Terugkerende trends in webdesign

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Terugkerende trends in webdesign"

Transcriptie

1 Terugkerende trends in webdesign Marlon Veelers Docent: Dick Swart Specialisatie: Visual Seminar 2014-B Kernwoorden: webdesign, trends, technologische ontwikkeling

2 Inleiding Wat zou het handig zijn als wij informatie zouden kunnen uitwisselen met verschillende Universiteiten en instituten, dacht Tim Berners-Lee in Hij heeft het waarschijnlijk nooit aan zien komen dat zijn project World Wide Web een aantal jaar later de wereld zou veranderen. Kan je de websites waarin brandende Word-Art-achtige teksten door je beeldscherm heen vlogen nog herinneren? Alles bewoog, en had felle kleuren. Wat ontzettend tof was dat toen. Kan je je voorstellen dat dat misschien ooit wel weer in gaat zijn? Ik zeer zeker niet, maar zo had ik ook niet gedacht dat bepaalde schoenen uit de jaren 90 weer in zouden raken. In dit essay doe ik onderzoek naar de terugkerende trends binnen webdesign. Daar waar de boekdrukkunst 500 jaar over heeft gedaan, heeft webdesign zich binnen 24 jaar tot een bizar hoog niveau weten te ontwikkelen. Een trend is meestal een gevolg of reactie op een technische ontwikkeling. Om die reden heb ik de technische ontwikkelingen op het gebied van websites op een rijtje gezet en onderzocht, en vervolgens gekeken naar de verandering in het design van de websites. In hoeverre heeft de technische ontwikkeling eigenlijk invloed op webdesign?

3 Over trends Volgens De Dikke Van Dale is een trend: Het algemeen verloop dat cijfers gedurende een periode vertonen, afgezien van de toevalligheden en seizoensafwijkingen. Je kan dus zeggen dat trends meetbare veranderingen zijn, die los staan van toevalligheden en seizoensafwijkingen. Een trend gaat dus over een bepaalde tijdsduur. Een goed voorbeeld is de vergrijzing. Je kan onderzoeken hoeveel ouderen er zijn, en of dit percentage groeiende is ten opzichte van de rest van de bevolking. Tevens is de vergrijzing een verloop dat niet afhankelijk is van het seizoen of van toevalligheden. Er bestaan vier verschillend trends: Producttrends Een producttrend hangt altijd samen met de populariteit van een bepaald product. Mensen staan ineens in de rij voor een film, een boek of de nieuwe iphone 6. De duur van deze trend is kort, meestal niet langer dan één jaar. Een producttrend houdt een concreet product of dienst in. Markttrends De markttrend beweegt zich op markt- of brancheniveau: er worden ideeën ontwikkeld naar aanleiding van de voorkeuren en behoeften van de mens. De duur van een markttrend is één tot vijf jaar. Een voorbeeld van een markttrend is het concept verpamkkingloze producten ( precycling ). Markt- en producttrends worden uiteindelijk vertaald naar concepten en nieuwe of vernieuwde producten of diensten. Consumententrends Bij de consumententrend is de consument de bepalende factor. Het gaat hierbij om verlangens, wensen en behoeften van de mens. Dit gaat dan ook vaak over dingen die de mensen belangrijk vinden. De duur van deze trend is vijf tot tien jaar. Een voorbeeld is het hele ecobewustzijn. Maatschappelijke trends Maatschappelijke trends worden niet door iedereen bewust ervaren, maar zijn diep geworteld in de maatschappij. Maatschappelijke trends spelen zich af op meganiveau.

4 De duur van deze trend is dan ook tien tot dertig jaar. Een voorbeeld van een maatschappelijke trend is de, zoals hierboven ook al genoemd, vergrijzing. Trends in webdesign in 2014 Webdesign ontwikkelt zich ontzettend snel. In dit hoofdstuk behandel ik 8 belangrijke trends uit Flat Design Hij mag niet ontbreken. Deze trend is door Microsoft op de kaart gezet. Flat design komt goed tot zijn recht bij B2B (Business To Business) websites, omdat het zakelijk en minimalistisch overkomt. Ook in samenwerking met het Responsive design doet de platte internet wereld het goed. Er zijn egale kleuren te zien, op een website zijn dit er niet meer dan één of twee. Skeuomorphism (verwijzingen naar de echte wereld) behoren tot het verleden. Het feit dat we geen verwijzingen of vergelijkingen met de echte wereld nodig hebben om te snappen wat er bedoeld wordt, komt doordat we steeds vertrouwder raken met de interfaces. Responsive en Mobiel Hoewel deze term al in 2010 is bedacht, toen meer bedrijven gingen investeren in het bieden van een optimale mobiele ervaring, is dit een trend die nog hartstikke mee mag doen in het rijtje. Een responsive website past zich aan de omgeving van het apparaat aan. Dit doet hij door middel van percentages en breaking points letterlijk punten waar de content kan worden afgebroken.

5 In deze afbeelding wordt goed uitgelegd wat responsive design inhoudt. De drie gele vlakken worden bij een mobiel onder elkaar weergegeven, voor een optimaal resultaat. Het einde van zo n geel blok is dan bijvoorbeeld een breaking point; daar wordt hij afgebroken. Het gebruik van de smartphone en tablet is zo toegenomen, dat daar twee trends uit zijn voortgekomen: Mobile first: hierbij is het ontwerp gericht op de smartphone als basis. Alleen het noodzakelijke staat op de website. Mobile only: dit nieuwe fenomeen is gekomen nu mobiel een volwaardig kanaal is. Mobile only platformen of diensten zijn alleen via de mobiel beschikbaar. Vaak zijn dit mobile apps van een sociaal netwerk. Blokjes Steeds meer websites werken met een bepaalde blokken structuur. Zo is het concept Thegrid.io laatst in de markt gekomen: een website die zich vormt naar jouw content. Je upload artikelen met foto s en tekst, en de website past zich vanzelf daarop aan. Het voordeel van zo n blokkenpagina is dat het hand in hand samengaat met het responsive design. Breaking points zijn makkelijk te bepalen en de afbeeldingen worden gemakkelijk verkleind. Deze trend is een reactie op ons gedrag: wij willen steeds meer bepalen en meer interactie.

6 De website nest.com is een goed voorbeeld van zo n blokkensite. Te zien is hier ook het flat design, grote afbeeldingen en illustraties en weinig tekst. De website krijgt door deze combinatie een strakke, zakelijke, eerlijke en moderne uitstraling. Eén pagina Verschillende webpagina s zijn zo Veel websites bestaan tegenwoordig uit één pagina, waar alle content en functionaliteiten te vinden zijn. Het voordeel hieraan, is dat bedrijven zo gedwongen worden om hun content niet langer te maken dan noodzakelijk. One page websites zijn zo ontworpen dat de bezoeker snel een overzichtelijk aanbod krijgt. De links in de menubar leiden middels een subtiele animatie naar een andere locatie van de pagina, maar dit kan ook door te swipen of scrollen. Met deze one page website kan je goed een echte beleving aan je merk koppelen. Vaak bestaan de delen of vlakken van deze one page websites uit verschillende lagen, waardoor ze heel geleidelijk over elkaar heen schuiven. Grote afbeeldingen Dit is een trend die vaak bij de one page website komt kijken: grote foto s of video s. Deze foto s zijn vaak scherm vullend. Dit creëert een ultieme merkbeleving. Waar beeld eerst ondersteunend was aan tekst, is tekst nu ondersteunend aan het beeld. De tekst die hierbij wordt gebruikt, is vaak een schreefloos, wit font. Je ziet ook steeds meer video s in plaats van tekst. Het sharegehalte van een video is vele malen groter dan die van tekst en dat is een groot voordeel. Wat vaak komt kijken bij deze image headers, en in combinatie met het flat design, zijn zogenaamde Ghost Buttons. Deze knoppen zijn weliswaar zichtbaar, maar ze zijn minimalistisch en vaak transparant met een lijn om de button heen. Wanneer je hier met je muis overheen gaat, krijgt de button kleur.

7 Een goed voorbeeld is de website Lush.com, die van de zeepjes, ja. Hier is ook de ghost button te zien. In combinatie met het beeld werkt zo n button heel goed, hij leidt niet af maar je weet wel dat je erop kan klikken en dat het dus een knop is. Simplicity Eenvoud en minimalisme zijn vrijwel altijd belangrijke stromingen binnen het ontwerpen geweest. Veel ontwerpers halen hun inspiratie uit de Swiss Style, het Zwitsers Modernisme, uit de jaren 50. Dit is naast een trend ook een golfbeweging die met name in het grafisch design binnen een bepaalde tijd weer terugkomt. Binnen het webdesign lijkt steeds meer mogelijk te zijn, en verschijnen er steeds meer keuzes en opties. Het is daarom dat we af en toe grijpen naar een wat eenvoudigere vormgeving. Eenvoud biedt helderheid en vertrouwen, in plaats van verwarring. Bij Simplicity komt ook een groot deel van het flat design kijken; een minder groot kleurenpalet en een rustigere vormgeving. Dit zie je ook terug aan de minimalistische menubar. Achtergronden bestaan niet meer uit patronen, maar uit foto s of een enkele kleur. Simplicity moet niet verward worden met simpel. Een website met een goede simplicity vergt een duidelijke structuur en kennis waardoor content op bewuste plekken is geplaatst. Kijk bijvoorbeeld naar de pagina s Yahoo en Google. Yahoo staat vol links en artikelen, terwijl de homepage van Google enkel bestaat uit hun logo, de zoekbalk en twee knoppen. Dat werkt enorm goed. Je wordt niet overspoeld met informatie en krijgt alleen datgene te zien wat je wil: iets opzoeken.

8 Toptaken Vroeger stond hier een artikel, of een leuk welkomstwoord van het bedrijf, maar tegenwoordig staan er op de homepage toptaken. Dit is een strategie die gericht is op de behoeften van je klanten. En die werkt. De bezoekers hoeven helemaal niet alles van de website te zien, maar komen maar voor een klein deel. Er wordt bepaald wat de bezoekers echt van een site willen, en dat wordt op de homepage geplaatst, meestal in een paar blokken. Zo wordt er nog meer focus op de gebruiker gelegd, in plaats van de website. Een goed voorbeeld is de website van Tilburg.nl. Hier zijn vier blokken te zien met dat waar de meeste bezoekers voor komen, zoals een afspraak maken of een

9 verhuizing doorgeven. De site is qua vormgeving zo plat als een dubbeltje. Dit geeft een fris en snel uiterlijk en daardoor zullen bezoekers van de site eerder een positief gevoel voor het bedrijf krijgen. Het nieuwe scrollen We raken met zijn allen aardig gewend aan de interfaces van mobiele apparaten. Veel tekst is bijvoorbeeld vervangen door iconen. Websites hebben een hele andere navigatie, horizontaal bijvoorbeeld. Er kan nu worden gespeeld met het scrollen in de website. Het lijkt of de website is geanimeerd, omdat er elementen bewegen naarmate je scrollt. Wat te merken is, is dat de beleving bij zo n site veel groter wordt, omdat het veel interactiever is. Ook dit ligt aan het feit dat we minder houvast nodig hebben aan bestaande beeldtaal. We snappen wat er gebeurt bij bepaalde knoppen. Om deze reden kan er steeds meer vormgegeven worden vanuit een digitaal perspectief.

10 Deze screenshots zijn van de website airnauts.com en zij hebben een vrij fancy scrollelement. Als je naar beneden scrollt, schuift het roze stuk over het zwarte stuk. Door dit element wordt de website heel interactief en interessant omdat dit onverwachts is. Kleintjes Uiteraard zijn er nog heel veel andere trends. Zo zijn er meer geometrische vormen te zien binnen het webdesign, veel witte lijnen, platte afbeeldingen, transparante lagen Deze lijst kan zo nog een aantal pagina s doorgaan. Omdat deze kleine trends relatief weinig invloed hebben op het webdesign zelf, ga ik deze niet stuk voor stuk behandelen. Wat deze kleinere trends allemaal verbindt, is dat ze vaak in combinatie gaan met flat design of met simplicity. De grootste webdesign trends uit het verleden Zoals ik al zei zijn trends zijn een reactie op een bepaalde technologische ontwikkeling, zoals bij de smartphone. Hierna werd het een trend om je website responsive te maken. Om erachter te komen wat de grootste trends uit het verleden op het gebied van webdesign zijn, heb ik eerst gekeken naar de technologische ontwikkelingen binnen websites en vervolgens gekeken welke trends daarop volgden. Een stukje geschiedenis. Early 1990s: tekst-based sites and mosaic In augustus 1991 maakte de consultant-software-engineer Tim Berners-Lee de eerste website vanaf zijn NeXT computer. Dit hele project noemde hij dan ook het World Wide Web. Het project was eigenlijk slechts bedoeld voor natuurkundigen van

11 universiteiten en instituten van over de hele wereld, zodat zij informatie met elkaar uit konden wisselen. Toentertijd waren er naast zijn collega s bij het CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, Europese Raad voor Kernonderzoek) niet heel veel mensen onder de indruk van zijn project. Natuurlijk wisten mensen niet dat dit hun leven zowat zou veranderen. Interesse kregen de mensen zeker toen webbrowser Mosaic het project in 1993 meer bekendheid gaf. Al moesten ze enkele minuten wachten tot een pagina geladen was. In 1993 waren er volgens een studie van MIT researcher Matthew Gray ongeveer 623 websites. Dit is hoe het World Wide Web er in 1992 uit zag. En dit was groots. Het is geheel op tekst gebaseerd. Functies als layout, kleuren, fonts, navigatie en afbeeldingen bestonden toen nog niet. Mid 1990s Table Based Graphics Het aantal websites schiet enorm omhoog. Midden 1994 bestonden er zo n 2738 websites, terwijl er aan het einde van dat jaar meer dan door de lucht zweefden. In 1995 ging het ook steeds beter met de plaatjes op het internet. Het plaatsen ervan was geen pretje: designers moesten de afbeeldingen in verschillende kleinere stukken knippen, waarna ze hem als een soort puzzel in een tabel plaatsten. Deze tabellen veranderden het uiterlijk van de websites enorm. Designers konden

12 hierdoor de tekst op een website beter organiseren, waardoor de tekst weer beter leesbaar werd. Mensen begonnen websites met een creatief ontwerp steeds meer te waarderen. Door deze aandacht en waardering ontstond er ook direct een heel competitief aspect aan het maken van websites. Webdesigners moesten natuurlijk voor blijven op andere websites en hierom pasten zij steeds meer technieken toe. Websites waren een groot succes. In deze tijd werden websites niet beoordeeld op hun resultaat in een zoekmachine, maar puur op het uiterlijk. Hoe moderner of futuristischer ten opzichte van de rest, hoe beter. Omdat bedrijven nu ook online op wilden vallen, namen zij voor het eerst webdesigners aan. Zo zag MSN.com eruit in Aan de website van MSN.com is goed te zien dat er gebruik gemaakt werd van tabellen. Zo kon er nu ook aan de zijkanten van de website tekst geplaatst worden. Let trouwens even op de tekst in de sidebar links. Verder is het allemaal nog heel basic: zo te zien is de kleur van de hyperlinks te veranderen naar iets anders dan het standaard blauw, en kunnen er gekleurde vlakken geplaatst worden.

13 Dit is hoe Google er in 1997/1998 uit zag. Google heette eerst BackRub. In 1997 besluiten ze de zoekmachine Google te noemen. Het is een woordspeling op het woord Googol, een wiskundige term voor een 1 met honderd nullen. Het gebruik van deze naam geeft hun missie aan: de oneindige hoeveel informatie op internet organiseren. Late 1990s: Flash In 1995 werd Adobe benaderd door een klein ontwerpbureau genaamd FutureWave, of hij de applicatie FutureSplash wilde kopen. Dat wilde Adobe niet. FutureWave probeerde het in 1996 bij een ander bedrijf: Marcomedia. Hij wilde dit maar al te graag en noemde de applicatie Macromedia Flash. Macromedia Flash maakte multimedia, animaties en games mogelijk op het internet. In de jaren negentig werd het steeds populairder om een eigen website te hebben. Flash liet de websites er spannend uit zien, en meer mensen kregen interesse in het vak webdesign. Webdesign ging steeds meer losstaan van webdevelopment. Doordat er meer aandacht werd besteed aan het uiterlijk van websites, begonnen mensen bepaalde websites nu ook mooi en lelijk te vinden. Mensen konden zich onderscheiden, door een professionele website te (laten) bouwen.

14 Op visueel gebied veranderden een aantal dingen. Er werd voor het eerst gebruik gemaakt van geanimeerde hyperlinks die van grootte of kleur veranderden, er werden neon kleuren gebruikt, er werd muziek afgespeeld en logo s vlogen door het beeld. Webdesigners besteedden veel aandacht aan de interactie tussen website en gebruiker. Dit is een element dat nu nog steeds ontzettend belangrijk is. Deze ontwikkelingen zorgden voor de volgende trends: - Tekst is koning: webdesigners animeerden tekst en lieten dat door het hele scherm vliegen. - Tekst blijft koning: mooie achtergronden en tekst in fascinerende kleurencombinaties. - De eerste hit counters verschenen onderaan pagina s. Dit om aan te geven hoeveel vaker jouw website is bezocht dan een andere. Aan deze website van Spook Central uit 1999 is goed te zien dat er volop werd geëxperimenteerd met kleur en animatie. Ik vermoed dat de letters Spook Central bovenaan bewegen Cascading Style Sheets CSS! In 2000 begon dit steeds populairder te worden. Voor het eerst konden designers de vormgeving los van de content creëren. Voordat CSS er was moesten designers het ontwerp voor elke pagina apart schrijven, maar nu hoefden zaken als

15 tekst grootte, font, achtergrond kleur en dergelijke slechts in één bestand beschreven te worden. Naast dat de websites veel meer eenheid kregen, scheelde het de ontwerpers ook uren werk. CSS heeft zijn populariteit aan Microsoft te danken. Internet Explorer 5 was in 2000 de eerste browser die 99% van CCS1 ondersteunde. Toevallig was het toen ook een van de meest populaire browsers. De website van Adobe uit Websites kunnen zich echt onderscheiden door middel van een stijl en kunnen daar eenheid in aanhouden. Kleuren worden in minder extreme mate gebruikt en op de geanimeerde teksten is men ook uitgekeken. Fonts kunnen worden vormgegeven, zo te zien heeft Adobe gekozen voor een font als Times New Roman.

16 De website van Apple, ook uit 2000, met hun moderne stijl. Ik denk dat deze website in 2000 veel luxe uitstraalde, natuurlijk door de producten die ze verkopen, maar ook door de glanzende buttons bovenaan, bijvoorbeeld. Mid 2000s Javascript And Semantics Hoewel Javascript al eerder geïntroduceerd was, sloeg het pas in 2000 aan. De op tabellen gebaseerde websites hadden nu meer nadelen dan voordelen. De lastige manier van coderen, pagina s die langzaam laden en visuele inconsistentie zijn daar voorbeelden van. Dankzij Javascript waren geanimeerde menu s mogelijk. Deze 4 nieuwe web elementen verschenen met de komst van Javascript: - Navigatiemenu s aan de top van de pagina - Drop Down menu s - Formulieren - User Created Content, zoals profielen, verhalen en foto collecties

17 Dit is Facebook uit 2004, dat toen nog The Facebook heette. Hier was een inlogfunctie aanwezig, dankzij Javascript. Qua vormgeving zijn veel herkenbare elementen te zien, die nu nog steeds op Facebook aanwezig zijn. De blauwe kleur en het font bijvoorbeeld. Late 2000s till now Web 2.0 HTML5 bleef zich ontwikkelen, al betekende dit wel het einde voor Flash. Interactie met de gebruiker wordt belangrijker. De gebruiker zelf wordt ook veel belangrijker en pagina s worden aan hun wensen aangepast, in plaats van wat bedrijven te melden hebben. Google overheerst de wereld en Facebook.com is de meest gebruikte website. Hier ergens ontdekten webdesigners een nieuwe en leuke manier om content te presenteren: via infographics. In 2005 realiseerde Adobe zich dat ze een fout hadden gemaakt en ze namen Macromedia s succesvolle programma Flash over. We hebben nu multimediale apps, interactieve content, SEO of wel zoekmachineoptimalisatie, en social media. Door de opkomst en populariteit van de iphone en Android is er een bepaalde standaard gezet voor webdesign. Anno 2014 is responsive niet meer goed of beter, maar een vereiste.

18 De grootste verandering van de afgelopen veertien jaar is eigenlijk ook de meest lastige om te meten; namelijk hetgeen dat gebruikers verwachten van een website. Webdesigners en bedrijven kwamen erachter dat je website meer succes had als je website gebruiksvriendelijk was en bezoekers snel en gemakkelijk konden vinden waar ze naar zochten. Zo pasten zij hun website steeds meer aan, tot er een optimale gebruikerservaring ontstond. Dit maakt de online strijd tussen bedrijven nog heviger. Design waarbij alles draait om de gebruiker, zoekmachineoptimalisering en een succespercentage optimalisering waren hierdoor geboren. Deze ontwikkelingen zie je natuurlijk ook terug in de vormgeving van websites. Kleuren (en dan met name kleurcombinaties) werden beter begrepen, het gebruik van witruimte nam enorm toe en het gebruik van neon kleuren nam juist af. Het werd allemaal wat aangenamer. Hyperlinks werden vaker vervangen door iconen en aan resolutie en pixels werd meer waarde gehecht. Dit was een periode waarin usability belangrijker begon te worden dan andere design elementen. Conclusie Op de vraag Welke trends uit het verleden zijn teruggekeerd, en wat maakte deze trends zo bijzonder dat ze terugkeerden? is het antwoord eigenlijk heel simpel: namelijk geen. Nog geen. Het is flauw om te zeggen dat de simplicity die er rond 1998 was, terug is gekomen. Het feit dat de websites in die tijd simpel waren, komt omdat er nog geen technologische ontwikkeling was geweest om deze simpele websites gecompliceerder te maken. Met andere woorden: ze waren nog niet zo ver ontwikkeld. En het webdesign is nog steeds niet uitontwikkeld. Er blijven maar nieuwe, betere, mooiere en snellere functies komen. Het web is enorm veranderd sinds de opkomst van de smartphone, en later de tablet. Het mobiel gebruik neemt nog iedere dag toe, en daarom zullen we ons steeds meer richten op de mobile only trend. Computers zullen uiteindelijk niet meer aan onze wensen voldoen, waardoor zij meer en meer naar de achtergrond zullen verdwijnen, en er komen vast weer nieuwe technologische doorbraken. Oudere websites deden erg aan een-richtings-communicatie. Ze vertelden wat zij te vertellen hadden, en maakten dat niet per se leuker voor de gebruiker. De bezoekers speelden wel een rol, maar niet zo groot zoals die nu is. Tegenwoordig is de bezoeker

19 van een website alles. Omdat er zoveel websites bestaan, besluiten bezoekers al binnen een aantal seconde wat ze van de website vinden. Daarom is die eerste indruk zo belangrijk. Bezoekers spelen zo n grote rol dat de hele content aan hen wordt aangepast. Websites zijn veel interactiever geworden omdat dit een directer contact creëert, en zo hopen bedrijven de bezoeker te kunnen overhalen. Ik vroeg me af in hoeverre een technologische ontwikkeling effect heeft op een trend. Er kan zeker gesteld worden dat er een trend volgt na een technologische ontwikkeling. Maar, omdat we nog een aantal ontwikkelingen tegemoet gaan, zijn er nog geen trends terug gekeerd. We moeten nog even geduld hebben en wachten tot het web zich volledig ontwikkeld heeft. Misschien over een jaar of twintig, wanneer het web dubbel zo oud is als nu, moet dit onderzoek maar weer opgepakt worden. Bronnen Anamaria. Our Picks of the Top Design Trends of Geraadpleegd op , van Carlson, R. The Evelution of Web Design 1990 Present. Geraadpleegd op , van The World Wide Web. Geraadpleegd op , van Giampietro, M. (April 20, 2013). Twenty Years of a Free, Open Web. Geraadpleegd Google. Onze geschiedenis tot in detail. Geraadpleegd op , van op , van Telegraph, The. (September 02, 2009). How 20 popular websites looked when they launched. Geraadpleegd op , van

20 Bearhat Studios. Februari 19, Web Design Troughout The Years. Geraadpleegd op , van North, E. (Februari 11, 2014). 20 Years Of Web Design: From Space Jam To Kit Kat. D. Dijkerman, I. Reynaert, N. Fokkema Basisboek Crossmedia Concepting. Geraadpleegd op , van Hinfelaar, M. (Januari 15, 2014). Eenvoud in web design: moet je deze trend wel volgen? Geraadpleegd op , van The Next Web. 10 Web Design Trends You Can Expext To See In Geraadpleegd op , van Battjes, D. (November 26, 2013). 10 webdesigntrends voor Geraadpleegd op , van webdesigntrends-voor-2014/ Blueprintsd. (Mei 14, 2012) s Website Design: We re ALL Glad It s Over Geraadpleegd op , van Ilder, S. (April 4, 2013). Flat Web Design: Trend Or Revolution? Geraadpleegd op , van

NICK JENNEBOER 1. 2014 enjee.nl Cursus All in One

NICK JENNEBOER 1. 2014 enjee.nl Cursus All in One NICK JENNEBOER 1 Inhoudsopgave Voorwoord. 3 Geschiedenis van het internet en websites.. 4 Het ontstaan van de eerste webwinkel. 4 Wat heb ik aan een Domein naam? 6 Bedrijfs E-mail... 6 Website & Hosting....

Nadere informatie

Inleiding! 6. Webbrowser! 7. Webserver! 9. Web Standaarden! 10. Het document object model! 13. Een goede website opbouwen! 14

Inleiding! 6. Webbrowser! 7. Webserver! 9. Web Standaarden! 10. Het document object model! 13. Een goede website opbouwen! 14 ClientSide Wepages Inleiding! 6 Webbrowser! 7 Browser geschiedenis! 7 Webserver! 9 Web Standaarden! 10 Voordelen van Web Standards voor uw bedrijf!! 10 Dynamische HTML! 11 Web 2.0! 12 Het document object

Nadere informatie

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers

Pinterest Marketing. deserves your interest. Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh. Handboek voor marketeers en ondernemers Pinterest Marketing deserves your interest Handboek voor marketeers en ondernemers Geschreven door: Ernst Jan Bos Wendy Broersen Suzanne Wartenbergh Inhoudsopgave Inleiding... 4 1. Pinterest?... 5 De kracht

Nadere informatie

MOBILE MANIA. Een drieluik over bewegende bladspiegels, vette vingers en responsive ratio MOBILE MANIA

MOBILE MANIA. Een drieluik over bewegende bladspiegels, vette vingers en responsive ratio MOBILE MANIA MOBILE MANIA Een drieluik over bewegende bladspiegels, vette vingers en responsive ratio MOBILE MANIA Een drieluik over bewegende bladspiegels, vette vingers en responsive ratio De afgelopen jaren heeft

Nadere informatie

Usabilityweb magazine

Usabilityweb magazine Usabilityweb magazine Editie 1, 2006 Blz 2. Blz 3. Blz 7. Blz 11. Blz 14. Blz 18. Column: Kennis delen Ajax Ontrafeld Gebruiksvriendelijkheid bij het MKB in Noordoost Nederland Is design meetbaar? Rendement

Nadere informatie

Je eigen succesvolle weblog maken!

Je eigen succesvolle weblog maken! Je eigen succesvolle weblog maken! Bjorn Simmering Ik had al wat langer plannen om een eboek te schrijven, maar ik stelde dit steeds uit of ik maakte er geen tijd voor vrij. Nadat ik een serie artikelen

Nadere informatie

Het ontwikkelen van één mobiele user interface, met een user experience die gelijk is op meerdere besturingsystemen.

Het ontwikkelen van één mobiele user interface, met een user experience die gelijk is op meerdere besturingsystemen. Het ontwikkelen van één mobiele user interface, met een user experience die gelijk is op meerdere besturingsystemen. Deze scriptie is geschreven door Pepijn Hemelaar COLOFON Auteur Studentnummer E-mail

Nadere informatie

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867

CMD-6VT-P1.09. Ontwerprapport. Bart Waardenburg 21/10/2011. Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 CMD-6VT-P1.09 Ontwerprapport Bart Waardenburg 21/10/2011 Naam: Bart Waardenburg, Studentnummer: 08081867 INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. DE STRATEGIE BEPALEN 4 2.1. PLANNEN MAKEN 4 2.2. VISIE BEPALEN 10

Nadere informatie

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook Stefan Rooyackers Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via Facebook 1 Copyright Eerste druk Augustus 2012 Facebook is eigendom van Facebook Inc. Op geen enkele wijze is er sprake van sponsoring,

Nadere informatie

Onderzoeks rapportage.

Onderzoeks rapportage. Onderzoeks rapportage. RICK VAN DER HEIDEN YOURI ROGGEVEEN NICK MATTHIJSSE WOUTER VAN DER KAMP CONCEPT & STRATEGIE PROTOTYPING INTERACTION DESIGN VISUAL DESIGN Inleiding. Het specialisme van Coolblue komt

Nadere informatie

All In One Cursus Nick Jenneboer. Maak je startende onderneming. tot een succesvolle onderneming. 2013 Nick Jenneboer enjee.nl 2

All In One Cursus Nick Jenneboer. Maak je startende onderneming. tot een succesvolle onderneming. 2013 Nick Jenneboer enjee.nl 2 Maak je startende onderneming tot een succesvolle onderneming 2013 enjee.nl 2 Voorwoord Even voorstellen Van hobby naar eigen bedrijf Mijn naam is, oprichter en eigenaar van adviesbureau enjee. Ik adviseer

Nadere informatie

EEN WORDPRESS HANDBOEK

EEN WORDPRESS HANDBOEK EEN WORDPRESS HANDBOEK COLOFON Algemeen drukwerk: Auteur : Vormgeving: Video tutorials: Angela Diks Ellen Gaasbeek Opname programma: Screenflow 5 Scriptschrijver : Angela Diks Voice over : Angela Diks

Nadere informatie

Wat voorbij is, wordt steeds vager naarmate het verder achter ons ligt. Maar van de vervaging van dat verleden hebben we weinig last, want de

Wat voorbij is, wordt steeds vager naarmate het verder achter ons ligt. Maar van de vervaging van dat verleden hebben we weinig last, want de 1 Lars van rossum Wat voorbij is, wordt steeds vager naarmate het verder achter ons ligt. Maar van de vervaging van dat verleden hebben we weinig last, want de verdwenen details vullen we aan met herinneringen,

Nadere informatie

Sorry TV. Een interactief platform voor het brengen van verzoening. Karsten Mosterd 408396 Hogeschool INHOLLAND

Sorry TV. Een interactief platform voor het brengen van verzoening. Karsten Mosterd 408396 Hogeschool INHOLLAND Een interactief platform voor het brengen van verzoening Karsten Mosterd 408396 Hogeschool INHOLLAND Student: Karsten Mosterd Hogeschool INHOLLAND Rotterdam Studentennummer: 408396 Afstudeerrichting: Media

Nadere informatie

Tip: Print dit e-book uit voor optimaal resultaat!

Tip: Print dit e-book uit voor optimaal resultaat! Winnen in Google! Tip: Print dit e-book uit voor optimaal resultaat! Tonny Loorbach 2011 Tonny Loorbach Internet Marketing Universiteit 2 / 54 Voorwoord Toen ik enkele jaren geleden in aanraking kwam met

Nadere informatie

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015

Inhoud. Ontvouw jezelf als een (online) ondernemer 2015 Inhoud Gebruiksaanwijzing... 3 De Juiste Business... 4 Vragen, Juiste Business!?... 5 Een paar wijsheden om je te stimuleren... 5 Hoe ziet je begroting eruit?... 6 To Do: maak een begroting!... 6 Wat zijn

Nadere informatie

PROJECT MYTHE Een game project tussen opleiding Game developer, Game artist, Geluidstechnicus en Mediamanager

PROJECT MYTHE Een game project tussen opleiding Game developer, Game artist, Geluidstechnicus en Mediamanager PROJECT MYTHE Een game project tussen opleiding Game developer, Game artist, Geluidstechnicus en Mediamanager Een samenwerkingsproject tussen studenten van klassen MM2B GA2B GD2A 1 INLEIDING In de tweede

Nadere informatie

Het belang van DataPortability voor het sociale web. Rhys Davelaar Afstudeerjaar 2009 Stroming Content Communicatie Publicatie 18-05-2009

Het belang van DataPortability voor het sociale web. Rhys Davelaar Afstudeerjaar 2009 Stroming Content Communicatie Publicatie 18-05-2009 Het belang van DataPortability voor het sociale web scriptie over het belang van standaardisering van content op het sociale web welke invloed heeft het op gebruikers en bedrijven Rhys Davelaar Afstudeerjaar

Nadere informatie

Mobile Apps. Stage verslag. Fouad Mansveld januari 2012 2TCI, Breda

Mobile Apps. Stage verslag. Fouad Mansveld januari 2012 2TCI, Breda Mobile Apps Stage verslag Fouad Mansveld januari 2012 2TCI, Breda Fouad Mansveld www.fouadmansveld.com Studentnummer: 2140934 29 augustus 2011-27 januari 2012 Opleiding ICT en Media Design Fontys Hogescholen,

Nadere informatie

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC)

Marketing op sociale netwerken. Carlos Lubbers & Rik Paanakker (5HC) Marketing op sociale netwerken Emmauscollege 2012-2013 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 Inleiding... 4 Hoofdstuk 1: Waar(om) adverteren?... 5 Waarom adverteren op sociale netwerken?... 5 Kiezen van het juiste

Nadere informatie

Handleiding gebruik Facebook en Twitter

Handleiding gebruik Facebook en Twitter Handleiding gebruik Facebook en Twitter Hoe maak je effectief gebruik van deze social media kanalen? Datum : 17-05-2013 Auteur : Rico Kramers (stagiaire) Organisatie : Adyta Relatie : - Project : - PAGINA

Nadere informatie

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via YouTube

Stefan Rooyackers. Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via YouTube Stefan Rooyackers Geld verdienen met... Netwerken en netwerken via YouTube 1 Copyright Eerste druk Augustus 2012 YouTube is eigendom van YouTube LLC Op geen enkele wijze is er sprake van sponsoring, partnerschap

Nadere informatie

Het ontwikkelen van Gebruiksvriendelijke Apps voor Smartphones

Het ontwikkelen van Gebruiksvriendelijke Apps voor Smartphones Het ontwikkelen van Gebruiksvriendelijke Apps voor Smartphones Ferry de Bruin Masterscriptie Informatiekunde Radboud Universiteit Nijmegen Begeleider RU prof. dr. Frits W. Vaandrager Begeleider IT&T ing.

Nadere informatie

Winnen in Google! Tonny Loorbach

Winnen in Google! Tonny Loorbach Tonny Loorbach Winnen in Google! Tonny Loorbach 2014 Tonny Loorbach Internet Marketing Universiteit 1 Winnen in Google 3.0! Dit is de 3.0 versie van dit e-book. De nieuwste versie van dit boek kun je hier

Nadere informatie

NLMPStappenplan. NLMP 10 Stappenplan VOOR. In10 stappen naar Succes op internet! FOTOGRAFEN! Succesvol op internet? Ik help je graag!

NLMPStappenplan. NLMP 10 Stappenplan VOOR. In10 stappen naar Succes op internet! FOTOGRAFEN! Succesvol op internet? Ik help je graag! NLMPStappenplan In10 stappen naar Succes op internet! VOOR FOTOGRAFEN! 1 Heb je de nieuwste versie van dit E-book? Dit is de 1.0 versie van dit e-book Succesvol op internet? Ik help je graag Er worden

Nadere informatie

HTML5 DEEL 1 STRUCTUUR VAN DE WEBPAGINA N. WITTEBROODT. In dit deel: 1.1 De wereld van het World Wide Web. 1.2 Wat is HTML en wat is het niet?

HTML5 DEEL 1 STRUCTUUR VAN DE WEBPAGINA N. WITTEBROODT. In dit deel: 1.1 De wereld van het World Wide Web. 1.2 Wat is HTML en wat is het niet? HTML5 STRUCTUUR VAN DE WEBPAGINA DEEL 1 In dit deel: 1.1 De wereld van het World Wide Web 1.2 Wat is HTML en wat is het niet? 1.3 Browsers 1.4 Grondbeginselen van HTML 1.5 De 1ste webpagina 1.6 Paginastructuur

Nadere informatie

Inzet van Social Media

Inzet van Social Media Inzet van Social Media Wat zijn sociale media? Sinds enkele jaren is de term sociale media gemeengoed geworden. In deze gratis cursus leert u wat u allemaal kunt doen met behulp van sociale media. U zult

Nadere informatie

Een aantal onderdelen van mijn scriptie zijn geschrapt of gecensureerd in verband met geheimhouding. Ik heb je wel door...

Een aantal onderdelen van mijn scriptie zijn geschrapt of gecensureerd in verband met geheimhouding. Ik heb je wel door... f#ck mobile 1 Design content first and device second. Afstudeerscriptie Jos Bezemer Tweede editie Een aantal onderdelen van mijn scriptie zijn geschrapt of gecensureerd in verband met geheimhouding. Ik

Nadere informatie

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing

Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 2 Succes met e-commerce MEER verdienen en MINDER uitgeven met Online Marketing 3 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand

Nadere informatie

Het nieuwe sparen. Een modern, digitaal spaarsysteem voor Douwe Egberts. Jori van Keulen Mark Montvai

Het nieuwe sparen. Een modern, digitaal spaarsysteem voor Douwe Egberts. Jori van Keulen Mark Montvai Een modern, digitaal spaarsysteem voor Douwe Egberts Jori van Keulen Mark Montvai Inhoudsopgave Samenvatting... 3 Introductie... 5 Onderzoeksopzet... 6 Onderzoeksvragen... 6 Onderzoeksmethoden... 7 Desk

Nadere informatie