Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Hartrevalidatie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Hartrevalidatie"

Transcriptie

1 Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Hartrevalidatie z

2 1 Een nieuwe start! Beste mevrouw, meneer, Helaas hebt u te maken gehad met een hartaandoening. Het is wetenschappelijk bewezen dat patiënten die deelnemen aan een hartrevalidatieprogramma beter af zijn dan patiënten die dit niet doen. Zo is de kans op vroegtijdig overlijden ruim 30% kleiner. Daarom wil de maatschap Cardiologie van het WZA het hartrevalidatieprogramma van het WZA van harte bij u aanbevelen! Wat u kunt verwachten van het hartrevalidatieprogramma, kunt u lezen in deze brochure. Door u ons hartrevalidatieprogramma aan te bieden, werken wij graag met u samen aan een nieuwe start en een goede toekomst! Cardiologen WZA Een hartaandoening is ingrijpend, zowel voor uzelf als voor uw naaste omgeving. Belangrijk is dat u erin slaagt een nieuw evenwicht te vinden, lichamelijk én geestelijk. Hartrevalidatie kan u daarbij helpen. Tijdens de revalidatieperiode leert u uw eigen grenzen (her)ontdekken. U leert inzien wat uw beperkingen zijn, maar vooral ook welke mogelijkheden u hebt. Op die manier krijgt u meer zelfvertrouwen en kunt u langzaamaan weer een normaal leven gaan leiden. Het hartrevalidatieprogramma bestaat uit een aantal vaste onderdelen en wordt verder zoveel mogelijk afgestemd op uw individuele behoeften. Hoe lang de revalidatieperiode duurt, is per persoon verschillend. Omdat een hartaandoening invloed heeft op het dagelijks leven, wordt uw partner of familie zo veel mogelijk bij het revalidatieprogramma betrokken. De kosten van het hartrevalidatieprogramma worden vergoed door uw ziektekostenverzekeraar.

3 Revalidatieteam 2 De hartrevalidatiebehandeling valt onder verantwoordelijkheid van een zgn. multidisciplinair team. Dit bestaat uit cardiologen, coördinatoren hartrevalidatie, fysiotherapeuten, een medisch maatschappelijk werker en een psycholoog. De verschillende leden van het team hebben elk hun eigen aandachtsgebied en verantwoordelijkheid: De cardiologen zijn verantwoordelijk voor het medische deel van uw behandeling en is tevens eindverantwoordelijk voor het hartrevalidatieprogramma. De coördinatoren hartrevalidatie bekijken samen met u hoe het revalidatieproces er in grote lijnen voor u komt uit te zien, houden de voortgang van de behandeling in de gaten en kunnen u desgewenst doorverwijzen naar andere disciplines. De fysiotherapeuten zijn verantwoordelijk voor het bewegingsprogramma pag. 5) en het ontspanningsprogramma (pag.7) gedurende de revalidatieperiode. De medisch maatschappelijk werker kan u advies geven over de manier waarop u met de praktische en emotionele gevolgen van uw hartoperatie kunt omgaan. Zo kunt u bijvoorbeeld ondersteuning krijgen als u moeite hebt om uw werk weer op te pakken. Ook als u veel last hebt van stress, kan dit in het gesprek met de medisch maatschappelijk werker aan de orde komen. De psycholoog kan u helpen als u vanwege uw dotterbehandeling te maken krijgt met angstgevoelens, depressieve klachten of andere verwerkingsproblemen. Ook verzorgt de psycholoog een leefstijlcursus, waarin u leert om te gaan met de stress-factoren in uw leven (zie pag. 7). De verschillende leden van het hartrevalidatieteam hebben regelmatig overleg over de voortgang van uw behandeling. Daarbij is het steeds de bedoeling om gezamenlijk tot een plan van aanpak te komen waar u als patiënt zoveel mogelijk aan hebt. Uw eigen wensen spelen daarbij een belangrijke rol.

4 Hartrevalidatie tijdens uw opname 3 Onderstaande informatie geldt alleen, als u vanwege uw klachten opgenomen bent in het WZA. Fysiotherapie Met hartrevalidatie wordt begonnen terwijl u nog opgenomen bent in het ziekenhuis. Onder begeleiding van een fysiotherapeut leert u om zich geleidelijk steeds meer lichamelijk in te spannen. Voordat u weer naar huis gaat, bespreekt de fysiotherapeut met u of het voor u zinvol is om na uw ontslag uit het ziekenhuis mee te doen aan een bewegingsprogramma. Als dat het geval is, wordt een afspraak met u gemaakt voor een intakegesprek bij de fysiotherapeut ongeveer twee weken na ontslag (zie pag. 5). Controleafspraak cardioloog Wanneer u met ontslag gaat, krijgt u een afspraak mee voor een controlebezoek bij de cardioloog.

5 Intakegesprek met coördinator hartrevalidatie 4 Ongeveer een week na uw ontslag uit het ziekenhuis of uw poliklinische afspraak met de cardioloog hebt u een intakegesprek met een van de coördinatoren hartrevalidatie. Over de datum en het tijdstip van de afspraak met de coördinator hartrevalidatie krijgt u een brief thuisgestuurd.met een vragenlijst. U wordt verzocht deze één dag voor het intakegesprek in te vullen en mee te nemen naar het gesprek. Gesprek De coördinator hartrevalidatie gaat samen met u na aan welke onderdelen van het hartrevalidatieprogramma u behoefte hebt. Dit gebeurt mede aan de hand van uw antwoorden op de vragen van de vragenlijst. Voor welk programma u in aanmerking komt is met name afhankelijk van uw algehele conditie, uw privésituatie en de doelen die u zichzelf stelt. Afspraken Het is aan te bevelen dat u in ieder geval de informatiebijeenkomsten bijwoont die het ziekenhuis organiseert voor patiënten die hartklachten hebben gehad. Er wordt bekeken of fysiotherapie zinvol voor u is. Waarschijnlijk heeft de fysiotherapeut dit tijdens uw opname al met u besproken. Als dat wenselijk is, kan de coördinator hartrevalidatie een afspraak voor u maken met een medisch maatschappelijk werker. Als er bij u behoefte is aan begeleiding door een psycholoog, kan de coördinator hartrevalidatie dit verzoek bespreken binnen het hartrevalidatieteam. Voorlichting Naast informatie over het hartrevalidatieprogramma geeft de coördinator hartrevalidatie u voorlichting over risicofactoren bij hart- en vaatziekten, tips voor een gezonde leefstijl en adviezen om goed met uw hartziekte om te gaan.

6 Fysiotherapie 5 Ongeveer twee weken na uw ontslag uit het ziekenhuis of uw poliklinische afspraak met de cardioloog hebt u een intakegesprek met een van de fysiotherapeuten over uw deelname aan het bewegingsprogramma. Er zijn verschillende bewegingsprogramma s. Tijdens uw gesprek met de fysiotherapeut wordt bekeken welk bewegingsprogramma geschikt voor u is. Bewegingsprogramma Bij alle bewegingsprogramma s gaat het erom dat u: plezier krijgt in bewegen uw angst voor bewegen overwint en meer zelfvertrouwen krijgt leert leven met eventuele beperkingen uw grenzen leert kennen uw conditie verbetert De fysiotherapeut overlegt met u op welke aspecten de nadruk moet komen te liggen. In groepen Deelnemers aan het bewegingsprogramma worden in groepen ingedeeld. U oefent dus samen met andere patiënten die ook hartproblemen hebben. Bij de groepsindeling wordt rekening gehouden met uw conditie en uw persoonlijke doelen. Kleding Tijdens de trainingsuren kunt u het beste makkelijk zittende kleding dragen, zoals een T-shirt, een korte broek of trainingsbroek en sportschoenen. Aanwezigheid van uw partner Uw partner of een familielid is van harte welkom om de trainingen bij te wonen.

7 Groepsvoorlichting 6 Informatiebijeenkomsten Tijdens het revalidatieprogramma kunt u een serie informatiebijeenkomsten bijwonen over de gevolgen van een hartaandoening en de risicofactoren die een rol spelen bij een hartaandoening. De bijeenkomsten worden afwisselend verzorgd door een cardioloog, een diëtist, een psycholoog en een medisch maatschappelijk werker. De coördinator hartrevalidatie is bij iedere bijeenkomst aanwezig als algemene vraagbaak. De bijeenkomsten vinden plaats in vier achtereenvolgende weken en duren per keer anderhalf uur. Het is aan te raden om naar de bijeenkomsten te gaan samen met uw partner, een familielid of iemand anders uit uw naaste omgeving. Wie doet wat? 1 De cardioloog geeft onder andere uitleg over de medische achtergronden, de risicofactoren en de behandelmethoden van een kransslagaderafwijking. 2 De diëtist geeft informatie over gezonde eet- en drinkgewoonten. 3 De psycholoog gaat in op problemen die u kunt hebben bij het verwerken van uw ziekte, stressklachten en gevoelens van angst en neerslachtigheid. Er wordt verteld hoe u problemen kunt herkennen en u krijgt tips om er zo goed mogelijk mee om te gaan. 4 De medisch maatschappelijk werker besteedt aandacht aan praktische, emotionele en psychosociale problemen die u kunt tegenkomen ten gevolge van uw hartklachten (op uw werk, financieel of in de relatie met uw partner of gezin). Er is speciaal aandacht voor klachten die verband houden met stress.

8 Ontspanning 7 Stress Hartklachten worden voor een deel veroorzaakt door onze leefstijl. Een belangrijk onderdeel van onze leefstijl is de hoeveelheid stress die we ervaren. Als u veel stress hebt, is de kans op hartklachten groter. Iedereen ervaart wel eens spanningen in zijn leven. Het wordt een risicofactor, zodra spanningen langdurig aanwezig zijn. Stress kan makkelijk ontstaan, bijvoorbeeld door hoge eisen die u aan uzelf stelt. U wilt graag alles goed doen en kunt moeilijk uw grenzen aangeven. Ook kunt u in een situatie zijn beland die veel stress geeft en waar u niet zomaar uit kunt komen. Wanneer u hartklachten hebt, kan dit de stress nog verergeren. U kunt dan angstig en somber worden, wat extra spanning geeft. Het hartrevalidatieprogramma biedt u de mogelijkheid om meer ontspanning te krijgen in uw leven. Dit kan door deel te nemen aan een ontspanningsprogramma of een leefstijlcursus. Ontspanningsprogramma Onder begeleiding van een ontspanningstherapeut (een fysiotherapeut gespecialiseerd in ontspanningstechnieken) kunt u, na een intakegesprek, oefenen met ontspanningstechnieken en leren hoe deze zijn in te passen in uw dagelijks leven. Ook wordt bekeken hoe u uw dagelijkse activiteiten het beste over de dag kunt verdelen. Ontspanningstherapie wordt individueel gegeven of in een groep. Leefstijlcursus De leefstijlcursus wordt gegeven door een psycholoog. De cursus is gericht op het herkennen en leren omgaan met stress. Ook is er aandacht voor de emotionele verwerking van uw ziekte. De leefstijlcursus wordt gegeven in groepjes van vijf tot acht personen. Partners zijn van harte welkom. Als u belangstelling hebt voor de ontspanningstherapie of de leefstijlcursus, kunt u dit bespreken met de coördinator hartrevalidatie of de fysiotherapeut.

9 Leefregels 8 Thuis vraagt u zich waarschijnlijk af wat u beter wel en niet kunt doen. In het algemeen geldt dat u steeds zelf moet bekijken hoe ver u kunt gaan. Wees niet te angstig en probeer uw activiteiten steeds wat verder uit te breiden. Laat u niet alles uit handen nemen, maar probeer zoveel mogelijk zelf te doen. Wandelen Probeer elke dag minstens één keer naar buiten te gaan. Probeer steeds wat langer te lopen. Doe wat rustiger aan bij kou en harde wind. Vraag of iemand met u mee wil lopen als u zich onzeker voelt. Fietsen De eerste. week/weken mag u niet fietsen. Blijf de eerste tijd dichtbij huis. Houd rekening met kou en harde wind. Zwemmen De eerste weken mag u niet zwemmen. Niet in te warm of te koud water zwemmen. Vermijd plotselinge temperatuurverschillen. (Pas op met duiken!). Sauna Wilt u naar de sauna gaan, dan is het belangrijk dat u dit van tevoren bespreekt met uw cardioloog. Begin altijd voorzichtig, bouw het langzaam op en vermijd grote temperatuurverschillen. Sporten Tijdens uw revalidatieperiode kunt u beter niet sporten in wedstrijdverband. Aan het eind van de revalidatieperiode kunt u overleggen met uw fysiotherapeut of cardioloog wanneer u eventueel weer in wedstrijdverband kunt sporten.

10 Leefregels 9 Huishoudelijke werkzaamheden De eerste. weken moet u inspannende werkzaamheden (zoals stofzuigen, ramen zemen, toilet en douche schoonmaken) vermijden. Probeer het werk zoveel mogelijk te spreiden over de dag en de week. (Loop bijvoorbeeld liever twee keer met een lichtere boodschappentas dan één keer met een te zware.) Tuinieren De eerste. week/weken mag u niet grasmaaien of de tuin omspitten. Doe niet te lang achter elkaar zwaar werk. Autorijden De eerste. weken mag u niet autorijden. Seks Het is aan uzelf om in te schatten wanneer u weer seks kunt hebben. Het is niet mogelijk om daarvoor een algemeen advies te geven. Een algemene leidraad is dat u weer seks kunt hebben als u twee trappen op kunt lopen. Werkhervatting Afhankelijk van de ernst van uw klachten en het soort werk dat u doet, hebt u meer of minder tijd nodig voordat u uw werk kunt hervatten. In z n algemeenheid is het verstandig om in ieder geval de eerste twee weken niet te werken. Vakantie U kunt met vakantie wanneer u zich daar zelf weer toe in staat acht. Bent u van plan een verre reis te maken, overleg dan met uw cardioloog.

11 Afspraken 10 Afspraak met de fysiotherapeut (zo nodig) U wordt verwacht voor een intakegesprek bij: (naam fysiotherapeut) op (dag/datum/tijd) op de polikliniek Fysiotherapie (nr. 20) Deze afspraak geldt ook voor uw partner (of familielid)! Wilt u zich bij aankomst melden bij de receptie? Als u verhinderd bent, wilt u dit dan zo snel mogelijk doorgeven? U kunt de polikliniek fysiotherapie telefonisch bereiken op (0592)

12 reval02 mei 2015 Vragen? Als u na het lezen van deze brochure of in de loop van de revalidatieperiode vragen hebt over het hartrevalidatieprogramma, kunt u bellen met de coördinator hartrevalidatie. Zij is telefonisch bereikbaar op dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 tot uur op nummer (0592) U kunt de coördinatoren hartrevalidatie ook en. Het adres is: Mocht u na de revalidatieperiode nog vragen of twijfels hebben in verband met uw herstel, dan wordt u verzocht ook contact op te nemen met de coördinator hartrevalidatie. Hebt u een opmerking of een klacht? De medewerkers en specialisten van het Wilhelmina Ziekenhuis Assen doen hun best u de juiste (medische) zorg te geven. Mocht er toch iets gebeuren waarover u niet tevreden bent, dan verzoeken wij u om dat door te geven. Dat kan aan degene die direct verantwoordelijk is of aan de ombudsfunctionaris van het ziekenhuis. Deze is bereikbaar via: adres: telefoonnummer: (0592) / (maandag t/m donderdag) postadres: WZA t.a.v. ombudsfunctionaris, postbus , 9400 RA Assen Meer informatie over de klachtenprocedure vindt u op Wilhelmina Ziekenhuis Assen Europaweg-Zuid 1 Postbus RA Assen Telefoon (0592) WZA

Waarom is hartrevalidatie belangrijk voor mij? Voor wie is hartrevalidatie bedoeld? Wie kom ik tegen? Het team hartrevalidatie

Waarom is hartrevalidatie belangrijk voor mij? Voor wie is hartrevalidatie bedoeld? Wie kom ik tegen? Het team hartrevalidatie In overleg met uw behandelend cardioloog bent u aangemeld voor het Hartrevalidatieprogramma van het Radboudumc. Deze vindt plaats op locatie UCCZ Dekkerswald. In deze folder leest u meer over dit programma.

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 6 Omgaan met vermoeidheid 8 Erkenning 12 Waar komt die vermoeidheid vandaan? 14 Wat kunt u zelf

Nadere informatie

Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie. Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct

Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie. Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie Activiteiten voor de eerste weken na een hartinfarct Centrum voor Revalidatie Fysiotherapie In deze folder vindt u informatie voor de eerste weken na uw ontslag

Nadere informatie

Een hartinfarct. En dan?

Een hartinfarct. En dan? Een hartinfarct. En dan? Onderzoek en behandeling 1 De Hartstichting De Hartstichting wil dat minder mensen vroegtijdig hart- en vaatziekten krijgen of eraan overlijden. Ook het ongemak en leed dat patiënten

Nadere informatie

Vermoeidheid na kanker

Vermoeidheid na kanker Vermoeidheid na kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Geen gewone vermoeidheid 5 Herkent u dit ook? 7 Gevolgen 9 Erkenning 12 Factoren die vermoeidheid beïnvloeden 14 Wat kunt u zelf doen? 18 Onderzoek

Nadere informatie

Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een

Als er een kleine hoeveelheid vocht uit de wond lekt, kunt u een droog steriel gaas op de wond leggen en deze vastplakken met een Leefregels na PCI U heeft een dotterbehandeling ondergaan. Dit wordt ook wel een PCI genoemd, wat staat voor Percutane Coronaire Interventie. Na ontslag uit het ziekenhuis gaat het herstelproces en de

Nadere informatie

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat

Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis gaat z 1 Binnenkort komt uw kind voor een dagopname naar het ziekenhuis. In

Nadere informatie

Leefregels na een open hartoperatie

Leefregels na een open hartoperatie Leefregels na een open hartoperatie Albert Schweitzer ziekenhuis Januari 2012 Pavo 0730 Inleiding U heeft in een ander ziekenhuis een open hartoperatie gehad. U bent nu opgenomen op de verpleegafdeling

Nadere informatie

Als u thuis extra zuurstof nodig hebt

Als u thuis extra zuurstof nodig hebt Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Als u thuis extra zuurstof nodig hebt z Uw arts heeft u zuurstof voorgeschreven omdat het zuurstofgehalte in uw bloed te laag

Nadere informatie

Adviezen voor thuis na hartoperatie

Adviezen voor thuis na hartoperatie CARDIOLOGIE/HART-LONG CHIRURGIE Adviezen voor thuis na hartoperatie ADVIES Inhoudsopgave Inleiding 3 Naar huis 4 Ontslaggesprek 4 Papieren bij ontslag 4 Poliklinische controle 4 Revalideren 5 De eerste

Nadere informatie

Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik

Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik 1 Opvang van jongeren tot 18 jaar bij alcohol- of drugsmisbruik

Nadere informatie

Verder na een hartinfarct

Verder na een hartinfarct Verder na een hartinfarct Inhoudsopgave Pagina Inleiding 3 Wat is een hartinfarct? 4 Het hart, de kransslagaders en slagaderverkalking 5 Waarom krijgen mensen vernauwde kransslagaders? 7 Vaststelling van

Nadere informatie

Kanker... in gesprek met je arts

Kanker... in gesprek met je arts Kanker... in gesprek met je arts Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Het eerste contact met uw arts 4 Artsen zijn ook mensen 8 Begrijpen en onthouden 10 Vragen vóór de diagnose 13 Vragen over diagnose

Nadere informatie

Verder leven met kanker

Verder leven met kanker Verder leven met kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Omgaan met onzekerheid 4 Van vermoeden tot behandeling 10 Verwerking: verschillende manieren 13 Op zoek naar een nieuw houvast 17 Voor partner,

Nadere informatie

Urodynamisch onderzoek

Urodynamisch onderzoek Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Urodynamisch onderzoek z Afspraak U wordt verwacht op de polikliniek Urologie (nr. 62): Vergeet u niet op de dag van het onderzoek

Nadere informatie

Inleiding 4. 3 Adviezen 8. 4 Aanvullende informatie voor patiënten met een hartklepprothese 10

Inleiding 4. 3 Adviezen 8. 4 Aanvullende informatie voor patiënten met een hartklepprothese 10 na een hartoperatie 2 Inhoud Inleiding 4 1 Naar huis of naar een ander ziekenhuis 4 1.1 Cardioloog in het OLVG 4 1.2 Cardioloog in een ander ziekenhuis 5 1.3 Weer thuis 5 1.4 Bloedverdunnende middelen

Nadere informatie

Cursusaanbod. Maatschappelijke Dienstverlening. Dichtbij, Betrokken, Professioneel

Cursusaanbod. Maatschappelijke Dienstverlening. Dichtbij, Betrokken, Professioneel Cursusaanbod Maatschappelijke Dienstverlening MeerWaarde is een maatschappelijke onderneming voornamelijk werkzaam in de gemeente Haarlemmermeer. We werken aan sociale samenhang, gemeenschapszin en tolerantie

Nadere informatie

Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen

Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen Kanker, en dan...? Omgaan met de gevolgen Informatie voor patiënten F0554-1011 april 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Wat moet u regelen? Tips voor zwangere vrouwen

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Wat moet u regelen? Tips voor zwangere vrouwen Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Wat moet u regelen? Tips voor zwangere vrouwen z U bent ongeveer twaalf weken zwanger en bent voor de eerste keer voor controle

Nadere informatie

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN BUIKOPERATIE ADVIES VOOR PATIËNTEN

ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN BUIKOPERATIE ADVIES VOOR PATIËNTEN ONTSLAG UIT HET ZIEKENHUIS NA EEN BUIKOPERATIE ADVIES VOOR PATIËNTEN 209 Inleiding Deze folder geeft een algemeen advies voor patiënten die een grote chirurgische buikoperatie (maag-/darmoperatie) hebben

Nadere informatie

Verpleeghuis Heemswijk

Verpleeghuis Heemswijk Verpleeghuis Heemswijk Informatie ViVa! Zorggroep Kwaliteit van leven Inhoudsopgave Welkom! 3 De organisatie ViVa! Zorggroep 4 Wonen in Heemswijk 5 - indeling kamer - huisdieren - sleutel - telefoon -

Nadere informatie

Coloscopie (darmonderzoek) bij patiënten met een stoma

Coloscopie (darmonderzoek) bij patiënten met een stoma Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Coloscopie (darmonderzoek) bij patiënten met een stoma 1 Binnenkort vindt bij u een onderzoek plaats van uw dikke darm, een zgn.

Nadere informatie

Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen

Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen Kanker en dan... Omgaan met de emotionele gevolgen Voor wie is deze brochure bedoeld? Deze brochure is voor mensen bij wie de diagnose kanker is gesteld. Ook is het raadzaam de mensen in uw naaste omgeving,

Nadere informatie

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan

Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Het medicijn Gammaglobuline onder je huid Subcutaan Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat staat er in deze folder Informatie voor ouders 2 Het medicijn Gammaglobuline onder je huid (subcutaan) 4 Wil je meer

Nadere informatie

Hoe u de ander én uzelf kunt helpen

Hoe u de ander én uzelf kunt helpen Als een vriend of familielid een manisch-depressieve (bipolaire) stoornis heeft Hoe u de ander én uzelf kunt helpen Wij hebben het ook meegemaakt. Wij kunnen helpen. Lotgenoten- en betrokkenenlijn: 0900-5

Nadere informatie

Voor wie is deze brochure? Inhoud

Voor wie is deze brochure? Inhoud Pijn bij kanker Inhoud Voor wie is deze brochure? 3 Wat is pijn? 4 Pijndiagnose 8 Behandeling van pijn 10 Andere methoden 19 Omgaan met pijn 22 Wat u zelf kunt doen 24 Wilt u meer informatie? 26 Voor wie

Nadere informatie

Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling

Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling Als uw kind wordt opgenomen op de kinderafdeling Voor de leesbaarheid van dit boekje gebruiken we alleen het woord "ouders" daar waar we ouders en/of verzorgers bedoelen. Hetzelfde geldt voor het gebruik

Nadere informatie

Intimiteit en seksualiteit. na een hartaandoening

Intimiteit en seksualiteit. na een hartaandoening Intimiteit en seksualiteit na een hartaandoening Inleiding Een hartaandoening is een ingrijpende gebeurtenis voor u en uw partner. Veel zaken die vanzelfsprekend waren, staan nu op zijn kop. Naast aanpassen

Nadere informatie

Dan leg ik op één oor te tobbe over morgen Denk ik wie zorgt er voor dat ik kan blijven zorgen MantelzorgWijzer

Dan leg ik op één oor te tobbe over morgen Denk ik wie zorgt er voor dat ik kan blijven zorgen MantelzorgWijzer MantelzorgWijzer MantelzorgWijzer van de Stichting Mantelzorg Nieuwe Waterweg Noord Colofon Tekst: MantelzorgWijzer Nieuwe Waterweg Noord: Jeannette Ladage Basistekst: Mantelzorg Barendrecht: Pamela van

Nadere informatie