Leer-tijd 10 tips om het maximum uit je brein te halen. De kracht van mensen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leer-tijd 10 tips om het maximum uit je brein te halen. De kracht van mensen"

Transcriptie

1 Leer-tijd 10 s om het maximum uit je brein te halen. De kracht van mensen

2 Stel jezelf een doel. Hou je brein in het gareel. Focus! Begrijp waar het over gaat. Alleen wat je begrijpt, onthoud je. Structureer informatie en je bent halfweg. Studeer actief. Herhaal. Herhaal. Herhaal. Leg het uit. Laat anderen meegenieten van je kennis. Voel je goed. Jezelf belonen mag. Zorg voor zzz s. Slaap er een nachtje over. Laat je hersenen niet zitten. Beweging doet hen goed. Je brein heeft energie nodig. Eet gezond

3 Heb je dat ook? Je leest iets en achteraf weet je niet meer wat je gelezen hebt. Of je luistert naar een docent en je hoort wel wat hij/zij zegt, maar het dringt niet door. Waarschijnlijk denk je nu: absoluut. En dat is helemaal niet vreemd. Onderstaande cijfers verklaren waarom leren of iets onthouden niet altijd even efficiënt verloopt. We onthouden: 10 % 20 % 30 % 50 % 70 % 80 % 90 % 10 % van wat we lezen Bron: William Glasser 20 % van wat we horen 30 % van wat we zien 50 % van wat we horen en zien 70 % van wat we met anderen bespreken 80 % van wat we evalueren en nabespreken 90 % van wat we aan anderen leren Het goede nieuws: je kunt er iets aan doen! Leren kun je leren. Je kunt er een snelle en efficiënte bezigheid van maken. Het enige wat je daarvoor moet doen is een beetje inzicht verwerven in de manier waarop ons brein werkt en onze 10 s volgen, natuurlijk! Veel leesgenot. We zijn benieuwd wat je ervan onthoudt! Het Acerta Open Opleidingen Team

4 Hoe werkt ons geheugen? Ons brein is een ingewikkelde machine met veel complexe onderdelen. Ieder onderdeel heeft een andere functie: van het controleren van automatische acties zoals ademhalen tot het vermogen om te voelen, proeven, ruiken, horen en zien. Eén van de meest ingewikkelde processen is het onthouden van informatie. En dat verloopt in drie stappen. 01. via onze zintuigen labelt met belangrijk of niet belangrijk. De receptionist geeft de Binnenkomende informatie komt eerst terecht in ons sensorisch geheugen. Dat is eigenlijk een soort receptionist die de grote hoeveelheid aan informatie die binnenkomt informatie met het label belangrijk door aan het werkgeheugen of kortetermijngeheugen. De rest verdwijnt. En dit gebeurt zo n vier keer per seconde Ons werkgeheugen kan gedurende 10 minuten maximaal zeven items aan. Dan zit het vol en gebeurt de tweede selectie. Informatie die niet gelinkt of geassocieerd kan worden aan reeds aanwezige informatie in ons langetermijngeheugen wordt weggegooid. De rest wordt opgeslagen. Ons langetermijngeheugen kun je zien als een gigantische opslag- en distributieruimte van pakketjes informatie. Om de pakketjes op de juiste plaats op te slaan moeten ze correct verwerkt worden. Dat gebeurt door ze juist te labelen en de goede kant op sturen. Zo werkt ook het geheugen. De informatie moet op de juiste manier verwerkt en opgeslagen worden. Fantastisch, toch?

5 10 s om beter te leren Men is nooit te oud om te leren. Seneca Romeins filosoof, staatsman en toneelschrijver; 5v.C. 65 n. C.

6 Je weet nu hoe je brein informatie verwerkt en opslaat. Hoe breng je dat in de praktijk? Volg gewoon deze 10 s om sneller, efficiënter en met meer plezier te studeren. Anders gezegd: je leer-tijd inkorten door op een goede manier te leren Stel jezelf een doel. Waarom studeer je? Wat wil je ermee bereiken? Visualiseer jezelf wanneer je je doel bereikt hebt. Hoe voelt het om dat diploma in je hand te hebben of de volgende stap in je carrière te kunnen zetten? Met deze beelden voor ogen kom je vanzelf in de juiste mindset om te studeren.

7 Hou je brein in het gareel. Focus! Je hebt het waarschijnlijk al wel ergens gelezen of gehoord. Multitasking werkt niet! Je doet geen verschillende taken tegelijkertijd, maar je dwingt je brein constant te switchen tussen verschillende taken en dat maakt je net minder efficiënt. Task switching zorgt voor 30% productiviteitsverlies! Focus dus enkel op de leerstof wanneer je studeert. Weg met je gsm, en internet. Bang dat je dit niet volhoudt? Gebruik de Pomodoro techniek waarbij je werkt in blokken van 25 minuten. Die is genoemd naar de bekende kookwekkertjes in de vorm van een tomaat. Hoe werkt het? De techniek bestaat uit vijf stappen: 01. Besluit welke taak je gaat doen. 02. Stel de kookwekker in op 25 minuten. 03. Werk aan de gekozen taak tot de wekker gaat. 04. Neem 5 minuten pauze. 05. Elke vierde pomodoros neem je een langere pauze (tussen de 15 en 30 minuten).

8 Begrijp waar het over gaat. Alleen wat je begrijpt, onthoud je. De meesten onder ons hebben de gewoonte tijdens het lezen al dadelijk informatie te willen onthouden door iets te onderlijnen of op te schrijven. Hierdoor dwing je je brein te switchen tussen twee taken en dat is absoluut niet efficiënt. Laat deze manier van leren los! Werk in blokken. Lees een hoofdstuk, paragraaf of artikel eerst helemaal door en maak de samenvatting pas na het lezen. Hiermee weet je al dadelijk hoeveel je onthouden hebt en wat je moet herhalen. Richt je tijdens het lezen puur op het begrijpen van de informatie, niet op onthouden. Is er iets niet duidelijk? Herlees, zoek meer informatie op, onderstreep de tekst. Doe wat nodig is om de informatie te begrijpen. Kost dit meer tijd? Neen. Je deelt je tijd gewoon anders in. Dit principe geldt ook voor het luisteren naar een uiteenzetting. Maak geen nota s tijdens het luisteren, doe het vlak erna. Schrijven gaat trager dan praten. Zelfs al noteer je in kernwoorden, dan nog mis je een stuk van de inhoud.

9 Structureer informatie en je bent halfweg. Als je betekenisloze en opzichzelfstaande informatie probeert te onthouden, lukt dat niet goed. Onze hersenen zijn daar simpelweg niet op ingesteld. Ze hebben een natuurlijke neiging om informatie te structureren. Deze spen onthoud je niet als drie losse spen, maar als een driehoek. Goed gestructureerde informatie zorgt voor een betere en snellere informatieoverdracht. Een goede manier om informatie te structuren zijn mindmaps. Hiermee maak je een schema van de te onthouden informatie, waardoor deze zeer goed wordt opgeslagen. Mindmaps geven overzicht, structuur en verbinden informatie. Je kunt ze een beetje vergelijken met Google Maps: je kunt uitzoomen om het totaalplaatje te zien en inzoomen om specifieke details te bekijken. Zo krijg je een duidelijk overzicht. In een mindmap noteer je informatie in kernwoorden. Dit werkt beter en sneller dan het opschrijven van volledige zinnen. Daarnaast maken mindmaps ook gebruik van beelden en creativiteit, twee elementen die eveneens belangrijk zijn bij het opslaan van informatie. Deze manier van noteren is perfect voor het samenvatten van leerstof.

10 Herhaal. Herhaal. Herhaal. Deze klinkt wellicht overbodig, maar zonder herhaling leren we nu eenmaal niet. Na 20 minuten zijn we al 40% van de informatie vergeten en na een dag is dat 70%. Spreid een herhaling altijd over meerdere dagen en blijf herhalen totdat je niet meer hapert of twijfelt. Zet je brein aan het werk door jezelf vragen te stellen of zoek iemand om je te ondervragen. Weet je iets niet meer, herhaal dan het geheel.

11 Leg het uit. Laat anderen meegenieten van je kennis. Einstein zei het al: Als je het niet simpel kunt uitleggen, begrijp je het zelf niet volledig. Niets is beter om iets te begrijpen en te onthouden dan het uit te leggen aan een ander, bij voorkeur iemand die het onderwerp niet kent. Neem iemand uit je familie of kenniskring en leg uit wat je geleerd hebt. Als zij je uitleg begrijpen, dan heb je de stof goed onder de knie.

12 Voel je goed. Jezelf belonen mag. Beloon jezelf als je klaar bent met leren. Of die beloning nu muziek luisteren is, of eventjes facebooken, of iets anders, doet er eigenlijk niet toe. Belangrijk is dat je een goed gevoel overhoudt aan je leerinspanning. Maar als je jezelf beloont met wat sport, een wandeling of een lekker stukje donkere chocolade, dan win je dubbel. Bewegen is goed voor het zuurstofgehalte in je hersenen en de actieve stoffen in chocolade verbeteren je geheugen.

13 Zorg voor zzz s. Slaap er een nachtje over. Slapen zorgt ervoor dat je brein stopt met het opnemen van informatie en start met het verwerken van de opgenomen informatie. Zo krijgt alles een plaatsje in ons langetermijngeheugen. Mensen die onvoldoende slapen, presteren minder op school of op hun werk.

14 Laat je hersenen niet zitten. Bewegen doet goed. Mens sana in corpore sano. Zelfs onze voorouders wisten het al. En dat wordt alleen maar bevestigd. Almaar meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat lichaamsbeweging niet alleen ons lijf maar ook ons brein in conditie houdt. En dan praten we niet over topsport. Gewoon een half uurtje per dag bewegen is voldoende.

15 09 10 Je brein heeft energie nodig. Eet gezond. Ja. Het bestaat. Voeding waar je brein blij van wordt. Het gaat hier om voedingsmiddelen die je bloedsuikerspiegel in balans houden. Het resultaat? Een beter concentratievermogen, weerstand tegen stress en een beter geheugen. Welke zijn die brainfoods? Hier is de top 5: Vis Groene groenten Pure chocolade Eieren Noten omega-3 Tegen de afbraak van hersencellen en bevordert de aanmaak van nieuwe cellen ijzer en vitamine B6 flavonoïden en fenylethylamine choline en lecithine vitamine B, E en magnesium Goed voor je concentratie Voor een optimale bloedtoevoer naar je hersenen Verbetert het geheugen en het leervermogen Helpen je helder na te denken en verminderen stress

16 Leer-tijd in de praktijk Zin om een cursus te volgen waarbij je deze s in de praktijk kunt brengen en die tegelijkertijd je carrière een boost geeft? Bekijk ons aanbod op acerta.be/opleidingen en zet je brein aan het werk!

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book

Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen. Hoe leer je Pools? E-book Hoe leer je Pools? Goede technieken = goed geheugen Hoe leer je Pools? E-book 1 Voordat je met een cursus Pools begint, ontwikkel je eigen methode om Pools te leren. Wat is jouw doel? Op welke wijze wil

Nadere informatie

Over dit e-bookje. Dit is versie 1.0 van 14 waardevolle studietips die echt werken

Over dit e-bookje. Dit is versie 1.0 van 14 waardevolle studietips die echt werken Over dit e-bookje Dit is versie 1.0 van 14 waardevolle studietips die echt werken Fijn dat je dit e-bookje leest! Ik hoop dat het je zal inspireren, inzichten zal geven en bovenal dat het je helpt succesvoller

Nadere informatie

Leren leren : geschiedenis

Leren leren : geschiedenis Leren leren : geschiedenis A. In klas 1) actief meewerken Als je actief meewerkt in de klas, spaar je thuis heel wat tijd uit! = nadenken over vragen, proberen te antwoorden, vragen stellen over onderdelen

Nadere informatie

bewezen hacks om betere cijfers te halen

bewezen hacks om betere cijfers te halen 10 bewezen hacks om betere cijfers te halen Luister muziek terwijl je studeert Als je tijdens het studeren naar muziek met een hoog tempo luistert, leer je beter. Daar kwamen onderzoekers van de universiteit

Nadere informatie

EEN GOEDE EXAMENPLANNING

EEN GOEDE EXAMENPLANNING EEN GOEDE EXAMENPLANNING GOED BEGONNEN IS HALF GEWONNEN! - WAAROM EEN GOEDE EXAMENPLANNING ECHT WEL HELPT - een goede examenplanning voorkomt tijdsgebrek en paniek tijdens de examens - een planning helpt

Nadere informatie

ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN

ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN ACTIEF STUDEREN IN 6 STAPPEN Stap 1 Weet wat je moet leren Stap 4 Leerstof instuderen Stap 2 Leerstof verkennen Stap 5 Leerstof controleren Stap 3 Leerstof verwerken Stap 6 Leerstof herhalen ENKELE WEETJES

Nadere informatie

Wat is belangrijk? ik kan me niet concentreren. ik heb geen zin. ik ben de helft weer vergeten. ik snap er niets van

Wat is belangrijk? ik kan me niet concentreren. ik heb geen zin. ik ben de helft weer vergeten. ik snap er niets van ik kan me niet concentreren ik heb geen zin ik ben de helft weer vergeten ik snap er niets van Maar al te vaak hoor je dergelijke verzuchtingen van mensen die boven hun studieboeken gebogen zitten. Al

Nadere informatie

Aanpak van een cursus

Aanpak van een cursus Aanpak van een cursus Je gaat best op zoek naar een efficiënte manier van studeren. In het hoger onderwijs is het immers niet meer doeltreffend om alles op dezelfde manier aan te pakken. Je kan dus niet

Nadere informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie

Klachten na een hersenschudding algemene informatie Een hersenschudding ontstaat door een klap op het hoofd, bijvoorbeeld bij een ongeluk. Je wordt duizelig of raakt bewusteloos. Meestal duurt het enige tijd voor de hersenen hiervan herstellen. Zolang de

Nadere informatie

Studievaardigheden van A tot Z

Studievaardigheden van A tot Z Geschreven door Patricia Hendrikx Studievaardigheden van A tot Z Actief leren Actief leren is het tegenovergestelde van passief leren. Bij actief leren doe je meer dan alleen de leerstof doorlezen. Je

Nadere informatie

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet?

De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? TIPS VOOR DE EXAMENS De examenperiode is een moeilijke tijd. Je moet hard studeren en je hebt veel stress. Wat is een goede studiemethode en wat doe je beter niet? Wat moet je doen? 1. Lees de tekst op

Nadere informatie

Geheugen. Hoe werkt het geheugen? Tips om je geheugen te verbeteren

Geheugen. Hoe werkt het geheugen? Tips om je geheugen te verbeteren Geheugen In het hoger onderwijs komt je geheugen voor nieuwe uitdagingen te staan. Je moet plots erg grote hoeveelheden leerstof zelfstandig verwerken én onthouden. Sommige studenten hebben het gevoel

Nadere informatie

Module Mind Mapping Mind map toepassingen Mind map voor- en nadelen. Inhoud Module Inleiding Geheugentraining Recent hersenonderzoek

Module Mind Mapping Mind map toepassingen Mind map voor- en nadelen. Inhoud Module Inleiding Geheugentraining Recent hersenonderzoek Module Mind Mapping Een van de technieken om ons brein beter te gebruiken, meer informatie te verwerken, een beter overzicht te houden en sneller te leren, is de mind map techniek. Waar het om gaat is

Nadere informatie

Ebook Nooit Meer Afgeleid. Auteur: Mark Tigchelaar. Nooit Meer Afgeleid. 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1

Ebook Nooit Meer Afgeleid. Auteur: Mark Tigchelaar. Nooit Meer Afgeleid. 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1 Nooit Meer Afgeleid 2012 Mark Tigchelaar www.mtcompany.nl 1 Delen uit dit E-BOOK zijn afkomstig van de site van www.mtcompany.nl en het boek Haal meer uit je hersenen. MTcompany 2012 Auteur: Mark Tigchelaar

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Manage your energy not your time De druk om steeds meer te doen in steeds minder tijd wordt steeds hoger, je leven thuis vergt tijd, je werk vergt tijd en dan heb je nog je hobby s en je vrienden. Dan

Nadere informatie

Laser Focus. De 6 Concentratie Technieken Die Ze Je Niet Op Je Opleiding Leren..

Laser Focus. De 6 Concentratie Technieken Die Ze Je Niet Op Je Opleiding Leren.. Laser Focus De 6 Concentratie Technieken Die Ze Je Niet Op Je Opleiding Leren.. 1 Delen uit dit E-BOOK zijn afkomstig van de site van StudieVitaminen.nl en het boek Haal meer uit je hersenen. MTcompany

Nadere informatie

Jij, ja! Inhoud Uitleg Boost je brein 1/3 Maandplanningen en -terugblikken Boost je brein 2/3 Weekplanningen Boost je brein 3/3 Jaarevaluatie

Jij, ja! Inhoud Uitleg Boost je brein 1/3 Maandplanningen en -terugblikken Boost je brein 2/3 Weekplanningen Boost je brein 3/3 Jaarevaluatie Jij, ja! Deze awesome planner is van: Zo kun je mij vinden: In case of emergency: Inhoud Uitleg Boost je brein 1/3 Maandplanningen en -terugblikken Boost je brein 2/3 Weekplanningen Boost je brein 3/3

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding De 9 regels voor optimale gezondheid Een goede optimale gezondheid Het is belangrijk om gezond te zijn, dan functioneer je beter en voel je je beter. Je hebt meer energie en minder vaak of zelfs nooit

Nadere informatie

het lerende puberbrein

het lerende puberbrein het lerende puberbrein MRI / fmri onbalans hersenstam of reptielenbrein automatische processen, reflexen, autonoom het limbisch systeem of zoogdierenbrein cortex emotie, gevoel, instinct, primaire behoeften

Nadere informatie

Ontdek je kracht voor de leerkracht

Ontdek je kracht voor de leerkracht Handleiding les 1 Ontdek je kracht voor de leerkracht Voor je ligt de handleiding voor de cursus Ontdek je kracht voor kinderen van groep 7/8. Waarom deze cursus? Om kinderen te leren beter in balans te

Nadere informatie

SUCCESVOL LEREN. Tips voor studenten.

SUCCESVOL LEREN. Tips voor studenten. SUCCESVOL LEREN Tips voor studenten www.goleweb.eu Je krijgt de kans om de Lemo-vragenlijst in te vullen op www.goleweb.eu. Na deelname krijg je persoonlijke feedback over jouw motivatie en leervaardigheden.

Nadere informatie

VERGEETACHTIGHEID > WAT IS VERGEETACHTIGHEID HERSENZ SPECIAL > WAT IS VERGEETACHTIGHEID

VERGEETACHTIGHEID > WAT IS VERGEETACHTIGHEID HERSENZ SPECIAL > WAT IS VERGEETACHTIGHEID HERSENZ SPECIAL VERGEETACHTIGHEID > WAT IS VERGEETACHTIGHEID > HET GEHEUGEN IN DE HERSENEN > VERSCHILLENDE GEHEUGENS > DE VERGEETACHTIGHEID VAN LIESBETH > TILLY JANSSEN, BEHANDELAAR BIJ HERSENZ > T IPS:

Nadere informatie

> tilly janssen, behandelaar bij herzens > TIPs: zoek met aandacht/ train het volhouden van aandacht/ vaste plekken

> tilly janssen, behandelaar bij herzens > TIPs: zoek met aandacht/ train het volhouden van aandacht/ vaste plekken hersenz special vergeetachtigheid > WAT IS vergeetachtigheid > het geheugen in de hersenen > verschillende geheugens > DE depressie VAN Liesbeth > tilly janssen, behandelaar bij herzens > TIPs: zoek met

Nadere informatie

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1

leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 leer-actief werkboek Naam: www.leer-actief.nl 1 actief leren WWW.leer-actief.nl Dit is Wybo. Wybo was vroeger een heel gewoon jongetje, maar hij was wel erg lui. En dat...werd zijn redding. Hij had nooit

Nadere informatie

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress

Dit doe je zelf tegen stress. Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress Dit doe je zelf tegen stress Informatiekit om uw medewerkers te helpen bij het voorkomen van werkstress 1 Inhoud Inleiding 3 A Pak stress op tijd aan 4 - Herken eerst wanneer stress ongezond wordt - Tips

Nadere informatie

LEER LEREN. Met een aparte sectie voor ouders en docenten

LEER LEREN. Met een aparte sectie voor ouders en docenten LEER LEREN Met een aparte sectie voor ouders en docenten INHOUDSOPGAVE VOORWOORD 11 OPBOUW VAN HET BOEK 12 LEESWIJZER 13 HET HELE BOEK IN EEN NOTENDOP 16 1 HET BREIN 19 2 DE LEERLADDER 25 2.1 Binnenkomen

Nadere informatie

Leer als een speer. Jan-Willem van den Brandhof

Leer als een speer. Jan-Willem van den Brandhof Leer als een speer Jan-Willem van den Brandhof Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Inleiding 07 1.1 Doel 07 1.2 Overzicht boek 07 Hoe lees je dit boek handig? 08 1.3 Hersenen 09 Samenvattende mind map 16/17 Hoofdstuk

Nadere informatie

Lekker In Je Vel Plan

Lekker In Je Vel Plan Lekker In Je Vel Plan Meer mensen gezond Ken je iemand die ook plezier zou kunnen hebben van deze tijdelijk gratis cursus? Dan is het een goed idee om het te delen met anderen. Doe het meteen, het kost

Nadere informatie

Checklist examenvoorbereiding en planning

Checklist examenvoorbereiding en planning Checklist examenvoorbereiding en planning Examens!? We willen je helpen om vlot door je examens te raken. We hopen dat deze controlelijst je kan helpen. Dit document is een werkinstrument en mag je bijhouden.

Nadere informatie

We gaan het in deze les hebben over zorg dragen voor welbevinden en betrokkenheid van kinderen.

We gaan het in deze les hebben over zorg dragen voor welbevinden en betrokkenheid van kinderen. We gaan het in deze les hebben over zorg dragen voor welbevinden en betrokkenheid van kinderen. 1 In een eerste deel van de les gaan we het hebben over wat welbevinden en betrokkenheid nu juist is. Die

Nadere informatie

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo!

In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! In tien weken vaardig in Verbindende Communicatie Hoe? Zo! Geef tien weken bijzondere aandacht aan Verbindende Communicatie met behulp van onderstaande oefeningen. Bespreek je ervaringen in een buddygroepje.

Nadere informatie

1 Snel en effectief lezen: wat houdt je tegen?

1 Snel en effectief lezen: wat houdt je tegen? 1 Snel en effectief lezen: wat houdt je tegen? Waarschijnlijk lees je dit boekje omdat je niet zo snel en effectief leest als je zou willen of kunnen. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Door deze oorzaken

Nadere informatie

111 super waardevolle quotes

111 super waardevolle quotes Stel jezelf eens een doel waar je zowel zenuwachtig als enorm enthousiast van wordt. Je mag er natuurlijk even over nadenken, maar deel wel hieronder welk doel jij jezelf hebt gesteld! Je leert het meeste

Nadere informatie

Hoogbegaafd en gevoelig

Hoogbegaafd en gevoelig Hoogbegaafd en gevoelig Kazimierz Dabrowski Hoogbegaafd zijn is meer dan slim zijn. Hoogbegaafde mensen zijn vaak ook veel gevoeliger dan andere mensen. Daardoor ervaar je situaties soms intenser dan andere

Nadere informatie

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig

Hele fijne feestdagen en een gezond en vrolijk 2017! Raymond Gruijs. BM Groep ARBO West Baanzinnig De tijd vliegt voorbij en voor je weet zijn we al weer een jaar verder. Ik zeg wel eens: mensen overschatten wat je in een jaar kunt doen, maar onderschatten wat je in 3 jaar kan realiseren. Laten we naar

Nadere informatie

heb ik wel alles? Thuis per kleur schikken

heb ik wel alles? Thuis per kleur schikken heb ik wel alles? Eindelijk: alle tekst- en werkboeken zijn op jouw naam geleverd, voor elk vak heb je hier en daar nog een map moeten kopen. Maar: soms heb je die op school nodig, soms thuis! En elke

Nadere informatie

Die wijkt af van de huidige methodes. Begin op tijd met oefenen en doe dit niet meer de dag van te voren.

Die wijkt af van de huidige methodes. Begin op tijd met oefenen en doe dit niet meer de dag van te voren. Ga de hele week op tijd naar bed en slaap minimaal 8 uur. Haast je ook vooral niet in de ochtend of in de avond. Pak alles juist heel relaxed aan. Je begint dan veel uitgeruster aan de toets. Zorg dat

Nadere informatie

Geriatrisch Support Team. Beter onthouden met hulpmiddelen

Geriatrisch Support Team. Beter onthouden met hulpmiddelen Geriatrisch Support Team Beter onthouden met hulpmiddelen 2 Beste mevrouw, meneer, Iedereen vergeet wel eens iets, maar wanneer vergeten vaak voorkomt en het bovendien het dagelijkse leven bemoeilijkt,

Nadere informatie

Leeratelier: Het geheugen

Leeratelier: Het geheugen Leeratelier: Het geheugen We denken dat sommige mensen intelligent zijn, terwijl ze alleen maar een goed geheugen hebben. Frédéric Dard 1. Werking geheugen 1.1 Wat is geheugen? 1.2 Drie soorten geheugen

Nadere informatie

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid

Hoofdpijn Duizeligheid Vermoeidheid Concentratieproblemen Vergeetachtigheid Hersenschudding In deze folder vertellen we wat de gevolgen van een hersenschudding kunnen zijn en wat u kunt verwachten tijdens het herstel. Ook geven we adviezen over wat u het beste wel en niet kunt

Nadere informatie

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12

Hoe krijg je meer zin? Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Hoe krijg je meer zin? 09 - Oefening 3: Wat zijn jouw prikkels? 12 Meer zin. Denk jij ook dat zin in vrijen er spontaan hoort te zijn? Dat zin iets is dat zomaar uit het niets op komt borrelen? Geloof

Nadere informatie

Studieprofielen 1. PLANNING EN WERKMETHODE

Studieprofielen 1. PLANNING EN WERKMETHODE Studieprofielen 1. PLANNING EN WERKMETHODE Lees eerst de opgave voor je aan een toets of taak begint. Vraag tijdens het studeren af waarvoor je het geleerde kan gebruiken. Een tekst leer je vlotter als

Nadere informatie

Roel$&$Sandra$van$Heel$ Basielhof$65$ 4907$AH$Oosterhout$ T$06$21$390$312$$ W$www.leefintens.com$ Pagina$. 1$van$. .

Roel$&$Sandra$van$Heel$ Basielhof$65$ 4907$AH$Oosterhout$ T$06$21$390$312$$ W$www.leefintens.com$ Pagina$. 1$van$. . Het$ochtendritueel$ Gisteren hebben we kennisgemaakt met Daan en Sterre. Daan is een prikkelmijder, en Sterre is een prikkelzoeker. Als prikkelmijder probeert Daan zijn ochtend zo in te richten dat iedereen

Nadere informatie

Plusklas Periode 2: januari februari 2018 Jaarthema: Connect

Plusklas Periode 2: januari februari 2018 Jaarthema: Connect Plusklas 2017 2018 Periode 2: januari februari 2018 Jaarthema: Connect WAT ga je doen? Deze periode ga je een werkstuk maken over jezelf (binnen het bekende jaarthema) met als thema Ik en als subthema:

Nadere informatie

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12

Gefeliciteerd! 3. Laatste loodjes 6. Tot zover 12 Gefeliciteerd! 3 Waarom dit boek? 3 Hoe gaat dit boek jou helpen? 3 Is er nog iets dat je moet weten voordat je verder leest? 4 Laatste loodjes 6 De agenda 6 Nu jij 9 Tot zover 12 Gefeliciteerd! Als je

Nadere informatie

Ontwikkeling van het Puberbrein Wouter Camps

Ontwikkeling van het Puberbrein Wouter Camps Wat halen ze in hun hoofd? Ontwikkeling van het Puberbrein Wouter Camps Dit zijn ze nou.. 3 Fasen Vroege adolescentie Midden adolescentie Late adolescentie Doelstellingen Kennismaking met informatie over

Nadere informatie

Stel je gezond weekmenu samen

Stel je gezond weekmenu samen Stel je gezond weekmenu samen Leer je maaltijden op een gezonde manier plannen Lotte De Clercq Auteur: Lotte De Clercq Coverontwerp: Lotte De Clercq ISBN: 978-94-6342-735-7 Uitgeverij mijnbestseller.nl

Nadere informatie

Ontspannen als gezonde levenshouding!

Ontspannen als gezonde levenshouding! Ontspannen als gezonde levenshouding! Gratis e-book met leuke ontspanningsoefeningen voor elke dag! Jana Schoefs Relaxatietherapie Jana Schoefs www.janaschoefs.be Ontspannen als gezonde levenshouding:

Nadere informatie

Naam:.. Klas:. Mentor:

Naam:.. Klas:. Mentor: Naam:.. Klas:. Mentor: Lees elke bewering goed door en beantwoord, door een vakje aan te kruisen, hoe jij over de bewering denkt. Je kunt kiezen tussen: - en - -. 1. Als ik een nieuwsbericht lees dan begrijp

Nadere informatie

http://www.nietbangvoorangst.nl Stress en Overmatige Stress wat kun je er aan doen? Stress alleen is niet slecht en kan je helpen goed te presteren. Zolang stress wordt afgewisseld door voldoende perioden

Nadere informatie

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten

Weet wat je kan Samenvatting op kaarten Samenvatting op kaarten 16 kaarten met samenvattingen van de inhoud van de module, psychoeducatie over een Lichte verstandelijke Beperking (LVB) voor cliënten en hun naasten. De kaarten 1 14 volgen de

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Wat is leren? Het opnemen van nieuwe informatie Concentratievermogen

Wat is leren? Het opnemen van nieuwe informatie Concentratievermogen Alleen ik kan leren Dat stomme huiswerk! Ik zit nu al uren te werken en ik kan het maar niet onthouden. Ik leer dit NOOIT!, roept Pieter wanhopig uit, terwijl hij tv kijkt en aan het whatsappen is met

Nadere informatie

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap.

Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. Het koken en eten mag je zelf doen, maar ik begeleid je daarbij. Stap voor stap. EET PALEO 3 Inhoudsopgave Inleiding 6 Mijn Paleo verhaal 8 De 7 stappen in het kort 12 Stap 1 Richt je op de praktijk 14

Nadere informatie

Nieuwe (hersen)inzichten en leren

Nieuwe (hersen)inzichten en leren Nieuwe (hersen)inzichten en leren Wat is leren? Neuronen die vaak samen vuren (betrokken zijn bij dezelfde ac,viteit) vormen verbindingen. Leren betekent dat er verbindingen tussen neuronen ontstaan. Door

Nadere informatie

3.4 Afgeleid worden Ga je ergens anders naartoe of vooral ergens vandaan?

3.4 Afgeleid worden Ga je ergens anders naartoe of vooral ergens vandaan? 3.4 Afgeleid worden Er zijn vele redenen om afgeleid te worden: je bent moe, je hebt honger, je maakt je zorgen, je hebt de verkeerde leessnelheid, de woorden in de tekst zijn te moeilijk, je denkt aan

Nadere informatie

Awareness & Mindset Technostress & slim omgaan met techniek

Awareness & Mindset Technostress & slim omgaan met techniek Awareness & Mindset Technostress & slim omgaan met techniek Bouke van Kleef December 2016 http://www.avk.nl > info@avk.nl > +31 13-4638648 Pagina 1 E-mail: Internet: Telefoon: LinkedIn: Twitter: bvkleef@avk.nl

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

door Eric Maccare januari 2014 1

door Eric Maccare januari 2014 1 door Eric Maccare januari 2014 1 doel: Autisme en mindmap Thuis en School Mindmap uitvoeren in een thuis situatie met 2 jongeren met een vorm van autisme en in een Schoolse Activiteiten groep, gemixte

Nadere informatie

BRAINTRAINING VOOR WERK EN STUDIE. Overzicht modules

BRAINTRAINING VOOR WERK EN STUDIE. Overzicht modules BRAINTRAINING VOOR WERK EN STUDIE Overzicht modules Overzicht training Je krijgt een globaal inzicht in de werking van de hersenen en leert technieken om: Je hersencapaciteit beter te benutten sneller

Nadere informatie

Doe het NU! Zonder uitstel lekker aan het werk. Wilmie Voortman

Doe het NU! Zonder uitstel lekker aan het werk. Wilmie Voortman Doe het NU! Zonder uitstel lekker aan het werk. Wilmie Voortman mei 2016 www.deplanningscoach.nl 1 Mensen zeggen het zo makkelijk: je moet gewoon aan de slag gaan. Op sommige dagen lukt dat wel. Op andere

Nadere informatie

HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST?

HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST? HOE WERKT FAALANGST? WAT IS FAALANGST? Faalangst kan omschreven worden als de angst om te mislukken in situaties waarin men beoordeeld wordt (of denkt beoordeeld te worden) en de behoefte om mislukkingen

Nadere informatie

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Studievaardigheden

BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Persoonlijke ontwikkeling Studievaardigheden BBL-4, topklinisch traject RdGG Pagina 1 van 7 Inleiding en leerdoelen Leren en studeren is een belangrijk onderdeel in je opleiding tot verpleegkundige. Om beter te leren studeren is het belangrijk niet

Nadere informatie

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET

TOOLKIT ROUW EN VERDRIET TOOLKIT ROUW EN VERDRIET ALS JE IEMAND DICHTBIJ VERLIEST. Rouwen: een werkwoord waarvan je de betekenis pas leert kennen als je voor het eerst iemand verliest die veel voor jou betekende. Misschien wil

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Studievaardigheden. Simone Schenk: AMB 2011

Studievaardigheden. Simone Schenk: AMB 2011 Studievaardigheden Simone Schenk: AMB 2011 Je bent toegelaten tot het HBO dus heb je in het verleden bewezen te kunnen studeren. Waarom dan tips voor het studeren voor tentamens? Omdat op de middelbare

Nadere informatie

Het mentale dieetplan - webclinic 5. Werkboek Webclinic 5. Copyright Alle rechten voorbehouden.

Het mentale dieetplan - webclinic 5. Werkboek Webclinic 5. Copyright Alle rechten voorbehouden. Werkboek Webclinic 5 Dit is een werkboek dat hoort bij de Webclinic van week 5 Mentale Dieetplan Print dit werkboek nu uit (druk op Ctrl + p ). Het is een WERKboek, dus je mag erin schrijven en ermee aan

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Je kan je energiebalans pas goed inschatten als je er even bij stilstaat (=opdracht 1).

Je kan je energiebalans pas goed inschatten als je er even bij stilstaat (=opdracht 1). EnergieBalans & Zelfsturing (BO) Opdracht 1.In kaart brengen van je energiebalans Om te weten te komen wat er best bijgestuurd wordt, of je beter in bepaalde richting verder evolueert, of waar je nu je

Nadere informatie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie

Onco-Move. Bewegen tijdens chemotherapie Onco-Move Bewegen tijdens chemotherapie Introductie De behandeling van kanker, in het bijzonder de chemotherapie en/of radiotherapie, kan aanleiding zijn tot langdurige vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

ACUUT OPTREDENDE VERWARDHEID (DELIER) INFORMATIE VOOR PATIENT, FAMILIE EN BETROKKENEN

ACUUT OPTREDENDE VERWARDHEID (DELIER) INFORMATIE VOOR PATIENT, FAMILIE EN BETROKKENEN ACUUT OPTREDENDE VERWARDHEID (DELIER) INFORMATIE VOOR PATIENT, FAMILIE EN BETROKKENEN Inleiding Uw familielid, partner of kennis is in Franciscus Gasthuis & Vlietland opgenomen. Hij of zij is opgenomen

Nadere informatie

Verwerkingsopdrachten bijhet hoofdstuk Mondelinge opdrachten geven Doelstelling 3.

Verwerkingsopdrachten bijhet hoofdstuk Mondelinge opdrachten geven Doelstelling 3. Verwerkingsopdrachten bijhet hoofdstuk Mondelinge opdrachten geven Doelstelling 3. 1 OPDRACHT 1 Bekijk hetvolgende lijstje mondelinge opdrachten. Probeer elke opdracht te analyseren: welke soort opdracht

Nadere informatie

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER

Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Rivierenland Move BEWEGEN TIJDENS DE BEHANDELING VAN KANKER Als gevolg van de medische behandeling van kanker (operatie, chemotherapie of/en radiotherapie) kunt u last krijgen van vermoeidheid en conditieverlies.

Nadere informatie

Leren (kan je ) leren!

Leren (kan je ) leren! Leren (kan je ) leren! Leertips op maat van de middenschool Beste leerlingen en ouders, Het begrip leren leren klinkt jullie waarschijnlijk niet onbekend in de oren. We hopen dat er in de basisschool al

Nadere informatie

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014

Studievaardigheden. BEN/LO/ADHD/14/0003j April 2014 Studievaardigheden N.B.: de inhoud van dit programma is slechts van adviserende aard en dient niet als vervanging voor professioneel en/of medisch advies. Als u verdere consultatie wenst, of wanneer u

Nadere informatie

Leeratelier: Actief studeren deel 2

Leeratelier: Actief studeren deel 2 Leeratelier: Actief studeren deel 2 Doel: Aanleren en inoefenen van belangrijke studievaardigheden Wie: Leercoach naam (e-mailadres) Hoe: Met behulp van presentaties en oefeningen Wanneer: data 2.4 Diepere

Nadere informatie

5 senses strategy BTC guide to more focus

5 senses strategy BTC guide to more focus 5 senses strategy BTC guide to more focus Veel professionals maken de fout geen onderscheid te maken in fysieke rust en mentale rust. Ze nemen vooral rust door even te stoppen met hun acties. Maar als

Nadere informatie

E-BOOK. FIRST things first. In 5 stappen effectief omgaan met je tijd

E-BOOK. FIRST things first. In 5 stappen effectief omgaan met je tijd E-BOOK FIRST things first In 5 stappen effectief omgaan met je tijd WWW.GOALSONHEELS.NL Tijd is niet vanzelfsprekend Je vindt het lastig om tijd te vinden om alles te doen wat je graag zou willen doen.

Nadere informatie

Luisteren. Bij deze hand-out hoort ook een presentatie document om te gebruiken in de klas. U kunt het hier downloaden.

Luisteren. Bij deze hand-out hoort ook een presentatie document om te gebruiken in de klas. U kunt het hier downloaden. Luisteren Bij deze hand-out hoort ook een presentatie document om te gebruiken in de klas. U kunt het hier downloaden. Voor meer informatie Vida Niazian Karakteroloog, HeartMath Resilient Educator 06 215

Nadere informatie

Wat valt er nog te coachen als het brein toch al alles bepaalt?

Wat valt er nog te coachen als het brein toch al alles bepaalt? Wat valt er nog te coachen als het brein toch al alles bepaalt? Richard ten Hoedt Scheur je Los event 28 september 2018 Even voorstellen. 1979 Gepromoveerd Wis- en Natuurkunde 1973 Afgestudeerd Organometaal-

Nadere informatie

BUIKVET WORKSHOP LES 2

BUIKVET WORKSHOP LES 2 BUIKVET WORKSHOP LES 2 De beste eet momenten voor een slanke buik Welkom bij de tweede les van de buikvet workshop. Of je nu een vrouw bent die in de overgang zit, of net bevallen bent van je eerste kindje,

Nadere informatie

- Waarschuwing- dit is een pittige les!

- Waarschuwing- dit is een pittige les! - Waarschuwing- dit is een pittige les! Herken je de volgende situatie: Je vraagt aan je partner (heb je deze niet denk dan even terug aan de tijd dat je deze wel had) of hij de vuilniszak wilt buiten

Nadere informatie

Online training. Leer afstemmen op de onderneming die jij wilt creëren. Module 2

Online training. Leer afstemmen op de onderneming die jij wilt creëren. Module 2 Online training Leer afstemmen op de onderneming die jij wilt creëren Module 2 www.edithhelwegen.nl Pagina 1 Module 2 Jouw persoonlijke script We gaan praktisch aan de slag met het maken van jouw persoonlijke

Nadere informatie

Bootcamp voor het brein

Bootcamp voor het brein Bootcamp voor het brein José van der Sman (Elsevier) redactie.emedia@reedbusiness.nl Door ze goed te verzorgen en ze almaar uit te dagen, kunnen we onze hersenen beter laten werken. Acht manieren om slimmer

Nadere informatie

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk

Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Handleiding voor: * spreekbeurt * nieuwskring * leeskring * werkstuk Antoniusschool Groep 5/6 Let op: deze heb je het hele schooljaar nodig! Hoe maak je een spreekbeurt? Mijn voorbereiding: 1. Je kiest

Nadere informatie

LEER STUDEREN MET Spaced Practice SPREID JE STUDEERMOMENTEN IN DE TIJD

LEER STUDEREN MET Spaced Practice SPREID JE STUDEERMOMENTEN IN DE TIJD Spaced Practice SPREID JE STUDEERMOMENTEN IN DE TIJD Start je planning voor je toetsen vroeg genoeg en maak hiervoor dagelijks een beetje tijd vrij. 5 uren verspreid over 2 weken is beter dan 5 uur aan

Nadere informatie

LEREN STUDEREN. Studietips. Praktische tips om het leren gemakkelijker te maken

LEREN STUDEREN. Studietips. Praktische tips om het leren gemakkelijker te maken LEREN STUDEREN Studietips Praktische tips om het leren gemakkelijker te maken Beter studeren Algemeen Het is niet de bedoeling je leervaardigheden voor te schrijven. Iedereen leert op zijn eigen manier.

Nadere informatie

De workshop Jongleren wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Jongleren wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Jongleren Jongleren, een leerproces van vertrouwen en loslaten Tijdens de workshop Jongleren ervaar je alle stappen in een leerproces. Alleen door stap voor stap bekend te worden met de techniek,

Nadere informatie

PLANAGENDA mei-juli 2019

PLANAGENDA mei-juli 2019 PLANAGENDA mei-juli 09 Deze agenda is van: In deze agenda kun je voor jezelf overzicht creëren in wat wanneer af moet zijn, maar ook wanneer je het af gaat maken. Zo ben je goed georganiseerd! Voordat

Nadere informatie

Hand-out bij de onlinecursus Tijdsurfen

Hand-out bij de onlinecursus Tijdsurfen Hand-out bij de onlinecursus Tijdsurfen Steeds sneller Vooraf Gefeliciteerd met je aanschaf van deze online-cursus. Je gaat leren tijdsurfen in twaalf handzame stappen die telkens in een film toegelicht

Nadere informatie

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen

Benzo de baas. Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Werkboek van Benzo de baas Succesvol zelf uw slaap- en kalmeringsmiddelen afbouwen Dit werkboek helpt u om stap voor stap te stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen. Over zes weken kunt u weer zonder

Nadere informatie

Puberbrein, huiswerk en ouders..

Puberbrein, huiswerk en ouders.. Puberbrein, huiswerk en ouders.. Opbouw Introductie Deel 1: Het puberbrein Deel 2: Pubers, huiswerk en hun ouders Deel 3: Tips Introductie Wie Jongeren aan het woord Stellingen Deel 1: Het puberbrein Breinfeit

Nadere informatie

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen.

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen. Vaktips Frans 1. D O E L S T E L L I N G E N De Franse taal leren verstaan, lezen, spreken en schrijven. Om dit te bereiken, moet je: Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en

Nadere informatie

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker

OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Supplement informatiewijzer oncologie OncoMove: bewegen tijdens de behandeling van kanker Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Bewegen tijdens de behandeling van kanker 2.1 Instructie 2.2 Doel 2.3 Bespreking

Nadere informatie

Sooo! Sooo! viral! viral! toch? toch? In 7 stappen debatteren in de klas over media

Sooo! Sooo! viral! viral! toch? toch? In 7 stappen debatteren in de klas over media Sooo! Sooo! Die post Die post over onze over onze leraar gaat leraar gaat viral! viral! Dan moet Dan moet het wel het wel waar zijn, waar zijn, toch? toch? In 7 stappen debatteren in de klas over media

Nadere informatie

EEN UITTREKSEL VAN HET STUDIEHULPBOEK

EEN UITTREKSEL VAN HET STUDIEHULPBOEK BIJLES OP JE TABLET Naar grotere studievaardigheden en betere studiegewoontes. EEN UITTREKSEL VAN HET STUDIEHULPBOEK DE KUNST VAN HET LEREN voor scholieren vanaf 14 jaar Drs Will Brugman www.beterlerenstuderen.nl

Nadere informatie

De voordelen van hardlopen

De voordelen van hardlopen Hardloop tips De voordelen van hardlopen Zodra het buiten lekker weer wordt zie je overal om je heen mensen in hun hardloopschoenen springen. Op een mooie lenteof zomerdag is het heerlijk om na het werk

Nadere informatie

7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN. Maartje. Ik heb de ruimte om iedere dag een paar

7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN. Maartje. Ik heb de ruimte om iedere dag een paar 7 TIPS DIE MIJ DAGEIJKS HELPEN OM IN FLOW TE WERKEN Toen ik begon met ondernemen, moest ik nog veel leren over het ondernemerschap. Zo had ik weinig kaas gegeten van marketing, wist ik niet veel van boekhouden

Nadere informatie

HET SLAAP EXPERI MENT

HET SLAAP EXPERI MENT HET Doe mee SLAAP EXPERI MENT Samen in 21 dagen naar meer (nacht)rust Goed slapen en de kans op stress verminderen is enorm belangrijk. Je wordt er simpelweg gelukkiger van. Jij als werkgever en daarbij

Nadere informatie

Het chemobrein. concentratie- en geheugenverlies na chemo

Het chemobrein. concentratie- en geheugenverlies na chemo Het chemobrein concentratie- en geheugenverlies na chemo Vriendin op visite. Ik probeer normaal te doen, maar: Het lukt me nauwelijks om haar aan te kijken, ik weet niet wat te zeggen en heb ook helemaal

Nadere informatie