Admission data Malnutrition ward May March 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Admission data Malnutrition ward May 2013 - March 2014"

Transcriptie

1 Rapport Ondervoedingscentrum Mei 2013 Maart 2014 'De groei van het ondervoedde kind & het centrum.' Een proost met melk. Een terugblik naar de start van het ondervoedingscentrum, welke in mei 2013 in de Noah's Ark Family Clinic is gestart met de eerste officiële patiënt. Noah's Ark had al veel ervaring opgedaan met de ondervoede opgenomen kinderen in het gezin van Piet & Pita Buitendijk. Waarin de nood werd gezien om dit verder op te zetten en te professionaliseren ook voor de kinderen vanuit de wijde omgeving. Bij de kinderen <5 jaar die overlijden in Oeganda is ondervoeding in 35% van de gevallen de direct doodsoorzaak. In oktober 2013 heeft dit project zijn officiële aftrap gehad in Nederland met een heel toepasselijk glaasje melk als proost. Zo is er dankzij de financiële vrijgevigheid een levenskans voor het ondervoede kind. Een eerste evaluatie na de start. Opname-evaluatie: Het ondervoedingscentrum valt onder verantwoordelijkheid van Pita. Nadat zij naast parate kennis ook een opleiding heeft gevolgd over ondervoedings problematiek. Ons ondervoedingscentrum werkt als een buitencentrum van Mulago Hospital (staatsziekenhuis in Kampala), is er gestart met de opnames van ondervoedde kinderen. Met 6 patiëntjes in mei Waarna een aantal rustige maanden volgden (met 1 opname in augustus) en er vervolgens van november 2013 t/m februari 2014, 9 patiëntjeseen zijn opgenomen. Deze zijn binnengekomen via de politie, doorverwijzing vanuit Mulago Hospital of een ouder is met de hulpvraag naar kliniek gekomen. Admission data Malnutrition ward May March Number of patients Admission Admitted Discharged 0 May June July August October December February September November January March Months Op dit moment doet NAFC alleen de Inpatient Care. Dit betekent een opname in het ondervoedingscentrum (welke momenteel bestaat uit 8 bedden) waarbij er een zorgdrager voor het kind aanwezig is. Het merendeel van de patiënten kwam hiervoor in aanmerking. Dit omdat er sprake was van ernstige ondervoeding in combinatie met complicaties of sociale problematiek. Er is 1 casus waarbij de zorg is overgegaan in Outpatient Care. Dit betekent dat het kind om de aantal weken (in het begin frequenter) terugkomt voor monitoring waaronder gewicht en in dit geval voeding meekrijgt. In de toekomst zien we

2 hierin een uitbreidingsmogelijkheid. Follow-up: De 16 kinderen (mei 2013 maart 2014) die gedocumenteerd zijn hebben het ondervoedingsprogramma succesvol doorlopen en zijn ontslagen. Er wordt verwacht dat zij terugkomen voor follow-up. In 5 cases is dit gebeurd, in 4 cases niet en in 7 cases is dit nog onbekend daar we deze nog verwachten. Dit geeft ons een dilemma; wat doe je met de kinderen die niet terugkomen voor follow-up? Gaan we deze bezoeken? Dit is een kostenpost die op lange termijn niet haalbaar is. Follow-up data May March Return for follow-up Refused follow-up Unknown; date for follow-up is coming Zorgweigering: Ook heeft NAFC bij een aantal kinderen die in aanmerking kwamen voor het ondervoedingsprogramma, de zorg na een aantal dagen helaas moeten stopzetten. Dit doordat de hulp door de familie niet aanvaard werd. Patiëntendossier: Het rapporteren van gegevens (zoals het gewicht, de voeding intake en output) gebeurd door de verpleegkundigen. Elk kind heeft zijn eigen schrift. Dit is afgelopen Januari 2014 geprofessionaliseerd door middel van het ontwikkelen van een eigen patiëntendossier. Waarbij er ruimte is voor een anamnese, artsenrapportage, medicijnkaart, voedingskaart, kaart met meetgegevens en een groeicurve. Visitatie: Ons ondervoedingscentrum staat onder supervisie van het ziekenhuis in Mulago. Er is een regelmatig contact en scholingsmoment tussen de diëtiste en Pita. Het laatste bezoek was in februari 2014 en hierbij zijn onze werkwijze en de ontwikkelingen besproken. Welke zeer positief ontvangen werden. Tevens hebben we de richtlijnen ontvangen mbt het integreren van het management van acute ondervoeding welke is uitgegeven door het ministerie van gezondheid (december 2010). Ook is er besproken of we een volgende stap kunnen maken richting de Outpatient Care. Waarbij er geen opname nodig is, en de zorg als het ware poliklinisch wordt gegeven. Hierbij wordt therapeutisch voedsel genaamd plumpinut geïntroduceerd. Hierover hopen we meer te kunnen vermelden in een volgend rapport.

3 Opgebloeid. Wat is ondervoeding in de praktijk? Welke zorg wordt er gegeven? Dit willen we laten zien aan de hand van de volgende verhalen en foto's. Voor deze kinderen heeft u het mogelijk gemaakt dat Noah's Ark Family Clinic zorg kon geven zodat deze kinderen konden groeien en opbloeien. Een paar voorbeeld verhalen: Het verhaal van William: William is de eerste 'officiële' patiënt in het ondervoedingscentrum. Op 8 mei 2013 kwam hij binnen met de leeftijd van 2 maanden en een gewicht van 2000 gram. Zijn moeder is verdrietig genoeg overleden en nu zorgt zijn oma voor hem. Zij probeert dit te doen met alles wat zij voor handen heeft. Helaas kan zij niet de borstvoeding bieden die een moeder heeft. Hoe frustrerend voor deze oma, want je merkt dat ze heel blij is met haar kleinkind. Het is een vreugde om deze twee in het ondervoedingscentrum te mogen opnemen. Haar liefde, de therapeutische melk en de goedheid van God laten William groeien tot een flinke gezonde baby. Dagelijks wordt hij gewogen en wordt er aan de hand van zijn gewicht bepaald hoeveel milliliters hij mag drinken. Dit komt zeer nauwkeurig. Gelukkig verdraagt hij dit goed en kan hij 20 dagen later met zijn oma mee naar huis. Hij weegt dan 3200 gram. William zal het voedingstraject verder vervolgen in de Outpatient Care. Trouw komt hij voor follow-up waarbij zijn gewicht wordt gemeten en er babyvoeding wordt meegegeven. Op 25 maart 2014 bezoekt hij het consultatiebureau. Hij is nu 1 jaar en weegt 9500 gram. Het is een gezond en vrolijk jongetje wat zijn eerste stapjes aan de hand probeert te maken in deze wereld.

4 Het verhaal van John: Dit is John, een jongetje van 11 maanden wat zwaar ondervoed binnenkwam met gezwollen voetjes (oedeem) en een huidinfectie. Tekenen van ernstige ondervoeding (bij eenzijdige voeding), wat hem erg kwetsbaar maakt. Reden voor opname. Hij is gestart met de F-75 therapeutische melk, een licht verteerbare voeding. Dit totdat het vocht weg is, zijn gewicht is nu 4 kg. Nu kan hij overstappen naar F-100 therapeutische melk waarbij het aantal calorieën hoger is en hij nu mag gaan groeien. Hij is een jongetje wat iedere twee uur gulzig zijn voeding drinkt en dit eigenlijk maar te weinig vind. Toch moet dit langzaam opgebouwd worden zodat zijn lichaam kan wennen aan de voeding. Gelukkig heeft hij zijn duim gevonden wat hem tevreden stelt. Vooral deze eerste periode was spannend. Gelukkig zien we hem opknappen. Hij groeit en zijn huid ziet er nu mooi uit. Het is een tevreden en lief jongetje. Ook zijn krachten beginnen toe te nemen en hij kan nu zonder ondersteuning zitten. De volgende stap is het uitbreiden van de voedingstijden naar elke 3 uur. Waarop we langzaam vervolgstappen gaan zetten door middel van het introduceren van voeding zoals de mensen dit hier in Oeganda gewend zijn. Anderhalve maand later, een dag voor kerst, mag John naar huis. Hij weegt nu iets meer dan 6 kg. Nadat de voedingsadviezen vertaald zijn door Rachel wensen we John en zijn tante (zijn verzorgster) een gelukkig kerstfeest met de zegen van God. We hopen dat hij goed mag groeien en willen hem over een maand graag terugzien. Het verhaal van Reagan: In dezelfde periode als John was ook Reagan opgenomen. Een triest verhaal. Een jongen van 5 jaar met een gewicht van 5 kg. Dit is bijna niet voor te stellen. Het is een apathisch jongetje, hij reageert nergens op en heeft een slechte slikfunctie waardoor de voeding er net zo gemakkelijk weer uitloopt. Al met al een erg zorgelijke situatie waarbij we vreesden voor zijn leven. Zijn moeder is bij hem en zorgt met liefde voor hem, maar heeft niet geweten hoe ze dit moest aanpakken. Het lukte haar niet om Reagan vast voedsel te geven dus gaf ze hem koemelk. We begrepen dat Reagan een slechte start had bij zijn geboorte. Het lijkt erop dat zuurstoftekort een ontwikkelingsachterstand heeft veroorzaakt, waarbij ook zijn slikfunctie niet optimaal is. Wat moet je dan als moeder? Als je dit hoort besef je wat armoede in een land betekent als er geen goed gezondheidszorgsysteem is. De zwakken, de kwetsbaren, een kind zoals Reagan komt dan in een situatie wat ons voorstellingsvermogen te boven gaat.

5 Met veel geduld heeft zijn moeder hem geholpen om de therapeutische melk binnen te krijgen. Met behulp van een beker gaf ze dit hem, hij kon dan iets doorslikken en de rest liep uit zijn mond en werd opgevangen in een bordje om zo weer opnieuw te geven. Op deze manier kreeg hij alles binnen en begint hij langzaam te groeien! Ook krijgt hij belangstelling voor zijn omgeving en volgt hij zijn moeder. We zijn blij dat hij de eerste kritieke fase heeft overleefd. In deze periode kwam er een Amerikaanse dokter op bezoek bij Noah's Ark. Hij heeft een laserbehandeling gegeven waarop het slikken verbeterde! Op 13 december, 5 weken later viert Reagan een mijlpaal. Hij weegt nu 8 kg! Ondertussen is hij gestart met vast (gemalen) voedsel en dit verdraagt hij goed. Het is mooi om te zien dat hij weer levenslust in zijn ogen heeft, geïnteresseerd is in zijn omgeving en reageert op aanspreken en grapjes. Reagan mag voor kerst naar huis! Een Engelse dame, die hen op Noah's Ark gebracht heeft, komt hen ophalen. Hij weegt nu 9 kg. Het is fijn dat deze vrouw zich bekommerd over hen. In de tweede week van Januari komt zij met Reagan en zijn moeder naar de kliniek. We zijn verrast en blij, hij ziet er goed uit! Heeft meer krachten en met hulp loopt hij voorzichtig wat stapjes. We zijn benieuwd naar zijn verder ontwikkeling. Maar nu zijn we vooral dankbaar dat hij zo gegroeid is! Hij weegt 9,5 kg! De tweeling: Deze tweeling kwam binnen in de kliniek, waarvan de ene gezond en goed gevoed was en de ander ernstig ondervoed. De opname is helaas van korte duur geweest omdat de zorg geweigerd werd. De familie van deze kinderen geloofde dat het ene kind (Waswa) niet mocht blijven leven. Al een paar dagen na de opname kwamen er hevige bedreigingen, omdat men vond dat wij Waswa gevangen hielden. We hebben het kind en zijn ouders overhandigd aan de politie onder de noemer van kindermishandeling. Zij hebben de vader gearresteerd en Waswa naar het ziekenhuis in Kampala gebracht. Het verhaal van Shafiq:

6 Eind Januari kwam Shafiq in het ondervoedingscentrum. Hij was een aantal dagen daarvoor gevonden en opgenomen in een opvanghuis. Shafiq wordt geschat op 5 maanden en woog bij binnenkomst 4190 gram. Zijn ondervoedingstoestand werd gecompliceerd door malaria en een longontsteking. Hiervoor kreeg hij behandeling. Hij was te zwak om alles zelf te drinken en kreeg een sonde via zijn neus waardoor hij de rest van de voeding kreeg. Shafiq bleek een pittig jongetje want binnen een paar dagen had hij deze eruit en liet hij zien dat hij zonder kon! Na 3,5 week opname was hij stabiel en sterk genoeg om naar het opvanghuis terug te keren. Aangezien deze ook een goede zorg konden geven was het niet nodig om Shafiq langer hier opgenomen te laten zijn. Hij heeft in deze weken een groei laten zien van iets meer dan 600 gram! Het verhaal van Silas: Via de politie is op 3 december Silas bij Noah's Ark terecht gekomen. Een schokkend verhaal. Als je zijn foto's ziet raak je diep bedroefd over hoe er met zijn kinderleven is omgegaan. Ongeveer 3 jaar geleden is hij door zijn moeder aan een tante afgestaan. Maar daar is hij als een dier behandeld. Vanuit verslagen en op foto's kan je zien dat hij naakt aan een lijntje ligt. Dit is gesignaleerd door iemand en die heeft de politie ingeschakeld. Er is gezegd dat hij 12 jaar is. Om een lang verhaal kort te maken. Hij is bij Noah's Ark en het verpleegkundig team verzorgd hem in het ondervoedingscentrum. Zijn Oegandese naam is Mutala en door Piet & Pita is hem de naam Silas gegeven. In de kliniek is hij begonnen met de speciale voeding die hij elke 2 uur krijgt. Deze drinkt hij gretig. Je zou het idee kunnen krijgen meer te geven, maar zijn lichaam is dit niet gewend en heel voorzichtig moet dit worden opgebouwd. Bij binnenkomst weegt hij 15 kg. Zoals te verwachten na alle ellende van de afgelopen jaren heeft hij weinig sociale interactie. Hij praat niet, knarsetand soms en kijkt je niet direct aan. Wel pakt hij soms je hand en wil dan ergens met je heen lopen. Vaak is dit om een beker drinken te pakken. Je kan hem niet alleen laten, hij drinkt alles wat hij tegenkomt.

7 Bij het verhaal van Silas is ook onze maatschappelijk werker nauw betrokken. Nadat de betrokkenen in deze situatie zijn gearresteerd is er na een rechtszaak besloten dat zijn moeder haar taakstraf krijgt bij Noah's Ark. Aan het begin van 2014 komt zij met haar andere baby en peuter om te gaan zorgen voor Silas. Ondertussen zien we bij Silas dat hij goed reageert op de voeding, hij groeit goed en maakt grote stappen met zijn voedingsopbouw. Al snel is hij overgegaan op porridge (warme pap) en gemalen warme maaltijd. Zorgelijker is zijn ontwikkelingsachterstand. Hij is verstandelijk erg beperkt en leeft in zijn eigen wereld. Soms lacht hij uit het niets. Wel reageert hij op muziek, hij luistert intens en knispert vaak met papier naast zijn hoofd. De afgelopen 3 maanden heeft zijn moeder voor hem gezorgd. We hopen dat er een band is gegroeid. Ze lijkt van harte te proberen haar kinderen de zorg en liefde te geven. Maar voorzichtig durven we hierover te zeggen dat ervaringen in haar verleden het misschien niet makkelijker maken om liefde te geven en te hechten. Toch is dat geen excuus voor dit moment. U begrijpt dat Silas een punt van zorg en gebed blijft. Momenteel zijn we in afwachting van de volgende rechtszaak. Het team rondom het ondervoedde kind. De opname van een ernstig ondervoed kind vraagt, met name in de beginfase, een intensieve monitoring en verzorging van het team waarbij de verpleegkundigen een belangrijke rol spelen. Zij wegen dagelijks de kinderen en hebben overleg met Pita mbt de voeding. Het aantal milliliters moet uiterst nauwkeurig worden berekend en klaargemaakt. Dit is in de beginfase elke 2 uur. Tevens hebben zij een signalerende rol bij eventuele gezondheidsproblemen, zoals: diarree, koorts etc. Waarbij er een directe samenwerking is met de arts. Waarop het behandelplan wordt uitgevoerd. Daarnaast is er de voorlichting die gegeven wordt zoals; het geven van wisselligging, gebruik van muskietennet, het bereiden van een gezonde maaltijd. De sociale problematiek rondom de ondervoedde kinderen is groot en brengt vraagstukken met zich mee. Naar welke situatie gaat het kind terug? Hoever is de invloed van de cultuur? In hoeverre kun je hierin verantwoordelijkheid dragen? De volgende stap Na de beginfase kunnen we verder ontwikkelen naar uitbreiding van de kliniek door middel van de Outpatient Care. Hierbij moeten we nadenken over de aanpak van patiëntenwerving. Door bijvoorbeeld een outreach en ook naamsbekendheid werven. Een volgende stap is ook het verbeteren van de kwaliteit van de zorg. Denk hierbij aan; scholing van de verpleegkundigen, een multidisciplinair overleg, het ontwikkelen van protocollen/stroomschema voor de zorg.

8 Toekomstvisie Wij hebben het verlangen dat er meer kinderen mogelijkheid hebben tot voldoende voedzame voeding, een basisbehoefte die niet altijd door de ouders/familie gegeven kan worden om verschillende redenen. Kinderen zijn kwetsbaar, maar zo kostbaar! In Gods ogen een parel. Wij zien het liefst dat de familie rondom het kind de zorg voor hun kind dragen en liefde geven om te groeien. En dat Noah's Ark hieraan kan bijdragen met de essentiële bouwstenen van voeding. Dit geeft hoop. Dit geeft kansen voor de ontwikkeling van het kind. Daarom hebben we groei voor het ondervoedingscentrum voor ogen zodat er meer kinderen kunnen groeien!

Rapport Ondervoedingscentrum 2015. 'Hoop & groei voor het ondervoedde kind'

Rapport Ondervoedingscentrum 2015. 'Hoop & groei voor het ondervoedde kind' Rapport Ondervoedingscentrum 2015 'Hoop & groei voor het ondervoedde kind' Ondervoeding, een serieus probleem. Voor u ligt het rapport van 2015 betreffende het ondervoedingscentrum. Het nut hiervan is

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen

Neus correctie 2012. Aanleiding. Intake gesprek. Stap 1: Wat gaan we doen Neus correctie 2012 Aanleiding Al een tijdje heb ik last van mijn neus. Als kind van een jaar of 5 kreeg ik een schep tegen mijn neus, wat er waarschijnlijk voor heeft gezorgd dat mijn neus brak. Als kind

Nadere informatie

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1

1 Flesvoeding... 1. 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1. 3 Welk merk?... 1. 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 Flesvoeding Inhoudsopgave 1 Flesvoeding... 1 2 Wanneer geef je je kind een voeding?... 1 3 Welk merk?... 1 4 Hoeveel melk doe je in de fles?... 1 5 Krijgt je kind genoeg?... 2 6 Extra vitamines?... 2 7

Nadere informatie

Nieuws van Piet en Pita Vanuit Noah s Ark Kinderhuis

Nieuws van Piet en Pita Vanuit Noah s Ark Kinderhuis Nieuws van Piet en Pita Vanuit Noah s Ark Kinderhuis Lieve vrienden en familie, 13 e jaargang, nummer 4 December 2013 Na een drukke oktober maand in Nederland zijn we weer thuis. Onmiddellijk rolden we

Nadere informatie

Nieuws van Piet en Pita Vanuit Noah s Ark Kinderhuis

Nieuws van Piet en Pita Vanuit Noah s Ark Kinderhuis Nieuws van Piet en Pita Vanuit Noah s Ark Kinderhuis Lieve vrienden en familie, 12 e jaargang, nummer 2 Juni 2012 In deze nieuwsbrief willen we iets meer vertellen over hoe het gaat op onze secondary vocational

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Nieuws van Piet en Pita

Nieuws van Piet en Pita Nieuws van Piet en Pita vanuit Noah s Ark Kinderhuis Lieve vrienden en familie, 15 e jaargang, nummer 3 Oktober 2015 In de afgelopen maanden hebben we weer een heleboel meegemaakt. Tijdens de zomervakantie

Nadere informatie

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling

Kindergeneeskunde. Opname pasgeborene op de babyafdeling Kindergeneeskunde Opname pasgeborene op de babyafdeling Algemeen Gefeliciteerd met de geboorte van uw baby. Hartelijk welkom op de babyafdeling van ons ziekenhuis. Deze folder is bedoeld voor ouders van

Nadere informatie

Video Interactie Begeleiding (VlB) bij de omgangsregeling van verstandelijk beperkte ouders en hun kind(eren) in pleegzorg.

Video Interactie Begeleiding (VlB) bij de omgangsregeling van verstandelijk beperkte ouders en hun kind(eren) in pleegzorg. Video Interactie Begeleiding (VlB) bij de omgangsregeling van verstandelijk beperkte ouders en hun kind(eren) in pleegzorg. Inleiding: Vanaf 2006 heeft de William Schrikker Pleegzorg geëxperimenteerd met

Nadere informatie

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is:

Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Dit boekje is van... Mijn naam is: Mijn gezinsvoogd heet: Het telefoonnummer van de gezinsvoogd is: Mijn gezinsvoogd werkt bij de William Schrikker Jeugdbescherming. Wat een toestand, zeg! Wat gebeurt

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

Flesvoeding Praktische tips

Flesvoeding Praktische tips Flesvoeding Praktische tips Vrouw Moeder Kind-Centrum Inleiding Ook al heeft borstvoeding de voorkeur en verdient het de eerste keus, toch kan het zijn dat u geen borstvoeding kunt geven. In dat geval

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care

Op bezoek. bij Sam op de Intensive Care Op bezoek S bij Sam op de Intensive Care Hoi, ik ben Sam en ik lig op de Intensive Care S Ik heb een fotoboekje gemaakt. Zo kun je alvast zien waar ik ben en wat iedereen op de afdeling doet. Natuurlijk

Nadere informatie

Onderwerp: Acute verwardheid of delier

Onderwerp: Acute verwardheid of delier Onderwerp: 1 Informatie over acute verwardheid of delier Voor wie is deze folder bedoeld? Deze folder is bedoeld voor patiënten die worden opgenomen in het Ikazia Ziekenhuis. Zoals de verpleegkundige aan

Nadere informatie

2. Onze lieve zoon, broer, zwager, oom en vriend is niet meer bij ons

2. Onze lieve zoon, broer, zwager, oom en vriend is niet meer bij ons 1. Verdrietig, maar vol dankbaarheid voor alle goede zorgen en liefde die wij van hem mochten ontvangen, geven wij kennis van het overlijden van mijn maatje en onze lieve vader.. 2. Onze lieve zoon, broer,

Nadere informatie

CP1. Op het consultatiebureau

CP1. Op het consultatiebureau CP1 Op het consultatiebureau In Nederland kunt u met uw kind naar het consultatiebureau. De medewerkers op het consultatiebureau kijken of het goed gaat met de groei en ontwikkeling van uw kind. U kunt

Nadere informatie

Inleiding Soort voeding Starten met de voeding

Inleiding Soort voeding Starten met de voeding FLESVOEDING 1186 Inleiding In deze folder leest u informatie en adviezen over flesvoeding. Borstvoeding is de beste zuigelingenvoeding. Er kunnen echter verschillende redenen zijn waarom ouders kiezen

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest

een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest een ademtest om een speciale bacterie in je maag op te sporen 13C-ureumtest Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door

Nadere informatie

Sociale/pedagogische vragenlijst

Sociale/pedagogische vragenlijst Bijlage 1 Sociale/pedagogische vragenlijst voor ouders en begeleiders van mensen met een matige tot (zeer) ernstige verstandelijke beperking, al dan niet in combinatie met een lichamelijke beperking 1

Nadere informatie

Klinische hongerprovocatie

Klinische hongerprovocatie Klinische hongerprovocatie Kinderen die voor hun voeding en groei gedurende lange tijd afhankelijk zijn geweest van enterale voeding (sondevoeding) via een neus-maagsonde of een PEG-sonde, kunnen het zelf

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wie zijn er van betekenis in mijn leven? Als ik daar over nadenk word ik blij. Want er zijn zoveel mensen van betekenis voor mij. en voor u? Voor wie ben ik van betekenis?

Nadere informatie

Hulpvragen Signs of Success

Hulpvragen Signs of Success Hulpvragen Signs of Success Signs of Success is een vragende benadering. Je probeert verandering bij de jongere en zijn netwerk op gang te brengen door vragen te stellen. In deze tool vind je een bonte

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Gezinsreis Erik en Nicole

Gezinsreis Erik en Nicole Gezinsreis Erik en Nicole Het is 2001 als Erik en Nicole gaan trouwen. Ze kennen elkaar al een jaar of zes en zien een gezamenlijke toekomst helemaal zitten. Ze werken allebei fulltime en hebben een fijn

Nadere informatie

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl

R O S A D E D I E F. Arco Struik. Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl R O S A D E D I E F Arco Struik Rosa de dief Arco Struik 1 www.gratiskinderboek.nl In de winkel 3 Bart 5 Een lieve dief 7 De telefoon 9 Bij de dokter 11 De blinde vrouw 13 Een baantje 15 Bijna betrapt

Nadere informatie

BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten

BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten BETREK JE KIND Een kind heeft het recht om te weten - Over praten met kinderen met een verstandelijke beperking - Congres NJI 18-11-2013 Suzanne van den Bos MSc inhoudelijk manager / gedragswetenschapper

Nadere informatie

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b

Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b Gemeenteviering rond Jesaja 9:5b 1 Verkondiging Enkele kinderen vragen in de kerk: waarom vieren we kerst? En wat betekent het voor u? Reactie op de antwoorden Ja, waarom vieren we kerst? En wat betekent

Nadere informatie

= als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig. = iemand die snel ergens bang van wordt.

= als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig. = iemand die snel ergens bang van wordt. Woordenlijst: Thema 3 Les 1 De angst Bedroefd De bangerik Opgewekt Oneerlijk Jaloers Eigenwijs Geduldig Nerveus Nors Ontevreden Dwars = als je angst voelt, ben je bang. = een ander woord voor verdrietig.

Nadere informatie

Hillegom, De Hoeksteen 7 september 2014 Maurits de Ridder. Jesaja 56 : 1-7 Mattheus 15 : 21-28. Gemeente van Christus Jezus, onze Heer,

Hillegom, De Hoeksteen 7 september 2014 Maurits de Ridder. Jesaja 56 : 1-7 Mattheus 15 : 21-28. Gemeente van Christus Jezus, onze Heer, Hillegom, De Hoeksteen 7 september 2014 Maurits de Ridder Jesaja 56 : 1-7 Mattheus 15 : 21-28 Gemeente van Christus Jezus, onze Heer, "Nu even niet", was ooit de reclameslogan van een landelijk bekend

Nadere informatie

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb

hoe we onszelf zien, hoe we dingen doen, hoe we tegen de toekomst aankijken. Mijn vader en moeder luisteren nooit naar wat ik te zeggen heb hoofdstuk 8 Kernovertuigingen Kernovertuigingen zijn vaste gedachten en ideeën die we over onszelf hebben. Ze helpen ons te voorspellen wat er gaat gebeuren en te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

Nadere informatie

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen?

Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Resultaten enquête Little People Hoe bent u bij Little People terecht gekomen? Via internet Via kennissen/vrienden/bekenden Anders nl. 33% 24% 43% Anders nl. Via directeur Paesacker Advertentie krant Via

Nadere informatie

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts.

Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. Thema 5 Les 1: De angst: Als je ergens heel erg bang voor bent, dan heb je angst. Je hebt bijvoorbeeld angst voor de tandarts. De schrik: Als iemand ineens achter je staat, dan schrik je. Je bent dan ineens

Nadere informatie

Kanttekeningen vanuit de praktijk

Kanttekeningen vanuit de praktijk Kanttekeningen vanuit de praktijk Inleiding Meer inspraak van de patiënt is belangrijk! Maar We gaan u het verhaal van George vertellen Om te tonen hoe moeilijk het vaak loopt in de praktijk Fictieve casus,

Nadere informatie

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22.

FOUT VRIENDJE? PAS OP! Hulp. Internet. Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. PAS OP! Hulp Heb je vragen? Bel dan naar Meldpunt Jeugdprostitutie, tel.: 0900 044 33 22. Internet Wil je meer lezen? Kijk op www.jipdenhaag.nl/loverboys En test jezelf op www.loverboytest.nl Dit is een

Nadere informatie

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer

Jouw reis door de Bijbel. Uitgeverij Jes! Zoetermeer Nieske Selles-ten Brinke Jouw reis door de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Onder de naam Jes! Junior verschijnen boeken voor kinderen tot twaalf jaar. Jes! Junior is een imprint

Nadere informatie

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55

Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Zondag 13 december 2009 Tekst: Lucas 1: 39-55 Maria gaat op visite bij Elisabet. Maria was natuurlijk helemaal vol van het geweldige nieuws dat ze van de Gabriël had gehoord. Ze wilde het heel graag aan

Nadere informatie

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl

Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s. Adviezen voor ouders en verzorgers. www.nwz.nl Borstvoeding bij te vroeg geboren baby s Adviezen voor ouders en verzorgers www.nwz.nl Omdat uw kindje te vroeg geboren is, is het opgenomen op de afdeling neonatologie van de Noordwest Ziekenhuisgroep

Nadere informatie

Diagnostisch centrum

Diagnostisch centrum REINAERDE Diagnostisch Centrum Als uw kind zich anders ontwikkelt De ontwikkeling van kinderen verloopt niet altijd vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld als uw kind een ontwikkelingsachterstand of beperking heeft

Nadere informatie

Mijn bijbeltekst Mijn gebed voor 2019:

Mijn bijbeltekst Mijn gebed voor 2019: Bid dat de heilige Geest je een mooie bijbeltekst zal geven als leidraad voor het komende jaar en schrijf hem hier op: Mijn bijbeltekst Mijn gebed voor 2019: God wil zijn genade en liefde geven aan iedereen

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

Screening en behandeling van ondervoeding: een MUST voor verpleegkundigen

Screening en behandeling van ondervoeding: een MUST voor verpleegkundigen Screening en behandeling van ondervoeding: een MUST voor verpleegkundigen Renaldo Secchi 3 juni 2010 Inhoud Introductie Wat is ondervoeding? Gevolgen van ondervoeding? Prevalentie van ondervoeding Voeding

Nadere informatie

Lucy heeft een ballon

Lucy heeft een ballon Caro Kindercoach & begeleiding Maasdijk 16 4283 GA Giessen 0620380336 info@carokindercoach.nl www.carokindercoach.nl heeft een ballon Handleiding Doelgroep: Kinderen van 3 tot 6 jaar. Doel van het lezen

Nadere informatie

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers

GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Onze gemeentevisie GAVE Kerk: werkblad Bijbelklassen en Spoorzoekers Wij zijn gemeente van Jezus Christus die hem leren kennen, volgen en verkondigen. G K V - V Thematekst met gebaren: Sleutelvers: God

Nadere informatie

(afbeelding pict005-1) Dia 1 en 2; Mila met 29 wkn. Geboren 1060 gram, doordat moeder acute HeLLp-syndroom heeft gehad.

(afbeelding pict005-1) Dia 1 en 2; Mila met 29 wkn. Geboren 1060 gram, doordat moeder acute HeLLp-syndroom heeft gehad. Ons kind heeft Auditieve Neuropathie (afbeelding pict005-1) Dia 1 en 2; Mila met 29 wkn. Geboren 1060 gram, doordat moeder acute HeLLp-syndroom heeft gehad. (foto 2 Mila) Wat erg moeilijk was in die periode,

Nadere informatie

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis

Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Johannes 14:1-3 en 28 - Hemelvaart: op weg naar thuis Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes Zwangerschapsdiabetes U bent zwanger en halverwege de zwangerschap krijgt u te horen dat u diabetes heeft. Er komt dan veel op u af. U wilt weten wat zwangerschapsdiabetes precies

Nadere informatie

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling

Tijdschrift Kindermishandeling April 2013 Onderwijsspecial deel 2. 8 tips voor een goed gesprek met je leerling 8 tips voor een goed gesprek met je leerling Edith Geurts voor Tijdschrift Kindermishandeling Het kan zijn dat je als leerkracht vermoedt dat een kind thuis in de knel zit. Bijvoorbeeld doordat je signalen

Nadere informatie

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf.

Ze moet wel twee keer zo veel eten als Anne, en altijd weer die pillen vooraf. 1. Susan Susan ligt op een bed in haar tuinhuisje. De twee deuren van het huisje staan wijd open, zodat er frisse lucht naar binnen komt. Vanuit haar bed kan Susan precies tussen de struiken door de achterdeur

Nadere informatie

KIDSCREEN 52-items. Een Europees onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van kinderen & jongeren. Vragenlijst voor ouders

KIDSCREEN 52-items. Een Europees onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van kinderen & jongeren. Vragenlijst voor ouders KIDSCREEN 52-items Een Europees onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van kinderen & jongeren Vragenlijst voor ouders Page 1 of 8 Datum: Maand Jaar Beste ouders, Hoe gaat het met uw kind? Hoe voelt

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Project: Nursery Care Mwanza District Hospital

Project: Nursery Care Mwanza District Hospital Stichting FO4R Mwanza Malawi Fazantlaan 10 5056 JJ Berkel-Enschot Tel: 0135113449 E-mail: info@fo4rmalawi.nl www.fo4rmalawi.nl Project: Nursery Care Mwanza District Hospital Achtergrondinformatie en probleemanalyse

Nadere informatie

PROTOCOL WAT TE DOEN BIJ (EEN VERMOEDEN VAN) HEIMWEE

PROTOCOL WAT TE DOEN BIJ (EEN VERMOEDEN VAN) HEIMWEE PROTOCOL WAT TE DOEN BIJ (EEN VERMOEDEN VAN) HEIMWEE Colofon @2006 Scouting Jong Arcen Auteur: Audrey Appeldoorn Aan dit protocol werkten verder mee: Tijdens het schrijfproces hebben Scoutingleden meegelezen.

Nadere informatie

De Bijbel open 2013 47 (30-11)

De Bijbel open 2013 47 (30-11) 1 De Bijbel open 2013 47 (30-11) Zie, hij bidt. Dat lezen we in Hand. 9 over Paulus. Zie hij bidt., het wordt verteld na zijn bekering op de weg naar Damascus. En het wordt gezegd alsof het iets heel bijzonders

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

Fotoboek kinderafdeling

Fotoboek kinderafdeling Fotoboek kinderafdeling couveusekamer & babykamer IJsselland Ziekenhuis KIN.023 / 160914.BS Inhoudsopgave Inleiding 2 1. Opname op de Kinderafdeling 3 2. De couveusekamer 4 Hygiënevoorschriften 6 Contact

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema.

Thema Op het werk. Lesbrief 16. Herhaling thema. http://www.edusom.nl Thema Op het werk Lesbrief 16. Herhaling thema. Wat leert u in deze les? De woorden van les 12, 13, 14 en 15. Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag

Nadere informatie

EIGEN BLOED Over moeders die hun kind afstaan ter adoptie

EIGEN BLOED Over moeders die hun kind afstaan ter adoptie EIGEN BLOED Ik zie het koppie al, zegt de huisarts tegen de dertienjarige Henny Paniek Ze kwam bij hem vanwege buikpijn Dan gaat alles razendsnel Met een ambulance wordt Henny naar het ziekenhuis gebracht

Nadere informatie

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat

Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat VERZORGING Over slapen, (teveel) huilen en regelmaat voor ouders met een baby tot 3 maanden 2 Waarom huilt een baby? Alle baby s huilen en dat is een gezonde zaak. Het is normaal. Huilen hoort bij de ontwikkeling

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Links op de foto mijn moeder, Greet van. Woudenberg-Brink met haar man, kinderen en. kleinkinderen tijdens een laatste vakantie op

Links op de foto mijn moeder, Greet van. Woudenberg-Brink met haar man, kinderen en. kleinkinderen tijdens een laatste vakantie op Kwaliteit van leven en hoogwaardige kwaliteit van zorg voor mensen met dementie: dat is voor Alzheimer Nederland een belangrijke drijfveer. Zeker nu de hervormingen in de langdurige zorg aan de orde van

Nadere informatie

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN

MANIEREN OM MET OUDERPARTICIPATIE OM TE GAAN Blijf kalm; Verzeker je ervan dat je de juiste persoon aan de lijn hebt; Zeg duidelijk wie je bent en wat je functie is; Leg uit waarom je belt; Geef duidelijke en nauwkeurige informatie en vertel hoe

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent

Inhoudsopgave. Inleiding. Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent. Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Kind-In-Zicht Inhoudsopgave Inleiding Als je een peuter en tussen 3 en 5 jaar bent Als je een kleuter en tussen 6 en 8 jaar bent Als je een tiener en tussen 9 en 12 jaar bent Als je een puber en tussen

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis

Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Presentatie Tranzo Zorgsalon 29 november 2012 Christine Kliphuis Geachte dames en heren, Zelfredzaamheid is een mooi en positief begrip. Immers, elk kind wil dingen zelf leren doen, jezelf kunnen redden

Nadere informatie

Verteld door Schulp en Tuffer

Verteld door Schulp en Tuffer Verteld door Schulp en Tuffer Het allereerste kerstfeest Het allereerste kerstfeest Verteld door Schulp en Tuffer Vertaald en bewerkt door Maria en Koos Stenger Getekend door Etienne Morel en Doug Calder

Nadere informatie

Patiënteninformatie Lage luchtweginfecties

Patiënteninformatie Lage luchtweginfecties Patiënteninformatie Lage luchtweginfecties Een lage luchtweginfectie is een ontsteking van het onderste deel van de luchtwegen en kan u erg ziek maken. In deze folder vindt u informatie over de klachten,

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Algemene informatie over het geven van sondevoeding

Algemene informatie over het geven van sondevoeding Algemene informatie over het geven van sondevoeding Folder 1 Centrum Vrouw, Moeder & Kind Ziekenhuis Tjongerschans Inhoudsopgave Inleiding... 2 Deel 1... 3 Waarom sondevoeding?... 3 Wat is sondevoeding?...

Nadere informatie

Baby s die veel huilen Informatie voor ouders

Baby s die veel huilen Informatie voor ouders Baby s die veel huilen Informatie voor ouders Albert Schweitzer ziekenhuis november 2014 pavo 1177 Inleiding Als uw baby veel huilt gaat u van alles proberen om de oorzaak te vinden. Zeker als uw baby

Nadere informatie

Flesvoeding praktische tips

Flesvoeding praktische tips Flesvoeding praktische tips In deze folder vindt u informatie over flesvoeding. Soorten flesvoeding Als u van tevoren al weet dat u kunstvoeding wilt gaan geven, kunt u voor de bevalling alvast de voeding

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Samenvatting Mensen ABC

Samenvatting Mensen ABC Samenvatting Mensen ABC Week 1ABC: Wie zijn wij? Info: Wie zijn wij mensen Mensen zijn verschillend. Iedereen is anders, niemand is hetzelfde. Dat noem je uniek. Een mens heeft een skelet van botten. Daarom

Nadere informatie

Op bezoek bij Suus op de Intensive care

Op bezoek bij Suus op de Intensive care Op bezoek bij Suus op de Intensive care Hoi, ik ben Suus en ik lig in het ziekenhuis. De afdeling waar ik lig, heet de Intensive care. In dit boekje laat ik je zien hoe de afdeling eruit ziet en wat iedereen

Nadere informatie

Kraamzorg, zo thuis mogelijk Maasziekenhuis Pantein Genomineerd voor de Spirit of Planetree Award 2013

Kraamzorg, zo thuis mogelijk Maasziekenhuis Pantein Genomineerd voor de Spirit of Planetree Award 2013 Sluit aan bij Navigator nummer II.B, II.D, II.E, II.I, III.A, III.E Kraamzorg, zo thuis mogelijk Maasziekenhuis Pantein Genomineerd voor de Spirit of Planetree Award 2013 Dit initiatief draait om de optimale

Nadere informatie

MAAK KENNIS MET SGJ CHRISTELIJKE JEUGDZORG. SGJ Christelijke Jeugdzorg Samengevat

MAAK KENNIS MET SGJ CHRISTELIJKE JEUGDZORG. SGJ Christelijke Jeugdzorg Samengevat MAAK KENNIS MET SGJ CHRISTELIJKE JEUGDZORG SGJ Christelijke Jeugdzorg Samengevat SGJ Christelijke Jeugdzorg wil er met professionele jeugdzorg aan bijdragen dat kwetsbare kinderen en jongeren zich positief

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Acute verwardheid

Patiënteninformatie. Acute verwardheid Patiënteninformatie Acute verwardheid Inhoud Inleiding... 3 Wat is acute verwardheid of delirium?... 3 Hoe wordt een delirium behandeld?... 4 Hoe kunt u uw familielid helpen?... 4 Medicatie... 4 Drinken

Nadere informatie

Overmatige misselijkheid en/of braken tijdens de zwangerschap

Overmatige misselijkheid en/of braken tijdens de zwangerschap Overmatige misselijkheid en/of braken tijdens de zwangerschap Informatie voor patiënten F0782-1245 februari 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg

Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel en geestelijke gezondheidszorg Informatie voor cliënten Cliënten en geestelijke gezondheidszorg Slachtoffers van mensenhandel hebben vaak nare dingen meegemaakt. Ze zijn geschokt

Nadere informatie

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis

Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Het geven van sondevoeding door middel van hevelen aan uw kind thuis Inleiding Uw kind is opgenomen op de afdeling pasgeborenen van de ZGT. Het drinken aan de borst of uit de fles kost op dit moment nog

Nadere informatie

worden. Het gaat immers in dit leven niet om wat je hebt, het gaat om wat je doet.

worden. Het gaat immers in dit leven niet om wat je hebt, het gaat om wat je doet. Voor oma. Het gaat in dit leven niet om wat je hebt. Het gaat in dit leven om wat je doet. Het gaat om de keuzes die je maakt. Open je hart voor de ander, want je bent, omdat wij samen zijn. In de winter

Nadere informatie

Waarom zijn er ongelukkige mensen?

Waarom zijn er ongelukkige mensen? Eerste Communieproject 8 Waarom zijn er ongelukkige mensen? De mensen doen niet wat God wil Je hebt gezien wat geluk is. Als mensen van jou houden, word je gelukkig. Niet iedereen is gelukkig. Als andere

Nadere informatie

Nieuws van Piet en Pita

Nieuws van Piet en Pita Nieuws van Piet en Pita vanuit Noah s Ark Kinderhuis Lieve vrienden en familie, 17 e jaargang, nummer 1 Maart 2017 We hebben een heel drukke tijd achter de rug waarin veel is gebeurd, bijna teveel om op

Nadere informatie

Activiteiten bij 'De tovenaar die vergat te toveren'

Activiteiten bij 'De tovenaar die vergat te toveren' Toversteen, ketting, Interne krachtbronnen zoals kracht, slim zijn, moed, sleutelhanger maken zelfvertrouwen enzovoort versterken (zie ZMN pagina 28 Interne krachtbronnen). Bespreek met jouw kind welke

Nadere informatie

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN

SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN SOCIALE VAARDIGHEDEN MET AFLATOUN Dit thema is opgesplitst in drie delen; gevoelens, ruilen en familie. De kinderen gaan eerst aan de slag met gevoelens. Ze leren omgaan met de gevoelens van anderen. Daarna

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s

Babylichaamstaal. Van te vroeg geboren baby s Babylichaamstaal Van te vroeg geboren baby s Inleiding Voor een pasgeboren baby is lichaamstaal de eerste en enige manier om te vertellen wat hij wel of niet prettig vindt. Omdat hij nog niet kan praten,

Nadere informatie

Slikstoornissen bij een beroerte

Slikstoornissen bij een beroerte Patiënteninformatie Slikstoornissen bij een beroerte Informatie voor patiënten en familie Slikstoornissen bij een beroerte Informatie voor patiënten en familie. U bent (of uw familielid is) opgenomen

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis.

3e Statie: Jezus valt voor de 1e maal onder het kruis. 1e Statie: Jezus wordt ter dood veroordeeld. De eerste plaats waar Jezus stil stond op de kruisweg, was het paleis van de Romeinse landvoogd Pontius Pilatus. De joodse leiders wilden Jezus uit de weg ruimen.

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht Lees : Mattheüs 18:21-35 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,heeft Hij gelijkenissen verteld

Nadere informatie

Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst

Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst 1 Praatkaart Onderwerp: Je kunt het leven leiden dat je wenst Mensen om jou heen luisteren naar je en praten met je over wat jij belangrijk vindt. Je kunt beter je eigen keuzes maken en anderen ondersteunen

Nadere informatie