reglement klachtencommissie blad 1 van 8

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "reglement klachtencommissie blad 1 van 8"

Transcriptie

1 reglement klachtencommissie blad 1 van 8 Artikel 1 : BEGRIPPEN In dit reglement wordt verstaan onder: Corporatie Stichting Rondom Wonen, werkzaam als toegelaten instelling in de zin van artikel 70 van de Woningwet en / of de met haar verbonden (dochter)vennootschappen; Het bestuur de algemeen directeur van de corporatie; Raad van Commissarissen De raad van commissarissen van de stichting Rondom Wonen Adjunct-directeur De adjunct-directeur van de stichting Rondom Wonen Huurdersorganisatie Argos, Huurdersvereniging Pijnacker; Commissie de klachtencommissie van de corporatie als bedoeld in art. 16 BBSH; Klager de huurder, de medehuurder in de zin van artikel 7a: 1623g en 7a: 1623h BW en de ex-(mede) huurder van woonruimte of bedrijfsruimte in eigendom van of in beheer bij de corporatie, de onderhuurder als bedoeld in art. 2c BBSH; Klacht een van een klager afkomstig schriftelijk stuk (bij voorkeur op een daartoe bestemd klachtenformulier), gericht aan het bestuur, waaruit blijkt dat de klager zich niet kan verenigen met een handeling, dan wel het nalaten van een handeling van de corporatie of van door de corporatie bij haar werkzaamheden ingeschakelde personen, al dan niet op grond van een arbeidsovereenkomst als bedoeld in artikel 7a: 1637a van het Burgerlijk Wetboek voor de corporatie werkzaam, waardoor klager geacht kan worden rechtstreeks in zijn belang te zijn getroffen. Artikel 2: TAAK VAN DE COMMISSIE De commissie adviseert het bestuur voor de afhandeling van door de corporatie aan haar voorgelegde klachten en klachten die rechtstreeks door klager naar de commissie zijn gezonden. Klachten die rechtstreeks door klager bij de commissie worden ingediend, worden geacht aan het bestuur te zijn gericht, indien de corporatie nog niet eerder in de gelegenheid is gesteld op deze klacht te kunnen reageren. De klachtencommissie bewaakt de afhandeling hiervan op afstand. Artikel 3: SAMENSTELLING EN BENOEMING 1. De commissie bestaat uit drie leden. Voor ieder lid wordt een plaatsvervanger benoemd. 2. De leden worden benoemd en ontslagen door het bestuur. Eén lid (en diens plaatsvervanger) is huurder van de corporatie. Voor deze benoeming verzoekt het bestuur de huurdersorganisatie tot een bindende voordracht te komen, waarvan het bestuur slechts tweemaal gemotiveerd kan afwijken. Eén lid (en diens plaatsvervanger) wordt benoemd op voorspraak van de corporatie. Eén onafhankelijk lid, tevens voorzitter (en diens plaatsvervanger) niet tot de organen of commissies van de corporatie behorend, wordt op gezamenlijke voorspraak van de corporatie en de huurdersorganisatie benoemd.

2 reglement klachtencommissie blad 2 van 8 3. De leden worden voor een periode van drie jaar benoemd. Elk jaar treedt één lid van de commissie en één plaatsvervanger af volgens een door het bestuur in overleg met de commissie op te maken rooster. Het rooster is bij dit reglement gevoegd. 4. Het lidmaatschap van de commissie eindigt door: - het verstrijken van de termijn als bedoeld in lid 3; - het schriftelijk bedanken voor het lidmaatschap bij het bestuur; - overlijden; - een daartoe strekkend besluit van het bestuur; - het beëindigen van het mandaat van het lid van de commissie. 5. Een door het verstrijken van de in lid 3 genoemde termijn aftredend lid van de commissie en de plaatsvervanger is tweemaal opnieuw benoembaar voor een nieuwe periode van drie jaar. Artikel 4: BEVOEGDHEID 1. Voor zover klachten betrekking hebben op een voorstel tot verhoging van de huurprijs zoals bedoeld in hoofdstuk III, afdeling 3 van de Huurprijzenwet woonruimte, deelt de commissie namens het bestuur schriftelijk aan klager mee dat deze klacht niet in behandeling zal worden genomen, maar dat betrokkene een beroep kan doen op de huurcommissie dan wel de kantonrechter. 2. De commissie neemt geen klachten in behandeling waarover reeds het oordeel van een instantie met een wettelijk opgedragen geschillenbeslechtende taak is gevraagd door hetzij de klager hetzij de corporatie. Wanneer een dergelijke klacht reeds in behandeling is, zal de behandeling worden gestaakt. De commissie bericht klager in deze gevallen schriftelijk namens het bestuur. 3. Indien de commissie constateert dat een klacht niet voldoet aan de omschrijving daarvan in artikel 1, adviseert zij het bestuur de klacht op deze grond niet in behandeling te nemen en dat aan de klager mee te delen. 4. Indien de commissie van mening is dat een klacht door de werkorganisatie kan worden opgelost en deze daartoe nog niet in de gelegenheid is geweest, zal zij in het belang van een spoedige afhandeling afzien van advisering aan het bestuur en de klacht direct aan de werkorganisatie doorgeven. Klager wordt daarover door de commissie schriftelijk geïnformeerd en in de gelegenheid gesteld binnen een termijn van twee weken bezwaar te maken tegen deze wijze van afhandeling. De commissie bewaakt de afhandeling. Artikel 5: VOORBEREIDING VAN DE VERGADERING 1. Klager krijgt onverwijld van of namens de commissie schriftelijk bericht van ontvangst van de klacht. 2. De commissie nodigt de klager zo spoedig mogelijk doch uiterlijk binnen dertig dagen uit om de klacht mondeling toe te lichten. Tussen de uitnodiging en vergadering verstrijken minimaal zeven dagen. 3. De vergadering is niet openbaar. De commissie kan bij de vergadering die personen uitnodigen van wie zij meent dat zij een bijdrage kunnen leveren aan de behandeling van de klacht. De commissie is gehouden de klager bij de uitnodiging voor de vergadering mee te delen welke andere personen zij heeft uitgenodigd.

3 reglement klachtencommissie blad 3 van 8 4. Personeelsleden van de corporatie wier handelen of nalaten daarvan onderwerp is van de klacht, worden in de gelegenheid gesteld hun visie op het gebeurde te geven. In het algemeen past de commissie het principe van hoor en wederhoor toe. Artikel 6: DE VERGADERING 1. De klager wordt gedurende de vergadering in staat gesteld de klacht toe te lichten. De klager mag zich laten vertegenwoordigen dan wel laten bijstaan, indien dit ten minste 24 uur voor aanvang van de vergadering aan de commissie is gemeld. 2. Wanneer de commissie een ander onderzoek noodzakelijk acht kan zij besluiten de behandeling op een nader te bepalen tijdstip voort te zetten. Artikel 7: DE WERKWIJZE VAN DE COMMISSIE 1. De commissie kiest uit haar midden een secretaris. 2. Een lid neemt niet deel aan de beraadslagingen en de stemming over een klacht indien de klacht betrekking heeft op een door dat lid jegens de klager verrichte handelingen of nalatigheden of indien het lid opdracht tot zodanige handelingen heeft gegeven. 3. De commissie brengt jaarlijks verslag uit van haar werkzaamheden aan het bestuur. 4. Elk lid van de commissie is verplicht tot geheimhouding van privacy gevoelige gegevens, waarvan hij bij de behandeling van klachten kennis heeft genomen. Artikel 8: STEMMEN 1. De commissie beslist bij meerderheid van stemmen. 2. Ieder lid stemt zonder last of ruggespraak. 3. Besluiten kunnen worden genomen als tenminste twee leden aanwezig zijn. Artikel 9: ADVIES VAN DE COMMISSIE 1. De commissie beslist over een advies buiten aanwezigheid van derden en brengt zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen dertig dagen na de vergadering waarin de behandeling voltooid is, haar advies schriftelijk uit aan het bestuur. Artikel 10: BESLUIT BESTUUR EN/OF DE RAAD VAN COMMISSARISSEN 1. Indien het advies van de klachtencommissie aangeeft dat het bestuur in persoon (als mens) aantoonbaar heeft verzaakt of nagelaten, zal niet het bestuur, maar de Raad van Commissarissen, op dat advies van de commissie besluiten en (doen laten) afwikkelen. De bestuurder zal het advies daartoe ter hand stellen van de Raad van Commissarissen. 2. Indien het advies van de klachtencommissie aangeeft dat het bestuur als functionaris (bestuurder) aantoonbaar heeft verzaakt of nagelaten, dan zal de afdoening door de adjunctdirecteur ter hand wordt genomen. De bestuurder zal het advies daartoe ter hand stellen van de adjunct-directeur.

4 reglement klachtencommissie blad 4 van 8 3. Indien het advies van de klachtencommissie aangeeft dat het bestuur, noch in persoon, noch als functionaris, direct betrokken is in het advies, zal het bestuur de afdoening ter hand nemen. 4. Indien het bestuur, de adjunct-directeur of de raad van commissarissen het advies van de commissie niet volgt, maakt zij dit schriftelijk met redenen omkleed kenbaar aan de commissie. Alvorens het definitieve standpunt aan de klager wordt medegedeeld, zal overleg plaatsvinden tussen de commissie en die institutie, als bedoeld in een van de vorige drie leden van dit artikel, die belast is met de afdoening van het advies, waarbij een mogelijk alternatief besproken wordt. Uiteindelijk beslist de institutie die namens Rondom Wonen belast is met de afdoening. 3. Klager ontvangt zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen 30 dagen nadat het advies aan het bestuur is uitgebracht, de schriftelijke beslissing van het bestuur op de klacht. Artikel 11: SECRETARIAAT Het secretariaat van de commissie wordt gevoerd door de secretaris van de commissie. De secretaris kan zich laten bijstaan door een ambtelijke secretaris die door het bestuur van de corporatie wordt aangesteld. Artikel 12: WIJZIGING EN VASTSTELLING REGLEMENT 1. Dit reglement kan worden gewijzigd door het bestuur, nadat de huurdersorganisatie en de klachtencommissie in de gelegenheid zijn gesteld zich hierover uit te spreken. 2. In alle gevallen waarin dit reglement niet voorziet, beslist het bestuur. Aldus als besluit vastgesteld, Pijnacker, 3 december 2007 ing. L.W. Greven Algemeen directeur Bijlagen: Toelichting op het reglement Rooster van aan- en aftreden

5 reglement klachtencommissie blad 5 van 8 Toelichting ALGEMEEN In het reglement wordt het minimaal noodzakelijke geregeld. Er is niet voorzien in een spoedprocedure, aangezien iedere klacht binnen de gekozen uitgangspunten spoedeisend is. Daarom is de commissie, maar ook het bestuur, gebonden aan korte termijnen. Het reglement is simpel. De praktijk rechtvaardigt deze eenvoudige en flexibele opzet. Door een cliëntgerichte en efficiënte afhandeling van klachten binnen het werkapparaat, zal zich bij huurders slechts incidenteel de behoefte voordoen een klacht bij de klachtencommissie in te dienen. De klachtencommissie behoort tot de dienstverlening van de corporatie aan haar huurders. Een zwaar juridisch reglement met een groot aantal formele regels bewijst huurders geen dienst, omdat daarmee geen klachten worden opgelost. En de onoplosbare klachten, de echte geschillen die er natuurlijk altijd zullen blijven, ondanks alle inspanningen van werkorganisatie en klachtencommissie, horen thuis bij externe geschillenbeslechters. De nieuwe wetgeving biedt huurders in die zin voldoende waarborgen. Deze zijn zeker binnen het huurrecht in ruime mate voorhanden. Om een kwalitatief goede klachtencommissie te kunnen samenstellen zal voor de externe leden daarvan ook een redelijke vergoeding beschikbaar moeten zijn. Het is een vergoeding gekoppeld aan de daadwerkelijk inzet. ARTIKELSGEWIJZE TOELICHTING Artikel 1: De begripsomschrijving spreekt voor zich. Belangrijk is vooral de definitie van het begrip "klacht", omdat mede daarmee het werkterrein van de commissie wordt afgebakend, zie artikel 5 van het reglement. Artikel 2: Op grond van het BBSH kunnen klachten worden ingediend bij de klachtencommissie. Ook kunnen er klachten bij de commissie binnenkomen die eigenlijk aan de corporatie gericht zouden moeten zijn. Om geen onnodige vertraging te veroorzaken is voor de constructie van artikel 2 gekozen. In de procedure / instructie postbehandeling is geregeld dat alle klachten die aan het bestuur zijn gericht naar de klachtencommissie worden doorgestuurd, tenzij deze nog niet eerder aan de werkorganisatie zijn gemeld. Klager krijgt hiervan bericht. Artikel 3: Om het draagvlak van de commissie zo groot mogelijk te maken, is er voor gekozen om zowel huurders als leden op voorspraak van de corporatie bij de werkzaamheden te betrekken. De wijze waarop tot een voordracht wordt gekomen is sterk afhankelijk van de bestaande verhoudingen binnen de corporatie. De huurdersorganisatie heeft een bindend voordrachtsrecht. Van belang is dat de klachtencommissie voldoende onafhankelijk is ten opzichte van de werkorganisatie en onderneming Rondom Wonen.

6 reglement klachtencommissie blad 6 van 8 Artikel 4: Een belangrijk artikel. Hierin wordt de competentie van de commissie geregeld. De toegang tot de commissie is zo breed mogelijk gehouden. Alleen de jaarlijkse huurverhoging en de al bij de rechter of de huurcommissie aanhangige zaken zijn uitgesloten. Wanneer een huurder of de corporatie besluit een bepaalde zaak - nog voordat de klachtencommissie de zaak heeft afgehandeld - aan de rechter of de huurcommissie voor te leggen (en dat is mogelijk, het in behandeling nemen van een klacht door de klachtencommissie heeft geen opschortende werking voor wie of wat dan ook) dan staakt de commissie de behandeling. Als de commissie constateert dat een klager zich niet eerst tot de werkorganisatie heeft gewend, zal zij de klacht doorsturen naar de corporatie, onder het gelijktijdig bewaken van het traject. De klager wordt daarover uiteraard geïnformeerd. Klager wordt er op gewezen dat na afloop van de behandeling door de werkorganisatie alsnog bezwaar kan worden gemaakt als klager van mening is dat de klacht niet afdoende is behandeld of de afhandeling niet naar wens is verlopen. Artikel 5, 6 en 7: De summiere regeling spreekt voor zich. Zeker gesteld is dat de klager uitgenodigd wordt en in een vergadering van de klachtencommissie zijn klacht kan toelichten. Hij hoeft daar uiteraard geen gebruik van te maken. Het kan zijn dat de commissie nader onderzoek, bij voorbeeld een bezichtiging van de woning, nodig vindt. Uiteraard is voor een dergelijk onderzoek de medewerking van de huurder nodig. Het principe van hoor en wederhoor spreekt voor zich. Ter bescherming van personeelsleden dienen zij in ieder geval in de gelegenheid te worden gesteld hun visie te geven als hun handelen ter discussie staat. Dat laatste hoeft overigens niet in een rechtstreekse confrontatie met de klager plaats te vinden. De commissie heeft niet de mogelijkheid om derden onderzoeksopdrachten te geven, indien zij dat noodzakelijk acht. Bij voorbeeld wanneer een huurder klaagt over vocht in zijn woning en niet duidelijk is of en in hoeverre er iets mis is met die woning, zal de commissie zulks naar aanleiding van de klacht dienen te adviseren aan het bestuur, dan wel maakt de klager gebruik van de mogelijkheid dit bij de huurcommissie te bespreken. De termijnen zijn kort, korter dan voorheen door een bezoldigd bestuur. De genoemde termijnen zijn zo duidelijk en kort mogelijk gehouden. Dit vanuit dienstverleningsoogpunt aan de klant. Commissieleden die persoonlijk betrokken zijn bij een bepaalde aangelegenheid zullen zich vanzelfsprekend over die gelegenheid moeten verschonen.

7 reglement klachtencommissie blad 7 van 8 Artikel 8, 9, 10 en 11: Aan de klager wordt geen afschrift van het advies verzonden, dat blijft intern. Wel ontvangt de klager een schriftelijke en gemotiveerde beslissing op zijn klacht. De termijn waarbinnen het bestuur een beslissing dient te nemen is korter dan voorheen. Dit door de bestuurlijke omzetting bij Rondom Wonen. Het bestuur kan vrij snel beslissen op een advies van de commissie (halvering van de oude termijnen). Indien een klacht direct betrekking heeft op het functioneren van de bestuurder van de onderneming Rondom Wonen, hetzij als mens hetzij als functionaris, zal de afdoening ter hand worden genomen door respectievelijk de Raad van Commissarissen, dan wel de adjunct directeur. Dit vanuit het oogpunt van governance (niet besluiten over het eigen handelen of nalaten). Artikel 12: Tot slot is er omwille van de flexibiliteit voor gekozen om het bestuur de bevoegdheid te geven het reglement, indien nodig, aan te passen. Over eventuele aanpassing dient vooraf overleg te worden gepleegd met Argos, huurdersvereniging Pijnaker en de zittende leden van de klachtencommissie. Tevens kan het bestuur voorzien in kwesties waarin dit toch betrekkelijk summiere reglement niet voorziet. Pijnacker, 3 december 2007 ing. L.W. Greven algemeen directeur

8 reglement klachtencommissie blad 8 van 8 Samenstelling klachtencommissie per 1 december 2011 Onafhankelijk Voorzitter De heer mr. drs. J. de Prieëlle, Emmapark 107, 2641 DW PIJNACKER aftredend e keer herbenoemd op 17 december Niet herkiesbaar. Plaatsvervanger: De heer A.N. Groenewegen, Groendaal 1, 2641 LN Pijnacker aftredend Benoemd op 1 januari Herkiesbaar Lid namens de huurderorganisatie: Mevrouw A.G.G. Bouwer, Beatrixstraat 15, 2641 HX PIJNACKER aftredend e keer herbenoemd op 17 december Herkiesbaar. Plaatsvervanger: Mevrouw J. Wijnmaalen. W. de Zwijgerlaan 60, 2641HW PIJNACKER aftredend e keer herbenoemd op 10 december Herkiesbaar. Lid namens de corporatie: Drs. J. Wallast, Park Berkenoord 46, 2641 CZ PIJNACKER aftredend e keer herbenoemd op 10 december Niet herkiesbaar Plaatsvervanger: De heer H. Keizer, Anna van Saksenstraat 7, 2641 ER PIJNACKER aftredend e keer herbenoemd op 10 december Herkiesbaar secretariaat van de commissie: mevrouw A.S. van der Marel, Correspondentie adres Klachtencommissie Postbus 87, 2640 AB PIJNACKER Presentiegeld Voor formele bijeenkomsten (beraadslaging en vergadering) van de klachtencommissie ontvangen de aanwezige leden presentiegeld. Het presentiegeld bedraagt met ingang van 1 januari ,00 per bijeenkomst. Pijnacker, 5 december 2011 (deze bijlage) ing. L.W. Greven, algemeen directeur

Reglement Klachtencommissie

Reglement Klachtencommissie Reglement Klachtencommissie Artikel 1: Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Corporatie Woonstichting VechtHorst, werkzaam als toegelaten instelling in de zin van artikel 70 van de Woningwet;

Nadere informatie

Geschillencommissie. onbelemmerd de ruimte

Geschillencommissie. onbelemmerd de ruimte Geschillencommissie onbelemmerd de ruimte Wat is een geschillencommissie Als u vindt dat u niet juist bent behandeld, of als u klachten hebt over onze dienstverlening, dan kunt u hiermee terecht bij een

Nadere informatie

DE KLACHTENCOMMISSIE BBSH

DE KLACHTENCOMMISSIE BBSH DE KLACHTENCOMMISSIE BBSH PAGINA 1 DE KLACHTENCOMMISSIE BBSH Inleiding In het per 1 januari1993 ingevoerde Besluit Beheer Sociale Sector wordt aangegeven, dat iedere woningcorporatie een klachtenprocedure

Nadere informatie

Reglement geschillenadviescommissie

Reglement geschillenadviescommissie Definities Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: 1.1 Corporatie: de in de Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken samenwerkende woningcorporaties te weten: RK Bouwstichting St. Joseph

Nadere informatie

Toegelaten instelling De vereniging/stichting is werkzaam binnen het werkgebied in de zin van artikel 70 van de Woningwet.

Toegelaten instelling De vereniging/stichting is werkzaam binnen het werkgebied in de zin van artikel 70 van de Woningwet. Reglement Regionale Klachtencommissie Ingesteld door RWS partner in wonen en Stichting tot Behoud en Ondersteuning van Monumenten, beiden te Goes, R&B Wonen te Heinkenszand en Castria Wonen te St. Maartensdijk.

Nadere informatie

Bij het melden van een klacht kunt u gebruik maken van een klachtenformulier. U kunt het hier downloaden of wij sturen u het op verzoek toe.

Bij het melden van een klacht kunt u gebruik maken van een klachtenformulier. U kunt het hier downloaden of wij sturen u het op verzoek toe. Een klacht en dan? We horen natuurlijk graag dat u tevreden bent over Zeeuwland. Maar wanneer dit niet het geval is, weten we dat ook graag. Alleen zo kunnen we u goed -en in de toekomst nog beter- van

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE. Artikel 1: Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder:

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE. Artikel 1: Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Klachtencommissie Wij proberen al onze klanten zo snel en correct mogelijk te helpen. Er gaat daarbij helaas wel eens wat mis. Indien er in uw ogen door ons fouten worden gemaakt, zullen we die zo snel

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE de KOMBINATIE

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE de KOMBINATIE REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE de KOMBINATIE Artikel 1: Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder Woningcorporatie: Bestuur: Raad van Toezicht: Woningbouwvereniging de Kombinatie te Zeist de

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie WoonInvest

Reglement klachtencommissie WoonInvest Reglement klachtencommissie WoonInvest Versie 2014 1/11 Artikel 1 Over het reglement klachtencommissie 1. Het reglement klachtencommissie is het reglement dat regels geeft voor de samenstelling en werkwijze

Nadere informatie

Reglement voor de Klachtencommissie van Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland

Reglement voor de Klachtencommissie van Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland Reglement voor de Klachtencommissie van Voor klachten over de dienstverlening van Woningbouwvereniging Nieuw-Lekkerland kunnen huurders zich als ze er met de woningbouwvereniging niet uit komen richten

Nadere informatie

Geschillenbehandeling

Geschillenbehandeling Geschillenbehandeling De Geschillencommissie De Geschillencommissie is een klachtencommissie die onafhankelijk van Centrada functioneert. Bij de Geschillencommissie kunt u klachten indienen over gedragingen

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENADVIESCOMMISSIE WONINGSTICHTING ROCHDALE

REGLEMENT GESCHILLENADVIESCOMMISSIE WONINGSTICHTING ROCHDALE Artikel 1 Begrippen In dit artikel wordt verstaan onder: Rochdale: Woningstichting Rochdale, statutair gevestigd te Amsterdam. Bestuur: De Raad van Bestuur van Rochdale, bedoeld in artikel 16 van de statuten

Nadere informatie

REGLEMENT GEZAMENLIJKE KLACHTENCOMMISSIE VAN

REGLEMENT GEZAMENLIJKE KLACHTENCOMMISSIE VAN REGLEMENT GEZAMENLIJKE KLACHTENCOMMISSIE VAN WOONDIENSTEN AARWOUDE EN WONINGSTICHTING NIEUWKOOP Elzenlaan 1 Kennedyplein 5a 2481 LZ Woubrugge 2421 EN Nieuwkoop Postbus 2194 Postbus 122 2400 CD Alphen aan

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTEN(ADVIES)COMMISSIE STICHTING EIGEN BOUW

REGLEMENT KLACHTEN(ADVIES)COMMISSIE STICHTING EIGEN BOUW REGLEMENT KLACHTEN(ADVIES)COMMISSIE STICHTING EIGEN BOUW Artikel 1: Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Stichting: Raad van Toezicht: Bestuur: Medewerker: Commissie: Klager: De Stichting Eigen

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Woningbedrijf Velsen

Reglement Geschillencommissie Woningbedrijf Velsen Reglement Geschillencommissie Woningbedrijf Velsen Reglement Geschillencommissie Pagina 1 van 8 Reglement Geschillencommissie Woningbedrijf Velsen De Huurdersraad en de Geschillencommissie zijn vooraf

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie woningcorporaties Walcheren

Reglement Geschillencommissie woningcorporaties Walcheren Reglement Geschillencommissie woningcorporaties Walcheren I. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 - Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: a. Bestuur: het bestuursorgaan van de betreffende corporatie;

Nadere informatie

beleid: juli 2004, versie: 2014

beleid: juli 2004, versie: 2014 Geschillencommissie beleid: juli 2004, versie: 2014 Waterweg Wonen verhuurt circa 12.000 woningen in Vlaardingen. Een aanzienlijk deel van die woningen is bereikbaar voor huishoudens met lage inkomens

Nadere informatie

KLACHTENREGELEMENT. Artikel 1 Begrippen. In dit reglement wordt verstaan onder: Commissie: De klachtencommissie. Verhuurder: WWV De Volharding

KLACHTENREGELEMENT. Artikel 1 Begrippen. In dit reglement wordt verstaan onder: Commissie: De klachtencommissie. Verhuurder: WWV De Volharding KLACHTENREGELEMENT Artikel 1 Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Commissie: De klachtencommissie Verhuurder: WWV De Volharding Bestuur: Het bestuur van WWV De Volharding. Huurder: a. De huurder

Nadere informatie

Reglement KlachtenCommissie WOONINC.

Reglement KlachtenCommissie WOONINC. Reglement KlachtenCommissie WOONINC. Artikel 1 Definities a. Commissie: de klachtencommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit beheer sociale huursector (Bbsh). b. Wooninc.: Stichting Wooninc.

Nadere informatie

Klager: Een klant of deelnemer aan het leerwerktraject van de Stichting TVZ

Klager: Een klant of deelnemer aan het leerwerktraject van de Stichting TVZ K LACHTENREGLEMENT STICHTING TAFELVANZEVEN ROTTERDAM Artikel 1 Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Commissie: Bestaande uit 4 onafhankelijke leden, hierna te noemen klachtencommissie Stichting

Nadere informatie

Reglement Geschillenadviescommissie

Reglement Geschillenadviescommissie Reglement Geschillenadviescommissie Meer informatie? Kijk op www.dudokwonen.nl of kom langs bij één van onze vestigingen. Vestiging Naarden-Bussum Slochterenlaan 37 in Bussum Telefoon (035) 695 42 70 Vestiging

Nadere informatie

Reglement geschillencommissie Energievoorziening

Reglement geschillencommissie Energievoorziening Reglement geschillencommissie Energievoorziening 1 juli 2005 Amvest Energie BV Postbus 12446 1100 AK Amsterdam Zuidoost telefoon: 020-4301212 KvK nr 34288968 BTW nr NL 81.87.94.744.B.01 Begripsomschrijving

Nadere informatie

REGLEMENT Klachtencommissie Wonen

REGLEMENT Klachtencommissie Wonen REGLEMENT Klachtencommissie Wonen Stichting MeerWonen Noordwijkse Woningstichting Woningstichting Sint Antonius van Padua Woningstichting Stek Woonstichting Vooruitgang Woningstichting Warmunda Gewijzigd

Nadere informatie

Een klacht wat nu? geschillencommissie.indd 2 23-06-2009 13:24:21

Een klacht wat nu? geschillencommissie.indd 2 23-06-2009 13:24:21 Een klacht wat nu? Een klacht wilt u het liefst oplossen met mensen die er direct mee te maken hebben. En dat wil Portaal ook. Maar wat als u een klacht heeft en u komt er met Portaal niet uit? Dan heeft

Nadere informatie

Reglement regionale geschillencommissie

Reglement regionale geschillencommissie Reglement regionale geschillencommissie Artikel 1 - Definities BBSH Commissie Verhuurders Bestuur Huurder Bewonerscommissie: Indiener Geschil : Besluit Beheer Sociale Huursector. : De geschillencommissie

Nadere informatie

Klachtenreglement Woningstichting Maasvallei Maastricht

Klachtenreglement Woningstichting Maasvallei Maastricht Klachtenreglement Woningstichting Maasvallei Maastricht Artikel 1 Begrippen. In dit reglement wordt verstaan onder: 1.1 Maasvallei: Woningstichting Maasvallei Maastricht, gevestigd te Maastricht. Maasvallei

Nadere informatie

REGLEMENT inzake de behandeling en afdoening van geschillen tussen bewoners en de deelnemende woningcorporaties in de WERV

REGLEMENT inzake de behandeling en afdoening van geschillen tussen bewoners en de deelnemende woningcorporaties in de WERV REGLEMENT inzake de behandeling en afdoening van geschillen tussen bewoners en de deelnemende woningcorporaties in de WERV DEFINITIES Artikel 1 deelnemers bewoner belangenorganisatie bestuur commissie

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie WOONINC.

Reglement Geschillencommissie WOONINC. Reglement Geschillencommissie WOONINC. Artikel 1 Definities a. Commissie of Geschillencommissie: de klachtencommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit beheer sociale huursector (Bbsh). b. Wooninc.:

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie

Reglement Klachtencommissie Reglement Klachtencommissie Artikel 1 Definities Klager: De huurder of woningzoekende die een klacht aan de commissie voorlegt. Huurder: Een huurder van een woning of woonruimte van Leystromen. Voor de

Nadere informatie

stichting Wetland Wonen Groep en woningstichting de Veste Hierna te noemen: de corporatie.

stichting Wetland Wonen Groep en woningstichting de Veste Hierna te noemen: de corporatie. Pagina 1 van 6 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE STICHTING WETLAND WONEN GROEP WONINGSTICHTING DE VESTE Artikel 1: definities Corporaties: Werkorganisaties: Commissie: Klacht: stichting Wetland Wonen Groep

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE SSH

REGLEMENT VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE SSH REGLEMENT VAN DE GESCHILLENCOMMISSIE SSH ARTIKEL 1, BEGRIPSBEPALING Dit reglement verstaat onder: Corporatie : SSH Geschillencommissie : Geschillencommissie van SSH als bedoeld in art. 16 BBSH Directie

Nadere informatie

GESCHILLENCOMMISSIE WONINGSTICHTING GOEDESTEDE

GESCHILLENCOMMISSIE WONINGSTICHTING GOEDESTEDE Als u een klacht hebt, meldt u die natuurlijk bij GoedeStede. Maar als we onverhoopt samen geen oplossing vinden, kunt u daarna terecht bij de onafhankelijke geschillencommissie. Welke klachten? Bij de

Nadere informatie

Provides bouwt aan sociaal wonen Geschillenadviescommissie

Provides bouwt aan sociaal wonen Geschillenadviescommissie Reglement Artikel 1 Begripsomschrijvingen Commissie: de van Provides. Secretariaat: het secretariaat van de geschillenadviescommissie. Het secretariaat wordt beheerd door een medewerker van de werkorganisatie,

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE Art. 1: DEFINITIES Corporatie: De toegelaten instelling welke de klachtencommissie als haar klachtencommissie heeft Directeur-bestuurder: De voorzitter van het statutaire bestuur

Nadere informatie

Commissie: De Geschillenadviescommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit Beheer Sociale Huursector.

Commissie: De Geschillenadviescommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit Beheer Sociale Huursector. Reglement Geschillenadviescommissie Ymere Artikel 1 Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Commissie: De Geschillenadviescommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit Beheer Sociale Huursector.

Nadere informatie

REGLEMENT LOKALE GESCHILLENCOMMISSIE WONINGCORPORATIES LEIDEN

REGLEMENT LOKALE GESCHILLENCOMMISSIE WONINGCORPORATIES LEIDEN REGLEMENT LOKALE GESCHILLENCOMMISSIE WONINGCORPORATIES LEIDEN Artikel 1. Definities Verhuurders: Bij de lokale Geschillencommissie zijn de volgende verhuurders aangesloten; SLS Wonen De Sleutels van Zijl

Nadere informatie

Commissie: De klachtencommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit Beheer Sociale Huursector.

Commissie: De klachtencommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit Beheer Sociale Huursector. Voorbeeld klachtenreglement Corporatie X Artikel 1 Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Commissie: De klachtencommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit Beheer Sociale Huursector.

Nadere informatie

Woningeigenaar: De eigenaar van een koopwoning in de wijk en tevens lid van WWV De Volharding

Woningeigenaar: De eigenaar van een koopwoning in de wijk en tevens lid van WWV De Volharding KLACHTENREGLEMENT Artikel 1 Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Commissie: De klachtencommissie Verhuurder: WWV De Volharding Bestuur: Het bestuur van WWV De Volharding Huurder: a. De huurder

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie

Reglement Klachtencommissie Reglement Klachtencommissie Artikel 1 Definities Klager: De verbruiker die een klacht aan de commissie voorlegt. Warmte: Warm water of tapwater bestemd voor ruimteverwarming of -koeling, sanitaire doeleinden

Nadere informatie

REGLEMENTKLACHTENCOMMISSIE

REGLEMENTKLACHTENCOMMISSIE REGLEMENTKLACHTENCOMMISSIE Artikel 1 Klager: Huurder: Woningzoekende: Corporatie: Klacht: Commissie: Woning in Zicht: Definities De huurder of woningzoekende die een klacht aan de commissie voorlegt. Een

Nadere informatie

REGLEMENT REGIONALE GESCHILLENCOMMISSIE KRIMPENERWAARD

REGLEMENT REGIONALE GESCHILLENCOMMISSIE KRIMPENERWAARD REGLEMENT REGIONALE GESCHILLENCOMMISSIE KRIMPENERWAARD Artikel 1. Definities - B.B.S.H.: Besluit Beheer Sociale Huursector - Commissie: De geschillencommissie als bedoeld in artikel 16 B.B.S.H. als zijnde

Nadere informatie

Klachtenreglement Staedion

Klachtenreglement Staedion Klachtenreglement Staedion Inleiding Dit reglement is geschreven voor de werkwijze van de klachtencommissie Staedion en het in behandeling nemen van klachten door de klachtencommissie. Artikel 1 Begripsomschrijving

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Stichting GroenWest

Reglement Geschillencommissie Stichting GroenWest Reglement Geschillencommissie Stichting GroenWest Inhoud Pagina 1. Begrippen... 5 2. Doel van de commissie... 5 3. Taak van de commissie... 5 4. Functioneren van de commissie... 5 5. Samenstelling, benoeming

Nadere informatie

Klachtenreglement Stichting KEC

Klachtenreglement Stichting KEC Klachtenreglement Stichting KEC Inleiding Dit reglement is geschreven voor de werkwijze van de klachtencommissie van Stichting KEC en het in behandeling nemen van klachten door de klachtencommissie. Artikel

Nadere informatie

Reglement Geschillenadviescommissie Woonvereniging Patrimonium Havensteder Woonstad Rotterdam Woonplus Schiedam Maasdelta Groep 3B Wonen

Reglement Geschillenadviescommissie Woonvereniging Patrimonium Havensteder Woonstad Rotterdam Woonplus Schiedam Maasdelta Groep 3B Wonen Reglement Geschillenadviescommissie Woonvereniging Patrimonium Havensteder Woonstad Rotterdam Woonplus Schiedam Maasdelta Groep 3B Wonen -1- REGLEMENT GEZAMENLIJKE GESCHILLENADVIESCOMMISSIE 1. Begrippen

Nadere informatie

Algemeen. Artikel 1. Begrippen

Algemeen. Artikel 1. Begrippen Reglement Klachtencommissie Woonbedrijf d.d. 1 januari 2011 Algemeen In dit reglement wordt de mannelijke persoonsvorm gehanteerd. Daar waar bijvoorbeeld sprake is van een Klager, huurder enz. wordt tevens

Nadere informatie

Deelnemende corporaties: Jutphaas Wonen (Nieuwegein), Mitros (Utrecht en Nieuwegein), Viveste (Houten), Woningbouwvereniging Lopik

Deelnemende corporaties: Jutphaas Wonen (Nieuwegein), Mitros (Utrecht en Nieuwegein), Viveste (Houten), Woningbouwvereniging Lopik Klachtencommissie Woningcorporaties Regio Utrecht Klachtenreglement Deelnemende corporaties: Jutphaas Wonen (Nieuwegein), Mitros (Utrecht en Nieuwegein), Viveste (Houten), Woningbouwvereniging Lopik Artikel

Nadere informatie

REGLEMENT VAN DE GESCHILLENADVIESCOMMISSIE

REGLEMENT VAN DE GESCHILLENADVIESCOMMISSIE REGLEMENT VAN DE GESCHILLENADVIESCOMMISSIE van Stichting Ymere Dit reglement is de uitwerking van artikel 27 van de statuten van Stichting Ymere. Het gewijzigde reglement is vastgesteld op 5 juli 2011

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie Christelijke Woonstichting Patrimonium Urk

Reglement Klachtencommissie Christelijke Woonstichting Patrimonium Urk Reglement Klachtencommissie Reglement Klachtencommissie Page 1 Reglement Klachtencommissie art 109 BTiV Patrimonium Urk Artikel 1: Begrippen Klachtencommissie: De commissie om onafhankelijke adviezen over

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE STICHTING WONEN ZUID

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE STICHTING WONEN ZUID REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE STICHTING WONEN ZUID ------------------------------------------------------------------------------------------------------- ARTIKEL 1: DEFINITIES Commissie: de klachtencommissie

Nadere informatie

Reglement Provinciale klachtencommissie

Reglement Provinciale klachtencommissie Reglement Provinciale klachtencommissie inzake de behandeling van klachten over het handelen en nalaten van toegelaten instellingen Artikel 1: Begrippen In dit artikel wordt verstaan onder: Corporatie:

Nadere informatie

Woningzoekende: degene die zich heeft aangemeld voor een beschikbare woning van de SOR in de vrije sector.

Woningzoekende: degene die zich heeft aangemeld voor een beschikbare woning van de SOR in de vrije sector. REGLEMENT KLACHTEN- EN GESCHILLENCOMMISSIE SOR 1. Definities Huurder: een huurder van een woning of woonruimte van de SOR. Voor de toepassing van dit reglement wordt onder huurder eveneens verstaan de

Nadere informatie

Externe klachtenprocedure Stichting JONG Rotterdam

Externe klachtenprocedure Stichting JONG Rotterdam Externe klachtenprocedure Stichting JONG Rotterdam Klachtenprocedure juli 2016 De organisatie brengt de klachtenregeling op passende wijze onder de aandacht door het reglement op de internetsite van de

Nadere informatie

REGLEMENT REGIONALE KLACHTENCOMMISSIE

REGLEMENT REGIONALE KLACHTENCOMMISSIE REGLEMENT REGIONALE KLACHTENCOMMISSIE De regionale klachtencommissie is de klachtencommissie in de zin van artikel 16 van het Besluit Beheer Sociale Huursector voor de volgende toegelaten instellingen:

Nadere informatie

Reglement Geschillen adviescommissie Portaal Utrecht

Reglement Geschillen adviescommissie Portaal Utrecht Reglement Geschillen adviescommissie Portaal Utrecht Een klacht wat nu? Een klacht wilt u het liefst oplossen met mensen die er direct mee te maken hebben. En dat wil Portaal ook. Maar wat als u een klacht

Nadere informatie

REGLEMENT REGIONALE KLACHTENCOMMISSIE SOCIALE VERHUURDERS NOORD- KENNEMERLAND

REGLEMENT REGIONALE KLACHTENCOMMISSIE SOCIALE VERHUURDERS NOORD- KENNEMERLAND REGLEMENT REGIONALE KLACHTENCOMMISSIE SOCIALE VERHUURDERS NOORD- KENNEMERLAND Artikel 1 Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Commissie: De klachtencommissie als bedoeld in artikel 16 van het

Nadere informatie

Klachtencommissie. samen wonen

Klachtencommissie. samen wonen Klachtencommissie Als u ontevreden bent over de dienstverlening van Mercatus, dan is het mogelijk om een klacht bij Mercatus in te dienen. Bij Mercatus is een speciale brochure over klachtenbehandeling

Nadere informatie

Klachtenreglement Woonforte 1 april 2018

Klachtenreglement Woonforte 1 april 2018 Klachtenreglement Woonforte 1 april 2018 1. Begrippen Bestuur Statutair bestuur ( directeur-bestuurder ) van de Stichting Woonforte, te Alphen aan den Rijn. Hoorzitting Een hoorzitting is een zitting van

Nadere informatie

f. Huurdersorganisatie: De door de deelnemende corporaties erkende huurdersorganisatie(s) in de zin van de Wet op het Overleg Huurders Verhuurder.

f. Huurdersorganisatie: De door de deelnemende corporaties erkende huurdersorganisatie(s) in de zin van de Wet op het Overleg Huurders Verhuurder. Reglement klachtenadviescommissie Stichting deltawonen, Woningstichting SWZ, Woningstichting Openbaar Belang, Stichting Beter Wonen IJsselmuiden en Stichting SallandWonen Artikel 1 Begrippen In dit reglement

Nadere informatie

Reglement. Commissie: De Klachtencommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit Beheer Sociale Huursector.

Reglement. Commissie: De Klachtencommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit Beheer Sociale Huursector. Reglement Artikel 1 Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Commissie: De Klachtencommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit Beheer Sociale Huursector. Lid / Leden: Een lid of leden van

Nadere informatie

Geschillencommissie. Artikel 1 : Definities. Organisatie

Geschillencommissie. Artikel 1 : Definities. Organisatie Reglement Geschillencommissie Artikel 1 : Definities Organisatie Bestuur Commissie lndiener Klacht Geschil Medewerker Privacygevoelige gegevens : de werkorganisatie van wooncorporatie Thuisvester (hierna:

Nadere informatie

Commissie: De geschillencommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit Beheer Sociale Huursector.

Commissie: De geschillencommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit Beheer Sociale Huursector. Reglement Geschillencommissie Stichting Acantus Groep Artikel 1 Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Commissie: De geschillencommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit Beheer Sociale

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Woningcorporaties Valleigebied

Reglement Geschillencommissie Woningcorporaties Valleigebied Reglement Geschillencommissie Woningcorporaties Valleigebied 1 september 2009 Vastgesteld op 26 augustus 2009 Woningstichting Barneveld Woningstichting Leusden Woningstichting Nijkerk Vallei Wonen, Woudenberg

Nadere informatie

REGLEMENT REGIONALE GESCHILLEN COMMISSIE Land van Heusden en Altena

REGLEMENT REGIONALE GESCHILLEN COMMISSIE Land van Heusden en Altena De Regionale Geschillen Commissie (RGC) is vanaf 1 januari 2009 werkzaam voor de hieronder genoemde corporaties: Woonlinie in Zaltbommel; Woonservice Meander in Werkendam; Woonstichting Land van Altena

Nadere informatie

Geschillenreglement. Huurdersorganisatie: de erkende huurdersvereniging en/of erkende bewonerscommissie van de deelnemende corporaties gezamenlijk.

Geschillenreglement. Huurdersorganisatie: de erkende huurdersvereniging en/of erkende bewonerscommissie van de deelnemende corporaties gezamenlijk. Toelichting Sinds 1 januari 2003 hebben Algemene Woningbouwvereniging Monnickendam en Stichting Volkshuisvestingsgroep Wooncompagnie, vestiging Purmerend, een gezamenlijke Geschillencommissie. Met ingang

Nadere informatie

KLACHTEN OVER WONEN BOMMELERWAARD?

KLACHTEN OVER WONEN BOMMELERWAARD? KLACHTEN OVER WONEN BOMMELERWAARD? De drie woningcorporaties in de Bommelerwaard verdelen gezamenlijk hun huurwoningen onder de naam Wonen Bommelerwaard. Het kan voorkomen dat een ingeschreven woningzoekende

Nadere informatie

GESCHILLENREGLEMENT SAMENWERKENDE WONINGCORPORATIES WATERLAND-PURMEREND

GESCHILLENREGLEMENT SAMENWERKENDE WONINGCORPORATIES WATERLAND-PURMEREND GESCHILLENREGLEMENT SAMENWERKENDE WONINGCORPORATIES WATERLAND-PURMEREND Inleiding Huurders van woongelegenheden van een toegelaten instelling (in de zin van de Woningwet) moeten de gelegenheid hebben om

Nadere informatie

Reglement. Geschillencommissie. Vestia. Vastgesteld in de bestuursvergadering d.d. 3 februari 2015 Pagina 1

Reglement. Geschillencommissie. Vestia. Vastgesteld in de bestuursvergadering d.d. 3 februari 2015 Pagina 1 Reglement Geschillencommissie Vestia Vastgesteld in de bestuursvergadering d.d. 3 februari 2015 Pagina 1 1. Begrippen 1.1 In dit reglement wordt verstaan onder: (a) Corporatie: Vestia gevestigd te Rotterdam.

Nadere informatie

Klachten? De regionale klachtencommissie woningcorporaties Rivierenland staat voor u klaar.

Klachten? De regionale klachtencommissie woningcorporaties Rivierenland staat voor u klaar. Klachten? De regionale klachtencommissie woningcorporaties Rivierenland staat voor u klaar. U woont in een woning die eigendom is van een woningcorporatie. Meestal zal het contact tussen u en de corporatie

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE CASADE

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE CASADE REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE CASADE Definities Artikel 1 Commissie De door de corporatie ingestelde geschillencommissie Corporatie Stichting Casade Klager Degene die een geschil aanhangig maakt en rechtstreeks

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WONINGSTICHTING DE GOEDE WONING APELDOORN

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WONINGSTICHTING DE GOEDE WONING APELDOORN REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WONINGSTICHTING DE GOEDE WONING APELDOORN N.05-005 ALGEMEEN Dit reglement is bedoeld om de uitvoering van het gestelde in het BBSH en de statuten van De Goede Woning, inzake

Nadere informatie

reglement geschillencommisie Woningcorporaties valleigebied ALGEMEEN

reglement geschillencommisie Woningcorporaties valleigebied ALGEMEEN reglement geschillencommisie Woningcorporaties valleigebied ALGEMEEN Reglement Geschillencommissie Woningcorporaties Valleigebied INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk I - Begrippen Artikel 1 Begripsomschrijvingen 3

Nadere informatie

Reglement geschillencommissie versie maart Stichting Parteon - Stichting Wormerwonen - Stichting Zaandams Volkshuisvesting (ZVH)

Reglement geschillencommissie versie maart Stichting Parteon - Stichting Wormerwonen - Stichting Zaandams Volkshuisvesting (ZVH) Reglement geschillencommissie versie maart 2014 - Stichting Parteon - Stichting Wormerwonen - Stichting Zaandams Volkshuisvesting (ZVH) Toelichting Het Besluit Beheer Sociale Huursector schrijft in art.

Nadere informatie

Zo doen we dat als we een geschil hebben

Zo doen we dat als we een geschil hebben Zo doen we dat als we een geschil hebben Voel je thuis 1 Lokale Geschillencommissie SLS Wonen, de Sleutels van Zijl en Vliet, Ons Doel en Portaal Leiden beheren samen ongeveer 23.500 verhuureenheden.

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Woningcorporaties Noord- en Midden-Limburg

Reglement Geschillencommissie Woningcorporaties Noord- en Midden-Limburg Artikel 1: definities huurder: Een huurder van een woning of woonruimte van de corporatie. Voor de toepassing van dit reglement wordt onder huurder eveneens verstaan de medehuurder, de aspirant medehuurder,

Nadere informatie

REGLEMENT REGIONALE GESCHILLENCOMMISSIE

REGLEMENT REGIONALE GESCHILLENCOMMISSIE REGLEMENT REGIONALE GESCHILLENCOMMISSIE Reglement voor de behandeling van klachten over de werkzaamheden, besluitvorming en dienstverlening van de aangesloten corporaties in de regio westelijk Noord-Brabant.

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Woningcorporaties Valleigebied

Reglement Geschillencommissie Woningcorporaties Valleigebied Reglement Geschillencommissie Woningcorporaties Valleigebied 2017 Vastgesteld op 20 juni 2017 Woningstichting Barneveld Woningstichting Leusden Woningstichting Nijkerk Vallei Wonen, Woudenberg Stichting

Nadere informatie

Klachten? De regionale klachtencommissie woningcorporaties Rivierenland staat voor u klaar. Wat doet een klachtencommissie?

Klachten? De regionale klachtencommissie woningcorporaties Rivierenland staat voor u klaar. Wat doet een klachtencommissie? Klachten? De regionale klachtencommissie woningcorporaties Rivierenland staat voor u klaar. U woont in een woning die eigendom is van een woningcorporatie. Meestal zal het contact tussen u en de corporatie

Nadere informatie

Reglement Provinciale klachtencommissie inzake de behandeling van klachten over

Reglement Provinciale klachtencommissie inzake de behandeling van klachten over Reglement Provinciale klachtencommissie inzake de behandeling van klachten over het handelen en nalaten van toegelaten instellingen Artikel 1: Begrippen In dit artikel wordt verstaan onder: Corporatie:

Nadere informatie

Algemeen. Artikel 1. Begrippen

Algemeen. Artikel 1. Begrippen Reglement Gezamenlijke Geschillenadviescommissie d.d. 1 oktober 2014 Algemeen I. De Gezamenlijke Geschillenadviescommissie, hierna te noemen GGAC, is werkzaam voor de woningcorporaties Woonpartners, wocom

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie Woonruimteverdeling Noord-Veluwe

Reglement Klachtencommissie Woonruimteverdeling Noord-Veluwe Reglement Klachtencommissie Woonruimteverdeling Noord-Veluwe Reglement Klachtencommissie Woonruimteverdeling Noord-Veluwe (versie 18-02-2002) Artikel 1 Definities In dit reglement wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Reglement Klachtenadviescommissie

Reglement Klachtenadviescommissie Reglement Klachtenadviescommissie Artikel 1 Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Commissie: De klachtencommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit Beheer Sociale Huursector. Verhuurder:

Nadere informatie

Een onpartijdig oordeel. klachten

Een onpartijdig oordeel. klachten Een onpartijdig oordeel klachten Inhoud Brochure Een onpartijdig oordeel Versie september 2013 02.13.001 03 Klachtenregeling Voor wie werkt de commissie? 04 Wat is een geschil? Hoe werkt de Klachten Advies

Nadere informatie

Het bestuur van Verhuurder, krachtens de statuten van Verhuurder, gevormd door de directeur-bestuurder.

Het bestuur van Verhuurder, krachtens de statuten van Verhuurder, gevormd door de directeur-bestuurder. Reglement betreffende de behandeling en afdoening van geschillen met huurders ARTIKEL 1 BEGRIPPEN In dit reglement wordt verstaan onder: Verhuurder Huurder Huurdersbelangenvereniging Bestuur Commissie

Nadere informatie

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WONINGCORPORATIES VALLEIGEBIED ARTIKEL 109 BTIV, ARTIKEL 55, LID 3 WONINGWET 1 JANUARI 2019

REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WONINGCORPORATIES VALLEIGEBIED ARTIKEL 109 BTIV, ARTIKEL 55, LID 3 WONINGWET 1 JANUARI 2019 REGLEMENT GESCHILLENCOMMISSIE WONINGCORPORATIES VALLEIGEBIED ARTIKEL 109 BTIV, ARTIKEL 55, LID 3 WONINGWET 1 JANUARI 2019 INLEIDING De bij de Geschillencommissie Woningcorporaties Valleigebied aangesloten

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE PREAMBULE 2. Art. 1 Definities 3. Art. 2 De aangesloten corporaties 4

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE PREAMBULE 2. Art. 1 Definities 3. Art. 2 De aangesloten corporaties 4 REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE INHOUD PREAMBULE 2 HOOFDSTUK I BEGRIPSBEPALING Art. 1 Definities 3 HOOFDSTUK II DE AANGESLOTEN CORPORATIES Art. 2 De aangesloten corporaties 4 HOOFDSTUK III DE KLACHTENCOMMISSIE

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE Stichting BrabantWonen Februari 2019 RvC/BW/19/032 1 Artikel 1: Begrippen Klachtencommissie De commissie, ingesteld door BrabantWonen, om onafhankelijke adviezen over klachten

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING EN KLACHTENADVIESCOMMISSIE NVGH/ALPHA.

REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING EN KLACHTENADVIESCOMMISSIE NVGH/ALPHA. REGLEMENT KLACHTENBEHANDELING EN KLACHTENADVIESCOMMISSIE NVGH/ALPHA. Vastgesteld door de algemene vergadering op 3 juni 2012. Artikel 1. definities Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

Nadere informatie

Reglement. Regionale klachtencommissie S.W.W.M. Samenwerkingsverband van Woningcorporaties in de Westelijke Mijnstreek

Reglement. Regionale klachtencommissie S.W.W.M. Samenwerkingsverband van Woningcorporaties in de Westelijke Mijnstreek Reglement Regionale klachtencommissie Samenwerkingsverband van Woningcorporaties in de Westelijke Mijnstreek Juli 2014 INHOUD ARTIKEL 1: DEFINITIES... 1 ARTIKEL 2: DOEL VAN DE COMMISSIE... 1 ARTIKEL 3:

Nadere informatie

Klachtenregeling Virenze

Klachtenregeling Virenze Status Definitief Pagina 1 van 5 Klachtenregeling Virenze Artikel 1: begripsomschrijvingen In deze regeling wordt verstaan onder: a. De instelling: alle onder Virenze ressorterende bedrijfsonderdelen en

Nadere informatie

Algemene klachtenregeling van de instelling Nova voor Maatschappelijk Werk en Psychosociale Hulpverlening. Voorwoord 1

Algemene klachtenregeling van de instelling Nova voor Maatschappelijk Werk en Psychosociale Hulpverlening. Voorwoord 1 : A. Özdemir Algemene klachtenregeling van de instelling Nova voor Maatschappelijk Werk en Psychosociale Hulpverlening Inhoudsopgave Voorwoord 1 Artikel 1. Begripsomschrijvingen 2 1.1 Nova Curae 2 1.2

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie (gewijzigd per 1 januari 2019)

Reglement Klachtencommissie (gewijzigd per 1 januari 2019) Reglement Klachtencommissie (gewijzigd per 1 januari 2019) Artikel 1: Begrippen Klachtencommissie Corporatie Bestuur De commissie, ingesteld door één of meerdere corporaties om onafhankelijke adviezen

Nadere informatie

Klachtenreglement juli

Klachtenreglement juli Klachtenreglement juli 2019 1 Reglement Klachtencommissie Wooncompas art 109 BTIV Artikel 1: Begrippen Klachten- Commissie Corporatie Bestuur Huurdersorganisatie Bewonerscommissie Klager Klacht Advies

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie Woonpartners Midden-Holland

Reglement Klachtencommissie Woonpartners Midden-Holland Reglement Klachtencommissie Woonpartners Midden-Holland Waddinxveen, 22 maart 2018 Doc.nr.: 1803005-# Inhoudsopgave Artikel 1 Begrippen... 2 Artikel 2 Taken en bevoegdheden verhuurder... 3 Artikel 3 Taken

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Gedragscode splitsen Amsterdam

Reglement Geschillencommissie Gedragscode splitsen Amsterdam Reglement Geschillencommissie Gedragscode splitsen Amsterdam Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 De geschillencommissie...2 Artikel 1 Begripsbepalingen...2 Artikel 2 Taken en bevoegdheden...2 Artikel 3 Samenstelling...3

Nadere informatie

Reglement voor de klachtencommissie familie en naastbetrokkenen. GGZ ingeest Arkin HVO-Querido

Reglement voor de klachtencommissie familie en naastbetrokkenen. GGZ ingeest Arkin HVO-Querido Reglement voor de klachtencommissie familie en naastbetrokkenen GGZ ingeest Arkin HVO-Querido Maart 2012 Inhoud ALGEMENTE BEPALINGEN Artikel 1 Definities 3 Artikel 2 Samenstelling, benoeming en ontslag

Nadere informatie

Artikel 1 Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling bepaalde, wordt verstaan onder:

Artikel 1 Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling bepaalde, wordt verstaan onder: Inleiding Een cliënt kan een klacht of een uiting van onvrede voorleggen aan de desbetreffende medewerker, de manager of de Raad van Bestuur van MEE & de Wering. Indien dit niet tot een voor de cliënt

Nadere informatie

REGLEMENT CENTRALE COMMISSIE VAN BEROEP VOOR EINDEXAMENS REGIO NIJMEGEN

REGLEMENT CENTRALE COMMISSIE VAN BEROEP VOOR EINDEXAMENS REGIO NIJMEGEN REGLEMENT CENTRALE COMMISSIE VAN BEROEP VOOR EINDEXAMENS REGIO NIJMEGEN Mei 2014 1 1 Algemene Bepalingen Artikel 1: Begripsbepalingen a. BeVo: Bestuurlijk Overleg Voortgezet Onderwijs Nijmegen en omstreken.

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie Leidse woningcorporaties

Reglement Geschillencommissie Leidse woningcorporaties Reglement Geschillencommissie Leidse woningcorporaties Reglement Geschillencommissie Leidse woningcorporaties Artikel 1. Definities Verhuurders: Bestuur: Partijen: Commissie: Verzoeker: Bij de Geschillencommissie

Nadere informatie

Reglement Regionale Klachtencommissie Rivierenland

Reglement Regionale Klachtencommissie Rivierenland Reglement Regionale Klachtencommissie Rivierenland Artikel 1 Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Advies: Advies dat de commissie uitbrengt aan de verhuurder. Commissie: De Regionale Klachtencommissie

Nadere informatie