Terugkerende trends in webdesign

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Terugkerende trends in webdesign"

Transcriptie

1 Terugkerende trends in webdesign Marlon Veelers Docent: Dick Swart Specialisatie: Visual Seminar 2014-B Kernwoorden: webdesign, trends, technologische ontwikkeling

2 Inleiding Wat zou het handig zijn als wij informatie zouden kunnen uitwisselen met verschillende Universiteiten en instituten, dacht Tim Berners-Lee in Hij heeft het waarschijnlijk nooit aan zien komen dat zijn project World Wide Web een aantal jaar later de wereld zou veranderen. Kan je de websites waarin brandende Word-Art-achtige teksten door je beeldscherm heen vlogen nog herinneren? Alles bewoog, en had felle kleuren. Wat ontzettend tof was dat toen. Kan je je voorstellen dat dat misschien ooit wel weer in gaat zijn? Ik zeer zeker niet, maar zo had ik ook niet gedacht dat bepaalde schoenen uit de jaren 90 weer in zouden raken. In dit essay doe ik onderzoek naar de terugkerende trends binnen webdesign. Daar waar de boekdrukkunst 500 jaar over heeft gedaan, heeft webdesign zich binnen 24 jaar tot een bizar hoog niveau weten te ontwikkelen. Een trend is meestal een gevolg of reactie op een technische ontwikkeling. Om die reden heb ik de technische ontwikkelingen op het gebied van websites op een rijtje gezet en onderzocht, en vervolgens gekeken naar de verandering in het design van de websites. In hoeverre heeft de technische ontwikkeling eigenlijk invloed op webdesign?

3 Over trends Volgens De Dikke Van Dale is een trend: Het algemeen verloop dat cijfers gedurende een periode vertonen, afgezien van de toevalligheden en seizoensafwijkingen. Je kan dus zeggen dat trends meetbare veranderingen zijn, die los staan van toevalligheden en seizoensafwijkingen. Een trend gaat dus over een bepaalde tijdsduur. Een goed voorbeeld is de vergrijzing. Je kan onderzoeken hoeveel ouderen er zijn, en of dit percentage groeiende is ten opzichte van de rest van de bevolking. Tevens is de vergrijzing een verloop dat niet afhankelijk is van het seizoen of van toevalligheden. Er bestaan vier verschillend trends: Producttrends Een producttrend hangt altijd samen met de populariteit van een bepaald product. Mensen staan ineens in de rij voor een film, een boek of de nieuwe iphone 6. De duur van deze trend is kort, meestal niet langer dan één jaar. Een producttrend houdt een concreet product of dienst in. Markttrends De markttrend beweegt zich op markt- of brancheniveau: er worden ideeën ontwikkeld naar aanleiding van de voorkeuren en behoeften van de mens. De duur van een markttrend is één tot vijf jaar. Een voorbeeld van een markttrend is het concept verpamkkingloze producten ( precycling ). Markt- en producttrends worden uiteindelijk vertaald naar concepten en nieuwe of vernieuwde producten of diensten. Consumententrends Bij de consumententrend is de consument de bepalende factor. Het gaat hierbij om verlangens, wensen en behoeften van de mens. Dit gaat dan ook vaak over dingen die de mensen belangrijk vinden. De duur van deze trend is vijf tot tien jaar. Een voorbeeld is het hele ecobewustzijn. Maatschappelijke trends Maatschappelijke trends worden niet door iedereen bewust ervaren, maar zijn diep geworteld in de maatschappij. Maatschappelijke trends spelen zich af op meganiveau.

4 De duur van deze trend is dan ook tien tot dertig jaar. Een voorbeeld van een maatschappelijke trend is de, zoals hierboven ook al genoemd, vergrijzing. Trends in webdesign in 2014 Webdesign ontwikkelt zich ontzettend snel. In dit hoofdstuk behandel ik 8 belangrijke trends uit Flat Design Hij mag niet ontbreken. Deze trend is door Microsoft op de kaart gezet. Flat design komt goed tot zijn recht bij B2B (Business To Business) websites, omdat het zakelijk en minimalistisch overkomt. Ook in samenwerking met het Responsive design doet de platte internet wereld het goed. Er zijn egale kleuren te zien, op een website zijn dit er niet meer dan één of twee. Skeuomorphism (verwijzingen naar de echte wereld) behoren tot het verleden. Het feit dat we geen verwijzingen of vergelijkingen met de echte wereld nodig hebben om te snappen wat er bedoeld wordt, komt doordat we steeds vertrouwder raken met de interfaces. Responsive en Mobiel Hoewel deze term al in 2010 is bedacht, toen meer bedrijven gingen investeren in het bieden van een optimale mobiele ervaring, is dit een trend die nog hartstikke mee mag doen in het rijtje. Een responsive website past zich aan de omgeving van het apparaat aan. Dit doet hij door middel van percentages en breaking points letterlijk punten waar de content kan worden afgebroken.

5 In deze afbeelding wordt goed uitgelegd wat responsive design inhoudt. De drie gele vlakken worden bij een mobiel onder elkaar weergegeven, voor een optimaal resultaat. Het einde van zo n geel blok is dan bijvoorbeeld een breaking point; daar wordt hij afgebroken. Het gebruik van de smartphone en tablet is zo toegenomen, dat daar twee trends uit zijn voortgekomen: Mobile first: hierbij is het ontwerp gericht op de smartphone als basis. Alleen het noodzakelijke staat op de website. Mobile only: dit nieuwe fenomeen is gekomen nu mobiel een volwaardig kanaal is. Mobile only platformen of diensten zijn alleen via de mobiel beschikbaar. Vaak zijn dit mobile apps van een sociaal netwerk. Blokjes Steeds meer websites werken met een bepaalde blokken structuur. Zo is het concept Thegrid.io laatst in de markt gekomen: een website die zich vormt naar jouw content. Je upload artikelen met foto s en tekst, en de website past zich vanzelf daarop aan. Het voordeel van zo n blokkenpagina is dat het hand in hand samengaat met het responsive design. Breaking points zijn makkelijk te bepalen en de afbeeldingen worden gemakkelijk verkleind. Deze trend is een reactie op ons gedrag: wij willen steeds meer bepalen en meer interactie.

6 De website nest.com is een goed voorbeeld van zo n blokkensite. Te zien is hier ook het flat design, grote afbeeldingen en illustraties en weinig tekst. De website krijgt door deze combinatie een strakke, zakelijke, eerlijke en moderne uitstraling. Eén pagina Verschillende webpagina s zijn zo Veel websites bestaan tegenwoordig uit één pagina, waar alle content en functionaliteiten te vinden zijn. Het voordeel hieraan, is dat bedrijven zo gedwongen worden om hun content niet langer te maken dan noodzakelijk. One page websites zijn zo ontworpen dat de bezoeker snel een overzichtelijk aanbod krijgt. De links in de menubar leiden middels een subtiele animatie naar een andere locatie van de pagina, maar dit kan ook door te swipen of scrollen. Met deze one page website kan je goed een echte beleving aan je merk koppelen. Vaak bestaan de delen of vlakken van deze one page websites uit verschillende lagen, waardoor ze heel geleidelijk over elkaar heen schuiven. Grote afbeeldingen Dit is een trend die vaak bij de one page website komt kijken: grote foto s of video s. Deze foto s zijn vaak scherm vullend. Dit creëert een ultieme merkbeleving. Waar beeld eerst ondersteunend was aan tekst, is tekst nu ondersteunend aan het beeld. De tekst die hierbij wordt gebruikt, is vaak een schreefloos, wit font. Je ziet ook steeds meer video s in plaats van tekst. Het sharegehalte van een video is vele malen groter dan die van tekst en dat is een groot voordeel. Wat vaak komt kijken bij deze image headers, en in combinatie met het flat design, zijn zogenaamde Ghost Buttons. Deze knoppen zijn weliswaar zichtbaar, maar ze zijn minimalistisch en vaak transparant met een lijn om de button heen. Wanneer je hier met je muis overheen gaat, krijgt de button kleur.

7 Een goed voorbeeld is de website Lush.com, die van de zeepjes, ja. Hier is ook de ghost button te zien. In combinatie met het beeld werkt zo n button heel goed, hij leidt niet af maar je weet wel dat je erop kan klikken en dat het dus een knop is. Simplicity Eenvoud en minimalisme zijn vrijwel altijd belangrijke stromingen binnen het ontwerpen geweest. Veel ontwerpers halen hun inspiratie uit de Swiss Style, het Zwitsers Modernisme, uit de jaren 50. Dit is naast een trend ook een golfbeweging die met name in het grafisch design binnen een bepaalde tijd weer terugkomt. Binnen het webdesign lijkt steeds meer mogelijk te zijn, en verschijnen er steeds meer keuzes en opties. Het is daarom dat we af en toe grijpen naar een wat eenvoudigere vormgeving. Eenvoud biedt helderheid en vertrouwen, in plaats van verwarring. Bij Simplicity komt ook een groot deel van het flat design kijken; een minder groot kleurenpalet en een rustigere vormgeving. Dit zie je ook terug aan de minimalistische menubar. Achtergronden bestaan niet meer uit patronen, maar uit foto s of een enkele kleur. Simplicity moet niet verward worden met simpel. Een website met een goede simplicity vergt een duidelijke structuur en kennis waardoor content op bewuste plekken is geplaatst. Kijk bijvoorbeeld naar de pagina s Yahoo en Google. Yahoo staat vol links en artikelen, terwijl de homepage van Google enkel bestaat uit hun logo, de zoekbalk en twee knoppen. Dat werkt enorm goed. Je wordt niet overspoeld met informatie en krijgt alleen datgene te zien wat je wil: iets opzoeken.

8 Toptaken Vroeger stond hier een artikel, of een leuk welkomstwoord van het bedrijf, maar tegenwoordig staan er op de homepage toptaken. Dit is een strategie die gericht is op de behoeften van je klanten. En die werkt. De bezoekers hoeven helemaal niet alles van de website te zien, maar komen maar voor een klein deel. Er wordt bepaald wat de bezoekers echt van een site willen, en dat wordt op de homepage geplaatst, meestal in een paar blokken. Zo wordt er nog meer focus op de gebruiker gelegd, in plaats van de website. Een goed voorbeeld is de website van Tilburg.nl. Hier zijn vier blokken te zien met dat waar de meeste bezoekers voor komen, zoals een afspraak maken of een

9 verhuizing doorgeven. De site is qua vormgeving zo plat als een dubbeltje. Dit geeft een fris en snel uiterlijk en daardoor zullen bezoekers van de site eerder een positief gevoel voor het bedrijf krijgen. Het nieuwe scrollen We raken met zijn allen aardig gewend aan de interfaces van mobiele apparaten. Veel tekst is bijvoorbeeld vervangen door iconen. Websites hebben een hele andere navigatie, horizontaal bijvoorbeeld. Er kan nu worden gespeeld met het scrollen in de website. Het lijkt of de website is geanimeerd, omdat er elementen bewegen naarmate je scrollt. Wat te merken is, is dat de beleving bij zo n site veel groter wordt, omdat het veel interactiever is. Ook dit ligt aan het feit dat we minder houvast nodig hebben aan bestaande beeldtaal. We snappen wat er gebeurt bij bepaalde knoppen. Om deze reden kan er steeds meer vormgegeven worden vanuit een digitaal perspectief.

10 Deze screenshots zijn van de website airnauts.com en zij hebben een vrij fancy scrollelement. Als je naar beneden scrollt, schuift het roze stuk over het zwarte stuk. Door dit element wordt de website heel interactief en interessant omdat dit onverwachts is. Kleintjes Uiteraard zijn er nog heel veel andere trends. Zo zijn er meer geometrische vormen te zien binnen het webdesign, veel witte lijnen, platte afbeeldingen, transparante lagen Deze lijst kan zo nog een aantal pagina s doorgaan. Omdat deze kleine trends relatief weinig invloed hebben op het webdesign zelf, ga ik deze niet stuk voor stuk behandelen. Wat deze kleinere trends allemaal verbindt, is dat ze vaak in combinatie gaan met flat design of met simplicity. De grootste webdesign trends uit het verleden Zoals ik al zei zijn trends zijn een reactie op een bepaalde technologische ontwikkeling, zoals bij de smartphone. Hierna werd het een trend om je website responsive te maken. Om erachter te komen wat de grootste trends uit het verleden op het gebied van webdesign zijn, heb ik eerst gekeken naar de technologische ontwikkelingen binnen websites en vervolgens gekeken welke trends daarop volgden. Een stukje geschiedenis. Early 1990s: tekst-based sites and mosaic In augustus 1991 maakte de consultant-software-engineer Tim Berners-Lee de eerste website vanaf zijn NeXT computer. Dit hele project noemde hij dan ook het World Wide Web. Het project was eigenlijk slechts bedoeld voor natuurkundigen van

11 universiteiten en instituten van over de hele wereld, zodat zij informatie met elkaar uit konden wisselen. Toentertijd waren er naast zijn collega s bij het CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, Europese Raad voor Kernonderzoek) niet heel veel mensen onder de indruk van zijn project. Natuurlijk wisten mensen niet dat dit hun leven zowat zou veranderen. Interesse kregen de mensen zeker toen webbrowser Mosaic het project in 1993 meer bekendheid gaf. Al moesten ze enkele minuten wachten tot een pagina geladen was. In 1993 waren er volgens een studie van MIT researcher Matthew Gray ongeveer 623 websites. Dit is hoe het World Wide Web er in 1992 uit zag. En dit was groots. Het is geheel op tekst gebaseerd. Functies als layout, kleuren, fonts, navigatie en afbeeldingen bestonden toen nog niet. Mid 1990s Table Based Graphics Het aantal websites schiet enorm omhoog. Midden 1994 bestonden er zo n 2738 websites, terwijl er aan het einde van dat jaar meer dan door de lucht zweefden. In 1995 ging het ook steeds beter met de plaatjes op het internet. Het plaatsen ervan was geen pretje: designers moesten de afbeeldingen in verschillende kleinere stukken knippen, waarna ze hem als een soort puzzel in een tabel plaatsten. Deze tabellen veranderden het uiterlijk van de websites enorm. Designers konden

12 hierdoor de tekst op een website beter organiseren, waardoor de tekst weer beter leesbaar werd. Mensen begonnen websites met een creatief ontwerp steeds meer te waarderen. Door deze aandacht en waardering ontstond er ook direct een heel competitief aspect aan het maken van websites. Webdesigners moesten natuurlijk voor blijven op andere websites en hierom pasten zij steeds meer technieken toe. Websites waren een groot succes. In deze tijd werden websites niet beoordeeld op hun resultaat in een zoekmachine, maar puur op het uiterlijk. Hoe moderner of futuristischer ten opzichte van de rest, hoe beter. Omdat bedrijven nu ook online op wilden vallen, namen zij voor het eerst webdesigners aan. Zo zag MSN.com eruit in Aan de website van MSN.com is goed te zien dat er gebruik gemaakt werd van tabellen. Zo kon er nu ook aan de zijkanten van de website tekst geplaatst worden. Let trouwens even op de tekst in de sidebar links. Verder is het allemaal nog heel basic: zo te zien is de kleur van de hyperlinks te veranderen naar iets anders dan het standaard blauw, en kunnen er gekleurde vlakken geplaatst worden.

13 Dit is hoe Google er in 1997/1998 uit zag. Google heette eerst BackRub. In 1997 besluiten ze de zoekmachine Google te noemen. Het is een woordspeling op het woord Googol, een wiskundige term voor een 1 met honderd nullen. Het gebruik van deze naam geeft hun missie aan: de oneindige hoeveel informatie op internet organiseren. Late 1990s: Flash In 1995 werd Adobe benaderd door een klein ontwerpbureau genaamd FutureWave, of hij de applicatie FutureSplash wilde kopen. Dat wilde Adobe niet. FutureWave probeerde het in 1996 bij een ander bedrijf: Marcomedia. Hij wilde dit maar al te graag en noemde de applicatie Macromedia Flash. Macromedia Flash maakte multimedia, animaties en games mogelijk op het internet. In de jaren negentig werd het steeds populairder om een eigen website te hebben. Flash liet de websites er spannend uit zien, en meer mensen kregen interesse in het vak webdesign. Webdesign ging steeds meer losstaan van webdevelopment. Doordat er meer aandacht werd besteed aan het uiterlijk van websites, begonnen mensen bepaalde websites nu ook mooi en lelijk te vinden. Mensen konden zich onderscheiden, door een professionele website te (laten) bouwen.

14 Op visueel gebied veranderden een aantal dingen. Er werd voor het eerst gebruik gemaakt van geanimeerde hyperlinks die van grootte of kleur veranderden, er werden neon kleuren gebruikt, er werd muziek afgespeeld en logo s vlogen door het beeld. Webdesigners besteedden veel aandacht aan de interactie tussen website en gebruiker. Dit is een element dat nu nog steeds ontzettend belangrijk is. Deze ontwikkelingen zorgden voor de volgende trends: - Tekst is koning: webdesigners animeerden tekst en lieten dat door het hele scherm vliegen. - Tekst blijft koning: mooie achtergronden en tekst in fascinerende kleurencombinaties. - De eerste hit counters verschenen onderaan pagina s. Dit om aan te geven hoeveel vaker jouw website is bezocht dan een andere. Aan deze website van Spook Central uit 1999 is goed te zien dat er volop werd geëxperimenteerd met kleur en animatie. Ik vermoed dat de letters Spook Central bovenaan bewegen Cascading Style Sheets CSS! In 2000 begon dit steeds populairder te worden. Voor het eerst konden designers de vormgeving los van de content creëren. Voordat CSS er was moesten designers het ontwerp voor elke pagina apart schrijven, maar nu hoefden zaken als

15 tekst grootte, font, achtergrond kleur en dergelijke slechts in één bestand beschreven te worden. Naast dat de websites veel meer eenheid kregen, scheelde het de ontwerpers ook uren werk. CSS heeft zijn populariteit aan Microsoft te danken. Internet Explorer 5 was in 2000 de eerste browser die 99% van CCS1 ondersteunde. Toevallig was het toen ook een van de meest populaire browsers. De website van Adobe uit Websites kunnen zich echt onderscheiden door middel van een stijl en kunnen daar eenheid in aanhouden. Kleuren worden in minder extreme mate gebruikt en op de geanimeerde teksten is men ook uitgekeken. Fonts kunnen worden vormgegeven, zo te zien heeft Adobe gekozen voor een font als Times New Roman.

16 De website van Apple, ook uit 2000, met hun moderne stijl. Ik denk dat deze website in 2000 veel luxe uitstraalde, natuurlijk door de producten die ze verkopen, maar ook door de glanzende buttons bovenaan, bijvoorbeeld. Mid 2000s Javascript And Semantics Hoewel Javascript al eerder geïntroduceerd was, sloeg het pas in 2000 aan. De op tabellen gebaseerde websites hadden nu meer nadelen dan voordelen. De lastige manier van coderen, pagina s die langzaam laden en visuele inconsistentie zijn daar voorbeelden van. Dankzij Javascript waren geanimeerde menu s mogelijk. Deze 4 nieuwe web elementen verschenen met de komst van Javascript: - Navigatiemenu s aan de top van de pagina - Drop Down menu s - Formulieren - User Created Content, zoals profielen, verhalen en foto collecties

17 Dit is Facebook uit 2004, dat toen nog The Facebook heette. Hier was een inlogfunctie aanwezig, dankzij Javascript. Qua vormgeving zijn veel herkenbare elementen te zien, die nu nog steeds op Facebook aanwezig zijn. De blauwe kleur en het font bijvoorbeeld. Late 2000s till now Web 2.0 HTML5 bleef zich ontwikkelen, al betekende dit wel het einde voor Flash. Interactie met de gebruiker wordt belangrijker. De gebruiker zelf wordt ook veel belangrijker en pagina s worden aan hun wensen aangepast, in plaats van wat bedrijven te melden hebben. Google overheerst de wereld en Facebook.com is de meest gebruikte website. Hier ergens ontdekten webdesigners een nieuwe en leuke manier om content te presenteren: via infographics. In 2005 realiseerde Adobe zich dat ze een fout hadden gemaakt en ze namen Macromedia s succesvolle programma Flash over. We hebben nu multimediale apps, interactieve content, SEO of wel zoekmachineoptimalisatie, en social media. Door de opkomst en populariteit van de iphone en Android is er een bepaalde standaard gezet voor webdesign. Anno 2014 is responsive niet meer goed of beter, maar een vereiste.

18 De grootste verandering van de afgelopen veertien jaar is eigenlijk ook de meest lastige om te meten; namelijk hetgeen dat gebruikers verwachten van een website. Webdesigners en bedrijven kwamen erachter dat je website meer succes had als je website gebruiksvriendelijk was en bezoekers snel en gemakkelijk konden vinden waar ze naar zochten. Zo pasten zij hun website steeds meer aan, tot er een optimale gebruikerservaring ontstond. Dit maakt de online strijd tussen bedrijven nog heviger. Design waarbij alles draait om de gebruiker, zoekmachineoptimalisering en een succespercentage optimalisering waren hierdoor geboren. Deze ontwikkelingen zie je natuurlijk ook terug in de vormgeving van websites. Kleuren (en dan met name kleurcombinaties) werden beter begrepen, het gebruik van witruimte nam enorm toe en het gebruik van neon kleuren nam juist af. Het werd allemaal wat aangenamer. Hyperlinks werden vaker vervangen door iconen en aan resolutie en pixels werd meer waarde gehecht. Dit was een periode waarin usability belangrijker begon te worden dan andere design elementen. Conclusie Op de vraag Welke trends uit het verleden zijn teruggekeerd, en wat maakte deze trends zo bijzonder dat ze terugkeerden? is het antwoord eigenlijk heel simpel: namelijk geen. Nog geen. Het is flauw om te zeggen dat de simplicity die er rond 1998 was, terug is gekomen. Het feit dat de websites in die tijd simpel waren, komt omdat er nog geen technologische ontwikkeling was geweest om deze simpele websites gecompliceerder te maken. Met andere woorden: ze waren nog niet zo ver ontwikkeld. En het webdesign is nog steeds niet uitontwikkeld. Er blijven maar nieuwe, betere, mooiere en snellere functies komen. Het web is enorm veranderd sinds de opkomst van de smartphone, en later de tablet. Het mobiel gebruik neemt nog iedere dag toe, en daarom zullen we ons steeds meer richten op de mobile only trend. Computers zullen uiteindelijk niet meer aan onze wensen voldoen, waardoor zij meer en meer naar de achtergrond zullen verdwijnen, en er komen vast weer nieuwe technologische doorbraken. Oudere websites deden erg aan een-richtings-communicatie. Ze vertelden wat zij te vertellen hadden, en maakten dat niet per se leuker voor de gebruiker. De bezoekers speelden wel een rol, maar niet zo groot zoals die nu is. Tegenwoordig is de bezoeker

19 van een website alles. Omdat er zoveel websites bestaan, besluiten bezoekers al binnen een aantal seconde wat ze van de website vinden. Daarom is die eerste indruk zo belangrijk. Bezoekers spelen zo n grote rol dat de hele content aan hen wordt aangepast. Websites zijn veel interactiever geworden omdat dit een directer contact creëert, en zo hopen bedrijven de bezoeker te kunnen overhalen. Ik vroeg me af in hoeverre een technologische ontwikkeling effect heeft op een trend. Er kan zeker gesteld worden dat er een trend volgt na een technologische ontwikkeling. Maar, omdat we nog een aantal ontwikkelingen tegemoet gaan, zijn er nog geen trends terug gekeerd. We moeten nog even geduld hebben en wachten tot het web zich volledig ontwikkeld heeft. Misschien over een jaar of twintig, wanneer het web dubbel zo oud is als nu, moet dit onderzoek maar weer opgepakt worden. Bronnen Anamaria. Our Picks of the Top Design Trends of Geraadpleegd op , van Carlson, R. The Evelution of Web Design 1990 Present. Geraadpleegd op , van The World Wide Web. Geraadpleegd op , van Giampietro, M. (April 20, 2013). Twenty Years of a Free, Open Web. Geraadpleegd Google. Onze geschiedenis tot in detail. Geraadpleegd op , van op , van Telegraph, The. (September 02, 2009). How 20 popular websites looked when they launched. Geraadpleegd op , van

20 Bearhat Studios. Februari 19, Web Design Troughout The Years. Geraadpleegd op , van North, E. (Februari 11, 2014). 20 Years Of Web Design: From Space Jam To Kit Kat. D. Dijkerman, I. Reynaert, N. Fokkema Basisboek Crossmedia Concepting. Geraadpleegd op , van Hinfelaar, M. (Januari 15, 2014). Eenvoud in web design: moet je deze trend wel volgen? Geraadpleegd op , van The Next Web. 10 Web Design Trends You Can Expext To See In Geraadpleegd op , van Battjes, D. (November 26, 2013). 10 webdesigntrends voor Geraadpleegd op , van webdesigntrends-voor-2014/ Blueprintsd. (Mei 14, 2012) s Website Design: We re ALL Glad It s Over Geraadpleegd op , van Ilder, S. (April 4, 2013). Flat Web Design: Trend Or Revolution? Geraadpleegd op , van

Terugkerende Trends in Webdesign

Terugkerende Trends in Webdesign Terugkerende Trends in Webdesign Marlon Veelers 1622162 Utrecht University of Applied Science Faculty of Communication and Journalism Padualaan 99, 3512 CH Utrecht marlon.veelers@student.hu.nl Kernwoorden:

Nadere informatie

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase Mobiel Datanose Op dit moment is mobiel datanose niet goed gedaan; je krijgt gewoon de site te zien zoals je het te zien krijgt op pc's of laptops. Maar vaak heb je het probleem dat je op je mobiel moet

Nadere informatie

Hoe ziet de toekomst van de Flat design trend eruit?

Hoe ziet de toekomst van de Flat design trend eruit? Hoe ziet de toekomst van de Flat design trend eruit? v1.2 Essay Seminar Visual Design (2014-B) Auteur: David van Valkengoed JDE-VISD-2 Docent: Dick Swart Inleiding Flat Design, je ziet het overal verschijnen.

Nadere informatie

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES

WHITEPAPER. Wat is een. Responsive website? Voordelen van een. Responsive website? Hoe start je met een. Responsive website? RESPONSIVE WEBSITES WHITEPAPER RESPONSIVE WEBSITES Wat is een Responsive website? Voordelen van een Responsive website? Hoe start je met een Responsive website? INTRODUCTIE Met het downloaden van deze whitepaper kunnen we

Nadere informatie

Algemene regels. Stappenplan webdesign

Algemene regels. Stappenplan webdesign Algemene regels Stappenplan webdesign Kleurengebruik Denk bij het maken van een website aan je kleurencombinaties. Gebruik niet meer dan 4 kleuren; Achtergrond; Heading/ Subheading; Platte tekst; Links.

Nadere informatie

WEBSITE USABILITY. white-paper

WEBSITE USABILITY. white-paper WEBSITE USABILITY white-paper Alle rechten voorbehouden Het is niet toegestaan deze white-paper aan derden te verstrekken of te verkopen. Het is niet toegestaan de inhoud van deze white-paper elders te

Nadere informatie

Documentatie WD32. Christine van Woensel M32

Documentatie WD32. Christine van Woensel M32 Documentatie WD32 Christine van Woensel M32 Ontwerpkeuzes per device resolutie Desktop (1025 1600px & 769 1024px): Tablet (481 768px): Smartphone (321 480px & tot 320px): Algemeen: Alle ontwerpen voor

Nadere informatie

Project Het Parool. Media, Informatie en Communicatie. Propedeuse. Ontwerpdocument Beeld

Project Het Parool. Media, Informatie en Communicatie. Propedeuse. Ontwerpdocument Beeld Media, Informatie en Communicatie Ontwerpdocument Beeld Project Het Parool Jerry Leigh Henkes, Demy Verhoogt, Bastiaan Verbeek, Sterre van den Berge, Lucas de Vries, Kathy Gabriel en Hanna Loos. P125 Tutor

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat.

Stappenplan. De ontwikkeling van een interface doorloopt bij Studio Wolf vier stappen. Deze stappen verduidelijken de weg naar het eindresultaat. Stappenplan Een interface is in principe alles wat de communicatie tussen de gebruiker en de computer bepaalt of vorm geeft. Het is het deel van de website of webapplicatie dat de interactie met de gebruiker

Nadere informatie

Nieuws sites hebben een krantachtige vormgeving; de informatie staat voorop.

Nieuws sites hebben een krantachtige vormgeving; de informatie staat voorop. Be e ldsche rmvormge ving & We bde sign Doelstelling & Doelgroepverkenning Kijk naar verschillende websites om je doelgroep te verkennen. Ze hebben allemaal een andere doelstelling en roepen een bepaalde

Nadere informatie

Filmtitels: Ontwikkelingen in de afgelopen 60 jaar.

Filmtitels: Ontwikkelingen in de afgelopen 60 jaar. Filmtitels: Ontwikkelingen in de afgelopen 60 jaar. Amanda de Rijk, 1562243 Docent: Dick Swart Specialisatie: Visual Seminar - 2014-B Trefwoorden: Typografie, film, ontwikkelingen, vergelijking, titels,

Nadere informatie

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer

01/05. Websites Nederland over. Mobile marketing. Whitepaper #03/2013. Mabelie Samuels internet marketeer 01/05 Websites Nederland over Mobile marketing Mabelie Samuels internet marketeer 02/05 Mobile marketing Kunt u zich uw eerste mobiele telefoon nog herinneren? Die van mij was een Motorola, versie onbekend,

Nadere informatie

DESIGNBIBLE. 4 Visuele families (inspiratie) Afbeeldingroepen die inspiratie zullen bieden voor mijn vorm geving. 1 De websites van de sportbonden

DESIGNBIBLE. 4 Visuele families (inspiratie) Afbeeldingroepen die inspiratie zullen bieden voor mijn vorm geving. 1 De websites van de sportbonden DESIGNBIBLE 1 De websites van de sportbonden Kleuren Beeld 2 Design Tekenstijlen Trends 3 Storytelling websites Websites die inspiratie vormen voor de vorm waarin ik de infographic moet gaan maken en het

Nadere informatie

Release notes Argo 7. Interactieve LMS interface. Nieuwe interface voor lesmodules

Release notes Argo 7. Interactieve LMS interface. Nieuwe interface voor lesmodules Release notes Argo 7 Argo 7 heeft een interactief web design. Het is optimaal afgestemd op de grote diversiteit aan computerbeeldschermen, van grootbeeld desktops en notebooks tot tablets en smart phones.

Nadere informatie

Klik&Steen Dashboard. Wat zijn nou interessante statistieken bij websites?

Klik&Steen Dashboard. Wat zijn nou interessante statistieken bij websites? Klik&Steen Dashboard Wat zijn nou interessante statistieken bij websites? Inleiding Dit document dient als onderzoek naar de statistieken die interessant zijn om te laten zien in het dashboard van Klik&Steen.

Nadere informatie

Publishing & Printing Company B.V.

Publishing & Printing Company B.V. STAPPENPLAN WEBSITE Versie 1.3 Publishing & Printing Company B.V. Weth. Sangersstraat 38 (0)46-437 73 11 KVK 140.41959 6191 NA Beek web@pp-company.nl BTW NL 0085.52.861.B01 Algemene voorwaarden www.pp-company.nl

Nadere informatie

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING

Online Marketing. Door: Annika Woud ONLINE MARKETING Online Marketing Door: Annika Woud 1 Inhoudsopgaven 1 Wat is online marketing? 2 Hoe pas je online marketing toe op een website? Hoe pas je het toe? SEO Domeinnaam HTML Google Analytics Advertenties op

Nadere informatie

Meer Winst Met Je Website MEER WINST MET JE WEBSITE!

Meer Winst Met Je Website MEER WINST MET JE WEBSITE! MEER WINST MET JE WEBSITE! Wat is het doel van jouw website? Wat wil je dat de bezoekers doen? En doen ze dat nu ook? Of kijken ze doelloos rond om daarna weer te verdwijnen. Vandaag gaan we kritisch naar

Nadere informatie

WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies

WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies WEBSITE SCAN Vrijblijvend advies IBAN: NL57ABNA0479025207 Inleiding: Wij hebben uw website op diverse facetten geanalyseerd en hier een bondig rapport voor geschreven. Door het uitvoeren van onderstaande

Nadere informatie

Responsive & Adaptive

Responsive & Adaptive Responsive & Adaptive webdesign door online regisseur Snakeware versie 1.0 woensdag, 17 oktober 2012 Uitgebracht door: Auteurs: Snakeware Martiniplein 15e 8601 EG Sneek Dhr. Gerben Kuipers gerben@snakeware.nl

Nadere informatie

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 08. Content Design verdrijft CMS

WHITEPAPER IN 5 MINUTEN. 08. Content Design verdrijft CMS WHITEPAPER IN 5 MINUTEN M A A R T 2 0 1 4 08. Content Design verdrijft CMS Introductie Je komt steeds vaker op websites die er bijzonder uitzien, of die het verhaal in één pagina vertellen. Jij wil dit

Nadere informatie

Ontwerpdocument. Maarten Kolthof. NHL Hogeschool Opleiding Communication & Multimedia Design Ontwerpdocument - Maarten Kolthof

Ontwerpdocument. Maarten Kolthof. NHL Hogeschool Opleiding Communication & Multimedia Design Ontwerpdocument - Maarten Kolthof Ontwerpdocument Maarten Kolthof NHL Hogeschool Opleiding Communication & Multimedia Design Ontwerpdocument - Maarten Kolthof Inhoud Algemeen ontwerp 3 Icoon en kleurgebruik Animatie technieken ios 7 kenmerken

Nadere informatie

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR WELKOM AGENDA Introductie Korte algemene inleiding Usability Usability voor mobiele apparaten Vragen - afsluiting INTRODUCTIE Peter Kassenaar;

Nadere informatie

1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE

1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE 1. ONTWIKKEL EEN MOBIELE VERSIE Het is een misvatting om te denken dat een webshop die ontwikkeld is als desktopsite, ook goed werkt voor mobiele gebruikers. Integendeel, je moet de website optimaliseren

Nadere informatie

Hallo, wij willen je graag voorstellen. aan je nieuwe website:

Hallo, wij willen je graag voorstellen. aan je nieuwe website: Hallo, wij willen je graag voorstellen aan je nieuwe website: Vanwege de op handen zijnde veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg, willen wij je een handje helpen met je bereikbaarheid, uitstraling

Nadere informatie

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE

10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE 10 WEB DESIGN TIPS VOOR EEN SUCCESVOLLE WEBSITE Is uw website aan vernieuwing toe? Pas deze tips toe en haal meer uit je website De laatste jaren zien we grote veranderingen op het gebied van webdesign.

Nadere informatie

55 SEO Tips Om Mee Te Scoren!

55 SEO Tips Om Mee Te Scoren! 55 SEO Tips Om Mee Te Scoren! Een goede tip is nooit weg, toch? Ik heb er 55 voor je op een rijtje gezet, waarmee je je website kunt optimaliseren, zodat je hoger scoort in Google, meer bezoekers naar

Nadere informatie

Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016

Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016 Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016 Marit Beerepoot 10983430 7 februari 2016 Informatiekunde Universiteit van Amsterdam Inleiding Voor deze opdracht was het de bedoeling dat er 3 verschillende voorstellen

Nadere informatie

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014

TuinHulp.com, Nieuwe Webservice voor Hoveniersbedrijven 2014 Even voorstellen: Mijn naam is Marcel van Leeuwen, ben van oorsprong hovenier, en tuincentrum deskundige. Sinds eind jaren negentig ontwerp en publiceer ik ook websites. Nadat ik ben overgestapt naar Wordpress

Nadere informatie

Grote Beer 123 3067 TR Rotterdam

Grote Beer 123 3067 TR Rotterdam Persoonlijke gegevens Geboortedatum Burgerlijke staat Nationaliteit Rijbewijs Robert de Pijper 01031982 Ongehuwd Nederlandse Ja Adres Postcode Woonplaats Grote Beer 123 3067 TR Rotterdam Telefoon Email

Nadere informatie

Whitepaper. E-mail design best practices

Whitepaper. E-mail design best practices Whitepaper E-mail design best practices 14 tips voor het design van je e-mail Versterk de boodschap van je uiting Best practices voor je e-mail design Het design speelt een grote rol in de eerste indruk

Nadere informatie

Ontwerpdocument Beeld

Ontwerpdocument Beeld Media, Informatie en Communicatie Project Parool Ontwerpdocument Beeld Nikita Brantsen Kim Vendrig Lisa Bol Thom Specht Christel Verwoerd Dewy Muijrers P122A Tutor : Jaimy Ramdin Media, Informatie en Communicatie

Nadere informatie

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 3. Het World Wide Web MM-05-03-01. Voorkennis: Geen.

OPDRACHTKAART. Thema: Multimedia. Het internet 3. Het World Wide Web MM-05-03-01. Voorkennis: Geen. OPDRACHTKAART MM-05-03-01 Het World Wide Web Voorkennis: Geen. Intro: Deze opdracht gaat over de belangrijkste mogelijkheid van het internet: het surfen op het World Wide Web. Deze opdracht beschrijft

Nadere informatie

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42

SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 SMART- Leerdoel Mathijs de Bok Emotion - RMM42 Inhoudsopgave 1.0 Inhoudsopgave 1 1.0 Inleiding 2 1.1 Algemeen 2 1.2 Mijn leerdoelen 2 2.0 Beschrijving leerdoel 2 3 2.1 Responsive 3 2.2 Up- to- date HTML&CSS

Nadere informatie

INTERACTIE. In de Appendix vindt u de wireframes.

INTERACTIE. In de Appendix vindt u de wireframes. Het concept Het grootste en belangrijkste museum van Nederland, het Rijksmuseum, heeft de plaatsing van vijf grote mediazuilen in de foyer op de planning staan. Om deze reden hebben zij ons ingeschakeld

Nadere informatie

responsive design & merkbeleving Nils Vermeulen / Seminar

responsive design & merkbeleving Nils Vermeulen / Seminar responsive design & merkbeleving Nils Vermeulen / Seminar deze seminar 1. De vraagstelling 2. Responsive (web)design 3. Responsive identity 4. Toepassen onderzoek 5. Van responsive design naar styleguide

Nadere informatie

Tips voor een gebruiksvriendelijke website

Tips voor een gebruiksvriendelijke website Cre@ctiv Webdesign, digitale marketing & grafisch ontwerp Tips voor een gebruiksvriendelijke website Stenenmolenstraat 162 2800 Mechelen +32 15 68 06 76 +32 472 33 64 98 info@creactivmarketing.com Inleiding

Nadere informatie

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media

Handleiding Concrete5 website. Outbound Media Handleiding Concrete5 website Outbound Media In deze handleiding behandelen we de basis benodigdheden om uw website up-to-date te kunnen houden. We behandelen: Inloggen editen (bewerken) van tekst een

Nadere informatie

Onderzoek naar product en concurrentie. 10 Concurrenten van webshop Sportieve E-bike. Websites links:

Onderzoek naar product en concurrentie. 10 Concurrenten van webshop Sportieve E-bike. Websites links: Onderzoek naar product en concurrentie. 10 Concurrenten van webshop Sportieve Ebike Websites links: http://www.fatboy.com/nl/ http://www.dsignmeubels.nl/ http://allemachtigprachtig.nl/ http://www.gilianoriginals.nl/

Nadere informatie

Ontwerpdocument BVA app Ontwerpdocument BVA app

Ontwerpdocument BVA app Ontwerpdocument BVA app 1 Inhoudsopgave Inleiding Geinterviewde persoon 1e Ontwerp - Zoeksuggesties Probleem Oplossing 2e Ontwerp - Lijst van producten in Kavel Probleem Oplossing 3e Ontwerp - Opslaan knop Probleem Oplossing

Nadere informatie

MMIO Verslag. Groepsopdracht week 1. Hoe zorgen we dat kinderen van jongs af aan gezonder leren eten?

MMIO Verslag. Groepsopdracht week 1. Hoe zorgen we dat kinderen van jongs af aan gezonder leren eten? MMIO Verslag Groepsopdracht week 1 Hoe zorgen we dat kinderen van jongs af aan gezonder leren eten? Door David Arisz 11044772 Rob Dekker 11020067 Devin Hillenius 11018070 Joep Straatman 11035307 Concept

Nadere informatie

Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0

Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0 Ontwerprapport Save Energy Leiden Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0 Inhoudsopgave Inleiding...4 1 Grafisch Ontwerp...5 1.1 De website...5 1.2 Header...6 1.3 Menu...6 1.4 Content...7 1.5 Grafieken...7 1.5

Nadere informatie

Webdesign voor ondernemers

Webdesign voor ondernemers e-boek Webdesign voor ondernemers Veelgestelde vragen over het laten maken van een website Bart van den Bosch Inhoud 1. Zelf doen of uitbesteden? 4 2. Webdesigners 7 3. Wat is Wordpress 10 4. Maken van

Nadere informatie

DESIGN DOCUMENT CRIA VSD

DESIGN DOCUMENT CRIA VSD DESIGN DOCUMENT CRIA VSD Travellu Design Document Dennis de Kruijf 506404 CRIA LA FEB Datum: 02-04 - 2015 inhoudsopgave INLEIDING inhoudsopgave 2 INLEIDING 3 home page 4 destinations 5 experiences 6 plan

Nadere informatie

Concept Deze week hebben wij ervoor gekozen om de tiled display, die rechts van de ESC balie staat, te verbeteren door een interactieve applicatie eraan te verbinden. Op dit moment is het display, alhoewel

Nadere informatie

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR

USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR USABILITY VOOR HET WEB EN MOBIELE APPARATEN PETER KASSENAAR WELKOM AGENDA Introductie Korte algemene inleiding Usability Usability voor mobiele apparaten Vragen - afsluiting INTRODUCTIE Peter Kassenaar;

Nadere informatie

Indesign. Pencil - Achtergrond - Visie - Keuzes - Onderbouwing - Toepassing. Photoshop - Achtergrond - Toepassing. Vincent Damen 11034734

Indesign. Pencil - Achtergrond - Visie - Keuzes - Onderbouwing - Toepassing. Photoshop - Achtergrond - Toepassing. Vincent Damen 11034734 Indesign Vincent Damen 11034734 Pencil - Achtergrond - Visie - Keuzes - Onderbouwing - Toepassing Photoshop - Achtergrond - Toepassing Pencil Achtergrond Ik had voor deze week nog nooit van het programma

Nadere informatie

Handleiding Macromedia Contribute

Handleiding Macromedia Contribute Handleiding Macromedia Contribute Marcel Lemmen en Frank Coenders maart 2008 Handleiding Macromedia Contribute 1 Contribute in vogelvlucht Contribute werkt simpel en intuïtief. Het bewerken van een website

Nadere informatie

PRESTATIESITE WEBPAKKET

PRESTATIESITE WEBPAKKET PRESTATIESITE WEBPAKKET PRESTATIESITE Wij hebben al onze ervaring gebruikt om een gestandaardiseerd webpakket te ontwikkelen met een lay-out welke de focus heeft op leads en new business. Op deze wijze

Nadere informatie

Autobiotic Selfie. Stijn van Wakeren, G&I D1. Art Media & Me: Saskia Freeke, Sonja van Vuure, Martin Lacet en John Hennequin

Autobiotic Selfie. Stijn van Wakeren, G&I D1. Art Media & Me: Saskia Freeke, Sonja van Vuure, Martin Lacet en John Hennequin Autobiotic Selfie Stijn van Wakeren, G&I D1 Art Media & Me: Saskia Freeke, Sonja van Vuure, Martin Lacet en John Hennequin Het Artefact Mijn artefact is een gif bestand. Een gif bestand is een type afbeelding

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert.

9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. 9 redenen waarom jouw website geen klanten oplevert. Introductie Een goed ingerichte website met een goed uitgevoerde marketingstrategie is het ideale marketing tool voor ondernemers. Een goede website

Nadere informatie

Bouw snel en eenvoudig een eigen mobile Virtual Reality app

Bouw snel en eenvoudig een eigen mobile Virtual Reality app Bouw snel en eenvoudig een eigen mobile Virtual Reality app Deze handleiding is opgesplitst in twee delen. Deel 1: Hoe gebruik je het Smart2VR CMS? Deel 2: Hoe gebruik je de Virtual Reality app? Deel 1:

Nadere informatie

d e s i g n d o c u m e n t MELK

d e s i g n d o c u m e n t MELK designdocument MELK melk moet een identiteit krijgen zowel inhoudelijk als visueel in dit document is het ontstaan van het visuele gedeelte weergegeven Dit is een inhoudsopgave 4-19... logo 20-34... website

Nadere informatie

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress

Cursus Onderwijs en ICT. bloggen met Wordpress Cursus Onderwijs en ICT Deel 21 (versie 1.0 NL 27-04-2011) bloggen met Wordpress door Serge de Beer Inleiding Zelf ben ik niet zo n blogger. Niet dat ik het niet heb geprobeerd trouwens. Al regelmatig

Nadere informatie

Succesvol websites bouwen vanuit een concept

Succesvol websites bouwen vanuit een concept Succesvol websites bouwen vanuit een concept Docent: Ruben Olislagers 1 Internetstrategie Begin met een gedegen plan 2 User Centered Design Ontwerpen vanuit de wensen en behoeften van de doelgroep Wie

Nadere informatie

Deze week: - Bespreken 2 websites - kleur - MBTI - Opdracht wat moet er voor volgende week af zijn?

Deze week: - Bespreken 2 websites - kleur - MBTI - Opdracht wat moet er voor volgende week af zijn? Deze week: - Bespreken 2 websites - kleur - MBTI - Opdracht wat moet er voor volgende week af zijn? Vormgeving in relatie tot verschillende doelgroepen Hoe kun je mensen groeperen? oefening [ met z n

Nadere informatie

ailexpert Tips & Tricks Email design

ailexpert Tips & Tricks Email design ailexpert Tips & Tricks Email design 1 Inleiding E-mail marketing is een vorm van direct marketing waarmee een bedrijf in contact kan komen te staan met haar klanten. De markt van E-mail marketing is de

Nadere informatie

Pagina 1 van 13. Screen design. Justin koopmans

Pagina 1 van 13. Screen design. Justin koopmans Pagina 1 van 13 Screen design Justin koopmans - 0880018 Inleiding Pagina 2 van 13 Voor het vak Screen Design was opdracht 1 al een leuke. We moesten een pagina van een bank herontwerpen. Dit sprak mij

Nadere informatie

Vormgeving P1415: Eindwerk Mark van Dijken (500714919) Klas koraal. Datum: 12 januari 2015 Docent: M. Andrews

Vormgeving P1415: Eindwerk Mark van Dijken (500714919) Klas koraal. Datum: 12 januari 2015 Docent: M. Andrews Vormgeving P1415: Eindwerk Mark van Dijken (500714919) Klas koraal Datum: 12 januari 2015 Docent: M. Andrews Inhoudsopgave Inleiding Music player voor mobiel moodboard 2 schetsen 3 eindresultaat 4 Restaurant

Nadere informatie

M I K E R U B I O K E R N T A A K

M I K E R U B I O K E R N T A A K M I K E R U B I O E X A M E N 2 0 1 4 K E R N T A A K 2 1 Inhoudsopgave Inventarislijst...03 Begeleidt Uitbestedingen...05 Logboek Back-ups...07 Protocol & Bestaden...09 Testplan...11 Website...15 Applicatie...18

Nadere informatie

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken.

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. WELKOM Bedankt om dit gratis e-book te downloaden! J Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. Als anderen vertellen over de hosting van hun website, en updates doen en backups

Nadere informatie

Beheers de MULTI SCHERMEN WERELD

Beheers de MULTI SCHERMEN WERELD Beheers de MULTI SCHERMEN WERELD BELANGRIJKE PUNTEN Wat is een Multi-Schermen website? De groeiende belangrijkheid van Multi-Schermen websites Wat Google aanbeveelt What Google vereist Maak van je bezoekers

Nadere informatie

Mobiele internet strategie

Mobiele internet strategie Mobiele internet strategie Waar staan we? Reduitlaan 33 Unit 2.09 4814 DC Breda +31 (0)76 888 00 88 info@e-sites.nl www.e-sites.nl BTW 1387489189 KvK 1891618948 Bank 1894894561 Inhoud Inleiding... 3 Wees

Nadere informatie

Websitecheck. Taak en Tekst voor websites die werken. www.jouwsite.nl

Websitecheck. Taak en Tekst voor websites die werken. www.jouwsite.nl Taak en Tekst voor websites die werken www.jouwsite.nl Websitecheck Taak en Tekst, www.taakentekst.nl Buijs Ballotstraat 27A, 2563 ZH Den Haag 06-13935470 1 Websitecheck Website: Eigenaar: Datum: www.jouwsite.nl

Nadere informatie

02. Responsive Design

02. Responsive Design WHITEPAPER IN 5 MINUTEN J U L I 2 0 1 2 02. Responsive Design Introductie De wereld van schermen waarop je website wordt getoond, raakt in rap tempo versnipperd. Voorheen was het makkelijk: websites werden

Nadere informatie

The Arternet: Ontwerpdocumentatie 20-01-2015

The Arternet: Ontwerpdocumentatie 20-01-2015 The Arternet: Ontwerpdocumentatie 20-01-2015 Levi Zimmerman & Robert Stijn V201 Alexander Zeh - The Social Web The Arternet: Ontwerpdocumentatie Levi Zimmerman & Robert Stijn 1 Inleiding The Arternet is

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR COMMUNICATIEMANAGERS EN WEBMASTERS

INFORMATIE VOOR COMMUNICATIEMANAGERS EN WEBMASTERS INFORMATIE VOOR COMMUNICATIEMANAGERS EN WEBMASTERS BrowseAloud Plus: dé voorleestool op websites! 1 INHOUD Informatie voor communicatiemanagers en webmasters... 1 BrowseAloud Plus: dé voorleestool op websites!

Nadere informatie

Web Games en het mobiele web. Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen

Web Games en het mobiele web. Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen Web Games en het mobiele web Hoorcollege Webdesign 9 6 juni 2014 Christof van Nimwegen Webgames: scope dit college onderdeel Games staan nu centraal in deze faculteit. In een cursus over webdesign MOET

Nadere informatie

Th!nk mobile. Op Zig logisch. Menno Ouweneel Marketingmanager. Twitter: mouweneel Skype: menno_ouweneel

Th!nk mobile. Op Zig logisch. Menno Ouweneel Marketingmanager. Twitter: mouweneel Skype: menno_ouweneel Th!nk mobile Op Zig logisch Menno Ouweneel Marketingmanager Twitter: mouweneel Skype: menno_ouweneel Mobiele telefoons zullen de desktop computer passeren als het meestgebruikte apparaat voor internettoegang,

Nadere informatie

1 BUSINESS INTERNET SUPPORT

1 BUSINESS INTERNET SUPPORT Versie 1 BUSINESS INTERNET SUPPORT Yoron Dot Net Stap voor stap Handleiding YORON DOT NET BEHEER V1.X Stap voor stap handleiding YORON Het Wielsem 10 s-hertogenbosch Inhoudsopgave Opstarten Yoron DotNet

Nadere informatie

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675

Versie 2. Opdracht deel B 07-12-2014. Inhoud. Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Versie 2 07-12-2014 Opdracht deel B Inhoud Raoul Vos Hogeschool Leiden Studentnummer: 1088675 Inhoudsopgave: Inleiding:... 3 Opdracht deel A Analyse... 3 Opdracht deel B Inhoud... 3 Opdracht deel C Website...

Nadere informatie

04. Tablets kun je niet meer negeren

04. Tablets kun je niet meer negeren WHITEPAPER IN 5 MINUTEN J U L I 2 0 1 2 04. Tablets kun je niet meer negeren Inleiding Tablets zijn als medium niet meer weg te denken. Maar nog te weinig bedrijven beseffen dit. Vroeger kwam het gebruik

Nadere informatie

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes

Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Waarom is Click to Call de ontbrekende link voor online succes Oktober 2013 ONDERWERPEN Managementsamenvatting 2 Introductie 3 Online blijft 4 Waarom is Click-to-Call vandaag de dag relevant? De nieuwe

Nadere informatie

Nieuwe website? Best4u helpt je op weg

Nieuwe website? Best4u helpt je op weg Nieuwe website? Best4u helpt je op weg Optimaal online presteren begint voor jou als ondernemer bij een goede website. Je wilt een mooi design, passende functionaliteiten, overtuigende teksten en je publiek

Nadere informatie

Gave opmaak! Er is gebruik gemaakt van een vorm van een lichaam die aanduid waar welke opmerking thuis hoort, doet denken aan de basispunten van HTML.

Gave opmaak! Er is gebruik gemaakt van een vorm van een lichaam die aanduid waar welke opmerking thuis hoort, doet denken aan de basispunten van HTML. De impact van technologie op je nachtrust. Deze vind ik persoonlijk heel erg goed, mede ook door de inhoud. Hij ziet er naar mijn mening ook gaaf uit, simple maar dat spreekt me aan! Felle kleuren die

Nadere informatie

Zoekmachine optimalisatie Trends 2011. SEO ontwikkelingen om rekening mee te houden in 2011

Zoekmachine optimalisatie Trends 2011. SEO ontwikkelingen om rekening mee te houden in 2011 Zoekmachine optimalisatie Trends 2011 SEO ontwikkelingen om rekening mee te houden in 2011 Een woord vooraf Bronnen: bruceclay.com, searchengineland.com, frankwatching.com, marketingfacts.nl, dutchcowboys.nl,

Nadere informatie

Find The Word. Design Document versie 0.1

Find The Word. Design Document versie 0.1 Find The Word Design Document versie 0.1 Author: Paul Meelen Bobby Goossens Vrije Ruimte, 2005 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...1 1 Document Geschiedenis...2 2 Introductie...3 2.1 Eigenschappen...3 3 Spel

Nadere informatie

Sophie van Solinge 77524 CMS32

Sophie van Solinge 77524 CMS32 Sophie van Solinge 77524 CMS32 1 Opdracht 1 Drupal Wordpress Joomla Case 1 De groenteboer op de hoek, heeft grootse plannen voor zijn zaak. Omdat er in de omgeving veel verzorgingstehuizen zijn en de inwoners

Nadere informatie

Titelpagina Styleguide Jij&Overijssel

Titelpagina Styleguide Jij&Overijssel Huisstijlrichtlijnen Digitaal Titelpagina Styleguide Jij&Overijssel Inhoudopgave Onderwerp Pagina 1 Responsive design 3 2 Tone of voice 4 3 Kleurgebruik 5 4 Typografie 6 5 Formulieren 8 6 Pictogrammen

Nadere informatie

Succesvol dankzij internet

Succesvol dankzij internet Succesvol dankzij internet Gratis workshop voor Ondernemend Roombeek Enschede 24-4-2012 Jorik Heins Deze presentatie komt online beschikbaar op www.marketingman.nl/presentatie Vanavond Wat is een goede

Nadere informatie

Hoe ziet de toekomst van de Flat design trend eruit?

Hoe ziet de toekomst van de Flat design trend eruit? Hoe ziet de toekomst van de Flat design trend eruit? Onderzoeksverslag Seminar (JDE-SVIS.3V-13) David van Valkengoed Studentnummer: 1619041 JDE-VISD-1 Docent: Dick Swart Laatste aanpassing: 3 Januari 2015

Nadere informatie

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk

Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk Uw website gebruiksvriendelijk, vindbaar en toegankelijk! Training PGOsupport!! 14 april 2014! Jaap van de Putte Programma 10.00-12.30 Kennismaking Usability / Findability / Accessibility 13.15-16.30 Van

Nadere informatie

Workshop Eenvoudig Websites Maken Werkboek

Workshop Eenvoudig Websites Maken Werkboek Workshop Eenvoudig Websites Maken Werkboek 1 Schrijven voor het web 1.1 Sheets met vragen De workshopbegeleider kan je de presentatie met vragen doormailen. Je kan hem bereiken via ossdenbosch@ptcc.nl

Nadere informatie

Beter omgaan met YouTube: 5 Tips om jouw YouTube kanaal scherp in beeld te krijgen!

Beter omgaan met YouTube: 5 Tips om jouw YouTube kanaal scherp in beeld te krijgen! Beter omgaan met YouTube: 5 Tips om jouw YouTube kanaal scherp in beeld te krijgen! Inleiding Je kan er simpelweg niet meer omheen. Zodra je een zoekopdracht uitvoert op Google, verschijnen er video thumbnails

Nadere informatie

Workshop. Zoekgedrag anno 2012: Wat is de impact op de Search strategie? Copyright 2012, iprospect, Inc. All rights reserved.

Workshop. Zoekgedrag anno 2012: Wat is de impact op de Search strategie? Copyright 2012, iprospect, Inc. All rights reserved. Workshop Zoekgedrag anno 2012: Wat is de impact op de Search strategie? EVEN VOORSTELLEN E: Joost.Verest@iProspect.com T: +31 (0) 6 27 02 32 89 AGENDA 1. Toen & Nu 2. Gebruik van de zoekmachine 3. Search

Nadere informatie

LAAT ONS EEN MAKE OVER VAN UW WEBSITE MAKEN EEN SLIMME SNELLE VEILIGE MULTI SCREENWEBSITE BOUWEN DIE PRESTEERT DIE U WEBSITE HOGER PLAATST IN DE

LAAT ONS EEN MAKE OVER VAN UW WEBSITE MAKEN EEN SLIMME SNELLE VEILIGE MULTI SCREENWEBSITE BOUWEN DIE PRESTEERT DIE U WEBSITE HOGER PLAATST IN DE LAAT ONS EEN MAKE OVER VAN UW WEBSITE MAKEN EEN SLIMME SNELLE VEILIGE MULTI SCREENWEBSITE BOUWEN DIE PRESTEERT DIE U WEBSITE HOGER PLAATST IN DE GOOGLE ZOEKMACHINES WIJ LEVEREN Complete Website Bouw en

Nadere informatie

Je kan vanuit de RV SiteBuilder steeds terugkeren naar het controlepaneel, via de knop rechts bovenaan.

Je kan vanuit de RV SiteBuilder steeds terugkeren naar het controlepaneel, via de knop rechts bovenaan. RV SiteBuilder openen Log in op je controlepaneel met de gegevens die je van ons hebt ontvangen. Eens ingelogd, klik je helemaal onderaan, in de sectie Software/Services, op het RV SiteBuilder icoontje.

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

Er zijn veel manieren waarop je een site kunt analyseren. We beperken ons hier tot de homepage. In deze opdracht gaan we 2 manieren toepassen:

Er zijn veel manieren waarop je een site kunt analyseren. We beperken ons hier tot de homepage. In deze opdracht gaan we 2 manieren toepassen: 1 Site-analyse Er zijn veel manieren waarop je een site kunt analyseren. We beperken ons hier tot de homepage. In deze opdracht gaan we 2 manieren toepassen: 1 Analyse van de paginastructuur 2 Analyse

Nadere informatie

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Mediawijs Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Dat mensen gebruik maken van media is niet nieuw. Er zijn

Nadere informatie

Haal meer boekingen uit uw website! Meer bezoekers, meer boekingen, meer gasten Tommy Bookingsupport & TenZer

Haal meer boekingen uit uw website! Meer bezoekers, meer boekingen, meer gasten Tommy Bookingsupport & TenZer Haal meer boekingen uit uw website! Meer bezoekers, meer boekingen, meer gasten Tommy Bookingsupport & TenZer Wat gaan we doen. Online trends Website ontwikkeling Online boeken Zoekmachine optimalisatie

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk?

Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk? Hoofdstuk 1 Wat zijn apps eigenlijk? Welkom Wat goed dat je begonnen bent in dit boek! Het lijkt me heel leuk om samen met jou een app te maken. Als we alle stappen rustig doorlopen, heb je straks niet

Nadere informatie

Responsive Design. Werkwijze en aanlevering Responsive Design. Mach3Builders

Responsive Design. Werkwijze en aanlevering Responsive Design. Mach3Builders Responsive Design Werkwijze en aanlevering Responsive Design Mach3Builders Introductie Door de explosieve stijging van het aantal soorten devices waarop websites bekeken kan worden, is het ontwerpen van

Nadere informatie

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress

Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Gebruikershandleiding websitebeheer m.b.v. Wordpress Saft Websites Gebruikershandleiding Wordpress pag. 1 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inhoudsopgave Inleiding Inloggen in administratorgedeelte Informatie

Nadere informatie