Dat geeft vertrouwen in de toekomst. Daarom zijn wij optimistisch en blijven we investeren in Den Haag.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dat geeft vertrouwen in de toekomst. Daarom zijn wij optimistisch en blijven we investeren in Den Haag."

Transcriptie

1 Er ligt een mooie begroting die we de komende weken in detail zullen bespreken. Vandaag wil ik uiteen zetten wat daarbij de uitgangspunten van de VVD zullen zijn. In feite komt dat neer op een schets hoe Den Haag eruit moet zien, nu en op de langere termijn. Den Haag komt sterker uit de crisis, is onze overtuiging. Omdat dit een stad is met enorme kansen. Doordat dit college ook met tegenwind blijft investeren. Denk aan: Den Haag als Internationale Stad van Vrede en Recht; De The Hague Security Delta; Den Haag als stad van olie en gas; De binnenstad; In het toerisme; Den Haag is toeristisch een tóp-locatie; de nr. 2 van Nederland; Het Beatrixkwartier is al jaren de nr. 2 kantorenlocatie van Nederland; Den Haag is door ondernemers dan ook genoemd als voorbeeld voor de rest; Dat geeft vertrouwen in de toekomst. Daarom zijn wij optimistisch en blijven we investeren in Den Haag. Dat neemt niet weg, voorzitter, dat de economische tijd op dít moment een zware is. Hagenaars om mij heen raken hun baan kwijt, kleine ondernemers hebben moeite het hoofd boven water te houden. Ook veel jonge Hagenaars worden getroffen; de jeugdwerkloosheid is hoog. Daarom moeten er snel meer banen komen. Werk geeft namelijk zelfvertrouwen, en werk zorgt voor deelname aan de samenleving. Het zijn met name de ondernemers die voor werk zorgen, voorzitter. Daarom moeten ondernemers wat de VVD betreft alle ruimte krijgen. De gemeente moet: Initiatieven de ruimte geven, mits daardoor geen overlast voor zittende bedrijven of omwonenden. Kijk naar het viscluster in de eerste haven de gemeente trok zich terug van de tekentafel, en eindelijk lijkt daar iets moois de Visexperience tot stand te komen; Zorgen voor een goede bereikbaarheid, zoals door de investering in Netwerk Randstad Rail en de aanleg van de Rotterdamsebaan; Flexibel omgaan met bestemmingsplannen. In Wateringse Veld willen ondernemers én bewoners terrasjes op het Parijse plein maar het bestemmingsplan laat dat niet toe; De gemeente moet open staan voor alternatieven voor leegstaande kantoren en winkels. Bijvoorbeeld in Benoordenhout met z n enorme kantorenleegstand; De gemeente moet naar een "ja, mits" in plaats van een "nee, tenzij" mentaliteit. Zet vergunningen om naar een meldingsplicht, dat gaat sneller; versoepel de terrasregels als bewoners daar geen probleem mee hebben; En de gemeente moet oog hebben voor het feit dat met name kleine ondernemers het zwaar hebben, en dus moeten de lasten laag zijn, en moet de gemeente super-efficiënt zijn wanneer tarieven worden gerekend, denk aan leges voor kleine verbouwingen of het ophangen van reclameborden.

2 En, voorzitter, Opleidingen moeten meer worden afgestemd op de vraag naar arbeid; En we moeten met elkaar meer stageplaatsen organiseren. Dat past binnen het nemen van verantwoordelijkheid voor de samenleving waarvan je deel uitmaakt. Zó blijven we investeren in de toekomst. Maken we Den Haag sterker. Op de lange termijn, verder kijkend dan de vier jaar van een coalitieperiode. En deze investeringen maken dat Den Haag een aantrekkelijke, leefbare stad blijft voor haar bewoners: Met lage lasten; Bereikbaar; Met voldoende parkeergelegenheid; Die schoon, heel, groen, en veilig is; En waar wat te beleven valt, op cultureel en sportief gebied, maar ook in winkelstraten! Zodat mensen hier graag wonen. Mensen die ook weer een bijdrage leveren aan de economie en investeren in de toekomst van Den Haag. Dat doen we door de bestedingsimpuls van 14 miljoen die in samenspraak tussen bewoners en stadsdelen is ingevuld. We zullen vragen of het lukt om dat geld dit jaar nog uit te geven. En de VVD is natuurlijk benieuwd naar wat er in Escamp zal worden gedaan, en vertrouwt erop dat de door ons ingebrachte punten voor Wateringse Veld daarin meegaan. We moeten investeren in leefbaarheid door verder te gaan met P2500 wat we wat de VVD betreft uitbreiden met nog eens 2500 extra parkeerplaatsen. Ook moeten we doorgaan met het investeren in bomen en groen. We moeten welwillend luisteren naar wensen voor speeltuintjes. Op dit punt zullen we vragen naar de uitkomst van het onderzoek in het Schevenings Havenkwartier. En nog harder werken aan verkeersveiligheid, bereikbaarheid en doorstroming. Bijvoorbeeld van de Sportlaan, en door het kruispunt Scheveningseweg/ Duinstraat aan te pakken nadat de rotonde aan de Zeesluisweg er ligt. En voorzitter, we moeten de stad nog veiliger maken. De burgemeester zit er bovenop en heeft daarmee succes. De focus de komende tijd moet liggen op diefstal, inbraak, overlast. De pakkans vergroten door meer camera s op straat. En er is behoefte aan meer handhavers, zodat regels consequent worden gehandhaafd. Ook zo investeren we in Den Haag, in een aantrekkelijke woonstad, die sterk overeind staat in deze crisis.

3 Zonder de gemeente kunnen we natuurlijk niet. Ik heb zojuist de nodige zaken opgesomd waar de gemeente aan de bal is, openbare ruimte, veiligheid. Dáárop moet de gemeente scoren. Tegelijkertijd zou de gemeente afstand moeten houden. Als een scheidsrechter de spelers de Haagse bewoners en ondernemers niet in de weg lopen. Op afstand betekent ook een kleine overheid. Dat wil de VVD graag, en die wedstrijd loopt nog volop. Daar moeten we mee doorgaan. Méér zelf doen is het devies van dit college en van de VVD. Dat is goed, dat wíllen de mensen ook. Daar horen dan wél lage lasten bij. In Den Haag doen we wat we kunnen met verlaging van de OZB en afvalstoffenheffing. Daardoor zit Den Haag in de top 3 goedkoopste grote woonsteden, daar is de VVD trots op. Als gemeente houden we natuurlijk oog voor degenen die steun nodig hebben. Een goed sociaal vangnet is noodzakelijk voor hen die écht niet kunnen. Niet voor hen die niet willen. Wie kan werken, moet aan de slag. Fraude en misbruik van onze sociale voorzieningen moeten streng worden bestraft. Daarom zoekt de VVD steeds naar nieuwe en slimme mogelijkheden om fraude op te sporen. Een andere grote uitdaging waar Den Haag de komende tijd voor staat, betreft de decentralisatie van het sociale domein; grote hervormingen op het gebied van werk, jeugd en langdurige zorg. Zorg is teveel uit het privédomein getrokken en geprofessionaliseerd. Het moet terúg naar het privé domein. Kijk naar jeugdzorg: de normalisering van medicijnen of bijvoorbeeld meteen professionele hulp als een kind net even wat drukker is, moet een halt worden toegeroepen. Het gaat om Eigen Kracht, zelfredzaamheid en maatwerk. Hiervoor zijn hervormingen nodig zodat we aansluiten bij de (zorg)vraag en niet meer denken vanuit het aanbod. Met als bijkomend voordeel minder druk op ons zorgstelsel en een kostenbesparing. Het is goed dat dit domein naar de gemeente wordt verplaatst. De VVD heeft hier niet voor niks jaren geleden al toe opgeroepen. De gemeente is de eerste overheid, staat het dichts bij haar inwoners, en kan dus in principe het beste met de bewoners van de stad in gesprek over wat ze nodig hebben. De decentralisaties zijn dan de uitwerking van een bij uitstek liberale gedachte. Het gaat uit van een positief mensbeeld. Kijkt naar wat mensen zelf kunnen en geeft ze de ruimte zelf een oplossing te formuleren. Het gaat dus toe van óver de cliënt naar mét de cliënt. Daarom, voorzitter, zullen we niet alleen als Hagenaars veel moeten leren en afleren. Dat geldt ook voor de gemeente en zéker ook de zorgprofessional.

4 Kijkend naar de gemeente: deze moet regisseren en speelt dan een kleine, efficiënte rol. Door gunstige condities voor samenwerkingsverbanden te creëren en in concrete gevallen hulp en ondersteuning te leveren. Om voor individuele situaties op basis van eigen kracht tot unieke oplossingen te komen. De vele taken die op de gemeente afkomen gaan vergezeld van veel geld. Ontschot. Met een taakstelling. Dat maakt het nodig om te zoeken naar slimme oplossingen. Dat is een kans en helpt ons verder te ontkokeren. Dat gaat een enorme dynamiek opleveren. Dat gaat mensen prikkelen om met nieuwe ideeën te komen. Tot de decentralisaties werkelijkheid zijn geworden, moeten we in de transitieperiode regelen dat mensen die nu zorg krijgen dat ook zonder haperen blijven krijgen. Tegelijk moeten we met zorgaanbieders om de tafel. Laat die partijen maar transparant maken wat zij kunnen, en hoe zij succesvol zorg denken te verlenen. Laten we ervoor zorgen dat we kunnen vergelijken tussen aanbieders. Daarbij moet er ook ruimte blijven voor vernieuwende kleine aanbieders van zorg. Met hard werken, scherpe keuzes, goede afspraken kan Den Haag hier een succes van maken. De rode draad: minder gemeente, dát is onze wens. Niet omdat de VVD dat wil. Maar omdat de ménsen dat willen. Inwoners en ondernemers willen meer zelf kunnen beslissen. Den Haag moet doorgaan met hervormen en met het afslanken van het ambtelijk apparaat. Niet blindstaren op een aantal van Maar blijven nadenken over het slimmer omgaan met processen, over ontkokering. Dat stopt niet na deze coalitieperiode. Wethouder Baldewsingh, wat mij betreft nog steeds onze hoofd ontkokeraar kan dan ook niet zeggen missie bijna uitgevoerd, en mag niet stil gaan zitten; er is nog meer te doen! Het zou goed kunnen dat hier over vier jaar de fractievoorzitter van de Haagse VVD en ik hoop natuurlijk dat ik dat zelf ben de wensen die ik zojuist namens de VVD heb ingebracht als resultaten zal opsommen. Want vier jaar geleden heeft de VVD ook stevige wensen neergelegd. Daarvan hebben wij heel erg veel bereikt. Kijk maar naar wat we eerder gewild, beloofd en ook gerealiseerd hebben: Er is veel geïnvesteerd in de leefbaarheid, het terugdringen van achterstallig onderhoud in de stad, in de wijken; Er zijn inmiddels bijna 2100 extra parkeerplekken aangelegd; Er zijn 50 extra handhavers aan het werk in onze stad; We kunnen beginnen met de Rotterdamsebaan;

5 We hebben lage lokale lasten, de OZB is deze periode blijvend verlaagd, met 10%, zoals beloofd! We hebben het aantal ambtenaren fors teruggebracht, we werken aan een kleinere gemeente en de financiën zijn op orde. De VVD blijft er hard voor knokken, tot het laatste fluitsignaal. De komende weken zullen wij de begroting als vanouds beoordelen op de afspraken die gemaakt zijn in het coalitieakkoord. We zullen de begroting toetsen op behoedzaamheid en realisme. En dat ook ten aanzien van de op te lossen knelpunten. We zullen scherp kijken of wat we denken uit te gaan geven, ook daadwerkelijk uitgegeven kan worden. We willen geen inhaalslagen meer hoeven maken. Dát is wat we de komende weken gaan doen. En op 7 november, na een lange wedstrijd met veel speelrondes, ontmoeten wij elkaar weer om ons eindoordeel uit te spreken. De beginopstelling geeft de VVD echter al een goed gevoel. Dank u wel.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen.

Voorzitter, Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Er is al heel veel gezegd. Dat gaat de VVD niet doen. Toen wij over het coalitieakkoord spraken, telde de VVD Den Haag haar zegeningen. Er werd ruimte geboden voor een aantal van onze ideeën. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën

Een betrouwbare overheid. Gemeentelijke samenwerking en financiën Een betrouwbare overheid Gemeentelijke samenwerking en financiën 1 Een betrouwbare overheid Bij de ChristenUnie staat de samenleving centraal. Een samenleving die niet het werk is van de overheid maar

Nadere informatie

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2

Inleiding. Tegenbegroting 2015 PvdA Utrecht pagina 2 Tegenbegroting 2015 Inleiding Vrijheid, democratie, rechtvaardigheid, duurzaamheid en solidariteit. Dat zijn de idealen van de sociaal-democratie. In deze tegenbegroting 2015 vertaalt de PvdA Utrecht deze

Nadere informatie

Actieplan voor een bloeiend Midden- en Kleinbedrijf (MKB)!!!!!!

Actieplan voor een bloeiend Midden- en Kleinbedrijf (MKB)!!!!!! Actieplan voor een bloeiend Midden- en Kleinbedrijf (MKB) Ook aan Den Haag zijn de gevolgen van de economische crisis niet onopgemerkt voorbij gegaan. Mensen zijn hun baan kwijtgeraakt, de jeugdwerkloosheid

Nadere informatie

Voorzitter, dames, mijne heren,

Voorzitter, dames, mijne heren, Tijdens de begrotingsbehandeling heeft de VVD voorstellen gedaan om de verkeersveiligheid op de Van Boetzelaerlaan en Sportlaan te verbeteren. Hieronder de volledige inbreng van de VVD tijdens de begrotingsbehandeling.

Nadere informatie

Vastgoedsociëteit Haaglanden Presentatie transformatie kantoren wethouder Henk Kool 13 november 2013

Vastgoedsociëteit Haaglanden Presentatie transformatie kantoren wethouder Henk Kool 13 november 2013 Vastgoedsociëteit Haaglanden Presentatie transformatie kantoren wethouder Henk Kool 13 november 2013 Internationale stad van vrede en recht Thuisbasis regering 2e VN stad Eerste (cyber) security city van

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Meer aandacht voor onze inwoners

Meer aandacht voor onze inwoners Verkiezingsprogramma 2018-2022 Rucphen Meer aandacht voor onze inwoners D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Hoofdstukken 1 Bestuur en dienstverlening 3 2. Wonen 5 3 Leven 7 4. Werk en Inkomen 13 3 Bestuur

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Zelfstandig Oudewater pakt door!

Zelfstandig Oudewater pakt door! Zelfstandig Oudewater pakt door! Coalitieprogramma 2016-2018 Onze stad is al meer dan 750 jaar een stad om trots op te zijn. We zijn trots op onze dorpskernen, ons buitengebied, onze monumenten en onze

Nadere informatie

Ondernemersmanifest. 20 praktische handvatten. voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen

Ondernemersmanifest. 20 praktische handvatten. voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen Ondernemersmanifest 20 praktische handvatten voor raadsleden, wethouders en lokale politieke partijen ONL voor Ondernemers presenteert met dit Ondernemersmanifest 20 praktische handvatten voor raadsleden,

Nadere informatie

Alternatieve begroting 2014

Alternatieve begroting 2014 Alternatieve begroting 2014 GroenLinks Rotterdam kiest ervoor om in economisch lastige tijden te blijven investeren in de stad. Dat doen we door meer geld uit te trekken voor bijvoorbeeld onderwijs, het

Nadere informatie

Samen Sterk Voor Uw Belang

Samen Sterk Voor Uw Belang Samen Sterk Voor Uw Belang Verkiezingsprogramma GemeenteBelangen 2014 2018 Speerpunten www.gemeentebelangen-aalten.nl Samen sterk voor uw belang Verkiezingsprogramma 2014 2018 GemeenteBelangen werkt actief

Nadere informatie

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld

Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor op de Programmabegroting Raadsvoorstel Een beter Venlo voor hetzelfde geld Meerjaren tegenbegroting SP- Venlo met alternatieven voor 2015-2018 op de Programmabegroting Raadsvoorstel 2014-63 Een beter Venlo voor hetzelfde geld Voor u ligt de tegenbegroting van de SP- Venlo voor

Nadere informatie

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft

Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen. voor Delft Kansen voor Delft in 5 minuten Kansen voor Delft Goed onderwijs voor iedereen D66 wil extra aandacht voor: > > (dreigende) achterstanden > > cultuur, sport, techniek, digitale en sociale vaardigheden en

Nadere informatie

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA!

Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal VERKIEZINGSPROGRAMMA RAADSPERIODE 2014-2018 HET KAN ANDERS! STEM GEWOON CDA! Reimerswaal Het kan anders Ons land verandert snel. Niet alleen kennen we op dit moment in Nederland financieel

Nadere informatie

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken!

Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen Natuurlijk samenwerken! Haarlemmermeer, 2 april 2013 Deze tijd vraagt om een nieuwe manier van denken met een duidelijke visie om de problemen aan te pakken. Ons motto; Een liberaal lokaal Haarlemmermeer En meedenken is meedoen

Nadere informatie

Werkplan Centrum XL 2015/2016

Werkplan Centrum XL 2015/2016 Werkplan Centrum XL 2015/2016 Maart 2015, Amsterdam Inleiding: toekomstperspectief Centrum XL Er zijn veel ontwikkelingen gaande in Amsterdam op het gebied van economie, logistiek en duurzaamheid die van

Nadere informatie

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND

Helmond, stad van het doen. Programmabegroting gemeente Helmond HELMOND Helmond, stad van het doen Het Helmond dat we voor ogen hebben is aantrekkelijk om te wonen, te leven en te werken. Er is plaats voor iedereen, ook voor hen die minder makkelijk meedoen in een samenleving

Nadere informatie

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst

Inleiding regeerakkoord Vertrouwen in de toekomst Inleiding regeerakkoord 2017-2021 Vertrouwen in de toekomst Inleiding Mensen in Nederland hebben veel vrijheid. Nederlanders vormen een sterke groep. Iedereen kan proberen om verder te komen in zijn leven.

Nadere informatie

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn

Afdeling Hellendoorn. Inleiding. D66 afdeling Hellendoorn-Nijverdal Secretariaat: Ninaberlaan AD Hellendoorn Afdeling Hellendoorn Inleiding Vorig jaar gaven wij aan, dat we trots zijn op onze rol als coalitiepartij, dat is nog steeds zo. Dit houdt echter niet in, dat wij dit college en de plannen die het maakt

Nadere informatie

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen,

Nieuwjaarstoespraak 3 januari Geachte aanwezigen, Nieuwjaarstoespraak 3 januari 2012 Geachte aanwezigen, Ik wil beginnen met u van harte welkom te heten op deze derde dag van het nieuwe jaar. De eerste maal dat wij hier in het nieuwe Stadshuis deze nieuwjaarsbijeenkomst

Nadere informatie

STRATEGISCHE COÖRDINATIE OOSTENDE MAKEN WE SAMEN

STRATEGISCHE COÖRDINATIE OOSTENDE MAKEN WE SAMEN STRATEGISCHE COÖRDINATIE OOSTENDE MAKEN WE SAMEN EEN NIEUWE MISSIE VOOR OOSTENDE Oostende maken we samen. Elke burger en ondernemer is betrokken bij een open beleid. Dat maakt van Oostende een slimme,

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5

Raadsvoorstel. Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel Agendapunt Raadsvergadering Portefeuillehouder H.A. Driessen en M. Melissen Begrotingsprogramma Onderwerp - Beleidsplan Wmo en Jeugdhulp 2015 2016 - Verordening maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren,

Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015. Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Kadernota 2015 Raad 2 juli 2015 Voorzitter, collega-raadsleden, college, dames en heren, Wanneer we kijken naar de wereld om ons heen, dan beseffen we hoe rijk gezegend we zijn met de omgeving waarin we

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG

Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Datum 20 december 2011 Onderwerp Raadsbrief: Sociale structuurvisie Categorie B Verseonnummer 668763 / 681097 Portefeuillehouder De heer Rensen en de heer

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein gemeente Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare

Nadere informatie

Aanvalsplan Een leefbaar en veilig Oude Centrum

Aanvalsplan Een leefbaar en veilig Oude Centrum Aanvalsplan Een leefbaar en veilig Oude Centrum Foto: Pieter Musterd - (cc) - Flickr Het Oude Centrum is een wijk die de potentie heeft om zich te ontwikkelen tot een moderne en levendige centrumwijk.

Nadere informatie

Inbreng Kadernota Jeugd

Inbreng Kadernota Jeugd Inbreng Kadernota Jeugd Commissie: Cie Samenleving Datum: 8 oktober 2014 Voorzitter, Vandaag trappen we af met de bespreking van de eerste decentralisatie, namelijk die van de jeugdzorg. Wij staan als

Nadere informatie

Met een bereikbare stad Bereik je meer

Met een bereikbare stad Bereik je meer Met een bereikbare stad Bereik je meer Een plan om bezoekers op een aantrekkelijke manier naar de Zwolse binnenstad te trekken; met initiatieven op het gebied van parkeren. Voorwoord Een bereikbare stad

Nadere informatie

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan

Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan Scherp aan de wind! ons ondernemingsplan 2017-2020 Inhoudsopgave: 1. Voorwoord 2. Hier staan we voor 3. Woningbezit 4. Huurders 5. Vitale wijken en buurten 6. Financiën 7. Organisatie Voorwoord samen werken

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Opdracht OT werkgroep Bekostiging:

Opdracht OT werkgroep Bekostiging: Opdracht OT werkgroep Bekostiging: Hoe onze kosten in 2018 te beheersen met behoud van de noodzakelijke zorg? Inleiding Zuid-Limburg staat voor een grote opgave als het gaat om het terugdringen van de

Nadere informatie

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma

Zeker zijn PVDA GELDERLAN. Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma PVDA GELDERLAN D PvdA Gelderland Verkiezingsprogramma 2019-2023 Verkiezingsprogramma 2019-2023 Zeker zijn Onderwijs is de sleutel tot een zinvol leven. Goed onderwijs geeft niet alleen toegang tot werk,

Nadere informatie

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting

TOEKOMSTVISIE. het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting TOEKOMSTVISIE het Land van Slochteren 2020 ruimte voor kwaliteit en ontmoeting Als je plannen maakt voor een vakantie, dan kies je eerst een bestemming. Gran Canaria of Schiermonnikoog, Amsterdam of Barcelona,

Nadere informatie

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013.

Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Meerjarenprogramma begroting 2015-2017 en 2 e concernbericht 2013. Voorzitter, college, collega raadsleden, mensen op de publieke tribune, luisteraars van de Zuidwest FM en lezers van onze GBWP bijdrage.

Nadere informatie

2e termijn, 28 oktober

2e termijn, 28 oktober 2e termijn, 28 oktober Voorzitter; Voor ons ligt de eerste begroting van dit nieuwe college en het zal niemand verbazen als ik zeg dat de PvdA daar erg tevreden over is. Het is een begroting voor het jaar

Nadere informatie

GEBIEDSPROGRAMMA

GEBIEDSPROGRAMMA GEBIEDSPROGRAMMA 2016-2019 STADSDEEL SCHEVENINGEN Van Stolkpark Concept met voorstellen van de Wijkvereniging Van Stolkpark Inleiding Elk gebied een eigen aanpak Dit jaar werken Scheveningen en de andere

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Doelstelling : Zo snel mogelijk vormen van een coalitie met een breed gedragen inhoudelijk programma.

Doelstelling : Zo snel mogelijk vormen van een coalitie met een breed gedragen inhoudelijk programma. Doelstelling : Zo snel mogelijk vormen van een coalitie met een breed gedragen inhoudelijk programma. Coalitie programma Aalburg Door tussentijdse formatie in najaar van 2012 hebben 5 coalitiepartijen

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Liberaal

Verkiezingsprogramma. Liberaal Verkiezingsprogramma Liberaal053 2014 2018 - Liberaal053 is nieuw, fris en oprecht betrokken bij de maatschappij. Met deze uitspraak gaat Liberaal053 de gemeenteraadverkiezingen van 2014-2018 in. Liberaal053

Nadere informatie

Bent u aangesloten bij de Bedrijfsinvesteringszone (BIZ)? Kunt u aangeven hoe uw onderneming er voor staat ten opzichte van pakweg 3 jaar geleden

Bent u aangesloten bij de Bedrijfsinvesteringszone (BIZ)? Kunt u aangeven hoe uw onderneming er voor staat ten opzichte van pakweg 3 jaar geleden Uitkomsten van enquête onder ondernemers door Cees Pluimgraaff Bent u aangesloten bij de Bedrijfsinvesteringszone (BIZ)? ja nee De straat waarin ik onderneem kent geen BIZ Kunt u aangeven hoe uw onderneming

Nadere informatie

Het motto van dit college is bouwen. Bouwen in meer dan één opzicht. En het. college heeft gebouwd. Ondanks de forse bezuinigingen en de nog steeds

Het motto van dit college is bouwen. Bouwen in meer dan één opzicht. En het. college heeft gebouwd. Ondanks de forse bezuinigingen en de nog steeds Voorjaarsnota 2013. Voorzitter, Het motto van dit college is bouwen. Bouwen in meer dan één opzicht. En het college heeft gebouwd. Ondanks de forse bezuinigingen en de nog steeds voortdurende onzekerheid

Nadere informatie

Evoluon 4 februari 2014

Evoluon 4 februari 2014 Evoluon 4 februari 2014 wie? René Kerkwijk, kwartiermaker WIJeindhoven storytelling casus overlast kleine casus boos! politieke besluitvorming Twee werelden (2009) Eindhoven de sociaalste (2012) nagenoeg

Nadere informatie

De Deventer Omgevingsvisie

De Deventer Omgevingsvisie De Deventer Omgevingsvisie Hoe zien de bedrijventerreinen er straks uit? 16 mei 2019 1 Programma van vanavond Over Omgevingswet en Omgevingsvisie Een verhaal over de bedrijventerreinen Wat staat er in

Nadere informatie

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en

Ons verkiezingsprogramma is tot stand gekomen op een manier die bij Trots Pijnacker-Nootdorp past: onderscheidend met lef en VERKIEZINGS- PROGRAMMA VOORWOORD Het is met veel plezier dat ik het voorwoord schrijf voor het verkiezingsprogramma van Trots Pijnacker-Nootdorp (TPN). Op 21 maart aanstaande zal Trots wederom meedoen

Nadere informatie

We lichten het Manifest heel graag verder toe en bij vragen kan u altijd contact met ons opnemen.

We lichten het Manifest heel graag verder toe en bij vragen kan u altijd contact met ons opnemen. Van: ONL voor Ondernemers [mailto:info@onl.nl] Verzonden: vrijdag 14 maart 2014 12:05 Aan: ONL voor Ondernemers Onderwerp: Verzoek voor doorsturen Ondernemersmanifest Geachte griffier, In de bijlage van

Nadere informatie

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017

Dutch Coastline Challenge. Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Dutch Coastline Challenge Op weg naar 2 e Bijeenkomst 22 juni 2017 Bevindingen 1 e bijeenkomst: Ons gezamenlijk verhaal Klimaatverandering beheerst het nieuws en de eerste zichtbare effecten staan bij

Nadere informatie

Grenzeloos besturen. Noodzaak én Ambitie. 21 oktober 2016 Ineke Kleine

Grenzeloos besturen. Noodzaak én Ambitie. 21 oktober 2016 Ineke Kleine Grenzeloos besturen Noodzaak én Ambitie 21 oktober 2016 Ineke Kleine 2 Wat is er aan de hand? De samenleving verandert snel en voortdurend, rol overheid verandert, technologie en sociale media hebben enorme

Nadere informatie

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit

Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Algemene Beschouwingen begrotingsraad, 8 november 2018 Heemstede is een mooie kern van de Metropool Amsterdam met een eigen identiteit Voorzitter, Voor de eerste keer ooit een algemene beschouwing van

Nadere informatie

V O O R W O O R D. Trots op het resultaat

V O O R W O O R D. Trots op het resultaat V O O R W O O R D Trots op het resultaat In 1,5 jaar tijd is de 85 jaar oude Put volledig verbouwd. De Put voldoet nu aan de eisen van deze tijd: verkeersveilig, ruim, licht en duurzaam. Het was een complex

Nadere informatie

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING

BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING Berkelland BERKELLAND EEN KRACHTIGE SAMENLEVING met elkaar voor elkaar Verkort verkiezingsprogramma 2014-2018 Kijk voor het volledige CDA verkiezingsprogramma op onze website www.cdaberkelland.nl www.cdaberkelland.nl

Nadere informatie

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein

Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein 1 Concept Visie gemeenten Midden- Holland op sociaal domein Inleiding In onderliggend document is de visie omschreven van de Midden-Holland gemeenten 1 ten aanzien van het sociale domein. De directe aanleiding

Nadere informatie

is continu in beweging De wereld verandert De samenleving gemeente Voorst organisatieontwikkeling Colofon 2017 en verder

is continu in beweging De wereld verandert De samenleving gemeente Voorst organisatieontwikkeling Colofon 2017 en verder organisatieontwikkeling Colofon Dit is een uitgave van Postbus 9000 7390 HA Voorst www.voorst.nl 2017 en verder Oktober 2016 Beeldmateriaal Infographics: De Betekenaar Stills: Het Programmahuis Ontwerp:

Nadere informatie

Raadsvoorstel en besluitnota

Raadsvoorstel en besluitnota 2016/197661 Raadsvoorstel en besluitnota Onderwerp Visie op de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad Gevraagd besluit 1. De visie inzake de opvang en integratie van vluchtelingen in Zaanstad

Nadere informatie

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar Fietsactieplan - D66 Den Haag Liefde voor de fiets D66 krijgt het voor elkaar 20180222161527_447.adpro.indd 1 2/22/2018 4:15:40 PM Investeren in de fiets 1 Als fractievoorzitter en lijsttrekker heb ik

Nadere informatie

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT

KADERNOTA 2015. Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT KADERNOTA 2015 Meer met minder FINANCIEEL RAADSDEBAT 1 Inleiding Voor ons ligt de Kadernota 2015, waarin de budgettaire en beleidsmatige kaders voor het komende jaar worden vastgelegd. Het College legt

Nadere informatie

Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN. Verkiezingsprogramma 2014 2018

Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN. Verkiezingsprogramma 2014 2018 Afdeling OIRSCHOT DE BEERZEN Secretariaat: De Korenaar 21 5688 TS Oirschot Telefoon: 0499 479060 E mail: secretaris@vvdoirschot.nl Internet: www.vvdoirschot.nl Economisch herstel Verkiezingsprogramma 2014

Nadere informatie

Samenvatting verkiezingsprogramma

Samenvatting verkiezingsprogramma Westerveld Samen leven samen doen Samenvatting verkiezingsprogramma 2018-2022 De kracht van de samenleving Ik zal eerlijk zeggen dat ik vereerd ben het CDA te mogen vertegenwoordigen bij de aanstaande

Nadere informatie

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog

Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Kaderbrief 2018: Sterker in dialoog Deze kaderbrief geeft richting aan onze (team)plannen voor 2018. Zo zorgen we ervoor dat ontwikkelingen binnen Cello elkaar versterken én dat we invulling blijven geven

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

Programma CDA Amsterdam West 2010-2014 Aanvullend op verkiezingsprogramma We Amsterdam, CDA Amsterdam, 2010-2014

Programma CDA Amsterdam West 2010-2014 Aanvullend op verkiezingsprogramma We Amsterdam, CDA Amsterdam, 2010-2014 Programma CDA Amsterdam West 2010-2014 Aanvullend op verkiezingsprogramma We Amsterdam, CDA Amsterdam, 2010-2014 Het CDA wil vanuit haar traditie bijdragen aan een krachtig en ambitieus West. - Het CDA

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

Maatschappelijke ondersteuning. November 2014 Dirk van der Schaaf, wethouder van Spijkenisse

Maatschappelijke ondersteuning. November 2014 Dirk van der Schaaf, wethouder van Spijkenisse Maatschappelijke ondersteuning November 2014 Dirk van der Schaaf, wethouder van Spijkenisse Drie decentralisaties per 2015: - Jeugdwet - Wmo 2015 - Participatiew Achtergrond decentralisaties Overzichtelijk

Nadere informatie

De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk?

De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk? De subsidie regeling Leefbaarheid en bewonersparticipatie: hoe werkt dat eigenlijk? Handreiking subsidie Leefbaarheid en bewonersparticipatie Dit is een uitgave van de gemeente Den Haag Dienst Publiekszaken

Nadere informatie

2 raadsinformatiebrief inzake uitwerking paragraaf 10 van de conceptbegroting 2014 Economisch stimulerend en Sociaal verbindend

2 raadsinformatiebrief inzake uitwerking paragraaf 10 van de conceptbegroting 2014 Economisch stimulerend en Sociaal verbindend uw nummer uw datum ons nummer onze datum verzonden inlichtingen bij sector/afdeling doorkiesnr. 2013/UIT/54728 24 oktober 2013 2 9 OKT. 2013 AAN de voorzitter van de gemeenteraad bijlage(n) betreffende

Nadere informatie

Maak het! in Heerenveen

Maak het! in Heerenveen Maak het! in Heerenveen Thematisch raadsakkoord 2018 2022 Een afspraak met de samenleving Vastgesteld door de gemeenteraad op: [ [en/of] ] Gemeenteraad Heerenveen 2018-2022

Nadere informatie

Werken aan een Duurzame Toekomst

Werken aan een Duurzame Toekomst 2 Werken aan een Duurzame Toekomst Sterk, Sociaal, Solide./> F/x \:.i t / /\ GROENUMIlffi n NUMEGEN IJ W PARTIJ VAN DE ARBEID Nijmegen -^S ^ &...^(i** Perspectiefnota 22-25 Amendement GroenLinks, PvdA

Nadere informatie

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen

Ondernemingsstrategie Het begint met wonen Ondernemingsstrategie 2019-2022 Het begint met wonen Het begint met wonen Persoonlijke aandacht voor onze huurders, oog voor elkaar, focus op samen. Het is waar Openbaar Belang voor staat en wat ons als

Nadere informatie

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem

Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Innovatiebudget Sociaal Domein regio Arnhem Eind juli is de eerste ronde afgerond voor de besteding van het regionale Innovatiebudget Sociaal Domein. In deze ronde is niet het volledige beschikbare budget

Nadere informatie

Wees eerder volksverbinder en volksverleider, dan volksvertegenwoordiger

Wees eerder volksverbinder en volksverleider, dan volksvertegenwoordiger Jeroen van Urk: Wees eerder volksverbinder en volksverleider, dan volksvertegenwoordiger (Van links naar rechts) Imrat Verhoeven, Petra Tiel en Jeroen van Urk 16 TIJDSCHRIFT Competenties van raadsleden

Nadere informatie

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam,

Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Geachte collega raadsleden, Dagelijks bestuur, Publiek op de tribune, En misschien ook publiek thuis via de webcam, Deze voorjaarsnota is de eerste stap naar drastische bezuinigingen voor de komende jaren.

Nadere informatie

Binnenstadsvisie Eindhoven

Binnenstadsvisie Eindhoven Binnenstadsvisie Eindhoven Raadscie. EM 20.09.16 Vera Gielen Gebiedsmanager Centrum @GielenVera Waarom visie Geeft richting voor ontwikkeling binnenstad om ervoor te zorgen dat we in 2025 de binnenstad

Nadere informatie

Begroting 2014 Meerjarenbegroting

Begroting 2014 Meerjarenbegroting Begroting 2014 Meerjarenbegroting 2015-2017 Het is de kunst om het geld dat je beschikbaar hebt optimaal in te zetten! GBWP wil als grootste coalitiepartij de burger niet extra laten betalen voor de Haagse

Nadere informatie

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen

Op VVD Aalsmeer kun je rekenen Op VVD Aalsmeer kun je rekenen De lokale VVD-fractie Aalsmeer/Kudelstaart Verkiezingsprogramma 2018-2022 1 Wat heeft VVD Aalsmeer de afgelopen jaren voor jou bereikt? Vanaf 2010 heeft de gemeenteraadsfractie

Nadere informatie

Tijdelijk Anders Gebruiken

Tijdelijk Anders Gebruiken Tijdelijk Anders Gebruiken van terreinen en gebouwen Ingrid van de Vossenberg Projectleider T.A.G. / Stedenbouwkundige / Gemeente Nijmegen Wat is TAG? De ontwikkelaar: sloopt niet, maar stelt gebouw

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING

Wmo beleidsplan 2013 INLEIDING December 2012 INLEIDING Het beleidsplan Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) 2008-2011 heeft een wettelijk bepaalde werkingsduur van vier jaren. In 2012 is besloten dit beleidsplan met één jaar te

Nadere informatie

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen.

In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Gemeenteraadsverkiezingen op woensdag 21 maart In Arnhem worden op woensdag 21 maart gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Je mag dan stemmen welke mensen in de gemeenteraad komen. Wat vind jij belangrijk?

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN SHOPPING IN ROESELARE. Samen geven we onze retail een nieuwe boost!

DE TOEKOMST VAN SHOPPING IN ROESELARE. Samen geven we onze retail een nieuwe boost! DE TOEKOMST VAN SHOPPING IN ROESELARE Samen geven we onze retail een nieuwe boost! ROESELARE VANDAAG ZUURSTOF VOOR DE STAD EEN STAD IS BELEVEN EEN STAD IS ONTMOETEN EEN STAD IS ONDERNEMEN ROESELARE VANDAAG:

Nadere informatie

Burgerpeiling 2013 in Coevorden

Burgerpeiling 2013 in Coevorden Burgerpeiling 2013 in Coevorden Algemeen Beoordeling gemeente Oordeel wat gemeente voor haar inwoners doet 36,4 48,7 14,8 Veiligheid 39,3 46,1 14,6 Woon- en leefklimaat 39,0 41,2 19,8 Relatie tussen burger

Nadere informatie

Thema 3 D s Zaanstreek Waterland. De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein

Thema 3 D s Zaanstreek Waterland. De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein Thema 3 D s Zaanstreek Waterland De lokale inrichtingskeuzes in het sociaal domein PGB hoogte Maar eerst: Wat delen we met elkaar? Uitgangspunten van de decentralisaties Versterken eigen kracht samenleving

Nadere informatie

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse

Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Actieplan Aantrekkelijker Stadscentrum Spijkenisse Aanleiding Het stadcentrum van Spijkenisse is veel besproken in Nissewaard. De algemene beleving bij de inwoners van Nissewaard is dat er door het huidige

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma VVD, gemeenteraadsverkiezingen Grootegast De VVD is een liberale partij verankerd op sterke pijlers, dat betekent :

Verkiezingsprogramma VVD, gemeenteraadsverkiezingen Grootegast De VVD is een liberale partij verankerd op sterke pijlers, dat betekent : Verkiezingsprogramma VVD, gemeenteraadsverkiezingen Grootegast 2010-2014 De VVD is een liberale partij verankerd op sterke pijlers, dat betekent : Vrijheid ; De vrijheid hebben zichzelf te zijn in geestelijk,

Nadere informatie

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013

Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Omdat Alblasserdam ons aan het hart gaat Algemene Beschouwingen van het CDA 25 & 26 juni 2013 Hoe zien wij de stand van zaken in Alblasserdam in het jaar 2013? Het gaat goed. Het beleid wordt uitgevoerd:

Nadere informatie

Geachte inwoners en ondernemers van Amsterdam West, geacht dagelijks bestuur en raadsleden,

Geachte inwoners en ondernemers van Amsterdam West, geacht dagelijks bestuur en raadsleden, Financiële beschouwingen, begroting 2014 Stadsdeel Amsterdam West Volkspartij voor Vrijheid en Democratie, 26 november 2013 Voorzitter, Geachte inwoners en ondernemers van Amsterdam West, geacht dagelijks

Nadere informatie

Stadsdeel Scheveningen

Stadsdeel Scheveningen Wijkprogramma 2016-2019 Stadsdeel Scheveningen NOORDELIJK SCHEVENINGEN SCHEVENINGEN-DORP HAVENKWARTIER & VISSENBUURT WITTEBRUG & DUTTENDEL VAN STOLKPARK DUINDORP ZORGVLIET STATEN- EN GEUZENKWARTIER DUINOORD

Nadere informatie

Algemene Beschouwingen 2016

Algemene Beschouwingen 2016 Algemene Beschouwingen 2016 Fractievoorzitter Hans Rutten 28 oktober 2016 Inleiding Voorzitter, de wereld om ons heen is snel aan het veranderen. Gelukkig zien we dat de economie in Europa en in Nederland

Nadere informatie

De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein.

De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein. De waarde van bewegen en sport in het Sociaal Domein. inspiratie en aanvulling voor de notitie De Kracht van Winterswijk Deze korte PvdA notitie biedt inspiratie voor de opstellers van de notitie De Kracht

Nadere informatie

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018

Toon uw daadkracht 1 Algemene beschouwingen VVD begroting 2018 1 De VVD Oostzaan is trots op haar inwoners en op het dorp. Een dorp met vele mogelijkheden. Oostzaan is een groene buffer tussen Zaanstad, Purmerend en Amsterdam. Oostzaan heeft een rijk verenigingsleven

Nadere informatie

Ondernemingsplan Marja Ruigrok. Aanvalsplan ondernemerszin VVD Amsterdam. Voor ons Amsterdam

Ondernemingsplan Marja Ruigrok. Aanvalsplan ondernemerszin VVD Amsterdam. Voor ons Amsterdam Ondernemingsplan Marja Ruigrok Aanvalsplan ondernemerszin VVD Amsterdam Inleiding 2 Amsterdam, 11 februari 2010 Ik ben bijna 20 jaar ondernemer in Amsterdam. Van nature heb ik mijn bedrijf opgebouwd met

Nadere informatie

stap 1 stappen naar een lokaal democratisch akkoord 104 democratisch zakboekje 105 Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen

stap 1 stappen naar een lokaal democratisch akkoord 104 democratisch zakboekje 105 Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen In 5 stappen naar een lokaal democratisch akkoord stap Beginpunt- Analyse van de lokale democratie: de bouwstenen Maak eerst een foto van de lokale democratie: wat voor democratie past bij deze gemeente,

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

Verslag Enquête over toekomst Buurtwinkelcentrum De Heul. (ingevuld door omwonenden en bezoekers van het buurtwinkelcentrum)

Verslag Enquête over toekomst Buurtwinkelcentrum De Heul. (ingevuld door omwonenden en bezoekers van het buurtwinkelcentrum) Verslag Enquête over toekomst Buurtwinkelcentrum De Heul (ingevuld door omwonenden en bezoekers van het buurtwinkelcentrum) april 2016 1 Aandachtspunten voor vernieuwing van winkelcentrum De Heul Door

Nadere informatie

Hoe wij samen onze beloftes waarmaken. Maasduinen, onze toekomst

Hoe wij samen onze beloftes waarmaken. Maasduinen, onze toekomst Hoe wij samen onze beloftes waarmaken. Maasduinen, onze toekomst 2017 2020 Maasduinen, onze toekomst Wij geloven dat het voor iedereen mogelijk is om met het ouder worden van het leven te blijven genieten.

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Lokroep van de IJssel, ondeugende rafelrandjes en een ondergrondse A28

Lokroep van de IJssel, ondeugende rafelrandjes en een ondergrondse A28 hom geven Zwolle Lokroep van de IJssel, ondeugende rafelrandjes en een ondergrondse A28 Zwolle laat van zich horen! Samen praten over wat we willen met Zwolle, nieuwsgierig zijn naar onze eigenheid en

Nadere informatie

Wijkvereniging 'Van Stolkpark' Postbus 87783, 2508 DD Scheveningen

Wijkvereniging 'Van Stolkpark' Postbus 87783, 2508 DD Scheveningen Wijkvereniging 'Van Stolkpark' Postbus 87783, 2508 DD Scheveningen info@vanstolkpark.nl www.vanstolkpark.nl Per mail gestuurd aan politieke partijen in de gemeenteraad van Den Haag. Onderwerp: Verkiezingstijd:

Nadere informatie