Stichting. Nieuwseditie jaargang 9

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Stichting. Nieuwseditie 2007-1 jaargang 9"

Transcriptie

1 Stichting Connec t International Nieuwseditie jaargang 9

2 Van de Directeur Dromen met de Appreciative Inquiry (AI) Dromen in Afrika? Dat was toch het continent van de ellende, waar mensen allang blij zijn als ze de volgende dag te eten hebben? Klopt. En juist daarom is het goed als die mensen eens boven hun dagelijkse ellende gaan staan, een toekomstvisie formuleren, erin gaan geloven uit die ellende te komen. Dat creëert een drive om actief te zoekennaar mogelijkheden, kansen te creëren en dromen werkelijkheid te maken. Maar steun is wel nodig, want de lokale context is meestal zo beperkend dat het anders echt niet lukt. CI reikt daarom een helpende hand. In deze nieuwsbrief geven we daar voorbeelden van. Werk maken van dromen is ook een risico want als ze niet uitkomen dan staan teleurstelling, deceptie, pessimisme en cynisme om de hoek te wachten. Daarom moet 95% van de CI projecten is succesvol! je als hulporganisatie goed weten wat je doet. Vanwege de zorgvuldige opbouw en hoge succesgraad van onze projecten hebben wij er vertrouwen in arme mensen te helpen hun dromen werkelijkheid te maken. Een droom van CI is ook om het aantal vaste donateurs uit te breiden. Bent u al vaste donateur of kent u iemand die dat wil worden? Geef het aan ons door! Een heel fijn en gezond 2007! SHIPO, onze partnerorganisatie in Tanzania, helpt dorpelingen met de AI hun dromen te formuleren. Tijdens een AI discussiëren de dorpelingen uitvoerig over hun toekomstvisie en tekenen een plattegrond van hoe ze hopen dat hun dorp er over 10 jaar uitziet. Dit vormt een basis voor de plannen die ze opstellen om hun dromen te verwezenlijken. In 2006 heeft SHIPO met 50 dorpen ( mensen!) een AI gedaan. Uitkomst: de mensen dromen vooral van schoon water dichtbij huis, scholing voor hun kinderen, gezondheid (minder diarree en AIDS), beter inkomen (bijv. middels irrigatie), landbouw en veeteelt technieken, afzet en verwerking van landbouwproducten, opzetten van een business, welzijn voor vrouwen, verbeterde leefomgeving (meer groen en beschermde waterpunten), een betere weg en elektriciteit. De mensen vragen zich wel af of die dromen ooit uit zullen komen. De problemen zijn enorm: veel AIDS, steeds schaarser brandhout en een verdrogend gebied. Men realiseert zich dat ze zelf in actie moeten komen. SHIPO zet alles op alles om hen hierbij te helpen. Dorpelingen maken een plattegrond van hun toekomstdorp. Castillo CI CI heeft een nieuw kantoor, genaamd het Kruithuisje (dank aan de gemeente Leiden). Het is een middeleeuws pandje, één van de laatste restanten van de oude stadsmuur van Leiden. Tijdens de Spaanse oorlog bood het onderdak aan de bewakers van de stadsmuur. Nu doet het weer dienst in een oorlog, namelijk die tegen de armoede in de wereld! Tegemea: We hebben nu schoon drinkwater, kunnen ons vaker wassen, het huis schoonhouden en hoeven geen uren meer te lopen voor een paar emmers water. Tom de Veer Vrouwen zijn vaak uren onderweg om water te halen dat nog vies is ook. Geen wonder dat schoon drinkwater dichtbij huis een droom is.

3 Dreams to remember Het gras is altijd groen. AIDFI, onze partnerorganisatie in de Filippijnen, droomde van groen gras, lemoengras wel te verstaan. De droom wordt inmiddels verwezenlijkt. bleek lemoengras is goed tegen erosie, kan het hele jaar geoogst worden, heeft een goede opbrengst en er is een markt voor. De droom was geboren. Op bezoek bij Samuel en zijn vrouw (Monze district, Zambia). Samuel: We hebben nu schoon drink- en irrigatiewater naast huis. Ik heb de put in 4 maanden uitgehakt. De lening voor de pomp hebben we terugbetaald door verkoop van geïrrigeerde groenten. Timothy (Zambia) en Betty (Tanzania, eerste vrouwelijke boorder in Afrika!) krijgen van de directeur van CI en trainers van St. Practica het certificaat van de CI boortraining in Zambia. De tiptoe handwasher (0,4 euro). Voet op stokje, flesje kantelt, straaltje water, handen wassen (met als zeep.. as van het vuur). Kevin werd door SHIPO opgeleid tot waterputboorder. Mijn jonge broer kan nu naar school en mijn leven ziet er beter uit. Ik hoop zelfstandig boorondernemer te worden en nog meer arme mensen te helpen. Robin Mtitu (midden; directeur van Kisangani Smith Werkplaats): Door de training en begeleiding van SHIPO maken wij nu de SHIPO pampu [touwpomp], werken we efficiënter en helpen we arme mensen aan water. Onze medewerkers ontwikkelen zich beter en hebben meer inkomen. Heel positief! 4 maanden hakken door hard gesteente voor je waterput. Toen AIDFI enkele jaren geleden het berggebied Mambugsay in de provincie Cauayan, bezocht, schrokken ze zich Het fabriekje draait als een tierelier. een hoedje: kale geërodeerde hellingen en een ontstellende armoede onder de bevolking. Het zag er slecht uit vertelt Manuel, een oude boer, met brede grijns. Hij lacht want hij was degene die AIDFI vertelde over zijn lemoengras dat hij temidden van de ellende op kleine schaal verbouwde. AIDFI besloot samen met de bevolking het potentieel van dit gewas te onderzoeken. En wat AIDFI hielp 16 boeren de Mambugsay Essential Oil Producers Association (MEOPA) op te richten en ontwikkelde en bouwde een klein fabriekje, speciaal geschikt voor kleine boerencoöperati es, voor het verwerken van lemoengras tot lemoenolie. Er kwam een organisch certificaat en met de organisatie Fairtrade (waar ook de bekende Max Havelaar koffie bij aangesloten is) werd aan de marketing gewerkt. De leden van de coöperatie voeren regelmatig overleg met elkaar. De olie vindt nu zijn weg naar Europa als exclusieve massage olie. Inmiddels zijn 30 boeren bij de coöperatie aangesloten die met de productie van lemoengras hun inkomen hebben verdubbeld. Leden van de coöperatie sjouwen één van de machines naar het fabriekje.

4 Projectnieuws Wij zijn trots op recente resultaten, o.a.: 45 touwpompen op waterputten en 10 boorputten met touwpompen (Tanzania, TMSHI). Drinkwaterpijpleiding in 3 dorpen op Negros (Filippijnen) is bijna af (PNAID01). 3 trainingen aan 16 boorteams in Tanzania, Zambia en Mozambique(TM). 70 dorpen( mensen!) deden een Appreciative Inquiry of andere zelf analyse, maakten ontwikkelingsplannen en richtten comités op (TM) household surveys uitgevoerd (TM). 40 touwpompen op putten geplaatst in Zambia (TMDAP). Boorputten met touwpompen gerealiseerd in Itoculo, Mozambique (TMADP). Het gat is klaar. De wandbuizen zijn onderin geperforeerd om het water naar binnen te laten. Maar ze passen niet in elkaar Dus wordt er een vuurtje gestookt om een buis aan 1 kant zacht te maken en dan in de andere te duwen. Spotlight Oygen Mwalongo Je bent hoofd veldwerkers bij SHIPO. Wat is dat? De veldwerkers controleren de projecten, geven advies en training en rapporteren over de resultaten. Ik train en begeleid de veldwerkers en ga vaak WORDT VASTE DONATEUR VAN CI! Steun mensen om hun dromen te verwezenlijken en uit de armoede te komen. Uw geld wordt goed en efficiënt besteedt! met hen het veld in, onder andere om Appreciative Inquiries te doen. Wat is jouw droom? Die heb ik eigenlijk al vervuld: ik ben gelukkig getrouwd, heb lieve kinderen en een fijne baan. Ik ben zelfs voor CI naar Ethiopië geweest om Rode Kruis mensen te trainen. Maar we waren wel arm, ook omdat we enkele weeskinderen opvoeden. Daarom heb ik een touwpomp gekocht, ook om anderen te laten zien hoe goed dat werkt. Met de pomp irrigeren we de groentetuin waardoor we meer te eten hebben en wat inkomen door de verkoop van groente. Ook onze kippen leggen nu meer eieren omdat er voldoende groen afval is. Maria (Itoculo, Mozambique) sliep bij de bron om het eerste water op te vangen. Dat kost veel tijd en is gevaarlijk: veel meisjes en vrouwen worden zo beroofd en verkracht. Het water is van beroerde kwaliteit. Dus willen de mensen een waterput boren. Maar wel met een betaalbare techniek (hier de Baptist methode ). Nu moet de stijgbuis van de pomp klaargemaakt worden. De kinderen helpen. De pomp (er komt nog een afdekking over) met houten frame: goedkoop, sterk en makkelijk te onderhouden en repareren. Het verschil: kindersterfte sterk teruggebracht, voeding kinderen verbeterd, verhoogde inkomsten onder vooral vrouwen, geboortenreductie, gelukkiger gezinnen, betere dorpsleiders en organisaties, etc. EN u krijgt, indien u dat wilt, als nieuwe vaste donateur, een set CI postkaarten cadeau of 10 euro korting op een CI T-shirt. GIRO o.v.v. Stichting Connect International Stichting Connect International, Jan van Houtkade PE Leiden, tel Uitgebreide uitleg over boringen en de touwpomp op onze website! Alle teksten & foto s 2007 Stichting Connect international Illustraties Stichting Connect International

5 De droom van 10 arme gezinnen (50 mensen): boorput met touwpomp (drink- en irrigatiewater) 10 toiletten 10 tiptoe handwasfaciliteiten 20 jerrycans voor hygiënische opslag van drinkwater bewustzijn over ziektes en sociale relaties (wekelijkse voorlichting, drie jaar lang), en verbetering van dorpsorganisatiestructuren en leiderschap (maandelijkse training en begeleiding, drie jaar lang), 3 jaar lang, 25 euro per maand. 10 jaar drink- en irrigatiewater voor 1 arm gezin 1 jaar lang, 5 euro per maand. Bouw en verbetering van een lagere school (incl. meubilair en watervoorziening) 40 euro per leerling.

In dit nummer: Touwpomp dé oplossing voor Afrika? Hét kippenverhaal TMF een kippenverhaal? Projectnieuws Spotlight Henk Holtslag

In dit nummer: Touwpomp dé oplossing voor Afrika? Hét kippenverhaal TMF een kippenverhaal? Projectnieuws Spotlight Henk Holtslag In dit nummer: Touwpomp dé oplossing voor Afrika? Hét kippenverhaal TMF een kippenverhaal? Projectnieuws Spotlight Henk Holtslag Van de nieuwe Voorzitter Deze nieuwsbrief staat in het teken van vernieuwing.

Nadere informatie

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique

Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Eindverslag Water, Sanitatie en voedselzekerheid in Nicane en Nanquilili in Mozambique Contact details: Stichting Connect International Jan van Houtkade 50 2311 PE Leiden T: 071-5141111 W: www.connectinternational.nl

Nadere informatie

Connect International

Connect International Stichting Connect International Springt in voor Afrika Nieuwseditie winter 2004/2005 Jaargang 7 Van de Voorzitter Stichting Connect International helpt arme mensen in ontwikkelingslanden hun eigen omstandigheden

Nadere informatie

Nieuwseditie Jaargang 13

Nieuwseditie Jaargang 13 Nieuwseditie 2010-1 Jaargang 13 Van de directie In deze nieuwsbrief staan de simpele en betaalbare, veelal water en sanitatie, technieken centraal die we ook wel SMART Techs noemen, en die Connect International

Nadere informatie

Nieuwseditie Jaargang 12

Nieuwseditie Jaargang 12 Nieuwseditie 2009-2 Jaargang 12 Tanzania Van de directie Zoals u misschien al is opgevallen, ziet u deze keer geen aanhef Van de Operations Manager. Anne-Mieke van Breukelen, die deze functie ruim 2 jaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief van Stichting Wondem- november 2012- nummer 2. Dank u voor het maken waar van mijn droom.

Nieuwsbrief van Stichting Wondem- november 2012- nummer 2. Dank u voor het maken waar van mijn droom. Nieuwsbrief van Stichting Wondem- november 2012- nummer 2 Dank u voor het maken waar van mijn droom. De droom van Wondem Wondem is vijf keer in Ethiopië geweest. Toen hij daar op bezoek was, werd hij heel

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Eerste verjaardag Stichting WATER

Eerste verjaardag Stichting WATER 1 November 2008 Tweede nieuwsbrief Eerste verjaardag Stichting WATER Een jaar geleden zaten een tweetal leden van onze vriendengroep bij de notaris en de oprichting van de Stichting WATER werd een feit.

Nadere informatie

Dagboek 5 27-31 juli 2015

Dagboek 5 27-31 juli 2015 Dagboek 5 27-31 juli 2015 s Morgens gaat rond een uur of 6 de wekker. Eigenlijk is dat niet nodig. We worden al vroeg in de morgen gewekt door de kraaiende hanen, blaffende honden, zingende monniken en

Nadere informatie

10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn. Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen

10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn. Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen NIEUWS NUMMER 16 Ι JAARGANG 8 Ι augustus 2012 10-Jarige Minasayesh uit Ethiopië kan weer kind zijn Indiase Angel (14 jaar) komt op voor kinderen met problemen Uw gift goed besteed Cordaid Kinderstem is

Nadere informatie

Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015

Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015 Werkverslag van 21 t/m 28 Maart 2015 We zijn 1 week in Gambia geweest, wat natuurlijk vrij kort is. Maar helaas het is niet anders, we waren al lang blij dat we er weer waren en iedereen weer zagen. Natuurlijk

Nadere informatie

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt

developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt developing sustainable welfare Projecten voor drinkwater, basisgezondheid, landbouw en veeteelt the well foundation Developing sustainable welfare, daar staat The Well foundation voor. Meer dan 10 jaar

Nadere informatie

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage

Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan. Eindrapportage Afghanistan Schoon drinkwater en verbeterde hygiëne voor de bevolking van Deh Sabz, Centraal Afghanistan Eindrapportage Een door ZOA gebouwde latrine in het dorp Omer Khel in Dez Sabz Land: Afghanistan,

Nadere informatie

Dank u voor het waarmaken van mijn droom.

Dank u voor het waarmaken van mijn droom. Nieuwsbrief van Stichting Wondem november 2014 Wondem Zerfu had één grote droom: arme kinderen in Ethiopië helpen. Want telkens als hij het land van zijn ouders bezocht, vroeg hij zich af waarom hij het

Nadere informatie

Nieuwseditie 2012 Jaargang 15

Nieuwseditie 2012 Jaargang 15 Nieuwseditie 2012 Jaargang 15 BACK IN TOWN U heeft even weinig van ons gehoord. Dat had alles te maken met het verlies aan projectfinanciering. Eind 2010 kregen we geheel onverwacht het nieuws dat ons

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn.

Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. Secretariaat: Bankrekening: Rembrandtlaan 7 13 82 99 374 1272 GM Huizen te Giethoorn. deliana.gg@live.nl Giften aan Stichting WATER KvK02/626219 zijn belasting aftrekbaar ANBI beschikking Augustus 2009.

Nadere informatie

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal

Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal Halfjaarlijks verslag voor afdeling Neerpelt-Overpelt Water en Sanitatie in Nepal januari - Juni 2016 Het project Amper 24% van de gezinnen heeft een toilet in 18 wijken van de dorpen Raikawar en Shankarpur,

Nadere informatie

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het.

Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. ONTMOET HUMANITAS Probleem? Geen probleem. Met de vaardigheden die Humanitas je aanreikt, verander je je leven. Helemaal zelf. En het mooie is: iedereen kan het. Zonder uitzondering. Lukt het je niet alleen,

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Schoon water voor iedereen?

Schoon water voor iedereen? Doelen Kerndoel 43: De leerlingen leren hoe je weer en klimaat kunt beschrijven met behulp van temperatuur, neerslag en wind. Kerndoel 47: De leerlingen leren de ruimtelijke inrichting van de eigen omgeving

Nadere informatie

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14

Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Zorgboerderij Sterrenland 30-01-14 Inhoudsopgaven Inleiding...3 Bedrijfsgegevens...4 Afzetmarkt...5 De ligging...6 Het uiterlijk...7 De afdelingen...8 Regels... 9 Personeel...10 Vragen...11 Slot...12 Inleiding

Nadere informatie

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012

Unicef. Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Unicef Bram van t Hoff De Flambouw Groep 8 17 Januari 2012 Inleiding Ik hou mijn spreekbeurt over Unicef omdat ik het een mooi onderwerp vind en het kinderen helpt die in nood zijn en niet naar school

Nadere informatie

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen.

Wat is uw naam en uw functie? Ik ben Robert Veenstra, voorzitter van SC Heerenveen. Mijn naam is Aron van der Wal. Ik zit in de sport/brugklas HAVO/VWO van het Fivelcollege in Delfzijl. Naar aanleiding van de opdracht om iemand te interviewen die zich minimaal 20 uren per week met sport

Nadere informatie

Beleidsplan SVK

Beleidsplan SVK Beleidsplan SVK 2016 2020 1 Competentie vorming 1.1 Doelstelling Ons lokale comité in Laos, de Khongdistrict Community Development Association (KCDA), draagt veel bij aan de ontwikkeling van het hele district.

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Warm de winter door Actie brandhout winter

Warm de winter door Actie brandhout winter Warm de winter door Actie brandhout winter 2017-2018 Beste donateur, Het is voor ons verbazingwekkend hoe brandhout het leven van gezinnen kan veranderen en mensen weer hoop en vertrouwen in de toekomst

Nadere informatie

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons

Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Johannes 6,1-15 - We danken God, want Jezus zorgt voor ons Dankdag voor gewas en arbeid Liturgie Voorzang LB 448,1.3.4 Stil gebed Votum Groet Zingen: Gez 146,1.2 Gebed Lezen: Johannes 6,1-15 Zingen: Ps

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Kinderen in Nederland hebben het goed. Maar.., dat geldt nog niet voor alle kinderen.

Kinderen in Nederland hebben het goed. Maar.., dat geldt nog niet voor alle kinderen. Intro Geachte staatssecretaris, Kamerleden, leden van de debatteams, vrienden, familie en andere aanwezigen. Welkom op deze vroege, HELE vroege vrijdagochtend. Kinderen in Nederland hebben het goed. Maar..,

Nadere informatie

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN

ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN ONDERNEMEN IS VOOR HELDEN EXCLUSIEF PROGRAMMA OVERZICHT 2016 LEF IN ACTIE Ontdek waarom het zo moeilijk is je hart te volgen en heb het lef dit toch te doen! De achtergrond van het programma Jij weet dat

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Nieuwsbrief december 2012

Nieuwsbrief december 2012 Nieuwsbrief december 2012 Lieve mensen, Al weer bijna 2013, wat gaat de tijd toch snel. Dit jaar vierde onze stichting haar 5 jarig jubileum! We zijn erg trots op de structurele hulp die we tot nu toe

Nadere informatie

SAMEN STAAN WE STERK. Nieuwseditie 2010-2 Jaargang 13

SAMEN STAAN WE STERK. Nieuwseditie 2010-2 Jaargang 13 \ SAMEN STAAN WE STERK Nieuwseditie 2010-2 Jaargang 13 Van de Medewerker Fondsenwerving & Communicatie U ziet het goed, een nieuw gezicht. Laat ik mij even voorstellen. Sinds begin 2010 versterk ik het

Nadere informatie

Vastenactie 2019 Schoon water verandert alles!

Vastenactie 2019 Schoon water verandert alles! Vastenactie 2019 Schoon water verandert alles! Even je handen wassen, een glas water pakken, de wc doortrekken of thee zetten: we staan er in Nederland nauwelijks bij stil wat een luxe het is dat we kranen

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Wie zijn er van betekenis in mijn leven? Als ik daar over nadenk word ik blij. Want er zijn zoveel mensen van betekenis voor mij. en voor u? Voor wie ben ik van betekenis?

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1: DE GESCHIEDENIS - DE GESCHIEDENIS VAN DE STAD - DE GESCHIEDENIS VAN DE STICHTING HOOFDSTUK 2: WAT IS HET DOEL - SENSIS

HOOFDSTUK 1: DE GESCHIEDENIS - DE GESCHIEDENIS VAN DE STAD - DE GESCHIEDENIS VAN DE STICHTING HOOFDSTUK 2: WAT IS HET DOEL - SENSIS 1 HOOFDSTUK 1: DE GESCHIEDENIS - DE GESCHIEDENIS VAN DE STAD - DE GESCHIEDENIS VAN DE STICHTING HOOFDSTUK 2: WAT IS HET DOEL - SENSIS HOOFDSTUK 3: WAT HEEFT DE STICHTING BEREIKT HOOFDSTUK 4: ONS STNDPUNT

Nadere informatie

Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen)

Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen) Van Caïro naar Kaapstad voor water in Afrika (Wereldrecordpoging fietsen) Amateur wielrenner Robert Knol stapt op 24 januari 2011 op zijn fiets om binnen 80 dagen van Caïro naar Kaapstad te rijden. De

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade

FAIRTRADE. Een beter leven. Wat is Fairtrade Wat is Fairtrade EERLIJKE HANDEL STAAT VOOROP KEURMERK INTERNATIONALE SAMENWERKING HANDEL GEMEENTE DUURZAAMHEID Een beter leven Veel boeren en arbeiders in arme landen (ook wel ontwikkelingslanden ) hebben

Nadere informatie

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent.

Ik ben de Klomp. Europees landbouwbeleid groep 5-6. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent. De Klomp is een boer. Wel een hele aardige boer. Maar wel met een boer n accent Zo! Goedemorgen of goedemiddag, wat is t? Ik moet zo de koeien weer melken, dus... Excuus, dat ik wat stink. Ik heb het zo

Nadere informatie

Tussenrapport Contribute Foundation bronnen Tanzania 2018

Tussenrapport Contribute Foundation bronnen Tanzania 2018 Tussenrapport Contribute Foundation bronnen Tanzania 2018 Januari 2019 De dorpen die geholpen zijn door de sponsoring van de Contribute Foundation liggen in het Ruangwa district in het zuiden van Tanzania.

Nadere informatie

SCHOOL

SCHOOL INTRODUCTIE THEMA / INLEIDING Met de actie wereldwaterdag @ school, willen we ons waterverbruik onder de loep nemen. Een Belg verbruikt gemiddeld zo n 7400 liter water per dag. 120 liter rechtstreeks om

Nadere informatie

MINDER ARMOEDE MILLENNIUMDOEL 1. Beantwoord de volgende vragen en gebruik daarbij de kaart MINDER ARMOEDE.

MINDER ARMOEDE MILLENNIUMDOEL 1. Beantwoord de volgende vragen en gebruik daarbij de kaart MINDER ARMOEDE. MILLENNIUMDOEL 1 MINDER ARMOEDE kaart MINDER ARMOEDE. 1. Wat betekent de extreme armoedegrens? 2. In welk werelddeel liggen de meeste landen waar mensen onder de armoedegrens van 1,25 dollar per dag leven?

Nadere informatie

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN

DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Bijbel voor Kinderen presenteert DE RIJKE MAN, DE ARME MAN Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: M. Maillot en Lazarus Aangepast door: M. Maillot en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd

Nadere informatie

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde Kunt u een verhaal over Jezus vertellen dat veel voor u betekent? Ja, Jezus is erg belangrijk voor mij en anderen die geloven dat hij onze redder en heer der levenden is Een belangrijk verhaal voor mij

Nadere informatie

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven

ecourse Moeiteloos leren leidinggeven ecourse Moeiteloos leren leidinggeven Leer hoe je met minder moeite en tijd uitmuntende prestaties met je team bereikt 2012 Marjan Haselhoff Ik zou het waarderen als je niets van de inhoud overneemt zonder

Nadere informatie

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus

Creatief en flexibel toepassen van Triplep. Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Creatief en flexibel toepassen van Triplep Maarten Vos Doe, laat zien, lach, oefen en geef applaus Programma Overzicht Kennismaking Persoonlijke werving van ouders Een goede relatie opbouwen met de ouders

Nadere informatie

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen

Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Spreekbeurtinformatie Millenniumdoelen Informatie voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8 Wat kun je hier vinden? 1. Jouw spreekbeurt over de Millenniumdoelen 2. Waarom zijn er Millenniumdoelen 3.

Nadere informatie

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp.

Uitzicht op de heuvels 10 km van Kabaya Uitzicht op de heuvels ten noorden van Kabaya. Ongeveer 7 km van het dorp. Verblijf van Tautvydas Rindzevicius in Kabaya/RWANDA in het kader van het bezoek aan wezen en kwetsbare kinderen gesponsord door de Jyambere stichting. Inleiding Tijdens de periode van juli-augustus 2015,

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen.

Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen. Je motivatie vormt de basis om dingen te veranderen. Om iets te bereiken moet je actie ondernemen. Je moet vanuit jezelf iets doen. Om iets te doen moet je gemotiveerd zijn. Je zou dus kunnen stellen dat

Nadere informatie

25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen

25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen 152 152 25 jaar NIBE - Interview Mantijn van Leeuwen 153 Interview Mantijn van Leeuwen Voor de meeste mensen ben jij nog een onbekende, zeker gerelateerd aan het NIBE. Vertel eens iets over je achtergrond,

Nadere informatie

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.

Sterker met Stoma. door jouw ervaring te delen. Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging. FC 60 C 22 M 21 Y 10K PMS 549 FC 0 C 54 M 100 Y 0 K PMS 144 Sterker met Stoma door jouw ervaring te delen Stomavereniging introduceert een nieuw motto en krijgt een nieuwe huisstijl! www.stomavereniging.nl

Nadere informatie

narratieve zorg Elder empowering the elderly

narratieve zorg Elder empowering the elderly narratieve zorg Elder empowering the elderly huisbezoek 1: KENNISMAKING - 2 - KENNISMAKING - huisbezoek 1- a kennismaking huisbezoek 1: KENNISMAKING a vertrouwelijkheid individueel in teamverband naar

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF, 1 E JAARGANG, NUMMER 1

NIEUWSBRIEF, 1 E JAARGANG, NUMMER 1 NIEUWSBRIEF, 1 E JAARGANG, NUMMER 1 Stichting SIS Steun in Spaanse asielen Dit is de eerste nieuwsbrief van Stichting S.I.S. Met de nieuwsbrief willen wij u extra informatie geven over het door ons ondersteunde

Nadere informatie

Trainee bij ZOA. www.werkenbijzoa.nl

Trainee bij ZOA. www.werkenbijzoa.nl Trainee bij ZOA. www.werkenbijzoa.nl ZOA, JIJ & ontwikkelingswerk! Ben je pas afgestudeerd en loop je warm voor werken in een ontwikkelingsland? Wil jij als christen je talenten inzetten voor een eerlijke

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Voor iedereen die een gelukkig en succesvol leven niet aan het toeval wil overlaten

Voor iedereen die een gelukkig en succesvol leven niet aan het toeval wil overlaten Voor iedereen die een gelukkig en succesvol leven niet aan het toeval wil overlaten Anderen over het werk van David en Arjan: Met hun boek en hun seminars maken De Kock en Vergeer heel Nederland gelukkig.

Nadere informatie

Essay door Jojanneke Scheepers

Essay door Jojanneke Scheepers Waarom is er (nog steeds) op grote schaal honger en armoede in de wereld en hoe kunnen armoede en onderontwikkeling worden bestreden in een globaliserende wereld? Essay door Jojanneke Scheepers September

Nadere informatie

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd

Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd Mijn ouders zijn gescheiden en nu? Een folder voor jongeren met gescheiden ouders over de OTS en de gezinsvoogd 1 Joppe (13): Mijn ouders vertelden alle twee verschillende verhalen over waarom ze gingen

Nadere informatie

3FM Serious Request 2013 Kinderen die sterven door diarree. De stille ramp: kinderen die sterven door diarree

3FM Serious Request 2013 Kinderen die sterven door diarree. De stille ramp: kinderen die sterven door diarree 3FM Serious Request 2013 Kinderen die sterven door diarree Bouwblok 1: De stille ramp: kinderen die sterven door diarree 3FM Serious Request vraagt dit jaar aandacht voor kinderen die sterven door diarree.

Nadere informatie

VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT

VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT VOOR EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT EEN BETER EN EERLIJKER KLIMAAT Het klimaatprobleem treft ons allemaal. Maar huishoudens en kleine boeren in ontwikkelingslanden hebben meer last van klimaatverandering

Nadere informatie

Slimme Water oplossingen

Slimme Water oplossingen Slimme Water oplossingen Henk Holtslag HenkHoltslag49@gmail.com 2017 Situatie wereldwijd - 660 mlj. zonder veilige water bron * - 2000 mlj. zonder veilig drinkwater ** - 2000 mlj. zonder sanitatie * UNICEF

Nadere informatie

GEREEDSCHAPSBANK Oeganda Children s Sure House

GEREEDSCHAPSBANK Oeganda Children s Sure House GG GEREEDSCHAPSBANK Oeganda Children s Sure House Gereedschapsbank Oeganda 15-077 April 2015 Gered Gereedschap Gered Gereedschap is een landelijke vrijwilligersorganisatie die gebruikt gereedschap inzamelt,

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen.

Stichting Bocas Sanas gaat naar de Dominicaanse Republiek om kinderen te helpen met gebitsproblemen. Cristina Vasquez-Doorman is de oprichtster van Bocas Sanas, zij is op het idee gekomen om een stichting op te richten voor kinderen die last van gebitsproblemen. Cristina komt zelf uit de Dominicaanse

Nadere informatie

Docentenhandleiding Kruidnotenactie 2015

Docentenhandleiding Kruidnotenactie 2015 Docentenhandleiding Kruidnotenactie 2015 DOEL De kruidnotenactie wordt al sinds begin jaren negentig door ZOA georganiseerd en is daarom bij veel mensen bekend. De opbrengst is bestemd voor het werk van

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Campagne: Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voor iedereen! Bedenk nu al een actie voor de Dag voor Verandering

Campagne: Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voor iedereen! Bedenk nu al een actie voor de Dag voor Verandering ampagne: Water, sanitaire voorzieningen en hygiëne voor iedereen! edenk nu al een actie voor de Dag voor Verandering Met de steun van Driemaandelijks magazine nr. 18 oktober 2009 Hoi unicefkids! Ik was

Nadere informatie

ISABEL EN BAS VAN RHIENEN (6)

ISABEL EN BAS VAN RHIENEN (6) Als tweeling ben je nooit alleen. Maar je bent ook altijd de helft van iets. Vijf broers en zussen vertellen hoe ze samen zichzelf zijn. Tekst Nanneke van Drunen Foto s Edith Verhoeven ISABEL EN BAS VAN

Nadere informatie

Kerstviering Kleuters

Kerstviering Kleuters Kerstviering Kleuters welkom Welkom, welkom, dit is het moment om de dag te vieren. Welkom, welkom, dit is het moment; goed dat jij er bent. Er staat een kaarsje en het brandt, het glimlacht naar ons allen,

Nadere informatie

DE GROTE MUUR VAN NEHEMIA

DE GROTE MUUR VAN NEHEMIA Bijbel voor Kinderen presenteert DE GROTE MUUR VAN NEHEMIA Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Jonathan Hay Aangepast door: Mary-Anne S. Vertaald door: Erna van Barneveld Geproduceerd door:

Nadere informatie

Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017

Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017 Stichting Wondem nieuwsbrief mei 2017 De nieuwe bibliotheek in Kobastil De nieuwe waterput in Kobastil 50 alleenstaande moeders Centrale toiletten en douchekamers Boeken in de nieuwe bibliotheek van Mezezo

Nadere informatie

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet.

LES 6. Nu zie je Hem wel, nu zie je Hem niet. LES Nu zie je Hem wel, Sabbat Doe Lees Lukas 4. 40 nu zie je Hem niet. Heb je weleens een moment gehad dat je het gevoel had dat God heel dicht bij je was? Misschien door een liedje, een bijbelvers, een

Nadere informatie

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet

Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Kleine boeren oogsten succes dankzij zaden op krediet Bestemd voor: Wim Klein Nagelvoort, ZWO Ontmoetingskerk te Rijssen Aansluitend bij het thema: voedselzekerheid, landbouw, duurzaamheid en klimaat.

Nadere informatie

Evenbeeld van God blok A - nivo 2 - avond 1

Evenbeeld van God blok A - nivo 2 - avond 1 Evenbeeld van God blok A - nivo 2 - avond 1 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Geschapen naar Gods Beeld - woordweb 19.25 Bespreken Genesis 1: 26-28 / psalm 8 19.35 Ik ben Gods Beeld dus..

Nadere informatie

Team:Sales en Marketing Datum: 21-04-2011 WICKED TEAMS RAPPORT

Team:Sales en Marketing Datum: 21-04-2011 WICKED TEAMS RAPPORT Team:Sales en Marketing Datum: 21-04-2011 WICKED TEAMS RAPPORT 1. Inleiding Het Team Testing team heeft de WickedTeams Teamanalyse gedaan. Deze teamanalyse geeft inzicht in een aantal kenmerken die van

Nadere informatie

DINEREN IN DE HOFTRAMMM

DINEREN IN DE HOFTRAMMM DINEREN IN DE HOFTRAMMM De bijzondere creatie van Bobby van Galen en Pierre Wind Foto s en tekst: Martien Versteegh Eigenaar en gastheer Bobby van Galen heet u van harte welkom Het begon met een droom

Nadere informatie

A. Jouw rechten! Kinderrechten

A. Jouw rechten! Kinderrechten Dit werkblaadje is van... A. Jouw rechten! Kinderrechten Je hebt ongetwijfeld al gehoord van de Rechten van het Kind. De koningen, presidenten en andere leiders van over de hele wereld hebben gezegd dat

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen

Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen De ezel van Bethlehem Naar een verhaal van Jacques Elan Bewerkt door Koos Stenger Ik ben maar een eenvoudige ezel, maar ik wil je graag een mooi verhaal vertellen over iets wat er met me gebeurd is. Het

Nadere informatie

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2

Vraag aan de zee. Vraag aan de tijd. wk 3. wk 2 Bladzijde negen, Bladzijde tien, Krijg ik het wel ooit te zien? Ander hoofdstuk, Nieuw begin.. Maar niets, Weer dicht, Het heeft geen zin. Dan probeer ik achterin dat dikke boek. Dat ik daar niet vaker

Nadere informatie

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief:

Wist je dat... Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015. In deze nieuwsbrief: Nieuwsbrief Opvoedwinkel Twinkeltje maart 2015 In deze nieuwsbrief: Wist je dat... Thema's en cursussen in maart Lezersvraag: "Moet ik mijn zoon verplichten met andere kinderen te spelen?" Mamatijd Moeders

Nadere informatie

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek

Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek Het Groot en Bijzonder Verdriet Doe Boek De enige officiële training voor Troostbeesten. Lilian Kars, 1999 Illustraties: Rainer Harman Niets uit deze uitgave mag op enige wijze worden gebruikt of gedupliceerd

Nadere informatie

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal,

Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching. Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Nieuwsbrief Gerdien Jansen Kindcoaching Jaargang 2: Nieuwsbrief 3 (oktober 2013) Hallo allemaal, Veel te laat krijgen jullie deze nieuwsbrief. Ik had hem al veel eerder willen maken/versturen, maar ik

Nadere informatie

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren.

Joweria staat hier voor een muurschildering die de kinderen van KAYDA samen gemaakt hebben op een van de muren. Joweria Shadia, 11 jaar oud Ik ontmoette Joweria in augustus 2010 bij de organisatie Katwe Youth Development Association of te wel KAYDA, een partner organisatie van het programma Kinderen in de Knel van

Nadere informatie

Sponsor a Granny Support the Community. Midterm-rapportage 2010

Sponsor a Granny Support the Community. Midterm-rapportage 2010 N I E U W S B R I E F Sponsor a Granny Support the Community Ethiopië Midterm-rapportage 2010 Older people in St. Michael s home engaging in income generating activities. Inleiding Ethiopië is een van

Nadere informatie

Vraag: Vraag: Vraag: Vraag: Aapjes, konijntjes en ander lieve beestjes zijn er om:

Vraag: Vraag: Vraag: Vraag: Aapjes, konijntjes en ander lieve beestjes zijn er om: Aapjes, konijntjes en ander lieve beestjes zijn er om: 1) Je cosmetica en medicijnen op uit te proberen. Je wil toch geen prikkende ogen of risico lopen bij de dokter? 2) Niet voor proeven. 3) Ze moeten

Nadere informatie

Dagboek augustus 2015

Dagboek augustus 2015 Dagboek 10 14 augustus 2015 We gaan vandaag opnieuw een dag het veld in. We zijn niet helemaal klaargekomen met de bezoeken. Sinds begin dit jaar is ons werkgebied uitgebreid met 6 communes. In dit gebied

Nadere informatie

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps

Een land waar. mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Een land waar mensen goed geïnformeerd zijn over handicaps Lilian (48) vraagt haar zoontje om even een handje te komen geven. Dat doet hij en dan gaat hij weer lekker verder spelen. Wij nemen plaats aan

Nadere informatie

Luisteren: muziek (B1 nr. 4)

Luisteren: muziek (B1 nr. 4) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. Kijk

Nadere informatie

Nieuwsbrief: september 2015

Nieuwsbrief: september 2015 Creation Africa Reginadonk 1 4707 TN Roosendaal Mobiel: 06-29164598 P.O. Box 326, Jinja Oeganda/Afrika info@creationafrica.org www.creationafrica.org KvK: 54113997 NL33INGB0004514388 ANBI Nieuwsbrief:

Nadere informatie

De tijd die ik nooit meer

De tijd die ik nooit meer De tijd die ik nooit meer vergeet Jan Smit uit eigen pen deel 3 De Stiep Educatief De tijd die ik nooit meer vergeet De schrijver die blij is dat hij iets kan lezen en schrijven, vertelt over zijn jeugd.

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

Lesbrief voor het basisonderwijs Bovenbouw

Lesbrief voor het basisonderwijs Bovenbouw Lesbrief voor het basisonderwijs INFORMATIE VOOR LEERKRACHTEN Deze lesbrief hoort bij de Dorcas Voedselactie. Tijdens de Dorcas Voedselactie zamelt Dorcas in heel Nederland producten in voor de allerarmsten

Nadere informatie

Ook heeft ieder kind een paar slipper gekregen omdat vele kinderen op blote voeten lopen. Zoals je op de foto s hieronder kunt zien zijn alle

Ook heeft ieder kind een paar slipper gekregen omdat vele kinderen op blote voeten lopen. Zoals je op de foto s hieronder kunt zien zijn alle Nummer 3 Schoonstersland 59 7951 HN Staphorst Telefoon 0522-46 3247 Info@hartvoorcambodja.nl www.hartvoorcambodja.nl Beste Mensen, Postbank: 3183491 Zoals we in onze vorige nieuwsbrief al vermelden zijn

Nadere informatie

De kerk Thomas Schans Godsdienstweek Sedra Abdulkarim Wereldgodsdiensten Stacy Tabak Naar de kerk Henk Huijgen Projectweek Yanick Fokker

De kerk Thomas Schans Godsdienstweek Sedra Abdulkarim Wereldgodsdiensten Stacy Tabak Naar de kerk Henk Huijgen Projectweek Yanick Fokker Van 7 tm 11 maart hadden we de projectweek wereldgodsdiensten. We maakten een uitstapje naar de grote kerk in Harderwijk, kregen een lezing van een meneer over het Jodendom en van juf Sparga over de Islam

Nadere informatie

Wat weet jij over biologisch en over de bodem?

Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Met leuke vragen, opdrachten en experimenten voor thuis! Wat weet jij over biologisch en over de bodem? Biologisch, lekker natuurlijk! Heb je er wel eens over nagedacht dat alles wat je eet, van een plant

Nadere informatie