokken met witte tekst te zien, en simpele iconen die de gebruiker moesten vertellen waar hij of zij naar moesten navigeren. Maar als we verder terugkeren, is de huidige trend van flat design nog verder te herleiden: zelfs Piet Mondriaan was er in 1917 al mee bezig, tijdens zijn periode bij de bekende kunstenaarsvereniging De Stijl. Ook de Duitsers, met typische Bauhaus-ontwerpen, en later ook de Zwitsers, met het Swiss Modernism, maakten gebruik van zo min mogelijk elementen, maar wisten met hun ontwerpen toch een realistisch beeld neer te zetten. Men kon zich een voorstelling maken van wat de ontwerpers bedoeld hadden met het ontwerp. Doordat Microsoft, toch niet een van de kleinste bedrijven ter wereld, voor deze opmerkelijke verandering in design koos, waren er plotseling een hoop ontwerpers ter wereld die met deze trend mee wilden gaan. Ze vonden het vernieuwend, verfrissend en verrassend. Vanaf dat punt zijn deze ontwerpers zelf gaan experimenteren met allerlei mogelijkheden tot het minimaliseren van design elementen. Naast Microsoft begonnen ook andere grote spelers op de markt deze design trend te omarmen. Zo begon Apple, sinds het zijn besturingssysteem ios 6 lanceerde, ook met het versimpelen van hun iconen. Maar voor Apple stond gebruiksvriendelijkheid ook hoog op de wensenlijst. Vandaar dat Apple ervoor gekozen heeft iconen te ontwerpen die wél minimalistisch zijn weergegeven, maar ook een weergave zijn van hun realistische tegenpool. Zo gebruikt Apple een bloknote voor de app Notities, muzieknoot de toegang tot de app Muziek en een lens geeft de gebruiker de mogelijkheid tot het nemen van foto s. De combinatie van dit ontwerp, in samenwerking met de gebruiksvriendelijkheid, heeft ervoor gezorgd dat de iconen voor de gebruiker makkelijk en snel te gebruiken zijn.

4 De laatste grote speler die ook de Flat Design trend heeft onarmd, is Google. En dat was, ten tijde van de lancering, een vrij grote verandering. Google was altijd het bedrijf dat vasthield aan een vaste vormgeving, zonder al te veel design elementen en te veel versiering. Maar dat veranderde allemaal toen Larry Page, in 2011 CEO van Google, zijn kans greep en langzamerhand veranderingen doorvoerde in de verschillende apps van Google. Zo kregen Google Maps en Google Drive een gehele makeover, waarin minimalisme centraal stond. De gebruiker moest duidelijk weten waar alle beeldelementen voor dienden, maar met zo min mogelijk beeldgebruik. Toch heeft Google zich niet geheel overgegeven aan de Flat Design trend, zij kozen voor een iets andere inteek. Google combineerde het beste van twee werelden, namelijk de voordelen van Flat Design en het voordeel van skeuomorphism. Wat dat precies is wordt in het volgende deel behandeld. Door deze twee trends te combineren, zorgde Google voor een nieuwe trend: het skeuominimalisme.

5 Wat is de rol van Skeuomorphisme? Skeuomorphisme is eigenlijk de voorloper van Flat Design. Om Flat Design goed te kunnen toepasssen en gebruiken, is het belangrijk dat de geschiedenis erachter en het gebruik van skeuomorphisme goed wordt toegepast. Flat Design is kortgezegd een evolutie van skeuomorphisme, aangezien de elementen van skeuomorphisme in Flat Design nóg verder naar de basis worden terug gebracht. Skeuomorphisme houdt kort gezegd in dat een ontwerp bepaalde elementen uit oudere media, of andere design trends, bevat. Bij skeuomorphisme worden realistische elementen gemengd met design elementen. Enkele voorbeelden staan in de afbeelding hierboven. Zo worden knoppen en switches zó weergegeven, dat het net lijkt alsof je ze ter plekke kan aanklikken. Dit zorgde er bij gebruikers voor dat ze heel makkelijk de link konden leggen met datgene wat het icoon of button moest voorstellen en doe, Voor gebruikers is dit een manier om de nieuwe en onbekende interfaces te kunnen linken aan elementen die ze al kennen van eerdere design trends of processen. De populariteit van skeuomorphisme is voor een groot deel te danken aan de opkomst van de smarthphone. Vooral Apple was hier een grote speler in. Zij waren degenen die met hun besturingssysteem ios het skeuomorphisme introduceerden voor een groot publiek. Het was voor de gebruikers een nieuw concept, waarbij apps allang niet meer het hele scherm gebruikte, zoals ze waren gewend van hun computers. In plaats daarvan konden ontwerpers hun volledige vrije gang gaan met het ontwerpen van appliciaties, zonder dat deze gelijk als vreemd werden opgemerkt, Skeuomorphisme brengt erchter ook een aantal nadelen met zich mee. Zo kan het gebruiken van elementen uit een ander medium ervoor zorgen dat de nadelen van het eerdere medium ook worden meegenomen naar het nieuwe medium. Een voorbeeld is het gebruik van een boek, dat er ook echt uitziet als een boek. Gebruikers verwachten dan dat ze de pagina s kunnen omslaan, zoals ze dat ook zouden doen bij een echt boek. Er wordt bij het ontwerpen echter vaak gekozen voor het gebruik van een scrollbalk. Hierdoor kunnen bepaalde nieuwe elementen verkeerd worden opgevat en uiteindelijk zelfs verkeerd worden gebruikt.

6 Wat zijn design trends? In het ontwerpen van applicaties, websites, games en meer, zijn ontzettend veel trends te vinden. Trends die afhankelijk zijn van kleur, gevoel, gebruiksvriendelijkheid en meer. Deze trends worden bepaald door het gedrag van de gebruiker, en hoeveel risico een bepaalde ontwikkelaar bereid is te nemen. Kiezen zij voor een revolutionair nieuwe vormgeving, of borduren ze voort op bestaande succesvolle trends? De trends zijn kort onder te verdelen in 4 categoriën: Design Trends Deze trends veranderen vrij snel, het ene moment is simpel ontwerp in en het andere moment weer niet. De design trends worden vooral bepaald door het gebruik van de app en wat de gebruiker van de app qua beeldtaal al weet, zodat de ontwerper daar geen rekening mee hoeft te houden en de interface zo simpel mogelijk kan houden op dat gebied. Technische Trends Deze trends zijn er vooral op gericht van wat er technisch allemaal mogelijk is binnenin een smartphone. Denk aan het nemen van foto s, het afspelen van muziek, het gebruiken van de GPS, het maken van video s en nog veel meer. Hierin vinden ook steeds nieuwe ontwikkelingen plaats. Businessmodel Trends Verschillende apps in de ios Store hebben verschillende verdienmodellen, die er op gericht zijn om de gebruiker geld te laten geven voor bepaalde functies. Een populair model is het freemium model, een combinatie van free en premium. Hierbij kan de gebruiker de app gratis downloaden en gebruiken, maar als hij of zij meer functies of snellere mogelijkheden wil dient daarvoor betaald te worden. Category Trends Door de continue aanvoer van nieuwe apps, met allerlei verschillende onderwerpen, worden nieuwe categoriën bedacht en aangemaakt binnenin de App Store. Deze trend is onderhevig aan wat de gebruiker op dat moment nodig heeft. Als voorbeeld worden in december de kerst categoriën flink bekeken, terwijl dat in juli niet het geval is.

7 Voor design trends bestaan ook weer verschillende categoriën. Hieronder worden een aantal van deze categoriën benoemd. Lettertypen Het gebruik van lettertypes wordt door de toename van simpele interfaces steeds belangrijker. Een lettertype maakt als het ware de app, en dient op een mobiele interface goed leesbaar te zijn.. Een lettertype met meer gewicht erin, heeft een wezenlijk andere uitstraling dan een letter die veel lichter is. Daarmee spelen is heel belangrijk, zeker in de context van simpel ontwerp. Native apps Een native app is een platform afhankelijke versie van een toepassing voor een smartphone. Deze applicatie s worden gedistribueerd via een centrale store. Voordelen Maximaal gebruik van alle beschikbare functionaliteiten van het apparaat Integratie mogelijkheden met andere apps Toegang tot de smartphone bibliotheek voor gebruik van media Geen internetverbinding nodig Hogere snelheid op het apparaat Nadelen Per platform (Apple ios, Android, Windows mobile) ontwikkeling Goedkeuring ios Store en Google Play Store is vereist Verandering/update in de software van het platform kan betekenen dat de techniek aangepast moet worden Animatie Vroeger werd er veel gebruik gemaakt van animaties bij het navigeren van het ene scherm naar het andere. De huidige trends laten zien dat er steeds meer kleinere animaties en transities (dit wordt ook wel little treats of delight of eastereggs genoemd) in apps worden geplaatst. Dat gaat van simpele effect in afbeeldingen tot het animeren van ingedrukte knoppen. Dat laatste gebeurt nu vaak met een andere kleur maar langzamerhand komen daar ook steeds meer varianten terug in verschillende apps. Animatie wordt ook in nieuwsapps gebruikt, bijvoorbeeld als de gebruiker van artikel naar artikel gaat en de pagina als het ware oprekt. Dit maakt het gebruik van de interfaces nog beter. Bij deze trend heeft ook de gif (bewegend plaatje) behoorlijk meegeholpen. De verwachting is dat ook homescreens (de beginpagina s van apps) deze technieken gaan gebruiken. Ook geluid is in dit opzicht erg aan het veranderen, bijvoorbeeld een klein geluidje bij het indrukken van een button.

8 Simpel ontwerp Vorig jaar al werd de trend ingezet waarbij interfaces steeds platter werden. Materiaalstructuren en skeuomorphs ( niet bestaande vormen, zoals toetsen van een ouderwetse telefoon in een digitale interface) werden steeds minder gebruikt. Hierbij was het ontwerp van de Metro interface van Microsoft Windows 8 van grote invloed maar bijvoorbeeld Google Maps maakt hier ook al gebruik van. Deze trend is begrijpelijk omdat de gebruiker steeds minder visueel geweld nodig heeft om een app te snappen.voor ontwerpers is het van belang dat ze bij het maken van deze simpele interfaces wél goed letten op elk detail, omdat de simpelheid ten goede komt. Alles wordt verbonden Steeds meer services hebben mobiel centraal staan. Nu ontwikkelen we services voor diensten als Facebook of Twitter, die goede API s hebben. In de toekomst worden steeds meer diensten ontsloten via API s, zodat het voor apps niet moeilijk wordt om daar op in te haken. Dan gaan de lichten van je huis aan wanneer je in de buurt van je huis komt. Of dat je koelkast je gaat vertellen dat je nog gehakt moet kopen als je lasagne wilt maken. Dit zal nog enige tijd duren. Minder aanklikken, meer bewegen Een andere trend is dat er minder gebruik wordt gemaakt van knoppen die worden aangeklikt, maar meer van andere bewegingen. Dit is een trend die plaatsvindt doordat we de mobiele / touch interfaces steeds beter gaan begrijpen en we steeds meer specifiek voor mobiel vormgeven. De knop zal wel altijd blijven als een geïsoleerde call for action. Het vegen (swipe), knijpen (pinch), en vasthouden (tap and hold) zullen steeds meer gebruikt worden als belangrijke acties. Straks bladeren we door pagina s (scrollen) door het apparaat schuin te houden. Contextafhankelijk Contextafhankelijke apps stemmen de informatie en zelfs de interface af op waar je bent, wat je aan het doen bent en wat de app al van je weet. Hierdoor wordt de inhoud relevanter en zal de app ook vaker worden gebruikt. Dit is een hele belangrijke. De app kan er bijvoorbeeld anders uitzien als je in Spanje bent dan wanneer je gewoon in Friesland bent. Bovendien weet de app dat je van Japans eten houdt, waardoor de Japanse restaurants automatisch worden getoond. Dit kan ook doorwerken in de vormgeving. Een app kan er bijvoorbeeld overdag anders uitzien dan s nachts. Of de app toont kortere informatie wanneer je beweegt dan wanneer je stilstaat. Een nieuwsapp geeft me bijvoorbeeld een totaaloverzicht met de koppen en wat regels tekst wanneer ik stilsta, maar als ik ga bewegen toont hij alleen maar de koppen van de artikelen die voor mij belangrijk zijn. Al deze trends zorgen voor verschillende verschuivingen binnenin de ontwerperswereld. Door steeds elementen te pakken uit verschillende design trends, kunnen ontwerpers hun vrije gang gaan met het bedenken en maken van applicaties.

9 Uit welke onderdelen bestaat de flat design trend? De flat design trend is een trend die al een tijdje aan de gang is. Het wordt door vele bedrijven, zowel de grote als kleine spelers, geïntroduceerd in hun eigen vormgeving. Dat komt door verschillende voordelen, en de ontwerpvrijheid die de ontwikkelaar krijgt. De flat design trend bestaat uit een aantal onderdelen. Alles moet plat Het grootste en voornaamste deel van de flat design trend ligt in het plat maken van alle elementen. Kleurverlopen, randjes en allerlei andere versieringen worden bij de flat design trend volledig weggewerkt. Alles moet zo simpel mogelijk worden weergegeven, maar zonder dat dat afdoet aan de gebruikersvriendelijkheid. Daarin ligt ook de uitdaging voor de ontwerpers: om een zo realistisch mogelijk beeld neer te zetten met zo weinig mogelijk elementen. Lange schaduw Een andere belangrijk element dat veel wordt gebruik in de Flat Design trend is het gebruik van een lange schaduw. Hierbij wordt een object geportreteerd en daarachter wordt dan een diagonale, lange schaduw onder een 45 graden hoek geplaatst. Dit wordt gedaan om het element meer naar voren te brengen en het beter te laten opvallen. In tegenstelling tot traditionele schaduwen wordt bij flat design meestal gebruik gemaakt van een kleurschaduw, die overeenkomt met de kleur van het uitgelichte element. Minimalistisch Zoals eerder gezegd, spelen minimalistische elementen een belangrijke rol in de flat design trend. Iconen en elementen worden teruggebracht naar hun basis, zodat ze op een simpele manier kunnen worden weergegeven. Vooral ronde vormen zien we vaak terug in de ontwerpen, zodat bijna een speelse manier van ontwerpen onstaat. Doordat de gebruiker de link kan leggen met eerdere ontwerpen, of de realistische vorm van het object, is het mogelijk dit minimalisme toe te passen. Kleurgebruik Het kleurgebruik van flat design is ook al teruggebracht tot het (bijna) minimale: meestal hebben de ontwerpen niet meer dan 1 of twee kleuren. Natuurlijk kan er wel gespeeld worden met de verschillende gradaties van deze kleuren. Maar als een element teveel kleuren zou bevatten, zou de kracht van het minimalisme weer verminderen. Het is een optelsom die bij elkaar moet uitkomen op een logisch en duidelijk resultaat.

10 Waar schuilt het geheim van deze trend in? Flat design is een trend die al een aantal jaren actief is binnen de ontwerperswereld. Logischerwijs is er iets dat deze trend dan ook overeind houdt ten opzichte van andere trends of designprocessen. Er zijn meerdere oorzaken van het succes van flat design te noemen. Hieronder staan deze oorzaken benoemd. Veel grote bedrijven gebruiken het Zoals eerder genoemd zijn grote spelers en de grootsten der aarde al een tijd bezig met flat design. Microsoft was de eerste, met hun Microsoft User Interface. Daarnaast ook de groten Apple, die na het skeuomorphisme langzaam ook overstapten op flat design, en Google, die bijna al hun vormgeving heeft teruggebracht tot het minimale. Logischerwijs gaan dan veel ontwerpers mee in deze trend. Als immers de grote bedrijven het doen, dan zit er een markt in en kan er dus geld verdiend worden. Weinig moeite, veel resultaat Relatief gezien is het ontwerpen van elementen met een flat design insteek niet het allermoeilijkst. Als de richtlijnen worden nageleefd, kan men met relatief weinig moeite een goed, duidelijk en realistisch beeld neerzetten. Dat zorgt er voor dat veel ontwerpers ook kiezen voor de flat design trend, zodat ze simpel en snel een resultaat kunnen neerzetten. Lichtgewicht Het maken van flat design elementen is niet alleen simpel en snel, maar het heeft ook een andere gunstige bijkomstigheid: door het minimale gebruik van elementen, versieringen en andere bijkomstigheden worden beelden vrij licht van gewicht. Dit is vooral ideaal voor webtoepassingen, hierdoor worden de beelden sneller geladen en kost het de bezoeker dus minder tijd om door de website heen te navigeren. Maar ook bij appliciaties is dit het geval. Ze nemen dan minder opslagruimte in beslag op het apparaat. De mogelijkheden zijn eindeloos Doordat flat design is gebaseerd op een realistische weergave van bepaalde elementen, kunnen ontwerpers letterlijk alles wat ze willen vormgeven gebruiken om dit om te zetten naar een flat design beeld. Er zijn eigenlijk geen grenzen wat betreft ontwerpvrijheid. Zo is het bijvoorbeeld niet verplicht een lange schaduw te gebruiken, of wordt een ontwerp met meerdere kleuren gelijk afgekeurd. De essentie is een minimale weergave met maximaal resultaat. Verder is de ontwerper vrij. Conclusie Al met al zorgen deze oorzaken ervoor dat de flat design trend populair is, was en blijft onder ontwerpers wereldwijd. Iedereen probeert er zijn of haar visie op los te laten, en experimenteert er dan ook gretig op los. Dit zorgt voor een continue evolutie van de trend, zonder gelijk de basis weg te halen.

11 Test

12 Testopzet Om de kracht en theorie van flat design ook te testen, heb ik een test bedacht om te zien of flat design wordt begrepen en ook eventueel vervangend zou kunnen optreden. Ik heb hierbij een voorstelling gemaakt van een alledaags object, in drie verschillende vormgevingen: de realistische variant, de skeuomorphisme variant en de flat design variant. Testpersonen kregen deze 3 afbeeldingen tegelijk te zien en konden hun mening er op los laten. Welke variant is het meest duidelijk? Wat valt op? Testpersonen Voor deze test heb ik een focusgroep samengesteld van 5 personen. Deze personen hebben verschillende achtergronden, en konden zo hun eigen objectieve mening vormen voor de test. De volgende testpersonen heb ik bereid gevonden mee te werken: Michael Henzen 25 jaar Student MBO Videografie Joppe van Barneveld 21 jaar Eigen ondernemer Sofie Kanaar 19 jaar Afstuderend kinderverzorgster Beau van den Akker 22 jaar Werkloos Testobjecten De testpersonen kregen vier verschillende voorbeelden van varianten te zien. Over deze objecten kregen ze een aantal vragen. De antwoorden daarvan staan hieronder in de resultaten.

13 Testresulaten Michael Joppe Sofie Beau Wat zie je? Stoplicht Stoplicht Verkeerslicht Stoplicht Welke is het meest duidelijk? Welke is voor jou het meest toepasselijk? Welke zou je kiezen bij vormgeving? omdat die realistisch is omdat ik hem dagelijks tegenkom De eerste en laatste, het is mij gelijk duidelijk omdat ik hem dagelijks tegenkom je ziet gelijk wat het is De laatste, hij lijkt op iets uit kinderboeken omdat ik die uit het dagelijks leven ken omdat ik hem dagelijks tegenkom Michael Joppe Sofie Beau Wat zie je? Rekenmachine Rekenmachine Calculator Rekenmachine Welke is het meest duidelijk? Welke is voor jou het meest toepasselijk? Welke zou je kiezen bij vormgeving? omdat die realistisch is Allemaal niet, gebruik dit eigenlijk nooit Alle 3, ik zie niet direct een verschil De laatste, die lijkt nog op de rekenmachine op m n telefoon De tweede, geeft toch meer het gevoel dat het klikbaar is omdat die realistisch is gebruik het vaak voor school omdat die realistisch is Geen van drieën Alle 3, geeft altijd een

14 Michael Joppe Sofie Beau Wat zie je? Voetbal Voetbal Voetbal Voetbal Welke is het meest duidelijk? Welke is voor jou het meest toepasselijk? Welke zou je kiezen bij vormgeving? Snap ze alle 3 wel trap zelf wel eens een balletje Snap ze alle 3 wel Geen van 3, heb niet zoveel met voetbal Snap ze alle 3 wel De laatste, hij lijkt op iets uit kinderboeken Snap ze alle 3 wel De laatste, ik teken zelf af en toe ook op deze manier Michael Joppe Sofie Beau Wat zie je? Beker Trofee Beker Beker Welke is het meest duidelijk? Welke is voor jou het meest toepasselijk? Welke zou je kiezen bij vormgeving? Conclusie test Alle 3, ik zie niet direct een verschil Allemaal niet, gebruik dit eigenlijk nooit omdat die realistisch is Allemaal niet, gebruik dit eigenlijk nooit Alle 3, geeft altijd een omdat die realistisch is De derde, net zo n sticker die we aan kinderen uitdelen omdat die realistisch is Geen van drieën Alle 3, geeft altijd een Uit de test blijkt wel dat flat design niet zomaar iets is. Alle testpersonen geven te kennen dat ze het object herkennen, zonder dat dat direct een foto is van het object. Ook geven veel van de tespersonen aan het liefst de flat design variant van de objecten te gebruiken bij vormgeving, omdat dit duidelijk, toch realistsch overkomt.

15 Conclusie / Antwoord op de hoofdvraag: Op welke manier is de huidige trend van minimalisitsch design (of flat design) te verklaren, en zal deze trend zich voortzetten? Concluderend kunnen we zeggen dat flat design niet zomaar iets is. Het heeft een rijke geschiedenis, die zelfs terugkomt in de ontwerpen van Piet Mondriaan. Daarna heeft de trend zich langzamerhand geëvolueerd tot de minimalistische, realistische stijl van vandaag. Doordat de grote bedrijven zijn meegegaan in deze trend, zal de trend zich ook gedurende de komende jaren nog wel even laten zien. En met deze grote bedrijven zullen ook vele ontwerpers in de kielzog volgen. Zij kiezen voor alle voordelige elementen van flat design, ten opzichte van andere design trends. Zij hebben liever een simpel, mooi en realistische weergave van hun beeld elementen, dan allerlei versieringen en onnodige extra s. Flat design is langzamerhand uitgegroeid van trend naar revolutie, en het is dus niet zomaar een hype die weer overwaait. Omdat ontwerpers continue bezig zijn flat design naar hun hand te zetten en te experimenteren, blijft de revolutie doorgaan. Langzamerhand komen zelfs de eerste zijtakjes boven zetten, zoals het skeuominimalisme (de combinatie van skeuomorphisme en flat design), dat Google heeft gebruikt in meedere van haar apps. Alom concludered is flat design een ware revolutie geworden in de ontwerperswereld, en een revolutie die nog wel even voort zal duren.

16 Bronnenlijst Idler, S. (2013). Flat webdsign: trend of revolutie? Geraadpleegd op 14 Februari 2015, van Dorgelo, S. (2014). Alles moet plat: over Flat Design en gezond verstand. Geraadpleegd op 12 Februari 2015, van Stout, L. (2013). Flat design: geen trend maar must! Geraadpleegd op 23 Februari 2015, van Payne, J. (2013). Does skeuomorphic design matter? Geraadpleegd op 25 Februari 2015, van Greif, S. (2013). Flat pixels: the battle between flat design & skeuomorphism Geraadpleegd op 21 Februari 2015, van Spijker, R. (2013). Verschil tussen native, hybride en webapps. Geraadpleegd 27 Februari 2015, van Treder, M. (2014). Typograhy for mobile apps Geraadpleegd 01 Maart 2015, van Bavishi, A. (2013). App trends in 2013 Geraadpleegd 26 Februari 2015, van Cousins, C. (2013). The ultimate guide to flat design Geraadpleegd 02 Maart 2015, van Auteur onbekend (2014). Flat design, meer dan een trend? Geraadpleegd 05 Maart 2015, van Macdonald, N. (2015). Principles of Flat Pattern Design 4th Edition Geraadpleegd 09 Maart 2015

Essay Flat Design. Laurens Wemekamp. Seminar Blok C. Docent: Rob van den Isdert

Essay Flat Design. Laurens Wemekamp. Seminar Blok C. Docent: Rob van den Isdert Essay Flat Design Laurens Wemekamp Seminar Blok C Docent: Rob van den Isdert Inleiding Dti betogende essay is geschreven naar aanleiding van een opdracht van de Hogeschool Utrecht, opleiding Communicatie

Nadere informatie

Hoe ziet de toekomst van de Flat design trend eruit?

Hoe ziet de toekomst van de Flat design trend eruit? Hoe ziet de toekomst van de Flat design trend eruit? v1.2 Essay Seminar Visual Design (2014-B) Auteur: David van Valkengoed JDE-VISD-2 Docent: Dick Swart Inleiding Flat Design, je ziet het overal verschijnen.

Nadere informatie

ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE.

ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE. ANOUK ROUMANS ANOUK ROUMANS TO CODE OR NOT TO CODE. 00 HOOFDVRAAG 00 HOOFDVRAAG Is het relevant voor een UX-designer om development kennis te hebben op gebied van apps? 00 INHOUDSOPGAVE 00 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014 Even voorstellen: Mijn naam is Marcel van Leeuwen, ben van oorsprong hovenier, en tuincentrum deskundige. Sinds eind jaren negentig ontwerp en publiceer ik ook websites. Nadat ik ben overgestapt naar Wordpress

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR WELKOM AGENDA Introductie Korte algemene inleiding Usability Usability voor mobiele apparaten Vragen - afsluiting INTRODUCTIE Peter Kassenaar;

Nadere informatie

MOBILE De mogelijkheden van mobile apps

MOBILE De mogelijkheden van mobile apps MOBILE De mogelijkheden van mobile apps Gemak dient de mens INHOUD Apps zorgen voor gebruikersgemak 2 The future is mobile 3 De groei van apps 4 Verwachting = nieuwe standaard 4 Van website naar mobiel

Nadere informatie

Rob Duits Sander Helling Xander Knol André van de Polder Paco Josée Klas: Rood. Onderzoeksrapport. Medialandschap

Rob Duits Sander Helling Xander Knol André van de Polder Paco Josée Klas: Rood. Onderzoeksrapport. Medialandschap Rob Duits Sander Helling Xander Knol André van de Polder Paco Josée Klas: Rood Onderzoeksrapport Medialandschap Inhoudsopgave 05 Voorbereiding onderzoek - Doel van het onderzoek - Onderzoeksvraag en deelvragen

Nadere informatie

Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht. Analyse. Inleiding. Doelstellingen

Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht. Analyse. Inleiding. Doelstellingen Leerscenario Kata-App (werktitel) Raymond Stoops Hogeschool Utrecht Analyse Inleiding Bij het beoefenen van karate zijn er meerdere trainingsvormen. Een individuele trainingsvorm is de kata, waar een vast

Nadere informatie

Applicaties ontwerpen voor ios en Android

Applicaties ontwerpen voor ios en Android Ontwikkelen van Apps voor ios en Android Applicaties ontwerpen voor ios en Android 2.1 Inleiding Zowel Apple als Google heeft een paar tips gegeven bij het maken van een ontwerp voor een applicatie voor

Nadere informatie

AMO Smart TV Design Sophie van Kaam Samuel Tehrani Marten Posthumus Freek van der Weij

AMO Smart TV Design Sophie van Kaam Samuel Tehrani Marten Posthumus Freek van der Weij AMO Smart TV Design 17-02-2017 Sophie van Kaam Samuel Tehrani Marten Posthumus Freek van der Weij Introductie In deze groepsopdracht wordt een Smart TV interface ontworpen. Vooral veel jonge mensen zullen

Nadere informatie

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase Mobiel Datanose Op dit moment is mobiel datanose niet goed gedaan; je krijgt gewoon de site te zien zoals je het te zien krijgt op pc's of laptops. Maar vaak heb je het probleem dat je op je mobiel moet

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk?

Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk? Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk? Welkom Wat goed dat je begonnen bent in dit boek! Het lijkt me heel leuk om samen met jou een app te maken. Als we alle stappen rustig doorlopen, heb je straks niet

Nadere informatie

1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE

1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE 1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE Het is een misvatting om te denken dat een webshop die ontwikkeld is als desktopsite, ook goed werkt voor mobiele gebruikers. Integendeel, je moet de website optimaliseren

Nadere informatie

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld

Android. Smartphones & Tablets. Vergroot uw digitale wereld Android Smartphones & Tablets Vergroot uw digitale wereld Android Android is het besturingssysteem van de meeste smartphones & tablets die niet door Apple zijn gemaakt. Toestellen van bijvoorbeeld Samsung,

Nadere informatie

Web Games en het mobiele web. Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen

Web Games en het mobiele web. Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen Web Games en het mobiele web Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen Webgames: scope dit college onderdeel Games staan nu centraal in deze faculteit. In een cursus over webdesign MOET

Nadere informatie

make things ETA by Boudewijn Naaijkens

make things ETA by Boudewijn Naaijkens ET S make things ETA by Boudewijn Naaijkens VISUAL IDENTITY Student Boudewijn Naaijkens 2060969 Avans Hogeschool 42CM04 (O) Vakcoördinator Brenda Renssen Avans Hogeschool Overige betrokken docent(en) Marcel

Nadere informatie

Wanneer je de Apps installeert via de Ipad, vergeet ze dan zeker niet te synchroniseren via itunes met je pc of omgekeerd.

Wanneer je de Apps installeert via de Ipad, vergeet ze dan zeker niet te synchroniseren via itunes met je pc of omgekeerd. Interessante Apps voor de ipad! Wat zijn Apps? Apps = Applications (toepassingen) Applicaties voor mobiele telefoons (iphone) en tablets (ipad) met internetverbinding. Deze Apps zijn verkrijgbaar via de

Nadere informatie

Onderzoeksvaardigheden 2

Onderzoeksvaardigheden 2 Performance van Phonegap Naam: Datum: april 2012 Studentnummer: 0235938 Opleiding: CMD Docenten: Pauline Krebbers Modulecode: MEDMO101DT Modulenaam: Onderzoeksvaardigheden 2 / Media & Onderzoek Inhoudsopgave

Nadere informatie

TABLET Voor Apple en Android met aandacht voor Windows

TABLET Voor Apple en Android met aandacht voor Windows HAAL MEER UIT JE TABLET Voor Apple en Android met aandacht voor Windows met 14 online instructievideo s DENNIS GANDASOEBRATA 1 e druk, augustus 2013 Copyright 2013 Consumentenbond, Den Haag Auteursrechten

Nadere informatie

Hoe ziet de toekomst van de Flat design trend eruit?

Hoe ziet de toekomst van de Flat design trend eruit? Hoe ziet de toekomst van de Flat design trend eruit? Onderzoeksverslag Seminar (JDE-SVIS.3V-13) David van Valkengoed Studentnummer: 1619041 JDE-VISD-1 Docent: Dick Swart Laatste aanpassing: 3 Januari 2015

Nadere informatie

App creation made simple!

App creation made simple! App creation made simple! VAN PRINT NAAR APPS Pieter van der Kruijf Accountmanager @ LayerGloss In m n functie als Accountmanager binnen LayerGloss spreek ik veel klanten, waaronder veel uitgevers, die

Nadere informatie

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie.

Kinderdagverblijf, familie, vrienden, gezelligheid, sporten, creatief bezig zijn, oppassen, kinderen, technologie. Onderzoek Interview 1 Geslacht: Vrouw Leeftijd: 20 jaar Beroep: begeleider op kinderdagverblijf Smartphone: HTC XL Interview vragen algemeen Zo ja, van welk merk en wat voor abonnement heb je (zegt iets

Nadere informatie

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3.

1. Over LEVIY 5. Openen van de activiteit 2. Algemene definities 6. Inloggen op het LEVIY dashboard 3. Inloggen 6.1 Overzichtspagina 3. Versie 1.0 05.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Openen van de activiteit Hoe wordt de activiteit geopend? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 6. Inloggen op het

Nadere informatie

De strijd van de mobiele formulieren apps

De strijd van de mobiele formulieren apps ONDERZOEK: De strijd van de mobiele formulieren apps Door Kristina Meelind De strijd van de mobiele formulieren apps 9 april 2015 - Tegenwoordig is iedereen vooral bezig met duurzaam wonen en afval recycling.

Nadere informatie

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat.

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat. Stappenplan Een interface is in principe alles wat de communicatie tussen de gebruiker en de computer bepaalt of vorm geeft. Het is het deel van de website of webapplicatie dat de interactie met de gebruiker

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

Handleiding HBO GO V.2

Handleiding HBO GO V.2 Handleiding HBO GO V.2 Inhoudsopgave: Inhoudsopgave 2 Ophalen HBO GO Ipad applicatie in de App Store. 3 Ophalen HBO GO Android Tablet applicatie in de Google Play Store.. 4 HBO GO Registreren en Inloggen..

Nadere informatie

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Versie 2 07-12-2014 Opdracht deel B Inhoud Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Inhoudsopgave: Inleiding:... 3 Opdracht deel A Analyse... 3 Opdracht deel B Inhoud... 3 Opdracht deel C Website...

Nadere informatie

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what?. Keuzes maken Wanneer je een computer wilt aanschaffen denk je tegenwoordig niet meteen meer aan de desktop. De desktop is een "grote"

Nadere informatie

M I K E R U B I O K E R N T A A K

M I K E R U B I O K E R N T A A K M I K E R U B I O E X A M E N 2 0 1 4 K E R N T A A K 2 1 Inhoudsopgave Inventarislijst...03 Begeleidt Uitbestedingen...05 Logboek Back-ups...07 Protocol & Bestaden...09 Testplan...11 Website...15 Applicatie...18

Nadere informatie

SIZE MATTERS. Alles wat je altijd al wilde weten over afbeeldingen op Twitter... DEEL ONZE TIPS MET JE NETWERK:

SIZE MATTERS. Alles wat je altijd al wilde weten over afbeeldingen op Twitter... DEEL ONZE TIPS MET JE NETWERK: SIZE MATTERS Alles wat je altijd al wilde weten over afbeeldingen op Twitter... 1 INLEIDING Een afbeelding zegt meer dan duizend woorden is een bekend gezegde, dat gaat ook op voor social media in het

Nadere informatie

LegManager Mobile Handleiding

LegManager Mobile Handleiding LegManager Mobile Handleiding Handleiding LegManager Mobile 1 1. Inhoud 1. INHOUD... 2 2. PROGRAMMAVEREISTEN... 3 a. Vragen, opmerkingen en suggesties... 3 b. Welke tablet/ipad of smartphone/iphone kan

Nadere informatie

Culture Shock -PIM. GROEP 7 ESRA ATESCELIK STUDENT NR: 1783262 JUNI 2009 Eak500@few.vu.nl. Esra Atescelik juni 2009 1

Culture Shock -PIM. GROEP 7 ESRA ATESCELIK STUDENT NR: 1783262 JUNI 2009 Eak500@few.vu.nl. Esra Atescelik juni 2009 1 GROEP 7 ESRA ATESCELIK STUDENT NR: 1783262 JUNI 2009 Eak500@few.vu.nl Esra Atescelik juni 2009 1 Inhoudsopgave 1. Concept Culture Shock.3 1.1 Definitief concept 4 1.2 Interactief gedeelte van de film..4

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Bibliotheek: e-books lezen via de app op je tablet of smartphone Bibliotheek.nl september 2015 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lezen via de app... 3 2. Een e-book lenen om te

Nadere informatie

Bouw snel en eenvoudig een eigen mobile Virtual Reality app

Bouw snel en eenvoudig een eigen mobile Virtual Reality app Bouw snel en eenvoudig een eigen mobile Virtual Reality app Deze handleiding is opgesplitst in twee delen. Deel 1: Hoe gebruik je het Smart2VR CMS? Deel 2: Hoe gebruik je de Virtual Reality app? Deel 1:

Nadere informatie

Wat is social media nou eigenlijk?

Wat is social media nou eigenlijk? Social media Wat is social media nou eigenlijk? Social media is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud

Nadere informatie

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld

iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad Vergroot uw digitale wereld iphone & ipad De iphone, ipad en ipod touch bieden veel mogelijkheden, vooral ook voor slechtziende en blinde mensen. Dit dankzij de standaard ingebouwde functies

Nadere informatie

Handleiding Joomla 3.x

Handleiding Joomla 3.x Handleiding Joomla 3.x Hoe maak ik een call to action button? Geschreven: Sandra van der Heijden (2015) AdviesMies Introductie Het wordt regelmatig geroepen. Je hebt call to action buttons nodig op je

Nadere informatie

React en React Native voor websites en apps

React en React Native voor websites en apps React en React Native voor websites en apps H A N S-PE T E R H ARMSEN HEEFT DI T GE SCH R E V EN IN APRI L 2017 Deze whitepaper is bedoeld voor product owners en beslissers. Hij gaat over React, een JavaScript

Nadere informatie

Guideline document. Beeldgebruik bij homepage/ startscherm digitale diensten van Rabobank. Document voor Rabobank Nederland

Guideline document. Beeldgebruik bij homepage/ startscherm digitale diensten van Rabobank. Document voor Rabobank Nederland Guideline document Beeldgebruik bij homepage/ startscherm digitale diensten van Rabobank Document voor Rabobank Nederland Bas van Agten, Jonathan Marchal Thijs Blaas Intro Dit guideline-document is geschreven

Nadere informatie

De naam van mijn G.I.P. is ZATION. ZATION is een vzw (vereniging zonder winst) die labels maakt voor straatmuziek. De instrumenten die worden

De naam van mijn G.I.P. is ZATION. ZATION is een vzw (vereniging zonder winst) die labels maakt voor straatmuziek. De instrumenten die worden De naam van mijn G.I.P. is ZATION. ZATION is een vzw (vereniging zonder winst) die labels maakt voor straatmuziek. De instrumenten die worden gebruikt zijn plastieke buizen, plastieke emmers, gitaren en

Nadere informatie

Deze week: - Bespreken 2 websites - kleur - MBTI - Opdracht wat moet er voor volgende week af zijn?

Deze week: - Bespreken 2 websites - kleur - MBTI - Opdracht wat moet er voor volgende week af zijn? Deze week: - Bespreken 2 websites - kleur - MBTI - Opdracht wat moet er voor volgende week af zijn? Vormgeving in relatie tot verschillende doelgroepen Hoe kun je mensen groeperen? oefening [ met z n

Nadere informatie

Concept document Kitesurf Spot Elyse Teerink November 15, 2012. Conceptdocument Informatie Architectuur

Concept document Kitesurf Spot Elyse Teerink November 15, 2012. Conceptdocument Informatie Architectuur Conceptdocument Informatie Architectuur Elyse Teerink 500604947 Herkanser Y. Westplat HVA 15/11/2012 1 Inhoudsopgave Inleiding De doelgroep De opdracht In gesprek met kitesurfers Account en inloggen Automatisch

Nadere informatie

CLOUD COMPUTING Falco, Goan & Wouter CURSUSAVOND. Teach-IT

CLOUD COMPUTING Falco, Goan & Wouter CURSUSAVOND. Teach-IT CLOUD COMPUTING Falco, Goan & Wouter CURSUSAVOND Teach-IT 1. INHOUDSTAFEL 1. INHOUDSTAFEL 1 2. Inleiding 3 2.1. Wat is een Cloud? 3 2.2. Voordelen? 3 2.3. Nadelen? 4 2.4. Wie gebruikt voornamelijk clouds?

Nadere informatie

HANDLEIDING Windows XP Deel 1

HANDLEIDING Windows XP Deel 1 HANDLEIDING Windows XP Deel 1 Bureaublad en Beeldscherm aanpassen Gemaakt door: De Spanjehelpdesk http://www.spanjehelpdesk.nl Voorwoord Windows XP is het besturingssyteem van uw PC. Het besturingssysteem

Nadere informatie

Design for Mobile. Projectplan CMD jaar 2. Remco Dekker Daan van Klinken Sybren Wartna CMD3A UXD

Design for Mobile. Projectplan CMD jaar 2. Remco Dekker Daan van Klinken Sybren Wartna CMD3A UXD I C I Projectplan CMD jaar 2 Remco Dekker Daan van Klinken Sybren Wartna CMD3A UXD INHOUDSOPGAVE IPHONE PLATFORM 3 DE IPHONE 4 APPS 5 AAN DE SLAG MET APPS 6 BRIEFING 7 KONGINNEDAG 8 LOWLANDS 9 BUSINESS

Nadere informatie

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14)

Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Naam: Valérie den Besten Klas: G&I A Datum: 06-11-15 Module: Project 100% presence Begeleider: Irene van Peer Groep 11 (team 14) Reflectieverslag Maandag hebben we gebrainstormd en we hebben voor mijn

Nadere informatie

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES WHITEPAPER RESPONSIVE WEBSITES Wat is een Responsive website? Voordelen van een Responsive website? Hoe start je met een Responsive website? INTRODUCTIE Met het downloaden van deze whitepaper kunnen we

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

Project Het Parool. Media, Informatie en Communicatie. Propedeuse. Ontwerpdocument Beeld

Project Het Parool. Media, Informatie en Communicatie. Propedeuse. Ontwerpdocument Beeld Media, Informatie en Communicatie Ontwerpdocument Beeld Project Het Parool Jerry Leigh Henkes, Demy Verhoogt, Bastiaan Verbeek, Sterre van den Berge, Lucas de Vries, Kathy Gabriel en Hanna Loos. P125 Tutor

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

Ontwikkelen voor Android. Het waarom, het hoe en het wat - Sander Tuit

Ontwikkelen voor Android. Het waarom, het hoe en het wat - Sander Tuit Ontwikkelen voor Android Het waarom, het hoe en het wat - Sander Tuit Over mij Mede-oprichter Androidworld Ontwikkelaar Androidworld-app @SanderTuit op Twitter, +SanderTuit op Google+ Over Androidworld

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters. Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl

Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters. Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl Bottleball Onderzoeksverslag MovingMonsters Uitgevoerd door Arno Classens a.classens@student.fontys.nl 1 1. Inhoudsopgave Wat? Bladzijde 1. Introductie 3 2. Methodologie 4 3. Resultaten 3.1 Oriëntatie

Nadere informatie

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor.

2. Wat kost HBO GO? HBO GO is onderdeel van het HBO Pakket. Daarom betaalt u er niets extra voor. Q&A HBO GO Versie: 0 Versie: 1 Datum: 27 april 2012 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Algemeen Instellingen Problemen oplossen

Nadere informatie

Museumbezoek onder Studenten

Museumbezoek onder Studenten Museumbezoek onder Studenten Ontwerprapport CMD-Project Jelle Clignet CMD2B 1108174 Inhoudsopgave Inleiding 2 Concept 3 Beschrijving van het concept 3 Applicatie 3 Ondersteunende middelen 3 Middelen 4

Nadere informatie

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 Inhoudsopgave 1.0 Inhoudsopgave 1 1.0 Inleiding 2 1.1 Algemeen 2 1.2 Mijn leerdoelen 2 2.0 Beschrijving leerdoel 2 3 2.1 Responsive 3 2.2 Up- to- date HTML&CSS

Nadere informatie

Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569. The Mobile Mindmap

Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569. The Mobile Mindmap Titel Nationale project, Vakdag 10 maart Dialogue 2010 &/ Klantnaam Digital Marketing 2010 Titel The Mobile projectmindmap Bart ter Steege bart.ter.steege@jungleminds.nl 06 8128 7569 Best of Mobile Best

Nadere informatie

Gebruiksvriendelijkheid. Introductie. Onderwerpen 23-11-2007. Student Informatiekunde Universiteit Utrecht. Webdesigner Piozum

Gebruiksvriendelijkheid. Introductie. Onderwerpen 23-11-2007. Student Informatiekunde Universiteit Utrecht. Webdesigner Piozum Gebruiksvriendelijkheid Byte seminar, 23 november 2007 Door: Gwyneth Ouwehand Introductie Student Informatiekunde Universiteit Utrecht Mensen Organisaties Computers Communicatie Webdesigner Piozum Onderwerpen

Nadere informatie

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen via de app op je tablet of smartphone

Handleiding van de Bibliotheek. E-books lezen via de app op je tablet of smartphone Handleiding van de Bibliotheek E-books lezen via de app op je tablet of smartphone Bibliotheek.nl, versie januari 2016 Inhoudsopgave 1. Stap voor stap e-books lezen via de app 3 2. Een e-book lenen om

Nadere informatie

CMDIAD2Q4 INTERACTION DESIGN. Corine Vuijk 0800337 CMD4b

CMDIAD2Q4 INTERACTION DESIGN. Corine Vuijk 0800337 CMD4b CMDIAD2Q4 INTERACTION DESIGN Corine Vuijk 0800337 CMD4b DEELOPDRACHT 1: CONCEPTONTWIKKELING Beschrijf het concept van jouw WBJ app op basis van bovenstaande opdrachtomschrijving.maak duidelijk waarom reizigers,

Nadere informatie

Waarmaken van Leibniz s droom

Waarmaken van Leibniz s droom Waarmaken van Leibniz s droom Artificiële intelligentie Communicatie & internet Operating system Economie Computatietheorie & Software Efficiënt productieproces Hardware architectuur Electronica: relais

Nadere informatie

Albert-Jan de Croes & Stefan Willemink V4C Docent: Mevrouw van Uden

Albert-Jan de Croes & Stefan Willemink V4C Docent: Mevrouw van Uden Albert-Jan de Croes & Stefan Willemink V4C Docent: Mevrouw van Uden 1 Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat doet een besturingsysteem, en hoe werkt het?... 3 Algemene informatie... 3 Taken van een besturingssysteem...

Nadere informatie

Ontwerpdocument BVA app Ontwerpdocument BVA app

Ontwerpdocument BVA app Ontwerpdocument BVA app 1 Inhoudsopgave Inleiding Geinterviewde persoon 1e Ontwerp - Zoeksuggesties Probleem Oplossing 2e Ontwerp - Lijst van producten in Kavel Probleem Oplossing 3e Ontwerp - Opslaan knop Probleem Oplossing

Nadere informatie

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR WELKOM AGENDA Introductie Korte algemene inleiding Usability Usability voor mobiele apparaten Vragen - afsluiting INTRODUCTIE Peter Kassenaar;

Nadere informatie

The Arternet: Ontwerpdocumentatie 20-01-2015

The Arternet: Ontwerpdocumentatie 20-01-2015 The Arternet: Ontwerpdocumentatie 20-01-2015 Levi Zimmerman & Robert Stijn V201 Alexander Zeh - The Social Web The Arternet: Ontwerpdocumentatie Levi Zimmerman & Robert Stijn 1 Inleiding The Arternet is

Nadere informatie

d e s i g n d o c u m e n t MELK

d e s i g n d o c u m e n t MELK designdocument MELK melk moet een identiteit krijgen zowel inhoudelijk als visueel in dit document is het ontstaan van het visuele gedeelte weergegeven Dit is een inhoudsopgave 4-19... logo 20-34... website

Nadere informatie

Piotr Tekien. Grafische Vormgeving Revisie portfoliostijl GAR1-B. 3 december 2014 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B

Piotr Tekien. Grafische Vormgeving Revisie portfoliostijl GAR1-B. 3 december 2014 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B Piotr Tekien GAR1-B Grafische Vormgeving Revisie portfoliostijl 3 december 2014 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Revisie Portfoliostijl 1 Inleiding 1 Vergelijking eigen site

Nadere informatie

Web Usability. Byte seminar, 23 november 2007. Door: Gwyneth Ouwehand

Web Usability. Byte seminar, 23 november 2007. Door: Gwyneth Ouwehand Web Usability Byte seminar, 23 november 2007 Door: Gwyneth Ouwehand Introductie Student Informatiekunde Universiteit Utrecht Mensen Organisaties Computers Communicatie Bezig met afstudeerproject over kenniselicitatie

Nadere informatie

SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden.

SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden. SAP Mobile Documents SP 05 Hoe het werken met de nieuwste versie nog makkelijker is geworden. Documentnummer: 1.0 Datum: 4-1-2016 Auteur: SANDER MAES Rompertdreef 1b 5233 ED s-hertogenbosch Postbus 86

Nadere informatie

1. Kennismaken met Windows 8

1. Kennismaken met Windows 8 13 1. Kennismaken met Windows 8 Met de introductie door Microsoft van Windows 8 (inmiddels Windows 8.1) is er een brug geslagen tussen het werken met computers en tablets of smartphones. In Windows 8.1

Nadere informatie

Het ideale font voor programmeurs

Het ideale font voor programmeurs Het ideale font voor programmeurs Hogeschool Utrecht Communicatie & Media Design Auteur: Benjamin van Bienen (1576750) Docent: Dick Swart Specialisatie: Visual design seminar 2014-B Menig programmeur leest

Nadere informatie

INTERACTIE. In de Appendix vindt u de wireframes.

INTERACTIE. In de Appendix vindt u de wireframes. Het concept Het grootste en belangrijkste museum van Nederland, het Rijksmuseum, heeft de plaatsing van vijf grote mediazuilen in de foyer op de planning staan. Om deze reden hebben zij ons ingeschakeld

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het multimedia productieproces 3. De uitvoering MM-02-06-01 OPDRACHTKAART MM-02-06-01 De uitvoering Voorkennis: Je hebt multimedia-opdrachten 1 tot en met 5 (MM-02-01 t/m MM-02-05) afgerond. Je kunt met behulp van multimedia-software, zoals bijvoorbeeld Macromedia

Nadere informatie

F U N C T I O N E E L O N T W E R P V O O R F U L L H O U S E M O B I LE ( V I S I O N V E R S I E )

F U N C T I O N E E L O N T W E R P V O O R F U L L H O U S E M O B I LE ( V I S I O N V E R S I E ) F U N C T I O N E E L O N T W E R P V O O R F U L L H O U S E M O B I LE ( V I S I O N V E R S I E ) Datum: 29-09-2010 Auteur: Dairo Bosschart Versie: 1.0 Document: Functioneel_ontwerp (vision versie).docx

Nadere informatie

Bescherm je foto s met een watermerk

Bescherm je foto s met een watermerk Bescherm je foto s met een watermerk Het is vervelend wanneer een ander met je foto's aan de haal gaat. Je steekt er niet alleen tijd en moeite in maar ook wettelijk heb je rechten over je eigen foto's.

Nadere informatie

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht

Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht Vakinhoudelijke uitwerking Keuzevak Applicatieontwikkeling van het profiel MVI vmbo beroepsgericht Deze vakinhoudelijke uitwerking is ontwikkeld door het Redactieteam van de Schooleamenbank vmbo voor dit

Nadere informatie

Aan de slag met Twitter

Aan de slag met Twitter Aan de slag met Twitter Registreren De URL (het adres op het internet) om te registreren is: https://twitter.com/signup In dit voorbeeld is er een Twitter 1 account aangemaakt voor een woning die te koop

Nadere informatie

RLBS (robbert Location based services)

RLBS (robbert Location based services) RLBS (robbert Location based services) Functioneel ontwerp Robbert Brussaard 22-02-2010 Versie 1.0 Robbert Brussaard (62391) 22-02-2010 Inhoudsopgave 1.1 Samenvatting...2 1.2 Samenvatting...2 1.3 Versiebeheer...2

Nadere informatie

Virgo + WPS Office. Tabletproject

Virgo + WPS Office. Tabletproject Virgo + WPS Office Tabletproject Melissa Havet September 2014 Beste collega s Enkele weken geleden gingen wij van start met een nieuw project: de tablet. Uiteraard is het voor vele onder ons nieuw, inclusief

Nadere informatie

Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi

Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi Installatiegids voor de app van de politiezone Hazodi Windows Phone 1. Controleer of uw Windows Phone toestel verbonden is met het internet. Indien dit niet het geval is dient u uw mobiele internetverbinding

Nadere informatie

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement

E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement E-books lenen bij uw bibliotheek met uw bibliotheekabonnement Stap 1 Aanmaken webaccount Ga naar http://www.bibliotheek.nl/ebooks en klik op Aanmaken webaccount Het onderstaande scherm verschijnt: Vul

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Connect Social Business

Connect Social Business Connect Social Business Joey Kaan September 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren.................. 5 2.2 Facebook API leren door

Nadere informatie

+ prototyping. Prototyping CMDDEV01-6. Aron Martin 0847986 CMD2D 0847986@hr.nl

+ prototyping. Prototyping CMDDEV01-6. Aron Martin 0847986 CMD2D 0847986@hr.nl 0847986 CMD2D 0847986@hr.nl Prototyping CMDDEV01-6 2 1 Inhoudsopgave Debriefing 3 Concept 4 Functioneel Onderzoek en Ontwerp 7 - User stories 7 - Use cases 8 Technisch Onderzoek en Ontwerp 12 - Technisch

Nadere informatie

MMIO Verslag. Groepsopdracht week 1. Hoe zorgen we dat kinderen van jongs af aan gezonder leren eten?

MMIO Verslag. Groepsopdracht week 1. Hoe zorgen we dat kinderen van jongs af aan gezonder leren eten? MMIO Verslag Groepsopdracht week 1 Hoe zorgen we dat kinderen van jongs af aan gezonder leren eten? Door David Arisz 11044772 Rob Dekker 11020067 Devin Hillenius 11018070 Joep Straatman 11035307 Concept

Nadere informatie

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520

Spreken - Presenteren HV 1. CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/52520 Spreken - Presenteren HV 1 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 July 2015 CC Naamsvermelding-GelijkDelen 3.0 Nederland licentie http://maken.wikiwijs.nl/52520 Dit lesmateriaal is gemaakt

Nadere informatie

Online digitaal. bladerpdf. Gratis. bladerpdf. Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf!

Online digitaal. bladerpdf. Gratis. bladerpdf. Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf! Online digitaal bladerpdf Gratis bladerpdf Ontwerp uw brochure, boek of folder bij diezijngoed.eu en krijg een gratis bladerpdf! Geschikt voor: Online bladerpdf (bladersysteem) Is uw boek of brochure eindelijk

Nadere informatie

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten.

5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 1. Over LEVIY. 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over vinden van documenten. Versie 1.0 23.03.2015 02 1. Over LEVIY Wat doet LEVIY? 08 5. Documenten Wat kan ik met Documenten? 2. Algemene definities Behandelen van terugkerende definities. 09 5.1 Documenten terugvinden Uitleg over

Nadere informatie

Klik&Steen Dashboard. Wat zijn nou interessante statistieken bij websites?

Klik&Steen Dashboard. Wat zijn nou interessante statistieken bij websites? Klik&Steen Dashboard Wat zijn nou interessante statistieken bij websites? Inleiding Dit document dient als onderzoek naar de statistieken die interessant zijn om te laten zien in het dashboard van Klik&Steen.

Nadere informatie